De Katwijksche Post

13 augustus 2020

De Katwijksche Post 13 augustus 2020


.

Foto: Gieny Westra


Nee, dit is géén schilderij gemaakt door een van de deelnemers aan het Katwijkse schilderevenement En Plein Air 2020 bij het DUNAatelier aan de Boulevard. Het is een foto, gemaakt door de Katwijkse Gieny Westra. 'Net als vorig jaar is het nu ook zinderend heet op het strand. De lucht trilt van de hitte en daardoor vervormt het beeld van de zonaanbidders. Ook dit is Katwijk op z'n smalst', schrijft ze in haar e-mail aan de redactie van deze krant. De foto is niet bewerkt, laat ze desgevraagd weten: 'Nee, komt zo uit de camera. Door in te zoomen zie je de luchtspiegeling.' | Foto: Gieny Westra.


pagina 3

Drukke tijden

voor de

Reddingsbrigade

pagina 5

Bewoners

Torenflats zijn

rotzooi beu

pagina 11

Provincie eens

met spitssluiting

Sandtlaanbrug

pagina 17

Foto: Leo Roosjen

Zomergasten

'voor het eerst

in Katwijk'

3 / 28

5 / 28

Medewerker Zeehos besmet; bewoners verplicht in quarantaine

Maikel moet de komende weken binnen blijven. | Foto: pr Foto: pr

Een aantal bewoners van het Zeehos, de woonvoorziening voor lichamelijk gehandicapten aan de Drieplassenweg in Katwijk, moeten verplicht twee weken in quarantaine, omdat een van de zorgmedewerkers besmet is met het coronavirus.


‘M’n moederhart breekt! De stranden liggen hutjemutje vol, in het weekend hoor ik ‘s avonds overal feestjes, waarbij iedereen op elkaars lip zit! Mijn zoon Maikel moet 14 dagen in quarantaine met zijn medebewoners, ze zitten de hele dag alleen op hun kamer!', schrijft de moeder van een van de bewoners op haar FB-pagina.


Haar zoon is dan wel gehandicapt, maar gaat er vrijwel dagelijks op uit in zijn rolstoel. Zij is het duidelijk niet eens met de gang van zaken. ‘Wat mij verbaasd, is dat het wel mogelijk is om profvoetballers preventief te testen op COVID-19, terwijl men er in zorginstellingen, zoals het Zeehos voor kiest om bewoners te isoleren op hun kamer als een zorgmedewerker besmet blijkt te zijn.’


Buitenmens

Haar hartenkreet op FB zorgt voor veel reacties en steunbetuigingen. ‘Jakkes, en Maikel is juist een buitenmens. Heel veel sterkte. Hopelijk komt er toch een oplossing, zodat hij weer naar buiten mag’, reageert een lezer van het bericht.


Een ander zegt: ‘Er zijn te veel tegenstrijdige en onbegrijpelijke maatregelen. Maikel met medebewoners zitten vast, maar op donderdag is er wel markt op de Princestraat en ga zomaar door. Het is niet te begrijpen!’


'Er zijn te veel tegenstrijdige en onbegrijpelijke maatregelen'


Er is sprake van ongelijkheid, vindt iemand die reageert: ‘Klopt echt geen reet van, als je maar schuift dan kan het dus wel’, verwijzend naar bijvoorbeeld het profvoetbal. Een ander vindt de maatregelen onduidelijk. 'Ik begrijp dat ook niet zo heel goed, want sommigen kunnen dus na 2 dagen al testen of ze besmet zijn, terwijl ik begrepen had dat de incubatietijd 14 dagen is. Ik vind ‘t allemaal maar zeer onduidelijk en erg verwarrend.’

Er zijn ook lotgenoten die reageren op het bericht van de moeder. ‘Wij hebben dit in april helaas ook meegemaakt... ook iedereen uit voorzorg verplicht in isolatie... ook alleen op d’r kamer... vreselijk.’


Zorgorganisatie Het Raamwerk, waartoe het Zeehos behoort, heeft er voor gekozen niet te reageren.

Sloop viaducten

In de komende tijd wordt vanwege aanleg van de RijnlandRoute gewerkt aan de A44 bij Leiden. De rijbaan richting Amsterdam wordt opgeschoven, waardoor ruimte ontstaat aan de oostkant om bestaande viaducten te slopen, A44 aan te passen en nieuwe viaducten te bouwen. De werkzaamheden zijn ook 's avonds en enkele nachten.

Flower Parade liet zich zien

Op de strandafgang voor de Voorstraat was zaterdag een ‘bloemencorsowagen’ te bewonderen. | Foto: H. Oudwater Foto: H. Oudwater

Onder het motto ´toch een beetje corso´ toonde de Flower Parade zich tijdens het afgelopen weekend.


Op zaterdag cirkelde een vliegtuigje boven Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Hierop werd het publiek attent gemaakt dat de Flower Parade er volgend jaar weer is.

De geplaatste met bloemen versierde auto´s, eentje langs de Noordwijkerweg in Rijnsburg en eentje op de Boulevard in Katwijk, onderstreepten dat nog maar eens.


Morgen op tv

Ook Omroep Max doet een duit in het zakje. Morgen, vrijdag 14 augustus, is om 17.05 uur een compilatie te zien van de parades van 2016 t/m 2019. Deze uitzending is op NPO1.

Wilt u helpen de parade nog mooier te maken? Dat kan door het invullen van de enquête. Deze is te vinden op de website van het bloemencorso: www.rijnsburgscorso.nl

Klik op de link en vul de enquête in. De resultaten zullen gebruikt worden om de parade te verbeteren.

>

Twee jaar cel geëist voor brand

Tegen een 30-jarige vrouw is vorige week donderdag in de rechtbank twee jaar cel geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk, vanwege in brand steken van haar woning aan de Colijnstraat in Katwijk. Volgens haar had ze die avond een black out.Op 18 februari van dit jaar werd de brandweer gealarmeerd voor de brand. Bij de korte uitslaande brand in de torenflat aan de Colijnstraat vielen geen gewonden. Behalve de verdachte zelf, die rook had ingeademd. De brandweer moest voor de zekerheid andere appartementen ontruimen en veel bewoners waren in paniek.

De verdachte wilde na het ontstaan van de brand opnieuw naar binnen; omstanders en de brandweer hebben haar hiervan weerhouden.Flessen alcohol

De oorzaak van de brand is niet meer te achterhalen. De bewoonster weet alleen nog dat ze die avond een paar flessen alcohol had gedronken, een sigaret rookte en binnen iets omstootte. Daarna zou ze een black out hebben gehad. Het Openbaar Ministerie (OM) gelooft dat niet. De verdachte had de dag ervoor een zelfmoordpoging gedaan.Het OM eiste twee jaar cel tegen de vrouw, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Als ze de straf uitgezeten heeft, zou de vrouw in een psychiatrisch ziekenhuis behandeld moeten worden. De advocaat van de verdachte vindt dat zijn cliënt hulp nodig heeft. Hij stelde dat er geen enkel bewijs was voor brandstichting.De rechtbank doet op donderdag 20 augustus uitspraak.

>aan: daan@watermail.com

van: martin@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neefHa Daan,


Jij hebt het over die kouwe zeedamp van Koninginnedag 2000, dat herinner ik me nog goed toen ik richting de Ouwe Kerk fietste. Heel anders dan deze lente en zomer. Want we hebben niet te klagen. Het is toch prachtig weer. En waar ik dan last van krijg, je mag het helemaal geen last noemen natuurlijk, want het is een prettige last, een goed te dragen last, waar ik dan last van krijg, en dat is liedjes die me te binnen schieten, door de euforie van het mooie weer, de zon, de zee, de blijdschap om je heen, iedereen in een goed humeur. Dan ga ik zingen, vanzelf, en goed dat er niet altijd mensen in de buurt zijn, want ik zing uit volle borst: La mer… met zo’n Franse keelklank-r op het eind. Ja, het zijn vooral Franse liedjes, chansons, die ik zing als ik naar de Ouwe Kerk fiets, naar het strand en de zee daarachter.Het zijn vooral Franse liedjes

Dat hele Katwijk ben ik dan vergeten, met die norse mensen die altijd naar de grond lopen te kijken of ze nog een stuiver vinden. Ik ben op vakantie en zing de warmte tegemoet. Je kent dat toch wel, dat liedje van Charles Trenet. Het gaat ongeveer zo: La mer / Qu’on voit danser / Le long des golfes clairs / A des reflets d’argent / La mer / Des reflets changeants / Sous la pluie. In vertaling: De zee / Die men ziet dansen / Langs de heldere baaien / Heeft zilveren weerspiegelingen / De zee / Veranderende weerspiegelingen / In de regen.


En zie je, toch nog even regen op het eind van het eerste couplet, en dat klopt ook, want zeggen ze niet in Katwijk: Alles is voor Lààie? Dus dat klopte helemaal, die Koninginnedag van twintig jaar geleden, dat het in Leiden ging regenen. Zo’n liedje blijft zo lekker in je kop hangen en het kan soms dagen duren, wat zeg ik, weken, voor er een ander liedje voor in de plaats komt. Ik wil wedden dat nu ik je erover schrijf, over La mer, dat jij het ook loopt te zingen en voorlopig nog niet kwijt bent. Het werd een wereldhit. Een andere hit van Trenet was Douce France. Hij werd Le fou chantant genoemd, ‘de zingende dwaas’, vanwege een hoedje dat-ie droeg en zijn komische uiterlijk. Een heel ander leven dan koningin Elizabeth, maar net zo beroemd, en ook best oud geworden. En aan het eind van het liedje, in het vierde couplet, komt toch ook nog even de liefde om de hoek kijken, l’amour, waarom de Fransen zo beroemd – en berucht – zijn: La mer / Les a bercés / Le long des golfes clairs / Et d’une chanson d’amour / La mer / A bercé mon coeur pour la vie. Vertaald is dat: De zee / Heeft ze gewiegd / Langs de heldere baaien / En met een liefdeslied / Heeft de zee / Mijn hart gewiegd / Voor het leven.


Voilà! Nou jij weer.


Vive le soleil et la France! Et la fraternité, la liberté et l’egalité! Olé! O nee, allez!


Martin

Cantineweg


Namen duiden verleden

Straatnamen vertellen vaak iets over het verleden. Het gaat daarbij om historische namen die bepaalde buurten en of streken aangeven, of de naam van een persoon die in het verleden belangrijk was.


Door Aad van Duijn

Foto: Aad van Duijn

Naast de woonwijk Zanderij-Westerbaan ligt de Cantineweg. Een bijna landelijk aandoend straatje dat voor veel Katwijkers de route richting Leiden, Panbos of de entree naar het duingebied is.


In de dertiger jaren van de vorige eeuw maakte deze weg deel uit van de route van het gemeentehuis naar de Leidse Duinwatermaatschappij en Vliegkamp Valkenburg. Aan het begin van de Cantineweg, waar nu het clubhuis van de scouting Katwijk staat, lag een aantal militaire gebouwen, waaronder loodsen (in de zestiger jaren nog gebruikt door de brandweer). Aan deze loodsen dankt de straat de naam.

Foto: Aad van Duijn


Plaquette

Op die plek verzamelden zich in de periode na de Tweede Wereldoorlog militairen (veelal in Leiden gelegerd) die in het duingebied schietoefeningen deden. Dit schietterrein werd gemarkeerd door een aantal boeien/vlaggen op hoge duinen (vandaar de Vlaggeduin) en was uiteraard tijdens de oefeningen afgesloten. Ook de Nationale Reserve verzamelde zich in de oude militaire gebouwen en deed van daaruit de trainingen.

In de eerste bocht vanaf het dorp lag in het duingebied aan de Cantineweg een militaire erebegraafplaats. Een locatie met omgekomen militairen die in de meidagen van 1940 Vliegkamp Valkenburg verdedigen en een klein aantal neergestorte geallieerde bemanningsleden van vliegtuigen. Een herinneringsplek die nu verdwenen is en waar zelfs geen plaquette ter nagedachtenis resteert.
Goeiendag neef


Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.

Provincie akkoord met spitssluiting Sandtlaanbrug

Afgelopen maandagochtend kon de Sandtlaanbrug vanwege de hitte even niet meer dicht. | Foto: B. de Mooij Foto: B. de Mooij

Provincie Zuid-Holland heeft positief gereageerd op het verzoek van de gemeente Katwijk om de Sandtlaanbrug tijdens de ochtendspits niet meer te openen voor vaarverkeer. Dat betekent, dat de brug op werkdagen tussen 08.00 en 08.30 uur gesloten is voor beroeps- en recreatievaart.


Volgens het Katwijks college van burgemeester en wethouders zorgt de spitssluiting ’s ochtends voor betere doorstroming en minder filevorming op de Sandtlaan tussen Katwijk en Rijnsburg en is er daardoor minder milieuschade.


De Sandtlaan maakt onderdeel uit van het hoofdwegennet van Katwijk en ontsluit Rijnsburg via de Molentuinweg op de provinciale weg N206. Ook is het een hoofdroute voor nood- en hulpdiensten.

Vanwege klachten van het wegverkeer over de openingstijden van de brug, heeft de gemeente in het laatste kwartaal van 2019 een proef gehouden met een spitssluiting. Tussen 08.00 en 08.30 uur werd de brug niet geopend.Betere doorstroming en minder filevorming

Om het vaarverkeer wel de mogelijkheid te geven om vroeg te vertrekken, werd de bediening van de brug een half uur vervroegd naar 07.30 uur.


Uitkomst van die proef: een afname van klachten vanuit het wegverkeer en nauwelijks hinder voor het vaarverkeer.


Omdat de provincie als vaarwegbeheerder verantwoordelijk is voor het nemen van bedientijdenbesluiten voor de bruggen, werd de provincie verzocht de openingstijden aan te passen.

Vorige week vrijdag maakte de provincie bekend akkoord te gaan met het verzoek.


De bedieningstijden zijn, inclusief de spitssluiting, vanaf nu:

16 oktober tot en met 15 april van maandag tot en met vrijdag van 07.30 tot 19.30 uur en op zaterdag van 09.00 tot 14.00 uur. Op zondag blijft de brug in het laagseizoen gesloten.


In het hoogseizoen (16 april tot en met 15 oktober) van maandag tot en met vrijdag van 07.30 tot 19.30 uur, op zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur en op zon- en feestdagen van 13.00 tot 16.00 uur, waarbij de brug bediend wordt door de jachthaven.


Ook heeft de provincie de bedieningstijden van de Joop van der Reijdenbrug in Valkenburg vastgesteld. Daar gelden dezelfde tijden voor, maar zonder de spitssluiting.


>

Anders kijken

Ingezonden n Vooral in Afrika en het Midden-Oosten worden meisjes en vrouwen verminkt door besnijdenis. Dit is een religieuze, culturele en barbaarse traditie. Een klassieke besnijdster voert de slachting uit. Het hele concept is door mannen bedacht. Hoe kan het ook anders.


In bepaalde religies worden baby’s van het mannelijk geslacht vaak kort na de geboorte besneden. Deze circumcisie is ook een godsdienstig ritueel. Dat alles gaat mijn verstand te boven. Je krijgt een gezonde baby en kort na de geboorte pas je wat essentiële componenten aan. Een uiterst ondankbaar gebaar en een serieuze belediging aan het adres van de Schepper.


In Nederland is onverdoofd ritueel slachten toegestaan. In beschaafde landen is het verboden. Met een scherp mes worden de halsslagader en de luchtpijp doorgesneden. Het dier mag tijdens de rite wel lijden, maar vooral niet langer dan noodzakelijk. Dat is een vrij arbitraire, niet te controleren richtlijn.


Dieren zijn zich niet bewust van het verleden of de toekomst en zijn dus onwetend over wat voorafging of zal volgen. Het zelfde geldt ook voor heel jonge kinderen. Het zijn daardoor gewillige slachtoffers. Het is verbazingwekkend dat de weerstand in de wereld tegen deze hardvochtige middeleeuwse praktijken niet groter is. Hoe is het mogelijk dat er mondiaal niet dagelijks protesten zijn en dat de Dam in Amsterdam en het Malieveld in Den Haag niet bijna continu worden bezet door demonstranten?

Je niet of nauwelijks laten horen bij serieuze aangelegenheden, maar wel de tent afbreken over de aanwezigheid van zwarte Piet spoort niet.


In mijn beleving wordt de hetze gevoed door onjuiste interpretatie van externe prikkels. Rituelen verlopen traditiegetrouw op precies dezelfde wijze. De acceptatiegrens van de handelingen en de vorm, blijken dus erg groot als ze van religieuze aard zijn. Dat is een prettig signaal.


Sinterklaas is gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra, een Griekse heilige die in de derde eeuw na Christus leefde. Een stevige basis om zwarte Pieten te omarmen en niet te verbannen uit het Sinterklaasfeest. Ze zijn geen toonbeeld van rassendiscriminatie en slavernij, maar het zijn folkloristische acteurs in de rol van kindervriend. Dat is een gezonde manier om er naar te kijken.


In Katwijk bepalen de organisatoren hoe Piet er uit komt te zien tijdens de Sinterklaasintocht. Het college van B&W vertrouwt op een afgewogen keuze. Dat is geen al te ingewikkelde opdracht, lijkt me.


Bert van Altena, Katwijk

Katwijkse jongen gewond bij ongeluk Voorthuizen

Een 14-jarige jongen uit Katwijk is vorige week donderdag gewond geraakt bij een ernstig ongeval aan de Garderbroekerweg in Voorthuizen.

De 14-jarige liep rond 00.15 uur samen met andere jongeren en begeleiders in het donker langs de Garderbroekerweg, toen het mis ging. De groep was bezig met een dropping toen de jongen geschept werd door een bestelbus.

De hulpdiensten werden vervolgens groots ingezet, waaronder het traumateam dat per helikopter werd ingevlogen. De helikopter werd even later gecanceld, toen de jongen door het ambulancepersoneel was gestabiliseerd. Even later werd hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

De jongen zou bij het ongeval een hersenschudding hebben opgelopen en hij had last van zijn schouder.

Kindje onwel

Afgelopen zondagmiddag rond 14.35 uur werd een klein kindje bij het Valkenburgse Meer onwel. Wederom werden de hulpdiensten groots ingezet, inclusief traumahelikopter.

Het jonge slachtoffer werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.


>

Op initiatief Hart Voor Katwijk

Raadsbarbecue geannuleerdingezonden n HVK

Op 4 september was er een barbecue gepland voor raadsleden en burgerleden van de gemeente Katwijk. Hart Voor Katwijk (HVK) vindt dit – in deze tijden – niet kunnen en meldde zich bij de voorzitter en collegeraadsleden af voor deelname. Al snel volgden meer partijen die dit ‘feestje’ ook niet toepasselijk vonden.

In een mail naar de voorzitter van de raad, de raadsleden en burgerleden stelt raadslid Anita van Ginkel: 'Het lijkt ons een verkeerd voorbeeld naar de samenleving als wij als gemeenteraad dit soort groepsfeestjes organiseren in een tijd waar de regering én medewerkers uit de gezondheidszorg oproepen om zo min mogelijk groepsbijeenkomsten te houden. Je moet er niet aan denken dat door het houden van deze raadsbarbecue, vlák na het terugkomen van vakanties, raadsleden in Katwijk besmet zouden kunnen worden.'


D66, GemeenteBelangen, KiesKatwijk en ChristenUnie reageerden met de mededeling dat zij het helemaal eens waren met deze opstelling. Later volgde via de griffie de officiële mededeling van burgmeester Visser dat de barbecue afgelast werd.

Hart Voor Katwijk is overigens sowieso geen voorstander van dergelijke activiteiten waarbij de burger via belastinggelden moet opdraaien voor de kosten.

12 / 28

welzijn | zorg

13 / 28

Henk Oostingh van Oostingh Staalbouw/ASK RomeinEffect corona-pandemie is wereldwijd merkbaar

Foto: Aad van Duijn


‘Onze omzet is de afgelopen drie jaar verdubbeld. Deze wereldwijde pandemie zal echter ook op de omzetgroei van ASK Romein

Door Aad van Duijn

Henk Oostingh voor zijn bedrijf in 't Heen en achter zijn bureau (rechts) | Foto's Aad van Duijn Foto: Aad van Duijn

een remmend effect hebben. We zien tevens een verschuiving in het type werk van ‘utilitaire bouwprojecten’ naar bouwwerkzaamheden van grote datacentra en de petrochemie’, aldus Henk Oostingh (62), die na verkoop van Oostingh Staalbouw, commercieel directeur is bij Oostingh Staalbouw/ASK Romein.

‘Wij werken voor nationale en internationale klanten en realiseren bouwprojecten vanaf het eerste ontwerp tot en met een turnkey-oplevering. Met eigen projectteams voor verkoop, engineering, productie en uitvoering werken wij de projecten uit en nemen we risico's weg door een professioneel management. Onze deskundige aanpak kenmerkt zich door automatisering en geavanceerde productietechnieken. Wij onderscheiden ons door kwaliteit, creatieve ontwerpen, kennis en kundigheid en een oplevergarantie binnen de afgesproken tijd’, vertelt Oostingh. ‘Daarbij zijn we wereldwijd actief. We doen dat met een team van 670 medewerkers, waarvan 150 in Katwijk, en halen een jaaromzet van 340 miljoen euro. Daarbij verwerken we op jaarbasis ongeveer 60.000 ton staal.’

‘Bekende bouwobjecten in Nederland zijn de Johan Cruijff-Arena, het voormalige hoofdkantoor van de ING-bank (De Schoen), vele kantoren aan de ring van Amsterdam en gebouwen voor vliegvelden; van Amsterdam tot IJsland en in het Caraïbisch gebied. Net leverden we het prestigieuze NHOW-hotel in Amsterdam op en we werken nu aan het nieuwe dak van het AZ-stadion. Daarnaast werken we aan een groot aantal andere projecten.’


Reistijd

Henk Oostingh blijft de toekomst positief benaderen. ‘Het effect van de coronapandemie is wereldwijd merkbaar. Juist omdat we ons in het hoogwaardige segment binnen de bouw bewegen en onze organisatie in vele marktsegmenten thuis is, ervaren we dat - ondanks stagnatie in de bouw - de opdrachten voor de petrochemie en grote datacentra gelukkig weer doorgaan. Dat geldt ook voor de Off- en Nearshore (op het land uitgevoerde offshore) en de meer complexe bouw.’

‘Voor veel klanten is het een onzekere tijd en het verloop van het economisch herstel de komende maanden en wellicht zelfs aankomende jaren, bepaalt in hoeverre nog grote investeringen gedaan kunnen worden. Vooralsnog is een afwachtende houding merkbaar en daar hebben wij ook mee te maken.’

‘Mijn gedachte na de verkoop van mijn bedrijfsactiviteiten om het rustiger aan te doen is derhalve niet uitgekomen’, zegt Henk Oostingh lachend. ‘Anderzijds doe ik dit werk met plezier. Een voordeel van deze coronatijd is dat we digitaal vergaderen. Dat scheelt me veel reistijd. Ik schuif zo op sommige dagen aan bij ‘meetings’ in drie landen. Dat was voor corona ondenkbaar.’


Lokaal

Naast dat Henk wekelijks in de vestigingsplaatsen van ASK Romein te vinden is en bij het definitief afronden van een contract vaak in het buitenland, is hij lokaal actief. Hij is bestuurslid van het Ondernemersfonds en vandaaruit voorzitter van het Parkmanagement Katwijk, de belangenverenging voor de ondernemers in ’t Heen en Klei Oost. ‘Vanuit het Parkmanagement behartigen we de belangen van de op deze terreinen gevestigde ondernemers en regelen de collectieve diensten, zoals de beveiliging, duurzame inkoop en energie.’

‘Flexibiliteit en creativiteit zijn de Katwijkse ondernemers niet vreemd, daarom heb ik goede moed dat de vele ondernemingen op onze bedrijventerreinen wegen zullen vinden deze moeilijke periode door te komen’, verwacht Henk. ‘Vanuit het parkmanagement zullen we hen daarbij waar het mogelijk is in ondersteunen.’

ondernemen in coronatijd

17 / 28

>Verrassing voor 80 jarige Jan

‘Wie had dat gedacht: een ritje in een limousine’

Vrijdag 31 juli was het de verjaardag van Jan Jungerius. Het was die dag 80 jaar geleden dat hij het levenslicht zag.


Een bijzondere verjaardag dus en dat heeft hij geweten. Zijn kinderen wilden hem verrassen.

Zij wisten dat Jan heel graag eens in een limousine wilde rijden. Nu dat kan geregeld worden.


Het was geweldig

Op deze stralende dag reed er al om half 9 ’s morgens een mooie witte verlengde limousine en die stopte voor de woning van de jarige job.

De chauffeur belde aan….of Jan samen met zijn vrouw Carla in wilde stappen…


De rit bracht het echtpaar naar een motel in Sassenheim alwaar met het gezin heerlijk werd ontbeten. Deze verjaardag was er ook nog een rondvaart door Leiden.

’s Avonds werd er met de kinderen en kleinkinderen thuis genoten van een chinees buffet.

Jan zal deze 80ste verjaardag niet snel vergeten:


‘Onze vader vond het 'fantastisch, geweldig, grandioos' zo heeft hij die dag verschillende keren laten weten.

En wij als kinderen zijn dankbaar en blij dat we dit met elkaar mochten vieren’, aldus een van de kinderen.

College werkt aan ‘verschillende varianten’ gebruik vuurwerk

Foto: pr

Of en hoe Katwijk komende jaarwisseling omgaat met vuurwerk, komt na het zomerreces aan de orde. Het college van burgemeester en wethouders werkt aan ‘verschillende varianten’, laat het college weten in een brief aan partij DURF.


DURF stelde enkele schriftelijke vragen, onder meer of het college denkt aan een ‘beperkt ‘vuurwerkverbod’.

‘Als de gemeenteraad kiest voor een volledig verbod, dan zal dit afwijken van het landelijke beleid en daardoor verschillende nadelen en moeilijkheden met zich meebrengen.’

Het verzoek van DURF aan het college is om ‘bij de uitwerking van de eerder aangenomen motie ook varianten mee te nemen die niet een volledig verbod inhouden’.

Die motie werd medio januari dit jaar ingediend door ChristenUnie, SGP, GemeenteBelangen, PvdA, Hart Voor Katwijk en D66. Daarin werd het college van burgemeester en wethouders gevraagd met een voorstel te komen, om het afsteken van vuurwerk over te laten aan ‘daartoe georganiseerde verbanden door middel van het invoeren van een vergunning die in verenigingsverband kan worden aangevraagd’.

Die motie werd met 17 stemmen voor en 14 stemmen tegen aangenomen. CDA, DURF, Fractie Smits, KiesKatwijk en VVD stemden tegen.

In beantwoording op de vragen van DURF, laat het college weten ‘graag een discussie te willen over het gebruik van vuurwerk’ met betrokkenen en de gemeenteraad.

‘Het college komt met verschillende varianten, waarvan het volgen van de landelijke lijn er één van zal zijn. Het college vindt de haalbaarheid in de uitvoering erg belangrijk, maar uiteindelijk ligt de keuze bij de gemeenteraad.’

>

Geiten Projecten Werkgroep de Ruyter

Werkgroep De Ruyter heeft de afgelopen maanden maar liefst 7 hulptransporten verzorgd naar de Oekraïne.


Daarnaast kon één transport hulpgoederen afleveren in Hongarije. Hulpgoederen die in Oost-Europa heel hard nodig zijn.

Bij het afleveren van hulpgoederen blijft het echter niet. Werkgroep de Ruyter doet meer, zoekt ter plekke naar mogelijkheden om de schrijnende armoede te verzachten. Ze wordt bij die zoektocht geholpen door het diaconaal bureau in de Oekraïne. Overleg met het bureau heeft er onlangs voor gezorgd dat een vijftiental, door de werkgroep aangekochte geiten, bij gezinnen konden worden gebracht die hulp in welke vorm dan ook heel goed kunnen gebruiken. De geiten verschaffen met hun melk deze gezinnen de noodzakelijke aanvulling op hun helaas karige voeding. Een sponsor voor dit bijzondere project was overigens snel gevonden. Geiten voor arme gezinnen in de Oekraïne. Een geslaagd Werkgroep De Ruyter project.

Meer weten? Bezoek de website: www.werkgroepderuyter.nl of ga naar de Facebookpagina.

>

Een onvergetelijke 100ste verjaardag

Vorige week donderdag vierde oma Tavenier in Rijnsburg haar 100ste verjaardag.


Een mijlpaal waarvan de eeuweling heeft genoten. Mevrouw Tavenier wil graag iedereen bedanken voor de vele cadeaus en meer dan 120 kaarten. Ze heeft een geweldige verjaardag achter de rug, die zij niet snel zal vergeten.
| Foto: pr.

rijnsburg-valkenburg

19 / 28

>

Voedselbos Kijk-middag

Mini Voedselbos Katwijk organiseert op vrijdagmiddag 28 augustus een Kijk-middag.Belangstellenden kunnen een kijkje nemen bij deze vernieuwende en duurzame manier van voedsel kweken. De initiatiefnemers zijn bezig met het maken van een ontwerp, zodat zij en de deelnemers in het najaar gezamenlijk de aanleg kunnen doen. Marleen Dijkdrent: ‘Help je ook mee? Zodat ook jij straks jouw eigen gezonde groente en fruit kunt plukken?’‘Voedselbossen zijn een zelfvoorzienend systeem dat met de natuur meewerkt, zorgt voor een betere bodem en de biodiversiteit terugbrengt. Het leert ons weer respectvol om te gaan met natuur’, vertelt Dijkdrent over het initiatief, waar wethouder Rien Nagtegaal en projectadviseur Nick Johansson van de gemeente Katwijk ook al een bezoekje hebben gebracht.

De Kijk-middag is op vrijdag 28 augustus van 16.00 – 18.00 uur in de Duinvallei. ingang tegenover het Shell-station.

Vliegers door Ton van Steenbergen

Foto: MvR

Een klein schilderij, dun geschilderd,

want je ziet het doek door de verf heen schemeren, geeft een goede indruk van het weer tijdens het evenement ‘Katwijk En Plein Air, schilderen aan zee’ in juli georganiseerd door de st. Kunstvereeniging Katwijk.


In de verte is een donkere luchtte zien, aan de landzijde afgewisseld met blauw tussen de witte wolken en wat zonlicht op de zee.

Boven de duinen zie je de vliegers van de kitesurfers. Zij zijn massaal afgekomen op de voor hen ideale weersomstandigheden: harde wind. In de verte zijn de nu al maanden voor de kust gelegen ‘coronaschepen’ te zien, zoals een van de deelnemers ze doopten. Je ziet ze op veel van de schilderijen die tijdens de schildersweek zijn gemaakt. Het duinpad met verticale paaltjes verlevendigt het beeld. Op een andere pad, dichter bij de zee laat iemand een hondje uit.

Het schilderijtje is tot eind september te zien op de tentoonstelling in kunstpaviljoen DUNAatelier, dat van donderdag tot en met zondag tussen 14.00 en 17.00 uur open is. Toegang is gratis.

In verband met corona mogen acht bezoekers tegelijk naar binnen (1,5 m afstand). De penselen bij de ingang geven aan hoeveel mensen er nog naar binnen kunnen (1 penseel per persoon). Daar is een looproute gemaakt, bij de ingang staat desinfectans voor de handen.


Het DUNAatelier is te vinden op het Duinplein, Boulevard Zeezijde 31, tegenover de Vuurbaak.

Kinderworkshops

De enige activiteit dit jaar zijn de kinderworkshops. Elke woensdag tot en met 26 augustus is er een workshop voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.


De workshop begint om 10.00 en stopt om 11.30 uur. De kosten zijn 7,50 euro per kind, inclusief materiaal, wat drinken en snoep.

Opgeven via

www.schilderenaanzee.nl

telefonisch: 06 17210202 of mail:

kunstvereenigingkatwijk@gmail.com

en plein air 2020

Workshops voor baby’s/peuters én kleuters in bibliotheek Katwijk

Kinderen hebben enorm veel plezier in muziek en leren er veel van. | Foto: pr Foto: pr

Muziek op schoot

In samenwerking met Muziekschool Katwijk is er op woensdagochtend 2 september tweemaal een Muziek-op-schoot-Sing-In in de Hoofdbibliotheek Katwijk: één voor baby’s/peuters en één voor kleuters.


Lilian van der Peet van Muziekschool Katwijk gaat, samen met de kinderen, leuke muzikale activiteiten uitvoeren. Kom gezellig meedoen en ervaar hoe leuk de combinatie tussen jonge kinderen en muziek is.


Genieten van muziek

Kinderen hebben enorm veel plezier in muziek en leren er veel van. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat muziek een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van je kind.

Je kunt al bij de Muziekschool Katwijk terecht als je baby vier maanden oud is. Tijdens de Sing in/Muziek op schoot-bijeenkomsten zet je kind zijn eerste stapjes in de muziek en kun je even proeven aan een muzikaal feestje. Laat jouw kleintje ook genieten van muziek.


Erbij zijn

Op woensdagochtend 2 september is er in de Hoofdbibliotheek van 09.15 tot 10.00 uur een Sing In voor baby’s/peuters (4 maanden – 2 jaar) én van 10.15 tot 11.00 uur een Sing In voor peuters/kleuters (2-4 jaar).

Voor beide workshop zijn 8 kaarten beschikbaar. Een kaart is voor 1 kind plus 1 begeleider. De toegang is 3 euro. Tijdens de workshops worden de basismaatregelen van de Nederlandse corona-aanpak, zoals de anderhalve meter, gevolgd.

Toegangskaarten voor de twee workshops zijn te verkrijgen in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via www.bibliotheekkatwijk.nl.

Voor meer informatie over de activiteiten van Muziekschool Katwijk: www.muziekschoolkatwijk.nl

>

Sport je fit bij K&O

Op een leuke en gezellige manier aan uw conditie werken ? Dat kan bij K&O! In september starten op maandagmiddag de cursussen Sport je fit.


De lessen beginnen met een warming-up en worden vervolgd door een vet verbrandend/conditie verbeterend gedeelte op muziek. Ook worden de spieren versterkt door middel van spierversterkende oefeningen. En als afsluiting worden alle spieren goed gestretcht.

Start cursussen: maandag 21 september.

Tijden: 13.30-14.30 uur of 14.45-15.45 uur. Kosten: 26 lessen voor €161,-.


U kunt eventueel een gratis proefles volgen om te ervaren wat de cursus inhoudt.

Indien u een proefles wilt volgen, meld u zich dan aan bij ons kantoor aan de Sluisweg (tel. 071-4016400). Geopend vanaf 24 augustus van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur.


Voor uitgebreide informatie en direct inschrijven:

www.kenokatwijk.nl

Nu ook in de Princestraat

Marijke Krispijn. | Foto: pr Foto: pr

De Nachtwacht opent Vandyck Experience Store

Advertorial n In de Princestraat is vanaf donderdag 13 augustus de nieuwe winkel van De Nachtwacht Katwijk te vinden. In het pand waar voorheen Intertoys gevestigd was, openen Marijke en Paul Krispijn een Vandyck Experience Store. In deze winkel zullen zij de volledige collectie van Vandyck gaan aanbieden.

Foto: pr
Alex Trouw. | Foto: Caroline Spaans Foto: Caroline Spaans


Marijke Krispijn dacht al een tijdje over uitbreiding. ‘In onze winkel in ’t Heen zijn wij met name gespecialiseerd in de diverse merken boxsprings en qua bedtextiel zijn we daar uit ons jasje gegroeid. Er is daar simpelweg onvoldoende ruimte om de hele collectie van Vandyck te promoten, terwijl het merk dat wel verdient. Vandyck heeft de voorbije 100 jaar haar kwaliteit meer dan bewezen en wij zijn er dan ook trots op een speciaalzaak van dit merk te gaan openen.’

Juiste moment

Toen in de Princestraat een geschikt pand beschikbaar kwam, was het besluit snel genomen en komt er voor Marijke weer een droom uit. ‘Soms vallen puzzelstukjes zomaar op hun plaats en zo voelt het nu voor ons. Het is het juiste moment voor de volgende stap.’ In de Vandyck Experience Store zullen zij naast het bekende bedtextiel ook bedden, kussens, badtextiel en accessoires van Vandyck gaan verkopen.


Verbouwingsverkoop

Terwijl de plannen voor de inrichting van Vandyck Experience store worden uitgewerkt, zal de winkel een tijdelijke aankleding krijgen, waardoor de winkel alvast open kan.

‘Het liefst begon ik vandaag al met de hele collectie in de Princestraat, maar er moet eerst verbouwd worden om de Experience Store goed tot zijn recht te laten. Daarom starten wij op 13 augustus alvast met een ‘Verbouwingsverkoop’ waarbij men bijvoorbeeld twee mooie dekbedovertrekken kan kopen voor de prijs van één. Hiervoor gaat de hele voorraad Vandyck artikelen uit ’t Heen naar de Princestraat en we hebben extra producten kunnen bemachtigen die wij met een mooie korting aanbieden. Na 13 augustus zijn we in de Princestraat op donderdag, vrijdag, zaterdag en maandag open.’


Aanbod

‘Dat wij nu een nieuwe winkel openen, wil niet zeggen dat we uit ’t Heen vertrekken’, verduidelijkt Marijke. ‘Daar gaan we gewoon door met de andere mooie producten die we aanbieden. We zijn nu druk op zoek naar een team medewerkers dat ons gaat helpen van beide winkels een succes te maken. In september gaan we de winkel in de Princestraat verbouwen.

Medio oktober gaat de Vandyck Experience Store officieel open en is daar het complete aanbod uit de nieuwste collectie van Vandyck te vinden.’


>

De Vloerkledenstudio: nieuw         in pand bij Plug Meubelen

advertorial n ‘Ik werk al meer dan twintig jaar in de tapijtbranche’, vertelt eigenaar Alex Trouw. ‘De roots van die passie liggen in Turkije. Ik was actief in de toeristenbranche en iemand schakelde mijn hulp in voor verkoopdemonstraties in het Nederlands en in Engels: in sommige hotels waar ik werkte werden karpetten verkocht aan toeristen, maar de verkopers zelf spraken geen woord buiten de deur, vandaar.'


'Dat ging me zo goed af en ik vond het zo leuk om te doen, dat ik solliciteerde op een advertentie waarin gevraagd werd naar een ‘tapijtadviseur met ervaring’. Ik werd aangenomen bij een bedrijf op de PC Hoofdstraat in Amsterdam: een van de toplocaties waar Perzische tapijten worden verkocht.’ Alex breidde zijn productkennis verder uit: handgeknoopt en handgeweven, hij kan er alles over vertellen. ‘Niet alles is tegenwoordig 100 % met de hand gemaakt, maar mijn voorliefde gaat uit naar de schoonheid van het handgeknoopt tapijt.’ Na Amsterdam runde hij zaken in Rotterdam en Heemstede kwam vaak bij concullega’s over de vloer.

‘Plug Meubelen in Katwijk was daar één van. Naast een volledig aanbod aan meubels, vind je hier ook De Keukenhoek en de Studio Badkamers en nu dus sinds 1 augustus ook een uitbreiding van mijn specialiteit met op de eerste etage een compleet assortiment vloerkleden.’ Op de verschillende ‘beunen’ (vlonders) ligt een prachtige collectie vloerkleden in alle kleuren en maten en van eigentijds tot klassiek.

‘Ik kan alles uit voorraad leveren en kan het overgrote deel van de kleden die hier liggen op maat laten maken. Bij Plug Meubelen wordt klanten de mogelijkheid geboden om een 3D tekening te laten maken. Hoe staat de nieuwe bank in die hoek? Waar komt de kast? En daarin kan je digitaal natuurlijk heel goed een vloerkleed voegen. Gewoon om te kijken hoe het complete plaatje eruit ziet.’


Tot slot benadrukt Alex het belang van de persoonlijke aandacht en service die hij zijn klanten te bieden heeft: ‘Door mijn jarenlange ervaring in de branche, weet ik waarover ik praat. Daarbij heb ik een geweldige collectie aan vloerkleden en de mogelijkheid om langs te komen voor een zicht afspraak met geselecteerde tapijten ook buiten openingstijden.


De Vloerkleden Studio (bij Plug Meubelen), Ambachtsweg 3, 2222AH Katwijk aan Zee, 06 4300 0406, info@devloerkledenstudio.nl, www.devloekledenstudio.nl

>

‘Kattuks’ dialect vereeuwigd op porselein

Advertorial n Het Katwijks dialect blijkt een bron van inspiratie; ook voor Cora van den Oever en Joyce Hoogeveen. Zij vereeuwigen het Katwijkse dialect op porselein in de kleuren van de Katwijkse vlag: blauw en wit, en houden het op deze unieke manier levend gehouden.


Van den Oever uit Katwijk en Hoogeveen uit Leiden ontmoetten elkaar ruim tien jaar geleden bij hun toenmalige werkgever (Bibliotheek Bollenstreek). Tijdens een jarenlange intensieve en vruchtbare samenwerking bij leesbevorderingsprojecten ontstond niet alleen vriendschap, maar ook wederzijds respect en stimulatie voor elkaars creatieve ideeën. Zo ontstond een mix van creativiteit, handwerk, liefde voor taal, boeken én mensen blij maken.


Enthousiast

Op de Kunstmarkt in het Katwijks Museum, vorig jaar september, vond het servies gretig aftrek bij het toegestroomde publiek en leverde veel enthousiaste reacties op van oudere Kattekkers die het dialect nog steeds onder de knie hadden. Maar ook van jongere generaties die daar meer moeite mee hebben, maar het wel leuk vinden om er op deze manier aan herinnerd te worden of kennis mee te maken.


Van den Oever en Hoogeveen (samen Creatief Lokaal Katwijk) besloten daarop hun servieslijn verder uit te breiden. Het recent uitgegeven Katwijks Woordenboek is een extra inspiratiebron. De serviesstukken zijn voorzien van woorden of gezegdes in ‘Kattuks’ dialect en sommigen bevatten tevens herkenbare tekeningen van Katwijk.


Eierdopjes

Het servies bestaat onder andere uit theepotten (met theelichtje), bekers, koekjesschaaltjes, schaaltjes, eierdopjes, peper & zout stelletjes en tegeltjes met gezegden. Het assortiment wordt nog regelmatig uitgebreid.

Het serviesgoed is te koop bij boekhandel Het Baken (Secretaris Varkevisserstraat 37) en bij de Giftshop ‘Steeds aan zee’, Princestraat 1.


Het Kattuks servies. | Foto: pr


26 / 28

Prikkertjes

Op het prikbord met foto en tekst voor 8,50 euro

Zo'n prikkertje kan gaan over de geboorte van uw (klein)kind, een verjaardag, een jubileum, felicitaties voor het behalen van een (school)diploma, etc.


De tekst (max. 20 woorden) en foto (minimaal 1 Mb) kunt u e-mailen tot dinsdagochtend 10.00 uur naar receptie@uitgeverijverhagen.nl of brengen bij de receptie aan de Ambachtsweg 7a in Katwijk (bedrijventerrein 't Heen).


Betaling van 8,50 euro dient u te voldoen aan de receptie. Na betaling worden tekst en foto geplaatst.

Foto's kunnen op vrijdag na plaatsing weer aan de receptie worden opgehaald.


Kleine advertenties van particulieren worden alleen zonder foto of logo geplaatst.

Tekst: tot 25 woorden 10,50 euro; tot maximaal 50 woorden 21,- euro.


De redactie behoudt het recht om foto's of teksten zonder opgaaf van redenen te weigeren.

>

Orgelconcert                in De Fontein

Musicus Hugo van der Meij organiseert samen met een aantal andere muzikanten een zomerserie met instrumentale concerten in kerkgebouw ‘De Fontein’ aan de Willem de Zwijgerlaan in Katwijk.Morgen, vrijdag 14 augustus, speelt Van der Meij samen met Martin Mans ‘de mooiste orgelimprovisaties’.

Vrijdag 21 augustus staan ‘de mooiste liedbewerkingen van Rens de Winter op panfluit, piano en orgel’ op het programma met Rens de Winter, Jolanda van de Wege, Rens de Winter en Hugo van der Meij.Om de 1,5 meter te waarborgen kunnen er slechts 45 mensen per concert aanwezig zijn.

Om te komen luisteren, dient u een mail met uw naam, adres, woonplaats en het aantal personen + concertdatum te mailen naar info@hugovandermeij.nl

Mail snel, vol=vol.

De entree bedraagt 10 euro p.p. voor volwassenen en 7 euro p.p. t/m 12 jaar; de concerten beginnen om 20.00 uur (deur open om 19.30 uur).

Van der Meij is dirigent van drie koren in het land, en Chr. Mannenkoor Eben-Haezer mannenkoor in Katwijk.Boeketdienst

‘Geestelijke groei door vrijmoedigheid en eenvoud’. Dit is het thema van de boeketdienst op zondagavond 16 augustus om 19.00 uur in de Immanuëlkerk (Kerkstraat, Rijnsburg). Spreekster is Miep van der Woude uit Voorhout, de muziek wordt verzorgd door Marc van Starkenburg & band en dienstleider is Marjo Vergunst.

In verband met het Covid-19 virus zal er vooraf een plaats gereserveerd moeten worden. Dit kan via

www.protestantsrijnsburg.nl

>

Met FitStap weer fit en vitaal

Na een succesvolle eerste cursus start op zaterdag 29 augustus de tweede cursus Fitstap bij atletiekvereniging (AV) Rijnsoever.


FitStap is een nieuw, uniek beweegprogramma opgezet door de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). Het doel van FitStap is dat deelnemers zich in twaalf weken (weer) fit en vitaal voelen. Daarbij is niet alleen voldoende beweging belangrijk; de combinatie van een gezonde geest in een vitaal lichaam staat centraal.

De tweede FitStap-cursus start op zaterdag 29 augustus om 09.30 uur in Katwijk. FitStap coach Wilma Ouwehand helpt de deelnemers om zich vitaler, fitter en gezonder te voelen. Of je nu al een basisconditie hebt of niet. Of je gezond bent of rekening moet houden met een beperking. FitStap is leuk én haalbaar.

De deelnemers trainen gedurende het programma één keer per week in een groep, onder begeleiding van FitStap coach Wilma Ouwehand. Tijdens de trainingen is er – naast beweging – ook aandacht voor voedingskennis, motivatie/coaching en cognitieve fitness. Daarnaast trainen de deelnemers twee keer in de week zelfstandig. Deze momenten kunnen zij zelf inplannen. Ook gaan de deelnemers aan de hand van opdrachten en tips actief in de weer met het aanpassen van hun leefstijl.


Via een gratis app worden de deelnemers gemotiveerd en hebben ze contact met elkaar en met de coach. Naast fysieke bijeenkomsten vindt er dus ook online, interactieve ondersteuning plaats. Het verkrijgen van inzicht, vergroten van het zelfvertrouwen, laagdrempeligheid, haalbaarheid en plezier staan bij FitStap voorop.


Het 12 weken durende programma FitStap kost 139,- euro. Aanmelden kan via www.fitstap.nl.