De Rijnsburger

17 september 2020

De Rijnsburger 17 september 2020


Merovechpark officieel geopend

In het Merovechpark ligt een deel van de Rijnsburgse historie. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Burgemeester Cornelis Visser is trots op het historische Merovechpark gelegen in nieuwbouwwijk De Horn in Rijnsburg.

Samen met wethouder Adger van Helden, burgemeester E. Jaensch van Oegstgeest, gedeputeerde van provincie Zuid Holland mevrouw De Zoete heeft burgemeester Visser vorige week vrijdag het park officieel geopend. Dit deden zij door de Rijnsburgse vlag, gespannen over een van de bruggen in de woonwijk, weg te trekken en zo naar het park te wandelen. Daar werden de kralen onthuld en het park bewonderd. Lees meer op pagina 3.

>Naam nieuw dorp

Vliegkamp n In deze krant stond vorige week deze oproep van de gemeente: Bedenk een naam voor het nieuwe dorp op vliegkamp Valkenburg. Een aantal lezers van de krant reageerden via e-mail aan de redactie.

De volgende namen werden voorgesteld.

VLUGTHEUVEL, NEPTUNE, PRAETORIUM, HET ROMEINS VELD, MARINEPARK, NIEUW-BERKHEIDE, VALKENBURG-WEST.

De gemeente nodigt iedereen uit om mee te denken. Tot morgen, vrijdag 18 september kun je namen indienen via: www.katwijk.nl/naam. De naam mag niet meer dan 24 tekens bevatten, bij voorkeur zonder afkortingen en mag niet kwetsend of raar zijn.

Het college van burgemeester en wethouders kiest uit alle suggesties maximaal drie mogelijke namen. Op één van die drie namen kunnen alle inwoners vervolgens zijn stem uitbrengen tijdens de digitale stemronde tussen 12 en 22 oktober. Op basis van de uitslag van de stemronde kiest het college de definitieve nieuwe naam.

Veel rook bij brand

Foto: pr

Autobedrijf n Noort. Bij een brand aan de Katwijkerweg in Rijnsburg is vorige week donderdag rond een uur of twee flink wat rook vrijgekomen. De brandweer van Rijnsburg en Katwijk moesten met spoed ter plaatse komen. De brand lijkt zich te bevinden boven autobedrijf Noort. De brandweer heeft het vuur onder controle kunnen brengen.

>Nieuwe locatie voor Voedselbank

Tijdens n Burendag. Wethouder Adger van Helden opent zaterdag 26 september officieel de nieuwe locatie van Voedselbank Katwijk. De voormalige openbare school De Dubbelburg aan het Cappelrijeland 2 in Rijnsburg is sinds het begin van deze maand al in gebruik genomen. Nationale Burendag geeft nu een mooie gelegenheid om ook de buurt kennis te laten maken met het werk van de Voedselbank. Naast wat feestelijke activiteiten en rondleidingen in het pand is er ook een optreden van The Flying Seagull Project.

Foto: pr

Fieldlab op Unmanned Valley

Drones
snel
groeiende industrie

Valken '68
start met
competitie

Collecte bijna 12.000 euro voor KWF

Actie n optredens door Flora Band orkesten

5 / 24

Start Vitality Club voor 60-plussers

Welzijnskwartier n Onderzoek wijst uit dat veel 60-plussers te weinig bewegen èn zich daar ook best bewust van zijn. Geen wonder dat Vitality Clubs zo populair zijn in Nederland.

Vanaf maandag 21 september maakt Rijnsburg als eerste kern in Katwijk kennis met deze mooie vorm van met elkaar in de buitenlucht aan de conditie werken.

De Vitality Club is een beweeggroep van en voor senioren. Sommigen noemen het de oude ‘trimclub’, maar de Vitality Club doet net even meer. Allereerst is er in eerste instantie een beweegcoach aanwezig die oefeningen uitzet en begeleidt. Daarnaast worden er meer materialen gebruikt als gewichtjes, dynabands, ballen en matjes om de buikspieren sterker te maken. Eén ding blijft wel hetzelfde: de gezonde buitenlucht.

Rijnsburg heeft de primeur voor Katwijk. Daar start de Vitality Club eens per week op de maandagochtend. Jeffrey Drost van Welzijnskwartier: “Afhankelijk van de opkomst en wensen van de deelnemers, kunnen we heel eenvoudig vaker per week met elkaar bewegen.”

“Natuurlijk brengen we met de Vitality Club mensen in beweging”, vervolgt Drost. “Maar elders in het land blijkt ook dat mensen meedoen om anderen te ontmoeten. De combinatie bewegen en gezelligheid is gewoon motiverend. Waarschijnlijk is dat de reden waarom veel deelnemers na de afloop nog even blijven hangen met een kop koffie.”

De start is vanaf Dierenweide Westerweide aan de Spinozalaan. Iedere maandag van 9.15 tot 10.15 uur. Aanmelden is niet nodig, maar wel fijn: JeffreyDrost@welzijnskwartier.nl, (06) 5788 2682. Kosten: eerste 2 keer gratis, daarna €1 per keer.

>Veilig in het verkeer: doe mee

VVN n Katwijk. Ga jij in weer en wind op de fiets, hou je echt van autorijden of pak je de scooter?

Of ga je liever op een heel andere manier op pad? Hoe je je ook voortbeweegt, zodra je de deur uitstapt zit je in het verkeer. Het is aan jou om het verkeer een stukje veiliger te maken. Daarom is VVN deze week landelijk de campagne ‘Meedoen is makkelijk’ gestart. Deze keer is het thema de verkeersveilige schoolomgeving. Met deze verkeersveiligheidscampagne worden ouders opgeroepen om kinderen lopend of fietsend naar school te brengen. Door de auto te laten staan, ontstaat er minder verkeersdrukte rondom scholen. Daarnaast leren kinderen op deze manier zelfstandig en veilig aan het verkeer deel te nemen. Meer informatie zie ook: www.vvn.nl
En wat blijkt, kinderen vinden het ook nog eens veel leuker om lopend of met de fiets te gaan!

Verkeer is mensenwerk

'Meedoen is makkelijk' is in het leven geroepen om verkeersdeelnemers op een laagdrempelige manier bewust te maken van hun verkeersgedrag. Verkeer is mensenwerk. Daarom kan iedereen een steentje bijdragen aan veiligheid in het verkeer. Speciaal voor ouders en kinderen zijn er deze vijf tips die helpen voor meer veiligheid onderweg naar school:

  • Spreek af op welke dagen jullie samen naar school lopen of fietsen.
  • Toch een keer met de auto naar school? Parkeer iets verderop en loop het laatste stukje.
  • Parkeer waar het mag en waar je kind veilig kan uitstappen.
  • Veel samen oefenen helpt je kind naar zelfstandige verkeersdeelname. Leer je kind over deelname aan het verkeer.
  • Wordt je kind wat ouder? Bespreek dan thuis hoe je omgaat met smartphonegebruik in het verkeer en hoe je kind om kan gaan met groepsdruk.

Doen jullie mee?

Voor meer informatie over VVN Katwijk kunt u terecht op de website https://vvn.nl. Klik daar aan ‘In je buurt’, kies ‘Zuid-Holland’ en ‘Katwijk’. Daar vindt u ook het jaarverslag 2019, maar ook meer lokaal nieuws in woord en beeld.

>Rijnsburg steeds hartveiliger

AED n Op initiatief van de bewoners van de Van Beuningenstraat is onlangs, aan de buitenkant van de Hornpoort naast de hoofdingang, een AED in gebruik genomen.

Wethouder Corien van Starkenburg mocht deze 95ste buurt-AED officieel in werking stellen.

Er is bewust gekozen voor een AED aan de buitenkant van het gebouw zodat er in geval van nood zoveel mogelijk gebruik van kan worden gemaakt.

Uiteraard is het het allermooist als de AED letterlijk nooit uit de kast komt, maar helaas is een spontane hartstilstand geen uitzondering. Bovendien is het ter plekke een druk stukje Rijnsburg.

Deze AED is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Wijkraad Rijnsburg en diverse giften.

Gratis GeZZond Check volgens COVID-19 maatregelen

Maak een afspraak voor deze gratis check. | Foto: pr. Foto: pr

Marente n Gezondheid is kostbaar, maar hoe gezond bent u eigenlijk? Om hier inzicht in te krijgen organiseert Marente in samenwerking met Zorg en Zekerheid de GeZZond Check, geheel volgens de COVID-19 maatregelen van het RIVM.

Deze Check is één maal per twee jaar gratis wanneer u bij Zorg en Zekerheid aanvullend verzekerd bent. Maak snel een afspraak. Dit is de kans om in 45 minuten een betrouwbaar beeld te krijgen van uw gezondheid.

Tijdens deze GeZZond Check wordt uw cholesterol, uw bloedsuikergehalte en uw bloeddruk gemeten. Uw longfunctie wordt besproken en uw lengte en gewicht (BMI) worden gecheckt. De testen worden uitgevoerd door een gediplomeerd verpleegkundige, zodat u verzekerd bent van een deskundig en betrouwbaar resultaat. Daarnaast krijgt u een vragenformulier over uw gezondheid en die van uw familie. Op basis van de resultaten ontvangt u direct een vrijblijvend en persoonlijk advies. Natuurlijk wordt uw privacy hierbij volkomen gewaarborgd. De GeZZond Check kan eventuele gezondheidsrisico’s aan het licht brengen, zodat u hier tijdig iets aan kunt doen.

Voorkomen is immers beter dan genezen!

De GeZZond Check wordt afgenomen in een hygiënische en veilige ruimte. Er wordt gewerkt volgens de COVID-19 maatregelen van het RIVM. Onze medewerkers houden 1,5 meter afstand en mijden fysiek contact. Wanneer fysiek contact onvermijdelijk is wordt gebruik gemaakt van beschermingsmiddelen.

Voor meer informatie of een afspraak voor een GeZZond Check kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur contact opnemen met de afdeling Ledenservice via telefoonnummer 071 – 409 32 23 of e-mailadres ledenservice@marente.nl. Voor meer informatie of direct aanmelden kunt u ook terecht op de website: www.marente.nl

50 jaar getrouwd

Foto: pr

Op 21 september zijn Cees en Alie Kraijenoord 50 jaar getrouwd!

Van harte gefeliciteerd namens jullie kinderen, klein- en achterkleinkinderen.


Cees en Alie Kraijenoord

Zeeweg 84, 2224 CG Katwijk

Dank

Foto: pr

Het n coronavirus heeft ook in Oost-Europa hard toegeslagen en raakt er veelal de meest kwetsbare groepen mensen. Kunnen wij hier nog gebruik maken van allerlei ondersteunde regelingen in Roemenië bestaan die niet. Men is heel blij met hulp vanuit Nederland, hulpgoederen o.a. vanuit Rijnsburg. Werkgroep De Ruyter kreeg onlangs een bedank e-mailtje van de mevrouw Eniko uit Roemenië. Ze bedankte voor de boodschappen, o.a. voor de spaghetti, waar haar kinderen zo van genoten. Meer info zie ook: www.werkgroepderuyter.nl of volg de acties via Facebook.

>Boeketdienst

Kerk n De Boeketdienst van zondagmiddag 20 september staat in het teken van Spreuken, aanvang 17.00 uur in de Immanuëlkerk. Spreker is ds. Arnold Vroomans, de muziek wordt verzorgd door Paul van Hoek en band (geen samenzang) en dienstleider is Karin Nijgh. In verband met het Covid-19 virus is het aantal plaatsen beperkt en zal er vooraf een plaats gereserveerd moeten worden. Dit kan via www.protestantrijnsburg.nl.

>Hoera!

Monique is geslaagd
Wij zijn trots op jou! Liefs,
Papa, mama, Mart, Milan, Jesper,
Bas, San, Chloë en Dani

>Opfriscursus

Verkeersregels veranderen, wegen worden drukker en er verschijnen nieuwe vervoersmiddelen in het straatbeeld. Het is voor iedere weggebruiker belangrijk om up-to-date te blijven, maar zeker voor senioren. Kom op 8 oktober naar de Opfriscursus van VVN Katwijk en Welzijnskwartier!


Elk jaar organiseren VVN Katwijk en Welzijnskwartier, samen met een groot aantal partners, een uitgebreide Opfriscursus (BROEM) voor senioren. Vanwege de coronacrisis vindt deze Opfriscursus dit jaar in afgeslankte vorm plaats.

Op 8 oktober kunt u in de zalen van de Ontmoetingskerk aan de Nieuwe Duinweg 64 in Katwijk aan den Rijn terecht voor onze boeiende theoriecursus gegeven door Cees Zwanenburg. Om 9.30 uur kunt u in twee uur tijd weer helemaal bij zijn wat de verkeersregels betreft. En het is nog gezellig ook!

Bij voldoende belangstelling zullen we, als de ochtend vol is, om 14.00 uur ook een middagsessie organiseren. Daar wilt u toch zeker bij zijn? Deelname is gratis.

Aanmelden is verplicht. Dat kan via e-mail of per telefoon.

E-mail: mariavanderplas@welzijnskwartier.nl.

Telefoon: 06-39871565.

Doe het snel, want het aantal plaatsen is beperkt en ‘vol = vol’.

>Grip op de Knip

Grip op de Knip Katwijk is een stichting die inwoners van de gemeente Katwijk hulp biedt bij financiële problemen of schulden. www.gripopdeknipkatwijk.nl of 06-22062590.

>Jong FC Volendam maakt het Rbb niet moeilijk

competitie n Rijnsburgse Boys-Jong FC Volendam 3-0.

De laatste thuiswedstrijd van Rijnsburgse Boys om het 'echie' was op 7 maart 2020. Een klinkende overwinning van 6-2 tegen GVVV. De periode daarna is slechts geschiedenis.

Na de valse start van het nieuwe seizoen in de uitwedstrijd tegen IJsselmeervogels, was het fijn weer naar Middelmors te gaan. Het affiche dat aangaf dat Jong FC Volendam de tegenstander zou zijn, deed het beste hopen.

Deze verwachting werd door de Boys niet gelogenstraft. Al na drie minuten werd de eerste treffer genoteerd. Het was Spruijt die na een foutje van een van de Volendammers direct werd aangespeeld door Zeldenrust. Vanaf de middellijn kon de Westlander alleen opstomen richting Roggeveen. Hij passeerde de doelman door de benen. De snelle opsteker werd precies 30 minuten later verdubbeld door Van der Moot. Weer was Zeldenrust de aangever.

De tweede helft begon met een keeperswissel aan Rijnsburgse kant. Wesley Zonneveld, de eerst aangewezen doelman, bleef in de kleedkamer achter met een liesblessure. Bradley van der Meer was zijn vervanger. Had weliswaar niet heel veel te doen, maar verrichte een aantal prima reddingen. Hij zag Van der Moot nog eens scoren op aangeven van Jeroen Spruijt. Dezelfde Spruijt had de stand een nog fraaier aanzien kunnen geven als hij acht minuten voor tijd een penalty, gegeven na een ongelukkige handsbal van een van de Jong Volendammers. Na nog wat kansen van Rijnsburgse kant was en bleef het 3-0.


Zaterdag een ongetwijfeld sterkere tegenstander. Om 15.00 uur speelt Rijnsburgse Boys uit tegen Excelsior Maassluis. | Foto: H. Heemskerk.

19 / 24

ZONDAG 20 SEPTEMBER


Hoe de diensten zijn geregeld in de corona-periode kunt u vinden op de website van de betreffende kerken.


Chr. Geref. kerk
9.30 uur: ds. L.A. den Butter
17.00 uur: ds. L.A. den Butter


Evangelische
Gemeente 'T KRUISPUNT

Vakcollege Rijnmond,
Louise de Colignylaan 2, Katwijk

Woensdagavond 20.00 uur: vlog via onderstaand YouTubekanaal

Zondagmorgen 10.00 uur:
Peter Sarneel


Bap. Gemeente
Tripodia, Hoornesplein 155
Livestream
10.00 uur: Rob QuispelHerv. Gem. 'De Rank'
Pieter Groen College
10.00 uur: ds. I.A. Padmos, Kaag


Geref. kerk (vrijgem.)
9.30 uur: ds. E.B. Buitendijk
17.00 uur: ds. P.L. Storm


Protestantse Gemeente
Rijnsburg

Grote kerk (KerkTV)

9.30 uur: ds. A.B. Vroomans
17.00 uur: ds. B. Lamain, 't Woudt
Immanuëlkerk
8.45 en 10.30 uur: ds. P.J. v.d. Ende
17.00 uur: ds. A.B. Vroomans
De Voorhof
9.30 uur: ds. A. Haasnoot


VALKENBURG

Geref. kerk vrijgemaakt

9.30 uur: ds. E.B. Buitendijk
17.00 uur: ds. P.L. Storm,
Vroomshoop


Hervormde Gemeente
10.00 uur: ds. H.E.J. van der Laan
uitgezonden via internet
18.30 uur: geen dienst


Geref. kerk De Goede Herder
Via kerkdienst gemist
10.00 uur: dhr. J. de Ridder


R.K. Kerk H. Joannes de Doper
Zaterdag 19.00 uur:
Geen viering
Zondag 9.30 uur:
Eucharistieviering
https://www.joannesdedoper.nl/
live-tv-uitzending/


Christengemeente Live!
Katwijk

10.30 uur: Ans Duindam