De Rijnsburger

2 juli 2020

De Rijnsburger 2 juli 2020


Niet fietsen over voetpad

Foto: CvdS

Kanaalpad Zuid-West. Dat is een wandelpad en GEEN fietspad. Hoewel het pad uitnodigt om (door) te fietsen. Vooral als je met de fiets vanaf de Wingerd komt en bijvoorbeeld naar de Petr. Van Saxenstraat wilt… Sinds vorige week staat het er toch echt duidelijk. Zelfs twee keer. Een verkeersbord dat aanduidt dat het hier om een voetpad gaat. En nu ook op het voetpad zelf aangegeven middels een wit geverfd voetpad teken. Dit houdt in dat je hier alleen wandelend overheen mag. Dus niet met de fiets, scooter, motor of een 45km wagen. Kwestie van mentaliteit: de fietsbrug gebruiken.

Met de fiets linksaf de fietsbrug gebruiken of iets eerder rechtsaf de Evertsenstraat in. Rechtdoor is een voetpad. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Zomerserie over tuinieren

hobby n Door de coronacrsis kon de Open Tuinenroute niet doorgaan. Er zijn veel prachtige tuinen in Rijnsburg en Valkenburg te vinden. Een echte tuinenliefhebber is natuurlijk erg trots op zijn of haar tuin. In het aanleggen en onderhouden ligt veel passie en daar wordt veel tijd besteed.

In de zomerserie 'Mijn tuin, mijn trots' wil de redactie een podium geven aan tuiniers en hun tuinen. Wie in deze - zeg maar - tuinenroute op papier zijn of haar tuin wil presenteren kan hiervoor contact opnemen met de redactie van De Rijnsburger. Dat kan op werkdagen via telefoon 06-10885888 of stuur een mail naar redactie@derijnsburger.nl. Vertelt u vooral iets over uw tuin en stuur een foto mee (minimaal 1 Mb).

>Pont drie dagen onbereikbaar

Asfalteren n Als alles volgens het plan van aannemer en gemeente Oegstgeest verloopt wordt op het Valkenburgerveerpad woensdag 8, donderdag 9 en vrijdag 10 juli een nieuwe deklaag rood asfalt aangebracht. Het pontje is deze dagen vanaf de Rijnsburgse – Oegstgeestse zijde onbereikbaar en vaart dan niet. Zie ook de informatie op Facebook van Het Valkenburgs Pontje. https://www.facebook.com/valkenburgspontje.

Foto: pr

Toch
op
schoolkamp

Het was warm maar wel heel gaaf

Streep door
Maranatha
Huis

Brief naar
Minister
Financiën

Eerste n bedrijven Unmanned Valley Gebouw 356

3 / 20

Zorgen om zorgverlener DSV

Gemeente moest de knip wel trekken

Herstel n Uit gemaakte fouten dient lering te worden getrokken. De garantstelling van 55 miljoen in 2013 aan DSV ten behoeve van nieuwbouw doet de gemeente nu pijn. Inmiddels heeft die ruim 2 miljoen aan rente en aflossingen aan de creditverstrekkers van de zorgorganisatie moeten dokken. Kan DSV dit bedrag en mogelijk nog meer in de toekomst terugbetalen?

Door Piet van Kampen

Hoe kon het zover komen? De wethouders Corien van Starkenburg en Adger van Helden lichtten vorige week vrijdag de situatie toe:‘In mei 2019 werden wij onaangenaam verrast over de financiële situatie van DSV met betrekking tot liquiditeitsproblemen. Onze inzet is op herstel gericht, want de belangen zijn groot voor de cliënten en de zorgmedewerkers. Er zijn steeds vertrouwelijke gesprekken gevoerd om geen maatschappelijke onrust te wekken’.


De gemeente is vanaf het moment van de garantstelling in gebreke gebleven door de ontwikkelingen niet tijdig en regelmatig te monitoren. Op een gegeven moment had DSV ook geen inzicht meer in haar financiële huishouding. Ook voor de Raad van Toezicht van DSV was de omvang van de financiële problemen onverwacht. Slechte zaak. Reden voor zowel de gemeente als voor DSV om externe onderzoeksbureaus in te schakelen en aanbevelingen te laten doen. Lessen voor de toekomst. Er werd in november 2019 een interim bestuur voor DSV aangesteld om een herstelplan te schrijven. Ook in de Raad van Toezicht werd nieuw bloed gepompt. In een nieuwe overeenkomst met DSV heeft de gemeente meer bevoegdheden met een structurele toezichtfunctie. Er is nu maandelijks bestuurlijk overleg met DSV en het Zorgkantoor en wordt ondersteund door een ambtelijke werkgroep waarin verschillende expertises vertegenwoordigd zijn. Vinger meer dan ooit aan de pols houden.

De stappen die tot op heden zijn gezet lijken een licht herstel in te leiden maar de coronacrisis vertraagt dit proces door minder inkomsten bij DSV (woningen en horeca). Er zijn twee opties: als het goed blijft gaan en DSV de gemeente kan terugbetalen is dit de beste en in het slechtste geval zou er eventueel tot verkoop van vastgoed moeten worden besloten. ‘Dat wordt een zeer ingewikkelde constructie’, voorziet Adger van Helden, mocht het zover komen.

De in de planning zijnde verbouwing van Huize Salem –ruim 10 miljoen- moet vooralsnog tegen het daglicht worden gehouden voordat daar een oplossing voor komt. Voorlopig nog zorgen om zorgverlener DSV. De gemeente blijft zich uiteraard sterk maken voor goede zorg voor haar bewoners.

Gemeente gaat geen fietsen bij strandafgangen weghalen

Foto: pr

Veel n bezoekers komen op de fiets naar het strand. Helaas blokkeren (met name) fietsen en bromfietsen de toegang naar het strand.

Als er een acute situatie is op het strand, moeten hulpdiensten er zo snel mogelijk kunnen komen. Dit lukt nu niet altijd. Op verzoek van de gemeenteraad gaat de gemeente Katwijk zo snel als mogelijk een aantal maatregelen doorvoeren.

Elke strandafrit krijgt een vorm van belijning. En bij mooi weer staat bij elke strandafrit een fietscoach om bezoekers te wijzen op de juiste parkeermogelijkheden. Daarnaast wordt een communicatiecampagne gestart, waarbij wordt opgeroepen de fiets niet op de betonnen platen van de strandafgang te plaatsen.


Burgemeester Visser: 'Als een ambulance of brandweerauto niet snel genoeg bij een kritieke situatie op het strand kan komen, kan dit levens kosten. Daarom gaan we, mede op verzoek van de hulpdiensten als politie, brandweer, ambulance, KRB en KNRM, zwaardere maatregelen voorbereiden. Op de zomerse dagen als de (fiets)coaches actief zijn, is het belangrijk dat iedereen de aanwijzingen opvolgt en dus niet op de strandopgangen een fiets of scooter parkeert.'


samen toegankelijk maken

Naast het aanbrengen van belijning/lopers en de persoonlijke boodschap en uitleg van een fietscoach gaat de gemeente ook via social media, posters en berichten in lokale en regionale kranten aan strandbezoekers duidelijk maken waar de fiets wel en niet mag staan. Wethouder Knape: 'Bezoekers aan het strand zijn te weinig doordrongen van de ernst. Als een ambulance of brandweerauto niet snel genoeg bij een kritieke situatie op het strand kan komen, kan dit vreselijke gevolgen hebben. Ik ben daarom blij dat we aan het verzoek van de gemeenteraad en de hulpdiensten kunnen voldoen. Samen met welwillende bezoekers maken we het strand zo toegankelijk en veilig.'

>De Ruyter weer naar Roemenië

hulp n De onlangs door Werkgroep De Ruyter hervatte hulptransporten naar Roemenië zijn daar meer dan welkom.

Dat blijkt uit de reacties die de organisatie heeft mogen ontvangen. Maandenlang kon er niet worden gereden vanwege de door de coronacrisis gesloten grenzen. Maar sinds kort vertrekken er weer vrachtwagens vol hulpgoederen richting Oost-Europa. Naast lang houdbaar voedselproducten gingen dit keer ook aardappelen en groenten mee op weg naar Roemenië. Lokale organisaties zorgen daar ter plekke dat de (voedsel) hulppakketten terecht komen bij de mensen die het ook echt nodig hebben. Meer info op: www.werkgroepderuyter.nl of ga de Facebookpagina.

Daar treft u ook informatie aan over op welke wijze u het belangrijke van de organisatie kunt ondersteunen.

>Gefeliciteerd


Lieve oma van der Meij,
Van harte gefeliciteerd met uw 68e verjaardag! Nog vele jaren!
Een dikke knuffel van ons.

Inzameling hulpgoederen

Voor n de Ruyter. Zaterdag a.s. staat tussen 10.00 en 12.00 uur op het Hoftuinplein weer een vrachtwagen van Werkgroep De Ruyter. Vanwege de coronacrisis waren sinds half maart alle hulpacties voor Oost-Europa stil komen te liggen. Maar nu steeds meer corona maatregelen worden verruimd, is het de hoogste tijd om weer met hulptransporten de weg op te gaan. Zaterdag 4 juli kunt u goederen afgeven aan de vrijwilligers bij de vrachtwagen. Maandagmorgen kunt u goederen afgeven in de opslaghal van De Ruyter aan de Vinkenweg/Hoek Noordwijkerweg.

>Nieuwe directeur bestuurder DSV

Per n 1 september 2020 is Jan de Vries (1971) benoemd tot Directeur-bestuurder van DSV|verzorgd leven. Hij volgt Hennie Kenkhuis op die vanaf 1 november 2019 als Interim Bestuurder leiding gaf aan de organisatie en de eerste fase van het herstelproces heeft geleid na de financiële problemen die zich in 2019 openbaarden. Jan de Vries is momenteel directeur van het leerwerkbedrijf Rijnvicus in Alphen aan de Rijn. Van 2009 – 2018 was hij directeur-bestuurder van woningcorporatie Rijnhart Wonen in Leiderdorp en Zoeterwoude. Daarvoor was hij werkzaam bij andere woningcorporaties en in de uitzendbranche, waar hij na zijn studie bedrijfseconomie zijn loopbaan is begonnen.

Echtpaar Moerkerk neemt afscheid van klanten tuincentrum

Hermien en Chris | Foto Monica Stap | Foto: Monica Stap Foto: Monica Stap

n 'Het is gewoon goed zo; het is gewoon klaar'

Dicht n Na bijna negentig jaar zijn de deuren van Tuincentrum Moerkerk vorige week gesloten. ‘Ja, we wilden graag een afscheidsreceptie geven. Maar ja, nu in deze coronatijd gaat dat gewoon niet’, verklaart Hermien. Zo maar alleen dichtgaan vinden Chris Moerkerk en zijn partner Hermien ook niet de juiste manier. Daarom maar via een afscheidsinterview.

Door Cor de Mooy

‘Voor ons gevoel is het nog niet echt definitief’, zegt Hermien. ‘We hebben het tuincentrum nog niet verkocht.’ Daarnaast is het ook nog altijd niet duidelijk hoe het Project Mient-Kooltuin vorm moet gaan krijgen. ‘We zijn wel goed in gesprek met de projectontwikkelaar, hoor’, zegt Hermien.


Chris gaat ook nog naar de veiling om planten in te kopen. Dat versterkt dat ook nog eens. ‘Ja, het moet er toch allemaal goed uit zien. Je moet wel wat hebben om te laten zien.’

‘Het mooiste zou het zijn geweest als we tien jaar geleden een nieuw, meer toekomstbestendig pand neer hadden kunnen zetten’, stelt Hermien. ‘Door allerlei vertragingen in de ontwikkeling van het gebied lukte dat niet. We hebben de knoop doorgehakt en dat is echt een opluchting. Het opsplitsen in tuincentrum en hoveniersbedrijf is echt een heel goede oplossing. Zowel voor Chris als voor mezelf. Daar hebben we echt vrede mee. Je kunt dan zeggen: jammer dat je de negentig jaar niet vol kunt maken. Ach, dat is ook eigenlijk maar een getal... Weet je, het is gewoon goed zo; het is gewoon klaar.’


Lief en leed

In volle tevredenheid kijken Chris en Hermien terug op de afgelopen jaren. ‘We zullen zeker de contacten met de klanten en onze collega's zeer zeker gaan missen’, zegt Hermien en Chris beaamt dat van harte. ‘Je kunt eigenlijk wel stellen dat we hier lief en leed hebben gedeeld. We konden de mensen de aandacht, die ze nodig hadden, geven. Ze konden hun verhaal kwijt. Het is toch wel bijzonder, dat je zo veel vertrouwen krijgt.’

De reacties waren er dan ook naar. ‘We hebben heel veel leuke kaarten en lieve briefjes gehad’, glundert Hermien. ‘Maar ook gebak, flessen wijn en zelfs een fles champagne. Sommige klanten barstten zelfs in tranen uit: 'Waar moet ik nu naartoe voor mijn planten?'‘ Dat is toch ontzettend hartverwarmend.

De hovenierstak van het bedrijf blijft gewoon doorgaan. Jochem van Vliet zet dit samen met Bert de Mol voort. Chris blijft hier nauw bij betrokken. ‘Het mooie is, dat mijn vader al bij trouwe klanten kwam. Bij hen blijf ik zeker komen. Verder zijn onze klanten erg blij en opgelucht dat het hoveniersbedrijf gewoon voortgezet wordt.’

Zo verdwijnt een klein, niet-keten gebonden tuincentrum met de bekende gemoedelijke sfeer. Met 89 jaar op de teller mag je trots en met opgeheven hoofd afscheid nemen. En bij een afscheid hoort onlosmakelijk een bedankje. ‘We zeggen hartelijk dank voor alle jaren klandizie. We wensen iedereen het allerbeste en goede gezondheid toe.’

>Over Project Locatie Valkenburg

plannen n 'Het hoogste orgaan van de gemeente is vleugellam gemaakt'

De gemeenteraad is gedegradeerd tot een inspraakpartner van het college van burgemeester en wethouders. Dat zei Jaap Haasnoot van KiesKatwijk voordat zijn motie over Plan Locatie Valkenburg werd verworpen. Alleen Hart voor Katwijk en DURF stemde mee in.

Jaap Haasnoot van KiesKatwijk kwam vorige week met een motie om de wethouder te dwingen de samenwerkingsovereenkomsten rondom woningbouw op voormalig vliegkamp Valkenburg alleen aan te gaan onder voorbehoud van instemming van de raad. ‘We mogen wat roepen in het kader van een wensen en bedenkingen procedure. Die oprispingen van de gemeenteraad kan B&W gewoon probleemloos naast zich neerleggen.’

Wethouder Gerard Mostert wil de motie niet uitvoeren. ‘We willen wel in de overeenkomst opnemen dat er een wensen en bedenkingen procedure plaats zal vinden en dat die nog door de raad zal moeten worden gedaan. Dat punt zal de in de samenwerkingsovereenkomst van onze zijde opgenomen worden. Ik wil daar geen misverstand over laten bestaan.’

Anita van Ginkel van Hart voor Katwijk is - net als DURF en KiesKatwijk - bang de controle te verliezen. ‘Deze motie is uit ons hart gegrepen. Het is een groot project, er moet maar zwart op wit dat de raad de baas is.‘


Volgens de PvdA loopt het niet zo’n vaart. Matthijs van Tuijl: ‘Je moet het college aan zet laten zijn. Die fase is nu, daarna zijn wij aan de beurt.’

Jaap Haasnoot sloot af met de volgende twee zinnen. ‘Ik wil dat de raad niet wordt gedegradeerd tot een inspraakpartner van B&W, maar in zijn wettelijke rol blijft als hoogste gezag. Wensen en bedenkingen kunnen ten alle tijde terzijde worden gelegd.’

Digitaal in het 'nieuwe normaal'

Foto: pr

Ingezonden n GemeenteBelangen Katwijk. De afgelopen maanden bleek hoe groot de innovatiekracht van het onderwijs, de zorg en andere sectoren eigenlijk is.

In recordtempo werd er een digitalisering gerealiseerd, waardoor alles op afstand door kon gaan. Natuurlijk met de nodige mitsen en maren, maar het moest dus het kon. Nu langzaam de corona maatregelen worden versoepeld gaan we in het onderwijs, de zorg en op kantoor weer langzaam terug naar het “oude normaal". De winst die is geboekt omtrent de realisatie van online afstandsonderwijs, e-health consulten en digitaal vergaderen wordt los gelaten. Maar zijn dit nu niet juist de dingen die we zouden moeten implementeren in ons ‘nieuwe normaal’?

Voor kinderen en jongeren die door een functiebeperking vaak lessen missen en regelmatig thuis zitten was het een prachtige stap, het digitaal afstandsonderwijs. Voor deze groep leerlingen biedt digitaal onderwijs juist kansen en uitkomst. Thuis studeren werd vooralsnog vaak als lastig of onmogelijk bestempeld. Sommige scholen beschikken over de KlasseContact van KPN, maar dit is vaak maar voor een enkele leerling beschikbaar. De gemiddelde onderwijsinstelling heeft echter vaak tientallen leerlingen met een functiebeperking, waarvan een deel regelmatig verzuimt door bijvoorbeeld ziekenhuis bezoeken, chronische vermoeidheid of concentratie problemen.


Coronadebat

GemeenteBelangen vindt het tijd om lering te trekken uit de opgedane ervaring tijdens deze crisis en de kansen op de lange termijn te benutten.

GemeenteBelangen vroeg daarom aan de burgemeester en wethouders op welke manier we deze vorm van digitaal onderwijs kunnen borgen voor onze leerlingen met een beperking. Hoe hebben de scholen dit ervaren, waar liggen de mogelijkheden? En is het college van B&W het met GemeenteBelangen eens dat het implementeren van afstandsonderwijs in het reguliere onderwijssysteem kan leiden tot een inclusiever onderwijssysteem in onze gemeente? Waarbij leerlingen met én zonder beperking altijd onderwijs kunnen volgen bij een school in de buurt en waar de school zich aan past aan de manier van leren van het kind, en niet andersom.

Daarnaast vroeg GemeenteBelangen tijdens het corona-debat aandacht voor e-health consulten in de jeugdzorg. Veel jongeren gaven aan dit als prettig te ervaren tijdens de coronacrisis. Tevens kan het borgen van dit soort consulten schelen in de steeds hoger oplopende kosten binnen de jeugdhulp. Goede zorg staat voorop, maar gewaardeerde zorg, effectiviteit en ontwikkelen in aanbod is minstens zo belangrijk. Stilstaan is achteruitgaan. GemeenteBelangen hoopt op positieve antwoorden van B&W en dat zij samen met ons deze opgedane ervaringen willen blijven benutten.

Zomerserie over tuinieren

Door de coronacrsis kon de Open Tuinenroute niet doorgaan. Er zijn veel prachtige tuinen in Rijnsburg en Valkenburg te vinden. Een echte tuinenliefhebber is natuurlijk erg trots op zijn of haar tuin. In het aanleggen en onderhouden ligt veel passie en daar wordt veel tijd besteed.

In de zomerserie 'Mijn tuin, mijn trots' wil de redactie een podium geven aan tuiniers en hun tuinen. Wie in deze - zeg maar - tuinenroute op papier zijn of haar tuin wil presenteren kan hiervoor contact opnemen met de redactie van De Rijnsburger. Dat kan op werkdagen via telefoon 06-10885888 of stuur een mail naar redactie@derijnsburger.nl. Vertelt u vooral iets over uw tuin en stuur een foto mee (minimaal 1 Mb).

>Gemeente Katwijk heeft nauwelijks vet op de botten

Geen n belastingverhoging. Niet bezuinigen op cultuur. Niet bezuinigen op zorg. Bezuinigen is onwenselijk. Snijden in de gemeentelijke personeelsformatie. Niks uitsluiten. Prioriteiten stellen. Het kwam onlangs voorbij in de raadsbijeenkomst over de Kaderbrief van het college van burgemeester en wethouders met daarin de begrotingsuitgangspunten voor volgend jaar.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Niemand wil het, maar het moet: bezuinigen. ‘Katwijk heeft nauwelijks vet op de botten om nieuwe tegenvallers op te vangen’, zegt wethouder Adger van Helden in die raadsbijeenkomst.


Aan de raad wordt gevraagd in te stemmen met drie ‘programmalijnen’: bezuinigingen opvangen binnen het eigen taakveld, uitgaven en projecten prioriteren, en inkomsten verhogen.

Daar kan de raad wel mee instemmen, met de nodige op- en aanmerkingen. Zo zijn niet alle partijen overtuigd van ‘programmalijn 1’.

‘Dat betekent bezuinigen waar overschrijdingen zijn, en dat is vooral in de jeugdzorg. Daar kunnen we niet zomaar akkoord mee gaan’, zegt Nelly Smits van Fractie Smits. De PvdA denkt daar net zo over.


Wethouder Van Helden probeert die partijen gerust te stellen. ‘Programmalijn 1 betekent niet per definitie bezuinigen op jeugdzorg. Wel dat we er kritisch naar moeten kijken.’

Programmalijn 5 (inkomsten verhogen) valt ook niet bij iedereen in de smaak, omdat niet iedereen zit te wachten op het verhogen van de lokale belastingen. Voor VVD Katwijk en KiesKatwijk is dat zelfs onbespreekbaar.

Laatstgenoemde partij vindt, dat de gemeente in de personeelsformatie moet snijden.

Hart Voor Katwijk wil ‘scherpe keuzes maken’ in de vele plannen die nu zijn ondergebracht in het meerjarenprogramma en de pot Brede Strategische Investeringen.

De wethouder geeft aan, dat ‘snijden in de personeelsformatie’ samenhangt met het maken van keuzes. ‘We moeten goed en diep naar onze begroting kijken en na zomer op basis daarvan keuzes maken.’

‘Wat ik mis, is participatie’, merkt Dirk Remmelzwaal (SGP) op. ‘Dat zou niet kunnen vanwege tijdsnood, maar ik daag het college uit om toch enige vorm van participatie toe te passen, want dat vergroot het draagvlak.’

Wethouder Van Helden ziet voor de zomer weinig mogelijkheden voor participatie, ‘maar dat kan misschien in de tweede ronde’.

Geen verdere verhoging belastingen

Ingezonden n VVD Katwijk. Door het uitbreken van de coronacrisis is het besef er nu ook bij het gemeentebestuur: het uitgavenpatroon van de gemeente Katwijk is niet langer houdbaar.

De VVD Katwijk vindt het belangrijk om eerst kritisch naar de eigen uitgaven te kijken, voordat de lokale belastingen verder worden verhoogd en het tekort op onze huizenbezitters en ondernemers wordt afgeschoven.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werden er gesprekken gevoerd voor een nieuw te vormen college. De VVD gaf toen onder meer aan dat het nieuwe college minder moet gaan uitgeven om de begroting op orde te krijgen en snel moet gaan bouwen op het voormalige Vliegkamp Valkenburg. Het nieuwe college was echter voornemens meer uit te geven, bijvoorbeeld aan een peperduur cultureel centrum in plaats van een veel goedkopere renovatie van de huidige bibliotheek. Daarnaast werd de belasting op huizen en bedrijven (de OZB) de afgelopen twee jaar met maar liefst 16,7% verhoogd.

Vorig jaar bleek al dat het uitgavenpatroon van de gemeente te groot was in een economisch voorspoedige tijd en kwam er een opgave om zo’n vijf miljoen per jaar structureel te gaan bezuinigen. De VVD riep toen wederom op tot een takendiscussie, waarbij de bezuinigingen eerlijk over de begroting zouden worden verdeeld en de begroting in crisistijd houdbaar zou blijven, maar dit was volgens het college en een ruime meerderheid van de gemeenteraad niet nodig.

Een tijd geleden was de ambitie om in 2020 als gemeente Katwijk 80.000 inwoners te hebben na bebouwing van het voormalig Vliegkamp Valkenburg. Onder meer het uitgavenpatroon van onze gemeente is hier op gebaseerd. Maar door het jarenlange getouwtrek is er nog altijd geen paal de grond in gegaan. Ook door uitstel van de invoering van de Omgevingswet zal de gemeente minstens een jaar lang meer kosten maken dan nodig en dure externe inhuur van personeel door de gemeente is de afgelopen jaren alleen maar verder toegenomen.


Het college heeft aan de gemeenteraad nu diverse scenario’s voorgelegd, waaronder een verdere verhoging van de lokale belastingen. Amendementen van de VVD om dit niet verder te onderzoeken en de bezuinigingen eerlijk te verdelen haalden vorige week geen meerderheid, maar de VVD zal zich blijven inzetten voor het niet verder verhogen van de lokale belastingen en het verminderen van het uitgavenpatroon van onze gemeente.

Brand naast smalspoor Valkenburg

Met een hoop water is het brandende geheel geblust. | Foto; Brandweer Valkenburg.

De brandweer van Valkenburg

heeft zondagmorgen vroeg hooi dat in brand stond geblust.

Artimpression nieuwe rotonde. | Foto: pr. Foto: pr

Langs het smalspoor rondom het Valkenburgse Meer was brand ontstaan.

Rond tien voor zes zondagmorgen moest de brandweer ter plaatse komen.

Met veel water is het brandende geheel geblust. Hoe de brand is ontstaan, is niet bekend.

>Aanleg groen rotonde Torenvlietslaan

Participatie n De komende maanden legt Boskalis een rotonde aan op de huidige kruising van de Voorschoterweg/Hoofdstraat met de Duyfraklaan/Torenvlietslaan.

In september 2020 is de rotonde klaar en kan het verkeer eroverheen rijden. De zogenaamde ‘groeninvulling’, het beplanten van de rotonde, vindt daarna plaats. Omwonenden zijn uitgenodigd om mee te denken over de definitieve groeninvulling van de rotonde.

Het doel is een fraaie, groene en uiteraard verkeersveilige situatie creëren met input vanuit de Valkenburgers. Boskalis organiseert daarvoor in samenwerking met de gemeente en de provincie Zuid-Holland twee participatiesessies waar bewoners zich voor kunnen opgeven.


Deze sessies vinden plaats op: woensdag 15 juli 2020 van 20.00 tot circa 21.30 uur: een digitale presentatie en woensdag 23 september 2020 van 20.00 tot circa 21.00 uur: locatiebezoek (met inachtneming van de dan geldende corona-maatregelen)


Aanmelden

Voor deze sessie kunt u zich aanmelden.

Om aan te melden en voor meer informatie over de sessies kunt u terecht op de website
(link naar rijnlandroute.nl/n206-ir-g-tjalmaweg-participatie-groeninvulling-rotonde-torenvlietslaan/)
van de RijnlandRoute.

>Brandbrief voor minister Financiën

De n gemeente Katwijk heeft een brandbrief naar de minister gestuurd over de financiële situatie. Er dreigt weer bezuinigd te moeten worden met als belangrijkste oorzaak, de oplopende kosten in het sociaal domein.

Niet alleen Katwijk, maar de meeste gemeenten in Nederland hebben daardoor moeite om de begroting sluitend te houden. Om het kabinet te bewegen meer geld beschikbaar te stellen, stuurden veel gemeenten een brief naar minister om hun grote zorgen te uiten. Wethouder Financiën Adger van Helden: ‘Het water staat ons aan de lippen. Vorig jaar moesten we al pijnlijke beslissingen nemen om de begroting sluitend te krijgen. Voor de komende jaren moet er nog forser bezuinigd worden omdat de kosten, voor onder andere jeugdzorg, blijven stijgen. Natuurlijk kijken we ook hoe we die kosten beheersbaar krijgen. Maar wij willen goede zorg en ondersteuning blijven bieden. De rijksoverheid moet echt met geld over de brug komen om ervoor te zorgen dat gemeenten hun taken fatsoenlijk uit kunnen blijven voeren.’        

19 / 20

ZONDAG 5 JULI


Hoe de diensten zijn geregeld in de corona-periode kunt u vinden op de website van de betreffende kerken.


Chr. Geref. kerk
9.30 uur: ds. L.A. den Butter
17.00 uur: ds. L.A. den Butter


Evangelische
Gemeente 'T KRUISPUNT

Vakcollege Rijnmond,
Louise de Colignylaan 2, Katwijk

Woensdagavond 20.00 uur: vlog via onderstaand YouTubekanaal

Zondagmorgen 10.30 uur:
digitale dienst via YouTubekanaal

https://www.youtube.com/channel/UCguy9SbB_Nog0ok2oAXWxjw
Bap. Gemeente
Tripodia, Hoornesplein 155
Livestream
10.00 uur: Henk Vliem


Herv. Gem. 'De Rank'
Pieter Groen College
10.00 uur: geen dienst


Geref. kerk (vrijgem.)
9.30 uur: ds. P. Niemeijer
17.00 uur: ds. R. Heida


Protestantse Gemeente
Rijnsburg

Grote kerk (KerkTV)

9.30 uur: ds. P.J. v.d. Ende
17.00 uur: ds. P.J. v.d. Ende
Immanuëlkerk
9.00 en 10.30 uur: ds. A. Haasnoot
17.00 uur: dhr. A. Ravensbergen
De Voorhof
9.30 uur: ds. J. TiggelmanVALKENBURG

Geref. kerk vrijgemaakt

10.00 uur: ds. P. Niemeijer
17.00 uur: ds. E.B. Buitendijk


Hervormde Gemeente
9.00 uur: ds. H.E.J. van der Laan
uitgezonden via internet
18.30 uur: geen dienst


Geref. kerk De Goede Herder
Via kerkdienst gemist
10.00 uur: ds. M. Zebregs


R.K. Kerk H. Joannes de Doper
Zaterdag 19.00 uur: geen viering
Zondag 10.00 uur: 100 personen
van tevoren reserveren,

joannesdedoper.katwijk@casema.nl


Christengemeente Live!
Katwijk

10.30 uur: n.b.