Katwijk Speciaal

13 maart 2018

Katwijk Speciaal 13 maart 2018


Klussen en verwennen

Natuurlijk lieten de Katwijkers het niet afweten tijdens NL Doet. | Foto: Piet van Kampen

vrijwillig n Vorige week vrijdag en zaterdag hebben zich weet tientallen vrijwilligers ingezet tijdens de landelijke NL Doet-dagen. Traditiegetrouw bleef ook Katwijk niet achter en tientallen vrijwilligers gingen op pad. Met gereedschap, materialen maar vooral met een dosis enthousiasme en goed gemutst.

Vrijdagochtend was er voor velen een gezamenlijk ontbijt in Huys te Britten dat was mogelijk gemaakt door de nieuwe eigenaar Henny Schaap en de HEMA. De klussen waren weer zeer divers van verwennerij voor de medemens, een dagje uit naar Blijdorp maar vooral ook de handen laten wapperen. Van opknappen van de tuinen en pannenkoeken bakken bij Topaz Overduin tot schilderen in TriPodia. Van koken bij De Brug tot het aanleggen van perkjes bij Parledam. De gaasafrastering bij de Zeeverkenners onderging een APK en in woningen van 's Heerenloo aan de Zandhaver waren het nijvere handen die de boel eens lekker gingen oppimpen. Zo waren er op verschillende locaties in de gemeente allerlei klussen gaande, aangepakt door vrijwilligers uit alle geledingen der bevolking en ook een vleugje politieke inbreng ontbrak ook nu weer niet. Ook burgemeester Visser werd gespot. Zie ook P13

Thema-avond Vereniging HCHWA-D

Arbeidsrevalidatie n Wie langdurig ziek is, krijgt op zeker moment te maken met arbeidsrevalidatie en re-integratie. Dat betekent nogal wat voor mensen die de Katwijkse ziekte hebben. De ziekte is namelijk progressief: na de eerste hersenbloeding volgen er meer. Dat heeft negatieve gevolgen voor de arbeidsbelastbaarheid.

Leo Elders is bedrijfsarts-klinisch arbeidsgeneeskundige, verbonden aan Rijndam Arbeidsrevalidatie in Rotterdam. Hij vertelt tijdens de thema-avond wat de rol kan zijn van een klinisch arbeidsdeskundige vooral voor mensen die de Katwijkse ziekte hebben. Zo komt het geregeld voor dat de verzekeringsarts bij het UWV onbekend is met de problematiek van iemand met de Katwijkse ziekte of de problemen niet als ernstig inschat. Dat heeft grote gevolgen voor de psychische belasting van de mensen. Een klinisch arbeidsdeskundige kan er onder meer voor zorgen dat het gesprek bij het UWV wat dat betreft beter verloopt.

Men heeft deze avond de mogelijkheid vragen te stellen en met elkaar ervaringen uit te wisselen. Aanmelden is niet nodig.

Publiek welkom tijdens live tv-uitzending

politiek n Ter voorbereiding op de lokale verkiezingen verzorgt RTV Katwijk in samenwerking met Uitgeverij Verhagen en vertegenwoordigers van de politieke partijen op maandag 19 maart van 19.00 tot 20.30 uur een televisie-uitzending, live vanuit Uitgeverij Verhagen aan de Ambachtsweg 7a.

RTV Katwijk werkt samen met Uitgeverij Verhagen aan diverse programma's over de lokale verkiezingen waaronder ook deze live televisie uitzending op 19 maart, die direct wordt uitgezonden. Bij deze opname is ook publiek welkom.
Wie hierbij aanwezig wil zijn kan zich aanmelden bij verkiezingen2018@rtvkatwijk.nl of redactie@allesoverkatwijk.nl Graag met vermelding van telefoonnummer en met hoeveel personen. Maar: want vol is vol. Belangstellenden die erbij kunnen zijn krijgen een bevestiging op hun emailadres. De locatie is vanaf 18.00 uur open voor een kopje koffie. Publiek dient om uiterlijk 18.45 uur aanwezig te zijn.

Paasloterij bij UNI Katwijk

loterij n Nog even en dan bloeien de crocussen weer op, huppelen er lammetjes in de wei en genieten we volop van het voorjaarszonnetje! Daarom organiseert Chr. Muziekvereniging UNI op zaterdag 17 maart een Paasloterij in het clubgebouw aan de Ouwehandstraat 39a.

Tijdens de loterij zijn er leuke paasprijzen te winnen zoals rekken eieren, kippen, voorjaarsbloemen en nog veel meer. De opbrengst komt geheel ten goede aan de clubkas.

Naast deze loterij zijn er genoeg heerlijke versnaperingen te verkrijgen en vindt er een kinderrommelmarkt plaats. Kom tussen 12.00 en 15.00 uur gezellig even langs.

Creatieve ochtend in Pniëlkerk

vrouwenochtend n Op woensdagmorgen 28 maart is er een creatieve ochtend in de Pniëlkerk.

Miep van der Woude komt spreken. Het thema is 'Sta niet stil… Sta op'. Na de pauze wordt er een voorjaarswerkstuk gemaakt. De kosten zijn 10 euro. Opgeven kan tot en met zaterdag 24 maart bij Janny Schaap, tel. 4023743 of Liesbeth Maagdelijn, tel. 4027375.
Het programma begint om 9.30 uur. Vanaf 9.00 uur staan de koffie en thee klaar. Er is geen kinderoppas. Graag zelf een tangetje en draad meenemen, indien mogelijk.

column n 't Is iet Ârs

Klaverjassen

kaarten n Wijkvereniging Molenwijk-Katwijk/Rijn houdt op zondag 25 maart koppelklaverjassen van 13.45 tot 18.00 uur. Er wordt gespeeld volgens het Rotterdams systeem. Entree € 8,00 per koppel. De prijzen zijn VVV-bonnen. Opgeven kan bij Bas Breure via klaverjassen.katwijk@gmail.com of Monique van der Luijt op adri.vanderluyt@ziggo.nl

| Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Tineke nieuwe Vrouwe van Katwijk

Ik blijf gewoon wie ik ben'

Eenvoudige zege voor Quick Boys

Eerste zeereis van een Katwijkse jongen

Tineke Zuijderduijn is de nieuwe Vrouwe van Katwijk

Tineke Zuijderduijn is de nieuwe Vrouwe van Katwijk | Foto: Piet van Kampen

vrouwendag n Vorige week donderdag was het de Internationale Vrouwendag. Traditiegetrouw haakte ook Katwijk hierop in en organiseerde Welzijnskwartier een heerlijke middag en avond. Tientallen vrouwen van diverse nationaliteiten waren in het gebouw van de Rabobank tezamen en genoten van zelf bereide maaltijden maar het hoogtepunt was de jaarlijkse verkiezing van De Vrouwe van Katwijk.

Door Piet van Kampen

De Rabobank faciliteerde de locatie en de medewerksters waren vriendelijke gastvrouwen. Tot in de puntjes geregeld door Welzijnskwartier die de verkiezingen organiseert. Na het diner werd er nog even gezamenlijk ritmisch uitgebuikt op meeslepende muziek en daarna volgde er een presentatie over het project Wijk in Beweging onder het motto 'Geef het door'. Dit loopt al in de wijk Noord-Oost en is belangrijk voor de leefstijl, voeding en beweging. Doelstelling is om dit vooral aan de nieuwe generatie over te dragen. Vervolgens nog een presentatie over een gerichte levensdoelstelling als aanloopje naar de verkiezing van de Vrouwe van Katwijk.

Dit jaar waren er drie nominaties: Tanja Wassenaar, Anke Minnee en Tineke Zuijderduijn. Zoals altijd is het moeilijk kiezen uit kandidaten die allen hun sporen op een bijzondere wijze hebben verdiend. Vrouwen die naast hun werk ook tijd voor anderen weten vrij te maken om zich in dienst van de medemens te stellen. Uiteindelijk is de keuze op Tineke Zuijderduijn gevallen. Zij werd door de jury getypeerd als een duizendpoot, een doordouwer, schouders eronder en gaan. Bij tegenslagen uithuilen en opnieuw beginnen. Actief bij Grasshoppers, organisatie van Boetzolderpop en was bestuurslid van de Oranjevereniging Katwijk aan Zee en de kar trekken rondom de organisatie van Haringrock waren haar grote verdiensten.


'Blijf gewoon'

Een verraste Tineke: 'Geweldig, ik ben supertrots. Ik vond het al onverwacht dat ik genomineerd was. Maar morgen weer de gewone dingen van de dag. Dit is mooi maar ik blijf gewoon wie ik ben', klinkt het nuchter maar wel met een terechte brede glimlach.

Medut en medat

Hallòò mit wies? Oh bè jij 't mààid? Wat zeg je? Of ik verléje week òòk gien vléés egéte heb? Waerom vraeg je dat? Was 't de week van gien vléés éte? Nouw en? Wat een fleààuwe kul zeg! Hè jij daer an mee edaen dan? Oh jij òòk iet, je wó Gijze gien spinaezieburreger met bleààwe skimmelkaes voorzette, en jezellef al healemael iet. Maer nouw je 't d'r ôver heb Krij: ik heb 'r wel hallef, hallef wat van op 't sjoernael ezien. Dan blijve de slaegers en de supermarte toch mit heale berrege vléés zitte. En de resterans dan? As mense uit éte gaen, dan gaen ze toch voor een sappege biefstik of zô? Iet voor een brannétel-sôjae-snietsel. Hè? Is vlees slecht voor 't miljeu? Waerom dan? Koeie en vârekes die teveul skijte? Broeikasgasse? Jae, hoor d'r is, zô lus ik 'r nog wel een paer! Want nae die vleeslôze week gaet alles geweun weer deur hoor, dan denkt 'r gien mens mear an 't miljeu as-ie achter z'n speklapje zit. Ik weet iet wie de week van medut en de dag van medat verzonne hààd, maer ik doe d'r iet an mee! Behalleve an de moederdag, maer daer ken ik iet onderuit. Dan komme ze me allemael verwenne mit blomme, puzzelboukies, doesfrissies, ôdeklonje, vlessies affecaet, fôtôlijssies en zellef geklààide asbakke. 't Benne allemael skatte hoor, maer ze wéte iet dat ik de dag van te vore me ààge 't skompes elôpe heb voor de bòòskoppe, vijf kéke en drie butterkouke ebakke heb en me tussedeur effe gauw op ekaelefaeterd heb mit een paer krulspelletjies omdat ik gien tijd haddede voor de kapper. As 't heale spok weer weg is begint de skôônmaek. Mààid de vette vingers en de kruimels lôpe skaeles. Jae, ze vraege wel of ze effetjies motte hellepe mit de ofwas, maer dan zeg ik blijf lekker zitte mààides! Jullie benne òòk moeders, en 't is toch moederdag!? Dan hoef je niks te doen! Nou Krij, van dat niks doen komt gien pest terecht, nes as de week zonder vlees! Of naesiônaele vrauwedag. Ik heb in ieder geval niks emerrekt van vrauwedag. En jij? Maer nouw effe wat ârs: Jij heb toch òòk een paer slaepkaemers ôver? Dan kè je een Aer Bie&Bie beginne! Wat dat nou weer is? Nou, geweun, nes we vrouger allemael déje: kaemerverhuur an badgaste en zellef in de skuur gaen zitte. We hebbe hier gien hôtelbeddes genog in Kattuk, zé onze Leuntje. De vraeg is grôter dan dat 'r beddes benne. Jae nes je zeg: 't word tijd voor een nieuw hôtel. Op de wurref en dan op de plek waer Ries estaen heb. Hè? Néén mààid, die vurrevers die daer nou zitte gaen urreges ârs naertoe. Dan kenne ze daer een pension neerzette. Maer jae, zô vort is 't nog iet. Zouw jij nog badbille wulle hebbe dan? Gien haer op je hôôfd die daer an denkt? Ik òòk iet!

Duinvallei vordert gestaag

Vorige week zijn er weer nieuwe overeenkomsten getekend voor de tijdelijke invulling van de Duinvallei. | Foto: PR

duinvallei n Nadat half februari al de eerste handtekeningen waren gezet was het nu de beurt aan de initiatiefnemers Andy Roodbergen van de bijenkasten, de Stadsboerin Anita Geerlings, Gerard Bol van de Zanderijtuintjes en Christiaan en Annemieke van Tol van Tiny Houses om hun overeenkomsten te tekenen. Zij gaan de komende 10 jaar allemaal in Duinvallei aan de slag op een stuk grond van de gemeente. Het bijenhotel is vanaf volgende week in aanbouw, de Stadsboerin wil zo snel mogelijk aan de slag, het verhaal en de uitwerking van de Zanderijtuintjes krijgen steeds meer vorm en het eerste Tiny House staat binnenkort op zijn plek. De aarden groenwal langs de N206-kant is bijna af. Over de Zandsloot is de fietsbrug al aangelegd, die dezelfde hoogte heeft als de andere bruggen in de Zanderij. Vanaf volgende week wordt vanaf de Zilverschoon/het Akkerklokje tot aan de N206 het innovatieve fietspad en voetpad aangelegd.

Niet storen! De natuur wordt wakker

Een Boomleeuwerik in Berkheide. | Foto: Staatsbosbeheer / Mark Kras

lente n Na een korte ijskoude winterperiode staat het broedseizoen op losbarsten. En onmiddellijk volgen er verwachtingen. De eerste boomleeuweriken zingen volop in het duin. Maar, wanneer laat de eerste zandhagedis zich zien? Hoe zijn de reeën de winter door gekomen? Wanneer zien we het eerste kalfje in de zeereep?

En dan de zorg van iedere natuurliefhebber en boswachter: geven we de natuur de rust zie zij nodig heeft om de verwachtingen waar te maken? In ieder geval moeten vanaf 15 maart de honden weer aan de lijn en gaan de klaphekken van de Coepelduijnen dicht. Nu een paar maanden niet struinen, maar overal alleen toegang op wegen, paden en aangegeven routes. Het broedseizoen is begonnen dus: even niet storen!

In het vroege voorjaar vliegen vogels honderden of soms wel duizenden kilometers vanuit hun overwinteringsgebieden om hier te broeden. Ook vogels die het hele jaar in Nederland blijven, gaan nu op zoek naar een partner. Ze zijn nu druk bezig de grenzen van hun broedgebied af te bakenen en te verdedigen. De meeste vogels doen dat door uit volle borst te zingen. 's Ochtends zijn buiten prachtige concerten te horen. Sommige zijn zelfs al aan de slag met het maken van een veilige nestplek.


Spannende tijd

In de duinen zijn al volop boomleeuweriken gespot. Zullen zij hun jongen weer veilig groot krijgen? De reeën hebben deze winter flink last gehad van de kou. Reeën moeten in mei weer sterk genoeg zijn als hun jongen worden geboren en in juni start de bronst alweer. Het aantal zandhagedissen is al jaren stabiel. Hollands Duin is een van de laatste bolwerken van dit prachtige beestje, dat vroeger tot in de tuinen van Noordwijkers en Katwijkers voorkwam. We zijn benieuwd hoeveel dieren er dit jaar worden waargenomen. Kortom, het is een spannende tijd. Het broedseizoen duurt in Hollands Duin van 15 maart tot 15 augustus.


Honden

Naast de dieren die druk bezig zijn met hun nageslacht is dit ook de tijd om een heerlijke wandeling te maken in de prachtige natuurgebieden die Nederland rijk is. Veel mensen genieten van zo'n wandeling samen met hun hond. Staatsbosbeheer biedt daar in haar gebieden zoveel mogelijk de ruimte toe. Er zijn natuurgebieden waar honden los mogen, waar u met uw hond aangelijnd mag wandelen en waar ze niet mogen komen. Om de dieren rust te bieden om zich ongestoord te kunnen voortplanten, is het belangrijk dat de regels voor honden worden nageleefd.

In de komende periode zullen de boswachters daar ook extra op toezien. Als uw hond los mag, dient u uw hond wel te allen tijde onder controle en nabij het pad in het zicht te houden. Honden snuffelen graag bij de grond om geuren op te sporen, dat is hun instinct. Als eigenaren niet voldoende opletten zullen ze vogelnesten opsporen en verstoren of zelfs opeten. Ook klein wild, zoals reeën en konijnen, heeft baat bij een rustige periode wanneer hun kleintjes net zijn geboren. Wij vragen om uw begrip en medewerking.

De Kledingkade viert 5-jarig jubileum

lustrum n De Kledingkade bestaat op 23 maart alweer vijf jaar. Op diezelfde dag in 2013 gingen de deuren van de Kledingkade voor het eerst open. Sindsdien is de winkel in de Zwaaikom niet meer weg te denken.

'En we gaan zeker door', zeggen de eigenaressen Jacqueline en Sandra. 'Wat begon als hobby is uitgegroeid tot een succesvolle winkel. Heel veel mensen uit Katwijk en omgeving weten ons inmiddels te vinden.
Tweedehands kopen is tegenwoordig hip. Of je nu veel of minder te besteden hebt, iets moois vinden voor weinig geeft altijd een kick.'

Korting

'Er wordt modieuze en hippe merkkleding gebracht', gaan Jacqueline en Sandra verder. 'Waar we natuurlijk erg dankbaar voor zijn. Bij de Kledingkade vang je twee vliegen in één klap. Een opgeruimde kast en een extra zakcentje. Bij ons krijg je namelijk 40% van het verkoop bedrag.

Feest

Vanwege het jubileum is het vrijdag 23 maart groot feest. De winkel is feestelijk aangekleed, wat lekkers bij de koffie en we geven die dag 20% korting.
Nieuwsgierig geworden? Kom gezellig een kijkje nemen naar onze "nieuwe" voorjaars collectie aan de Prins Hendrikkade 129. Kijk voor meer informatie op onze facebook pagina of op www.dekledingkade.nl

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 14 maart

09.00 uur: Damesgym

14.00 uur: Country Line Dansen

19.00 uur: Modinettes HR

Donderdag 15 maart

10.00 uur: Soos kaarten

19.00 uur: Biljarten

14.00 uur: Ouderensoos

20.00 uur: Jokeren

Vrijdag 16 maart

10.00 uur: Soos

19.30 uur: Darten
19:30 uur: Partnerdansen

Zaterdag 17 maart

10.00 uur: Soos

21.30 uur: Vrije Dansavond

Maandag 19 maart

19.00 uur: Biljarten

19:30 uur: Country Line Dans

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal. Gymzaal v. Lierestraat

Dinsdag 20 maart

10.00 uur: Soos

19.45 uur: Bridge

20.00 uur: Sjoelen

De Molenwijk

Maandag, het hele jaar door
19.30 uur: LAN Gaming
20.00 uur: Klaverjassen
20.00 uur: Jokeren

De Coligny

Woensdag 14 maart

20.00 uur: zingen met De Voltreffers


Donderdag 15 maart

14.00 uur: seniorensoos

19.30 uur: country linedance lesavond. Zaal open 19.00 uur. Entree voor leden € 2,00; niet-leden € 2,50.

Zaterdag 17 maart
14.00 uur: kinderbingo
20.00 uur: Vrije country-linedanceavond. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Maandag 19 maart

20.00 uur: Mozaïeken

Dinsdag 20 maart

20.00 uur: Kaarten klaverjassen, jokeren.

Noord-Noordoost

Woensdag 14 maart

09.30-10.30 uur: zumba

14.00-15.00 uur: Desiree Kids
18.30-20.00 uur: bingo vanaf 6 jaar

Donderdag 15 maart

09.45-10.45 uur: conditietraining
20.00 uur: klaverjassen

Vrijdag 16 maart

20.00 uur: Bingo

Maandag 19 maart

17.00 uur: Desiree majorette

Dinsdag 20 maart

10.00-12.00 uur: linedance
13.00-13.30 uur: Line Dance beginners

13.30-15.30 uur: linedance
14.00 uur: Dammen senioren 55+
18.30-20.00 uur: Dammen vanaf 6 jaar
20.00 uur: Dammen

'In gesprek met je tiener'

tieners n De Brug Midden-Nederland is weer van start gegaan met een aantal thema-avonden voor ouders van tieners. Op maandag 19 maart is er een avond over 'In gesprek met je tiener' en zal plaatsvinden in de accommodatie aan de Schaepmanstraat 1.

Rianne Krüger (orthopedagoog) zal spreken over dit thema. In gesprek gaan met uw tiener kan soms knap lastig zijn. Hoe doet u dit op een manier die zowel positief effect heeft op uzelf als uw tiener.
De avond is van 19.30 tot 21.30 uur. Er is parkeergelegenheid bij het nabijgelegen winkelcentrum Hoornespassage. Het wordt op prijs gesteld las men zich vooraf telefonisch aanmeldt bij De Brug, tel. 4033733 of via info@debrughelpt.nl

Tweede editie OranjeFest

Koningsdag n Na het grote succes van vorig jaar komt OranjeFest weer terug. Op Koningsdag wordt het van 13.00 tot 19.00 uur weer ouderwets rocken op het terras van de Branding aan de Voorstraat.

De beste rockcoverbands die de regio te bieden heeft staan op het podium te knallen. Met Ampsalad, Project M., Undercover en Refill heeft de organisatie een line-up neergezet om van te watertanden. Alle bands zijn gespecialiseerd in het spelen van populaire rockcovers, van ZZ Top tot AC/DC, alle bekende klassiekers komen voorbij.
Met deze topbands belooft het een supereditie te worden, weer of geen weer! Dus we zien jullie graag op Koningsdag bij de Branding. Hou de Facebookpagina van De Branding/keldertje goed in de gaten voor de laatste updates.

Koffie-ochtend Rehobothwijk

vrouwenochtend n Woensdagmorgen 21 maart wordt de laatste koffieochtend van dit winterseizoen gehouden in de Rehobothwijk in het Maranathacentrum aan de Poolster. Het wordt een passie/pasen-morgen. Iedereen is welkom om te komen luisteren en zingen. De koffie staat klaar om 9.15 uur. Het programma begint om 9.45 uur en eindigt om 11.30 uur.

Gezinsdienst

Ontmoetingskerk n Vier of vijf keer per jaar wordt er op zondagmorgen een gezinsdienst voor jong en oud gehouden.

Tijdens de gezinsdienst zijn de kinderen van de kinderkerk de hele dienst aanwezig. In de prediking en liturgie wordt met hen duidelijk rekening gehouden. Er zijn interactieve momenten en er wordt gebruik gemaakt van de beamer. Zondag 18 maart is het weer zover. Wij nodigen iedereen van harte uit. De dienst begint om 10.00u. We lezen Johannes 12:20-33. Het thema is 'Als een graankorrel'. Bij het verlaten van de kerk krijgen de kinderen een kleine attentie.

De eerste zeereis van een Katwijkse jongen

Jan Geijteman aan het roer. | Foto: Archief familie Geijteman

herinneringen n Jan Geijteman was slechts 12 jaar oud toen hij de school de school liet en voor het eerst aan boord van een haringlogger stapte. Het was de KW 159, de Java. Hij wilde graag varen maar moeders moest nadien wel 25 gulden boete dokken vanwege de leerplichtigheid van zoonlief. Omdat zijn 17-jarige broer Teun ook mee voer mocht hij mee. We schrijven het jaar 1931 waarin de jonge visserman zijn bevindingen tijdens de eerste reis opschreef. Hij overleed op 25 november 2011, maar zijn notities houden de herinneringen levend.

Door Piet van Kampen

Geijteman omschrijft de bemanning als 'een goed schip volk, allemaal goede mensen', alsof hij uit jarenlange ervaring sprak. De schipper was Cornelis van Duijn met de bijnaam Kees van Jaap van Gijsjes. Ja, omdat er meerdere Kezen met dezelfde achternaam waren ging dat vroeger zo. Tegenwoordig hoor je dat nog regelmatig in Katwijkse kringen.

Verder geeft Jan aan dat de bemanning uit 14 man bestond: de schipper, de stuurman, een monteur, 5 matrozen, 3 oudste's, jongste, reepschieter en de afhouwer. De laatst genoemde taak was voor de jonge zeeman die op 6 juni bepakt en bezakt met zijn collega's met de bus vanuit Katwijk naar IJmuiden vertrok. 'Een grote zeillogger die 612 tonnen haring kon bergen met een mooie grijze huid en een bruine brug' omschrijft hij de logger waarmee hij het zeegat uitvoer nadat eerst de kooi in gereedheid was gebracht. 'Ik moest het keteltje voor de koffie regelen want er werd eerst een bakkie gedaan voordat we gingen varen. Daarna gingen de vaders en moeders van boord.'


Zeeziek

Het schip was de haven nog niet uit of de jonge Geijteman werd al zeeziek. Niet van de wilde golven maar 'mijn vader had het nieuwe oliegoed opgehangen aan het schot waar ik sliep. Het stonk zo dat ik er al een beetje ziek van werd. Toen we de pier uit waren en de zeilen goed windvang begonnen te krijgen dacht ik we gaan om, zo scheef lag de logger. Er stond een aardig briesje dus de boot ging goed te keer en door het slingeren en ik had geen zeebenen. M'n broer Teun heeft mij toen naar de kooi gebracht en daar werd ik echt pas zeeziek. Hij gaf me een klomp en daarin kon ik spugen. Na een dag of drie waren we op de plaats van bestemming en toen was de katterigheid voorbij en toen de vleet overboord was, was ik het ventje weer. Als de vleet over boord ging had iedereen zijn vaste plaats. De vleet die wij schoten was ruim 3 kilometer lang. Als het laatste net over boord ging riep ik: 'Geschoten met vlijt, zegen onze arbeid'.

Knip en zeekaak

De jonge visserman schrijft over het werk aan boord. Als de vleet in zee lag werd er gegeten en was het tijd om de kooi in te gaan. Daarna samen met de reepschieter en de jongste vaak de wacht houden. Als de anderen in de kooi lagen. 's Nachts om een uur werd ik gewekt want we gingen binnen haken. Er werd koffie gedronken met een 'knipje' erbij en heb ook zeekaak leren eten. Ook het haring kaken had ik gauw geleerd. Als de haring in de tonnen was gestopt moest ik helpen vegen en daarna weer koffie zetten. Heel veel bruine bonen met spek gegeten. Na ruim vijf weken varen voeren we naar Vlaardingen want daar bracht de haring het meeste op. Omdat ik nog geen veertien was en ze daar in Vlaardingen erg streng op waren werd ik met en sloep voor de Katwijkse kust afgezet. Op de Boulevard aangekomen zag ik Dirk Kraaijenoord met z'n fiets staan en die heeft me naar huis gebracht. M'n moeder schrok want ik zag zo zwart als een Turk'.

Dat waren de eerste ervaringen van Jan Geijteman die later op de wal zijn brood in de bloemen en als corveeër bij Overduin verdiende.

Bijeenkomst Alzheimer Café in Zwanenburg

dementie n Op woensdag 14 maart vindt een bijeenkomst van het Alzheimer Café plaats in dienstencentrum Zwanenburg, Zwanenburgstraat 6. Quirine Slik, psychologe bij Topaz Overduin is te gast om te vertellen over veranderend gedrag bij dementie en hoe hier mee om te gaan.

Menselijk gedrag kan veranderen ten gevolge van dementie. Een patiënt kan afstandelijker worden en in zichzelf gekeerd raken. Of juist veel aanhankelijker worden en meer behoefte krijgen aan veiligheid en intimiteit. Ook het contact wat je samen hebt kan daardoor veranderen. Om samen te leven en voor elkaar te zorgen is het als naaste soms nodig om je aan te passen. Psychologe Quirine Slik gaat deze avond in op deze veranderingen in gedrag bij dementie en geeft handreikingen om met elkaar in contact te blijven.
Alzheimer Café Katwijk is een ontmoetingspunt voor patiënten, familieleden, hulpverleners, vrijwilligers en overige belangstellenden die meer willen weten over leven met dementie. U bent welkom vanaf 19.00 uur en het programma start om 19.30 uur. De bijeenkomst eindigt tussen 21.15 en 21.30 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Meer informatie bij Corrie van Dijk, Topaz Overduin, tel. 4056111.

13 / 30

Aanpakken!

Tijdens de landelijke NL Doet-dagen waren er ook in Katwijk zoals gewoonlijk weer tientallen vrijwilligers actief om allerhande klusjes aan te pakken. Zij beleefden er weer veel plezier aan. | Foto's Piet van Kampen

Katwijk Doet!

Fabyola schaap in provinciale finale voor Miss Teen

Fabyola is één van de finalisten voor de provinciale Miss Teen-verkiezing. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Missverkiezing n Je bent jong, mooi en je wilt wat. Fabyola Schaap schreef zich in voor de provinciale Miss teen-verkiezingen. Teen staat voor teenager. Tot haar verrassing werd zij bij de laatste achttien uitverkoren uit een totaal van 130 leeftijdsgenoten.

Door Piet van Kampen

'Het leek me wel leuk om mee te doen toen ik een half jaar geleden op social media over deze verkiezingen las' begint Fabyola haar uitleg waarom ze deze uitdaging aan ging. Met een glimlach: 'M'n ouders wisten er niets van en waren verrast toen zij hoorden dat ik had mee gedaan en door ben naar de finale'.

Vader Schaap zegt lachend: 'We wisten inderdaad negens van maar waren wel prettig verbaasd'. Fabyola zit in de examenklas van het VWO en heeft twee opties voor haar toekomst, tandartsassistente of secretaresse. Ooit een model? 'Nou voorlopig vond ik dit tot op heden al een leuke ervaring'.


Zenuwachtig

Op dus naar het World Wings Hotel in Rotterdam om onder het strenge oog van een 8-koppige vakjury te tonen wat zij waard was. 'Je krijgt drie verschillende rondes voor de beoordeling: de bikinironde, de avondjurkronde en de vragenronde, belangrijk of je ook goed Engels spreekt' licht Fabyola toe. 'Een goede houding geven daar gaat het vooral ook om. Ik was behoorlijk zenuwachtig moet ik eerlijk bekennen' lacht zij fijntjes.

Op 14 april is de finale in Rotterdam. 'Ik leef er enorm naar toe, het zal best wel heel spannend worden' weet zij op voorhand al. Hoe liggen haar kansen? 'Dat is heel er moeilijk in te schatten maar ik zal moeten laten zien wie ik ben. Pittig en spontaan' klinkt de jonge Katwijkse schone vastberaden.

Albert Mooneys in de Boemerang

De Hillegomse band Albert Mooneys speelt zaterdag in de Boemerang. | Foto: PR

Optreden n Op zaterdag 17 maart speelt de Hillegomse band Albert Mooneys in de Boemerang. Toevallig is het dan ook St. Patricks Day, dus reden te meer voor een feestje. Albert Mooneys is een vijfmans formatie die met hun meeslepende folkmuziek er alles aan doen om het publiek aan het dansen te krijgen. Op dit moment heeft de band een overvolle setlist. Variërend van the Waterboys tot Bruce Springsteen en van Jake Bugg tot Iron Maiden. Maar the Beatles worden niet vergeten, want een aantal nummers is inmiddels zo ver-Albert-Mooneyed dat ze niet meer in de set mogen ontbreken. Dit wordt aangevuld materiaal dat door zanger Simon is geschreven. De deuren gaan open om 20.30 uur en de entree is geheel gratis. De Boemerang is gevestigd aan de Huetingstraat 36.

Kaarten voor Oranjerock

ledenkaarten n De Oranjevereniging Katwijk a/d Rijn houdt op zaterdag 25 augustus wederom Oranjerock. Dit jaar met twee podia, zeven bands, foods, drinks, een kidscorner maar vooral heel veel gezelligheid.

De leden van de Oranjevereniging Katwijk a/d Rijn krijgen t/m 16 maart als eerste de gelegenheid om kaarten te bemachtigen. De kaarten voor onze leden kosten voor volwassenen € 9,95, de jeugd van 14 t/m 17 jaar betaalt slechts € 5,00. Voor beide tickets geldt maximaal twee kaarten per lid. De prijzen zijn exclusief kosten voor de ticketservice. Kinderen onder de 14 jaar hebben ook dit jaar weer gratis toegang. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.oranjeverenigingkatwijk.nl/Tickets

De unieke kortingscode staat in de lidmaatschapsbrief vermeld. Deze brieven zijn op woensdag 7 maart verstuurd. De complete line-up wordt op zaterdagochtend 17 maart via de Facebook-pagina bekendgemaakt.

Zangavond in de Dorpskerk

samenzang n Op donderdag 15 maart wordt de maandelijkse Zangavond in de Dorpskerk georganiseerd. Deze Zangavond begint om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur staan de kerkdeuren wijd open.

Muzikale medewerking wordt verleend door Arjan Wolfswinkel op het Assendelft orgel en het Christelijk Gemengd Koor Cantate Deo o.l.v. Adri van Rijn. Het is inmiddels een goede gewoonte geworden, dat leerlingen van de Katwijkse muziekschool hun medewerking verlenen tijdens het muzikaal intermezzo. Deze keer is er een bijzonder optreden Maria van der Meij op de Harp.
Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een kop koffie of thee elkaar te ontmoeten. De toegang is gratis en met de collecte kan men een bijdrage geven voor de onkosten van deze avond.

Knappe overwinning RVV op VTC Woerden

Volleybal n Verliezen van de nummers laatst en voorlaatst en vervolgens doodleuk winnen van de nummer twee. Het tekent de wisselvalligheid in de resultaten bij de volleybalmannen van RVV de laatste weken. Afgelopen zaterdag kwam die nummer twee in de Derde Divisie, VTC Woerden, namelijk op bezoek in de Boorsmazaal. RVV pakte na de verloren eerste set het initiatief, om dat niet meer af te staan (3-1).

Met oud-speler Gert Klok als coach op de bank startten de Katwijkers overtuigend. Woerden werd meteen bestookt met goede services en de gasten hadden wat moeite om tot scoren te komen. Dat veranderde halverwege de set, waarna Woerden aantoonde waarom ze de enorme middenmoot in de poule aanvoeren. Ondanks time-outs en wissels aan Katwijkse kant ging de set naar de bezoekers (19-25).

Spelverdeler Ard de Mooij had de scorende aanvallers voor het uitzoeken, terwijl bij Woerden de frustratie steeds hoger opliep. Opvallend daarbij was dat juist de ervaren spelers het slechte voorbeeld gaven en maar bleven zeuren tegen het scheidsrechtersduo. De gele kaart die volgde, bracht de gemoederen even tot bedaren. RVV bewaarde perfect de rust, bleef goed volleybal spelen en pakte de tweede set overtuigend met 25-18. RVV draaide als een tierelier en dartelde vrolijk door in de derde set. De servicepassing en blokkering waren de hele wedstrijd uitstekend op orde. En met de enorme middendreiging die de Katwijkers een geduchte tegenstander maken, sloeg de thuisploeg al snel weer een gaatje. Het bleek dankzij flink wat directe fouten bij de gasten genoeg voor de onverwacht eenvoudige setwinst (25-18).
Met al snel weer hun twee beste aanvallers in het veld kroop VTC Woerden langzaam dichterbij in de vierde set, na opnieuw een prima fase van RVV. De opgebouwde voorsprong van vijf punten was op 17-16 nog maar een puntje en na een schitterende rally trok Woerden de stand weer gelijk. Dat was blijkbaar niet genoeg voor de beste 'prater' bij Woerden, want die vond het nodig om met veel misbaar de scheidsrechter nog even het een en ander toe te voegen. De volkomen terechte rode kaart betekent in het volleybal een punt en de service voor de tegenstander. RVV kreeg het initiatief in de schoot geworpen en pakte het cadeautje met beide handen aan. Jeugdspeler Marijn Heemskerk (17) bleek in de spannende slotfase die volgde een ijskonijn met een score en een killblock. Op 26-25 verzilverde RVV het derde matchpoint en pakten de Katwijkers een even knappe als verdiende overwinning.

Zaterdag speelt RVV tegen Shot in Culemborg.

Eenvoudige zege Quick Boys op hekkensluiter

Yassire Hamdani passeert Anwar Akrouh van Magreb'90. | Foto: OrangePictures

Voetbal n In de uitwedstrijd tegen Magreb'90 leidde Quick Boys na twintig minuten spelen al met 0-2. Na de rust werd die voorsprong door twee benutte strafschoppen verder uitgebouwd. Uiteindelijk wonnen de blauwwitten met 1-4.


Amper was de wedstrijd begonnen of het spelbeeld werd al duidelijk. Quick Boys heerste en was op zoek naar een snelle voorsprong. Dat leek er na amper drie minuten spelen al in te zitten, Jesse van Nieuwkerk werd aangespeeld maar kwam net tekort om de score te openen, de doelpoging belandde naast het doel. Quick Boys drong aan maar zag nog geen kans de score te openen.
Aan de andere kant leek Magreb'90 na bijna tien minuten spelen voor het eerst gevaarlijk te worden toen men aan de rand van het strafschopgebied een vrije schop mocht nemen. Yasin Ouja plaatste de bal naast het doel. Dat deed Quick Boys een paar minuten later aan de andere kant beter. Na een handsbal mocht Delano a Cohen een vrije schop nemen. De defensie van Magreb'90 zag geen kans de vrije schop weg te werken, uiteindelijk kwam de bal in de voeten van Jesse van Nieuwkerk die de bal over de doellijn plaatste waardoor Quick Boys op voorsprong kwam.


Die voorsprong smaakte naar meer, door het blauwwitte offensief moest de defensie van de thuisploeg alle zeilen bijzetten om niet in de problemen te komen. Daarbij werden te veel overtredingen gemaakt. Uit een van die overtredingen mocht Quick Boys weer een vrije schop nemen. Deze maal wist Delano a Cohen Kenny Anderson te bereiken die de voorsprong verdubbelde.
Quick Boys heerste op alle fronten maar legde te weinig tempo in het spel om Magreb'90 in de problemen te brengen, bovendien kwam de thuisploeg kwalitatief tekort om het spelbeeld te wijzigen zodat men niet in de wedstrijd terug kon komen. Het was tekenend om vast te stellen hoe vaak aanvallen van de kant van Magreb'90 wegens buitenspel werden afgefloten. Met de rust in zicht liet Magreb'90 zich eindelijk gelden toen een afstandsschot van Ismael Chibrani naast het doel van Jesper Hogedoorn verdween. Aan de andere kant had Yordi Teijsse op slag van rust meer rendement uit een doelkans moeten halen, nu belandde de bal naast het doel.


In de tweede helft bleef het spelbeeld ongewijzigd. Na vijf minuten spelen moest de defensie van Magreb'90 ten koste van Yordi Teijsse aan de noodrem trekken. Dat leidde tot een strafschop die Teijsse feilloos in de touwen joeg. Een paar minuten later was het weer raak. Weer een onbesuisde overtreding, weer een strafschop. Die beslissing van arbiter Roeleveld werd door sommige spelers van de thuisploeg niet op prijs gesteld. Er was een afkoelingsperiode nodig, waarna het spel weer werd hervat. Weer mocht Yordi Teijsse vanaf elf meter aanleggen. Doelman Lloyd Dielingen kreeg zijn vingers nog tegen de bal maar zag een kans de bal te keren. Quick Boys zat met een 0-4 voorsprong al snel na het begin van de tweede helft op rozen.


Terwijl bij Quick Boys de scherpte er nu wel af was probeerde Magreb'90 de score een draaglijker gezicht te geven en wierp alle schroom van zich. Na ruim twintig minuten mocht ook de thuisploeg vanaf elf meter aanleggen na een overtreding van Joey Ravensbergen op Ismael Chibrani. Yassin Ouja faalde niet en wijzigde de stand naar 1-4. Daarna was het gedaan met de wedstrijd. Quick Boys geloofde het wel en Magreb'90 kon niet beter. De blauwwitten deden wat ze moesten doen en konden weer drie punten aan het puntentotaal toevoegen.

Slechte eerste helft breekt Rijnvogels op

Arno Dijkstra in duel met Maarten Boddaert. | Foto: PR

Voetbal n Het is de Rijnvogels niet gelukt om Achilles Veen de eerste thuisnederlaag toe te brengen. De enige treffer van Brian Peters na een klein half uur in de eerste helft bleek voldoende om de winst in eigen huis op sportpark de Hanen Weide te houden.

Het was de matige eerste helft van de vogels die hen uiteindelijk opbrak om met het meest minimale verschil te verliezen, 1-0. Na een korte periode en een goed begin met een buitenspel doelpunt van Arno Dijkstra en een lastige mogelijkheid voor Jaap van Duijn nam de thuisclub de touwtjes in handen. Vlotter combinerend en de bal sneller rond spelend werd het de licht bovenliggende partij met de beste grip op het middenveld.

Doelman Jeffrey Verkerk bracht met een knappe voetreflex redding op een venijnige inzet van Sven Aerts en ook bij een tweede Veense kans verijdelde hij de openingstreffer. Dat deze er toch kwam hing min of meer in de lucht. Na een snelle uitval over links vond Brian Peters de touwen achter Verkerk. Tot dan toe hadden de gastheren weinig gevaar van de Katwijkers te duchten. Dat kwam pas tegen het einde van de eerste helft. Bij een hachelijke situatie na een corner van Jaap van Duijn moest een Veense voet op de doellijn redding brengen en zo'n zelfde geval herhaalde zich in de rebound. De thee werd derhalve met een voorsprong voor de thuisclub genuttigd.

De thee had blijkbaar iets in vogels laten ontwaken. Er werd van meet af aan energieker gebald en richting veste van doelman Jamil Kools werd het drukker. Voorzetten van Jaap van Duijn en Arno Dijkstra vonden echter geen eindstation. Wel moest Verkerk een geplaatst schot nog over tikken maar verder heeft hij zich niet meer te hoeven onderscheiden. De gewijzigde defensie voor hem (de vaste backs Ampong en Rifai ontbraken) gaf weinig meer weg aan de frontlinie van de Veners. Van een overwicht op het middenveld door de wit-groenen was geen sprake meer. Wel moesten de vogels scherp blijven bij de gevaarlijke aanvallen over de beide vleugels van de thuisclub.

Rijnvogels schiep zich kansen en was dicht bij de gelijkmaker toen een kopbal van Mart Spierdijk na een corner bovenop het aluminium boven Kools plofte. Een vrije trap van Jaap van Duijn ketste af op de muur en in de rebound schoot hij naast. De gelijkmaker waarop de bezoekers recht hadden bleef uit en zij moesten met tien man de slotfase in omdat Ricardo de Vlugt tegen zijn tweede gele kaart aanliep. Juist met het ondertal werd er alles uit de kast gehaald en Jim Havenaar had van dichtbij de gelijkmaker op zijn schoen. In plaats van meedogenloos uit te halen werd het een slappe inzet en een simpele prooi voor Kools. Het wanhoopsoffensief leverde niets op ook niet bij de laatste corner waarmee doelman Verkerk zich in de mêlee voor het hok van zijn collega meldde.

Desiree wordt drie keer kampioen in Almere

twirling n Majorettevereniging Desiree werd afgelopen zaterdag op het NK in Almere drie maal Nederlands Kampioen en mag in oktober met 2 onderdelen naar het EK in Porec Kroatië

Als eerste moest de juniorenparade op. Wat een zenuwen. Deze knalde helaas niet zoals vrijdag op de training. Daarna was de beurt aan United Parade Corps. Dit is een samenwerking met majorettevereniging The Yellow Rainbows, 26 rode stralende en glitterende meiden.

Toen mocht Cheyenne voor het eerst op met haar nieuwe solo showtwirl. Ze werd op haar allereerste NK reserve voor het EK. Toen was het de beurt aan de Exhibition corpsen. Zaterdag deden de meiden het! Ze voelden het! Pieken op het juiste moment.

Op naar het EK 2018 in Kroatië.

Grasshoppers D1 verliest in Den Helder

Ingrid van der Plas was goed voor 12 punten tegen Den Helder. | Foto: Geert Bekker

Basketbal n Solar-systemen Grasshoppers heeft afgelopen zaterdag de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen gespeeld. In en tegen Den Helder ging de winst naar de thuisploeg. De ploeg van Driessen/vd Vuurst/Mens eindigde de competitie, ondanks deze nederlaag, op de eerste plaats.

Door dit resultaat is Solar-systemen rechtstreeks geplaatst voor de halve finales van de play offs, evenals Den Helder dat door de winst als tweede eindigde. De nummers 3 tot en met 6 gaan in een tussenronde onderling uitmaken wie de andere halve finalisten zullen worden.

Den Helder opent met een vliegende start voordat Grasshoppers wat terug kan doen. Na een 14-1 tussenstand kan Solar-systemen Grasshoppers via een 8-0 run in de laatste 3 minuten van deze periode weer aanhaken (14-9). Prima spel in het tweede kwart brengt Solar-systemen Grasshoppers langszij en weer terug in de wedstrijd. Via 20-19 halverwege wordt een 27-27 ruststand bereikt.

Na de rust pakt Den Helder toch weer het initiatief na een aanvankelijk gelijk opgaand scoreverloop. Via 32-33 weet de thuisclub langzaam maar zeker uit te lopen en eindigt het derde kwart met 8 punten voorsprong (49-41). De laatste periode laat een zelfde spelbeeld zien. Den Helder kan verder uitlopen en mag na het laatste fluitsignaal de verdiende overwinning vieren. Eindstand 75-60.

Solar-systemen Grasshoppers kan zich de komende tijd gaan voorbereiden op de bekerfinale tegen Binnenland die op 31 maart in Barendrecht gespeeld gaat worden en de halve finale play offs die de week daarna zal aanvangen.

Filmavond Plus met romantisch drama

film n Het is altijd dubbel genieten tijdens een filmavond Plus in Bibliotheek Katwijk: van een populaire film én van hapjes en drankjes. Op woensdag 4 april om 19.30 uur staat er een romantische feelgood movie op het programma bij de filmavond Plus. Het is de boekverfilming van 'Over bergen heen' van Charles Martin.

Na een tragisch vliegtuigongeluk zijn twee vreemden (neurochirurg Ben en fotojournaliste Alex) op elkaar aangewezen om onder barre omstandigheden op een afgelegen, met sneeuw bedekte berg te overleven. Als ze zich realiseren dat er geen hulp zal komen, beginnen ze noodgedwongen aan een verschrikkelijke tocht door honderden kilometers wildernis. Ze vragen het uiterste van elkaar om te overleven, waardoor er onverwachts een aantrekkingskracht wordt aangewakkerd tussen de twee.

De film is prachtig geschoten, grotendeels in Canada, waarbij de woeste natuurkrachten haast als een derde hoofdpersoon door kunnen gaan. Alex en Ben zijn er dan ook compleet van afhankelijk, waarbij het ook niet echt helpt dat ze een behoorlijke klap van de crash hebben opgelopen. De romantiek voert duidelijk de boventoon in deze film maar er zitten ook genoeg vermakelijke scenes in die wat spanning brengen…

Kaartverkoop

Iedereen is van harte welkom in de Hoofdbibliotheek voor deze filmavond Plus. Toegangskaarten zijn te koop in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via www.bibliotheekkatwijk.nl. Ga naar de Kaartverkoop, kies de activiteit van uw keuze, betaal met iDEAL en print uw toegangskaart(en). De zaal is open vanaf 19.00 uur. Prijs: € 8,00 voor leden en € 10,- voor niet-leden (inclusief hapjes).

V.v. Katwijk redt een kostbaar punt tegen AFC

Melvin Grootfaam van AFC in duel met Michiel van Dam. | Foto: OrangePictures

voetbal n Na een vroege achterstand op de eigen Krom, lukte het Katwijk uiteindelijk slechts een punt te te redden. Tegen laagvlieger AFC werd met 2-2 gelijkspel gelijkgespeeld.

Met het gelijke spel lieten de oranjehemden een grote kans liggen om aachtervolger Kozakken Boys pijn te doen. De Werkendammers lieten eveneens tegen een laagvlieger punten liggen. TEC hield de Kozakken op een 1-1 gelijke stand.

De eerlijkheid gebeiedt wel te zeggen dat Katwijk dan meer had gekregen dan het zou hebben verdiend. Van het goede spel dat trainer Jack van den Bergh een week eerder nog tot tevredenheid stemde, was afgelopen zaterdag hoegenaamd niets meer over. De Oranjehemden, met aanvoerder Robert Susan terug in de basis, oogden apathisch tegen een vlot counterend AFC.

Balletje breed, balletje terug. En dan ook nog te vaak naar de verkeerde kleur. Het ergerde Van den Bergh: "Als je zo vaak de bal inlevert bij de verkeerde kleur, als dat wij hebben gedaan vandaag?" De AFC hadden met Grootfaam en Raily Ignacio twee gevaarlijke aanvallers, die eenvoudig wisten te profiteren van persoonlijke foutn bij de Katwijkers.

Binnen het tijdsbestek van 2 minuten kwamen de Amsterdammers op 0-2. Allereerst na, een vrij makkelijk gegeven penalty, waaruit aanvoer Magid Jansen mocht aanleggen. Een minuut later lag ook de verdubbelaar achtr Kieboom, die op een eerste inzet nog wel wist te keren, maar vervolgns de bal in de voeten van Milan Hoek werkte.

Katwijk herpakte zich vervolgens, al had AFC ook de 0-3 nog op de slof, maar wist voornamelijk corners en vrije trappen gevar te stichten. Een opvlieging van Marciano Mengerink - hij haalde als een van de weinigen zijn eigen niveau - ver in de tweede helft bezorgde Katwijk de aansluiting, waarna eeen slim overstapje van de topscorer invaller Frank Tervoert de gelijkmaker bood.

Een spannende slotfase volgde waarin Katwijk nadrukkelijk op zoek ging naar de winnende treffer. Tervoert leek daarbij nog heel erg dichtbij, maar kon in de melêe van benen het net niet vinden. De grootste kans was er echter voor AFC, Thomas van den Brink had het vizier ver in blessuretij echter niet op scherp. Met het gelijkspel van Kozakken Boys bleef daarmee de schade beperkt, maar de équipe van Van den Bergh heeft zeker huiswerk in aanloop naar de derby tegen Rijnsburgse Boys.

Tinkeltania en het verdwenen feestje

Jeugdtheater n Een maand na hun eerste jubileum presenteert het Katwijkse Theatergezelschap Raakvlak het muzikale kindertoneelstuk 'Tinkeltania en het verdwenen feestje'.

Een blije fee komt op. Ze is jarig vandaag en wil alle kinderen meenemen naar het magische eiland "Tinkeltania", waar zij woont in een piepklein kasteeltje in een heel groot bos.
Maar de eilandbewoners hebben nog nooit mensenkindertjes gezien, en fee Frivooltje wil hen niet laten schrikken. Dus tovert ze alle kindertjes om in kleurrijke visjes.

Zo start de eerste voorstelling van het het jonge theatergezelschap Raakvlak.
In een uur en een kwartier neemt de fee de kinderen mee naar een sprookjeseiland, waar haar vriendjes druk in de weer zijn met haar verjaardag. Twee elfjes, een bloemennimf, een boomgnoom en een paddentrolletje willen haar verrassen met een feestje met muziek, een taart en bloemen. Ze hebben stiekem alles versiert en de kadootjes klaargezet…
Maar dan opeens verdwijnt alles…

Het is het eerste toneelstuk dat deze jongeren op de planken zullen brengen. Eerder dit jaar heeft het gezelschap zich bezig gehouden met het maken van een korte film en het instuderen van een eenakter, waarmee zij een tweede prijs in de wacht wisten te slepen. (Toverbal 2017). De keuze om een kindertoneelstuk te willen maken, werd begin 2017 al gemaakt, toen de spelers een aantal verschillende genres werd voorgesteld. Volmondig en unaniem riepen zij "Leuk! Een toneelstuk voor kinderen!" Hun enthousiasme blijkt in hun spel! Komen jullie kijken?

De voorstellingen zijn op vrijdagavond 23 maart 19.15 uur en zaterdagmiddag 24 maart om 13.15 en 16.15 uur. Kinderen € 6,00. Volwassenen betalen € 2,50 (inclusief taart en limonade voor de kleintjes, en een kopje koffie of thee voor de grote mensen). Reserveren via raakvlaktheater@gmail.com

Jarige Job

De spelers wilden graag de helft van de opbrengsten van de kaartverkoop delen met de kinderen die het met minder moeten doen. Zij kozen voor stichting Jarige Job.
Deze stichting zet zich in voor de kinderen die hun verjaardag niet vieren, in Nederland zijn dit er al gauw zo'n 61.000. Jarige Job maakt een einde aan dit verjaardagsleed en trakteert deze kinderen op een leuke verjaardag. Jarige Job geeft geen geld maar een verjaardagsbox ter waarde van € 35,-. De stichting is landelijk actief en werkt samen met maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de meest kwetsbare kinderen van de Nederlandse samenleving.

Meespelen

Ben je tussen de 8 en 21 jaar, en wil je zelf ook theaterstukken maken? Laat het ons weten! Bij genoeg aanmeldingen zal er een nieuwe groep worden gestart.
In een jaar tijd zullen we aan slag gaan met improvisatie, tekstschrijven, grime en kostumerie. Dan kiezen we samen wat het onderwerp van het stuk wordt en brengen we deze binnen een jaar op de planken.

nieuws / sport

AGENDA AOBK

Alle activiteiten vinden plaats in het Dienstencentrum de Zwanenburg aan de Zwanenburgstraat 62. De activiteiten zijn toegankelijk voor alle mensen van 50 jaar en ouder. Iedere dag kan men koffie drinken, kosten € 0,50. Meer informatie kunt u vinden op www.aobk.nl

Woensdag 14 maart

09:30 uur: fietsen verzamelen

10:00-14.00 uur: koffie +
10.00-12.00 uur: koffie inn

13.30 uur: Vrij klaverjassen

14:00 uur: Meer bewegen voor ouderen

19:00 uur: Vrij Biljarten
19.00 uur: Alzheimercafé

Donderdag 15 maart

10.00 uur: Crea-ochtend

14.00 uur: Paasviering

Vrijdag 16 maart

08.00-10:00 uur: Bloedprikken
14.00 uur: Paasviering

Maandag 19 maart

10:00 uur: Koek & Soepie

13:30 uur: Schilderen

13:30 uur: Vrij Kaarten

Dinsdag 13 maart

09.00-12.30 uur: Rabobank
10:00 uur: Zangkoor de Vierboet

10:00 uur: koffie +

10:00 uur: Computer info.

14:00 uur: Damessoos

15:00-17:00 uur: Ouderen spreekuur

19:00 Inv. Ontsp. Vereniging.

Elke dag is de biljartkamer open van 09.30 tot 12.00 en van 13.30 tot 17.00 uur tenzij de agenda anders aangeeft.

Meer informatie op www.aobk.nl

Woensdag 14 maart

14.30 uur: Kindervoorstelling 't Is tijd Klein Konijn bij K&O Katwijk, Sluisweg 16. www.kenokatwijk.nl
20.00 uur: Katwijkse Schrijversavond in de Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1.


Vrijdag 16 maart

20.00 uur: Pokeravond in Café Boeien, E.A. Borgerstraat 50. Opgeven via Facebook of in het café.
20.30-01.00 uur: gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Toegang gratis.

Zaterdag 17 maart

20.00-23.00 uur: St. Patricksday - Irish whiskeyproeverij in Café de Branding, Voorstraat 12. Inschrijven à € 30,00 via Krijgsman Dranken, Bosplein 13.
20.15 uur: Klassiek concert met het MiRaDa trio in de Soefitempel, Zuidduinseweg 7.

Zondag 18 maart

15.30 uur: Joe Undercover speelt op het poppodium in Café The Pocket, Badstraat 38.

Woensdag 21 maart

15.00-17.00 uur: Kinderactiviteit Paasknutsel in Dorpshuis Rijnsburg, Hofweide 1


Vrijdag 23 maart

Matthäus Passion door COK Hallelujah in de Dorpskerk aan de Kerklaan. www.cokhallelujah.nl/
20.00 uur: Bierproeverij met lekkere hapjes in Café Boeien, E.A. Borgerstraat 50. Opgeven via Facebook of in het café.
20.30-01.00 uur: gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Toegang gratis.

Zaterdag 24 maart

09.30-15.00 uur: Workshop voor junior fotografen bij Kruyt.nl, Voorstraat. Kosten € 50,00. Aanmelden via katwijkevents@gmail.com
20.00 uur: Classic Rock Benefiet voor KWF. Chr. Muziekvereniging DVS, Nieuwe Duinweg 51.
20.30 uur: Hollands Live XXL in Hangaar2 op Vliegveld Valkenburg, Wassenaarseweg 75. Entree € 25,00. www.hollandslive.nl

Dinsdag 27 maart

20.00 uur: Snelschaken bij Café Boeien, E.A. Borgerstraat 50.

Donderdag 29 maart

20.45 uur: Quizavond in Café Boeien, E.A. Borgerstraat 50.

Vrijdag 30 maart

20.30-01.00 uur: gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Toegang gratis.

Zaterdag 31 maart

9.30 - 10.30 uur: Surf-fit bootcamp op het strand bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk naast Willy Zuid. Kosten € 8,50.


Zondag 1 april

9.30 - 10.30 uur: Beach yoga op het strand bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk naast Willy Zuid. Kosten € 8,50.

Maandag 2 april

• Paasconcert in de Nieuwe Kerk op het Van der Heuvelorgel. www.sonk.nl
11.30-17.00 uur: Paasbrunch in Brasserie De Burgt, Burg Koomansplein 1 te Rijnsburg.

AGENDA KAT-RIJN

Woensdag 7 maart
09.30-11.30 uur: schilderen
14.00-15.30 uur: Line-dance

Donderdag 8 maart
09.15-10.15 uur: Yoga
10.30-11.30 uur: Yoga
14.00-16.30 uur: Klaverjassen/Jokeren

Vrijdag 9 maart
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Maandag 12 maart
09.15-10.15 uur: Yoga
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Dinsdag 13 maart
10.00-11.30 uur: Line-dance
14.00-14.45 uur: Meer bewegen voor Ouderen
13.30-14.40 uur: Mannenzang
15.00-16.00 uur: Dameszang