De Rijnsburger

1 oktober 2020

De Rijnsburger 1 oktober 2020


Op bezoek in Westerweide

<p>Ontdek zaterdag de dieren van Kinderboerderij Westerweide. | Foto: pr.</p> Foto: pr

Kinderboerderij n Het gaat goed met de dieren en de (vrijwillige) enthousiaste medewerkers van Kinderboerderij Westerweide.

Velen weten de naastgelegen speeltuin te vinden. Dan is het leuk om de dieren te bewonderen.

‘We zijn elke zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur open. Dan kunnen de kinderen de dieren bezoeken, aaien en vragen stellen’, laat beheerder Jason Vergunst weten.


Sinds de verzelfstandiging van de Kinderboerderij is er al veel georganiseerd. ‘Zo kan men een dier adopteren en daarmee Westerweide financieel ondersteunen’, vertelt Vergunst. Graag had het team van vrijwilligers aandacht besteed aan Dierendag op de Kinderboerderij. ‘Helaas kan dit wegens de deze week aangescherpte maatregelen om het coronavirus tegen te gaan niet doorgaan’, laat Jason weten.


Leuk uitje

Trots vertelt de beheerder dat de Kinderboerderij onlangs het eerste schoolreisje heeft ontvangen. Jason: ‘De kleuters van de Colignyschool uit Katwijk hebben genoten van dit uitje. Ze hebben met behulp van een dierenbingo kaart de dieren op de weide gezocht. Rondscharrelen en in contact komen met de dieren, dat was het doel van dit schoolreisje. Naast de zoektocht heeft Jason nog een rondleiding gegeven en veel verteld over de dieren. Met een speciale lamp op bevruchte kippeneieren, konden de kinderen zelfs de kuikentjes in de eieren al zien. Jason: ‘Het is leuk om kinderen op deze manier over de dierenwereld te vertellen en te laten beleven. Voor ons smaakt dit naar meer.’Wilt uw school ook een schoolreisje, of zomaar een uitje, organiseren naar de Kinderboerderij Westerweide? Dan kunt u contact opnemen met bestuur.westerweide@gmail.com..

Of kijk eens op de website-Facebookpagina van Stichting Kinderboerderij Westerweide, en maak zo kennis met de dieren.
>Coronavirus velt cast musical

ziek n Ongeveer de helft van de cast van de musical Soldaat van Oranje is positief getest op het coronavirus. De productie ligt daarom stil, zo laat een woordvoerder weten. Het gaat om vijftien castleden; de musical is sowieso tot en met 4 oktober afgelast. Alle bezoekers van afgelopen maand hebben inmiddels bericht gehad. De show was begin deze maand weer van start gegaan na een coronastop van zes maanden. Sinds de première in oktober 2010 werd de musical bijna drieduizend keer gespeeld en werden er meer dan 3 miljoen kaartjes verkocht.Brandblussers leeggespoten in parkeergarage

Vandalisme n De politie doet onderzoek naar vernielingen die gepleegd zijn in de parkeergarage onder de appartementen aan de Floris Versterstraat in Rijnsburg.

Deze vernielingen zijn vorig weekend gepleegd. In de parkeergarage zijn meerdere brandblussers leeggespoten.
‘Wij doen onder andere een buurtonderzoek en zullen eventueel aanwezige camerabeelden verzamelen en bekijken’, zo schrijft de politie.

Mensen die iets gezien hebben of camerabeelden hebben worden gevraagd de politie te bellen. ‘En gaat dit bericht over jou omdat jij (mede) verantwoordelijk bent voor het leegspuiten van de brandblussers neem dan ook gerust contact met ons.

Het is immers echt altijd beter om je zelf te komen melden.’

Hutspotactie

World n Servants. Baalt u ook zo dat Leidens Ontzet niet door gaat dit jaar? Kom in de stemming met de World Servants Hutspot actie! Voor maar €6 euro per bakje en 2 voor 10 komen wij dit op 3 oktober bij u thuis bezorgen. Dit wilt u toch niet missen? Stuur uw bestelling zo snel mogelijk samen met uw naam, adres en telefoonnummer naar sandrameij@outlook.com

>Inzameling hulpgoederen

Hoftuinplein n Zaterdag a.s. staat tussen 10.00 en 12.00 uur op het Hoftuinplein weer een vrachtwagen van Werkgroep De Ruyter. Bij de vrachtwagen ligt ook de Nieuwsbrief van de werkgroep klaar. Hierin doet De Ruyter een dringende oproep om haar belangrijke werk financieel te ondersteunen met een najaarsgift, zodat de hulptransporten ook deze winter door kunnen blijven gaan.

>Geen Ledenvergadering De Laatste Eer

afgelast n Door de aangescherpte regelgeving rondom het coronavirus moet de voor 1 oktober aangekondigde ledenvergadering van de Laatste Eer helaas worden afgelast. Er mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn. Voor een goede besluitvorming is het noodzakelijk dat alle leden die zich aanmelden ook aan de vergadering kunnen deelnemen. Dat is nu niet het geval. Wanneer er weer een ledenvergadering wordt gehouden zal dit via de plaatselijke media worden aangekondigd. Mogelijk wordt dit dan een gecombineerde vergadering voor dit en volgend jaar.

<p>Foto: pr</p>

Expositie
in het
Spinozahuis

Een boek
gesmeed in
de hel

Wrakken
weg uit
het water

1,5 miljoen
extra voor
jeugdzorg

Actieweek n Een tegen eenzaamheid

3 / 24

5 / 24

Wrakken in water moeten weg

n Voor 7 oktober moeten eigenaren zich melden

boten n Je hebt wrakken van de weg en wrakken van het water. In beide gevallen leveren ze overlast op. Het verschil is dat waterwrakken er soms heel lang kunnen liggen. Daarom onderneemt de gemeente van tijd tot tijd actie.

<p>Bestuursleden doen samen met wethouder Van Helden het hek van de nieuwe Voedselbank open.</p>

De Gemeentelijke Opsporingsambtenaren zijn op zoek naar de eigenaren van onderstaande boten en aanhanger. De boten liggen langs de Vliet nabij de Boslaan en de Boterbloem te Rijnsburg (1 boot ligt onderwater) en de aanhanger is aangetroffen in de Boterbloem te Rijnburg.

Indien de eigenaren van deze boten en aanhanger zich niet vóór 7 oktober 2020 melden bij de GOA’s van de gemeente Katwijk (tel. 071-4065000), zullen deze boten en aanhanger door de gemeente Katwijk verwijderd worden. Deze bevoegdheid bestaat op grond van de APV en Algemene wet bestuursrecht (Awb).

Verwijderde objecten worden vervolgens conform de AWB (Algemene wet bestuursrecht) gedurende 13 weken opgeslagen in een gemeentelijk depot. Gedurende deze periode kunnen eigenaren de boten en aanhanger ophalen tegen betaling van de berging- en stallingkosten. Wanneer eigenaren zich tijdens deze periode nog niet hebben gemeld, zullen de betreffende objecten worden vernietigd.

>Nieuwe locatie Voedselbank open

n ‘Eigenlijk zouden voedselbanken niet moeten bestaan’

opening n ‘Eigenlijk zouden voedselbanken niet moeten bestaan’ zo begon voorzitter Aafke van Rhijn haar welkomstwoord voorafgaand aan de officiële opening van het gebouw.

Door Piet van Kampen

Op het plein van de voormalige basisschool De Dubbelburg woonden afgelopen zaterdag enkele tientallen belangstellenden dit speciale moment bij.


verhuizingen

‘Ik ben nu voor de derde keer verhuisd’, zegt Trien Schaap, vrijwilliger van het eerste uur. Begonnen in een garage in Katwijk, later op het Cleijn Duinplein en vervolgens naar de Petronella van Saksenstraat in Rijnsburg.

Vanwege daar geplande woningbouw moest er naar een nieuwe locatie worden gezocht en deze werd gevonden aan het Cappelrijeland in Rijnsburg.

‘Na een lange zoektocht sprong ik een gat in de lucht toen in samenwerking met de gemeente dit pand beschikbaar kwam’, sprak Aafke van Rhijn. ‘Ik ben heel erg trots’. Trots maar vooral dankbaar was zij op allen die deze verhuizing mogelijk hebben gemaakt. De gemeente, burgers, bedrijven en fondsen.


Diepe buiging

‘Een diepe buiging naar onze vrijwilligers die in etappes de verhuizing mogelijk hebben gemaakt. Wij hebben tachtig vrijwilligers die elkaar motiveren’, stak de voorzitter hen een pluim op de hoed.

Twee van deze vrijwilligers zijn Trien Schaap, een van het eerste uur en Joke van der Valk, pas sinds een jaar actief in deze geweldige groep.


Joke: ‘We moeten ons nog een beetje nestelen maar vindt het grandioos wat de mannen hebben gedaan. Ruim tachtig procent van het werk is door de vrijwilligers gedaan’ Trien: ‘Het is inderdaad geweldig. Ook tijdens de verhuizing konden onze klanten gewoon bij ons terecht’, sprak de nestrix in het gezelschap dat zich met hart en ziel voor de medemens in armoede in zet.


Dat er nog armoede in de gemeente is moest ook wethouder Adger van Helden bekennen. ‘De Voedselbank is een wezenlijk onderdeel van het armoedebeleid in Katwijk. Het is een belangrijke partner waar ik supertrots op ben’. Belangrijk want de behoefte neemt zeker in deze corona periode nog steeds toe. Triest maar waar.

Irritatie in discussie over bouwhoogte op voormalig vliegkamp

<p>De gemeenteraad vergadert vanwege coronamaatregelen in het Heerenhuys in Katwijk aan den Rijn. | Foto: SKvD</p> Foto: SvD

onjuist n Wethouder Gerard Mostert heeft het helemaal gehad met Jaap Haasnoot van KiesKatwijk. Dat werd vorige week donderdag duidelijk in de gemeenteraadsvergadering in het Heerenhuys in Katwijk aan den Rijn. ‘Haasnoot gebruikt grote woorden, brengt continue praatjes de wereld in en meldt meerdere keren onjuistheden.’

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De raad vergaderde donderdag over het stedenbouwkundig raamwerk Project Locatie Valkenburg waar 5.600 woningen gebouwd gaan worden voor Katwijk en de regio.

Hart Voor Katwijk (HVK) dient een amendement in om de maximale bouwhoogte op vier te zetten, met uitzondering van ‘zes bouwlagen op een enkele plaats’.

Gijsbert Schrijvers van HVK geeft aan, dat de gemeente als randvoorwaarde voor de ontwikkeling van de nieuwe wijk heeft gesteld, dat die wijk een dorps karakter moet krijgen. ‘Tien bouwlagen past daar niet bij’, aldus Schrijvers.


Kritiek

Het amendement krijgt de nodige kritiek te verwerken.

‘Het wordt een wijk met veel sociale woningen. Dan moet je toch de hoogte in’, stelt René Slootweg van GemeenteBelangen.

‘Als we alles in vier bouwlagen moeten huisvesten, dan krijg je een zee aan vier bouwlagen en dat kost veel groen’, vindt Nelly Smits van Fractie Smits.

‘Als we dit amendement aannemen krijgen we geen wijk met kwaliteit, maar vooral kwantiteit’, is de mening van Ralf Boland (D66).


Geen steun CDA

Als HVK dacht gesteund te worden door het CDA, dan kwam eerstgenoemde partij bedrogen uit.

Twee weken eerder was het juist het CDA dat de discussie over de bouwhoogte aanzwengelde. ‘Een dorps karakter strookt niet met hoogbouw. Wij gaan voor maximaal zes woonlagen’, zei CDA-raadslid Jonathan de Mooij toen.


Ondanks die opmerking, steunt het CDA het amendement niet. ‘Het is veel besproken en daarom willen we de discussie breder trekken. We komen met een voorstel om een hoogbouwvisie op te stellen’, laat De Mooij weten. Die visie wordt vanavond besproken in de commissievergadering over de woonagenda.'Haasnoot gebruikt grote woorden'


Alleen KiesKatwijk steunt het amendement. Haasnoot stelt, dat het stedelijke raamwerk ‘het verhaal van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is’. ‘Wij zijn slechts doorgeefluik. We weten niet of we iets kunnen veranderen.’

Wethouder Gerard Mostert ergert zich enorm aan dergelijke opmerkingen. ‘Dat is gewoon niet waar. KiesKatwijk meldt meerdere keren onjuistheden. Haasnoot gebruikt grote woorden, maar doet nul komma nul om plannen te veranderen. Ik vind dat kwalijk.’

Haasnoot wijst de wethouder erop, dat hij het amendement van HVK steunt. Hij blijft erbij, dat het raamwerk is gemaakt door het RVB. ‘Wij hebben slechts een toetsende rol. Dat plan is gemaakt in opdracht van het RVB. Dat staat ook in die geheime stukken waar ik niet uit mag citeren.’


Ophouden

Die opmerking roept irritatie op bij andere raadsleden. Gemeente en RVB hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend, maar die is niet openbaar.

Boland: ‘Haasnoot verwijst de laatste vergaderingen steeds naar geheime stukken en dat hij niet mag citeren wat er in staat. En dan zegt hij iets wat er niet in staat. Dat soort insinuaties doet het vertrouwen in de politiek niet goed en ik verzoek hem daar mee op te houden.’


De buitenwereld

Ook burgemeester Cornelis Visser roept Haasnoot tot de orde. ‘U doet suggesties uit de geheime documenten, maar dat kan de buitenwereld niet verifiëren. De raad weet dat het anders is, maar de buitenwereld niet.’

‘Alsof ik sprookjes vertel en daar maak ik bezwaar tegen’, reageert Haasnoot.


Het amendement wordt door een meerderheid van de raad afgewezen. Die meerderheid stelt het stedenbouwkundig raamwerk vast. Alleen HVK en KK stemmen tegen.

1,5 miljoen extra nodig voor jeugdzorg

Voorstel n ‘De stijgende uitgaven aan jeugdhulp raken de totale financiële positie van de gemeente fors, waardoor de gemeente de jaarlijkse kostenstijging van jeugdhulp niet kan (blijven) dekken.’ Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een voorstel aan de gemeenteraad om dit jaar en komend jaar toch extra geld beschikbaar te stellen voor de jeugdzorg.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Maar die uitgaven hebben nauwelijks iets te maken met de toename van het aantal jongeren dat hulp nodig heeft, omdat die de laatste jaren geen enorme stijging laten zien. Het aantal jongeren met jeugdzorg was vorig jaar zelfs het laagste sinds 2016.


Sinds het Rijk de verantwoordelijkheid voor de jeugdhulp vijf jaar geleden overdroeg aan gemeenten, koopt Katwijk jeugdhulp in via de regio Holland Rijnland.

In de periode 2015-2019 zijn de totale regionale kosten gestegen van ca. 71 miljoen naar ca. 84 miljoen euro. Omdat het Rijk lang niet alles compenseert, drukken de kosten voor jeugdzorg zwaar op gemeentelijke begrotingen.


Katwijk gaat dit jaar extra bijdragen: 348.640 euro. Dat komt bovenop de ruim 16,3 miljoen euro die de gemeente dit jaar kwijt is aan de regionale inkoop jeugdzorg.

In de Programmabegroting Jeugdhulp 2021 van Holland Rijnland is de bijdrage van Katwijk iets lager: 15.473.262 euro. Het college heeft de gemeenteraad gevraagd om 1.191.748 euro extra beschikbaar te stellen.


In totaal dragen de gemeenten in Holland Rijnland dit jaar 1,3 miljoen euro extra bij. Of dat genoeg is, is nog maar de vraag, staat in het raadsvoorstel van het college. Het kan zelfs zo zijn, dat wachttijden ‘eerst nog zullen oplopen’, waardoor er ‘alsnog budget beschikbaar gesteld moet worden’ voor jongeren met een urgente jeugdhulpvraag.

Complexiteit

In de Jaarrapportage Jeugdhulp Holland Rijnland 2019 staat ‘dat het aantal jeugdigen dat gebruik maakt van jeugdhulp toeneemt’.

‘Daarnaast is ook sprake van toenemende complexiteit van de problematiek van de jeugdigen, waardoor zwaardere en intensievere vormen van jeugdhulp nodig zijn om de problematiek aan te pakken. Eén van de gevolgen van deze ontwikkelingen is dat jeugdhulpaanbieders al vroeg in het jaar hun maximale bestedingsruimte bereiken. Hierdoor ontstaan lange wachttijden voor de jeugdigen die deze vorm van hulp nodig hebben’, staat in de collegenota.


Dalen en stijgen

De toename van jongeren die gebruik maken van jeugdzorg valt voor Katwijk mee. In Katwijk is dat aantal vorig jaar zelfs iets gedaald ten opzichte van 2018.

De gemeente gaf desgevraagd een overzicht met cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) over de jaren 2019 en 2018.

Vorig jaar bedroeg het aantal jongeren van 0 tot en met 17 jaar 14.768. Het aantal jongeren in de jeugdzorg bedroeg 2.015.

Een woordvoerder van de gemeente meldt wel, dat de cijfers over 2019 ‘voorlopig’ zijn.


Jeugdzorg voorgaande jaren

In 2018 waren er 14.819 jongeren (0 tot en met 17 jaar). Daarvan ontving 2.110 jeugdzorg, bijna honderd meer dan vorig jaar.

Het aantal in 2018 is gestegen ten opzichte van 2017 (2.055).

In 2016 bedroeg het aantal jongeren met jeugdzorg 2.060. Dat was wel flink meer dan in 2015 (1.775).

Het zijn vooral de kosten die stijgen en – voor Katwijk – niet zozeer het aantal jongeren dat hulp nodig heeft, blijkt uit cijfers van het CBS.


‘De gemeenten zijn van mening dat de stijgende kosten van de jeugdhulp niet eenzijdig bij hen kunnen worden neergelegd, maar dat ook aanbieders hierin hun verantwoordelijkheid moeten dragen.’

Dat alles met als doel ‘de komende periode een kwalitatief goede en betaalbare jeugdhulp te realiseren’.

>Duidelijke afspraken maken met aanbieders jeugdzorg

info n Wethouder Corien van Starkenburg wil duidelijke afspraken maken met aanbieders van jeugdzorg. Dat zei de wethouder vorige week donderdag in een informatieve bijeenkomst waar raadsleden geïnformeerd werden over de stijgende kosten voor jeugdzorg.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De kosten voor jeugdzorg lopen de spuigaten uit en drukt steeds zwaarder op de begroting van gemeenten.

In de regio Hollands Midden stegen de kosten in vijf jaar tijd van ca. 71 miljoen naar ca. 84 miljoen euro. De gemeenten in Holland Rijnland moeten dit jaar 1,3 miljoen extra ophoesten. Voor Katwijk gaat het dit jaar om een bedrag van 348.640 euro. De jaarlijkse kosten voor Katwijk zijn al 16,3 miljoen.


De raad kreeg vorige week een presentatie waarin enkele mogelijke oorzaken werden aangegeven voor de stijging van het aantal cliënten in de jeugdzorg. ‘Niet onomstotelijk duidelijk, maar onder andere door hoge maatschappelijke prestatiedruk en hoge geluksnorm, weinig (wettelijke) kaders: wel/geen jeugdhulp en wanneer goed genoeg, en geen kritische meekijkende blik bij ouders, hulpverleners en aanbieders.’


Kritische blik

Wethouder Van Starkenburg wil vanuit de gemeente een kritischere blik richting de aanbieders. ‘We moeten iets doen met die aanbieders. Aanbieders hebben al in het eerste kwartaal hun budgetplafonds bereikt. Dan denk ik, dat kinderen te lang in jeugdhulp worden gehouden. Dat is niet hoe het hoort. We moeten meer verantwoordelijkheid leggen bij de aanbieders, dat zij kinderen tijdig behandelen. We willen niet op de stoel van een aanbieder gaan zitten, maar we moeten wel goede afspraken maken. Als het met twintig behandelingen niet lukt, willen we niet opeens een rekening voor dertig behandelingen.’


Katwijk zet zelf ook al in voor verbetering van de jeugdzorg met het eigen gemeentelijke wijkteam. Er wordt nu gewerkt met ‘1 gezin-1-plan’ en met een integrale aanpak bij complexe problematiek. De gemeenteraad gaat nog een keer oordeelsvormend over de extra bijdragen voor jeugdzorg praten.

>n Haasnoot onderzoekt aantijgingen

Jaap Haasnoot van KiesKatwijk laat op social media weten, dat hij door ‘hotemetoten beschuldigd wordt van het verkopen van onwaarheden’. Haasnoot onderzoekt welke maatregelen hij kan nemen om ‘deze aantijgingen die reputatieschade opleveren te beantwoorden’. Volgens Haasnoot worden er ‘pogingen in het werk gesteld om mij als een soort klokkenluider onder de bus te gooien’. En dat alles vanwege afspraken tussen de gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf die niet openbaar zijn. ‘Er wordt gebruik gemaakt van een kwestieuze interpretatie van regelgeving rond de geheimhouding van stukken. U weet dat zo'n beetje alles rond Valkenburg geheim verklaard is. Maar wat nou wel geheim is en wat niet is nogal onduidelijk. Dat komt doordat ook deze kwestie weer slecht gemanaged is op het gemeentefort.’

Herinneringsroute vliegveld Valkenburg geopend

Onthulling van het informatiebord door (v.l.n.r.) Kees Wassenaar, Leendert de Lange en Jacco Knape. | Foto: PR

erfgoed n Met de onthulling van een informatiepaneel en korte fietstocht door de wethouders Kees Wassenaar (Wassenaar) en Jacco Knape (Katwijk) en burgemeester Leendert De Lange (Wassenaar) als voorzitter van Erfgoedlijn Atlantikwall is afgelopen maandag de herinneringsroute Vliegveld Valkenburg geopend.

Die herinneringsroute voert de fietser ruim veertien kilometer langs historische plaatsen en cultureel erfgoed, zoals de tankgracht, een restant van de Atlantikwall en het barakkendorp. Gedenkwaardige delen van Nederlands militair erfgoed en de Atlantikwall, de verdedigingslinie die door de Duitsers is gebouwd en loopt van Noorwegen tot aan de Spaanse grens. Overblijfselen, zoals de tankgracht, het voormalige barakkendorp en de voormalige tankmuur brengen een historisch verleden in beeld. Onderdeel van de route is ook het bezoekerscentrum Vliegveld Valkenburg. Wethouder Jacco Knape (cultuur) is blij dat dat de route alsnog geopend is. ‘De opening maakte eigenlijk onderdeel uit van de festiviteiten rondom 75 jaar vrijheid. Helaas werden deze festiviteiten vanwege corona uitgesteld. Gelukkig kunnen we vandaag alsnog de eerste meters van dit bijzondere stuk erfgoed kunnen afleggen.’

<p>Foto: pr</p>


Veelzijdig gebied

Wethouder Kees Wassenaar (Cultureel Erfgoed) benadrukt in zijn toespraak de bijzondere aspecten van het gebied. ‘We staan hier in een gebied met een rijke historie, maar tegelijk ook in een heel dynamisch gebied. Aspecten als natuur, milieu, woningbouw en verkeer spelen hier een belangrijke rol. Een aspect wat er tot nu toe wat bekaaid is afgekomen, is het erfgoed, de historie van dit gebied, maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Het vormt de aanleiding waarom wij hier nu staan.’

De fietsroute is tot stand gekomen met steun van de provincie Zuid-Holland en de Erfgoedlijn Atlantikwall. Hierdoor is het mogelijk geworden onderzoek te doen naar de rijke cultuurhistorie van het gebied en wat daar van over is. Gemeenten Katwijk en Wassenaar hebben samen het initiatief genomen om het erfgoed beter voor het voetlicht te brengen.


De fietsroute, die je natuurlijk ook kunt wandelen, voert door het Nationaal Park Hollandse Duinen, dat als doel heeft waardevol landschap te verankeren.

De route is te vinden op www.katwijk.nl.

>Samenwerken voor snelheid in woningbouwopgave Katwijk

wonen n Samenwerking is nodig om voldoende woningen voor de juiste doelgroep te kunnen bouwen in Katwijk. Daarom slaan elf partijen die op de Katwijkse woningmarkt een rol hebben als overheid, ontwikkelaar, bouwer of makelaar de handen ineen. Op vrijdag 18 september ondertekenden zij een samenwerkingsconvenant.

De partners op de Katwijkse woningmarkt maken samen afspraken die ervoor zorgen dat er snelheid gemaakt kan worden met het bouwen van die woningen waar de grootste behoefte aan is.


Op deze manier geven zij gezamenlijk uitvoering aan de woonagenda van de gemeente Katwijk. Het doel is om beter zicht te krijgen op ontwikkelingen en op de veranderende markt en om samen belemmeringen op te kunnen lossen die planontwikkeling in de weg kunnen staan.


Samenwerkingspartners

Omdat publieke en private belangen samenkomen bij de bouw van nieuwe wijken, werken overheid en markt nauw samen. Het convenant is ondertekend door Bouwfonds Property Development (BPD), Dunavie, gemeente Katwijk, KBM, Kooitje Makelaars, De Lange - van der Plas, De Leeuw Makelaars, Van der Meer Makelaars, Ouwehand Bouwen en Ontwikkelen, De Raad Bouw en Van Rhijn Bouw.


In het kader van de uitvoering van de Woonagenda 2020-2024 is een Samenwerkingstafel Woningbouw ingericht met alle partijen. Deze samenwerkingstafel stemt de plannen van alle partners op elkaar af en bekijkt of ze voldoende aansluiten bij de ambities die in de Katwijkse woonagenda zijn geformuleerd. Toetsingskaders zijn onder andere of het plan een evenwichtige verdeling tussen betaalbare en duurdere woningen kent, het plan bijdraagt aan de gewenste diversiteit in woonmilieus en of de woningen levensloopgeschikt, duurzaam en van hoge kwaliteit zijn.


Het streven is om ieder najaar de voortgang van het woningbouwprogramma, de onderliggende projecten en de samenwerking te evalueren.

Wethouder Gerard Mostert: “Het is hard nodig dat markt en overheid nu de samenwerking aangaan. Zonder deze samenwerking kan de snelheid in de woningbouw die nu nodig is, niet worden gehaald”.
| Foto: pr.

>Schelphoek viert nationale burendag

Gezellig n De bewoners van de Schelphoek in Valkenburg vierden afgelopen zaterdag de nationale burendag. Dit is een initiatief van het Oranjefonds en Douwe Egberts en als straat kun je je opgeven om burendag te vieren.


Verbonden met elkaar

Je staat dan als buurt op de kaart en je ontvangt een leuk pakket met uitnodigingen, vlaggetjes, stoepkrijt en koffie. Het thema dit jaar was: Burendag vier je voor de deur!
Aangezien een goede buur nog altijd beter is dan een verre vriend vonden twee buren van de Schelphoek het dan ook hoogtijd voor een gezellige activiteit. Zeker deze tijd, waarin de sociale activiteiten op een laag pitje staan en mensen soms minder contact hebben.

Zo gebeurde het dat de Schelphoek voor het eerst (en als enige wijk in Valkenburg) meedeed met de nationale burendag. Om half 11 stond de koffie klaar en kon iedereen zijn eigen mok laten vullen. Natuurlijk was er versgebakken cake en koek bij de koffie. De zon liet zich op deze druilerige dag nog even van zijn beste kant zien. Het was gezellig en goed om te merken dat we ondanks de anderhalve meter afstand toch verbonden zijn met elkaar. We zeggen niet: ‘tot volgend jaar’, want je buur kom je dagelijks tegen; maar we hopen volgend jaar zeker weer mee te doen met de burendag. | Foto: pr.

Milieuparken bereikbaar houden

Foto: pr

Eerder n dit jaar riep de gemeente Katwijk inwoners op om te helpen de milieuparken bereikbaar te houden. Een flink aantal inwoners meldde zich aan. Deze inwoners zitten nu met medewerkers van de gemeente in een appgroep en melden wanneer de containers in hun buurt vol zitten. En dat werkt goed, aldus de gemeente.


Wethouder Corien van Starkenburg: ‘Het is fijn dat inwoners en de gemeente op deze manier samenwerken. Zelf waren we ook al intensief bezig met de containers want we vinden het belangrijk dat inwoners hun afval goed gesorteerd wegbrengen. En dan moet je het natuurlijk wel goed kwijt kunnen. Nu hebben we extra ogen die ons helpen in de wijken.’

Een heel aantal van deze inwoners heeft inmiddels ook een sleutel om de containers open te maken. Want veel vaker blijkt een container verstopt in plaats van vol. Er zijn dan te grote zakken plastic of te grote dozen in de container gepropt.


Appgroep

Vanuit de inwonersgroep zijn de reacties ook positief. De inwoners gebruiken de groep inmiddels ook voor andere zaken rondom de containers. Overlast door ontbrekende rubbers, troep dat naast de containers wordt geplaatst en ook deze meldingen worden opgepakt door de gemeente. Inwoners die verstoppingen verhelpen, worden nog wel eens aangesproken door buurtbewoners: ‘Wat doe jij daar? Waarom maak jij die container open?’ Daarom krijgen mensen die dat willen een hesje van de gemeente, zodat duidelijk is dat zij dit namens de gemeente doen en om te helpen.

De gemeente doet ook een oproep aan iedereen die de containers gebruikt: maak kartonnen dozen klein, breng het bij de milieustraat of gooi het in een grote bak bij een vereniging. En voor plastic geldt: gooi er zakken van maximaal 60 liter in. Zo voorkom je verstoppingen en irritatie dat een container niet te gebruiken is.

Er zijn inmiddels zo’n 35 inwoners die de gemeente via de appgroep helpen.

Wilt u ook helpen? Meld u aan via andersinzamelen@katwijk.nl en vermeld uw telefoonnummer en welk milieupark u in de gaten wilt houden. Dan voegt de gemeente u toe aan deze groep.

Doe meer met je OV-chipkaart

Foto: pr

bieb n Wie met het openbaar vervoer reist heeft een OV-chipkaart nodig. Als je nog niet goed weet hoe het allemaal werkt, dan is de workshop ‘Doe meer met de OV-chipkaart’ een aanrader. De workshop wordt gegeven op maandag 12 oktober van 9.30 tot 11.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever. In deze workshop vertellen we meer over de OV-chipkaart en laten we zien hoe je ermee omgaat. Er is plaats voor acht deelnemers op maandagochtend 12 oktober van 9.30 tot 11.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever.


Aanmelden

In verband met de coronamaatregelen wordt tijdens de cursus afstand gehouden en regelmatig schoongemaakt. De kosten voor de workshop zijn € 5,-.

Aanmelden: aan de balie van de bibliotheken in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg of via www.bibliotheekkatwijk.nl. Ga naar de kaartverkoop, kies de activiteit van je keuze en betaal met iDEAL.

>1980-2020

Dick & Ria,

Van harte gefeliciteerd met jullie 40 jarig huwelijk!


De Santbultjes

n Rijnsburgse Boys-SVV Scheveningen 1-1

<p>Dani v/d Moot scoort de 1-1 tijdens RBB-Scheveningen. | Foto: Hans Heemskerk</p>

Stroperig spel van Rijnsburgse Boys is niet genoeg voor de winst

voetbal n Was Scheveningen zo goed of speelde Rijnsburgse Boys zo slecht? Voor beiden viel iets te zeggen afgelopen. De altijd leuke wedstrijd tegen SVV Scheveningen stonden in schril contrast met de wedstrijd van een week eerder tegen Excelsior Maassluis.

<p>RTV Katwijk en BO gaan intensief samenwerken. | Foto: pr</p> <p>Foto: pr</p>

Misschien verrassend was het feit dat Wesley Zonneveld weer in het doel stond bij de Uien. Twee weken eerder moest hij geblesseerd uitvallen. Vervanger Bradley van der Meer keepte tegen Excelsior Maassluis een prima wedstrijd, maar trainer Wisman geeft de voorkeur vooralsnog aan Zonneveld. Deze kon niet voorkomen dat Scheveningen halverwege de tweede helft op een 0-1 voorsprong kwam door een doelpunt van Tim Peters. De 600 toeschouwers werden tot dan niet echt verwend.

Wisman nam direct zijn maatregelen. De wat ongelukkig spelende Max Hudepohl werd vervangen door Ian van Otterlo. Deze zorgde voor positieve impulsen. Het meest positief was het invallen van Michiel Hemmen (´We speelden stroperig voetbal`), ruim tien minuten voor het einde van de officiële speeltijd. De ervaren aanvaller deed direct van zich spreken met een prima assist op Dani van der Moot. Deze kreeg koppend de bal aangespeeld en kon eenvoudig intikken. Het was een schaars hoogtepuntje in een wedstrijd verder maar snel vergeten moet worden. Het was van Rijnsburgse kant geen goede wedstrijd.

Maar eens kijken of het a.s. zaterdag beter is. Dan staat de verre uitwedstrijd tegen De Treffers op het programma. Ook zij zijn op zoek naar eerherstel, want zaterdag werd (verrassend?) met 2-0 van ASWH verloren. Aanvang wedstrijd 18.00 uur.

>n Na emotionele ledenvergadering

RTV Katwijk gaat federatie vormen met BollenstreekOmroep

Het n bestuur van RTV Katwijk gaat om de tafel met de BollenstreekOmroep om gezamenlijk een federatiestichting op te richten. Dat besluit van het bestuur is met een meerderheid van stemmen goedgekeurd op de Algemene Ledenvergadering van RTV Katwijk welke vorige week woensdagavond werd gehouden.

Met 20 stemmen voor en 12 tegen, stemde de ledenvergadering in met het voorstel. Zowel voor- als tegenstanders noemen het een ‘emotionele vergadering.’ Eén lid kwam met een motie van wantrouwen richting het bestuur. Maar die werd ruim verworpen. De angst bestaat onder sommige leden en vrijwilligers dat de omroep haar identiteit verliest.


samenwerken

RTV Katwijk en BollenstreekOmroep hebben eerder de intentie uitgesproken om op een of andere manier intensiever te gaan samenwerken. Daarvoor werd een kwartiermaker ingeschakeld, Arjo van Trigt. Hij sprak tijdens de Algemene Ledenvergadering de leden toe. ‘We willen een brug bouwen tussen Katwijk en de Bollenstreek. Daarin gaan de omroepen dingen samen doen. Het huis delen, niet alleen letterlijk.’ Vooral de financiële situatie van beide omroepen wordt op termijn zorgelijk. ‘Als het zo doorgaat is het eigen vermogen op enig moment op.’


lokale identiteit

Beide omroepen hebben de uitdrukkelijke wens uitgesproken om de lokale identiteit te behouden, daarom is niet gekozen voor een fusie. ‘Fusie hebben we verlaten, dan zouden de omroepen de lokale identiteit kwijtraken.’

Met een fusie is het namelijk niet mogelijk om twee radiofrequenties in de lucht te houden, iets wat wel een uitdrukkelijke wens is van beide omroepen.

Met het besluit van de vereniging RTV Katwijk is het nu aan kwartiermaker Arjo van Trigt om de gemeenten te overtuigen dat dit de beste optie is voor een toekomstbestendige omroep.

Feestelijke opening Babor Instituut Cocoon

Foto: pr

trots n Aangemoedigd door het team en familie heeft Hetty Rogaar, moeder van eigenaresse Angelique Rogaar, officieel het Babor Instituut Cocoon geopend.

Voor de nieuwe schoonheidssalon knipte ze het kleurrijke lint door dat toegang geeft tot de modern ingerichte ruimte. In verband met corona, volgde applaus van het team en warme woorden van Angelique. ‘Het is op vele manieren reen bijzondere dag en ik ben trots en dankbaar dat ik deze heugelijke gebeurtenis met mijn gezin, moeder en team kan vieren.’

<p>| Foto: Piet van Kampen</p>

Ook haar klanten en relaties lieten Angelique niet in de steek. Geen receptie, maar een hele open dag waarop klanten en relaties binnenliepen en behandelingen konden ondergaan. De hele dag was het een komen en gaan van mensen, al of niet met bloemen of andere lekkernijen. Het hele team, met Nel, Marente, Jill, Witney en Kim was compleet om de nieuwe ruimte en behandelunits te laten zien.


Parkeerruimte

De salon is gevestigd aan de Ambachtsweg 7achter. Achter de sportschool en Roobol met voldoende parkeerplekken. ‘De plek kan niet mooier’, meldt Angelique. ‘Het biedt een zekere anonimiteit aan mijn klanten bij het in- en uitgaan, meer dan in een dorpscentrum. We genieten hier elke dag van onze plek en de ruimte. Het is prettig werken en we kunnen onze klanten prima ontvangen. We hebben heerlijke behandelruimtes en kunnen nu ook onze hele serie Baborproducten laten zien.’


Behandelingen

Cocoon mag ‘alle lijnen voeren’ van Babor. Ook de pro. “Daarvoor hebben we ons speciaal moeten kwalificeren”, licht Angelique toe. Naast diverse behandelingen voor lichaam en gezicht, zijn ook de vingernagels in goede handen van de professionals van Cocoon. En daar houdt het niet op: pedicure, manicure, permanente make-up en spray-tan. Zomaar een greep uit het uitgebreide beauty-aanbod. Een keer per twee maanden is er ook een arts aanwezig voor injectables en ooglidcorrecties. Wie kennis wil maken met Cocoon, wordt van harte uitgenodigd.

Babor Instituut Cocoon. T. 071 - 402 3615

www.beauty-cocoon.nl.

| Foto: Piet van Kampen.

>Boeketdienst

Kerk n Zondag 4 oktober staat de Boeketdienst in het teken van ‘Gods leiding in ons dagelijks leven’.

Spreker is de heer Hans Maat van het Evangelisch Werkverband. Muzikale medewerking komt van de Praiseband. Zij spelen deze dienst voor de laatste keer in de oude bezetting. De vertrekkende bandleden hebben ook een rol in deze dienst.


Aanvang is 17.00 uur in de Immanuëlkerk. In verband met het Covid-19 virus zal er vooraf een plaats gereserveerd moeten worden. Dit kan via www.protestantsrijnsburg.nl.

>Kom schaatsen bij RIJC

clinic n Wil jij beter leren schaatsen of met een enthousiaste groep trainen? Kom dan op zaterdag 10 oktober voor een gratis schaatsclinic van 09.00 tot 10.00 uur naar Schaatshal Leiden.

We leren je de schaatstechniek verbeteren op alle niveaus van beginners tot ervaren schaatsers. Iedereen uit Katwijk en regio in vanaf 16 jaar welkom. Reserveer een plekje via onze website www.rijnsburgseijsclub.nl. De training wordt verzorgd door vier trainers.

We schaatsen op Noren met een helm op en handschoenen aan. Mocht je geen schaatsen hebben kun je (combi) noren huren of leasen bij Oomssport te Leiden of bij de Grimsport in Rijnsburg. Het is een heel gezellig en leerzaam uurtje.


Als je na dit uurtje de smaak te pakken hebt kun je je opgeven voor het gehele seizoen dat loopt tot begin maart. Mocht je nog vragen hebben mail dan naar ledenadministratie @rijnsburgseijsclub.nl. Tot op het ijs.
| Foto: pr.

23 / 24

ZONDAG 4 OKTOBER


Hoe de diensten zijn geregeld in de corona-periode kunt u vinden op de website van de betreffende kerken.


Chr. Geref. kerk
9.30 uur: ds. L.A. den Butter
15,45 uur: ds. R. van Kooten


Evangelische
Gemeente 'T KRUISPUNT

Vakcollege Rijnmond,
Louise de Colignylaan 2, Katwijk

Woensdagavond 20.00 uur: vlog via onderstaand YouTubekanaal

Zondagmorgen 10.00 uur:
Ton Heemskerk


Bap. Gemeente
Tripodia, Hoornesplein 155
Livestream
10.00 uur: Jaap KetelaarHerv. Gem. 'De Rank'
Pieter Groen College
10.00 uur: ds. A.C. Kooijman


Geref. kerk (vrijgem.)
9.30 uur: ds. E.B. Buitendijk
17.00 uur: ds. P. Niemeijer


Protestantse Gemeente
Rijnsburg

Grote kerk (KerkTV)

9.30 uur: ds. Z. de Graaf,
Katwijk a/d RIjn
17.00 uur: ds. A. Haasnoot
Immanuëlkerk
8.45 en 10.30 uur:
ds. A.B. Vroomans
17.00 uur: dhr. H. Maat, Putten
De Voorhof
9.30 uur: ds. P.J. v.d. Ende


VALKENBURG

Geref. kerk vrijgemaakt

9.30 uur: ds. P. Niemeijer,
Rijnsburg
17.00 uur: ds. E.B. Buitendijk


Hervormde Gemeente
10.00 uur: ds. H.E.J. van der Laan
uitgezonden via internet


Geref. kerk De Goede Herder
Via kerkdienst gemist
10.00 uur: ds. M. Zebregs


R.K. Kerk H. Joannes de Doper
Zaterdag 19.00 uur: Geen viering
Zondag 9.30 uur:
Eucharistieviering
https://www.joannesdedoper.nl/
live-tv-uitzending/


Christengemeente Live!
Katwijk

10.30 uur: Ans Duindam,
gezinsdienst