Leiderdorps Weekblad

20 februari 2019

Leiderdorps Weekblad 20 februari 2019


Eerbetoon aan gouden Jeroen Kampschreur

Jeroen Kampschreur omringd door zijn naaste familie | foto J.P. Kranenburg

sportprestatie n Jeroen Kampschreur heeft tijdens het WK-para-alpineskiën eind januari 2019 vijf gouden plakken behaald. In het Sloveense Kransjka Gora werd hij eerste bij zowel de slalom als reuzenslalom. Een paar dagen later was hij in het Italiaanse Sella Nevea de snelste bij de afdaling, supercombinatie en Super G.

Zelf blijkt hij het meest blij met de op de afdaling veroverde plak. "Van de andere disciplines wist ik dat ik de snelste kon zijn. Maar met de 'Downhill' heb ik weinig ervaring. Toch is het gelukt. Echt kicken", zo liet hij zaterdag stralend weten.

Voor zijn prestaties werd hij gehuldigd in het bijzijn van vrienden en familie.

Lees verder op pag 3

Klaverjassen

kaarten n Koppelklaverjassen op vrijdag 22 februari. Locatie: v.d.Marcktstraat 19b.

Aanvang 20.00 uur.Inleggeld € 6.00 per koppel.
Voor wie alleen is wordt een kaartmaatje gezocht

Tentoonstelling n Nieuw Licht op Leithon

RCL Dames
delen
punten

Nog veel
vragen over
Amaliaplein

Appels met
peren
vergelijken

Peter Glasbeek vertrekt naar Oegstgeest

'Standbeeld' voor Jeroen Kampschreur

Burgemeester Driessen overhandigt prototype standbeeld | foto Nelleke Thissen.

sportprestatie n Jeroen Kampschreur heeft tijdens het WK-para-alpineskiën eind januari 2019 vijf gouden plakken behaald. In het Sloveense Kransjka Gora werd hij eerste bij zowel de slalom als reuzenslalom. Een paar dagen later was hij in het Italiaanse Sella Nevea de snelste bij de afdaling, supercombinatie en Super G.

Zelf blijkt hij het meest blij met de op de afdaling veroverde plak. "Van de andere disciplines wist ik dat ik de snelste kon zijn. Maar met de 'Downhill' heb ik weinig ervaring. Toch is het gelukt. Echt kicken", zo liet hij zaterdag stralend weten. Voor zijn prestaties werd hij gehuldigd in het bijzijn van vrienden en familie.

"Je hebt al de Leiderdorpse Erepenning en Zilveren Speld en bent twee keer uitgeroepen tot Leiderdorps Sportman van het jaar. Als Olympisch kampioen werd je in 2018 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Welke onderscheiding kan ik nog geven voor je uitzonderlijke prestaties van dit jaar?"

door Nelleke Thissen

Toch was burgemeester Laila Driessen afgelopen zaterdag niet met lege handen gekomen naar de informele huldigingbijeenkomst van de Leiderdorpse zitskiër Jeroen Kampschreur. Ze overhandigde de vijfvoudige wereldkampioen een door haar medewerkers vervaardigd prototype van een standbeeld. "Dat ontbreekt nog aan je indrukwekkende onderscheidingenreeks. Tijdens het WK dit jaar heb je echt iets ongelooflijks gepresteerd", zo complimenteerde ze de 19-jarige sportman.

Kampschreur heeft tijdens het WK-para-alpineskiën eind januari 2019 maar liefst vijf gouden medailles behaald. In het Sloveense Kransjka Gora werd hij eerste bij zowel de slalom als reuzenslalom. Een paar dagen later was hij in het Italiaanse Sella Nevea de snelste bij de afdaling, supercombinatie en Super G. Zelf blijkt hij het meest blij met de op de afdaling veroverde plak. "Van de andere disciplines wist ik dat ik de snelste kon zijn. Maar met de 'Downhill' heb ik weinig ervaring. Toch is het gelukt. Echt kicken", zo liet hij zaterdag stralend weten. De vijf gouden plakken komen bovenop zijn toch al zeer verdienstelijke erelijst. Tijdens het WK in 2017 haalde hij er al drie. Hij werd toen eerste bij de Supercombinatie, Giant Slalom en Slalom en vorig jaar veroverde hij tijdens de Paralympics in Zuid Korea goud met de Supercombinatie. Volgens zijn trotse opa Piet van Leeuwen moet Jeroen voor zijn grote successen heel veel doen en laten. "Maar hij heeft de kracht en doorzettingsvermogen ervoor".

Support

De support van zijn ouders en naaste familie is een belangrijk deel van zijn succes, aldus een dankbare Kampschreur tijdens de bijeenkomst voor familie, vrienden en sponsoren. Ook liet hij weten zijn prijzenkast nog verder te willen vullen. "Ik ga me voorbereiden op de Paralympics over twee jaar in China en mee doen aan alle komende wordcups", verzekerde de ambitieuze sportman.

Wetenswaardigheden over zitskiër Kampschreur zijn te vinden op de website www.jeroenkampschreur.nl of www.jeroenunlimited.com.

Nog veel vragen over verkeerscirculatie Amaliaplein

'Huidige verkeerschaos op kruising bij Amaliaplein | foto Nelleke Thissen'

verkeer n Het onlangs gepresenteerde onderzoeksrapport over de verkeerscirculatie rond het Amaliaplein roept nog veel vragen op. Dat bleek maandagavond tijdens het Politiek Forum waar de politieke partijen en enkele bewoners erop reageerden. Het onderzoek is gedaan vanwege de komst van Lidl.

door Nelleke Thissen

De werkzaamheden aan de Zijldijk leveren schade op. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Het is eigenlijk appels met peren vergelijken, meende Bob Vastenhoud (GroenLinks). "In het rapport is alleen de verkeersdoorstroming onder de loep genomen, maar niet de geluidoverlast en luchtkwaliteit. Terwijl volgens wijkbewoner Van Exter bij de uitvoering van de vier onderzochte opties de normen wel worden overschreden.

Ook missen de diverse partijen in alle onderzochte varianten de aanpak van de kruising Willem-Alexanderlaan/Ericalaan, sinds de aanleg een obstakel voor een goede doorstroom van het verkeer. Ze pleitten ervoor om van de kruising een rotonde te maken. "Misschien wel lastig maar niet onmogelijk", betoogde Jeroen Hendriks (D66). Ook werden suggesties gedaan om rotondes te maken van de kruising Willem-Alexanderlaan/Simon Smitweg en Boomgaardlaan/Mauritssingel. En bij de toekomstige uitrit van de Lidl.

Zorgen

Er waren ook zorgen over mogelijke verkeerstoename in de Hoofdstraat. Deze dreigt bij de keuze voor de variant waarbij het verkeer vanaf de Mauritssingel niet meer linksaf de Ericalaan in kan, maar moet omrijden via de Simon Smitweg . "De Hoofdstraat is nauw met heel veel fietsers waaronder scholieren. De veiligheid is in het geding", waarschuwde Arie Jansen (CU).
CDA'er Jan Huisman pleitte dan ook voor aanvullende maatregelen daar. Ook opperde hij de mogelijkheid van tweerichtingsverkeer op de fietspaden langs de Willem-Alexanderlaan.

Slachtoffer

De variant met éénrichtingsverkeer op de Ericalaan richting Willem-Alexanderlaan gaat extra druk op de Simon Smitweg leggen. De wijk Holtland wordt daarvan het slachtoffer, zo vrezen de bewoners.
Volgens mevrouw Noorman, voorzitter van de bewonersvereniging, zijn alle onderzochte opties nadelig voor haar wijk vanwege meer geluidsoverlast en slechte luchtkwaliteit door stilstaande auto's. Omdat, zo meldde ze, door de verwachte toename het verkeer daar steeds vast zal staan. De Holtlandbewoners kunnen dan nauwelijks meer hun wijk in en uit. En fietsende scholieren moeten een onneembare vesting zien te veroveren.

Niet ideaal

Wethouder Joosten (VVD)erkende dat geen van de vier gepresenteerde opties ideaal is. Verkeerstechnisch wel maar niet op het gebied van geluid- en stofoverlast. Wel proeft hij bij de fracties een voorkeur voor de variant eenrichtingsverkeer Ericalaan(richting Willem-Alexanderlaan) met tweerichtingsverkeer Simon Smitweg en de optie tweerichtingsverkeer Ericalaan en tweerichtingsverkeer Simon Smitweg. "Maar beiden creëren een verkeerstoename op de Simon Smitweg", realiseert hij zich.

De wethouder zegde toe alle aangedragen voorstellen en opmerkingen mee te nemen in de verdere uitwerking van de plannen om uiteindelijk een weloverwogen besluit te kunnen nemen. Daarvoor bestaat enige tijdsdruk want het is de bedoeling dat Lidl in 2020 zijn deuren opent.

Jeroen Hendriks (D66) verwacht dat door de aangedragen suggesties waaronder een rondweg en rotondes de uitkomsten van het verkeersonderzoek heel anders kunnen zijn. Roeland Schmidt (PvdA) pleitte ervoor om bij de verdere uitwerking van de plannen alle belanghebbenden te betrekken. Zoals nu voorgesteld wordt de huidige drukte op de Ericalaan ingeruild tegen meer overlast voor de Simon Smitweg. "De pijn moet eerlijker worden verdeeld", aldus Schmidt.

Rijbewijskeuringen voor senioren

LEIDERDORP n Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht bij de RijbewijskeuringsArts op 25 februari, 11 en 25 maart en vervolgens minimaal twee keer per maand bij de Thuiszorg ActiVite, Simon Smitweg 8, Leiderdorp.

Informatie en een afspraak maken: Bent u lid van de thuiszorg dan neemt u contact op met ActiVite, telefoon: 071-5161415. Bent u geen lid dan belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 036-7200911. Zelf een datum reserveren kan via de website: www.rijbewijskeuringsarts.nl. Tarieven per januari 2019 (incl. BTW): 75+ B/E € 45,00, medisch € 65,00, C/D/E (ook voor code 95) en Taxipas € 65,00. Leden van ActiVite en/of CNV/FNV/ouderenbonden krijgen € 10,00 korting op bovenstaande prijzen. Let op: Het is niet mogelijk rechtstreeks bij de locatie een afspraak te maken. Voordat u naar de keuring gaat dient er eerst een Gezondheidsverklaring gekocht te worden en is verkrijgbaar bij de gemeente en via internet op mijn.cbr.nl (inloggen met DigiD). U beantwoordt de vragen en stuurt de Gezondheidsverklaring naar het CBR. Binnen een week krijgt u het Keuringsverslag dat de arts moet invullen per post of via de mail toegestuurd van het CBR. De verwerking en beoordeling door het CBR kan tot 3 maanden in beslag nemen. Geadviseerd wordt om tijdig een afspraak te maken voor een keuring. Ook inwoners uit omliggende gemeenten zijn welkom.

Schoolkorfbaltoernooi

sport n Op woensdag 17 april 2019 vindt bij de leukste Korfbalvereniging van Leiderdorp: Velocitas weer het jaarlijkse Schoolkorfbaltoernooi plaats. Een groep enthousiaste vrijwilligers organiseren dit toernooi altijd met veel plezier en een hele hoop hulp van andere vrijwilligers. De middag vindt plaats van 13:30 tot ongeveer 17:00 uur.

Het wordt slechter voor het beter wordt

wegwerkzaamheden n Al sinds oktober wordt er hard gewerkt aan de dijkverbetering Zijldijk in de Boterhuispolder.

Ondanks het feit dat de aannemer veel van haar werkzaamheden vanaf pontons op het water uitvoert, heeft het gebruik van mobiele kranen en zware vrachtwagens het wegdek van de Zijldijk flink beschadigd. Ook het Leiderdorpse stuk van de Zijldijk heeft schade opgelopen. Her en der vertoont het asfalt lange scheuren en zijn er de nodige verzakkingen. Bewoners maken zich zorgen en hebben de gemeente Leiderdorp gevraagd er op toe te zien dat bij de komende asfalteringswerkzaamheden ook dit deel van de weg wordt meegenomen.

Help de hommels de lente door!

Hommels zijn belangrijke bestuivers. Heet ze welkom in uw tuin!

Zit u eindelijk te genieten van de voorjaarszon…. wordt u plotseling opgeschrikt door een zwaar gebrom. Iets scheert rakelings langs u heen. Grote kans dat het een hommelkoningin is. Wees gerust, ze heeft het niet op u voorzien, maar op bloemen.

Ergens eind februari, begin maart worden de hommelkoninginnen wakker. 's Zomers- meteen na de paring-zijn ze in winterslaap gegaan. Na ± 8 maanden worden ze wakker met een geweldige honger. Ze gaan op zoek naar nectar en stuifmeel. Nectar is een zoete stof die bloemen produceren om bestuivers te lokken. Al drinkend komen ze in aanraking met stuifmeel. Een deel van het stuifmeel wordt bij de volgende bloem achtergelaten, zo zorgen hommels voor de voortplanting. Zonder bijen-hommels zijn ook bijen-geen appels, aardbeien, tomaten en nog veel meer wat wij lekker vinden. Energie opdoen is hun eerste doel. Er wacht een belangrijke taak: een nieuwe hommelgemeenschap stichten. De oude is aan het eind van de zomer met alle honderden bewoners gestorven. Alleen de nieuwe koninginnen blijven leven. Een deel van het stuifmeel wordt opgegeten om de eierenstokken tot ontwikkeling te brengen. De rest plaatst de koningin als voedsel bij haar eitjes in het nest. Na het ontwikkelingsproces van ei, larve tot pop komen na ± 21 dagen de werksters uit.Zij nemen het verzamelen van voedsel van hun moeder- de koningin- over, bouwen het nest uit, houden het warm en verdedigen het. De nieuwe hommelkolonie is een feit. Het is hard werken voor hommelkoninginnen, vroeg in het voorjaar zijn bloeiende planten schaars. Gelukkig hebben wij lang geleden "onze" vroegbloeiende bloembollen naar Nederland gehaald. Maar ze vormen ook een probleem, de bloembollenteelt maakt ruim gebruik van bestrijdingsmiddelen zoals Neonicotinoide. Deze insecticiden worden door de plant opgenomen waardoor het gif ook terecht komt in de nectar en het stuifmeel. Door de inzet van onze burgemeester en de vorige gemeenteraad zijn in Leiderdorp massa's biologische bollen geplant. Hommels kunnen ook terecht bij wilgen, die zijn overladen met stuifmeel.En ook tuinliefhebbers zorgen voor een keur aan voorjaarsbloeiers. Helaas zijn er ook veel zgn. 'tegeltuinen'. Begrijpelijk in deze drukke tijden, maar ze bieden de hommels en andere beestjes heel weinig. Stel u hebt zo'n tuin en wil toch iets voor de hommels doen. Dat kan gemakkelijk. Zet wat potten neer of verwijder een paar tegels en plaats daarin bloeiende-liefst biologisch gekweekte-planten. (Google: bloemen voor bijen) Zo, het feest voor hommels en uzelf kan beginnen!

Zit u te genieten van de beestjes? U kunt meedoen met de Nationale Bijentelling op 13/14 april. Weet u te weinig van hommels? Een eenmalige workshop-over het 'hoe en wat'-biedt hulp. U kunt zich hiervoor opgeven via ontdeknatuur@gmail.com of mail maddyvanholland@ziggo.nl voor informatie

Drukke bijeenkomst energietransitie Zijlkwartier

Veel belangstelling op Bewonersbijeenkomst Zijlkwartier over energietransitie | foto Nelleke Thissen.

ENERGIEAMBASSADEURS n Dat de komende energietransitie bij menigeen leeft bleek onder meer vorige week op een bijeenkomst voor bewoners van het Zijlkwartier, Ouderzorg, Schansen en Driegatenbrug.

Deze was 11 februari georganiseerd door een aantal energieambassadeurs. Ruim honderd geïnteresseerde bewoners togen naar de Prins Willem-Alexanderschool om zich te laten informeren over energiebesparing en duurzame energie. "De belangstelling is enorm. Er zijn veel meer aanwezigen dan het aantal aanmeldingen", constateerde William van Goozen, één van de energieambassadeurs. Raoul Santibañez van het Duurzaam Bouwloket zette helder uiteen wat er op het gebied van energiereductie komen gaat en welke maatregelen bewoners zelf kunnen nemen. In Nederland moeten in 2050 alle woningen aardgasvrij zijn. Dat zijn er in Leiderdorp 400 per jaar. Mensen kunnen echter nu al energiebesparende maatregelen nemen zoals isoleren en energiezuinige lampen en apparaten gebruiken, zo hield Santibañez de bezoekers voor. Dat scheelt in de portemonnee, gezien de huidige stijgende energiekosten. Ventileren voor een gezond klimaat in huis is stap twee, gevolgd door stap drie het aanbrengen van zonnepanelen. Stap vier tenslotte is duurzame warmteopwekking. Nog volstrekt onbekend is hoe en door wie de kosten betaald moeten worden.

De gemeente Leiderdorp wil op weg naar 2050 de CO2-uitstoot in 2025 met 30% reduceren. Ze wil dit bereiken met de hulp van de lokale EnergieAmbassadeurs, die geregeld in de Leiderdorpse wijken informatiebijeenkomsten houden. Bewoners kunnen er de nodige vragen stellen. Daarvoor kan men ook terecht bij het Duurzaam Bouwloket. Dat geeft in deze regio informatie over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en –opwekking en financieringsmogelijkheden. Meer informatie op www.goedleiderdorp.nl en www.duurzaambouwloket.nl.

Leiderdorper Glasbeek wethouder in Oegstgeest

Peter Glasbeek wordt wethouder in buurgemeente Oegstgeest.| Foto: PR

politiek n Peter Glasbeek (burgerraadslid PvdA) verlaat de Leiderdorpse politiek. Hij wordt wethouder in Oegstgeest. Progressief Oegstgeest (PrO) draagt hem voor als opvolger van de onlangs opgestapte Huri Sahin. In onze fractie laat hij een leegte achter, zo meldt PvdA'er McDaniel.

door Nelleke Thissen

De vacature in het Oegstgeester college van B&W is vorige maand ontstaan door het vertrek van Huri Sahin. Zij nam plotseling ontslag vanwege onenigheid met haar partij over het percentage te realiseren sociale woningen. Progressief Oegstgeest (samenwerking PvdA en GroenLinks) moest op zoek naar een opvolger met brede bestuurlijke ervaring die zich snel kan inwerken. Leiderdorper Glasbeek zegt blij te zijn uit alle kandidaten te zijn geselecteerd. Ook kreeg hij voldoende vertrouwen van de fractievoorzitter en wethouders van coalitiepartners VVD en CDA. "Ik zie er naar uit aan deze klus te beginnen. Het wethouderschap in Oegstgeest is een mooie uitdaging".
Volgens PrO-fractievoorzitter Melanie van Driel vormt het meningsverschil waardoor zijn voorganger opstapte geen obstakel voor de nieuwe wethouder. "In het dossier sociale woningbouw hebben we inmiddels een aantal stappen gezet. Er moeten nog de nodige afspraken worden gemaakt. Maar met Glasbeek als wethouder hebben we vertrouwen in een goede voortgang. We weten dat hij zich snel kan inwerken".

Ervaren

Glasbeek was in Leiderdorp wethouder in de periode 2005 tot 2010. Hij moest stoppen omdat de PvdA in 2010 buiten het college viel. In het Friese Harlingen kon hij in 2011 opnieuw aantreden als wethouder. Hij bleef daar tot de verkiezingen in 2014. Vervolgens vervulde hij in Leiderdorp een aantal jaren het voorzitterschap van de lokale PvdA om in september 2018 als burgerraadslid weer de plaatselijke politieke arena te betreden.
Fractievoorzitter Olaf McDaniel vindt het jammer een ervaren fractiegenoot kwijt te raken. "Hij laat zeker een leegte achter. Maar het is voor Glasbeek heel leuk om wethouder in Oegstgeest te worden". Hij heeft, aldus McDaniel, voldoende ervaring om die taak op zich te nemen. "Bovendien zal hij in zijn nieuwe functie een goede bijdrage leveren aan de bestuurskracht in de regio", voegt hij eraan toe. Glasbeek wordt op 28 maart officieel voorgedragen aan de gemeenteraad van Oegstgeest.

Nog niet bekend is wie zijn opvolger als burgerraadslid wordt.


IVN-Lezing: van ijsvogel tot grote zilverreiger; de vogels van Cronesteyn door het jaar heen

natuur n Op zondag 24 februari om 14.00u in de Tuin van de Smid aan het Polderpad in Cronesteyn geeft vogelaar Corinna Vermeulen een IVN-lezing: Van ijsvogel tot grote zilverreiger: de vogels van Cronesteyn door het jaar heen.

De gratis lezing is voor volwassenen en duurt circa een uur. Corinna, lid van vogelwerkgroep Cronesteyn, vertelt over de soorten die (jaarrond en door de jaren heen) in het polderpark voorkomen, maar ook over het werk en methoden van de vogelwerkgroep. Voor meer info: ww.polderparkcronesteyn.nl.

Jongeren uit Leiden en Leiderdorp op reis naar Zambia

De Leids/Leiderdorpse groep gaat op reis met World Servants, een organisatie met dertig jaar ervaring met jongerenreizen naar ontwikkelingslanden. | Foto: PR

reis n Een groep jongeren uit Leiden en Leiderdorp wil in de zomer van 2020 op reis naar Zambia. Op het platteland in het oosten van het land gaan ze samen met lokale bewoners klaslokalen en lerarenwoningen bouwen. Jongeren die mee willen zijn, samen met hun ouders, van harte welkom op een informatieavond op donderdag 7 maart in de Scheppingskerk in Leiderdorp.

De reis wordt georganiseerd door de Protestantse Gemeente Leiderdorp en de Leidse Binnenstadsgemeente. De twee kerken werken samen met World Servants. Deze christelijke organisatie heeft dertig jaar ervaring in het organiseren van jongerenreizen naar ontwikkelingslanden. In die periode gingen bijna 20.000 jongeren met World Servants mee op reis. World Servants werkt altijd samen met lokale instanties. In dit geval is dat een Zambiaanse kerkelijke organisatie. Lidmaatschap van een van de kerken is geen voorwaarde om mee te kunnen, vertelt Martijn Vink, mede-organisator en lid van de Protestantse Gemeente Leiderdorp. "De reis staat ook open voor andere geïnteresseerde jongeren uit Leiderdorp of Leiden. Iedereen kan een bijdrage leveren aan het bouwen aan een rechtvaardiger wereld.'' Vink, zelf arts met veel werkervaring in ontwikkelingslanden, weet zeker dat de reis enorm veel indruk zal maken op de deelnemers. ,,Door de intensieve kennismaking met de Zambiaanse cultuur, levensvisie en gastvrijheid zal deze reis een onvergetelijke ervaring worden.'' Emmie Kaljouw, als jeugdwerker bij de Leidse Binnenstadsgemeente betrokken bij de reis: ,,Het is een geweldige ervaring om samen met leeftijdsgenoten een paar weken naar Zambia op werkvakantie te gaan en iets moois neer te zetten om mensen daar te helpen.'' De reis is bestemd voor jongeren tussen de 16 en 30 jaar en duurt drie weken. Deelname kost 2.340 euro per persoon, bestemd voor reis en verblijf, visum, verzekering en trainingen, maar ook voor de bouwkosten en het afronden van het bouwtraject. Jongeren die meegaan houden het komende jaar sponsoracties om een groot deel van het bedrag bij elkaar te brengen. Per persoon legt World Servants nog eens 610 euro bij. Wie interesse heeft om mee te gaan is van harte welkom op de informatieavond op 7 maart in de Scheppingskerk in Leiderdorp, Van Poelgeestlaan 2, aanvang 20 uur. Wie vooraf meer wil weten kan contact opnemen met Martijn Vink (mmtvink@hotmail.com) of Emmie Kaljouw (jeugdwerk@leidsebinnenstadsgemeente.nl), of kijken op www.worldservants.nl.

Jongeren uit Leiden en Leiderdorp op reis naar Zambia

reis n Een groep jongeren uit Leiden en Leiderdorp wil in de zomer van 2020 op reis naar Zambia. Op het platteland in het oosten van het land gaan ze samen met lokale bewoners klaslokalen en lerarenwoningen bouwen. Jongeren die mee willen zijn, samen met hun ouders, van harte welkom op een informatieavond op donderdag 7 maart in de Scheppingskerk in Leiderdorp.

De reis wordt georganiseerd door de Protestantse Gemeente Leiderdorp en de Leidse Binnenstadsgemeente. De twee kerken werken samen met World Servants. Deze christelijke organisatie heeft dertig jaar ervaring in het organiseren van jongerenreizen naar ontwikkelingslanden. In die periode gingen bijna 20.000 jongeren met World Servants mee op reis. World Servants werkt altijd samen met lokale instanties. In dit geval is dat een Zambiaanse kerkelijke organisatie. Lidmaatschap van een van de kerken is geen voorwaarde om mee te kunnen, vertelt Martijn Vink, mede-organisator en lid van de Protestantse Gemeente Leiderdorp. "De reis staat ook open voor andere geïnteresseerde jongeren uit Leiderdorp of Leiden. Iedereen kan een bijdrage leveren aan het bouwen aan een rechtvaardiger wereld.''

Vink, zelf arts met veel werkervaring in ontwikkelingslanden, weet zeker dat de reis enorm veel indruk zal maken op de deelnemers. ,,Door de intensieve kennismaking met de Zambiaanse cultuur, levensvisie en gastvrijheid zal deze reis een onvergetelijke ervaring worden.'' Emmie Kaljouw, als jeugdwerker bij de Leidse Binnenstadsgemeente betrokken bij de reis: ,,Het is een geweldige ervaring om samen met leeftijdsgenoten een paar weken naar Zambia op werkvakantie te gaan en iets moois neer te zetten om mensen daar te helpen.''

De reis is bestemd voor jongeren tussen de 16 en 30 jaar en duurt drie weken. Deelname kost 2.340 euro per persoon, bestemd voor reis en verblijf, visum, verzekering en trainingen, maar ook voor de bouwkosten en het afronden van het bouwtraject. Jongeren die meegaan houden het komende jaar sponsoracties om een groot deel van het bedrag bij elkaar te brengen. Per persoon legt World Servants nog eens 610 euro bij.

Wie interesse heeft om mee te gaan is van harte welkom op de informatieavond op 7 maart in de Scheppingskerk in Leiderdorp, Van Poelgeestlaan 2, aanvang 20 uur. Wie vooraf meer wil weten kan contact opnemen met Martijn Vink (mmtvink@hotmail.com) of Emmie Kaljouw (jeugdwerk@leidsebinnenstadsgemeente.nl), of kijken op www.worldservants.nl.

Zijlpont weer in de vaart

Vanaf vrijdag 1 maart kunnen fietsers en voetgangers weer gebruik maken van de Zijlpont. | Foto: PR

varen n Voor het 26e jaar gaat de Zijlpont weer in de vaart.

Vanaf vrijdag 1 maart kunnen fietsers en voetgangers weer gebruik maken van deze pontverbinding tussen de noordoostpunt van de Merenwijk en de Zijldijk in Teylingen. In maart vaart de pont alleen op vrijdag, zaterdag en zondag. Van 1 april tot 1 oktober is de pont weer volledig in bedrijf. Met uitzondering van maandag en feestdagen vaart de pont dagelijks, op werkdagen van 12.00 tot 18.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 18.00uur. Voetgangers betalen 1 euro, fietsers 1,20 euro. Kinderen tot 10 jaar (zonder fiets) betalen 50 eurocent.

De Zijldijk is onlangs uitgebreid met een prachtige nieuwe fiets- en wandelroute door de Boterhuispolder.

De Zonnebloem Leiderdorp zoekt vrijwilligers

vrijwilligerswerk n De Zonnebloemafdeling De Driesprong is hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Door toenemende vraag naar activiteiten van de Zonnebloem én doordat de nadruk steeds meer op kleinschalige activiteiten komt te liggen, zijn er steeds meer vrijwilligers nodig. Mensen met een lichamelijke beperking mooie momenten bezorgen. Dat is wat de Zonnebloemvrijwilligers doen. Ze gaan op bezoek en samen eropuit en organiseren vakanties en activiteiten. Zo heeft de afdeling een ritje met de Strandrups in Noordwijkerhout op het programma staan. Maar ook kleinere, 1 op 1 activiteiten. Zo wil Theo graag naar buiten, naar het park. Helaas kan hij dat niet zonder hulp. De Zonnebloem maakt dit soort wensen mogelijk. Met de inzet van veel vrijwilligers. Met het doen van iets heel kleins, kun je al veel voor een ander betekenen. Vrijwilligerswerk bij de Zonnebloem is niet alleen leuk om te doen, maar het geeft ook een goed gevoel. Meer info: Ankie Bandell, 06-55597041. De afdeling De Driesprong is ook te vinden op www.zonnebloem.nl/de-driesprong. Algemene informatie: www.zonnebloem.nl.

Oriëntatie vrijwilligerswerk

workshop n Wie zich vrijwillig in wil zetten of eens van plek of project wil wisselen, maar niet goed weet wat hij of zij wil, is welkom op 5 maart bij de oriëntatieworkshop van Verder Leiden voor inwoners van Leiden, Oegstgeest, Zoeterwoude en op aanvraag Leiderdorp. Verder organiseert trainingen en workshops voor vrijwilligers. In deze workshop krijgen deelnemers informatie over vrijwilligerswerk en gaan ze in kaart brengen welke kwaliteiten ze hebben en wat wensen en mogelijkheden zijn. Hierdoor kunnen ze gericht oriënteren en zoeken naar passend vrijwilligerswerk. Meer info:

www.i-doe.nl/agenda.

Nieuws van de Volksuniversiteit Leiderdorp

Het Kamerlingh Onnesgebouw

In 1859 werd het huidige Kamerlingh Onnesgebouw neergezet in het gebied van de Kruitramp van 1807 als laboratorium van de universiteit. Later in de 19e eeuw werkte daar prof. Kamerlingh Onnes, die het in 1908 tot het koudste plekje op aarde maakte. In 1932 werd het naar hem vernoemd. Eind vorige eeuw verliet de afdeling natuurkunde het gebouw en later werd het betrokken door de Faculteit Rechten, de tegenwoordige gebruiker. In 2004 is het gebouw geheel gerenoveerd door architect Hans Ruijssenaars en won het de Nationale Renovatieprijs. Op zaterdag 2 maart, 11.00 – 13.00, verzorgt Hans Ruijssenaars een lezing over en een bezoek aan het Kamerlingh Onnesgebouw.

Maak zelf een vilten vaasje of kommetje

Vilten is een oud textielambacht waarbij je met je handen uit merinowol, warm water en zeep vilt maakt. De merinowol is er in vele kleuren; daarnaast kunt u met (gekleurde) schapenkrullen en zijden vezels en stoffen de wol versieren. U kunt van wol nagenoeg elke vilten vorm maken, plat en 3D. En de creaties zijn altijd verrassend. Beginners leren de basistechnieken en gevorderden gaan een stap verder.
Deze workshop (maandag 4 maart, 19.30 – 22.00 uur) is gewijd aan het maken van een vaas of kommetje.

Omgaan met je ex: je kind(eren) centraal

Een scheiding kan erg pijnlijk zijn voor al de betrokkenen, en brengt een hele verandering teweeg.
Een scheiding brengt veel emoties met zich. Het kost tijd om ieder zijn nieuwe plek weer te laten vinden. Soms is er over en weer nog onbegrip voor, dat de ex-partner zaken vanuit een ander perspectief bekijkt, dat harmonie ver te zoeken is. Vanuit de praktijk zien Margarita Bernal en Lorien de Roode vaak, hoe ouders worstelen met het omgaan met hun ex. Zij nemen u mee bij de bespreking van dit thema op dinsdag 5 maart, 19.00 – 21.30 uur.

Wat ná de Brexit?

De Britten worstelen met de Brexit en met de wijze waarop die op 29 maart tot stand moet komen. Europa-deskundige Walter Pfeil gaat in op de gevolgen en de kansen voor de Europese Unie en schetst de essentie van de Europese samenwerking. Wat maakt haar uniek? Wat is haar mondiale rol? Hoe pakt Europa de draad weer op en gaat zij de uitdagingen aan? Welke hervormingsvoorstellen komen op tafel? Wat zijn de standpunten van onze eigen Europarlementariërs? Wat is hun rol? Hoe hebben zij gepresteerd? Wat vertellen ze ons over de manier waarop wij zelf effectief invloed kunnen uitoefenen op de Brusselse besluitvorming? Een boeiend relaas met alle ruimte voor uw vragen. Woensdag 6 maart, 19.30 – 21.30 uur.

Informatie en aanmelding

www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel: 071 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).

'Moeilijke film' in Scheppingskerk

film n De film Incendies draait donderdag 28 februari in Leiderdorp. In de Kapelzaal van de Scheppingskerk begint om 19.30 uur de vertelling over het conflict tussen moslims en christenen in de regio en de wanhopige pogingen om los te komen van het verleden.

Als de twintiger-tweelingen Jeanne en Simon Marwan na het overlijden van hun moeder Nawal bij de notaris zijn om haar testament te openen, zitten er twee verrassingen in: een brief te bezorgen aan hun vader - van wie ze dachten dat hij dood was - en een brief voor hun broer van wiens bestaan ze niets wisten. Zo begint de tocht terug naar hun geboortegrond in het Midden-Oosten en een onderzoek naar het verleden van hun moeder, die daarover altijd heeft gezwegen. De Canadese regisseur Denis Villeneuve wisselt in zijn vierde speelfilm Incendies (letterlijk 'verbrand') hun speurtocht in het heden af met het dramatische verhaal van moeder Nawal in het verleden. Incendies is geen gemakkelijke kost, maar wel een film die je bijblijft en tot nadenken stemt. De film is voor € 5 (inclusief consumpties) per persoon te zien in het kerkgebouw aan de Van Poelgeestlaan 2.

Dubbele opening voor Nieuw licht op Leithon

De tentoonstelling "Nieuw Licht op Leithon" belicht het ontstaan van het vroegmiddeleeuwse Leiderdorp. | Foto: PR

museum n Op zaterdag 2 maart wordt de tentoonstelling "Nieuw Licht op Leithon" officieel geopend door wethouder van cultuur Daan Binnendijk. Deze officiële opening voor genodigden, vindt plaats in de Sterrentuin, van Diepeningenlaan 110d.

Tijdens deze bijeenkomst zal Dr. Menno Dijkstra, verantwoordelijk voor de opgravingen in 2013, een lezing houden over "het raadsel van de drie Leithons". Daarna wordt aan burgemeester Driessen van Leiderdorp het eerste exemplaar van het boek "Nieuw licht op Leithon", geschreven door Dr. Menno Dijkstra, overhandigd. De opening wordt muzikaal opgeluisterd door de middeleeuwse muziekgroep Anderfolk.

De Leiderdorpse coverband Casual sppelt in De Hollandsche Tuyn. | Foto: PR

Publieksopening

Op zondag 3 maart wordt de tentoonstelling om 14.00 uur voor het publiek feestelijk geopend door Alcuinus, een geleerde en geestelijke aan het hof van Karel de Grote, die vanuit Engeland de gebieden rond de Rijn bezocht. Gedurende de middag speelt Anderfolk een groot aantal middeleeuwse muziekstukken. Om 16.00 uur sluit het museum zijn deuren.

Spectaculaire resultaten

Deze tentoonstelling laat u de spectaculaire resultaten van archeologische opgravingen zien die in 2013 onder leiding van het archeologisch team van de Universiteit van Amsterdam aan de Hoogmadenseweg in Leiderdorp plaatsvonden, waarbij een vroegmiddeleeuwse nederzetting is blootgelegd, genaamd Leithon. Archeologen hebben daar, geholpen door studenten en Leiderdorpse vrijwilligers in de loop van 6 maanden meer dan 200.000 artefacten opgegraven.
De tentoonstelling "Nieuw Licht op Leithon" belicht het ontstaan van het vroegmiddeleeuwse Leiderdorp en laat tevens zien hoe de bewoners van Leithon daar van de 6e tot in de 9e eeuw na Chr. woonden. Wie waren de bewoners van Leithon? Hoe zagen zij eruit en hoe kleedden zij zich? Hoe zag het landschap er 1300 jaar geleden uit? Hoe zagen hun woningen in deze nederzetting eruit? Wat verbouwden en aten zij? Waarvan leefden zij? Wat geloofden zij? Wat betekende de komst van het Christendom en kerstening? En tot slot: welke factoren waren verantwoordelijk voor het plotselinge einde van Leithon? Op deze en andere vragen geeft de tentoonstelling een antwoord. De tentoonstelling duurt van zondag 3 maart tot en met zaterdag 16 november.

Bingo in het Zijlkwartier

bingo n Buurtvereniging Zijlkwartier organiseert op vrijdagavond 22 februari om 20.00 uur een bingo in het clubhuis aan de v.d. Marckstraat 19.

In totaal speelt u 10 rondes voor een totaal bedrag van € 15,00. Bij 9 rondes speelt u om drie prijzen per ronde.
De laatste ronde is een superronde met waardebonnen. U kunt ook loten kopen voor mooie prijzen.
Aan het eind van de avond is de trekking.
Hebt u met het bingo niets gewonnen, dan gaat u misschien toch naar huis met een troostprijsje. Aan het eind van de avond trekt de organisatie uit een aantal opgehaalde bingokaarten nog wat leuke prijsjes. De bingo duurt tot ca. 23.00 uur.

Feestelijke jubileumconcerten Songs2Sing

muziek n Op 16 en 17 maart vinden 2 vrolijke concerten plaats van het bekende Leiderdorpse popkoor Songs2Sing.

Songs2Sing is een Leiderdorps popkoor van ongeveer 75 vrouwen én mannen en met de eigen liveband Music2Play. Het koor bestaat dit jaar 15 jaar en viert dit uitgebreid met twee swingende concerten in het theater van het Da Vinci College aan de Kagerstraat in Leiden. Voor €15 kunt u ontspannen luisteren, van harte meezingen, volop genieten en krijgt u niet één maar twee pauzedrankjes. Het repertoire voor deze concerten bestaat uit de hoogtepunten uit de afgelopen 15 jaar, waaronder nummers van Queen, Alicia Keys en Adéle. Kaarten zijn te koop bij Daans Bloemenwinkel aan de Santhorst en bij VakantieXperts in Winkelhof. Indien er kaarten over zijn, kunt u natuurlijk ook 16 maart (aanvang 20.00) en 17 maart (aanvang 14.00) aan de zaal uw kaartje kopen. Of bestel online tickets via tickets.songs2sing.net Meer informatie op de website www.songs2sing.nl.

Muzikaal Tuynieren met 'Casual'

muziek n Zondag 24 februari vindt er weer een Muzikaal Tuynieren plaats in Café Restaurant De Hollandsche Tuyn tussen 16.00-18.00 uur. Dit keer zal de Leiderdorpse coverband Casual een geweldige middag verzorgen.

Casual bestaat uit zes muzikanten. Het repertoire is veelzijdig en bestaat gemiddeld uit ongeveer 100 songs en is naar smaak en gelegenheid aan te passen en staat garant voor een geslaagd en gezellig feest. Het plezier in het spelen en zorgen dat een ieder het naar het zin heeft staat bij Casual hoog in het vaandel. Zoals gebruikelijk kan na afloop genoten worden van een eenvoudige maar smakelijke maaltijd voor slechts € 12,50 per persoon. De Dagschotel is deze keer gegrilde runderbavette, jus van rode wijn, witlof met ham en kaas, gebakken kriel (€ 12,50). Reserveren voor het eten via tel. (071) 5411464 is gewenst. De Hollandsche Tuyn, Hoofdstraat 24 in Leiderdorp. Meer info op www.dehollandschetuyn.nl of op Facebook.

cultureel doen

Theatergroep Heldhaftig speelt de voorstelling ' Kerf de labjesrat'

theater n Stichting Jeugdtheater WOUW te Zoeterwoude, organiseert en presenteert zes professionele theatervoorstellingen per jaar, voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Op zondag 17 februari 2019 organiseert WOUW weer een kindervoorstelling, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Een ratje en een man fietsen naar het bos: Kerf en zijn vader Frederick. In het bos bouwen zij een huisje, met een la-bo-rat-orium. Hier kweken ze zaadjes voor de mooiste bloemen en gedachten. Én ze maken Waarheidsdrank, althans dat proberen ze. Van buurman Boer hoort Kerf dat iedereen een moeder heeft. Maar waar is de moeder van Kerf dan? Frederick wil daar niks over zeggen. Is niks zeggen liegen? Of is dat gewoon niks zeggen?
Kerf bedenkt dat Frederick maar eens een slokje Waarheidsdrank moet nemen. En dan komt alles in een stroomversnelling…
De voorstelling duurt ongeveer 50 minuten. Deze voorstelling is te zien in het Ons Huis gebouw, Kosterspad 3 in Zoeterwoude. Het begint om 15.00 uur en de entree is 4 euro per persoon. Er is geen voorverkoop, kaartjes kan je gewoon aan de deur kopen vanaf 14:30.
Het team van Wouw bestaat uit een groep van 8 vrijwilligers, Heleen, Renate, Saskia, Petra, Bart, Florence, Mea en Diana, die deze voorstellingen organiseren. De jeugdtheater voorstellingen zijn 6 keer per jaar te zien in het Ons Huis gebouw in Zoeterwoude. We houden bewust de entree laag omdat we dit zo laagdrempelig mogelijk willen kunnen verzorgen voor de kinderen uit Zoeterwoude en omstreken. Kijk voor meer informatie en de agenda op www.wouwzoeterwoude.nl. Wouw is ook te volgen op Facebook, https://www.facebook.com/wouwzoeterwoude

Leiderdorp schittert in Brussel

Afbeelding Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in België Foto: Ro scan BVBA

n Te zien in Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

TENTOONSTELLING n Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel heeft onder de gezamenlijke noemer 'Dutch Spring' twee prachtige tijdelijke tentoonstellingen samengesteld. Eén toont een verzameling werken van de grote Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. Daarnaast is er een kabinet met 18e-eeuwse tekeningen van de Hollandse School. "Gezicht op Leiderdorp" van Dirk Verrijk (1777) is één van de uitverkoren kunstwerken.

door Nelleke Thissen

"Het is een zeer bijzondere tekening met een heel gedetailleerd panorama. Vooral de weerspiegeling in het water met consequente streepjes is van hoog niveau", zo bewondert Stefaan Hautekeete de tekening van Dirk Verrijk (1734-1786). Hautekeete is conservator Oude Tekeningen van het Museum voor Schone Kunsten van België in Brussel en tevens samensteller van het 'Kabinet der heerlijkste Tekenwerken', de titel van deze tijdelijke expositie in het Brusselse museum. "Zo'n gedetailleerde weerspiegeling in het water zie je niet vaak", weet de conservator. Hij vindt ook de kleur van het werk heel mooi. "Het straalt sereniteit uit". Het panorama toont de Oude Rijn met de voormalige Leiderdorpse brug, die tot circa 1905 een tweeklapsophaalbrug was. Zijn vervanger, een eenklapsbrug, werd in 1965 afgebroken. Links op de tekening is te zien de aanlegplek voor de trekschuit met wachtlokaal voor de passagiers van de toenmalige bootdienst tussen Leiden en Utrecht. De tekening dateert uit circa 1777. Een aanknooppunt is dat Verrijk de voorbereidende schets vóór 1781 ter plekke heeft gemaakt. In dat jaar werd het raam in de westgevel van de Dorpskerk dichtgemetseld vanwege het inbouwen van het orgel. Op de tekening is het venster nog in tact.

Verrast

Peter Diebels van het Leiderdorps Museum is bijzonder verrast dat zo'n mooie pentekening van Leiderdorp op de tentoonstelling in Brussel prijkt. 'We weten dat veel kunstenaars ons dorp hebben vastgelegd waaronder de 18e eeuwse Abraham Rademaker en Pieter Jan van Liender. Maar dit werk van Verrijk kennen we niet". "Gezicht op Leiderdorp" van Dirk Verrijk (pen in bruin, aquarel in diverse kleuren) is één van de 80 werken die uit de eigen collectie van het Museum voor Schone Kunsten voor de tentoonstelling is geselecteerd. Hautekeete maakte de keuze uit 1030 beschikbare tekeningen. Ze zijn afkomstig uit de verzameling van Jean de Grez. De weduwe van deze naar Brussel verhuisde Nederlander schonk de collectie in 1913 aan de Belgische staat.

De twee Dutch Spring tentoonstellingen - schilderkunst van de grote meesters uit de Gouden Eeuw waaronder bijzondere familieportretten van Frans Hals en het Kabinet der Heerlijke Tekeningen - zijn tot 19 mei 2019 te zien in de Musea voor Schone Kunsten van België, Oldmasters Museum, Regenschapsstraat 3 in Brussel.
Meer info op www.fine-arts-museum.be/nl/Dutch-spring

AGENDA Filmhuis Leiderdorp

Donderdag, 21 februari, 14.00 uur

ME BEFORE YOU

Louisa Clark woont in een afgelegen dorpje op het Engelse platteland. Zonder een duidelijke richting in haar leven, hopt de eigenzinnige creatieve 26-jarige van baan naar baan. Haar vrolijke voorkomen wordt op de proef gesteld als ze weer switcht van baan.

Donderdag, 7 maart, 20.00 uur

DARKEST HOUR

Slechts een paar dagen nadat hij premier van het Verenigd Koninkrijk is geworden, moet Winston Churchill meteen een van zijn zwaarste beproevingen doorstaan. Hij moet kiezen of hij met Duitsland over een vredesverdrag wil onderhandelen.

Donderdag, 21 maart, 14.00 uur

OTEZ-MOI D'UN DOUTE

Als de 45-jarige weduwnaar Erwan per ongeluk ontdekt dat de man die hem opgevoed heeft, niet zijn echte vader is, gaat hij op zoek naar zijn biologische vader. Zijn zoektocht brengt hem naar de zeventigjarige Joseph, een man die kort zijn moeder kende. Erwan valt voor zijn charme.

Plaats: Filmhuis Leiderdorp, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110, 2352 KA Leiderdorp. Reserveren via: info@filmhuisleiderdorp.nl. Toegang: 7,50 p.p., donateurs: 5,00. Betaling: contant aan de zaal.

Speuren met Anoebis en Osiris

Speuren in de Egyptische godengeschiedenis. | Foto: PR Foto: MARTIJN BEEKMAN

n Egyptische voorjaarsvakantie in RMO

vakantie n Fan van Anoebis, Isis en Osiris? Je komt al deze Egyptische goden tegen tijdens de voorjaarsvakantie (16 februari tot en met 3 maart 2019) in het Rijksmuseum van Oudheden.

Alle fans van het oude Egypte kunnen hier speuren, knutselen en kleuren in het teken van de tentoonstelling 'Goden van Egypte'. Aan de knutseltafels bij de Egyptische tempel mag iedereen een eigen Egyptische kraag of godenmasker maken, hiërogliefen schrijven en piramides bouwen met Lego. Er is een 'Grote Goden Quiz' audiotour om het Egyptische godenrijk mee te verkennen en er zijn spannende familierondleidingen op zaterdag, zondag en woensdag (15.30 uur). Speuren in de museumzalen kan ook met de Dummie de mummie-speurtocht. Die is voor € 2,95 te koop bij de kassa. Alle overige activiteiten zijn gratis bij een bezoek aan het museum. Vooraf aanmelden voor de familierondleidingen is noodzakelijk. Kijk voor meer op www.rmo.nl/voorjaarsvakantie2019

Grote Goden Quiz

De oude Egyptenaren geloofden in honderden goden, die konden beslissen over alles wat er in de hemel en op aarde gebeurde. Het was dan ook belangrijk om die goden te vriend te houden. Daarom werden ze vereerd in grote tempels en kregen ze mooie geschenken. Met de 'Grote Goden Quiz' audiotour verken je het Egyptische godenrijk en de onderwereld, en met een volle Goden-bingokaart maak je kans op een mooie prijs. De audiotour is voor kinderen vanaf 7 jaar en duurt ca. 45 minuten.

Familierondleidingen

De familierondleidingen in 'Goden van Egypte' nemen je kriskras mee door de tentoonstelling, langs beelden van Egyptische goden en godinnen, papyri met geheimzinnige spreuken en mummiekisten met hiërogliefen. Met vragen en spannende opdrachten ontdek je samen wat ze allemaal betekenen, maak je kennis met de goden en neem je een kijkje in een tempel. De rondleidingen op zaterdag, zondag en woensdag zijn voor families met kinderen vanaf 6 jaar en duren een uur (aanvang 15.30 uur). Ze zijn ze gratis bij een bezoek aan het museum (te reserveren via rmo-tickets.nl). Een rondleiding boeken op een andere dag of ander tijdstip kan ook, dat kost €75 en is te reserveren via www.rmo.nl/rondleidingen (voor beide rondleidingen max. 15 personen).

Lichtshow

Tijdens de voorjaarsvakantie (16 februari t/m 3 maart 2019) is het museum elke dag open van 10.00 tot 17.00 uur. Drie keer per dag (11.30, 13.30 (Eng.) en 15.30 uur) is er op de Egyptische tempel in de hal een spectaculaire lichtshow.

Drone bestrijdt drone op DroneClash

techniek n Om drones op een goede en veilige manier in de maatschappij te laten 'landen', is de ontwikkeling van counter-drone maatregelen cruciaal. Daarom organiseert de TU Delft op zaterdag 16 maart 'DroneClash' in Hangaar 2 Valkenburg airport (coördinaten 52.175558,4.415721).

Tijdens deze spectaculaire competitie, een soort Robot Wars in 3D, moeten deelnemende internationale teams met hun eigen drone(s) zoveel mogelijk andere drones uit de lucht zien te halen. Daarnaast moeten ze een hele reeks 'counter-drone' interventies zien te ontwijken. Na een eerste succesvolle editie in 2018 wordt het publiek dit jaar uitgenodigd om actief mee te doen. Zo nu en dan zal er een 'verdachte' drone door de DroneClash hangar vliegen (een TinyWhoop: een hele kleine consumentendrone). Het publiek moet proberen de drone door middel van hacken uit de lucht te halen. De snelste hackers dingen mee naar een prijzenpot van EUR 1.000. Ga jij de uitdaging aan? Stuur dan een email naar hacking@droneclash.nl.

Probeer het zelf!

Is hacken niet je ding? Maar heb je wel ideeën over hoe je een drone wilt neerhalen? Neem dan je eigen (veilige!) counter-drone attribuut mee. Tennisracket, voetbal of telescopische drone vanger? We zijn benieuwd naar jullie ideeën. Graag geen scherpe, explosieve of anderszins gevaarlijke attributen.

DroneClash biedt ook een platform voor iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling van counter-drone instrumenten. Op de DroneClash Expo kunnen ontwikkelaars en bedrijven hun producten demonstreren en hun ideeën over dit relatief nieuwe veld uitwisselen.

Meer informatie:
www.droneclash.nl
Kaartverkoop:
www.droneclash.nl/tickets/

Lezing over George Eliot's Middlemarch

George Eliot, by Samuel Laurence. | Foto: PR

boeken n Mayflower Bookshop organiseert op zondag 24 februari een lezing over het wereldberoemde de 19e eeuwse roman Middlemarch van de Engelse auteur George Eliot (1819 – 1880), ter gelegenheid van Eliot's 200ste geboortedag.

Eliot's romans worden nog steeds gelezen, en de meeste zijn ook al minstens één keer verfilmd, maar vooral Middlemarch (1872) wordt beschouwd als een tijdloos meesterwerk uit de Britse romangeschiedenis.
Het boek was al vanaf de eerste publicatie een bestseller, en meer recente schrijvers als Virginia Woolf, Martin Amis en Julian Barnes vonden het misschien wel de beste, meest 'volwassen' roman in de Engelse taal ooit. Gastspreker dr. Wim Tigges, gespecialiseerd in de 18e- en 19e eeuwse roman, zal een lezing (in het Nederlands) verzorgen over dit onderwerp. Deze wordt gevolgd door een voorlezing van een gedeelte uit het boek in het Engels.
Aanvang: 16.00. Toegang: gratis. Mayflower Bookshop, Breestraat 142, Leiden. Meer info:
www.mayflowerbookshop.nl.

Cobblestone Stories

film n Ontdek Leiden door de ogen van een buitenstaander, de Amerikaanse professor Antropologie Mark Neupert. In 2017 werd zijn documentaire Cobblestone Stories heel positief ontvangen door bezoekers en pers.
Op zondag 24 februari om 15.00 uur vertonen Erfgoed Leiden en Kennispodium071 de documentaire opnieuw in BplusC Bibliotheek Nieuwstraat. Mark Neupert zal de film toelichten en vertellen over de vervolgfilm die hij aan het maken is. Na afloop is er tijd om hem vragen te stellen.
Kijk voor meer informatie en de trailer op cobblestonestories.org.
Zondag 24 februari, aanvang 15.00 uur. Locatie: BplusC Bibliotheek Nieuwstraat 4, Leiden. Toegang: gratis. Voertaal is Engels.

Concert Marekerk

muziek n Zaterdagmiddag 23 februari bespeelt Willeke Smits het orgel in de Marekerk. Het concert begint om 16.00 uur. Op het programma staan werken van Marpourg, Krebs, Rameau en C.P.E. Bach.

Vrije toegang. Deurcollecte na afloop. Zie voor meer informatie www.marekerk.nl/muziek.

RCL en Barendrecht delen punten

De inzet van Jennifer Biharie gaat net naast het doel van Ricci Geenen

damesvoetbal n De RCL vrouwen openden sterk tegen titelkandidaat Barendrecht. Met lef werd collectief het initiatief naar zich toe getrokken. Dat werd al binnen tien minuten beloond met een fraaie treffer en RCL stond terecht op voorsprong. Veel mogelijkheden liet de ploeg van coach Janet Griffioen onbenut. In de tweede helft zakte het spelpeil aanzienlijk en was het Barendrecht dat vlak voor tijd langszij kwam. Iedereen was tevreden met deze puntendeling maar er had wellicht toch meer ingezeten voor de Racing.

Tekst en beeld: Gert Jan van Heyningen

Het verlies verleden week uit tegen hekkensluiter Klarenbeek voelde niet echt prettig.
Tijd om thuis op het slechte hoofdveld van Sportpark de Bloemerd de bakens te verzetten en de ingeslagen weg van eind verleden jaar voort te zetten. En dat gebeurde.

Temperamentvol

Niet alleen op karakter maar ook technisch was RCL toonaangevend. Gevaarlijke hoekschoppen van Kimberley van Delft leverden kansen op voor Esmée Dekker, Jennifer Biharie en Yara Haasnoot maar het net werd nog niet gevonden.
In de negende minuut werd het aanvalsspel van RCL wel beloond met een fraaie treffer. Opbouw via aanvoerster Lesley Landweer en breed op links naar Esmée Dekker. De beweging met de pass op vrijstaande Madieke Zaad welke met een simpel ogend lobje Yara Haasnoot in stelling bracht die vervolgens doeltreffend scoorde.

De rood-witten, dit keer in het blauw spelend, kregen heel brutaal nog een aantal goede mogelijkheden. Esmée Dekker kreeg veel vrijheid op links. Ook Yara Haasnoot, Madieke Zaad en Jill Sanrodji kregen fraaie kansen om de stand te verdubbelen.
Na een klein halfuur kwam Barendrecht weer in het stuk voor. En Racing doelvrouw Hannah van de Heuvel pareerde met verve de diverse inzetten.

Conditioneel

Na de pauze de controle bij Barendrecht en mogelijkheden maar de counters met de kansen wel voor Jill Sanrodji en Jennifer Biharie.
Barendrecht kreeg in de 55e minuut diverse mogelijkheden om te scoren. Op alle fronten was doelvrouw Hannah van de Heuvel de reddende engel en hield de Racing volledig in de wedstrijd.
Toch eiste het zware ongelijkmatige veld zijn tol. Terwijl niemand meer dacht aan een puntendeling was het vier minuten voor tijd Romy Tombroek van Barendrecht die onhoudbaar via de onderkant van de lat het leer in het doel schoot en de eindstand op 1-1 bepaalde.

Tevreden

Na afloop was coach Janet Griffioen toch blij met dat punt tegen de titelkandidaat.
Griffioen, die haar overeenkomst bij RCL niet verlengt, complimenteerde de groep voor de collectieve werklust en typeerde het duel als een knappe prestatie. 'We maakten in de eerste helft helaas onvoldoende gebruik van de mogelijkheden en in het tweede deel kwamen wij conditioneel te kort', aldus Griffioen. De Racing staat nu in de middenmoot en dat is met deze enthousiaste groep meiden een prestatie op zich.

RCL pakt punt in slotminuut

voetbal n Kort voor tijd leek RCL een nederlaag tegemoet te gaan op bezoek bij SC Monster.

De thuisploeg scoorde een minuut voor tijd de openingstreffer, maar het venijn bleek nog dieper in de staart te bivakkeren. Ewout Kroneman werd bij de Leiderdorpers de gevierde man met een rake kopbal. Zo kon de formatie van Faizel Soekhai alsnog een punt meenemen naar de Bloemerd en daardoor zijn nu vierentwintig punten in de wacht gesleept. Volgens Mike Slottje, voorheen speler van TAVV, zijn er nog twee overwinningen nodig om het sein op veilig te kunnen zetten. "Met dertig punten ben je er doorgaans wel in deze klasse. We spelen nog tien duels dus ik heb er vertrouwen in dat dit goed komt. Liefst zo snel mogelijk uiteraard, zodat we daarna meer onbevangen kunnen gaan spelen." Naast de al langer geblesseerden kon Nick van Bemmel niet spelen vanwege een schorsing en Roy Elkerbout raakte afgelopen donderdag geblesseerd op een trainingsavond. Hij heeft zijn middenvoetsbeentje gebroken. "Dat alles zit dus niet mee en daarom moet ik uiteindelijk tevreden zijn met dit punt. We houden een aardige marge en dat moeten we zo zien te houden." Slottje: "Het was een dramatische pot waarin ronduit belabberd werd gespeeld. Beide ploegen wilden vooral niet verliezen en er ging heel veel fout. Gezien de geringe verschillen op de ranglijst vind ik dat echter niet zo belangrijk. Of we nu een mooie of lelijke overwinning pakken, dat telt eigenlijk niet. We moeten eerst punten veilig stellen en als het dan op deze wijze moet dan is dat niet anders. Zeker gezien de tegenslag die ons al het gehele seizoen teistert. Elke week missen we weer nieuwe spelers." RCL is de nummer zeven op de ranglijst en hoeft zich vooralsnog geen zorgen te maken over een goede afloop. "Dat niet, maar het is wel zaak om ons rap weg te spelen van de gevarenzone. Dat is voor nu de hoofdzaak."

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl

Velocitas verliest van koploper Sporting Trigon

korfbal n Het eerste van Velocitas kon afgelopen zaterdag geen vuist maken tegen koploper Sporting Trigon. In de uitwedstrijd tegen de Leidenaren werd verloren met 27 - 14. Velocitas wist dat het lastig ging worden tegen de koploper, dat tot op heden slechts 1 wedstrijd verloor. Toch bleven de Leiderdorpers goed bij na 2 snelle openingstreffers van Sporting. Na een minuut of 10 spelen stond het 5 - 3 en was de wedstrijd nog niet gespeeld. Maar na de openingsfase kwam Sporting Trigon steeds meer in de wedstrijd. De ploeg uit Leiden is dodelijk in de afronding. Waar Velocitas kansen liet liggen om te scoren pakte Sporting juist elke mogelijkheid met beide handen aan. De ploegen zochten de kleedkamers op met een stand van 17 - 7. Na rust stond het verdedigend een stuk beter bij Velocitas. In de eerste 10 minuten van de tweede helft werd er niet gescoord. Het was jammer dat de vizieren bij Velocitas in het tweede part niet scherper staan dan voor de rust: de strakke verdediging wordt niet beloond met doelpunten. Toen begonnen aan beide kanten toch wat gaatjes te vallen. Er werd over en weer gescoord, waarbij Sporting Trigon net wat scherper was dan Velocitas. Eindstand: 27 - 14. Sporting Trigon wint terecht en staat nog steeds stevig bovenaan in de eerste klasse.

Sporting Trigon is een tegenstander waar Velocitas het van oudsher lastig mee heeft. Velocitas 2 herkent zich niet in die stelling. Het tweede team van Velocitas speelt zich voor de wedstrijd van Velocitas 1 naar een overwinning: 22 - 18. De 2 punten zijn belangrijk: Velocitas 2 staat gedeeld bovenaan en is kampioenskandidaat.

Drie titels voor Calvin van Stenus

Spotvogels Calvin van Stenus (r) en Tommy Liu (l).| Foto: PR

badminton n In het weekend van 16 en 17 februari werden bij badmintonclub BCRS in Spijkenisse de jeugdkampioenschappen badminton voor de regio Zuid-West gehouden. Er werd gestreden in verschillende klassen, van U9 tot en met U17. Voor de Spotvogels deed Calvin van Stenus mee in de U17 in alle onderdelen: de single, het dubbelspel en de mix.

In het dubbelspel waren Calvin en zijn partner, Tommy Liu, de grote favorieten voor de titel. Hoewel de oud-trainingsmaatjes al een poos niet meer samen hadden gespeeld, was met name hun positiespel van grote klasse. Ze maakten hun favorietenrol volledig waar en gingen met de titel naar huis.

Mix

Ook voor het gemengd dubbel was Calvin samen met zijn partner, Claudia Huster, als eerste geplaatst. Ook met Claudia had Calvin al een hele poos niet meer samen gespeeld. Toch voelde het volgens Calvin "als vanouds" en zo oogde het ook. Door hun aanvallende spel waren de wedstrijden een plezier om naar te kijken en de tweede titel was al snel binnengehaald.

Drie favorieten

In het enkelspel was Calvin van de drie favorieten als tweede geplaatst. Toch stond de uitkomst van tevoren verre van vast. De drie favorieten zijn altijd zeer aan elkaar gewaagd. De poulewedstrijden waren voor geen van drieën een probleem. Ze deden allemaal wat er van hen verwacht werd. Pas in de halve finale werd het echt spannend toen Calvin tegen zijn dubbelpartner, Tommy Liu, moest uitkomen. Hoewel in de onderlinge ontmoetingen de stand gelijk was, had Tommy de laatste 2 ontmoetingen in zijn voordeel beslist. Dat maakte de druk voor Calvin groter. Hij won de eerste set, verloor de tweede maar besliste in de derde set wel de wedstrijd in zijn voordeel.

Finale enkelspel

In de finale trof Calvin een oude bekende. Hoewel de beide jongens buiten de baan grote vrienden zijn, zijn het op de baan de grootste rivalen. Calvin heeft in het enkelspel nog nooit een wedstrijd van deze tegenstander verloren. Maar met iedere ontmoeting wordt de druk op beiden groter.
De eerste set leek soepel te verlopen voor de Calvin. maar zijn tegenstander vocht zich terug in de wedstrijd en met de stand 23-25 moest Calvin het onderspit delven.
In de tweede set vocht Calvin vooral tegen zichzelf. Daar maakte zijn tegenstander gretig gebruik van. Lang leek het erop dat Calvin eindelijk verslagen zou worden door zijn vriend. Maar op het laatste moment wist de Spotvogel de knop om te zetten.
Punt voor punt kwam hij terug om met 21-19 een derde set af te dwingen. In de derde set bleef de stand heel lang gelijk op gaan. Pas tegen het einde werd de druk voor Calvin's tegenstander te groot waardoor Calvin de set met 21-18 wist te winnen en daarmee de wedstrijd en de derde titel.

Kampioen!

schaatsen n Angel Daleman reed zaterdag het NK marathon voor de pupillen. De pupillen B zijn in 2 groepen verdeeld. waardoor ze eerst een serie reden en daarna pas de finale. Opnieuw was de kracht van Angel duidelijk. Beide wedstrijden wist zij overtuigend te winnen. Haar succesreeks blijft zich dus voort zetten. Angel is de nieuwe Nederlandse Kampioen Marathon voor Pupillen.

Kelly Bavelaar in actie voor Velocitas 2.

Nieuws van Incluzio Leiderdorp

Meer specialistische ondersteuning?

We bieden onder andere mantelzorgondersteuning, de inzet van budgetmaatjes, maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen en jongeren- en ouderenwerk. Onze medewerkers denken actief met u mee. Blijkt dat er toch meer specialistische ondersteuning nodig is? Ook dan kunnen we u helpen. We staan voor u klaar bij het aanvragen van een Wmo-indicatie en wijzen u de weg naar de juiste instanties.

Incluzio wil dat vrijwilligerswerk goed past bij de persoon en daarom komt er altijd een persoonlijk gesprek.Hieronder enkele vacatures kort toegelicht.
Gezocht chauffeur voor fysiotherapie bezoek inwoner

Iedere woensdag tussen 11.30-12.30u breng jij een inwoner naar fysiotherapie waardoor de mantelzorger ondersteund wordt.

Wil jij de gastvrouw / heer zijn voor nieuwe bewoners van Leiderdorp?

Wanneer statushouders naar een woning verhuizen in Leiderdorp moet er een hoop geregeld worden. Dat is lastig als je de weg niet kent en de taal niet goed spreekt.
Alle vrijwilligers die wij zoeken bieden ondersteuning op maat en handelen vraaggericht. Interesse? Neem contact op Coby van der Plas, e-mail: cvdplas@incluzio.nl

Buurtkamer de Hoeksteen

Iedere donderdag voor bewoners van de Schansen en Dreven; koffiedrinken, kaarten, spoelen, schaken of het Mahjong spel spelen. Locatie: Houtschans 107. Tijd: 10-12u.

Wo 27 feb: RCL Oldstars

De RCL Oldstars houden een open training voor alle geïnteresseerde 60- plussers. OldStars walking football is de nieuwste vorm van voetbal, georganiseerd door vv RCL en het Nationaal Ouderenfonds. Het is speciaal gericht op 60-plussers. Het programma van de open training begint om 10.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig, iedereen van 60 jaar of ouder is van harte welkom. Meedoen hoeft niet maar mag wel! Voor meer info zie de website van Incluzio.

Algemene informatie over Incluzio

Voor vragen op het gebied van WMO, welzijn en dienstverlening kunt u iedere werkdag (9-17u) terecht bij Incluzio Leiderdorp, De Sterrentuin, van Diepeningenlaan 110, 2352 KA Leiderdorp; tel: 071-5413536; via e-mail: leiderdorp@incluzio.nl of www.incluzioleiderdorp.nl

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: tot 23.00 uur Alrijne Apotheek; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek; 12.00-16.00 uur Poli Apotheek Leiden; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Poli Apotheek LUMC en Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

18 t/m 24 februari: TP Freeke (J. Drenth), Eikenlaan 22, 2382 ED Zoeterwoude-Rijndijk. Tel. (071) 5410950.

25 februari t/m 3 maart: TP Merenwijk (A. Jahanbakhshi), Buizerdhorst 103, 2317 DC Leiden. Tel. (071) 5220164.

Parochie De Goede Herder

Foto: Johan Kranenburg

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 16, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510.

zondag 3 maart

9.30 uur: Thea Dingjan-Zonneveld, Met medewerking van het dames- en herenkoor

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 3 maart

Dorpskerk

10.00 uur: ds. Hester Smits m.m.v. cantorij

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. B. Boter

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

De Nieuw Apostolische kerk aan de Prinsenhof. | Foto: J.P. Kranenburg

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 3 maart

10.00 uur:

19.00 uur: Ds. G.J.N. Moens

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten:

Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 3 maart 10.15 uur:
Ds. E.Magnee-De Berg

Autisme bij volwassenen

autisme n Op maandag 11 maart 2019 vindt in Leiden de gratis voorlichtingsavond Autisme bij volwassenen plaats. De bijeenkomst wordt gehouden in de Vredeskerk, Van Vollenhovekade 24 in Leiden en begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur).

Ruim één procent van de Nederlanders heeft een vorm van autisme. De hersenen van mensen met autisme verwerken informatie die ze waarnemen via zintuigen, op een andere manier. Hierdoor ervaren zij problemen op het gebied van communicatie, verbeelding en in het omgaan met anderen. Volwassenen met autisme hebben allemaal een andere combinatie van klachten en problemen wat ook voor naasten de nodige belasting kan geven.

Een ervaringsdeskundige en een professional uit de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) gaan in op het onderwerp. Natuurlijk is er ook ruimte om vragen te stellen. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Voor meer informatie: bel 071 890 8888 of kijk op www.rivierduinen.nl/agenda of
www.lumen-hollandrijnland.nl.

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl