Katwijk Speciaal

3 maart 2020

Katwijk Speciaal 3 maart 2020


De juiste snaar geraakt

StringWood Ensemble speelde tijdens het StringWood Festival de sterren van de hemel. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

festival n ‘Ik heb super genoten,’ prees mevrouw Aleid Swierenga uit Katwijk klarinettist Denise van Leeuwen. ‘Jullie zijn zo veelzijdig en goed op elkaar ingespeeld’. Het Katwijkse muzikale talent genoot er zichtbaar van. Ook de heer Post uit Valkenburg stak haar de loftrompet. ‘Ik vond het geweldig en het was mooier dan ik had verwacht’. Complimenten voor het String Wood Ensemble dat vorig weekend diverse optredens in de Open Hofkerk verzorgde. Met dit festival heeft het talentvolle ensemble bij het publiek de juiste snaar geraakt. Gevoelig voor klassieke muziek.

Door Piet van Kampen

Het was de eerste keer dat het StringWood Festival in Katwijk werd georganiseerd. De Stichting Kattekse Culturen, de Open Hofkerk en donaties faciliteerden het festival. Cees Wassenaar van de Open Hof: ‘De opkomst bij de optredens was boven verwachting’. Dat klonk goed, overtuigd en voldaan. Ook dat Denise van Leeuwen voorzichtig liet doorschemeren dat zij volgend jaar ook weer heel graag willen optreden zal de liefhebber als (klassieke) muziek in de oren klinken.


Het StringWood Ensemble wordt gevormd door zes aan het Conservatorium afgestuurde musici die een mooi muzikaal en harmonieus sextet vormen. Het muzikale menu was met zorg samengesteld, met een aantal arrangementen van onze plaatsgenoot Denise. Klassiek, zwaar, licht en speels, zeker tijdens het optreden voor de jongsten tot 10 jaar die vrijdag van een spannend verhaal gelardeerd met muzikale toefjes genoten. De ouverture ´Bye Bye Britain´ was op donderdag, nadat wethouder Jacco Knape het festival had geopend. Knape: ‘Mooi dat dit georganiseerd wordt in Katwijk, een prachtig nieuw initiatief. Klassiek voor alle leeftijden’. Zaterdagochtend ‘Appeltaart met Bachroom’, heerlijke muzikale kost. Prachtige vioolsolo’s van Eva de Vries en Emma Rhebergen, een fijnbesnaarde solo van Jobine Siekman op de cello en een spetterend optreden van pianiste Valentina Tóth op het toetsenpaneel. Het geheel gezamenlijk afgerond met het mooie ‘Jesu bleibet meine Freude’. Het slotakkoord was zaterdagavond met ‘Muziek in woorden’. Een verrassende mix. Net zo verrast als de organisatie was met dit geslaagde festival.

Thema-avond

Brug n De Brug houdt op maandag 16 maart 2020 een thema-avond over ‘Omgaan met conflicten’ voor ouders, partners en overige familieleden van (ex-)verslaafden. De toegang is gratis. De avond zal worden gehouden in de accommodatie aan de Schaepmanstraat 1 in Katwijk.

Er zal worden gesproken door Leo Klinkenberg, begeleider bij De Brug.

Het leven met een verslaafd persoon geeft vaak conflicten. Hoe ontstaan conflicten, hoe kunt u deze het beste oplossen en welke stijl van conflicthantering past u hierbij toe?

Het programma duurt van 19.30 tot 21.15 uur. Er is parkeergelegenheid bij het nabijgelegen winkelcentrum Hoornespassage. Men dient zich van te voren op te geven bij De Brug, telefoon 071-4033733 of via info@debrughelpt.nl

Nadere info over De Brug staat op www.debrughelpt.nl

>Lezing met Heleen Bénard

profetieën n Op woensdag 11 maart is er een lezing met Heleen Bénard van stichting Christenen voor Israël. Het onderwerp is 'Bijbelse profetieën over Israël'. De bijeenkomst wordt gehouden in de Vredeskerk, Baljuwplein 1. De aanvang is om 10.00 uur, iedereen is welkom en de toegang is gratis. Er is verkoop van producten uit Israël.

Heleen Bénard: “Na bijna 2.000 jaar over de wereld verstrooid te zijn geweest, kan het Joodse volk sinds 1948 terugkeren naar het land dat hun is beloofd. Maar wat zegt ons deze terugkeer van Gods uitverkoren volk, in de Bijbel ook wel zijn knecht, zijn bruid en zijn oogappel genoemd? Zien we een verband tussen die terugkeer en de wederkomst van de Joodse Messias van Israël, en realiseren we ons in welke fase van de wereldgeschiedenis we nu leven?”

Column n AOBK

Nipte winst voor Rijnvogels

Ik heb alle vertrouwen in de toekomst´

Pastoor Franken

Rochus Franken nieuwe pastoor

Verkoop Park Rijnsoever van start

Telefoon met kiesschijf wordt Wonderfoon

Stephan Warmolts in duel met Roland Bergkamp. | Foto: OrangePictures Foto: Kees Kuijt

n Geluksmomenten voor mensen met dementie

telefoon n Er wonen twee motten, Zonnig Madeira, Oh wat ben jij mooi, Tulpen uit Amsterdam. Liedjes van vroeger, ze zijn te beluisteren via de telefoon. Niet zomaar een telefoon, maar via een op het oog gewone ouderwetse draaischijftelefoon, waarvan het binnenwerk is omgebouwd naar een soort Jukebox. De naam van deze telefoon? Wonderfoon, voor mensen met dementie.

De moeder van Birgitte is zo blij met de Wonderfoon, ze geniet er elke dag van. | Foto: PR Foto: PR

Birgitte Mentink is helemaal in de ban van de Wonderfoon, waarmee zij onlangs kennismaakte. Haar moeder die lijdt aan vasculaire dementie en Alzheimer, kreeg van Stichting Met Je Hart een Wonderfoon in bruikleen.

Ze zag de blijdschap bij haar moeder toen ze de liedjes uit de goeie ouwe tijd door de Wonderfoon hoorde. ‘Ze begon meteen mee te zingen; dat was zo mooi en ontroerend om te zien,’ vertelt Birgitte, die zich meteen voornam om zoveel mogelijk oude draaischijftelefoons te gaan inzamelen, zodat ze omgebouwd kunnen worden tot Wonderfoons. Zij wil zo veel mogelijk mensen met dementie mooie geluksmomentjes bezorgen. Een prachtig streven.


Succes

Henk Bakker en Aad van der Linden, beiden uit Noordwijkerhout, zijn in de Duin- en Bollenstreek en wijde omgeving verantwoordelijk voor het succes van de Wonderfoon.

Henk bouwt de telefoons om tot Wonderfoons; Aad verzamelt de oude telefoons en regelt sponsors zodat de Wonderfoons gratis, met een bruikleenovereenkomst, ter beschikking gesteld kunnen worden aan de mensen met dementie in verzorgingshuizen en instellingen. En Birgitte helpt de mannen daarbij. Wie oude draaischijftelefoons heeft staan en deze wil doneren, kan contact met haar opnemen bmentink08@gmail.com.

‘Ik zie hoe blij mijn moeder is met haar Wonderfoon’, straalt Birgitte, ‘ik wil graag veel mensen een stukje gelukkiger maken.’ En weg zoeft Birgitte, Op een mooie Pinksterdag neuriënd. Dat heerlijke wijsje zit ook ongetwijfeld in de Wonderfoon Jukebox.

>V.v. Katwijk pakt koppositie na winst op Hardenberg

voetbal n Katwijk heeft zaterdag eindelijk weer de koppositie te pakken in de Tweede Divisie. De koploper werd in eigen huis met 2-1 verslagen.

Met de winst op HHC Hardenberg en verlies van IJsselmeervogels bij AFC, wist Katwijk Katwijk de koppositie te pakken in de Tweede Divisie. Een divisie waar het ongemeen spannend is, uiteindelijk is er slechts een verschil van 4 punten tussen de nummer 1 en 6. Teams uit die top 6 komt Katwijk bovendien de gehele maand maart tegen. Na HHC afgelopen weekeinde, wacht de oranjehemden duels met achtereenvolgens IJsselmeervogels (4), Rijnsburgse Boys (5) en Kozakken Boys (6) en tussendoor angstgegner Jong Sparta op het Kasteel.

De maand van de waarheid wellicht voor de titelaspirant Katwijk. Met de winst op HHC Hardenberg is die in ieder geval goed begonnen, als moest Katwijk daar wel een achterstand voor wegwerken. Katwijk startte sterker aan het duel dan de gasten, maar zagen zich op ongelukkige wijze op achterstand komen. Bart Sinteur werkte een corner achter zijn eigen goal.
Orde op zaken
De Katwijkers wisten echter vlot orde op zaken te stellen. Nog voor rust werd het, ook uit corners, nog 2-1 voor de thuisploeg. Marciano Mengerink bracht met het hoofd de gelijkmaker. Waarna aanvoerder Robbert Susan met een knal van dichtbij de Katwijkers op voorsprong bracht. Een vorsprong die lange tijd niet in gevaar leek te komen. Ook de tweede helft niet, toen Katwijk duidelijk het betere van het spel had, al wist het niet tot achte kansen te komen. Het afstandschot van Joey Jongman - een poeier van 30 meter raakte de onderkant van de lat - had wellicht een beter lot verdiend.
Pas na een dubbele wissel aan HHC-zijde kwam de spanning terug in de wedstrijd. Vooral invaller Nick de Bondt werd veeelvuldig gezocht. Samen met Rob van der Leij werd hij daarbij een enkele keer nog gevaarlijk, maar tot een goal kwam het in de spannende slotfase niet. Daarmee bleef het op 2-1 en verwees het Hardenberg naar de tweede plaats. Zaterdag is de klassieker IJSselmeervogels - Katwijk.

Mantelzorgcafé Katwijkse Ziekte

HCHWA-D n Op maandag 9 maart vindt in De Wilbert weer het Mantelzorgcafé Katwijkse Ziekte plaats. Aanvang 19.30 uur in ’t Hof van Wilbert.

Namens het expertiseteam Katwijkse Ziekte van Marente is als gastvrouw en deskundige Mariska Schreuder, Maatschappelijk Werker, aanwezig. Per toerbeurt wordt zij vergezeld door een ander deskundige.

Op 9 maart is dit Ruth Hoogerdijk, casemanager dementie, aanwezig die u goed kan adviseren over de begeleiding van patiënten met Katwijkse ziekte en hun mantelzorgers in thuissituatie en over de zorgmogelijkheden en medische behandeling.

Het mantelzorgcafé Katwijkse Ziekte is een ontmoetingsplek voor mantelzorgers, naasten van mensen met de Katwijkse Ziekte en zorgverleners en dient tevens om elkaar te ontmoeten en ideeën, informatie en ervaringen uit te wisselen over allerlei aspecten van de Katwijkse Ziekte.

De toegang van het Mantelzorgcafé is vrij. De data van het mantelzorgcafe voor de rest van dit jaar zijn: 11 mei, 13 juli, 14 september en 9 november 2020. Aanvang 19.30 uur. Wilt u meer informatie of heeft u vragen over de Katwijkse Ziekte neem dan contact met het expertiseteam via katwijkseziekte@marente.nl of 06-43 263 061.

>Thema-avond

confessioneel n Op donderdagavond 12 maart zal ds. E.J. de Groot voor leden van de Confessionele Vereniging en belangstellenden een inleiding houden over het laatste oordeel. Het klinkt verontrustend en hoeveel mensen hebben daar een bepaalde mening over hoe het aan het eind der tijden zijn zal. De avond begint om 20.00 uur, maar vanaf 19.30 uur bent u welkom. U wordt ontvangen met koffie.

De avond is in één van de zalen van het Maranatha Centrum aan de Poolster 2. Na de koffiepauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Drie korpsen uitgelicht

Junioren Door Vriendschap Sterk behoort tot de top van de jeugdkorpsen. | Foto: PR Foto: PR

pardade n Op 5 mei zal er een indrukwekkende Parade door de straten van Valkenburg, Rijnsburg en Katwijk rijden. Ongeveer 100 onderdelen zullen de parade vormen. In dit bericht worden er drie korpsen uitgelicht die meedoen aan de Parade.

Dor Vriendschap Sterk

Foto: PR

Wie kent ze niet, op 5 mei een thuiswedstrijd voor zowel de junioren als de senioren van DVS. Door Vriendschap Sterk is in de loop van de jaren uitgegroeid tot het muzikale visitekaartje van Katwijk. De Marchingband is befaamd om haar aparte sound, die ontstaat door de balans tussen de individuele klankkleuren, welke samensmelten in een eenheid van geluid. De uniformen van de Nederlandse Krijgsmacht in het algemeen en in het bijzonder het uniform van de Limburgse Jagers hebben model gestaan voor het uniform van de Marchingband. De keuze voor een groen uniform levert het korps de bijnaam De Groene Jagers op. Een naam die nog steeds met trots wordt gedragen.


Junioren Door Vriendschap Sterk, dit korps heeft net als hun ‘grote broer’ de Marchingband, een naam opgebouwd in de wereld van muziekkorpsen en behoort tot de top van de jeugdkorpsen. Net als de Marchingband, dragen de Junioren een uniform dat is afgeleid van de Limburgse Jagers.


Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps

Dan het Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps. Dit korps is hoofdzakelijk geformeerd uit voormalig dienstplichtige militairen die als muzikant waren ingedeeld bij het in 1960 opgerichte Artillerie Trompetterkorps, dit korps werd later omgezet tot fanfarekorps.

In 1995 werd het korps officieel opgeheven, maar in het kader van de viering van het 325-jarig jubileum van het Wapen der Artillerie werd in november 2001 een reünieorkest opgericht. Sinds de eerste repetitie op 15 december 2001 komen de ongeveer 60 muzikanten uit alle windstreken van Nederland bijeen en repeteert het ROA iedere drie weken op zaterdag. Het Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps (ROA) verzorgt optredens tijdens militaire en civiele evenementen op vele plaatsen in Nederland en in het buitenland.


The Hague Highland Pipe Band

Als laatste in dit artikel de ‘The Hague Highland Pipe Band’. Deze band is afkomstig uit Den Haag en speelt doedelzakmuziek in de Schotse Stijl. In 1957 werd gestart met een wandelclubje van 14 kinderen in Schotse rokjes onder de naam "De Haagse Hooglanders". Vijf jaar later was de groep uitgegroeid tot een drumband, die aan vele marsen en concoursen deelnam. Op 12 april 1972 werden de Haagse Hooglanders een echte Pipe Band en een jaar later werd voor het eerst als zodanig in het buitenland opgetreden en deden de dancers hun eerste pasjes. Weer een jaar later werd de hele band in originele full-dress gestoken en was de metamorfose compleet. De ‘The Hague Highland Pipe Band’ treedt op in Full Dress, het militaire uniform zoals dat gedragen wordt door de Schotse regimenten.


De komende weken zullen we meer korpsen uitlichten, zodat u op 5 mei, terwijl u geniet van alle geschiedenis die voorbij komt rijden, de bijzonderheden van de muzikanten weet.

>Prohles en KOK kinderopvang op weg naar Integraal Kindcentrum

IKC n Op donderdag 20 februari ondertekenden Carla ’t Hooft (directeur KOK kinderopvang) en Rindert Venema (directeur Prohles) het businessplan voor samenwerking in Integraal Kindcentrum (IKC) De Duinroos. In het IKC worden onderwijs en opvang zodanig op elkaar afgestemd dat er een brede doorgaande ontwikkellijn ontstaat voor kinderen van 0 tot 13 jaar.

Carla ’t Hooft: “Het is zo mooi om de handen van onderwijs en opvang ineen te slaan. Zo laten we de peuters en de kleuters samenwerken, optimaliseren we de balans tussen school en buitenschoolse opvang en organiseren we gezamenlijke activiteiten en ouderavonden. “


Rindert Venema: ‘We hebben een belangrijke stap gezet richting deze integrale voorziening, waar kinderen kunnen leren, spelen, ontwikkelen en anderen kunnen ontmoeten. In het IKC is volop aandacht voor talentontwikkeling, meertaligheid, sport en cultuur.”


Het IKC krijgt de komende jaren vorm binnen basisschool de Duinroos, locatie Zanderij. Er wordt op die manier toegewerkt naar het nieuwe IKC dat binnen 3 tot 5 jaar gerealiseerd zal worden in de geplande nieuwbouw.

Hoornes - Rijnsoever

Woensdag 4 maart

09:00 uur: Damesgym

14:00 uur: Country Line Dansen

20:00 uur: De Voltreffers Gemengd Koor


Donderdag 5 maart

10:00 uur: Soos

14:00 uur: Ouderensoos

20:00 uur: Jokeren


Vrijdag 6 maart

20:00 uur: Bingo

10:00 uur: Soos

19:30 uur: Darts


Zaterdag 7 maart

14:00 uur: Kinderbingo

10:00 uur: Soos

18:15 uur: Stijldansles

21:15 uur: Vrije Dansavond


Maandag 9 maart

19.00 uur: Biljarten

19:30 uur: Country Line Dansen

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal gymzaal van Lierestraat


Dinsdag 10 maart

19:30 uur: Bridge

20:00 uur: Sjoelen

>Wijkvereniging N.N.O.

Woensdag 4 maart

09:30-10:30 uur: Zumba

18:00 uur: trainen majorette junioren,senioren Pieter Groen


Donderdag 5 maart

09:45-10:45 uur: conditietraining

14:00-16:00 uur: Dammen senioren

20:00 uur: Klaverjassen en Jokeren


Vrijdag 6 maart

20:30 uur: stijldansen


Zaterdag 7 maart

20:00 uur: Folk (K&0)


Maandag 9 maart

17:30-18:30 uur: kl.jeugd majorette

18:30:19:30 uur: gr.jeugd majorette

20:00-22:00 uur: repetitie gezelligheidskoor Kattuks Volk, kom eens vrijblijvend mee doen


Dinsdag 10 maart

10:00-12:00 uur: Country Line Dance

13:30-15:30 uur: Country Line Dance

18:30-20:00 uur: vanaf 6 jaar Dammen

20:00 uur: Dammen

>Koffieochtend

talenten n Vrouwenochtenden Dorpskerk houdt op 11 maart een koffieochtend in Het Dorpshuis, Kerklaan 10.

Spreekster is Marijke Koers van Stichting de Hoop. Haar thema is Geloven met hart en handen. Geen woorden maar daden, daar draait het om in het leven. Wat zijn jouw talenten? Zanggroep Immanuël komt zingen.Inloop en koffie vanaf 9.00 uur, programma 9.30 tot 11.30 uur.

Alzheimer vertragen voor jonge patiënten

Dementie n De Katwijkse Stichting Alzheimer in Beweging begint deze maand met het geven van individuele trainingen aan jong-Alzheimerpatiënten die de kwaliteit van leven zolang mogelijk willen vasthouden.

Dit kun je bereiken door op een slimme manier te bewegen. Vooral door de jongleertechniek onder de knie te krijgen. Inderdaad, een complexe manier van bewegen die voor bijzonder veel hersenactiviteit zorgt. Overigens kan echt iedereen dit leren door op de juiste manier te oefenen.

Op de website van Alzheimer in Beweging wordt het allemaal haarfijn uitgelegd. Wie wil werken aan de gezondheid, wie jong-Alzheimerpatient is, of wie bang is dat het geheugen achteruit gaat en hier iets aan wil doen kan zich opgeven voor zo’n training. Hoe lang dit duurt en hoe vaak dit nodig is hangt helemaal af van de resultaten en wat de deelnemers zelf willen. Deelnemers doen een vaste bijdrage voor de Stichting Alzheimer in Beweging, zodat dit belangrijke werk kan worden voortgezet in een tijd dat dementie en Alzheimer gaan uitgroeien tot volksziekte nummer 1.

Meer informatie via alzheimerinbeweging@gmail.com

>Soep, broodjes en gezelligheid in de Pniëlkerk

buurtsoep n Zondag 8 maart houdt de Hervormde Gemeente Katwijk haar maandelijkse Buurtsoep van 13.00 tot 14.30 uur in de Pniëlkerk.

Niet voor iedereen is de zondag een dag die je met familie en vrienden doorbrengt. Steeds meer mensen brengen de zondag alleen door of voelen zich als migrant, ‘nieuwe Katwijker’, niet echt thuis. Voor hen is het lastig om contact te maken met dorpsgenoten.

De Buurtsoep wil graag buurtbewoners met elkaar in contact brengen. Gezellig samenzijn, een ontmoeting, een luisterend oor, eten en gezelligheid. Kom jij ook? Of ken jij iemand in je buurt die alleen is, het moeilijk heeft of wel wat gezelligheid en afleiding kan gebruiken? Neem hem/haar mee naar de Buurtsoep.

Eenieder in de Hoornes is van harte welkom! Kinderoppas is aanwezig. Deelname is gratis. De Buurtsoep houdt zich aan de richtlijnen van de PKN m.b.t. hygiënemaatregelen rondom het coronavirus.

>Themadienst

verschil? n Op zondag 8 maart om 18.30 uur zal er een Themadienst worden gehouden in de Dorpskerk te Katwijk a/d Rijn.

De voorganger in deze dienst is kandidaat J.H. Menkveld uit Dordrecht.

Het thema voor deze dienst is: "Maakt geloven verschil?" en gaat over wat het verschil is tussen wel en niet christenen.

Park Rijnsoever verkoop start vanaf 18 maart

Op woensdag 18 maart start de verkoop van 12 rijwoningen. | Foto: PR Foto: PR

verkoop n In Park Rijnsoever, aan de noordwestkant van de Katwijkse wijk, ontwikkelt Campri Vastgoed 144 nieuwbouwwoningen. De eerste fase van dit woningbouwproject – deelplan Glinstering – gaat vanaf 18 maart in de verkoop.

Op woensdag 18 maart start de verkoop van 12 rijwoningen in een hofje met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Op zaterdag 21 maart gaan 57 hof- en waterwoningen en 18 twee-onder-één-kapwoningen in verkoop. Op de website www.parkrijnsoever.nl kunnen geïnteresseerden terecht voor informatie over het woningaanbod en een account aanmaken met eventueel een voorkeur voor een woning.

Foto: PR


Start verkoop evenement

Het start verkoop evenement van deelplan Glinstering vindt plaats bij De Leeuw Makelaardij, Rijnsburgerweg 100 in Rijnsburg. Op woensdag 18 maart van 18.00 tot 21.00 uur start de verkoop van de woningen met NHG. Voor de reguliere woningen is dit op zaterdag 21 maart van 11.00 tot 14.00 uur. Geïnteresseerde kopers kunnen dan een verkoopbrochure en prijslijst ophalen en terecht voor vragen over de woningen.


Herkenbare architectuur

Het totale woonprogramma bestaat uit 69 rijwoningen, 42 (geschakelde) twee-onder-een-kapwoningen,1 vrijstaande villa en 32 appartementen. Architectenbureau Korbee van der Krof (KVDK) heeft het ontwerp voor de 144 woningen in Park Rijnsoever gemaakt. De architectuur sluit aan bij de woningen die al zijn gebouwd in de wijk: fraai metselwerk, kleurvariatie, kappen met overstekken, een woningaanbod van moderne en klassieke typen.


Duurzame energieopwekking

Alle woningen in deelplan Glinstering zijn aardgasvrij en beschikken over een duurzaam energiesysteem. Dit systeem bestaat uit een warmtepomp, een boiler en acht zonnepanelen op het dak. Het zorgt voor een goede woningverwarming en -koeling, warm tapwater en ventilatie.


Aantrekkelijk voor gezinnen

“De woningen in Park Rijnsoever zijn vooral aantrekkelijk voor gezinnen met kinderen. Je woont hier in een rustige, kindvriendelijke buurt en de scholen, kinderopvang en sportverenigingen zijn om de hoek.
Dat spreekt deze doelgroep natuurlijk aan. Daarnaast ligt de wijk op fietsafstand van het centrum en het strand.”, aldus Jaap van Oostrum, nieuwbouwmakelaar bij De Leeuw Makelaardij.


Campri Vastgoed

De ontwikkelaar van Park Rijnsoever is Campri Vastgoed B.V. Naast de nieuwbouwwoningen van Park Rijnsoever realiseert Campri Vastgoed ook de nieuwbouwwoningen van de nieuwe woonwijk Zanderij Westerbaan in Katwijk.

>Open ochtend RKBS De Horizon

Horizon n Op 4 maart tussen 9.00 en 11.30 uur staan de deuren wagenwijd open om iedereen kennis te laten maken met het schoolgebouw en directe omgeving, alle groepen, de teamleden, ouders van de zeer actieve ouderraad, de werkwijze en alles wat u verder wilt weten.

‘Basisschool De Horizon, waar is die dan te vinden in Katwijk?’ Dat wordt nogal eens beluisterd. Maar… als het schoolgebouw aan de Mgr. Bekkersstraat eenmaal in het vizier komt en u stapt het gezellige, uitnodigende schoolplein op, dan krijgt u direct een vertrouwd gevoel. Want De Horizon staat op een prachtige, rustige plek gelegen naast ‘Het Buitelbos’ waar elke schooldag heerlijk in het groen gespeeld kan worden door alle kinderen. Bij welke school in Katwijk vind je dat?

Ook kan men een kijkje nemen in peuterspeelzaal Peuterwereld, die ook in het gebouw gevestigd is. Men krijgt de beste indruk van een school als men de sfeer proeft terwijl alle groepen aan het werk zijn. Daarvoor is het nu de kans!

Het is mogelijk een rondleiding te krijgen en in de historische Willibrordhal staat de koffie klaar en kunnen kinderen ook even gezellig spelen in een speciaal ingerichte speelhoek.


Bent u nieuwsgierig geworden? Woensdag 4 maart bent u meer dan van harte welkom! Voor meer informatie zie www.rkhorizon.nl of de Facebookpagina van basisschool De Horizon.

Installatie pastoor Rochus Franken

Pastoor Franken

rkk n Op zondag 8 maart zal regiovicaris Lex van Deelen pastoor Franken installeren als pastoor/moderator van de parochie H. Augustinus. De installatie vindt plaats in een plechtige eucharistieviering om 11.00 uur in de H. Willibrordkerk aan de Rhijngeesterstraatweg in Oegstgeest. Daarna is er van 12.30 tot 14.30 uur een welkomstreceptie in La France, naast de kerk.

Pastoor Franken heeft op zondag 26 januari afscheid genomen van de parochie van de Heilige Willibrordus, die hij 11,5 jaar heeft geleid. Die parochie omvat de dorpen Hillegom, Lisse en De Zilk. Hij is officieel per 1 maart van de St. Agatha-pastorie in Lisse naar de pastorie bij de H. Joannes de Doperkerk in Katwijk verhuisd.

In het verslag over dit afscheid van Piet de Boer in De Hillegommer stond: 'pastoor Franken is optimistisch, maar ook realistisch. De kerken worden minder druk bezocht. Maar dat wil niet zeggen dat het geloof minder is.


Hij wijst op gelovigen die in de kerk met verdieping bezig zijn en op het grote aantal vrijwilligers dat zich voor de parochie inzet.

In zijn slotwoord tot de gelovigen zei hij: “Lieve mensen, jullie hebben een fantastische geloofsgemeenschap. Ik heb het volle vertrouwen in de toekomst, want als mensen zo hard lopen voor hun gemeenschap en er zoveel voor over hebben, dan kan het toch niet fout gaan.”

>Tip de redactie

Heeft u nieuwtjes of tips voor de Katwijk Speciaal? Neem dan contact op met de redactie via redactie@katwijkspeciaal.nl of tel. 06-13017660. Bezorgklachten graag via 071-4022901.Rijnvogels nipt langs FC ’s-Gravenzande

Wessel de Haas in actie op de ijsbaan. | Foto: PR Foto: PR

Voetbal n ‘In het laatste deel van de wedstrijd werden wij te angstig’ bekende trainer Jimmy Simons na afloop van het met de 3-2 door de Rijnvogels gewonnen wedstrijd. Het laag geplaatste team uit het Westland speelde toen al lange tijd met tien man nadat Gijs Abbas met een rode prent van het veld was gestuurd. ‘Op dat moment kantelde de wedstrijd’ had ook de winnende trainer geconstateerd.

Het was inderdaad het moment dan na een klein half uur Abbas was weggezonden dat de thuisclub pas in de wedstrijd kwam. Van een verschil op de ranglijst was nauwelijks enige sprake. Sterker nog, de bezoekers hadden de grip op het duel en waren de gevaarlijkste ploeg. ‘In het begin speelden wij te flets’ had Simons gezien. Het was dan ook niet geheel verwonderlijk en terecht dat Youri Westhof na diep te zijn aangespeeld de score opende.

Romano van der Stoep heeft zojuist de 2-1 gescoord. | Foto: Piet van Kampen

Dirk Jan van den Oever na afloop:’ Het was van onze kant een ‘papwedstijd’. Pap in de benen na de gewonnen wedstrijd tegen DHSC? In ieder geval had Roy van Leeuwen geen pap in de benen toen hij na een corner en een daaropvolgende scrimmage als winnaar uit de mêlee van spelers tevoorschijn kwam en de gelijkmaker achter de kansloze doelman Danny Koning schoot. Gesterkt door deze opsteker kregen de Vogels plotseling vleugels en sloegen deze wijduit. Het was na een scherpe assist van Kevin de Jong dat Romano van der Stoep met de punt van zijn schoen en via de binnenkant van de paal de voorsprong mocht aantekenen. ‘Ik had de hoop dat wij daarna door zouden kunnen drukken’ was de wens van de vader van de gedachte van Simons. Het lukte voor de pauze vooralsnog niet.


Het lag in de lijn de verwachtingen dat de thuisclub na de hervatting snel afstand zou nemen maar het geschiedde anders. Het tiental bezoekers toonde zich geenszins de underdog en parkeerde de bus niet voor het eigen doel. Simons bracht Jaap van Duijn in voor Kevin de Jong en later in het duel Arno Dijkstra en Max van Steen. Beide spitsen die lange tijd geblesseerd waren geweest. Het was op het moment dat David Belic na een hoekschop de stand weer in evenwicht had gebracht. ‘Het was hun sterkste wapen, de spelhervattingen’ had ook Simons aan de lijve ondervonden.


Na de gelijkmaker was het duel weer volkomen in evenwicht. Van een numeriek voordeel voor de thuisclub was in het veld niets terug te vinden. Het werd een duel op het scherpst van de snede dat alle kanten nog uit kon. De schoonheidsprijs verdiende het niet maar de spanning vergoedde het een en ander. Toen een stief kwartiertje voor tijd Jaap van Duijn bij toeval na een mislukte poging van Max van Steen de 3-2 binnen tikte leek de buit binnen.

Maar zoals Simons al zei: ‘We speelden daarna te angstig’. Van behoorlijk voetbal was geen sprake meer. Voor de gastheren was het de drie punten koesteren. Hetgeen uiteindelijk lukte. Lelijke wedstrijden winnen is leuker dan een goede pot verliezen. Dit deed vandaag ook opgeld voor het door de Vogels moeizaam gewonnen duel.

Quick Boys en Kozakken Boys delen punten

Rosalie Aandewiel had 9 punten tegen Martini Sparks

Voetbal n Voor de zoveelste keer dit seizoen moesten beide tegenstanders rekening houden met de harde wind die zich liet gelden. Na tien minuten forceerde Quick Boys de eerste doelkans toen Tommy Bekooij op aangeven van Kevin Gomez-Nieto oog in oog met doelman Richards Arends kwam te staan. Bekooij moest zijn meerdere in Arends erkennen. Die gemiste kans was een wake-up voor Kozakken Boys dat direct daarop via Kay Tejan gevaarlijk werd. Doelman Paul van der Helm tikte de Tejan’s doelpoging ten koste van een hoekschop over de lat. Uit de hoekschop werd Tejan weer gevonden, nu plaatste Tejan de bal naast het doel.


Voorlopig zou het qua aanvallende intenties van beide kanten hierbij blijven. In een laag tempo waarin voorzichtigheid troef was namen beide tegenstanders ruimschoots de tijd om de kat uit de boom te kijken.

Halverwege de eerste helft kreeg Tommy Bekooij weer de gelegenheid een doelpoging te wagen, nu plaatste Bekooij de bal naast het doel. Een paar minuten later een soortgelijke situatie aan de andere kant van het veld. Nu was een doelpoging van Jeffrey Rijsdijk een prooi voor Paul van der Helm.

Tien minuten voor de rust opende Kozakken Boys de score. Uit een vrije schop ter hoogte van de middenlijn werd Frenk Keukens gevonden die de bal op Tyrone Conraad plaatste die vervolgens Paul van der Helm kansloos liet. In de resterende tijd leken zowel Tommy Bekooij als Olaf van der Sande nog dichtbij de gelijkmaker, in beide gevallen hield doelman Arends zijn doel schoon.

Kozakken Boys leek een voortvarende start van de tweede helft te krijgen. Direct na de aftrap werd Tyrone Conraad vrijgespeeld, hij waagde een doelpoging die voorlangs het doel verdween. De thuisploeg miste daarmee een opgelegde kans om de voorsprong te verdubbelen. Na tien minuten leek Kay Tejan op aangeven van Leon Bot gevaarlijk te worden, weer bleef de score ongewijzigd.

Met nog een half uur te gaan werd Sabir Achefay naar de kant gehaald, Ricardo Kuijvenhoven was zijn vervanger. Kuijvenhoven moest meer sturing gaan geven op het middenveld. Die opzet leek te werken. Halverwege de tweede helft kwam Quick Boys weer gelijk met Kozakken Boys. Volop profiterend van de ruimte die de Werkendamse defensie hem bood plaatste Olaf van der Sande de bal onhoudbaar langs doelmans Arends.


Quick Boys ging op zoek naar meer. Met nog tien minuten op de klok mocht Kozakken Boys niet klagen toen een hoekschop van Ricardo Kuijvenhoven via de binnenkant van de doelpaal weer in het spel terugkwam, uit de rebound kon Quick Boys ook al niet profiteren. Een paar minuten later leek Olaf van der Sande dicht bij zijn tweede treffer. Vanaf links was Van der Sande gevonden, zijn kopbal belandde aan de voor hem verkeerde kant van de doelpaal. Ondanks van beide zijden hardnekkige pogingen werd het doel niet meer gevonden, waardoor de punten gedeeld moesten worden.

>Wessel de Haas wint goud

schaatsen n Bij de junioren B-licentiehouders reed Wessel de Haas knap naar het kampioenschap met 41.63 (pr) op de 500 meter en 2.15.13 op de 1500 meter.

Drie Katwijkse schaatsers van de Rijnsburgse IJsclub (RIJC) deden van zich spreken bij de districtswedstrijden op de gezellige ijsbaan in Hoorn. Wessel de Haas was zeer goed in vorm en reed met zijn mooie tijden naar goud bij de B-licentiehouders. De vele trainingen, onder andere bij het gewest Sassenheim, legden hem beslist geen windeieren. Naast de drie trainingen op het ijs, geeft Wessel op vrijdag ook training aan de jeugdige RIJC rijd(st)ers.

Zijn broer Wieger de Haas werd verdienstelijk vierde in dezelfde categorie met 44.79 en 2.26.92 op respectievelijk de 500 en 1500 meter. Tenslotte reed pupillenkampioen Quintem Hartjesveld van het district knap naar 50.58 op de 500 meter en 1.50.11 op de 1000 meter.

Trainers Edwin de Haas en John den Dolder kunnen met hun pupillen terugzien op geslaagde wedstrijden.>Dames 1 Grasshoppers komen te laat op gang

basketbal n Na een achterstand bij rust winnen de dames van Sportiff Company Grasshoppers na een betere tweede helft volgens verwachting met 57-72 van Keyser Capital Martine Sparks uit Haren. Bij Grasshoppers ontbraken Deborah Vos en Alissa van der Plas met blessures in het team.

Grasshoppers speelde in de eerste helft grotendeels zonder Noor Driessen, Ilse en Karin Kuijt, die rust kregen na 3x3 interlandverplichtingen. Het thuisteam opende met een 7-0 run, voordat de Katwijksen via Iris Govers en Rosalie Aandewiel wat terug deden. Met ook een driepunter van Lotte van Kruistum werd het eerste kwart wel met een 10-14 voorsprong afgesloten.

De Katwijkse dames hadden zonder hun volle rotatie moeite om de vaste patronen in de aanval te vinden en ook verdedigend ontbrak het aan intensiteit. Martini Sparks pakte bij het begin van de 2e periode gelijk door naar 20-17. Aanvallend werd geprofiteerd van de ruimte waardoor Haren deze periode met 24-14 wist te winnen. De rust werd daardoor met een voorsprong van 6 punten de rust in (34-28).

Na een donderspeech van coach Axel Gouw in de kleedkamer nam Grasshoppers in het derde kwart het initiatief, daarbij geholpen door 4 driepunters van Ilse Kuyt. De achterstand werd omgebogen in een 44-57 voorsprong.

In het vierde kwart kwam de overwinning geen moment meer in gevaar en kregen de internationals toch nog hun welverdiende rust.

Op zaterdag 7 maart staat de thuiswedstrijd tegen Dozy Den Helder op het programma. Sprongbal in sporthal Cleijn Duin is om 20.15 uur.12.00 u: Katwijk NU; RTV Sport; 75 jaar bevrijding;18.00 u: Katwijk NU; RTV Sport; Katwijk Live;21.30 u: Katwijk NU; RTV Sport; Katwijk Live

Woensdag 04 maart

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Herhaling RTV Magazine van afgelopen zaterdag; 23.00 Non-stop muziek


Donderdag 05 maart

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee


Vrijdag 06 maart

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan


Zaterdag 07 maart

00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 18:00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 RTV Muziekcafé met Jan van Duijn; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma


Zondag 08 maart

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 10.00 uur een kerkdienst vanuit Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Valkenburg; 11.00 Non stop geestelijke muziek; 12.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 13.00 Strike up the band, een programma met muziek op het gebied van harmonie, fanfare en brassband verzorgd door Jaap Bol; 14:00 Zundagse Kost, Kees Guijt; 15.00 Non-stop muziek; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Christelijk Gereformeerde Kerk Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Rijnsburg; tot 20.00 uur Aangepaste muziek; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Historische maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee


Maandag 09 maart

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It’s all jazz, non-stop; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee


Dinsdag 10 maart

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Non-stop shanty muziek; 20.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 22.00 Muziek voor twee;


Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws

Doordeweeks tussen 07:00 en 19:00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin


Frequenties:

RADIO Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142; TELEVISIE Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131

Huis van de Buurt

De activiteiten van de AOBK-

WZK-IOV vinden plaats in

Dienstencentrum Zwanenburg

Zwanenburgstraat 62.


Woensdag 4 maart

09:30-11:30 uur: fietsen

10:00-14:00 uur: koffie +

10:00-12:00 uur: Belasting info

11:15-14:00 uur: Mannen koken.

13:30-17:00 uur: biljartcomp.

13:30-16:15 uur: Meer bewegen

19:00-21:30 uur: Vrij biljarten

19:30-21:00 uur: Rookvrij


Donderdag 5 maart

10:00-12:00 uur: Crea-ochtend

10:00-12:00 uur: Crea-ochtend+

09:30-10:45 uur: Mantelz.Ondersteuning

13:00-17:00 uur: Biljartcompetitie

10:00-12:00 uur: Formulieren brigade

14:00-17:00 uur: Jokeren/Klaverjassen


Vrijdag 6 maart

08:00-10:00 uur: Bloedprikken.

14:00-17:00 uur: Bingo


Maandag 9 maart

10:00-14:00 uur: Koek & Soepie

14:30-17:00 uur: Schilderen

13:30-16:30 uur: vrij klaverjassen


Dinsdag 10 maart

09:00-12:30 uur: Rabo Servicepunt

09:30-10:00 uur: Mannenkoor

10:00-11:30 uur: De Vierboet

10:00-14:00 uur: Koffie+

10:00-12:00 uur: Computer info

10:00-12:00 uur: Ouderen spreekuur

14:00-16:30 uur: Damessoos

13:30-17:00 uur: Biljartcompetitie

14:00-15:00 uur: Taalcursus

15:00-17:00 uur: Wijkregisseur

19:00-22:30 uur: Invalide Ontsp.Verenig.

19:15-22:00 uur: Kunst Katwijk


Het Huis van de buurt en de Biljartkamer zijn elke dag open.

Vrije inloop koffie, thee €0,50

Persoonlijk info ma/do. Van 10:00-12:00 uur.

www.aobk.nl

>KAT-RIJN

Woensdag 4 maart

09.30-11.30 uur: Schilderen

14.00-15.30 uur: Line-dance


Donderdag 5 maart

09.15-10.15 uur: Yoga

10.30-11.30 uur: Yoga

14.00-16.30 uur: Klaverjassen/Jokeren


Vrijdag 6 maart

09.30-11.30 uur: Schilderen

13.30-17.00 uur: Bridgen


Maandag 9 maart

09.15-10.15 uur: Yoga

09.30-11.30 uur: Schilderen

13.30-17.00 uur: Bridgen


Dinsdag 10 maart

10.00-11.30 uur: Line-dance

14.00-14.45 uur: Meer Bewegen v. Ouderen

13.30-14.40 uur: Mannenzang

15.00-16.00 uur: Dameszang

Donderdag 5 maart

19.30-22.00 uur: Cursus: 'Leer een kort verhaal schrijven'. Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1


Zaterdag 7 maart

20.30 uur: The Greenhill Travellers. K&O Katwijk, Sluisweg 16.


Woensdag 11 maart

14.30 – 16.00 uur: Creatieve Workshop, Natuurcentrum Katwijk, Boulevard 73, www.natuurcentrumkatwijk.nl.

14.30 uur: Poppentheater "Dubbele Jan" speelt de kindervoorstelling Zoektocht naar de totempaal. K&O Katwijk, Sluisweg 16

15.00 - 16.30 uur: Workshop Creakids: Kakelbont Mozaïek in Makersplaets. Bibliotheek, Schelpendam 1.


Donderdag 12 maart

19.30-22.00 uur: Cursus: 'Leer een kort verhaal schrijven'. Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1.

>Dirk van Egmond exposeert werk in Katwijks Museum

Tentoonstelling n Dirk van Egmond is een freelancefotograaf bij wie enthousiasme voor het fotograferen, het zoeken en kiezen van een eigen standpunt en kader, zachte kleuren, en bijzondere lichtomstandigheden het meest in het oog springen. Spelen met licht en donker, waaronder de eerste en laatste uren van de dag, zijn prominent aanwezig.

Hij heeft een goed gevulde opdrachtportefeuille, maar is daarnaast veel in de natuur te vinden:

Op zoek naar dat ene gezichtspunt dat een landschap of object nieuw leven geeft, die tien seconden betoverend licht waarvan hij weet dat ze komen, dat moment ’s ochtends in alle vroegte dat de stad maar ook de wind nog in ruste zijn en het water in de gracht spiegelglad, een koppel zwanen in de mist in een berijpte sloot, de molengang bij Kinderdijk, helmplanten bij storm in de zeereep.

Zo op het oog cliché-onderwerpen, maar door de lens van Dirk komen ze tot leven, en krijgen door de schilderachtige sfeer een bijna mystieke lading. Hij werkt veelal intuïtief, daarbij ondersteund door grote kennis van de technische kant van fotografie.

In opdracht wordt veel werk gedaan voor bedrijven in de bouwsector en vastgoed, zoals architectuur, nieuwbouw, verbouw en interieurs. Maar hij fotografeert ook stadsgezichten, en culturele momenten als de opening van een museum of tentoonstelling. Zijn foto’s zijn daarom veel op brochures en informatiefolders te vinden, maar ook wand vullend bij bedrijven, nutsinstellingen, medische centra, in horeca en zorginstellingen. Door stijl en thematiek is zijn werk daarnaast uitstekend geschikt voor ‘aan de muur’ thuis.

Zie ook www.katwijksmuseum.nl