Katwijk Speciaal

26 maart 2019

Katwijk Speciaal 26 maart 2019


Erfgoed onder één dak

De historische archieven werden vorige week aan Erfgoedhuis Leiden overgedragen. | Foto: Piet van Kampen

archieven n Alles onder één dak en in goede handen. Dat was het uitgangspunt van de gemeente Katwijk dat zelf geen eigen archivaris in dienst heeft om historische archieven van Katwijk en Valkenburg van 1478-1960 te beheren. Vorige week maandag werd de beheersoverdracht in het Erfgoedhuis Leiden door burgemeester Cornelis Visser en wethouder Yvonne van Delft van Leiden bekrachtigd.

Door Piet van Kampen

Het Katwijkse gemeentearchief met historische documenten was voor het publiek 'onzichtbaar' en ontoegankelijk. De heren Bram van Zuijlen en Bouwe Guijt hebben er jaren aan gewerkt om alles voor de verhuizing naar Leiden voor te bereiden. Na de overdracht is alles gedigitaliseerd en kunnen ex-Katwijkers ook vanuit het buitenland het archief inzien.

Of de gemeente Katwijk nu haar identiteit verliest? Volgens de Leidse wethouder Van Delft wordt deze alleen maar sterker voor de regio. Zij noemde het een enorme winst voor een duurzame samenwerking. 'Katwijk en Leiden hadden in het verleden al banden zoals de Leidse Joodse Begraafplaats en diverse huwelijksondertekeningen. Omdat Rijnsburg en ook Katwijk al eerder stukken historisch erfgoed in Leiden hadden ondergebracht is nu alles van de gemeente Katwijk weer bij elkaar. 'Wat is er mooier dan dat we nu een combinatie van kunnen maken' in de visie van de burgemeester. Wethouder Yvonne van Delft noemde het een bijzonder moment. 'Het Erfgoedhuis Leiden is bijzonder vooruitstrevend en zij hebben mooie systemen om hier bij aan te haken. Heel de wereld kan nu meekijken', klonk burgemeester Visser opgetogen.


Enthousiast

Eerder waren Visser en wethouder Jacco Knape al poolshoogte in Leiden gaan nemen. Een kijkje in de keuken leerde 'dat er mensen met liefde voor het vak' werken zoals Visser het omschreef. 'Als het dan toch moet dan maar naar het Erfgoedhuis in Leiden', grapte hij in zijn toespraak. 'We hebben het in de raad gebracht die was enthousiast en de Historische Vereniging ook. Alles komt nu bij elkaar en ik heb er alle vertrouwen in dat zij goed op ons archief zullen passen. Het is een mooi project'.

Avondwandeling in het Panbos

Natuur n Met een wandeling door een stikdonker Panbos vraagt het Natuurcentrum Katwijk op zaterdag 30 maart aandacht voor het wereldwijde evenement Earth Hour. De wandeling begint om 20.00 uur vanaf de ingang van het Panbos.

Earth Hour, in ons land ook wel bekend als 'Het Uur der Aarde', is een internationale campagne van het Wereld Natuur Fonds dat huishoudens en bedrijven oproept om de elektriciteit voor een uurtje uit te doen. Dat bespaart natuurlijk energie, maar belangrijker is de symbolische functie; door mee te doen geef je aan dat je je zorgen maakt over de toekomst van onze planeet en dat je je wilt inspannen voor een duurzame toekomst, met minder energiegebruik en minder koolstofdioxide-uitstoot.

Miljoenen mensen in meer dan 150 landen doen zaterdag 30 maart tussen 20.30 uur en 21.30 uur het licht uit. In een donker Panbos gaan we kijken hoe donker het kan zijn zonder verlichting. De wandeling duurt ongeveer een uur. Deelname is gratis. Kinderen onder de 16 alleen onder begeleiding! Opgeven graag via activiteiten@natuurcentrumkatwijk.nl

Collecteweek Hartstichting

Hartcollecte n Van 7 tot en met 13 april vindt de jaarlijkse collecteweek van de Hartstichting plaats. Ruim 375 collectanten gaan deze week langs de deuren in Katwijk om geld op te halen.

Met het oog op het groeiend aantal hart- en vaatpatiënten is het noodzakelijk dat hart- en vaatziekten vroeger herkend en opgespoord én beter behandeld kunnen worden.
De Hartstichting werkt aan drie doelen: voorkomen van hartproblemen, snellere hulp in een noodsituatie en betere behandelingen. Zo werken wij aan een bloedtest waarmee je erfelijke factoren kunt achterhalen en hartproblemen kunt voorkomen. We onderzoeken welke signalen er vooraf gaan aan hart- of herseninfarcten.
De gever kan eenvoudig eenmalig geld overmaken met de smartphone door de Tikkie of iDEAL QR-code op het collectebuslabel te scannen.
De ambitie is om hart- en vaatziekten zo vroeg mogelijk te kunnen herkennen, opsporen én zo goed mogelijk te behandelen. Voor meer informatie: www.hartstichting.nl

Nieuw meldsysteem openbare ruimte

fixi n Vanaf donderdag 21 maart kunnen inwoners een melding openbare ruimte doen via www.fixi.nl of www.katwijk.nl Op de gemeentelijke website wordt men automatisch doorgelinkt naar de website van Fixi. Fixi vervangt het verouderde huidige meldsysteem van de gemeente (PREVENT).

U kunt overal en altijd eenvoudig uw meldingen openbare ruimte doorgeven aan de gemeente. Men geeft door om wat voor melding het gaat, klikt de locatie aan, neemt eventueel een foto, vult men de gegevens in en verstuurt de melding. Daarnaast is het ook nog mogelijk om meldingen telefonisch doorgeven. Fixi wordt door meerdere gemeentes in de Duin en Bollenstreek gebruikt.

Woensdag Wandelen voor Water

uitgesteld n Vanwege de harde wind was het woensdag 13 maart te gevaarlijk om met grote groepen kinderen op de fiets naar de Boulevard te gaan. De kinderen van tien basisscholen hebben wel al erg hun best gedaan met sponsors zoeken. Er is een prachtbedrag opgehaald voor een project van ZOA in Nigeria. Ze starten woensdag 27 maart om 10.00 uur bij de Oude Kerk. Om ongeveer 11.45 uur wordt het totaal bedrag bekend gemaakt.

Benefietconcert voor Als kanker je raakt

concert n Op vrijdag 5 april wordt er een benefietconcert gehouden, waarvan de opbrengst geheel ten goede zal komen aan de stichting Als kanker je raakt (www.alskankerjeraakt.nl).

Medewerkenden aan dit concert zijn: Chr. Koor 'Mare Canto' o.l.v. Henny Mugge; Jongerenkoor 'Dvoted' o.l.v. John Haasnoot; Gospelkoor 'Romans Twelve' o.l.v. Marc van Starkenburg; Musici Muziekvereniging DVS.

De avond vindt plaats in de Vredeskerk, Baljuwplein 1. Aanvang 19.30 uur, kerk open 19.00 uur. Toegangsprijzen: € 5,00; kinderen t/m 12 jaar betalen € 2,50. Deze zijn te koop via www.alskankerjeraaktwebshop.nl, bij Chr. Boekwinkel Het Baken, Secr. Varkevisserstraat 37 en via de koorleden.

Rubriek n Opgejut

| Foto: Piet van Kampen

Opruimen tijdens Nederland Schoon

We moeten het samen oppakken'

Burgemeester geeft uitleg op Oranjeschool

Vierde zege op rij voor FC Rijnvogels

Particulier initiatief zwerfvuil ruimen dient navolging

Tijdens Nederland Schoon werd rond de Zeilmakerstraat de boel opgeruimd. | Foto: Piet van Kampen

n 'We moeten het samen oppakken'

opruimen n Vorige week was de landelijke actie 'Nederland Schoon'. Het is een impuls voor alle landgenoten om ons landje met elkaar netjes te houden. Een druppel op een gloeiende plaat? Yvonne van Egmond haakte er in ieder geval op in met een eigen initiatief. Goed voorbeeld doet hopelijk goed volgen. Hard nodig om onze leefomgeving schoon te houden.

Door Piet van Kampen

Regelmatig fietst zij langs en door bedrijventerrein 't Heen als zij naar het strand gaat en doet ook boodschappen bij de AH aan de Zeilmakerstraat. Als vrijwilliger bij de Strandjutters en Straatjutters was het zwerfvuil in de omgeving een flinke doorn in haar oog.

Yvonne kreeg een brainwave en nam contact op met de filiaalmanager over haar idee om het zwerfvuil samen met collega-vrijwilligers, kinderen, bereidwillige klanten en medewerkers van AH de handen uit de mouwen te steken. Het idee werd direct positief ontvanger door filiaalmanager Marcel de Droog en de actie werd vorige week woensdag uitgevoerd. Ook wethouder Rien Nagtegaal stroopte de mouwen weer even op.


Ergeren

Veel mensen ergeren zich aan zwerfvuil maar nemen niet de moeite om het op te ruimen. Gelukkig zijn er wel mensen zoals Yvonne, mevrouw Van den Berg uit Katwijk en mevrouw Post uit Rijnsburg. Beide laatstgenoemde dames ruimen de troep in hun straat en directe omgeving op.

Mevrouw van den Berg: 'Tot op heden ben ik de enige maar ik hoop dat er meer zijn die het gaan doen'. Mevrouw Post: 'Ik loop veel met de hond en ruim het vuil op dat ik tegenkom'. Kijk, dat zijn nou nog eens voorbeelden die navolging verdienen.

Marcel de Droog verrichte de aftrap voor de actie. Ook hij had medewerkers ingezet. 'Ik erger me eigen kapot aan het vuil maar de gemeente kan ook niet altijd alles opruimen. Bovendien is het grond van de provincie. AH wordt er voor aangekeken maar wij voelen onze maatschappelijke betrokkenheid om mee te doen. We moeten het samen oppakken en hopelijk wordt dit een terugkerend ritueel met een constructieve samenwerking'.

Poppentheater bij K&O Katwijk

Toverviool n Woensdag 17 april speelt het Nederlands Marionettentheater de kindervoorstelling De Toverviool in het K&O gebouw aan de Sluisweg 16.

Boer Ole is erg ontevreden over zijn knecht Luie Wammes. Als hij weer eens in slaap valt, ontslaat de boer Wammes. Grietje, die verliefd op Wammes is, geeft hem een krentenbol, een appel en een muntstuk mee voor onderweg. In de bergen ontmoet hij een oud bedelend vrouwtje.

Wammes geeft haar alles wat hij bezit. Dan verandert zij plotseling in een bergfee en mag hij drie wensen doen. Hij krijgt een viool. Opgetogen probeert hij zijn viool uit en het blijkt dat hij mensen kan laten dansen, lachen, huilen, slapen of geven. Na veel omzwervingen belandt hij uiteindelijk terug bij Grietje op de boerderij en loopt het uiteindelijk toch heel goed af met Wammes.

Na afloop van de voorstelling is er (gratis) koffie en thee voor de volwassenen. De kinderen worden getrakteerd op een lekkere verrassing. Aanvang 14.30 uur. Kaarten kosten € 6,00 in de voorverkoop. (het zesde kaartje is gratis) Zaalprijs € 7,00. Leeftijd van 4 tot 7 jaar.

Kaartjes zijn te bestellen via www.kenokatwijk.nl en bij het K&O kantoor aan de Sluisweg 16 of telefonisch reserveren onder tel. 4016400 (ma. t/m vr. tussen 9.00 en 13.00 uur)

Ada van De Ster Mode gaat met pensioen

Voor Ada van Beelen zit het er op na vele jaren De Ster. | Foto: Piet van Kampen

ster n Eigenlijk heeft Ada (72) de pensioengerechtigde leeftijd allang bereikt maar de modezaak waarvan zij tot nu toe mede-eigenaar was, was haar lust en haar leven. Nu is het moment aangebroken om te stoppen. Aanstaande zaterdag is de laatste dag waarop zij in de haar zo vertrouwde modezaak de klanten kan ontvangen, helpen en adviseren

Door Piet van Kampen

'Kom gezellig afscheid nemen en een lekker bakkie doen' nodigt ze de klanten gastvrij uit. 'Ik ken er zoveel. Niet alleen hier uit Katwijk maar ook uit Wassenaar, Sassenheim, Oegsteest en zelfs uit Lisse die ook bij ons komen', weet zij uit haar jarenlange ervaring en contact met de klant.

Haar hele leven heeft in het teken van de zaak gestaan. Ruim zestig jaar lang was zij een vertrouwd gezicht. Als jong meisje begonnen in de winkel van pa De Vreugd in de Boorsmastraat en later in de begin jaren zestig van de vorige eeuw in de nieuwe zaak aan de Princestraat. Sinds 2002 was zij mede-eigenaar samen met haar zus Ilse Jonker- de Vreugd die na het vertrek van Ada nu de enige eigenaar wordt. In de loop der jaren is de winkel verbouwd, flink ruimer geworden en heeft een eigentijdse uitstraling gekregen.

Mooi vak

Ada blikt met voldoening terug op al die mooie jaren. Jaren waarin zij naast het verkopen ook heel veel kleding vermaakte. Bijzonder was dat zij een vaste klant in Rijnsburg had waar de kleding aan huis werd verkocht.

'Ik ging er met verschillende dingen heen en er was altijd wel iets goeds bij. Ja dat was best wel apart' vertelt de afscheid nemende verkoopster. 'Het mooie van dit vak is als je de klant goed hebt geadviseerd en deze tevreden de deur uitgaat. Met mensen praten is ook zo leuk en ze tot ziens kan zeggen en ze ook weer terug komen' vertelt zij met passie voor het vak waar zij afscheid van neemt.

'Ik zal best nog wel vaak een bakkie bij Ilse gaan doen, geloof dat maar gerust', weet zij op voorhand al. De klanten kunnen dus aanstaande zaterdag bij Ada een bakkie komen doen.

Jeugdfilm in de bibliotheek

Koala n De bibliotheek heeft op woensdagmiddag 3 april een vrolijke animatiefilm klaarstaan over een koala die een talentenjacht organiseert. De film begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 15.55 uur. De toegang in de hoofdbibliotheek is gratis.

In een wereld waar alle dieren als mensen in harmonie leven besluit Buster Moon een talentenjacht uit te schrijven om zijn noodlijdend theater te redden. Om geld te verdienen organiseert hij een zangwedstrijd, maar zijn secretaresse voegt per ongeluk twee nullen te veel toe, waardoor aan de winnaar 100.000 dollar beloofd wordt. Na de audities blijven er vijf talenten over waarmee Buster aan de slag gaat. Alle talenten denken kans te maken op de prijs van 100.000 dollar. Wat ze niet weten, is dat Buster deze nog wel even moet regelen…
Een vrolijke film met bekende, aanstekelijke liedjes, emoties en een heleboel aardige animatiefiguurtjes.


Vrouwencafé

Dorpskerk n Op woensdagavond 10 april is er weer Het Vrouwencafe 2019 in Het Dorpshuis aan de Kerklaan 10. Te gast is plaatsgenote Gesa van Delft, jeugdverpleegkundige, schrijfster. Entree 5 euro p.p. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Er is koffie en cake en na afloop een hapje en drankje zodat men nog even gezellig kan napraten. Graag opgeven bij Jet, tel. 06-45267648 of Weinie, tel. 06-14736044 of weiniek@hotmail.com

Verkoping Damaris

gzb n Vrouwenvereniging Damaris houdt op zaterdag 6 april van 10.00 tot 14.00 uur haar jaarlijkse verkoping in het Maranathacentrum aan de Poolster. Er is weer van alles te koop: planten, kraamcadeautjes, sjaals, taarten, landelijke woonaccessoires. Er zijn ook weer mooie prijzen te winnen. Bovendien wordt er op locatie vis gebakken. De opbrengst is voor de Gereformeerde Zendingsbond.

Grote verkoopdag

lydia n De jaarlijkse verkoopdag, georganiseerd door de hersteld hervormde vrouwenvereniging Lydia vindt plaats op zaterdag 13 april, van 10.00 tot 14.00 uur op het terrein en in de zalen van de Triumfatorkerk, Piet Heinlaan 9. Er is verkoop van allerlei goederen en snacks. Ook de verkooptafels met vers fruit, eieren, huisgemaakte advocaat en boeken, zijn er weer. Vers gebakken vis of haring is bij de opgestelde viskraam verkrijgbaar. In de grote zaal zijn koffie/fris, belegde broodjes en slaatjes te koop. Voor de jongere kinderen zijn er spellen en een snoepkraam. In een workshop kunnen jongeren een prachtige tol maken. Ook zijn er mooie prijzen te winnen bij de enveloppenstand en de stuiverpot. Voor het eerst is er ook goede tweedehands kleding voor baby en peuter te koop, evenals speelgoed dat een nieuwe kans dient te krijgen.

Muzikaal college over schelpen, spiralen, snaren, gitaren

biebcollege n Wat hebben de fraaie tonen van een gitaar te maken met de schone vormen van schelpen? Tijdens het WarmWinterFest in januari lichtte professor Jan de Lange, samen met gitaar duo Lucky Luke, al een tipje van de sluier op maar op maandag 8 april om 19.30 uur wordt in een muzikaal college in de Hoofdbibliotheek alles duidelijk. Iedereen is uitgenodigd voor deze ontspannen en inspirerende avond vol harmonische klanken van schelpen, spiralen, snaren en gitaren.

In dit geanimeerde bibliotheekcollege onderzoekt Jan de Lange met het aanwezige publiek het raakvlak tussen wetenschap, natuur en muziek. Altijd leuk om mee te maken want de lezingen van Jan de Lange gaan gepaard met een flinke dosis humor en zijn gebaseerd op relevante wetenschap.

De schoonheid van schelpen is al eeuwenlang een obsessie voor fijnproevers. Met name de schoonheid van de Nautilusschelp leidde tot grote verrukking. Het ultieme bewijs van goede smaak en goede zeden was een Nautilusschelp als een heus urinoir voor de allerhoogste kringen. Jan de Lange gaat uitvoerig in op de schoonheid van vorm en kleur van schelpen.

Burgers met goede smaak lieten zich ook graag verwennen door harmonische klanken vertolkt op talrijke instrumenten. Snaarinstrumenten waren daarbij met name zeer gewaardeerd. Helaas ontging het de vele voorname toehoorders dat de fraaie tonen van bijvoorbeeld een gitaar veel te maken hadden met de schone vormen van schelpen. Na de uitvoering op 8 april door Jan de Lange met gitaar duo Lucky Luke (Willem Kuyt en Luuk de Haar) weten alle toehoorders in ieder geval beter. Schelpen, spiralen, snaren, gitaren vormen een samenhangend harmonieus kwartet. Komt het zien en horen!

Het 'college van de professor' begint op maandag 8 april om 19.30 uur in de Hoofdbibliotheek. Toegangskaarten zijn te koop in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via de website: www.bibliotheekkatwijk.nl Toegang: € 6,- voor leden en € 8,- voor niet-leden.

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 27 maart

09.00 uur: Damesgym

14.00 uur: Country Line Dans

19.00 uur: Modinettes

Donderdag 28 maart

10.00 uur: Soos kaarten

14.00 uur: Ouderensoos

Vrijdag 29 maart

10.00 uur: Soos kaarten

19.30 uur: Darten

Zaterdag 30 maart

10.00 uur: Soos Kaarten
21.15 uur: Vrije Dansavond

Maandag 1 april

19.00 uur: Biljarten

19.30 uur: Country Linedance

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal, gymzaal Van Lierestraat

Dinsdag 2 april

19:45 uur: Bridge

20.00 uur: Sjoelen

De Coligny

Woensdag 27 maart

20.00 uur: zingen met de Voltreffers

Donderdag 28 maart

14.00 uur: Seniorensoos De Eendracht
20.00 uur: Linedance-lesavond. Zaal open vanaf 19.00 uur

Zaterdag 30 maart

14.00 uur: Kinderbingo
20.00 uur: Vrije country linedance-avond. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Maandag 1 april
20.00 uur: Mozaieken

Dinsdag 2 april

20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Noord-Noordoost

Woensdag 27 maart

09.30-10.30 uur: Zumba

18.00 uur: Junioren, Senioren majoretten in Pieter Groen
18.30-20.00 uur: Bingo vanaf 6 jaar.

Donderdag 28 maart

09.45-10.45 uur: Conditietraining
20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Vrijdag 29 maart

20.00 uur: Bingo

Maandag 1 april

14.00 uur: Dammen senioren 55+
17.30-18.30 uur: kl. Jeugd majorette
18.30-19.30 uur: gr. Jeugd majorette

Dinsdag 2 april

10.00-12.00 uur: Linedance
13.30-15.30 uur: Linedance
18.30-20.00 uur: Jeugddammen vanaf 6 jaar
20.00 uur: Dammen

Cerados heeft de mooiste tegels voor het hele huis

John Hoogeveen in zijn bedrijf. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

tegels n Begin dit jaar opende John Hoogeveen zijn bedrijf aan de Taanderstraat op bedrijventerrein 't Heen. In de ruime en overzichtelijke showroom biedt hij een prachtige collectie tegels aan. De klant kan er kiezen uit een ruim assortiment wand- en vloertegels voor elk budget. Een collectie van ruim 200 tegels waar de ondernemer trots op is.

Door Piet van Kampen

Cerados kan een breed publiek bedienen. Voor de woonkamer, de badkamer, het toilet, de keuken en de gang zijn er veel soorten tegels leverbaar in de maten van 10 x 10 cm tot wel 150 x 150 cm. Ook (bedrijfs)projecten kunnen van zijn tegels worden voorzien.

Het is moeilijk een keuze te maken uit de verschillende dessins en kleuren zo groot is de collectie. Zelfs tegels die de klant op internet heeft gezien kan Cerados op aanvraag leveren. Eigenlijk geen nee te koop dus.

A-kwaliteit

Eigenaar Hoogeveen: 'Ik importeer de tegels uit heel Europa. Het zijn allemaal A-kwaliteit tegels van de beste merken. De trend is momenteel dat er veel vraag is naar natuursteen look tegels en keramisch houtlook is ook erg populair. Voor klanten die de gekochte tegels door vakmensen willen laten aanbrengen/leggen werk ik samen met gerenommeerde bedrijven, zodat de klant van vakwerk verzekerd is. Ik mocht laatst zelfs tegels leveren aan een groot hotel in Amsterdam' vertelt de eigenaar met bescheiden trots.

Elke klant krijgt persoonlijke aandacht en advies bij de aankoop. Dat is een goede zaak, want het is een investering voor een lange periode. Buiten de openingstijden om kan de klant ook een afspraak maken als extra service van de ondernemer.

Cerados is gevestigd aan de Taanderstraat 18a boven DW Kozijnen. Voor meer informatie over het bedrijf: www.cerados.nl.

Vriendjesdag bij Rijnvogels

voetbalfeest n Op woensdag 10 april is het van 15.00 tot 17.30 feest op De Kooltuin voor de jeugd van 6 t/m 12 jaar.

Gedurende de hele middag is het feest bij FC Rijnvogels. Er zullen heel veel leuke spelletjes te doen zijn.

De kids kunnen zich uitleven op een stormbaan, je kan touwtrekken en er is voetbaldarts. En wat te denken van een potje levend tafelvoetbal.

Er worden leuke trainingen uitgezet om je vrienden of vriendinnen kennis te laten maken met voetbal en FC Rijnvogels. Natuurlijk is er ook gedacht aan alle ouders, broertjes en zusjes. Er is gratis koffie en thee met natuurlijk wat lekkers. Iedereen is welkom. Als de kids aan het eind van de dag naar huis gaan, doen ze dat niet met lege handen. Voor ieder kind is er een goodiebag voor handen.
Opgeven kan op vriendenvanfcr@gmail.com

Expositie 'Gekleurd verhaal' in gemeentehuis

kunst n Van 5 tot 25 april is in het gemeentehuis van Katwijk werk te zien van Denise van der Burgh.

Denise maakt olieverfschilderijen van heel verschillende onderwerpen, die toch allemaal iets gemeenschappelijks hebben. De zichtbare werkelijkheid is steeds de leidraad, zonder dat er sprake is van het één op één weergeven van een bestaand beeld. Elementen uit de natuur vormen vaak de inspiratie, of het nu gaat om een bijzonder dier, een plant met een intrigerende sfeer. Met elkaar gecombineerd suggereren ze een verhaal, waarvan de toeschouwer de betekenis mag invullen. Het belangrijkste kenmerk van het werk is echter kleur. Uit alle schilderijen spreekt het plezier in het weergeven van de kleurenrijkdom van de wereld om ons heen. Het werk is tijdens kantooruren te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis, Koningin Julianalaan 3.

De Krom kleurt oranje tijdens Koningsspelen

sportdag n Op vrijdag 12 april is het weer tijd voor de Koningsspelen, de grootste kindersportdag van Nederland. Voor de zesde keer neemt Come4Sports, onderdeel van het Welzijnskwartier, de organisatie van de Koningsspelen in de gemeente Katwijk voor haar rekening.

Op sportpark De Krom doen dit jaar 1826 kinderen mee van 21 verschillende basisscholen uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Alle kinderen krijgen twee clinics van vijftig minuten aangeboden. Door verschillende clinics in samenwerking met sportaanbieders en sportverenigingen uit de gemeente en de regio te organiseren, worden de kinderen gestimuleerd om actief te bewegen en kunnen zij kennismaken met verschillende sporten uit de omgeving.


De Koningsspelen worden om 09.30 uur feestelijk geopend door gezamenlijk de Koningsspelendans genaamd 'Pasapas' te zingen en te dansen. Een ieder is welkom om te komen kijken en mee te doen.

De onderbouw en de scholen die niet naar sportpark De Krom kunnen komen worden niet vergeten. Team Come4Sports biedt hen een draaiboek aan waarmee zij zelfstandig een sportieve dag kunnen organiseren op hun eigen schoolplein.

Passie- en paasconcert voor Kerk in Actie

Mark Brandwijk en zijn jongerenkoor zijn te horen in de Vredeskerk op 17 april. | Foto: PR Foto: Picasa

concert n Op woensdag 17 april zingen The Martin Mans Formation onder leiding van Martin Mans en het Chr. Jongerenkoor Glory onder leiding van Mark Brandwijk in de Vredeskerk in Katwijk aan Zee. Beide koren brengen een programma ten gehore met het thema 'Daarom Pasen'.

Jantine Kalkman speelt trompet en brengt enkele solo's ten gehore. Op het programma staan indrukwekkende arrangementen van lijdens- en paasliederen zoals: ''t Is middernacht, Eli, Eli, Lama Sabachthani, en De Kruisweg.' Daarnaast brengen ze delen uit Bachs beroemde Mattheus Passion ten gehore. Martin Mans en Mark Brandwijk begeleiden elkaars koren. De sfeer van het concert is zowel ingetogen als uitbundig waarvoor de passie- en paasarrangementen zich goed laten lenen.

Kerk in Actie

Het concert is een initiatief van de organisatie Stichting 'Kerk in Actie', die talloze projecten opzet om mensen te ondersteunen in onder andere het Midden-Oosten die onder verdrukking lijden. Het is tijdens het concert mogelijk donateur te worden van 'Kerk in Actie'. Ieder nieuwe donateur ontvangt twee gratis cd's. Er is tijdens de samenzang een collecte voor dit doel.

Het concert in de Vredeskerk, Baljuwplein 1, begint om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 10,00. Kaarten zijn te reserveren op www.martinmans.nl of op 'Koren in de Kerk'.

'Zing Nederlands met me' in bibliotheek Hoornes

workshop n Een taal leren door te zingen is leuk, het brengt mensen samen, helpt om te ontspannen en is ook een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Op woensdag 17 april om 19.30 uur gaan we (Bibliotheek Katwijk, Muziekschool Katwijk en Welzijnskwartier) onder leiding van de enthousiaste zangdocent Wieke Ubels van Muziekschool Katwijk aan een groot zang- en taalavontuur beginnen. Samen met iedereen die beter Nederlands wil leren en/of het leuk vindt om met anderen te zingen.

Onderzoek toont aan dat het aanleren van woorden uit een andere taal sneller gaat door liedjes te zingen. Dat is niet alleen zo bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Daarnaast is het ook een hele goede geheugentrainer.

Tijdens de zangworkshop 'Zing Nederlands met me' gaan we met elkaar een aantal verschillende Nederlandse liedjes leren zingen. Iedereen die Nederlands wil leren en/of uit volle borst Nederlandse klassiekers wil zingen is welkom. Goed kunnen zingen is geen vereiste, plezier in zingen wel. Wij zorgen voor muziek, een enthousiaste voorzanger, liedteksten en een drankje.

Iedereen die er plezier in heeft, is van harte uitgenodigd om mee te doen aan 'Zing Nederlands met me'. Het is gratis, dus loop lekker op woensdagavond 17 april binnen in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever aan de Hoorneslaan. Aanvang om 19.30 uur.

Groot oranjeconcert in Nieuwe Kerk

concert n Op vrijdagavond 26 april kan men genieten van een bijzonder Oranjeconcert. Deze avond zal het Herv. Geref. Katwijks Mannenkoor Eben-Haëzer o.l.v. Hugo van der Meij een gevarieerd palet aan muziek aanbieden, waaronder prachtige geestelijke liederen, maar natuurlijk ook bekende Oranje-liederen.

Hendrik van Veen neemt deze avond de begeleiding voor zijn rekening achter het grote van den Heuvel-orgel. Ook zal hij een Oranje-improvisatie verzorgen, iets waar we veel van kunnen verwachten. Ook wordt de koorzang, en de samenzang begeleid door het professioneel brassensemble Amazing Brass. Dit ensemble, bestaande uit vier blazers, zal ook 2 instrumentale intermezzo's voor hun rekening nemen.

Daarnaast wordt er ook medewerking verleend door de Bovenstemgroep Katwijk, een prachtige aanwinst voor de samenzang. Ds. L. A. den Butter uit Rijnsburg zal de avond openen en sluiten, en wethouder J. Knape zal een korte toespraak houden. Het concert begint officieel om 20.00 uur maar de deur is al open om 19.15 uur, want vanaf 19.45 uur zingen publiek en koorleden samen alvast een aantal vaderlandse liederen. Er wordt gecollecteerd voor stichting Kerk in Actie.

Wie online reserveert via www.korenindekerk.nl krijgt korting. Volwassenen € 8,00 (aan de deur € 10,00). Kinderen tot 12 jaar: € 3,00 (aan de deur € 5,00). Gezinskaart (2 volwassenen en 2 kinderen): € 17,50 (incl. online korting).

Buurtmoestuintjes bij de Schelp

tuinieren n Achter Buurtcentrum de Schelp in de Suurmondstraat liggen een aantal moestuintjes. Buurtbewoners kunnen daar hun eigen groente en kruiden kweken in vierkante bakken. In de bakken wordt gewerkt met de zogenaamde 'makkelijke moestuinen'. Een tuintje is te huur voor € 7,50 voor een heel jaar. In februari zijn de tuintjes opgeknapt en voorzien van nieuwe bakken en weer klaar voor nieuwe tuinders.

In de Makkelijke Moestuin wordt gebruik gemaakt van een speciale aarde-mix. Op deze mix doen de planten het bijna altijd goed. De tuintjes bestaan uit houten bakken van 1,20 x 1,20 meter met daarin deze speciale aarde.

De meeste mensen denken dat je helemaal aan het begin van het jaar moet beginnen. Zo rond februari. Met de Makkelijke Moestuin maakt het eigenlijk niet zo veel uit, het fijnste is natuurlijk als het wat zonniger en warmer weer wordt. Je kunt eigenlijk het hele jaar door in de moestuin aan de slag. Ook aan het eind van het seizoen kan je nog van alles zaaien om in de winter of het vroege voorjaar te oogsten. Met een makkelijke moestuin kan je jezelf het hele jaar van verse groente n kruiden voorzien, dat is lekker en gezond.

Je kunt de moestuin alleen doen maar ook met de hele familie of met vrienden. Interesse, aanmelden kan bij Margriet Rous via margrietrous@welzijnskwatier.nl of op bij buurtcentrum de Schelp, tel. 8894461. Langskomen bij de Schelp aan de Suurmondstraat 1 in de Hoornes kan ook. Dan kun je de tuintjes gelijk bekijken.

Paasfeest en eenzaamheid

In tegenstelling wat in het jaarboekje staat vermeld zijn de paasvieringen dit jaar op donderdag 4 april en vrijdag 5 april in de Zwanenburg. Deze altijd drukbezochte middagen van zowel de Kerst- en paasvieringen van de Algemene Ouderen Bond Katwijk blijken altijd weer een welkome aangelegenheid te zijn.

Veel mensen denken bij het woord Algemene dat er dan geen religieuze bijeenkomsten plaats vinden. Bij de AOBK is dit duidelijk anders. Gezamenlijk wordt dit belangrijkste Christelijke feest gevierd. Door de grote interesse is het nodig hier twee middagen voor uit te trekken. Ook is nodig zich vooraf op te geven bij Dicky van der Spek. De aanmelding is niet alleen voor verdeling maar ook voor de bestelling van de broodmaaltijd die na afloop wordt genuttigd. De ene middag wordt voorgegaan door de wijkdominee dr. P. Veerman en de andere door een andere voorganger uit Katwijk.

'Paasfeest en eenzaamheid' staat er boven deze tekst. Hoe eenzaam moet de Heere Jezus zich hebben gevoeld toen hij zich door iedereen verlaten voelde. Verraden door zijn volgeling Judas, verloochend door zijn discipel Petrus en in de steek gelaten door al zijn andere volgelingen. Zelfs zijn Vader was er op dat moment niet voor hem. Dan kun je toch wel spreken van de ultieme eenzaamheid.

Maar dan het Paasfeest dat wij vieren: de opstanding uit de doden. Dan blijkt dat we nooit meer hoeven te wanhopen. Ondanks het lijden en sterven van Jezus is er nog steeds veel eenzaamheid in de wereld. De ontkerkelijking werkt hierin ook niet mee.

Eenzaamheid is niet echt nodig maar is er wel degelijk. Voor de bestrijding van eenzaamheid is zelfs een taak voor ouderen weggelegd. Het is geen kwestie van leeftijd. Hoe oud of krakkemikkig we kunnen zijn. Dan nog is het toch mogelijk om er voor iemand anders te zijn en nuttig te blijven. Dure onderzoeken worden opgezet, veel geadviseerd en gepubliceerd.

De overheid stimuleert op alle mogelijke gebieden, fondsen geven subsidies, kerken zetten zich in. Aardig en goedbedoeld, maar het allerbelangrijkste is dat we het met zijn allen zelf doen. Eenzaamheid kan ontzettend veel nare gevolgen hebben: verbittering, stress. Kijk naar de verschrikkelijke gebeurtenis vorige week. Egoïsme, eetstoornis, onverschilligheid… ga zo maar door. Het is maar een korte tijd dat we hier op deze unieke wereldbol zijn laten we er dan ook het beste van maken. We geven elkaar de hand.

De gebruikers van het Dienstencentrum w.o. het WZK, de AOBK en het IOV nemen gezamenlijk het initiatief met u persoonlijk als middelpunt. www.aobk.nl

Johnny Cash komt naar Night of the Tribute

Def Americans. | Foto: Gijs Spierings

Tribute n Er zijn veel Johnny Cash-coverbands in Nederland, maar het is Def Americans die vaak geroemd wordt als de beste Cash-band die Nederland rijk is. Op een avond als Night of the Tribute past deze groep dan ook perfect. Een full live band show van deze legendarische muziekheld uit Nashville mag dan ook zeker niet ontbreken.

Als je op Night of the Tribute podium staat kan je verwachten dat je ook wel kwaliteitsbands voorgeschoteld krijgt. De grote hits van 'The man in black' komen allemaal wel voorbij en worden gespeeld in een vrij authentieke uitvoering. De band weet de sound van Johnny Cash goed te benaderen en doordat de zanger de kenmerkende maniertjes van Cash heeft overgenomen, kom de muziek dubbel zo goed over. Het is dan ook Weitering die vooral de show maakt, aangezien de andere bandleden een beetje een fletse houding aannemen. Halverwege de set haalt Def Americans nog een konijn uit de hoed, wanneer zangeres Kim Wolterink het podium opkomt. Verbazingwekkend hoe dicht zij bij de sound van June Carter komt.

Op 11 mei staan ze dan ook op het podium van zalencentrum Tripodia in Katwijk. Kaarten voor deze avond zijn te koop On-line via www.briesaanzee.nl


Welkom geschenk voor Overduin

Hans Berkel en zijn begeleidster waren de eersten om de fiets uit te proberen. | Foto: Piet van Kampen

Duofiets n Een feestelijk moment voor de bewoners en begeleiders en verzorgers in Overduin. Vorige week donderdagmiddag werd er een spiksplinternieuwe elektrische fiets geschonken door de Edwin van der Sar Foundation en de Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn, die gezamenlijk het praktische vervoermiddel financierden.

Door Piet van Kampen

Met de komst van deze fiets kunnen cliënten van de verpleegafdeling Huntington samen met begeleiders of familieleden leuke tochtjes maken in de omgeving. Een ritje naar het strand, de duinen of het dorp opent hun kleine wereldje op een aangename manier.

Rondje

Namens de Edwin van der Sar Foundation onthulde Annemarie van der Sar samen met Eric Koelewijn van de Oranjevereniging de prachtige fiets waarop direct een rondritje voor het gebouw werd gemaakt. Samen met begeleidster Joyce Volman-Verwer was Hans Berkel de gelukkige die als eerste op de fiets plaats mocht nemen.

Onder luid applaus van de aanwezigen en verzegeld van kleurrijke confetti werd aan dit bijzondere moment gestalte gegeven.

Opgejut

De golven hadden er kennelijk geen moeite mee op straatstenen op het strand te deponeren. | Foto: Gieny van Asten-Westra

Stratenmaker-op-zeeshow n 'Het verbaasde me, na de laatste stormen van afgelopen tijd, want dat waren er velen, dat er op de vloedlijn zoveel stoeptegels lagen. Dan vraag je je toch af of de zee bestraat moet worden, of zo?

Ik moest meteen denken aan de Stratenmaker-op-zeeshow van vroeger. Maar dat heeft er natuurlijk niks mee te maken.
Toch weer bizarre vondsten, vind ik. Het verwondert me dat zulke zware dingen aanspoelen en blijkbaar door het omgewoelde zand naar boven zijn gekomen bij de zandsuppletie van een paar jaar geleden.

Dat het uit het binnenland via de Rijn en Uitwatering in zee komt lijkt me sterk, omdat het gemaal niet zulke 'zware' en grote dingen doorlaat.
Het blijft een vreemd verschijnsel, wat ik niet zomaar verklaren kan en ik denk dat niemand het weet, maar de feiten liggen er! Letterlijk!'

Klinkende overwinning voor Grasshoppers D1

Basketbal n Het damesteam van Solar-systemen Grasshoppers heeft de reguliere competitie met een indrukwekkende overwinning op, het altijd lastige, Loon Lions afgesloten. In Landsmeer werd met maar liefst 28 punten verschil gewonnen (41-69).

De Katwijksen waren al verzekerd van de eerste plaats die recht geeft op thuisvoordeel in de Play Offs. Loon Lions heeft in de laatste wedstrijd de tweede plaats over moeten doen aan Den Helder. Dat team is de afgelopen drie weken opgeklommen van een vijfde naar een tweede plek en hebben het thuisvoordeel hiermee naar zich toe getrokken. In de Play Offs is Grasshoppers in de halve finale (best of five) aan Binnenland gekoppeld terwijl Loon en Den Helder zullen strijden om de andere finale plek. De verliezend finalist van vorig jaar Lekdetec werd vijfde en valt buiten de boot.

Noor Driessen sloot een prima wedstrijd af met een voor haar historische aantal van drie driepunters. | Foto: Geert Bekker

Grasshoppers begon de wedstrijd sterk en aan de hand van de 19-jarige Ilse Kuijt en Noor Driessen werd al snel een 6-12 voorsprong gepakt, mede door driepunters van beide speelsters. Loon weet door de routiniers Bröring/Hartman/Boesaart nog even aan te klampen tot 12-13 maar aan het slot weten Sonja Kuijt met een drietje en Deborah Vos de stand weer op zes punten voordeel te brengen 12-18
Het tweede kwart kenmerkte zich door missers aan beide zijden. Veel open lay-ups werden door zowel Loon als Grasshoppers gemist en ook schoten misten scherpte. Grasshoppers weet nog wel uit te lopen naar 14-23 maar opnieuw haakt Loon aan door zeven punten op rij. Mia Hordijk geeft dan vlak voor rust met haar drietje iets meer lucht, 21-26.

De tweede helft is het al snel gedaan met de Lions. Ilse Kuijt heeft hierin met negen punten een groot aandeel. De Katwijkse verdediging zit potdicht en het team uit Landsmeer heeft moeite met het vinden van openingen. Grasshoppers weet een definitief gat te slaan en wint dit kwart met 11-19 wat er voor zorgt dat er een mooie voorsprong van 23-45 op het bord staat.

Het laatste kwart was smullen voor de meegereisde Katwijkse supporters en met name de moeder van Noor Driessen zag haar dochter geschiedenis schrijven door, met nog twee 3-punters, haar totaal deze wedstrijd op drie te brengen. Ook Sonja Kuijt pakte haar tweede drietje. Het team van de coaches Driessen/Mens was in alle schotpercentages beter dan het team van coach Volmer. Opvallend waren echter de reeds genoemde 3-punters. Loon scoorde 2 uit 15 (13,3%) en Grasshoppers 9 uit 18 (50%). Solar-systemen Grasshoppers loopt, onder aanvoering van de onverzettelijke captain Ingrid van der Plas, via een kwartstand van 9-24 uit naar een uiteindelijke 41-69 overwinning. Ilse Kuijt krijgt uit handen van de lokale DJ de bloemen voor 'Lady of the Match' uitgereikt.

Deze prestatie geeft vertrouwen voor de komende play-offweken waar alle ogen op de titelverdediger uit Katwijk gericht zullen zijn.

Burgemeester Visser komt vragen beantwoorden op Oranjeschool

buurt n In groep 8 van de Oranjeschool is de burgemeester op bezoek geweest. In het taalboek staat een opdracht die de kinderen en hun juf wel heel letterlijk opgevat hebben.

Het thema 'De buurt' was aanleiding om brieven te schrijven met een probleem uit de leefomgeving van de leerlingen. Sommige kinderen wilden van de burgemeester weten waarom er zo weinig gedaan wordt aan de speelplekken, anderen vinden de oversteekplaatsen onveilig.

Jesse wilde dat de burgemeester de boom op het Andreasplein laat verwijderen en Jorinde wil dat er meer bescherming komt voor de katten bij haar in de straat. Ook werd er aandacht gevraagd voor het vervelende kruispunt Wilhelminastraat/Boulevard waar de moeder van Myrthe lelijk gevallen is.

De burgemeester had zich goed voorbereid en gaf op alle brieven antwoord. Soms maakte hij een aantekening zodat er later op het gemeentehuis nog even naar een probleem gekeken kan worden. Nadat de jarige Maria de burgemeester uit naam van de hele groep bedankte werd er een foto gemaakt en namen de burgemeester en zijn secretaresse afscheid.

Gratis spreekuur e-books

Hoornes n Via de bieb zijn duizenden e-books te leen in allerlei genres en voor alle leeftijden. Voor vragen over hoe het lenen/lezen van e-books bij de bibliotheek nu precies in z'n werk gaat, organiseert Bibliotheek kan men tussen 10.30 en 12.30 uur aanschuiven in Bibliotheek Hoornes.

Voor een aantal mensen is het lezen van e-books op de eigen tablet of e-reader een uitkomst maar soms zijn er ook nog vragen over hoe je dat precies moet regelen. Daar speelt de bibliotheek op in door gratis inloopspreekuren te organiseren.

Twee medewerkers van de bibliotheek zitten klaar en helpen mensen met hun vragen rondom het e-book-aanbod van de bibliotheek. Zij assisteren bijvoorbeeld bij het aanmaken van een webaccount of met het overzetten van een e-book op een tablet of e-reader. Het is wel van belang dat de mensen die langskomen hun e-mailadres met wachtwoord paraat hebben of meenemen. M

De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

Roskam Live met Lets Folk

optreden n Op zaterdag 30 maart is het weer tijd voor Roskam Live, dit keer met Lets Folk.

Let's Folk is een lokale Folkband met muziek voor iedere liefhebber van diverse folkstijlen. De band is uitgerust met vijfstemmige zang, gitaar, banjo, mandoline, bas, accordeon, diverse fluiten en cajon.
Er is voor deze avond een speciale actie: De eerste tien personen met een kilt aan krijgen een gratis pilsje uit een speciaal Let's folk bierglas.

Roskam Live wordt gehouden in De Roskam aan de Turfmarkt. De zaal gaat open om 20:30 uur. Kaarten a € 5,00 zijn te koop in de Roskam en bij Bike Totaal Luyten aan de Achterweg.

Zangavond

Samenzang n De Bethelwijk houdt haar zangavond op 31 maart in de grote zaal van de Pniëlkerk aan de Hoorneslaan.

Dit zijn mooie avonden om elkaar te ontmoeten en samen te zingen. De liederenkeus komt voornamelijk uit de bundels van Johan de Heer en Opwekking en de psalmen en gezangen.
Tijdens de pauze is er tijd om gezellig samen koffie te drinken. Aanvang om 20.30 uur en rond 22.00 uur wordt de avond afgesloten. De toegang is vrij. Wel is er een collecte voor de onkosten.

Zangdienst

Passie n Op 31 maart wordt er in de Ontmoetingskerk aan de Nieuwe Duinweg 64 een zangdienst gehouden. Het thema is Passie voor Pasen. Ds. de Groot zal in deze dienst voorgaan. Muzikale medewerking zal worden verleend door het koor Mare Canto. Aanvang 18.30 uur en vanaf 18.20 is er al samenzang.

Grasshoppers Heren winnen thriller

Michael Madanly scoorde de gelijkmaker waardoor na de verlenging alsnog de punten meegingen naar Katwijk. | Foto: Geert Bekker

Basketbal n De heren van Solar-systemen Grasshoppers hebben na een spannende wedstrijd tegen Zeemacht de overwinning uit Den Helder meegenomen.

Het eerste kwart was voor de mannen uit Den Helder. Ze kwamen vaak tot makkelijke scores omdat Grasshoppers verdedigend niet bij de les was. De laatste paar minuten gingen de Katwijkers beter verdedigen. Waardoor het eerste kwart alsnog werd afgesloten met een stand van 20-20.

In het tweede kwart werd nog steeds goed verdedigd waardoor dit kwart werd gewonnen door de mannen van Solar-systemen Grasshoppers. Ruststand: 33-36.

Na de pauze werd er weer met een verschil van drie punten gewonnen en zo konden de mannen met 6 punten voorsprong het vierde kwart in gaan: 53-59.

In het vierde kwart kantelde de wedstrijd. Zeemacht kwam vaak op de vrijeworplijn, waardoor ze weer terug in de wedstrijd kwamen. In de laatste paar minuten was het erg spannend. De voorsprong ging over en weer en met nog 4 seconden voor het einde stond Solar-Systemen Grasshoppers 2 punten achter. Grasshoppers mocht na een time-out de bal op de achterlijn innemen. Michel Madanly, die de hele wedstrijd al met scherp schoot, kreeg de bal en na een schijnbeweging en een dribbel wist hij het schot te maken. Op deze manier forceerde hij een overtime: 76-76.

Eigenlijk lieten de mannen van Solar-systemen Grasshoppers pas in de verlening echt zien hoe goed ze kunnen basketballen. In deze vijf minuten wisten de mannen nog eens 16 punten te scoren tegenover 6 van Zeemacht. Zo werd het verschil van 10 punten bereikt en winnen de Katwijkers uiteindelijk met 82-92.

Vierde zege voor Vogels

Niek Ossevoort (rechts) viert zijn treffer samen met Max van Steen. | Foto: PR

Voetbal n Het tij kan keren. Zo sta je na een mindere periode in de lagere regionen en zo ben je maar weer een subtopper. Na de overwinning op Swift staan de vogels weer op een plek waar zij thuishoren. Hiermee lijken de woorden van de winnende trainer Jimmy Simons gestalte te krijgen. 'We gaan de top 5 aanvallen', sprak hij enkele weken geleden. Zijn team is inmiddels hard op weg om dit waar te maken. Na de 3-1 overwinning op Swift oogde hij dan ook tevreden.

Simons betitelde de zege als een solide overwinning. 'Na onze 2-0 voorsprong moesten zij komen. Het werd een potje schaken. Zij moesten komen en wij moesten hierop pareren. Wij maakten de goals en daarna was het een kwestie van rustig blijven. Het enige smetje op de wedstrijd was de late tegengoal', blikte hij toch voldaan op het gewonnen duel terug.

Een ander smetje op de wedstrijd was het al na 5 minuten uitvallen van Arie de Vreugd die met een enkelblessure het strijdperk verliet. De jonge maar inmiddels al ervaren Reno van Heiningen verving hem in de defensie die zoals beschreven pas in de dying seconds de enige tegentreffer moest toestaan.

Het was in het begin van de wedstrijd waarin het nodige van beiden zijden te beleven viel. De eerste mogelijkheid voor de bezoekers ging teloor en een verdedigingsfoutje bood hen een tweede kans die werd onbenut gelaten. Het was ook de periode waarin de vogels- op scherp- goed uit het nest kwamen. Een vrije trap van Jaap van Duijn spatte op de kruising uiteen. Aan de overzijde verzuimde de in vrije schietpositie Jesse Dingjan een vroege openingstreffer te produceren. Eindstation zijnet. Aan amusement geen gebrek.

Vervolgens een periode waarin de bezoekers een licht veldoverwicht naar zich toe trokken. Voor even was de thuisclub het creëren van de goede aanval zoek. Een plotselinge dieptepass op Jaap van Duijn luidde echter de openingstreffer in. Beheerst schoof de routinier het leer langs Joost Meendering. Een mooie opsteker zo kort voor half-time. De marge zou zo kort daarop nog ruimer worden. De in goede vorm verkerende Van Duijn schoot een vrije trap haarscherp in, Meendering keerde het leer met moeite en de rebound was voor Romano van der Stoep, 2-0. Het is dat doelman Jeffrey Verkerk met een reflex een inzet van dichtbij stopte anders was er bij de aanvang van het tweede bedrijf met een andere uitgangspositie door beide teams worden gestart.

Na de thee was de schwung er bij de thuisclub enigszins uit en moest het toezien hoe de bezoekers de regie overnamen. Het werd niet slim uitgespeeld met lange ballen die veelal door de vogeldefensie met uitblinker doelman Verkerk aan het hoofd werden gepareerd. De nul koesteren was het motto. Het opbouwende aanvalsspel had hieronder te lijden.

Naarmate de klok verder tikte kwam de vierde zege op rij allengs meer in zicht. Deze werd kort voor tijd bekrachtigd door verdediger Niek Ossevoort die na een slim passje van Jesse Driebergen in een woud van Amsterdamse verdedigers het juiste gaatje vond om voor het vallen van het doek de 3-0 beheerst binnen te schuiven. De late tegentreffer van Dennis Sinkgreve was alleen goed voor de statistieken.

Quick Boys laat Eemdijk kansloos

Jeffrey Ket in gevecht met Renco van Eeken van Eemdijk. | Foto: OrangePictures

voetbal n Quick Boys kwam goed uit de startblokken tegen V.v. Eemdijk. Na amper tien minuten spelen kopte Jesse van Nieuwkerk zijn team op voorsprong. Die voorsprong werd in de loop van de eerste helft verder uitgebouwd. In de tweede helft haalde Quick Boys niet meer het niveau van de eerste helft, de wedstrijd werd met een 1-3 overwinning voor de blauw-witten afgesloten.


Voor aanvang van de wedstrijd was er een indrukwekkende minuut stilte voor de slachtoffers van de schietpartij in Utrecht van begin deze week. Wat voorafgaand aan de interland van Nederland tegen Wit-Rusland door de KNVB werd nagelaten vond wel vooraf aan deze wedstrijd plaats.

Op bezoek bij laagvlieger V.v. Eemdijk, de minder bekende club uit Spakenburg-Bunschoten, waren de verhoudingen in het veld snel duidelijk. Quick Boys zette de thuisploeg, die zich beperkte tot verdedigen, onder druk. Toch was de eerste doelkans in de wedstrijd voor V.v. Eemdijk. Yannick Bouw gaf de verdediging het nakijken en kwam in scoringspositie. Doelman Paul van der Helm kon de doelpoging tot hoekschop verwerken.

Direct daarna kon Quick Boys vanaf de linkerflank een aanval opzetten. Marc de Kruijs vond het hoofd van Jesse Nieuwkerk die doelman Gerben Jan Ruizendaal kansloos liet. Al vroeg in de wedstrijd stond Quick Boys op voorsprong. Een paar minuten later leek hetzelfde scenario zich te herhalen. Weer vond De Kruijs het hoofd van Van Nieuwkerk. Nu wist Ruizendaal zijn doel wel schoon te houden.
Quick Boys bleef op zoek naar een verhoging van de marge. Uit een vrije schop na een overtreding op Tim Bloemendaal, leek captain Jeffrey Ket de gelegenheid te krijgen de score op te hogen. Ket plaatste de bal in de muur. Halverwege de tweede helft leek Quick Boys op 2-0 te komen. Jesse van Nieuwkerk zag zijn doelpunt wegens buitenspel geannuleerd.

De blauwwitten waren overduidelijk de bovenliggende partij tegen V.v. Eemdijk dat er alles aan deed de schade beperkt te houden. Met nog tien minuten tot de rust verdubbelde Quick Boys de doelpuntenmarge. Jesse van Nieuwkerk legde af op Marc de Kruijs die vervolgens met een hard schot doelman Ruizendaal voor de tweede keer in deze wedstrijd kansloos liet.
Tot de rust zou V.v. Eemdijk zich wat meer laten gelden. Profiterend van balverlies van Quick Boys op het middenveld kon een doelpoging worden gewaagd die verdween voorlangs het doel van Paul van der Helm. Met de rust in zicht probeerde Eemdijk weer terug te komen in de wedstrijd. Tevergeefs, het net werd niet gevonden. Met een 0-2 voorsprong ging Quick Boys de rust in.

Tweede helft

V.v. Eemdijk startte de tweede helft zonder Renco van Eeken, Syrano Morrison was zijn vervanger. De eerste doelkans was voor Quick Boys, Cem Sahin maakte een actie waaruit hij een doelpoging waagde, de bal verdween over het doel. Na vijf minuten leek Marc de Kruijs de voorsprong verder te vergroten. De Kruijs had zich van zijn tegenstander ontdaan en waagde een schot op doel dat in het zijnet belandde. Aan de andere kant leek David van de Groep gevaarlijk te worden, zijn doelpoging werd door doelman Van der Helm tot hoekschop verwerkt. Binnen een kwartier kwam Quick Boys alsnog op 0-3. Marc de Kruijs bleek goud waard voor zijn team. Op aangeven van Jeffrey Ket waagde De Kruijs een doelpoging die via de doelpaal in het doel caramboleerde.

Met deze achterstand moest V.v. Eemdijk verdedigende stellingen verlaten. Voorlopig kwam men niet verder dan een aantal hoekschoppen. Coach Ruud van de Geest bracht nog twee wissels. Nadat eerst nog de voor Cem Sahin ingevallen Kay Tejan nog alleen voor doelman Ruizenaar verscheen maar niet kon profiteren wist V.v. Eemdijk met nog een kwartier te spelen de 1-3 op het scorebord te laten aantekenen, al had de thuisploeg daarvoor de hulp nodig van Dennis van der Plas die ongelukkig zijn eigen doelman passeerde.

Met nog tien minuten te spelen leek Quick Boys in de problemen te komen. Na de tweede gele kaart in de wedstrijd van Tim Bloemendaal moest Quick Boys de wedstrijd met tien man vervolgen. Eemdijk zette aan maar wist het net niet meer te vinden. Quick Boys sloot de wedstrijd af met een verdiende 1-3 overwinning.

Elke woensdag en vrijdag

16.00-17.00 uur: Gladiator Kinder Bootcamp bij Willy Noord, Noordduinseweg 4. Meedoen kost € 5,00. Aanmelden via true@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com

Elke zaterdag

10.00-11.00 uur: Gladiator Ouder-Kind Bootcamp bij Willy Noord, Noordduinseweg 4. Meedoen kost € 7,50 per ouder. Aanmelden via true@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com

Woensdag 27 maart

14.00-15.30 uur: Workshop 'Makey Makey!' in de Hoofdbibliotheek, Schelpendam 1. Meedoen kost € 3,00.

Donderdag 28 maart

19.30 uur: Lezing Operatie Jonas in het Natuurcentrum, Boulevard. Toegang vrij.

Vrijdag 29 maart

20.00 uur: Ladies Night in de Hoofdbibliotheek, Schelpendam 1. Meedoen kost € 6,00 (leden).
21.00 uur: 90's & 00's Party bij De Schuit, Voorstraat 59. Entree gratis.

Zaterdag 30 maart

10.00-16.00 uur: Vitaal Trainer Games family edition bij Willy Noord, Noordduinseweg 4. Meedoen kost € 5,00. Aanmelden via www.katwijk-events.nl
14.00-15.00 uur: Schrijfwedstrijd Boekenweek in de Hoofdbibliotheek, Schelpendam 1.
19.00-00.00 uur: Seizoensopening 'Beachclub Wantveld', Strandvak 17. Kaarten à € 19,50 via www.timelessevents.nl/tickets
20.15 uur: Concert Chimaera Trio in de Soefitempel, Zuidduinseweg 7. Entree € 14,00.
20.15-23.00 uur: Mimiek's Theater speelt 'Tel uit je winst' in Dorpshuis Valkenburg, Kerkweg 3. Entree € 11,00.
20.30 uur: Roskam Live met Let's Folk. De Roskam, Turfmarkt 2. Entree € 5,00.

Zondag 31 maart

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

Maandag 1 april

20.00 uur: Quiz Night in The Pocket, Badstraat 38. Meedoen kost € 10,00.

Woensdag 3 april

19.00 uur: Filmavond Plus n de Hoofdbibliotheek, Schelpendam 1. Entree vanaf € 8,00 voor leden.

Donderdag 4 april

21.00-23.45 uur: Optreden Donkey Fonk in The Pocket, Badstraat 38. Vrij entree.

Vrijdag 5 april

20.30 uur: Quiz in De Schuit, Voorstraat 59. Meedoen kost € 10,00 per team.

Zaterdag 6 april

10.30-18.30 uur: Bridge: Katwijkse Stranddrive 2019 in Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. www.katwijksestranddrive.nl
20.00 uur: Classic Rock 2019 in de Concertzaal van DVS, Nieuwe Duinweg 51. Kaarten à € 12,50 in de voorverkoop.
20.00-01.00 uur: Hollands Live XXL op Parkeerterrein TheaterHangaar en Hangaar2, 1e Mientlaan 75. Entree € 31,50.
21.00 uur: Optredens The Fiscus & The Civs in De Schuit, Voorstraat 59. Kaarten à € 2,50 (early bird).

Zondag 7 april

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

12.00 u: RTV Sport; Sporen van vroeger; RTV Magazine 18.00 u: RTV Sport; Sporen van vroeger; RTV Magazine 21.30 u: RTV Sport; Sporen van vroeger; RTV Magazine

Woensdag 27 maart
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Non-stop muziek;

Donderdag 28 maart
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;

Vrijdag 29 maart
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;

Zaterdag 30 maart
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 18:00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 Op De Hollandse Toere, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Coby Boere; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;

Zondag 31 maart
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 09.30 uur een kerkdienst Protestante Gemeente Rijnsburg (Immanuëlkerk); 11.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel: 071-4013551; 13.00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14.00 Non-stop muziek; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Hervormde Gemeente Katwijk aan den Rijn; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische Maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;


Maandag 1 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, Hans Pley; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;

Dinsdag 2 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 Muziek voor twee.


Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws.

Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin.

Frequenties:

RADIO: Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142.
TELEVISIE: Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131.

AGENDA DE ZWANENBURG

Alle activiteiten vinden plaats in het Dienstencentrum de Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62. Alle dagen is er vrije inloop. Koffie of thee à € 0,50. www.aobk.nl

Woensdag 27 maart

09.30-11.30 uur: fietsen
10.00-12.00 uur: koffie Inn
10.00-14.00 uur: koffie +
13.30-17.00 uur: Biljartcompetitie
14.00-16.00 uur: Meer bewegen voor ouderen
19.00-21.30 uur: Vrij biljarten

Donderdag 28 maart

10.00-12.00 uur: Crea-ochtend
10.00-12.00 uur: Bijbeluur
14.00-17.00 uur: Klaverjassen en jokeren

        

Vrijdag 29 maart

08.00-10.00 uur: Bloedprikken
14.00-17.00 uur: Bingo

Maandag 1 april
10.00-14.00 uur: Koek & Soepie
11.00-14.00 uur: Rijbewijskeuring
13.30-16.30 uur: Schilderen
13.30-16.30 uur: Vrij klaverjassen

Dinsdag 2 april
09.00-12.30 uur: Rabo Servicepunt
09.30-11.30 uur: De Vierboet
10.00-12.00 uur: Computerinfo
10.00-12.00 uur: Ouderenspreekuur
10.00-14.00 uur: Koffie +
14.00-16:30 uur: Damessoos
13.30-17.00 uur: Biljartcompetitie
19.00-21:30 uur: IOV

Elke dag is er vrij biljarten tenzij de agenda anders aangeeft.
Niet leden betalen, bij deelname aan een activiteit, een kleine bijdrage.

AGENDA KAT-RIJN

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, L. de Colignylaan 7. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen van 55 jaar en ouder. www.Kat-rijn.nl

Woensdag 27 maart
09.30-11.30 uur: schilderen
14.00-15.30 uur: Line-dance

Donderdag 28 maart
09.15-10.15 uur: Yoga
10.30-11.30 uur: Yoga
14.00-16.30 uur: Klaverjassen/Jokeren

Vrijdag 29 maart
09.30-11.30 uur: schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Maandag 1 april
09.15-10.15 uur: Yoga
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Dinsdag 2 april
10.00-11.30 uur: Line-dance
14.00-14.45 uur: Meer Bewegen v. Ouderen
13.30-14.40 uur: Mannenzang
15.00-16.00 uur: Dameszang