Leiderdorps Weekblad

27 februari 2019

Leiderdorps Weekblad 27 februari 2019


Lente in de Leiderdorpse lucht

Wolken, water, molens en mensen op de fiets in de Munnikenpolder. Veel Hollandser wordt het niet. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

weer n Een zeldzaam zacht februariweekend. 25 en 26 februari 2019 gaan de boeken in als de warmste ooit sinds het begin van de metingen, aldus het KNMI in De Bilt, dat maandag het kwik naar 18,5 graden celsius zag stijgen. Reden tot zorg wellicht als het over klimaatverandering gaat. Maar tegelijkertijd is het ook genieten. Terrassen stroomden vol en mensen haalden de fiets weer uit de schuur voor een tochtje door de de weliswaar nog grotendeels kale, maar al wel duidelijk ontwakende natuur.

Het is duidelijk, de lente is in aantocht.

Inzameling voor Voedselbank in Scheppingskerk

| Foto: PR Foto: PR

inzameling n De eerstvolgende inzameling van oud papier, boeken en houdbare levensmiddelen voor de Leidse Voedselbank in 2019 is op dinsdag 5 maart.

De deuren van de Scheppingskerk zijn van 7.30 tot 16.30 uur geopend. Inlevering van artikelen is mogelijk op het plein van de kerk aan de Van Poelgeestlaan 2, waar vrijwilligers van de Protestantse Gemeente Leiderdorp de gehele dag actief zijn.

Behoefte

De Voedselbank heeft voor zijn klanten vooral behoefte aan pakken met pasta's en rijst, diverse sauzen, blikken met vis, vlees, soep, groente of peulvruchten, zonnebloemolie, koffie, suiker, thee, broodbeleg, een zak met aardappels. Ook huishoudelijke en verzorgingsartikelen zijn welkom.

Meer info: https://leiden.voedselbankennederland.nl/

Korte cursus Koorscholing

muziek n Na de voorjaarsvakantie start Stichting MOL een korte cursus over de menselijke stem voor wie graag zingt en zijn stem wat beter wil leren kennen. In deze cursus van 5 vrijdagavonden verken je je stemtype: zing je het best de sopraan, alt, tenor of bas? Daarnaast maken deelnemers aan de hand van oefeningen en het samen zingen van klassiek repertoire kennis met wat er (technisch) nodig is om samen met anderen te kunnen zingen in meerstemmigheid. De cursus wordt gegeven door Jet van Helbergen. Repertoire: divers klassiek (kamermuziek, kerkmuziek en opera). Locatie: Berkenkade 7 Leiderdorp. Data: vrijdag 1,8,15, 22 en 29 maart van 19:30 -20:30 uur. Meer informatie 06-22320600 of info@muziekonderwijs-leiderdorp.nl.

Zaalvoetbal

toernooi n Donderdag 28 februari organiseert de Jongerencoach van incluzio samen met de jongeren van 14 jaar en ouder een zaalvoetbaltoernooi in de sporthal de Does in Leiderdorp. Tijd: van 14:00 tot 16:00. Teams bestaan uit 5 veldspelers en maximaal 2 wissels. Sportschoenen en sportkleding is verplicht! Kosten per team bedraagt 5 euro! Er is een maximum van 6 teams dus Wees er snel bij vol =vol! Inschrijven kan via mbenaissa@incluzio.nl of via whatsapp 0653572256.

Koppelklaverjas

kaarten n Koppelklaverjassen bij Marchingband Tamarco op zondag 3 maart v.d.Marcktstraat 19b.Aanvang 14.00 uur.Inleggeld € 6.00 per koppel.Voor wie alleen is wordt een kaartmaatje gezocht.

Groen licht verbouwing Sterrentuin

Sterrentuin staat weer eens op de agenda

Middeleeuws leven in
Leiderdorp

RCL pakt weer punt in
extremis

Zijlkwartier n VOC-schepen en hun porseleinen schatten

Licht op groen voor verbouwing Sterrentuin

Het huidig onderkomen van de bibliotheek, evenals die van het museum, verdwijnt in de nieuwe opzet. | Foto: Nelleke Thissen

n onduidelijkheid voor Toverlei en Leiderdorps Museum

BOUWPLAN n De Leiderdorpse politiek oordeelt positief over het vernieuwde verbouwingsplan voor De Sterrentuin. Dat bleek tijdens het vorige week gehouden Politiek Forum. Ook groen licht kreeg het schrappen van de renovatie van het oude gemeentewerfkantoor. Daar zouden Toverlei en het Leiderdorps museum naartoe gaan. Wel moet er voor hen een acceptabel alternatief komen, maar ook voor de bibliotheek tijdens de verbouwing.

een laadpaal mag geen obstakel worden, bijvoorbeeld voor rolstoelers. | Foto: PR

door Nelleke Thissen

"De Sterrentuin staat weer eens op de agenda", zo merkte raadslid Bart Hoenen (VVD) op bij aanvang van de bespreking over het nieuwe verbouwingsplan. Hij doelde op het tien jaar lange dispuut over dit gebouw aan de Van Diepeningenlaan. Sinds de ingebruikname voldoet het niet aan de verwachtingen. "Ik hoop dat nu een flinke stap wordt gezet op weg naar de realisatie van het eindproduct", zei Hoenen. Dat is een 'Centrum voor ondersteuning, welzijn en kennis, cultuur en educatie' waarin Incluzio, Jeugd- en Gezinsteam (JGT) en Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) zitten samen met enkele andere organisaties. Onduidelijk is waar Toverlei en het Leiderdorps Museum naartoe moeten. Hun huidig onderkomen in De Sterrentuin verdwijnt in de nieuwe opzet. Maar hun beoogde toekomstige lokatie in het oude gemeentewerfkantoor is wegens te hoge renovatiekosten eveneens van het toneel verdwenen. Daarover en over het lot van de bibliotheek tijdens de verbouwing maakten de raadsleden zich zorgen, zo bleek.

Bibliotheek

De bibliotheek krijgt straks opnieuw een plek in De Sterrentuin. Echter tijdens de verbouwing moet een alternatieve locatie beschikbaar zijn. Wethouder Willem Joosten (VVD) denkt aan een aantal oplossingen zoals een bibliotheekbus, bieb-op-lokatie of een tijdelijke sluiting. Maar deze laatste optie kreeg geen bijval van de raadsleden. Dan raak je de lezers kwijt, zo vrezen ze. Kamla Balak (LPL) lanceerde het idee om de bibliotheek tijdelijk in het voormalige kerkgebouw De Menswording onder te brengen. "In ieder geval moeten we ons maximaal inzetten om de bibliotheek tijdens de verbouwing open te houden", verwoordde Geert Schipaanbord (CU-SGP) de heersende mening. Geopperd werd om de planontwikkelaar te vragen iets te regelen in De Sterrentuin. Wellicht kan hij daar ook voor het Leiderdorps Museum nog een plekje creëren, zo hoopte Joyce van Reijn (PvdA).

Overleg

Om hun zorgen weg te nemen liet wethouder Joosten de raadsleden weten dat hij in goed overleg met bibliotheek, Toverlei en museum op zoek is naar passende oplossingen. "Er zijn genoeg mogelijkheden zonder veel extra kosten", verzekerde hij. Joosten verwacht in maart meer duidelijkheid te kunnen geven. Voor D66'er Rob Visser vertoonde het verbouwingsplan ondanks de toezeggingen van de wethouder nog te veel open eindjes om er in maart al een oordeel over te kunnen vellen. De overige partijen deelden die mening niet en willen dan wel een besluit over het nieuwe verbouwingsplan nemen. De Sterrentuin staat op 4 maart weer op de raadsagenda.

Actie BuurtAED voor de Herenhof

health n Opnieuw een actie voor een buurtAED (automatische externe defibrillator). Al eerder werden er in diverse buurten in Leiderdorp acties opgezet. Nu zetten Charlotte Hensing en gaar vriend Ruben zich in voor een buurtAED voor de Herenhof. De actie loopt nog ruim 20 dagen.

De 28-jarige Charlotte en haar vriend Ruben zijn allebei werkzaam in de medische zorg. "Ik als verpleegkundige op de thorax-chirurgie in het LUMC. En Ruben als anesthesist in opleiding zijn deze actie gestart omdat we uit ons professionele oogpunt weten hoe belangrijk het is om bij levensbedreigende situaties juist te handelen. Er zijn nog steeds te weinig AED's beschikbaar en het aantal mensen met hart en vaatziekte stijgt nog altijd elk jaar. Daarom willen wij de buurt een stukje veiliger maken met een AED. En hoe mooi is het om dit met behulp van een burgerinitiatief te kunnen bekostigen."

Een AED redt levens. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving aan iemand met een hartstilstand. Jaarlijks kunnen hierdoor zo 2500 levens worden gered. "Het grote voordeel van een AED is dat iedereen deze kan bedienen, ook al heb je helemaal geen kennis over reanimeren of het bedienen van een AED. Het apparaat zegt zelf wat je moet doen." Hoewel een reanimatie- of AED cursus natuurlijk altijd aan te raden is...

Het streefbedrag voor een AED in de Herenhof is 2735 euro. Daarvoor is nu nog zo'n 1200 euro nodig. Wil je doneren? Dat kan via https://www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-herenhof-2353-leiderdorp. Zelf een buurtAED actie starten? Op deze site vindt je alle informatie.

Leiderdorp laat laadpaal staan als sta-in-de-weg

duurzaam n GroenLinks zet zelden vraagtekens bij laadpalen.

Zij maken steeds vaker deel uit van het straatbeeld en dienen een hoger doel: een schoner milieu door voorzieningen voor duurzame vervoersmiddelen zoals elektrische auto's. Maar dan moet een laadpaal natuurlijk geen lelijke sta-in-de-weg worden, De laadpaal op de foto schoot fractievoorzitter Bob Vastenhoud zo in het verkeerde keelgat, dat hij er meteen raadsvragen over stelde. Is voor plaatsing van een laadpaal een vergunning vereist, zo wil hij weten? En hoe garandeert de gemeente vervolgens dat de stoep ook toegankelijk blijft voor mensen in een rolstoel? Daarvan is nu geen sprake meer. Kennelijk voelt de gemeente zich niet geroepen om in te grijpen, bijvoorbeeld door de verkeersborden te verplaatsen en zo ruimte te maken op de stoep. GroenLinks wil weten waarom niet.

Stichting Vrienden G.S.V. "De Sleutels" deelt cheques uit

"Het is zaliger te geven dan te ontvangen." | Foto: J.P. Kranendonk

Goed-doel n De Stichting Vrienden van de Gehandicaptenvereniging De Sleutels zet zich in voor de gehandicapte mens.

Door Frans Brocken

Foto: PR

Drijvende krachten achter deze organisatie zijn Henk Koster en Cees Zwanenburg. Vorige week was er een bijeenkomst op de kinderafdeling van het Alrijne Ziekenhuis waar patiëntjes die nierdialyse nodig hebben worden verpleegd.

Prachtig initiatief

Koster en Zwanenburg waren niet met lege handen gekomen. Voor de Fietswerkgroep Dialyseafdeling Alrijne overhandigden zij een bedrag van € 500,00. "Het is beter te geven dan te ontvangen" sprak Zwanenburg.
Een zelfde bedrag hadden zij voor de Stichting Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp. Vrijwilligers zorgen er voor, dat gehandicapten op aangepaste fietsen en fantastische dag beleven.
Prominent lid van Fietsmaatjes is Laila Driessen, de burgermeester Leiderdorp. 'Wij vinden dit zo'n prachtig initiatief en het past volledig binnen ons welzijns-, ouderen- en gezondheidsbeleid. Daarom wilden we niet alleen in woord en beleid, maar ook in daad, dus zélf actief als vrijwilliger gaan deelnemen. Natuurlijk hopen we dat goed voorbeeld goed doet volgen'.

Werk aan de weg

verkeer n Door werkzaamheden aan de A44 is de snelweg drie nachten lang slecht tot niet bereikbaar. Vanuit Leiden naar Den Haag is de weg zelfs twee nachten helemaal dicht.

Rijkswaterstaat repareert onder meer schades aan de openbare verlichting. Tevens wordt in de middenberm een haag gesnoeid. De werkzaamheden vinden plaats tussen Transferium 't Schouw en de kruising met de N14. Maandagnacht 4 maart worden twee rijstroken afgesloten. Dinsdagnacht 5 maart en woensdagnacht 6 maart zijn alle rijstroken afgesloten. De afsluitingen zijn van 21.00 uur tot 05.00 uur. Weggebruikers richting Den Haag worden omgeleid en moeten rekening houden met een extra reistijd van 10 tot 30 minuten.

Omleidingsroutes
Van 4 tot 7 maart wordt het verkeer van 21.00 uur tot 05.00 uur als volgt omgeleid:
Verkeer richting Wassenaar wordt omgeleid via de N206 en de N441.
Verkeer richting Den Haag wordt omgeleid via de N206, door de gemeente Leiden, via toerit Hoogmade, naar de A4.
Verkeer vanuit Wassenaar wordt omgeleid via de N448, de N447, de N206, via toerit Zoeterwoude Dorp, naar de A4.
Gele borden en informatiepanelen langs en boven de weg geven de omleidingsroutes aan.

Expositie 'Nieuw Licht op Leithon'

Museumbestuursleden Bob Reidsma (r) en Jos Gerrese (l) voor het Merovingische huis | Foto: Nelleke Thissen

n Het vroegmiddeleeuwse leven in Leiderdorp

MUSEUM n In het gebied naast de tennisbanen aan de Hoogmadeseweg (voormalig Samsonveldje) zijn in 2013 opgravingen gedaan. Op deze plek lag in de vroege middeleeuwen de nederzetting Leithon. De vondsten tonen het leven van de toenmalige Leiderdorpers en vormen de basis voor de tentoonstelling Nieuw Licht op Leithon. Deze is vanaf 3 maart te zien in het Leiderdorps Museum.

Volop aanbod, vriendelijke prijzen. | Foto: J.P. Kranendonk Foto: J.P.K

door Nelleke Thissen

'Dat in de bodem van dit gebied de nodige voorwerpen zouden zitten was bekend. Maar dat de vondsten archeologisch gezien uniek zijn, is verrassend. Ze geven nieuwe informatie over het dagelijks leven in de merovingische en Karolingische tijd in Nederland en zelfs in West-Europa", zegt Bob Reidsma, voorzitter van het Leiderdorps Museum. Er zijn, zo meldt hij verder, ruim 200.000 artefacten opgegraven. Veelal spullen die de mensen in de periode 600 tot 800 n.Chr. als afval dumpten in de Leitha, een zijriviertje van de Oude Rijn. De nederzetting Leithon lag aan zijn beschoeide oevers. Dankzij de kleibodem bleven de voorwerpen redelijk geconserveerd. Het gaat om gereedschappen, wapens, sieraden, munten, kammen, schoenen, stukken touw, aardewerkscherven, weefgetouwgewichten, maar ook dierenbotten. Tezamen vertellen ze hoe de Leiderdorpers destijds leefden, wat ze aten, hoe ze woonden en de kost verdienden. "Een puur stukje geschiedschrijving", betoogt Reidsma. "Het moet een hoogstaande cultuur zijn geweest qua ambachten, nijverheid en handel mede dankzij de Oude Rijn, de snelweg van de Middeleeuwen".

topstuk

De thematisch opgebouwde expositie in het Leiderdorps Museum toont het ontstaan van de nederzetting, hoe de bewoners tussen de 6e en 9e eeuw na Chr woonden, zich kleedden, zich voedden en wat zij produceerden. Maar ook thema's als religie en het omringende landschap komen aan bod. Te zien zijn voorwerpen, omschrijvingen, afbeeldingen, videoprojecties een merovingisch huis en een weefgetouw waarmee Fries laken werd gemaakt. Leerlingen van basischool De Hasselbraam maakten van klei de gewichten ervoor. Bijzondere stukken zijn onder meer een zwaard en langsax, steekwapen. Maar als topstuk noemt Reidsma een leren geldbuideltje van een speldensmid die sierspelden voor kleding maakte en verkocht. "Hij reisde van plaats naar plaats. Het geheel intact gevonden buideltje met munten en bronzen materialen vertegenwoordigt zijn business", klinkt het enthousiast.

Rapport

De basis voor de tentoonstelling vormt het ruim 800 pagina's tellende gelijknamige wetenschappelijke rapport Licht op Leithon, opgesteld door Menno Dijkstra. Deze archeoloog van de Universiteit van Amsterdam gaf in 2013 leiding aan de zes maanden durende opgravingen en aan het daaropvolgende onderzoek van de vondsten. De totale kosten (1 miljoen euro) zijn gedeeld door rijk en gemeente Leiderdorp. Het rapport is eind 2017 gepresenteerd. Het Leiderdorps museum is voorjaar 2018 begonnen met de voorbereidingen van de expositie. Daaraan is sindsdien hard gewerkt. De laatste maanden zijn dagelijks ongeveer tien museumvrijwilligers in de weer, meldt Reidsma. "Het wordt onze duurste tentoonstelling". Maar de belangrijke uitkomsten van de opgravingen rechtvaardigen dat, zo betoogt de voorzitter. Het benodigde bedrag is bijeengebracht via fondsenwerving. Fonds 1818 heeft een belangrijke bijdrage gedoneerd. Op initiatief van de stichting Kunst- en Cultuurbevordering Alphen a/d Rijn, ook een sponsor, maakte beeldend kunstenaar Barbara Guldenaar een aquarel van Leithon.

Opening

Licht op Leithon wordt zondag 3 maart geopend door Alcuinus, een rechtsgeleerde van Karel de Grote. Deze Engelse monnik had als taak de bevolking enige scholing bij te brengen. De tentoonstelling besteedt aandacht aan een gedicht van hem. Verder is een door archeoloog Menno Dijkstra geschreven boekje te koop. Een laagdrempelige en rijk geïllustreerde publieksuitgave over Leithon. De tentoonstelling is te zien van 3 maart tot 16 november in het Leiderdorps Museum, Gebouw De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110.

Lekker rommelen tussen de rommel

markt n Sporthal De Bloemerd was afgelopen weekend het toneel van een grote, druk bezochte rommelmarkt.

Kleine prijsjes, dat was het devies. Want commerciële verkoop werd aan banden gelegd en ook de entree was vriendelijk geprijsd. Dus was er alle gelegenheid om èchte koopjes op de kop te kunnen tikken. Getuige de volle boodschappentassen van de vertrekkende bezoekers is dat prima gelukt.Voor herhaling vatbaar dus.

Je helden ontmoeten in Winkelhof Leiderdorp

En daar gaat er weer één. | Foto: Nelleke Thissen

fun n Op 23 februari stond winkelcentrum Winkelhof in het teken van Kids Heroes.

Op de foto met Spiderman, Batman of Iron Man. | Foto: J.P. Kranendonk Foto: J.P.K

Tijdens Kids Heroes konden de Leiderdorpse kinderen en andere bezoekers van het winkelcentrum hun favoriete strip- tv-, film- en (social) mediahelden 'live'ontmoeten. Spiderman, Batman, Iron Man, Pikachu, The Minions, personages uit Frozen; ze waren er allemaal. Speciale gast was Kids Hero en vlogger Job van Grafhorst (16) uit Harderwijk, alias Dutchtuber, Hij is een grote bekende op YouTube en zeer populair bij kinderen van 8 tot 12 jaar. 's Middags was er bij een hoofdpodium een meet & greet met hem. Vanaf zijn 13e houdt Job zich al bezig met YouTube en heeft tot nu toe al meer dan 5000 video's gemaakt. Hij is in 2012 begonnen met 'DoeMaarGamen' en sinds 2016 is hij als Dutchtuber fulltime YouTuber. Een droom die veel jongeren hebben en die hij dus heeft kunnen waarmaken. Job van Grafhorst: "Door mijn filmpjes heb ik geleerd wat jongeren leuk vinden en daarom heb ik nu zoveel volgers. Iedere dag na schooltijd maak ik één of twee filmpjes en sinds ik me ervan bewust ben dat ik als rolmodel word gezien, heb ik mijn taalgebruik ook aangepast. Naast amusement wil ik de juiste boodschap overbrengen aan mijn volgers."

Collecte voor Amnesty International

collecte n Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2019 voor de zeventiende keer een landelijke collecte. Ook in Leiderdorp zullen van 11 tot en met 16 maart 2019 collectanten de straat op gaan. In 2018 gingen in heel Nederland 15 duizend collectanten langs de deuren. Ze haalden daarbij €1,25 miljoen op voor het werk van Amnesty.

"'Ik ben er absoluut van overtuigd dat jullie brieven tot mijn vrijlating hebben geleid." Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador werd ten onrechte beschuldigd van abortus, wat in haar land ten strengste verboden is. Amnesty voerde intensief actie voor haar vrijlating en in 2018 werd ze na 10 jaar weer met haar gezin herenigd. Amnesty International streeft naar een wereld waarin iedereen profiteert van de mensenrechten. Om dat te bereiken doet Amnesty onderzoek naar schendingen van deze rechten en voert daar actie tegen. Amnesty neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde voor de organisatie. Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Voor Teodora del Carmen Vásquez en voor vele anderen. Kijk voor meer informatie over het werk van Amnesty International op www.amnesty.nl.

Bomen Vossiuslaan gekapt

HERINRICHTING n Vorige week is aan de Vossiuslaan begonnen met het kappen van een aantal bomen. Ze moeten verdwijnen vanwege de komende herinrichting van de straat. Vorig jaar was bezwaar aangetekend tegen de voorgenomen kap. Het project heeft daardoor vertraging opgelopen. Naar aanleiding van de behandeling in de bezwarencommissie heeft de gemeente de kapvergunning aangepast en konden de bomen worden omgezaagd. Het is de bedoeling dat in april met de andere werkzaamheden wordt gestart.

Leiderdorps Kamerkoor ziet het licht

Het Leiderdorps Kamerkoor laat zich inspireren door het licht. Foto: Erik van Mourik Foto: Erik van Mourik

muziek n Op 17 maart 2019 zingt het Leiderdorps Kamerkoor onder leiding van dirigent Arnaud van Gelder het programma Aurora Borealis. Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33, Leiden. Aanvang: 15:00 uur.

Het programma Aurora Borealis staat in het teken van het licht en m.n. het noorderlicht. Soms zijn de componisten rechtstreeks geïnspireerd door het noorderlicht, andere componisten woonden in landen waar het noorderlicht te zien is, bij weer anderen was het eeuwige licht de inspiratiebron. Met dit voorjaarsconcert brengt het Leiderdorps Kamerkoor een kleurrijk palet muziek met werken van componisten uit de 19e en 20e eeuw.

| Foto: PR

Schipbreuk

Het Leiderdorps Kamerkoor laat zich inspireren door het licht en wil een rijke kleurschakering aanbrengen in de uit te voeren muziek. Deze variatie in de sfeer start met het bijzondere verhaal over de schipbreuk voor de kust van Estland (Canticum Calamitatis Maritimae van Mantyjärvi) en bereikt de bijna onaardse sferen van het eeuwige licht in het Lux Aeterna van Elgar. Kleurcontrasten ook tussen oude teksten zoals in het Benedic Domino van Holmboe en het Unicornis Captivatur van Gjeilo en poëtische overdenkingen in Northern Lights van Gjeilo, Va°ren van Grieg en de aardse gevoelens in de Tre Körvisor van Stenhammer.

Kaarten voor dit concert kosten € 12,50 (voorverkoop) en zijn verkrijgbaar via www.leiderdorpskamerkoor.nl en € 15,00 aan de kassa op de avond van het concert. Het Leiderdorps Kamerkoor is een ambitieus koor dat bestaat uit ca. 25 leden. Het brengt afwisselende programma's met repertoire vanaf de barok tot de 21e eeuw, zowel a capella als met instrumentale begeleiding.

'Aan de slag met typisch peutergedrag'

workshop n Omgaan met koppig gedrag, grenzen stellen... Hoe kun je het beste omgaan met je peuter?

De workshop 'Aan de slag met typisch peutergedrag' voor ouders met kinderen tussen de 1,5 en 4 jaar, start op 2 april a.s. (19.30-21.30 uur) in CJG Leiderdorp.
Het betreft een interactieve workshop over de ontwikkelingsfases van peuters en wat je wel en niet kunt verwachten van een kind van die leeftijd. Hoe ga je om met koppig gedrag? Hoe stel je grenzen? Ook aan bod komt: eten, slapen en driftbuien. Interessant voor iedere ouder van een peuter.

Aanmelden

De workshop bestaat uit 2 bijeenkomsten en kost € 10,- p.p. (m.u.v. niet subsidiërende gemeenten). Aanmelden voor deze workshop kan via www.cjgcursus.nl

Nieuws van de Volksuniversiteit Leiderdorp

Annelies Haasnoot. | Foto: PR

No deal Brexit? De 'lichte' Brexit van May? Geen Brexit? Wat ná 29 maart?

De Britten worstelen met de Brexit en met de wijze waarop die op 29 maart tot stand moet komen. Worden ze het op tijd wel eens? Hoe het drama zich ook ontrolt, de EU zal de gevolgen ervan ondervinden. Europa-deskundige Walter Pfeil gaat in zijn lezing 'Wat ná de Brexit?' daarop in. Hij belicht de kansen en uitdagingen voor de Europese Unie, de essentie van de Europese samenwerking en de mondiale rol van de EU. Maar ook de standpunten en de rol van onze Europarlementariërs en hoe wij zelf effectief invloed kunnen uitoefenen op 'Brussel'. Er is alle ruimte voor uw vragen. Woensdag 6 maart, 19.30 – 21.30 uur.

Reisgids voor Italië – taal, cultuur, keuken

Italië is een heerlijk land om met vakantie te gaan. Als u dat van plan bent, kunt in deze cursus van 7 lessen leren hoe u de weg vraagt, een maaltijd bestelt, een souvenir koopt. De docente vertelt u over de Italiaanse cultuur, de prachtige steden en de heerlijke keuken van Italië. Zo wordt deze taalcursus vanzelf een reisgids voor 'il bel paese'. De cursus start op donderdag 7 maart, 15.00 – 16.30 uur.

Feiten over gezondheid zoeken en vinden op Internet

Informatie over gezondheid zoeken en beoordelen is nog niet zo eenvoudig. Het aanbod is groot en u kunt gemakkelijk verdwalen. En klopt alles wel wat op internet staat of zit er niet veel 'nepnieuws' tussen? De docent laat u aan de hand van een te voren gekozen onderwerp de stappen zien die u moet zetten om goede en betrouwbare informatie te vinden. Maandag 11 maart, 19.30 – 21.30 uur.

Ontspul en krijg een opgeruimd huis

Gaat u binnenkort kleiner wonen? Heeft u problemen met je huis opgeruimd te krijgen? Weet u niet waar te beginnen of hoe u uw huis na opruimen netjes houdt? Aan de hand van een aantal opruimregels en tips krijgt u in de workshop 'Ontspul een krijg een opgeruimd huid' handvatten hoe u bij u thuis alles op orde krijgt en houdt. Maandag 11 maart, 19.30 - 21.30 uur en woensdag 13 maart, 9.30 – 11.30 uur.

Creatief schrijven voor beginners

Zoekt u een inspirerende schrijfcursus? In deze cursus van 6 lessen ontwikkelt u uw creativiteit en ontdekt u nieuwe wegen om tot schrijven te komen. In iedere les maakt u een begin met een opdracht die u thuis uitwerkt.
Voorlezen van de geschreven teksten en deze samen bespreken zijn belangrijke onderdelen van de cursus. U leert van de docent en van elkaar. Schrijfervaring is niet nodig, het plezier in schrijven staat voorop. Start: dinsdag 12 maart, 10.00 – 12.00 uur.

Fotobewerking op uw smart phone

Deze twee workshops zijn een aanrader voor mensen die veel foto's maken met hun smartphone of tablet en niet weten dat er heel veel mogelijkheden zijn om de foto's te bewerken en zodoende tot een mooier resultaat te komen. Dinsdag 12 en 19 maart, 19.30 – 21.00 uur.

Informatie en aanmelding

www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel: 071 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).

Massagepraktijk 'Ontspan Me' krijgt een nieuwe eigenaar

zakelijk n Met ingang van 1 maart neemt Annelies Haasnoot Massagepraktijk 'Ontspan Me' over. Zaterdag 2 maart organiseert zij van 15.00 tot 17.00 uur een borrel om nader kennis te maken met haar, het team.

Bezoekers kunnen de behandelruimte bekijken en vinden informatie over alle behandelmogelijkheden. Ook Stefanie de Koning (eigenaresse Yoga en meer!) is van de partij om informatie te geven over het cursusaanbod voor het nieuwe seizoen. Reden van deze overname is dat Marjolijn, oprichtster van Ontspan Me, begin mei naar Bonaire verhuist. Zij vindt het ontzettend fijn dat Ontspan Me blijft bestaan en Annelies het voortzet.

Gegrepen door het vak

Annelies Haasnoot, de nieuwe eigenaresse van massagepraktijk 'Ontspan Me', is al een aantal jaar actief als professioneel masseur. Sinds de zomer van 2018 werkt ze ook met heel veel plezier bij 'Ontspan Me'. Ze begon met het geven van ontspanning- en sportmassages, werd al snel gegrepen door het vak en ontwikkelde zich steeds verder. Na diverse vervolgopleidingen (sporttherapie, stoel-, afslank-, hotstone/cupping-, zwangerschap-, kindermassage en docent babymassage) is ze nu een echte allround masseur. De afgelopen maanden is Annelies in de leer geweest bij het team van 'Ontspan Me' om ook beautybehandelingen te kunnen geven. Zo is weer een nieuwe passie ontstaan. "Het leven is vaak zo hectisch en we durven met moeite een moment voor onszelf te kiezen. Een massage of beautybehandeling is een onderhoudsbeurt voor je lichaam en voor je geest. We zijn ons vaak onvoldoende bewust van de inspanning die ons lichaam kan leveren en de kracht die hiermee gepaard gaat. Daarom ben ik van mening dat het verstandig is om goed voor je lichaam te zorgen. Daar lever ik graag een bijdrage aan met een massage of beautybehandeling. Ons hele aanbod is een weldaad voor je lijf. We helpen je ontspannen en herstellen van stress. Zo komt je lichaam weer in balans en voorkom je overbelasting en blessures. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, dus kom gerust kennismaken. Tijdens onze borrel op zaterdag 2 maart aanstaande of op een ander moment."

Massagepraktijk 'Ontspan Me' vind je aan de Zijlbaan 42 in Leiderdorp (boven de CompuCorner).

De VOC-schepen en hun porseleinen schatten

Kijkdag bij veilinghuis Christie's voor het porselein van het VOC schip De Geldermalsen.| Foto: Bart Molendijk / Anefo Foto: Bart Molendijk / Anefo

lezing n Het Vrouwen Netwerk Zijlkwartier aan de v.d. Marckstraat 19 organiseert op dinsdagmorgen 5 maart om 10.00 uur een lezing over de VOC.

Historicus en archivaris Peter Diebels begon in 1983 als student geschiedenis met een onderzoek naar vergane schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, kortweg "De VOC". Bron vormde het rijke archief van de VOC in het Nationaal archief in Den Haag. De originele, papieren documenten en kaarten leverden zoveel informatie op, dat commercieel berger, Michael Hatcher uit Singapore, de gok waagde om tijd en geld te investeren in het vinden van één of meer schepen.

Hoe gaan we om met de aarde en met elkaar? | Foto: PR

Uiteindelijk vond hij drie rijk beladen wrakken in de wateren van Maleisië en Indonesië. Eén ervan is de Geldermalsen, die in 1752 verging en in 1985 werd gevonden De inhoud van het schip, goudstaven en duizenden stuks porselein, werd door Hatcher in 1986 bij Christies in Amsterdam geveild en bracht toen 40 miljoen gulden op. Peter vertelt ons over zijn onderzoek, het verhaal van de Geldermalsen en de zoektocht van Hatcher, maar zal vooral veel foto's laten zien van de kostbare lading.

Vrouwennetwerk

Vrouwennetwerk Zijlkwartier Leiderdorp, onderdeel van Buurtvereniging Zijlkwartier, organiseert per jaar negen lezingen en eens per jaar een dagtocht. Op diverse reguliere lezingochtenden in de zomermaanden wordt vaak iets extra's voor de leden georganiseerd. U kunt lid worden van het Vrouwennetwerk als u lid bent of wordt van buurtvereniging Zijlkwartier. Totaal kost het lidmaatschap € 21,00 per jaar (€ 6,00 voor het Zijlkwartier en

€ 15,00 voor het Vrouwennetwerk). Voor meer informatie/aanmelden kunt u contact opnemen met Agatha Kwant, per e-mail akwalub@casema.nl.

Leden van het Vrouwennetwerk hebben gratis toegang, niet leden betalen € 3,00 per ochtend. Koffie en thee is voor eigen rekening.

Oecumenische vesperdiensten

n Oproep op tot soberheid, solidariteit en spiritualiteit

kerk n In de 40-dagentijd voor Pasen organiseren de Rooms-Katholieke parochiekern De Goede Herder en de Protestantse Gemeente in Leiderdorp en Zoeterwoude-Rijndijk gezamenlijk zes oecumenische vesperdiensten. De eerste is donderdag 7 maart in de Leiderdorpse Dorpskerk.

'Mens waar ben je?' In deze 40-dagentijd staan wij stil bij deze vraag van God, die ons uitdaagt na te denken over waar en waarvoor wij zelf staan. Wie ik ben, naar wie ik mijn oor te luister leg en of ik (te) snel een oordeel vel. Een plaatsbepaling. Misschien eerder een herijking.
De vraag 'Mens, waar ben je?' doelt op de verantwoordelijkheid die iedere mens heeft, voor zichzelf, voor zijn medemensen en voor de wereld als geheel. De vraag kan uitgebreid worden: Mens, waar ga je heen, wat is onze gezamenlijke toekomst? Soberheid, solidariteit en spiritualiteit zijn de basis voor een gelovig leven waarin duurzaamheid centraal staat. Er wordt veel gesproken over duurzaamheid en dat is belangrijk. Toch gaat het dan al snel alleen over zonnepanelen en windmolens. Duurzaamheid gaat over veel meer: hoe gaan we om met de aarde waarop we leven? Hoe gaan we om met elkaar? Hoe gaan we om met de verschillen tussen arm en rijk? Hoe geven we vorm aan een levensstijl die niet ten koste gaat van toekomstige generaties?
In teksten uit de bijbel vinden we een basis voor een spiritualiteit van duurzaamheid. Zo kunnen inkeer, soberheid, spiritualiteit en solidariteit een venster openen op Pasen. De vespers zijn afwisselend in de Leiderdorpse Dorpskerk, Hoofdstraat 19 (7 maart, 21 maart, 4 april met om 18 uur de vastenmaaltijd) en in De Goede herder, Hoge Rijndijk 18 Zoeterwoude-Rijndijk (14 maart, 28 maart en 11 april: viering van Boete en Verzoening). De vespers duren van 19.15 -19.45 uur.

De A4 uit beeld?

Op de luchtfoto is de aansluiting van de A4 met de oude Rijksweg nummer 11 ter hoogte van de brug over de Oude Rijn te zien. Het exacte jaartal van de foto is niet vermeld maar zal ergens tussen 1955 1956 liggen.

Het is alweer een paar jaar gelden dat de werkzaamheden rond de A4 in Leiderdorp werden afgerond en de snelweg in een tunnelbak beneden het maaiveld kwam te liggen. Daarmee zijn de verkeersproblemen voor de automobilisten op de A4 zelf nog niet opgelost, maar is in Leiderdorp 'boven de grond' in ieder geval een heel ander beeld ontstaan. Vanaf de jaren '50 vormde de nieuw aangelegde rijksweg 4 een niet te missen infrastructureel bouwwerk dat het centrum van Leiderdorp in tweeën splitste. Meer dan 50 jaar zag of hoorde je de weg en het verkeer en kun je je nu al bijna niet meer voor de geest halen hoe het er 10 jaar geleden nog uitzag. En hoe zag dit deel van Leiderdorp eruit voordat de snelweg in 1958 werd geopend? Daartoe ben ik op zoek gegaan naar de geschiedenis van de A4 en daarbij behorende historisch en meer recent beeldmateriaal.

Het tracé van de huidige A4 tussen Burgerveen en Prins Clausplein is ontworpen in het Rijkswegenplan 1938. Er was op dat moment al een Rijksweg 4 tussen Den Haag en Sassenheim, die overging in de rijksweg 8 naar Haarlem. De overheid vond dat er ook een rechtstreekse verbinding tussen Den Haag en Amsterdam moest komen en in 1932 werd besloten om de Rijksweg 4 vanaf Sassenheim door te trekken naar Amsterdam. Inmiddels was ook duidelijk geworden dat Amsterdam een kortere verbinding naar Rotterdam moest krijgen. Deze Rijksweg 3 zou moeten gaan lopen via Aalsmeer, Bodegraven en Gouda, maar is er nooit gekomen.
Wellicht waren het de plannen van Albert Plesman die met zijn luchtvaartbedrijf KLM weg wilde van het kleine militaire vliegveld Schiphol die ervoor hebben gezorgd dat de snelweg van Amsterdam naar Rotterdam via Leiderdorp kwam te lopen. Nadat eerdere plannen van KLM om bij Delft een vliegveld te realiseren niet waren doorgegaan door de uitbreiding van de Technische Universiteit kwam Plesman met plannen voor een luchthaven in de polder Achthoven, ten zuiden van Leiderdorp. Het kabinet van premier Colijn was voorstander van deze locatie, maar na het nodige lobbywerk door de gemeente Amsterdam werd er in september 1938 toch de stekker uit dit plan getrokken. Inmiddels waren er al wel op grote schaal gronden onteigend tussen Burgerveen en Leidschendam en ging de aanleg van Rijksweg 4a door tot deze in 1942 op last van de Duitse bezetter werd stilgelegd. De verlenging van Rijksweg 4 (de huidige A 44) tussen Sassenheim en Amsterdam was in 1938 wel gerealiseerd en voor het verkeer opengesteld.

Na de oorlog kwamen de werkzaamheden pas langzaam weer op gang en kon op 11 februari 1958 het gedeelte tussen Hoogmade en knooppunt Leidschendam – het huidige Prins Clausplein - in gebruik worden genomen. Drie jaar later kon het verkeer ook vanaf Burgerveen onder het Ringvaartaquaduct via Hoogmade en Leiderdorp doorrijden naar Den Haag.


Op de luchtfoto is de aansluiting van de A4 met de oude Rijksweg nummer 11 ter hoogte van de brug over de Oude Rijn te zien. Het exacte jaartal van de foto is niet vermeld maar zal ergens tussen 1955 – 1956 liggen.

Wordt vervolgd
Leiderdorps Museum. www.Leiderdorpsmuseum.nl

Nieuwe blik op het begrip waarheid

toneel n Na het bejubelde stuk De Vader kunnen toneelliefhebbers opnieuw genieten van een toneelstuk van de bekroonde jonge Franse schrijver Florian Zeller.

Florian Zeller zet je aan het denken. De Waarheid is een originele komedie over twee ontrouwe stellen, gespeeld door Huub Stapel, Johanna ter Steege, Nanette Edens en Ruurt De Maesschalck. Een vermakelijke, verontrustende, must-see voorstelling die je laat nadenken over het begrip waarheid: brengt deze verlichting of niet? Als je denkt dat je weet wat er speelt, begint het pas echt… De voorstelling is 9 maart te zien in de Leidse Schouwburg

De Waarheid

Michel heeft een affaire met Alice, de vrouw van zijn beste vriend. Alice wordt verteerd door twijfel en schuldgevoel en wil alles opbiechten, maar Michel kan heel goed leven met grote leugens. Tijdens hun stiekeme weekend in Bordeaux komt de grote, hilarische maar ook pijnlijke confrontatie: moeten ze nu de rest van hun leven liegen tegen hun partners, kiezen ze voor elkaar of krabbelen ze terug?

Florian Zeller

De Waarheid is een originele comedy van Florian Zeller. De in Parijs geboren roman- en toneelschrijver heeft het talent om zijn publiek te verbazen. Met zijn theatervoorstellingen heeft hij al verschillende belangrijke toneelprijzen op zijn naam gezet. Na de bejubelde voorstelling De Vader zet de jonge schrijver je wederom aan het denken. Hij laat je opnieuw kijken naar het begrip waarheid en de waarde van verborgen kennis.

Algemene informatie

De Waarheid wordt geproduceerd door MORE Theater Producties. De voorstelling is 9 maart te zien in Leiden. Kaarten zijn verkrijgbaar via de Nationale Theaterkassa (www.ntk.nl en 0900-9203) of rechtstreeks via het theater.

Voor meer informatie over de voorstelling: www.moretheater.nl

Fraaie uitvoering van de Elias door Oratoriumvereniging Excelsior

Duo Ambiguity bestaat uit Anna Britala en Aris Georgakopoulos | Foto: PR

muziek n Afgelopen zaterdag 23 februari bracht de Christelijke Oratoriumvereniging Excelsior in een goed bezette zaal van het A4 zalencentrum het oratorium de Elias van Mendelssohn.

Op indrukwekkende wijze werd door solisten en koor met begeleiding van het Leiderdorps Kamerorkest het Bijbelse verhaal van Elia verteld, ondersteund door geprojecteerde schilderwerken van leerlingen van de Willem de Zwijgerschool. Excelsior verleent met koorwerken uit dit oratorium op zondag 17 maart a.s. om 17.00 uur nog haar medewerking aan de Eliasviering in de Dorpskerk. Daarna neemt het koor L'enfance du Christ van Hector Berlioz in studie. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om kennis te komen maken met koor en dirigent. Excelsior repeteert op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de Dorpskerk aan de Eikenlaan in Leiderdorp.

Optreden ensemble Duo Ambiguity in Verpleeghuis Leythenrode

muziek n Op zaterdag 2 maart 2019 geeft het ensemble Duo Ambiguity een concert in Verpleeghuis Leythenrode. Het concert begint om 14:45 uur in de Pyramide en wordt georganiseerd door Stichting Muziek in Huis.

Het ensemble, bestaande uit Anna Britala op viool en Aris Georgakopoulos op piano, brengt een gevarieerd programma. Het doel van de twee muzikanten is om klassieke muziek toegankelijk maken voor een breed publiek. Kom dus eens luisteren naar werken van Brahms, Johann Strauss jr. en Scott Joplin!
Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door Verpleeghuis Leythenrode, Stichting Vrienden van Leythenrode, Het R.C. Maagdenhuis, Stg. Elise Mathilde Fonds, Mr. August Fentener van Vlissingen Fonds en particuliere donaties.

Kofffie-inloop maart

samen n Zondag 3 maart is er van 11.00-13.00 uur weer een koffie-inloop bij La Place, Persant Snoepweg 2 in Leiderdorp. Bedoeld voor iedereen die alleen is en andere mensen wil ontmoeten in een ongedwongen sfeer. Bij de ingang word je begroet en op ongedwongen wijze opgenomen in de groep. Als je al langer twijfelt: kom eens kijken, je kunt zo lang blijven als je wilt. Info: leiderdorpsamenuit@gmail.com

Dertiende Joop Zoetemelk Classic staat in teken van 100 jaar Swift

wielrennen n Op zaterdag 23 maart 2019 wordt de dertiende editie van de Joop Zoetemelk Classic verreden. Die zal dit jaar in het teken staan van het 100 jarig jubileum van de organiserende vereniging Swift. Het hoogtepunt van de feestelijkheden zal plaats vinden op de verjaardag zelf: 19 juli .

Maar ook bij de Joop Zoetemelk Classic is het feest. Bij terugkomst van hun tocht door het Groene Hart zullen de toerfietsers onthaald worden door "Komen Lopen".
Deze band is in 2011 verkozen tot de populairste coverband van Nederland door het winnen van de Publieksprijs in The Clash of the Coverbands. Op 23 maart tussen 13.00 uur en 17.00 uur zal "Komen Lopen" optreden bij de finish op de wielerbaan van Swift.
Daar wachten de deelnemers aan de Joop Zoetemelk Classic, na vlak voor de finish de klim over de Bult genomen te hebben, een warm onthaal. Daarna is het feest in de grote tent.

Startschot door Joop en jubileum-bidon voor alle deelnemers

Ook de start zal in het teken staan van 100 jarig jubileum. Alle deelnemers aan de Joop Zoetemelk Classic krijgen een speciale jubileum-bidon met "100 jaar Swift".
Als de beste Nederlandse wielrenner ooit maakt Joop Zoetemelk deel uit van de roemruchte geschiedenis van de Leidse wielervereniging. Hij heeft laten weten dat hij fit aan de start zal staan bij zijn Classic op 23 maart.
Hij geeft zelf het officiële startschot bij het vertrek van de 100km om 8.30 uur. Dan zal hij ook de speciale jubileum-bidon in ontvangst nemen.
Daarna gaat hij met familie en vrienden van start voor zijn tocht door het Groene Hart.

Deelname alleen na voorinschrijving

Evenals vorig jaar is er vanwege de veiligheid een limiet van 5500 deelnemers ingesteld. Deelname kan alleen na inschrijving via www.swift-joopzoetemelkclassic.nl. Deadline 18 maart 2019. Inschrijven kost € 12,50. Groepen van minimaal 10 deelnemers betalen € 10,- pp. Inschrijven op de dag zelf is niet mogelijk.

Vier verschillende routes door het Groene Hart

Er zijn vier routes met verschillende afstanden: 150, 100, 75 en 50 km. Alle routes worden volledig uitgepijld en onderweg zijn er verzorgingsposten waar je iets te eten en drinken krijgt. De Joop Zoetemelk Classic gaat door het Groene Hart met schilderachtige dorpen, langs vaarten, rivieren, polders, molens en meren. De routes waarop Joop trainde in zijn juniorentijd bij Swift.

RCL bij pakt Soccer Boys andermaal punt in extremis

In de eerste vijf minuten moest keeper Gideon de Lange twee keer handelend optreden| Foto: J.P. Kranendonk

voetbal n Verleden week tegen Sportclub Monster kwam RCL vlak voor het einde van de wedstrijd met 1-0 achter. Ruim in blessuretijd was het Ewoud Kroneman die toen alsnog een puntje voor zijn ploeg verdiende door de bal alsnog in het doel van SC Monster te koppen. In de thuiswedstrijd tegen Soccer Boys uit Bleiswijk stond RCL na negentig minuten spelen ook met 0-1 achter. Het was ruimschoots in de extra tijd toen de bewoners van de Bloemerd nog een vrije trap mochten nemen. In een echte scrimmage voor het Bleiswijkse doel lukte het Kroneman om als laatste zijn voet tegen de bal te krijgen en daarmee dus ook een 1-1 gelijkspel te bewerkstelligen.

Door dit resultaat zijn de Leiderdorpers vier wedstrijden achter elkaar ongeslagen en pikten ze toch weer een puntje mee in die 2e klasse, waarin alles mogelijk blijkt. Het was al met al een wedstrijd met twee gezichten. Een eerste helft waarin aardig gevoetbald werd en beide teams kleine kansjes kregen. RCL was lichtelijk beter tegen deze voornamelijk verdedigend ingestelde ploeg. Niet voor niets hebben zij de op één na minst gepasseerde achterhoede van deze klasse. Zo waren er het eerste half uur twee kansen voor Thom Wijnalda, schoot Mike Slottje rakelings naast en raakte Sem Overduin de lat. Ook waren er mogelijkheden voor de bezoekers. In de eerste vijf minuten namelijk moest keeper Gideon de Lange twee keer handelend optreden, wat hem op knappe wijze en goed afging. Daarna werden er aan beide kanten nauwelijks meer kansen gecreëerd.

Grote kansen

RCL begon de tweede helft goed, met in de eerste twee minuten twee grote kansen voor aanvoerder Wijnalda, maar hij kwam niet tot succes. Weer twee minuten later was het wel raak, maar dan voor de bezoekers. In een onoverzichtelijke situatie was het spits Dave van der Steen die de score opende. Daarna zakte het spel helemaal in. Vooral aan de kant van RCL viel het spel in die fase zwaar tegen. Veel balverlies, zowel in aanvallend als verdedigend opzicht. Maar ook de tegenpartij bracht er weinig van terecht. Men verdedigde de voorsprong, nam de tijd bij spelhervattingen en bij mogelijk gevaar ging de bal over de tribune of ver de bosjes in. De supporters van de thuisploeg hadden zich dan ook al neergelegd bij een nederlaag, totdat Kroneman zijn trucje uithaalde.

Geluk

Kroneman was na afloop dan ook de gevierde man. ,,Het was gewoon min of meer geluk. Ik stond toevallig in die scrimmage op de goede plek en kon de bal in het doel schuiven. Dat dit verleden week ook het geval was is gewoon toevallig. Alleen hoop ik als dat nog eens nodig mocht zijn, dit te herhalen." Normaal speelt Kroneman het liefst op het middenveld, maar door het gemis aan verdedigende spelers moest hij samen met Slottje in het hart van de verdediging optreden. Dat ging hem goed af. ,,Mijn voorkeur is inderdaad spelen op het middenveld. Daar voel ik me thuis en ook de mogelijkheid om vanaf die plek te kunnen scoren vind ik leuk."

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl/Jan Vos

Alecto DJ9 Zaalkampioenen

Alecto JD3. | Foto: PR

hockey n DJ9 van Alecto is op zondag 10 februari zaalkampioen geworden.

De concurrent werd in een spannende wedstrijd met verslagen met 5-2. Daarna werd de champagne ontdaan van de kurk. Niet aanwezig waren coach Leo, Charlotte A, Charlotte F en Floor.

Alecto DJ9. | Foto: PR

Staand: assistent coach Richard, Dominique, Suzan, Johanna, Beau, Nikki, Jessica, Aaricia en keeper Madelein.
Hurkend: Malin,Bonne, Nina, Loekie, Lisa, Romy, Iza en trainer Paul.

Ook Alecto JD3 zaalkampioen

hockey n Zondag 16 februari stonden de laatste zaalhockeywedstrijden voor dit seizoen op de planning. Het is tot de laatste dag spannend gebleven. Forescate JD4 stond bovenaan. Alecto JD3 moest de laatste twee wedstrijden winnen om kampioen te worden.

De eerste wedstrijd van Alecto op de laatste competitiedag was tegen LOHC . Alecto won deze wedstrijd. Daarna kwam de wedstrijd tegen HDM. Lang bleef de stand gelijk. Pas vijf minuten voor tijd slaagde Alecto erin om de winst veilig te stellen. Uiteindelijk versloeg Alecto HDM met 5-3 en was het kampioenschap een feit. De goede sfeer in het team heeft er mede voor gezorgd dat Alecto JD3 de zaalcompetitie heeft gewonnen. De jongens gingen altijd voor elkaar door het vuur. Ook aan ondersteuning van de ouders was geen gebrek. Iedereen is apentrots! Clemens, Thierno, Stijn, Bram, Olivier, Thijmen, Jelte, Marcus, Bastiaan, Luuk, Tjibbe en Faas van harte gefeliciteerd!

Met de Leiden Roadrunners wandelen of hardlopen

lopen n Ook dit voorjaar houdt de Leiden RoadRunners Club in samenwerking met Runnersworld Leiden weer haar Runnersworld Run Classic nieuwe stijl.

De Runnersworld Run Classic lopen kenmerken zich doordat ze ieder een thema hebben en doordat de routes openstaan voor zowel wandelaars en (hard)lopers. Het thema dit voorjaar is "trainen", een thema waar we in samenwerking met de organisatie van de Leiden Marathon invulling aan geven. Als loper krijg je korting als je je zowel voor de Leiden Marathon als voor de Runnersworld Run Classic inschrijft.

Snelheid

De eerste trainingsloop is op 3 maart en daarbij ligt de nadruk vooral op snelheid. Aan het scala van afstanden is die van 21 km toegevoegd en deze afstand kun je lopen met een pacer, waarbij er keuze is tussen 5:00-5:20-5:40 EN 6:00 min/km.
De wandelaars starten om 9.00,
de hardlopers 21 km 10:00, 5 km 10:05, 10 km 10:10 en 15 km 10:15.

Afstand

De tweede trainingsloop is op 14 april en nu ligt de nadruk op afstand: we hebben de 30 km loop om voor te bereiden op de 42 km, uiteraard met pacer.
De wandelaars starten om 9.00,
de hardlopers 30 km 9:00, 5 km 10:05, 10 km 10:10 en 15 km 10:15.


Adres:
LRRC (sportcomplex de Vliet)
Voorschoterweg 8, Leiden
www.lrrc.nl

Nieuws van Incluzio Leiderdorp

welzijn n Iedereen doet mee in onze samenleving.

Ook als dat betekent dat u af en toe een extra steuntje in de rug kunt gebruiken. Voor veel vragen op het gebied van welzijn, wonen, werk, gezondheid, schulden, mantelzorg en vluchtelingenwerk kunt u terecht bij Incluzio Leiderdorp.

Inloopspreekuur Geldzaken +
inloopspreekuur voor statushouders

Deze spreekuren vinden elke woensdag van 10-12u plaats in de Sterrentuin.

Sport
Heb je behoefte aan meer informatie of een beweegconsult? Neem dan contact op met een van de Incluzio vitaliteitscoaches voor een afspraak.

Do 21 maart: Presentatie
Belastingaangifte 2018

Incluzio organiseert een presentatie voor de Leiderdorpse inwoners over het invullen van de belastingaangifte 2018. De fiscale wijzigingen worden besproken alsmede de belangrijkste veranderingen voor 2019. De presentatie is zoals ook in de voorgaande jaren, vooral gericht op de ouderen. Koffie/thee tegen kleine vergoeding beschikbaar. Tijd: 10-12u. Locatie: Dwars (Bloemerd 1c).

Wij zijn op zoek naar jou!
Wanneer statushouders naar een woning verhuizen in Leiderdorp moet er veel geregeld worden. Dat is lastig als je de weg niet kent en de taal niet goed spreekt. De vrijwilligers die hier nodig zijn bieden ondersteuning op maat en handelen vraaggericht. Als dit aanspreekt, meld je dan aan via cvdplas@incluzio.nl

Wie doet er mee
met Huttenbouwen?

Incluzio is op zoek naar enthousiaste inwoners die met elkaar Huttenbouwen of andere activiteit willen organiseren in de zomervakantie voor kinderen in Leiderdorp. Incluzio wil graag samen met de inwoners van Leiderdorp ook dit jaar er weer een geweldig Huttenfeest van maken. Heb jij organisatietalent? Vind je het leuk om sponsoren te werven? Ben je creatief? Of vind je het leuk om dingen te regelen? Meld je dan aan via rvegmond@incluzio.nl.

Voor vragen op het gebied van WMO, welzijn en dienstverlening kunt u iedere werkdag (9-17u) terecht bij Incluzio Leiderdorp, De Sterrentuin, van Diepeningenlaan 110, 2352 KA Leiderdorp; tel: 071-5413536; via e-mail: leiderdorp@incluzio.nl of de website: www.incluzioleiderdorp.nl


Laat gratis je bloeddruk meten

gezondheid n Vegro organiseert iedere eerste woensdag van de maand gratis bloeddrukmetingen. Woensdag 6 maart is men tussen 10.00 en 15.00 uur welkom in de winkels in Leiden en Leiderdorp: Simon Smitweg 10, 2353 GA in Leiderdorp (achter het Alrijne Ziekenhuis) en Kopermolen 3, 2317 PA in Leiden (in winkelcentrum De Kopermolen). een afspraak maken is niet nodig. Bij iedere hartslag wordt bloed vanuit het hart door het lichaam gepompt. De bloeddruk is de druk die het bloed hierbij op de bloedvaten uitoefent. Deze bloeddruk is bij iedereen en op elk moment van de dag anders. De bloeddruk kan een hoop vertellen over de conditie waarin men verkeert. Het is daarom van belang de bloeddruk regelmatig te controleren. Er zijn hier diverse hulpmiddelen verkrijgbaar, zoals een bloeddruk- of vetmeter, om ook regelmatig zélf de gezondheid te checken. De medewerkers kunnen geen medisch advies aan de meting verbinden. Bij afwijkende waarden kan contact opgenomen worden met een huisarts. Kijk voor meer informatie op vegro.nl of bel gratis naar 0800 – 2 88 77 66.

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: tot 23.00 uur Alrijne Apotheek; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek; 12.00-16.00 uur Poli Apotheek Leiden; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Poli Apotheek LUMC en Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

25 februari t/m 3 maart: TP Merenwijk (A. Jahanbakhshi), Buizerdhorst 103, 2317 DC Leiden. Tel. (071) 5220164.

4 t/m 10 maart: TP van Wijck (R. de Jong / J. Bleeker), Diamantlaan 174 E, 2332 GR Leiden. Tel. (071) 5765351.

Parochie De Goede Herder

Foto: Johan Kranenburg

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 16, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510.

zondag 3 maart.

9.30 uur: Thea Dingjan-Zonneveld, Met medewerking van het dames- en herenkoor

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 3 maart

Dorpskerk

10.00 uur: ds. H. Smits, m.m.v. cantorij.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. B. Boter, Voorschoten.

Kapelzaal Scheppingskerk

10.00 uur: ds..E. Dibbets-van der Roest, dovendienst, Heilig Avondmaal.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

De kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Hoofstraat 73. | Foto: J.P. Kranenburg

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 3 maart (1e Lijdenszondag)

10.00 uur:

19.30 uur: G.J. N. Moens

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten:

Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 3 maart, 10.15 uur: ds. E. Magnee-de Berg (remonstrants, Gouda).

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl.