De Rijnsburger

22 november 2018

De Rijnsburger 22 november 2018


'Mister Grip' neemt afscheid

vrijwilliger n Het gezicht van Grip op de Knip verdwijnt. Gert Verhoeff neemt volgende maand afscheid als coördinator van de vrijwilligersorganisatie, die mensen in financiële nood bijstaat. Ruim zeven en half jaar stopte de Katwijker heel veel energie in zijn taak, maar nu is het tijd voor wat anders. Wat precies, weet Verhoeff niet.

"Toen ik stopte met werken, rolde ik er als vrijwilliger in bij Grip. Het bepaalt een groot deel van mijn vrije tijd. Ik ben nu 72 jaar. Ik wil hiermee niet doorgaan totdat ik 80 ben. Ik wil wel eens ondervinden hoe het leven is zonder die verplichting'', legt hij uit.

Goed georganiseerd

Verhoeff laat een goed georganiseerde club achter. "Toen ik er bij kwam, stond alles in de kinderschoenen. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot wat het nu is. Een duidelijke structuur met een groep van 35 mensen die weet hoe ze de problemen van de hulpvragers moeten oplossen. Dat is niet alleen mijn verdienste, maar van veel meer mensen.'' Verhoeff bepaalt als coördinator of er iemand in aanmerking komt voor hulp. Gemiddeld helpt Grip tachtig hulpvragers per jaar. "Als we met iemand aan de slag gaan, trekken we daar geen vaste periode voor uit. Maar dan wil ik wel vooruitgang zien. De hulpvrager moet wel meehelpen om de problemen op te lossen. Dat is best een ingewikkeld proces. Als er echt geen progressie in zit, ben ik geneigd er de stekker uit te trekken. Aan de andere kant probeer ik in bepaalde situaties nog eens een poging te ondernemen. Zo zit ik in elkaar en dat zit me soms in de weg. Ik verwacht soms te veel van mensen. Ik krijg soms tegenspraak, in gevallen dat een maatje de hulpvrager niet kan loslaten zonder dat er resultaten worden geboekt." Hij adviseert Grip op dezelfde voet verder te gaan. Zijn taak wordt vanaf volgende maand verdeeld over drie mensen. "Die zullen er een eigen invulling aan geven. Zo werkt het nu eenmaal, en daar heb ik geen probleem mee, want niemand is onmisbaar.'' "Grip moet zichtbaar blijven. In de media. En zeker bij de gemeente Katwijk. De samenwerking met de gemeente kan en moet veel beter. Wij willen graag dat er eerder gesignaleerd wordt bij financiële problemen. Dan kunnen we veel ellende voorkomen. Daarom willen we dat Katwijk een meldpunt organiseert, waarin bijvoorbeeld nutsbedrijven, ziektekostenverzekeraars en wooncorporaties aan de bel trekken bij schulden.

Lees verder op pag. 3

Kerst Inn op 15 december

kerst n Ondanks het feit dat Sinterklaas afgelopen weekend weer in het land is gekomen en we eerst dit kinderfeest gaan vieren, is de Oranjevereniging achter de schermen hard aan het werk met de Kerst Inn.

De kerstmarkt is na vele jaren weer terug van weggeweest op het Burgemeester Koomansplein. Kraampjes waar u terecht kunt voor soep, koek en zopie. Ook aan de kinderen is gedacht, zij kunnen sneeuwvlokken maken.
Natuurlijk kunt u ook mooie aan kerst gerelateerde zaken kopen bij diverse kramen. De opbrengst van de kerstmarkt gaat naar een nog nader te bepalen goed doel. Zodra dit bekend is zullen we u dit laten weten. Natuurlijk staat de grote kerstboom ook dit jaar, na sinterklaas, weer op het Burgemeester Koomansplein.

Wensboom

Tijdens de kerstmarkt kunt u ook dit jaar weer uw wensen in de boom hangen. Dit kan een foto zijn van iemand die u de liefde wilt verklaren, iemand die u wilt herdenken, maar het kan ook zijn voor iemand die u wilt bedanken voor datgene wat die persoon in uw leven betekent of heeft betekend. Maar ook een gebeurtenis die u heeft aangegrepen verdiend een plek in de boom. Heeft u de datum, 15 december, al in uw agenda gezet? Vanaf 17.00 uur op het Burgemeester Koomansplein, de Kerst Inn!

n Fietserscontrole Hoftuin

Politie en BOA's zullen vaker controleren in en rond De Hoftuin. Steeds vaker zijn er signalen dat fietsers en brommers voor overlast zorgen in het winkelcentrum. Er ontstaan regelmatig voor onveilige situaties voor de mensen die nietsvermoedend aan het winkelen zijn. Meer controle dus. En overtreders lopen kans op een flinke boete. Een gewaarschuwd mens...

Gemeente nodigt inwoners uit voor een gesprek

ontmoeten n Een aantal inwoners van de gemeente Katwijk met allerlei verschillende achtergronden komt samen in Rijnsburg voor Het Nationale Gesprek.

Het Nationale Gesprek is een landelijk initiatief waarbij de ontmoeting tussen mensen die elkaar anders misschien nooit zouden tegenkomen centraal staat. Onder begeleiding van ervaren en onafhankelijke gespreksleiders voeren zij gesprekken en ontdekken zij met wie ze samen in de buurt, wijk of gemeente wonen. Burgemeester Cornelis Visser heeft 1000 willekeurig gekozen inwoners van de gemeente Katwijk uitgenodigd om mee te doen aan Het Nationale Gesprek. De gesprekken worden gevoerd in een besloten kring en onder begeleiding van een professionele en onafhankelijke gespreksleider. Dit kunnen serieuze gesprekken zijn over diepzinnige onderwerpen, maar ook gesprekken over koetjes en kalfjes. Niets moet, alles mag. Op deze manier ontdekken mensen met wie ze samen in een buurt, wijk of gemeente wonen. "Ik vind het belangrijk dat we in de gemeente Katwijk in gesprek zijn en blijven met elkaar. Gelukkig zie ik daar veel goede voorbeelden van, maar er is altijd meer mogelijk", laat burgemeester Cornelis Visser weten.

Pietendisco

dansen n In het Dorpshuis Rijnsburg aan de Hofweide 1 komen er 5 december tijdens de pieten disco van 15:00-17:00 pieten die mee komen dansen. Kinderen mogen ook verkleed komen als piet, ook zal er pepernoten aanwezig zijn. Kosten €2 per kind.

Kaartavond

kaarten n Dinsdag 27 november houdt Buurtvereniging Irissenstraat, weer een gezellige klaverjas en jokeravond Waar leuke prijzen zijn te verdienen. U bent van harte welkom. De locatie is de bovenzaal van de Voorhof aan de Vliet. Aanvang 20.00 uur.

Collecte

goed-doel n De collecte van Alzheimer Nederland heeft in Rijnsburg in de week van 5 t/m 10 november € 5240,00 opgebracht. De organisatie bedankt hiervoor alle gevers en collectanten.

Ingetogen lichtjesavond in Valkenburg

Dat jij er geweest bent gaat nooit voorbij

Presentatie huisnamen boek

RBB speelt
gelijk na
onrustige start

concert n Voice of Joy bedolven onder reacties

'Wij hebben samen dit leven opgebouwd en hebben nog toekomst'

Een mooie Lichtjesavond met nu en dan een kippenvelmoment. | Foto: PvK

jubileum n Niemand kon er omheen toen vorige week woensdag ballonnentoeven de heg om het huis van Gerrit van Delft (86) en Trijntje van Delft- Post (83) markeerden. Hier was iets aan de hand. Het echtpaar herdacht dat zij op 14 november 1958 elkaar eeuwige trouw beloofden. Zij hielden zich aan deze belofte.

Door Piet van Kampen

Gerrit en Trijntje vierden hun 60-jarig huwelijksjubileum. | Foto: PvK

Gerrit is een geboren Rijnsburger en de wieg van Trijntje stond in het Friese Sint Jansklooster. Later verhuisde zij naar Rijnsburg waar zij Gerrit zou ontmoeten. Om een lang verhaal kort te maken: een wandeling op de Valkenburgseweg was het begin van de lange tocht op hun levensweg. De relatie werd bezegeld met het huwelijk waaruit Henk, Gerhard, Harmen en Elzard werden geboren. 'We hebben vier zonen gecreëerd' lacht de heer des huizes. Het paar werd gezegend met tien kleinkinderen die het levenslicht zagen. Nog geen achterkleinkind. Gerrit weer met een glimlach: 'We hebben nog toekomst'. Hij is toch een man van uitspraken. 'We koesteren ons verleden. Carpe Diem, we leven nu. In het leven blijven verlangen en blijven hopen. De zin van mijn leven is om andere mensen zin in het leven te laten hebben'.

Huisarts

De jonge Van Delft studeerde medicijnen aan de VU in Amsterdam en daarom ging paar na hun huwelijk inwonen in de hoofdstad. Voordien waren er twijfels bij Gerrit: dominee of huisarts worden. De toenmalige huisarts van der Laan gaf hem een zet in de goede richting 'Je moet huisarts worden'. Tot aan zijn pensioen heeft hij dit mooie beroep uitgeoefend. Vanuit Amsterdam verhuisde het paar naar de Hoofdstraat in Valkenburg tegenover Het Wapen van Valkenburg. Tussentijds liet Van Delft zijn huidige woning met praktijkruimte aan de Hoofdstraat 56 bouwen, waar het paar nu nog woont. Als huisarts heeft hij honderden bevallingen begeleid, maar het hoogtepunt was dat hij twee kinderen bij zijn zus ter wereld hielp brengen. Hij is een man die graag tussen de mensen is en lid is van de Lionsclub en de filosofieclub, maar ook graag leest en de foto's uit hun huwelijksleven in albums heeft vastgelegd. Echtgenote Trijntje is creatief met het maken van wenskaarten en puzzels. Ze hield van paardrijden en was bestuurslid bij de Ireneruiters.

Koninklijk onderscheiden

Beide echtelieden zijn koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Gerrit vanwege zijn lange loopbaan als huisarts en Trijntje vanwege haar verdiensten bij het Rode Kruis, de kerk en de voedselinzamelingen voor Roemenië. Samen genoten zij van het leven met vakanties in India, Spanje, Amerika, maar ook van skiën met de kinderen. 'Elkaar vrij laten' is de levenswijsheid van Trijntje. 'Geluk is als je perspectief hebt en dat komt door de kinderen' filosofeert de levenswijze ex-huisarts die samen met het hele gezin het huwelijksjubileum in Herberg Welgelegen vierde.

Ingetogen Lichtjesavond trok veel deelnemers

valkenburg n Vorig jaar werd de eerste Lichtjesavond georganiseerd . Ondanks het slechte weer waren er toen ruim honderd deelnemers. Gesterkt door dit succes organiseerde de werkgroep 'Lichtjesavond' ook dit jaar weer deze bijeenkomst. Vorige week vrijdag was de belangstelling weer groter dan vorig jaar.

Door Piet van Kampen

Nan de Mooij is een van de leden van de werkgroep. Zij was zeer opgetogen over de grote belangstelling en het verloop van de avond. Zelf opende zij de bijeenkomst in het Dorpshuis. Het thema van dit jaar was welgekozen en treffend: 'Dat jij er bent geweest gaat nooit voorbij'. Gerard Nienhuis verwoordde dit in zijn woordje vooraf. Herinneren aan dierbaren die ons ontvallen zijn. In het Dorpshuis verzorgde Gerda Schoneveld met haar ensemble enkele mooie nummers en later ook op de begraafplaats. Het Avé Maria was een kippenvelmoment. Doodse stilte zoals het op zo'n moment gepast is. Later werden er op de Algemene begraafplaats, waar de stoet naar toe wandelde, ook nog een aantal treffende nummers ten gehore gebracht. Hedwig Stuivenberg-Bleiswijk vertolkte enkele mooie gedichten terwijl de begraafplaats stemmig was verlicht door vuurkorven en de door de aanwezigen gedragen lichtjes. Kimberley van der Nagel vertolkte samen met Babette Glasbergen het toepasselijke lied 'It never goes away'. Geheel gerelateerd aan het thema van deze bijzondere avond. Op de begraafplaats konden de aanwezigen op een kaartje een boodschap voor de overledenen schrijven en deze werden symbolisch als een berichtje naar het hiernamaals in de vuurkorven verbrand. Nan de Mooij blikt met voldoening terug op de avond. 'Het was zeer indrukwekkend. Een avond die mensen verbindt. Niet alleen vooraf en tijdens het bezoek aan de graven maar ook na afloop in het Dorpshuis. Mensen hebben allemaal iets te bepraten, te delen. Het was een ingetogen avond maar niet zwaar ondanks het doel en de inhoud waarvoor men is gekomen'

De samenwerking met de gemeente kan nog wel iets beter'

Gert Verhoeff neemt afscheid als coördinator | Foto: PR

Vervolg van voorpagina

Wij willen ook dat de gemeente ook kijkt naar afschaffen van de sollicitatieplicht van groepen minima boven een bepaalde leeftijd en de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen te vereenvoudigen.''

Acute nood

Verhoeff hoopt dat Katwijk ook de deur openzet voor de Stichting Urgente Noden (SUN), die onder meer actief is in Leiden en financieel gevoed worden door instellingen als Fonds 1818. Mensen die in acute geldnood zitten, worden direct geholpen. "We lopen in Katwijk tegen acute problemen aan. Iemand die 500 euro nodig heeft om een de huur te betalen en daardoor uit de schuldsanering blijft. Of iemand die acuut aan zijn gebit geholpen moet worden, maar geen geld heeft om dat deel waarin de verzekering niet voorziet, te betalen. SUN heeft in Leiden afgelopen jaar twee ton uitgekeerd. Het zou mooi zijn als dat ook in Katwijk kan. De gemeente hoeft daarin slechts minimaal financieel te ondersteunen.''

De voormalig werknemer van het Japanse Toshiba spreekt nog steeds bevlogen over zijn vrijwilligersfunctie, die hij opgeeft.

"Of ik het ga missen? Misschien. Ik ben inderdaad betrokken, dat is de aard van het beestje. Ik ben een doener. Het kan zijn dat ik bij bepaalde zaken betrokken blijf. Ze kunnen mij bellen.''

Feest met de Sint

De goede Sint werd opgewacht door Teuntje van Delft en burgemeester Visser. Hem wachtte een warm welkom. Een enorme schare dromde op de Kerkstraatbrug samen om de Sint te begroeten. Voor alle kinderen was er een warme glimlach en een vriendelijk woord. | Foto's: C. & P. de Mooy

Sinterklaas

Jan van Duyn presenteert prachtig boek voor bewoners van 't Duyfrak

Stemmen op Herberg Welgelegen kan via www.dichterbijleidenkatwijk.nl.

n 'Voorbeeldig in alle facetten'

boek n Woonwijk 't Duyfrak is een schoolvoorbeeld van hoe een woonomgeving er uit kan zien, liever nog, hoort te zien. Stedenbouwkundige André Langenberg is de geestelijke vader van de infrastructuur en samen met architecten, Ontwikkelings- en Bouwcombinatie Van Zessen Claer, is er een prachtige woonwijk 'uit de grond gestampt'.

De wethouders Adger van Helden en Gerard Mostert samen met Jan van Duijn. | Foto: PvK

Door Piet van Kampen

Vorige week woensdag werden in 't Heerenhuys door Jan van Duijn de eerste twee exemplaren van het boek 'Voorbeeldig in alle facetten' aan de wethouders Adger van Helden en Gerard Mostert jr. overhandigd.

Het fraaie document werd in opdracht van Van Zessen Claer door IJsbrand van Rijn geschreven en voorzien van veel mooie kleurenfoto's van Treffend Beeld. Een naslagwerk dat 83 pagina's telt en verhaalt over het tot stand komen van de wijk en welke belangrijke personen erbij betrokken waren. Behalve de architecten en de bouwers van Van Rhijn Groep, Ouwehand Bouw- en Vastgoedbedrijf, KBM groep, Niersman, du Prie Bouw- en ontwikkeling en Boele & van Eesteren hebben de gemeente Katwijk en wethouders een belangrijke rol gespeeld. Het waren Henk van der Nagel en Nelly Smits (Valkenburg) en Daan Binnendijk en Willem van Duijn (Katwijk) die vaak met betrokken partijen om de tafel hebben gezeten. Ook gemeentelijk projectleider Jaap Jonker is bij het hele project nauw betrokken geweest.
Met name in de crisisjaren 'toen het even spannend werd', volgens woordvoerder Jan van Duijn namens Van Zessen Claer. Ondanks de crisis werd er toch doorgebouwd. Ook al waren er vertragingen tijdens de bouw, er is aan 'het fantastische product' niets aan kwaliteit ingeboet.

Voorbeeldig

De titel van het boek geef aan hoe er in alle facetten voorbeeldig is samengewerkt. Voorbeeldig is ook hoe een nieuwe wijk er qua bouw en bouwstijlen van hoogwaardige architectuur divers uit kan zien en een eigen identiteit heeft. Duurzaamheid, bereikbaarheid, waterpartijen en groen: alle facetten voor prettig wonen zijn aanwezig. Een Dorpsweide om te recreëren, een Brede School en binnen enkele maanden ook de zo gewenste fiets- en voetgangersbrug, die de wijk met Oegstgeest verbindt, voor scholieren een stuk omrijden scheelt en een veilige route naar scholen in Oegstgeest en Leiden vormt. In het boek komen ook bewoners aan het woord. Hun bevindingen geven weer dat het er bijzonder prettig wonen is.
Het boek is niet te koop, maar een collectersitem dat alle bewoners en betrokkenen gratis thuis zullen krijgen.

Clem van Egmond; een bevlogen vliegtuigspotter

vliegtuigen n Je moet wel zeer bezeten zijn van je hobby en diverse landen af reizen om tot het ultieme doel te komen. Voor plaatsgenoot Clem (60) was het dit keer de tweede reis naar Japan die hij samen met Koos Heemskerk en Hans van der Luijt maakte. De missie: bijzondere militaire vliegtuigen spotten.

Door Piet van Kampen

De vraag rijst natuurlijk: waarom deze hobby? De sympathieke liefhebber van met name militaire vliegtuigen licht het toe. 'Als jongen ging ik al vaak naar Vliegveld Valkenburg om naar vliegtuigen te kijken. Het fascineerde mij en met een simpel Kodak klik-klak toestel maakte ik daar de eerste foto's van allerlei typen vliegtuigen. Ik leerde daar mensen kennen en een vroegere buurman van mij gaf mij toen de aanzet om te gaan fotograferen. Later heb ik ook veel dia's gemaakt en ik denk dat ik er wel een kleine zestigduizend op zolder heb liggen' glimlacht hij. Het zijn niet alleen militaire vliegtuigen waarvan Clem wel zo' beetje alle types kent, maar ook heeft hij menig plaatje van de burgerluchtvaart bij Schiphol geschoten. 'Toch hebben militaire toestellen mijn voorkeur' benadrukt de enthousiaste hobbyist. De trip naar Japen die hij met z'n twee maten van 1 tot 10 november maakte was vooral bedoeld om de Phantom nog eens goed in beeld te brengen. 'In Griekenland en Turkije vliegen deze toestellen ook nog, maar in Japan kon je er heel dicht bij komen. Daar doen ze er niet zo moeilijk over. In eigen land ben ik naar de vliegbasis in Gilze en in Eindhoven geweest maar Japan is toch iets heel anders. In Japan hebben we ook de open dagen van een Airshow bezocht. Het was er gigadruk, ik denk wel een ruime 250.000 man publiek. De Phantom is waarschijnlijk aan het laatste jaar bezig dus dat was uiteindelijk ons hoofddoel. Het is het meest begeerde toestel voor de spotters. Om de toestellen van boven de hekken uit te kunnen fotograferen hebben we bij aankomst in Japan een soort keukentrapje gekocht. Het was het eerste dat wij daar kochten.' Hans had deze trip uitstekend geregeld' prijst hij zijn reisgezel. Eerder al vloog Clem samen met Hans naar onder andere Rusland en Amerika. Je moet wat over hebben voor je bijzondere hobby.

Postzegels

Zoals een ander postzegels verzamelt zo heeft Clem van alle gefotografeerde militaire vliegtuigen de nummers geregistreerd. 'Daar gaat het mij om. Het is leuk om het allemaal te bewaren om weer eens terug te kunnen zien'. Overigens betreurt Clem het dat Vliegveld Valkenburg werd opgeheven, de plaats waar de hobby voor hem begon. De trip naar het verre oosten zal zeker niet zijn laatste zijn geweest. Maar wel een die indruk op hem heeft gemaakt.

Herberg Welgelegen geselecteerd door het Rabobank Wensenfonds

zorg n Het is een grote wens voor de gasten van de dagbesteding; de aanschaf van een duo-fiets. Zodat ouderdom of fysieke beperking ze niet langer meer in de weg staat.

Want de fiets weer op. Dat is de missie. Wind door de haren en de zon op het gezicht, de buitenlucht in. Het hóórt bij ons, zit verweven in ons DNA en wat missen velen gasten van de dagbesteding deze oer Hollandse activiteit.

Veilig

Op de duo-fiets gaat een begeleider mee, de fiets kan niet omvallen en men zit naast elkaar. Heel veilig dus, maar vooral ook heel gezellig. Een duo-activiteit met een enorme meerwaarde, want niets werkt zo helend op lichaam en geest als het samenzijn in de natuur.

Helpt u de gasten van Herberg Welgelegen het zadel weer in?
Want dat kan. Uw stem als klant of lid van de Rabobank telt en maakt deze wens mogelijk!

Stemmen op Herberg Welgelegen kan via www.dichterbijleidenkatwijk.nl.

Herberg Welgelegen faciliteert vijf dagen per week dagbesteding aan ouderen met o.a. (beginnende) dementie.
Maak kennis met de Herberg op herbergwelgelegen.nl

Sing In met Living Words

'Als jongen ging ik al vaak naar Vliegveld Valkenburg om naar vliegtuigen te kijken.'| Foto: PvK

kerk n Je hoeft je geen zorgen te maken over wie jou wel of wie jou niet leuk vindt als de Redder van de wereld al gezegd heeft: "Ik hou van je".

En toch zoeken we bevestiging hoe leuk we zijn. Delen we de mooiste foto's op Facebook en verzamelen we hartjes op Instagram. We tellen de likes die we binnen halen en vergelijken ons met de buurvrouw.
Ergens weten we wel dat het daar niet om draait, maar toch zijn we er gevoelig voor. En geloven we (soms) te veel het oordeel van een ander. Nergens voor nodig blijkt! Want God heeft zijn Zoon gegeven. Voor ons allemaal. Een dikke vette LIKE dus.
De Sing In van november gaat over het thema "LIKE". Om het nog leuker te maken: het wordt een echte Valkenburgse avond want dominee van der Laan gaat de dienst voor.
Ook Living Words is van de partij en dat belooft weer "ouderwets gezellig" te worden. Zoals je weet zullen zij weer voor een mooie powerpoint zorgen, zodat we alles -oud en nieuw- lekker mee kunnen zingen. De dienst zal worden gehouden in de Hervormde kerk te Valkenburg. We beginnen de dienst om half zeven, maar we starten natuurlijk iets eerder met warmdraaien.

Jeruël oefent in Valkenburg

De mannenzanggroep Jeruël repeteert tweewekelijks na het vertrek uit de kapel in de Wilbert in Katwijk nu naar volle tevredenheid in de kerk met het nieuwe orgel van de Hervormde Gemeente(PKN) aan het Castellum 1 in Valkenburg. Echter de eerstvolgende repetitie op vrijdagavond 23 november om 19.30 uur wijkt het koor uit naar de Gereformeerde Goede Herder Kerk aan de Hoofdstraat te Valkenburg. Reden: Een concert van het Sionkoor uit Katwijk in de Herv. Kerk aan het Castellumplein. Wilt u eens de repetitie meemaken, nieuwe mannelijke leden zijn van harte welkom.

"Zie ginds komt de Sintexpress bij Stoomtrein Katwijk Leiden"

De sint is de hele dag bij Stoomtrein Katwijk-Leiden n heeft dus tijd voor àlle kinderen. | Foto: PR

sinterklaas n Zondag 2 december zijn Sinterklaas en een paar trouwe Pieten de gehele dag aanwezig bij Stoomtrein Katwijk Leiden. Hij rijdt vanaf 11.00 uur elk heel uur mee met de stoomtrein. Na afloop van de rit loopt hij met de kinderen mee naar het verwarmde museum waar voor de kinderen wat lekkers klaarstaat. Omdat de Goedheiligman de gehele dag aanwezig is, heeft hij voor alle kinderen ruim de tijd om aandacht te geven en om samen op de foto te gaan.

Valkenburg ZH - Sinterklaas en zijn trouwe Pieten hebben laten weten dat hij zondag 2 december zijn stoomboot voor één keer wil omruilen voor een echte stoomtrein.

De stoker en de machinist

Toen de stoker en de machinist van het museum hem uitnodigden om samen met de kinderen langs het Valkenburgse Meer te rijden, hoefde hij niet lang te aarzelen. Vanaf het station van Stoomtrein Katwijk Leiden aan de Jan Pellenbargweg 1 te Valkenburg zullen elke heel uur vanaf 11.00 uur speciale sinterklaasritten worden gereden. Het museum gaat al om 10.30 uur open. Vanwege de wintertijd vertrekt de laatste stoomtrein om 15.00 uur. Er worden ook geen ritten gereden naar de remise met de dieseltrein met de open groene bakkenwagens. Daarvoor is het nu te koud.

Traktatie en groepsfoto

Na de gezellige rit met de boemeltrein lopen Sinterklaas en zijn gevolg naar het museum waar voor de jongste kinderen een traktatie wordt uitgedeeld. Ook in het museum nemen Sint en zijn trouwe Pieten ruim de tijd voor elk kind. Dat is vooral ook heel fijn voor de allerjongste kinderen. Zij kunnen dan wennen aan Sint en zijn Pieten. Het resultaat is dan altijd een leuke groepsfoto ter herinnering aan de eerste ontmoeting met sinterklaas. In het museum kunnen de kinderen ook heerlijk spelen tussen de treinen. Met een druk op de knop gaan miniatuurtreinen rijden, maar er zijn ook twee modelbanen waar ze zelf mee aan de slag kunnen gaan. Succes verzekerd.

Van stoomboot naar stoomtrein

Kaarten

Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis mee naar binnen. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen 8 euro voor het kartonnen treinkaartje dat ook geldig is in het museum. Papa en mama of opa en oma betalen 10 euro. De kaartjes zijn de gehele dag geldig. Stoomtrein Katwijk Leiden is te vinden aan de J.Pellenbargweg 1 in Valkenburg. Meer info: www.stoomtreinkatwijkleiden.nl.

Vrijdag 14 december: The Doors Alive in de Boerderij in Zoetermeer. Deze band brengt het geluid van The Doors akelig dichtbij.

Maandag 14 januari: De Britse band Snow Patrol staat eindelijk weer op de planken voor een concert in de Ziggo Dome.

Woensdag 27 februari: Greta Van Fleet staat in de AFAS Live. Hun debuut album is inmiddels verschenen en rockt als de beste rock uit de seventies.

Zaterdag 16 maart: De Nederlandse band De Staat zet deze avond de AFAS Live op zijn kop met zijn opzwepende, hypnotiserende rock.

Zaterdag 1 april: De Duitse zanger Herbert Grönemeyer staat in de AFAS Live.

Zaterdag 1 en maandag 3 juni: De legendarische band The Eagles staan met hun zoveelste afscheidstournee in de Ziggo Dome.

Zondag 23 juni: Top gitarist en de oud-voorman van Dire Straits, Mark Knopfler geeft een concert in de Ziggo Dome.

Dinsdag 25 juni: De Amerikaanse Glam-rock band Kiss geeft een afscheidsconcert in de Ziggo Dome.

David Crosby – Here If You Listen

Foto: pr

David Crosby kan je met gemak een monument in de popmuziek noemen. Met Here If You Listen brengt hij zijn vierde plaat in vijf jaar uit.

Crosby houdt van samenwerken met andere artiesten. In 2016 nam hij een album op met de band van Michael League. Hij was hier zo enthousiast over dat hij dolgraag weer met ze wilde werken. Bandleden Becca Stevens, Michelle Willis en Michael League hebben zelfs een prominente vermelding op de albumhoes gekregen.

Album opener Glory is gelijk raak. Een prachtig opgebouwde ballad die zich steeds meer opbouwt. Het begin is kalm met een gitaar en haast hypnotiserende zang. Het basloopje en de achtergrondzang trekken je mee het nummer in.

1967 is een verwijzing naar het jaar waarin Crosby de demo schreef die zou resulteren in zijn debuutalbum in 1971. Melodieuze zangpartijen en veel ruimte voor de akoestische gitaar. Dit gaat ook op voor Balanced On A Pin.

Thom Yorke – Suspiria

Foto: pr

Suspiria is de derde solo plaat van Radiohead-voorman Thom Yorke. Een teleurstelling is dan ook dat dit een soundtrack betreft voor een Italiaanse horrorfilm. De vraag is dan in hoeverre dit een Thom Yorke/Radiohead-achtig album is in plaats van achtergrondmuziek bij filmbeelden.

Suspirium is een bijzonder mooi nummer. Een rustig intro met piano en de kenmerkende stem van Yorke die zich laat horen. Het nummer laat je de eerste vijf minuten vergeten en valt om je heen als een warme deken.

Ook Has Ended is een geweldige track. Het heeft een constante dreiging en een hypnotiserend ritme. Dat ritme wordt verzorgt door het drumspel van de zoon van Yorke, Noah. Yorke's zang is wat meer op de achtergrond en versterkt het meeslepende gevoel.

Het pianospel van Yorke in het nummer Unmade is heel intens en gevoelig. Het nummer grijpt je bij de keel en ontroert. Dat talent heeft Yorke met zijn bijzondere stijl van muziek maken en een stem die de ziel streelt.

VVD Katwijk: Stop de betutteling

Annet Klinkert en Margriet Meervoort (Stichting PLN) en Suzanne de Rijk (stichting DON), met in het midden Wiggert ten Haken (voorzitter Lionsclub RV)

ingezonden n In september werd door de gemeenteraad, behalve de VVD Katwijk, opgeroepen tot het instellen van vuurwerkvrije zones in de gemeente Katwijk.

Argumenten hiervoor waren onder meer een vermindering van schade en rust rondom verzorgingstehuizen. Nu blijkt dat de schade hiermee niet minder wordt, omdat dit met name plaatsvindt in aanloop naar de jaarwisseling. Daarnaast hebben zorginstellingen aangegeven geen behoefte te hebben aan vuurwerkvrije zones. Kortom: er wordt een oplossing bedacht voor een niet bestaand probleem. Bovendien heeft de politie nadrukkelijk aangegeven géén capaciteit te hebben om hierop te handhaven. Er worden nu twee varianten voorgelegd aan de gemeenteraad: vuurwerkvrije zones in een aantal parken in Katwijk of vrijwillige vuurwerkvrije zones. De VVD Katwijk staat voor de vrijwillige vuurwerkvrije zones, waarbij bewoners met elkaar het initiatief kunnen nemen om geen vuurwerk af te steken of juist een locatie kunnen bepalen om wél vuurwerk af te steken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van de buurt-WhatsAppgroepen. Op deze manier leggen we de regie bij bewoners, die prima met elkaar kunnen bepalen wat er in hun straat of buurt nodig is. Daar is geen betutteling voor nodig.

Lions Rijnsburg-Valkenburg overhandigt gift van €10.000

gift n De Lionsclub Rijnsburg-Valkenburg heeft vorige week €10.000 uitgereikt aan twee stichtingen.

Suzanne de Rijk mocht namens de Stichting DON, Diabetes Onderzoek Nederland, €5000 in ontvangst nemen. Deze stichting financiert onderzoek naar Diabetes Type 1. Door deze ziekte maakt het lichaam feitelijk te weinig insuline aan om suiker af te breken. Volgens Suzanne is dit een ziekte "die langzaam je lijf opeet", aangezien organen, ogen en ledematen zwaar beschadigd kunnen raken. 99% van het geld gaat rechtstreeks naar een zevental onderzoeken waarvan er op dit moment drie in Nederland lopen. De tweede gift van €5000 werd overhandigd aan twee zussen, Annet Klinkert en Margriet Neervoort van de Stichting PLN. Het betreft een erfelijke hartspierziekte waarbij te weinig eiwit voor de hartspier wordt aangemaakt waardoor de patiënt plotseling kan overlijden. "Al het geld wat we inzamelen wordt gebruikt voor onderzoek" volgens Margriet die, net als haar zus, deze ziekte ook heeft. Zij deed tevens een oproep je op te geven als donor. De leden van Lionsclub waren onder de indruk van de gedrevenheid van de drie dames om geld in te zamelen voor het zo belangrijke wetenschappelijke onderzoek. Een mooie bestemming voor het geld dat met vrijwilligersactiviteiten werd opgehaald.

Boekpresentatie 'Rijnsburgse Huisnamen'

Agnes Korebrits verzamelde tientallen Rijnsburgse huisnamen en zocht het verhaal erachter uit. | Foto: PR

boek n Waarom heeft een huis in Rijnsburg een bepaalde naam gekregen? Welk verhaal schuilt er achter een huisnaam? Het boek 'Rijnsburgse Huisnamen' geeft antwoord op deze vragen. Op donderdag 29 november om 19.30 uur wordt, in samenwerking met Bibliotheek Katwijk, dit gloednieuwe boek gepresenteerd door schrijfster Agnes Korebrits in gemeenschapshuis 'De Burgt' (Burgemeester Koomansplein 1) in Rijnsburg.

In 'Rijnsburgse Huisnamen' staat de herkomst van de huisnamen beschreven, inclusief prachtige kleurenfoto's. Er zijn maar liefst 81 huisnamen opgenomen in het boek plus een aantal verdwenen huisnamen.
Het voorwoord is geschreven door oud-burgemeester van Rijnsburg Fedde Jonkman. Agnes Korebrits zal tijdens de boekpresentatie het eerste exemplaar van haar boek aan de voormalig burgervader overhandigen.

Heeft u belangstelling voor het verhaal achter de Rijnsburgse huisnamen of voor dit boek? Of heeft u gewoon zin in een gezellig uurtje met dorpsgenoten? Iedereen is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de boekpresentatie op donderdag 29 november in het Atrium van gemeenschapshuis 'De Burgt' in Rijnsburg.
De toegang is gratis. Inloop is vanaf 19.15 uur, de presentatie begint om 19.30 uur. Na het formele gedeelte kunt u nog even napraten onder het genot van een drankje en is het boek over Rijnsburge huisnamen te koop. En natuurlijk signeert Agnes haar boek graag.

Bibliotheek Katwijk verleent graag haar medewerking aan bijeenkomsten waarbij de lokale geschiedenis en/of cultuur een rol speelt. Eerder werd al eens een speciale Rijnsburgse avond in de bieb georganiseerd en ook de boekpresentatie van het boek 'Rijnsburgse Bijnamen' kwam in 2015 tot stand door samenwerking tussen Bibliotheek Katwijk en Agnes Korebrits.

Winterwijn

Foto: pr

De zomer heeft lang geduurd, maar er lijkt nu toch echt een einde aan te komen. De nachten worden kouder, regen en hagel slaat soms tegen de ramen.

In deze tijd van het jaar kriebelt het altijd bij me. De stampotten komen op tafel. Ik zoek recepten met kruidnagel en kaneel, die de gerechten een echt winterse kruidigheid geven. Bij die winterse gerechten maak ik stevige wijnen open. Stampotten zijn niet verfijnd, maar stoer. ik zoek hier dan ook een stoere wijn bij. Een wijn die stevig is, met geuren van donker fruit en kruidigheid. Een Cabernet Sauvignon uit Chili zal hier prima bij smaken.
Wintergerechten met meer verfijning, zoals een hertenbiefstuk met knolselderijpuree, hazenpeper of een wildstoof, vragen om wijnen met meer finesse en complexiteit. Deze wijnen hebben onder andere aroma's van donker en rijp fruit, tabak, kruidnagel, vanille en chocola.
De smaak van de wijn moet concurreren met de smaak van het gerecht. Het gerecht en de wijn moeten allebei tot hun recht komen. In het beste geval wordt de wijn lekkerder in samenhang met het gerecht en wordt het gerecht lekkerder door de wijn.

Foto: pr

Wijnen uit de klassieke wijngebieden zoals Bordeaux, Rhône, of Rioja zijn hier geschikt voor. Ook een Chianti Classico Reserva of een Zinfandel uit Californië doen het goed bij wildgerechten. Deze wijnen rijpen vaak op houten vaten. Het hout geeft aan de wijn aroma's af van bijvoorbeeld toast, vanille, kokos, karamel, cacao en boter.
Ook ontwikkelen er tannines in de wijn die er voor zorgen dat de wijn langer houdbaar wordt. Het ouderen van wijnen komt ook weer ten goede aan de complexiteit van de wijn. Wijn noem je complex wanneer je steeds iets anders kunt ontdekken in de geur en in de smaak. Dat zijn van die typische wijnen om samen met vrienden van te genieten.

Wil jij weten hoe je een mooie wijn kiest bij een diner, en zo je (kerst)gasten écht verrassen? Doe dan de Cursus Kerstwijnen. Aan het eind van de cursus weet je niet alleen meer over wijn, maar ook over jezelf. Je bent dan in staat een wijn te kiezen die jij lekker vindt en goed bij je gerecht past. De Cursus Kerstwijnen wordt gegeven op woensdag 28 november en woensdag 12 december. Voor meer informatie kun je bellen of mailen.

Linda Driebergen,
Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken
cursuslocatie voor wijncursussen
Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Jasper van Dijk exposeert

Jasper Van Delft kan heel goed schilderen en heeft de afgelopen jaren al heel wat mooie schilderijen gemaakt. | Foto: PR

kunst n Jasper van Delft staat in Rijnsburg en directe omgeving bekend als een muzikaal talent. Hij is al jarenlang toetsenist, bespeelde menig piano, vleugel en keyboard. In de jaren 80 van de vorige eeuw vormde hij met een drietal andere musici de populaire band The Entertainers. Maar Jasper is ook een talentvol amateur kunstenaar. Jasper houdt zich bezig met het creëren van schilderijen op basis van acryl – en olieverf, uiteenlopend van portretten, stillevens, dieren, landschappen en objecten. Schilderijen met gevoelswaarde. Een aantal van zijn fraaie werken is vanaf zaterdag 24 november tot 12 januari 2019 te bewonderen op de bovenverdieping van het museum van Rijnsburg aan de Oude Vlietweg 6. Het museum is iedere zaterdag geopend van 13 tot 16.00 uur.

Leger des Heils collecteert

collecte n Vrijwilligers van het Leger des Heils gaan van 26 november tot en met 1 december langs de deuren met de collectebus. De opbrengst van de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte is bestemd voor lokale activiteiten waarmee het Leger des Heils sociale uitsluiting en eenzaamheid bestrijdt. Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. Voor deze mensen biedt het Leger des Heils een vangnet. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van maaltijdprojecten, schuldhulpverlening, spelletjesmiddagen, kledingwinkels en de soepbus. Voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. Deze activiteiten worden dus volledig betaald uit donaties. Onder de noemer 'Je bent niet alleen' organiseert het Leger des Heils daarom een landelijke collecteweek, dit jaar van 26 november tot en met 1 december.

Leerhuis Valkenburg

kerk n Op donderdag 22 november is er weer een bijeenkomst van het Leerhuis Valkenburg. De spreker is dan ds. Jan Offringa. Het thema luidt: 'God is niet te vangen'. Dat is tevens de titel van een boek dat hij schreef met een aantal gemeenteleden in Kesteren. Met hen ging hij op zoek naar wat er door de jaren heen veranderde in hun geloof. Wat raakten ze kwijt, wat bleef hen dierbaar, wat hebben ze nieuw ontdekt? Dat leverde een reeks unieke geloofsverhalen op. Er komen thema's aan bod als de macht van God, de menselijkheid van Jezus, de weerbarstigheid van de Bijbel, het (on)geloof in wonderen, de toekomst van mens en wereld, de rol van de islam en de religiositeit van jongeren. Jan Offringa is predikant in Wijk bij Duurstede en hoofdredacteur van de website www.liberaalchristendom.nl. De bijeenkomst is in het Trefpunt, gelegen achter het kerkgebouw 'De Goede Herder', Hoofdstraat 35 in Valkenburg. Aanvang 20:00 uur.

Willem Souverijn wil de echtheid zoveel mogelijk benaderen

Willem schildert hoofdzakelijk de natuur in vele hoedanigheden. | Foto: PvK

n 'Schilderen is een uit de hand gelopen hobby'

hobby n 'Eigenlijk ben ik een laatbloeier' lacht Willem Souverijn (47) die pas acht jaar geleden voor het eerst het penseel ter hand nam. Na zijn eerste creatie raakte hij aan zijn hobby verknocht en sindsdien is er al menige productie van zijn hand gekomen.

Door Piet van Kampen

Hoe kwam het dat hij pas op latere leeftijd aan deze mooie hobby begon? 'Het was tijdens een vakantie in Epe toen ik een boswandeling maakte, een beleving. Ik dacht in de verte twee honden te zien maar het waren zwijnen, zei mijn zoon Dennis.
Dat was eigenlijk de eerste aanzet en daarna ben ik op Youtube gaan zoeken naar Nico Bulder, een natuurschilder. Toen ik zijn schilderijen zag dacht ik 'Woh' dat ga ik ook doen.
Ik heb een schilderij van hem nagemaakt en ben daarna een keer met Nico naar Elspeet geweest.
Hij zei toen dat ik maar door moest gaan met schilderen en vervolgens ben ik naar de kunstacademie gegaan' doet Willem uitvoerig uit de doeken hoe het allemaal is begonnen. 'Na twee jaar ben ik mijn eigen weg gegaan'.

Puur natuur

Willem schildert hoofdzakelijk de natuur in vele hoedanigheden, zowel landschappen, dieren, bloemen en planten. Vanaf een foto laat hij de opname op zijn doek tot leven komen. Heel bijzonder is ook dat de kunstenaar op houten schijven uit boomstammen schildert. Een paar voorbeelden die hij toont geven aan welk een mooi effect dit is. Puur natuur.
De hobbyist noemt zichzelf een perfectionist. 'Ik wil alle kleuren zo dicht mogelijk bij de echtheid benaderen. Het is tevens een valkuil voor mij want ik ben niet gauw tevreden' klinkt hij zelfverzekerd. Willem noemt zijn techniek fotografisch fijnschilderen. Voorheen werkte hij met olieverf. In de loop der jaren heeft de enthousiaste schilder al diverse werken van zijn hand afgeleverd. Soms in opdracht, soms voor de eigen collectie. Eén van zijn werken hangt in de Laurentiuskerk.

Prijs

Dat Souverijn talent heeft bleek afgelopen jaar toen hem door de lekenjury tijdens de Oranje Expositie in De Burcht een eerste prijs werd toegekend. Hij overweegt ook om in de natuur zelf te gaan schilderen. 'Het Panbos is om de hoek' lacht hij voorzichtig.
Voor een opdracht of meer over hem willen weten: emailadres: w.souverijn@kpnplanet.nl.

Kinderconcert Muziekschool in De Burgt

muziek n Op vrijdag 23 november geven de jonge leerlingen van de muziekschool Katwijk een speciaal Kinderconcert in de het Atrium van De Burgt in Rijnsburg. Het programma ziet er leuk en afwisselend uit!

Het Kinderconcert is een uitvoering die helemaal gemaakt wordt door de jonge leerlingen. Iedereen die wel eens een bezoek aan zo'n Kinderconcert heeft gebracht weet hoe leuk het is om naar de muziek van de jonge talenten te luisteren en hoe knap het is wat de kinderen al op zo'n jonge leeftijd kunnen laten horen. De één speelt een instrument en heeft nog maar net een half jaar les, de ander zingt al jaren met veel plezier in één van de kinderkoren. De één speelt solo, de andere juist samen met andere kinderen.
Op de muziekschool is plek voor álle kinderen die van muziek houden, en daarom zit het programma van het Kinderconcert ook boordevol afwisseling. Er zijn veel verschillende muziekinstrumenten te horen: piano, fluit, saxofoon, viool en nog veel meer! En natuurlijk wordt er ook gezongen, o.a. door het Nieuw Katwijks Kinderkoor.

Proeflessen

Als je nieuwsgierig bent naar hoe goed je al muziek kunt maken of als je nog niet zo heel lang les hebt, moet je zeker naar het Kinderconcert komen. En misschien als je nog geen muziek maakt, raak je wel zó enthousiast dat je zelf een instrument wilt leren bespelen! Dan kun je goed terecht bij de muziekschool, wij bieden een introcursus aan van vijf lessen om te kijken of het instrument waar jij voor kiest ook echt bij je past. Inschrijven kan op de website van de Muziekschool.

Voor iedereen

Iedereen is welkom op het Kinderconcert, want muziek is voor iedereen! Natuurlijk alle broertjes, zusjes, ouders en andere familieleden van de muzikanten. Maar ook de vriendjes, vriendinnetjes, klasgenootjes, buren en verder gewoon iedereen die van muziek houdt. De toegang is gratis en hoe meer publiek er komt, hoe gezelliger het wordt! Dit unieke concert is gratis toegankelijk en bedoeld voor jong en oud. Tijdens de pauze is De Brasserie voor bezoekers geopend. Aanvang 19:15 uur (zaal open 19:00 uur). De Burgt, Burg. Koomansplein 1, Rijnsburg.

Gemeente verkoopt drie bouwkavels in 't Duyfrak

wonen n De nieuwe Valkenburgse wijk 't Duyfrak nadert z'n voltooiing. Een groot deel van de koop- en huurwoningen is al gebouwd. In totaal staan er straks zo'n 760 woningen.
Vlakbij de Oude Rijn biedt de gemeente momenteel drie bouwkavels aan het water aan. De kavels zijn rond de 500m2 groot en hebben een ligging aan het water.

Momenteel biedt 't Duyfrak de laatste drie bouwkavels aan, waarop je zelf je droomhuis kunt bouwen. Het kwaliteitsteam van 't Duyfrak begeleidt hierbij kosteloos de uitwerking van het bouwplan tot een ontwerp. Binnen de gegeven kaders kunt u dus gegarandeerd een kwalitatieve en passende woning in eigen stijl bouwen. De kavels die nu beschikbaar zijn liggen aan het water, dus een bootje aanleggen behoort ook tot de mogelijkheden. Met de Oude Rijn om de hoek is een mooie vaarroute natuurlijk zo gevonden.

Inschrijven

U kunt zich nog tot 26 november a.s. (13.00 uur) voor een kavel inschrijven. Meer informatie en de verkoopbrochure vindt u op www.tduyfrak.nl of bij De Leeuw Makelaardij in Rijnsburg (Rijnsburgerweg 100).

"Jullie straalden licht uit..."

De bezoekers werden in een afgeladen kerk meegenomen op ontdekkingsreis in het verhaal van De verloren zoon. | Foto: PR

n Voice of Joy en de eigentijdse 'Verloren zoon'

muziek n "Jullie straalden licht uit", zomaar een tekst op een kaartje die de bezoekers konden schrijven na afloop van de uitvoering "De verloren zoon" door het koor Voice of Joy op woensdag 14 en donderdag 15 november in de sfeervolle Open Hof in Katwijk a/d Rijn. Het koor is werkelijk bedolven onder de enthousiaste, ontroerende reacties van mensen die tijdig in het bezit waren van een toegangskaartje.

De Mercyships brengen medische hulp in landen waar dat nodig is. | Foto: PR

Op beide avonden werden de bezoekers in een afgeladen kerk meegenomen op ontdekkingsreis in het verhaal van De verloren zoon. Het verhaal werd vanuit drie personen verteld: De vader, de oudste zoon en de jongste zoon. De projectcommissie heeft zich oa laten inspireren door het boek van Henri Nouwen (Eindelijk thuis) en het schilderij van Rembrandt (De verloren zoon) Allereerst waren er prachtige bijpassende liederen, vol beleving gezongen. Religieuze liederen maar ook popnummers, al dan niet herschreven zodat het één geheel werd. Meestal uitgevoerd door het hele koor maar soms ook door prachtig uitgevoerde solonummers. Er waren vrolijke up tempo nummers maar ook ingetogen nummers die van alles losmaakten bij de bezoekers. Er werd gelachen maar ook een traan weggepinkt, zeker ook toen Johan Kromhout, de vaste pianist van het koor, de duisternis in het verhaal indrukwekkend weergaf in een muzikaal intermezzo. Voor de gelegenheid waren er diverse muzikanten en het was opvallend dat de balans tussen de muzikale begeleiding en het (akoestische) koor, perfect was. De verstaanbaarheid was hierdoor geen moment in gevaar.

Bijna alles was door de koorleden zelf bedacht: de uitgekozen liederen , mooie verbindende teksten met een goede verhaallijn, bijpassende beelden op de beamer en een geschreven lichtplan om alles op de juiste wijze kracht bij te zetten. De subtiele choreografie , soms grappig, soms ontroerend, maakte het geheel af. Wat ook bijzonder was dat er zoveel "ruimte"in het verhaal zat dat er voor iedereen wel iets bij zat; jongeren, ouderen, bezoekers die bekend zijn met het verhaal uit de bijbel of juist niet .De algehele muzikale leiding was in handen van de dirigent van het koor Voice of Joy: Caroline Guijt- Verkade. Deze sprankelende en inspirerende dirigent, heeft een geweldige prestatie neergezet met dit koor. Het is mede aan haar te danken dat een prachtig verhaal uit de bijbel bezielend en liefdevol werd opgelicht. Die glans lag weerspiegeld op de gezichten van de koorleden! Gezien de vele lovende reacties komt de projectcommissie zeer binnenkort bij elkaar om de mogelijkheid te onderzoeken om deze voorstelling nogmaals uit te voeren en zo nog meer mensen de kans te geven om dit mee te beleven. Wegens succes verlengd, dat zou prachtig zijn!

Schepen van genade

senioren n Op 14 november was Mw. Mieke Borst uit Oegstgeest, vrijwilligster van Mercy Ships, te gast op de PCOB Contactmiddag.

Mecy Ships. Dat betekent letterlijk vertaald: Genade schepen. Het schip de Africa Mercy vaart op uitnodiging van de regering van een Afrikaans land naar de havenstad om daar voor een periode van 10 jaar gratis medische hulp en training te verlenen. Er zijn 400 vrijwilligers aan boord van dit ziekenhuisschip uit ruim 40 landen. Opgericht in 1978 en bestaat dit jaar dus 40 jaar. Zij doen dit werk omdat ze geloven dat voor God ieder mens kostbaar is.

Ontroerend

Na haar pensionering als verpleegkundige heeft Mw. Mieke Borst 6 jaar voor Mercy Ships gewerkt. Eerst zagen de aanwezigen 3 korte films met erg ingrijpende beelden van patiënten voor en na de operatie. Hun blijdschap is ontroerend. Soms dagen lang onderweg naar en in lange rijen wachten op hulp. Mercy Ships zet zich in voor verbetering van alle aspecten van het leven, zowel lichamelijk als geestelijk. Zij volgen het voorbeeld van Jezus in het brengen van hoop en genezing aan vergeten armen. Momenteel wordt er een nieuw schip gebouwd waarin 35 moderne operatiekamers en 160 ziekenhuisbedden. Het geld hiervoor, 170 miljoen, is bijeengebracht door de rijken der aarde. De hulp gaat meestal om hazenlippen, vergroeiingen aan benen en goedaardige tumoren. Door de genezing krijgen ze weer een toekomst met nieuwe mogelijkheden. Iemand die door zijn ziekte buitengesloten was, wordt weer opgenomen in de gemeenschap. De ook aanwezige heer Cas Kranenburg, oud vrijwilliger, vertelt emotioneel over zijn ervaringen op het schip. Hij eindigt met een gedicht: 'Ik kan het niet vergeten". Een middag om nooit te vergeten, wordt toch afgesloten. Bij de uitgang werd een doos neergezet voor diegenen die een gift willen geven voor dit zeer belangrijk werk. De afsluiting met een gedicht: HART. Als je hart spreekt gaan er uit liefde bijzondere dingen gebeuren. De volgende contactmiddag op woensdag 12 december, de kerstviering met een lunch en veel zingen, begint om 10.30 uur in de Voorhof en is uitsluitend voor leden de PCOB leden.

Valken'68 zet zichzelf buitenspel tegen RCL

Valken lijkt tegen RCL meestal geen geluk te hebben. | Foto: Saam de Mooij Foto: Saam de Mooij

n 2-1 verlies in Leiderdorp

voetbal n Zaterdag speelde Valken'68 de lastige uitwedstrijd tegen RCL. Lastig, omdat er altijd wel iets mis lijkt te gaan bij de uitwedstrijden tegen RCL. Het begon al bij de entree. Twee heren op leeftijd incasseerden namens RCL de entreegelden. Net zoals de grensrechter van RCL mochten de begeleiders van Valken'68 die op het wedstrijdformulier stonden het veld niet betreden zonder entree te betalen. "Bij jullie doen ze het ook zo" was het gebruikte kulargument. Een "warm welkom" heet zoiets in voetbaltermen.

Net zoals verleden jaar begon Valken'68 prima aan de wedstrijd. Dominant en gecontroleerd werd rustig gewacht op de kansen die toch wel zouden gaan ontstaan. Een slim lobje van Geoff Smit over de laatste linie van RCL heen bracht Selmo Kurbegovic de eerste keer voor de RCL keeper Andrew Bontje. Het schot van Selmo verdween via de voet van de RCL-keeper en de buitenkant paal over de achterlijn. De tweede kans voor Selmo leidde tot een penalty.

"Schwalbe"

Selmo stoof vrijstaand aan de rechterkant van de 16 het zestienmeter binnen richting een op hem gespeelde bal. Keeper Andrew Bontje kwam met zijn been naar voren op volle snelheid uit en raakte daarbij zowel de bal als het been van Selmo. Je kunt er over discussiëren of eerst de bal of de tegenstander werd geraakt, maar in beide gevallen levert het op deze manier uitkomen gevaar voor de speler op. Het geluid van het raken van de schoen of scheenbeschermer van Selmo was in ieder geval duidelijk te horen, behalve niet voor de grensrechter van RCL die maar "Schwalbe" bleef roepen. Penalty besloot scheidsrechter Cees Post. Jaco van der Bent benutte deze feilloos.

Buitenspel

Na deze voorsprong in de 30e minuut zette Valken'68 zichzelf zeven minuten later buitenspel. Marc Langeveld werd op het middenveld van achteren onderuit getrokken, kreeg een ellenboog in zijn gezicht en ging al vallend op de voet van zijn tegenstander staan. Scheidsrechter Post zag vanuit zijn hoek alleen het laatste en gaf Marc geel. Marc voelde zich onrecht aangedaan en besloot impulsief en niet juist en niet slim om daarvoor te applaudisseren. Een terechte tweede gele kaart volgde. Weg dominant en gecontroleerd spel Valken'68, overleven met 10 tegen elf werd het motto. Rust 0-1.

Waarschuwing

Na rust werd in de 48e minuut de eerste waarschuwing afgevuurd voor RCL door Thom Wijnalda. Het schot ineens uit de lucht vanaf een meter of negen werd prima gepareerd door keeper Erwin van der Nagel. Vlak daarop had Valken de voorsprong kunnen verruimen naar 2-0. De voor Jaco van der Bent na rust ingevallen Timo Schaap gaf een prima bal op de in de zestien staande Matthijs de Mooij. Deze kon de bal echter niet genoeg snelheid meegeven om de 0-2 op het bord te krijgen. Een tweetal dode spelmomenten, corners, brachten de Valkenburgers alsnog op de knieën. Eerst kopte in de 69e minuut Sem Overduin uit een corner de gelijkmaker binnen. En in de 82e scoorde invaller Ali Barokzaij de winnende 2-1, wederom uit een corner. Valken had zichzelf met het wegsturen van Marc buitenspel laten zetten en kreeg een zure nederlaag te slikken gegeven het vertoonde spel in de eerste 37 minuten van de wedstrijd. Frustraties aan Valkenburgse kant leidde ook in het verloop van de tweede helft nog eens tot een drietal gele kaarten en het wegzenden van twee officials. Zaterdag 24 november speelt Valken'68 1 uit tegen Te Werve, aanvang 14:30 uur.

Gelijkspel na onrustige start voor Rijnsburgse Boys

Frank Tervoert probeert de keeper van Spakenburg te passeren maar Spakenburg RBB bleef 1-1 | Foto Hans Heemskerk

voetbal n De wedstrijd Spakenburg-Rijnsburgse Boys zal er voor Spakenburg vast een zeker een van revanchegevoelens zijn geweest. Immers Rijnsburgse Boys zorgde ervoor dat de ´blauwen´ in 2017 voor het eerst in de clubgeschiedenis degradeerden. Voor de Rijnsburgers betekende het op dat moment promotie naar de tweede divisie.

De beginfase van de wedstrijd van afgelopen zaterdag leek in het kader van revanche te staan. Waar een onrustig Rijnsburg vanaf minuut een de controle kwijt leek te zijn, was dit bij de mannen van trainer John de Wolf niet het geval. Zij begonnen messcherp aan de wedstrijd.
Rijnsburg mocht nog wel de eerste kans noteren (Knol), maar daarna was het vooral Spakenburg dat de trom roerde. In minuut zeven leed Max Hudepohl balverlies op het middenveld. De lange bal die hierop volgde kwam terecht bij Argjend Selimi die Richard van Nieuwkoop vervolgens kansloos liet. De geboren Kosovaar was in de fase die volgde een ware plaaggeest voor de Rijnsburgers. Op een bepaald moment werd het hem wel heel gemakkelijk gemaakt. Masies Artien, gewoonlijk en rots in de Rijnsburgse branding, was zaterdag niet in goede doen. Hij scoorde een gele kaart, passeerde zijn eigen doelman op knullige wijze en gaf paniekerig een corner weg. Vooral een miscommunicatie tussen Artien en Van Nieuwkoop zag er vreemd uit. Van Nieuwkoop leek de bal zo te kunnen wegtrappen, maar Artien dacht hier anders over en schoot de bal richting het eigen doel. Gelukkig voor hem en zijn team kon hij de bal nog niet voor de doellijn weghalen. Wilfred van Leeuwen kon even later eigenlijk niets anders doen dan zijn verdediger tegen zichzelf in bescherming nemen. Artien mocht naar de kant en de Wesley Goeman nam zijn plaats in. Van Leeuwen: "Als Artien geen geel op zak had, had ik hem laten staan", kon niet anders. De gedwongen wissel zorgde in elk geval voor rust in zijn team. Sterker nog, het was Goeman die zes minuten voor de rust een gemakkelijk gegeven penalty verzilverde. Waar de Rijnsburg supporters al een ruststand van 4-0 zagen gloren, was het plots 1-1.

Smullen

De tweede helft was om van te smullen. De HKR ging achter het team staan, de kansen kwamen en hoewel ook Spakenburg mogelijkheden had, waren de beste kansen voor de Rijnsburgers. Echter de vrije trap van Goeman ging net over en ook Tillema en de ingevallen Tervoert misten maar net. En hoewel de wat warrig leidende te Kloeze, Spakenburger Sterling met twee keer geel wegstuurde, kon Rijnsburg ook tegen tien man het verschil niet (meer) maken. Misschien was een gelijkspel ook wel de juiste afspiegeling van een leuke wedstrijd. Zaterdag een thuiswedstrijd. Het laag geklasseerde Scheveningen komt op bezoek voor een wedstrijd die om 15.30 uur begint.

Valken vallen in de prijzen

gymnastiek n Zaterdag 17 november namen er van Gymnastiekvereniging De Valken twee groepjes (op niveau C) deel aan de springwedstrijden in Voorschoten.

Er werd hoog en netjes gesprongen op de onderdelen minitrampoline, trampoline-pegasus, plankoline-kast/plank-pegasus en airtumbling. Totaal behaalden de meiden 4 prijzen, waarvan 1x een tweede prijs en 3x een derde prijs.

Rijnsburgse damclub reikt DamZ! DamSets uit aan Julianaschool

dammen n Vlak voor de herstvakantie heeft het damteam van de Julianaschool (groep 6) het schooldamtoernooi in Katwijk gewonnen. Vanwege deze knappe prestatie besloot de Rijnsburgse DamClub om het team en de school in het zonnetje te zetten.

Vorige week donderdag kregen de vijf spelers een DamZ! DamSet (een magnetisch dambord speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 – 12 jaar). Daarnaast heeft de Rijnsburgse DamClub de Julianaschool ook nog eens drie DamZ! DamSets cadeau gedaan. Deze damborden zullen gebruikt gaan worden in groep 5, 6 en 7. In maart 2019 zal het schooldamteam van de Julianaschool meedoen met het provinciale schooldamtoernooi.

Kennismakingscursus

De Rijnsburgse DamClub organiseert in samenwerking met het Welzijnskwartier een kennismakingscursus speciaal voor kinderen. Deze cursus start vrijdag 9 november en is van 19.00 tot 20.00 uur in de Wilhelminaschool. Wil je kennismaken met dammen, dan is deze cursus iets voor jou. In 5 lessen leer je de basisspelregels en tactiek. Meestal sluiten we de avond af met een wedstrijd de jongens tegen de meisjes. Dammen goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Het komt de ontwikkeling van de kinderen op verschillende manieren ten goede. "Rekenen, inzicht, verbeeldingskracht, concentratie, omgaan met winst en verlies en samenspelen, dat zijn allemaal kwaliteiten die kinderen bij het dammen trainen en nodig hebben.
Deze cursus kost € 20 en opgeven kan bij Richard Kromhout, de jeugdcoördinator van de Rijnsburgse DamClub jeugdcoordinator@damclubrdc.nl. Of loop gezellig een keer binnen op vrijdagavond.
Meer informatie over de de Rijnsburgse Damclub vind je op www.damclubrdc.nl.
Kinderen die alvast willen oefenen met dammen op de tablet of computer dammen, kunnen ook kijken op www.damz.nl.

ZONDAG 25 november

Chr. Geref. kerk
9.30 uur: ds. L.A. den Butter
17.00 uur: ds. L.A. den Butter

Evangelische
Gemeente 'T KRUISPUNT

Vakcollege Rijnmond,
Louise de Colignylaan 2, Katwijk
10.00 uur: n.b.

Bap. Gemeente
Tripodia, Hoornesplein 155
10.00 uur: n.b.

Herv. Gem. 'De Rank'
Pieter Groen College
10.00 uur: ds. E. Oort, Katwijk

Geref. kerk (vrijgem.)
9.30 uur: ds. G. Treurniet
17.00 uur: ds. E.B. Buitendijk

Protestantse Gemeente
Rijnsburg
Grote kerk

9.30 uur: ds. L. Hoftijzer
17.00 uur: ds. D. Verboom
Immanuëlkerk
9.00 en 10.30 uur: ds. R.A. Veen, IJmuiden
17.00 uur: ds. A. Haasnoot
De Voorhof
9.30 uur: geen dienst

VALKENBURG
Geref. kerk vrijgemaakt

9.30 uur: ds. H.J. Boiten,
em. Amersfoort Centrum
18.30 uur: ds. E.B. Buitendijk

Hervormde Gemeente

10.00 uur: ds. H.E.J. van der Laan
18.30 uur: ds. H.E.J. van der Laan

Geref. kerk De Goede Herder
10.00 uur: ds. M. Zebregs
18.30 uur: ds. M. Zebregs

R.K. St. Joannes Katwijk
Zaterdag 19.00 uur:
Eucharistieviering,
pastoor M. Hagen, cantor
Zondag 10.00 uur:
Eucharistieviering,
pastoor M. Hagen, Cantemus

Christengemeente Live!
Katwijk

10.30 uur: Ruud van Delft
19.00 uur: Bijbelstudie

Gemeente organiseert informatiemiddag over zwerfafval

afval n Heeft u ideeën of verbeteringen voor het zwerfafvalbeleid van 2019? Wilt u graag iets doen aan zwerfafval in de openbare ruimte, maar weet u niet precies hoe? Of wilt u gewoon weten wat de gemeente in Katwijk doet tegen zwerfafval? Kom dan op 3 december naar de informatiedag over zwerfafval in het Heerenhuys , Overrijn 8 te Katwijk.

Tegenwoordig is er veel te doen rondom het onderwerp zwerfafval. Zo zijn er afgelopen zomer bijvoorbeeld veel jutevenementen georganiseerd op het strand om de Plastic soep aan te kaarten. Ook zijn steeds meer mensen bezig om de straten binnen de gemeente Katwijk schoon te houden.
De gemeente wil alle krachten bundelen en de samenwerking zoeken met inwoners en verenigingen om zwerfafval in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg tegen te gaan. "Een schone leefomgeving is belangrijk, voor de natuur en voor de mensen zelf.
Samen met inwoners willen we op zoek naar slimme manieren om zwerfafval in de gemeente tegen te gaan.", aldus wethouder Rien Nagtegaal.

Meld u aan

De gemeente organiseert daarom op 3 december van 15.00 tot 16.30 uur een informatiemiddag over zwerfafval.
Tijdens deze middag laat de gemeente zien wat er het afgelopen jaar is gedaan om zwerfafval tegen te gaan en kunnen geïnteresseerden ideeën meegeven voor het zwerfafvalbeleid van 2019. Aanmelden voor de informatiemiddag kan via het e-mailadres d.deleeuw@katwijk.nl.
Natuurlijk wordt de middag goed afgesloten met heerlijke koffie, thee en gebak!

Weerstand

griep n Bijna elk jaar is er rond deze maand een stijging in het aantal gevallen van griep. Bent u al voorbereid tegen een eventuele griepgolf?

Vermoedelijk is er in de winter meestal een verspreiding van de griep omdat mensen in deze periode veel en dicht bij elkaar zitten. Hierdoor kan het griepvirus zich gemakkelijk verspreiden.

Verkoudheid of griep?

Veel mensen verwarren een gewone verkoudheid met de griep. De meeste mensen met griep krijgen ook last van koorts en spierpijn. Bovendien kan in sommige gevallen de griep zich verergeren naar een longontsteking. Het is verstandig om een goede weerstand te hebben in de winter. Hierdoor wordt u minder snel ziek, en als u toch besmet wordt, vallen de klachten meestal mee en herstelt u sneller.

Goed eten

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de weerstand optimaal te houden: Zorg dat u voldoende slaap en rust krijgt. Let op de voeding, eet gevarieerd, volop groente en fruit en weinig verzadigde vetten. Zorg voor voldoende beweging, een halfuur per dag redelijk intensief bewegen of drie keer per week intensief sporten. Vitaminen en extra mineralen in tabletvorm zijn nodig als u niet voldoende gevarieerd eet

Rust

Natuurlijk is het ook verstandig om u goed warm te kleden als u naar buiten gaat. Indien u verschijnselen van verkoudheid heeft, loop daar dan niet te lang mee rond. Neem uw rust en bestrijdt de verschijnselen met middeltjes die u ook zonder recept kunt kopen. Laat u wel informeren bij de apotheek en laat eventueel controleren of de middelen samen met uw andere medicijnen gebruikt kunnen worden.

Heeft u meer vragen over weerstand, voeding, vitaminen, griepvaccinatie of uw medicijnen? U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9.