Katwijk Speciaal

19 november 2019

Katwijk Speciaal 19 november 2019


Sint Nicolaas blij met mooi weerzien

De goedheiligman deed ook in Katwijk zijn intrede. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde

intocht n 'Het was weer een prachtige intocht mede door de organisatie van de Sintenpietenactie', aldus de goedheilig man. 'Met de pakjesboot kwamen we aan in de Zwaaikom waar duizenden kinderen stonden te wachten op onze jaarlijkse aankomst in Katwijk. Een plaats waar ik met mijn Pieten elk jaar weer graag kom en hartelijk wordt verwelkomd.'

Ook burgemeester Cornelis Visser was aanwezig. Hij is los in de heupen zagen we toen de Flying stars hun dansje voor de Sint deden. Een hele aardige man die dit jaar net zoals voorgaande jaren ook bijzonder lief is geweest, Na Sinterklaas de belangrijkste man in Katwijk.

Zowel kinderen als ouders en oudere mensen lijken altijd weer betoverd te worden door de Sint. Hij is voor groot en klein en dat is zo. In optocht naar het dorp met de Jong Floraband voor onze koets en achter ons veel kinderen en één van de twee Pietenbandjes. Op de Princestraat vanaf het balkon de kinderen toegesproken en samen gezongen. Tijdens de rondwandeling veel foto's en heel veel plezier. Om 16.00 uur heeft Sinterklaas het huis van Sinterklaas feestelijk geopend op het Emmaplein. Pietenband in polonaise met Sinterklaas en de kinderen.

Het was prachtig weer en de hele middag feest. 'Het was weer een genot om in Katwijk aan te mogen komen'.

Determinatiemiddag in Natuurcentrum

Natuur n Op zaterdagmiddag 23 november is er weer een determinatiemiddag in het Natuurcentrum Katwijk, op de hoek van de Boulevard en de Voorstraat.

Van 14.00 tot 16.00 uur staan deskundigen van Naturalis en het Natuurcentrum Katwijk hier klaar om vondsten op naam te brengen. Hebt u dus iets gevonden op het strand of in de duinen? Dan is dit de kans om erachter te komen wat het precies is.

Dat is niet altijd eenvoudig, maar het levert wel vaak verrassende dingen op. Bij de vorige determinatiemiddag werden naast een groot stuk slagtand van een Wolharige mammoet bijvoorbeeld ook wervels van een walvis, een kaak van een hert en een botje van een otter binnengebracht.

Ook als iets op het eerste oog weinig bijzonders lijkt, is het de moeite waard om er een kenner naar te laten kijken. Zo'n stukje bot kan best van een bijzonder dier zijn, en dat stukje steen misschien wel een vuurstenen vuistbijl.

Vuurwerkagenten in Katwijk

vuurwerkteam n De politie zet ook dit jaar speciale 'vuurwerkagenten' in. Deze gaan de komende weken actief op zoek naar illegaal vuurwerk. In politiegebied Leiden-Bollenstreek, waar Katwijk onder valt, heeft elk bureau een 'vuurwerkteam'.

De teams lopen tips na en doen zelf onderzoek naar illegaal vuurwerk. In Katwijk zijn twee agenten de komende weken vrijgemaakt. Inwoners worden door de politie ook opgeroepen tips te delen. 'Het gaat ons vooral om de gevaarsetting. Het vuurwerk wordt steeds zwaarder; het zijn net halve bommen', zegt teamchef Peter Koot van Politie Katwijk. 'De teams gaan de komende weken speuren naar vuurwerk. Bij eventuele grote acties helpen de teams van de verschillende bureau's elkaar ook.' Dat gebeurde vorig jaar ook al. Vuurwerk dat in beslag wordt genomen, wordt afgevoerd en vernietigd.

Zangdienst

Ontmoetingskerk n Op zondag 24 november wordt er in de Ontmoetingskerk, Nieuwe Duinweg 64, weer een zangdienst gehouden.

Het thema luidt 'Symphonie voor God'. Martin van der Linden zal in deze dienst voorgaan. De muzikale medewerking wordt verleend door Gospelkoor Living Words o.l.v. Gerard van Duijn. Aanvang van de dienst is om 18.30 uur.

Zingend geloven

Ichthus n Op woensdagavond 27 november is er in de grote zaal van de Ichthuskerk weer 'Zingend geloven'. Er is samenzang van bekende geestelijke liederen uit o.a. de bundels van Joh. de Heer en Opwekking. Iedereen is welkom De avond begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 21.45 uur. Thema's zijn, voor de pauze, licht in donkere dagen en na de pauze, de liefde van de Vader .

Column n AOBK

| Foto: Piet van Kampen

Open Mient/ Kooltuin geniet voorkeur

Toekomst voor ondernemers onzeker

V.v. Katwijk wint van De Treffers

Rijnvogels is ronde verder in de beker

Biltlaan blijft tot eind 2019 eenrichtingsweg

Van de Helmbergweg tot De Krom geldt nu eenrichtingsverkeer.| Foto: Adrie van Duijvenvoorde

werkzaamheden n Op de Biltlaan, tussen de Helmbergweg en de rotonde De Krom, wordt tot 20 december eenrichtingsverkeer ingesteld. De rijbaan aan de oostkant van de weg is voor de aanleg van een watertransportleiding door Dunea dicht. Het verkeer rijdt in omgekeerde richting over de westelijke rijbaan: van de Hoorneslaan richting De Krom.

Om de bereikbaarheid zo goed mogelijk te houden, en de aanrijroute van nood- en hulpdiensten binnen de norm te houden, wordt op de westelijke rijbaan de rijrichting omgedraaid. Verkeer vanaf de Hoorneslaan rijdt op de westelijke rijbaan van de Biltlaan richting De Krom. Verkeer vanuit Noordwijk richting de Hoorneslaan wordt met borden omgeleid. De wijk Rijnsoever blijft aan beide kanten vanaf de Biltlaan bereikbaar. Bewoners kunnen ook aan de oostelijke kant vanaf de Biltlaan de wijk in. Het uitrijden van de wijk kan alleen in de richting van De Krom, waarna in andere richtingen omgereden kan worden. Ook fietsers en voetgangers worden omgeleid.

De provincie Zuid-Holland werkt in weekend van 23 en 24 november aan onderhoud aan de Roversbrug, de brug in de N206 over het Uitwateringskanaal. Vanwege de bereikbaarheid wordt op dat moment het werk aan de Biltlaan stilgelegd, en is deze wel in beide richtingen open. Vanaf maandag 25 november wordt het werk aan de Biltlaan hervat en het eenrichtingsverkeer weer ingesteld.

Bushaltes verplaatst

Tijdens het werk aan de Biltlaan worden de bushaltes aan de oostkant van de weg tijdelijk verplaatst. De haltes aan de westkant van de Biltlaan worden wel door het openbaar vervoer aangedaan, maar – net als het overige verkeer – in tegengestelde richting. De bus rijdt dus in de richting van rotonde De Krom. In de richting Katwijk in worden de bussen omgeleid. Bus 30 rijdt via de Huizingalaan en N206 naar het Raadhuis en heeft een tijdelijke halte bij De Krom. Lijn 37 rijdt om via de Melkweg en heeft tijdelijke haltes aan het Sterrenpad en de Poolster. Lijn 90 rijdt via de 's Gravendijckseweg – N206 – Hoorneslaan en heeft op dit traject geen tijdelijke haltes. De Qliner 385 rijdt om via de Huizingalaan – Kapteynstraat – 's Gravendijckseweg – N206 en heeft een tijdelijke halte bij De Krom. Raadpleeg voor meer informatie en actuele vertrektijden de website van Arriva.

De aanleg van de watertransportleiding rondt Dunea in maart 2020 af. Daarna gaat de gemeente verder met de herinrichting van de Biltlaan, die tot eind 2020 duurt. Op het tracé van waterleiding wordt dan het nieuwe tweerichtingenfietspad aangelegd. Als al het werk afgerond is, wordt op dit stuk een compleet nieuwe groenstrook aangelegd. Hiervoor is samen met bewoners in een klankbordgroep een groenplan opgesteld. De aanleg van dit nieuwe groen gebeurt in het plantseizoen (voorjaar) van 2021. Meer informatie over de herinrichting van de Biltlaan vindt u op www.katwijk.nl/biltlaan

Van der Plas Foundation overhandigt twee riante cheques

RIJNSBURG n Stichting de Brug en Campagneteam Huntington hebben beide een cheque van €12.500,- uit handen van de Van der Plas Foundation ontvangen. In het kantoor van Floral Trade Group werd op 5 november het bedrag, wat werd ingezameld tijdens het VV Katwijk Gala, aan hen onthuld.

De inhoud van de cheques was een complete verrassing voor beide goede doelen. Na het zien van de bedragen was er verbijstering en dankbaarheid. "Hier kunnen we een jaar lang maaltijden van serveren!", reageerde een blije Henk de Wit (Stichting de Brug). Nadat Campagneteam Huntington eveneens €12.500,- ontving, vertelde Nicoline van der Plas haar aangrijpende verhaal: de reden die haar motiveert om zich met hart en ziel in te zetten voor dit mooie doel. Zij zijn de redenen waarom de Van der Plas Foundation is opgericht door Floral Trade Group: het spreekwoordelijke maatschappelijke steentje willen bijdragen.

Campagneteam Huntington en Stichting de Brug ontvangen daarmee een deel van de totale opbrengst van het VV Katwijk Gala opgehaald die dus op sportief- én maatschappelijk gebied zal worden besteed. Met de rest van de opbrengst wordt VV Katwijk gesteund om het spelen op top-amateurniveau te behouden. Al met al, een geslaagde avond: "Grand Hotel Huis ter Duin heeft erg goed meegedacht en veel werk verricht om deze avond tot een succes te maken", aldus Hans van der Plas.

Wim en Christian Verwoerd bij Succat Yeshua

lezing n Op zaterdagavond 23 november heeft Wim Verwoerd, van Weg uit Babylon, bij Succat Yeshua de boekpresentatie van het boek 'Het bloed schreeuwt uit de aarde'.

Het boek beschrijft de hartverscheurende geschiedenis van eeuwenlang Jodenvervolging in christelijk Europa. Zelden zijn zoveel historische gebeurtenissen en getuigenissen met betrekking tot dit Joodse lijden op zo'n uitvoerige en leesbare wijze bijeengebracht.
De muziek wordt verzorgt door Christian Verwoerd en ook zijn er prachtige producten zoals wijnen en olijfolie uit het hartland van Israël te koop van stichting Hart4Israel.
Het programma begint om 20.00 uur; vanaf 19.30 uur kan men al terecht voor koffie/thee op Baljuwplein 10a.

Leger des Heils collecteert

collecte n Vrijwilligers van het Leger des Heils gaan van 25 tot en met 30 november langs de deuren met de collectebus. De opbrengst van de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte is bestemd voor lokale activiteiten waarmee het Leger des Heils sociale uitsluiting en eenzaamheid bestrijdt.

Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. Voor deze mensen wil het Leger des Heils een vangnet bieden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van maaltijdprojecten, schuldhulpverlening, spelletjesmiddagen, kledingwinkels en de soepbus.

Voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. Deze activiteiten worden dus volledig betaald uit donaties. Het Leger des Heils organiseert daarom een landelijke collecteweek, dit jaar van 25 tot en met 30 november.

Grote voorkeur voor open Mient/Kooltuin

Veel belanghebbenden en omwonenden van de Mient/Kooltuin kwamen naar de bijeenkomt in het gemeentehuis. | Foto: Piet van Kampen

inspraak n Dat ondernemers, bewoners en andere belangstellenden nauw betrokken zijn bij de toekomstige ontwikkelingen van het gebied Mient/Kooltuin bleek wel uit de grote opkomst van afgelopen dinsdagavond in het gemeentehuis. Het was een vervolg op een eerdere sessie van 10 juli van dit jaar.

Door Piet van Kampen

Uit die eerdere sessie kwam een terugkoppeling met de volgende aandachtspunten: 1). Ontsluiting, toegankelijk en een langzaam verkeersstructuur. 2). Gemengde landbouw en een voedselbos met mogelijkheden voor dagbesteding voor diverse doelgroepen. 3). Landschap met openbare plekken met sport en recreatie. Mogelijk met vakantiehuisjes en picknicktafels. Verplaatsing van de drukte in het Panbos en duingebied naar de Mient/Kooltuin maar met name een open polderlandschap behouden. 4). Over de barakken bestaan uiteenlopende ideeën, slopen, verduurzamen, een barakkenbos, wonen of kleinschalige bedrijvigheid. 5). Specifieke ideeën zoals een buurthuis in combinatie met het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers), het faciliteren van een volledig hippisch centrum en ecologisch bouwen in een natuurlijke omgeving. Dat laatste kan waarschijnlijk worden geschrapt want in principe wordt er geen reguliere woningbouw gerealiseerd.


Hoofddoelen

Wat zijn de hoofddoelen waar het landschapsarchitectenbureau OKRA zich over gaat buigen om te komen tot een omgevingsgebiedvisie? Dat zijn de identiteit, herkenbaarheid met de duinen, het tuindersverleden en het militaire erfgoed. Ook worden de recreatieve mogelijkheden en de functies voor een brede doelgroep tegen het daglicht gehouden. Vervolgens wordt er rekening gehouden met het Natura 2000 duingebied en wordt er bekeken wat de mogelijkheden zijn voor de multifunctionaliteit voor gezamenlijke en maatschappelijke meerwaarden. Daarbij worden de volgende uitgangspunten gehanteerd: een tijdshorizon gekoppelde aan de ontwikkeling van de locatie Vliegveld Valkenburg, een gevarieerd programma voor de diverse doelgroepen, een omgevingsplan voortkomende uit de gebiedsvisie, het beschikbare budget, de grondpositie want de gemeente heeft slechts een beperkt gebied in haar bezit en over wonen. Binnen het gebied zal er zoals eerder vermeld, geen reguliere woningbouw plaats vinden.


Duidelijkheid en reacties

Het werd in ieder geval helder dat de bestaande voorzieningen zoals sportpark de Kooltuin, erfgoedvoorzieningen en de faciliteiten voor ruiters gehandhaafd blijven. Ook de volkstuinen zullen voorlopig niet van de kaart verdwijnen. Op de drie opties recreatie, agrarisch of bosrijk kwamen uiteenlopende reacties. Duidelijk werd wel dat de openheid van gebied veruit de voorkeur geniet. Het laatste stukje polder in gemeente moet gekoesterd worden. Een beetje bosbeplanting wordt gedoogd en een enkele tuinder wil hiervoor zelfs een stukje grond beschikbaar stellen.

Voor gevestigde bedrijven en tuinders is de toekomst nog met een grauwsluier omhuld. 'Als de Wassenaarseweg wordt afgewaardeerd kunnen mijn klanten uit het hele land nog bij mijn kwekerij komen', vroeg een bezorgde ondernemer zich af. 'Ik mis de ambitie om er een gebied van nationale allure van te maken' was een duidelijke oproep van een aanwezige. Is er nagedacht over de niet-agrarische bedrijven? Het verlanglijstje bevatte ook de wensen voor een kinderboerderij, een struinpad met meer bos, waterpartijen voor elk wat wils, maar vooral ruimte, weiden met koeien en schapen. Ook ruiterpaden met verbindingen naar Wassenaar en het strand werden genoemd.

Huiswerk voor AKRO en het college van B&W voor de behandeling en vaststelling van de uitgangspunten voor 26 november. Vervolgens voor de gemeenteraad (volgens plan) op 19 december. Wordt vervolgd tijdens een participatiebijeenkomst in het voorjaar van 2020.

Open Katwijkse Snertkampioenschap

erwtensoep n Op zaterdag 14 december komt er weer een officieel snertkampioenschap naar Katwijk. Dit kookfestijn zal om 16.00 uur plaatsvinden in DSV|De Reedery. Maakt u de lekkerste erwtensoep, of kent u iemand die dat doet? Of wilt u gewoon mee komen proeven? Geef u dan op voor dit gezellige winterse kookfestijn.

Is úw erwtensoep echt de lekkerste? Of die van uw man, uw oma, opa, buren, tante of neefje? Maakt u zelf geen soep, maar proeft u graag mee en zoekt u graag gezelligheid?
Kom dan langs op zaterdag 14 december in De Reedery en doe mee! Of u nu professioneel kok bent of hobbykok, jong of oud; iedereen kan meedoen.

Durft u deze uitdaging aan? Schrijf u dan snel in, dan bent u misschien wel de nieuwe 'Snertkoning of -koningin 2019' van Katwijk en neemt u de felbegeerde Reedery Wisseltrofee in ontvangst. Of een andere mooie prijs… Wees snel met inschrijven, want er kunnen maar maximaal 20 deelnemers meedoen met koken!
Kunt u niet koken met komt u wel graag proeven? Kom dan voor het proeven en de gezelligheid naar De Reedery in Katwijk om 16.00 uur om te genieten van deze smakelijke, warme, winterse middag en proef volop van deze heerlijke soepen.

De spelregels zijn simpel: Schrijf u gratis in per email of telefoon bij: dereedery@dsv-verzorgdleven.nl of bel 06-58785560 en vermeldt daarbij beroep, naam, adres en leeftijd. Maak thuis een pan heerlijke erwtensoep, minimaal 2 liter. Kom met deze pan erwtensoep op zaterdag 14 december vóór 15.30 uur langs bij De Reedery, Prins Hendrikkade 155. De volgorde van keuring geschiedt door het trekken van een nummer. Bij de Reedery kunt u de soep verwarmen. Veel succes! En dan… proeven maar!

Jan en Truus al zestig jaar een (h)echtpaar

Jan en Truus vierden hun zestigjarige bruiloft. | Foto: Piet van Kampen

Diamant n Jan Kerpershoek (81) zag het daglicht in Valkenburg en Truus Kerpershoek-Heemskerk (79) werd in Leiden geboren maar groeide op in Oegstgeest. Het diamanten echtpaar herdacht op 12 november dat zij zestig jaar geleden op het stadhuis in Leiden elkaar eeuwige trouw beloofden. Een belofte die zij nimmer hebben verbroken.

Door Piet van Kampen

Het was tijdens een dansavond dat het toen nog jonge stel elkaar voor het eerst in de ogen keek. Na afloop was het buiten mistig en Jan bood aan om haar thuis te brengen. 'Wij gingen de mist in' lacht Jan en Truus direct er over heen 'Maar in ons huwelijk is het nooit mistig geweest'. Dat moge duidelijk zijn want het is een hecht paar dat nog steeds gek op elkaar is ondanks dat Jan sinds februari in de Wilbert woont en uitstekend wordt verzorgd. Zij kregen een zoon, Arjan en zijn ook dol op hun kleinkind Jan Willem.

Na de huwelijksdag trok het stel in bij de ouders van Truus. Voor korte tijd want zij betrokken een woonwagen op het terrein van de toenmalige steenfabriek van de gebroeders Schipholt in Katwijk. Daar verdiende Jan de kost maar na het faillissement ging hij werken bij de Marine in Oegstgeest. Na 10 jaar vonden zij een huisje in het Commandeurspad, verhuisden vervolgens naar de Wassenaarseweg om uiteindelijk een totale nieuwe woning aan de Baron van Wassenaarlaan te betrekken. Nu woont Truus daar alleen maar kan zich met wat hulp goed redden.

De grote passie van Jan was muziekvereniging de UNI waar hij 50 jaar lid van was en 18 jaar de voorzittershamer hanteerde. Vanwege zijn inzet voor de UNI werd hij koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast viste hij ook graag. Truus werkte jarenlang bij de Wilbert en pakte regelmatig een boek of nam de borduurpennen ter hand. Na het pensioen was Jan regelmatig in de keuken te vinden, stapte samen met Truus op de fiets en deden gezamenlijk hun boodschappen.

Veel vakanties werden er in het Duitse Kulz genoten en werden vanwege hun jarenlange komst daar door de plaatselijke burgemeester in het zonnetje gezet. 'We hebben een fijn leven gehad' is het diamanten paar eensgezind en zijn nog steeds gek op elkaar. Hun levenswijsheid: 'elkaar vrij laten voor elkaars hobby's'. Het jubileumfeest werd met een heerlijk diner in familiekring gevierd.

Sint en Pietenactie zet Katwijk aan zee in het licht met optocht

lichtjesoptocht n Na ruim 20 jaar is Stichting Sint en Pietenactie actief met bezoeken bij particulieren, instellingen verenigingen en bedrijven. En ook dit jaar mag de jaarlijks terugkerende lichtjesoptocht niet ontbreken. Inmiddels bij velen bekend en een evenement waar naar uitgekeken wordt.

Op zaterdag 23 november is iedereen vanaf vier uur 's middags welkom in de Zwaaikom in Katwijk, waar dan al veel vrolijke Pieten, een schminkkraam, een springkussen, een PietenDJ en optredens van een Pietenband en Twirlgroep Desiree Katwijk het publiek zullen vermaken voordat de Sint per boot aankomt. De lichtjes voor de optocht kunnen vanaf vier uur gekocht worden á € 5,00 per stuk incl. een cadeautje na afloop. Alle opbrengsten zijn voor het goede doel! De kleurplaat van de intocht kan hier ook ingeleverd worden bij het grote cadeau op het podium in de Zwaaikom.

Om 17.00 uur komt Sinterklaas per boot aan in de Zwaaikom, waarna de Lichtjesoptocht van start gaat. De route loopt via Prins Hendrikkanaal, Tramstraat, Roest van Limburgstraat, Varkevisserstraat richting de Drieplassenweg. Vanaf daar loopt de route via de Koninginneweg, Zuidstraat, Voorstraat terug naar de Zwaaikom. Sinterklaas vindt het erg leuk als de bewoners langs de route naar de verlichte stoet komen zwaaien. Dus vertel het vooral aan familie die op de route woont. Twirlgroep Desiree zal voorop gaan, gevolgd door de junioren van DVS, Sinterklaas, twee gezellige Pietenbands en wel 50 vrolijke Pieten.

De Lichtjesoptocht is een jaarlijks terugkerend evenement van Stichting Sint en Pietenactie. Deze Stichting zet zich met ruim 130 vrijwilligers in om geld op te halen voor het goede doel.
Meer informatie over de optocht of boekingen via www.sintenpietenactie.nl

Sintmiddag in de hoofdbibliotheek

bieb n In de Hoofdbibliotheek aan de Schelpendam organiseren we op woensdag 27 november tussen 14.00 en 16.00 uur een gezellige Sintmiddag voor jonge kinderen. We gaan beginnen met een lekker uurtje knutselen om vanaf 15.00 uur met elkaar te genieten van een muzikaal sinterklaasprogramma van een leerlingenorkest van Muziekschool Katwijk.

Tijdens deze Sintmiddag ligt het voor de hand dat de kinderen iets gaan knutselen dat met Sint en Piet te maken heeft. We gaan aan de slag met allerlei materialen en maken er iets leuks van. Vanaf 15.00 uur schuiven we als vanzelf aan bij muzikale programma van de muziekschool.

Leerlingen van de muziekschool spelen allerlei leuke sinterklaasliedjes en iedereen kan lekker actief meezingen of meedansen. Iedereen is welkom: peuters, kleuters, oudere kinderen en wie maar wil komen luisteren en meedoen aan deze creatieve Sintmiddag.

We gaan er een gezellige en muzikale Sinterklaasmiddag van maken op woensdagmiddag 27 november in de Hoofdbibliotheek aan de Schelpendam. De toegang is gratis.

AVG blijkt een wassen neus

Is de Algemene Verordening Gegevensbescherming een wassen neus? Iedere organisatie, van verenigingen tot bedrijven, van groot tot klein is opgezadeld met de bescherming op de privacy.

Wil het goed gebeuren dan moeten elke drie maanden de lijsten kritisch worden doorgelopen. Het is belangrijk voor onze privacy of men het er mee eens is of niet of het soms te ver doorgevoerd is of niet, het is bij wet geregeld en men dient er aan te voldoen. De Autoriteit Gegevens Bescherming ziet er op toe dat zij de AVG-verklaring up-to-date houden. Veelal wordt gedreigd met een, niet te onderschatten, boete.

Nu is er in den landen een bond actief die zelf zegt zich in te zetten voor ouderen in onze samenleving. Dat vaak praktijk anders is laten we hier maar even in het midden. Wat wel een kwalijke zaak is dat deze organisatie ongestraft de privacy kan schenden. Toen enkele jaren geleden tienduizenden mensen hun lidmaatschap bij deze bond opzegden, hadden zij hun gegevens volgens de AVG moeten vernietigen.

Nota bene bestuurders van nieuwe seniorenverenigingen werden bedreigd met juridische stappen omdat zij, volgens deze bond, onterecht oude ledenlijsten hanteerden. Kennelijk zijn zij niet bang voor represailles van de AGB dat zij zo te werk gaan. Oud-leden, die hun lidmaatschap drie jaar geleden hebben opgezegd, ontvangen nu een mail waarin groot staat aangegeven 'Gefeliciteerd met uw lidmaatschap'. De mensen die hier op hebben gereageerd kregen als antwoord: 'onze excuses met het presenteren van onze website is iets misgegaan'. Nu kan het natuurlijk maar niet dat zo'n foute melding nu al enige weken duurt. Het belangrijkste is dat er gegevens worden gebruikt die zij allang niet meer in hun bezit mochten hebben. De AGB had hier ook snel op moeten reageren, tenzij…
We adviseren iedereen deze mail te beantwoorden, het hoeft niet uitgebreid, maar reageer omdat je het nooit weet hoe deze z.g. bond boven en onder de wet staat. Tevens wordt de bal zo teruggekaatst. Ze zullen toch zelf ook die mail moeten openen.
Maar genoeg over deze narigheden. Er is namelijk ook zoveel positief nieuws te melden. Er komen nog steeds meer voorzieningen voor senioren in het Huis van de Buurt. Verheugend nieuws. Maar ook met de feestdagen in aantocht is er veel te beleven in het Dienstencentrum. De vrijwilligers krijgen aandacht, zangers verzorgen een optreden in de Oude Kerk op 13 december, er zijn de kerstmiddagen etc.
Er is veel ruimte verloren gegaan voor die z.g. bond. Nodig maar wel jammer. Kijk daarom voor meer info op www.aobk.nl

Shell de Jong is de op twee na beste tankshop van Nederland

Het team van Eet & Gerei is trots op hun derde plek. | Foto: PR

Tankshop n Aan het einde van de eerste beursdag van de Tankstation Vakbeurs 2019 maakte de jury de winnaar bekend van de Tankstation Challenge. Shell de Jong met tankshop 'Eet & Gerei' in Katwijk aan Zee haalde hierbij de derde plek. Op basis van een selectievoorronde, mystery visits en bezoek door de vakjury werden de finalisten beoordeeld. Shell de Jong met tankshop Eet & Gerei eindigde in de top 3 'Beste tankshop van Nederland'!

Ruim twee jaar geleden opende Eet & Gerei haar deuren. Een initiatief van Shell de Jong om te anticiperen op de veranderende trends en consumentenbehoeftes in de wereld van on-the-go consumptie. De eerste shop in Katwijk, waar consumenten kennis maken met zo'n 100 vierkante meter vol on-the-go concepten, slimme oplossingen en vernieuwende producten en recepturen voor zowel thuis als onderweg. Een innovatief winkelconcept dat een groot succes bleek en nu wordt beloond met deze derde plek.

Na de uitreiking vertelt Harold de Jong, eigenaar van de Shell-locatie en tankshop Eet & Gerei: "Wetend dat er meer dan 4000 tankstations zijn in Nederland, waarvan meer dan 2000 met een shop, is het natuurlijk een super prestatie, waar we trots op zijn." welke we graag vieren en zeer trots op zijn.

De ultieme ingrediënten voor de shop zijn onder meer gemak, gastvrijheid, beleving en een uitgekiend assortiment aan food, tabak, non-food en services. De Jong vervolgt zijn verhaal met het feit dat Eet & Gerei regelmatig experimenteert met een wisselend aanbod. "In zoetwaren focussen we bijvoorbeeld op de fun-factor. Daarom hebben we vanaf dit weekend een Colorworks-installatie van M&M's, waarmee gasten zelf hun bakje vol regenboogkleuren kunnen tappen."

De komende periode zijn er leuke acties en aanbiedingen voor de klanten. "We willen deze derde plaats uiteraard met hen vieren. Zonder onze klanten hadden we dit niet kunnen waarmaken."

Echtscheidingsspreekuur Kwadraad in De Burgt

kwadraad n In de gemeente Katwijk is een echtscheidingsspreekuur voor inwoners die vragen hebben over (echt)scheiden. Kwadraad Maatschappelijk Werk organiseert dit spreekuur samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin en het Team Sociale Ondersteuning.

Het spreekuur is voor inwoners die overwegen of al besloten hebben te gaan scheiden en hier meer over willen weten. Ook ouders die al uit elkaar zijn en problemen hebben met de omgangsregeling voor de kinderen kunnen er terecht.

Er is een maatschappelijk werker en een mediator/pedagoog aanwezig voor informatie, advies en emotionele ondersteuning. Daarnaast is er evt. een advocaat beschikbaar voor juridisch advies. Mocht er meer of langere begeleiding nodig zijn, dan kunnen er vervolggesprekken aangeboden worden.

Het echtscheidingsspreekuur is sinds oktober op donderdag in de even weken van 14.00 tot 15.00 uur bij het Team Sociale Ondersteuning in De Burgt aan het Burgemeester Koomansplein 1 in Rijnsburg.

SuperSonic in Boemerang

live n p zaterdag 23 november staat SuperSonic op de bühne van de Boemerang.

De formatie SuperSonic is een superstrakke pop/rock coverband uit Zuid-Holland. In een klassieke bezetting (drums, bas, gitaar, zang) spelen ze iedere zaal plat. De band bestaat gerenommeerde namen uit de scene. Het repertoire bestaat uit verrassende en vergeten pop/rock hits uit de afgelopen decennia. De deuren van de Boemerang gaan open om 20.30 uur. Zoals altijd is de toegang gratis.

Volop kerstsfeer bij Tuincentrum Moerkerk

Volop kerstboomornamenten zijn te vinden aan de omgekeerde bomen. | Foto: Monica Teunissen

kerstshow n Het is weer tijd voor winterse gezelligheid. Om huis en tuin in kerstsfeer te brengen is weer een breed assortiment aan mooie spullen te vinden bij Tuincentrum Moerkerk. Op het gemak kijken en kiezen wordt weer gezellig en gemakkelijk gemaakt met de vertrouwde kerstshow.

Wie de plantenkas binnenloopt, kan niet om de kerstshow heen. Diverse kersthoekjes zijn te vinden door de gehele plantenkas heen. Wie rustig de tijd neemt om de diverse displays te bekijken laat zich verrassen door vele leuke trendy en vooral ook unieke ornamenten. Natuurlijke ornamenten, vervaardigd uit eerlijke natuurlijke materialen zoals hout, voeren nog altijd de boventoon. Niet meer weg te denken. Nieuw zijn ornamenten gemaakt van cortenstaal in roestkleur. Mooi om te combineren met roomwit of goud. Het assortiment laat zich samenvatten als gezellig, knus met een tikje vintage. "Bij ons vind je geen massawaar", verklaart bedrijfsleider Hermien niet zonder trots. "We kopen op dezelfde beurzen in als onze collega's maar we pikken er net andere leuke spullen uit."

Een leuk detail is dat amateurfotografen van diverse KBO-afdelingen uit de streek de jaarlijkse traditie hebben om in alle rust de diverse elementen van de kerstshow op de gevoelige plaat vast te leggen.

Eind deze maand arriveert een lading fraaie ranke nordmann-kerstbomen. Daarnaast zijn er nu al mooie blauwsparren op kluit en zilversparren. De bomen worden desgewenst door de hoveniers voorzien van een kruis en verpakt in plastic zodat ze meteen de auto in kunnen zonder in de zomer nog naalden te vinden. Chris Moerkerk hanteert persoonlijk de zaag om te zorgen dat de bomen keurig rechtop staan. Voor binnen en buiten is er een mooi en uitgebreid assortiment LED-verlichting op netstroom of batterijen. Binnen een handomdraai kun je een boom of je huis vol lichtjes hebben hangen. Een goed advies spreekt hierbij voor zich.

kerststukken

Voor de creatievelingen zijn er volop materialen te vinden om een mooi kerststuk te maken: oasis, groen in alle soorten, kaarsen, decoratiemateriaal; alles is op voorraad. Voor wie het zelf maken te lastig vindt, zijn er vanaf eind deze maand kant-en-klare kerststukken te koop.

vuurwerk

Om het jaar knallend uit te luiden is Tuincentrum Moerkerk ook dit jaar weer het adres. In de laatste dagen van het jaar is er mooi sier- en keihard knalvuurwerk te koop. De verkoop van vuurwerk is op zaterdag 28 december tot 17.00 uur, maandag 30 december tot 20.00 uur en op dinsdag 31 december tot 17.00 uur. Binnenkort valt de vuurwerkfolder huis-aan-huis op de mat en ligt deze in het tuincentrum aan de Wassenaarseweg 71A.

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 20 november

09.00 uur: Damesgym

14.00 uur: Country Line Dans

19.30 uur: Koor De Voltreffers

Donderdag 21 november

10.00 uur: Soos
14.00 uur: Ouderensoos
20.00 uur: Jokeren

Vrijdag 22 november

10.00 uur: Soos

19.30 uur: Darten

Zaterdag 23 november

10.00 uur: Soos club
21.15 uur: Vrije Dansavond

Maandag 25 november

19.00 uur: Biljarten

19.30 uur: Country Linedance

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal, gymzaal Van Lierestraat

Dinsdag 26 november

19:45 uur: Bridge

20.00 uur: Sjoelen

De Coligny

Donderdag 21 november

14.00 uur: Seniorensoos De Eendracht
20.00 uur: Linedance-lesavond. Zaal open vanaf 19.00 uur

Zaterdag 23 november

20.00 uur: Vrije country linedance Zaal open vanaf 19.00 uur.

Maandag 25 november
20.00 uur: Mozaieken of andere hobby´s.

Dinsdag 26 november

20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Noord-Noordoost

Woensdag 20 november

09.30-10.30 uur: Zumba
18.00 uur: Junioren, Senioren majoretten in Pieter Groen
18.30-20.00 uur: Bingo vanaf 6 jaar

Donderdag 21 november

09.45-10.45 uur: Conditietraining
14.00-16.00 uur: Dammen senioren
20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Vrijdag 22 november

20.00 uur: Bingo.

Zaterdag 23 november
20.00 uur: Folk (K&O)

Maandag 25 november

17.30-18.30 uur: kl. Jeugd majorette
18.30-19.30 uur: gr. Jeugd majorette
20.00-22.00 uur: Repetitie gezelligheidskoor Kattuks Volk. Kom eens vrijblijvend meedoen

Dinsdag 26 november

10.00-12.00 uur: Linedance
13.30-15.30 uur: Linedance
18.30-20.00 uur: Jeugddammen vanaf 6 jaar
20.00 uur: Dammen

Zangavond met Vierboet

senioren n Zo aan het eind van het jaar met het kerstfeest in het verschiet hebben de meeste koren weinig tijd meer, daarom is de organisatie van de zangavonden in het Dienstencentrum blij met de komst van de Vierboet.

Het 25 oude koppen tellend koor komt op 21 november naar de Zwanenburgstraat 62 met veel nieuwe koorleden samen zingen en luisteren. De zangavond duurt van 19.30 tot ca. 21.30 uur. Toegang en koffie/thee gratis.

19 / 30

Degelijk Katwijk wint op De Krom van De Treffers

Marciano Mengerink wordt gehinderd door Bryan Sirvania van De Treffers. | Foto: OrangePictures Foto: WJ Dijkdrent

voetbal n Na de nederlaag tegen Spakenburg stond er behoorlijk wat druk de ketel in Katwijk. Een degelijk Katwijk wist zich in eigen huis echter te herpakken en voetbalde zich naar een eenvoudige winst. De Treffers werden met 2-0 verslagen.

Er werd wat afgemopperd op De Krom gedurende de afgelopen weken. Zeker na de onnodige nederlaag in tegen laagvlieger Spakenburg. Het woordje crisis viel weliswaar nog niet, duidelijk werd wel dat er wat druk op de ketel stond. En dan stond ook nog eens het duel met De Treffers op het programma. De elf van Jan de Jongen verloren de eerste twee duels, maar bleven sindsdien ongeslagen. Bepaald geen tegenstander om je weer even lekker in vorm te spelen, dus.

De Katwijkers speelden onrustig, bij vlagen zelfs slordig, maar zagen wellicht ook al meteen dat De Treffers niet de verwachte tegenstand bood die vooraf werd verwacht. De oranjehemden hadden het verdedigend in ieder geval goed op orde, aanvallend zocht het nog naar rust en grip. Langzaamaan werd die ook gevonden door de oranje-zwarte elf, waar deze week Robbert Susan geschorst moest toekijken, maar voor Bergkamp weer eens een plekje was gevonden na lang blessureleed.

De lange aanvaller fungeerde als prima kapstok voor de aanvallers om hem heen, al wisten Marouane Afaker, Mike van den Ban en Marciano Mengerink daar in de eerste helft nog niet van te profiteren. De lukte pas 10 minuten in de tweede helft, toen Katwijks topschutter Van den Ban de 1-0 wist binnen te schuiven. Daar bleef het lang bij, De Treffers konden überhaupt geen potten breken, invaller Jordy Hilterman zou namens de Katwijkers pas vlak voor tijd de score verdubbelen.

De oranjehemden toonden zich tegen de Groesbekers degelijk, al kon het zeker in aanvallend opzicht nog iets effectiever. In aanloop naar de derby tegen Rijnsburgse Boys is de druk in ieder geval wat van de ketel.

Rijnvogelvrouwen zijn maatje te klein voor de koploper

n Bovenkant topklasse nog te hoog gegrepen

voetbal n Geen schande om met 4-0 te verliezen van veruit de beste opponent die Rijnvogels tot nu toe heeft getroffen in de competitie. Saestum kwam, zag en overwon. Maar kreeg de overwinning zeker niet zonder slag of stoot in de schoot geworpen. Bij Rijnvogels gaf ditmaal niet iedereen direct thuis om voor een stunt te zorgen, maar uiteindelijk herstelde het zich goed en kan het tevreden terug kijken op het treffen met de tienvoudig landskampioen.

De Katwijkse formatie had vertrouwen getankt uit het treffen met Be Quick en wilde er tegenaan gaan in Zeist. Wel had het vorige week schade opgelopen in de vorm blessures voor Tirza Kromhout en Loraine Kuyt, twee belangrijke pionnen in het aanvalsspel van Rijnvogels. Saestum schroefde van meet af aan het tempo een stuk hoger op dan vorige week en de promovendus kwam nauwelijks in de duels.

Tot grote kansen kwam het echter niet, maar een belegering op eigen helft werd het wel. Na ongeveer een half uurtje werd de ban gebroken. Er werd mooi weggedraaid in de zestien en keeper Kelly Steen zag de bal langs zich heen over de lijn rollen. Daarna twee forse kansen voor Rijnvogels op de gelijkmaker. Een uitbraak lanceerde Mandy de Boer, maar de rappe spits liet zich veel te ver naar de zijkant drijven wat een rollertje tot gevolg had. Een prachtige solo van Wilan Gies Broesterhuizen eindigde daarna helaas in de handen van de keeper. Waar Rijnvogels op wat waarschuwingsschoten na weinig weg gaf had het vlak voor rust een beetje pech met de tweede treffer van de middag. Een schot van dertig meter plofte via de lat en de rug van de uitstekende spelende keeper Kelly Steen binnen.

Na rust een agressiever Rijnvogels met uitblinkers Anique van der Klaauw, Ramona van der Harst, Wilan Gies Broesterhuizen en Romy Scherpenzeel die voorop in de strijd gingen. Aanvallend kwam Rijnvogels niet veel meer in het spel voor, maar enkele speldenprikjes lieten de gastvrouwen toch alert blijven. Rijnvogels bleef enthousiast weerstanden bieden maar moest na een uur toch de derde treffer van de middag toestaan, een van de weinige echt uitgespeelde aanvallen die een kans tot gevolg hadden deze middag. De vierde treffer was een cadeautje van de vervelende aanwezig zijnde leidsman Wigchers, die een duel een halve meter buiten de zestien beoordeelde als een strafschop voor Saestum. Ongelofelijk maar waar, het deed echter niets af aan de krachtsverschillen en het spelbeeld waar Saestum de lakens uitdeelde.

Een terechte nederlaag in vooraf aangevinkte bonuswedstrijd, Rijnvogels moet de punten halen in de andere wedstrijden. Saestum beschikt over een prachtige selectie die jarenlang topklasse ervaring in de benen heeft en mooi voetbal op de mat legt. Rijnvogels komt net kijken en heeft er alles aan gedaan om met opgeheven hoofd Zeist te verlaten. Volgende week tegen RVVH nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dan zal het meer aan voetballen toe kunnen komen en gaat het met enthousiasme, lef en veel vechtlust er voor zorgen dat er weer puntjes aan het totaal bijgeschreven kunnen worden.

FC Rijnvogels is ronde verder in bekertoernooi

Max van Steen schiet de derde treffer binnen. Foto: Piet van Kampen

n Eerste verzuimt hogere score te boeken

Voetbal n Hoofdklasser FC Rijnvogels tegen vierdeklasser Rhoda '76. Op papier de reus tegen Klein Duimpje. Maar de blauwen uit Bodegraven verweerden zich dapper en wensten zich niet naar de slachtbank te leiden en hielden de te verwachten schade beperkt tot een zeer acceptabele 4-1 nederlaag. Saillant detail:clubscorer Jaap van Duijn wist vandaag het net achter doelman Renaldo van Poelgeest niet te vinden. Centrumspits Max van Steen die de vijandelijke touwen voordien moeilijk wist te vinden, vond deze vandaag tot twee keer toe wel. Het betekende de helft van de magere productie daar waar van tevoren op een hogere uitslag door insiders was ingezet.

In de eerste helft had de thuisclub haar kruit al verschoten. De eerste inslag in het Bodegraafse verdedigingsbolwerk vond plaats na een kwartier waarin de opponent zich enigszins de gelijkwaardige toonde maar Dennis Bakker de score zag openen. Dat de Vogels de baas in eigen huis bleven lang in de lijn der verwachtingen. Bij een gevaarlijke tegenstoot van de gasten moest Kevin Wijmer een gevaarlijke situatie onklaar maken maar verder was het de thuisclub wat de klok sloeg zonder een hoog niveau te bereiken.

Veel balbezit, open spel over de vleugels en veel vaak stuklopende combinaties door het midden. Dit was vooral kenmerkend in de tweede helft toen na de ruime 4-0 ruststand de frivoliteit en de nonchalance hand in hand gingen. De stug verdedigende opponent wist de schade beperkt te houden. Die voordien al tot 4-0 was opgelopen omdat Max van Steen eindelijk zijn taak als doeltreffende spits weer op zich had genomen. Na een vrije trap van Jaap van Duijn deponeerde Arie de Vreugd na een kopduel het leer voor de voeten van de gretige spits en doelman Renaldo van Poelgeest voor de derde keer liet vissen nadat Luuk Slegt kort voordien de tweede treffer had aangetekend. Nog voordat de warme thee kon worden genuttigd had Max van Steen uit de draai de vierde voltreffer achter Van Poelgeest gejekkerd en hiermee het krachtsverschil tot uitdrukking gebracht.

Dat na de hervatting de score zou worden opgevoerd leek een zekerheidje. Zekerheidjes bestaan niet zoals zou blijken. Het spervuur op de Bodegraafse vesting werd geopend maar er werden geen gaten in de verdedigingslinie gevonden. Steker nog, de bezoekers deden via een mooie treffer van Esli Westmaas nog iets terug en kregen zelfs nog de mogelijkheid op een tweede treffer die doelman Arie van der Niet wist te voorkomen. Daarmee was de Rhoda '76-koek wel op en werd het een kwestie van tegenhouden om verdere averij te voorkomen. Kunst-en-vliegwerk-doelman Van Poelgeest was hier een sprekend voorbeeld van, bleef het uiteindelijk tot een voor Rhoda '76 acceptabele 4-1 nederlaag beperkt.

DVS en Support Act brengen kerstshow

concert n Op vrijdagavond 13 en zaterdagavond 14 december is er een bijzondere kerstshow Christmas with Friends van de Marchingband van DVS samen met de bekende coverband Support Act. In de sfeervolle entourage van het clubgebouw van DVS brengen zij een gevarieerd programma van swingende kersthits en bekende Christmas Carols. Aanvang: 20.00 uur. Locatie: Nieuwe Duinweg 51. Kaarten: € 12,50 verkrijgbaar via www.dvskatwijk.nl

Jelle Schaap is vanuit de werkgroep Marchingband verantwoordelijk voor de organisatie van de show. Schaap: "Natuurlijk hebben we bij DVS ieder jaar de Kerstviering met de gehele vereniging. Een traditie waar we met alle drie onze orkesten samen Kerst vieren. Maar vier jaar geleden hebben we als Marchingband ook eenmalig een concert gegeven vol swingende Christmas Carols. Dat werd toen een geweldig succes met twee uitverkochte avonden in het clubgebouw. Daarna kwamen er ieder jaar vragen van het publiek wanneer we toch weer eens een Kerstshow gaan brengen. En dat gaan we dus dit jaar doen!"

Voor de show wordt een samenwerking aangegaan met coverband Support Act. Eén van de langst bestaande coverbands van Katwijk die in de afgelopen 20 jaar al speelde op vele lokale en regionale podia. Schaap: "Een bekende naam voor het Katwijkse publiek. Normaal spelen ze alles wat in de Top2000 staat maar speciaal voor onze Kerstshow gaan ze vol voor de kersthits die we allemaal meezingen op Sky Radio, dat wordt een geweldige combinatie met de bekende volle sound van de Marchingband."
Op de vraag wat het publiek dit jaar mag verwachten licht Schaap alvast een tipje van de sluier op: "De Marchingband is al een paar weken aan de slag met nieuwe spannende arrangementen. Full swing versies van 'All I want for Christmas is You' en 'Santa Claus is coming to town'. Het ingetogen 'Last Christmas'. Maar ook het serene 'Silent Night' en 'Hallelujah' in combinatie met gospels als 'Go Tell it on the Moutain'."

De entourage van het bijzondere clubgebouw van DVS speelt natuurlijk ook mee. "Het clubgebouw wordt helemaal in kerstsfeer gebracht, zowel de ruimte als de beleving via een reusachtig scherm achter het orkest en de band. Voor het publiek heerlijk om te ontspannen ter voorbereiding op de komende kerstdagen." Per avond is er plaats voor 200 bezoekers die allemaal kunnen zitten in de grote zaal. Schaap: ''Een intieme setting, hier is bewust voor gekozen."

nieuws / sport

Quick Boys bezorgt ASWH in slotminuut nederlaag

Tommy Bekooij passeert Lars Bosscha van ASWH. | Foto: OrangePictures

Voetbal n Na twee winstpartijen op rij moest ook naaste concurrent ASWH eraan geloven. In een wedstrijd waarin weinig gebeurde en waar het ernaar uitzag dat de wedstrijd zonder doelpunten zou eindigen trok Quick Boys aan het slot van de wedstrijd alsnog aan het langste eind. Een laat doelpunt van Ivaillo Staal deed ASWH de das om.

Aangezien beide tegenstanders de punten maar al te goed kunnen gebruiken was voorzichtigheid troef in deze wedstrijd. Zowel ASWH als Quick Boys namen alle tijd om de kat uit te boom te kijken. Voorlopig lag het initiatief bij ASHW dat daarmee een aantal hoekschoppen afdwong die de blauwwitte defensie niet konden verontrusten.

Na ruim tien minuten spelen probeerde Koen Wesdorp met een hard schot doelman Paul van der Helm te passeren maar plaatste de bal naast het doel. In deze wedstrijdfase probeerde ook Sam van de Kreeke de score te openen, ook hij plaatste de bal over het doel.

Zonder dat beide tegenstanders verder tot doelkansen kwamen verstreek de tijd. Pas halverwege de eerste helft liet ASWH zijn tanden weer eens zien toen Fabian Korporaal Sam van de Kreeke vond die de bal over het doel van Paul van der Helm plaatste. Pas in deze fase van de wedstrijd liet Quick Boys zich aan de andere kant van het veld gelden. Uit een vrije schop van Jeffrey Ket werd Tommy Bekooij gevonden die de bal onvoldoende onder controle kreeg om het doelman Michel Franken moeilijk te maken. Voor ASWH kreeg oude bekende Kenny Anderson nog een prima kans de score voor ASWH te openen, ondanks alle ruimte die de blauwwitte defensie Anderson bood moest deze zijn meerdere in doelman Van der Helm erkennen.
Zo zouden beide tegenstanders over en weer de in de loop van de eerste helft gelegenheid zoeken de score te openen. Beiden wisten het net niet te vinden. Beiden wilden deze wedstrijd niet verliezen en acteerden daarom uiterst voorzichtig. Weliswaar creëerde ASWH meer gevaar dan Quick Boys, bij de Ambachters ontbrak het raffinement om de score te openen. Aan de andere kant kon Quick Boys offensief geen vuist maken. De aanvallers hadden het moeilijk tegen de boomlange verdedigers van ASWH.

In de tweede helft was het wedstrijdbeeld van de eerste helft weer snel zichtbaar. ASWH bleef op zoek naar de voorsprong maar bleef onmachtig het net te vinden. Na een paar minuten leek Tommy Bekooij gevaarlijk te worden voor Quick Boys. Kappend en draaiend zocht Bekooij een positie om de bal op doel te plaatsen, het schot verdween net naast het doel.

Met nog een half uur te gaan bracht coach Edwin Grünholz zijn eerste wissel. Dennis Kaars werd naar de kant gehaald voor Jesper de Vré. Die wissel en ook de latere wissels die ook bij ASWH werden gebracht lieten het wedstrijdbeeld niet kantelen. ASWH bleef aandringen maar bleef onmachtig het net te vinden terwijl ook Quick Boys nog steeds geen kans zag de defensie van ASWH in de problemen te brengen.

Op het moment dat men zich al leek te hebben neergelegd bij een puntendeling troefde Quick Boys in de slotminuut van de wedstrijd alsnog toe. De verdediging van ASHW was in de problemen geraakt bij een hoekschop van Quick Boys. Waar de bal in eerste instantie nog kon worden weggewerkt kwam deze in de voeten van Jeffrey Ket die aflegde op Ivaillo Staal. Staal werkte de bal langs doelman Michel Franken het doel in. In de nog resterende tijd wist ASWH die achterstand niet meer weg te werken, net als in de vorige wedstrijd kon Quick Boys in de slotminuten van de wedstrijd weer drie punten aan haar totaal toevoegen.

Grasshoppers H1 verliest van Bemmel

| Foto: Wim Kulk Foto: Wim Kulk

Basketbal n Zonder Youri van der Linden, Jim van Zijl en de gebroeders Breel moest Sportiff Company Grasshoppers Heren 1 naar Bemmel om het op te nemen tegen de nummer 1 van de competitie. Jake Prins was ondanks een keelontsteking toch omgekleed en was daarmee de 7e speler waarmee Grasshoppers het deze wedstrijd moest doen.

De mannen begonnen sterk aan de wedstrijd. Met name Idir Bourjouane kon gemakkelijk zijn man verslaan en de bal delen voor een open schot of zelf naar de basket driven. Na het eerste kwart, dat eindigde met een voorsprong van 5 punten, begon Dolphins echter een stuk beter te spelen en kwamen de Katwijkers op achterstand. Dit kwam voornamelijk door de vele aanvallende rebounds die Dolphins kon pakken. De tweede kansen die zij hiermee creëerden werden goed benut.

Grasshoppers begon het derde kwart met een achterstand van 9 punten en deze liep direct op door het sterke aanvallende spel van Dolphins. Met name Keime Helfrich (36 punten) was moeilijk af te stoppen en schoot bijna al zijn driepunters raak. Grasshoppers vocht zich toch weer terug in de wedstrijd en kon het gat dichten tot 7 punten verschil. Dit leek het omslagpunt van de wedstrijd te worden maar helaas was deze comeback van te korte duur.

In het vierde kwart was duidelijk te zien dat de kleine rotatie van nu slechts 6 man zijn tol begon te eisen. De laatste minuten van de wedstrijd konden de Dolphins volledig hun gang gaan. De vele driepunters en makkelijke scores die zij in de slotfase konden maken resulteerde in een eindstand die een wat vertekend beeld geeft van de gehele wedstrijd: 109-80.

Zaterdag 23 november speelt Heren 1 om 18.30 uur thuis in sporthal Cleijn Duin tegen Uball uit Utrecht.

Tot en met 4 december

• Sinterklaashuis op het Emmaplein. Woensdag 14.00-18.00 uur en zaterdag 12.00-17.00 uur.

Woensdag 20 november

14.00 uur: Kindercollege Amnesty International met KinderRechtenReis in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Vrij entree.
14.30 uur: Poppentheater bij K&O Katwijk: 'Piet redt het Sinterklaasfeest'. K&O Katwijk, Sluisweg 16. Entree € 6,00.
15.00 uur: Kidsbingo in TriPodia, Hoornesplein 155. Meedoen kan vanaf € 3,00.

Donderdag 21 november

16.00 uur: Workshop: 'Ontwerp je eigen game met Bloxels' in de bibliotheek, Schelpendam 1. Meedoen kost € 3,00.

Vrijdag 22 november

20.30 uur: The Box Live. The Box, Valkenburgseweg 50a.

Zaterdag 23 november

10.00-12.00 uur: Kinderworkshop knutselen in het Katwijks Museum, Voorstraat 46. Meedoen kost € 3,50 iets te drinken en iets lekkers.
20.30 uur: Folkconcert Coracle in 't Zandgat, E.A. Borgerstraat 58. Kaarten kosten € 12,00 in de voorverkoop.

Woensdag 27 november

14.00-16.00 uur: Sintmiddag in de bibliotheek, Schelpendam 1.
15.00-16.30 uur: Vet Coole Sintshow! in TriPodia, Hoornesplein 155.

Vrijdag 29 november

20.30 uur: The Box Live. The Box, Valkenburgseweg 50a.

Zaterdag 30 november

14.00-16.00 uur: Workshop 'Stempels snijden: maak je eigen kerstkaarten' in de bibliotheek, Schelpendam 1. Meedoen kost € 7,50.
15.30-18.00 uur: Matineeconcert COK Hallelujah in de Vredeskerk, Baljuwplein 1.

Zondag 1 december

10.30-16.00 uur: Sinterklaasritten bij Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg 1 te Valkenburg.

Maandag 2 december

20.00 uur: Quizavond bij Café The Pocket, Badstraat 38. Meedoen kost € 10,00.

Vrijdag 6 december

20.30 uur: The Box Live. The Box, Valkenburgseweg 50a.

Zondag 8 december

15.30-18.00 uur: The Pocket akoestisch: Just2. Café The Pocket, Badstraat 38.

12.00 uur: Katwijk NU; Intocht Sinterklaas; RTV Sport; 18.00 uur: Katwijk NU; Intocht Sinterklaas; RTV Sport; 21.30 uur: Katwijk NU; Intocht Sinterklaas; RTV Sport.

Woensdag 20 november
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Herhaling RTV Magazine van afgelopen zaterdag; 23.00 Non-stop muziek;

Donderdag 21 november
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;

Vrijdag 22 november
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;

Zaterdag 23 november
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 18:00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 Op De Hollandse Toere, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Coby Boere; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;

Zondag 24 november
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 09.30 uur een kerkdienst vanuit de Protestante Gemeente Rijnsburg (Immanuëlkerk); 11.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel: 071-4013551; 13.00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14.00 Non-stop muziek; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Christelijk Gereformeerde Kerk Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Katwijk; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Historische Maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;


Maandag 25 november
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, Hans Pley; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;

Dinsdag 26 november
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 22.00 Muziek voor twee

Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws. Doordeweeks tussen 07.00 en 19.00 uur op de halve uren en eigen lokaal bulletin.

Frequenties: RADIO: Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142. TELEVISIE: Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131.

Huis van de Buurt

De activiteiten van de AOBK vinden plaats in Dienstencentrum de Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62. Expositie 'Eenzaamheid in beeld' gedurende de maand november.

Woensdag 20 november
09.30:-11.30 uur: fietsen
10.00-12.00 Koffie inn
10.00-14.00 uur: Koffie +
11.15-14.00 uur: Mannen koken
14.00-16.00 Meer bewegen voor ouderen
19.00-21.30 uur: Vrij biljarten


Donderdag 21 november
09.30-10.45 uur: Mantelzorgondersteuning
10.00-11.30 uur: Formulierenbrigade
10.00-12.00 uur: Info-ochtend. Thema: Wilsonbekwaam.
10.00-12.00 uur: Crea-ochtend
11.15-14.00 uur: Mannen koken
14.00-17.00 uur: Jokeren & klaverjassen
19.30-21.30 uur: Zangavond De Vierboet

Vrijdag 22 november
08.00-10.00 uur: Bloedprikken

Maandag 25 november
10.00-11.30 uur: Koek en Soepie
13.30-16.30 uur: Schilderen
14.00-17.00 uur: Vrij klaverjassen

Dinsdag 26 november
09.00-12.30 uur: Rabo Servicepunt
09.30-10.00 uur: Mannenzang
10.00-11.30 uur: De Vierboet
10.00-14.00 uur: Koffie +
10.00-12.00 uur: Computer Info
10.00-12.00 uur: Wijkregisseur
10.00-12.00 uur: Ouderenspreekuur
14.00-15.00 uur: Taalcursus
14.00-16.30 uur: Damessoos
19.00-22.30 uur: IOV

Het Huis van de buurt is elke dag geopend van 9.30 tot 16.30 uur. De biljartkamer is eveneens elke
dag geopend. Info over activiteiten staat op www.aobk.nl

Agenda Kat-Rijn

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, Louise de Colignylaan 7. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen van 55 jaar en ouder. www.Kat-rijn.nl

Woensdag 20 november
09.30-11.30 uur: Schilderen
14.00-15.30 uur: Line-dance

Donderdag 21 november

09.15-10.15 uur: Yoga
10.30-11.30 uur: Yoga
14.00-16.30 uur: Klaverjassen/Jokeren

Vrijdag 22 november
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Maandag 25 november
09.15-10.15 uur: Yoga
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Dinsdag 26 november
10.00-11.30 uur: Line-dance
13.30-14.40 uur: Mannenzang
14.00-14.45 uur: Meer Bewegen voor Ouderen
15.00-16.00 uur: Dameszang