Katwijk Speciaal

13 februari 2018

Katwijk Speciaal 13 februari 2018


Farèlschool gaat olympisch

De Olympische vlag wordt door leerlingen uit alle groepen het plein opgedragen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Spelen n Aan de andere kant van de wereld werden vorige week vrijdag de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Peyongchang geopend.

Dichter bij huis vond een spontane imitatie van dit evenement plaats. Alle groepen van de Farèlschool vormden een heel contingent deelnemers. De eigen gemaakte 'vlaggen' van alle deelnemende landen werden het schoolplein binnen gedragen.

Een bijzonder leuk idee dat ontsproot in het brein van de projectcommissie, bestaande uit de juffen Vera, Fabienne en Herma. 'We doen in het voorjaar altijd een speciaal project," zegt Herma, "maar nu vonden wij dit een leuke gelegenheid iets rond de Olympische Winterspelen te doen'.

Alle groepen hebben de landenvlaggen van papier gemaakt en de echte Olympische vlag wordt door een leerling uit alle verschillende groepen het plein opgedragen.

Meester Chris en juf Elma ontsteken de vlam die tot en met 22 februari zal branden. In die periode zullen werkboekjes, sport en knutselwerk in het teken van de spelen worden gedaan' licht juf Herma toe.

Directeur Hergo van Ginkel in zijn openingstoespraak: 'Goed bezig zijn met vriendschap, respect, samen spelen, samen delen en lief zijn voor elkaar'. De Olympische gedachte hiermee verwoordend.

Hoorneslaan-West afgesloten tussen Piersonstraat en Melkweg

wegwerk n Op 12 februari start het groot onderhoud aan de Hoorneslaan-West tussen de Piersonstraat en de Melkweg. De hoofdrijbaan is tot begin mei in beide richtingen afgesloten voor verkeer. Auto's en fietsers worden omgeleid.

Bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden via het parkeerterrein bij Het Kwadrant de buurt in- en uitrijden. Het winkelcentrum Hoornesplein blijft bereikbaar via de Piersonstraat. Deze toegang zal in de toekomst vanwege werkzaamheden voor korte tijd afgesloten zijn. Informatie hierover volgt. De splitsing Melkweg/Hoorneslaan blijft open. Let op: hier rijdt ook werkverkeer. Tijdens werktijden kunnen fietsers de weg ter hoogte van de Fagelstraat/Troelstrastraat en de Nolensstraat niet oversteken. Buiten werktijden is oversteken hier wel mogelijk.

Wat zijn de werkzaamheden en wat verandert er? Het asfalt wordt vervangen door asfalt dat minder verkeerslawaai produceert. De afslag naar de Nolensstraat gaat weg. De oversteekplaatsen bij de Troelstrastraat en Nolensstraat veranderen. De zebrapaden worden vervangen door kanalisatiestrepen. De fietsoversteken worden overal even breed gemaakt. Er komen standaardvoorzieningen voor mindervaliden, zoals opritjes en geleidetegels. De aansluitingen van de zijstraten op de hoofdrijbaan veranderen. De groenstroken tussen de Hoorneslaan en de ventwegen krijgen nieuwe struiken. In de middenbermen komt gras.

Op www.katwijk.nl/hoorneslaanwest staat meer informatie over de afsluiting.

Loslippige raadsleden

Wie wordt een knuffelbeer genoemd? Wie zit tijdens de raadsvergadering alleen maar te appen? En wie lijkt er op Andries Knevel? De Katwijkse raadsleden zijn loslippig geweest en allesoverkatwijk.nl heeft het vastgelegd op camera.

De fractievoorzitters mogen elkaar eens voorstellen, in plaats van zichzelf. Iedere fractievoorzitter is één vraag over een concullega gesteld.

Zo komen we te weten wat de raadsleden zouden doen als ze een dagje in de schoenen van elkaar zouden staan, wat ieders slechte eigenschappen zijn en hoe ze elkaar beschrijven.

In de eerste aflevering heeft de kijker VVD-fractievoorzitter Nico van Hoogdalem op een nieuwe manier leren kennen. Hij vindt zichzelf 'heel gevoelig'. Zijn collega's noemden hem onder andere een 'warme man' met 'Rotterdamse bravoure'. Maar niet iedereen vond het makkelijk om drie goede eigenschappen op te noemen van de VVD´er. Zo is er nog werk aan de winkel voor Van Hoogdalem om aan zijn ´korte lontje´ te werken. De tweede video met René Slootweg van GemeenteBelangen staat vandaag online op allesoverkatwijk.nl. Ook op Slootweg zijn de collega´s kritisch geweest, maar hij kan ook wat complimenten in zijn zak steken.

Houd de website goed in de gaten, want er komen daarna nog 8 fractievoorzitters aan de beurt. Iedere week op dinsdag en donderdag.

Kinderconcert Marcel en Lydia Zimmer

concert n Zaterdagmiddag 17 februari staat er een interactief kinderconcert (vanaf 4 jaar) door Marcel en Lydia Zimmer gepland in de Vredeskerk. Het concert is gratis en begint om 15.00 uur. De kerkzaal zal rond 14.30 uur open gaan. Wees op tijd, want vol=vol. Na afloop van het kinderconcert zal er een collecte worden gehouden. De opbrengst van deze collecte zal worden gebruikt om de kosten te dekken.

Jeugddienst

dorpskerk n Het thema van de jeugddienst van zondag 18 februari in de Dorpskerk is 'Wat zou jij tegen God willen zeggen?'. De spreker tijdens deze jeugddienst is Taco Koster. Hij zal ons voorgaan en vertellen over openstaande vragen. Kees de Vreugd en vrienden zorgen voor de muzikale begeleiding. Om 18.20 begint de samenzang.

Column n 't Is iet ârs

Rijnvogels-dames klimmen in ranglijst

Niet alleen praten over maar met ouderen'

Tygo en Liselotte naar volgende ronde

Tygo en Liselotte door naar de volgende ronde voorleeswedstrijd

Liselotte Markesteijn en Tygo Houwaart gaan door naar de volgende ronde voorleeswedstrijd. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

lezen n Voor een volle zaal in Het Dorpshuis in Valkenburg niet nerveus zijn en zo goed mogelijk je gekozen verhaal vertellen. De dertien deelnemers, allemaal winnaars van hun respectievelijke basisscholen uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg, moesten het toch maar waar maken. Het was dus vorige week zaterdag best een spannende boel voor de jongelui.

Door Piet van Kampen

Ouders, broertjes, zusjes en ook opa's en oma's bevolkten de zaal. Tijdens het voorlezen van de deelnemers kon je werkelijk een speld horen vallen. De vakkundige jury werd gevormd door Ton Hetebrij (verhalenverteller en dichter), Anita de Jager (docent Nederlands en coördinator leesonderwijs Vakcollege Rijnmond) en Joost Zuijderduijn (boekenblogger en lezer van 180 boeken in 2017).

Stemgebruik

Het was voor hen bepaald geen eenvoudige opgave om de twee winnaars te selecteren zo bleek uit de woorden van voorzitter Anita de Jager. Uiteindelijk viel de hoogste eer te beurt aan Tygo Houwaart en Liselotte Markesteijn. De Jager: 'Tygo had veel humor, je kon zien dat hij het naar zijn zin had. Hij deed het hartstikke goed en vooral zijn stemgebruik was prima. Wij waren onder de indruk' prees zij de leerling van groep 7 van de Marnixschool. De verdiensten van Liselotte werden als volgt omschreven: 'Je hebt een goede mimiek en leuke verschillende stemmetjes gebruikt. Je was helemaal in je rol', waren de lovende woorden van De Jager.

Nerveus

Tygo bekende openlijk behoorlijk nerveus te zijn geweest al was dat tijdens zijn performance nauwelijks merkbaar. De tienjarige las een fragment voor uit het boek Dummie de Mummie.

'Ik heb thuis wel veel geoefend', gaf hij aan maar of hij vaak leest werd beantwoord met een twijfelachtig 'eh… ja'.

Zenuwachtig

En hoe had Liselotte het ervaren? 'Vooraf was ik niet zenuwachtig maar dat werd ik bij de prijsuitreiking' gaf de 10-jarige leerling van groep 7 van De Dubbelburg uit Valkenburg toe.
'Ik heb helemaal niet zoveel geoefend'. Zij las voor uit GVR, de Grote Vriendelijke Reus. Liselotte blij, de ouders trots.

Landelijke finale

De beide winnaars kregen een oorkonde en net als alle andere deelnemers een prachtig boek aangeboden door Boekhandel van der Meer.

Tygo en Liselotte gaan op 14 maart naar de vervolgronde in Leiden om daar te proberen in de provinciale finale te komen en mogelijk in de landelijke finale. De eerste stap is gezet.

Eerste fase Molenwijk 2.0 is afgerond

De kinderen deden zich volop tegoed aan de poffertjes. | Foto: Piet van Kampen

Vernieuwd n Vorige week woensdag was het moment daar dat er officieel een punt achter de werkzaamheden van fase 1 in de Molenwijk werd gezet. Wethouder Jacco Knape trof echter niet zoals bij opknapbeurten in andere wijken een aantal enthousiaste buurtbewoners aan. Wel een groepje kinderen die gretig in de gratis poffertjes hapten.

Door Piet van Kampen

Een bijna verlaten Pioenhof waar het officiële moment zou plaats vinden. De wethouder besprak met de uitvoerders van de gemeente hoe het werk allemaal was verlopen. Omdat de bewoners - op een enkeling na - het af lieten weten kon de wethouder zich de moeite besparen om een leuk woordje te doen. Hij genoot wel van de kinderen die soms voor de derde keer een portie poffertjes verschalkten. Zij kwamen niet voor een toespraak.

Wel raakte Knape in gesprek met een bewoner, de heer Van der Meij die sterk bij het project betrokken was. Diverse keren is hij in gesprek met de gemeente geweest want er heerste enige onvrede over het hergebruik van oude tegels.

Begrip

´Hier konden wij weinig begrip voor opbrengen. Het was vooraf niet vermeld in de plannen´ blikt hij enigszins verongelijkt terug. ´Wat er is nu gebeurd is het hoogst haalbare´ klinkt het niet helemaal enthousiast.


Op de schop

Toch is er voldoende verbeterd. Projectleider Maarten Hoek somt de werkzaamheden op die er allemaal hebben plaatsgevonden waardoor er een gedeelte van de wijk toch flink op de schop is geweest. Nieuwe drainage met afkoppeling voor regenwater zodat de waterzuivering wordt ontlast en het regenwater rechtstreeks op open water wordt afgevoerd.
Nieuwe bestrating en gedeeltelijk vernieuwen van de trottoirs al dan niet met oude en nieuwe tegels. Hoek: `Daar waar nodig is vernieuwd maar er is ook veel goed materiaal hergebruikt in verband met duurzaamheid´.

Tevredenheid

Inmiddels is er een begin gemaakt met de volgende fase en gaan de Hyacintstraat, de Tulpstraat, de Narcisstraat en de Molenweg op de schop. Hopelijk tot volle tevredenheid van de betrokken bewoners.

Training vrijwilliger

welzijn n Dit voorjaar start het Welzijnskwartier met de (kosteloze) training Welzijnsvrijwilliger. Een training voor iedereen die zich wil oriënteren op vrijwilligerswerk in de zorg of sociale sector. De kans om te ontdekken of dit werk bij u past.

Tijdens de training krijgt men inzicht in de eigen talenten en wat voor soort vrijwilligerswerk in de zorg goed past. Daarnaast is er tijdens de training aandacht voor respectvol handelen, de positie van cliënten en mantelzorgers, normen & waarden en hoe men als vrijwilliger goed op de grenzen kan passen.
Tijdens de training maakt men kennis met verschillende vrijwilligersorganisaties en het werk dat zij doen. Men kan bijvoorbeeld maatje worden en samen met een cliënt fietsen of winkelen. Maar ook meehelpen met groepsactiviteiten of mensen thuis bezoeken.
De training bestaat uit 2 bijeenkomsten. Data voor de training zijn: woensdag 28 februari woensdag 7 maart van 19.00 tot 21.30 uur, locatie Huize Callao, Callaoweg 1. Meedoen aan de training is kosteloos. Informatie vragen of opgeven voor de training kan bij Asli Filiz, 071-4033323, email aslifiliz@welzijnskwartier.nl of rechtstreeks via www.welzijnskwartier.nl

Middag COBK

kinderboeken n Op woensdag 14 februari houdt de Christelijke Ouderen Bond Katwijk haar eerste contactmiddag in 2018 in het Anker aan de Voorstraat. Aanvang 14.30 uur (zaal open 14.00 uur).

Na opening en gebed zal de middag geheel in het teken staan over het leven en het werk van W.G. van der Hulst. Annemarie Fokker uit H.I. Ambacht verzorgt een powerpoint en een DVD waarin de beroemde schrijver ook zelf aan het woord komt toen hij 80 jaar oud werd.Dit alles zal afgesloten worden met een mooi kort verhaal. Er zal een boekentafel aanwezig zijn.

Ouderenbonden doen appèl op politiek

Wim van der Plas (PCOB Katwijk), Leen van der Plas (AOBK) en Dick Schoneveld (PCOB Rijnsburg). | Foto: CdM

n Discussiemiddag op vrijdag 2 maart in TriPodia

dialoog n Zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen willen de drie Katwijkse ouderenbonden aan de politiek duidelijk maken tegen welke problemen de senioren in onze gemeente aanlopen. Daartoe staat er een discussiemiddag voor vrijdag 2 maart op de agenda.

Door Cor de Mooy

De landelijke Protestants Christelijke Ouderenbond heeft een manifest opgesteld met vijf voorwaarden voor een seniorvriendelijke gemeente. In dat manifest wordt aandacht gevraagd voor voldoende inkomen voor ouderen en aandacht voor wonen en zorg. Daarnaast ook voor veiligheid en zingeving. Bovendien is ook de digitalisering een struikelblok waar veel ouderen zich aan stoten. Het pleidooi is dan ook dat zaken ook op papier of per telefoon geregeld moeten kunnen worden.

Obstakels

De voorzitters van de drie ouderenbonden in Katwijk onderschrijven dit manifest dan ook van harte. Voor hen zijn de problemen die het manifest aanstipt aan de orde van de dag.

"Het overgrote deel van de ouderen heeft geen computer", zegt Dick Schoneveld van PCOB Rijnsburg/Valkenburg. "De overheid schiet door wat betreft de digitalisering. Dit werpt voor ouderen hoge obstakels op. De digitalisering moet natuurlijk wel gestimuleerd worden. Maar op de korte termijn is dit nog niet opgelost."

Voorzitter Wim van der Plas van PCOB Katwijk helpt samen met Riejan de Vries leden met fiscale zaken. Beide heren zien daardoor duidelijk dat veel ouderen maar nauwelijks of niet rond kunnen komen. "De pensioenen zijn bevroren en de lasten daarentegen hoog. Daar komt ook bij dat de drempel naar de gemeente toe erg hoog is voor de meeste mensen. Veel mensen haken door de digitale barrières ook af omdat zij er niet doorheen komen".

De veiligheid binnen de gemeente is een ander groot thema. "De straatverlichting is niet afdoende", vindt Leen van der Plas van de AOBK. "Ouderen die een rollator gebruiken, ondervinden vaak veel problemen op straat. Daarnaast durven ouderen 's avonds de deur niet meer open te doen."

De boodschap aan de politiek is duidelijk: "Kijk eens wat je kunt doen voor je medemens", aldus Wim. Dat signaal is niet alleen gericht aan aan het adres van de partijen, maar ook aan het ambtelijke apparaat. "Er moet niet alleen gepraat worden over ouderen maar ook met de ouderen", verklaart Schoneveld. "De mensen moeten centraal staan en niet de regels".

discussiemiddag

De lijsttrekkers hebben het manifest ontvangen, samen met de uitnodiging voor de discussiemiddag. Van de elf hebben er in elk geval al zeven hun aanwezigheid toegezegd. Hieronder zijn de grote partijen. De bonden hebben alle mogelijke organisaties met veel senioren uitgenodigd.

De politici krijgen ieder drie minuten de tijd om te vertellen wat hun partij voor de senioren wil betekenen. Mr. Arie Slob uit Noordeloos ("niet die van de ChristenUnie") is de gespreksleider namens de PCOB. "We hopen van de politiek duidelijke antwoorden te krijgen op voor de ouderen belangrijke vragen", zegt Leen van der Plas. "De politiek moet zich er van bewust zijn dat de senioren 45 procent uitmaken van de kiesgerechtigden." "Het is ook zaak de ambtenaren zo ver te krijgen, dat ze oog krijgen voor de problemen die er spelen", vult De Vries aan.

De vier heren rekenen erop, dat er een levendige discussie ontstaat tussen de politiek en de senioren waar iedereen wijzer van wordt. Ze benadrukken overigens duidelijk dat er geen stemadvies wordt gegeven en dat de bonden geen enkele binding met de politiek hebben.

Het is ook geen eenrichtingsverkeer. Niet alleen een pakket van eisen. Wim van der Plas: "Nee, de politiek en het bestuursapparaat kunnen terugvallen op organisaties die diep geworteld zijn in de Katwijkse samenleving. Samen moeten we eruit kunnen komen".


De discussiemiddag wordt gehouden op vrijdag 2 maart in TriPodia en begint om 14.30 uur De deuren gaan open om 14.00 uur.

Succat Yeshua

lezing n Zaterdagavond 17 februari om 19.30 uur spreekt Yair Strijker van Studiehuis Reshiet bij Succat Yeshua.

Hij woont met zijn gezin in Israël en velen kennen hem door de Aleph cursus. Wekelijks worden wij door hen op de hoogte gehouden van het (soms zware) leven in Israël en wat er zich afspeelt.

De koffie en thee staan vanaf 19.00 uur klaar op Baljuwplein 10a.

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 14 februari

09.00 uur: Damesgym

14.00 uur: Country Line Dansen

19.00 uur: Modinettes HR

Donderdag 15 februari

10.00 uur: Soos

19.00 uur: Biljarten

14.00 uur: Ouderensoos

20.00 uur: Jokeren

Vrijdag 16 februari

10.00 uur: Soos

19.30 uur: Darten
20.00 uur: Partnerdansen

Zaterdag 17 februari

10.00 uur: Soos

21.30 uur: Vrije Dansavond

Maandag 19 februari

10.00 uur: Soos

19.00 uur: Biljarten

19:30 uur: Country Line Dans

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal. Gymzaal v. Lierestraat

Dinsdag 20 februari

10.00 uur: Soos

19.45 uur: Bridge

20.00 uur: Sjoelen

De Molenwijk

Maandag, het hele jaar door
19.30 uur: LAN Gaming
20.00 uur: Klaverjassen
20.00 uur: Jokeren

De Coligny

Woensdag 14 februari

20.00 uur: zingen met De Voltreffers


Donderdag 15 februari

14.00 uur: seniorensoos de Eendracht

19.30 uur: country linedance lesavond. Zaal open 19.00 uur. Entree voor leden € 2,00; niet-leden € 2,50.

Zaterdag 17 februari
14.00 uur: Kinderbingo.
20.00 uur: Vrije country linedanceavond. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Maandag 18 februari

20.00 uur: Mozaïeken

Dinsdag 19 februari

20.00 uur: Kaarten klaverjassen, jokeren.

Noord-Noordoost

Woensdag 14 februari

09.30-10.30 uur: zumba

14.00-15.00 uur: Desiree Kids
18.30-20.00 uur: Kinderbingo vanaf 6 jaar

Donderdag 15 februari

09.45-10.45 uur: conditietraining
20.00 uur: klaverjassen en jokeren

Vrijdag 16 februari

20.00 uur: Bingo

Maandag 19 februari

17.00 uur: Desiree majorette

Dinsdag 20 februari

10.00-12.00 uur: linedance
13.00-13.30 uur: Line Dance beginners

13.30-15.30 uur: linedance
14.00 uur: Dammen senioren 55+
18.30-20.00 uur: Dammen vanaf 6 jaar
20.00 uur: Dammen

Kringavond Naomi

vrouwenkring n Voor de kringavond van vrouwenkring Naomi op woensdag 14 februari is Dhr. J. van Duijn uitgenodigd. Hij komt deze avond een foto presentatie tonen over "Katwijk in vroegere jaren".

Alle dames zijn weer welkom. Ook wie nog nooit is geweest, kan aanschuiven. Breng gerust uw vriendin of zus mee. Vrouwenkring Naomi heeft geen drempel, er wordt geen contributie geheven. Op elke kringavond wordt er gecollecteerd voor het goede doel (dit jaar Stichting tot heil des Volks) en de onkosten. De activiteiten van deze kring vinden plaats in de grote zaal van de Ontmoetingskerk, Nieuwe Duinweg 64. Vanaf 19.30 uur is de koffie klaar. Het programma begint om 20.00 uur en is om ca. 22.00 uur afgelopen. Voor het volledige programma van dit seizoen en meer informatie over Naomi: www.ontmoetingskerkkatwijk.nl

Wake-Up!

boekbespreking n Opnieuw een avond over het indrukwekkende boek Wake-Up: nu over Gods plan verborgen in 7 bijbelse feesten.

Wat zeggen de feesten ons over verleden, heden en toekomst? Moeten we wakker zijn voor het Einde en de Wederkomst? Opnieuw zal ds. A. Haasnoot op donderdag 15 februari uitleg geven over dit adembenemende boek. De avonden zijn los van elkaar te bezoeken. Ook indien men de eerste avond heeft gemist Iedereen is men welkom.

De lezing in het Kerkhaventje, naast de Oude Kerk, Boulevard 110a begint om 19.45 uur. Inloop met koffie/thee vanaf 19.30 uur.

Landelijke finale Johan Cruyff voetbaltoernooi

voetbal n In samenwerking met de Johan Cruyff coaches van het Welzijnskwartier organiseren zes jongeren een Cruyff voetbaltoernooi 6 vs. 6. Deze jonge organisators, ook wel de 'Heroes' genoemd, organiseren dit toernooi voor jongeren van 10 t/m 12 jaar. Het vindt woensdag 28 februari plaats op het Cruyff Court in de Molenwijk.

Cruyff Courts 6 vs. 6 is een landelijk kampioenschap dat voor en door jongeren georganiseerd wordt. De voorrondes vinden woensdag 28 februari plaats vanaf 12:00 uur op het Cruyff Court in de Molenwijk.


De winnaars, een jongens- en een meisjesteam, stromen door naar de kwartfinale en maken uiteindelijk kans op de landelijke finale.

Naast de prijs voor de winnaars van het 6 vs. 6 toernooi stelt de Cruyff Foundation een 'Respect Award' beschikbaar voor het jongens- en meisjesteam dat zich het sportiefst gedraagt tijdens het toernooi. Ten slotte is er voor ieder wat wils, van muziek tot schminken en van springkussens tot een bakje koffie voor de bewoners en ouders.


Zoek de beste voetballers bij elkaar en vorm jouw dreamteam van minimaal 6 en maximaal 10 spelers. Geef jouw team en naam door aan Pascal van der Plas via tel. 06-57841112. Meer informatie is ook terug te vinden op de facebookpagina van 'Jongerenwerk Welzijnskwartier KRV'.

Metamorfose First Man geeft klant de ruimte

Diederik Schuitemaker: 'Nu is het zoals ik het echt hebben wil'. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde

verbouwd n In een week tijd kan er veel veranderen. Daar zullen de trouwe klanten van First Man Herenmode getuige van zijn nu de deur na de verbouwing weer gastvrij open gaat.

Door Piet van Kampen

'Keurig en snel gewerkt mannen, het is fantastisch'. Met deze dankbare woorden neemt eigenaar Diederik Schuitemaker afscheid van een paar werklui die zijn toko binnen een week tijd hebben omgetoverd. Hij drukt ze nog een echte Katwijkse versnapering in de hand, die in dank wordt aanvaard.


Klein begonnen

Vervolgens neemt Schuitemaker nog even de tijd om toe te lichten waarom hij zijn winkel een gedaanteverandering liet ondergaan. Hij gaat even terug in de tijd. 'In 1994 ben ik heel klein begonnen op de hoek van de Baljuwstraat en de Princestraat. De winkel werd in de loop der jaren te klein en toen heb ik het huidige pand in de Princestraat betrokken.'

'Vijf jaar geleden heb ik er een stuk aan laten bouwen, waardoor de winkel een flink groter werd, maar achteraf waren ik en mijn medewerkers er toch niet zo tevreden over. Ik dacht een tijde geleden nu kan het nog en zodoende heb ik besloten om nog een keer te verbouwen' is zijn uitvoerige toelichting op de ingreep. 'Nu is het zoals ik het echt hebben wil'.

Ruimtelijk

De reeds bestaande winkelruimte is nu zodanig ingedeeld dat de trouwe klanten- niet alleen uit Katwijk maar ook uit de regio- er veel makkelijker en overzichtelijker hun keuze uit de fraaie collectie kunnen maken.

De winkel is geoptimaliseerd zoals de ondernemer het voor ogen had. 'Ik ben blij en dankbaar dat ik dit werk met mijn acht vakbekwame medewerksters mag doen en in dit dagelijkse werk wordt gezegend' vertelt hij oprecht.

De openingstijden van First Man aan de Princestraat 22 zijn: maandag van 13.30 tot 18.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 09.30 tot 18.00 uur, zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Donderdag koopavond van 19.00 tot 21.00 uur.

Kandidaten gezocht voor negende Vrouwe van Katwijk Prijs

Prijs n Ieder jaar wordt tijdens de Internationale Vrouwendag de "Vrouwe van Katwijk Prijs" uitgereikt. Sinds 2009 is deze prijs een bekend fenomeen in Katwijk. In 2018 wordt de prijs voor de negende keer uitgereikt aan de vrouw die op haar eigen wijze, met haar talenten, een bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van haar eigen positie en/of die van de vrouwen in de Katwijkse samenleving.

In Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg zijn veel vrouwen actief in de samenleving. Zij leveren met hun inzet en hun talenten vaak een bijzondere bijdrage. Dat kan door een inspirerend of vernieuwend initiatief te starten of door zich in te zetten voor andere vrouwen. Ook zijn vrouwen actief als bestuurslid van een of meer organisaties, door vrijwilligerswerk of met werk. De Vrouwe van Katwijk Prijs zet jaarlijks een van deze vrouwen centraal.

Iedere vrouw uit Katwijk, Rijnsburg of Valkenburg komt voor de onderscheiding in aanmerking. De prijs wordt bij de viering van de Internationale Vrouwendag op 8 maart uitgereikt.

De jury van de Vrouwenprijs bestaat uit Semiha Camsi, Annemarie Hoevens, Corine Hoek en Anya van Hees (Welzijnskwartier-Wijkwerk). Ook Carola Kamphues, dit jaar gekozen als Vrouwe van Katwijk 2017 zal eenmalig deelnemen aan de jury.

De jury roept alle inwoners van de gemeente Katwijk op eens goed om zich heen te kijken. Komt je moeder, zus, vriendin of vrouw in aanmerking voor de Vrouwe van Katwijk Prijs, of misschien je collega of buurvrouw? Stel haar dan kandidaat. Dat kan tot 19 februari. Het voordrachtformulier kan worden gedownload via www.welzijnskwartier.nl of telefonisch aangevraagd via 0612634399. Ingevulde formulieren kunnen worden gemaild aan anyavanhees@welzijnskwartier.nl

Alcohol, blowen en grenzen stellen

Thema-avond n De Brug Midden-Nederland gaat weer starten met een aantal thema-avonden voor ouders van tieners. De eerste avond vindt plaats op maandag 26 februari. Het thema is 'Alcohol, blowen en grenzen stellen' en zal plaatsvinden in de accommodatie aan de Schaepmanstraat 1.

Rianne Krüger (orthopedagoog) zal spreken over dit thema. Wat zijn de gevaren van alcohol- en cannabis(blowen)gebruik op jonge leeftijd? Hoe stelt u grenzen als uw kind hiermee in aanraking komt. Dit en meer zal worden besproken tijdens de avond. Ook is er ruimte tot het stellen van vragen.

De avond is van 19.30 tot 21.30 uur. Er is parkeergelegenheid bij het nabijgelegen winkelcentrum 'Hoornespassage'. Het wordt op prijs gesteld dat deelnemers zich van tevoren telefonisch aanmelden bij De Brug, tel. 4033733 of via info@debrughelpt.nl. Meer info op www.debrughelpt.nl

Rijnvogels-vrouwen bewijzen zichzelf een goede dienst

Claudia Owel (17) speelt hier geen handbal al lijkt dit zo. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

voetbal n De vrouwen van FC Rijnvogels hebben afgelopen zaterdag zéér goede zaken gedaan in de strijd om lijfsbehoud in de hoofdklasse. De hervatting van de competitie leverde een klinkende 4-2 overwinning op voor de debutant tegen Reiger Boys uit Heerhugowaard. Met de overwinning stijgt Rijnvogels naar de vijfde plaats en staat het zes punten boven de rode streep. Yara Haasnoot maakte het verschil met drie prachtige treffers.

Een koud, maar zonnige Kooltuin was het decor voor de eerste wedstrijd na de winterstop van de ploeg van Wim Bouckaert. De realiteit na het eerste fluitsignaal was echter niet zoals het vooraf was gedacht of gehoopt. Reiger Boys was heer en meester tegen een slap en futloos Rijnvogels. Het was dan ook niet gek dat binnen tien minuten de bezoekers op voorsprong kwamen na geklungel in de Katwijkse defensie. Nadat de Kooltuin bewoners nog een aantal keren goed weg kwamen, kwam het duel langzamerhand ietwat meer in evenwicht. Zo kwam Jannette van Belen aan de rechterkant een keer goed door, maar de voorzet verdween in de handen van de keeper. Aanvoerder Anique van der Klaauw kwam een teenlengte tekort om een voorzet van Bente Boogaard te verzilveren. Mede door de vele blessurebehandelingen voor de bezoekers werd er maar liefst tien minuten extra tijd bijgetrokken en daar maakte Rijnvogels gretig gebruik van. Het was Yara Haasnoot die een afgeslagen bal koelbloedig over de keepster plaatste.

De goal vlak voor rust moest als een rode lap op een stier werken, maar Rijnvogels bleek daarin geen goede leerling. Het liep weer achter de feiten aan en twee minuten na de thee was de gelijkmaker als sneeuw voor de zon verdwenen. Met Loraine Kuijt in de ploeg voor de aangeslagen Anique van der Klaauw werd Rijnvogels steeds gevaarlijker. Na een uur het hoogtepunt van de wedstrijd en de verdiende gelijkmaker. Yara Haasnoot zag op een meter of vijfendertig van de goal de doelvrouw van Reiger Boys te ver voor haar hok staan en knalde de bal met een prachtige streep binnen. Rijnvogels was los, maar moest op blijven letten op de gevaarlijke counters van de bezoekers. Beide ploegen gingen vol voor de winst en Rijnvogels profiteerde daarbij het meest van de ruimte. Claudia Owel werd na een prachtige assist van Jannette van Belen alleen voor de keeper gezet en Rijnvogels stond voor het eerst deze middag op voorsprong. Nog een kwartier billen knijpen, maar echt gevaarlijk werd Reiger Boys niet. Anouschka Wolvers heerste achterin en wist samen met Jaclyn Leiwakabessy elk gevaar al vroegtijdig te beteugelen. Yara Haasnoot maakte in de slotminuut gretig gebruik van de ruimte. In het meenemen van de bal wist zij haar directe tegenstander te passeren en met een heerlijke voetbeweging wipte ze de bal over de keepster heen en plofte de bevrijdende 4-2 in de touwen.


Grasshoppers H1 komt net te kort bij Lokomotief

Basketbal n Op zaterdag 10 februari speelde Solar-systemen Grasshoppers de topper tegen mede koploper Lokomotief in Rijswijk. In deze (te) kleine hal met publiek praktisch op de uitlijn, is het altijd een uitdaging. Zeker met een overvolle ziekenboeg was de uitdaging nog groter. Door het ontbreken van Wouter Breel, Sjoerd van Vilsteren, Tim de Jong, Koen Grimbergen en Jake Prins, was de rotatie klein. Vanuit Heren 2 waren Kees vd Burg en Wesley Kikkert meegekomen.

Lokomotief wint de sprongbal en opent meteen met een driepunter en de volgende aanval met een inside score 5-0. Lokomotief weet beter de ring te vinden en via een laatste score van Joey Schelvis wordt de stand na 10 minuten 20-15.
Via een inside score en een driepunter van Wesley Groen komt Grasshoppers in de tweede periode terug op 22-22. De wedstrijd blijft gelijk opgaan. Bij de rust is er een voorsprong van 5 punten: 36-41.

De thuisploeg komt goed uit de kleedkamer met een 9-0 run waarna de Katwijkers een time out nemen. Joey Schelvis neemt de ploeg bij de hand en zet samen met Bas Rozendaal vanaf de vrije worplijn de voorsprong op het bord 45-47. Bij inside moves worden door de thuisploeg veel fouten gemaakt waardoor Grasshoppers op de vrije worplijn de stand gelijk trekken na 30 minuten (53-53).

De Katwijkers starten het laatste kwart met twee turnovers waar Lokomotief wel raad mee weet: 59-55. Locomotief pakt te veel aanvallende rebounds en bouwen de voorsprong verder uit. Joey Schelvis schiet er weer een driepunter in (68-62) om in het spoor te blijven. Helaas maakt de scheids een aantal onduidelijke calls die het spel minder aantrekkelijk maken.

Glenn Schijff scoort met een snelle inside score en een vrije worp van Jesper Jobse (met double-double) betekent weer een te overbruggen stand: 68-65. Ook de Katwijkers komen in foutenlast en zet Locomotief op de vrije worplijn 70-65. De thuisploeg trekt regelmatig aan de noodrem om de inside acties van Joey en Bas Rozendaal af te stoppen. De laatste loopt dan tegen zijn vijfde fout op. Door weer een snelle fout te fluiten scoort Locomotief vanaf de vrije worplijn en zet de eindstand op 79-72. De thuisploeg blijft na de 15e speelronde als enige ongeslagen in de Promotiedivisie.

Woensdag 14 februari

19.30-21.30 uur: Liefde in de Soefitempel, Zuidduinseweg 7. Entree € 40,00. http://gevoeligesnaar.nl/

Vrijdag 16 februari

19.15-21.00 uur: Volwassenenconcert door de Muziekschool in De Burgt, Burg Koomansplein 1 te Rijnsburg.

20.15 uur: Voorstelling Gepetto door Mimiek's Theater in Dorpshuis Valkenburg, Kerkweg 3. www.mimiekstheater.nl/
20.30-01.00 uur: gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Toegang gratis.

Zaterdag 17 februari

12.00-14.30 uur: Valentijnsworkshop Armbreien met special tea bij Friends, Boulevard 69. Meedoen kost € 85,00. Inschrijven via katwijkevents@gmail.com
20.15 uur: Voorstelling Gepetto door Mimiek's Theater in Dorpshuis Valkenburg, Kerkweg 3. www.mimiekstheater.nl
20.15 uur: Apollo ensemble geeft klassiek concert in de Soefitempel, Zuidduinseweg 7. www.kenokatwijk.nl
20.30-02.30 uur: Hollandse Avond in Café de Branding, Voorstraat 12.

Zondag 18 februari

15.30 uur: Barrelhouse en Men in Black treden op in Café The Pocket, Badstraat 38.

Woensdag 21 februari

14.00-17.00 uur: Bavonia Mozaïek voor kinderen en volwassenen in Café De Branding, Voorstraat 12. Meedoen kost € 17,50.
15.00-17.00 uur: Mini disco met mama café in Dorpshuis Rijnsburg, Hofweide 1 te Rijnsburg. Meedoen kost € 2,00.

Donderdag 22 februari

20.00 uur: Tussen Kunst & Kitsch - inloopspreekuuur in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1.
20.45 uur: Quizavond in Café Boeien, E.A. Borgerstraat 50.

Vrijdag 23 februari

19.30-22.30 uur: Italiaanse Wijnavond bij Zee en Duin, Boulevard 5. Meedoen kost € 12,50. Inschrijven via katwijkevents@gmail.com
20.30-01.00 uur: gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Toegang gratis.

Zaterdag 24 februari

21.00 uur: Roskam Live – Let's Folk. Proeflokaal De Buuren en De Roskam, Turfmarkt 2. Kaarten à € 5,00 zijn te koop in de Roskam en bij Bike Totaal Luyten aan de Achterweg.

Dinsdag 27 februari

20.45 uur: Snelschaken bij Café Boeien, E.A. Borgerstraat 50.

Woensdag 28 februari

• Duinenwandeling Wassenaar-Noordwijk. www.nivon-zuid-holland.nl

Vrijdag 2 maart

• Quiz in De Schuit, Voorstraat 59.
20.30-01.00 uur: gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Toegang gratis.

Zaterdag 3 maart

10.30-12.30 uur: Strandexcursie met het IVN. Start op de hoek bij de KNRM-loods aan de Noordduinseweg.
20.00-23.00 uur: PeaceConcert met Maya Fridman in de Soefitempel, Zuidduinseweg 7. Kaarten via katwijkevents@gmail.com

12.00 uur: RTV Sport; Lijsttrekkers stellen zich voor; Rijnstraat 42 (h); RTV Magazine; 18.00 uur: RTV Sport; Lijsttrekkers stellen zich voor; Rijnstraat 42 (h); RTV Magazine; 21.30 uur: RTV Sport; Lijsttrekkers stellen zich voor; Rijnstraat 42 (h); RTV Magazine;
Voor elke uitzending de NOS nieuwsminuut.

Woensdag 14 februari

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Radio International, Engelstalig informatie-programma met Jürgen Börnig; 22.00 Radio International goes….., themaprogramma; 23.00 Muziek voor twee

Donderdag 15 februari

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Cross Generation, Adri en Gineke van Beelen; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee

Vrijdag 16 februari

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan

Zaterdag 17 februari

00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 18.00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 Op De Hollandse Toere, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Coby Boere; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma

Zondag 18 februari

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 09.30 uur een kerkdienst vanuit de Gereformeerde Kerk Rijnsburg; 11.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel: 071-4013551; 13.00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14.00 Spelenderwijs, muziek die u kent of zou kunnen kennen, Co Snel; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Valkenburg; 18.30 uur Kerkdienst Hervormde Gemeente Katwijk aan den Rijn; tot 20.00 uur Aangepaste muziek; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee

Maandag 19 februari

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, Hans Pley; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee

Dinsdag 20 februari

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Multi Katwijk, Jan Ouwersloot; 21.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 Non-stop muziek

Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws.

Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren en eigen lokaal bulletin.

Frequenties:

RADIO Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142; TELEVISIE Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131

AGENDA AOBK

Alle activiteiten vinden plaats in het Dienstencentrum de Zwanenburg aan de Zwanenburgstraat 62. De activiteiten zijn toegankelijk voor alle mensen van 50 jaar en ouder. Iedere dag kan men koffie drinken, kosten € 0,50. Meer informatie kunt u vinden op www.aobk.nl

Woensdag 14 februari

09.30 uur: fietsen verzamelen
10.00-14.00 uur: koffie +
10.00-12.00 uurL Bloemschikken
13.30 uur: Vrij klaverjassen
14.00 uur: Meer bewegen voor Ouderen
19.00 uur: Vrij biljarten
19.00-21.00 uur: Alzheimer Café

Donderdag 15 februari

10.00-12.00 uur: Crea-ochtend
14.00 uur: Klaverjassen en jokeren.

Vrijdag 16 februari

08.30 uur: Bloedprikken
17.00 uur: Gezamenlijke maaltijd AOBK-leden

Maandag 19 februari

10.00-14.00 uur: Koek en Soepie

13.30 uur: Schilderen

14.00 uur: Vrij kaarten
19.00 uur: Zonnebloem

Dinsdag 20 februari

10.00 uur: Computerinfo
10.00 uur: Zangkoor De Vierboet

10.00-14.00 uur: Koffie +
14.00 uur: Damessoos

15.00-17.00 uur: Spreekuur ouderenadviseur

19:00 uur: Invaliden Ontspanning Vereniging

Elke dag is de biljartkamer open van 09.30 tot 12.00 en van 13.30 tot 17.00 uur tenzij de agenda anders aangeeft.

Leer materie schilderen bij K&O

cursus n Op donderdag 8 maart start de cursus Materie schilderen bij K&O Katwijk. Een leuke korte cursus van 7 lessen, voor gevorderden en beginners, waarin men twee materie schilderijen gaat maken.

Men leert een stevige huid van materie aan te brengen. De docent neemt materialen mee, maar men is zelf vrij om te experimenteren en zelf materie te verzamelen. Denk daarbij aan knopen, platte ringetjes, ribbel karton, stokjes, structuur behang of andere materialen die niet al te dik zijn. Nadat de "huid" klaar is wordt er een simpel onderwerp op geschilderd. Onderwerpen zijn aanwezig maar eigen ideeën zijn welkom.
Veel ervaring in schilderen is niet echt noodzakelijk, daarom is deze leuke cursus geschikt voor zowel gevorderden als beginners.
De cursus start op donderdag 8 maart van 19.30 tot 22.00 uur en wordt gehouden bij K&O Katwijk, Sluisweg 16. De kosten voor 7 lessen zijn € 115,00. www.kenokatwijk.nl