Katwijk Speciaal

5 december 2017

Katwijk Speciaal 5 december 2017


De Geregtigheid gekortwiekt

molen n Het is een kaal gezicht de monumentale korenmolen, de blikvanger van het Rijndorp zonder wieken. Voor molenaar Jack Bouwma een beetje ontheemd gevoel. 'Het is net een kale kip' zegt hij met een geforceerd glimlachje.

Door Piet van Kampen

Ruim acht maanden geleden werd de molen van de wieken ontdaan en de laatste tijd prijkten alleen nog de kale stalen roeden in de lucht. Vorige week werden ook deze verwijderd en bleven de romp en de kap van de 'hoofdtooi' ontmanteld en min of meer als een kaal stilleven achter. De oorzaak van alles was een ondeugdelijke constructie bij de bevestiging van de roeden. Verwonderlijk want in 2008 was het hele spul, bestaande uit vier aparte roeden nog vernieuwd. Nu –en dat zal naar verwachting in februari gebeuren – zullen er twee lange roeden worden aangebracht en deze kunnen rechtstreeks aan de as worden bevestigd. 'In Nederland zijn er twee van deze molens met constructiefouten geconstateerd en de overige 48 van hetzelfde type molens zullen op den duur ook allemaal van een nieuwe constructie worden voorzien. Dit is een besluit van het vorige kabinet', legt Bouwma uit. Als werknemer in de molenbouwbranche heeft hij zelf het spul helpen demonteren en in de tussenliggende periode repareert hij ook het houtwerk van de wieken.

Meer dan meel

De Geregtigheid, die normaal gesproken wekelijks nog zo'n twee- tot driehonderd kilo meel produceert, ligt stil. Bakkerij van Maanen is de afnemer, maar zal het even zonder molenbrood en aanverwante producten moeten stellen. Maar er is meer dan meel alleen. In de molen is er een permanente expositie van de schilderijen van Bouwma zelf. Samen met echtgenote Carita worden ook workshops gegeven in combinatie met kinderfeestjes, high-tea's, er is een winkeltje met diverse producten, er worden films over de historie van de molen gedraaid en er worden rondleidingen gegeven. Tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag trekt de molen veel bezoekers. Ook worden er archeologische dagen georganiseerd. Kortom, er is nog voldoende te doen in De Geregtigheid die uit 1740 stamt en over een paar maanden met de nieuwe wieken er aan nog wel een flink aantal jaren mee zal gaan. Informatie: www.stichtingdegeregtigheid.nl

Expositie Niek van der Plas

Kunst n Impressions of Seasons; het thema van de expositie van de Katwijkse kunstschilder Niek van der Plas. Van 9 tot en met 21 december zijn een groot aantal nieuwe werken van hem tentoongesteld in een van de zalen in Grand Hotel Huis ter Duin te Noordwijk.

Door recente studiereizen laat de Katwijkse kunstschilder verrassend nieuwe werken zien van Londen, Parijs en Venetië, waarbij te zien is dat hij steeds in ontwikkeling is. Ook zal op de tentoonstelling werk te zien zijn uit een privé collectie van Franse, Belgische, Duitse en Nederlandse impressionisten o.a. P. Grisot, E. Galien-Lalloue, C. Moriset, G. Hambuchen en anderen.

Naast de expositie van schilderkunst is ook werk te zien van de dit jaar overleden, bekende Katwijkse beeldhouwer Gerard Brouwer.

De expositie data zijn: zaterdag 9 december tot en met donderdag 21 december van 11.30 tot 17.00 uur.

Gezocht: jonge sterren voor nieuw theaterproject

theater n In december start Welzijnskwartier een nieuw theaterproject. Onder leiding van een professionele regisseuse gaan spelers hun eigen voorstelling maken. Benieuwd wat we gaan doen? Kom dan op 18 december om 19.30 uur naar de kennismaking in Huize Callao.

Ben jij minstens 14 jaar oud en wil jij jouw theatertalent de wereld laten zien? In samenwerking met jongeren, een theatermaakster en medewerkers van het Welzijnskwartier wordt er een supergaaf theaterstuk neergezet. Het project is een proces waarin jongeren samenkomen, het bewustzijn wordt vergroot en talenten worden ontdekt en ontwikkelt. Jongeren vanaf 14 jaar met dans-, zang-, rap- en acteertalent kunnen shinen op het podium.

Liever achter de schermen bezig? Je bent ook van harte welkom wanneer jij liever aan de slag gaat met het decor, licht en muziek! De repetities vinden wekelijks plaats op maandagavond van 19:30-21:30 uur en de uitvoering is in mei 2018.

Spreekt dit jou aan of heb je vragen? Mail dan naar aniquevanderklaauw@welzijnskwartier.nl. Wees er snel bij, want er is maar plek voor maximaal 20 deelnemers.

Talencursussen bij K&O

vakantie n In januari starten er vakantiecursussen Frans, Italiaans en Spaans bij K & O Katwijk.

Gaat u deze zomer op vakantie naar Frankrijk, Italië of Spanje en wilt u voor de vakantie uw taal kennis opfrissen? Dan is deze korte taalcursus echt iets voor u.

U leert zich te redden in de meest voorkomende situaties zoals: kennismaken, de weg vragen, iets bestellen in bijvoorbeeld een restaurant enz.

Start vakantiecursussen:

Frans: maandag 22 januari, Italiaans: woensdag 17 januari, Spaans: woensdag 24 januari

Kosten: 12 lessen voor € 70,--

Inschrijven via de website: www.kenokatwijk.nl

Info: K & O aan de Sluisweg 16, te Katwijk tel.071-4016 400 op werkdagen van 9.00-13.00 uur.

n Gekortwiekt

Foto: Piet van Kampen

Ruim acht maanden geleden werd de molen van de wieken ontdaan en de laatste tijd prijkten alleen nog de kale stalen roeden in de lucht. Vorige week werden ook deze verwijderd en bleven de romp en de kap van de 'hoofdtooi' ontmanteld. | Foto: Piet van Kampen

Interview n Jimmy Simons van FC Rijnvogels

Foto: Piet van Kampen

Groen licht verlengde Westerbaan krijgt

'Ik had er al een paar keer in het oog

Knappe overwinning Grasshoppers

Monumenten in de schijnwerpers

Optie vier voor verlengde Westerbaan krijgt groen licht

De huidige speeltuin wordt verplaatst naar de Duinvallei. | Foto: Piet van Kampen

Vier n Het heeft wat voeten in de (natuur)aarde gehad maar na veel vijven en zessen, besprekingen en beoordelingen door een klankbordgroep en andere betrokken instanties lijkt dan eindelijk de kogel door de kerk. De keuze is gevallen op variant nummer 4 en wat dit betekent werd vorige week dinsdag aan een aantal belangstellingen uit de doeken gedaan.

Door Piet van Kampen

De weg om de plannen uit te voeren lijkt geplaveid en er zouden alleen nog wat hobbels op de weg kunnen liggen als er nog bezwaren kunnen worden ingediend hetgeen in deze afrondende fase niet voor de hand ligt.

Er kan nog een zienswijze worden ingediend tot 22 december. Vervolgens buigt het college van B&W zich hier op 23 januari 2018 hierover en gaat het voorstel op 15 februari naar de raad. Op 2 maart kan het dan definitief worden vastgesteld. Tenzij er dus geen bezwaren worden aangetekend kan er met de aanleg worden begonnen. In januari van 2019 zal de verlenging van de Westerbaan tot de Koningin Julianalaan/Boslaan - ijs en weder dienende - zijn voltooid.


Veiligheid

Er is nagedacht over de veiligheid. Het verlengde gedeelte wordt een 30 kilometerzone en een nieuw fietspad moet zorgen voor veilig fietsverkeer. Op twee plaatsen komt er een verhoogd plateau in het wegdek. Bij basisschool De Duinroos komt een veilige in- en uitstapplaats voor scholieren die per auto worden gebracht en opgehaald. Er wordt een rotonde aangelegd die aansluit op Zilverschoon.

Recente metingen wijzen uit dat bij toenemend verkeer het fijnstofgehalte binnen toelaatbare grenzen zal blijven.

Wat betreft geluidshinder zullen bewoners van de gravin van Burenlaan ondanks het verlengen van de bestaande geluidswal mogelijk meer hinder gaan ondervinden en met hen is hier over gesproken. De huidige speelplaats krijgt voor de komende tien jaar een mooi plekje in de Duinvallei. De variant waarvoor is gekozen biedt in de toekomst ook mogelijkheden om vanuit de nieuwe rotonde een aansluiting op de Meeuwenlaan te realiseren, iets wat een bewoner graag al in dit stadium had gezien.

Een andere bewoner vond het een slecht plan. 'Waarom al die haast? Er was tijd tot 2026 omdat tot die tijd van het huidige stukje Cantineweg gebruik gemaakt mag worden en nu moet het plotseling in 2019 klaar zijn. Heeft hij gelijk? Ieder heeft zo zijn eigen mening.

Vogeltentoonstelling bij 'De Kanarievogel'

Ook dit jaar zullen bij ‘De Kanarievogel’ de vogels weer bekeken en besproken worden. | Foto: PR

tentoonstelling n Van donderdag 7 t/m zaterdag 9 december houdt de vogelvereniging voor Katwijk en Omstreken 'De Kanarievogel' haar jaarlijkse vogeltentoonstelling in het clubgebouw van Stichting 'Kleindierensport Katwijk' aan de Oude 's Gravendijckseweg. Er zijn bijna 400 vogels van divers pluimage te bewonderen.

Een vogeltentoonstelling bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: een wedstrijd waarin gestreden wordt om de clubkampioenschappen van 2017 en een Vogelshow waarin de voor de wedstrijd ingezonden vogels worden geëxposeerd. Mensen die helemaal in hun liefhebberij op gaan willen hun plezier graag met anderen delen. Zo ook de leden van 'De Kanarievogel', die de door hen gefokte vogels deze week in een passende ambiance aan het publiek tonen.

Op de tentoonstelling van 'De Kanarievogel' zijn dit jaar bijna 400 vogels te bezichtigen, waarvan 190 kanaries in allerlei variëteiten, zoals het zangkanarieras waterslager en diverse kleur- en postuurkanarierassen. Met name de collectie tropische vogels blinkt uit in schitterende kleuren. Tussen de 190 tentoongestelde tropische vogels bevinden zich pareltjes van kleurenpracht, zoals de 'onnatuurlijk' kleurrijke gouldamadines. Enkele agaporniden en tropische duifjes complementeren het geheel. De visuele aantrekkelijkheid van de tentoonstelling wordt aanzienlijk vergroot door de fraai ingerichte vitrines met contrastrijke tropische vogels. Al met al is er een rijke verscheidenheid aan klanken, kleuren en verschijningsvormen te beluisteren en te bewonderen.

Openingstijden

De tentoonstelling wordt op donderdag 7 december om 20.00 uur voor het publiek geopend. Bezoekers kunnen dan en de daaropvolgende dagen binnenlopen en genieten van de zangkunsten en de kleurenpracht van de door de leden van 'De Kanarievogel' gefokte vogels. De openingstijden van de tentoonstellingslocatie, het clubgebouw van Stichting 'Kleindierensport Katwijk', Oude 's Gravendijckseweg 2a zijn: donderdag 7 december van 20.00 tot 22.00 uur; vrijdag 8 december van 13.30 tot 21.00 uur; zaterdag 9 december van 10.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis.

Kleuters helpen Sint met bakken

Foto: PR

pepernoten n Op vrijdag 1 december mochten de leerlingen van groep 1b/2b van de Christelijke Opleidingsschool naar het Vak-College Rijnmond. De kleuters werden ontvangen door vierdejaars leerlingen "Zorg en welzijn" met limonade en taaitaai. Daar kregen zij van juf Margreet te horen dat Sinterklaas pepernoten te kort kwam en extra hulp nodig had. De kleuters mochten in groepjes met de vierdejaars leerlingen mee, die hen leerden hoe ze de pepernoten moesten maken.

Terwijl de kinderen druk bezig waren, kregen de ouders een rondleiding door de school. Zo hebben de kleuters en de ouders genoten van een leerzame ochtend op het Vak-College Rijnmond. Na afloop kregen alle kinderen hun eigen baksels en een mooie kleurplaat mee naar huis. Sinterklaas was superblij met de pepernoten en de mooie samenwerking.

Nominatie voor Kookploeg De Brug

nominatie n De koks van De Brug zijn in de top 3 genomineerd voor de Vrijwilligersprijs 2017 van de Gemeente Katwijk. Tijdens een feestelijk moment in het inloophuis is dit bekend gemaakt door Corine Hoek van het Welzijnskwartier VIP.

Het blijft nog spannend of de prijs wordt toegekend op 12 december. Maar dit is al een erkenning voor deze vrijwilligers die er dagelijks voor zorgen dat er een gezonde warme maaltijd klaar staat voor mensen met verslavings- en/of psychiatrische/psychosociale problematiek.

Advent- en Kerstviering

kring n Op woensdag 13 december is er bij Vrouwenkring Naomi de Advent- en Kerstviering met muzikale medewerking van zanggroep "De Kandelaars". Het thema van deze avond is "Verwachtingsvol uitzien". Alle dames zijn weer van harte welkom. Vrouwenkring Naomi heeft geen drempel, er wordt geen contributie geheven. Op elke kringavond wordt er gecollecteerd voor het goede doel (dit jaar Stichting tot heil des Volks) en de onkosten. De activiteiten van deze kring vinden plaats in de grote zaal van de Ontmoetingskerk. Vanaf 19.30 uur is de koffie klaar. Het programma begint om 20.00 uur en is om ca. 22.00 uur afgelopen. Voor het volledige programma van dit seizoen en meer informatie over Naomi: www.ontmoetingskerkkatwijk.nl

Monumenten in de schijnwerpers

De Vuurbaak wordt in de schijnwerpers gezet. | Foto: PR

uitgelicht n Het aantal panden dat in de schijnwerpers staan, wordt in de gemeente Katwijk uitgebreid. Museum Oud Rijnsburg, De Vuurbaak en het oorlogsmonument aan de Zeeweg zijn alle drie extra verlicht. Het mooie licht maakt de monumenten in het donker goed zichtbaar en dit geeft een positieve uitstraling aan het gebied.

De keuze om verlichting aan te brengen is al eerder gemaakt door het college. Tijdens de algemene Beschouwingen van 2016 is een toezegging gedaan aan de gemeenteraad om te kijken welke gebouwen geschikt zijn om in het licht te zetten. Deze drie objecten zijn van de gemeente en komen in aanmerking.

Voor het extra verlichten van de markante gebouwen wordt ledverlichting gebruikt. Ledverlichting is de meest duurzame vorm van verlichting. De lampen verbruiken tot 90 procent minder energie met een gelijke lichtopbrengst en hebben een langere levensduur.

De gemeente is met Dunea in gesprek om ook de Watertoren in de schijnwerpers te zetten. De verwachting is dat in het voorjaar 2018 de toren ook mooi verlicht wordt.

Themabijeenkomst Alzheimer café

bijeenkomst n Op woensdag 13 december vindt een bijeenkomst van het Alzheimer Café plaats in dienstencentrum Zwanenburg..

Amy op de Weegh en Bart de Haas, werkzaam op een opleiding voor verpleegkunde, nemen de bezoekers deze avond mee in de belevingswereld van iemand met dementie.

Dementie zorgt voor een veranderende belevingswereld bij de patiënt. Om toch met elkaar in contact te blijven is het nuttig om je als naaste te verdiepen in hun belevingswereld. Deze avond wordt men meegenomen in die wereld van een persoon met dementie leert men te kijken door hun ogen.

Alzheimer Café Katwijk is een ontmoetingspunt voor patiënten, familieleden, vrijwilligers. hulpverleners en overige belangstellenden die meer willen weten over leven met dementie. Het Alzheimer Café Katwijk is een samenwerkingsverband tussen Curadomi, DSV, GGZ Rivierduinen, Topaz, Welzijnskwartier, Marente en Alzheimer Nederland.

Inloop vanaf 19.00 uur. Start programma 19.30 uur. De bijeenkomst eindigt tussen 21.15 en 21.30 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Galerie BeeldSchoon te gast in het DunaAtelier

expositie n Van 9 t/m 24 december exposeren leden van de reizende Galerie BeeldSchoon in het Katwijkse DunaAtelier

Galerie Beeld? choon bestaat op het ogenblik uit 35 leden zowel professionele als amateurkunstenaars. Regelmatig tonen zij hun werk op verschillende locaties.

Aan de expositie in het DunaAtelier in Katwijk doen 15 leden van Galerie BeeldSchoon mee. Er zijn zowel schilderijen als beelden te zien. De diversiteit van het aanbod maakt het voor iedereen interessant om een kijkje te gaan nemen.

Openingstijden DunaAtelier: woensdag tot en met zondag van 14.00 -18.00 uur en donderdag van 14.00 - 21.00 uur.

Kerstconcert Jubilate

Jubilate brengt traditionele kerstliederen en moderne carols ten gehore. | Foto: pr Foto: pr

koorconcert n Op dinsdag 19 december is Sporthal Cleijn Duin omgetoverd in een ware concertzaal. Op het podium zingt het meer dan 180 mannen tellende koor Jubilate. De Zuid-Koreaanse sopraan Saejeong Kim verleent haar medewerking en zingt zowel solo als gezamenlijk met het koor.

Al vele jaren geeft het Katwijks Christelijk Mannenkoor Jubilate in de maand december een kerstconcert. Het is iedere keer weer een uitdaging voor het koor en haar dirigent de vele honderden toehoorders een nieuw en gevarieerd programma aan te bieden. Dit jaar worden traditionele liederen zoals The Little Drummer Boy en Cantique de Noël afgewisseld met verschillende christmas carols en Duitse Weihnachtsliederen en uit Händel's Messiah zal 'For unto us a child is born' te beluisteren zijn.


De sopraan Saejeong Kim zal haar medewerking verlenen aan dit concert. Haar glasheldere stemgeluid zal een prachtig contrast geven bij het sonore geluid van de Katwijkse mannen. Saejeong Kim heeft haar opleiding gevolgd in haar geboorteland Zuid-Korea. Zij trad daar veelvuldig op in opera's en won verschillende muzikale prijzen. Later vervolgde zij haar studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en kwam de nadruk te liggen op het zingen van musicals. Zo zong zij als soliste in The Sound of Music, Evita en The Phantom of the Opera. Voor het eerst is deze veelzijdige sopraan op het kerstconcert van Jubilate te beluisteren.

Het Holland Symfonie Orkest, bestaande uit een achttiental musici, zal het koor en de soliste begeleiden en het concert extra glans geven. Geluid en belichting zijn in professionele handen. Aan de vleugel zit Arthur Postma en de algehele leiding is in handen van Aldert Fuldner.


Aanvang concert 20.00 uur. Zaal open 19.15 uur. Kaarten (inclusief consumptie) kosten € 19,00 en zijn verkrijgbaar bij Haasnoot Mode, Voorstraat 14 en Livera Peters, Princestraat 24. Daarnaast ook op www.jubilate.nl en bij de leden van het koor.

Lezing door schrijver en columnist Özcan Akyol

lezing n Schrijver en columnist Özcan Akyol, beter bekend als Eus, komt naar Katwijk om te vertellen over en voor te dragen uit zijn werk.

Akyol is behalve als schrijver en columnist ook bekend als tafelheer en opiniemaker bij programma's als 'De Wereld Draait Door' en 'Pauw'. Als voetbalanalist schuift hij regelmatig in sportprogramma's aan en hij publiceert in het tijdschrift Hard Gras. In de onlangs uitgezonden documentaireserie 'De neven van Eus' ging Eus op bezoek bij zijn grotendeels onbekende familieleden in Turkije. Akyol staat bekend om zijn nuchtere analyses en directe taal. Iets wat hij op maandag 11 december om 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek aan de Schelpendam ongetwijfeld zal laten horen.

Eus en TurisÖzcan Akyol (Deventer, 1984) schreef twee romans. 'Eus' (2012) is een semi-autobiografische schelmenroman over het leven van een doorsnee puber uit een Turks-Nederlands gezin die zich aan zijn achtergrond probeert te ontworstelen. Het boek was Akyols sprong van straatschoffie tot ware literaire belofte. 'Eus' kreeg veel aandacht in de Nederlandse media. Er werden in een week tijd 10.000 exemplaren verkocht. Een maand na het verschijnen werden de filmrechten gekocht.

Zijn tweede roman, Turis, is uit 2016 en is een beklemmende, indringende en bij vlagen bijzonder geestige roman die de lezer meesleurt in een gezinsstrijd die dagelijks wordt aangewakkerd door de heer des huizes, Turis. Het boek werd als literaire fictie gepresenteerd, hoewel het verhaal veel gelijkenissen met het echte leven van de schrijver zou vertonen.

Toegangskaarten zijn te koop via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl en in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Prijs voor bibliotheekleden € 8,- en voor niet-leden € 10,-.

Voorzitter raad van bestuur Ron Treffers met pensioen

pensioen n De voorzitter van de raad van bestuur van Alrijne Zorggroep, Ron Treffers, heeft aangegeven dat hij gebruik wil maken van de mogelijkheid om met vervroegd pensioen te gaan en zal derhalve per 1 april 2018 zijn functie neerleggen.

De raad van toezicht heeft met respect kennis genomen van zijn besluit en is de heer Treffers zeer erkentelijk voor de ruim tien jaar waarin hij zich ten volle heeft ingezet. Deze inzet betrof allereerst de Rijnland Zorggroep en de laatste drie jaar Alrijne Zorggroep. Ook in de regionale samenwerking tussen zorgaanbieders heeft Ron Treffers een belangrijke rol gespeeld.

Mevrouw. C.C.W. Moolenburgh-Pieper, voorzitter van de raad van toezicht: "De heer Treffers heeft onder meer met groot elan leiding gegeven aan de fusie van de Rijnland Zorggroep en het Diaconessenhuis Leiden tot Alrijne Zorggroep. Het resultaat is een krachtige organisatie die er op gericht is de beste zorg voor de regio te leveren. Zijn vertrek valt samen met de nieuwe fase waarin Alrijne Zorggroep terecht komt nu de fusie is afgerond en de nieuwe strategie voor de verpleeghuizen in de steigers staat. De focus ligt daarbij op de doorontwikkeling van het besturingsmodel, de continue verbetertrajecten en de beantwoording van de landelijke financiële druk op de zorg."

De raad van toezicht gaat, op zoek naar een adequate invulling van een driehoofdige raad van bestuur.

Financieel spreekuur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever

geld n Heeft u aan het eind van de maand regelmatig geld te kort? Wilt u advies over hoe u beter met geld kunt omgaan? Wilt u voorkomen dat u in de schulden terecht komt? Kom dan eens praten bij het gratis financieel spreekuur van 'Grip op de Knip' in de bibliotheek. Want niemand zit erop te wachten om schulden te hebben.

Grip op de Knip

De speciaal opgeleide vrijwilligers van 'Grip op de Knip' helpen mensen die hun financiële huishouding niet helemaal op orde hebben graag. Zij geven menselijk, betrouwbaar en professioneel advies over geldzaken en helpen u om niet in de schulden te raken of uit de schulden te komen.

Het laatste financieel spreekuur van 'Grip op de Knip' is op donderdag 7 december van 14.00 tot 15.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever, Hoorneslaan 297.

Kamerkoor Cantilene zoekt nieuwe leden

vacatures n Kamerkoor Cantilene mag terugkijken op een geslaagd matinee op 11 november in de Fonteinkerk. Het matinee werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Wijkraad Katwijk aan den Rijn, waarvoor het koor zeer erkentelijk is.

Voorafgaande aan het matinee moest een aantal leden van het koor zich door ziekte of andere redenen afmelden. Toen bleek ook dat de huidige samenstelling van het koor kwetsbaar is. Daarom is Cantilene dringend op zoek naar nieuwe leden en dan met name tenoren en bassen.

Inmiddels is het kamerkoor begonnen met het instuderen van een nieuw programma voor een kerstconcert in 2018. Bij uitstek dus een gelegenheid om u aan te melden. Het koor repeteert iedere maandagavond van acht tot tien uur in de Dorpskerk aan de Kerklaan te Katwijk aan den Rijn.


Men kan vrijblijvend een repetitie bijwonen. Dan kan men kennismaken met de dirigent Lorenzo Papolo en de koorleden. Meer inlichtingen bij Adri van Rijn, tel. 4029682.

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 6 december

09:00 uur: Damesgym

10:00 uur: Soos kaarten

14:00 uur: Country Line Dansen

19:00 uur: Modinettes HR

Donderdag 7 december

10:00 uur: Soos kaarten

19:00 uur: Biljarten

14:00 uur: Ouderensoos

20:00 uur: Jokeren

Vrijdag 8 december

10:00 uur: Soos kaarten

19:30 uur: Darten

19:30 uur: Partner Country

Zaterdag 9 december

10:00 uur: Soos

21:30 uur: Vrije Dansavond

Maandag 11 december

10.00 uur: Soos

19.00 uur: Biljarten

19:30 uur: Country Line Dans

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal. Gymzaal v. Lierestraat

Dinsdag 12 december

10:00 uur: Soos

19:45 uur: Bridge

20:00 uur: Sjoelen

De Molenwijk

Maandag, het hele jaar door
19.30 uur: LAN Gaming
20.00 uur: Klaverjassen
20.00 uur: Jokeren

De Coligny

Woensdag 6 december

20.00 uur: zingen met de voltreffers


Donderdag 7 december

14.00 uur: seniorensoos de Eendracht

19.30 uur: country linedance lesavond. Zaal open 19.00 uur

Zaterdag 9 december

14.00 uur: Kinderbingo
20.00 uur: Vrije country linedance-avond. Zaal open om 19.00 uur.

Maandag 4 december

20.00 uur: Mozaïeken

Dinsdag 12 december

20.00 uur: Kaarten klaverjassen/ jokeren

Noord-Noordoost

Woensdag 6 december

09.30-10.30 uur: zumba

14.00-15.00 uur: Desiree Kids
18.30-20.00 uur: Kinderbingo

Donderdag 7 december

09.45-10.45 uur: conditietraining
20.00 uur: klaverjassen en jokeren

Vrijdag 8 december

20.00 uur: Bingo

Maandag 11 december

17.00 uur: Desiree majorette jeugd

Dinsdag 12 december

10.00-12.00 uur: linedance
13.00-13.30 uur: Line Dance beginners

13.30-15.30 uur: linedance
14.00 uur: dammen senioren 55+

18.30-20.00 uur: jeugddammen

20.00 uur: dammen.

Solar-systemen Grasshoppers Heren 1 behaalt achtste overwinning op rij

basketball n Solar-systemen Grasshoppers treft in BV Groningen een tegenstander die niet te onderschatten is. Dit team heeft 6 spelers met eredivisie ervaring en miste vorig seizoen net de play-offs. Het wordt een leuke wedstrijd waarin het Solar-systemen Grasshoppers lange tijd niet lukt het taaie Groningen op een grote achterstand te houden. Solar-systemen Grasshoppers, dat een aantal mindere wedstrijden achter de rug heeft, speelt een aantal delen van de wedstrijd echt goed, maar kan dit (nog) niet de hele wedstrijd volhouden. In het laatste kwart wordt het verschil duidelijk: 76-54.

De wedstrijd komt moeizaam op gang. Een eerste voorsprong is er bij 8-7 na een dunk van Bas Rozendaal en een score van Jesper Jobse. Er is geen sprankelend aanvalsspel, maar er wordt met veel energie verdedigd. Via een 10-0 run neemt Solar-systemen Grasshoppers wat afstand door Koen Grimbergen en vooral Jesper Jobse (6). Met 16-9 eindigt deze periode.

Na drie minuten in de tweede periode is het 19-11. Solar-systemen Grasshoppers mist een aantal vrije worpen, een open lay-up en heeft een paar turnovers. Groningen komt na een score met bonus dichtbij (23-20) maar Joey Schelvis antwoordt ook met een score met bonus waarna de aanvallen beter gaan lopen. Er is een driepunter van Joey Schelvis en scores van Sjoerd van Vilsteren (4), Wouter Breel, Jesper Jobse en Bas Rozendaal. Groningen kan het verschil beperken door het goed nemen van vrije worpen. Ruststand 35-25.

Solar-systemen Grasshopapers speelt na de rust in een hoger tempo. Groningen kan dit niet volgen en staat binnen 3 minuten op 5 teamfouten. Bij 39-29 begint Solar-systemen Grasshoppers aan een zeer goede fase. Met het snelle aanvalsspel dat Solar-systemen Grasshoppers kenmerkt wordt Groningen via een 15-0 run op een grote achterstand gezet: 54-29. Jesper Jobse lijkt niet te kunnen missen met 3 driepunters en Joey voegt er 7 punten bij. Door wat foutjes van de thuisclub kan Groningen in de laatste minuut via 3 scores de achterstand terugbrengen tot 58-40.

In het laatste kwart begint Groningen heel sterk. Ze profiteren van de turnovers van Solar-systemen Grasshoppers. Via 2 driepunters en 2 vrije worpen is het binnen 2 minuten 58-48. Coach Jeroen Reitsema neemt een time out en de concentratie met name in de verdediging is daarna terug. Groningen wordt van scores afgehouden en na een 10-0 run is het verschil weer 20 punten: 68-48. Kees van den Burg mag in de laatste minuten zijn talent tonen en onder luid gejuich komt hij tot 5 punten. De wedstrijd eindigt met een spetterend slot: een prachtige alley-oup van Jesper Jobse, doorgedunkt door Sjoerd van Vilsteren.

Eindstand 76-54.

Volgende week is er de uitwedstrijd tegen Beverwijk.

Knappe overwinning Grasshoppers Dames 1 in Bemmel

basketball n Solar-systemen Grasshoppers heeft afgelopen zaterdag een prima prestatie geleverd door Lekdetec.nl in eigen huis te kloppen. Het publiek in Bemmel zag in een attractieve wedstrijd twee ploegen die elkaar weinig toegaven. In de spannende slotfase trok de ploeg van Rick Driessen de overwinning knap naar zich toe.

Het begin van de wedstrijd laat een wisselend scoreverloop zien. Na een 2-6 start neemt de thuisclub de leiding weer over (10-6). Daarna toch weer Grasshoppers via de makkelijk scorende Deborah Vos (14-12), die in deze periode 11 punten weet te noteren. Een 8-0 run van Lekdetec gevolgd door een 5-0 run van Solar-systemen Grasshoppers bepaalt de 1e periodestand (20-19).

In eerste instantie kan Lekdetec verder uitlopen (33-24), onder andere door van afstand Fenne van der Wielen met 9 punten uit 3 driepunters en via de Amerikaanse Cornelia Fondren en Sarah Curran. Grasshoppers kan aanhaken via scores van Ilse Kuijt, Ingrid van der Plas, Noor Driessen en Iris Govers van de vrije worplijn (39-38), maar het Amerikaanse duo zette de thuisclub toch weer op een grotere voorsprong. Ruststand 46-38.

Een prima derde kwart van Solar-systemen Grasshoppers zorgt voor de aansluiting in de wedstrijd. Met 3 drietjes op rij van Ingrid vd Plas, Mia Hordijk en Ilse Kuijt wordt de achterstand verkleind (52-47). Grasshoppers geeft in deze periode weinig vrije schoten weg en omdat zelf wel het netje steeds wordt gevonden door onder andere Marieke van Schie, Mia Hordijk, Ilse Kuijt en Noor Driessen, is de stand met nog 1 kwart te gaan weer gelijkgetrokken (58-58).

Het publiek in Bemmel ziet een superspannend 4e kwart waar de thuisploeg in eerste instantie de leiding neemt. De Amerikaanse Cornelia Fondren neemt bijna al de Bemmelse scores voor haar rekening. Aan Katwijkse zijde zijn het Deborah Vos en Noor Driessen die elkaar scorend afwisselen. Via een stand van 68-63 halverwege weet Grasshoppers aan te haken (72-73) via Ilse Kuijt en met nog een halve minuut te gaan is de stand gelijk (75-75). Een mooie score van Mia Hordijk zet de Katwijkse ploeg op voorsprong en omdat Bemmel niet meer weet te scoren kan de Katwijkse ploeg de wedstrijd gecontroleerd uitspelen en mag Ilse Kuijt - die ook word verkozen tot woman-of-the-match – de wedstrijd van de vrije worplijn beslissen. Eindstand 75-79.


Scores: Ilse Kuijt 23pt, Deborah Vos 18pt, Noor Driessen 10pt, Ingrid vd Plas 9pt, Mia Hordijk 9 pt, Marieke van Schie 6pt, Iris Govers 4pt, Tamlyn de Groot, Alissa vd Plas.

Volgende week zaterdag speelt Solar-systemen een thuiswedstrijd tegen koploper Dozy-Den Helder. Aanvang van de wedstrijd is 19.45 uur.

Vierkorenconcert "Vrede op Aarde"

concert n Vrijdag 15 december belooft een heel bijzondere avond te worden in de Nieuwe Kerk. Op deze avond organiseren de vier besturen van Mannenzangroep Sion, Katwijks Jong mannenkoor Sjir el Shaddaï, Jongerenkoor Deï Gratia en familiekoor Ichthus het inmiddels traditionele vierkoren kerstconcert "Vrede op aarde" in de Nieuwe Kerk van Katwijk.

Het wordt een prachtige muzikale avond voor en door de inwoners van Katwijk en het unieke aan deze avond is, dat het publiek gevraagd wordt op deze avond veel kerstliederen met de koren mee te zingen. Uiteraard zullen de plaatselijke koren ook afzonderlijk prachtige kerstnummers ten gehore brengen. Ds. J. Koppelaar zal deze avond enkele gedichten voordragen. De koren worden begeleid op het orgel door Andre Hobo en op de vleugel door Arjan Wouters.

Wit Rusland

Kerstfeest is een feest waarbij we mogen denken aan de geboorte van Jezus. Het leven van Jezus stond in het teken van delen. Stichting Charité brengt dit in de praktijk door hulp te verlenen in Wit Rusland aan christelijke gemeenten, zorginstellingen en mensen die in geestelijke en/of materiële nood verkeren. De hulpverlening bestaat onder meer uit: het beschikbaar stellen van Bijbels en andere christelijke lectuur en het verstrekken van financiële middelen, voedsel, kleding en medicijnen. Het is toch prachtig om dit jaar bij te dragen aan onze naasten en geloofsgenoten in Wit Rusland? Uiteraard is de collecte ook bestemd voor het werk van stichting Charité.

De toegang is vrij. Aanvang 20.00 uur. De Nieuwe Kerk is open om 19.30 uur. Iedereen is hartelijk welkom!

Gezellige Reünie van oud-leerlingen

Het was een gezellig weerzien van oud-leerlingen van de vroegere Duinschool. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

weerzien n Vorige week woensdag was het in De Reederij een gezellig weerzien van oud-leerlingen van de vroegere Duinschool, de voorloper van de Farèlschool.

Jesper Jobse leek niet te kunnen missen (archieffoto). | Foto: Geert Bekker Foto: Geert Bekker

Op 1 maart 1992 werd deze happening van ouwe jongens-krentenbrood voor heet eerst gehouden en nu was het voor de zesde keer dat ze bij elkaar waren om deze traditie in ere te houden. 'Het zijn er nu nog maar 24 want er zijn er in de loop der jaren een aantal overleden en er zijn ook nog een paar mensen ziek. Maar zo lang als het kan houden wij het vol', sprak Wim van der Plas. De stemming was opperbest in de horecagelegenheid en kreten zoals 'Ben jij dur óók weer mááid' en de ene grijsaard tegen de andere senior: 'Je ben óók weer un jaertje ouwer ehwordde Huig'. Kortom, het was een sfeervolle bedoening waarin de sapjes en de hapjes uiteraard bijdroegen tot een geslaagde happening.

ProjectM in De Branding

band n Op zaterdag 9 december heeft cafe de Branding in de kelder weer een lokale topband staan. Deze keer is het ProjectM, een band met zes zeer ervaren muziekanten die garant staan voor een lekker avondje muziek!

Met veel plezier en soms verpakt in een ander jasje brengt ProjectM een mix van nummers uit de jaren zestig tot heden. De band heeft een zangeres en twee zangers die elkaar afwisselen, of met z'n tweeën en soms zelfs met z'n drieën tegelijk op het podium staan. Volop afwisseling op het podium dus! Neem daarbij een dansbare en herkenbare maar niet altijd voorspelbare setlist en je hebt een topavond met deze band!

Het spektakel van Project M begint om half 10. De entree is zoals alle lokale bandoptredens gratis. De Branding/kelder bevindt zich op Voorstraat 12.

nieuws en sport

Katwijk boekt eerste thuisverlies

voetbal n Voor de tweede week op rij weet Katwijk niet te winnen van een laagvlieger. Na Jong Sparta afgelopen week, was het deze maal De Treffers dat Katwijk de punten afsnoepte. Op de eigen Krom werd het 0-1.

De Treffers, een grote naam in het zondagamateurvoetbal, maar deze jaargang wil het niet vlotten met de mannen van Anton Janssen. De trainer mag blijven, maar een grote winterrenovatie van de A-selectie werd de afgelopen weken wel al aangekondigd. Juist deze ploeg in nood wist Katwijk deze week de eerste verliespartij in eigen huis toe te brengen. Net als 7 dagen eerder een laagvlieger uit de Tweede Divisie.

"We weten dat het tegenwoordig niet zo heel zegt. We hebben het vorige week gezien, dan verlies je ook van Sparta," aldus Kay Blokland na afloop, "Het maakt niet uit tegen wie je speelt, het is gewoon altijd lastig." Hij kreeg daarbij bijval van zijn trainer Dick Schreuder: "Uiteindelijk is het in deze klasse moeilijk om wedstrijden makkelijk te winnen." Dat bleek dus.

De Treffers kwam zaterdag, zoals vaker gezien dit seizoen, niet naar De Krom om te winnen. Katwijk aan de andere kant, kende een wedstrijd zoals een week eerder op Het Kasteel. De oranjehemden zetten hoge druk, maar kansen wilden er maar niet komen. Laat staan doelpunten. Killian Berkhout probeerde het heel vroeg in de wedstrijd, maar mikte net over. In de eerste helft kwam daarna alleen Marciano Mengerink in de buurt van wat een mogelijkheid genoemd zou mogen worden.

Namens de bezoekers probeerde alleen Nick de Bondt een keer, maar zijn schot was een prooi voor Ricardo Kieboom. Daar kwam in de tweede helft verandering in. Direct na de thee kwa Bryan Sirviania al tot een grote kans, maar zag zijn inzet van de lijn gewerkt door Robbert Susan. Een kwartier later was het wel raak. Een vrije trap van Eef van Riel vond Joris Janssen, die op zijn beurt het net vond: 0-1. "We probeerden zo min mogelijk vrije trappen weg te geven rond de 16," baalde Blokland na af loop, "Dat dan zo'n doelpunt uit een vrije trap valt is heel erg balen." Reden voor Katwijk om nog meer op de aanval te gooien. Zeker toen Van Riel met zijn tweede kaart het veld moest verlaten. Maar dat lukte niet meer. "Eerste paar wedstrijden viel die dan wel een keertje goed. Nu valt íe niet goed. Daar hebben we ook mee te maken." De komende weken tot aan de winterstop wacht Katwijk nog twee uitduels.

Quick Boys probleemloos langs DVS'33

DVS’33 kwam tekort tegen Quick Boys dat al snel in Ermelo op voorsprong kwam. | Foto: Orange Pictures Foto: Orange Pictures

voetbal n Weer werd in een uitwedstrijd een mooi resultaat neergezet. DVS'33 kwam tekort tegen Quick Boys dat al snel in Ermelo op voorsprong kwam. Met de rust in zicht verdubbelden de blauwwitten die voorsprong om aan het einde van de wedstrijd de genadeklap aan DVS'33 uit te delen.

Quick Boys kende een droomstart tegen het getergde DVS'33 dat vorige week spitsroeden moesten lopen tegen de beloften van FC Twente. Al in de tweede minuut rondde Yordi Teijsse een vanaf de linkerflank opgezette aanval af. De defensie van DVS'33 was nog niet bij de les en bood de volop profiterende Teijsse teveel ruimte.

DVS'33 had weinig tijd nodig voor de verwerking van deze tegenvaller. Direct ging men op zoek naar de gelijkmaker, men stuitte echter steeds op de solide defensie van Quick Boys die behalve een aantal hoekschoppen maar weinig weggaf. Even leek Quick Boys in de problemen toen na ruim tien minuten spelen Reda Kharchouch al voor de tweede maal verzorging nodig had. Na een uitgebreide verzorging kon Kharchouch de wedstrijd alsnog vervolgen.

Halverwege de eerste helft liet DVS'33 voor de eerste keer haar tanden zien. Vanaf de rechterflank werd Maurice de Ruiter bereikt die de bal rakelings lang het doel plaatste. DVS'33 bleef aandringen bij Quick Boys maar kwam nog steeds niet verder dan een aantal hoekschoppen. Aan de andere kant liet ook Quick Boys zich zien op de speelhelft van DVS'33, ook de blauwwitten kwamen niet tot echte doelrijke kansen. Desondanks was het publiek getuige van een wedstrijd tussen twee gelijkwaardige tegenstanders die zich niet ingroeven en volop op zoek waren naar een doelpunt.

Tien minuten voor rust werd Quick Boys op aangeven van Reda Kharchouch weer gevaarlijk. Kelvin Maynard werd bereikt, hij zag zijn doelpoging door een redding van doelman Paul Eppink gekeerd. Op slag van rust verdubbelde Quick Boys de voorsprong. De credits kwamen voor rekening van Reda Kharchouch die zijn tegenstander het nakijken gaf en vervolgens een doelpoging waagde. Voor alle zekerheid gaf Yordi Teijsse de bal nog een extra zetje mee waardoor doelman Eppink voor de tweede keer in deze wedstrijd werd gepasseerd. In resterende tijd kreeg Kay Velda nog een keer de gelegenheid om op het doel van Jesper Hogedoorn uit te halen. Met een knappe redding hield Hogedoorn zijn doel schoon. Quick Boys ging met een 0 – 2 voorsprong de rust in.

DVS'33 startte de tweede helft zonder captain Dennis Hollart, hij was vervangen door Haico Epe. Weer drong DVS'33 aan bij Quick Boys maar bleef niet in staat het doel te vinden. Al na vijf minuten spelen was het aan de andere kant van het veld wel het geval. Kelvin Maynard leek uit een vrije schop te hebben gescoord, op advies van zijn assistent annuleerde arbiter Sanders het doelpunt. Het was nog niet voorbij voor de thuisploeg.

Toch kwam de voorsprong van Quick Boys niet meer in gevaar. Quick Boys bleef kansrijk voor het doel van DVS'33. Na tien minuten spelen had Tim Bloemendaal meer rendement moeten halen toen Yordi Teijsse de bal op Bloemendaal aflegde. Een paar minuten later leek ook Ricardo Kuijvenhoven in kansrijke positie te komen de score verder op te hogen. Weer bleef het doelpunt uit. Ondanks dat DVS'33 aandrong bij Quick Boys bleef de thuisploeg onmachtig het doel te vinden en de aansluittreffer te scoren. De beste kansen waren voor Quick Boys dat niet meer in de problemen kwam.

Met nog vijf minuten op de klok ontnam Yordi Teijsse de thuisploeg alle illusies op tenminste een punt uit deze wedstrijd door de 0 – 3 aan te tekenen. Uit een vrije schop werd Teijsse bereikt waardoor doelman Eppink voor de derde maal in deze wedstrijd de bal uit het net mocht vissen. Daarna werd Quick Boys nog een keer gevaarlijk. De voor Reda Kharchouch ingevallen Sammy Zandbergen werd aangespeeld door de voor Jesse van Nieuwkerk ingevallen Phillippe den Hartog. De invalbeurt van Zandbergen kreeg geen gouden randje waardoor de wedstrijd eindigde met een 0 – 3 overwinning voor Quick Boys.


Jimmy Simons nieuwe hoofdtrainer bij FC Rijnvogels

Jimmy Simons, de nieuwe hoofdtrainer van FC Rijnvogels. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

trainer n Vorige week heeft FC Rijnvogels een nieuwe trainer aangesteld, Jimmy Simons. De 47-jarige Simons heeft gevoetbald bij onder andere Sparta, FC Lisse, Rijnsburgse Boys, ADO'20 en HUIZEN. Als hoofdtrainer is hij zijn loopbaan begonnen bij Kagia en later volgde Argon en sv Hoofdorp. Bij deze laatste club heeft hij vijf jaar aan het roer gestaan. In die jaren werd er drie keer een periode gewonnen en het laatste seizoen werd er promotie naar de 1e klasse afgedwongen. Na vijf jaar bij deze club te hebben gezeten was het tijd om de vleugels uit te gaan slaan.

Wat voor soort trainer ben je?

Ik ben een zeer gepassioneerde en gedreven trainer. Ik ben dan ook nadrukkelijk aanwezig (dat is wat wij bij de eerste training ook konden merken). Discipline is wat ik hoog in het vaandel heb en ik wil mijn spelers echt leren kennen. Als ik de spelers echt ken, kan ik meer uit ze halen en kunnen we individueel en als groep gaan groeien. Daarnaast ben ik ook vrij sociaal en toegankelijk.

Je maakt een mooie stap van 2e klasse naar de Hoofdklasse. Voor een voetballer is dat een flinke stap qua niveau. Hoe is dat voor een trainer?

Voor een trainer is dat geen grote stap, als je maar gelooft in jezelf. Er lopen kwalitatief betere spelers bij FC Rijnvogels, dus zal er in mijn trainingsvormen meer diepte moeten zitten. Ik hoef niet met een simpele oefening aan te komen, want dat kennen deze spelers wel.

Wat weet je al van de spelers en hoe ga je wedstrijden over de streep trekken met deze groep?

Ik weet best al een hoop van de spelers. Ik heb me ingelezen en afgelopen zaterdag was ik bij Smitshoek aanwezig. Ik weet waar de ploeg goed in is en waar ik verbeteringen aan wil brengen. Zelf praat ik niet over winnen of verliezen. Binnen de groep gaan we een proces aan en dat moeten we op zaterdag op de mat wegzetten. Als we daar in groeien gaan we ook vanzelf punten pakken is mijn mening.

Hein van Heek werd hier vanwege de resultaten op non actief gezet. Een trainer die geweldig heeft gepresteerd bij FC Rijnvogels en ook zeer geliefd was bij een groot gedeelte van de supporters. Hoe ga je die doen vergeten?

Niet! Hein heeft ervoor gezorgd dat club staat waar hij nu staat. Dat moet men niet vergeten. Ik ben Jimmy en werk op mijn manier.

Ga je door met de huidige staf of komen ook daar wijzigingen in?

Ik ga met de staf werken die er nu zit. Huig heeft het fantastisch gedaan. Uit de laatste twee wedstrijden heeft hij vier punten binnen gehaald. Ik zag zaterdag de reactie van de spelers na de 1-3 richting Huig. Fantastisch

Wat is de doelstelling voor de rest van het seizoen? Wat wil jezelf en wat wordt er van je verwacht door TC/Bestuur?

Uiteraard wil men vanuit bestuur/TC lijfsbehoud zien. En daar ga ik zelf ook voor. Verder wil ik een herkenbare en aanvallende ploeg zien. Ik heb een speelstijl in gedachten, maar dat is ook weer afhankelijk van de spelers die er zijn. Ik wil dat we een lastige ploeg gaan worden voor iedere tegenstander.

De familiedagen zijn zeer belangrijk bij FC Rijnvogels. Kan de organisatie rekenen op trainer Jimmy Simons? Of zien we je in de toekomst een voetbaltraining geven aan de jeugd of G-voetbal?

Absoluut en ik niet alleen. Ook mijn spelers zullen zich daarvoor in moeten zetten. Ik vind dat je als speler nederig moet zijn en wat terugdoen voor de club.

Wat wil jezelf nog kwijt?

Ik hoop dat iedereen van FC Rijnvogels die dit leest ons een warm hart toedraagt. Dat hebben we absoluut nodig. Steun in goede en slechte tijden. En geloof me, dat gaan we terugbetalen.

RVV speelt voor Sint bij Taurus

volleybal n Na de eclatante 4-0-overwinning op Shot uit Culemborg traden de volleyballers van RVV afgelopen zaterdag aan in het volleybalbolwerk Taurus in Houten. Na vier wisselvallige sets speelden de Katwijkers in de beslissende vijfde set tegen het derde herenteam voor Sinterklaas en verloor met 3-2.

Net als tegen Shot opende RVV sterk met volop servicedruk. De nodige hulp van de tegenstander zorgde voor een misschien wel iets te makkelijke setwinst (18-25). Aan het eind van de eerste set werd al duidelijk dat Taurus meer in hun mars had dan dat ze tot dat moment lieten zien. Taurus opende de stweede set met een zeer sterke service serie en liep direct uit naar een 6-0 voorsprong. De servicepass van RVV bleek een zorgenkindje in die set. En was daar eindelijk wel de juiste pass, dan ontbrak het aan scherpte in de afronding. Helaas faalde ook de arbitrage op de momenten dat RVV wel een punt dacht te maken, waardoor de emoties te hoog opliepen. Het werd een set om heel snel te vergeten vanuit Katwijks perspectief (25-9).

De derde set was iets beter, maar RVV kreeg het nog niet op de rit. Ook deze set kreeg RVV de service niet voldoende onder controle en het ontbrak aan scorende capaciteiten. Wel moet gezegd worden dat de verdediging van Taurus zeer goed functioneerde. Het was geen incident dat de libero van de thuisploeg de meest onmogelijke ballen van de grond af hield. RVV verloor de set met 25-16.

In de vierde set keerde het tij. RVV kwam heel langzaam beter in de wedstrijd kwam steeds meer tot scoren. Het liet zien dat zij het niet verdienden om in Houten met een 3-1 verlies van het veld af te stappen. RVV trok de set naar zich toe met 19-25, waarna ook de vijfde set een prooi had moeten zijn voor RVV. De mannen van Nico Halsema pakten een voorsprong van 1-5 en zaten op rozen. Normaliter geef je een dergelijke voorsprong in de korte vijfde set niet meer weg, maar RVV liet zich meeslepen door de tijd van het jaar en hield pakjesmiddag. In een recordtempo lieten de volleyballers Taurus terugkomen en bij de veldwissel stond RVV zelfs met 8-7 achter. De Katwijkers bleven knokken, maar hadden niet meer de dominantie van de eerste en vierde set. Het resulteerde in een 13-13-stand in de eindfase. De laatste twee punten speelde RVV opnieuw voor Sint en schonk het Taurus de overwinning (15-13).

Bingoavond

bingo n Donderdagavond 7 december organiseert majorette vereniging The Flying Stars weer een gezellige bingo met mooie prijzen in het wijkgebouw de Mijlpaal in Cleyn Duin.

De Bingo begint om 20.00 uur (zaal open 19.30 uur).

Een kaart voor de hele avond kost € 10,--.

Bij binnenkomst staat er een kopje koffie of thee met wat lekkers klaar.

Woensdag 6 december

19.30 uur: Bingo in De Roskam, Turfmarkt .

Donderdag 7 december

19.30-21.30 uur: Kerstworkshop bij Zilt, Boulevard 37. Kosten € 28,00. Inschrijven kan via katwijkevents@gmail.com
21.00 uur: Poppodium met The Buzz in Café The Pocket, Badstraat 38.

Vrijdag 8 december

20.15 uur: Adventsconcert/samenzang in de Vredeskerk, Baljuwplein 1.
21.00-00.30 uur: Optreden Simon Keats in De Schuit, Voorstraat 59.


Zaterdag 9 december

10.00 - 12.00 uur: Kerstkaarten knutselen. Katwijks Museum, Voorstraat 46. Kinderen: € 3,50 (van 6 tot 12 jaar)
13.00-15.00 uur: Kinder Kerstmarkt in de UNI-Zaal, Weth D Ouwehandstraat 39a.
13.30-15.30 uur: Workshop kerstkrans maken bij Friends, Boulevard 68. Kosten € 45,00 incl. materiaal en drankje.
13.30 uur: Strandexcursie van het IVN. Start bij parkeerterrein De Noordduinen, Noordduinseweg 3.

Zondag 10 december

14.5 uur: The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands zingt Händels Messiah in de 'Dubliner versie'. K&O Katwijk, Sluisweg 16

Maandag 11 december

20.00 uur: Lezing door schrijver en columnist Özcan Akyol in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Entree € 8,00.

Woensdag 13 december

15.00-17.00 uur: Linnen tasjes Pimpen bij Zilt, Boulevard 37. Kosten € 10,00. Inschrijven kan via katwijkevents@gmail.com
19.00 uur: Filmavond Plus in de Bibliotheek, Schelpendam 1. Entree € 8,00. www.bibliotheekkatwijk.nl
19.30 uur: Bingo in De Roskam, Huetingstraat 2.

Donderdag 14 december

13.30-15.30 uur: Workshop kerstkrans maken bij Friends, Boulevard 68. Kosten € 45,00 incl. materiaal en drankje.
13.30-16.00 uur: Workshop Kerstkrans of Kerstetagere maken bij Friends, Boulevard 68. Kosten € 35,00 incl. materiaal en drankje. Inschrijven via katwijkevents@gmail.com

Vrijdag 15 december

20.30-21.30 uur: Kerstconcert Chr. Muziekvereniging UNI in De Dorpskerk, Kerklaan 12. www.uni-katwijk.nl

Zaterdag 16 december

10.00-12.00 uur: Tea@Sea met Ine van Heel Holland Bakt bij Zilt, Boulevard 37. Entree € 10,00. Inschrijven via katwijkevents@gmail.com
15.00-16.30 uur: Workshop handletteren op houten schijf of papier bij Friends. Meedoen kost € 22,50. www.katwijk-events.nl

Zondag 17 december

15.30 uur: Poppodium in Café The Pocket: The Fortunate Sons. Café The Pocket, Badstraat 38.

Woensdag 20 december

19.30 uur: Bingo in De Roskam, Huetingstraat 2.

Donderdag 21 december

19.45 uur: Kerstkorenconcert aan Zee in de Andreaskerk, Boulevard 109. Entree: € 12,50 voor volwassenen.

12.00 uur: RTV Sport; De hobby van...; RTV Magazine; 18.00 uur: RTV Sport; De hobby van...; RTV Magazine; 21.30 uur: RTV Sport; De hobby van...; RTV Magazine;

Voor elke uitzending de NOS nieuwsminuut.

Woensdag 6 december

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Radio International, Engelstalig informatie-programma met Jürgen Börnig; 22.00 Radio International goes….., themaprogramma; 23.00 Muziek voor twee

Donderdag 7 december

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Cross Generation, Adri en Gineke van Beelen; 21.00 Non-stop muziek; 22.00 Muziek voor twee

Vrijdag 8 december

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan

Zaterdag 9 december

00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 20.00 Op De Hollandse Toere, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Coby Boere; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma

Zondag 10 december

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 09.30 uur een kerkdienst vanuit de Gereformeerde Kerk te Rijnsburg; 11.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel: 071-4013551; 13.00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14.00 Spelenderwijs, muziek die u kent of zou kunnen kennen, Co Snel; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Hervormde Gemeente Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Katwijk; tot 20.00 uur Aangepaste muziek; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee

Maandag 11 december

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, Hans Pley; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee

Dinsdag 12 december

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Multi Katwijk, Jan Ouwersloot; 21.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 Purple Haze, Jan Marius Franzen;

Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws.

Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren en eigen lokaal bulletin.

Frequenties:

RADIO Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142; TELEVISIE Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131

AGENDA AOBK

Alle activiteiten vinden plaats in de Zwanenburg en zijn toegankelijk voor alle mensen van 50 jaar en ouder. Iedere dag kan men koffie drinken in de Zwanenburg, kosten € 0,50. Meer informatie staat op www.aobk.nl

Woensdag 6 december

09.30 uur: Verzamelen voor fietsen

Elke oneven week koffie Inn van 10.00 tot 12.00 uur

10.00-14.00 uur: koffie +

13.30 uur: Biljarten

13.30 uur: Vrij klaverjassen en jokeren

13.30 uur: Wedstrijd biljarten

13.45-16.00 uur: Meer bewegen voor ouderen

19.30 uur: Vrij biljarten

Donderdag 7 december

13.30 uur: Wedstrijd biljarten

14.00 uur: Kerstviering

Vrijdag 8 december

08.30 uur: Bloedprikken
14.00 uur: Kerstviering

Maandag 11 december

10.00 uur: Koek & Soepie
13.30 uur: Onderling biljarten
13.30-16.30 uur: Schilderen
14.00 uur: Vrij klaverjassen

Dinsdag 12 december

10.00 uur: Computerinfo

10.00-14.00 uur: Koffie +

13.30 uur: Vrij klaverjassen
14.00-17.00 uur: Damessoos

15.00-17.00 uur: spreekuur ouderenadviseur
19.00 uur: Invaliden Ontspanning Vereniging.

Strandexcursie

natuur n De Strandgroep van IVN regio Leiden houdt op zaterdag 9 december een strandexcursie voor het hele gezin over wat je vindt en ontdekt in de zee en op het strand.

De excursie duurt anderhalf tot twee uur, afhankelijk van het weer en wat we vinden. De excursie is gratis en voor alle leeftijden. U hoeft u niet aan te melden.

Tijdstip: 13.30-15.30 uur. Verzamelen op parkeerterrein Noordduinen, Noordduinseweg, op de hoek bij de KNRM-loods.
De volgende strandexcursies in Katwijk zijn op zaterdag 20 januari (11.30 uur), zaterdag 3 februari (11.00 uur) en zaterdag 3 maart (10.30 uur).