Katwijk Speciaal

2 april 2019

Katwijk Speciaal 2 april 2019


Veel geld bij elkaar gewandeld

Zevenhonderd leerlingen van tien scholen wandelden woensdag voor water. | Foto: Piet van Kampen

actie n Vorige week woensdagmorgen togen zij weer ten strijde, zo'n kleine 700 leerlingen van tien basisscholen uit onze gemeente. Voor de tiende editie van 'Wandelen voor water' liepen zij weer een geweldig bedrag bij elkaar.

Door Piet van Kampen

Gewapend met een rugzak met 6 liter water en een flinke dosis enthousiasme werd de tocht over de Boulevard, de duinen en het strand aanvaard. Sommige leerlingen hadden het traject vorig jaar al afgelegd en weten waar zij zich voor inspannen. Op de diverse scholen waren zij er over ingelicht en werd hen duidelijk dat schoon drinkwater voor ons hier de gewoonste zaak van de wereld is.

In de Derde Wereld is schoon drinkwater echter een groot goed dat schaars is en waar veel moeite voor moet worden gedaan. Soms kilometers lopen om deze belangrijke levensbron te kunnen bemachtigen. Kaylee, Noa, Rosanne, Nathan en Tess van de Christelijke Opleidingsschool hebben vorig jaar ook mee gelopen. 'Het was ontzettend leuk om te doen' klonken zij eensgezind. De bijna 200 scholieren van de Ds. G. Voetiusschool liepen hun traject voor het zelfde doel in het Panbos. Elders in den lande liepen ook duizenden scholieren van de basisscholen voor hetzelfde doel. Alles voor de door de stichting ZOA in het leven geroepen evenement.

Zeer tevreden

Marianne van Duijn is de drijvende kracht die de wandeling in Katwijk nu al voor de tiende keer organiseerde. Samen met haar team van vrijwilligers werd het weer een succesvol gebeuren. De ruim 20 mille die er bij elkaar werd gewandeld is nu bestemd voor waterputten in Nigeria waar mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen in tenten wonen. Hun toevlucht zoekend voor de terreur van de Boko Haram. Het geld zal ook nu net als voorgaande jaren weer op de goede manier worden besteed. In Ethiopië, Liberia en eerder al in Nigeria zijn projecten gerealiseerd. 'Bij elkaar is er de afgelopen jaren al meer dan een 'ton' bij elkaar gewandeld' vertelt Marianne trots. Met dank aan de inzet van de vrijwilligers, de sponsors AH Hoornespassage, Witte Prijzenslager Hoornespassage en Digros voor de catering.

Grasshoppers Dames 1 in strijd om de landstitel

De damesselectie van Grasshoppers dingt mee naar het landskampioenschap. | Foto: Peter de Jong/PdJPhoto

Basketbal n De komende weken zullen vier clubs in de play-offs van de Vrouwen Basketball League gaan strijden om de landstitel. Behalve regerend landskampioen Solar-systemen Grasshoppers zijn dat ook Den Helder, Loon Lions en Binnenland. De Katwijksen zijn in de halve finale gekoppeld aan Binnenland dat vierde eindigde in de competitie. De andere halve finale gaat tussen nummer 2 uit de competitie Den Helder en het als derde geëindigde Loon Lions. In een best-of-five serie wordt beslist welke clubs er naar de finale gaan. Door de eerste plek in de competitie heeft Grasshoppers het thuisvoordeel naar zich toe getrokken en begint het met 2 thuiswedstrijden. Te beginnen op zaterdag 6 april, aanvang 21.00 uur en vervolgens op woensdag 10 april om 20.30 uur. De wedstrijden worden gespeeld in sporthal Cleijn Duin. De derde en vierde wedstrijd zullen in Barendrecht plaatsvinden op 13 en 17 april en de beslissende vijfde wedstrijd in Katwijk op zaterdag 20 april.

Benefietconcert voor Als kanker je raakt

concert n Op vrijdag 5 april wordt er een benefietconcert gehouden, waarvan de opbrengst geheel ten goede zal komen aan de stichting Als kanker je raakt.

Medewerkenden aan dit concert zijn: Chr. Koor 'Mare Canto' o.l.v. Henny Mugge; Jongerenkoor 'Dvoted' o.l.v. John Haasnoot; Gospelkoor 'Romans Twelve' o.l.v. Marc van Starkenburg; Musici Muziekvereniging DVS.

De avond vindt plaats in de Vredeskerk, Baljuwplein 1. Aanvang 19.30 uur, kerk open 19.00 uur. Toegangsprijzen: € 5,00; kinderen t/m 12 jaar betalen € 2,50. Deze zijn te koop via www.alskankerjeraaktwebshop.nl, bij Chr. Boekwinkel Het Baken, Secr. Varkevisserstraat 37 en via de koorleden.

Schoolspullenpas

voorzieningen n Ook dit jaar kunnen inwoners van Katwijk met een laag inkomen een schoolspullenpas aanvragen voor hun schoolgaande kinderen. De pas kan aangevraagd worden tot en met 31 augustus. U kunt een pas aanvragen als u kinderen hebt tussen de 4 en 17 jaar en u een inkomen hebt dat niet hoger is dan 120% van de bijstandsnorm.

De schoolspullenpas is een betaalmiddel waarmee schoolspullen zoals schriften, pennen, etuis en dergelijke gekocht mogen worden. Als u de pas voor 20 juni aanvraagt, krijgt u deze vanaf 1 juli thuisbezorgd. Aanvragen gaat eenvoudig via de website van stichting Leergeld. Ga naar www.elkkinddoetmee.nl/katwijk-voorzieningen en kies voor de optie schoolspullenpas. Op de pagina die dan volgt, kunt u het aanvraagformulier invullen. Als uw aanvraag is goedgekeurd, krijgt u de pas automatisch per post thuisgestuurd.
Op de website is ook te zien of men in aanmerking komt voor de schoolspullenpas of andere voorzieningen.

Rubriek n Gezien door Céline

Sandra Grimbergen: | Foto: Piet van Kampen

Initiatief van een bezorgde pubermoeder

Samen staan we sterk'

KIKA-evenement in Huis van Oranje

Eenvoudige winst voor Quick Boys

Te laet

Jaeh hallòò mit wies? Ôh, bè jij't Ant? Hè? Waerom wij een zundag iet in de kerrek waere? Wèèèh, mààid, dat zel ik je zegge en je môh me belôve iet te gaen lache, want ààgelijk stôôt een ézel z'n ààge in't gemien, iet twie keare an dezellefde stien. Maer wij wel Ant. We waere een uur te laet! Deur die rotklok die weer verzetted mos worde jae! Healegaer vergéte.

Verléje jaer herrefst stinge we een uur te vroug bij de kerrek en toe doche we; wat is't nog stilletjies hier en nouw doche we hè? Waer is iederien, de deure benne al dicht, de klokke luie iet, hoe ken dat? Toe kéék Gijs op z'n telôzie en ik keek op de kerrekklok en toe kéke we mekaer an en toe benne we gaen staen lache ôver onze ààge stommeghààid! Toe benne we maer naer huis ekààierd en alles klaer gaen zette voor de koffiedrinkers die een hallef uur laeter al an de deur stinge.
Waerom hebbe we ààgelek nog zeumer en wintertijd, weet jij dat? Hè, wat zeg je? Langer licht. Houf je je lampe pas om acht uur an te stéke…dan spaer je strôôm uit, ôh jae? Nou 't zel wel. Hè je trauwes ehòòrd dat de Nuwon nou ârs hiet? Nèèn? Fattefal hiet 't nou. Maer ik blijf geweun Nuwon zegge hoor, je ken wel gek worde! Maer affijn, nou ik je toch an de lijn heb: hè je zin om vemiddag effe mee te gaen hellepe skôônmaeke bij die mààid van hunnie Côbies? Die heb ààndelek een flet ekrége, maer ze lòòpt op 't lesje en ze ken temet iet mear voort van de bekke-instebillieteit volleges Cô. Hè? Jae, mààid dat weet je wel: ze ging verléje jaer op vekansie en toe is se thuis ekomme mit 'n buik mit bientjies. En daer kwam ze pas mit zus maende achter. Weet je 't weer? Ze is 'r nou harstikke blij mit hoor. Gijs is gistere al effe ewéést om de does te witte en ôveral tochtband te plakke want d'r is daer nog enkeld glas. Jae, enkeld glas Ant, en dat op vijf hôôg, dat is toch uit 't stiene tijdperrek? De Nuwon lacht z'n ààge een krul in z'n staert! Maer affijn, tochtig of iet: ze is 'r healemael mit in de glòriae want ze wachtte ook al zeuve jaer op een ààge stekje. Hè? Of ik nog een goed idéé heb om ons historiese Kattukse urrefgoed te verstâreke? Hoe kom je daer nou weer an? Uit de krant? Hebbe wij nog histories urrefgoed Ant? Alles is eslòòpt. Allieneg de vuurbaek, kerreke, 't muséum en dat huis van Truselot staen nog ôverend. Hè? Oh jae, en de visserijskòòl. Maer asse nou nog effe wachte dan stort 't vanzellef in mekander, benne ze daer òòk weer vanof. En stil Ant, ik weet 'r nog ien: op 't hos staet nog dat mooie ouwe hòòfdgebouw daer gaen ze huize in maeke. Gelukkeg maer. Voor de rest zouw ik zegge: graaf de bunkers maer weer op, een top-idee, vin je iet?

Boeket van de maand

Janna Ouwehand ontving het Boeket van de maand uit handen van Jos van De Uiver. | Foto: PR

uiver n Het boeket van de maand maart is gewonnen door mevr. Janna Ouwehand. Janna Ouwehand is de trotse moeder van 2 dochters, die zij heeft gekregen met haar inmiddels overleden lieve echtgenoot (blinde) Piet. Sinds zij met pensioen is gegaan werkt zij enkele dagen als vrijwilligster bij zwembad Aquamar, waar zij voor haar pensioen met veel plezier ruim 20 jaar heeft gewerkt. Deze vriendelijke mevrouw heeft als hobby's (bruids)fotografie, wandelen met haar hondje en sinds kort ook (portret)schilderen. Verder is zij dol op reizen en organiseert zij met haar reisclub al jarenlang reizen voor alleenstaanden. Zelf gaat zij dit jaar een prachtige reis maken naar Nieuw Zeeland. Binnenkort kan men bij Janna Ouwehand ook een kamer huren om te verblijven tijdens uw vakantie aan de kust.

Wilt u ook eens het boeket van de maand winnen? Ga dan naar onze Facebookpagina en volg ons of kom langs in ons tuincentrum aan de Rijnstraat 141.

Is herrie ook muziek?

| Foto: PR

bieb n Meedoen aan een Kindercollege is altijd leuk. Met elkaar op onderzoek gaan en proberen een antwoord te vinden op vragen. Op woensdag 17 april om 14.00 uur staat er in de Hoofdbibliotheek een muzikaal kindercollege op het programma. Dit keer gaat het over geluid én herrie én muziek, met als titel: 'Is herrie ook muziek?'

Harry-Imre Dijkstra van Muziekschool Katwijk gaat met kinderen van 8 t/m 12 jaar bepalen wanneer je iets geluid of muziek mag noemen.

Waaruit bestaat geluid en waaruit bestaat muziek, kan stilte ook muziek zijn? Allemaal vragen die we in dit kindercollege gaan onderzoeken. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen en overeenkomsten tussen geluid en muziek, hoe ontstaat geluid en wat heb je nodig om het muziek te laten zijn? Daar is vast een componist voor nodig, Of kan iedereen wel componeren? We gaan experimenteren met bekertjes, draden, buizen en nog veel meer om samen te ontdekken hoe geluid werkt en we gaan natuurlijk bepalen wanneer je iets geluid of muziek mag noemen.

Kaarten à € 2,00 zijn te koop via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl en in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

Initiatief van een bezorgde pubermoeder

Sandra Grimbergen: 'Samen staan we sterk'. | Foto: Piet van Kampen

n Samen en ervaringen delen in het Puberoudercafé

lotgenoten n Dat van de ene op de andere dag je kind een weg op gaat die je als ouder helemaal niet voor hem/haar had uitgestippeld gebeurt helaas maar al te vaak. Het overkwam Sandra Grimbergen-van Duijn. Zij is moeder van zo'n puber en kan er over mee praten, is openhartig en wil dit probleem met lotgenoten delen en bespreken.

Door Piet van Kampen

'Het is een heel lief kind dat aardig wat ziekenhuisbezoeken achter de rug heeft in verband met een stollingsprobleem. Erg intelligent, een wereldverbeteraar met een hart voor de zwakken en de armen. Ik zag hem al voor me op de universiteit. Te hoge verwachtingen? Teveel betutteld?', vraagt zij zich af.

'Waar ging het mis? Ik weet het echt niet. Verkeerde vrienden zeggen mensen. Dat niet, het zijn schatten alleen doen ze dingen die niet verstandig zijn als ze bij elkaar zijn. Het is hun nieuwsgierigheid. Drank en drugs die schade aanbrengen wat ze zelf niet kunnen overzien. Ze zeggen dat blowen onschuldig is. Geloof me, dat is het echt niet! Het maakt kinderen enorm passief, schoolprestaties lijden eronder en bijbaantjes gaan eraan. Enorme gedragswisselingen, liegen en geen energie hebben' vertelt Sandra.


Wanhoop

'Ik ben soms de wanhoop nabij geweest' biecht zij openlijk op. Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel gebeden. Op een dag ben ik naar het CJG (Centrum Jeugd en Gezin) gegaan omdat ik het niet meer trok.

De psycholoog zei iets wat direct bleef hangen: 'Je moet van 100 procent zeiken naar 10 procent proberen te gaan. Veel zeiken deed ik elke dag weer. Ga je huiswerk maken, ruim je wasgoed op, breng je tas boven, zet je vuile vaat in de vaatwasser, je kamer ziet er niet uit. Ga een baantje zoeken' somt Sandra de dagelijkse herhaling van zetten op.

'De hele tijd zeuren heeft geen zin. Het verpest de sfeer in het gezin en de relatie met je puber gaat bergafwaarts. Hoe ik er momenteel mee om ga? Met vallen en opstaan. Heel vaak in gesprek gaan. Gelukkig gaat het een stuk beter. Ach, ik ruim nog steeds zijn spullen op. Het helpt echt niet als ik het honderd keer herhaal. En ik weet nu zeker dat het niet bewust gaat', zegt Sandra overtuigd.


Pubermoedercafé

'Ik kreeg het idee om mijn problemen samen met andere ouders die zich in een soort zelfde situatie bevinden te delen en te bespreken. Het werd bij Welzijnskwartier zeer positief ontvangen en we houden binnenkort een eerste Puberoudercafé. Dit heb ik gedaan om stappen te zetten en het laagdrempelig te houden. Omdat ouders zich ervoor schamen maar ook hun kind niet willen verliezen. Hier mee hoop ik het ijs te breken.'

Ouders die er onder vier ogen met mij over willen praten kunnen even binnen lopen bij mijn winkel, De Kledingkast aan de Prins Hendrikkade. Bij de eerste bijeenkomst in Welzijnskwartier in Huize Callao is ook een professionele kracht aanwezig en ook zijn er mensen van het CJG, de jeugdpolitie en Welzijnskwartier zelf om vragen te beantwoorden en adviezen te geven. Kom naar deze avond, het kan erg belangrijk zijn voor betrokkenen. Samen staan we sterk'.

De avond wordt op 17 april gehouden en de inloop is vanaf 19.30 uur.

Kunst en workshops bij Kom in de Kas

bloemenkunst n Op zaterdag 6 april van 10.00 tot 17.00 uur, doen diverse leden van het regionale KunstenaarsCollectief KuCo mee met "Kom in de Kas" in Rijnsburg ("Kloosterschuur").

In samenwerking met de diverse kwekers, willen zij de bezoekers aan dit gratis evenement laten genieten van al het kleurrijke moois in Rijnsburg. Naast de echte bloemen in de kassen, zijn er ook allerlei kunstzinnige vormen van kleurrijke kunst te zien. Van vilten bloemen tot geschilderde bloemen en van bollen van keramiek tot een bloemsieraad voor om uw hals.

Ook kan jong en oud zelf creatief aan de slag om een passend kunstwerk te maken. Bij kunstenares Margriet Blom kan je met boetseerklei bijvoorbeeld een bloembol maken. Haar gratis workshop is te vinden bij Bosrand perkgoed, Trappenberglaan 63.

Op deze locatie kan je ook je eigen bloemenperkje weven op een echt weefgetouw. Textiel kunstenaar Celine Michel helpt je hier graag bij. Ook geeft zij een demonstratie op haar draagbare weefgetouw.

Tussen de geurloze lelies van Lilies of Life op de Kloosterschuurlaan 16 kan je een gratis bloemenpaneel maken met mozaïek onder leiding van Trudi Huigen. Op deze locatie wordt ook door diverse kunstenaars "en plein air" geschilderd en zijn diverse kunstvormen te bewonderen.

Bij de indoor Volkstuin op het Kanaalpad Noord-West 1 kan je schilderen met kunstdocent Annet van Geven. Ook deze workshop is gratis.

Voor alle workshops geldt vol is vol en op is op.

Bijzondere fantasie schilderijen van Liësther Tipker en viltkunst van Rolinka van Zuiden kan je bewonderen tussen de Anthuriums bij Qanturium op de Trappenberglaan 47.

Sieraden zijn te vinden bij Verhaar Echeveria, Trappenberglaan 53. Op de Hogeweg 15 bij Esmeralda Gerbera's is schilderwerk op steigerhout van Coby van Duijvenbode. Maar ook zijn er beelden en schilderijen van Mirjam Miener en vrolijke mini schilderijtjes van Marga Hanou.

Op de Kloosterschuurlaan 10 bij Tilburg Cymbidium kunt u genieten van bijzondere keramiek, handgemaakte kussens en beelden en schilderijen van en met klei. Natuurlijk is dit alles ook te koop. Dus voor een leuk kado voor jezelf of iemand anders, kan je zeker slagen op deze bijzondere dag.

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 3 april

09.00 uur: Damesgym

14.00 uur: Country Line Dans

19.00 uur: Modinettes

Donderdag 4 april

10.00 uur: Soos kaarten

14.00 uur: Ouderensoos

Vrijdag 5 april

10.00 uur: Soos kaarten

19.30 uur: Darten

Zaterdag 6 april

10.00 uur: Soos Kaarten
21.15 uur: Vrije Dansavond

Maandag 8 april

19.00 uur: Biljarten

19.30 uur: Country Linedance

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal, gymzaal Van Lierestraat

Dinsdag 9 april

19:45 uur: Bridge

20.00 uur: Sjoelen

De Coligny

Woensdag 3 april

20.00 uur: zingen met de Voltreffers

Donderdag 4 april

14.00 uur: Seniorensoos De Eendracht
20.00 uur: Linedance-lesavond. Zaal open vanaf 19.00 uur

Zaterdag 6 april

20.00 uur: Bingo. Zaal open vanaf 19.00 uur. Leeftijd vanaf 18 jaar.

Maandag 8 april
20.00 uur: Mozaieken

Dinsdag 9 april

20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Noord-Noordoost

Woensdag 3 april

09.30-10.30 uur: Zumba

18.00 uur: Junioren, Senioren majoretten in Pieter Groen
18.30-20.00 uur: Bingo vanaf 6 jaar.

Donderdag 4 april

09.45-10.45 uur: Conditietraining
20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Vrijdag 5 april

20.30 uur: Vrij dansen

Zaterdag 6 april
20.00-23.30 uur: Line dance

Maandag 8 april

14.00 uur: Dammen senioren 55+
17.30-18.30 uur: kl. Jeugd majorette
18.30-19.30 uur: gr. Jeugd majorette
20.00-22.00 uur Repetitie gezelligheidskoor
Kattuks Volk. Kom eens vrijblijvend meedoen

Dinsdag 9 april

10.00-12.00 uur: Linedance
13.30-15.30 uur: Linedance
18.30-20.00 uur: Jeugddammen vanaf 6 jaar
20.00 uur: Dammen

Gemeente lanceert Erfgoedplatform

erfgoed n Wie geïnteresseerd is in het erfgoed van Katwijk en kennis wil delen en samenwerken met anderen om initiatieven rondom erfgoed van de grond te krijgen is er het Erfgoedplatform. Op dinsdagavond 9 april om 19.30 uur is de startbijeenkomst in de Burgerzaal van het gemeentehuis (inloop vanaf 19.00 uur). Aanmelden kan uiterlijk tot 6 april via erfgoed@katwijk.nl

Het Erfgoedplatform is een plek waar organisaties, ondernemers, inwoners en de gemeente informatie en kennis kunnen delen over het erfgoed van Katwijk. "Door samen te werken met andere geïnteresseerden kunnen we ideeën laten uitgroeien tot mooie initiatieven. Allemaal met hetzelfde doel: het versterken van de historische identiteit van onze gemeente", aldus wethouder Jacco Knape.
Er zullen regelmatig bijeenkomsten worden georganiseerd door het Erfgoedplatform. Daarnaast worden initiatieven ontwikkeld en uitgevoerd. Hierbij wordt steeds een koppeling gezocht met maatschappelijke doelstellingen op het gebied van samenleving, cultuur, economie, toerisme en omgevingskwaliteit. Naast bijeenkomsten wil de gemeente ook graag online met geïnteresseerden ideeën uitwisselen. Tijdens de startbijeenkomst wordt bekeken hoe dit vorm te geven.

Koppelklaverjas in de Molenwijk

wiek n Wijkvereniging Molenwijk-Katwijk/Rijn houdt op zondag 7 april een 4 ronde koppelklaverjassen, van 13.45 tot 18.00 uur. Er wordt gespeeld volgens het Rotterdamss systeem. De entree is 8,00 euro per koppel. De prijzen zijn VVV-bonnen. Opgeven kan bij Bas Breure; klaverjassen.katwijk@gmail.com of Monique van der Luijt via adri.vanderluyt@ziggo.nl Wijkgebouw De Wiek, Fresiastraat 19.

DonkeyFonk in The Pocket

live n Donderdag 4 april heeft Café The Pocket wederom een band staan op haar poppodium. Het is de Vlaardingse vijfpersoons formatie DonkeyFonk die vorig jaar al eens te bewonderen was in het café. Ze maakte er destijds een feestje van onder aanvoering van Kelly Noordzij, de charismatische zangeres. Hun muziek is herkenbaar en te omschrijven als aanstekelijk lichtvoetig. Het optreden begint om 21.00 uur en de toegang is gratis.

Partijen werken samen aan KIKA-evenement

Ze zien het wel zitten Willem Schonenberg, Harry Minnee, Peter Hoek en Johan Houwaard. | Foto: Piet van Kampen

oranje n Katwijkers zijn mensen die de handen uit de mouwen willen steken om iets moois neer te zetten. Zeker als het om een goed doel gaat. De Non-profitorganisatie 'Doe het voor KiKa', de Oranjevereniging Katwijk en Zee hebben elkaar gevonden en werken eendrachtig samen aan een evenement, zegt een trotse OV-voorzitter Harry Minnee.

Door Piet van Kampen

Een aantal jaren geleden kreeg Peter Hoek het idee om bloemen te gaan verkopen bij de finish van de Kippenloop. De opbrengst was geheel bestemd voor de stichting KiKa. 'Het gaf mij een kick om jaarlijks iets te gaan organiseren voor dit goede doel en vooral ook feesten en veilingen die meer geld op zouden brengen. Mijn streven was om minimaal een ton op te halen. Dit lukte en ik vond het geweldig, het smaakte naar meer en ik was bijzonder trots. Een aantal jaren geleden kreeg mijn zoontje ook de gevreesde ziekte en dat gaf mij nog meer energie om door te gaan met het organiseren van feesten voor dit goede doel. Het leverde vaak een ton aan geld op. Alles kwam ten goede aan de stichting KiKa', vertelt Hoek met veel genoegen.


Overslaan

Dit jaar kwam in de ogen van Peter Hoek vanwege drukte in het bedrijf de organisatie van een nieuw evenement in het gedrang. Hij wilde beslist geen jaar overslaan en zocht contact met Willem Schonenberg. Al brainstormend ontstond het idee om de festivaltent van de Oranjevereniging Katwijk aan Zee of het Noordzee Zomerfestival erbij te betrekken. De OVKZ bleek de beste optie.

Omdat de OV t/m 27 april haar Huis van Oranje op het evenementenplein heeft staan heeft het OV-bestuur samen met Schonenberg bij de gemeente kunnen regelen dat er een vergunning werd verleend om de feesttent t/m 3 mei te laten staan. Hier kunnen dan de activiteiten van de non-profit organisatie 'Doe het voor Kika' plaatsvinden. Omdat de gemeente het idee positief ontving werd de vergunning verleend. 'Op deze manier wordt het een win-win situatie. De tent kan blijven staan en dat scheelt veel geld en wij helpen KIKA door publicitair hun activiteiten in de programmering van het Huis van Oranje op te nemen', licht Minnee toe.


Activiteiten

Voor Kika worden er speciale kindermiddagen georganiseerd zoals het kliederen voor KiKa, schilderen onder leiding van een professionele kunstschilder en knippen voor KIKA. Hieraan verlenen kappers en kapsters hun vrijwillige medewerking. Het klapstuk is echter de feestavond op 3 mei als de band H6 die André Hazes tijdens zijn laatste concert in de ArenA begeleidde. Voor deze compleet met hapjes en drankjes verzorgde avond zijn kaarten in de voorverkoop te bestellen via www.ticketkantoor.nl/shop/hazesvoorkika

Katwijk Fietst biedt weer een serie uitdagende fietstochten

Wielersport n Een fietstocht voor het gezin, een uitdagende route voor de racefietsers, een geweldig avontuur op de dikke banden voor de kids en ook nog eens een clinic voor de atb voor jeugd onder 16 jaar. Katwijk Fietst heeft zoals gebruikelijk een uitdagend programma.

Behalve de Dikke Bandenrace (24 mei) vinden alle evenementenplaats op zaterdag 25 mei op de Goerie. De opbrengst is voor het goede doel, wederom de Katwijkse Ziekte. Nieuw in het programma is een atb-clinic voor jeugd onder 16 jaar. Er zijn instructeurs en fietsen van ATB-Katwijk. Deelname is gratis. Inschrijven via katwijkfietst.nl.
Leuk detail is dat de wielerclub Voorwaarts op die dag tien jaar bestaat. Dat gaat gepaard verlaagde inschrijvingen én feestelijkheden. Zoals een gratis drankje na afloop van de tochten van de jarige fietsclub, medeorganisator van Katwijk Fietst.
Het terrein van de wielertak van Voorwaarts, de Goerie, vormt weer het kloppende hart. Daar is de inschrijving van de toertochten en de plaats van handeling voor de activiteiten voor de kids. De inschrijving is lager van vorig jaar: voor de familietocht 2,50 per persoon en 5 euro voor een gezin. Deelnemers maken kans op een fiets van Bike Totaal Luyten. Racefietsers voor de Saton Optiek Classic: 5 euro voor NTFU-leden voor de vier tochten. Niet leden betalen 7 euro.
De familietocht is 45 kilometer en voert naar Voorschoten en Wassenaar. De racefietsers kunnen kiezen uit vier afstanden: 155, 128, 98 en 78 kilometer. De route gaat richting zuidelijk deel van Zuid-Holland, langs de Reeuwijkse plassen en de Rottemeren. Routebouwer Albert van der Meij heeft weer een prachtig gebied uitgekozen waarin de renners sportief aan hun trekken komen en ook kunnen genieten van prachtige vergezichten.
De organisatie heeft besloten om de routes voor de racefietsers niet meer uit te pijlen. Dat heeft vooral te maken met vandalisme, waarmee Katwijk Fietst de afgelopen jaren heeft te maken. Omwonenden haalden bordjes weg, waardoor renners de verkeerde kant werden opgestuurd.
De oplossing voor dit probleem is het navigatiesysteem GPS. De bestanden zijn in mei via de website te downloaden. Bijna 90 procent van de racefietsers is al uitgerust met een dergelijk navigatiesysteem. Daarmee kan een route worden gedownload en worden nagereden.
Voor degenen die een ouderwetse toerenteller hebben is er een wegkapitein beschikbaar. Voor elk niveau is er een 'pelotonscommandant' van de wielerclub beschikbaar, die die mensen langs de route dirigeert. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de racefietser bij de kapitein blijft. Er is een kapitein voor alle afstanden.
De Dikke Bandenrace is om organisatorische redenen verplaatst naar 24 mei, van 16 tot 18 uur. Inschrijving gaat via het Welzijnskwartier. Deelnemers maken kans op een fiets.
Meer informatie en inschrijven via katwijkfietst.nl

In de file voor gratis compost

De wethouders Van Starkenburg en Salman deelden zakken compost uit. | Foto: Piet van Kampen

n 'Er wordt nog steeds te weinig groente, fruit en tuinafval gescheiden'

milieu n Typisch Hollands. Als het gratis is, zijn we er als de kippen bij. Net zoals vorige week zaterdagmorgen bij de Milieustraat in 't Heen. Tientallen automobilisten stonden vanaf 8.00 uur in de rij, wachtend totdat om 9.00 uur de eerste balen compost werden vrijgegeven.

Door Piet van Kampen

Het is een jaarlijks terugkerend ritueel. De gratis compost is 'in'. De vier balen per bezoeker vonden gretig aftrek. Sommigen proberen met een 'mag er ik ook vier voor mijn moeder want die kon niet komen' om een extra bonus te vergaren maar dat feestje ging meestal niet door. Tenzij men een identificatiebewijs kon tonen.

'Het zijn uitzonderingen dat wij dit doen', bevestigt een medewerker die samen met vele helpende handen 8700 balen moesten verstouwen. Iets na het middaguur was de hele voorraad 'uitverkocht' en keerde de rust bij de milieustraat weer terug.


Te weinig

Wethouder Corien van Starkenburg was samen met haar Noordwijkse collega Dennis Salman ook ter plekke om de handen uit de mouwen te steken. Van Starkenburg: 'In Katwijk wordt in verhouding nog steeds te weinig groente, fruit en tuinafval gescheiden. Dit moet beter worden. Er kan zoveel meer compost van worden gemaakt'. Een duidelijk signaal van de bewindsvrouwe die de eerste 'klant' meneer Hoek van twee balen voorzag. Slim van hem om op de fiets te komen want hij kon de file ontwijken en stond eerste rang. 'Ik kom elk jaar op de fiets voor twee balen, die kunnen in de fietstas' en tevreden reed hij met zijn vrachtje huiswaarts.


Operatie Steenbreek

De bezoekers kregen allemaal ook een tuinplantje mee. Dit in het kader van de Operatie Steenbreek. Een actie om mensen te stimuleren om meer groen in hun tuin of terras aan te brengen en minder stenen en tegels. De natuur heeft behoefte aan meer groen, goed voor de zuurstof maar vooral ook voor de vogels en insecten. Sommige soorten worden met uitsterven bedreigd zoals diverse vlindersoorten. Er is dus nog volop werk aan de milieuwinkel. Zorgvuldiger en bewuster GFT-afval scheiden en meer groen om het huis. Aan het werk dus. Met z'n allen.

Zorgen in en voor het gezin

Toerustingsochtend n De samenleving om ons heen verandert snel. De ontkerkelijking van Nederland zet door en mensen raken steeds verder vervreemd van het verleden. Die veranderingen zijn ook merkbaar in het gezin, de hoeksteen van de samenleving.

Veel jongeren trekken weg van de kerk en kiezen voor een leven buiten de christelijke gemeente. Als die keuze eenmaal is gemaakt, lijkt er vaak geen weg meer terug. Tegelijkertijd beseft men hoe belangrijk het is, deze jongeren vast te houden. Veel mensen ervaren echter moeite in het omgaan hiermee. Wat kunnen jongeren, ouders, grootouders en de christelijke gemeente in zo'n situatie doen?

Op zaterdagochtend 6 april hoopt ds. Van den Brink op die vraag antwoord te geven tijdens een lezing in Triumfatorkerk, Piet Heinlaan 7, over het thema 'Zorgen in en voor het gezin'. Er is kinderoppas.

Foto: Céline van Egmond-Mulder

'De pluisjes van een paardenbloem. Toch best wel bijzonder. Zeker als ze in de lucht zweven. Waar zullen ze terecht gaan komen? Bij de twee pluisjes op de foto moest ik gelijk denken aan het feit dat samen veel leuker is dan alleen. En aan dat je moeilijke tijden niet alleen hoeft op te lossen. Door je ervaringen te delen, kunnen mensen je steunen. Wees er voor de ander.' | Foto: Céline van Egmond-Mulder

Concert Kees de Vreugd en Romans Twelve

tripodia n Singer/songwriter Kees de Vreugd lanceert op zaterdag 6 april met een concert in Tripodia/Katwijk zijn debuutalbum 'Morgen start vandaag'. In het voorprogramma treedt Romans Twelve op. Het concert begint om 19.55 uur en de toegang is gratis.

Het album telt veertien songs waarin je de liefde voor het pure, rauwe Nederlandse geluid kunt horen. De songs zijn gevormd door het leven en geschreven vanuit hoop. Aan het debuutalbum werkten bekende musici mee. De deuren van Tripodia gaan om 19.15 uur open.

Vrijwilligers gezocht

molen n Welzijnskwartier zoekt vrijwilligers om eens per week een uur huiswerkbegeleiding aan basisschoolkinderen te geven. Dit gaat plaatsvinden op dinsdagmiddag. Ook zoekt men vrijwilligers die activiteiten met kinderen willen begeleiden. Denk hierbij aan een filmmiddag, knutselmiddag, muziek maken, etc. Er is zeer veel ruimte voor eigen inbreng. Deze activiteiten gaan twee keer per maand op woensdagmiddag plaatsvinden in Trefpunt de Molen, Fresiastraat 18a. Meer informatie bij Marloes de Mooij: 06-13423863 of marloes-demooij@welzijnskwartier.nl

Collectanten gezocht

MLD n Voor de jaarlijkse collecte van de Maag-lever-darmstichting zoeken wij collectanten voor diverse wijken in Katwijk a/d Rijn. De collecte vind plaats in de week van ma. 6 t/m zat. 11 mei. Opgeven kan bij Yvonne Bruningmeijer, tel. 06-29484626 of via yvmabr@gmail.com

Geef meeuwen geen kans

Meeuwen vooral NIET voeren. | Foto: MvR Foto: MvR

Overlast n We gaan de zonnige periode van het jaar tegemoet. Een mooie tijd, maar helaas begint dan ook de meeuwenoverlast. Vooral in het centrum en het havengebied van Katwijk aan Zee. Door afval op de grond, het eten van een ijsje of vis en het voeren van meeuwen kan flinke overlast ontstaan.

Elk jaar informeert de gemeente Katwijk haar inwoners en bezoekers over de beste manieren om meeuwenoverlast te voorkomen.

Meeuwen worden beschermd door de Wet Natuurbescherming. Tot 2018 heeft de gemeente een ontheffing gekregen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie om te onderzoeken welke maatregelen het beste helpen tegen meeuwenoverlast. Het blijkt dat preventieve maatregelen het beste helpen. Daarom blijft de gemeente ook dit jaar inzetten op het geven van informatie aan bewoners en ondernemers over het voorkomen van nestelende meeuwen op daken. De ecologen van een gespecialiseerd bedrijf helpen hierbij.

Wat kunt u zelf doen?

Meeuwen zoeken in februari al naar een broedplek. Begin maart vinden de paringsrituelen plaats en eind april zijn de nesten klaar voor gebruik.

Zorg door middel van draden en netten op uw (platte) dak of dakkapel dat er geen platte oppervlakte is waar de meeuwen een nest op kunnen bouwen. Meeuwen zijn dol op platte daken met grind. Vooral de hoge daken van de grotere complexen op bedrijventerreinen of appartementencomplexen zijn favoriet. Neem deze maatregel vóór half april, dan begint namelijk het broedseizoen, waarin meeuwen niet verstoord of verjaard mogen worden (tot eind augustus).

Zorg voor constante verstoring tot en met half april
Wanneer de meeuwen doorkrijgen dat het dak niet rustig en dus niet veilig is om een nest te bouwen, zoeken ze een andere plek. Betreed daarom dagelijks uw dak of verjaag meerdere keren per dag de meeuwen via het dakraam. Deze maatregelen werken alleen wanneer de meeuwen elke dag verstoord worden tot aan het broedseizoen (half april).

Voer geen meeuwen
Door meeuwen te voeren leren zij dat bij mensen eten te krijgen is. Het gevolg is dat meeuwen gericht mensen aanvallen en eten afpakken. Daarnaast leidt het voeren van meeuwen tot bijvoorbeeld geluidsoverlast en overlast van uitwerpselen. Het voeren van meeuwen is bovendien verboden. Na een waarschuwing volgt bij een volgende overtreding een boete.

Gooi geen eten op straat, sluit uw afvalbakken goed af en zet geen vuilniszakken op straat.
Meeuwen komen af op etensresten en worden door hun aangewakkerde eetlust ook steeds brutaler, agressiever en luidruchtiger.

Doe melding van meeuwenoverlast via www.katwijk.nl/meeuwen. Op basis van overlastmeldingen nemen wij met u contact op om u te informeren wat u kunt doen.

Het aantal meeuwen blijft gelijk. In vijf jaar tijd is het aantal zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen gelijk gebleven. Op bedrijventerreinen zitten grote groepen kleine mantelmeeuwen. De kleinere groep zilvermeeuwen houdt zich vooral op in het centrum van Katwijk aan Zee. De meeste klachten gaan over meeuwen die nestelen op daken. Vooral tussen mei en augustus wanneer de eieren uitkomen en de jongen uiteindelijk uitvliegen. Meeuwenouders zijn dan het meest actief met het voeren en beschermen van de jongen. Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder overlast is door het voeren van meeuwen of door aanvallende meeuwen.

Cantilene zingt Bach

Foto: Cor de Mooy

concert n Op vrijdag 5 april geeft Kamerkoor Cantilene een bijzonder concert in het kerkgebouw De Fontein aan de Willem de Zwijgerlaan.


In de lijdenstijd wordt op vele plaatsen de Matthäus Passion van J. S. Bach integraal uitgevoerd. Dit is een van de bekendste en langste composities van zijn hand. Het volgt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus als in het Evangelie volgens Mattheüs. De volledige uitvoering duurt bijna drie uur. Voor veel mensen is dit een te lange zit.

Cantilene heeft er voor gekozen om alleen de koralen van deze passion uit te voeren. Het bijzondere van deze avond is ook, dat de koralen hoofdzakelijk a capella worden gezongen. De koorzang wordt afgewisseld door optredens van de organist Julian Jonker en de sopraan Jacomina van der Plas. Laatstgenoemde zingt Erbarme dich mein Gott, uit de Matthäus Passion, en Bist du bei mir, eveneens van J. S. Bach. Julian Jonker brengt van J. S. Bach het Erbarm dich mein, o Herre Gott ten gehore en speelt de finale uit de Orgelsonate nr. 6 van F. Mendelssohn-Bartholdy. Het geheel staat onder leiding dirigent Lorenzo Papolo, die het koor reeds meer dan tien jaar onder zijn hoede heeft. Hij zal tevens een korte toelichting geven op de koralen.

Het concert begint om 20.15 uur, de deuren van de kerk gaan om 19.45 uur open. Toegangskaarten à € 10,00 zijn vooraf verkrijgbaar bij de leden van het koor, bij Adri van Rijn (telefoon 4029682), en op de avond van het concert in de kerk. Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Wijkraad Katwijk aan den Rijn.

Prijs voor duurzaamheid

streek n De regionale Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek werd de afgelopen twee jaar gewonnen door ondernemers uit Katwijk. Dit jaar doen opnieuw vijf ondernemingen uit Katwijk een gooi naar die titel. De Duurzaamheidsprijs wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd.

De kanshebbers uit Katwijk zijn: Het gratis kustfestival Haringrock, Alutech, Jelles Carcenter, DSV | verzorgd leven en Herberg Welgelegen uit Valkenburg.

De Duurzaamheidsprijs Bollenstreek is een jaarlijkse prijs van de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk en Katwijk met als doel duurzaam ondernemen in de streek te belonen. In totaal doen er dit jaar 25 ondernemingen mee. De voorrondes bestaan dit jaar uit twee bijeenkomsten. Zo krijgt iedere aanmelder de kans zijn duurzame werk of duurzame plan aan de jury te presenteren.

De voorronde van 4 april is in Het Trefpunt in Warmond; de voorronde van 11 april is bij SCBH in Hillegom.

Cantate Deo huldigt koorlid

jubilaris n Het Chr. Gemengd Koor Cantate Deo heeft op haar jaarlijkse ledenvergadering op 26 maart mw. J.C. Barnhoorn-van Duijn in de bloemetjes gezet vanwege haar veertigjarig lidmaatschap.

Zij ontving uit handen van voorzitter A. Ketting een zilveren ketting met een hanger in de vorm van een vioolsleutel. Ook ontving zij een boeket bloemen.
De voorzitter hoopt dat Mevr. Barnhoorn nog lang in staat zal zijn om samen met de andere leden van het koor te kunnen zingen.

Armeens gezin mag blijven

Kinderpardon n Het gezin van de Armeense Hayarpi Tamrazyan heeft afgelopen dinsdag een verblijfsvergunning gekregen.

Samen met haar ouders, broer en zus heeft ze in Katwijk gewoond. De laatste maanden zat het gezin in kerkasiel in buurt-en-kerkhuis Bethel in Den Haag. Deze verblijfsvergunning heeft alles te maken met het akkoord over het kinderpardon, welke de coalitiepartijen eind januari hebben gesloten.

Grasshoppers H1 wint streekderby

Bas Rozendaal maakte na lang blessureleed weer zijn opwachting. | Foto: Wim Kulk Foto: Wim Kulk

Basketbal n Solar-systemen Grasshoppers Heren 1 heeft zaterdagavond in eigen huis gewonnen van BS Leiden met 82-72. Jake Prins was tijdens de training geblesseerd geraakt en nam geen risico. Daar tegenover stond dat Bas Rozendaal na lang blessureleed weer zijn opwachting kon maken.

Het begin van de wedstrijd gaf een gelijk opgaand beeld weer. Er werd aan beide kanten van het veld veel en makkelijk gescoord, vooral Sjors Besseling en Sjoerd van Vilsteren waren dit kwart trefzeker van afstand. Het eerste kwart eindigde in 22-21 in het voordeel van de Katwijkers.

In het tweede werd er iets beter verdedigd waardoor Leiden wat minder tot scores kwam. De Katwijkse aanvallen waren deze periode wat rommeliger waardoor ook zij minder punten lieten noteren. De wedstrijd was hierdoor nog steeds in evenwicht en de rust werd ingegaan met een stand van 38-36.

De mannen van Solar-systemen Grasshoppers kwamen echter scherp de kleedkamer uit en liepen in de eerste minuten van het derde kwart een aantal punten uit. Dit verschil bleef het hele kwart gehandhaafd waardoor er na 30 minuten spelen een stand van 62-55 op het bord stond.

De laatste tien minuten van de wedstrijd leek Grasshoppers heel even de controle te verliezen nadat er een technische fout werd uitgedeeld aan Katwijkse kant. Leiden kon hier goed van profiteren en kon mede hierdoor tot 2 punten terugkomen. De spanning was volledig terug in de wedstrijd. Pas in de laatste 2 minuten konden de heren van Grasshoppers opnieuw afstand nemen door 3 driepunters op rij van Jos van der Laan (1x) en Michel Madanly (2x). Eindstand 72 - 82.

Zaterdag 6 april volgt een uitwedstrijd tegen Groningen.

Rijnvogels met hakken over de Nootdorpse sloot

Max van Steen (9) scoort de enige treffer. | Foto: PR

voetbal n Het kan niet altijd kermis zijn. De vijfde overwinning op rij was er een die met moeite over de streep werd getrokken. Na een ondermaatse tweede helft werd de finish met hangen en wurgen bereikt en prijkte er een 0-1 stand op het Nootdorpse scorebord. 'De Rijnvogels spelen goed', sprak de verslaggever van het Leidsch Dagblad. Hij baseerde zijn opinie op de eerste helft waarin de vogelformatie inderdaad soeverein speelde en de beste kansen creëerde. Slechts een daarvan werd door Max van Steen benut na een vlot lopende aanval waar Niek Ossevoort doortikte en de spits beheerst de 0-1 binnen schoof. Na de thee zou hij zijn mening drastisch bij moeten stellen.

In de eerste helft geen vuiltje aan de weldadige lentelucht. Eerder al hadden Roy van Leeuwen na een snelle uitval zijn inzet op de voeten van doelman Ronald Simonis af zien ketsen en was het Max van Steen die na een corner de bal naast kopte. De vogels voetbalden makkelijker dan hun opponent die in de gevarenzone bivakkeert. Slechts een keer viel er een behoorlijk gat in de Katwijkse defensie en leek de gelijkmaker aanstaande. Op het ultieme moment was Kevin Wijmer de reddende engel om de gelijkmaker te voorkomen. Met een 'niets aan de hand gevoel' zochten de vogels de thee op.

Hoe anders zou het tweede bedrijf er uitzien. Op zekere momenten zelfs even niet om aan te gluren Door het uitblijven van de tweede treffer zakten de vogels terug naar een voor hen ondermats niveau. Overigens had het tweede doelpunt tot de mogelijkheden behoord. Luuk Slegt trof de wederom reddende voet van sluitpost Simonis. De vrije trap van Romano van der Stoep van ruim dertig meter spatte op de deklat uiteen. Het waren de beste mogelijkheden om de marge veilig te stellen. Daarna kantelde het duel. De thuisclub geloofde in een goed resultaat en hun inzet en een schepje er bovenop bracht de rood-witte formatie van hun stuk. Passing werd onzorgvuldig, zeker op de momenten dat er uitbraakmogelijkheden waren. Het werd nu een (voordien) onnodige kwestie van de 0-1 heilig verklaren en soms met weg-is-weg voetbal achterin schoon schip te maken. Uit scrimmage situaties viel geen treffer. Soms penibele situaties voor het hok van doelman Jeffrey Verkerk die zelf overigens alleen attent moest blijven bij verre hoge ballen, met name uit inworpen. Zijn kompanen voor hem fungeerden als stofzuigers. Net als vorig seizoen leek dan toch de late gelijkmaker voor de thuisclub te vallen maar het schot van Jerry Plat zoefde net naast en de vogels kwamen met de schrik vrij. Diep in blessuretijd had Max van Steen nog een halve mogelijkheid om de zege definitief veilig te stellen maar vanuit een moeilijke draai knalde hij het leer over. Een lelijke overwinning. Maar wel drie punten.

Quick Boys wint simpel van hekkensluiter De Dijk

Dennis van der Plas passeert Stany Dankerlui van De Dijk. | Foto: OrangePictures

voetbal n Quick Boys blijft winnen. In de wedstrijd tegen rode lantaarndrager kwam Quick Boys al snel op voorsprong. Die magere voorsprong bleef tot halverwege de tweede helft op het scorebord staan. Door de voorsprong te verdubbelen beëindigde Jeffrey Ket een eind aan de illusies van De Dijk om te kunnen stunten tegen Quick Boys. Invaller Kay Tejan bepaalde door een benutte strafschop de eindstand op 3-0.


Hoewel de stand op de ranglijst anders deed vermoeden groef de hekkensluiter van de Derde Divisie zich niet in op sportpark Nieuw Zuid. Voorlopig leidde de spelopvatting van beide tegenstanders niet tot doelkansen. Pas na tien minuten spelen tekende zich de eerste doelkans van de wedstrijd af. Jesse Van Nieuwkerk leek gevaarlijk te worden, ging ten gevolge van een schouderduw onderuit binnen de beruchte lijnen, maar zag zijn claim op een strafschop niet gehonoreerd.

Even later was het wel raak voor de blauwwitten. Weer was Van Nieuwkerk bij een doelkans betrokken, Dennis Kaars gaf de bal het laatste zetje en plaatste de bal over de doellijn waardoor Quick Boys aan de leiding kwam.
Die voorsprong smaakte naar meer. De Dijk stond onder druk en kreeg in korte tijd een serie hoekschoppen te verwerken. Uit één daarvan leek Dennis van der Plas gevaarlijk te worden. Van der Plas kopte de bal over het doel. Ook een door Marc de Kruijs opgezette actie leek De Dijk in de problemen te brengen, weer bleef De Dijk een grotere achterstand bespaard.
Ook De Dijk liet zich gelden. De blauwwitte verdediging werd na ruim een kwartier spelen onder druk gezet ten gevolge waarvan doelman Paul van der Helm zich genoodzaakt zag zijn doel te moeten verlaten, De Dijk kon niet te profiteren van het tijdelijk verlaten doel.

In de loop van de wedstrijd zakte het tempo in. De Dijk kon zich eenvoudig aan de druk onttrekken, Quick Boys toonde niet langer meer de dominantie van eerder in de wedstrijd. De Dijk trok zich hoe langer meer terug op de eigen helft en gokte op de counter. Quick Boys had geen antwoord op het massale verdedigen van De Dijk en bleef zich stuk lopen op de stugge verdediging. Met nog vijf minuten op de klok tot de rust leek Mick Christophersen nog dicht bij de gelijkmaker. Op de achterlijn passeerde hij zijn verdediger om vervolgens zijn meerdere in doelman Van der Helm te moeten erkennen die deze doelpoging tot hoekschop verwerkte

De tweede helft begon zoals de eerste helft eindigde. Tegen een tegenspartelend De Dijk bleef Quick Boys onmachtig het doel van De Dijk te vinden, bij de blauwwitten ontbrak de creativiteit de defensie van de gasten te verrassen. De doelpuntenmarge bleef tot een minimum beperkt tegen een tegenstander die bleef loeren op een doelpunt. Meerdere malen leek Quick Boys dicht bij een doelpunt, de scherpte om de trekker over te halen ontbrak.

Om een kentering te forceren sloeg coach Assink aan het wisselen. Cem Sahin werd naar de kant gehaald voor Kay Tejan. Die wissel, halverwege de tweede helft, gaf al snel het beoogde resultaat. De gedreven Tejan forceerde een hoekschop, nam die zelf en plaatste de bal of captain Jeffrey Ket die profiteerde van de geboden ruimte om vervolgens op doel uit te halen. Doelman Nick Borgman mocht voor de tweede keer in de wedstrijd uit het doel vissen. Nog was het leed niet geleden voor De Dijk. Een paar minuten later ging doelman Borgman ten koste van den strafschop en een gele kaart in de fout tegen Marc de Kruijs. Kay Tejan belastte zich met de strafschop, stuurde doelman naar de verkeerde hoek en liet de 3-0 voorsprong aantekenen.

Voor De Dijk zou Kubilay Koylu zich nog een keer laten gelden, doelman Van der Helm voorkwam een tegengoal. In de loop van de wedstrijd leek Quick Boys nog meerdere malen dichtbij een hogere score, het net werd niet meer gevonden waardoor de wedstrijd eindigde in een 3-0 overwinning.

The Fiscus en The Civs

schuit n Ruig en vrolijk, rammelend en strak, swing en punk – met zulke ambitieuze tegenspraak beschrijft het rock en rollende The Fiscus zichzelf. Zaterdag 6 april laten deze jongen honden horen wat ze in hun mars hebben.

Na hun debuut op het 50e verjaardagsfeestje in De Schuit komen The Civs terug om het dak van De Schuit eraf te spelen. The Civs speelt een potpourri van postpunk, grunge en new wave.

Kaartjes zijn online te koop voor €3,50 of aan de deur voor € 5,00.

Elke woensdag en vrijdag

16.00-17.00 uur: Gladiator Kinder Bootcamp bij Willy Noord, Noordduinseweg 4. Meedoen kost € 5,00. Aanmelden via true@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com

Elke zaterdag

10.00-11.00 uur: Gladiator Ouder-Kind Bootcamp bij Willy Noord, Noordduinseweg 4. Meedoen kost € 7,50 per ouder. Aanmelden via true@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com

Woensdag 3 april

19.00 uur: Filmavond Plus n de Hoofdbibliotheek, Schelpendam 1. Entree vanaf € 8,00 voor leden.

Donderdag 4 april

21.00-23.45 uur: Optreden Donkey Fonk in The Pocket, Badstraat 38. Vrij entree.

Vrijdag 5 april

20.30 uur: Quiz in De Schuit, Voorstraat 59. Meedoen kost € 10,00 per team.

Zaterdag 6 april

10.30-18.30 uur: Bridge: Katwijkse Stranddrive 2019 in Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. www.katwijksestranddrive.nl
20.00 uur: Classic Rock 2019 in de Concertzaal van DVS, Nieuwe Duinweg 51. Kaarten à € 12,50 in de voorverkoop.
20.00-01.00 uur: Hollands Live XXL op Parkeerterrein TheaterHangaar en Hangaar2, 1e Mientlaan 75. Entree € 31,50.
21.00 uur: Optredens The Fiscus & The Civs in De Schuit, Voorstraat 59. Kaarten à € 2,50 (early bird).

Zondag 7 april

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

Maandag 8 april

19.30 uur: Bibliotheekcollege over schelpen en gitaren. Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Entree vanaf € 6,00 voor leden.

Vrijdag 12 april

19.30 uur: Uitvoering Matthäus Passion door COK Hallelujah in de Dorpskerk, Kerklaan 12. Entree € 37,50.
21.00 uur: Spelletjesavond in De Schuit, Voorstraat 59.

Zaterdag 13 april

10.00-16.00 uur: 4x4 Beach op het strand. De inschrijving is volgeboekt. Kijken kan nog wel.
20.30 uur: Folkoptreden Lowland Paddies bij K&O Katwijk, Sluisweg 16. Kaarten à € 12,00 in de voorverkoop.

Zondag 14 april

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.
16.00-18.30 uur: Optreden Back to Blondie in The Pocket, Badstraat 38. Vrij entree.

Woensdag 17 april

14.30 uur: Poppentheater De Toverviool bij K&O Katwijk, Sluisweg 16. Entree € 6,00.
19.30 uur: 'Zing Nederlands met me' in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever, Hoorneslaan 297. Toegang vrij.
20.00 uur: Passie- En Paasconcert met The Martin Mans Formation en het Chr. Jongerenkoor Glory in de Vredeskerk, Baljuwplein. Entree € 10,00.

12.00 u: RTV Sport; Katwijk Live; RTV Magazine 18.00 u: RTV Sport; Katwijk Live; RTV Magazine 21.30 u: RTV Sport; Katwijk Live; RTV Magazine

Woensdag 3 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Non-stop muziek;

Donderdag 4 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;

Vrijdag 5 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;

Zaterdag 6 april
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 18.00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 RTV Zaterdagcafé met Jan van Duijn; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;

Zondag 7 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 10.00 uur een kerkdienst vanuit de Gereformeerde Kerk Katwijk; 11.00 Non stop geestelijke muziek; 12.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 13.00 Strike up the band, een programma met muziek op het gebied van harmonie, fanfare en brassband verzorgd door Jaap Bol; 14.00 Non-stop muziek; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Christelijk Gereformeerde Kerk Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Katwijk; tot 20.00 uur Aangepaste muziek; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;

Maandag 8 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, non-stop; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;

Dinsdag 9 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 Muziek voor twee


Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws.

Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin.

Frequenties:

RADIO: Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142.
TELEVISIE: Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131.

AGENDA DE ZWANENBURG

Alle activiteiten vinden plaats in het Dienstencentrum de Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62. Alle dagen is er vrije inloop. Koffie of thee à € 0,50. www.aobk.nl

Woensdag 3 april

09.30-11.30 uur: fietsen
10.00-12.00 uur: koffie-inn
10.00-13.00 uur: kledingverkoop
13.30-17.00 uur: Biljartcompetitie
14.00-16.00 uur: Meer bewegen voor ouderen
19.00-21.30 uur: Vrij biljarten

Donderdag 4 april

10.00-12.00 uur: Crea-ochtend
14.30-17.30 uur:
Paasviering

        

Vrijdag 5 april
08.00-10.00 uur: Bloedprikken
14.30-17.30 uur: Paasviering

Maandag 8 april
10.00-14.00 uur: Koek & Soepie
11.00-14.00 uur: Rijbewijskeuring
13.30-16.30 uur: Schilderen
13.30-16.30 uur: Vrij klaverjassen

Dinsdag 9 april
09.00-12.30 uur: Rabo Servicepunt
09.30-11.30 uur: De Vierboet
10.00-12.00 uur: Computerinfo
10.00-12.00 uur: Ouderenspreekuur
10.00-14.00 uur: Koffie +
13.30-17.00 uur: Biljartcompetitie
14.00-16:30 uur: Damessoos
15.00-17.00 uur: Wijkregisseur
19.00-21.30 uur: IOV

Elke dag is er vrij biljarten tenzij de agenda anders aangeeft.
Niet leden betalen, bij deelname aan een activiteit, een kleine bijdrage.

AGENDA KAT-RIJN

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, L. de Colignylaan 7. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen van 55 jaar en ouder. www.Kat-rijn.nl

Woensdag 3 april
14.00-15.30 uur: Line-dance

Donderdag 4 april
09.15-10.15 uur: Yoga
10.30-11.30 uur: Yoga
14.00-16.30 uur: Klaverjassen/Jokeren

Vrijdag 5 april
13.30-17.00 uur: Bridgen

Maandag 8 april
09.15-10.15 uur: Yoga
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Dinsdag 9 april
10.00-11.30 uur: Line-dance
14.00-14.45 uur: Meer Bewegen v. Ouderen
13.30-14.40 uur: Mannenzang
15.00-16.00 uur: Dameszang