Katwijk Speciaal

21 mei 2019

Katwijk Speciaal 21 mei 2019


Rijnvogelvrouwen naar Topklasse

De dames 1 van FC Rijnvogels werden kampioen en promoveren naar de Topklasse. | Foto: PR

Voetbal n Zaterdag 18 mei schreven de Rijnvogelvrouwen 1 geschiedenis. In de uitwedstrijd bij het altijd lastige DSS werd met 3-0 gewonnen en omdat concurrent Berkel met 3-3 gelijk speelde kon de kampioensvlag worden gehesen. Voor het eerst gaan zij in het volgende seizoen spelen op het allerhoogste landelijke amateurniveau. De vrouwen van trainer Wim Bouckaert hebben het hele seizoen bovenaan gestaan en behaalden ook al de eerste periodetitel. Rechtstreeks kampioen worden is natuurlijk het allermooiste en niet via de altijd onvoorspelbare nacompetitie hopen alsnog te promoveren. Na de winterstop slonk de voorsprong op de concurrentie maar de vorm werd juist op tijd hervonden en met een terecht kampioenschap bezegeld. Na jarenlang in de eerste klasse te hebben gespeeld is nu dan eindelijk de doelstelling bereikt. Mede dankzij de goede organisatie en de faciliteiten die de vrouwenafdeling bij de club kent. Want daar waar vrouwenvoetbal- dat overigens steeds populairder wordt- een beetje een ondergeschoven kindje lijkt, is dit op de Kooltuin heel anders. Het geloof en investeren in deze belangrijke tak van de club heeft zich uitbetaald. Waarvan akte!

Verlengde Westerbaan is officieel geopend

opening n Er ging een lange weg aan vooraf om het laatste korte stukje van de Westerbaan eindelijk te realiseren. Vorige week woensdagmiddag werd de officiële opening verricht door wethouder Rien Nagtegaal.

Onder de genodigden twee ex-wethouders Willem van der Plas en Klaas Jan van der Bent. 'Jullie waren er tijdens het wethouderschap al volop mee bezig maar nu is het zover.

'Het ligt er allemaal prachtig bij, vertelde iemand gisteren mij nog. Voor sommigen was het een droom maar voor anderen tevens een nachtmerrie.

'We zijn er goed uitgekomen met de klankbordgroep en met Natura 2000. Er ligt nu een mooi fietspad en een ruiterpad. Het is een bijzondere plek en alles gaat goed samen. Het fietspad is een onderdeel van het snelfietspad dat van Leiden nu nog doorgetrokken moet worden naar de Boulevard. Daar gaan we nu met elkaar aan werken'.

De automobilist kan tevreden zijn en rijdt nu vloeiend door vanaf de Westerbaan naar de Koningin Julianalaan. Het voormalige 'ommetje' via de Cantineweg is passé.

Hotspot archeologie

gemeentehuis n Op woensdag 22 mei wordt in de Burgerzaal van het gemeentehuis weer plaats gemaakt voor een hotspot archeologie. Archeologen van AWN Rijnstreek nodigen iedereen in de gemeente Katwijk en omgeving uit om mee te helpen bij het verder determineren van zo'n 70 bijzondere aardewerkvondsten uit de Zanderij.

Tijdens de hotspot-middagen in februari zijn er ongeveer 350 vondsten uit de Zanderij samen met inwoners uit Katwijk, studenten en andere geïnteresseerden beschreven. Nu van deze vondsten is beschreven wat het is, is het tijd om te bepalen hoe oud de vondsten precies zijn. Hiervoor roept AWN Rijnstreek de hulp in van dr. Menno Dijkstra, een deskundige op het gebied van aardewerk uit de Merovingische periode.

Iedereen die hierbij wil helpen is woensdagmiddag 22 mei van 12.00 tot 16.00 uur welkom op het gemeentehuis.


Rubriek n Opgejut

Europese titels voor Katwijkse karateka's

Extra zand op het strand

| Foto: Piet van Kampen

Op weg naar verkeersveilig Katwijk

De betrokkenheid is groot'

Congres: 'Op weg naar verkeersveilig Katwijk'

Verkeersveiligheid verdient en krijgt volop de aandacht. | Foto: Piet van Kampen

veilig n Vorige week dinsdag was er een minicongres in het gemeentehuis. Een twintigtal burgers vanuit verschillende disciplines bogen zich over de uitkomsten van een vooronderzoek en discussieerden over een aantal thema's over verkeersveiligheid binnen de gemeente. Daar valt op veel gevaarlijke plaatsen het nodige aan te verbeteren. Het was een vervolg op eerdere sessies.

Door Piet van Kampen

Door middel van een interactie op de gemeentelijke website waarop men gevaarlijke plaatsen kon markeren, de inbreng van de stakeholders (de deelnemers aan de 'werkgroep') en veel straatinterviews kwamen de knelpunten in beeld. Wethouder Rien Nagtegaal: 'De betrokkenheid van Katwijkers is groot, ook in het verkeer. Dat blijkt wel uit de bijna 900 meldingen die wij de afgelopen 3 maanden hebben gehad. Vooruitblikkend: 'Wat gaan we doen in de komende periode en wie gaat wat doen? Wat doet de gemeente, wat doen organisaties zoals de Fietsersbond en wat doen de scholen?'

Dat laatste is met name belangrijk omdat er veel scholen binnen de gemeente zijn en daar de verkeersveiligheid extra aandacht verdient. Gevaarlijke kruispunten zijn onder meer Koningin Julianalaan/Bosplein en Molentuinweg/Wassenaarseweg (Katwijk), Oegstgeesterweg/Tramstraat/Oranjelaan en rotonde Sandtlaan/Bosplein (Rijnsburg). De Brouwerstraat en de Sandtlaan (Rijnsburg), De Zeeweg, de Hoorneslaan, de Biltlaaan en de Boulevard (Katwijk) en de Hoofdstraat (Valkenburg) komen in de top-tien van de gevaarlijkste straten voor.


Thema's

Er werd een aantal thema's behandeld. 1). Fietsveiligheid. Onderzoek naar voorrang voor fietsers op de rotondes. Een jaarlijkse fietsscan om de veiligheid te verbeteren. 2). Infraknelpunten. Bosplein/Koningin Julianalaan en Molentuinweg/Wassenaarseweg verdienen prioriteit. 3). Obstakels op de stoep. In samenwerking met diverse partijen stoepen veilig en overzichtelijk houden. 4). Scholenaanpak. Er zijn al scholen die actief zijn op dit gebied (School op Seef). Politiekids werkt goed. 5). Voetgangers verdienen meer aandacht. Er is vooralsnog nog volop 'werk aan de weg'.

Varkensstaart?

Dit is waarschijnlijk een deel van een prikkeldraadversperring uit de Tweede Wereldoorlog. | Foto: Gieny van Asten-Westra

OPGEJUT n "Zo af en toe komen we tijdens het jutten ook interessante dingen tegen. Soms beginnen we onze 'jut' in de duinen richting Wassenaar om via het strand weer terug naar Katwijk te gaan.

Eén van de jutters vond langs het duinpad in de zeereep de onderzijde van een schroefpiket, de z.g. 'varkensstaart', (vanwege de krul). Dit waren palen die in de grond werden gezet en waar de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog prikkeldraadversperringen mee maakte.
De onderzijde van de schroefpiket heeft de vorm van een kurkentrekker, waarmee hij ongeveer een halve meter diep in de grond gedraaid kon worden. De bovenzijde blijft ongeveer een meter boven de grond uitsteken. Daar zaten meerder ogen en haken om prikkeldraad aan te bevestigen. Een overblijfsel van de Atlantikwall en dat zoveel jaren later…"

Dauwtrappen in Berkheide

Zanglijsters en andere zangvogels leert men aan de zangherkennen in het Natuurcentrum Jan Verweij. | Foto: Dineke Kistemaker Foto: Cor de Mooy

natuur n Ga op donderdag 30 mei van 7.00 tot 9.00 uur mee op pad met de boswachter van Staatsbosbeheer. Geniet van de vroege ochtend, met vogelconcerten en een gezond ontbijtje in het duin.

Hierna ga je op pad om het gebied Berkheide te verkennen, waarbij de aandacht vooral uit zal gaan naar de vogels die daar leven. De wandeling gaat door een afwisselend gebied van kale duinen en meertjes. Ervaar de rust van de vroege ochtend en luister en kijk naar de vele vogels die dit gebied rijk is.

De start is op de parkeerplaats bij de Soefitempel aan de Zuidduinseweg 7. Meedoen kost € 12,00 vanaf 8 jaar. Aanmelden kan bij www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/hollands-duin/dauwtrappen-in-het-hollands-duin

Ruilbeurs

Postzegels n Zaterdag 25 mei houdt postzegelvereniging Katwijk-Rijnsburg weer een postzegelbeurs in wijkgebouw 'De Wiek', Fresiastraat 19.

Zoals gebruikelijk is er volop gelegenheid zegels te ruilen. Ook zijn er enkele handelaren aanwezig, waaronder één met ansichtkaarten en scheepsfoto's. Tevens kan men de stuiverboeken van de vereniging bekijken. Wellicht dat daarin nog iets zit voor uw verzameling.
Wellicht heeft iemand nog een oude verzameling - met wellicht een verborgen schat - in de kast liggen. Laat een deskundig lid van de vereniging ernaar kijken. Wie weet wat het waard is. De zaal is geopend van 10.00 tot 14.30 uur.

Roskam Live

Optreden n Op zaterdag 25 mei wordt er weer een Roskam Live georganiseerd door Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn en deze keer is het podium voor Richard en Jack. Deze mannen zullen ons een bijzondere muzikale avond bezorgen. Beide zijn bekend van de Afternooners en andere bands en staan garant voor een avond feest met goede muziek. De entree is gratis. De zaal gaat open om 20.30 uur.

Martin Mans in Nieuwe kerk

orgel n Op zaterdag 25 mei, aanvang 19.30 uur, verzorgt Martin Mans het derde orgelconcert van de Orgelserie 2019, georganiseerd door Stichting Orgelcomité Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee. De kerkdeuren zijn vanaf 19.00 uur geopend. Bij de entree van € 10,00 p.p. krijgt men een programmaboekje van het concert, dat tevens alle programma's van 2019 bevat. Parkeren is gratis op het kerkplein aan de Voorstraat.

Europese titels voor Katwijkse karateka's

Cem Senol en Floris Hoek werden gehuldigd door wethouder Van Helden. | Foto: Piet van Kampen

Vechtsport n Katwijk is een gemeente met een scala aan sporten. Landstitels en Europese titels werden al eerder in diverse takken van sport veroverd. Vorige week maandag werden er weer twee plaatsgenoten gehuldigd die het hoogste Europese podium betraden. Cem Senol (40) en Floris Hoek (22) werden door wethouder Adger van Helden de loftrompet gestoken.

Door Piet van Kampen

Het nieuwe pand van Gamma aan de Zeilmakersstraat 1. | Foto: PR

Op 17 maart tijdens de 29e Open Europese Kampioenschappen vocht Cem Senol zich naar zijn derde Europese titel in het prokarate heavygewicht. De eigenaar van Dojo Osaka die hij in 2013 oprichtte versloeg drievoudig wereldkampioen de Spanjaard Augustin Alcazar. 'De finale gingen over 5 ronden. Het was een sterke gozer en ik won van hem tijdens 'the best of five' blikt de sympathieke Senol op zijn prestatie terug.

Wat is het geheim van zijn succes? 'Creatief en op maat trainen. Een gevecht is soms net een soort schaakspel' is zijn uitleg. Floris Hoek won voor de derde keer op rij in de categorie full-contact Kort daarna werd de succesvolle sportman ook Nederlands kampioen in Almere. Tijdens de Europese Kampioenschappen won hij nog eens de stijlprijs voor zijn dynamische manier van vechten. Oftewel 'knokken zoals collega Senol het telkens noemt als hij met passie over zijn sport praat.

Zowel Senol als Hoek zijn al diverse keren in Japan, de bakermat van deze sport, geweest. De droom van Hoek is om ooit nog eens in Japen eerste te worden. Waarom zou deze niet uitkomen voor de man die zijn levenswijze helemaal op zijn favoriete sport heeft ingericht?

Gamma Katwijk gaat verhuizen

vernieuwd n GAMMA Katwijk is vanaf woensdag 29 mei in een nieuw én groter pand aan de Zeilmakerstraat 1 te vinden. Er is voor een vernieuwd concept gekozen waardoor de doe-het-zelver in het vervolg sneller, makkelijker en beter zijn inkopen kan doen en geïnspireerd aan de klus kan beginnen.

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan en in het nieuwe pand. Naast een geheel nieuw assortiment krijgt de bouwmarkt een heel nieuw uiterlijk. De nieuwste GAMMA is veel overzichtelijker door de lage schappen en een duidelijke navigatie. Ook liggen de artikelen geclusterd in 'kluswerelden' waardoor het voor klanten direct duidelijk is waar alles voor het project te vinden is. De bezoeker overziet in één oogopslag de totale winkel.


Er is veel focus op beleving en inspiratie om klanten te enthousiasmeren met hun klus aan de slag te gaan. Zo is in de vernieuwde bouwmarkt de eerste 'dat vraag ik-balie' van Nederland te vinden. Deze balie staat midden in de winkel en hier is altijd een medewerker aanwezig om klanten van deskundig advies te voorzien. Verder zijn er op de schermen in de bouwmarkt en via slimme interactieve zuilen handige klusvideo's te bekijken.

Daarnaast is het assortiment flink onder handen genomen, met onder andere een uitbreiding in elektra, vloeren en verf. Zo kunnen onder meer spuitbussen en kleurtesters in iedere gewenste kleur gemengd worden. Via de vernieuwde vloerenselector kunnen klanten nog eenvoudiger hun juiste vloer kiezen. Ook het slim wonen assortiment is uitgebreid met onder andere slimme thermostaten, energiezuinige 'slimme' verlichting, draadloze schakelaars en robotgrasmaaiers. In de nieuwe bouwmarkt is het ook mogelijk om diverse ijzerwaren per stuk te kopen, zo kunnen klussers direct verder met hun klus en betalen zij nooit teveel.

"De nieuwe GAMMA in Katwijk maakt klussen makkelijker en nog leuker. We hebben alles in huis om iedereen te helpen. Het team kijkt ernaar uit om klanten de vernieuwde winkel te laten zien!", aldus Paul Verduijn, bouwmarktmanager GAMMA Katwijk.

Feestelijke openingsweek

Iedereen is welkom vanaf woensdag 29 mei om 9.00 uur. Dan wordt de nieuwe bouwmarkt op feestelijke wijze geopend. In de openingsweek, van 29 mei tot en met 1 juni, vinden tal van feestelijke activiteiten plaats, handige workshops en demonstraties. Bovendien profiteren bezoekers van extra scherpe aanbiedingen.

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 22 mei

09.00 uur: Damesgym

14.00 uur: Country Line Dans

19.00 uur: Modinettes

Donderdag 23 mei

10.00 uur: Soos kaarten

14.00 uur: Ouderensoos
20.00 uur: Jokeren

Vrijdag 24 mei

10.00 uur: Soos kaarten

19.30 uur: Darten
20.00 uur: Algemene ledenvergadering

Zaterdag 25 mei

10.00 uur: Soos Kaarten
21.15 uur: Vrije Dansavond

Maandag 27 mei

19.00 uur: Biljarten
19.30 uur: Country Line Dans
19.30 uur: Dames Volleybal
21.00 uur: Heren Volleybal
in gymzaal van Lierestraat

Dinsdag 28 mei

19:45 uur: Bridge

20.00 uur: Sjoelen

De Coligny

Woensdag 22 mei

20.00 uur: zingen met de Voltreffers

Donderdag 23 mei

14.00 uur: Seniorensoos De Eendracht
20.00 uur: Linedance-lesavond. Zaal open vanaf 19.00 uur

Zaterdag 25 mei

20.00 uur: Bingo. Zaal open vanaf 19.00 uur. Leeftijd vanaf 18 jaar.

Maandag 27 mei
20.00 uur: Mozaieken of andere hobby's bij een lekker kopje koffie

Dinsdag 28 mei

20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Noord-Noordoost

Woensdag 22 mei

09.30-10.30 uur: Zumba

18.00 uur: Junioren en senioren, majoretten in Pieter Groen

Donderdag 23 mei

09.45-10.45 uur: Conditietraining
20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Vrijdag 24 mei

20.00 uur: Bingo

Maandag 27 mei

14.00 uur: Dammen senioren 55+
17.30-18.30 uur: kl. Jeugd majorette
18.30-19.30 uur: gr. Jeugd majorette
20.00-22.00 uur Repetitie gezelligheidskoor
Kattuks Volk. Kom eens vrijblijvend meedoen

Dinsdag 28 mei

10.00-12.00 uur: Linedance
13.30-15.30 uur: Linedance
18.30-20.00 uur: Jeugddammen vanaf 6 jaar
20.00 uur: Dammen

Tweede editie puberoudercafé

opvoeden n De organisatie en de ouders kijken met een heel goed gevoel terug op de eerste puberoudercafé. Het was fijn om met elkaar in gesprek te gaan over pubers en waar je als ouders tegen aanloopt.

Op 22 mei staat de volgende puberoudercafé gepland. Hierbij nodigen wij alle ouders van pubers uit die het fijn vinden om eens met elkaar in gesprek. Waar loop je zoal als ouders tegen aan in de opvoeding. Neem bijv. social media, wat doet je kind op het internet? Daar gebeurd zoveel, waar je soms als ouders te weinig van af weet. Ook pestgedrag en groepsdruk is een probleem, op social media vind dit natuurlijk ook plaats maar is veel moeilijker aan te pakken.

Het puberoudercafé is op 22 mei open vanaf 19.30 uur en zal van start gaan om 20.00 uur de locatie is Huize Callao Welzijnskwartier, Callaoweg 1. Namens het team puberoudercafé hopen wij u dan te mogen verwelkomen.

Buurtfeest in de Koestal

Street4You n Samen met de bevlogen buurtbewoners van Koestal4Kids houdt Welzijnskwartier dit jaar weer een Street4You in de Koestal, Katwijk aan de Rijn. Deze vindt plaats op 29 mei, van 13.00 tot 16.00 uur op het grasveld van de flat aan de Prins Bernhardlaan 140-186. Een gezellige middag waarop de buurt bij elkaar komt. Voor jong en oud is er van alles te doen.

Er is voor ieder wat wils. Van knutselen tot sportactiviteiten in het grote opblaas-pannavoetbalveld, van de fruitsatébar tot springkussen. Ook dit jaar werken we weer samen met diverse organisaties, zo komt het jeugdorkest van DSV een demonstratie geven. Voor de volwassenen is er ook genoeg te zien en te doen, zoals het bijwonen van een authentieke Eritrese koffieceremonie. Deelname aan alle activiteiten is gratis.
Vrijwilligers zijn altijd welkom. Wie een uurtje wil meehelpen, bijvoorbeeld bij de sportactiviteiten of als helpende hand bij het knutselen kan mailen of bellen naar wijkwerker Marloes de Mooij op marloesdemooij@welzijnskwartier.nl, tel. 06-13423863

Inloopochtend

Schelp n Op 22 mei start er een inloopochtend op woensdag van 10.00 tot 11.30 uur in buurtcentrum de Schelp in de Suurmondstraat in de Hoornes. Naast de donderdagochtend inloop kunnen buurtbewoners nu ook terecht op de woensdag. De ochtenden worden door buurtbewoners in samenwerking met Welzijnskwartier georganiseerd. Doel is buurtbewoners met elkaar in contact te brengen.

Deze inloop is bedoeld voor alle bewoners, ongeacht leeftijd of afkomst, die behoefte hebben aan contacten. Er is gelegenheid om gezellig met elkaar te praten onder het genot van een kop koffie of thee met wat lekkers er bij. Ook zullen er, als blijkt dat daar interesse voor is, activiteiten georganiseerd worden. Iedereen is welkom en de koffie staat klaar.

Rij mee met de Overduinrit

motorrit n Op 25 mei wordt er wederom de jaarlijkse Overduinrit gereden. Een rit voor de Cliënten van Topaz, locatie Overduin te Katwijk, georganiseerd door motorvereniging Easy Riders Kattuk. Motoren begeleiden de bussen van Topaz tijdens een mooie rit in de Bollenstreek.

Vanaf 12.00 uur is het verzamelen bij ons clubhuis aan de 1e Mientlaan (ca. 100 meter voor ingang Vliegveld Valkenburg). Om 13.00 uur vertrekken wij naar locatie Overduin waar de koffie/thee klaar staat. Samen met de bewoners willen wij om 13.45 uur de rit starten.
Er is een mooie route uitgezet in de Bollenstreek. Tijdens de rit is er ook een koffiepauze bij Marente, locatie Berkhout te Lisse.
Rond 16.30 uur is de stoet weer terug bij het clubhuis waar alle cliënten en hun begeleiders en natuurlijk de deelnemers kunnen genieten van heerlijke fish en chips.
Alle motorrijders zijn welkom om gezellig mee te rijden. De deelname is 10 euro per persoon. De opbrengst komt ten goede aan de bewoners van Overduin en Campagneteam Huntington.
Wie in het bezit is van een trike of zijspan en het leuk vindt om samen met een cliënt de rit te rijden, kan zich opgeven bij secretaris@easyriderskattuk.nl

Stoomtreindag aan het Valkenburgse Meer

Op Hemelvaartsdag kan men meerijden in de locomotief. | Foto: PR

smalspoor n Donderdag 30 mei is het Hemelvaartsdag. Deze dag is uitgeroepen tot nationale stoomtreindag. Bij Stoomtrein Katwijk Leiden worden twee stoomlocomotieven opgestookt en kunt u een stukje meerijden op de voetplaat naast de stoker en de machinist.

Al bijna 50 jaar onderhouden en restaureren de vrijwilligers van Stoomtrein Katwijk Leiden een grote collectie stoomlocomotieven. Deze locomotieven staan opgesteld in het museum en in de stoomlocomotievenloods. Maar als tijdens rijdagen 's morgens in alle vroegte een stoomlocomotief wordt opgestookt, komt dit bijzondere museum bij Katwijk pas echt tot leven. Met Hemelvaartsdag worden twee stoomlocomotieven ingezet.

Foto: Andrea Olthof

Meerijden op de voetplaat

Omdat het Nationale Stoomtreindag is, poetsen de stoker en machinist hun locomotieven extra op. In de groene lak van beide locomotieven kun je je spiegelen en de koperen leidingen zullen glimmen in het zonlicht. De magie van een stoomlocomotief zal nooit verdwijnen. Op deze speciale dag mag u komen kijken bij het vuur en kunt u zelfs een stukje meerijden op in de cabine. Een unieke ervaring voor jong en oud.

In dit kindvriendelijke museum gaat u terug in de tijd. U kunt ook nog meerijden met een ouderwetse dieseltrein en rondstruinen tussen de historische gebouwen in het buitenmuseum. Binnen in het museum valt ook veel te ontdekken. En als kinderen voorzichtig zijn mogen ze ook met hun handen kijken.

Volwassenen betalen € 9,00 voor een stoom- en een dieselrit + de toegang tot het binnen- en buitenmuseum. Kinderen van 4 t/m 12 jaar mogen voor € 7,00 naar binnen en de allerjongste kinderen mogen gratis mee. Parkeren kan gratis voor de deur.

Derde editie Kattukse Maestro weer vol bekende Katwijkers

dvs n Op vrijdag 7 juni wordt weer strijd geleverd om de eretitel Kattukse Maestro 2019. Vier bekende Katwijkse prominenten dirigeren op deze avond het orkest van DVS on Stage en de winnaar wordt de opvolger van ds. Alblas die het afgelopen jaar de wedstrijd op zijn naam schreef. Plaats van handeling is het clubgebouw van DVS aan de Nieuwe Duinweg 51, aanvang 20.30 uur, de toegang is gratis.

Het is inmiddels een echte traditie geworden. Voor de derde keer nemen bekende Katwijkers het op een speelse wijze tegen elkaar op. Zonder enige ervaring in het dirigeren van een orkest durven ze voor de mannen en vrouwen van DVS on Stage te staan en zo het spelen van best pittige muziekstukken tot een goed einde te brengen. Bij één van de nummers wordt het orkest ook ondersteund door een zangeres. Een vakkundige jury beoordeelt de prestaties en roept de winnaar uit van de Kattukse Maestro 2019.

Vorige week woensdag werden de kandidaten voor de editie 2019 bekend gemaakt en voorgesteld aan het orkest waar ze de komende vier weken mee gaan optrekken.

Kandidaat 1 is de heer Peter Ouwehand. Directeur van Ouwehand Bouw en inmiddels de derde generatie Ouwehand die leiding geeft aan het bedrijf dat al 70 jaar bestaat en reeds 20.000 woningen heeft gebouwd.

Kandidaat 2 is mevrouw Anne Heijnen. Sinds dit jaar toegetreden als notaris bij het gerenommeerde kantoor Verhees Notarissen. Afkomstig uit de Betuwe maar sinds enige jaren definitief gesettled in de Duin- en Bollenstreek.

Kandidaat 3 is mevrouw ds. Cornelie Vreugdenhil-Mijnarends. Predikant bij de Gereformeerde Kerk te Katwijk aan Zee sinds 2014 en daarvoor verbonden aan de gemeente als pastoraal medewerker.

Kandidaat 4 is de heer Adger van Helden, lid van het CDA en wethouder van de Gemeente Katwijk met de portefeuille Samenleving, Werk en Financiën.

De presentatie van de avond is in handen van de oud-deelnemers Nicoline Schuitemaker en Noël Bergman. De vakkundige jury bestaat uit voorzitter Johannes Leertouwer ondersteund door Piet de Vries en wethouder Jacco Knape van de Gemeente Katwijk.

Historische dag voor Rijnvogelvrouwen

Jeanette van Belen (midden) was goed voor twee treffers. | Foto: PR

voetbal n Het is gelukt. De missie is geslaagd. Met een klinkende 0-3 overwinning bij DSS werd het kampioenschap binnen gehaald. Rijnvogels is na een verblijf van slechts twee seizoenen kampioen van de hoofdklasse. De derde promotie in vijf jaar, een ongelofelijke prestatie. Volgend seizoen topklasse op De Kooltuin, wie had dat ooit mogen dromen. Acteren op het allerhoogste amateurniveau van Nederland. Trots, kippenvel en blijdschap.

Waar iedereen eigenlijk verwachtte dat het volgende week D-Day zou zijn, werd het al snel duidelijk dat dit een bijzondere middag aan het worden was. Rijnvogels schoot uit de startblokken met prachtig voetbal. Het duurde dan ook niet lang voordat de score werd geopend tegen een gehavend DSS. Nog geen tien minuten gespeeld en het was Jannette van Belen die het eindstation was van een prachtige aanval. De ontlading was direct groot bij de eerste goal. Niet veel later was het Jeanny Harders die met een geplaatst schot de keeper tot een noodgreep met haar voet dwong. En dan de berichten op de andere velden. Berkel staat achter tegen Klarenbeek met 2-1.

| Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy


Na een korte drinkpauze denderde Rijnvogels door. Het was wederom Jannette van Belen die met haar vijftiende treffer van het seizoen de marge verdubbelde. En het succesverhaal was nog niet over. Na een goede combinatie was het ditmaal Ramona van der Harst die het voorbereidend werk van Jannette van Belen succesvol afmaakte. Rijnvogels in een zetel en wat was het genieten van deze sprankelende eerste helft.


Verdedigend klopte het uitstekend deze middag en het tempo laag hoog.Toch weer de stand op de andere velden checken. Inmiddels heeft Berkel binnen twee minuten de achterstand omgebogen in een voorsprong. De tweede helft netjes uitvoetballen en toen al snel bekend werd dat het 3-3 werd in Klarenbeek met nog twintig minuten te spelen begon het toch een beetje te kriebelen. En dat bleek niet onterecht. Ondertussen ging de wedstrijd verder. Rijnvogels heerste met aanjager Ramona van der Harst als motor op het middenveld en Rijnvogels speelde een gewonnen wedstrijd.

Inmiddels is het duidelijk dat Klarenbeek tegen Berkel in een 3-3 gelijkspel is geëindigd. Dat zou betekenen dat Rijnvogels kampioen is. Toen het eindsignaal klonk kon het feest losbarsten. Een prachtige prestatie van een groep voetballers die overloopt van de individuele kwaliteit en talent. Een mix van veel nieuwe gezichten en clubmensen heeft geleid tot dit prachtige kampioenschap. Feest op het veld, de kampioensshirts werden aangetrokken en 'We are the champions' schalde uit de speakers.

Een heerlijke ontlading. Er werd weer een prachtige ontvangst georganiseerd door de mensen op de club met applaus, vuurwerk en confetti shooters. Ook een afgevaardigde van de KNVB was aanwezig, met een prachtige kampioensoorkonde en voor iedereen de welbekende KNVB-medailles.

Gratis snuffelen tijdens derde Watersportdag Katwijk

watersport n Katwijk zorgt voor groeiende belangstelling voor watersport in de omgeving. Daarom wordt op zaterdag 25 mei het grasveld naast de Rijn tegenover de jachthaven en onderaan de helling van de voormalige KNRM boothuis ingericht als evenementenplein.

Vrijwilligers van de 11 deelnemende verenigingen en bedrijven laten jonge watersporters en hun ouders deze dag gratis kennismaken met wat er zoal in Katwijk aan watersport mogelijk is. Er is een veelvoud aan activiteiten, variërend van stand up paddle boarden tot sloeproeien, van kanovaren tot zeilen en van het spectaculaire flyboarden tot bootje bouwen. En natuurlijk ontbreekt het springkussen en de snackkar niet.


Je kan deze dag van 12:00 tot 16:00 op het uitwateringskanaal van de Oude Rijn tussen de Binnensluis en Koningin Julianabrug gratis snuffelen aan verschillende watersporten die je in Katwijk kan beleven. Voor het kanoën kan je je melden bij de kraam van Aquasports of Skuytevaert. Wil je stand up paddle boarden, meld je aan bij de kraam van Gearfreak, of Surfschool Katwijk. Nog nooit in een sloep geroeid? Geef je dan op bij de kraam van Ferox. Wil je je liever laten varen, je kan een tochtje met een sloep van Marina Rijnsburg. Hiervoor kan je je aanmelden op de steiger van de jachthaven.


Ook voor degenen die droog willen blijven zijn er verschillende activiteiten, zoals makreel roken, balance boarden bij de kraam van golfsurfschool SurfKaravaan en gezellig langs de verschillende kraampjes struinen. Dit alles wordt muzikaal ondersteund door Zeemanskoor K.W.V Skuytevaert bij de vis en friet snackkar van Nederzandt. Uiteraard is ook het restaurant in de jachthaven geopend.
Ieder krijgt na afloop een leuke verrassing, zodat de belangstelling voor de watersport een vervolg kan krijgen. Het complete programma is te vinden op de website van het evenement: www.watersportdagkatwijk.nl en op Facebook.

Zingend Geloven met Laudamus

Zangavond n Op zondag 26 mei wordt de volgende Zingend Gelovendienst gehouden om 17.00 uur in de Vredeskerk Baljuwplein 1. Voorganger is de bekende dominee Taco Koster. Hij leidt de dienst onder het thema 'Eenzaamheid' en zal een tweetal korte meditaties verzorgen.

Medewerking wordt verleend door het bekende koor Laudamus o.l.v. Rob van Efferink uit Rijnsburg. De organist Hans den Dulk zal het koor begeleiden. Tevens zal Rob van Efferink de samenzang begeleiden en op piano een improvisatie verzorgen. De liederen voor de gemeente bestaan uit psalmen en geestelijke liederen uit de bundel J.de Heer en Evangelische liedbundel.
Na afloop is onder het genot van koffie de mogelijkheid om over de dienst na te praten.

Zingen voor hoop

zangavond n Zaterdagavond 11 mei werd in de Oude Kerk de jaarlijkse zangdienst gehouden in het kader van de actie Cycle For Hope.

Het thema was "Samen tegen de verslaving". Vanuit de Stichting de Brug Midden Nederland zal een team uit Katwijk deelnemen aan het "Rondje Nederland" (1200 km) van 27 t/m 29 juni. Medewerking aan deze zangdienst werd verleend door de Mannenzanggroep Sion, soliste Jacomina van der Plas-Vooijs en de organisten Henk Perdok en Dirk van Duijvenbode. De avond stond onder leiding van ds. F. van der Bosch. Ruim 200 bezoekers kunnen terugkijken op een mooie avond en de opbrengst van de collecte wordt besteed aan de actie Cycle for Hope.

Hemelvaartsdag bij De Rank

dauwtrappen n Zoals al jaren onze gewoonte is gaat Hervormde Gemeente De Rank ook dit jaar op Hemelvaartsdag wandelen in het mooie duingebied achter Overduin. De start zal zijn om 9.00 uur vanaf de parkeerplaats van Overduin aan de Nachtegaallaan. Aansluitend komt men om 10.00 uur bijeen in de kapel van Overduin voor een meditatieve dienst. Ook wie niet meewandelt is welkom in de dienst. Daarna is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten met een kopje koffie of thee in de Sjanshoek.

Opbrengst

collecte n In de week van 6 t/m 11 mei vond weer de jaarlijkse collecte plaats van de Maag-lever-darmstichting. Ondanks dat slechts een klein aantal collectanten de straat op ging werd tot een bedrag van € 954,32 opgehaald. Langs deze weg willen wij alle gulle gevers en collectanten bedanken. Met dit geld wordt voorlichting en wetenschappelijk onderzoek bekostigd.

Wie de collectant gemist heeft maar toch de maag-lever-darmstichting een warm hart toedragen, dan kan men op mlds.nl meer informatie vinden over de meer dan 40 ziekten van maag-lever of darmen.

Amerikaans koor zingt in De Fontein

Het Dorth College Choir is te horen in De Fontein. | Foto: PR

Concert n Op dinsdagavond 28 mei is er een concert van het Amerikaanse Dorth College koor in kerkgebouw 'De Fontein'.

Dordt College is een Liberal Art University in Sioux Center, in de staat Iowa (Amerika). Van de ongeveer 1300 studenten, met voorouders uit voornamelijk Nederland, komen er 55 naar Nederland om in verschillende steden in Nederland te zingen.

De universiteit is in 1955 opgericht en kent veel studierichtingen. De naam van de universiteit is een verwijzing naar de synode van Dordrecht, wat dit jaar exact 400 jaar geleden is. De dag nadat zij optreden in Katwijk zijn ze daarom ook in Dordrecht te vinden. Het is alweer het 28ste concert in Katwijk en de 29ste in Dordrecht.

Bijzonder om te noemen is dat bij de 55 koorleden ook wat ouderejaars zijn, enkele leden die al eerder hier waren. De koorleden worden ondergebracht in gastgezinnen in Katwijk en omgeving. Dit bezoek waarderen de studenten altijd enorm. Dordt College kent meerdere koren en alleen de beste zangers mogen mee naar Nederland.

Het concert is gratis, wel wordt er een collecte gehouden voor de verbouw van de Kapel van Overduin. Kerkgebouw 'De Fontein' is te vinden achter het gemeentehuis aan de Willem de Zwijgerlaan 1A. Het concert begint om 20.00 uur.

Ouderenbonden zijn niet eendrachtig

Naar aanleiding van de heftige commotie rond de bushalte in de Tramstraat leek er ook iets moois te ontstaan voor de senioren in Katwijk. Leek. Heel teleurstellend heeft de PCOB Katwijk de AOBK en de PCOB Rijnsburg-Valkenburg aangegeven niets te zien in het samen optrekken bij situaties welke hierom vragen. Situaties waarbij het hard nodig is zich te verenigen, zoals dit gebeurde bij het protest tegen de opheffing van de bushalte bij het Dienstencentrum de Zwanenburg.

De PCOB Rijnsburg-Valkenburg gaf direct aan zich samen met de AOBK achter de ouderen uit de omgeving te scharen. De PCOB Katwijk reageerde via bestuurslid R. de Vries op persoonlijke titel zich eveneens achter de actie te scharen. De COBK, eveneens een ouderen bond in Katwijk met juist veel leden uit het bewuste gebied liet helemaal niets van zich horen. Met de drie ouderenbonden uit Katwijk, die samen ook al eens in 2018 optrokken bij een groot verkiezingsdebat voor de gemeenteraad, zouden bij een verdere samenwerking toch heel goed de belangen van de senioren in Katwijk kunnen behartigen. Helaas, de man waarvan je het juist niet zou verwachten, de voorzitter van de PCOB Katwijk en oud-wethouder Wim van der Plas, kapt de samenwerking af. Het argument van de heer van der Plas is dat de landelijke belangen worden behartigd door de overkoepelende organisatie van de PCOB-KBO, de plaatselijke belangen door de bestaande contacten met de politiek en ambtenarenkorps van de gemeente Katwijk. Laat dit laatste nu het belangrijkste zijn waar het om gaat voor alle senioren in Katwijk. De beweegredenen van de PCOB Katwijk naar hun collega-bonden zijn vaag en onduidelijk, onbegrijpelijk en erg jammer voor de ouderen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Waarom wel een verkiezingsdebat organiseren en hierbij steun zoeken bij andere ouderenorganisaties maar hier geen vervolg aan geven? Of hier andere, persoonlijke belangen meespelen is dan de vraag. Maar dit mag je dan toch niet doen over de hoofden van mensen voor wie je zegt te staan. Het moet toch ook voor de overheid fijn zijn om met één groep belangenbehartigers om tafel te zitten. De PCOB Rijnsburg-Valkenburg en de AOBK, samen goed voor meer dan 1100 leden, staan klaar om de belangen van 45% van de Katwijkse bevolking te beschermen en hiervoor op te komen. Deze beide verenigingen zullen hier dan ook zeker mee doorgaan, waarbij de deur voor andere verenigingen gewoon open blijft staan. Het hoeft de identiteit van de verenigingen niet aan te tasten, maar samenwerking is wel in het belang van alle senioren. www.aobk.nl

Cantilene zoekt versterking

Foto: Cor de Mooy

jubileum n Sinds 1980 is Kamerkoor Cantilene een begrip in Katwijk. Het koor zingt hoofdzakelijk klassieke muziek en het leeuwendeel wordt a capella uitgevoerd. In de afgelopen jaren heeft Cantilene zijn medewerking verleend aan diverse evenementen en was o.a. op 4 mei te beluisteren bij de herdenkingsdienst in de Dorpskerk.

Volgend jaar hoopt het koor zijn veertigjarig jubileum te vieren met een jubileumconcert, met een selectie uit werken die de afgelopen veertig jaar zijn uitgevoerd. En voor dit jaar staat nog een kerstconcert op het programma.
Cantilene heeft echter een probleem. Door ziekte en andere omstandigheden moesten enkele leden afhaken en heeft het koor qua bezetting de ondergrens bereikt. Daarom dringend is men op zoek naar nieuwe leden, zodat er weer een stevige basis ontstaat. Met name bassen, tenoren en alten zijn meer dan welkom.
Het is mogelijk om voor het kerstconcert op projectbasis mee te werken.
Wie geïnteresseerd is, is welkom op de repetitie op maandag van 20.00 tot 22.00 uur in de Dorpskerk aan de Kerklaan, of neem contact op met Adri van Rijn, tel. 4029682.

Gezamenlijk bewegen

Groep 7 van de Colignyschool ging vorige week op bezoek bij DSV|Duinrand voor een sportieve middag. | Foto: PR

Duinrand n Dinsdag 14 mei zijn de kinderen van groep 7 van de Colignyschool op bezoek geweest bij het vernieuwde verzorgingstehuis DSV|Duinrand. In het kader van de opening van het nieuwe complex zijn in en rond de instelling die week verschillende activiteiten georganiseerd. Samen met de leerkracht van Colignyschool zijn voor deze sportieve middag verschillende spelactiviteiten bedacht, die door oud en jong gespeeld konden worden. De leerlingen van groep 7 hebben samen met de bewoners een ontzettend sportieve en gezellige middag gehad, waar door alle deelnemers met veel genoegen op wordt terug gekeken. Met en tegen elkaar is er o.a. gesjoeld, hoefijzer geworpen, is een hockeyparcours afgelegd en ook een aardappelrace gehouden. Jong en oud hebben genoten. Nog voor de zomervakantie zal een aantal bewoners bij de kinderen van de Colignyschool op bezoek komen. Van beide zijden wordt naar dit bezoek uitgekeken.

Extra zand op het strand

suppletie n Alweer een pijpleiding vanaf een baggerschip voor de kust naar het strand? In 2015 was dit ook al het geval maar toen was het duidelijk waar het om ging. De zandsuppletie die noodzakelijk was om het project 'Dijk in duin' met de ondergrondse parkeergarage te realiseren.

Door Piet van Kampen

Informatieborden met daarop de uitleg waarom deze werkzaamheden worden verricht moeten de nieuwsgierige passanten helderheid verschaffen. Door 400.000 kubieke meter zand verdeeld over het strand te spuiten blijft Katwijk goed beschermd tegen de zee. Vanaf de eerste strandopgang gerekend vanaf de zuidkant van de Boulevard tot aan het uitwateringskanaal wordt deze gigantische hoeveelheid nieuw zand over het strand verspreid.

Tijdens de werkzaamheden kunnen de strandgangers op het strand en in de zee blijven recreëren. Wel dient er op zee een afstand van 300 meter van het baggerschip door watersporters in acht te worden genomen. Bezoekers dienen ter hoogte van de pijpleiding het werkterrein aan de duinzijde te passeren en honden moeten aan de lijn worden gehouden. Deze werkzaamheden zullen door Rijkswaterstaat elke 4 á 5 jaar worden uitgevoerd om het zand dat door natuurlijke erosie verdwijnt regelmatig aan te vullen.


21 / 28

Uit de krant van 9 mei

Omwonenden Dorpsweide pleiten voor beweegbare brug

Enkele omwonenden van de Dorpsweide in Valkenburg willen dat de beoogde nieuwe brug nabij het Botenpad beweegbaar wordt. Dat laten zij weten in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.

De bewoners betogen dat zij in 2010 de kavels hebben gekocht van de gemeente, waar hun woning het jaar daarna op is gebouwd, in 2011, voordat de gemeente het plan had ontwikkeld om een vaste brug te realiseren. Omdat de brug vast wordt, kunnen zij dan niet meer met hun vaartuigen van en naar de ligplaats bij hun huis varen, een belangrijke reden om de woning te kopen.

Volgens de bewoners en hun advocaat hebben zij recht op minimaal een planschadevergoeding als deze zou worden aangevraagd bij het college. Een schadevergoeding lost echter niets op, vinden zij. Daarnaast hebben zij ook begrip voor de wens van de gemeenteraad om tot realisering van een langzaamverkeersroute Dorpsweide-Waterlelie door het Botenpad te komen.

Op deze pagina wekelijks enkele artikelen uit De Katwijksche Post

DEZE WEEK IN De Katwijksche Post

Huldiging n Grasshoppers-vrouwen op gemeentehuis

Verkiezingen n Wordt FvD weer de grootste in Katwijk?

Schoolkinderen n leren over energie en besparen

uit de katwijksche post

Drie keer niet scheepsrecht voor Heren 1 Grasshoppers

Met 2 driepunters op rij bracht Sjors Besseling de spanning nog helemaal terug. | Foto: Wim Kulk Foto: Wim Kulk

Basketbal n Afgelopen zaterdag wisten de mannen van Solar-systemen Grasshoppers de finalewedstrijd niet te winnen. De tegenstander uit Rijswijk was na winst voor de beker en uit bij Lokomotief, dit keer te sterk voor de mannen van Jeroen Reitsema, die overigens na 6 seizoenen zijn laatste wedstrijd coachte. Captain Sjoerd van Vilsteren was voor een 3x3 toernooi uitgerekend in de finale in China.

Lokomotief verdedigde vanaf het begin energieker en wist in de aanval vaak de vrije man te vinden. Deze kon vervolgens vaak vanachter de driepuntslijn aanleggen en scoren.

Het team uit Katwijk moest bijna de hele wedstrijd in de achtervolging. Solar-systemen Grasshoppers wist in het laatste kwart nog één keer terug te komen tot drie punten dankzij twee driepunters van Sjors Besseling. Dit mocht echter niet baten, want Rijswijk antwoordde direct met een driepunter en een steal voor een lay-up.

Uiteindelijk eindigde de wedstrijd met een stand van 81-70.

Een mooi seizoen is daarmee tot een einde gekomen waarin een "nieuw" team toch weer een mooie prestatie heeft neergezet.

FC Rijnvogels laat het afweten in eigen huis

Romano van der Stoep (10) schiet over. | Foto: PR

Voetbal n Voor de trouwe volgelingen van de vogels werd de laatste thuiswedstrijd een teleurstelling. Weliswaar stond er niets meer op het spel maar een leuk potje voetbal had een leuke afsluiting van het seizoen kunnen worden. Smitshoek dat zich veilig vanuit de P/D-zone moest spelen nam de overwinning terecht mee terug naar Barendrecht.

Op de 3-1 overwinning van de gasten viel weinig af te dingen. Aan alles viel af te lezen dat zij met passie streden om niet in de nacompetitie te verdagen. Vooral in de eerste helft waren zij de bovenliggende partij en wonnen veel persoonlijke duels. Pas na een kwartier in de tweede helft toen de anschlustreffer door Romano van der Stoep werd binnen geschoten kwam de geest uit de Katwijkse fles en leek er meer in te zitten. Dat 'meer' kwam er niet en de oranje gasten stelden een kwartier voor tijd de voor hen nodige en fel begeerde zege veilig.

De eerste kans was echter voor de vogels maar een kopbal van Romano van der Stoep verdween via een Barendrechts been naast het hok van Ruben Roodnat. De bezoekers antwoordden vrij rap met een schot dat maar net voorlangs rolde. Langzamerhand nam Smitshoek de teugels in handen en waren regelmatig op de Katwijkse helft te vinden. Na een minuutje of 8 lag de bal al in het vogelnest. Er ging nonchalance en balverlies op het middenveld aan vooraf. Sean Verburg was de man die van dichtbij het laatste beslissende tikje aan de voorzet gaf. Een opsteker voor de opponent die de thuisclub niet echt in haar spel liet komen. De nodige creativiteit en nauwkeurigheid ontbrak. Een dieptepass op de geheel (vogel)vrij staande Bart Deprez betekende de 0-2. Zijn vrije doortocht eindigde in een treffer via de binnenkant van de paal en de voorsprong was niet geheel onterecht. Jaap van Duijn had de pech dat zijn vrije trap via de paal weer terugketste maar Romano van der Stoep schoot de rebound van dichtbij te gehaast over. Met 2-0 smaakte de thee voor de Smitshoekers beter dan die voor de thuisclub.

Direct na de hervatting vergat Sean Verburg van dichtbij het duel op slot te gooien. De vogels kwamen vervolgens beter voor de dag dan in de eerste rondgang. Het leidde na een stief kwartiertje tot de treffer van Romano van der Stoep. De strijdlust keerde terug in het rood-witte team. De gelijkmaker leek vervolgens dan ook een reële optie maar enkele scrimmages voor het hok van Roodnat werden door de Smithoekse defensie overleefd. Ook na een corner van Jaap van Duijn was er een reddende schoen op de doellijn. De pot was in evenwicht maar de balans sloeg een kwartier voor tijd door in het voordeel van de bezoekers toen een vrije trap bij de tweede paal door Bart Deprez simpel en doeltreffend werd verzilverd, 1-3. In het restant van het duel kwamen de vogels niet dichterbij en trokken de mannen uit Barendrecht aan het langste eind.

Quick Boys bewijst zichzelf slechte dienst

Bert Steltenpool kopt de bal weg. | Foto: OrangePictures

Voetbal n Tot voor een week leek nog alles mogelijk voor Quick Boys, zelfs een kampioenschap mocht niet worden uitgesloten. Inmiddels is alles veranderd. De kampioen is inmiddels bekend. Na verlies tegen VVOG kon Quick Boys ook tegen Odin'59 niet imponeren. De blauwwitten gingen in Heemskerk roemloos kopje onder en zagen geen moment kans de wilskracht aan de dag te leggen die Odin'59 wel had om deze wedstrijd in winst om te zetten. Nog steeds heeft Quick Boys geen prijs. Met de naaste concurrentie op stoom moet de komende wedstrijd gewonnen worden om alsnog deelname aan de nacompetitie af te dwingen.

Met een sterk gewijzigd elftal ging Quick Boys van start tegen Odin'59 dat een plek inneemt halverwege de ranglijst. De eerste doelkans was voor Quick Boys toen Thijs van Hofwegen Dennis Kaars vond wiens doelpoging rakelings over het doel belandde. Een paar minuten later eenzelfde situatie aan de andere kant van het veld, ook Jeffrey Klijbroek plaatste de bal over het doel.

Na ruim tien minuten spelen kwam Odin'59 op voorsprong. Eerst waagde Thom de Vries een doelpoging die werd gekeerd door Paul van der Helm. Nog was Quick Boys niet uit de problemen. De aanval duurde voort, uiteindelijk wist Jurjen Dikker alsnog te profiteren en zette zijn team op voorsprong. Dat smaakte naar meer. Odin'59 bleef drukken en mocht nog vlak buiten het strafschopgebied een vrije schop nemen, dat was geen probleem voor Paul van der Helm.

Het verschil in positie op de ranglijst was in het spel niet terug te zien. Odin'59 hield steeds veel spelers achter de bal maar was razendsnel in de omschakeling, de teamgenoten wisten elkaar blindelings te vinden en waren bereid af en toe een stapje harder te doen. Aan de andere kant speelde Quick Boys in een te laag tempo over te veel schijven, waardoor men geen moment kans zag Odin'59 te verrassen.
Beide teams begonnen de tweede helft in dezelfde samenstelling. Na zeven minuten mocht Quick Boys weer hoop putten op meer in deze wedstrijd toen Thijs van Hofwegen uit een voorzet van Chima Bosman koppend doelman Barry van Dijk het nakijken gaf. Die hoop mocht Quick Boys een paar minuten koesteren. Of Odin'59 de vrije schop conform de regels had genomen blijft de vraag, die vrije schop was wel de basis voor een nieuwe voorsprong van Odin'59. Thom de Vries werd bereikt, hij vond de vrijstaande Mitchell Bormann die Paul van der Helm kansloos liet.

Nog was het leed niet geleden voor Quick Boys. Met nog een half uur te gaan liet Thom de Vries de 3-1 op het scorebord aantekenen. De blauwwitte verdediging zag er niet goed uit en De Vries kon hier volop van profiteren. Een paar minuten later werd invaller Nigel Hardenberg binnen het strafschopgebied naar de grond gewerkt. Vertrekkend doelman Barry van Dijk belastte zich met de uitvoering en plaatste de bal over het doel. Toch was de gifbeker nog niet leeg voor Quick Boys. Mitchell Borman verhoogde de voorsprong nog naar 4-1.

Met nog een kwartier te gaan zag invaller Bert Steltenpool zijn doelpoging nog door de deklat gekeerd. Dat was de laatste doelkans voor Quick Boys dat moest toezien hoe Odin'59 op zoek bleef naar meer maar het doel niet meer vond.

Japans Inktschilderen

Soefitempel n Op woensdagavond 5 juni om 20.00 uur organiseert de internationaal bekende Zenmeester Beppe Mokuza Signoritti een open avond over 'Japans Inktschilderen als Meditatie'. Hij geeft een inleiding over wat Japans Inktschilderen is, en zal een demonstratie geven. Alle aanwezigen kunnen na afloop ook zelf onder begeleiding een eerste bamboe schilderen.

De avond is gratis toegankelijk voor iedereen met belangstelling.

Na de open avond vindt er in de Soefitempel een vijfdaagse workshop plaats, van 6 tot 10 juni. Tijdens deze workshop is de zen-meditatie open voor iedereen die mee wil mediteren. De meditaties vinden zowel in de vroege ochtend als avond plaats en kosten € 5,00 per keer.

Meer informatie bij Sonja Nijon, el. 06-22391136 of sonja@controcorrente.nl Universele Soefitempel, Zuidduinseweg 7.

Elke woensdag en vrijdag

16.00-17.00 uur: Gladiator Kinder Bootcamp bij Willy Noord, Noordduinseweg 4. Meedoen kost € 5,00. Aanmelden via true@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com

Elke zaterdag

10.00-11.00 uur: Gladiator Ouder-Kind Bootcamp bij Willy Noord, Noordduinseweg 4. Meedoen kost € 7,50 per ouder. Aanmelden via true@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com

Woensdag 22 mei

16.00-17.30 uur: Breek de week golfsurfles bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 23,50.
20.00 uur: Zomeravondzang in de Oude Kerk aan de Boulevard.

Vrijdag 24 mei

• Buitenyoga bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg.
19.00 uur: Kinderconcert Muziekschool in De Burgt, Burg Koomansplein 1.

Zaterdag 25 mei

• Kennismakingsles Golfsurfen of Suppen bij Surfschool Katwijk, Boulevard Zeezijde 3a. Meedoen kost € 20,00.
• Katwijk Fietst! 2019 op Sportpark De Goerie, Goerie 1. www.katwijkfietst.nl
• Watersportdag Katwijk 2019 op en aan het Binnenkanaal, Kanaaldijk 1. Gratis. www.watersportdagkatwijk.nl
09.00-14.00 uur: Zomermarkt op het plein van de Wilhelminaschool, Kerkstraat 21 te Rijnsburg.
10.00-11.00 uur: Yoga aan het water bij Strandpaviljoen Willy Noord, Noordduinseweg 4. Prijs per les is € 9,00.
10.00-17.00 uur: Bunkerdag in het Katwijks Museum, Voorstraat 46.
19.30 uur: Orgelconcert met Martin Mans in de Nieuwe kerk, Voorstraat.

Zondag 26 mei

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.
10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 12,50.
16.00 uur: Optreden The Claptunes bij The Pocket, Badstraat 38. Gratis.

Dinsdag 28 mei

19.00 uur: Lezing over verzetsheld Pieter Dourlein en het Englandspiel, Katwijks Museum, Voorstraat 46.

Woensdag 29 mei

16.00-17.30 uur: Breek de week golfsurfles bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 23,50.
20.00 uur: Zomeravondzang in de Oude Kerk aan de Boulevard.

Donderdag 30 mei

07.00 uur: Dauwtrappen in de duinen. Verzamelen bij Proeflokaal De Buuren en De Roskam, Turfmarkt 2. Meedoen kost € 5,00.
10.30-16.30 uur: Meerijden met de machinist op de locomotief bij Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg 1 te Valkenburg. www.stoomtreinkatwijkleiden.nl
20.45 uur: Quiznight bij Café Boeien, E A Borgerstraat 50.

Vrijdag 31 mei

• Buitenyoga bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg.

Zaterdag 1 juni

• Kennismakingsles Golfsurfen of Suppen bij Surfschool Katwijk, Boulevard Zeezijde 3a. Meedoen kost € 20,00.
10.00-11.00 uur: Yoga aan het water bij Strandpaviljoen Willy Noord, Noordduinseweg 4. Prijs per les is € 9,00.
21.00 uur: Hawaii Party bij De Schuit, Voorstraat 59, Gratis toegang.
21.00-00.30 uur: Beach Party bij SandCbar, Boulevard Zeezijde 43.

Zondag 2 juni

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.
10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 12,50.

12.00 u: RTV Sport; Sporen van vroeger; RTV Magazine 18.00 u: RTV Sport; Sporen van vroeger; RTV Magazine 21.30 u: RTV Sport; Sporen van vroeger; RTV Magazine

Woensdag 22 mei
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Herhaling RTV Magazine van afgelopen zaterdag; 23.00 Non-stop muziek:

Donderdag 23 mei
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;

Vrijdag 24 mei
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;

Zaterdag 25 mei
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 18:00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 Op De Hollandse Toere, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Coby Boere; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;

Zondag 26 mei
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 09.30 uur een kerkdienst vanuit de Protestante Gemeente Rijnsburg (Immanuëlkerk); 11.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel: 071-4013551; 13.00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14.00 Non-stop muziek; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Hervormde Gemeente Katwijk aan den Rijn; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische Maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;


Maandag 27 mei
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, Hans Pley; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;

Dinsdag 28 mei
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 Muziek voor twee.


Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws.

Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin.

Frequenties:

RADIO: Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142.
TELEVISIE: Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131.

AGENDA DE ZWANENBURG

Alle activiteiten vinden plaats in het Dienstencentrum de Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62. Alle dagen is er vrije inloop. Koffie of thee à € 0,50. www.aobk.nl

Woensdag 22 mei

09.30-11.30 uur: fietsen
10.00-14.00 uur: koffie +
14.00-16.00 uur: Meer bewegen voor ouderen
19.00-21.30 uur: Vrij biljarten
19.30-21.00 uur: Avondzang in de Vredeskerk

Donderdag 23 mei

10.00-12.00 uur: Crea-ochtend
10.00-12.00 uur: Bijbeluur
10.00-12.00 uur: Mantelzorgondersteuning

        

Vrijdag 24 mei

08.00-10.00 uur: Bloedprikken

10.45-11.45 uur: Otago
11.45-14.00 uur: Biljarterslunch

Maandag 27 mei
10.00-14.00 uur: Koek & Soepie

10.00-17.00 uur: Opening huiskamer. Meer info www.aobk.nl

Dinsdag 28 mei
09.00-12.30 uur: Rabo Servicepunt
10.00-12.00 uur: Computerinfo
10.00-12.00 uur: Ouderenspreekuur
10.00-12.00 uur: Wijkregisseur
10.00-14.00 uur: Koffie +
14.00-16:30 uur: Damessoos
13.30-17.00 uur: Biljartcompetitie
19.00-21:30 uur: IOV

Elke dag is er vrij biljarten tenzij de agenda anders aangeeft.
Niet leden betalen, bij deelname aan een activiteit, een kleine bijdrage.

AGENDA KAT-RIJN

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, L. de Colignylaan 7. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen van 55 jaar en ouder. www.Kat-rijn.nl

Woensdag 22 mei
14.00-15.30 uur: Line-dance

Donderdag 23 mei
09.15-10.15 uur: Yoga
10.30-11.30 uur: Yoga
14.00-16.30 uur: Klaverjassen/Jokeren

Vrijdag 24 mei
13.30-17.00 uur: Bridgen (slot)

Maandag 27 mei

13.30-17.00 uur: Bridgen

Dinsdag 28 mei
10.00-11.30 uur: Line-dance
14.00-14.45 uur: Meer Bewegen v. Ouderen
13.30-14.40 uur: Mannenzang
15.00-16.00 uur: Dameszang