De Rijnsburger

9 mei 2019

De Rijnsburger 9 mei 2019


Expositie Schilderachtig Rijnsburg in Museum Oud Rijnsburg geopend

Veel belangstelling bij de opening van de expositie. | Foto: PR

expositie n Vanaf zaterdag 4 mei is op de bovenverdieping van het Museum Oud Rijnsburg een gloednieuwe expositie te bewonderen.

Het Genootschap Oud Rijnsburg heeft de ruimte ingericht met de allermooiste schilderijen uit haar omvangrijke collectie. De expositie heet "Schilderachtig Rijnsburg". Bezoekers krijgen doormiddel van een rondwandeling langs de linnen doeken een idee hoe het dorp door de jaren heen door kunstenaarsogen is bekeken. Schilderachtig Rijnsburg herbergt zo'n 35 amateur kunstwerken. Nieuwsgierig geworden? Het museum te vinden aan de Oude Vlietweg 6, schuin tegenover de toren, is iedere zaterdag van 13 tot 16.00 uur geopend. Groepen zijn ook op afspraak welkom. Bel daarvoor met Henk Westra: 06 – 23 98 77 08 of stuur hem een email: henkwestra@ziggo.nl. In de Rijnsburger van 2 mei is in het artikel over de nieuwe tentoonstelling een storende fout. geslopen. In plaats van 30 amateur schilderijen, hangen meer dan 40 schilderijen van gerenommeerde kunstenaars, waaronder die van Sluyter, v.d.Windt, v. Egmond, Knikker en nog diverse anderen. Deze schilderijen komen uit de eigen collectie van het Rijnsburgs museum. Het zijn dus niet de eerste de beste schilders, of zoals een bezoeker het treffend verwoordde: "een tentoonstelling op hoog niveau." Zeker de moeite waard, om het Museum aan de Oude Vlietweg te bezoeken.

Collecte Stichting Senioren en Mindervaliden

Dag n uit. Deze stichting organiseert dit jaar voor de 73ste keer weer een mooie uitgaansdag voor de senioren en mindervaliden van Rijnsburg. Hiervoor houden zij van 20 mei tot 24 mei een collecte. Deze collecte wordt verzorgd door 85 vrijwilligers en wordt bij u van harte aanbevolen. Namens het comité alvast hartelijk dank voor uw gift.

Meedoen aan het ringsteken tijdens de Paardenmarkt?

evenement n De Rijnsburgse Paardenmarkt wordt dit jaar gehouden op woensdag 12 juni. Vanaf kwart over twee begint het ringsteken voor rijtuigen aan de Graaf Florislaan waar ook dit jaar weer antieke en niet-antieke wagens aan deel kunnen nemen. Wilt u meer informatie of zich opgeven, neem dan contact op met Jessica de Mooij op telefoonnummer 06 1494 2892. Het aantal plaatsen is beperkt dus wees er snel bij. Om kwart over drie 's middags is er het ringsteken onder de man, georganiseerd door de Burchtruiters. Voor nadere informatie of opgeven voor deze activiteit kunt u contact opnemen met Heidi van Egmond op te. 06 5151 9473.

Nominatie Topsport-gemeente

sport n De gemeente Katwijk is een van de vijf gemeenten die zijn genomineerd voor de titel 'Topsportgemeente van het jaar 2018'. De andere vier genomineerden zijn Bunschoten, Den Bosch, Zwolle en buurgemeente Noordwijk.Het toekennen van de Topsportgemeente-van-het-jaar-prijs vindt plaats op basis van sportieve prestaties. waarbij o.m. gekeken wordt naar de sportieve prestaties van sportverenigingen, uitkomend in 40 nationale topcompetities. De winnende gemeente wordt binnenkort bekend gemaakt.

Playback disco in Dorpshuis

kids n Een echt feestje in het Dorpshuis Rijnsburg, 22 mei van 15:00 tot 16:30 is er een mini playback show, zijn jouw kinderen gek van optreden? Kom dan langs voor maar €2 per persoon. Hofweide 1.

Gerrit & Annie
diamanten paar

Geven is belang-rijker
dan nemen

lezing n Van Gogh versus Van Egmond

Zware tijden voor RBB
supporters

Moederdag

Je kan het zo gek niet bedenken of elke dag heeft tegenwoordig een titel. En soms wel meer dan een. Zo is het vandaag, donderdag 9 mei De Dag van Europa. Deze Europadag wordt in de EU-landen sinds 1985 op 9 mei gevierd om stil te staan bij het feit dat op die datum in 1950 de Franse minister Robert Schuman in een ambitieuze verklaring aangaf dat er een supranationale Europese organisatie moest worden opgericht, die later zou uitgroeien tot de Europese Unie. In 1950 vreesde men voor een derde wereldoorlog. In 1985 werd in Milaan besloten om voortaan 9 mei uit te roepen tot de Dag van Europa. Deze dag geniet weinig bekendheid, maar Europese ambtenaren hebben een vrije dag.

Zo heeft Nederland afgelopen week stilgestaan bij 4 en 5 mei. Herdenken van de oorlogsslachtoffers en dan pas de bevrijding vieren.

In Rusland staat men vandaag stil bij de 'Dag van de Overwinning'. Een nationale feestdag. Ook in veel landen die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie en in voormalige 'satellietstaten' is 9 mei een nationale feestdag. Voor de Russen is deze dag een van de belangrijkste feestdagen: het is de dag dat de Russen de overwinning (9 mei 1945) op Nazi-Duitsland vieren.

In Israël staat men vandaag stil bij de Dag van de Herinnering. Ook wel Jom Hazikaron genoemd. 9 mei is een Israëlische gedenkdag waarop de Israëlische doden uit alle Israëlische oorlogen alsmede degene die zijn omgekomen door terroristische acties worden herdacht.

Ook in Italië staat men vandaag stil bij herdenken en noemt men 9 mei Giorno della memoria. In het Verenigd Koninkrijk staan Guernsey en Jersey tijdens deze 'Nationale Dag' stil bij het einde van de bezetting door nazi-Duitsland in 1945 van de Kanaaleilanden.

Dit weekend, de tweede zondag van mei, viert Nederland Moederdag. De Rijnsburgse bloemenhandelaren weten hier alles van en hebben hopelijk een goede verkoop week gehad. Het vieren van het moederschap is al een lang gebruik. In Griekenland deed dit men al lang geleden. Ook de katholieke Kerk vereert Maria, de moeder van Jezus al erg lang. Rond het midden van de negentiende eeuw werd Moederdag voor het eerst gehouden in Amerika. Nadat het in Amerika geïntroduceerd was volgde er vele landen over de gehele wereld. Deze dag staat het verwennen van moeders centraal.

Ook onze kinderen hebben aangekondigd om langs te komen. Of ik verwend ga worden….Ach, ik ga ons kroost verwennen met lekkere hapjes, eten en drinken. En als het weer het toelaat doen we gezellig de barbecue aan. Ik vind het al een feest om met het hele gezin weer eens bij elkaar te zijn. Dat wens ik iedereen toe.

Houdoe.Gerrit en Annie zijn een (h)echt diamanten paar

Burgemeester Visser bezocht het diamanten paar afgelopen maandag 6 mei. | Foto: PvK

jubileum n 'Hoi Gerrit'. 'Hoi Annie'. Het waren de eerste woorden tijdens een ontmoeting op de Koestraatbrug waar hun prille liefde ontwaakte. Afgelopen maandag kwam dit te sprake tijdens een terugblik op het leven van Gerrit van Duijn (82) en Annie van Duijn-Ouwehand (80) die op 4 mei hun 60-jarig huwelijksfeest vierden.

Door Piet van Kampen

De in Rijnsburg geboren Gerrit had Annie wiens wieg in Noordwijk stond, al eens eerder in het dorp gezien en zij hem ook maar tijdens die ontmoeting op de Koestraatbrug werd het menens. 'Hij kwam achter me aan en ik heb er geen spijt van gehad' vertelt de goedlachse Annie en Gerrit zei direct en alert erna 'ik zou het zo weer doen'. Het was direct 'kuk' aan en het stel beloofde elkaar eeuwige trouw op 4 mei 1959. Na de huwelijksdag eerst een jaartje ingewoond bij moeder Van Duijn en daarna naar het Moleneind waar dochter Gerry en zoon Aad het levenslicht zagen. In hun latere leven woonden zij ook in de Spinozalaan, de Weegbree en sinds 7 jaar in de Tulpenstraat. 'Helemaal naar onze zin en alles gelijkvloers' klinkt de bruid tevreden. Het paar werd in de loop der jaren ook de trotse groot- en overgrootouders van 5 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen.

Geven is belangrijker dan nemen

Alles samen

Gerrit een Annie hebben tijdens een arbeidzaam leven vrijwel alles samen gedaan. Werken in hun bloemenkwekerij en in bloemenhandel. Annie was in die jaren een van de weinige vrouwen die het vrachtwagenrijbewijs haalde. 'En dat in één keer' vertelt zij trots. Zij reed daarmee de bloemen naar klanten van Gerrit in het Westland toen hij ook in de commissiehandel zat. Later ging hij samen met zijn echtgenote in de boeketterie voor een bedrijf aan de slag. Een druk leven lang in de bloemen met een vakantie er tussendoor naar Gran Canaria. Later ging Annie nog een keer met vriendinnen naar Tenerife en Gerrit met vrienden naar Turkije. Gerrit was mede-oprichter van de buurtvereniging Westhoek en is nog steeds een trouw supporter van Rijnsburgse Boys. Samen met Annie werd in het kerkkoor het hoogste lied gezongen en Gerrit zingt nu nog in het mannenkoor Jeruël waar Annie op haart beurt weer voor de koffie zorgt. Nu slijten zij in alle rust en tevreden hun oude dag, de vrouw des huizes met een spelletje op de laptop en manlief met woordzoekers. Het is een hecht paar met een groot geloof en de liefde en warmte voor elkaar straalt er vanaf. 'Geven is belangrijker dan nemen' is de levenswijsheid van de bruid en de bruidegom 'vindt het een zegen en een unicum om zo lang samen te mogen zijn'.

Het lange samenzijn is inmiddels met de hele familie en vrienden gevierd.'Het was een geweldig feest' blikt het diamanten paar zeer voldaan terug op dit heugelijke moment.

Gemeente gaat percelen Vinkenweg onteigenen

onteigening n In De Katwijksche Post en De Rijnsburger van 25 april stond een grote advertentie van de overheid over het onteigeningen van zeven percelen in Rijnsburg.

De gemeente is al enkele jaren bezig om die gronden in bezit te krijgen, maar tot nog toe zonder succes. Dan blijft er maar één middel over: een onteigeningsprocedure.

Geen minnelijke verwerving

De gemeenteraad besloot op 1 juni 2017 'de Kroon te verzoeken om over te gaan' tot onteigening. De Kroon honoreerde dat verzoek op 5 november 2018. 'Met de rechthebbenden van de voornoemde gronden is overleg gepleegd over minnelijke verwerving. Helaas is het tot op heden niet mogelijk gebleken om er minnelijk uit te komen', staat in nota van het college van burgemeester en wethouders. Op 23 oktober dit jaar komt een onafhankelijke deskundige naar de Vinkenweg om de waarde van de gronden te bepalen. Mits die deskundige tegen die tijd de juiste straatnaam heeft doorgekregen, want in de advertentie wordt steeds de naam Vinkenlaan gebruikt en die bestaat niet.

Zwaar middel

Onteigening is een zeer zwaar middel dat doorgaans alleen wordt ingezet als 'alle middelen uitgeput zijn'. Als grond wordt onteigend, wordt alles wat daar vast op staat eigendom van de overheid. De eigenaar mag door onteigening echter niet achteruitgaan in inkomen of vermogenspositie. De onteigeningsprocedure duurt lang en moet aan zware criteria voldoen, waaronder de poging tot 'minnelijke schikking'. Bovenal moet vast staan dat het algemeen belang aantoonbaar gediend wordt en dat dat belang op geen enkele andere manier gerealiseerd kan worden. Daarnaast is er het zogenoemde 'het recht op zelfrealisatie': als de eigenaar van de grond aannemelijk kan maken dat hij de nieuwe, door de overheid gewenste bestemming zelf wil en kan realiseren wordt de grond niet onteigend. Dat lijkt niet aan de orde: De gemeente heeft die gronden nodig voor het opknappen van het glastuinbouwgebied Kloosterschuur-Trappenberg. Een project van Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM), tien jaar geleden opgericht door Katwijk, Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen.

Moederdagevenement Koopcentrum De Remise

Op zaterdag 11 mei is er van alles te doen in Koopcentrum De Remise.| Foto PR

moederdag n Zaterdag 11 mei is het groot feest voor de kinderen bij Koopcentrum De Remise aan de Oegstgeesterweg in Rijnsburg.

Kom tussen 10.00 en 14.00 uur gezellig mee boodschappen doen met papa, mama, opa of oma want voor jullie is er van alles te doen. Een mooi cadeau knutselen voor moederdag en/of lekker springen op het springkussen?
Ook kun je kans maken op een van de moederdag verwenpakketten, samengesteld door de winkeliers van Koopcentrum De Remise. De winnaar wordt om 14.30 uur bekend gemaakt en zullen direct gebeld worden en ook bekend gemaakt worden op de face-book pagina van 'koopcentrum 'de remise' zodat je voor 17.00 uur de prijs nog op kunt komen halen en een mooi moederdagcadeau hebt om te geven.

Tips? Mail de redactie

mening n Ons tippen kan via

redactie@derijnsburger.nl
of tel. 071 40 22 901.

Daarnaast zijn wij ook erg nieuwsgierig naar uw mening over deze krant.

The Readshop opent deuren en koffiehoek in prachtig pand

Het team is blij met het nieuwe pand. | Foto: PvK

winkel n De verhuizing van de oude winkel in de Anjelierenstraat naar het voormalige pand van Blokker heeft veel energie gekost maar het is de moeite meer dan waard geweest. Vorige week donderdagmorgen betraden de eerste klanten de prachtige zaak. 'Van harte gefeliciteerd' klonk het vele malen oprecht. Aanstaande zaterdag wordt de opening met veel spektakel officieel voor de klanten gevierd.

Door Piet van Kampen

Hou grip op je knip... | Foto: PR Foto: pixabay

Op 1 mei werd er een receptie gehouden voor genodigden. 'Het was ontzettend druk en gezellig' blikken de eigenaren Drees Hoek en zijn echtgenote Marianne zeer voldaan terug. 'De complimenten waren niet van de lucht. Ze keken hun ogen uit' vertelt Drees. Ook de eerste klanten op de dag daarna waren enthousiast. Mevrouw van der Kwaak was de eerste die het echtpaar feliciteerde gevolgd door vaste klant René. Hun enthousiasme was terecht. De winkel die twee keer zo groot is als de voormalige zaak is ruim van opzet. De klanten kunnen overal ongestoord bij en ook minder validen kunnen er met de rolstoel of scootmobiel op hun gemak de keuze maken uit het zeer uitgebreide assortiment. Bij The Readshop gaat de eerste gedachte uit naar lezen maar er is veel meer dan boeken en tijschriften alleen.

Brede collectie

In de overzichtelijke winkel zijn er nu 2 terminals geplaatst voor snelle afhandeling van poststukken. De kinderhoek is uitgebreid met veel nieuwe artikelen. Leuke cadeautjes te kust en te keur evenals rookwaren, kantoorartikelen, cartridges voor de printer en geschenkbonnen. Er zijn ook meer spellen in het assortiment opgenomen en binnenkort worden er spellenmiddagen georganiseerd zoals Marianne laat weten.

Koffiecorner

Geheel nieuw is de uiterst gezellige koffiecorner waar uitsluitend verse koffie en thee in vele smaken wordt geserveerd. Vergezeld van een vers koekje of gebakje, allemaal vers door Naami bereid is het er goed vertoeven. Het is een ware aanwinst voor de moderne winkel met een ruime en frisse uitstraling. 'Ik ben trots op mijn team dat de afgelopen tijd heel hard heeft gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen maar het is volgens planning verlopen' klinkt Drees zeer tevreden. Het team dat naast Drees en Marianne gevormd wordt door de enthousiaste medewerkers Mark, Greet en Vivianne ontvangt de klanten met veel plezier in de mooie nieuwe winkel. Veel meer dan zomaar een dorpswinkel.

Scheiding brengt gezin in financiële problemen

Grip op de Knip is een organisatie vrijwilligers, die mensen in financiële nood bijstaat. Speciaal opgeleide schuldhulpmaatjes helpen de administratie weer op orde te krijgen. In een maandelijkse rubriek geven de Grip-medewerkers weer wat ze meemaken.

De eerste hulpvragers van 2019 melden zich bij Grip op de Knip: een echtpaar en twee tienerkinderen. Het is een trieste zaak: de ouders gaan scheiden. De man heeft een nieuwe partner en vertrekt naar Duitsland. Hun woning moet snel worden verkocht. De vrouw kan de maandelijkse lasten niet alleen betalen. Bij verkoop levert de woning tienduizend euro meer op dan de hoogte van de hypotheek. Zij krijgt daar vijfduizend euro van. Een deel van dat bedrag moet worden afgedragen aan de bank voor de achterstallige rente. Prioriteit is echter het vinden van woonruimte voor haar en de twee kinderen. De ouders van de vrouw bieden de helpende hand. Voorlopig kunnen met zijn drieën inwonen in het ouderlijk huis. Grip op de Knip gaat samen met haar aan de slag voor een oplossing. Er is inmiddels een urgentieverklaring aangevraagd voor een woning. Toeslagen moeten (opnieuw) aangevraagd of gewijzigd worden zoals zorgtoeslag en kindgebonden budget. De vrouw is door de perikelen erg van streek en heeft de hulp van ons maatje echt nodig. Ze rekenen samen uit hoe ze er financieel voor staat. Duidelijk is al snel dat ze minder kan gaan uitgeven en meer uren zou moeten gaan werken. Haar inkomen met alimentatie is onvoldoende om in de toekomst haar vaste lasten te kunnen betalen. Ruim drie maanden later is en grote vooruitgang geboekt. De vrouw werkt 32 uur per week. Tot haar grote vreugde heeft ze alsnog een urgentieverklaring gekregen. Ze accepteert de eerste woning die haar wordt aangeboden. Vanaf nu komt er weer rust in het gezin en kan mevrouw samen met haar maatje van Grip op de Knip leren hoe goed om te gaan met de nieuwe financiële (on)mogelijkheden.

Maatje worden?

Stuur dan een e-mail naar: info@gripopdeknipkatwijk.nl. Wilt u contact opnemen met een van de coördinatoren? Stuur dan een e-mail naar: coordinator@gripopdeknipkatwijk.nl of bel naar 06-22062590.

Dunavie vervangt voor de zekerheid alle CV-ketels van Agpo Ferroli

Joop van Egmond identificeerde zich met Van Gogh. | Foto: PR

wonen n Zaterdag 16 maart zijn in het tv-programma Kassa de CV-ketels van Agpo Ferroli besproken. Deze ketels zijn volgens hun onderzoek brandgevaarlijk en kunnen onveilige situaties veroorzaken. Hoewel hier in de woningen van Dunavie nog geen sprake van is geweest, neemt Dunavie de bevindingen van Kassa zeer serieus. Daarom heeft deoorganisatie besloten om alle 747 ketels in hun woningbestand te vervangen.

In 2009 werden de eerste twijfels uitgesproken over de CV-ketels. Het gaat hierbij om de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux met een productiedatum van voor 2011. Sinds het ontstaan van deze twijfels heeft Dunavie besloten om geen CV-ketels meer van deze producent te laten plaatsen. Omdat ketels gemiddeld twintig jaar meegaan, zitten er nog wel oudere ketels in een aantal van onze woningen. Hoewel de ketels om het jaar worden gecontroleerd en er bij goed onderhoud geen directe reden tot zorg is, wil Dunavie toch het zekere voor het onzekere nemen. Dit jaar worden de 223 ketels van dertien jaar en ouder vervangen. De overige ketels worden de komende jaren gefaseerd vervangen, dit project wordt in 2021 afgerond. In de tussentijd krijgen alle huurders met een ketel van Agpo Ferroli een visuele inspectie en rookmelder.

Inloopochtend in de Voorhof op 16 mei

kerk n Op donderdag 16 mei is er weer een inloopochtend in de Voorhof. Jongeren en ouderen, samen of alleengaand, allen zijn van harte welkom.

Loop gewoon eens binnen en drink een kopje koffie mee. Er zijn altijd mensen om je welkom te heten en die een praatje met je willen maken. Je kan sjoelen, een kaartje leggen of een spelletje doen. Maar je kan ook de nieuwste Rijnsburger alvast lezen. Het team van gastvrouwen en gastheren willen je graag ontvangen. Locatie Voorhof, Vliet Noordzijde 36, Rijnsburg. Van 09.30 uur tot 11.30 uur. Contactpersonen Cock Slager (071-4022966) en Peter van der Nol (071-4024845).

Bingo Buurtvereniging Irissenstraat

bingo n De eerstvolgende bingo van de buurtvereniging is op 14 mei aanstaande en zal wederom plaatsvinden in Go*Go Rijnsburg.

De bingo zal gehouden worden bij Go*Go aan de Hofweide in Rijnsburg. Dit is naast de gymzaal aan de Korte Vaart. Wij hopen er hier in samenwerking met de vrijwilligers van Go*Go weer een gezellige avond van te maken en heten u dan ook van harte welkom. Wij zien u graag op dinsdag 14 mei aanstaande. Ook als u geen lid ben van de buurtvereniging bent u van harte welkom! De aanvang is om 20.00 uur en de zaal gaat voor deze gelegenheid al om 19.30 uur open.

Lezing in het Katwijks Museum: Van Gogh versus Van Egmond

schilderen n Op vrijdagavond 10 mei om 19.30 uur zal taaltrainer Alex van Egmond een lezing geven over Vincent van Gogh als inspiratiebron voor zijn vader Joop van Egmond, MOND (1943-2018).

In een PowerPointpresentatie vertelt Alex van Egmond hoe Van Gogh voor het kunstenaarschap koos en de worsteling die daarmee gepaard ging. Van Egmond zal in deze lezing de parallellen aanhalen met het kunstenaarschap van zijn vader. Hij identificeerde zich namelijk ook met Van Gogh en verkondigde tijdens zijn leven maar al te vaak dat hij de miskende kunstenaar 'begreep'. De lezing duurt ± 45 minuten. De reguliere toegangsprijzen voor het museum zijn van toepassing. Tot 1 juni 2019 is een overzichts- en verkooptentoonstelling te zien 'Eenheid in verscheidenheid' in het Katwijks Museum.

Judas zoekt heel veel mensen voor musical

Karel Koekkoek, André van Delft en Inge Simons-de la Parra hopen volgende week veel mensen te ontmoeten op de auditie-avonden.| Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

musical n Judas is op zoek. Naar mensen tussen de 14 en 94 jaar (m/v). Naar zangers en acteurs. Naar mensen die achter de schermen mee willen werken. En naar sponsors. Allemaal nodig om voor Pasen 2020 de musical 'Op zoek naar Judas' op te kunnen voeren in de Open Hof Kerk in Katwijk aan den Rijn.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De situatie is er niet beter op geworden, vinden sommigen. | Foto: PvK

'Ja doe maar.' Dat kreeg dominee Karel Koekkoek van de Open Hof Kerk te horen bij een bijeenkomst met kerkgemeente De Rank uit Katwijk aan Zee en de gereformeerde kerk De Goede Herder uit Valkenburg, toen hij voorstelde om samen een musical op te gaan voeren. Karel: 'Een bijbelse musical. Een mooie manier om een bijbelverhaal te vertellen en te laten ervaren.' Dat is 'Op zoek naar Judas' geworden. Een vrij jonge musical, geschreven door Gerard van Midden en Gerard van Amstel, die pas sinds 2017 enkele keren is opgevoerd. Voor de uitvoering in de Open Hof doet André van Delft de muziek en alles wat daar bij komt kijken. Inge Simons-de la Parra verzorgt de productie. De regie is in handen van Annabelle van Nieuwkoop. 'Het is geschreven naar aanleiding van het bijbelverhaal over Judas die Jezus verraden heeft, maar er zit ook veel fantasie om heen', legt Karel uit. 'Het speelt in de tijd voor Pasen en het wordt verteld vanuit het perspectief van Judas.' André vult aan: 'Het gaat ook over de jeugd van Judas. Het is een mix van bijbels en niet-bijbels.' Inge: 'En het speelt zich ook af in deze tijd. Voor je het weet, zit je in een speeddatesessie.'

Audities

Dinsdag 14 en donderdag 16 mei worden er vanaf 19.30 uur audities gehouden in de Open Hof Kerk voor zangers en acteurs. De verdeling man-vrouw zal 'fifty-fifty' zijn. Er zijn minimaal 24 zangers/zangeressen nodig. 'Dat zijn er dan minimaal zes per partij: alt, bas, sopraan en tenor. Maar liever heb ik meer mensen. Er zijn een stuk of twintig stukken, dus dat wordt een flinke taak. Het zijn ook uitdagende stukken met meerstemmige elementen en een canon.' André heeft ook de verantwoordelijkheid over de band. 'Met een volledige bezetting met drumstel, bas, piano en toetsenist. Ik wil er ook graag blazers bij hebben; trombone, trompet en misschien saxofoon. En er zijn ook acteurs die moeten zingen. Dat moet allemaal samenkomen.' Overigens hoeven niet alle acteurs (m/v) over groot zangtalent te beschikken, laat Inge weten. 'Er zijn 5 hoofdrollen, waarvan er 3 moeten kunnen zingen. Acht bijrollen, waarvan er ook 3 een beetje moeten zingen en 22 kleine rolletjes die eventueel door meerdere mensen gespeeld kunnen worden. Judas komt in 3 leeftijdscategorieën voor en die moeten natuurlijk kunnen zingen.' 'Je moet het woord auditie niet te zwaar nemen', zegt André geruststellend. 'Het is zeker geen Idols', verzekert Inge. 'We zoeken ook nog mensen voor decor, grime en techniek. Mensen die daar hun kracht hebben liggen en die het leuk vinden om op die manier hun steentje bij te dragen.' Na de zomervakantie beginnen de repetities die zeker één keer per week gehouden worden. De musical staat dus gepland voor Pasen 2020, maar een exacte datum is nog niet bekend. Of liever nog; de exacte data, want natuurlijk hoopt het drietal dat 'Op zoek naar Judas' meerdere keren wordt uitgevoerd. Een dergelijke productie kost natuurlijk geld. Er zijn verschillende fondsen aangeschreven, maar het regie- en productieteam zoekt ook nog sponsors. Uiteraard hoef je geen kerkganger te zijn om mee te doen aan deze musical. Voor meer informatie en aanmelden voor de audities: www.openhofkerkkatwijk.nl en musical@openhofkerkkatwijk.nl.

"Nieuwe situatie Hoofdstraat is onveiliger"

verkeer n De Hoofdstraat is na de herinrichting nog maar nauwelijks weer open gesteld voor het verkeer of de eerste reacties zijn er al.

Een van de inmiddels bekende klachten is de veiligheid van de fietsers met name ter hoogte van de Hoogvliet Supermarkt. Het is riskant nu het fietspad weg is. Met het fietspad wordt waarschijnlijk een fietsstrook bedoeld want een duidelijk apart aangelegd fietspad was er voorheen ook niet. Toen was het ook al gevaarlijk maar nu scheert het autoverkeer rakelings langs je heen, zo valt uit een klacht op te maken. De wens om een apart fietspad met lichtmarkering aan te leggen zal voorlopig wel een wens blijven nu de Hoofdstraat pas is heringericht.

Filmavond: met het waargebeurde verhaal over een zwijgend protest

film n De filmavond van 15 mei is alweer de laatste die de bibliotheek dit voorjaar aanbiedt. Om 19.30 uur staat in de filmzaal van Het Dorpshuis in Valkenburg een bekroonde film op het programma over een scholierenprotest in de DDR tegen het neerslaan van de Hongaarse revolutie door Sovjet-troepen in 1956.

De film is gebaseerd op het gelijknamige biografische boek (2006) van de Duitse schrijver Dietrich Garstka. Een film die laat zien dat stilte het luidste protest kan zijn en die gaat over burgerlijke ongehoorzaamheid en solidair zijn. Een prachtig historisch drama, raak en herkenbaar.

Een minuut stilte

Een waargebeurd verhaal. Het is 1956 en tijdens een bezoek aan een bioscoop in West Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest. Terug in Stalinstadt (nu Eissenhüttenstadt) willen ze uit solidariteit met de gevallen slachtoffers een gebaar maken. Ze krijgen hun hele klas mee en tijdens een les houden ze allen een minuut stilte. Dit simpele gebaar veroorzaakt flink wat onrust. In eerste instantie doet de schooldirecteur het af als een onschuldige puberdaad. Als het incident echter ter ore komt van het ministerie van Onderwijs beoordeelt de minister het als een contrarevolutionaire daad en eist dat de organisator binnen een week bekend wordt gemaakt. De klas blijft solidair met elkaar en de scholieren weigeren dit, wat verstrekkende gevolgen heeft voor hun verdere leven....

Toegangskaarten

Nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere film die aanzet om weer eens in de geschiedenisboeken te duiken? Je kunt erbij zijn. Iedereen is van harte welkom op woensdagavond 15 mei om 19.30 uur in Het Dorpshuis Valkenburg. Toegang: € 6,- voor leden en € 8,- voor niet-leden. Kaarten zijn te koop in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via www.bibliotheekkatwijk.nl. Ga naar de Kaartverkoop, kies de activiteit van uw keuze, betaal met iDEAL en print uw toegangskaart(en). De zaal is open vanaf 19.00 uur.

Omwonenden Dorpsweide willen beweegbare brug

brug n Enkele Omwonenden van de Dorpsweide willen dat de nieuwe brug nabij het Botenpad beweegbaar wordt. Dat laten zij weten in een brief aan het College van Burgemeester en Wethouders. De bewoners betogen dat zij in 2010 de kavels hebben gekocht van de gemeente Katwijk waar hun woning het jaar daarna op is gebouwd, in 2011, dus nog voordat de gemeenteraad het plan had ontwikkeld om een vaste brug te realiseren. Omdat de brug vast wordt, kunnen zij dan niet meer met hun vaartuigen van en naar de ligplaats bij hun huis varen, en dat is een belangrijke reden geweest om de woning te kopen. Volgens de bewoners en hun advocaat hebben zij recht op minimaal een planschadevergoeding als deze zou worden aangevraagd bij het college. Een schadevergoeding lost echter niets op, vinden zij. Daarnaast hebben zij ook begrip voor de wens van de gemeenteraad om tot realisering van een langzaamverkeersroute Dorpsweide-Waterlelie door het Botenpad te komen. De bewoners willen daarom met de gemeente in overleg om te zien of er een beweegbare brug met een minimale doorvaartbreedte van 4,5 meter gerealiseerd kan worden. Het openen en sluiten van de brug zou eventueel kunnen gebeuren door de vaartuigbezitters. Dit kan onder andere via een App. "De bewoners realiseren zich dat de aanleg van een beweegbare brug duurder is dan een vaste brug. Daarom zijn zij ook bereid om mee te denken met het College over de financiering van deze kosten". Volgens de bewoners dient het College en ook de Gemeenteraad mee te wegen dat een uit te keren vergoeding van de nog aan te vragen planschade kan worden bijgelegd bij het budget voor een beweegbare brug van voornoemde afmetingen. Kortom, er is sprake van een 'win-win' situatie", aldus de brief. De bewoners hopen dat de gemeente het voorstel serieus wil overwegen.

Kerkhistorische lezingen

kerk n De jaarlijkse interkerkelijke kerkhistorische lezingen zullen weer gehouden worden en wel in de Christelijk Gereformeerde Kerk, Duinrustplein 10 te Katwijk. Woensdag 15 mei as. zal Ds. A.J.T. Ruis spreken over Perpetue en Felicitas, getuigen uit de vroege kerk terwijl op. Woensdag 22 mei Ds. P. den Ouden zal spreken over Daniël Rowland en de opwekking in Wales. Wederom zal de "bovenstemgroep Katwijk" haar medewerking verlenen aan beide avonden. De avonden vangen aan om 20:00 uur. Na de lezingen is er koffie en gelegenheid om een keuze te maken aan de boekentafel die weer verzorgd wordt door Jeroen van der Oever van boekhandel het Baken. Toegang is vrij.

Rommelmarkt

koopjes n Op vrijdag 17 mei van 10.00 tot 16.00 houdt de Gereformeerde Kerk De Goede Herder te Valkenburg een grote rommelmarkt.

Het aanbod spullen is enorm: antiek, meubelen, boeken, kleding, speelgoed, serviesgoed, witgoed, tuinspullen en nog veel meer. Voor de kinderen is er een grabbelton en mogelijkheid om zich te laten schminken. Ook kunt u lootjes kopen voor de loterij waarbij mooie prijzen te winnen zijn; zoals o.a. een Airfryer xxl en een BBQ-bon voor 10 personen. Deze dag kunt u in ons restaurant terecht voor een kopje koffie of fris met lekkernij en voor een heerlijke lunch!

Rond 15.30 start de tassenactie. U koopt een grote tas bij ons voor 2 euro en alles wat daar in past mag u meenemen. Dit jaar is 50 % van de opbrengst bestemd voor een project van kerk in actie en de andere 50% is bestemd voor het plaatsen van zonnepanelen op de gebouwen van de kerk. We hopen op een grote opkomst en een mooie opbrengst. U vindt ons aan de Hoofdstraat 35 te Valkenburg.

Familiefestival Moods in the Woods

De plastic soep is één van de grote milieuproblemen. | Foto: PR

cultuur n Op zaterdag 29 juni 2019 vindt van 15.00 – 22.00 uur voor de 5e keer het vrij toegankelijke muziek en cultuurfestival Moods in the Woods plaats.

Op 29 juni is het feest in het Ridderbos! | Foto: PR Foto: Picasa

Van 15.00 tot 22.00 uur is er van alles te beleven in Burg. De Ridderpark aan de Nieuwe Duinweg, dat voor deze dag wordt omgetoverd tot een sfeervol festivalterrein. Moods in the Woods is de feestelijke afsluiting van de Week van de Amateurkunst 'iktoon'. Leerlingen, ensembles, bands en koren van de muziekschool en andere liefhebbende kunstenaars vullen het programma. Kunstenaarscollectief KuCo is dit jaar ambassadeur van de Week van de Amateurkunst. Zij zijn op het festivalterrein te vinden met dichters, een weefdemonstratie, en plein air schilderen, houtbewerking en nog veel meer. Voor extra natuurbeleving is er onder meer een blotenvoetenpad voor de waaghalzen, een natuurspeurtocht door het bos en een 'natuurlijke' fotobooth met schmink en verkleedspullen waar kinderen door fotografen van Kattuk.nl gekiekt kunnen worden. De bibliotheek is aanwezig met een Bipi vol spannende verhalen met echte boekhelden en diverse andere creatieve activiteiten. In een gezellige sfeer is er voor jong en oud voldoende te doen en te beleven. De festivalafsluiting wordt verzorgd door de Muziekschool All Star Band, bestaande uit docenten van de Muziekschool. En dit is slechts een kleine greep uit het programma. Laat weten dat je er bij bent op het Facebook event: Moods in the Woods.

Duin- en vogelexcursie

natuur n Ga op D.V. zaterdagochtend 18 mei mee met Joël Haasnoot (Staatsbosbeheer) en Wim Remmelzwaal die een rondleiding geven door de duinen.

Onderweg zullen zij hun kennis van de natuur en hun verwondering over Gods schepping met u delen. Na afloop van deze prachtige duinwandeling wordt er in de Triumfatorkerk te Katwijk een korte presentatie gegeven over het zendingswerk wat vanuit de kerk wordt ondersteund. Voor deze ochtend is geen inschrijfgeld verschuldigd. Aan het eind van de korte presentatie wordt er wel een collecte gehouden waarin eenieder naar vermogen kan bijdragen. Wie nog wil deelnemen, kan kiezen uit de volgende drie mogelijkheden: Optie 1. Duin- en vogelexcursie (lang) + presentatie + lunch 7:45-12:30 uur, optie 2. Duin- en vogelexcursie (kort) + presentatie + lunch 8:45-12:30 uur, en optie 3. Presentatie zendingswerk HHK + lunch 11:00-12:30 uur. Opgeven kan per mail: eenzhhgkatwijk@gmail.com of mobiel: 0683770271 / 0622717806.
Mocht u op deze dag niet kunnen, maar toch een bijdrage willen doneren, dan kan dat op rekening NL19RABO0303096098 t.n.v. Hersteld Hervormde gemeente/zending.

GemeenteBelangen organiseert inspiratieavond over de natuur

politiek n Binnenkort is het weer Wereldmilieudag en ook de internationale dag van de biodiversiteit (VN) staat voor de deur. Leuk, maar het blijkt dat deze diversiteit en ons milieu toch behoorlijk in het gedrang komen. Daarom organiseert GemeenteBelangen op 21 mei om 20:00 uur een inspiratieavond in De Roskam. De avond staat geheel in het teken van natuur.

Want wist je dat 80% van onze eetbare gewassen afhankelijk is van bijen en insecten? Zonder deze inmiddels bedreigde bijen is onze voedselvoorziening binnenkort dus in gevaar. Ook de 'Plastic soep' draagt bij aan vergiftiging van onze voedselketen en neem eens al het vuil dat aanspoelt op ons mooie strand. Daar moeten we samen toch iets aan kunnen doen? Alleen is het onmogelijk, maar samen kan er een hoop veranderd worden. Dat is ook het uitgangspunt van onze sprekers. Zo zijn NL Zoemt, WNF Operatie Jonas & Jutters Katwijk aanwezig om iedereen te vertellen over een aantal van deze problemen, hun aanpak en oplossingen daarvoor. Interessant voor gemeente, politieke partijen maar ook zeker voor jou als inwoner! Iedereen is vanaf 20:00 uur welkom in De Roskam. Vanaf 20:15 uur zullen we met elkaar in gesprek gaan, luisteren naar de diverse lezingen & ons laten inspireren! De toegang is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Verkiezing Europees Parlement

democratie n Op donderdag 23 mei 2019 is de landelijke verkiezing voor de leden van het Europees Parlement. Om te zorgen dat inwoners die dag kunnen stemmen in de 32 stembureaus is de gemeente bezig met de voorbereidingen.

Op zaterdag 4 mei zijn de stempas(sen) per post bezorgd. Als u geen stempas(sen) ontvangt kunt u een nieuwe aanvragen. Dit kan tot 22 mei 12.00 uur in het gemeentehuis. Neem een identiteitsbewijs mee. Als u een vervangende stempas schriftelijk wilt aanvragen dan kan dat tot 20 mei. De kandidatenlijsten worden rond 9 mei huis aan huis bezorgd. De kandidatenlijsten zijn verkrijgbaar bij de receptie op het gemeentehuis.

Iemand anders laten stemmen

Bent u 23 mei op vakantie of voor werk in het buitenland? Dan kunt u iemand machtigen om voor u te stemmen. Een onderhandse volmacht regelt u zelf via de achterkant van uw stempas. Dat kan tot op de dag van de verkiezing. In sommige gevallen is het nodig om een schriftelijke volmacht aan te vragen, bijvoorbeeld als u u iemand wilt machtigen die buiten Katwijk woont of als u geen identiteitsbewijs heeft. Een schriftelijke volmacht aanvragen kan tot uiterlijk 20 mei.

ProDemos, onafhankelijke, onpartijdige stichting, heeft een stemwijzer ontwikkeld: www.stemwijzer.nl. Deze legt ongeveer 30 stellingen voor en vergelijkt uw standpunten met de standpunten van de politieke partijen. Op www.katwijk.nl/verkiezing vindt u praktische informatie over het stemmen in de gemeente Katwijk. Kijk op www.kiesraad.nl/verkiezingen als u meer wilt weten over de verkiezing voor de leden van het Europees Parlement.

VVD uit zorgen over vaccinatiegraad

ingezonden n Al enige tijd zijn in de media verontrustende berichten te lezen over een vermindering van het aantal vaccinaties. Zo is wereldwijd een explosieve stijging te zien in het aantal gevallen van mazelen.

Ook in Nederland hebben dit jaar al meer mensen de ziekte gekregen dan in voorgaande jaren. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is mazelen de eerste besmettelijke ziekte die opduikt wanneer de vaccinatiegraad niet hoog genoeg is. Uit onderzoek blijkt het vertrouwen in vaccineren af te nemen. Zo is er een groep mensen die denkt dat het krijgen van mazelen of andere (besmettelijke) ziekten niet erg is. Het gaat hier om het onderschatten van de ziekte met het risico dat mensen, in het bijzonder kinderen, hierdoor ernstig ziek worden of zelfs sterven. Daarnaast zijn er mensen die vanuit religieus oogpunt hun kind(eren) niet laten vaccineren. De VVD in Katwijk maakt zich hier ernstige zorgen over en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college. Aan het college wordt onder meer gevraagd hoe hoog de vaccinatiegraad op dit moment is in de gemeente, welke ontwikkeling deze vaccinatiegraad de afgelopen jaren laat zien en of er een verschil bestaat tussen de diverse kernen van de gemeente Katwijk. Daarnaast wordt gevraagd wat de gemeente doet om ouders actief te stimuleren om te vaccineren. De VVD vindt het onacceptabel dat ziekten die makkelijk uitgeroeid kunnen worden, zoals de mazelen, polio, rodehond en de bof weer opsteken door zogeheten anti-vaxxers. Stimulatie en goede voorlichting zouden hier van waarde kunnen zijn. Tot slot vraagt de VVD of het college in gesprek wil gaan met peuterspeelzalen of andere vormen van kinderdagverblijf waarbij de veilige vaccinatiegraad van 95% niet wordt gehaald.

Infosessie over verduurzaming gemeentelijke gebouwen

gemeente n Op donderdag 9 mei is vanaf 19.45 uur in de Boulevardzaal van het gemeentehuis een informatieve sessie over het Uitvoeringsprogramma Verduurzaming gemeentelijk vastgoed.

In 2016 heeft de raad besloten de gebouwen die van de gemeente zijn te verduurzamen. Fase 2 van dit verduurzamingsprogramma betreft de verduurzaming van 11 gebouwen die verhuurd worden aan het Sportbedrijf, Welzijnskwartier, Atletiekvereniging, Katwijks Museum, korfbalvereniging Madjoe en huurder/exploitant van de Burgt. Het college vraagt de raad om hiervoor € 2.106.989 beschikbaar te stellen. De gemeenteraad wil graag weten hoe de Katwijkse samenleving denkt over het voorstel van het college om deze panden te verduurzamen en nodigt daarom inwoners en betrokkenen uit om hierover mee te praten. Zij kunnen tijdens de hele vergadering meepraten en hun kennis delen of hun opvattingen kenbaar maken. De raadsleden stellen vragen en geven nog geen standpunt. Aanmelden om gebruik te maken van het spreekrecht is niet verplicht, maar wel aan te raden, omdat de vergadering dan beter kan worden voorbereid. Dat kan ook aan het begin van de sessie. Vooraf aanmelden: mail naar griffie@katwijk.nl of bel 071-406 53 02. Belangstellenden zijn ook welkom om te komen luisteren; daarvoor is aanmelding niet nodig.

Mantelzorgcafé Katwijkse Ziekte

zorg n Op maandag 13 mei vindt in De Wilbert weer het maandelijkse Mantelzorg café Katwijkse Ziekte (HCHWA-D) plaats.

Aanvang 19.30 uur in 't Hof van Wilbert. Toegang vrij. Het Mantelzorg café dient om elkaar te ontmoeten, informatie en ervaringen uit te wisselen. Deze keer zijn de maatschappelijk werker en de psycholoog van het expertiseteam Katwijkse Ziekte van Marente aanwezig en zij informeren u over de (neuro)psychologische behandeling en begeleiding van patiënten met de Katwijkse Zieke. Meer info: katwijkseziekte@marente.nl of 06-43 263 061.

Een nieuwe ziel voor Overduin

Gert Binnendijk en Astrid Buskermolen bij de thermometer, waarop de stand wordt bijgehouden. Meer info: 071 4056111.| Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

zorg n Verpleeghuis Topaz Overduin aan de Nachtegaallaan in Katwijk staat begin 2020 een grootscheepse verbouwing te wachten. Aanvankelijk zou de grote kapel daarin niet worden meegenomen, maar nu blijkt de bouwtechnische staat echter dusdanig slecht te zijn, dat de huidige kapel moet verdwijnen. Het goede nieuws is dat er een nieuwe kapel voor terug komt.

Door Jess Helling

Dominee Gert Binnendijk van Overduin, is razend enthousiast over het plan. 'Het is natuurlijk jammer dat de oude kapel moet verdwijnen, maar het is fijn dat er een nieuwe voor terugkomt.'
Helaas wordt de bouw van een nieuwe kapel niet vergoed vanuit het zorgbudget van de overheid en ondanks de grote bijdrage van zorgorganisatie Topaz hebben ze daar nog niet genoeg aan. 'De teller staat inmiddels op 23.000 euro en dat is super. Het is echter bij lange na nog niet genoeg. Er moet totaal zo'n 150.000 euro opgebracht worden door middel van externe bronnen en acties.' Het coördineren van de acties doet Gert samen met Astrid Buskermolen, hoofd welzijn op Overduin. Gezamenlijk hebben zij een actieprogramma opgesteld, dat verspreid over 2019 wordt uitgerold. 'De deadline is het einde van het jaar, zodat we in 2020 kunnen beginnen met bouwen,' aldus Buskermolen. De kapel is van grote waarde voor de bewoners van Overduin en wordt veelvuldig gebruikt voor allerlei activiteiten. Buskermolen: 'Er zijn zangmiddagen, concertjes, herdenkingsavonden en er is een bijbel uur. Er passen zo'n 120 mensen in de kapel en zeker zes van de zeven dagen in de week is de kapel in gebruik.' Binnendijk vult aan 'tijdens de kerkdiensten zijn er tussen de 70 en 100 mensen aanwezig. Dit zijn bewoners, maar ook familie en vrijwilligers. Laatst nog was er een 71-jarige bewoner, die nog graag gedoopt wilde worden. Heel bijzonder.' Samen zijn zij het wel eens: de kapel is echt de ziel van Overduin en dus is het van groot belang dat het streefbedrag wordt gehaald. De eerste actie is op dinsdag 28 mei, een concert in de Fonteinkerk in Katwijk. De studenten van het 'Dorth College Choir' uit Ohio (VS) zijn op tournee door Nederland en geven op die dag een concert met een gevarieerd repertoire in de Fonteinkerk aan de Willem de Zwijgerlaan 1A. De aanvang is 20.00 uur, toegang is gratis. Na afloop word er bij de uitgang een collecte gehouden ten behoeve van de nieuwe kapel van Overduin. Wilt u een donatie doen, dan kan u dit overmaken op

NL19 FVLB 0699 9071 52, t.n.v. Topaz o.v.v. Gift Kapel OVD. Alle giften zijn welkom.

Overige activiteiten tot de zomer:

5 juni Zomermarkt Overduin

12 juni Sponsordiner in restaurant 's Janshoek Overduin

21 juni Kerkenveiling Overduin

Tweede Sassenheimse Korendag

muziek n Op zaterdag 18 mei wordt voor de 2e keer en Korendag in Sassenheim gehouden.

De Korendag die georganiseerd wordt door de Regionale Commissie Noord/West in samenwerking met Kerkkoor De Lofstem uit Sassenheim wordt in de 4 Sassenheimse kerken gehouden. De koren komen uit Rijnsburg, Katwijk, Voorhout, Sassenheim. Lisse, Amerongen, Molenaarsgraaf, Kockengen, Woubrugge, Amsterdam, Almere, Barneveld, Krimpen a/d Lek, Alphen a/d Rijn, Ilpendam, Wilnis, Nieuwkoop, Leiden, Abbenes en Heerhugowaard. In totaal zullen 26 koren en groepen 2 maal liederen zingen uit hun repertoire, de koren komen uit de hele regio en er zijn de volgende koorsoorten vertegenwoordigd: Gemengde koren, Mannenkoren, Kamerkoren, een Vrouwenkoor en een Vocaal ensemble .
De Korendag start om 9:30 uur in alle vier kerken.
Julianakerk Julianalaan 6
Pancratiuskerk Hoofdstraat 188
Dorpskerk Hoofdstraat 217
Havenkerk Bijweglaan 4
De afsluiting van de korendag is om 16.15 uur in de Julianakerk waar het organiserend koor Kerkkoor "De Lofstem" uit Sassenheim samen met Kerkkoor "Samen op weg" uit Abbenes zal zingen ook zullen hier samenzang liederen worden gezongen.
De toegang tot alle kerken is gratis.

Het zijn zware tijden voor de RBB supporter

n Jong Vitesse-Rijnsburgse Boys 4-1

voetbal n Bij het voetbalspel gaat het om het scoren van doelpunten. Dat het voorkomen hiervan minstens zo belangrijk is, is het verhaal van Rijnsburgse Boys dit seizoen.

Thomas Bakker springt het hoogst maar ook hij speelde matig tijdens Jong Vitesse RBB | Foto: Hans Heemskerk

Staan de Uien op een treurige vierde plek als het gaat om de meeste goals tegen, het lichtpuntje in deze is de (gedeelde) derde plek als het gaat om de gescoorde goals. Met een aantal van 63 zou Rijnsburgse Boys normaal gesproken meedoen in de top vijf van de Tweede Divisie. Feit is dat de 72 doelpunten tegen een voorlopig dertiende plek oplevert. Ook tegen Jong Vitesse was het (weer) raak. Op de prachtige accommodatie van de BVO Vitesse, deel uitmakend van Sportcentrum Papendal in Arnhem, verloor Rijnsburgse Boys met 4-1. Opmerkelijk hierbij is dat alle voorgaande wedstrijden tegen de ´jongteams´ Sparta, Almere City FC en Vitesse (thuis) werden gewonnen.
Het waren resultaten uit het verleden en die geven geen…
Rijnsburgse Boys kwam er op Papendal eigenlijk geen moment aan te pas. ´Gifkikker´ Bram Ros moest noodgedwongen vanaf de tribune toekijken. Hij had tijdens de maandagtraining een rugblessure opgelopen. De meest constante speler van dit seizoen werd node gemist en ook hij zag zijn teamgenoten in de eerste helft worstelen met zichzelf en de tegenstander. De beleving kwam bij Rijnsburgse Boys pas in de tweede helft, maar toen stonden zij al met 1-0 achter (doelpunt Jesse Schuurman) en toen zeven minuten na de rust Richie Musaba de 2-0 aantekende was het eigenlijk al over en uit. Wel moet gezegd worden dat de Rijnsburgers na de rust wat meer wil om te winnen uitstraalden. Er was in elk geval meer strijd en ook werd en fysieke duels niet geschuwd. Juist dit laatste kan tegen de ´jongteams´ het verschil maken. Maar het was al te laat. De 3-0 van (weer) Schuurman was de doodsteek en hoewel trainer Wilfred van Leeuwen hierna drie spelers wisselde konden ook zij het tij niet keren. Artien, Halman en Meefout zorgden wel voor wat meer pit, maar het leverde niet meer dan een doelpunt op. Een prima voorzet van Jordy Strooker werd door aanvoerder Jeffrey Jongeneelen tot doelpunt gepromoveerd. De enige speler bij Rijnsburg die een ruime voldoende scoorde was doelman Richard van Nieuwkoop. Hij stopte in de eerste helft een penalty en voorkwam in de tweede helft zeker vier ´honderd procent´ kansen. Toch kon ook hij niet voorkomen dat de uiteindelijke eindstand 4-1 werd. Invaller Azzedine Dkidak was de maker voor Jong Vitesse.
Wat te doen voor Rijnsburgse Boys de laatste drie wedstrijden? Het antwoord is eenvoudig, gewoon winnen. Te beginnen bij de komende twee thuiswedstrijden. Een beetje klantenbinding kan geen kwaad. Komende zaterdag komt FC Lienden op bezoek, een week later HHC Hardenberg.

Als kanker je raakt...

Je hoeft niet naar de Alpe d'Huez om iets te doen voor het goede doel. Je kunt ook naar Almere. | Foto: PR

stichting n Wie zelf, of bij zijn geliefden, geraakt wordt door kanker stapt in een achtbaan. Spanning en onzekerheid, boosheid, wanhoop of vreugde wisselen elkaar af. Tussen de doktersbezoeken door dringen de vragen zich op. Waarom ik? Waarom moest dit gebeuren? Hoe kan ik verder als er geen verder lijkt te zijn? Stichting 'Als kanker je raakt' geeft, vanuit een christelijke visie, ondersteuning bij levensvragen voor wie geraakt wordt door kanker. Belangrijk hierbij zijn regionale ontmoetingsdagen die een plek zijn om op verhaal te komen.

Mensen die naast iemand staan die geraakt is door kanker, ervaren vaak machteloosheid en het verlangen om iets 'te doen'. Dit kan op 22 juni, dit is de jaarlijkse fietsdag van Sport4hope, een een initiatief van 'Als kanker je raakt'. Het organiserend bestuur komt uit Rijnsburg en zodoende doen er ook dit jaar weer veel Rijnsburgers mee aan de fietstochten. Voor sportfietsers heeft Sport4hope dit jaar een route over de Veluwe van 211 of 132 kilometer over de Heuvelrug. Normale fietsen en elektrische fietsen nemen deel aan een kortere route van 59 kilometer door het Groene Hart. De routes vertrekken vanuit Almere. Op elke route zijn er een aantal posten waar goed voor de deelnemers gezorgd wordt. De route voor gewone fietsen heeft zelfs een stop met koffie en appeltaart op een prachtig terras. Van het inschrijfgeld van €35, - gaat een klein deel naar de kosten voor het organiseren deze tocht, de rest gaat naar 'Als kanker je raakt'. Daarnaast kunnen deelnemers zich laten sponsoren.

Kleinschalig evenement

Rijnsburger Arnoud van Zuijlen over Sport4hope: "Na twintig jaar volleybal te hebben gespeeld, wilde ik een andere sport gaan beoefenen. Op een vrij onverwachte manier is toen het fietsen op mijn pad gekomen. Via mijn werk kwam ik in 2014 in een team van collega's terecht dat meedeed aan Alpe d'HuZes. Bij deze sponsortocht voor KWF Kankerbestrijding beklim je op één dag een aantal keer de Alpe d'Huez, een reus in de Frans Alpen. In mijn kring van collega's en vrienden hebben een aantal mensen iemand verloren aan kanker, soms al op jonge leeftijd. In 2007 overleed mijn eigen vader aan deze ziekte. Ik weet dus goed wat er gebeurt als kanker je raakt. Voor mij is het heel belangrijk dat er continue onderzoek gedaan wordt, zodat er straks niemand meer overlijdt aan kanker. Inmiddels heb ik een aantal keer mee gefietst met Alpe d'HuZes en het fietsen heeft me niet losgelaten. Ik heb een drukke baan en als je niet oppast gaat het werk altijd door. Daarom is het voor mij belangrijk om ook te kunnen ontspannen. Een rondje fietsen is daar een ideaal middel voor. Je kunt ook met een zak chips op de bank gaan zitten, maar die manier werkt voor mij in ieder geval niet. Een aantal jaar geleden werd ik door een vriend, Lourens van Starkenburg, benaderd om mee te doen aan een fietstocht van Sport4hope. Ik heb inmiddels twee keer mee gefietst en de fietsdag is absoluut een aanrader. Het mooie aan Sport4hope is dat het een kleinschalig evenement is dat logistiek gewoon goed in elkaar zit. Meedoen is eenvoudig en je komt tijdens de tocht vanzelf in een groepje fietsers terecht dat hetzelfde tempo fietst, zodat je samen op kunt fietsen. Dat kunnen bekenden uit Rijnsburg zijn, maar net zo goed fietsers uit heel het land. Zo ontmoet je ook mensen van buiten je eigen kringetje. Op de fiets merk je pas echt hoe mooi Nederland is. Het is daarom ook goed dat er een route is voor wie op de gewone fiets mee wil doen. Sport4hope is een laagdrempelige manier om je in te zetten voor een doel dat ik belangrijk vind. Gewoon, een leuke dag plezier hebben en samen fietsen.

Meer informatie en meedoen

Sport4hope combineert een leuke en ontspannen dag fietsen te combineren met je inzetten voor een goed doel. Sport4hope is een kleinschalig en laagdrempelig evenement. In tegenstelling tot grote evenementen is er geen wachtrij of minimaal sponsorbedrag. Meer informatie en inschrijven via de website www.sport4hope.nl.

Ontmoetingsdagen

Op vrijdag 14 juni is er een regionale ontmoetingsdag in Sassenheim. Het thema van de ontmoetingsdag is 'Rouw in mijn hart'. De ontmoetingsdag is bestemd voor iedereen die een dierbare heeft verloren aan kanker of langs een andere manier.
Meer informatie over deze dag vind u op de website
www.alskankerjeraakt.nl.

Walking Football bij Rijnsburge Boys

n Leuke bezigheid voor 60-plussers

sport n Op donderdag 25 april werd op Middelmors een try out gegeven die in het teken stond van Walking Football.

Old Stars Walking Football is een leuke bezigheid speciaal voor mensen van 60 jaar en ouder. Walking Football houdt in dat er tijdens een partijtje niet wordt gerend. Er mogen geen slidings gemaakt worden en de bal mag niet boven heuphoogte komen. De opkomst en het zichtbare plezier van de mensen die op de inloopochtend afkwamen, geeft ons genoeg aanleiding om dit project voort te zetten en vervolgsessies op te gaan zetten. De bedoeling is dat we op wekelijkse basis op Middelmors het walking football gaan spelen met de mensen die zich opgeven.U hoort binnenkort zeker meer over de volgende trainingen die we gaan plannen. U kunt zich natuurlijk ook alvast opgeven, zodat we u dit rechtstreeks kunnen laten weten! Opgeven kan bij Jaco Heemskerk: 06-22689358 of secretaris@rijnsburgseboys.nl

sportief & actief

ZONDAG 12 mei

Chr. Geref. kerk
9.30 uur: ds. L.A. den Butter
17.00 uur: ds. L.A. den Butter

Evangelische
Gemeente 'T KRUISPUNT

Vakcollege Rijnmond,
Louise de Colignylaan 2, Katwijk
10.00 uur: Koos Duivenvoorden

Bap. Gemeente
Tripodia, Hoornesplein 155
10.00 uur: Piet den Hollander

Herv. Gem. 'De Rank'
Pieter Groen College
10.00 uur: ds. I.A. Padmos, Kaag

Geref. kerk (vrijgem.)
9.30 uur: ds. Boiten
17.00 uur: ds. E. Brink

Protestantse Gemeente
Rijnsburg
Grote kerk

9.30 uur: ds. P.J. v.d. Ende
17.00 uur: ds. A. Meek
Immanuëlkerk
9.00 en 10.30 uur: ds. A. Haasnoot
17.00 uur: ds. P.J. v.d. Ende
De Voorhof
9.30 uur: ds. A. Meek

VALKENBURG
Geref. kerk vrijgemaakt

9.30 uur: ds. H. van den Berg, Berkel en Rodenrijs
17.00 uur: ds. W.B. van der Wal, Monster

Hervormde Gemeente

10.00 uur: ds. H.E.J. van der Laan
18.30 uur: ds. A. Christ, Katwijk

Geref. kerk De Goede Herder
10.00 uur: ds. H.J. van Laren,
Den Haag

R.K. St. Joannes Katwijk
Zaterdag 19.00 uur:
Eucharistieviering,
pater Magnin, cantor
Zondag 9.30 uur:
Eucharistieviering,
B. Plavcic, Vocalis

Christengemeente Live!
Katwijk

10.30 uur: Jos Lindhout

Samenwerken in de wijk

zorg n Uw huisarts is het eerste aanspreekpunt voor uw gezondheid en werkt in het 'medisch domein'. Met uw huisarts kunt u problemen met uw gezondheid (of van uw kind) bespreken. Uw huisarts houdt overzicht over de totale situatie van u en uw eventuele gezin.

Daarnaast kan uw huisarts u adviseren, onderzoeken en behandelen of (wanneer dat beter is) u doorverwijzen naar een specialist of een andere zorgverlener (zoals apotheker, diëtist, fysiotherapeut, psycholoog of thuiszorg). Regelmatig ziet de huisarts patiënten met klachten zoals vermoeidheid, somberheid, stress en angstklachten. Soms hebben deze klachten een medische oorzaak, soms ligt de oorzaak bij (psycho)sociale problemen zoals werkloosheid, een ongezonde leefstijl, problemen met familie of buren of gewoon door 'weinig om handen hebben'. Bij zulke problemen zijn andere mensen of instanties betrokken: bijvoorbeeld de partner, kinderen, familie of buren, collega's of leidinggevende, de Belastingdienst of de woningbouwvereniging. De huisarts kan deze problemen niet genezen, maar kan wel samen met u bespreken op welke plek de juiste hulp te vinden is. Deze hulp wordt vaak geboden door de gemeente, het Team Sociale Ondersteuning en het Welzijnskwartier ('het sociale domein').
Bij het Team Sociale Ondersteuning kunt u terecht met vragen op gebied van welzijn, zorg, wonen, geld, werken en dagbesteding. U kunt rekenen op een luisterend oor, goed advies, praktische informatie en ondersteuning. Samen met u kijken ze naar mogelijkheden en bieden oplossingen op maat want iedereen is anders en de ene situatie is de andere niet. De gesprekken met de medewerkers zijn vertrouwelijk. U kunt hier ook terecht met zorgen over iemand anders, bijvoorbeeld uw moeder of uw buurman. Als u dat prettig vindt kunt u zelfs anoniem om hulp vragen. Dingen doen die u leuk of ontspannend vindt, kunnen ervoor zorgen dat u zich lichamelijk beter voelt. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met een (nieuwe) hobby, te bewegen of door mensen te ontmoeten. Het Welzijnskwartier is een organisatie die zich inzet dat iedereen actief kan meedoen aan de samenleving, ongeacht leeftijd, achtergrond of beperking. Zij organiseren activiteiten in de wijk, op straat, bij scholen, (sport) verenigingen, ontmoetingscentra en jongerencentra. Daarnaast ondersteunen zij ouderen, mantelzorgers en statushouders met praktische hulp (zoals hulp bij de administratie of maaltijdservice) en advies. Om samen zo goed mogelijk de zorg en hulp te bieden die nodig is, werken Zorggroep Katwijk, gemeente Katwijk, het Welzijnskwartier en Zorg en Zekerheid samen. Om deze samenwerking nog intensiever te maken wordt gewerkt aan een gemeenschappelijke samenwerkingsagenda met duidelijke afspraken over wie wat doet. U hoort hier binnenkort ongetwijfeld meer over.

Ouderen en geneesmiddelen-gebruik

gezondheid n Bij het ouder worden verandert er veel aan ons lichaam. Niet alleen de zichtbare zaken zoals grijs haar en huidveroudering, ook van binnen verandert er veel. Zo ook de manier hoe het lichaam geneesmiddelen verwerkt als we die innemen.

Deze veranderingen vinden niet bij iedereen hetzelfde. De lever werkt minder effectief waardoor geneesmiddelen veel langzamer afgebroken worden in het lichaam.De nieren gaan minder goed werken waardoor de uitscheiding in de urine ook verminderd is.De hoeveelheid spieren wordt minder, bovendien verandert de verhouding vet en water in het lichaam.

Voor sommige geneesmiddelen betekent dit dat de hoeveelheid in het bloed per ingenomen tablet daardoor ook verandert.Ouderen zijn gevoeliger voor geneesmiddelen die een kalmerende invloed hebben, zij kunnen hier veel heftiger op reageren.

Mensen vanaf 65 jaar gebruiken gemiddeld meer geneesmiddelen dan jongere mensen. Hoe meer geneesmiddelen u gebruikt, hoe groter de kans is dat er in de praktijk problemen zoals bijwerkingen ontstaan. Zeker als u aandoeningen zoals diabetes, astma en hart- en vaatziekten heeft, is er een kans dat u bij het ouder worden problemen krijgt met bijwerkingen van geneesmiddelen.

Gebruikt u veel geneesmiddelen tegelijk? Dan kunt u bij Apotheek Rijnsburg een medicatiecheck laten uitvoeren. Dit houdt in dat al uw geneesmiddelen en eventuele klachten op een deskundige manier worden bekeken zodat u zeker weet dat zij nog steeds samen gebruikt mogen worden. Bovendien krijgt u een advies over handige hulpmiddelen en de beste tijden om uw geneesmiddelen in te nemen.

U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.