Katwijk Speciaal

17 september 2019

Katwijk Speciaal 17 september 2019


Plekken van plezier

De opening van Open Monumentendag vond plaats bij het Valkenburgse pontje, | Foto: Piet van Kampen

De jaarlijkse Open Monumentendag mag zich verheugen in een groeiende belangstelling. Ook het mooie weer van afgelopen zaterdag zal er ongetwijfeld debet aan zijn geweest dat er ruim 8000 belangstellenden op tournee zijn geweest. Er zal ongetwijfeld een selectie zijn gemaakt want lang niet alle bezienswaardigheden konden op deze dag worden bezocht. Verhalen achter markante gebouwen geven een inzicht van de historie ervan. Er zijn er voldoende in onze gemeente. Lees verder op pagina 7

Supporters Quick Boys boycotten derby

voetbal n Supporters van Quick Boys boycotten de derby tegen vv Katwijk. Van de 1370 beschikbare kaarten zijn er slechts 200 verkocht. Dat bevestigt een woordvoerder van Quick Boys vrijdag. Volgende week staat voor het eerst in jaren weer een wedstrijd tussen de twee rivalen op het programma.

De supporters hebben geen zin meer in de wedstrijd door de aangekondigde veiligheidsmaatregelen. Zo vindt de derby eerder plaats dan gebruikelijk, namelijk om 12.30 uur. Daarnaast wordt, net als bij andere risicowedstrijden, bij beide clubs pas na de wedstrijd alcohol geschonken. Bovendien kunnen de uit-supporters alleen met een zogenaamde bus-combi het sportpark De Krom betreden.

In het verleden is gebleken dat de derby door een kleine groep wordt misbruikt om een spoor van geweld en vandalisme aan te richten.

Vier dagen na het competitieduel staat de derby opnieuw op het programma, maar dan in het bekertoernooi. Deze wedstrijd wordt bij Quick Boys gespeeld en dan moeten de supporters van Katwijk de reis met de bus maken.

Modeshow NVVH

mode n De NVVH Vrouwennetwerk Katwijk e.o. houdt een modeshow op 25 september in Tripodia.

Modezaak Sisters verzorgt samen met Gijs de Vreugd (schoenen en tassen) de show compleet met catwalk en ladyspeaker.

Men wordt met een feestelijk drankje verwelkomd. De inloop is om 19.30 uur. De zaal gaat open om 20.00 uur voor de eerste show. In de pauze kunt u shoppen bij allerlei "winkeltjes", van diverse winkeliers uit Katwijk. Desgewenst kunt u aan de bar iets te drinken kopen Daarna volgt de tweede show rond 21.15 uur. Na de show heeft u ook nog gelegenheid te shoppen. Na afloop ontvangt u een goodiebag gevuld door de deelnemende winkeliers. Ongeveer 21.45 uur willen we afsluiten.

De leden betalen € 5,00 per kaart en niet-leden € 10,00. Kaarten zijn te koop bij de bestuursleden van NVVH Vrouwennetwerk Katwijk e.o., bij modezaak Sisters, Princestraat 5 en Tripodia (tussen 9.00 en 12.00 uur).

Zingend Geloven

Lievelingsliederen n Op zondagmiddag 22 september wordt er in de Vredeskerk in samenwerking met het programma 'Roept uit aan alle stranden' van RTV Katwijk een bijzondere Zingend Geloven dienst gehouden. Aanvang 17.00 uur.

Door luisteraars en gemeenteleden zijn hiervoor verzoeken met hun lievelingsliederen opgegeven. Aan de hand van deze binnengekomen verzoeken van psalmen, gezangen, opwekkingsliederen of liederen van Johannes de Heer is er een top-10 van liederen samengesteld welke tijdens de dienst gezongen worden. Tevens is er een intermezzo van piano/orgel over een lievelingslied. Voorganger is ds. C.K. Koekkoek, predikant van de Gereformeerde Kerk van Katwijk a/d Rijn. De muzikale begeleiding is in handen van Rob van Efferink.

Na de dienst gelegenheid voor napraten onder genot van koffie of thee.

Samen buurten

ACTIEDAG n Zaterdag 21 september is er in het Maranathacentrum, Poolster 2, een actiedag onder het motto 'Samen Buurten'. De wijken Maranatha en Rehoboth van de Hervormde Gemeente houden dan samen een actiedag met activiteiten voor jong en oud.

Er zijn workshops voor de kinderen, een springkussen, maar ook de verkoop van vis, bloemen en taarten en nog veel meer. Speciaal is de veiling van verschillende kavels bestaande uit onder andere schilderijen van plaatselijke kunstenaars, een maaltijd bij de dominee aan huis, een kar boodschappen. Ook worden diensten aangeboden voor klusjes aan huis (of tuin). De een zet zich in voor de ander ten bate van de kerkelijke gemeente.

Iedereen is van harte welkom op deze 21e september van 10.00 tot 14.00 uur.

Plannen Biltlaan vrij voor inspraak

inzage n Voor de herinrichting van de Biltlaan en de vernieuwing van de Koningin Julianabrug worden drie nieuwe bestemmingsplannen opgesteld. De plannen regelen onder andere de aanleg van vrijliggende fietspaden en een waterleiding door Dunea aan de oostzijde van de Biltlaan en een verbreed profiel voor de Koningin Julianabrug waarop onder andere een drie meter brede groenstrook komt. De ontwerp-bestemmingsplannen liggen – gecombineerd met de ontwerp-omgevingsvergunning voor de Koningin Julianabrug tot en met 24 oktober a.s. ter inzage.

column n 't Is iet ârs

Superieur Katwijk wint in Maassluis

Rijnvogels wint met de hakken over de sloot

Diverse partijen slaan de handen ineen voor een leefbare Hoornes. | Foto: Rokki Fotografie

Samen aan de slag in de Hoornes

Fijner wonen, werken en verblijven'

Tienduizend jonge palingen uitgezet in de Oude Rijn

Marco van den Bosch zet palingen uit in de Oude Rijn. | Foto: Piet van Kampen

Openingsstunt n Marco van den Bosch opende vorige week vrijdag naast Coop supermarkt in de Rijnstraat zijn eigen winkel. Ter gelegenheid hiervan had hij een ludieke actie bedacht en liet vanuit de palingkwekerij eigen gekweekte 10.000 jonge palingen aanvoeren. Onder toeziend en waarderend oog van enkele tientallen belangstellenden zette hij ze voorzichtig uit in de Oude Rijn bij De Roskam.

Door Piet van Kampen

Rijnsburger Van den Bosch is een jonge ondernemer die nu voor het eerst ook een eigen verkooppunt heeft. Ervaring met zelf paling kweken en roken heeft hij al vanaf zijn zestiende en is helemaal met het vak verweven. Acht jaar lang werkte hij bij een bedrijf en vijf jaar geleden begon hij voor zich zelf. Van den Bosch levert zijn producten aan restaurants en supermarkten met name in Noord Brabant en Zuid-Holland. Ook in onze regio en daar is hij bij de consumenten bekend van geworden. Eén van de eerste klanten: 'Leuk dat hij nu hier is gekomen. Ik kende zijn kwaliteit al en die is super. Nu ook lekker dicht bij huis te koop' sprak de viskenner voldaan.

Naast de gerookte paling liggen ook de gerookte zalm, gerookte makreel en huisgemaakte salades in de vitrine uitdagend voor de liefhebbers uitgestald. Bij Boschypaling is uitsluitend zelf gekweekte paling te koop. De eigenaar licht het toe. 'Bij zelfgekweekte paling is er altijd een constante kwaliteit en met paling uit de natuur kan dat nog wel eens wisselen'. Waarom die stunt? 'Ik wil iets terug doen voor de natuur en zo kunnen de palingen weer voor het nageslacht zorgen'.


Zelfgekweekt

Van den Bosch kweekt de paling momenteel in Helmond maar opent liefst zo snel mogelijk een eigen complex waar hij kan kweken, roken en verkopen. Plannen om dit in Oegstgeest naast de A44 te doen liggen klaar maar er loopt nog een bezwaarschrift waarover de Raad van State moet beslissen. Hij hoop van harte dat het positief voor hem uitpakt.

Wakker legge

Jae, goeiemurrege, mit de lôôdgieter? Oh, bè jij't Ant? Ik doch dat ik ààndelek de lôôdgieter te pakke haddede. Hè? Wat 'r lòòs is? Nou dat zel ik je zegge: we hebbe een lilleke lekkààzje op't klààne slaepkaemertje. D'r zit een grôte natte plek bij 't dakkepelletje, 't behang hangt 'r bij te bengele. Nouw heb de buurman effe ekéke mit de ladder en die zààd dat 't lôôd kepot is. Ear je dan iemand evonne heb die dat maeke ken, ben je een week vorder en dan ben je iet gelijk an de beurt. Nèèn, vakmense legge iet mear voor 't opraepe. Messelaers, skilders, stukedoors, je mosse mit een kaersje zouke, en as je ze dan evonne heb dan gae je op de lijst. Zôveul werrek hebbe ze. Maer affijn, teugewòòrdeg lekt d'r wel mear. Hoe zô dat? Nou, de miljardenôtae van prinsiesdag was al uit elekt nog voor ze 't zellef wisse. Iene ambtenaer hierô uit Kattek heb òòk te vroug ezonge dat de verbauwing van 't raedhuis anderhallef miljoen duurder zouw uitpakke. Nou en? Sting heal Kattuk daervan op z'n kop soms? We benne in de tussetijd wel wat ewend. Ze smijte al jaere mit miljoene. Waer al die cente naertoe gaen? Joost mag 't wéte. Hè? Of ik daer een menuit van wakker gae legge? Ik kijk nurreges mear gek van op, dus ikke iet! Weet je wie d'r trauwes wel wakker leg, hoorde ik gistere? Die mààid van hunnie Leunies die in Vallekeburreg weunt. Je weet wel, in die huize langs 't fiessepad naer Lààie. Ik zel je zegge: as 't deurgaet krijg ze voor anderhallef jaer een tijeleke Tjalmâweg vlak langs d'r deur! Echt waer Ant, ik zouw daer òòk gien òòg van dichtdoen, dat mag je rusteg wéte. Lekker ôver dat fiessepad naer Lààie rije zit'r voor ons òòk verlôpeg iet in, want daer motte dan auwtò's, vrachwaeges, busse, ziekewaeges, werrekbussies, kerrevens en nog veul meer komme rije, en die staen daer mot je maer rékene eeuweg in een file. Hè? Jae òòk langs die skòòl die daer staet. 'Want ârs stròòpt 't verkeer zô op', wier d'r ezààd. Ze was healeger van slag. Ik hadde't mit'r te doen, toe ze 't zat te vertelle. Hè? Jae, d'r staen van die mooie knotwillegies en dikke bôme. Je rààit zeker al wat daer mit gebeure mot, 't begint mit een O. Alle visse, eende, meerkoetjies, kikvorse, zwaene raeke d'rlui huis kwijt. Gijs zat z'n ààge of te vraege wie dut plan nouw verzonne hààd. D'r leg an de ôverkant een heal gròòt en leeg vliegveld, ken die nôôdweg daer iet komme dan, zonder al te veul skâ an te richte? Nouw jae Ant, ik geef iet gauw toe, dat weet je, maer daer hadde ie netuurlek wel een punt, want verlôpeg magge d'r daer toch gien huize ebouwd gaen worde. Voor 't fijne stof, want daar stikke we in. Jae, nes je zeg; ôveral is't een iene grôte gore stofbende. Nog effe en we lôpe nes de Sinéze mit mondkappies voor.

Apenhaar

Hopen van apenhaar - zeewier ondergestoven met zand - lagen op het strand. | Foto: Gieny van Asten-Westra

opgejut n Zolang ik aan zee woon en dat is lang heb ik niet eerder zoveel zeewier, genaamd 'apenhaar' gezien op het strand van Katwijk.

Je vraagt je dan af hoe dat komt. Ik heb er geen verklaring voor maar ergens in mijn achterhoofd klinkt een stemmetje dat ook dit te maken kan hebben met 'klimaatverandering'.
Misschien heb ik het mis en dat hoop ik maar want je zou toch moedeloos worden van zulke 'natuurlijke' veranderingen.
Wat een zwerfafval zat er weer in. Ongelofelijk! Wat een spullen worden er achteloos weggegooid of doodleuk vanaf schepen gedumpt in zee. Als je het maar kwijt bent, toch?
Jutters Katwijk zal er weer zijn of haar handen aan vol hebben om het op te ruimen. Als zij er toch niet waren...

Actiedag UNI en Benjamin

| Foto: Jan Valk Fotografie

markt n Op zaterdag 21 september houden Wijkgemeente Benjamin en Chr. Muziekvereniging UNI een gezamenlijke actiedag.

Tussen 10.00 en 14.00 uur is iedereen welkom in het clubgebouw van UNI Katwijk voor een kop koffie met wat lekkers, om o.a. zo even rustig te neuzen tussen het tweedehands speelgoed, mee te doen met het Rad van Fortuin of een lekker visje of schitterende bloemen mee te nemen voor thuis. De opbrengst van deze actiedag komt ten goede aan zowel de muziek-vereniging als de kerkgemeenschap. Het clubgebouw is gevestigd a/d Weth. D. Ouwehandstraat 39a.


Inschrijven blokfluitklas

Tijdens de actiedag is het tevens mogelijk om uw zoon of dochter in te schrijven voor de nieuwe blokfluitklas. Deze cursus van 40 lessen is bedoelt voor kinderen vanaf 6 jaar, die op een leuke en speelse wijze willen beginnen met het maken van muziek. Met de blokfluit wordt de basis gelegd, waarna je snel kunt doorstromen op een instrument naar keuze. Tij-dens de lessen maken de kinderen ook kennis met andere muziekinstrumenten, zodat zij kunnen bedenken welk instrument het leukste is om later te gaan spelen. De nieuwe klas start op vrijdag 7 oktober.

Open Monumentendag wint aan belangstelling

Gerard Bol gaf tekst en uitleg in de Joannes de Doperkerk. |Foto: Piet van Kampen

Historie n Het was afgelopen zaterdag natuurlijk een uitgelezen dag om de fiets te pakken en een aantal monumenten en activiteiten daar omheen te bezoeken. Binnen de gemeente werd dit massaal gedaan. Het comité Open Monumentendag kon aan het einde van de dag verheugd constateren dat er ruim 8000 bezoekers bij verschillende bezienswaardigheden een kijkje in de historische keuken namen.

Door Piet van Kampen

De officiële opening vond plaats bij het pontje in Valkenburg. Vanwege het 400-jarig bestaan van het aloude veer was deze locatie bewust gekozen. Het huidige pontje is geen monument als varend erfgoed maar al eeuwenlang met het dorp verweven. In die zin is het echter wel immaterieel erfgoed.

Jan Bakker, nauw betrokken bij en kenner van de geschiedenis van het pontje opende de happening. Eigenlijk kwam pas later aan het licht dat het pontje in bepaalde stukken al in 1372 werd genoemd zo bleek uit zijn woorden. Woorden waarom hij bepaald niet verlegen zat in zijn openingsrede die met humor doorspekt was. Als heer Hertoge van Osmaal verkleed ging hij vier eeuwen terug in de tijd en had een boodschap aan Cornelis Visser die hij vandaag als burgemeester van Valkenburg betitelde. 'Zorg dat het pontje behouden blijft'.Visser zelf bedankte op 'deze symbolische plek' het 'superactieve comité en was verheugd dat de belangstelling voor de Open Monumentendag jaarlijks toeneemt. Op het plein waren er veel activiteiten in oud-Hollandse sferen.


Gezellig druk

Er zijn altijd plekken die er met betrekking tot bezoekersaantallen uit schieten. Zoals het Katwijks Museum maar heel verrassend ook de woning van de familie Freke in de E.A. Borgerstraat die voor het eerst te bezichtigen was. Meer dan 500 bezoekers namen er een kijkje.

Eveneens nieuw is het kleine museum - nog niet geheel af - op het voormalig Vliegveld Valkenburg. Hier heeft de Stichting Historisch Vliegveld Valkenburg een historische verzameling items als bezienswaardigheid voor de geïnteresseerden in de geschiedenis. Ook diverse kerken en de oude begraafplaats werden bezocht en voor molen De Geregtigheid is er altijd belangstelling.

In Rijnsburg wist men het Rijnsburgs Museum, de Laurentiuskerk en het Spinozahuis vaak te vinden. Het was vooral gemoedelijk en gezellig en een zeer succesvolle dag in de opinie van het tevreden comité.

Voor een prima bed naar Leeuwenburg Outlet

Advertorial n Robert Leeuwenburg opende vorige week vrijdag officieel zijn Bedden Outlet aan de Rijnsburgerweg in Oegstgeest. Hij was er al 17 jaar met een bedrijfsruimte gevestigd vanwege de bloemenververij. Nu is er dus ook nog een bedrijfstak bijgekomen, de Bedden Outlet.

Door Piet van Kampen

Ondernemer Leeuwenburg heeft al de nodige ervaringen opgedaan in de verkoop van bedden, matrassen en toppers. Aan de Delfweg in Noordwijkerhout en in de Hoofdstraat in Noordwijk heeft hij al vele tevreden consumenten aan een bed en bijbehoren verkocht. Nu heeft hij alles in één vestiging geconcentreerd en dat is veel efficiënter werken voor de enthousiaste ondernemer met kennis van zaken. Leeuwenburg stelt zijn collectie samen door op beurzen en bij groothandels maar vooral ook rechtstreeks bij fabrikanten in te kopen. Door slim in te kopen kan hij zijn producten dan ook voor zeer populaire prijzen aanbieden.

Showroom

In de showroom zijn merken zoals Serta, Mérens en Kingkoil te bewonderen. Het is voor de klant makkelijk en gratis parkeren aan de Rijnsburgerweg 68. De bedden worden gratis thuis bezorgd en ook gratis ter plaatse gemonteerd. Een bezoek aan het bedrijf is zeer de moeite waard en kan bij een bewuste aankoop heel veel schelen in de portemonnee van de prijsbewuste klant. Meer informatie over het bedrijf is te vinden op facebook robleeuwenburg en ook op www.leeuwenburgho

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 18 september

09.00 uur: Damesgym

14.00 uur: Country Line Dans

19.30 uur: Koor De Voltreffers

Donderdag 19 september

10.00 uur: Soos kaarten
14.00 uur: Ouderensoos
20.00 uur: Jokeren

Vrijdag 20 september

10.00 uur: Soos kaarten

19.30 uur: Darten
20.00 uur: Bingo

Zaterdag 21 september

10.00 uur: Soos Kaarten
21.15 uur: Vrije Dansavond

Maandag 23 september

19.00 uur: Biljarten

19.30 uur: Country Linedance

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal, gymzaal Van Lierestraat

Dinsdag 24 september

19:45 uur: Bridge

20.00 uur: Sjoelen

De Coligny

Donderdag 19 september

14.00 uur: Seniorensoos De Eendracht
20.00 uur: Linedance-lesavond. Zaal open vanaf 19.00 uur

Zaterdag 21 september

20.00 uur: Bingo. Zaal open vanaf 19.00 uur. Toegang vanaf 18 jaar.

Maandag 23 september
20.00 uur: Mozaieken of andere hobby´s.

Dinsdag 24 september

20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Noord-Noordoost

Woensdag 18 september

09.30-10.30 uur: Zumba
18.00 uur: Junioren, Senioren majoretten in Pieter Groen
18.30-20.00 uur: Bingo vanaf 6 jaar

Donderdag 19 september

09.45-10.45 uur: Conditietraining
20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Vrijdag 20 september

20.30 uur: Vrij stijldansen

Maandag 23 september

17.30-18.30 uur: kl. Jeugd majorette
18.30-19.30 uur: gr. Jeugd majorette
20.00-22.00 uur: repetitie gezeligheidskoor
Kattuks Volk, kom eens vrijblijvend mee doen.

Dinsdag 24 september

10.00-12.00 uur: Linedance
13.30-15.30 uur: Linedance
18.30-20.00 uur: Jeugddammen vanaf 6 jaar
20.00 uur: Dammen

Koffieochtend

Dorpskerk n Woensdag 25 september houdt Vrouwenochtenden Dorpskerk een koffieochtend met Aline Oudwater-Vis in Het Dorpshuis, Kerklaan 10. Aline spreekt over het thema 'De School van Gods Liefde'. Kerken lopen leeg maar er zal altijd behoefte zijn aan Gods liefde. Cora Ravensbergen komt zingen. Inloop en koffie vanaf 9.00 uur; het programma duurt van 9.30 tot 11.30 uur.

Voorverkoop derby's voor Katwijk supporters

voetbal n Voor de wedstrijd Katwijk- Quick Boys op 21 september om 12.30 uur kunnen uitsluitend nog donderdag tussen 19.30 en 21.30 uur kaarten worden aangeschaft in de kantine van VV Katwijk. Op de wedstrijddag zijn de kassa's gesloten en kunnen er geen kaarten meer worden gekocht.

Voor de KNVB Bekerwedstrijd Quick Boys-Katwijk op dinsdag de 24e kunnen Katwijksupporters uitsluitend vanavond nog (dinsdagavond) tussen 19.30 en 21.30 uur combikaarten aanschaffen. Supporters van Katwijk moeten namelijk verplicht met een buscombi naar Nieuw Zuid afreizen.

Doe mee met World Cleanup Day

jutten n Op zaterdag 21 september doen ook Jutters Katwijk en Straatjutters Katwijk natuurlijk mee met deze wereldwijde schoonmaakactie.

Iedereen kan inschrijven via de kaart op www.worldcleanupday.nl/cleanup-acties of stuur een mail naar jutterskatwijk@gmail.com
De strandjutters actie duurt van 9.00 tot 10.30 uur, het startpunt is strandpaviljoen Surf en Beach (strandafrit 7). De schoonmaakactie van Straatjutters Katwijk duurt van 15.30 tot 17.00 uur, het startpunt is Voorstraat 37a.

Zangavond in de Zwanenburg

senioren n De eerste zangavond van het nieuwe seizoen van de AOBK vindt plaats op donderdag, aanvang 19.30 uur.

De zangavonden zijn elke derde donderdag van de maand, het koor dat dit seizoen de spits afbijt is Mare Canto van Ymca Katwijk, bij oudere Katwijkers beter bekend als het CJV. Veel ouderen bewaren nog altijd goede herinneringen aan deze 140 jaar oude Christelijke vereniging in Katwijk, maar het koor is nog jong en springlevend en een genot om naar te luisteren en mee te zingen. De toegang is gratis, de koffie en thee staan klaar de deuren gaan open om 19:00 uur. Meer info op www.aobk.nl

Gezonde weekmenu's

Cursus n Iedereen is anders. Dus wat een passend en gezond eetpatroon is voor de een, hoeft dat niet te zijn voor een ander. Tijdens deze 4-daagse cursus Gezond eten, leer je zelf een voedingspatroon op te stellen dat past bij jouw behoeften en levensstijl.

Start cursus op woensdag 25 september. Tijd : 20.00-22.00 uur. Vier lessen voor € 70,00. Kijk voor verder info en direct inschrijven op www.kenokatwijk.nl of kom langs bij het kantoor aan de Sluisweg 16.

Haringrock van A tot Z

| Foto: ProShots/Dennis Wielders

documentaire n Een kijkje in de keuken van Haringrock. Hoe alles wordt voorbereid en de mensen die er mee bezig zijn om het uiteindelijke hoofdgerecht panklaar voor een groot publiek op te dienen. Een jaar lang volgde Mats Groenenboom van het Katwijkse MEG Creations met de camera Ton Frissen en zijn vrijwilligers. Het geeft een helder beeld van wat er allemaal aan zo'n evenement vooraf gaat.

'Het idee om deze documentaire te maken kwam niet van mij maar van Mats Groenenboom. Wij werken al langer samen en MEG Creations video productions maakte de afgelopen jaren al diverse filmpjes en visuals voor ons. Er kwamen van diverse kanten vragen van sponsors en zelfs uit de politiek hoe zo'n organisatie tot stand komt en hoe ik dat met mijn drukke baan kan combineren.

Ton Frissen: 'Ik ben trots op mijn enthousiaste vrijwilligers en sponsors.' | Foto en tekst: Piet van Kampen

Voor mijn werkgever P & P ben ik heel vaak van huis op de Faraöer Eilanden en ik heb ook een gezin. Mats heeft het opgepakt en alle aspecten van het totaalplaatje van Haringrock vastgelegd', licht Frissen toe toen het balletje is gaan rollen.´


Gedetailleerd

In de documentaire komt alles aan bod. Haringrock, het privéleven en het werk van Frissen. 'Mats is ook op de Faraöer Eilanden geweest om te filmen. Hij zocht iedere keer de juiste momenten op. Netwerkbijeenkomsten met lokale, nationale en zelfs internationale sponsors, bij persbijeenkomsten, vergaderingen met vrijwilligers en uiteraard bij de optredens en artiesten. Dit jaar waren wij voor het eerst ook deelnemer aan de Flowerparade en ook dat is uiteraard gefilmd. Zelfs vergunning aanvragen bij de gemeente is in de productie verwerkt. 'Er is veel energie in gestopt om alles een jaar lang te volgen maar het eindresultaat mag er dan ook zijn', klinkt het met bescheiden trots. Over trots gesproken. 'Ik ben trots op mijn enthousiaste vrijwilligers en sponsors die mee denken en altijd voor mij klaar staan'.


Première

Woensdag 18 september is de première in theater De Muze in Noordwijk. Speciaal voor genodigden die op de een of andere wijze bij Haringrock betrokken zijn. 'Ook vanuit de politiek heb ik leuke reacties gehad. Want je doet het ook samen met de gemeente', geeft Frissen aan. Zondag 22 september wordt de documentaire vier keer in het zelfde theater vertoond. De eerste voorstelling is om 12.00 uur, daarna volgen er nog drie. Voor meer informatie: www.demuzenoordwijk.nl

Superieur Katwijk wint in Maassluis

Voetbal n Katwijk kan terugkijken op een heerlijke zaterdagmiddag. Een offensief ingesteld Katwijk legde de ene na de andere aanval op de mat. Na een 0-3 ruststand werd het uiteindelijk 1-4.

Aanvallers Marciano Mengerink en Roland Bergkamp begonnen voor het eerst samen in de basis. Ook de namen Afaker en Van den Ban waren te vinden op het wedstrijdformulier.

De eerste echte aanval van Katwijk leverde direct een penalty op. Kurt kreeg de bal op zijn handen in het strafschopgebied. Aanvoerder Susan eiste dat buitenkansje op en zorgde al vroeg in de wedstrijd voor de 0-1. Een paar minuten later stuurde Robbert Susan de in bloedvorm verkerende Van den Ban weg. De aanvaller wist wel raad met dat balletje, schudde verdediger Kurt nog even af en passeerde Van Leeuwen op fraaie wijze: 0-2.

Na de 0-2 ging Excelsior Maassluis op zoek naar de aansluitingstreffer, maar kansen leverde dat niet op voor de Tricolores. Sterker nog, Katwijk bleef de gevaarlijkste ploeg. Na heerlijk combinatievoetbal op de eigen helft was het weer Susan die de diepte zocht. Dit keer was het de frivool spelende Afaker die de bal mocht ontvangen. De jonge aanvaller schoot vervolgens knap raap tegen zijn oude clubje.

De 0-3 ruststand had nog hoger uit kunnen vallen, maar Van den Ban mikte vlak voor het rustsignaal op de paal. Ook na rust ging Katwijk verder waar het voor rust gebleven was. Susan, die tot dan toe bij alle doelpunten betrokken was, zette een minuut na rust de aanval zelf op, ontving de bal terug van Mengerink, maar mikte net iets te hoog op de bovenkant van de lat.

Na een uur spelen werd de bal door Excelsior zomaar ingeleverd bij Susan. Die zocht gelijk de diepte bij Mengerink. De Amsterdammer bewaarde de rust en bezorgde de bal bij Van den Ban, die de bal alleen maar hoefde te toucheren en zo zijn 2e goal van de middag kon binnentikken.

Katwijk liet de teugels na de 0-4 wat vieren. Zoutman haalde Susan naar de kant en gunde Esseboom speelminuten na zijn blessure. Ook Van den Ban mocht eerder de kleedkamer opzoeken. In de tussentijd had Daan Blij de Maassluisse eer gered door een penalty binnen te schieten. Na jaren van nederlagen in Maassluis, dit keer een ruime en zeer terechte overwinning van een superieur Katwijk.

Zaterdag speelt Katwijk de dorpsderby tegen Quick Boys. Die wedstrijd op De Krom start al om 12.30 uur. In voorbereiding op die speciale wedstrijd organiseren de supporters op donderdag een derbyavond en op vrijdag een derby-BBQ.

Natuurfotowedstrijd 2019

Natuurcentrum n Ook dit jaar houdt Natuurcentrum Katwijk weer een natuurfotowedstrijd. Deelnemers kunnen maximaal drie natuurfoto's insturen die het afgelopen jaar gemaakt zijn in de omgeving van Katwijk.

De voorgaande edities van deze natuurfoto-wedstrijd waren een succes, en de organisatie ziet door de jaren heen ook de kwaliteit toenemen.

De regels zijn duidelijk: maximaal drie eigen natuurfoto's, gemaakt in of in de directe omgeving van Katwijk, tussen oktober 2018 en oktober 2019. De deadline voor het insturen van foto's is 17 oktober. Ook dit jaar zijn er de categorieën jonger dan 18 jaar en 18 jaar en ouder. Inzenden moet via het formulier op www.natuurcentrumkatwijk.nl/activiteiten.html

De jurering gebeurt door een vakjury én door publieksstemming in het Natuurcentrum Katwijk op de daar opgehangen beste foto's. Genomineerden en de uiteindelijke winnaars krijgen de afdruk van hun tentoongestelde foto mee op de dag van de prijsuitreiking (zaterdag 30 november). De winnaar van de volwassenen- en de jeugdcategorie ontvangt een extra grote uitvergroting van de winnende foto en een dinerbon van 50 euro.

Op donderdag 26 september om 19.30 uur is er een kick-off/lezing door Hans Kruyt in het Natuurcentrum Katwijk, op de hoek Voorstraat/Boulevard. Aanmelden voor deze lezing kan bij caroline@natuurcentrumkatwijk.nl

Samen aan de slag in de Hoornes

Diverse partijen slaan de handen ineen voor een leefbare Hoornes. | Foto: Rokki Fotografie

wijk n Aloysius, Baptistengemeente Katwijk , De Brug, DSV, Dunavie, Openbaar Basisonderwijs Duin- en Bollenstreek, Tripodia, Winkeliersvereniging Hoornesplein, Welzijnskwartier en de gemeente Katwijk hebben een overeenkomst ondertekend waarmee zij onderschrijven samen de wijk Hoornes klaar te willen maken voor de toekomst.

De ambities uit de Omgevingswet en de Maatschappelijke Agenda moeten worden uitgewerkt in concrete plannen: omgevingsplannen per gebied of wijk. Zo'n plan beschrijft wat er zou moeten gebeuren om de wijk klaar te maken voor de toekomst. Door samen in een wijk de verschillende initiatieven, belangen, inzichten, ideeën, kansen, risico's en problemen van bewoners, bedrijven, organisaties en instellingen zoveel mogelijk als 1 geheel te bekijken, bespreken, afwegen en uitvoeren. Om dat goed te kunnen doen moet er samen gewerkt worden. Wethouder Gerard Mostert: "Ik ben ontzettend blij dat alle partijen de overeenkomst hebben ondertekend om samen met ons de Hoornes klaar te maken voor de toekomst. Dat wordt hard werken en vraagt een lange adem, maar als we het goed doen zal de Hoornes een wijk zijn waar je straks nog fijner woont, werkt en verblijft'.

De Hoornes is de perfecte wijk om een omgevingsplan te maken. Relatief veel verouderde woningen, groter gevoel van onveiligheid en in de openbare ruimte zijn weinig informele plekken om elkaar te ontmoeten, te spelen of recreëren. Bewoners, bedrijven, organisaties en de gemeente zijn al bezig om de samenleving, leefomgeving en faciliteiten in de wijk te verbeteren. Er zijn initiatieven om elkaar te ontmoeten en samen te eten, projecten in infrastructuur, grootschalige sloop en nieuwbouw door de woningcorporatie, veranderingen rond het winkelcentrum en uitbreidings- en nieuwbouwwensen van verschillende partijen. Het is een wijk waar de komende jaren op diverse gebieden veel gebeurt en daarom liggen er kansen om te kijken wat we kunnen bundelen om nog beter aan te sluiten bij de wensen van iedereen die in Hoornes woont, werkt en verblijft.

Samen werken vraagt om een luisterend oor van de gemeente en betrokken partijen, actieve participatie van inwoners en met elkaar afstemmen en afspreken welke acties nodig zijn om de leefomgeving op alle punten te verbeteren. Stap voor stap gaan we zaken bij elkaar brengen. De partners gaan nu eerst de ambities uit de omgevingsvisie en de maatschappelijke agenda concreet maken en een participatieplan opstellen. Daarna start het participatie traject met de omgeving. Het doel is om vóór de zomer van volgend jaar het omgevingsplan, inclusief uitvoeringsagenda, af te hebben.

Kledingactie bestemd voor Jemen

inzameling n Ieder voorjaar en najaar organiseert Sam's Kledingactie een aantal speciale landelijke actiedagen, om zo extra veel kleding op te kunnen halen voor het goede doel. Deze keer is er gekozen voor humanitaire hulp aan Jemen.

De honderden vrijwilligers van Sam's Kledingactie zamelen, grotendeels, het hele jaar door kleding en schoenen in voor het goede doel. Zij doen dit vanuit een depot aan huis of bij een bedrijf, school of kerk. Op 26 september kan men in Katwijk a/d Rijn kleding en schoenen inleveren bij de Parochie H. Joannes de Doper aan de Kerkstraat 70. De vrijwilligers zijn hier dan van 16.00-20.00 uur aanwezig om de goederen in ontvangst te nemen.

Sinds het begin van het conflict in 2015 in Jemen blijft de humanitaire crisis verergeren. Jemenis worden geconfronteerd met meerdere crises, waaronder gewapende conflicten, migratie, hongersnood en uitbraken van ziekten. Dit heeft geleid tot de grootste humanitaire ramp in de wereld. Ongeveer 80% van de bevolking - 24,1 miljoen mensen - heeft behoefte aan humanitaire hulp, waaronder 14,3 miljoen mensen die in levensgevaar zijn. Sinds juni 2018 is dit aantal mensen gestegen met drie miljoen. Kwetsbare bevolkingsgroepen in 230 van de 333 districten zijn blootgesteld aan hongersnood. Hier is noodhulp nodig om een grote dreigende catastrofe te voorkomen.

Voorlopig laatste aflevering van Levenswerk

RTV n Het is voorlopig de laatste aflevering van Levenswerk op RTV Katwijk. De huidige presentator Cees Kamer neemt neemt afscheid van de kijkers en legt ook uit waarom.

Cees is hierbij zelf de hoofdpersoon en wordt in zijn eigen tuin geïnterviewd door zijn dochter, Nadine. De reden van zijn vertrek is helaas nogal naar. Zelf geeft hij hier duidelijkheid over. Dit is dus, noodgedwongen, de voorlopig laatste aflevering van het programma Levenswerk.

De omroep is inmiddels gestart met een zoektocht naar een nieuwe, geschikte, presentator, die evenzeer betrokken kan zijn bij de personen die hij of zij interviewt.

Deze aflevering van Levenswerk wordt uitgezonden op maandag 23 september 12.00 uur, 18.00 uur en 21.30 uur na RTVsport.


"De laatste tijd zijn we via het nieuws een aantal keer opgeschrikt door hele trieste gebeurtenissen waarbij zowel volwassenen als kinderen zijn overleden. Op de een of andere manier moet ik bij paardenbloemen denken aan het einde van het leven. Je blaast één keer en de bloem is (bijna) weg. Zo kan het leven soms ook ineens voorbij zijn..." | Foto: Céline van Egmond-Mulder

15 / 24

Geert van Zandwijk neemt afscheid van het Visser 't Hooft Rijnsburg

| Foto: Cor de Mooy

'Ik vertrek op een mooi moment'

afscheid n Na veertig jaar zet Geert van Zandwijk een punt achter zijn onderwijscarrière. In 1978 kwam hij als 'jonge hond' lesgeven op de Christelijke Mavo aan het Noordeinde. Hij neemt afscheid als directeur van de Rijnsburgse vestiging van het Visser 't Hooft Lyceum. Volgende week donderdag is zijn afscheidsreceptie.

Door Cor de Mooy

Geert van Zandwijk komt uit van een echt onderwijsgezin. Alle kinderen van de familie Van Zandwijk zijn werkzaam in het onderwijs, in het voetspoor van hun vader. Menige Rijnsburger heeft Van Zandwijk senior als leraar en directeur van de Christelijke Mavo meegemaakt.

'Het is gelukt om de school levend te houden'

Ook Geert ging naar de 'Kweekschool'. "Daar kwam ik erachter dat ik lesgeven leuk vind. Verder moest ik natuurlijk gewoon geld verdienen. In Leiden Noord, zeg maar De Kooi, heb ik jeugdwerk gedaan. Daar pik je dan best veel op." Na de pedagogische academie volgde de militaire dienst. "In die tijd heb ik nog een akte aardrijkskunde gehaald", zegt hij.

"Eigenlijk heb ik nooit gesolliciteerd", grijnst hij. "In 1978 vroeg mijn vader 'kun je niet een klasje Engels komen doen?' Dat werden twee vierde klassen. Ik kwam daar als een soort jonge hond in die school. Maar, het was wel een uitdaging. Het was eigenlijk één van de beste jaren dat ik Engels heb gegeven." Deze beginjaren koestert Geert. "Het was een tijd van ontdekken hoe leuk het was om voor de klas te staan."

Lokaal 14, helemaal bovenin, was Geerts domein. "Ik was echt de koning te rijk met dat lokaal. Je had een gigantisch uitzicht over het dorp en een heel stuk van de streek. Ik kon ook gewoon lekker de deur openzetten tijdens de lessen." In dat lokaal gaf hij Engels, aardrijkskunde, Nederlands, godsdienst en maatschappijleer. Een goede gewoonte in die jaren was het basketballen met leerlingen. "Ik speelde toen bij Luba Leiden. Na schooltijd op de vrijdagmiddag ging ik met een aantal gasten basketballen. Dat was erg leuk."

Toptijd

Geert kwam als docent in, wat hij noemt, de 'toptijd van de school'. Donkere wolken trokken zich samen over de school. "Medio tachtiger jaren liep het aantal leerlingen drastisch terug. In Katwijk en Leiden gingen verschillende mavo-scholen dicht. In de loop van de negentiger jaren werd contact gezocht met het Visser 't Hooft Lyceum in Leiden. In 1994 werd dat praktijk." Toen kwam de school onder dat bestuur. "Het was voor ons een echte uitdaging om er echt iets van te maken. Het was gelukt om de school levend te houden."

"In 1994 werd ik decaan", vertelt Geert. "Dat is eigenlijk één van de leukste dingen die je in het onderwijs kunt doen. Je helpt kinderen op weg in hun verdere loopbaan." Traditiegetrouw betrok hij het kantoortje onder de trap. "Hoe blij was je met zo'n eigen plekje". Twee jaar later krijg Geert de coördinatie van de leerjaren 2, 3 en 4.

In 1999 vertrok de toenmalige directeur. "Dat hadden we niet verwacht. Ikzelf zou afdelingsleider gaan worden, een klein stapje omhoog. Rector Joost Kuurman vroeg mij 'wil jij dit gaan doen?' Ik dacht: 'als ik dat nu niet doe, dan komt dat nooit meer'. In september van dat jaar betrok hij die positie, in het voetspoor van zijn vader.

Innoveren

Het laatste decennium is er veel veranderd. Niet alleen is de school sterk verbouwd en gemoderniseerd, maar ook het onderwijs heeft een gedaanteverwisseling ondergaan.

"We zijn een moderne school", verklaart Geert met onverholen trots. "We hebben een heel goede ICT-infrastructuur. Alle leerlingen hebben een laptop." Op onderwijsgebied noemt Geert het Thuiswerkvrije Onderwijs (TVO) als wapenfeit. De leerlingen doen nu hoofdzakelijk hun schooltaken op school. Zo blijft school op school en is er thuis tijd voor andere dingen. "Dat is inmiddels thuiswerkluw onderwijs geworden", preciseert hij. "Vooral de havo en vwo-leerlingen moeten thuis hun leerwerk nog wat extra aandacht geven."

De invoering van deze onderwijsvorm bleek een schot in de roos. "Dat was gewoon de redding van de school. We kregen veel meer leerlingen, ook veel uit Katwijk." In het verlengde hiervan ligt de hartlijn. Zo is er een dagdeel aandacht voor drama, kunst, sport en muziek. "Dat onderdeel is echt een verrijking. Zo kom je tegemoet aan wat de kinderen willen en kunnen."

Hoogtepunt

Maar wat was nu het hoogtepunt over die veertig jaren onderwijs?

"Dat vind ik moeilijk. Ja, wacht. In 2013 de opening van de vernieuwbouw. Dat was voor mij het moment dat het helemaal vaststond dat de school het zou redden. Ja, dat èn de ontwikkeling van het TVO."

"Misschien vertrek ik wel op het hoogtepunt. Als school doen we het zo goed, dat we niet zo gauw meer onderuit zullen gaan. Ik laat de boel echt in vertrouwen achter." Geert is trots op zijn school, maar bovenal ook trots op de mensen die invulling geven aan de school, elk op hun eigen terrein. "Ik heb gewoon een goed team. Ze hebben allemaal op de juiste manier een goed oog voor de leerlingen. Ze gaan allemaal mee met de ontwikkelingen in het onderwijs. Of het nou docenten zijn of ondersteunend personeel, iedereen is belangrijk. Met z'n allen doe je het. 'Gewoon samen' is altijd mijn motto geweest.

'Na ruim 40 jaar laat ik de boel echt in vertrouwen achter'

Geert is nu 65 jaar. "Ik heb precies drieënveertig jaar in het onderwijs gewerkt, waarvan twintig als directeur. Ik heb op twee scholen gewerkt. De school van mijn vader en het Visser 't Hooft. Het is nu een mooi punt om weg te gaan."

Het is nu tijd voor iets anders. Hoe hij deze nieuwe fase gaat invullen, dat moet hij nog eens rustig bekijken. "Ik ga nog één dag iets voor de onderwijsstichting doen. Iets van onderwijsontwikkeling of het coachen van teamleiders. Ik heb wel ideeën, maar ik ben nog aan het verkennen. Ik zie er niet tegenop. 2020 is een mooi moment om iets anders te gaan doen."

Op donderdag 19 september neemt hij in aanwezigheid van (oud-)collega's. Ook zijn vader (102) hoopt van de partij te zijn.

De 'mooiste halve van Nederland' komt eraan

De 37e Halve van Katwijk wordt volgende week zaterdag gehouden. | Foto: Peter Sneijders

hardlopen n Op zaterdag 28 september wordt hij alweer voor de 37e keer gehouden: de Halve van Katwijk, de halve marathon met het mooiste parcours van Nederland! Geen parcours voor iemand die een supersnelle tijd wil lopen, maar wel voor hen die willen lopen én genieten.

Het startschot voor deze wedstrijd wordt gegeven om 12.00 uur. Dan gaan de 15 kilometers en de 21 kilometers lopers van start. Een kwartier later is het de beurt aan alle deelnemers op de 5 en de 10 kilometers.

Het vogelbeursseizoen van De Kanarievogel gaat weer van start op zaterdag 21 september. | Foto: PR

Na de start gaan alle deelnemers via de Boulevard naar de Katwijkse Zuidduinen. Daar wacht een mooi parcours door de duinen, dat wat betreft de deelnemers aan de 15 en de 21 kilometers ook nog eens door het prachtige Panbos leidt. Na de duinen komen alle deelnemers uit op het strand en uiteindelijk weer bij de finish. Een prachtig parcours, waarvoor deelnemers van heinde en verre naar Katwijk reizen om aan deze halve marathon deel te nemen.

Voor bedrijven en instellingen is er de mogelijkheid om met een team deel te nemen aan de Businessrun, waarmee men zich als gezond en sportief bedrijf kan profileren en een mooie teamprestatie kan neerzetten.

Niet alleen volwassenen kunnen die zaterdag aan de bak; ook de jeugd kan zich van zijn/haar snelste kant laten zien. Om 10.30 start er een loop over één kilometer voor de 6 t/m 9 jarigen, om 10.45 uur een loop over twee kilometer voor de 10t/m 12-jarigen én nieuw op het programma is de drie kilometerloop voor de 13- t/m 16-jarigen. Die start om 11.00 uur.

Wandelen

Voor de vijfde keer wordt er ook gewandeld. Voor de wandelaars zijn eveneens parcoursen over 5 kilometers, 10 kilometers, 15 kilometers en 21 kilometers uitgezet. Deze starten om resp. 11.15, 10.45, 10.15 en 9.00 uur De wandelaars starten dus wat vroeger, zodat allen, wandelaars en hardlopers, ongeveer tegelijkertijd aankomen.

Deelnemers kunnen nog steeds via www.halvevankatwijk.nl inschrijven. Ook op zaterdag 28 september is inschrijven nog mogelijk in het Kunstatelier op het evenementenplein bij restaurant Hudson. Op dat plein zijn ook alle andere voorzieningen, zoals kleedruimten, te vinden. Meer informatie is te vinden op de website www.halvevankatwijk.nl én op Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn.

Vogelbeurs 'De Kanarievogel' start weer

siervogels n Op zaterdag 21 september houdt vogelvereniging De Kanarievogel van 12.00 tot 15.00 uur de eerste vogelbeurs van het nieuwe seizoen.

Inmiddels hebben de vogelbeurzen van De Kanarievogel hun vaste plekje in de kringen van vogelliefhebbers verworven. Na de gebruikelijke zomerpauze gaat in september het nieuwe beursseizoen start. Tot en met april wordt weer iedere derde zaterdag van de maand een vogelbeurs georganiseerd. De eerste staat gepland voor zaterdag 21 september.
Katwijk kent veel vogelhouders en voor hen is het broedseizoen ten einde. Sommigen hebben een gezelschapsvolière, zijn geen lid van een vogelvereniging, maar hebben dit jaar wel jonge vogels gekweekt en nu is de volière een beetje te vol geworden. Anderen zijn enthousiaste vogelfokkers en ook zij hebben een overschot aan jonge vogels. Er zullen vast ook liefhebbers zijn die bloedverversing voor hun vogelbestand willen aanschaffen.
Lid van De Kanarievogel of geen lid, op zaterdag 21 september kan iedereen terecht in het clubgebouw van De Kanarievogel aan de Oude 's Gravendijckseweg 2a om vogels te ruilen, te verkopen etc. Het afgelopen seizoen werd van deze mogelijkheid steeds meer gebruikt gemaakt. Wil je overtollige vogels verkopen dan mogen maximaal 2 vogels in één kooi geplaatst worden. 'De Kanarievogel' stelt hiervoor gratis kooien ter beschikking. Ben je op zoek naar voor de vogelliefhebberij benodigde toebehoren? Op de beurs is ook op dit gebied van alles te vinden.
Heb je niets te kopen of te verkopen, maar ben je wel een vogelliefhebber dan is een bezoekje aan de beurs zeker de moeite waard. Het is tenslotte een mooie gelegenheid om contact te leggen met andere vogelhouders.
Voor zowel leden als niet-leden is toegang tot en deelname aan de beurs gratis.

Kattukse Brainweek

HCHWA-D n Nu alle zomerse feestelijkheden zo een beetje voorbij zijn, brengen we jou het evenement om je seizoen mee af te sluiten: De Ierse Avond & Whiskeyproeverij. Vrijdagavond 20 september brengen de Kattukse Brainweek, the 'Ol Foxes en de Roskam een FolkFeestje inclusief de lekkerste Bushmills en ambachtelijke hapjes voor maar 30 euro. Geen zin in whiskey, wel in een feestje? Voor 10 euro kom jij met je favoriete Ierse nummers meezingen.

Natuurlijk komt de gehele opbrengst van deze avond ten goede aan onderzoek naar HCHWA-D, net als de rest van de opbrengst van de Kattukse Brainweek. Zo knippen op woensdag 18 september 7 Katwijkse TopKapsters tussen 13.00 en 17.00 uur voor maar 15 euro jouw haar weer perfect in model. Zij doen dat geheel belangeloos! Je kunt gewoon binnen lopen, in de mooiste (knip)locatie van Katwijk: de serre van SandCBar. Eventueel terwijl je kinderen meedoen aan de SandCKidsBingo, van 14.00 en 16.00 uur. Natuurlijk met de gezelligste presentator & de leukste prijzen en dat voor maar 5 euro. 's Avonds gaan we door met de SandCLadiesBingo, die meteen was uitverkocht.

Verder kun je op donderdagavond 19 september terecht bij Marente (de Serre, Wilbert) voor niets minder dan een PubQuiz en op zaterdag 21 september voor een Spinning Marathon bij Olympia of de lezing 'Hoe houd ik mijn hersenen gezond' door de Hersenstichting in de Bibiotheek Katwijk.

Geen tijd voor één van de evenementen, wel doneren? Dat kan via de website of op zaterdag 21 september bij de derby, want daar zal worden gecollecteerd.
Meer weten of tickets kopen? Kijk op de facebookpagina 'De Kattukse Brainweek' of op www.kattuksebrainweek.nl

Vrijwilligers gezocht

wilbert n In de zomer is op vrijdagochtend een spelochtend gestart in de Serre van zorgwoonlocatie De Wilbert. Op deze ochtend staan verschillende spellen klaar; van sjoelen tot dammen, allerlei aangepaste spellen voor de bewoners en meer. De Wilbert zoekt vrijwilligers om te helpen.

Deze spelochtend is in de zomer een groot succes gebleken. De bewoners komen in grote getale naar de Serre om gezellig met elkaar een spel te doen en anderen te ontmoeten die het ook leuk vinden om bepaalde spellen te doen. Dat wil De Wilbert graag verder doorzetten, maar heeft hiervoor wel meer vrijwilligers nodig. Je vindt het leuk om een spel te doen en bewoners hierbij te begeleiden en je kunt om 9.30 tot 11.45 uur aanwezig zijn? Neem dan contact op met De Wilbert, 071-7020150 Katwijk; Annie Lachi, annie.lachi@marente.nl

RVV ronde verder in nationale beker

volleybal n De volleyballers van RVV hebben zich afgelopen zaterdag in Woerden geplaatst voor de tweede ronde van de nationale beker. De Katwijkers wonnen de vierkamp door VTC Woerden, Innofique/S.V.I. uit Zwolle en Next Volley Dordrecht 2 te verslaan. Hoewel RVV een goede voorbereiding kende, was de spoeling erg dun voor de nieuwe trainer Sven Walleze. Drie spelers konden door een blessure niet spelen en met een team van zes veldspelers en een libero had Walleze geen wisselmogelijkheden. Zelf reageerde hij: "Een gespreid bedje is ook maar saai."

Het toernooi startte met een wedstrijd tegen VTC Woerden. Inderdaad, een herhaling van de door RVV gewonnen regionale bekerfinale van vorig seizoen. In eigen zaal en met de nodige versterkingen dacht VTC Woerden kans op revanche te hebben, maar RVV maakte korte metten met deze aspiraties. Alleen de eerste set was spannend. Woerden speelde met veel power over de buitenkanten en RVV probeerde wel, maar had nog niet de controle. Dankzij enkele goede servicebeurten bleven de Katwijkers in het spoor, om op het juiste moment toe te slaan (25-23). Het verlies van de eerste set kwam hard aan bij Woerden en RVV stoomde door in de tweede set (25-18).

Next Volley Dordrecht 2 moest het volgende slachtoffer worden, maar heel lang leken de mannen uit Dordrecht er juist met de winst vandoor te gaan. Next Volley won de eerste set met 25-27. Qua setstanden spannend, maar ondanks het setpunt voor RVV, kende de set een terechte winnaar. Next Volley speelde de kansen beter uit en zette RVV onder grote druk. Walleze wilde dat zijn team meer lef toonden en prompt perste Robert de Vries er een serviceserie uit die de stand in de tweede set weer gelijk trok (13-13). De Katwijkers lieten de mannen uit Dordrecht toch weer uitlopen, maar achteraf bleek die serviceserie wel het startsein voor beter spel, met lef en overtuiging. RVV werkte de achterstand weg en pakte de set met 25-20. Het geloof bij de Katwijkse formatie was terug en RVV pakte de draad van de tweede set weer op en won de beslissende derde set met 15-12.

Een overwinning op Innofique/S.V.I. moest het slotakkoord worden van de dag. De vermoeidheid bij de RVV'ers werd langzaam zichtbaar, maar dat leidde niet tot problemen. Het team uit Zwolle werd snel en vakkundig aan de kant gezet (25-19 en 25-16).

RVV plaatst zich als winnaar van de vierkamp voor de tweede ronde van de nationale beker, die eind oktober gespeeld wordt. Komende zaterdag 21 september om 17:00 uur debuteert RVV thuis in de Boorsmazaal tegen Spaarnestad in de Tweede Divisie.

Nederlaag Quick Boys tegen Kozakken Boys

Tommy Bekooij breekt door. | Foto: OrangePictures

Voetbal n De eerste thuisnederlaag van Quick Boys in het seizoen 2019-2020 is een feit. Kozakken Boys gaf Quick Boys het nakijken. Met nog ruim tien minuten op de klok in de eerste helft kwamen de Werkendammers op voorsprong. Die voorsprong wisten de gasten in de tweede helft te verdubbelen.

Kozakken Boys liet al snel blijken wat hun doel was in deze wedstrijd. Men wilde deze wedstrijd met winst afsluiten. Niets meer, niets minder alleen winst zou tellen. Daartoe werd Quick Boys al direct na de aftrap onder druk gezet.

Toch wist Quick Boys de eerste echte doelkans te forceren. Op aangeven van Martin van Eeuwijk werd Dennis Kaars in de gelegenheid gesteld een doelpoging te wagen. Via een tegenstander verdween de bal net naast het doel. Uit de hoekschop die hieruit volgde bleef de score uit. Een paar minuten later werd Kozakken Boys aan de andere kant van het veld gevaarkijk. Eerst moest Leon Bot zijn meerdere in doelman Paul van der Helm erkennen. Nog was Quick Boys niet uit de problemen. De afvallende bal kwam in de voeten van oude bekende Kay Tejan die de bal op de buitenkant van de paal mikte.

Kozakken Boys bleef druk zetten op Quick Boys. Na ruim een kwartier spelen mocht Kozakken Boys net buiten het strafschopgebied een wel heel erg gemakkelijke gegeven vrije schop nemen. Kay Tejan plaatste de bal in de muur. Quick Boys bleef onder druk staan en zag geen mogelijkheid zich aan die druk te ontworstelen.

Ruim halverwege de eerste helft kreeg Quick Boys een kans iets terug te doen richting Kozakken Boys. Vanaf de linkerflank zette Tommy Bekooy een aanval op waaruit Martin van Eeuwijk werd bereikt, die met een effectvol schot op doel uithaalde en doelman Richard Arends in de problemen bracht, als hield de laatste zijn doel schoon.
Kozakken Boys was de bovenliggende partij. Bij Quick Boys was de opbouw van de aanval te slordig om de tegenstander te verontrusten. De blauwwitten leden te vaak balverlies en konden aanvallend geen vuist maken, mede omdat teveel spelers zich concentreerden op de verdediging.
Met nog ruim tien minuten op de klok sloeg Kozakken Boys toe. Kay Tejan wist Tyrone Conraad te vinden, deze twijfelde geen moment en liet doelman Paul van der Helm kansloos. Na op achterstand te zijn gekomen zag Quick Boys geen kans het wedstrijdbeeld te laten kantelen, de blauwwitten bleven onmachtig om op offensief gebied potten te breken. Vlak voor tijd deed Tommy Bekooy nog een poging de score te wijzigen maar ging neer in het strafschopgebied. Voor arbiter Tunnissen een reden Bekooy een gele kaart voor te houden.

Kozakken Boys startte de tweede helft zonder Mats van Huijgevoort, oud-prof Royson Drenthe was zijn stand-in. Al snel leek Quick Boys de score weer in evenwicht te brengen. Vanaf de linkerflank plaatste Tommy Bekooy de bal op Kevin Gomez-Nieto die zijn tegenstander uitkapte en op doel kon uithalen. De bal ging net naast, Quick Boys miste een prima gelegenheid om de stand weer gelijk te trekken. Toch putte Quick Boys hier moed uit, liet zich meer gelden dan in de eerste helft en ging op zoek naar meer. Na tien minuten spelen kreeg Martin van Eeuwijk een doelkans die met de nodige moeite werd gekeerd door doelman Richard Arends. Een paar minuten later zag Van Eeuwijk zijn doelpoging via de voet van Richard Arends gekeerd worden. Tussentijds liet ook Kozakken Boys zich weer eens gelden. Uit een snelle aanval van de Werkendammers werd Tyron Conraad gevonden, die zijn meerdere in Paul van der Helm moest erkennen.

Ondanks hard werken van de kant van Quick Boys zag men geen kans tenminste de gelijkmaker te laten aantekenen. Ruim halverwege de tweede helft troefde Kozakken Boys weer toe. Kay Tajan profiteerde van balverlies van Quick Boy op het middenveld en kreeg daardoor een vrije doorgang richting het doel van Paul van der Helm. Onhoudbaar plaatste Tejan de bal in de uiterste hoek. Quick Boys keek nu aan tegen een 0-2 achterstand. Kort daarop kreeg Tejan de kans de voorsprong verder uit te bouwen, nu bleef een doelpunt uit.

Na de 0-2 van Kozakken Boys was de fut eruit bij Quick Boys. De blauwwitten waren niet meer bij machte druk te zetten bij de tegenstander die de wedstrijd plichtmatig kon afwikkelen en met een 0-2 winst de thuisreis kon aanvangen.

FC Rijnvogels wint met de hakken over de sloot

Jaap van Duijn schiet de enige en winnende treffer binnen. | Foto: PR

voetbal n De woorden van trainer Jimmy Simons na afloop tijdens een nabeschouwing waren veelzeggend en niet gelogen. 'Het was in de tweede helft pompen of verzuipen en overleven'. De trainer had ook gezien dat zijn team er in de tweede helft dikwijls niet aan te pas kwam maar desondanks niet verzoop en de magere 0-1 voorsprong met hand en tand verdedigde.

Thuisclub FC 's-Gravenzande dat met twee nederlagen en nog geen enkele gescoorde treffer deze wedstrijd inging had meer verdiend. Het recht zegeviert niet altijd waarvan actie op het mooiste sportpark van het Westland. In de blessuretijd leek het alsnog een gelijkspel te kunnen forceren maar een vrije trap belandde op miraculeuze wijze (via de paal?) alsnog in de handen van doelman Jeffrey Verkerk. Eigenlijk een van de weinige angstige momenten voor zijn hok en het tekent het gebrek aan schotkracht in de blauw-rode aanvalslinie die niet verder kwam dan enkele afzwaaiers. Mede te danken aan de –ditmaal geheel witte- vogeldefensie die menig aanval vroegtijdig in de kiem wist te smoren.

In de eerste helft die van beide zijden aftastend begon was er sprake van een evenwichtig duel. Met de beste kansen voor de Katwijkers. De eerste waarschuwing deelde Jaap van Duijn uit die met een achterwaartse omhaal doelman Jurrian Jouvenaar echter niet kon verschalken. Toch zou het Van Duijn zijn die de openingstreffer- en naar later zou blijken de enige en beslissende- na ruim een half uur in het vijandelijke nylon zou schuiven. Na een aanval over links tikte Arno Dijkstra slim door naar de vrijstaande Van Duijn die van dichtbij voor het intikken had. De vogels slaagden er echter niet in om nog voor de thee te marge te verruimen zodat het meer onbevangen aan het tweede bedrijf zou kunnen beginnen. Na een corner werd de bal van de doellijn gekopt en een vrije trap van Jaap van Duijn werd door de Westlandse sluitpost knap doch met moeite verwerkt. Aan de overzijde geen bloedstollende momenten en derhalve brak de rust met de 1-0 voorsprong voor de Rijnvogels aan.

De balans die in de eerste helft op het veld in evenwicht was, sloeg na de thee om in het voordeel van de gastheren. Zij waren het meest in balbezit, controleerden grotendeels het duel maar slaagden er niet in om langszij te komen. Een van de spaarzame mogelijkheden om de stand naar 0-2 te tillen werd door de bezoekers onbenut gelaten. Een voorzet van Max van Steen werd door Arno Dijkstra op een haar na gemist en vervolgens was het woord weer aan de thuisclub. Het werd meer spannend dan fraai zeker van Rijnvogelzijde. Bij countermogelijkheden ontbrak de zuivere eindpass en de verdediging met captain Ricardo de Vlugt aan het hoofd had handen vol werk om het naderend onheil in te dammen. Was het vorig seizoen in de blessuretijd een vrije trap die de vogels de das om deed, nu bleef dit hen bespaard. Punten bijtellen en gauw dit optreden vergeten.

Elke woensdag en vrijdag

16.00-17.00 uur: True-D Beach Bootcamp Kids bij Willy Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 5,00. Aanmelden via trude@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com
16.00-17.30 uur: Kids Experience golfsurfen bij Surfschool Katwijk, Boulevard Zeezijde 3a. Meedoen kost € 20,00.

Elke zaterdag en zondag

10.00-11.00 uur: Kids en tieners Bootcamp bij Willy Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 7,50 per ouder. Aanmelden via
trude@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com

Vrijdag 20 september

• Buitenyoga bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg.
20.00 uur: Optreden van duo H&H in Het Anker, Voorstraat 74. Entree € 12,50.
20.30 uur: The Box Live. The Box, Valkenburgseweg 50a.

Zaterdag 21 september

20.30 uur: Spandau Ballet-tributeband STEAL speelt in Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Entree € 5,00 via www.muziekcentrumthebox.nl

Zondag 22 september

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.
10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 12,50.
10.00-11.00 uur: Yoga aan het water bij Strandpaviljoen Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Prijs per les is € 9,00.

Vrijdag 27 september

• Buitenyoga bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2.
20.30 uur: The Box Live. The Box, Valkenburgseweg 50a.

Zaterdag 28 september

10.00-18.00 uur: De Halve van Katwijk. Start op Duinplein, Boulevard Zeezijde 31.
10.30-17.00 uur: Smalspoormodelbouwdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg 1.

Zondag 29 september

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.
10.00-11.00 uur: Yoga aan het water bij Strandpaviljoen Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Prijs per les is € 9,00.
10.30-17.00 uur: Smalspoormodelbouwdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg 1.

Vrijdag 4 oktober

• Buitenyoga bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2.
20.30 uur: The Box Live. The Box, Valkenburgseweg 50a.

Zaterdag 5 oktober

20.30 uur: Tweede editie Kelderrock vanuit de Branding, Voorstraat 12. Entree € 5,00.

Vrijdag 11 oktober

• Buitenyoga bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2.
20.30 uur: The Box Live. The Box, Valkenburgseweg 50a.

12.00 uur: Katwijk NU; RTV Sport; Terg mij niet; 18.00 uur: Katwijk NU; RTV Sport; Terg mij niet; 21.30 uur: Katwijk NU; RTV Sport; Terg mij niet.

Woensdag 18 september
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Herhaling RTV Magazine van afgelopen zaterdag; 23.00 Non-stop muziek;

Donderdag 19 september
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;

Vrijdag 20 september
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;

Zaterdag 21 september
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 17:00 Non-stop muziek; 18:00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 RTV Muziekcafé met Jan van Duijn; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;

Zondag 22 september
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 10.00 uur een kerkdienst vanuit de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Rijnsburg; 11.00 Non stop geestelijke muziek; 12.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 13.00 Strike up the band, een programma met muziek op het gebied van harmonie, fanfare en brassband verzorgd door Jaap Bol; 14.00 Non-stop muziek; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Katwijk; 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Katwijk; tot 20.00 uur Aangepaste muziek; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;

Maandag 23 september
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, non-stop; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;

Dinsdag 24 september
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 18.00 RTV Katwijk Sport i.v.m. de bekerwedstrijd Quick Boys - Katwijk; 22.00 Muziek voor twee;

Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws. Doordeweeks tussen 07.00 en 19.00 uur op de halve uren en eigen lokaal bulletin.

Frequenties: RADIO: Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142. TELEVISIE: Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131.

Huis van de Buurt

Activiteiten AOBK vinden plaats in het Dienstencentrum de Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62.

Woensdag 18 september
09.30:-11.30 uur: fietsen
10.00-12.00 uur: Koffie inn
14.00-16.00 Meer bewegen voor ouderen
19.00-21.30 uur: Vrij biljarten


Donderdag 19 september
09.30-10.45 uur: Mantelzorg ondersteuning
10.00-12.00 uur: Crea-ochtend
10.00-12.00 uur: Niet Pluistraining
14.00-17.00 uur: Jokeren & Klaverjassen
19.30-21.30 uur: Zangavond met Mare Canto

Vrijdag 20 september
08.00-10.00 uur: Bloedprikken

Maandag 23 september
10.00-11.30 uur: Koek en Soepie
13.30-16.30 uur: Schilderen
14.00-17.00 uur: Vrij klaverjassen

Dinsdag 24 september
09.00-12.30 uur: Rabo Servicepunt
10.00-11.30 uur: De Vierboet
10.00-14.00 uur: Koffie +
10.00-12.00 uur: Computer Info
10.00-12.00 uur: Ouderen spreekuur
14.00-16.30 uur: Damessoos
19.00-22.30 uur: IOV

Het Huis van de buurt is elke dag geopend van 9.30 tot 16.30 uur. De biljartkamer is eveneens elke
dag geopend. Info over activiteiten staat op www.aobk.nl

Agenda Kat-Rijn

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, Louise de Colignylaan 7. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen van 55 jaar en ouder. www.Kat-rijn.nl

Woensdag 18 september
09.30-11.30 uur: Schilderen
14.00-15.30 uur: Line-dance

Donderdag 19 september

09.15-10.15 uur: Yoga
10.30-11.30 uur: Yoga
14.00-16.30 uur: Klaverjassen/Jokeren

Vrijdag 20 september
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Maandag 23 september
09.15-10.15 uur: Yoga
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Dinsdag 24 september
10.00-11.30 uur: Line-dance
13.30-14.40 uur: Mannenzang
14.00-14.45 uur: Meer Bewegen voor Ouderen
15.00-16.00 uur: Dameszang