De Rijnsburger

5 maart 2020

De Rijnsburger 5 maart 2020


Friterie Rijnsburgers

Vier vriendinnen in actie voor hulp aan vluchtelingenkampen. | Foto: pr. Foto: Leanne vd Meij

Traditie n Lisanne Ravensbergen, Femke van Delft, Yael Zandbergen en Helena Katerberg zijn vier meiden uit Rijnsburg die op dit moment een Bijbelschool volgen in Rotterdam aan het het KingdomLife College.

‘Het is best uniek om met vier meiden uit hetzelfde dorp in een klas te zitten. We dragen dan ook vol trots de bijnaam: ‘De Rijnsburgers’, vertelt Lisanne.

Dat is ook gelijk waar de naam voor hun sponsoractie vandaan komt.


Traditie

Op zaterdag 7 maart organiseert het viertal samen met familie en vrienden: ‘Friterie Rijnsburgers’. Op de Voorhouterweg 95 kan iedereen vanaf 17.00 uur een patatje met frikadel of kroket komen eten of afhalen.


Femke vertelt enthousiast over de actie: ‘Het is in onze familie een traditie om een friterie te organiseren als iemand geld op wil halen voor een goed doel. Heel tof dat we het nu ook weer met elkaar oppakken om zo geld op te halen voor onze missiereis’. Als deel van hun opleiding reizen de dames in april af naar Bari en Lesbos.

Yael licht toe: ‘Op deze plekken zullen we onder andere het vluchtelingenwerk en andere organisaties ter plaatsen ondersteunen’.

De meiden en hun studiegenoten zullen zich inzetten om de humanitaire omstandigheden te verbeteren, veiligheid te creëren en kinderen afleiding te bieden door sport en spel.

‘Ons doel is om €6000,- euro op te halen. We zouden het geweldig vinden als iedereen aanstaande zaterdag 7 maart bij ons langskomt om ons te helpen dit doel te bereiken.

Wilt u dit viertal volgen of op een andere manier ondersteunen dan zijn ze op Facebook en op Instagram te vinden via Missiereis2020.


PCOB Contactmiddag

Uitnodiging n Het bestuur PCOB Rijnsburg-Valkenburg nodigt haar leden uit voor de maandelijkse contactmiddag 11 maart 2020.

Deze wordt gehouden in de Voorhof, aanvang 14.30 uur.

De heer Van de Spek verzorgt deze middag een beeld presentatie over 200 jaar koninkrijk der Nederlanden. Vooraf kunt u vanaf 13.30 uur inschrijven voor de uitgaansdag.

>Poll over ‘Preventief fouilleren’

Allesoverkatwijk n ‘Op Katwijkse scholen moet preventief worden gefouilleerd op (steek)wapens’ luidt de stelling van de nieuwe poll deze week op allesoverkatwijk.nl. Het blijkt dat jongeren steeds vaker een mes of ander steekwapen bij zich hebben.

Twee weken geleden werden op een Katwijkse middelbare school een 13- en 15-jarige scholier aangehouden met een steekwapen.


Vindt u dat Katwijkse scholen preventief moeten fouilleren op de aanwezigheid van steekwapens?


Twee weken geleden luidde de stelling: De gemeente wil dat we meer bewegen; het schoolzwemmen moet weer worden ingevoerd.

Daar hebben 180 lezers van allesoverkatwijk.nl op gereageerd.

Het overgrote deel daarvan (91 procent; 164 stemmers) vindt dat een goed idee.

De overigen (16 stemmers) zijn het daarmee niet eens.

>Bingo

Buurtvereniging n Irissenstraat organiseert dinsdag 10 maart een bingo avond in de Go*Go. Iedereen vanaf 18 jaar is welkom. Er zijn leuke prijzen te winnen. Aanvang bingo 20.00 uur, zaal is al om 19.30 uur open.

Foto: pr

Op ijs
met
arrenslee

Dat waren nog eens strenge winters

Echtpaar Van der Burg 60 jaar getrouwd

25 n jaar De Brug christelijke verslavingszorg

Uitgebreid
rapport
tijdelijke N206

Beheer Dierenweide Westerweide nu in eigen beheer

Beheerder Jason Vergunst ontvangt de symbolische sleutel van wethouder Rien Nagtegaal.| Foto: Piet van Kampen. Foto: Piet van Kampen

n Wordt donateur of adopteer een dier

Officieel n Stichting Kinderboerderij Westerweide heeft per 1 maart 2020 het beheer en de verantwoording van Westerweide op zich genomen. Eind vorig jaar werd de akte van oprichting ondertekend en vorige week woensdag droeg wethouder Rien Nagtegaal het beheer officieel over aan de voorzitter van de stichting William Hogewoning.

Door Piet van Kampen

Toen in het voorjaar van 2019 de gemeente haar bezuinigingsplannen wereldkundig maakte, bleek dat ook de Westerweide een prooi van het dichtknijpen van de geldkraan was. Een bericht dat hard aan kwam bij veel betrokken inwoners. Zij klommen op de barricaden en een petitie richting gemeentebestuur leverde maar liefst 4200 handtekeningen op. ‘We hebben ons er niet bij neergelegd’, vertelt Hogewoning op het moment dat hij weer kan glimlachen. ‘Niemand wilde de Dierenweide kwijt en wij zijn in gesprek gegaan met wethouder Rien Nagtegaal. Eind september hebben wij een ondernemingsplan ingediend’.

Wethouder Nagtegaal tijdens de officiële overdracht: ‘Het is een bedrijfsplan met perspectief en ambities. Het beheren van de Westerweide is geen kerntaak van de gemeente en ik ben blij dat na een aantal gesprekken de stichting werd opgericht. Als er 4200 mensen zijn die de petitie hebben ondertekend en als die allemaal een bijdrage willen leveren dan zit het wel goed’, deed hij met deze zinsnede een sluikse oproep om de stichting vooral een financieel zetje in de rug te geven.


Uitdaging

Voorzitter Hogewoning na de officiële overdracht: ‘Het is vandaag een heugelijk moment maar ook het begin van een nieuwe periode, een uitdaging en spannend. Ik ben trots dat het in samenwerking met de gemeente allemaal rond is gekomen. We zoeken nu sympathisanten die iets willen doneren en mensen kunnen ook een dier adopteren. Ook zullen wij een ledenwerfactie gaan houden want het is na de petitie gebleken dat velen de Dierenweide Westerweide een warm hart toedragen’, aldus de enthousiaste voorzitter. Hopelijk voor hem blijft het niet alleen bij het destijds zetten van een handtekening, maar vooral ook dat zij de knip open zullen trekken. De Dierenweide en de speelplaats voorzien immers in een behoefte zo moge duidelijk zijn. Hogewoning stak de loftrompet naar zijn medewerkers en vrijwilligers en met name voor Ida Zwaan en de beheerder Jason Vergunst.


Laatstgenoemde ontving na de ondertekening van de overdracht door wethouder Rien Nagtegaal en voorzitter Hogewoning de ‘symbolische sleutel’ waarmee het hek naar een goede toekomst werd geopend. Overigens zijn vrijwilligers nog steeds welkom om een helpende hand te bieden. Voor meer informatie kunt u terecht bij beheerder Jason Vergunst.

>Onderzoek naar loden leidingen in scholen

CDA n Katwijk heeft, samen met D66, opnieuw vragen gesteld over het risico van lood in drinkwater. De twee partijen vinden, dat waterleidingbedrijf Dunea een meer actieve rol moet spelen ‘bij het inventariseren van de eigen loden hoofd- en aansluitleidingen’. Het gaat daarbij om de leidingen die veelal onder stoepen of tuinen liggen.

De Gezondheidsraad publiceerde afgelopen november een rapport over ‘Loodopname via kraanwater’.

Met als belangrijkste advies om de resterende loden drinkwaterleidingen in ‘circa 100.000 tot 200.000 oude huizen te saneren’. Sinds 1960 is het gebruik van loden leidingen verboden.

Uit loden waterleidingen kunnen hele kleine looddeeltjes loskomen en zo in het drinkwater terechtkomen. Lood in drinkwater kan schadelijk zijn voor de gezondheid van kinderen tot acht jaar en ongeboren baby’s.

Brief GGD

Vanwege die gezondheidsrisico’s voor kinderen, heeft de GGD begin januari een brief gestuurd naar alle scholen en kinderdagverblijven ‘om hen te wijzen op de mogelijkheid dat er in schoolgebouwen/kdv’s nog loden leidingen aanwezig kunnen zijn’, laat de gemeente desgevraagd weten.


De gemeente geeft tevens aan, dat de schoolbesturen verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van o.a. de leidingen in de scholen’.


Publiceren

De vragen van CDA en D66 richten zich vooral aanwezige loden Dunea-leidingen.

Het duinwaterbedrijf zou, ‘een lijst moeten publiceren van adressen waar door loden Dunea-leidingen mogelijk sprake is van een verhoogd loodgehalte’.

Die brief staat op de lijst van ingekomen stukken van de raadsvergadering op 12 maart.

Dat waren nog eens strenge winters…..

Foto: pr

‘Ik bewaar er mooie herinneringen aan’

koud n Deze week is het 38 jaar geleden dat Nederland in de ban was van een strenge winter. Grote meren, kanalen en belangrijke vaarroutes op het IJsselmeer waren bevroren en hierdoor onbevaarbaar.

Foto: pr
Foto: pr

Door Carin van der Spijk-Kralt

Nee, er kwam dat jaar geen Elfstedentocht. Maar de 84 jarige Rijnsburger Cees Juffermans herinnert zich nog heel goed dat het Braassemermeer, helemaal bevroren was. In zijn knusse appartement aan de Hofstraat toont hij een foto van zichzelf staand op een arrenslee met paard Soeky ervoor.


Cees Juffermans is een paardenman pur sang. ‘Ik heb als voerman altijd met paarden gewerkt. En als hobby heb ik ook altijd paarden gehad’, laat hij weten. Ook heeft Juffermans Rijtuigvereniging ‘In ’t Gareel’ opgericht en jaren in het bestuur van deze verenging gezeten.


Paardenman

Bladerend door het fotoalbum komen de verhalen van weleer. ‘Ja, dat waren nog eens winters. Dat is nu bijna niet meer voor te stellen. De narcissen staan nu al vanaf begin januari in bloei’, zegt hij.

De vorstperiode van begin 1982 begon al in december het jaar ervoor. ‘Ik weet dat we toen ook al met de paarden op het ijs zijn geweest. Want zodra er ijs lag gingen we met de mensen van de vereniging op pad. Dit waren de vrienden Cas Zandbergen, Nico Binnendijk, Henk Grimbergen, Sjors de Koning en Bram van den Eijkel. De arrensleden gingen in de verhuiswagen van Binnendijk, en zelf reden we met de paarden in veewagens naar de plek van bestemming. Zoals het Braassemermeer, maar ook gingen we naar Groningen, Deventer of naar een park in Alphen.


Het was volksvermaak en de sfeer was altijd knus en gezellig. En heel af en toe moesten we klunen, zoals bij een Molentocht. Gingen we met paard en slee over een dijk naar de andere kant van het meer. Ook zijn we met dit gezelschap eens naar het Vondelpark in Amsterdam geweest. Toen liepen de dames nog in bontjassen te paraderen door het park. Het was ook de tijd dat we zelf alles meenamen voor de inwendige mens, zoals broodjes en erwtensoep’, vertelt Juffermans.


Bijzonder waren ook de dagen dat de wegen door ijzel onbegaanbaar waren. ‘Vanaf onze woning aan de Valkenburgerweg paard met slee aangespannen en zo een ronde door Rijnsburg gegleden’.

In het fotoalbum ook een ‘met de hand geschreven’ brief van een mijnheer uit Driehuis. Hij bedankt de heer Juffermans voor het optreden in een TV programma. Hierin staat: ‘Met grote belangstelling gekeken naar het Trosprogramma van 18 december ’81 omtrent het kerstgebeuren in de Rijnsburghal te Rijnsburg. Steengoed. Het hoogtepunt in dit programma was voor mij het binnenrijden (glijden) van die prachtige arrenslede, goed opgetuigd in zeer stijlvolle entourage. Uniek. Wat is dit toch prachtig in dit overvolle land met auto’s. Ja, de nostalgie vierde hier weer hoogtij. Ik prijs mij gelukkig u mijn oprechte dank te betuigen voor hetgeen u hierbij hebt getoond, de liefde voor het paard en aankleding, alsmede de begeleiders’.

Het zijn prachtige herinneringen waarvan je zou willen dat die nog een keer terugkomen…
| Foto's pr.

>Grote Bevrijdingsparade op 5 mei

Met leger van de Vrijheid en uitdelen Zweeds Wittebrood

Spektakel n Op dinsdag 5 mei vieren we dat we in Nederland in Vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking.

Het is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van Vrijheid en ons te realiseren dat Vrijheid kwetsbaar is. Voor de Vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven. In 2020 willen we ook in Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk 75 jaar Vrijheid groots vieren, onder andere middels een Parade.


Historische militaire voertuigen

De basisscholen zullen invulling geven aan zes praalwagens, middels het beschilderen van houten tanks, jeeps en soldaten. Zij vormen samen het leger van de Vrijheid. Op 31 maart worden deze op de praalwagens gepositioneerd. Op een van de praalwagens ligt ook Zweeds Wittebrood. Dit brood zal tijdens de Parade uitgedeeld worden. Wilt u helpen uitdelen? Meld u aan via info@ovkrv.nl.

De Parade zal voorts bestaan uit zo’n 65 historische militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna. Vele eigenaren van deze voertuigen werken belangeloos mee aan de geweldige Parade.


De Koninklijke Landmacht zal medewerking verlenen aan de parade, onder meer door pelotons af te vaardigen die mee marcheren. Het Korps Nationale Reserve (Natres) is een van de pelotons die meeloopt. De Natres bestaat uit ongeveer 3000 reservisten, vrijwillige militairen. Zij vervullen hun militaire functie naast een burgerbaan of studie. In vrijwel alle provincies zijn kazernelocaties met eenheden te vinden. Het embleem, van Natres, brengt de beschermende taak tot uiting. Het in zilverkleurig metaal uitgevoerde rijkswapen verwijst naar het verleden. Toen droegen de schutterijen ook het zilverkleurige rijkswapen. De rode ondergrond geeft aan dat het korps is ingedeeld bij het Wapen der Infanterie.
Ook zal Peloton 48 meelopen deze dag. Zij lopen in het uniform van de landmacht uit 1948 en dragen een Lee Enfield geweer uit die periode. Voor dit peloton is een oproep gedaan aan voormalig dienstplichtig en beroepsmilitairen op deel te nemen. Hierop zijn diverse reacties binnen gekomen. Peloton 48 zal muzikaal begeleid worden door The Hague Highland Pipeband.

In de Parade zullen in totaal 13 muziekkorpsen zorgdragen voor de muzikale omlijsting, waaronder militaire muziek en pipes and drums. Ook de veteranen uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg zullen deelnemen aan de parade.


Er wordt een defileerpunt ingericht op de Bevrijdingsweg/Zeeweg, op dit defileerpunt zal een officier van de Koninklijke Landmacht en de burgemeester het defilé afnemen. Geallieerde veteranen en andere gasten zullen het Defilé en de Fly Past vanaf de tribune gadeslaan.


Start vanuit 't Duyfrak

De Parade zal starten vanuit het Duyfrak in Valkenburg en om 10.00 uur aankomen in de Hoofdstraat en vervolgens door Rijnsburg te gaan. Van 12.00 uur tot 13.30 uur staan de deelnemers stil op de Rijnstraat in Katwijk aan den Rijn voor een lunchpauze waarna de route zich voortzet over de Boslaan, Varkevisserstraat, Boulevard en tenslotte de Zeeweg. Nabij het gemeentehuis zal het defileerpunt gepasseerd worden. Bij het gemeentehuis zal de gehele dag muziek te beluisteren zijn van verschillende orkesten en op de Bevrijdingsweg/Zeeweg zal een grootse braderie gehouden worden. Voor de kinderen is er een kermis op het marktterrein aan de Bevrijdingsweg/Zeeweg.

Het zal een geweldige dag worden waarin veel te zien en te beleven zal zijn. Wilt u deel uit maken van dit unieke evenement, dus niet alleen kijken, maar ook daadwerkelijk meedoen? Geef u dan op als Feestvierder, net als in 1945. De mensen verwelkomden de geallieerden door te zwaaien met vlaggetjes en droegen oranje strikken en sjerpen. Het hele dorp vierde de Bevrijding mee. Wilt u zelf meelopen in de Parade, als Feestvierder of om Zweeds Wittebrood uit te delen? Geef u dan op via: info@ovkrv.nl.
| Foto: pr.

9 / 22

Herdenkingsvlucht Flypast Fokker Four

Foto: pr

kijk n omhoog. Flypast is de naam voor een ceremoniële vlucht van een groep vliegtuigen of soms een enkel vliegtuig. Op 5 mei zal zo’n vlucht met vier vliegtuigen over de Bevrijdingsweg (Zeeweg), richting de Rijnstraat vliegen.

Omdat deze vlucht over meerdere dorpen en steden gaat, is de exacte passeertijd niet bekend. Maar het zal tussen 12.00 en 14.00 uur zijn. Dit zal een extra dimensie geven aan deze feestelijke dag waarop een grootse Parade door de vier dorpskernen zal trekken.


Net als de geschiedenis van Anthony Fokker (1890 -1939) begon die van de stichting Fokker Four met een rondje rond de kerk. In september 1911 draaide Anthony Fokker boven de Haarlemse Sint Bavo zijn eerste rondjes in de 'Spin'. Dit zelfgebouwde toestel was het vliegtuig waarmee hij zijn brevet haalde. Precies 70 jaar later vloog een formatie van Fokker S-11 'Instructor' vliegtuigen ter herinnering aan deze mijlpaal in de Nederlandse luchtvaart- geschiedenis wederom om dezelfde kerk. Een spontaan initiatief dat niet zonder gevolgen zou blijven; De toenmalige eigenaren van de 'Instructors' vonden de herdenkingsvlucht zo leuk dat ze het idee uitwerkten om vaker te gaan formatievliegen. Een jaar later was de stichting Fokker Four een feit.


De stichting Fokker Four is een organisatie van vrijwilligers die zich ten doel heeft gesteld om een vloot bestaande uit vier historische Fokker S-11 'Instructor' vliegtuigen in de lucht te houden en aan het publiek te tonen. Deze stichting is opgericht op 31 augustus 1982. Fokker Four neemt met een formatie van vier Fokker S-11 vliegtuigen deel aan diverse luchtvaartevenementen in binnen- en buitenland. Op deze manier wordt een belangrijk onderdeel van het nationaal vliegend erfgoed behouden en de (historische-) luchtvaart in Nederland gestimuleerd. De vliegtuigen waren in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht van 1950 tot 1973.


De Stichting is ondergebracht bij het Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad. Veel activiteiten van de Stichting worden dan ook in nauwe samenwerking met het Aviodrome uitgevoerd.


Kijk op 5 mei tussen 12.00 een 14.00 uur regelmatig omhoog en zie daar die bijzondere formatie van vier vliegtuigen overvliegen. De historische Fokker Four.
| Foto: pr.

Start kaartverkoop Bevrijdingsfeest

De n gezamenlijke Oranjeverenigingen KRV organiseren vier activiteiten waarvoor de kaartverkoop is gestart. Dit zijn kaarten voor Liberty Dance, het Liberty Concert, de Vrijheidsloop en de Bevrijdingstaptoe. De kaartverkoop is op de website 75jaarvrijheid.ovkrv.nl, waarop nog veel meer te zien is. U kunt hier onder andere het volledige programma voor de viering van 75 jaar Vrijheid lezen.

Zowel het Liberty Concert als Liberty Dance zijn in Hangaar 2 op voormalig vliegkamp Valkenburg. Liberty Dance wordt gehouden op vrijdagavond 1 mei en wordt speciaal voor dance liefhebbers georganiseerd. Uiteraard kan lokaal talent niet ontbreken tijdens Liberty Dance.

De organisatie is dan ook verheugd dat lokale talenten aan de line-up zijn toegevoegd. Lokale namen als DJ Moombax en Yorrick Stevo Drijver, als Double Six, zullen draaien, maar ook Christoen DJ Jor-D zijn van de partij. Na de lokale talenten is het tijd voor de grote namen, Kris Kross Amsterdam en Lucas & Steve langskomen en er met elkaar voor zorgen dat het dak er af gaat.


Vrijheidsloop

De Vrijheidsloop met diverse afstanden te lopen. Het is een bijzondere tocht, die langs plekken en monumenten gaat die herinneren aan de Duitse bezetting. De wandelaar krijgt naast de route op papier, ook informatie over de bijzondere plekken waar hij langs loopt.

De wandeltocht van 25 kilometer gaat door alle vier de dorpskernen, maar ook door het duingebied en de Pan van Persijn. De wandelaars kunnen tussen 09.00 en 09.45 uur vanaf het Strandplein in Katwijk aan Zee vertrekken. De wandeltocht eindigt hier ook weer. Dan zal er een shantykorenfestival zijn in het Huis van Oranje, wat de feestvreugde zal verhogen.

De wandeltocht met als afstand 16 kilometer gaat ook door Katwijk aan Zee, Katwijk aan den Rijn, Valkenburg en Rijnsburg heen. Deze wandeltocht vertrekt tussen 10.15 en 11.00 uur, ook vanaf het Strandplein aan de Boulevard.

Voor de wandelaars die 8 kilometer willen lopen, zijn er diverse vertrek mogelijkheden. Iedereen kan vanaf zijn of haar eigen dorp vertrekken. Rijnsburg en Valkenburg zijn aan elkaar gekoppeld. Vertrekken kan vanaf het Dorpshuis of bij de Burgt, tussen 11.30 uur en 12.00 uur. Ook Katwijk aan den Rijn en Katwijk aan Zee zijn met elkaar verbonden. Men kan vertrekken vanaf de Roskam of vanaf het Strandplein, ook tussen 11.30 en 12.00 uur.

Onderweg wordt de wandelaar getrakteerd op iets te eten en te drinken. De routebeschrijving staat op papier, alwaar ook informatie te vinden is over de bijzondere plekken of monumenten die u passeert.


Bevrijdingstaptoe

De Bevrijdingstaptoe van 27 april, Koningsdag, is op Sportpark Nieuw Zuid, een plek op de overdekte tribune kunt u reserveren door een kaartje te kopen. De Nationale trots van Nederland zal hier aanwezig zijn. Beide muziekkorpsen uit Katwijk en Rijnsburg, DVS en Flora Band zijn aanwezig maar ook K&G, Adest Musica, Exempel en Metro.
Kaarten voor dit alles kunt u kopen via 75jaarvrijheid.ovkrv.nl.

>Hoogvliet supermarkt verbouwd

Advertorial n Na een korte verbouwing is vorige week donderdag de vernieuwde Hoogvliet supermarkt in Rijnsburg heropend.

De supermarkt is tijdens een korte verbouwing opgefrist met de nieuwe Hoogvliet huisstijl. Vanwege de verbouwing was de supermarkt drie dagen ervoor gesloten.

De Hoogvliet supermarkt is na de verbouwing uitgevoerd in de nieuwe huisstijl van Hoogvliet met aan de buitenzijde het nieuwe Hoogvliet-logo. Er wordt een uitgebreider aanbod non-food producten toegevoegd en de wekelijkse aanbiedingen zijn makkelijker te herkennen aan de rode kleur op de stellingen. Hier en daar wordt de winkel anders ingedeeld voor sneller en efficiënter boodschappen doen. Ook al is er op het oog flink wat veranderd, de klant winkelt nog steeds in haar vertrouwde Hoogvliet supermarkt, waar kwaliteit en klantvriendelijkheid hand in hand gaan met de laagste prijzen in de buurt.

De eerste 100 klanten zijn op de openingsdag bij besteding van € 15,00, getrakteerd op een heerlijke chocoladecake.


Leerhuis

Uitnodiging n De laatste leerhuisbijeenkomst van dit winterseizoen wordt gehouden op donderdag 12 maart 2020. Barbara Zwaan spreekt over het thema ‘de tijdloze spiritualiteit van Henri Nouwen’. Henri Nouwen (1932-1996) was theoloog en psycholoog, en werkte geruime tijd in Noord-Amerika. Hij schreef vele boeken over spiritualiteit. Een bekende titel is ‘Eindelijk Thuis’ met gedachten over Rembrandts schilderij over de verloren zoon. Hij worstelde met de vraag hoe je ‘geestelijk’ kunt leven in een samenleving die gericht is op bezit, status en prestatie. Die vraag zal ook centraal staan op deze bijeenkomst. Barbara Zwaan is theoloog, en werkzaam als geestelijk verzorger en redacteur.

Zoals gewoonlijk is de bijeenkomst in het Trefpunt, achter het kerkgebouw ‘de Goede Herder’, Hoofdstraat 35 in Valkenburg. Aanvang 20:00 uur. Iedere belangstellende is welkom, en de toegang is vrij. Vanaf 19:45 uur staat koffie en thee klaar.

>Jaarvergadering Oranjevereniging Wilhelmina

Uitnodiging n Het bestuur van Oranjevereniging Wilhelmina Valkenburg nodigt haar leden uit voor de jaarlijkse algemene ledenvergadering op maandag 16 maart 2020 in de zaal van de Nederlands Hervormde Kerk te Valkenburg aan het Castellumplein te Valkenburg. Vanaf 19.45 uur bent u van harte welkom en staat de koffie voor u klaar. De vergadering start om 20.00 uur.

Rommelmarkt

Spullen n gezocht. Op vrijdag 12 juni organiseert de Gereformeerde kerk van Valkenburg weer de jaarlijkse rommelmarkt. De gehele opbrengst wordt opgedeeld: 50% gaat naar een project van kerk in actie; Bouw de kerk in Syrië weer op. De andere 50% gaat naar een project van onze kerk; opknappen van de hal. U kunt helpen door uw spullen te schenken voor de rommelmarkt. Denk hierbij aan kleine meubels, servicegoed, speelgoed, tuinspullen, witgoed, boeken, kleding enz. We willen geen grote kasten of banken en geen kapotte en vieze spullen. De organisatie vraagt uw spullen te komen brengen bij de opslag. Dit kan op zaterdag 14 maart. Open van 10.00 tot 11.30 op de Achterweg 44 (bij de kassen). Wanneer het wegbrengen niet lukt, blijft de mogelijkheid bestaan om op afspraak spullen bij u thuis op te laten halen. U kunt hiervoor contact opnemen met Jan Schoneveld, telefoon 06-48443364.

>Betaalbaar bouwen

SHD n Cees Oostindie, voorzitter van de Stichting Huurdersbelangen ‘de Duinstreek’ (SHD) is er duidelijk over: ‘Huizen bouwen van iets meer dan drie ton voor leraren, politieagenten, verpleegkundigen is een mooi verhaal, maar ik zie deze mensen eerder zelf nog een betaalbaar huis willen huren.’

‘Daarom moeten we op Valkenburg straks zeker die 25 procent sociale woningbouw snel realiseren en niet alleen met een huur van net onder de huurgrens van 737,14 euro. De SHD wil daar zeker ook goedkopere, kwaliteitsvolle huurwoningen gebouwd zien. We hebben immers toch ook andere beroepsgroepen in Katwijk die een huurwoning zoeken.’ Interim directeur-bestuurder Pierre Sponselee van Dunavie onderschreef in zijn interview bij RTV Magazine begin deze maand de woorden van de SHD-voorzitter. Oostindie is blij dat er haast wordt gemaakt om tot daadwerkelijk bouwen te komen. ‘Er kan bijna geen bouwplan meer bij op die Valkenburgse tekentafel waar de afgelopen twintig jaar plan na plan is gelegd om weer onder lagen stof te verdwijnen. Doorpakken nu, zeker wat betreft de 25 % sociale woningbouw in gevarieerde prijsklassen.’

>Jongerendienst

In n de aula van CBS De Burcht wordt er zondag 8 maart een jongerendienst gehouden, aanvang 10.00 uur. Thema is Vrijheid en vergeving. Spreker is Wilfred Kols 'Van gewetenloze crimineel tot barmhartige schuldhulpverlener'. Kols laat zijn vuisten niet meer spreken, maar predikt moed en vertrouwen.

17 / 22

De Brug biedt verslaafden al 25 jaar warmte en structuur

Henk de Wit en Atie Smit, de managers van de Katwijkse verslavingszorgorganisatie De Brug. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

TEKST •
Tim Brouwer de Koning


FOTO •
Adrie van Duijvenvoorde


Mocht De Brug ooit zijn deuren sluiten, dan heeft de Katwijkse verslavingszorginstelling haar doel bereikt. Maar zo lang er behoefte aan deze zorg is, helpt de organisatie mensen om hun door verslaving of psychiatrische problemen ontregelde leven op orde te krijgen. Sinds 23 maart 1995 staat de deur van De Brug open voor hulpzoekers.

‘Iedereen kan binnenlopen in ons Inloophuis aan de Schaepmanstraat’, zegt manager bedrijfsvoering Henk de Wit. ‘Dat vormt het kloppende hart van De Brug. De drempel is laag voor wie deskundige hulp zoekt om zijn of haar verslaving aan drank, drugs, games, seks of gokken te kunnen beteugelen. ‘Verwacht hier alleen geen stereotiepe uitgemergelde drugsverslaafden.’ Manager zorg Atie Smit vult aan: ‘Ook mensen uit de hoogste lagen van de bevolking met een verslaving die zijzelf niet kunnen stoppen melden zich hier.’


In de afgelopen 25 jaar werd de aanloop bij De Brug - gestoeld op christelijke basis -. meer divers. Het initiatief van dokter Hans Moolenburgh, dominee Glashouwer en een groep vrijwilligers was aanvankelijk vooral gericht op mensen met een drugsverslaving. De verslavingszorginstelling begon in het


'Wij komen binnen waar anderen niet komen’


nabijgelegen wijkgebouw aan de Van Houtenstraat. Smit: ‘Cliënten uit de omringende torenflats konden er gemakkelijk terecht.’Het succes van de instelling, die steeds meer soorten verslaving behandelt, verklaren de managers uit de laagdrempeligheid en kleinschaligheid. De Brug telt inmiddels 29 medewerkers en zo'n 200 vrijwilligers, ‘maar onze cliënten zijn nog steeds geen nummer.’

Ook intern zijn de lijnen tussen medewerkers in het prettige langgerekte pand kort. ‘Aanmeldingen proberen we binnen twee à drie weken te verwerken’, stelt routinier Smit, die op 3 augustus van dit jaar met pensioen gaat. ‘In een spoedeisend geval kan een cliënt op de dag zelf nog gezien worden.’


De Brug staat open voor mensen van elke gezindte. De Wit: ‘Zingeving vinden wij belangrijk voor het herstel. Cliënten kunnen aangeven of zij dat aspect willen betrekken bij de zorg. Soms ontdekken mensen zelf dat het geloof extra kracht kan geven, zoals iemand die aanvankelijk anti godsdienst was. Van onze medewerkers en vrijwilligers verwachten wij wel dat zij het christelijk geloof onderschrijven. Van daaruit kunnen wij als christenen met liefde en warmte iets extra’s bieden, naast onze professionaliteit.’


De Brug heeft inmiddels zijn naam gevestigd in Katwijk en wijde omgeving. Terugblikkend springt het jaar 2008 eruit. De instelling had toen zo veel medische, psychiatrische, sociale en maatschappelijke expertise in huis dat zij in aanmerking kwam voor subsidie in het kader van de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). In datzelfde jaar opende De Brug ook een kringloopwinkel aan de Heereweg, gerund door professionals en vrijwilligers en bedoeld om verslaafden door middel van een zinvolle dagbesteding structuur te bieden. ‘Dat is een fijn team’, zegt Smit. ‘Wanneer je daar binnenloopt, weet je niet wie vrijwilliger en wie cliënt is.’


Met een combinatie van behandeling en begeleiding (onderdak, activiteiten, maaltijden) hoopt De Brug verslaafden weer clean te krijgen en psychiatrische patiënten perspectief te bieden. Smit: ‘Wij vormen een brug van hun oude naar een nieuw leven. Toch zijn wij niet teleurgesteld als mensen terugvallen. Dan geven we ze een tweede kans. Wij zijn niet beter dan de rest.’Christenen kunnen met liefde en warmte iets extra’s bieden


Wel leggen medewerkers van De Brug graag contact met mensen die hulp nodig hebben. De Wit roemt het recent opgetuigde team dat straatwerk onder jongeren verricht. Verder lenigt het Inloophuis de nood ‘achter de voordeur’ door warme maaltijden te bezorgen. ‘Wij komen binnen waar anderen niet komen. Ook rust er gelukkig geen taboe meer op verslavingsproblematiek. Dat merk ik bijvoorbeeld aan onze overburen. Als deze flatbewoners al eens klachten hebben, dan gaat het hooguit over het fietsen op de stoep.'


Dankdienst

Met een dankdienst op vrijdag 27 maart in de Nieuwe Kerk (Voorstraat 79, aanvang 19.30 uur) staat De Brug stil bij het 25-jarig jubileum. In aansluiting daarop is er een receptie in Het Anker (Voorstraat 74).

Rijnsburgse Boys op naar de top

Jeffrey Jongeneelen was goed voor twee perfecte assists. | Foto: Archief Ed Baars. Foto: Ed Baars

n De Treffers-Rijnsburgse Boys 0-2

Voetbal n De lange trip naar Groesbeek, een behoorlijk aantal Rijnsburg supporters had de moeite genomen, was niet tevergeefs. Na een kleine stormloop van De Treffers waar kansen niet werden omgezet in doelpunten, kon Rijnsburgse Boys in de tweede helft orde op zaken stellen. Een vooraf als lastig bestempelde uitwedstrijd werd keurig met 0-2 gewonnen.

Verschillende wegwerkzaamheden zorgen voor omleidingen. | Foto: pr. Foto: pr

Toch had de ruststand zomaar 1-1 of 2-2 geweest kunnen zijn. Beide ploegen hadden er zin in. Op een drassig veld werd een ouderwetse partij voetbal ten toon gespreid. Aantrekkelijk voor de toeschouwers en spannend voor het thuisfront dat via de radio meeluisterde. De Rijnsburgse kansen in het eerste bedrijf waren voor Jeroen Spruijt en Dani van der Moot. Jammer voor de Uien was het uitvallen van doelman Richard van Nieuwkoop. Hij kreeg in de rust last van hoofdpijn na een flinke botsing. Bradley van der Meer verving hem.

Beide doelmannen hielden het doel schoon, waarna de beloning moest komen in de vorm van doelpunten van de Rijnsburgse voorwaartsen. Ook deze stelden niet teleur. Twee voorzetten van uitblinker Jeffrey Jongeneelen werden op waarde geschat en in de touwen gewerkt door, eerst Joël Tillema, en halverwege de tweede helft door Dani van der Moot. De beide Rijnsburgse topscorers lijken echt op stoom te zijn gekomen en hoe mooi zou het zijn als zij a.s. zaterdag hun specialiteit op Middelmors herhalen. Dan komt het GVVV van trainer Niek Oosterlee op bezoek. Bij een overwinning klimmen de Rijnsburgse misschien weer wat hoger dan de gedeelte vijfde plek van dit moment. Op naar de top!

>Sneller op de fiets

Fileleed n In de gemeente Katwijk is men druk bezig met verschillende wegwerkzaamheden. Om met de auto van bijvoorbeeld Rijnsburg of Valkenburg naar het zeedorp te rijden, kom je geheid in een file terecht.

Zo is men al geruime tijd bezig met de renovatie van de Rijnstraat. Dit gaat waarschijnlijk tot eind mei duren. Ook is men gestart met de renovatie van de Biltlaan. In de maand juni is een deel van de Zeeweg afgesloten vanwege de bouw van het Zeewegtunneltje. En als klap op de vuurpijl de afsluiting van de Julianabrug gedurende acht maanden vanaf kort voor of na de komende zomervakantie.


‘Wil je dan ergens in Katwijk op tijd komen dan kan je beter de fiets pakken dan met de auto al file rijdende veel langer om te moeten rijden’, zo is het advies van vertegenwoordigers van de Fietsersbond en VVN Katwijk.

De werkzaamheden zijn-worden aangeduid met (omleidings)borden.

Voor meer informatie over VVN Katwijk kunt u terecht op de website https://vvn.nl. Klik daar aan ‘In je buurt’, kies ‘Zuid-Holland’ en ‘Katwijk’. Daar vindt u ook het jaarverslag 2019 maar ook meer lokaal nieuws in woord en beeld.

>Geen Vrouwe van Katwijk meer

Vrouwendag n Dit jaar wordt er geen Vrouwe van Katwijk verkozen. Reden: te weinig aanmeldingen voor deze titel en te weinig vrijwilligers in de organisatie. Daarmee is na tien jaar een einde gekomen aan deze ‘ode aan vrouwen die als voorbeeld dienen voor andere vrouwen’.

‘Het is helaas doodgebloed’, laat Corine Hoek van Welzijnskwartier weten en zelf Vrouwe van Katwijk in 2011 en lid van de jury.

‘Er is geen vernieuwing meer. We kregen te weinig aanmeldingen binnen en ook het aantal vrijwilligers loopt terug. Daarnaast kregen we ook reacties als ‘is het nog wel van deze tijd.’


Geen Vrouwendag

Marian Krijgsman, Vrouwe van Katwijk in 2014, vindt het ‘heel jammer’. ‘Maar ik heb dit jaar ook weinig gezien aan publiciteit en oproepen voor aanmeldingen. Het is treurig dat het nu een stille dood sterft, want ik denk dat de emancipatie nog niet voltooid is in Katwijk.’

‘Persoonlijk vind ik het jammer, maar na tien jaar uitreiking ben ik wel van mening dat het tijd wordt voor een nieuwe invulling’, zegt Annemarie Hoevens, jurylid en Vrouwe in 2015.

De Vrouwe van Katwijk werd de afgelopen tien jaar bekend gemaakt tijdens de viering van Vrouwendag op 8 maart. Ook die viering gaat dit jaar in Katwijk niet door. Dat heeft eveneens te maken met tekort aan vrijwilligers voor de organisatie.

‘Sinds november zijn er verschillende mensen afgehaakt, waardoor er een te klein groepje overbleef’, vertelt Margriet Rous van Welzijnskwartier. ‘Daarom hebben we besloten om die viering dit jaar over te slaan. Wel hebben we iets kleinschaligs in buurtcentrum De Schelp in de Hoornes.’


De prijs is bedoeld voor een vrouw die op wat voor manier dan ook een bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van vrouwen. Bij de prijs hoort een onderscheiding, een oorkonde en een beeldje van een krachtig vrouwenfiguur van kunstenares Toni Boot.

De winnaars waren Aat van Duijn-Kruyt, Corine Hoek, Lies van Beelen, Maria Dirkx, Marian Krijgsman, Annemarie Hoevens, Amerieke Verdoes, Carola Kamphues, Tineke Zuijderduijn en Nadine de Koning.

Rous hoopt voor volgend jaar weer een nieuwe groep vrouwen enthousiast te krijgen voor een grotere viering. Maar ook dan zal nagedacht moeten worden over de vorm, want ‘we kregen ook reacties van ‘moeten we dit nog wel doen’’.

>De Verhalenvangers over de Blauwe Tram

video n Dinsdagmorgen 10 maart is er weer een bijeenkomst in het museum Oud Rijnsburg aan de Oude Vlietweg onder de titel: “De verhalenvangers”.

Deze keer wordt er een video vertoond over de blauwe tram in onze regio. Rijnsburg heeft een lange tijd openbaar vervoer in de vorm van een tram gehad. De eerste tramverbinding werd geopend in 1881 en dat betrof een stoomtram. Dertig jaar later reed de eerste elektrische tram en werd in Rijnsburg een onderhoudswerkplaats(remise) geopend op de plaats waar nu het winkelcentrum aan de Oegstgeesterweg staat. Rond 1924 bouwt de firma Ganz in Boedapest voor de vervoersmaatschappij NZH nieuwe zware tramstellen; ze zijn blauw geschilderd met een lichtgrijze bovenbouw: de blauwe tram is geboren! De blauwe tram is in die tijd een bijzonder populair vervoermiddel. Voor ontsluiting van de badplaatsen Noordwijk en Katwijk is de tram van groot belang. Tijdens de spoorwegstaking in de tweede wereldoorlog lag het vervoer stil, maar daarna worden de verbindingen snel hersteld en blijft de tram nog lang gezichtsbepalend in Rijnsburg. Plannen voor wegverbetering van de provincie en de verkeersveiligheid doen de NZH eind jaren vijftig besluiten alle trams door bussen te vervangen. Het tramtijdperk komt 7 oktober 1960 ten einde. De afgedankte tramstellen belanden op de brandstapel.

De video begint om tien uur in het museum aan de Oude Vlietweg 6. Vanaf half tien is iedereen welkom. De toegang is gratis, een bijdrage voor de koffie is welkom. De datums voor de volgende bijeenkomsten zijn: 24 maart, 14 en 28 april, 12 en 26 mei en 9 en 23 juni. | Foto: pr.

>n Burgerraadslid Bosman stopt ermee

Politiek n Lenneke Bosman, burgerraadslid voor D66 Katwijk, stopt ermee. Dat heeft zij schriftelijke meegedeeld aan de gemeenteraad.

‘Het is mijn wens om de komende tijd meer energie te steken in mijn eigen bedrijf’, aldus Bosman, die na de raadsvergadering van 12 maart haar functie neerlegt.

Bosman is werkzaam als freelance journalist in de reiswereld.

Zij begon in oktober 2015 als burgerraadslid voor D66. Zij noemt ‘die afgelopen vier jaar prettig en leerzaam’.


Trots

‘Ik ben trots op mijn clubje dat begon als een klein groepje enthousiastelingen. Ons ‘clubje’ van toen is inmiddels uitgegroeid tot een grotere groep bekwame mensen van verschillende achtergronden die met elkaar het D66 geluid verkondigen in Katwijk. Dat maakt het mogelijk om het werk neer te leggen, maar het is natuurlijk niet makkelijk om er echt afscheid van te nemen. Op de achtergrond blijf ik betrokken en ik sluit niet uit dat ik in de toekomst weer de mogelijkheid heb om een politieke rol op te pakken voor D66. Daarom houd ik het op ‘tot ziens’.’

Collecte voor Homewalk

Foto: pr

Rbb n Aanstaande zaterdag 7 maart wordt er om 15:00 uur gecollecteerd bij RBB - GVVV voor de Homewalk.

Dit is een 24-uur lange estafetteloop van 120 kilometer waarvan de gehele opbrengst gaat naar het Ronald McDonaldhuis Leiden. Op 27 en 28 juni lopen 10 vrijwilligers van het Ronald McDonaldhuis Leiden de Homewalk.

Het geld zal worden gebruikt voor overnachtingen in het Ronald McDonaldhuis, voor gezinnen met een ziek kind in het LUMC.

21 / 22

ZONDAG 8 MAART


Chr. Geref. kerk
9.30 uur: ds. L.A. den Butter
17.00 uur: ds. L.A. den Butter
Woensdag 11 maart biddag
14.30 uur: ds. L.A. den Butter
19.30 uur: ds. L.A. den Butter


Evang. Gemeente 'T KRUISPUNT
Vakcollege Rijnmond,
Louise de Colignylaan 2, Katwijk
10.00 uur: Ton Heemskerk


Bap. Gemeente
Tripodia, Hoornesplein 155
10.00 uur: David Bouwman
19.00 uur: ds. Oscar Lohuis


Herv. Gem. 'De Rank'
Pieter Groen College
10.00 uur: ds. I.A. Padmos, Kaag


Geref. kerk (vrijgem.)
9.30 uur: ds. R. Heida
17.00 uur: ds. E.B. BuitendijkWoensdag 11 maart biddag
19.30 uur: ds. E.B. Buitendijk


Protestantse Gemeente
Rijnsburg

Grote kerk
9.30 uur: ds. P.J. van der Ende
17.00 uur: ds. C.H. Wesdorp,
Zoetermeer
Woensdag 11 maart biddag
10.00 en 19.30 uur: ds. A. Haasnoot
Immanuëlkerk
8.45 en 10.30 uur: ds. A. Haasnoot
17.00 uur: ds. P.J. v.d. Ende
Woensdag 11 maart biddag
19.30 uur: ds. P.J. v.d. Ende
De Voorhof
9.30 uur: ds. Ph. van Wijk


VALKENBURG

Geref. kerk vrijgemaakt
9.30 uur: ds. E.B. Buitendijk
17.00 uur: ds. G. Zomer,
em. WaardhuizenWoensdag 11 maart biddag
19.30 uur: ds. P. Niemeijer,
Rijnsburg


Hervormde Gemeente
10.00 uur: ds. H.E.J. van der Laan
18.30 uur: ds. H.E.J. van der Laan


Geref. kerk De Goede Herder
10.00 uur: ds. J.M. Post, Rijnsburg
Woensdag 11 maart biddag
19.30 uur: ds. M. Zebregs


R.K. St. Joannes Katwijk
Zaterdag 19.00 uur:
Geen viering
Zondag 9.30 uur:
Eucharistieviering, Magnin


Christengemeente Live!
Katwijk
10.30 uur: Jan Valstar