Katwijk Speciaal

12 september 2017

Katwijk Speciaal 12 september 2017


Plannen Duinvallei te kijk

In De Limes kon men kennis nemen van de goedgekeurde plannen voor de Duivallei. | Foto: Piet van Kampen

uitwerking n De plannen voor de invulling van de Duinvallei hebben vorm gekregen. Vorige week donderdagavond konden belangstellenden zich in De Limes laten informeren over de invulling en details van de door een Q-team geselecteerde initiatieven. Dit team, samengesteld uit een aantal personen uit diverse groepen van de bevolking, instellingen en ondernemers, zag hun voordracht door het college van B&W en de gemeenteraad goedgekeurd en inmiddels zijn de contouren op papier zichtbaar geworden.

Door Piet van Kampen

Uit de 120 inzendingen bleven er na een grondige selectie negen ideeën over die volgens het Q-team levensvatbaar zijn op basis van uitvoerbaarheid en door de initiatiefnemers zelf te financieren projecten.

Als tiende project werd daar nog de speeltuin aan toegevoegd. Op de huidige plaats aan de Zilverschoon zal deze verdwijnen in verband met het doortrekken van de Westerbaan richting Koningin Julianalaan. Het realiseren van de invulling van de Duinvallei is dus geheel in handen van particulieren en bedrijven. Een uniek iets.


Doelstelling

De doelstelling om het nu nog braakliggende gebied een goede invulling te geven is meervoudig. Het moet een levendige mix worden van projecten die zoveel mogelijk in onderlinge samenhang tot een mooi geheel wordt. Samenwerking tussen de betrokken deelnemers zal derhalve kunnen en eigenlijk moeten leiden tot een optimaal resultaat.

De deelnemende partijen zijn: De Groene Vallei, Oranjevereniging Katwijk aan de Rijn met muziek en sport, Zanderijtuinders, Bijenstal, Tiny Houses, Fullbody Gym, Energie-projecten, Stadsboerin en de Kleine Duinvallei. Een mix van activiteiten, educatie, wonen en verblijven, recreatie, sport en tuinbouw zoals het vroeger was in de Zanderij.

Lees verder op pagina 9, onderaan.

Tom McRae terug naar De Schuit

schuit n De Britse singer-songwriter Tom McRae komt op zaterdag 16 september naar De Schuit als één van de vier concerten in Nederland.

Deze shows, de eersten sinds 2013, vallen samen met het verschijnen van zijn nieuwe studioalbum dat in diezelfde maand wordt verwacht. De man is gezegend met een prachtige, meeslepende stem. En met zijn doortastende, gevoelige en poëtische teksten weet hij de luisteraar tot in de ziel te raken. Na Pinkpop, Lowlands, Rock Werchter en twee eerdere shows in Katwijk is hij nu dus terug.

Support is er van de Nederlands/Letse band Matt Winson. Ze maken eigenzinnige, catchy folkliedjes die doen denken aan de muziek van Patrick Watson, Bon Iver en Fleet Foxes.

Dit optreden is bijna uitverkocht. Wees dus op tijd met bestellen. Voor meer informatie ga naar www.deschuit.nl of www.facebook.com/jvcdeschuit.

Speciale viering in de vredesweek

Rank n Samen met de Augustinusparochie, in het bijzonder met de Parochiekern Joannes de Doper, organiseert de Hervormde Gemeente De Rank sinds vele jaren een Oecumenische viering van woord en gebed in de nationale Vredesweek.

Dit jaar vindt deze plaats op zondag 17 september met medewerking van pastor D. Gudde (Voorschoten) en ds. L. Oort Het koor Cantemus en de Cantorij van De Rank verlenen hun medewerking. Het thema is: 'De kracht van de verbeelding'. De aanvang is om 10.00 uur en de plaats van samenkomst is aan de Helmbergweg 10, locatie Pieter Groen van het Andreas College.

Poppodium in The Pocket

live n Woodworks treedt nogmaals op in Katwijk, maar nu in de kleine en intieme sfeer van Café The Pocket. De drie onvermoeibare artiesten hebben een enorm scala aan nummers in hun repertoire waarvan een groot aantal sfeermakers. Woodworks opent het nieuwe seizoen van het Poppodium in The Pocket. Er worden veel belangstellenden verwacht, wees daarom op tijd. Aanvang: 21.00 uur. De toegang is gratis, maar vol is vol. Café The Pocket, Badstraat 38.

Bluesrock in De Branding

Kelder n Op zaterdagavond 16 september staat de roemruchte de band Sweet Mary Jane in Café De Branding te spelen. Sweet Mary Jane is een driemans formatie en speelt nummers van Rory Gallagher, Thin Lizzy, Gary Moore, Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan andere 60's and 70's-gerelateerde bluesrock. De band speelt beneden en begint om 21.30 uur met spelen. De entree is gratis. De Branding/Kelder, Voorstraat 12.

Broem-test voor senioren

rijtest n Voor senioren organiseert VVN-Katwijk in samenwerking met Welzijnskwartier, dit jaar wederom een Broem, rijvaardigheidstest. Dit jaar op donderdag 12 oktober met als locatie de Ontmoetingskerk.

Tijdens deze test worden een ogentest, een reactietest en een gehoortest gedaan. Ook maakt u in uw eigen auto een testrit met een rij-instructeur. Hij geeft achteraf mogelijk nog wat tips, maar het rijbewijs kan hij u niét afnemen.

De kosten zijn slechts € 15,-. Leden van Marente ontvangen € 5,- korting. Klanten die hun autoverzekering via Hoevens hebben betalen niets.

Aanmelden kan via www.katwijk.vvn.nl of bij Welzijnskwartier, tel. 4033323. Alleen 's avonds bij P. van Houwelingen, tel. 06-25571935.

Rubriek n Column van de AOBK

Mooie dag om op terug te kijken'

Met een gigantische knal, gevolgd door nog vier, werd Open Monumentendag geopend. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Monumentendag knallend van start

Quick Boys wint bij DOVO

Farèlschool viert vijftigjarig jubileum

Veel bezoekers op ontdekking langs monumenten

Met een gigantische knal, gevolgd door nog vier, werd Open Monumentendag geopend. | Foto: Piet van Kampen

n 'Een mooie dag om op terug te kijken'

Knal n De Open Monumentendag dreigde aanvankelijk letterlijk en figuurlijk in het water te vallen maar de weergoden bedachten zich gelukkig bijtijds. Zodoende zijn er toch vele tientallen gemeentegenoten op hun stalen ros geklommen en werden er veel monumenten, activiteiten en exposities bezocht. 'Het waren er zelfs meer dan vorig jaar' blikt Yvonne van den Anker, voorzitter van het Comité Open Monumentendag zeer voldaan terug.

Door Piet van Kampen

Het thema van dit jaar was 'Boeren, burgers en buitenlui'. In Katwijk aan de Rijn was hier perfect op ingespeeld tijdens de officiële opening op de Roskamburg in het Rijndorp. Kosten nog moeite waren gespaard om een oud Hollands gezelschap met een eeuwenoud kanon voor de openingsceremonie te arrangeren. Op de Turfmarkt waren er kraampjes met nostalgische koopwaar, figuranten in oerkledij met hun vuren en waanden de bezoekers zich even terug in de tijd. Ook de 'Heeren van de OV' waren in middeleeuwse kledij uitgedost.


Reuzenknal

In het programma stond vermeld dat burgemeester Cornelis Visser de dag zou openen door het kanon af te schieten. Hij hield een toespraak waarin hij te kennen gaf ook erg geïnteresseerd te zijn in cultuur en historie en ook in zijn nieuwe gemeente hieraan bepaald geen gebrek is. 'Kijk bijvoorbeeld eens naar de Roskam achter u, een prachtig gebouw met een rijke historie' wees hij de aanwezigen ten overvloede naar het monumentale pand.

Ondertussen laadde de kanonnier het oude oorlogswapen. De burgemeester, glimlachend naar de aanwezigen: 'Jammer voor jullie maar ik waag me er toch niet aan. Dat laat ik aan de deskundige over'. De 'deskundige' ontstak met enige moeite de lont en waarschuwde de omstanders. 'Oren dicht want het wordt een reuzeknal'. Geen woord teveel gezegd want de klap moet in de hele gemeente te horen zijn geweest en de oorvliezen hadden het te verduren.


Steeds meer

Jaarlijks trekt de Open Monumentendag steeds meer bezoekers. Het programma was te omvangrijk om alles te bezoeken. Zeer druk bezocht waren het Katwijks Museum, de Soefitempel, de Laurentiuskerk en het Mausoleum in Rijnsburg en de boerderij van Van Leeuwen in Valkenburg om maar een paar voorbeelden te noemen. Zelf was de kersverse voorzitter de hele dag ook op pad. 'Ik kon helaas niet alles bezoeken maar ik heb er van genoten en veel leuke reacties gehoord. Het was een mooie dag om op terug te kijken. Ik was erg benieuwd maar zeer tevreden' blikt Van den Anker voldaan terug.

Oversteken in De Noord

De zogenaamde suggestieoversteekplaatsen in De Noord zijn nu waterproof gemaakt. | Foto: Piet van Kampen

Oversteekplaatsen n Het experiment met de zogenaamde suggestieoversteekplaatsen is in eerste instantie mislukt. Dit houdt in dat de groene vissen zich op het wegdek bepaald niet als een vis in het water voelden. Het materiaal waarvan zij vervaardigd waren liet los en nu is en wordt er aan een waterproof alternatief gewerkt. Dit bestaat een groot vlak van witte klinkers in het midden en aan de zijkanten vlakken met strepen van zwarte en witte klinkers. Deze vallen op in het straatbeeld maar wijken nog steeds af van de bestaande zebrapaden. Het blijven suggestieoversteekplaatsen en geven aan dat voetgangers- en met name kinderen- hier vaak oversteken en zijn bewust op deze plaatsen aangelegd. In de E.A. Borgerstraat en de D. Donker Curtiusstraat zijn de nieuwe oversteekplaatsen al klaar en gisteren is men in de Sluisweg begonnen. Voorzichtigheid blijft echter geboden want het zijn geen veilige zebra's.

Met K&O naar Mata Hari

theaterbus n Het Nationale Ballet presenteert Mata Hari in de Nationale Opera & Ballet te Amsterdam op zaterdag 28 oktober. Het turbulente leven van de Nederlandse spionne en danseres Mata Hari, staat centraal in deze grootschalige productie.

Op 15 oktober is het precies 100 jaar geleden dat Margretha Geertruida Zelle, als spionne werd geëxecuteerd. Het verhaal van de Nederlandse spionne en danseres, beroemd over de hele wereld, spreekt meer dan ooit tot de verbeelding. Het meisje uit Friesland werd een internationaal gevierde danseres, een ster die alle mannen om haar vinger wond, een sterke eigenzinnige vrouw, later beschuldigd van hoogverraad. Mata Hari is het symbool geworden van de onweerstaanbare courtisane-spionnen.

Voor informatie over data, tijden en prijzen: K&O Katwijk, Sluisweg 16, tel. 4016400, www.kenokatwijk.nl. Inschrijven via de website is mogelijk.

Inloop HCHWA-D

Inloop n De Vereniging HCHWA-D houdt een inloopavond op 21 september in de Roskam, Turfmarkt 2. Aanvang 20.00 uur.

Iedereen die zich betrokken voelt, behoefte heeft aan contact met andere betrokkenen of misschien wel met een vraag rond loopt, is vanaf 20.00 uur welkom in de Roskam. De avonden zijn laagdrempelig en informeel.
Nadere informatie staat op www.hchwa-d.nl of op facebook vereniging-HCHWA-d

Welkom in de Nieuwe Kerk

Welkomstdienst n Zondag 17 september zal er om 10.00 uur in de Nieuwe Kerk aan de Voorstraat een Welkom in de Nieuwe Kerk-dienst worden gehouden.

Ds. F. Wijnhorst zal stilstaan bij het thema: Jezus staat toch niet buiten?! Hij zal o.a. stilstaan bij vragen als: Wat zijn lauwe christenen? Waarom reageert Jezus zo fel? Waarom schrijft Jezus niemand af? Hoe komt Jezus (weer) bij jou naar binnen? Na afloop van de dienst is iedereen welkom in Het Anker voor ontmoeting onder genot van koffie/thee. Er is kinderoppas en kindernevendienst in Het Anker.

Gezinsdienst

Ontmoetingskerk n Vier of vijf keer per jaar wordt er op zondagmorgen een gezinsdienst (een dienst voor jong en oud) gehouden. Hieronder vallen ook de start- en slotdienst van het winterwerk. Tijdens de gezinsdienst zijn de kinderen van de kinderkerk de hele dienst aanwezig. In de prediking en liturgie wordt met hen duidelijk rekening gehouden. Er zijn interactieve momenten en er wordt gebruik gemaakt van de beamer. Zondag 17 september is het weer zover. De dienst begint om 10.00 uur. We lezen uit de bijbel Daniël 1. Het thema van de dienst is 'Onze God is overal'. Bij het verlaten van de kerk zullen de kinderen een kleine attentie krijgen.

Vijftigjarige Farèlschool moet nog even wachten op voetbalkooi

De leerlingen van groep 3 hadden hun lokaal feestelijk versierd. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Vijftig n Een jubileum moet gevierd worden. Zeker als een school vijftig jaar bestaat. Om dit gezamenlijk te vieren vond er vorige week vrijdagmiddag een korte maar gezellige happening plaats. Alle groepen leverden een eigen bijdrage onder de goedkeurende blik van ouders, opa's en oma's.

Door Piet van Kampen

Alle tweehonderd leerlingen van de school hebben door middel van diverse workshops hun steentje aan dit bijzondere moment bijgedragen. De jongste hummels hadden een dansje ingestudeerd evenals de leerlingen van groep vier. Armen en benen kwamen lekker los en sommige ouders wiegden stiekem mee op de vrolijke muziek.

Elders in de lokalen van de jubilerende school konden de bezoekers hun wat oudere kroost met een 3D-pen achter de PC aan het werk zien. 'Vroeger in onze tijd bestond dit allemaal nog niet' glimlacht een opa tegen zijn belangstellende echtgenote.

Versieringen

In het lokaal van groep drie hadden de vaardige vingertjes van de leerlingen slingers en de cijfers vijftig geproduceerd die het lokaal een feestelijk tintje deed uitstralen. De trotse Tjedie en Lieke, beiden zes lentes jong waren trots op hun creatie. Zelfgemaakte portretten van hoe ze er over vijftig jaar zouden uitzien waren de toekomstbeelden van diverse kunstenaars in spé.


Voetbalkooi

Het lag ook in de bedoeling om als een jubileumcadeau een voetbalkooi op het schoolplein in gebruik te laten nemen door wethouder Jacco Knape. De wethouder mag thuis nog even met een bal oefenen want door onvoorziene omstandigheden kon dit nog niet doorgaan.

'Over een paar weken hopen we de voetbalkooi wel in gebruik te kunnen nemen' sprak directeur Hergo van Ginkel de wens uit. Aan het einde van de bijeenkomst sprak Rindert Venema, directeur van de organisatie PCOK (Protestants Christelijk Onderwijs Katwijk) nog wat lovende woorden en overhandigde een waardecheque aan Van Ginkel. Een financiële bijdrage voor de voetbalkooi die in dank werd afgenomen.

Voor de kinderen en de ouders was het na afloop onder het genot van een drankje nog even een gezellig samenzijn waarmee het weekend werd ingeluid.

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 13 september

09.00 uur: Damesgym

10.00 uur: Soos Kaarten
14.00 uur: Country Line Dansen
19.00 uur: Modinettes HR

Donderdag 14 september

10.00 uur: Soos Kaarten
19.00 uur: Biljarten
14.00 uur: Ouderensoos
20.00 uur: Jokeren

Vrijdag 15 september

10.00 uur: Soos Kaarten

19.30 uur: Darts
19.30 uur: Partnerdansen

Zaterdag 16 september

10.00 uur: Soos Kaarten

21.30 uur: Vrije Dansavond

Maandag 18 september

10.00 uur: Soos Kaarten
19.00 uur: Biljarten
19.30 uur: Country Line Dansen
19.30 uur: Dames Volleybal
21.00 uur: Heren Volleybal
In Gymzaal v. Lierestraat

Dinsdag 19 september

10.00 uur: Soos Kaarten

19.30 uur: Sjoelen

19.45 uur: Bridge

De Molenwijk

Maandag, het hele jaar door
19.30 uur: LAN Gaming
20.00 uur: Klaverjassen
20.00 uur: Jokeren

De Coligny

Woensdag 13 september
20.00 uur: Repetitieavond zangkoor 'de Voltreffers'

Donderdag 14 september
14.00 uur: Seniorensoos 'de Eendracht'

Vrijdag 15 september
19.15 uur: Do-In Yoga

Zaterdag 16 september

14.00 uur: Kinderbingo
20.00 uur: Vrije countrydance-avond, Zaal open om 19.30 uur.

Maandag 18 september
19.45 uur: Do-In Yoga
20.00 uur: Mozaïeken

Dinsdag 12 september
20.00 uur: Klaverjassen en Jokeren

Noord-Noordoost

Woensdag 13 september

09.30-10.30 uur: zumba

14.00-15.00 uur: Desiree Kids
18.30-20.00 uur: damclub vanaf 6 jaar
18.30-20.00 uur: jeugdbingo

Donderdag 14 september

09.45-10.45 uur: conditietraining
20.00 uur: klaverjassen en jokeren

Vrijdag 15 september

20.00 uur: bingo

Maandag 18 september

17.00 uur: Desiree majorette jeugd

Dinsdag 19 september

10.00-12.00 uur: line dance

13.30-15.30 uur: line dance

18.30-20.00 uur: jeugd dammen

20.00 uur: dammen.

Katwijkse glas-in-lood raamhangers

Ambachtelijk n Sinds kort is er weer een zeer beperkt aantal handgemaakte glas in lood raamhangers van het zicht op Katwijk aan Zee verkrijgbaar.

Op de afbeelding een collage van diverse Katwijkse sfeerbeelden. Zoals het spaken van de vis. Dit werd vaak door de vrouwen en de kinderen gedaan. Ook de kerkgang was een belangrijk deel van het dagelijkse leven. Dit gebeurde in de oude Andreaskerk waarvan het oudste deel uit 1465 bestond. Verder een sfeerbeeld van de vierkante oude vuurbaak uit 1605. De vertrouwde vuurtoren, een baken voor een ieder en een zeer gezichtsbepalend monument van Katwijk aan Zee. En het boeten van de netten door de Katwijkse vrouwen. Zij deden dit naast het verzorgen van de kinderen en het onderhoud van huis en haard als de man op zee was.


Handgemaakt

In de hoofdafbeelding in het midden een medaillon met strandtafreel. Met de thuis varende bomschuit en de paard en wagen voor het lossen van de vis met eronder het wapen van Katwijk aan Zee.

Het vervaardigen van deze handgemaakte raamhanger gaat volgens een bijzonder procedé en zorgt ervoor dat er een uniek stuk handwerk ontstaat. Prachtig transparant, gekleurd glas, in lood van 8 mm gezet. Voor elke belangstellende van Katwijk aan Zee, is deze zeer beperkte uitgave een niet te missen kans zijn om een stukje dorpshistorie gevat in een eeuwenoud ambacht in huis te halen of als cadeau te geven.

Deze originele en handgemaakte raamhanger is vanaf nu te koop, speciaal voor de lezers van Katwijk Speciaal voor € 125,- per stuk voor de (A-uitvoering - gehele afbeelding foto) in het formaat 34 x 28 cm of het medaillon (B-uitvoering, alleen het midden ovaal) in het formaat 18 x 24cm. voor slechts € 75,- per stuk. Deze unieke aanbieding is incl. BTW en een beschermde verpakking.

De raamhangers zijn uitsluitend na telefonisch afspraak verkrijgbaar bij P.X. van der Ploeg, Boulevard 62, via tel. 06-50922111 (bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur).

Oproep aan liefhebbers van een schoon strand

Ingezonden n Op een wandeling over het strand van Katwijk naar Noordwijk werd ik geraakt door de hoeveelheid afval die er op het strand lag. Ik kon er niet zomaar langslopen en begon met oprapen. Er lag ook een soort slaapzak tasje tussen en binnen no-time had ik die vol.

Al rapend, ging er een knop bij me om en het bleek de knop te zijn om een structurele bijdrage te willen gaan leveren aan het opruimen van de rotzooi op het strand.


Ik begon een korte speurtocht naar al bestaande initiatieven en vond al gauw de juttersactie van Noortje Schrauwen. Zij is de bedenker en oprichter van Grondstofjutters en is in 2015 met de jutterszak-actie in Katwijk begonnen. Deze actie heeft zich inmiddels uitgebreid naar Noordwijk en Wassenaar en binnenkort doet ook Scheveningen mee. Bij diverse strandpaviljoens kan een jutterszak worden opgehaald en ingeleverd. Kopje koffie of een ijsje als bonus toe.


Dat dit soort acties nodig zijn blijkt ook uit de onlangs weer gehouden Boskalis Beach Cleanup tour, een initiatief van Stichting De Noordzee, die maar liefst 15.000 kilo van het strand af haalde in twee weken tijd. Gemiddeld ligt er per 100 meter strand 380 stuks zwerfafval.


Het sterke punt van Grondstofjutters vind ik dat het een continue proces is. Dit in tegenstelling tot de diverse jaarlijkse acties. Dat er veel meer actie nodig is, blijkt uit de hoeveelheid afval. Om het jutters initiatief een zetje in de rug te geven, plaats ik deze oproep met als doel een groepje mensen bij elkaar te krijgen zodat er bij voldoende belangstelling misschien wel dagelijks structureel gejut kan gaan worden op de stranden van Katwijk. Zelf wil ik beginnen met 2x per week, op de maandag en vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur. Indien mijn oproep gehoor vind, kunnen we dit gaan uitbreiden naar meer dagen. Ik heb daar ook een idee bij om het afval te gaan wegen en zo te zien hoeveel er wordt opgehaald.


Jut u met mij mee? Ik start op de derde vrijdag van september. Dit is "Keep it Clean Day" een actie vanuit Supportervanschoon en dit lijkt mij een mooi vertrekpunt. Aanmelden kan via jutterskatwijk@gmail.com. Vertrekpunt is Willy Zuid.


Louis van Schie
Katwijkerweg 18, Rijnsburg


Blik achter de schermen bij de vliegende Marine

Aad van der Hout is trots op het boek. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Historie n Velen in de Bollenstreek zullen zich de demonstratie tegen de sluiting van marinevliegkamp Valkenburg op 13 september 2003 nog wel herinneren. Duizenden demonstranten op de fiets en in het rood gekleed om een "rode streep" te trekken door de plannen van defensieminister Kamp.

Door Piet van Kampen

De plannen voor de Duinvallei werden voor belangstellenden ontvouwd.

Die sluiting komt uitgebreid aan bod in een boek dat deze week verschijnt. Voor het eerst geven vier marine-insiders een gewogen oordeel over die destijds zwaar aangevochten beslissing. Het boek biedt een goede blik achter de schermen, waarbij ook de historische context wordt geschetst.

In de pen

Het boek is een productie van vier oud-MLD'ers - waarvan twee historici - die allen hebben gevlogen en mede daardoor een schat aan expertise en ervaringen hebben en dat in hun boek met de lezers willen delen. Kees Leebeek, Anne van Dijk, Kees Bakker en Aad van der Hout zijn de samenstellers. Het idee om gezamenlijk een boek te schrijven ontsproot tijdens een ontmoeting op de jaarlijkse bijeenkomst van de Stichting Vrienden van de Traditiekamer van de MLD in 2014. 'Het was leuk om te doen', blikt Van der Hout terug op een periode van bijna drie jaar spitten naar informatie en schrijven. 'Wij vulden elkaar aan en screenden elkaars artikelen om tot een optimaal resultaat te komen', licht de auteur de werkwijze toe. Overigens is het pas voor het eerst dat Van der Hout in de pen klom. Als voormalig marineofficier en historicus een leuke klus voor een beginnend auteur die samen met zijn compagnons in deze trots mag zijn op het resultaat.

Voor het eerst wordt de hele honderdjarige geschiedenis van de Marineluchtvaartdienst (MLD) ook wel de "ogen, oren en tanden van de vloot" genoemd, beknopt beschreven. Het boek heeft als titel 'Een eeuw Marineluchtvaartdienst'. Het is een wetenschappelijk verantwoorde overzichtsgeschiedenis van de vliegende tak van de marine met een schat aan informatie en voorzien van veel, nog niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal. Historische verhalen en beelden worden afgewisseld met leuke anekdotes en dramatische verhalen uit de lange historie van de MLD in het kloeke, 460 pagina's tellende boek. Het mag derhalve zeker niet ontbreken op de boekenplank van velen die bij de Marine(luchtvaartdienst) werkzaam zijn geweest of het vliegkamp een warm hart toedragen. Ook voor de lezer die in de luchtvaart of militaire historie is geïnteresseerd is het een waardevol document.

Op vrijdag 15 september, zullen op het maritiem vliegkamp De Kooy bij Den Helder de eerste exemplaren worden overhandigd aan de Commandant Zeestrijdkrachten en de Commandant Luchtstrijdkrachten. De prijs van het boek bedraagt € 59,90 en is online te bestellen via www. geromybv.nl.

Stadsboerderij, kleine huisjes en meer

duinvallei n Vervolg van voorpagina. De bezoekers konden zich uitvoerig laten informeren over de verschillende projecten.

Wat zijn Tiny Houses? Kleine, duurzame en energiezuinige houten huisjes. Bijvoorbeeld leuk voor starters. Wat houdt het project Kleine Duinvallei in? Het zijn kleine appartementen met een gezamenlijke woon/eetkamer en een ruimte was de was door elke bewoner kan worden gedaan. Samenhang en verbinding is hier jet sleutelwoord. Ook komt er een ruimte voor beperkte Horeca waar ook bewoners uit de omgeving gebruik van kunnen maken.

Stadsboerin Anita Geerlings nodigt mensen uit om mee te doen aan haar project en dat geldt ook voor Zanderijtuinders. Binnen- en buitensporten bij Full Body, het kan allemaal. En wat zijn de plannen voor Muziek en Sport van de Oranjevereniging? Hiervan bleven de belangstellenden verstoken want er was niemand aanwezig om dit toe te lichten.

De deelnemer met het grootste deel van het terrein liet het afweten. 'Een kwalijke zaak' vonden de dames Van Leeuwen en Van Dijk, bewoners van de Zanderij die alle projecten een warm hart toedragen. 'Vooral Full Body is leuk en ook dat er weer groente geteeld gaat worden in de Zanderij. Leuk en nostalgisch' waren de dames eensgezind.

Er werd nog geïnformeerd naar aandachtspunten zoals het voorkomen van vandalisme, veiligheid en toegankelijkheid voor kinderwagens en rolstoelen. Hoe zit het precies met de uitlaatplaats voor honden die er nu vaak nog vrij rondlopen? Het zijn nog een paar flinke punten die op de i moeten worden gezet voordat - als de omgevingsvergunningen zijn verstrekt - de eerste spaden nog dit jaar de grond in zullen gaan.

Huiswerkbegeleiding in de Schelp

schelp n Het nieuwe seizoen is weer begonnen, dus ook de huiswerkbegeleiding voor kinderen van groep 4 t/m 8 van de basisschool. Kinderen kunnen tijdens de activiteit terecht met vragen over hun huiswerk. De huiswerkbegeleiding wordt iedere maandag gegeven van 16.00 tot 17.00 uur, behalve in de schoolvakanties, in Buurtcentrum de Schelp, Suurmondstraat 1.

Het doel van huiswerkbegeleiding is hulp geven aan kinderen bij het maken van hun huiswerk, met extra aandacht aan de Nederlandse taal. Sommige kinderen hebben iets meer hulp en begeleiding nodig, iets wat het huidige onderwijssysteem niet altijd kan bieden. Volle klassen en een docent die zijn/haar aandacht moet verdelen over 20 tot 30 kinderen. Tijdens de huiswerkbegeleiding krijgen kinderen individuele aandacht en wordt er wat meer tijd uitgetrokken om leerstof die zij niet goed begrijpen uit te leggen. Daarnaast willen we de kinderen een rustige plek bieden waar zij hun huiswerk kunnen maken, vaak is het thuis te onrustig of hebben kinderen geen eigen kamer waar zij rustig kunnen werken. Kinderen kunnen gewoon langskomen in de Schelp, je hoeft je niet van te voren aan te melden.

Voor meer informatie over huiswerkbegeleiding kan men bellen naar tel. 8894461 of mailen naar margrietrous@welzijnskwartier.nl

Voor alle Katwijkers

Het is inderdaad weer zover, de zomerstop is voorbij en het winterseizoen is alweer begonnen. Vrijdagmiddag 1 september vond de opening plaats, de opening was als vanouds en vertrouwd, zij het dat de activiteiten met een terugblik naar de toekomst werden gepresenteerd. De mensen wisten gelijk weer wat er komen gaat maar er staan ook nieuwe activiteiten gepland.

Van de nieuwe, wekelijks terugkerende activiteiten is de eerste al op de maandagochtend waar vrouwen al vroeg voor de deur staan om zich te melden voor de Koek en Soepie welke om 10.00 uur begint en na de lunch met een soepje pas om 14.00 uur is afgelopen. Het voldoet duidelijk in een behoefte. Deze Koek en Soepie wordt al vanaf de start, eind vorig seizoen, goed bezocht het is er gezellig er wordt voor ze gezorgd en ze zijn niet meer geld kwijt dan wanneer ze thuis zouden blijven. Voor velen van hen is de keuze dan gauw gemaakt.

Dan ook de Crea-ochtenden, deze ochtend voor (on)handige dames is ook gebaseerd op gezelligheid en ontspannend bezig zijn, ze haken, breien en punniken er hevig op los maar ook de creatieveling kan zich helemaal uitleven en de onhandige worden door de handige dames meegenomen velen staan er dan van te kijken hoe handig ze eigenlijk zelf zijn en vragen zich af waarom ze dit eigenlijk nog nooit eerder geprobeerd hebben. De kans is er nu, pak hem, elke eerste en derde donderdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur.

Het meest in het oog springend, deze maand, is de Burendag. Deze samen met het Welzijnskwartier georganiseerde Nationale Burendag op zaterdag 23 september, is van 9.30 tot 12.30 uur. Let op: deze dag is er niet alleen voor de direct omwonenden van de Zwanenburg maar voor iedereen in heel Katwijk. Onze leden zitten door heel Katwijk, in Katwijk aan Zee, in Noord, in Binnen, in Rijnsburg en Valkenburg alle buren van onze leden worden uitgenodigd om langs te komen en te zien wat er allemaal te doen is in de Zwanenburg. De koffie staat voor u klaar.

De AOBK is er niet alleen voor de voordelen die de leden ontvangen, de AOBK is er zeker voor de ontspanning, de sfeer, en om er gewoon voor elkaar te zijn. Er zijn nog meer aan activiteiten, welke al jaren succesvol zijn zoals het Schilderen, het zingen met de Vierboet en het Mannenkoortje, de Damessoos, het Klaverjassen en Jokeren, de Zangavonden en de bingo's. En dan zijn er ook nog de vieringen van de Christelijke Feestdagen, de kledingverkopen etc. De mensen worden ook nog eens bijgestaan met het invullen van de belasting papieren. Doe mee, steun elkaar want Samen staan we Sterk. Voor meer informatie kijk op www.aobk.nl

Geslaagde kinderfeestjes bij winkels Wooster

optiek n De vakanties zijn voorbij en de scholen weer begonnen. Altijd een goed moment om te testen of de kinderen wel goed zien en bij de Wooster brillenwinkels helemaal want die hadden iets te vieren. Deze jonge en trendy opticien in Katwijk en Leiderdorp richt zich vooral op de jongere brildragers met casual ingerichte winkels en scherpe prijzen voor zowel de zonnebrillen en monturen als de brillenglazen.

Nog niet zo lang geleden besloten ze ook kinderbrillen te gaan verkopen en onlangs werd de honderdste al afgeleverd. Genoeg reden voor een feestje want daar houden ze wel van bij Wooster.

En omdat de vakantie natuurlijk alweer duur genoeg was en schoolgaande kinderen ook wat kosten werd besloten maar liefst veertig complete brillen (dus inclusief de glazen) weg te geven aan wie er het eerste bij zou zijn.

Dat zorgde twee woensdagmiddagen achter elkaar voor een heleboel drukte en veel gelukkige kinderen en hun ouders in de winkels in Katwijk en Leiderdorp die voor de gelegenheid extra feestelijk aangekleed waren. Natuurlijk hadden de leukste opticiens van de regio ook aan een glaasje limonade met iets lekkers erbij gedacht en als klap op de vuurpijl zijn alle kinderen straks welkom om helemaal zelf hun brillenglazen in hun nieuwe montuurtjes te slijpen.

Kortom: echte brillenfeestjes bij de Wooster-winkels en zo hoort het ook want brillen zijn allang niet vervelend meer. Sterker nog, met een goede bril ben je tegenwoordig de held van de klas.

En dat is maar goed ook want hoewel we ieder halfjaar naar de tandarts gaan, bleek uit recent onderzoek dat we een bezoek aan de opticien veel te lang uitstellen. Van maar liefst 25% van alle kinderen onder de twaalf jaar zijn de ogen zelfs nog nooit getest en dat is niet verstandig want goed zien is natuurlijk altijd belangrijk en in de klas zelfs essentieel.

Daarom is iedereen ook na deze leuke actiemiddagen nog van harte welkom bij de Wooster-winkels waar ze de ogen graag testen en voor de kinderen altijd fijne aanbiedingen hebben.

Verenigingen gaan Grote Club-loten verkopen

clubactie n De Grote Clubactie gaat dit jaar van start op zaterdag 16 september. Leden van verenigingen uit Katwijk gaan langs de deuren om loten te verkopen. Ze doen mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas te vullen. Clubs gebruiken de opbrengsten vooral voor materiaal, activiteiten, de huur van een accommodatie en begeleiding. Maar liefst 80% van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen.

De Grote Clubactie bestaat dit jaar 45 jaar, een gedenkwaardig jubileum. Vanaf het begin draagt de Grote Clubactie bij aan de financiële gezondheid van duizenden clubs in Nederland. Jaarlijks nemen bijna 6.000 verenigingen deel aan de Grote Clubactie, zo'n 225.000 leden gaan de straat op om loten te verkopen voor hun club. Inwoners van Katwijk kunnen ook dit jaar de clubs uit hun omgeving weer steunen. Net als voorgaande jaren bedraagt de hoofdprijs 100.000 euro en zijn er vele andere prijzen te winnen, waaronder een auto.

Dit jubileumjaar reist het duo Jochem van Gelder en Stan van den Dobbelsteen, onder de naam 'het Grote Clubactie Actieteam', kriskras door Nederland om verenigingen en clubs een helpende hand te bieden. Via aansprekende vlogs kan iedereen profiteren van hun tips en adviezen.

Dit jaar doen in Katwijk de volgende clubs mee: Muziekvereniging Harmonie Katwijk; ZPC Katwijk; Voetbalvereniging Katwijk; Volksdansgroep Katwijk; Katwijkse Badminton Club; Sportvereniging Katwijk Rijn.

Smaakmakers in de kerk smaakt naar meer

Dertien verschillende kerken deden mee aan de eerste editie van Smaakmakers in Huize Callao. | Foto: PR

jeugdwerk n Op 5 september hield Welzijnskwartier Smaakmakers in de kerk waarbij negen projecten uit verschillende kerken van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg in Huize Callao een kijkje in de keuken van hun jeugdwerk gaven. Tijdens het 'keuzemenu' hebben zij hun verfrissende en goed lopende initiatieven getoond aan de bijna 40 deelnemers uit 13 kerken.

De eerste netwerkmomenten en gesprekken over jeugdwerk ontstonden tijdens de maaltijd, voorafgaand aan avond. Sanne Alblas trapte de avond af met een korte introductie waarin ook Ton Heemskerk als nieuwe collega werd voorgesteld.

Vervolgens werd op eigentijdse wijze een kijkje gegeven in de keuken van het jeugdwerk. De projecten varieerden van thema: Escape Room (Sion), huidige jeugdcultuur (Vredeskerk & Welzijnskwartier), de 7 weken van Barmhartigheid (M25 Rijnsburg en Leiden), Kamp (Baptisten), Spreken voor Groepen ('t Kruispunt), Jeugdpastoraat (Jongerencoach uit Dorpskerk), Rots en Water (Welzijnskwartier), Herder zijn voor een kudde jongeren (Baptisten en Hervormde kerk Valkenburg) & Kerstengelenpro-ject (Hervormde kerk Katwijk)

De avond vloog om en er mag gesproken worden over een zeer geslaagde avond.

Boeket van de Maand

Diana Kuijt won het Boeket van de Maand voor haar zus Elsa Haasnoot. René Ravensbergen van De Uiver overhandigde dit aan de dames | Foto: PR

uiver n "Het boeket van de maand augustus is gewonnen door mevrouw Diana Kuijt voor haar zus Elsa Haasnoot.

Diana Kuijt is getrouwd en heeft een dochter en een zoon. Zij werkt al vele jaren met veel plezier bij restaurant "Het Wapen van Katwijk". Verder maakt zij dat haar huis lekker knus en gezellig wordt door bloemen, planten en woonaccessoires neer te zetten. Elsa Haasnoot is getrouwd; heeft een dochter en werkt al jaren als interieurverzorgster bij recyclebedrijf Van Leeuwen. Decoratief bezig zijn met groen is één van haar hobby's. Verder houdt zij van reizen, is ze lid van het Ierse koor Why not en gaat ze ook graag winkelen. Volgend jaar is het dubbel feest; ze hopen dan beiden hun 25-jarig huwelijksfeest te vieren.
Wilt u ook eens het boeket v/d maand winnen? Ga dan naar onze Facebookpagina en volg ons of kom langs in ons tuincentrum aan de Rijnstraat 141. Wie weet bent u de volgende winnaar van zo'n fleurig boeket."

Mannenkookgroep in De Schelp

Er zijn nog vier plekken vrij bij de nieuwe, succesvolle mannenkookgroep in De Schelp. | Foto: PR

kookles n Kookgroepen zijn er overal maar meestal zijn die gericht op dames. Dit baanbrekende project in De Schel pricht zich speciaal op (alleenstaande, oudere) mannen. Doel van het project is samen een gezonde maar vooral lekkere maaltijd te leren koken en deze vervolgens gezamenlijk op te eten. Dit alles gebeurt onder de leiding van een zeer gemotiveerde chef-kok.

Elke maandagochtend om 11.00 uur is het weer gezellig in Buurtcentrum de Schelp. Dan druppelen de heren binnen die meedoen aan de mannen kookgroep.

Eerst wordt er gezamenlijk een bakkie koffie gedronken en vooral ook gezellig bijgepraat en nieuwtjes uit gewisseld. Vervolgens gaan ze onder leiding van chef-kok Daan de Wilde met elkaar in de keuken aan de slag. Het menu voor de dag wordt besproken en de taken worden verdeeld. De een gaat groenten schoonmaken, de ander het vlees bereiden, weer een ander start met het toetje, de tafel dekken enzovoorts.

De vraag waarom de mannen deelnemen aan deze club wordt heel verschillend beantwoord. De gegeven antwoorden zijn o.a. eenzaamheid, alleen eten is maar ongezellig, ik kook niet voor mezelf alleen, als mijn vrouw ziek wordt moet ik toch kunnen koken of ik heb nooit geen tijd gehad om te leren koken en nu wel, kortom, ze hebben er allemaal zin in en dat is te merken! Er worden grapjes gemaakt en een ieder heeft z'n draai gevonden. Rond 12 uur is het eten klaar en gaan ze het gezellig samen opeten. Lekker kletsen, drankje er bij en smullen maar. Na afloop als iedereen voldaan is, meestal rond 13.00 uur, gaat men alles opruimen, schoonmaken, de afwasmachine vol laden, vegen en stoelen en tafels weer op z'n plek zetten. Als alles weer netjes is gaat iedereen weer zn eigen weg.

Er zijn nog vier plaatsen over in deze groep. De onkosten voor het eten bedragen € 4,00 per persoon. Aanmelden kan bij Wilma de Best, Buurtcentrum de Schelp. Suurmondstraat 1 of via tel. 8894461 en wilmadebest@welzijnskwartier.nl

HGJV trapt seizoen af op De Goerie

Startdag n Zaterdag 16 september vanaf 10.00 uur is De Goerie weer omgebouwd tot een waar speelparadijs. Zoals ieder jaar start het HGJV hiermee het nieuwe clubseizoen. Vanaf 18 september zijn er dan weer clubs voor jongens en meisjes, op diverse locaties in Katwijk. Meer informatie daarover staat op www.hgjvkatwijk.nl

De startdag op De Goerie is voor kinderen vanaf 4 jaar. Er zijn heel veel activiteiten. Verschillende springkussens en spelletjes zoals, de toren van Pisa en de Surprise rain. Ook kan er een button worden gemaakt. voor de grotere kinderen is er de stormbaan en levend tafelvoetbal.

Meedoen kan door een spellenkaart te kopen bij de ingang van de Goerie. Met die kaart kun je meedoen met alle activiteiten. Op je gekochte spellenkaart krijg je ook patat, een frikandel, limonade, een suikerspin en popcorn. Alle kinderen zijn welkom ook al zit je (nog) niet op een club van het HGJV. De spellenkaart kost € 1,50. Voor ouders en grootouders is er ook eten en drinken verkrijgbaar.

De Kanarievogel start weer met Vogelbeurzen

De Kanarievogel houdt zaterdag de eerste vogelbeurs van het nieuwe seizoen. | Foto: PR

vogels n Op zaterdag 16 september houdt vogelvereniging De Kanarievogel van 12.00 tot 15.00 uur de eerste vogelbeurs van het nieuwe seizoen in het clubgebouw van Stichting Kleindierensport Katwijk aan de Oude 's Gravendijckseweg 2a. Iedereen is welkom.

Inmiddels hebben de vogelbeurzen van De Kanarievogel hun vaste plekje in de kringen van vogelliefhebbers verworven. Na de gebruikelijke zomerpauze gaat in september het nieuwe beursseizoen start. Tot en met april 2018 wordt weer iedere derde zaterdag van de maand een vogelbeurs georganiseerd. De eerste staat gepland voor zaterdag 16 september.

Lid van De Kanarievogel of geen lid, op zaterdag 16 september kan iedereen terecht in het clubgebouw van De Kanarievogel aan de Oude 's Gravendijckseweg om vogels te ruilen, te verkopen, van anderen over te nemen, etc. Het afgelopen seizoen werd van deze mogelijkheid steeds meer gebruikt gemaakt.

Wil je overtollige vogels verkopen dan mogen maximaal 2 vogels in één kooi geplaatst worden. 'De Kanarievogel' stelt hiervoor gratis kooien ter beschikking. Ben je op zoek naar voor de vogelliefhebberij benodigde toebehoren? Op de beurs is ook op dit gebied van alles te vinden.


Voor zowel leden als niet-leden is toegang tot en deelname aan de beurs gratis.

Wateroverlast

Zaterdag lagen er grote plassen bij Nieuw Zuid waar de auto's doorheen moesten ploegen. | Foto: Leo Mol Foto: Cor de Mooy

regen n Zaterdagmorgen 9 september was het weer een kletsnatte morgen. Op vele voetbalvelden stonden de jongste voetballertjes al klaar om te beginnen met de wedstrijd. Toen brak de hemel open.

Grote regendruppels stortten naar beneden in overvloed. Menig voetbalwedstrijdje werd afgelast en op sportpark Nieuw Zuid werden zelfs alle wedstrijden afgelast omdat hier de kunstgrasvelden bol gingen staan door het water. Riolen konden het niet aan en er ontstonden vele plassen op de velden. Op het parkeertrein aan de Noordduinseweg lag een grote plas water die was overgebleven van de hevige buien. Hier moest menig ouder even doorheen blazen met de auto. Handhaving kwam even foto`s maken van het wateroverlast en zou hier iets mee gaan doen voor de toekomst zodat het riool het misschien wel aan zou kunnen. Bij Digros aan de Visserijkade kwam het water uit het plafond. Hier is de brandweer bezig geweest om het water af te voeren om de winkel weer toegankelijk te maken voor de klanten.

Gebedsmorgen

Gebed n De Vuurbaak houdt op zaterdag 16 september een gebedsmorgen in de Ontmoetingskerk. Het thema is ´Krachtig in Hem´. De spreker is dr. Paul Visser.

De Vuurbaak is een interkerkelijke organisatie bestaande uit christenen uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg, die het gebed, vooral het gezamenlijk gebed willen stimuleren en laten beleven. Door zang en gebed wil men niet alleen God de Vader ontmoeten, maar ook elkaar. Hierbij zal het gesproken Woord een belangrijke invulling krijgen. Inloop met koffie en wat lekkers om 9.00 uur. De ochtend duurt van 9.30 tot 12.00 uur. Halverwege is er op deze morgen een pauze met koffie en cake. Er zal een collecte worden gehouden ter bestrijding van de onkosten.

Kleding voor verkoping

ankerkerk n In verband met de kledingverkoop op zaterdag 7 oktober in de Christelijke Gereformeerde Kerk aan het Duinrustplein wordt er op woensdag 20 september zomer- en winterkleding ingezameld. De opbrengst van de kledingverkoop is bestemd voor de Stichting Stephanos. De kleding die men brengt dient aan de volgende voorwaarden voldoen: Netjes, zonder vlekken; gewassen; gestreken en gevouwen. Men kan terecht van 19.00 tot 21.00 uur. Voor verdere vragen of bij verhindering kan men contact opnemen met Diana de Mol, tel. 06-30060364 of Rosy van der Meulen, tel. ?06-14202595.

De mooiste halve marathon van Nederland

Het startschot voor de Halve van Katwijk valt op zaterdag 24 september. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Hardlopen n Op zaterdag 30 september wordt hij voor de 35e keer georganiseerd; de Halve Marathon van Katwijk. De halve marathon met het mooiste parcours van Nederland. Absoluut geen parcours voor iemand die een supersnelle tijd of een persoonlijk record wil lopen, maar wel voor hen die willen lopen en genieten.

Het startschot voor deze wedstrijd wordt om 12.00 uur gegeven. Deelnemers kunnen kiezen uit diverse afstanden: 5, 10, 15 en 21 kilometer.

Zodra het startschot is gevallen, gaan alle deelnemers via de Boulevard naar de zuidduinen. Daar wacht allen een prachtig parcours door de duinen, dat wat betreft de deelnemers aan de 15 en de 21 kilometer ook nog eens een stukje door het Panbos leidt.
Na de duinen komen alle deelnemers uit op het strand en uiteindelijk weer bij de finish. Een prachtig parcours, waarvoor deelnemers van heinde en verre naar Katwijk reizen om aan deze halve marathon deel te nemen.

Maar niet alleen de senioren kunnen deze zaterdag aan de bak; ook de jeugd kan zich van zijn/haar snelste kant laten zien Om 11.00 uur start er een loop over een kilometer voor de 6 t/m 9-jarigen. Om 11.15 uur gaan de 10 t/m 12-jarigen van start; zij lopen een afstand van twee kilometer.

Dat is nog niet alles, want voor de derde de keer bestaat er ook voor wandelaars gelegenheid om aan dit evenement deel te nemen. Voor hen zijn routes van 15 kilometer (start 10.15 uur), 10 kilometer (start 10.45 uur) en 5 kilometer (start 11.15 uur ) uitgezet. De wandelaars starten wat eerder dan de hardlopers, zodat allen, hardlopers en wandelaars, ongeveer tegelijkertijd aankomen.

Deelnemers kunnen nog steeds online (www.halvevankatwijk.nl) inschrijven. Ook kan er nog worden ingeschreven bij Running Center Katwijk in de Princedwarsstraat in Katwijk en natuurlijk op zaterdag 30 september bij de na-inschrijving op het evenementenplein aan de zuidzijde van voormalig restaurant De Zwaan. Op dat plein bevinden zich dit jaar ook alle voorzieningen, zoals omkleedtenten etc.
Voor verdere informatie kan men www.halvevankatwijk.nl bezoeken.

Quick Boys wint bij DOVO

Joey Ravensbergen passeert Nick Coster van DOVO. | Foto: OrangePictures

Voetbal n Quick Boys heeft op bezoek bij de nog ongeslagen promovendus DOVO met 1-2 gewonnen. Binnen tien minuten bracht aanvoerder Delano a Cohen de blauwwitten op voorsprong, maar luttele minuten later was het alweer gelijk. Dankzij een strafschop van Yordi Teijsse kwam Quick Boys tien minuten na rust opnieuw aan de leiding, een voorsprong die ditmaal niet werd weggegeven.


Beide tegenstanders kozen voor de aanval. Al snel mocht Quick Boys net buiten het strafschopgebied een vrije schop nemen die niet het gewenste resultaat bracht. Aan de andere kant werd DOVO direct daarop via de linkerflank gevaarlijk. Mitchell de Zwart, die zich in de eerste helft veelvuldig vanaf de linkerflank liet gelden, wist een medespeler te vinden die de bal naast het doel werkte. Kort daarop zou DOVO nog eens gevaarlijk worden uit een hoekschop, Quincy Arends werkte de bal net naast het doel.


Na bijna tien minuten spelen kwam Quick Boys op voorsprong. Reda Kharchtouch zette via Jesse van Nieuwkerk een aanval op waaruit Delano a Cohen werd bereikt die verwoestend op doel uithaalde en doelman Koen Hagelstein kansloos liet. Quick Boys zou niet lang van die voorsprong genieten. Binnen het eerste kwartier trok DOVO de stand weer gelijk. Weer lag Mitchell aan de basis van een doelkans. Die doelpoging werd ten koste van een hoekschop weggewerkt. Uit die hoekschop werkte Nando Wormgoor de bal langs doelman Jesper Hogedoorn.


Na die gelijkmaker ging DOVO op zoek naar meer. Quick Boys stond in deze wedstrijdfase onder druk en kreeg een aantal hoekschoppen te verwerken die gevaar opleverden. Na een half uur spelen had Quincy Arends DOVO op voorsprong moeten zetten. Arends miste op aangeven van weer Mitchell de Zwart een opgelegde kans waardoor Quick Boys aan een achterstand ontsnapte.


In de loop van de eerste helft herstelde Quick Boys zich. Zowel Quick Boys als DOVO leek nog dicht bij een wijziging van de tussenstand. Eerst zette Delano a Cohen Joey Ravensbergen aan het werk, diens doelpoging werd tot hoekschop verwerkt die zonder gevolgen voor DOVO bleef. Aan de andere kant leek Quincy Arends in de extra tijd van de eerste helft nog gevaarlijk te worden. Arends' doelpoging was een prooi voor doelman Hogedoorn.


Beide teams kwamen na de rust in ongewijzigde samenstelling terug in het veld. Al snel bleek dat Quick Boys het initiatief naar zich toe had getrokken. Na een paar minuten spelen bereidde Yordi Teijsse voor op de rechterflank, legde af op Tim Bloemendaal die vervolgens Rheda Kharchouch in stelling bracht die niet kon profiteren. Kort daarna kwam Quick Boys verdiend op voorsprong. Aldi Mahdadi maakte hands in het strafschopgebied. Arbiter Cantineau wees gedecideerd naar de penaltystip van waar Yordi Teijsse zich met de afwikkeling bemoeide, doelman Hagelstein kansloos liet en zijn team op een 1-2 voorsprong zette.


De honger naar meer was bij Quick Boys nog niet gestild. Vlak nadat DOVO weer op achterstand was gezet zette Jesse van Nieuwkerk een actie op met Rheda Kharchouch, nu voorkwam door de doelpaal een vergroting van de voorsprong. Quick Boys bleef druk zetten maar kwam niet meer tot scoren. Halverwege de tweede helft claimden de blauwwitten nog een strafschop na een overtreding op Jesse van Nieuwkerk, de arbiter ging hier niet in mee.

Met het einde van de wedstrijd in zicht deed DOVO er nog alles aan om tenminste een punt uit deze wedstrijd over te houden. Daarin slaagde de promovendus niet waardoor Quick Boys de wedstrijd met een 1-2 winst kon afsluiten, een uitslag die gezien het vertoonde spel van de blauwwitten in de tweede helft een magere afspiegeling van de verhoudingen in het veld was.

V.v. Katwijk in matig duel langs GVVV

Voetbal n Ook na het derde duel in de Tweede Divisie blijft Katwijk nog zonder puntverlies. En zonder tegendoelpunten. Met 9 uit 3 en een doelsaldo van +7 gaan de oranjehemden daarmee fier, alleen, aan kop.

Met de winst evenaarde Katwijk het Tweede Divisie-record van De Treffers, met zes winstpartijen op rij. Waarvan dus drie in het huidige nieuwe seizoen. "Een goede start is lekker, maar het zegt ook weer helemaal niks voor de toekomst," nuanceerde trainer Dick Schreuder direct de bliksemstart van zijn ploeg na afloop.
Nadat Katwijk eerder tegen TEC nog een voetbalshow op de mat legde, haalden de oranjehemden zaterdag tegen GVVV hun niveau niet. Dat beaamde ook Guus van Weerdenburg: "Dit was de moeilijkste wedstrijd." Dat hadden de Katwijkers vooral aan zichzelf te danken, waar het opbouwend nog prima lukte, stokte het voorin waar de oranjehemden te slordig omgingen met de geboden ruimte.
Na een aarzelende start rook GVVV vervolgens ook haar kansen, waarbij vooral werd gezocht naar de snelle Jeremy de Graaf, de spits die vorig seizoen bij VVOG onze zuiderburen nog zoveel verdriet bezorgde, voorin. Echt gevaarlijk werd het daarbij niet, al claimde De Graaf na een klein half uur een penalty, nadat hij oog-in-oog met keeper Ricardo Kieboom onderuit ging in het duel. Wat dat betreft was het 1-1, nadat eerder Marciano Mengerink over de knie ging in de '16' van GVVV. Zijn vragende ogen waren aan scheidsrechter Frank de Winter echter niet besteed.

Katwijk had het moeilijk, vooral met zichzelf, en kwam maar mondjesmaat tot kansen. Bennie van Noord was heel dichtbij met een snoekduikkopbal à la Bep Bakhuys, maar uiteindelijk moest een eigen goal Katwijk voor rust de voorsprong brengen. Van Weerdenburg, diep gestuurd door Mark de Loor, trok scherp voor, waarna Bart Hulsbos het leder via de paal in eigen doel werkte. Eerlijkheid gebiedt overigens wel te zeggen, dat als Hulsbos van de bal was afgebleven, Mengerink de bal wel zou hebben geraakt.
Ook na de thee wist Katwijk zich niet direct te herpakken, waarbij onder anderen Soufiane Laghmouchi en Robin Mulder gevaarlijk werden namens de Veenendalers. En dus greep Schreuder in: "De tweede helft hebben we het een kwartier aangekeken en toen hebben we het een beetje omgezet. Toen kregen we de wedstrijd weer in handen. Gewoon heel goed verdedigd. Zo moet je het ook winnen. Zakelijk."
Bij Katwijk kwam Killian Berkhout in het veld, maar ook Kay Blokland keerde terug na een blessure. De verdediger zou eigenlijk bij het tweede meespelen, maar sloot vanwege de afgelastingen toch aan bij het eerste. Hij zag Michiel van Dam (net naast) en Mengerink (op de lat) heel dichtbij de 2-0 komen, maar uiteindelijk besliste Robbert Susan vanaf 11 meter de wedstrijd: 2-0. Daar deden vervolgens 5 minuten blessuretijd ook niets meer aan af.

FC Rijnvogels wederom genekt door blessuretijd

Joey Lauhouh probeert twee Noordwijkers van zich af te schudden. | Foto: PR

Voetbal n Het gezicht van trainer Hein van Heek toonde bepaald geen glimlach toen hij na afloop van de met 0-1 verloren wedstrijd tegen Noordwijk de voorzitter van de gasten een hand gaf. De teleurgestelde coach had er alle reden toe want luttele minuten voordien had hij zijn team weer in de slotfase punten zien verspelen.

Het talrijk opgekomen publiek had wellicht iets meer spektakel verwacht in een derby die meer spannend dan fraai was. Over de hele wedstrijd genomen was de balans in evenwicht met de kanttekening dat in de eerste helft de gastheren iets beter en gevaarlijker waren. De buren uit het andere kustdorp waren weliswaar een aantal keren dreigend over de beide vleugels maar de Rijnvogeldefensie bewaakte het nest naar behoren en zag slechts een keer een gevaarlijke kopbal van Emiel Wendt over het doel van Jeffrey Verkerk zeilen. Zijn collega Roy Rondeltap mocht daarentegen zijn handjes enkele malen dichtknijpen toen Joost Leonard een teentje tekort kwam en Ryan Lugtigheid en Ricardo de Vlugt beiden hun inzetten vlak voor de paal langs zagen scheren. Het waren de momenten waarop de bij tijd en wijle aardig combinerende thuisclub toe had kunnen slaan om met een voorsprong de thee te gaan nuttigen.

In het tweede bedrijf waren de Vogels het eerst aan het woord met een schot van Arno Dijkstra dat met net naast vloog en een kopbal van Joost Leonard die ruim over ging. Dit zou de spits even later nogmaals herhalen en ook een kopbal van Arno Dijkstra brak de score niet open. Vervolgens namen de bezoekers in lichte mate de regie over en braken vooral via de linkerflank een aantal keren gevaarlijk door de roodwitte linies. De frontlinie van de Vogels was minder gevaarlijk dan in de eerste helft. Het had er alle schijn van dat de derby zou eindigen zoals deze begon. Toch leken de Noordwijkers kort voor het scheiden van de markt er alsnog met de volle buit vandoor te gaan maar met een fantastische redding op een kopbal van Emiel Wendt toonde Verkerk zijn klasse. Toen kwam de eerder omschreven fatale minuut Thomas Reynaers krulde de bal in de zestien en Emiel Wendt was alerter dan de vogeldefensie en knikte vallend de 0-1 binnen. De tijd was te kort voor de gastheren om de schade nog te kunnen repareren en kregen op de valreep een zeer koude douche over zich heen en hebben na 2 wedstrijden slechts 1 mager puntje kunnen oogsten.

Van Heek achteraf: 'Het was wel een erg makkelijk gegeven vrije trap waaruit het winnende doelpunt in de 93e minuut werd gescoord terwijl Jaap van Duijn net daarvoor ten onrechte voor buitenspel werd afgevlagd. Je kunt je afvragen of hij dan gescoord zou hebben maar het had wel 1-0 kunnen worden. Nu was het andersom' baalde de verliezende trainer terecht.

Volgende week de lastige uitwedstrijd naar Swift in Amsterdam. Tijd voor een succesje?

12.00 uur: RTV Sport; Tastbaar verleden; RTV Magazine;
18.00 uur: RTV Sport; Tastbaar verleden; RTV Magazine;
21.30 uur: RTV Sport; Tastbaar verleden; RTV Magazine.
Voor elke uitzending de NOS nieuwsminuut.

Woensdag 13 september
00.00-07.00 De kracht in de nacht; 07.00-09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00-12.00 Speciale uitzending i.v.m. de Paardendagen in Valkenburg; 12.00-13.00 Middagpauze; 13.00-14.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00-16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00-17.00 Non-stop muziek; 17.00-19.00 RTV Magazine dag editie; 19.00-20.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00-22.00 Radio International, Engelstalig informatie-programma met Jürgen Börnig; 22.00-23.00; Radio International goes….., themaprogramma; 23.00-24.00 Muziek voor twee;


Donderdag 14 september
00.00-07.00 De kracht in de nacht; 07.00-09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00-12.00 Speciale uitzending i.v.m. de Paardendagen in Valkenburg; 12.00-14.00 Middagpauze; 14.00-16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00-17.00 Non-stop muziek; 17.00-19.00 RTV Magazine dag editie; 19.00-20.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00-21.00 Cross Generation, Adri en Gineke van Beelen; 21.00-22.00 Non-stop muziek; 22.00-24.00 Muziek voor twee;


Vrijdag 15 september
00.00-07.00 De kracht in de nacht; 07.00-09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00-11.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00-13.00 Middagpauze; 13.00-14.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00-16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00-17.00 Non stop muziek; 17.00-19.00 RTV Magazine dag editie; 19.00-20.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten;20.00-21.00 N0.nl, Jaap Schaap;21.00-23.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00-24.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;


Zaterdag 16 september
00.00-08.00 De kracht in de nacht; 08.00-10.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00-12.00 RTV Magazine; 12.00-14.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00-18.00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 18.00-20.00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00-22.00 Op De Hollandse Toere, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Coby Boere; 22.00-24.00 The Hangout, Jongerenprogramma;


Zondag 17 september
00.00-07.00 De kracht in de nacht; 07.00-08-00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00-09.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00-11.00 Aangepaste muziek, met om 09.30 uur een kerkdienst vanuit de Gereformeerde Kerk te Rijnsburg; 11.00-13.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel. 071-4013551; 13.00-15.00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14.00-16.00 Spelenderwijs, muziek die u kent of zou kunnen kennen, Co Snel; 16.00-17.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Hervormde Gemeente Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Katwijk; tot 20.00 uur Aangepaste muziek; 20.00-21.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00-22.00 Historische maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00-24.00 Muziek voor twee;


Maandag 18 september
00.00-07.00; De kracht in de nacht; 07.00-09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00-11.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00-13.00 Middagpauze; 13.00-14.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00-16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00-17.00 Non-stop muziek;;17.00-19.00 RTV Magazine dag editie; 19.00-20.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten 20.00-21.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00-22.00 It's all jazz, Hans Pley; 22.00-23.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00-24.00 Muziek voor twee;


Dinsdag 19 september
00.00-07.00 De kracht in de nacht; 07.00-09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00-11.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00-14.00 Middagpauze; 14.00-16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00-17.00 Non-stop muziek; 17.00-19.00 RTV Magazine dag editie; 19.00-22.00 RTV Katwijk Sport extra uitzending i.v.m. de bekerwedstrijden; 22.00-23.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00-24.00 Purple Haze, Jan Marius Franzen.

Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws.
Doordeweeks tussen 07.00 en 20.00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin.

Frequenties:

RADIO Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort maet witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142; TELEVISIE Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131

Woensdag 13 september

13.30-16.00 uur: Workshop over muizwemmen in Café Boeien, E.A. Borgerstraat 50. Kosten € 35,00. Inschrijven: katwijkevents@gmail.com
17.00-23.00 uur: Castellumpop op het Castellumplein in Valkenburg.

Donderdag 14 september

17.00-23.00 uur: Castellumpop op het Castellumplein in Valkenburg.

Vrijdag 15 september

14.00-15.00 uur: Tastbaar verleden, een collectie op reis - gratis rondleiding in het Katwijks Museum, Voorstraat 46.
19.30-23.00 uur: Wijnproeverij in Molen de Geregtigheid, Molentuinweg 7. Entree € 12,50.
22.30-05.30 uur: Nachtwandeling 'Lopen naar het Licht'. Start bij Soefitempel, Zuidduinseweg 7.

Zaterdag 16 september

20.15 uur: Najaarsfestival in Nieuwe Kerk, Voorstraat 79. Entree € 10,00.
21.00 uur: Live muziek in JVC De Schuit: Tom McRae & Matt Winson. Kaarten in de voorverkoop € 10,00. www.deschuit.nl

Zondag 17 september

10.00-11.00 uur: Yoga op het strand bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9.
16.00-19.00 uur: Irish Sessions in Café Boeien, E.A. Borgerstraat 50. Entree € 2,00.

Maandag 18 september

20.00-22.00 uur: Juridische lezing/debat rond samenwonen, trouwen, kinderen krijgen in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. www.bibliotheekkatwijk.nl

Woensdag 20 september

13.30-16.00 uur: Workshop over muizwemmen in Café Boeien, E.A. Borgerstraat 50. Kosten € 35,00. Inschrijven: katwijkevents@gmail.com
19.30-22.00 uur: Filmavond in het Dorpshuis, Kerkweg 3 te Valkenburg. Entree € 8,00.
20.00 uur: Praetje Kunst 'Glas-in-lood van Van Doesburg' in het DunaAtelier, Boulevard 73. Entree € 5,00. http://schilderenaanzee.nl/

Donderdag 21 september

14.00-16.00 uur: Workshop Eucalyptus / Hortensiakrans maken bij Friends, Boulevard 68. Meedoen kost € 40,00. www.katwijk-events.nl
21.00-00.00 uur: Poppodium in Café The Pocket: Woodworks. Café The Pocket, Badstraat 38.

Zaterdag 23 september

10.30-17.00 uur: Smalspoormodelbouwdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg 1. www.stoomtreinkatwijkleiden.nl/evenementen
14.00-16.00 uur: Workshop Eucalyptus / Hortensiakrans maken bij Friends, Boulevard 68. Meedoen kost € 40,00. www.katwijk-events.nl

Zondag 24 september

10.00-11.00 uur: Yoga op het strand bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9.
10.00-12.00 uur: Spelen met Kleur in het Katwijks Museum, Voorstraat 46.
10.30-17.00 uur: Smalspoormodelbouwdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg 1. www.stoomtreinkatwijkleiden.nl

Maandag 25 september

19.30-22.00 uur: Workshop Cyrillisch schrift in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Meedoen kost € 6,00. www.bibliotheekkatwijk.nl

Woensdag 27 september

13.30-16.00 uur: Workshop over muizwemmen in Café Boeien, E.A. Borgerstraat 50. Kosten € 35,00. Inschrijven: katwijkevents@gmail.com

AGENDA AOBK

Alle activiteiten vinden plaats in de Zwanenburg en zijn toegankelijk voor alle mensen van 50 jaar en ouder. Iedere dag kan men koffie drinken in de Zwanenburg, kosten € 0,50. Meer informatie staat op www.aobk.nl

Woensdag 13 september

09.30 uur: Verzamelen voor fietsen

Elke oneven week koffie Inn van 10.00 tot 12.00 uur

10.00-14.00 uur: koffie +

13.30 uur: Biljarten

13.30 uur: Vrij klaverjassen en jokeren

13.30 uur: Wedstrijd biljarten

13.45-16.00 uur: Meer bewegen voor ouderen

14.30 uur: Creatieve middag

19.30 uur: Onderlinge competitie en vrij biljarten

Donderdag 14 september

09.00 uur: Creatieve ochtend
10.00 uur: Inloop spreekuur
13.30 uur: Wedstrijd biljarten
14.00 uur: Prijsklaverjassen en jokeren.

Vrijdag 15 september

08.30 uur: Bloedprikken

13.30 uur: Klaverjassen en jokeren

13.30 uur: Onderlinge competitie biljarten

Maandag 18 september

13.30 uur: Onderling biljarten
13.30-16.30 uur: Schilderen

Dinsdag 19 september

10.00 uur: Repetitie zangkoor de "Vierboet"

10.00 uur: Computerinfo

10.00-14.00 uur: Koffie +

13.30 uur: Wedstrijd biljarten

13.30 uur: Vrij klaverjassen en jokeren

15.00-17.00 uur: spreekuur ouderenadviseur

14.00-17.00 uur: Damessoos

Zeezangdienst in Oude Kerk

Sion n Op zaterdag 23 september is er weer de inmiddels traditionele ZeeZangDienst in de Oude Kerk aan de Boulevard, georganiseerd door de Mannenzanggroep Sion uit Katwijk.

Tijdens de dienst zingt, met als thema 'Nader tot U' de Mannenzanggroep Sion uit Katwijk onder leiding van Aldert Jan van Duijn. Aan het orgel zit Dirk van Duijvenbode. De verbindende teksten worden gesproken door ds. P.den Ouden. Verder verlenen, naast de Mannenzanggroep Sion, het Urker Mannenkoor 'Eneas' onder leiding van Hendrik van Veen, hun medewerking. Uiteraard is er ook samenzang.
De dienst begint om 19.30 uur en de kerk is open vanaf 19.00 uur. Uiteraard is de toegang vrij. Aan de uitgang zal een collecte gehouden worden die geheel bestemd is voor het campagneteam Huntington. Op deze avond zijn ook de CD's van Mannenzanggroep Sion te koop.