Katwijk Speciaal

10 april 2018

Katwijk Speciaal 10 april 2018


'Opa waar komt de speeltuin?'

Veel belangstelling was er voor het tiny house in de Duinvallei. | Foto en tekst: Piet van Kampen

trekpleister n Het is te merken dat men toch wel nieuwsgierig is over hoe het gebied tussen de woonwijk Zanderij en de N206 - beter bekend als de Duinvallei - eruit gaat zien. Degenen die een en ander in de media hebben gevolgd weten in grote lijnen wat er gebeuren gaat maar inmiddels is de belangstelling vrij breed geworden.

Vorige week woensdag was het 'open huis' op de overwegend nog kale vlakte. Wethouder Klaas Jan van der Bent sprak de aanwezigen toe waarna hij het lint doorknipte. De wethouder ging even terug in de tijd om uit te leggen hoe het project tot stand is gekomen. Burgers, bedrijven en instellingen konden initiatieven indienen en na selectie door een speciaal team bleven er negen gegadigden over. Aangevuld met de speeltuin die momenteel nog aan de Zilverschoon ligt maar naar Duinvallei verplaatst wordt, komt dit neer op tien diverse projecten die er een bijzonder gebied van gaan maken voor de komende tien jaar. Een duurzaam fietspad dat de woonwijk met de Baron van Wassenaarlaan verbindt ligt er inmiddels al. 'Mooi dat er zoveel belangstelling is en de mensen uit de wijk zich bij dit project betrokken voelen' genoot Van der Bent zichtbaar van de reuring op het terrein waar toekomstige exploitanten informatie verstrekten.


Complimenten

Opa Gerard van Dijk uit Lisse was op bezoek bij de familie in de Zanderij en met een kleinzoon ter plaatse. 'Waar komt de speeltuin opa?' vroeg de dreumes zich af. Opa wist dat nog niet maar was vol lof over dit project. 'Een mooi voorbeeld van inspraak en initiatieven van de bevolking. Ik heb het eerste boompje zien planten'.

Mevrouw Berkhey toonde als zo velen belangstelling voor het tiny house, de duurzame miniwoning. 'Als ik alleen zou zijn zou ik er best wel in willen wonen' was haar reactie na het inkijkje. Stadsboerin Anita Geerlings was content met de belangstelling en sommige mensen hadden al boompjes en plantjes voor haar project gebracht. Imker Roodbergen genoot ook van de bezoekers die veel informatie over bijen wilden inwinnen. Bij de Kleine Duinvallei waren al 137 inschrijvingen binnen gekomen om mee te doen.

Logos-ochtend

HHK n Pasen is voorbij. Christenen hebben de opstanding van Jezus Christus herdacht. Hoe weet je zeker dat Hij heeft geleefd? Zijn de Evangeliën, zoals die beschreven zijn in de Bijbel, betrouwbaar? Waarom moest Hij lijden en sterven? Kun je in dit wetenschappelijke tijdperk nog wel geloven in een opstanding?

Op 14 april organiseert Logos Instituut i.s.m. de Hersteld Hervormde Kerk een ochtend in de Triumfatorkerk, Piet Heinlaan 7. De ochtend begint om 10.00 uur en gaat door tot 12.00 uur.

Dit keer zal het gaan over het fundament van het christelijk geloof: Jezus Christus. Afgelopen maanden hebben wij stilgestaan bij het bestaan van God, relaties & seksualiteit en schepping of evolutie. We sluiten het kwartet aan lezingen af met de vraag naar het bestaan van Jezus. Ds. Lassche zal in zijn lezing ingaan op het leven van Jezus en hoe je er zeker van kan zijn dat Hij geleefd heeft. Het ontkennen van het bestaan van Jezus als Gods Zoon is niet zonder gevolgen.

Feestelijke opening badcentrum

openingsfeest n Het Andreasplein, de Princestraat, Voorstraat en Badstraat zijn opnieuw ingericht. Het nieuwe centrum is autoluw, biedt veel ruimte aan wandelend en winkelend publiek en is goed bereikbaar met de fiets.

De Princestraat en het Andreasplein zijn groener geworden en er is ruimte ontstaan voor eilandterrassen. Met het nieuwe Andreasplein heeft het centrum een mooie plek om neer te strijken op een van de terrasjes, elkaar te ontmoeten of te genieten van evenementen.

Iedereen is welkom bij de feestelijke opening op zaterdag 14 april. Voor jong en oud is er een gevarieerd programma. 13.00-14.00 uur - Live muziek van DVS op het Andreasplein; 13.00 uur -Diverse foodtrucks tijdens het foodfest op de Princestraat; 14.00-14.15 uur - Openingshandeling met toespraak en puzzelactie op het Andreasplein; 14.15 uur - Parade door jeugdband DVS, Gratis rondritten in de Zeezijde Express, Speurtocht voor kinderen met Emmet de Bouwer; 15.00 uur: DVS Wehnou speelt een serenade door het centrum; 15.00-17.30 uur - Live muziek van Evening News op het Andreasplein. 17.30 uur - Afsluiting.

Boekenmarkt

brugghenschool n Op donderdag 19 april houdt de Brugghenschool haar jaarlijkse boekenmarkt. Ook dit jaar worden er weer veel boeken gekocht en verkocht door de kinderen. In de groepen 3-8 kan men terecht voor een divers aanbod, van prentenboeken tot informatieboeken en van strips tot moppenboeken.

Ook opent, in de aula, café de Boekhoek haar deuren, geheel gerund door de leerlingen van de groepen 8. In dit boekencafé kan men gratis limonade krijgen. Koffie, thee en wat lekkers wordt verkocht voor € 0,50. De opbrengst hiervan gaat naar het zendingsproject van de school, World Servants. Een ieder is welkom van 15.00 tot 15.45 uur.

Kaartavond in De Roskam

klaverjassen n In het kader van Koningsdag organiseert Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn op vrijdag 20 april een koppelklaverjasavond in De Roskam aan de Turfmarkt. De organisatie is in handen van Klaverjasvereniging Oude Rijn. De avond begint om 20:00 uur. Er zijn prachtige prijzen te winnen en na afloop is er een verloting.

Vakantiecursus Duits bij K&O

cursus n Gaat u deze zomer naar een Duitstalig land op vakantie en wilt u uw kennis van de Duitse taal nog wat opfrissen? Dan is deze korte cursus zeer geschikt.

Aandacht wordt besteed aan: aangifte doen, ziekenhuis, eten, boodschappen doen. Natuurlijk is er wat voorkennis nodig. Schrijf u snel in, u krijgt er geen spijt van. De cursus kost € 55,00 voor 6 lessen. Start dinsdag 15 mei, van 19.30 tot 20.45 uur. Inschrijven via
www.kenokatwijk.nl en bij K&O Katwijk, Sluisweg 16

column n 't Is iet ârs

Het wordt gien zaeman'

Rijnvogels stelen punten in Gouda

De gelukkigste ploeg zou winnen'

Harmonie Katwijk vertelt: Why tell me Why

Foto: Cor de Mooy

concert n Vrijdagavond 20 april staat TriPodia in het teken van het jaarlijkse voorjaarsconcert van Harmonie Katwijk met het thema 'Why, tell me Why'.

Donateurs, vrienden en andere belangstellenden zijn welkom om dit concert bij te wonen. Men krijgt tijdens deze avond een primeur van het zomerprogramma.

Vertel eens

Het thema van dit concert is Why, tell me Why, wat refereert aan de bekende hit van Anita Meijer. Dit thema is spontaan bedacht tijdens een gezamenlijk concert met zustervereniging DVS vorig jaar. Harmonielid Ingrid Dubbelaar organiseert dit concert, samen met Ria van den Oever en Bert Mensink.

Zij legt uit: "Why, tell me Why is een verwijzing naar een oude hit, maar heeft ook het woord Waarom in zich. En ook Vertel eens, waarom? Wat heb jij met de Harmonie? Die vraag hebben we aan verschillende mensen gesteld. Aan alle leden, maar ook aan een donateur, Vriend en een belangrijk persoon. Prachtige verhalen, die het delen waard zijn."

Kletsen met muziek

Bert vult aan: "In deze verhalen vertellen deze mensen ook hun favoriete nummer wat het concert een divers en uiteenlopend programma geeft. Vanuit verschillend perspectief en voor ieder wat wils!" Ria: "Je zou het bijna kletsen met muziek kunnen noemen. Maar ondanks het verschil in muzieksmaken zal het gehele concert compleet in balans en vooral in harmonie zijn."

Donateurs en vrienden ontvangen een persoonlijke uitnodiging. Toegangskaarten zijn in de losse verkoop € 7,50 en zijn te reserveren via info@harmoniekatwijk.nl of op de avond te koop aan de zaal. Aanvang van het concert is 20.00 uur, rond 19.30 uur gaat de zaal open.

Zwaenedonsje

Hallòò mit wies? Oh bè jij 't Ant? Hè? Wat of ik an 't doen ben? Nou. Wat denk je? An de skôônmaek netuurlek! Jij òòk?

Wat hè jij al edaen dan? De vliering, de slaepkaemers en de òverlòòp al? Dan ben je veul vorder as ik! Maer jae 't is ààgelek me ààge skuld dat ik niks op eskôte ben. Hoe dat zô kwam? Onze Gijsberthaes hadde an ebooie om me te hellepe mit de zwaere dinge te verskuive en toe benne we blijve stéke achter de skuiffies van de voorzolder. Halleverweegs kwamme we dôze mit auwe fôtôbouke teuge uit 't jaer nul. Onze Gijsberthae is een nieuwskierege Aegt en die hadde zô'n dôôs ôpe emaekt om te kijke wat of 'r inzat. Nes je zeg Ant: toe benne we de vaedouke en de dwààle strael vergéte en hebbe we ons rot zitte lache om die vergeelde kiekies. Ik wis iet dat ik zôveul fôtôôs hadde van de kindere: as bébies, en allegaer in 't zellefde kreng van een kappewaege, zellefs de twieling hààd 'r saeme in elége! Dat ding was onverslijtbaer! Je was allang blij dat je een kinderwaege haddede, daer iet van, maer ik weet nog goed dat de ôverbuvrauw volleges de leste môde, zô'n deftege hôge Engelse kinderwaege haddede. Donkerblààuw mit witte bieze en grôte wiele mit glimmende spatborretjies. En dan die haegelwitte zwaenedons die 'r as dekje bôveop lag, daer kon ik enkeld maer van dròme. Jae, nes je zeg: àreg besmettelek, want dat zwaenedonsje wààide d'r een kear vanof en de skilleboer was net ewéést… Precies Ant, je rààit 't: midden in de vorse paerdevijge. Dat donsje heb ik sintdien iet mear ezien. Maer affijn, nou neme ze voor ellek kind een âre waege en zô goekòòp benne die dinge toch iet. We hebbe zitte giere op de zolder: kindere achter op de plaes in de snaèèw, in zellef ebreje badpakkies en broukies op strand, in de Frieze Wàài, in 't Panbos, blaekere op 't stille strand, mit s'n alle op de trap van 't raedhuize bij trouwerije van me broers en zusters, me ôpoe en me ôbae van moeders kant en gae zô maer deur. Bij elleke bladzij mos ik uit gaen zitte duie wie, wie was, en mit wie die etrouwd was en waer ze eweund hebbe en of ze nouw nog in léve waere. Nouw, je begrijpt wel; dat heb ure eduurd! Gijs kwam mit z'n koppes deur 't trapgat kijke wat 'r an de hand was en waer ik bleef, want de aerepels mosse op. Hij was een beetje saggerijneg want ze hebbe d'rlui beursbank bij Sevoy weg ehaeld en d'r een âr neer ezetted. Hij ken 'r echt iet fesoendelek op zitte… Hè? Oh, dat wis je al van Klaeze netuurlek! Ik doch bij me ààge: sallepatters, wat een gemekker om een bank, en jae, dan ben ik een eigewijze draekstien, dan wul ik dat mit ààge òge zien en zellef uitperbére. Nou. Ik geef iet gauw toe dat weet je, maer ze hebbe gelijk. Langer as vijf menuite houw je 't iet vol.

Zonnepanelen voor De Brug

Op het dak van De Brug liggen nu zonnepanelen. Dit is de eerste fase. | Foto: PR

ecostroom n Vorige week zijn 55 zonnepanelen geplaatst op het dak van De Brug, GGZ instelling voor verslavingszorg. Het betreft de eerste fase waarvoor geld beschikbaar is gekomen.

De Brug is zeer dankbaar dat dit mogelijk is gemaakt door het Rabo Wensenfonds, Van Wezel accountants en de Vrienden van De Brug / Barnabas. Hierdoor draagt De Brug bij aan een beter milieu, heeft een Katwijks bedrijf het werk kunnen doen en wordt geld bespaard op de energierekening. Deze besparing kan weer ten gunste komen van de Zorg. Een mooie win-win waarbij de gemeenschap van Katwijk weer haar betrokkenheid heeft getoond.

De Brug verwacht in 2019 fase 2 van dit project uit te voeren.

Poppodium in The Pocket

The Expired Faces. | Foto: PR Foto: pr

optreden n Donderdag 12 april worden de pooltafels in Café The Pocket weer omgetoverd tot een poppodium. Het is dan de beurt aan de formatie 'The Expired Faces' om een optreden te verzorgen.

Deze Katwijkse band is in 2014 opgericht onder initiatief van Willem Kuijt (bas & zang) en Jan Hazenoot (gitaar & zang). Vlak daarna kwam drummer Peter Winters erbij. Al gauw werden tientallen songs uit de jaren '60, '70, '80 en '90 gespeeld, waarna besloten werd de band te versterken met een leadzanger. Voor deze rol werd Dirk Plugge benaderd. Met zijn stemgeluid bleek hij de juiste frontman voor de band. Mede door zijn aanwezigheid werd het repertoire aangevuld met enkele oude soul klassiekers uit vervlogen tijden die het thans nog goed doen. Om alle partijen en arrangementen goed te kunnen spelen werd gitarist Volker van Hameren aangetrokken. Het huidige repertoire van laat zich omschrijven als een reis door de popmuziekgeschiedenis.

Op het poppodium van Café The Pocket zal de band een flink optreden verzorgen met 3 sets van 3 kwartier. Een groot gedeelte van hun repertoire zal voorbij komen. De aanvang is 21.00 uur en uiteraard is de toegang weer gratis.

Fiets mee met 'Het Beste van de Bollen'

V.l.n.r.: Lisa Kramer, Marjan de Mooy, Marcel van der Burg en Cor de Mooy klaar voor de start. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

n Opbrengst voor stichting Friedensstimme

Actief n Een mooie dagbesteding op zaterdag 14 april. Het nuttige met het aangename verenigen. Alleen, samen met partner of met het gezin het stalen ros beklimmen en genieten van wat onze mooie omgeving te bieden heeft. Een mooie fietstocht over 45 kilometer waarin alles samen valt: genieten, bewegen en een bijdrage leveren voor een goed doel.

Door Piet van Kampen

Een actief comité van de Christelijke Gereformeerde Kerk van Rijnsburg heeft een mooie route uitgestippeld voor een bijzondere fietstocht waarin alle aspecten zijn opgenomen die onze omgeving te bieden heeft. De Kagerplassen, het strand en de duinen, maar met name de nu op z'n mooist in bloei staande bollenvelden. Aan dat laatste is ook de naam van de fietstocht ontleend: 'Het Beste van de Bollen'. Hollandser kan het bijna niet.

Opbrengst voor Russische kinderbijbels

Uit het brein van Marjan de Mooy die samen met haar echtgenoot Cor, Marcel van der Burg en Lisa Kramer het organiserende viertal vormt, ontsproot het idee om deze tocht te organiseren. 'Het is mijn schuld', glimlacht Marjan met een knipoog. 'Ik sprak er over met een paar collega's en die vonden het een leuk idee'.

Inmiddels is zij met haar comitéleden er achter wat het allemaal teweeg heeft gebracht om dit evenement voor de eerste keer te organiseren. Cor heeft in het voortraject het hele parcours al fietsend tot in de details verkend. 'Hoe mooi wil je het hebben?' is zijn gevleugelde uitspraak. In de route zijn ook bezienswaardigheden opgenomen waaronder kasteel Dever en kasteel Keukenhof in Lisse, Huys te Warmont en de Ruïne van Teylingen.

Spannend

Vorig jaar juli kwam het idee op tafel en sindsdien is er heel wat water door de zee gegaan. 'Er komt heel wat voor kijken', weet ook Marcel. 'Je kunt alles tot in de puntjes organiseren, maar het weer is je koopman'. Duimen voor mooi weer dus. 'Het wordt spannend', vult Marjan hem aan. Koffie vooraf, het klaarmaken van lunchpakketten, catering voor onderweg zoals soep en koffie bij de Salemkerk in Lisse. De totale organisatie is mogelijk gemaakt met behulp van tientallen vrijwilligers. Lisa: 'Ik vind het erg leuk. Het is ook een aantrekkelijke tocht voor jongeren'.

Inschrijven

Het is nu al bekend dat er ook deelnemers van elders uit het land deel zullen nemen. 'Maar het is prettig als mensen zich van tevoren inschrijven zodat wij een indicatie hebben van het aantal deelnemers', doet Cor een dringend beroep op de liefhebbers. Het inschrijfgeld bedraagt € 5,- voor volwassenen en € 2,- voor kinderen tot 12 jaar. Graag voor de start contant en liefst gepast te voldoen. Zij die van ver met de auto en de fiets achterop komen kunnen op het terrein van Flora Holland parkeren. De start vindt plaats bij de Christelijk Gereformeerde Kerk tussen 9.00 en 11.00 uur, dus iedereen kan de eigen tijd en tempo bepalen. Gedurende de dag is er ook een Voorjaarsfair in de zaal bij de kerk.

Bij inschrijving ook graag vermelden of er een lunchpakket van € 2,50 is gewenst. Inschrijven kan via website www.bestevandebollen.wixsite.com/mijnsite, via facebook of via telefoonnummer 071-4085755. Ook zij die op het laatste moment beslissen om deel te nemen zijn van harte welkom.

Goede doel

De opbrengst van de fietstocht is bestemd voor de stichting Friedensstimme. Deze verzorgt in het Russisch vertaalde kinderbijbels. 'Er is al een eerste druk geweest en wij kregen hele enthousiaste reacties uit Rusland', vertelt Cor. 'Nu is een tweede editie in voorbereiding'. Op zaterdag is ook directeur Geert-Jan Noorman van de stichting Friedensstimme de hele dag bij de kerk aanwezig en geeft daar diverse presentaties over hun werk. Na afloop van de tocht is er voor elke deelnemer een aardigheidje.

Dus de fietsen uit de schuur en de banden oppompen voor een prachtige tocht.

Info-ochtend internetgebruik

Senioren n Het telefoonboek valt dit jaar voor de laatste maal op de mat. Hoe komt men dan aan een nummer? Overheidstaken, ook van de Gemeente, gebeuren straks allemaal digitaal, een afspraak maken om een rijbewijs te verlengen, een zorg-aanvraag of andere informatie.

In februari was er een info-ochtend hoe de de websites van de AOBK en het WZK kon worden bezocht etc., op speciaal verzoek komt hier een vervolg op. Deze keer verzorgt het Team Sociale Ondersteuning (teamso) van het WZK en de medewerkers van het Seniorweb in Katwijk hun medewerking.

Het teamso zal in een presentatie toelichten hoe men de website van de Gemeente Katwijk kan bezoeken, wat de mogelijkheden zijn en waar men op moet letten. Het teamso zal ook zichzelf presenteren wat zij doen op het gebied van werk, financiën, wonen, zorg, welzijn, dagbesteding etc. Op deze manier zal ook het Seniorweb zich presenteren, een team staat klaar voor hulp en ondersteuning. Stap over de drempelvrees heen; men wordt gastvrij ontvangen.

De toegang is gratis en de koffie staat klaar, iedereen is welkom. Dienstencentrum de Zwanenburg, donderdag 12 april om 10.00 uur.

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 11 april

09.00 uur: Damesgym

14.00 uur: Country Line Dansen

19.00 uur: Modinettes HR

Donderdag 12 april

10.00 uur: Soos

19.00 uur: Biljarten

14.00 uur: Ouderensoos

20.00 uur: Jokeren

Vrijdag 13 april

10.00 uur: Soos

19.30 uur: Darten
19:30 uur: Partnerdansen

Zaterdag 14 april

10.00 uur: Soos

21.30 uur: Vrije Dansavond

Maandag 16 april

19.00 uur: Biljarten

19:30 uur: Country Line Dans

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal. Gymzaal v. Lierestraat

Dinsdag 17 april

10.00 uur: Soos

19.45 uur: Bridge

20.00 uur: Sjoelen

De Molenwijk

Maandag, het hele jaar door
19.30 uur: LAN Gaming
20.00 uur: Klaverjassen
20.00 uur: Jokeren

De Coligny

Woensdag 11 april

20.00 uur: zingen met De Voltreffers


Donderdag 12 april

14.00 uur: seniorensoos

19.30 uur: country linedance lesavond. Zaal open 19.00 uur. Entree voor leden € 2,00; niet-leden € 2,50.

Zaterdag 14 april
20.00 uur: Bingo. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Maandag 16 april

20.00 uur: Mozaïeken

Dinsdag 17 april

20.00 uur: Kaarten klaverjassen, jokeren.

Noord-Noordoost

Woensdag 11 april

09.30-10.30 uur: zumba

14.00-15.00 uur: Desiree Kids
18.30-20.00 uur: kinderbingo

Donderdag 12 april

09.45-10.45 uur: conditietraining
20.00 uur: klaverjassen en jokeren

Vrijdag 13 april

20.30 uur: Bingo

Zaterdag 14 april
20.00-24.00 uur: Folkavond K&O

Maandag 16 april

17.00 uur: Desiree majorette

Dinsdag 17 april

10.00-12.00 uur: linedance
13.00-13.30 uur: Line Dance beginners

13.30-15.30 uur: linedance
14.00 uur: Dammen senioren 55+
18.30-20.00 uur: Dammen vanaf 6 jaar
20.00 uur: Dammen

Gebed voor Stichting PIEK

doorstart n Een paar weken geleden is het bericht uitgegaan dat het bestuur van Stichting PIEK besloten heeft om te gaan stoppen met haar activiteiten. Op dit bericht zijn heel veel reacties gekomen en hiertussen zat tevens de vraag of er misschien toch een doorstart gemaakt kan worden.

Stichting PIEK is in 2002 opgericht om mensen met het evangelie in aanraking te laten komen door middel van evenementen zoals de Kerstwandeling, Gospelbeach en de Passion. Het is opgericht vanuit de visie dat de verschillende christelijke kerken en gemeenten binnen Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg tot een bloeiende samenwerking komen op het gebied van interkerkelijke evangelisatie.
Ze willen graag in contact komen met mensen die dat doel ondersteunen en met ons mee willen bidden om te kijken of er iets mogelijk is, om zo te ontdekken wat Gods plan verder is met deze regio in combinatie met stichting PIEK.

Wie zich aangesproken voelt is welkom op de gebedsavond op vrijdagavond 20 april om 20.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur. Het adres is Roversbrugpad 6. Meer informatie is te verkrijgen bij Cees Krijgsman, ckrijgsman@hetnet.nl

Historische Katwijk Guidetour

Rondwandeling n De Historische Katwijk Tour is een vooruitstrevend plan en initiatief van Katwijk-Events, een onderneming van Esmeralda de Jong.

Het plan afkomstig van allerlei city guidetours uit alle steden in Nederland en Europa de Gidstour Historisch Katwijk en mede door een van de organiserende gidsen, o.a. Jan de Vreugd, ontstaan. De Guidetour wordt mede ondersteund door Katwijk Marketing dhr. P. de Vries, VVV Katwijk Mevr. M. Krijgsman, Katwijks Museum dhr. L. Roosjen en de plaatselijke Katwijkse Middenstand rondom de route.
Start.vanaf en op 14 april gaat deze gidstour van start. Onder leiding van Esmeralda de Jong zal het gidsteam van Katwijk Events, elke zaterdag in de maanden april, mei, juni, juli, augustus en september vanaf 9.45 uur starten van Cafe de Branding aan de Voorstraat 12 naast Hotel Noordzee.

Tweede editie OranjeFest

rock n Na het succes van vorig jaar komt OranjeFest weer terug. Op Koningsdag wordt het van 13.00 tot 19.00 uur weer ouderwets rocken op het terras van de Branding aan de Voorstraat, middenin het centrum van Katwijk, tussen al het feestgedruis. De beste rockcoverbands die de regio te bieden heeft, staan die middag op het podium. Met Ampsalad, Project M., Undercover en Refill heeft het festival een line-up om van te watertanden. Alle bands zijn gespecialiseerd in het spelen van populaire rockcovers, van ZZ Top tot AC/DC.

'Het wordt gien zaeman'

| Foto: Archief Wim van der Plas

prenter n Willem van der Plas is een bekende Katwijker die ontzettend veel documentatie over de visserij heeft verzameld. De historicus heeft zelf ook de nodige ervaringen op zee opgedaan en kan hier veel en smakelijk over vertellen. Hij herinnert zich nog als de dag van gisteren zijn eerste reizen toen hij nog een onervaren puber was. Later als bemanningslid.

Door Piet van Kampen

| Foto: Archief Wim van der Plas

Van der Plas blikt terug in de tijd. 'Door toeval ben ik mijn vissersleven begonnen op de trawlvisserij. Vakantie zat er voor ons gezin- net zoals bij veel Katwijkers uit de arbeidersklasse niet in. Als compensatie mochten jongens van mijn leeftijd (onder de dertien) met familieleden mee naar zee. Als je twaalf jaar en acht maanden was mocht je deelnemen aan het arbeidsproces maar moest je tijdens de wintermaanden wel verplicht naar de Visserijschool.

Ik herinner mij nog goed de uitspraak van een kennis die op m'n eerste zeereis ook mee was: 't wordt gien zaeman'. Waarschijnlijk gebaseerd op het feit dat ik zeeziek was op die reis. Maar nadat ik in 1959 een vakantiereisje op een binnenschip was mee geweest probeerde ik toch weer om een vakantiereisje op een vissersschip mee te mogen'.


Opnieuw mee

Ondanks de eerste ervaring op zee waaraan de toen jonge Willem 'zeezieke herinneringen' aan bewaarde ging hij in 1960 weer de zee op. Samen met ome Henk van der Marel die tweede machinist was op de IJM 32, de Elie Cheneviere die in jaar later in een storm verging en waarbij Katwijker Willem van Dijk het leven liet.

Van der Plas: 'Tijdens deze tweede zeereis knapte ik na twee dagen zeeziek te zijn geweest al op. Dus vroeg ik aan ome Henk of ik het jaar daarop weer als prenter (gast) mee mocht. Nu was het de IJM 10 de 'Maria van Hattem' waarmee ik de zee op ging. Na weer twee dagen zeeziek te zijn geweest begon ik de bemanning wat te helpen door uit de 'last' – een uit balken samengestelde bak waar de vis na het vangen in wordt gestort - te scheppen en op de sorteertafel te storten.

Van twee matrozen, mijn zeevaders kreeg ik oude knielaarzen, een oliejas en een zuidwester. Ze leerden me strippen en kon ik me verdienstelijk maken. Tijdens hun wacht op de brug mocht ik sturen en dat ging me goed af. Best leuk natuurlijk. Ook hielp ik met netten boeten. De reis beviel me wel en waarschijnlijk ook schipper Henk van den Bos want hij vroeg me bij hem te komen varen. Ik zat nog op de U.T.S. maar in de zomervakantie kon hij me goed gebruiken.


Nu als bemanningslid

'Ik herinner me nog dat ik trots met ome Henk de zeebus instapte' blikt Willem op dat voor hem officiële moment terug.

Hij vervolgt: 'In IJmuiden bestelde de bemanning de nodige kratjes Oranjeboom bier en liters Onder de Boompjes jenever. Uitgezwaaid door de familie voer ik IJM 10 richting zee. Bij het uitstomen wel een beetje zeeziek maar op de visgronden ging het al beter. Ik moest helpen bij het uitzetten van het net.

Mijn onervaren handen kwamen goed van pas want sommige bemanningsleden hadden tijdens het uitstomen een glaasje extra genomen. De vistijd duurde twee tot drie uur. Met mijn gezondheid ging het de goede kant op en ik kreeg weer eetlust'.

'We vingen kabeljauw, gul, schelvis, makreel, wijting en haaien'

Smees

Willem legt uit hoe met een soort echolood de vis gelokaliseerd wordt. 'We vingen kabeljauw, gul, schelvis, makreel, wijting en wat bijvis waaronder haaien. Haaien waren alleen interessant voor de lever waar traan van werd gemaakt. De opbrengst hiervan werd als 'smees' een extraatje onder de bemanning verdeeld. Aan boord van dit schip was een vaste traanrokerij. Het stonk naar rotte vis. Toen er voldoende gevangen was begon de thuisreis. Alles op het schip werd gereinigd en het reisgoed werd aangetrokken.

Op de kade stond de zeebus naar Katwijk al te wachten en ik werd voor de deur afgezet. Ik kon toen genieten van het 48-uurs verlof en voorbereiden op de volgende reis als bemanningslid. Heel wat anders dan als prenter meevaren', lacht Van der Plas.

PCOB-afdeling Katwijk zoekt versterking

senioren n Al enige tijd is het bekend dat diverse verenigingen, dus ook de PCOB-afdeling Katwijk, versterking zoeken van hun ledenaantal. Niet alleen uitbreiding van het ledental, maar ook bestuurlijk wordt menskracht gezocht om het vervullen van de taken, die bij een vereniging horen, te kunnen uitvoeren.

Een belangrijke taak is het organiseren van contactbijeenkomsten en de vriendschappen die er door ontstaan. Een sterk middel tegen isolement en vereenzaming van ouderen. Samen staan we sterk en een uitgebreid landelijk netwerk van afdelingen biedt een krachtige infrastructuur voor het realiseren van de doelstellingen, visie en missie.
Ook belangrijk is de lokale belangenbehartiging, zoals we hebben kunnen organiseren rond de gemeenteraadsverkiezingen. De belangen van de senioren moeten duidelijk en helder voor het voetlicht worden gebracht.
Graag wil de PCOB-afdeling Katwijk op woensdag 18 april vanaf 14.30 uur in de zaal bij de Ontmoetingskerk, Nieuwe Duinweg 64 met belangstellenden van gedachten wisselen over de toekomst van de PCOB in Katwijk Zee/Rijn. Nadere informatie is te verkrijgen bij de plaatselijke voorzitter, de heer W. van der Plas, tel. 4073425 of 06-23 844860 en via 4.plas@planet.nl

De Jong verwelkomt Peugeot terug in Katwijk

De Jong wordt deze maand weer een erkend Peugeot servicecentrum. | Foto: PR

garage n In samenspraak met Peugeot Nederland start De Jong deze maand weer een Peugeot Erkend Servicepunt in Katwijk. Het automerk is geen onbekend terrein voor De Jong en verwelkomt het merk graag terug op het oude nest.

Peugeot en De Jong zijn sinds 1993 met elkaar verbonden en heeft ondanks een tussenpauze nog steeds vele trouwe Peugeot-rijders in haar klantenkring aan de Koningin Julianalaan. Komende maanden worden dan ook alle Peugeot-rijders uitgenodigd om (opnieuw) kennis te maken met De Jong. Tijdens hun bezoek kunnen ze profiteren van leuke acties; zoals een gratis lentecheck of een gratis Peugeot Dealerpas tijdens onderhoud.

Foto: Cor de Mooy

Directeur/eigenaar Harold de Jong merkte dat er vraag bleef naar een Peugeot servicepunt in de regio, waar je terecht kan voor onderhoud, reparatiewerkzaamheden en fabrieksgarantie. Doordat we het 'zusje' uit de PSA groep (Citroën) al vele jaren met veel tevredenheid voeren is het voor ons 'relatief' eenvoudig om onze werkplaatsuitrusting klaar te maken voor het mooie merk Peugeot. Afgelopen maanden zijn onze medewerkers al klaargestoomd, zodat we de vereiste diploma's in het bezit hebben.

Het familiebedrijf dat meer dan 50 jaar actief is in de autobranche heeft nu naast het Peugeot Erkend Reparateurschap en het Citroën Dealerschap, een Shell brandstofstation en een universeel autoschadebedrijf (ASN Dijksman-De Jong) in 't Heen.

Ronde van Katwijk beleeft editie 40

atletiek n De Oranjevereniging organiseert wederom in samenwerking met de A.V. Rijnsoever op Koningsdag de 40e Ronde van Katwijk. In 1979 begonnen met een kleine honderd deelnemers is deze onder Katwijkers zeer populaire en inmiddels tot ruim boven de duizend deelnemers gegroeide wedstrijd, een echte klassieker te noemen. Naast wedstrijdlopers uit Katwijk en de hele regio nemen er ook veel recreanten aan deze wedstrijd over een supersnel, door vele toeschouwers omzoomd parcours, deel.

De afstand van de Ronde van Katwijk bedraagt zes kilometer. De start is om 9.30. Na de start gaat het over de Boulevard richting villa "Allegonda" en via de Rijnmond verder naar de Hoorneslaan. Vervolgens over de Julianabrug en langs het gemeentehuis naar de Boslaan. Via Parklaan en Drieplassenweg komt men weer terug bij de finish op de Boulevard. Daarnaast is er ook een kinderloop op de Boulevard; de kinderen van 6 tot 9 jaar lopen één kilometer en starten om 8.30, de 10- tot 12-jarigen twee kilometer en zij starten om 8.50. Na afloop ontvangen alle kinderen een mooie medaille en is er voor de beste drie jongens en de beste drie meisjes een beker.

De start van zowel de kinderloop als de Ronde van Katwijk zelf is op de Boulevard nabij hotel Noordzee. Inschrijven kan op 27 april tot uiterlijk 10 minuten voor de start in de A.V. Rijnsoevertent, die op het evenementenplein t.o. hotel Noordzee staat. Het inschrijfgeld bedraagt bij deze na-inschrijving € 9,00 voor de Ronde van Katwijk en € 3,00 voor de kinderloop.

Wil je de inschrijfdrukte ontlopen en verzekerd zijn van een startnummer? Schrijf je dan van tevoren in. Je ontvangt dan bij je inschrijving je startnummer en een zeer functioneel T-shirt (zolang de voorraad strekt). Je betaalt dan € 8,00 voor deelname aan de Ronde van Katwijk. Deelname aan de kinderloop kost in de voorinschrijving € 3,00 Voorinschrijving kan vanaf dinsdag 10 april bij Runningcenter Katwijk, Princedwarsstraat 2a, tel. 4014260 én bij Saton Optiek, Princestraat 38,


De organisatie is nog heel hard op zoek naar een aantal vrijwilligers, die langs de route willen posten. Zonder vrijwilligers zijn evenementen als de Ronde van Katwijk immers niet mogelijk Belangstelling? Mail naar leenvanrijn60@gmail.com

Grasshoppers D1 doen wat ze moeten doen

Basketbal n De Dames van Grasshoppers hebben de eerste thuiswedstrijd van een Best of 5-serie in de halve finale van de play-offs winnend afgesloten. Loon Lions uit Landsmeer zijn in deze halve eindstrijd van de eredivisie evenals vorig jaar de tegenstanders.

De wedstrijd begon in hoog tempo en al snel was het Grasshoppers dat, evenals in de bekerfinale, een afstand nam. Aan de hand van Sharon Beld en Fleur Kuijt gaf het scorebord na de eerste 5 minuten 11-2 aan in het voordeel van Grasshoppers. De verdediging van de Katwijksen was hecht en de ervaren basis van Loon kon hierin moeilijk openingen vinden. Het eerste kwart werd met een positief saldo van 12 punten in het voordeel van de Katwijksen afgesloten. (19-7)

Het tweede kwart opende Grasshoppers sterk met scores van Sonja Kuijt en Ingrid van der Plas om het verschil naar 16 te brengen. Loon Lions gaf zich echter nog niet gewonnen en via scores van Boesaart , Bröring en Ligthart wisten zij het verschil tot 7 te brengen. Het publiek van beide teams stond pal achter hen eigen team en zag dat Grasshoppers met een stand van 30-21 kon gaan rusten.
De eerste drie minuten van het derde kwart waren voor de brutale Mia Hordijk die met twee fraaie scores in de bucket, de ervaren lengte van Loon het nakijken gaf. Door drie-punters van Fleur Kuijt en opnieuw Hordijk wist Grasshoppers het verschil weer naar 16 punten te brengen. Hierna waren scores over en weer gelijk verdeeld en bleef het verschil boven de 10 pnt. Fleur Kuijt liet in de laatste minuut haar derde driepunter aantekenen waardoor, met nog 10 minuten te spelen, het scorebord 50-38 aangaf.

Ook het 4e kwart waren beide teams aanvankelijk aan elkaar gewaagd. Deborah Vos pakte 4 uit 4 vrije worpen en met nog drie minuten te spelen leek er met een verschil van 15 pnt geen vuiltje aan de lucht. Loon Lions echter dacht hier anders over. Bij Solar-systemen haperde de scoringsmachine en Loon was wel bij machte om het net te vinden. Twee time-outs van Grasshoppers konden niet voorkomen dat het team uit Landsmeer de Katwijksen tot op vier punten naderde. Gelukkig wist Grasshoppers de laatste minuut de bal in bezit te houden en de winst uiteindelijk veilig te stellen. Met een 61-57 eindstand kon het publiek bedankt worden.

Op woensdag 11 april vindt de tweede wedstrijd wederom in Katwijk plaats. De sprongbal is om 20.30 uur.

FC Rijnvogels steelt de punten in Gouda

Joey Lauhouh in duel met Patrick Fonseca. | Foto: PR

Voetbal n Een gestolen pot winnen of een goede pot verliezen. De toch - min of meer verrassende - overwinning bij Jodan Boys valt in de categorie 'gestolen'. Het gebeurde onder toezicht van de dit keer vele meegereisde supporters van de Rijnvogels. Veel, vanwege een speciale boottrip naar de kaasstad. De vogels lieten zich de Goudse kaas niet van het brood eten en gingen niet voor de derde achtereenvolgende keer de boot in.

Het gros van de Rijnvogelfans heeft vanwege de iets te laat aangemeerde boot de openingstreffer gemist. Deze viel al na twee minuten toen Romano van der Stoep een vrije trap van Jaap van Duijn achter Marvin Straver binnen tikte. Een lekkere opsteker voor de Katwijkers die weer eens aan een succesje toe waren. De weg was echter nog lang en zou zwaar worden. De gastheren waren deze snelle treffer snel te boven en trokken langzamerhand het spel naar zich toe.
Af en toe kwam de Katwijkse formatie er wel uit maar het leidde niet tot hachelijke momenten voor de Goudse veste. De Gouwenaren kregen een behoorlijke mogelijkheid om de balans op het scorebord in evenwicht te brengen maar doelman Wesley de Ruiter, vervanger van de geschorste Jeffrey Verkerk pakte de eerste inzet van Enzo Huntink. Toch hing de gelijkmaker in de aangename voorjaarslucht. Na een corner was het Michel Verkaik die als winnaar uit de scrimmage tevoorschijn kwam, 1-1. Een terechte stand. Op slag van rust had de thuisclub de voorsprong voor het oprapen. Ivailo Staal beging een overtreding binnen de zestien. Vanaf de kalkstip faalde Enzo Huntink of beter gezegd, onderscheidde De Ruiter zich door de inzet uit de hoek te ranselen. Op een psychologisch belangrijk moment hield hij zijn team overeind.

Direct na het begin van het tweede bedrijf trapte de thuisclub het gaspedaal in. Benauwde momenten voor het hok van De Ruiter die zich later zou onderscheiden door de gelanceerde Goudse voetzoekers telkenmale onschadelijk te maken. Hij mag zich- met respect voor de overige hard werkende teamgenoten- zich vandaag toch de beste vogel weten. Allengs werd het duidelijk dat de thuisclub zich de heerschappij over het middenveld opeiste en met veel strakke passes de snelle flankspelers Levi Marengo en Nahir Mohandis bediende. De vogels hadden geen grip op het duel en creëerden weinig tot niets dat doelman Straver tot actie moest dwingen. Voor de Rijnvogels was het overleven en het punt koesteren.

Dat het twee minuten voor het scheiden van de markt 1-2 werd, tartte alle logica. Een vrije trap van Romano van der Stoep smoorde in de muur en Ivailo Staal ramde vanuit de rebound van dichtbij de knikker in het dak van het doel, 1-2. In de hectische slotfase hielden de vogels met kunst- en vliegwerk de Katwijkse poort dicht. Drie punten die best belangrijk genoemd mogen worden om een veilige marge van de gevarenzone te hebben bereikt.

Quick Boys onderuit tegen Jong FC Groningen

Dirk Kuyt speelde na bijna twintig jaar weer in de basiself van Quick Boys. | Foto: OrangePictures

voetbal n Quick Boys heeft in eigen huis verloren van Jong FC Groningen. Op een zonnig en druk sportpark Nieuw Zuid werd het 0-2 voor de bezoekers, na een 0-0 ruststand. Bij Quick Boys maakte Dirk Kuyt na bijna twintig jaar afwezigheid zijn rentree.

Het was spannend in de aanloop van de wedstrijd. Sinds vrijdag gonsde het gerucht dat Dirk Kuyt zijn rentree zou maken bij de club waar het ooit begon. Niemand kon een bevestiging krijgen of Kuyt daadwerkelijk deel zou uitmaken van de blauwwitte hoofdmacht die plotseling zonder spits zit en zo graag naar de tweede divisie wil promoveren. De geruchten bleken waarheid te zijn, Kuyt had een plek in het elftal dat de strijd zou aanbinden tegen de beloften van FC Groningen.


Quick Boys startte de wedstrijd goed, men zocht het initiatief en trachtte de tegenstander onder druk te zetten. Dat lukte maar matig, defensief gezien kwamen de gasten maar zelden in de problemen. Na tien minuten werd Quick Boys voor de eerste maal gevaarlijk, de doelpoging van Dirk Kuyt werd geblokt, de afvallende bal kwam in de voeten van Tim Bloemendaal die de bal naast het werkte. Direct daarna liet Jong FC Groningen zich gelden, met een snelle aanval werd het doel van Jesper Hogedoorn gezocht, de doelpoging die hieruit volgde belandde naast het doel. Aan de andere kant wist Quick Boys een aantal hoekschoppen af te dwingen die niet het gewenste resultaat opleverden.


Langzaam maar zeker werd een kentering in het wedstrijdbeeld zichtbaar. Jong FC Groningen liet zich steeds vaker gelden, Quick Boys moest toezien dat het initiatief steeds meer bij de gasten kwam te liggen. Eerst liet David Browne zich gelden, door twee tegenstanders zijn hielen te laten zien maar daarbij slechts een hoekschop afdwong die zonder resultaat bleef. Kort daarna weer een hoekschop voor de gasten. Weer geen resultaat. De beloften waren op zoek naar de voorsprong. Die hing in de lucht. Michael Breij werd door een medespeler gevonden en kreeg teveel ruimte om op doel uit te halen, de doelpaal bracht uitkomst voor Quick Boys. Kort daarna dreigde Tim Freriks gevaarlijk te worden, hij vond doelman Jesper Hogedoorn op zijn weg die zijn doel schoonhield.


Het spel golfde op en neer, beide tegenstanders creëerden nog kansjes al kreeg Jong FC Groningen steeds meer grip op de wedstrijd. Met nog tien minuten te spelen dreigde Quick Boys gevaarlijk te worden, doelman Jan Hoekstra werkte binnen de lijnen Jesse van Nieuwkerk naar de grond. De claim om een strafschop werd niet gehonoreerd door arbiter De Cock.


De beloften van FC Groningen manifesteerden zich steeds vaker op de speelhelft van Quick Boys dat moest toezien hoe de tegenstander met snelle acties optrok richting het doel van Jesper Hogedoorn, maar nog de scherpte miste om Hogedoorn te passeren waardoor de nul maar niet van het scorebord verdween.

De tweede helft werd door beide teams in dezelfde samenstelling aangevangen. Het initiatief lag vanaf het begin bij Jong FC Groningen dat begreep dat in deze wedstrijd wel eens drie punten te behalen zouden zijn. Na vijf minuten was het prijs voor de gasten. Michel Breij, al vaker gevaarlijk was geweest in deze wedstrijd, gaf zijn tegenstander het nakijken om vervolgens van afstand op doel uit te halen en doelman Hogedoorn te passeren. Quick Boys werkte hard maar zag was onmachtig een kentering in de wedstrijd te forceren. De gasten bleken overduidelijk de bovenliggende partij te zijn geworden in de wedstrijd. De blauwwitten konden de defensie van Jong FC Groningen niet in de problemen brengen.
Bijna halverwege werden de problemen voor Quick Boys nog groter. Weer Michael Breij, die ditmaal uit de draai uit een lastige hoek toch het net wist te vinden waardoor Quick Boys nu tegen een 0-2 achterstand aankeek. Met nog maar weinig tijd te gaan moesten de blauwwitten de schade zien te repareren tegen een tegenstander die elkaar met snelle combinaties gemakkelijk wist te vinden en even snel het doel van de tegenstander.

Met nog een klein kwartier te gaan, liet Quick Boys zich eindelijk weer gelden. Mohamad Mahmoed zette een aanval op, had voor eigen succes moeten gaan, legde af op een medespeler die niet werd bereikt waardoor de kans op de aansluittreffer uitbleef. Met het einde van de wedstrijd liet Quick Boys zich nog een keer gelden. Dirk Kuyt legde af op Kelvin Maynard die hard op doel uithaalde maar moest toezien hoe doelman Jan Hoekstra de bal uit het doel stompte. Daarna werd aan de andere kant Antuna Romero nog een keer gevaarlijk voor zijn team. Uit een onmogelijke hoek wist hij toch een doelpoging te wagen die op de binnenkant van de tweede paal belandde maar daarna weer in het veld terugkwam. Er werd niet meer gescoord. Quick Boys kwam in de thuiswedstrijd tekort waardoor kostbare punten verloren gingen.

Bitterzoete winst voor V.v. Katwijk op Westmaat

Kay Blokland en Ali Akla van IJsselmeervogels verwikkeld in luchtduel. | Foto: OrangePictures

voetbal n In een matig duel was het toch weer Katwijk dat aan het langste eind trok. Aan de rode kant van De Westmaat schoot oud-Vogel Damiano Schet de oranjehemden naar een 0-1 winst.

"De gelukkigste ploeg zou winnen," analyseerde Jack van den Bergh na afloop en hij zal er zeker niet om hebben gemaald dat zijn ploeg dat weer eens was. Eufemistisch stelde de trainer daarmee eigenlijk vast dat hij de 90 minuten daarvoor een draak van een wedstrijd had gezien, die wellicht geen winnaar verdiende.

De oranjehemden kwamen geen moment in de wedstrijd, worstelden om het spel te kunnen maken. De wisselvallige "rooien" worstelen al een geheel seizoen met zichzelf en missen – in weerwil met de mening van trainer Leushuis – over de gehele linie de kwaliteit om het de oranjehemden echt dun in de broek te doen lopen.


Onder toeziend oog van oud-trainer Dick Schreuder betekende dat het duel nooit het niveau of entertainment zou bereiken, dat het affiche vooraf toch beloofde. Een klassieker tussen de twee meest succesvolle (zaterdag)amateurclubs, die in het verleden toch al menig historisch potje op de mat legden. Op de zonovergoten Westmaat voltrok het duel zich in het tempo van een zomeravondwedstrijd. En daarmee speelden de Katwijkers vooral de Vogels in de kaart, die het uitschakelen van Mengerink als belangrijkste tactische vondst hadden. Slechts wanneer het tempo iets omhoog ging, wisten de Katwijkers een fatsoenlijke aanval op de mat te leggen. Het gebeurde maar zelden.
Kansen kwamen er toch nog voor de Katwijkers in de eerste helft. De eerste was voor Frank Tervoert, die de bal pardoes voor zijn voeten zag belanden en hoog over schoot. De grootste kans was er voor Robert Susan. De aanvoerder werd aangespeeld in de '16' en kon zich in kansrijke positie kappen en draaien. Het slappe rollertje dat volgde deed echter weinig harten overslaan. Kay Blokland was even eerder met een kopbal uit een corner heel dichtbij.


IJsselmeervogels probeerden het aanvankelijk vooral van afstand, maar leken in de tweede helft gevaarlijker te worden. Ozturk en Olijfveld leken dichtbij, maar het gevaarlijkst werd Chiazor. Raoul Essenboom, terug in de basis, wist op het randje van de 16 echter net op tijd in te grijpen. Bij de Katwijkers was inmiddels Damiano Schet in het veld gekomen voor Tervoert, met opportunistischer spel als doel. En met resultaat.

Susan veroverde een kwartier voor tijd de bal op het middenveld, vond Mengerink diep, die met een kaats invaller Schet bereikte. Terwijl zijn bewaker Hovestad zich verstapte (en zijn enkel brak!?), daar snelde de aanvaller het strafschopgebied in en vond de winnende in de korte hoek.

Domper

Het uitvak ontplofte, en bouwde na twintig lange slotminuten nog maar eens een feestje met de spelers zelf. Aanvoerder Susan met de megafoon voorop. Een bitterzoet feest, zo zou later blijken. Terwijl de supporters zich naar de bussen begaven, daar werden de spelers in de kleedkamer op de hoogte gesteld van het slechte nieuws rondom Sander Molenaar. Wat de hele dag al angstvallig werd achtergehouden werd door de team manager nu zelf via Facetime verteld. De oud-aanvaller was al enige tijd ziek, maar vertelde zaterdag dat nog maar heel kort te leven heeft. En dan beklijft eigenlijk de vraag, wat zijn die drie punten dan nog waard?


Zwaaikom decor voor Jeugdviswedstrijd

hengelsport n Waren de Oranje jeugdvissers en nieuwe hoofdsponsor Hengelsport Ons Stekkie vorig jaar nog te vinden aan de vijver van de Helmbergweg, in overleg met de Oranjevereniging hebben zij er dit jaar voor gekozen het jeugdvisevenement op 28 april te verplaatsen naar een wel heel bijzondere vislocatie: de steiger aan de Haven in de zwaaikom. Dat is de thuisbasis van Hengelsport Ons Stekkie.

Deze schone visplek sluit volgens de organisatie beter aan bij wat wenselijk is voor de jeugdvissers. Vissers in de leeftijd van 4 tot en met 13 jaar mogen een hengeltje uitwerpen. Geen hengel of geen ervaring? Geen probleem. We hebben voor het evenement hengeltjes beschikbaar die na afloop weer kunnen worden ingeleverd. Aan alles is gedacht door de organisatie. Voor de allerkleinsten zijn er zwemvesten beschikbaar. BHV-ers en vrijwilligers zorgen ervoor dat het evenement in goede banen wordt geleid en dat er aan het water in de Zwaaikom genoeg handjes zijn om de vissers bij te staan en de veiligheid te waarborgen.

Deelnemers die zich aanmelden bij Hengelsport Ons Stekkie krijgen gratis een portie maden en lokvoer. Tijdens en na afloop van de viswedstrijd wordt er door de organisatie ook nog gedacht aan de inwendige mens. Wat drinken, wat hartigs en wat zoets van 't Smausje wordt gedurende de viswedstrijd uitgedeeld want actief vissen maakt ook wel wat hongerig natuurlijk.

Er wordt gevist in twee categorieën. Namelijk van 4 tot en met 8 jaar en van 9 tot en met 13 jaar. In beide categorieën zijn drie prijzen te winnen en elke deelnemer gaat met een wel verdiende medaille naar huis. Schepnet en leefnet zijn verplicht. Voor de gevorderde vissers is het wenselijk dat dit door hen wordt meegenomen voor de beginners zal de organisatie daarin voorzien.

Om 18.30 uur wordt het startsignaal gegeven en om 20.00 uur het eindsignaal waarna aansluitend de prijsuitreiking zal volgen.

Inschrijven voor Avondvierdaagse

Wandelsport n Wijkvereniging Molenwijk organiseert voor de 46ste keer de avondwandelvierdaagse. Gewandeld wordt op 15, 16, 17 en 18 mei. Op 14 mei is er een inhaalavond.

De afstanden zijn 5, 10 en 15 kilometer. Starttijden tussen 18.00 en 19.00 uur.

Voorinschrijven kan op op 7, 8, 9 en 11 mei van 19.00 tot 20.30 uur en op zaterdag 12 mei van 10.00 tot 13.00 uur in het wijkgebouw De Wiek aan de Fresiastraat 19.

De kosten zijn € 5,- p.p. Verder is er nog gelegenheid tot inschrijven op maandag 14 mei van 16.30 tot 20.30 uur en 24 mei van 16.30 tot 18.00 uur dan zijn de kosten € 7,50 p.p.

Meer informatie bij Monique van der Luijt via tel. 4072035 of adri.vanderluyt@online.nl

Studieochtend Christenen voor Israël

Israël n Op woensdag 11 april is er in Katwijk een studieochtend met Henriët Poot, spreekster namens stichting Christenen voor Israël. De bijeenkomst wordt georganiseerd de werkgroep Kerk en Israël. Het onderwerp waarover zij spreekt is 'De plaats van Israël in Gods Heilsplan'.

Het wordt voor steeds meer christenen duidelijk dat het gebeuren rond Israël een van de grote tekenen van God in onze tijd is. Daarom is het zo belangrijk inzicht te vergaren over de plaats van Israël in Gods heilsplan, over profetie en vervulling, over de relatie Israël en de kerk, over wat er mis ging in die relatie: vervangingstheologie en anti-judaïsme, over zionisme en christenzionisme, over antisemitisme enz.

De bijeenkomst vindt plaats in de Vredeskerk, Baljuwplein 1. De aanvang is om 10.00 uur en de toegang is gratis. Er is oppas aanwezig voor de allerkleinsten.

Workshop sieraden maken

schelp n Op maandag 16 april wordt er in buurtcentrum de Schelp een workshop 'sieraden maken' gegeven. De workshop begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur, vanaf 19.15 uur is de zaal open. De kosten voor de workshop bedragen € 5,00 inclusief alle materialen en een informatieblad met tips om zelf sieraden te maken.

De workshop wordt gegeven door Yvonne Bruningmeijer. Er wordt gewerkt met parels, glaskralen, hout, Swarowski-kristal, zelfgemaakte kralen van Fimo klei etc. Je kunt ook kapotte sieraden meenemen of sieraden die je niet meer draagt, met behulp van Yvonne kan het sieraad gerepareerd worden of kan er een nieuwe creatie van gemaakt worden. Er kunnen maximaal 10 personen deelnemen, zodat er voldoende persoonlijke begeleiding en aandacht is voor de deelnemers. De workshop wordt gegeven in Buurtcentrum de Schelp, Suurmondstraat 1.

Meer informatie of aanmelden bij Yvonne Bruningmeijer, tel. 06-29484626, email: yvmabr@gmail.com of met buurtcentrum de Schelp, tel. 8894461,

Koningsspelen voor de schooljeugd

Foto: Cor de Mooy

Welzijnskwartier n Vrijdag 20 april zijn de Koningsspelen op Sportpark de Krom. De Koningsspelen is een landelijk evenement waar de gemeente Katwijk aan meedoet.

Sinds het aantreden van Koning Willem Alexander zijn de Koningsspelen een begrip in Nederland. De Koningsspelen is een sportief Oranjefeest voor alle kinderen van het basisonderwijs. Het doel van deze dag is de kinderen, scholen en ouders te laten zien hoe belangrijk én leuk het is om te bewegen. Dit is ook een doelstelling van Welzijnskwartier, in het bijzonder van Come4Sports om mensen in beweging te krijgen.

In navolging van 2014, 2015, 2016 en 2017 neemt Come4Sports ook dit jaar weer de regie in handen van de organisatie van deze dag voor de basisscholen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

Afgelopen jaren heeft de wethouder van Sport de opening van de Koningsspelen verricht op een veld met rond de 1700 leerlingen en 250 begeleiders op sportpark de Krom.

De openingshandeling is net als afgelopen jaren een dans. Dit jaar is het Fitlala, van Kinderen Voor Kinderen, die speciaal voor Koningsspelen 2018 gemaakt is.

Woensdag 11 april

14.00-15.30 uur: Windwapper maken (6 tot 12 jaar) bij Surf & Beach, Boulevard Zeezijde. Meedoen kost € 10,00.

Donderdag 12 april

21.00-00.00 uur: The Expired Faces op poppodium van Café The Pocket, Badstraat 38.

Vrijdag 13 april

20.15 uur: Voorstelling Drijfzand door Mimiek's Theater in Dorpshuis Valkenburg, Kerkweg 3.
20.30-01.00 uur: gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Toegang gratis.

Zaterdag 14 april

• Stranddrive 2018 van Bridgeclub De Brug. Inschrijven: Boulevard Zeezijde 9. www.katwijksestranddrive.nl/
09.00-17.00 uur: Het Beste van de Bollen. Voorjaarsfair en fietstocht door de bloeiende Bollenstreek. Startpunt Eben Haëzerkerk, Oegstgeesterweg 71 te Rijnsburg. Startgeld € 5,00 voor volwassenen en € 2,00 tot 12 jaar.
09.00-12.00 uur: Kofferbakverkoop bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg.
9.30-10.30 uur: Surf-fit bootcamp op het strand bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk naast Willy Zuid. Kosten € 8,50.
09.45 uur: Historische wandeling door het centrum van Katwijk. Inschrijven à € 7,50 bij Café de Branding, Voorstraat 12. www.katwijk-events.nl

20.15 uur: Voorstelling Drijfzand door Mimiek's Theater in Dorpshuis Valkenburg, Kerkweg 3.

20.30-01.30 uur: Fout&Stout Party café De Branding, Voorstraat 12. Entree € 7,50.
21.15 uur: Disco 30 Plus avond in de Roskam, Turfmarkt 2. Entree € 5,00 in de voorverkoop via www.arievanrooijen.nl/disco-30-plus.html en Shell De Jong, Julianalaan.

Zondag 15 april

9.30-10.30 uur: Beach yoga op het strand bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk naast Willy Zuid. Kosten € 8,50.
10.00-11.00 uur: Yoga on the Beach bij Surf en Beach, Boulevard Zeezijde. Meedoen kost € 9,95.

Dinsdag 17 april

09.00-12.00 uur: Handletteren op etagere bij Surf en Beach, Boulevard zeezijde 9. Meedoen kost € 29,50.

Woensdag 18 april

14.30 uur: Kindervoorstelling Toby's Alfabed bij K&O Katwijk, Sluisweg 16. Entree € 5,00.
15.00-17.00 uur: Kinderactiviteit Koningsdagknutsel in Dorpshuis Rijnsburg, Hofweide 1. Meedoen kost € 2,00.
20.00 uur: Lezing 'Eet als een expert' in de Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. www.bibliotheekkatwijk.nl

Vrijdag 20 april

20.30-01.00 uur: gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Toegang gratis.

Zaterdag 21 april

09.00-12.00 uur: Kofferbakverkoop bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg.
9.30-10.30 uur: Surf-fit bootcamp op het strand bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk naast Willy Zuid. Kosten € 8,50.
09.45 uur: Historische wandeling door het centrum van Katwijk. Inschrijven à € 7,50 bij Café de Branding, Voorstraat 12. www.katwijk-events.nl

12.00 uur: RTV Sport; Levenswerk-Leendert de Vink; RTV Magazine;
18.00 uur: RTV Sport; Levenswerk-Leendert de Vink; RTV Magazine;
21.30 uur: RTV Sport; Levenswerk-Leendert de Vink; RTV Magazine.

Woensdag 11 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Radio International, Engelstalig informatie-programma met Jürgen Börnig; 22.00 Radio International goes….., themaprogramma; 23.00 Muziek voor twee;


Donderdag 12 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Cross Generation, Adri en Gineke van Beelen; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;


Vrijdag 13 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;


Zaterdag 14 april
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 18.00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 Op De Hollandse Toere, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Coby Boere; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;


Zondag 15 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 09.30 uur een kerkdienst vanuit de Gereformeerde Kerk Rijnsburg; 11.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel: 071-4013551; 13.00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14.00 Spelenderwijs, muziek die u kent of zou kunnen kennen, Co Snel; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Hervormde Gemeente Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Katwijk; tot 20.00 uur Aangepaste muziek; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische Maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;


Maandag 16 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, Hans Pley; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;


Dinsdag 17 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Multi Katwijk, Jan Ouwersloot; 21.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 Non-stop muziek.

Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws.

Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren en eigen lokaal bulletin.

Frequenties:

RADIO Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142; TELEVISIE Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131

AGENDA AOBK

Alle activiteiten vinden plaats in het Dienstencentrum de Zwanenburg aan de Zwanenburgstraat 62. De activiteiten zijn toegankelijk voor alle mensen van 50 jaar en ouder. Iedere dag kan men koffie drinken, kosten € 0,50. Meer informatie kunt u vinden op www.aobk.nl

Woensdag 11 april

09:30 uur: fietsen verzamelen

10:00-14.00 uur: koffie +
10.00-12.00 uur: Koffie Inn
11.00-14.00 uur: Rijbewijskeuring

13.30 uur: Vrij klaverjassen
13.30 uur: Biljarten Zwanenburg-Puykendam 1

14:00 uur: Meer bewegen voor ouderen

19:00 uur: Vrij Biljarten

Donderdag 12 april

10.00 uur: Website-informatie
13.30 uur: Biljarten Zwanenburg 4-De Kuip 8
14.00 uur: Wedstrijdklaverjassen en jokeren

Vrijdag 13 april

08.00-10:00 uur: Bloedprikken

Maandag 16 april

10.00-14.00 uur: Koek & Soepie
13.30-16.30 uur: Schilderen

Dinsdag 17 april

10:00 uur: Zangkoor de Vierboet

10:00 uur: koffie +

10:00 uur: Computer info

14:00 uur: Damessoos

15:00-17:00 uur: Ouderen spreekuur

19:00 Inv. Ontsp. Vereniging

Elke dag is de biljartkamer open van 09.30 tot 12.00 en van 13.30 tot 17.00 uur tenzij de agenda anders aangeeft.

AGENDA KAT-RIJN

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, L. de Colignylaan 7. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen van 55 jaar en ouder. Meer info: www.Kat-rijn.nl

Woensdag 11 april
09.30-11.30 uur: schilderen
14.00-15.30 uur: Line-dance

Donderdag 12 april
09.15-10.15 uur: Yoga
10.30-11.30 uur: Yoga
14.00 uur: Klaverjassen/jokeren

Vrijdag 13 april
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Maandag 16 april
09.15-10.15 uur: Yoga
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Dinsdag 17 april
10.00-11.30 uur: Line-dance
14.00 uur: Meer bewegen voor Ouderen
13.30-14.40 uur: Mannenzang
14.00-16.30 uur: Bingo
15.00-16.00 uur: Dameszang