De Rijnsburger

19 december 2019

De Rijnsburger 19 december 2019


7 / 34

11 / 34

19 / 34

23 / 34

Genomineerde Sportman van 2019 De jury van de Sportverkiezing Katwijk heeft de nominaties bekend gemaakt in de categorie Sportman van het jaar. Tijdens het Van Zessen Claer Sportgala op vrijdag 24 januari in het Dorpshuis in Valkenburg maken Floris Hoek, Cees Velberg en Cem Senol kans op de felbegeerde prijs.

Foto: pr

Floris Hoek

Floris Hoek werd dit jaar voor de derde keer op rij Europees kampioen full-contact karate waar hij tevens de stijlprijs in ontvangst mocht nemen voor zijn explosieve en dynamische vechtstijl. Op het 29e Open Europese kampioenschap Kyokushin karate in Den Haag wist Floris Hoek in maart van dit jaar zijn titel te prolongeren. Ook schreef hij dit jaar het Nederlands Kampioenschap op zijn naam.

'Ik heb een goed jaar gedraaid maar het was wel een heel druk jaar', blikt Floris Hoek terug.

Hij wist dit jaar zijn activiteiten binnen de karatesport te combineren met het kickboksen én de start van een nieuwe studie voor leraar lichamelijke opvoeding aan de HALO in Den Haag.

Hij kreeg het niet cadeau in de finale

Deze sportman heeft karateschool Dojo Osaka aan de Haven in Katwijk als thuisbasis. Naast zijn kampioenschap met Kyokushin karate was hij in november actief op het wereldkampioenschap WLC K1 kickboksen in Polen. Het is bij K1 kickboksen de bedoeling dat men punten scoort door middel van stoot- en traptechnieken en combinaties.

Hij kreeg het niet cadeau in de finale. Na drie harde en zware ronden van drie minuten waarin beide vechters vochten voor wat ze waard waren, gaf de complete en dynamische kickboks-stijl van Floris Hoek de doorslag op dit voor hem nieuwe podium.

'Het geeft me een goed gevoel dat ik op dit niveau kan meedraaien', zegt hij tevreden.

Er is álle reden tot tevredenheid want hij heeft als eerste Katwijker een titel behaald in het kickboksen en dan betreft het ook nog eens een wereldtitel.

Deze veelzijdige sportman heeft zijn drukke en succesvolle sportjaar afgesloten met deelname aan het Internationale Kyokushin karatetoernooi in Osaka, Japan.

Cees Velberg

Foto: pr

Cees Velberg (20) heeft een bijzonder jaar achter de rug. Op 25 mei 2019 werd hij gekroond tot kampioen bij het Open Nederlands Kampioenschap Sup Wave in Zandvoort. Suppen (Stand Up Paddle Surfing) ontwikkelt zich snel als (inter)nationale sport en is inmiddels een serieus alternatief voor gevestigde watersporten als windsurfen en kitesurfen.

De Noordzee liet zich die dag in mei van haar beste kant zien waardoor het publiek en de jury konden genieten van radicale en spectaculaire turns en taferelen van de deelnemers aan dit NK.

Aan het NK Sup Wave in Zandvoort deden zo'n 30 deelnemers mee en uit de vier man sterke finale kwam Cees Velberg als sterkste uit de strijd.

'Ik ben er heel veel mee bezig', vertelt Cees Velberg, 'en het is wel heel gaaf dat mijn inspanningen zo snel worden beloond.'

'Ik ben er heel veel mee bezig'

De jonge watersporter woont dichtbij het strand en heeft al de nodige 'zeemijlen' gemaakt. Vanaf zijn tiende jaar is hij actief bij de Surfschool Katwijk en legde zich eerst toe op het surfen.

Hij beoefent de supwave-sport nu al vijf jaar en brengt tussen april en oktober menig uurtje door in de Noordzee. Met zijn ervaring in de surfsport heeft hij naar eigen zeggen wel een veelbelovende basis gelegd voor het wave suppen.

'De surftechniek zorgt voor onderscheidend vermogen in het wave suppen,' legt Cees Velberg uit. 'Als je met wave suppen wilt uitblinken op en tussen de golven, moet je iets extra's bieden.'

Naast het 'spelen met golven' met Sup Wave weet Cees Velberg zich ook staande te houden bij het Sup Polo.

Afgelopen jaar veroverde hij met zijn team de tweede plek bij het NK Sup Polo in Oudewater.

Cem Senol

Foto: pr

Karateka en eigenaar van karateschool Dojo Osaka aan de Haven in Katwijk, Cem Senol, heeft een turbulent jaar achter de rug waarin vreugde en verdriet elkaar afwisselden.

De geboorte van één van zijn kinderen met een hartafwijking zorgde dit jaar voor verdriet in huize Senol, notabene vlak voordat het Europees kampioenschap Kyokushin karate zou beginnen. Toch weet hij zich op te laden voor dit Europees kampioenschap.

'Je zet dan een knop om en je doet wat er van je wordt verwacht', blikt de karateka terug.

Met de 'kin op de borst en de rug recht' zoals hij het zelf omschrijft, wist hij in maart 2019 het Europees kampioenschap in zijn gewichtsklasse op zijn naam te schrijven tijdens het 29e Open Europese kampioenschap Kyokushin karate in Den Haag.

'Kin op de borst en de rug recht'

Na winst op de Spaanse vechter en drievoudig wereldkampioen Augustin Alcázar sleepte de Katwijker de Europese titel Prokarate heavyweight title binnen. Net als Floris Hoek was hij in november actief op het wereldkampioenschap WLC K1 kickboksen in Polen. Hij was gevraagd om zijn prokaratetitel te verdedigen.

Bij het prokarate wordt op full-contact op knock-out/knock-down-regels gevochten in vijf rondes van twee minuten.

Na de openingsronde waarin het tempo hoog lag, wist hij in de tweede ronde de strijd met zijn tegenstander te beëindigen met een keiharde knock-out.

De ervaren zwaargewicht met meer dan twintig jaar wedstrijdervaring in het full-contact karate, kickboksen en mixed martial arts blikt alvast vooruit naar de 100-man Kumite in februari 2020 als hij het in 100 partijen van anderhalve minuut opneemt tegen verschillende tegenstanders. De opbrengst gaat naar een goed doel; Stichting Hartekind.

sportverkiezingen katwijk

Genomineerde Sportvrouw van 2019 De jury van de Sportverkiezing Katwijk heeft de nominaties bekend gemaakt in de categorie Sportvrouw van het jaar. Tijdens het Van Zessen Claer Sportgala op vrijdag 24 januari in het Dorpshuis in Valkenburg maken Jannette van Beelen, Fleur Kuijt en Jennifer Onasanya kans op de felbegeerde prijs.

Foto: pr

Jannette van Belen

Jannette van Belen (21) werd in 2019 kampioen met FC Rijnvogels Vrouwen 1 én maakte een veelbelovende transfer naar de Eredivisie Vrouwen bij ADO Den Haag Vrouwen.

Met het kampioenschap van haar team Vrouwen 1 van FC Rijnvogels werd geschiedenis geschreven, want dit betekende promotie naar de Topklasse van het vrouwenvoetbal. Het eerste vrouwenelftal van FC Rijnvogels was nog niet eerder actief op dat niveau. Jannette van Belen kijkt er met trots op terug maar blijft nuchter. 'We wisten dat het haalbaar was.'

Na dat 'super seizoen' verruilde ze na zeven seizoenen het rood-wit van FC Rijnvogels voor het groen-geel van ADO Den Haag Vrouwen. 'Ik heb het daar heel erg naar m'n zin', zegt ze daarover. 'Ik ben supergoed ontvangen in de groep maar het was in het begin wel zwaar', blikt ze terug. Met vier trainingen per week en haar verplichtingen bij haar werkgever maakt ze soms lange dagen.

Haar transfer betekent in ieder geval dat ze zichzelf in de kijker kan spelen op het hoogste niveau van het vrouwenvoetbal in Nederland. Natuurlijk streeft ze ernaar het hoogst haalbare te bereiken, maar wanneer de Oranje Leeuwinnen ter sprake komen, is Jannette van Belen resoluut: 'De focus ligt volledig bij ADO Den Haag Vrouwen en het veroveren van een basisplaats.'

Het hoogst haalbare bereiken

Fleur Kuijt

Doha, Qatar - October 16, 2019: FRA vs NED in Women's 3x3 Basketball final at Katara Beach during day six of the 1st ANOC World Beach Games Qatar 2019 (Photo Dimitris Tosidis / Laurel Photo Services) Foto: Tosidis Dimitris

Basketbalster Fleur Kuijt (23) kan terugkijken op een prachtig sportjaar. Met haar ploeg Grasshoppers Dames 1 won ze het afgelopen jaar alles wat er te winnen viel, ze was met de Orange Angels actief op het WK 3x3 Basketbal op het Museumplein in Amsterdam én ze won met haar team zilver met 3x3 basketbal op de World Beach Games in Qatar.

Met die zilveren plak zetten de Orange Lions een prima prestatie neer. Tijdens dit toernooi, dat in 2019 voor de allereerste keer werd georganiseerd, kwam Fleur Kuijt met de Orange Lions ongeslagen door de groepsfase, maar werd in de kwartfinale en halve finale tegen respectievelijk Rusland en China met één punt verschil gewonnen. In de finale bleek Frankrijk (nog) een maatje te groot.

Fleur Kuijt richt zich nu met haar andere 'Orange Lions' op de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokyo 2020.

'Ik doorloop nu een fulltime programma met tweemaal per dag trainen', aldus Fleur Kuijt. Het is duidelijk waar haar focus ligt en vol verwachting kijkt ze uit naar maart en april 2020 als het kwalificatietoernooi plaatsvindt.

'Het studeren staat even op een laag pitje', zegt Fleur Kuijt. Dat haar 100% focus op het basketbal vruchten afwerpt, werd ook in november 2019 bewezen toen ze met haar team alvast de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK in 2021 won van Hongarije. Welke successen liggen voor Fleur Kuijt nog in het verschiet?

'Het studeren staat even op een laag pitje'

Jennifer Onasanya

Foto: Viesturs Lãcis.

Jennifer Onasanya kan terugkijken op een topjaar. De 25-jarige bobsleester uit Katwijk behaalde brons op het EK bobsleeën in Königssee, Duitsland. Tevens werd ze wereldkampioen bobsleeën bij de junioren (onder de 26 jaar) en behaalde ze de vierde plaats bij het WK bobsleeën in Whistler, Canada. Tevens behaalde ze in 2019 bij diverse Wereldbekers steeds een top tien-klassering.

Jennifer Onasanya is blij met haar resultaten. 'Het was twee jaar geleden een domper dat ik niet naar de Olympische Winterspelen mocht, maar sindsdien heb ik de draad weer opgepakt.'

Jennifer Onasanya is actief als bobsleester namens Oostenrijk. 'In Nederland vormt het bobsleeën een kleine sport en daarnaast is er, in tegenstelling tot Oostenrijk, geen goede ondersteuning van de bobsleebond', verklaart ze haar keuze. Ze betreurt het dat een dubbel paspoort in haar geval niet tot de mogelijkheden behoort.

Ze is actief in de tweemans-Dames en heeft het eigenlijk prima naar haar zin bij de Oostenrijkers. Dankzij een welwillende werkgever wordt haar ook ruimte geboden om drie maanden verlof te nemen om te kunnen excelleren in de tweemans-dames bobslee.

Haar focus ligt nu op de Wereldbeker in januari in Winterberg én het WK in februari in Altenberg (Duitsland) waar ze opnieuw van zich wil laten horen. Daarbij staat alles in dienst van haar hogere doel; deelname aan de Olympische Winterspelen in 2022 in Peking.

Foto: Viesturs Lãcis.

Haar focus ligt nu op de Wereldbeker in januari

sportverkiezingen katwijk

31 / 34

33 / 34