Leiderdorps Weekblad

17 oktober 2018

Leiderdorps Weekblad 17 oktober 2018


Leiderdropjes voor goede doel

V.l.n.r. Remco Filippo, Theo Botden, Paul Catsburg en John van der Hoeven van de Lions Club Leiderdorp met potjes Leiderdropjes. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

project n Vanaf nu zijn ze te koop: fraaie potjes gevuld met winegums en drop onder de naam 'Leiderdropjes'. Ze kosten 4,50 euro per stuk en zijn op de markt gezet door de Lions Club Leiderdorp, die met de lokale lekkernij een fiks geldbedrag voor het Leidse jongerenhospice Xenia wil genereren.

Door: Corrie van der Laan

Het idee voor de Leiderdropjes leefde al langer in de club, vertelt Lion Theo Botden, samen met John van der Hoeven de trekker van het project. "Een van onze leden merkte op hoe vaak er verschrijvingen voorkomen in het woord Leiderdorp. Op een of andere manier maken je vingers er bij het typen heel gemakkelijk Leiderdrop van. Hij vond dat we daar iets mee moesten. Vorig jaar hebben we dat serieus opgepakt, met 4.200 potjes Leiderdropjes als resultaat."

Autodrop

Om de winstmarge zo groot mogelijk te maken, hebben de Lions de productie zoveel mogelijk letterlijk in eigen hand gehouden. Het snoep heeft de club voordelig kunnen inslaan via de fabrikant van Autodrop. "Daar heb je je netwerk voor", licht John van der Hoeven toe. "We zijn gegaan voor 'Total Loss', de best verkochte Autodrop variant." Verder zijn enkele pallets met glazen potjes aangeschaft en typisch Leiderdorpse labels ontworpen. Vervolgens werden alle Lions met hun partners opgetrommeld om de potjes te vullen. Botden: "Daarvoor hadden we een productielijn opgezet in de garage van Van Haasteren op de Baanderij. Dat was een heel karwei want alles moest volgens strenge hygiënische normen. Iedereen droeg ook haarkapjes en handschoenen. Met een groep van dertig zijn we een hele avond bezig geweest."         Lees verder op P7

Voedselbank actie in zes supermarkten

inzameling n De Voedselbank Leiden e.o. houdt zaterdag 20 oktober in het kader van de Week van de Voedselbanken een inzameling bij zes supermarkten in Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest. In Leiderdorp is de inzameling van 14.00 tot 17.00 uur bij Albert Heijn Winkelhof. Wethouder Angelique Beekhuizen (LPL) komt daar om 14.00 uur langs om enkele producten te doneren.

De datum van 20 oktober is niet zomaar gekozen. In deze week vallen zowel Wereld Armoede- als WereldVoedseldag; twee relevante thema's voor voedselbanken. Zij zamelen immers voedsel in dat anders verspild zou worden en stellen dat beschikbaar aan hun klanten.

Voedselbank Leiden helpt in een jaar gemiddeld ruim 700 huishoudens uit Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude. Het streven is om wekelijks zo'n 25 verschillende producten aan te bieden die voldoen aan de Schijf van Vijf.
Voorzitter Karel van Schie: "Door ons winkelconcept kunnen klanten van voedselbank Leiden zelf beslissen welke producten ze per week willen meenemen. We hebben nu ruim een jaar ervaring met onze winkel, tot volle tevredenheid van onze klanten en onszelf."
"Met deze actie hopen wij onze naamsbekendheid te vergroten, zowel om meer potentiële klanten te bereiken als om geld in te zamelen om ons het werk te steunen."

Zie leiden.voedselbankennederland.nl voor meer informatie.

Help mee park De Bloemerd te ontdoen van zwerfafval

opruimactie n De Leiderdorpse blogger Marieke van Leeuwen organiseert op zaterdagochtend 27 oktober voor de tweede maal een schoonmaakactie in het dorp. Op 15 september, World Cleanup Day, ontdeed zij met behulp van enkele tientallen enthousiastelingen de wijk Voorhof en omgeving van zwerfafval. Dit keer is sport- en recreatiepark De Bloemerd aan de beurt.

Wie mee wil helpen kan zich aanmelden op Mariekes website www.fairhups.nl. Op 27 oktober stelt hockeyclub Alecto haar kantine beschikbaar als startpunt. Deelnemers verzamelen hier tussen 10.30 en 11.30 uur. De gemeente Leiderdorp regelt een stukje taart en een kopje koffie/thee of limonade. De opruimronde is om 13.30 uur afgelopen. Vrijwilligers die een deel van de tijd kunnen meehelpen, zijn ook welkom.

Lees verder op P13

Stichting Winkelhof heft zichzelf op

Ondernemers n De Stichting Winkelhof, waarin de winkeliers van het Leiderdorpse winkelcentrum verenigd zijn, is bezig zichzelf op te heffen. Het bestuur is al afgetreden. Onlangs heeft Wereldhave, de eigenaar van Winkelhof, eenzijdig besloten dat de stichting geen zeggenschap meer heeft bij de besteding van het budget voor promotie van het winkelcentrum. "Dat maakt het voor ons zinloos om door te gaan, we kunnen zo als bestuur niets meer betekenen voor de winkeliers", zegt de inmiddels demissionair voorzitter John Filippo van de winkeliersvereniging.

In de huurcontracten van de winkeliers is vastgelegd dat ze een bepaald bedrag inleggen voor promotieactiviteiten. Sinds de opening van het winkelcentrum in 1980 mocht de Stichting Winkelhof dat geld innen en bepalen hoe het wordt ingezet. Een belangrijk deel gaat bijvoorbeeld naar de jaarlijkse intocht van Sinterklaas in Leiderdorp en ook de kerstversieringen en het entertainment tijdens de decemberkoopzondagen worden betaald uit de pot. Maar nu wordt alles anders. Het promotiegeld gaat voortaan naar Wereldhave, en daar wordt ook bepaald hoe het besteed wordt.

Lees verder op P15

Voorzitter Joop van Huut van de schooltuinen toont de oorkonde, om hem heen staan de onmisbare vrijwilligers van schooltuinencomplex De Sterrekers. Foto: Johan Kranenburg

Certificaat voor
schooltuinen

Etente Florale prijst
vrijwilligers

Veilig
oversteken naar Santhorst

FOTORUBRIEK n Het huis aan de Ruigekade 1

Eerste punten zijn binnen voor Velocitas

Bacteriën aan de slag in grondwater diep onder Kerkwijk

Wethouder Gardeniers zet het pompsysteem aan de Hoogmadeseweg in werking. Rechts staan Dennis Scheper van NTP Milieu. | Foto: J.P. Kranenburg

sanering n Met een druk op de knop zette milieuwethouder Jeff Gardeniers vrijdagochtend een pompsysteem aan waarmee een oplossing met daarin speciale bacteriën diep onder de grond van de Leiderdorpse Kerkwijk wordt gebracht. De bacteriën zijn in staat de vluchtige chloorkoolwaterstoffen af te breken waarmee het grondwater onder de woonwijk vervuild is. De giftige stoffen zijn een erfenis van een chemische wasserij die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw gevestigd was aan het Van Leeuwenpark.

Door: Corrie van der Laan

Het was Van Leeuwenpark bewoner Paul Kies die het eerst aan de bel trok over de verontreiniging. Toen hij in 1983 ging spitten in de tuin van zijn net gekochte woning, kwam er een vreemde lucht uit de grond. "Ik werd er onpasselijk van." Al snel werd duidelijk dat de dampen werden veroorzaakt door afval met daarin de reinigingsmiddelen PER en TRI, dat was gedumpt achter de wasserij. "De gemeente pakt het snel op", kijkt Kies terug, "Binnen een jaar werd de vervuilde grond afgegraven." Maar met de 130 ton sterk vervuilde grond die werd afgevoerd, was het probleem nog niet verdwenen. Een deel van de vervuiling was dieper de grond in gezakt. "De provincie heeft het daarna laten sloffen", oordeelt Kies. Pas toen de Omgevingsdienst West-Holland de zaak in 2012 oppakte, kwam er schot in.

De vervuiling, die inmiddels tot op ruim veertig meter diep is gekomen, vormt geen bedreiging voor de volksgezondheid maar verspreidt zich wel steeds verder in het grondwater. En dat maakt sanering noodzakelijk.

Dat het zo lang geduurd heeft voordat er actie werd ondernomen, heeft één voordeel, zei wethouder Gardeniers. "Er zijn nu veel betere technieken om de boel schoon te maken."

rondpompen

In samenwerking met ingenieurs- en adviesbureau Stantec heeft de Omgevingsdienst een plan gemaakt om de 800 miljoen liter verontreinigd grondwater te saneren. Aannemer NTP Milieu uit Enschede is in juni dit jaar gestart met de uitvoering. Daarvoor is een heel systeem aangelegd dat het grondwater rond gaat rondpompen tussen Hoogmadeseweg en de Koningstraat. Aan de stroming die zo ontstaat worden bij het pompstation aan de Hoogmadeseweg bacteriën toegevoegd (Dehalococcoïdes) die van nature ook in de bodem voorkomen. Zij zijn in staat de vervuiling onschadelijk te maken door stukjes van de giftige moleculen af te 'eten'. Om optimale leefomstandigheden te creëren, worden ook voedingsstoffen meegegeven.

Naar verwachting zullen de bacteriën zich over een half jaar over het hele projectgebied verspreid hebben. Daarna wordt nog een aantal jaren gemonitord of ze hun werk goed doen en de verontreiniging verdwijnt.

Voordat de pomp werd aangezet, is ook al 30.000 liter van het bacterie-plus-voedingstoffen mengsel geïnjecteerd op de plek waar de verontreiniging oorspronkelijk was gedumpt. "Want als je de bron niet aanpakt, kan je bezig blijven", legde Dennis Scheper van NTP Milieu vrijdag uit.

De hele operatie gaat een kleine miljoen euro kosten, wat wordt betaald door de provincie. Een fiks bedrag, maar dan heb je ook weer schoon water diep onder je voeten.

Rondleiding exotische bomen

Natuur n Tussen alle inheemse bomen in het Leiderdorpse park De Bloemerd staan er ook 35 die niet in Nederland thuis horen. Het park is hierdoor een klein arboretum. Zondag 21 oktober verzorgt natuurkenner Aad Rijntalder een rondleiding langs deze exoten.

De wandeling start om 15.00 uur bij het hek van de kinderboerderij en gaat altijd door, weer of geen weer. Het maximum aantal deelnemers is vijftien (dat in verband met het informatiemateriaal).

Herfstbingo in buurtcentrum

Zijlkwartier n Op vrijdagavond 19 oktober organiseert Buurtvereniging Zijlkwartier een bingo-avond in het buurtcentrum aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp. Er worden tien rondes gespeeld waarin per ronde drie mooie prijzen te winnen zijn. De laatste ronde is een superronde met waardebonnen.

Deelname kost € 15,00 voor de tien rondes. De organisatie probeert ook degenen die niets gewonnen hebben met de bingo naar huis te laten gaan met een troostprijsje, via een trekking uit een aantal opgehaalde bingokaarten.

En natuurlijk ontbreekt ook de verloting niet tijdens deze gezellige activiteit. De avond begint om 20.00 uur (deur open vanaf 19.30 uur) en duurt tot ca. 23.00 uur waarna er nog tijd is om een uurtje na te praten.

Regels omtrent huisvesting mogelijke belemmering voor zorgregeling met kinderen

Lorien de Roode. Advocaat, gespecialiseerd in familierecht, en mediator Foto: PR

Dit keer een praktijkvoorbeeld dat ik u niet wil onthouden. Deze kwestie kan bij vele andere ouders die uit elkaar gaan of zijn een rol spelen.

De situatie is als volgt: twee partners wonen samen en krijgen een kind. Vervolgens gaan partijen uit elkaar en blijft moeder met het kind achter in de woning. Vader dient een andere woning te zoeken. Beide partijen zijn afhankelijk van een bijstandsuitkering dus vader is aangewezen op sociale huurwoningen. Via een urgentie op medische gronden kan hij reageren op een tweekamerwoning.

De vader wordt als één persoon gezien, vandaar dat hij enkel mag reageren op een tweekamerwoning (met één slaapkamer). Vader heeft echter naast zijn kind met zijn ex-partner nog twee kinderen van een andere vrouw, dus in totaal drie kinderen. Vader heeft met alle drie de kinderen een zorgregeling van een weekend in de veertien dagen. Verder is afgesproken dat hij zijn kinderen de helft van de vakanties en feestdagen bij zich zal hebben.

Hoewel vader een zorgregeling heeft met zijn kinderen komt hij niet in aanmerking voor tenminste een driekamerwoning (met twee slaapkamers) en zal hij zijn kinderen moeten ontvangen in een tweekamerwoning waar de kinderen ook dienen te overnachten.

De vader kan alleen in aanmerking komen voor een drie- of meer kamerwoning als hij een co-ouderschapsregeling heeft met zijn kinderen. Hij dient 50 procent van de tijd voor zijn kinderen te zorgen. Deze zorgregeling dient verder vast te zijn gelegd in een notariële akte. Pas dan kan vader worden aangemerkt als minimaal twee en maximaal vier personen en kan hij reageren op een drie- of meer kamerwoning. Dit zijn de regels waar de woningbouw zich aan dient te houden.

Bovenstaande betekent in praktijk dat de zorgregeling van vader met zijn kinderen praktisch behoorlijk wordt bemoeilijkt. De kinderen zullen in de huiskamer moeten slapen op bijvoorbeeld een luchtbed en hebben geen eigen kamer. Dan wel vader dient in de huiskamer te slapen op de bank. Een verre van een ideale situatie, als je het mij vraagt. Moeder zou verder de leefsituatie van vader kunnen gebruiken om de zorgregeling met zijn kinderen (nog verder) te beperken.

Het lijkt mij dat deze regelgeving niet in het belang van het kind is. De strijd om wie in de woning zal blijven zal nog groter worden en uitmonden in rechtszaken. Uitwijken naar een woning in de particuliere sector is te duur. Dit is wat mij betreft een zeer prangende kwestie die om aanpassing vraagt.

Verkoop Leiderdropjes voor het goede doel

De Leiderdropjes worden verpakt. | Foto: PR Foto: PR

VERVOLG VAN VOORPAGINA

De verkoop van de potjes gaat via verschillende kanalen. In de eerste plaats worden ze gesleten aan bedrijven, die ze weggeven als relatiegeschenk. "Zo hebben we er in anderhalve week al 2.000 weggezet", kan Van der Hoeven melden. Ook zijn ze te koop in verschillende Leiderdorpse winkels. Bij Sport2000 en Foto Filippo in winkelcentrum Winkelhof en Kookplanet bij winkelcentrum Santhorst staan al displays met Leiderdropjes op de toonbank en er zitten nog meer verkooppunten in de pen.

Verenigingen profiteren ook

Bovendien krijgen ook Leiderdorpse verenigingen de gelegenheid de Leiderdropjes te verkopen. "De clubs krijgen dan zelf 1,50 euro voor elk verkocht potje; ze mogen best een graantje meepikken, zo ondersteunen wij meteen het Leiderdorpse verenigingsleven", zegt Van der Hoeven.

Xenia

Als alle potjes verkocht zijn, moet dat – met aftrek van kosten – 12.000 euro voor het goede doel opleveren. Het overgrote deel daarvan gaat naar jongerenhospice Xenia. Daar is het geld hard nodig, weet Botden. "Xenia heeft een jaarlijks exploitatietekort van 170.000 euro. Dat komt doordat veel van de ongeneeslijk zieke jongeren en jongvolwassenen die daar een tijd verblijven, uiteindelijk toch thuis bij hun ouders of gezin sterven. En de regelgeving zit zo in elkaar dat het hospice dan voor hen geen geld krijgt. Het is elk jaar weer een behoorlijke inspanning om dat gat met sponsoracties en via bijdragen van serviceclubs te dichten."

Het is de bedoeling dat de Leiderdropjesactie uiterlijk eind december afgerond wordt. Maar wie weet zit er nog een verlenging in. "We hopen eigenlijk dat het zo goed loopt dat we de productielijn nog een keer moeten opzetten", aldus Botden.

Veilig oversteken naar Santhorst

Sinds donderdag ligt er een keurig zebrapad tussen de Laan van Berendrecht en de Santhorst. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

n Zebrapad vanaf Laan van Berendrecht aangelegd

zebrapad n Het heeft wat langer geduurd dan verwacht maar donderdag 11 oktober is de oversteekplaats van de Laan van Berendrecht naar winkelcentrum Santhorst dan toch gerealiseerd.

De fracties van D66 en CDA in Leiderdorpse gemeenteraad verzochten al anderhalf jaar geleden het toenmalige college van burgemeester en wethouders een zebrapad aan te leggen in het verlengde van de Laan van Berendrecht. Zij hadden van veel met name oudere Leiderdorpers gehoord dat ze zich als voetgangers onveilig voelden wanneer ze hier wilden oversteken. Het college hield de boot aanvankelijk af omdat het gebied voldoet aan de richtlijnen van Duurzaam Veilig, maar besloot na aandringen van de raad toch de situatie nog eens te onderzoeken. In maart dit jaar kwam de belofte dat in het tweede kwartaal van 2018 een verhoogde voetgangersoversteekplaats aangelegd zou worden.

Die planning is niet gehaald, wat voor D66 burgerlid Jurriaan Duijn reden was begin deze maand aan de bel te trekken. Hij kreeg te horen dat er vertraging was opgetreden vanwege onderbezetting op de afdeling verkeer, de bouwvak en het kentekenonderzoek in de gemeente, maar dat de klus op 11 oktober geklaard zou worden. En dat is inderdaad gebeurd, de zebra ligt er.

D66-fractievoorzitter Jeroen Hendriks toonde zich maandagavond in de gemeenteraad tevreden: "Ik ben gaan kijken en er wordt netjes gestopt voor de zebra, dus volgens mij werkt hij als een tierelier."

'Trick or treat' in de Vogelwijk

halloween n In de Leiderdorpse Vogelwijk zullen zaterdag 27 oktober veel huizen versierd zijn in Halloweenstijl. Mede dankzij sponsoring door tuincentrum Ranzijn, Albert Heijn Santhorst, IJscafé Danice en de gemeente Leiderdorp heeft het organiserend comité de Halloweenviering in de wijk groot kunnen aanpakken. Waar een pompoen of een lichtje/kaarsje voor het raam staat, zijn kinderen zaterdagavond tussen 18.00 en 21.00 uur welkom om aan te bellen voor een snoepje. Bovendien kunnen kinderen die hun 'trick or treat'-rondje door de wijk maken onderweg een smakelijke verrassing tegenkomen.

Tweedehands speelgoedbeurs in Dwars

Verkoop n De vrijwilligers van het voormalige tweedehands speelgoedwinkeltje in De Sterrentuin organiseren in het eerste weekend van november een speelgoedbeurs in gebouw Dwars aan de Bloemerd 1c in Leiderdorp (naast sporthal De Bloemerd).

De inname van speelgoed, dat in perfecte staat moet zijn, is op vrijdagavond 2 november van 19.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 3 november van 10.00 tot 12.00 uur. Deelnemers krijgen een lijst met hun klantnummer en prijzen hun speelgoed zelf. Van de verkoopprijs is 60 procent voor de inbrenger en 40 procent voor de organisatoren. De verkoop is op zaterdagmiddag 2 november van 13.00 tot 17.00 uur en op zondag 4 november van 11.00 tot 15.00 uur. Zondagmiddag van 17.00 tot 18.00 uur kunnen inbrengers van speelgoed komen afrekenen en de niet verkochte spullen ophalen.

Voor meer informatie: stuur een e-mail naar dekoning123@casema.nl.

n Groep 6 De Schakel zoekt naar oplossingen voor plasticprobleem

Groep 6 van de Schakel met hun oplossingen voor het plastic probleem. | Foto: PR Foto: PR

uitvinders n "Ik wil dat als mijn kleinkinderen er zijn er nog steeds een speciale vis leeft, dat er nog mooie vissen leven", zegt Levi, als hij uitlegt wat hij met een groepje medeleerlingen bedacht heeft als oplossing voor de plastic soep. Hij is bezorgd. "Er eten veel dieren van het plastic en het koraal gaat kapot." Levi en enkele klasgenootjes verzonnen 'de Vreselijke Plastic Vanger': "Met onze elektrische speedboten halen we met een soort groot maliënkolder of gordijn de troep uit de oceaan. Vissen zwemmen er gewoon doorheen."

De kinderen van groep 6 van de Leiderdorpse basisschool De Schakel hebben meegedaan aan de Changemaker Challenge Junior. Dit is een wedstrijd voor basisscholen die is opgebouwd volgens de designathon-methode. De kinderen ontwerpen hun idee. Zij verzinnen en presenteren hun zelf bedachte oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken rondom Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

Meer dan 15.000 leerlingen door heel Nederland zijn aan de slag gegaan met het bedenken van oplossingen voor veelvuldig plasticgebruik en het plastic in onze oceanen. Allemaal potentiële Boyan Slats!

In groep 6 van de Schakel In de klas werden oplossingen bedacht voor plastic tasjes, rietjes, zwerfvuil en de plastec soep in de oceaan. Een luchtballon van tasjes, Snippie de Bekerversnipperaar, de Roboruimer, een bal van plastic tasjes, nieuwe plastic hakken en een Legopoppetjes spaaractie. Leuke en creatieve ideeën. Nu maar hopen dat er iemand wint!

Foto: J.P.Kranenburg

Regen-boogvlag wapperde weer

Tijdens de jaarlijkse Coming Out Day op 11 oktober wapperde voor het vierde achtereenvolgende jaar de regenboogvlag voor het Leiderdorpse gemeentehuis. Op Coming Out Day staat het moment centraal waarop een homo, lesbienne, biseksueel of transgender openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid uitkomt. Met het vlagvertoon laat Leiderdorp zien dat het een gemeente wil zijn waar iedereen zichzelf kan zijn en zich gerespecteerd en sociaal veilig kan voelen. | Foto: J.P. Kranenburg

Vijftien brandweermannen hijsen koe op de kant

Foto: AS Media

drenkeling n Er waren vijftien brandweermannen nodig om een koe die zondagmorgen 14 oktober rond 10 uur in de Zijl terecht komen was weer op het droge te hijsen.

De brandweerlieden werden vanaf de Zijldijk in Leiderdorp met een boot van omstanders naar de plek gebracht waar de koe lag. Uiteindelijk is de drenkeling met brandweerslangen uit het water getrokken. | Foto: AS Media

Vivian den Hollander signeert

Foto: PR

kinderboekenweek n In het kader van de Kinderboekenweek organiseerde de praktijk voor remedial teaching RT-Leiderdorp op 9 oktober gezellige en leerzame workshops voor de kinderen van BSO Buitenhof. De twee nieuwe boeken van Vivian de Hollander 'Jij ook van mij?' (uit de serie over Lisa en Jimmy) en 'Spekkie en Sproet, wachtwoord Amigo' stonden centraal. Op de foto signeert Vivian den Hollander haar boeken, geflankeerd door Simone Marijt (links) en Hilda Filippo van RT-Leiderdorp

Trots op zwemdiploma A

Foto: PR

afzwemmen n Begin deze maand hebben weer heel veel kinderen in het Leiderdorpse zwembad De Does afgezwommen voor hun diploma A, B of C. Het was altijd de gewoonte dat de namen van de trotse geslaagden in deze krant werden afgedrukt. In verband met de nieuwe privacy wet mag Sportfondsen Leiderdorp die namen nu niet meer doorgeven. Om het diplomazwemmen toch niet helemaal onopgemerkt voorbij te laten gaan, hierboven een foto van de kinderen die hun A diploma hebben gehaald. | Foto: PR Sportfondsen

nieuws in beeld

Bijzondere waardering voor schooltuinen

Wethouder Gardeniers leest voor uit het juryrapport. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

certificaat n Leiderdorp greep op 20 september net naast het goud bij de verkiezing van de groenste gemeente gemeente 2018. Toch keerde groenwethouder Jeff Gardeniers (CDA) terug van de Nationale Groendag met een heel bijzondere oorkonde. Deze was door de jury van Etente Florale toegekend aan de Stichting Schooltuinen Leiderdorp "vanwege hun indrukwekkende continuïteit dankzij vrijwilligers en omdat ze alle scholen in Leiderdorp bereiken". Woensdagochtend 10 oktober kwam de wethouder naar schooltuinencomplex De Sterrekers in park De Bloemerd om het 'Certificaat van Waardering ' te overhandigen aan de vrijwilligers.

Leiderdorp werd eind 2017 door de stichting Etente Florale uitgenodigd mee te doen aan de jaarlijkse verkiezing van de groenste gemeente. In totaal namen er zeven gemeenten deel aan de Nationale Groencompetitie Entente Florale, zoals de officiële naam luidt. Leiderdorp nam het in de categorie grote gemeenten op tegen Huizen, Wageningen en Edam-Volendam. De andere drie gemeenten, Bronkhorst, Zuidwest Friesland (kern IJlst) en Voorst (kern Twello), deden mee in de categorie 'kleine steden en dorpen'. De uitnodiging op zich was al een compliment; Etente Florale kiest daarvoor alleen gemeenten die op een goede manier omgaan met groen. Daarbij gaat niet zozeer om de hoeveelheid groen maar vooral om de kwaliteit van het groen en het groenbeleid. Ook belangrijk is de relatie van het groen met cultuurhistorie, recreatie, duurzaamheid en klimaat.

Voorzitter Joop van Huut van de schooltuinen toont de oorkonde, om hem heen staan de onmisbare vrijwilligers van schooltuinencomplex De Sterrekers. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

De deelname kostte de gemeente zo'n 20.000 euro. Daarvan waren 5.000 euro inschrijfkosten, de rest ging grotendeels op aan het maken van een beleidsboekje. Volgens het college was de investering zeker de moeite waard omdat de jury het groenbeleid in alle aspecten beoordeeld en conclusies en aanbevelingen geeft die kunnen helpen het groenbeleid de komende jaren verder te verbeteren.

Op 20 september werden de eindscores bekend gemaakt. Leiderdorp kreeg een 7,4, net wat minder dan winnaar Wageningen, dat een 7,6 scoorde. De gemeente moest dus genoegen nemen met zilver, maar het Certificaat van Waardering voor de schooltuinen was een mooie troost.

Meer vogels in de tuin dankzij Mijnvogeltuin.nl

lokken n Vetbollen vol met bungelende koolmezen, zingende merels, kwetterende roodborstjes; een groene tuin is een toevluchtsoord voor vogels. Maar hoe krijg je ze nu eigenlijk naar jouw tuin? Mijnvogeltuin.nl van Vogelbescherming Nederland geeft daarop antwoord. Doe de postcodevogelcheck, ontdekt welke vogels bij jou in de buurt leven en wat je kunt doen om ze naar jouw tuin te lokken.

Via mijnvogeltuin.nl van Vogelbescherming Nederland kun je nu zelf ontdekken welke vogels in jouw buurt leven. Door simpel je postcode in te voeren, zie je tien van de meest voorkomende vogels in jouw wijk. Kies hiervan vijf soorten die je graag in jouw tuin ziet verschijnen. Je krijgt dan tips op maat hoe je ze naar de tuin kunt krijgen en kunt houden.

Alle vogels zijn verschillend en geen tuin is hetzelfde; waar de ene vogel voor warm loopt, haalt de andere zijn snavel op. Meesjes eten veel rupsen, merels zijn verzot op wormen en fruit en vinken zijn dol op zaadjes. Wanneer je een vogelvriendelijke tuin wilt, kun je er dus het beste voor zorgen dat er voor elk wat wils is, zodat je het jaar rond van verschillende vogels kunt genieten.

Alle tuinen in Nederland hebben samen een oppervlakte van bijna 80.000 voetbalvelden! En dat staat nog los van alle balkons. In principe plek zat dus voor een heleboel tuinvogels. Maar meer steden, betekent bijna automatisch mínder natuur. En dus minder leefgebied voor vogels. In een groene tuin valt meer voedsel te vinden, dan in een bestraatte tuin. Het is dus belangrijk dat we onze tuinen zo vogelvriendelijk mogelijk maken.

Sommige vogels, zoals de huismus en de gierzwaluw, zijn voor hun nestplekken juist afhankelijk van bebouwing. Ze nestelen immers voor een groot deel onder dakpannen. Maar bij veel nieuwbouw zijn deze plekken helaas niet meer aanwezig. Speciale nestkasten of vogelvides, die nestgelegenheid onder dakpannen creëren, kunnen hulp bieden.

Een vogelvriendelijke tuin is dus méér dan vetbolletjes ophangen en een waterschaal neerzetten. De juiste planten en bloemen, een dichte struik, een vogelhuisje en een voederplankje kunnen al wonderen doen. Een vogelvriendelijke tuin biedt vogels lekker eten, een goede schuilplaats en een plekje om te broeden. Maar bovenal wordt je er zelf ontzettend blij van. Want wie wil er nou niet genieten van deze fladderende buren!

Kijk voor meer informatie op www.mijnvogeltuin.nl

Opruimen in De Bloemerd

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Marieke wil iedereen oproepen om zaterdag 27 oktober mee te doen. "Als we onze natuur willen behouden, kunnen we dit afval niet zomaar laten zwerven. Al het plastic afval dat in de berm ligt vervuilt de bodem en uiteindelijk kunnen er minder planten blijven leven. De onderzoeken die daarnaar zijn gedaan, zijn weinig hoopgevend… Plastic kan gewoon niet meer zomaar blijven liggen." Zij schrijft in haar blogs over hoe hun gezin meer ecologisch verantwoord gaat leven en ze hoopt daarmee zoveel mogelijk mensen te motiveren om ook wat stappen in die richting te nemen.

GroenLinks helpt mee

Marieke is al zeker van de hulp van de opruimploeg van GroenLinks Leiderdorp, de partij die zelf sinds enkele jaren maandelijks ergens in het dorp afval gaat prikken. "Het is mooi dat mensen betrokken willen zijn bij het schoonhouden van ons dorp'', zegt fractievoorzitter Bob Vastenhout. Hij was op 15 september al even getuige van het nieuwe initiatief dat Marieke van Leeuwen zonder politieke bijbedoelingen uit de grond stampte. Haar oproep om het dorp mooier te maken inspireert anderen. Bob Vastenhoud: "Vandaar dat we op 27 oktober graag de handen ineen slaan!''

In november organiseert GroenLinks zelf weer een actie.

Zesde Arum Herdenkingsconcert

Foto: Johan Kranenburg

herinneringen n Op zondagmiddag 11 november vindt het zesde herdenkingsconcert van Arum Uitvaartzorg plaats in de Scheppingskerk in Leiderdorp. Nabestaanden delen er herinneringen en geven troost aan elkaar. Mannenkoor Vox Humana, sinds kort onder leiding van Jos Mans en het dames vocaal octet Mrs. Darcy brengen passende liederen ten gehore. Frank Sanders zal een persoonlijk woord uitspreken naar aanleiding van zijn verlies van Jos Brink. De organisatie verwacht weer een volle kerk.

Het herdenkingsconcert is een goede gelegenheid voor nabestaanden om elkaar te ontmoeten en te ondersteunen bij het verwerken van verlies. Ondanks gevoelens van gemis houdt dit concert herinneringen levend.Dit zesde herdenkingsconcert toont de persoonlijke wijze waarop Arum Uitvaartzorg haar diensten verleent. Nico Soek en Mariëtte Keppel willen ook na een begrafenis of crematie van betekenis zijn.

: Mannenkoor Vox Humana | Foto: Jan Luuk van Dijk Foto: PR

Programma

Het concert begint om 15.30 uur en vanaf 15.00 uur is de Scheppingskerk open. Bezoekers worden ontvangen onder de klanken van harpmuziek. Vox Humana en Mrs. Darcy openen het concert met een fraaie bewerking van 'Ubi Caritas'. A capella zingen de acht dames onder meer 'Going Home', 'Lullaby' en 'Swing low'. Gevoelens van troost klinken uit de liederen van het mannenkoor, waaronder 'Lead me Lord', 'Be still my soul' en het traditionele 'Kum ba yah'. Het combineren van de dames- en herenstemmen komt tot uiting in 'Ave Verum Corpus' en in 'Hallelujah' van Leonard Cohen. Het programma wordt afgewisseld met enkele korte persoonlijke woorden van Frank Sanders en Paul van Ewijk.

Bijwonen

Wie het herdenkingsconcert wil bijwonen, kan gratis kaarten reserveren bij herdenkingsconcert@arumuitvaartzorg.nl. Een vrijwillige bijdrage komt ten goede aan Xenia, het hospice voor jongeren en jong volwassenen in Leiden.

Bestuur winkeliersvereniging Winkelhof gooit bijltje erbij neer

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Door: Frans Brocken

Filippo is perplex over de handelswijze van het vastgoedbedrijf. "Jarenlang zijn we met Wereldhave opgetrokken. Denk maar aan het verzet tegen de detailhandel op het bedrijventerrein De Baanderij. De Raad van State heeft toen in ons voordeel beslist, dat detailhandel op een bedrijventerrein niet is toegestaan."

Wat kan Wereldhave hebben bewogen de zaken in eigen hand te nemen? De vraag stellen is hem beantwoorden, meent Filippo. "Het aandeel Wereldhave maakt momenteel op de beurs een moeilijke periode door."

Het besluit om de stekker uit de winkeliersvereniging te trekken,was niet eenvoudig, vertelt Filippo. "Ik heb er nachten van wakker gelegen. Maar tijdens de jaarvergadering in september bleek dat alle leden er achter staan."

Intocht Sinterklaas

Wel maakt het bestuur, in demissionaire vorm, dit jaar nog vol. "Ook de intocht van Sinterklaas en de activiteiten in het kader van kerst gaan gewoon door, die staan al op de rails", verzekert Filippo. "Maar hoe het volgend jaar gaat, weten we niet. De winkeliers willen graag ook in de toekomst doorgaan met dit soort lokale acties maar dan moet Wereldhave wel bereid zijn dat te betalen. Dat hebben we dan zelf niet meer in de hand."

Wereldhave stelt in een verklaring, dat er naar wordt gestreefd het winkelcentrum een aantrekkelijker uitstraling te geven. Zo wordt er gewerkt aan de bewegwijzering in het centrum, verbeteringen in de parkeergarage. Ook worden de toiletgroepen en de kinderspeelvoorzieningen onder handen genomen.

Samenwerking Sportfondsen en Kinderhaven

Vanaf deze week biedt kinderopvangorganisatie Kinderhaven ouders de mogelijkheid hun kinderen tijden de naschoolse opvang bij zwembad de Does te laten zwemmen voor het zwemABC. Met de ondertekening van een contract werd maandagochtend in De Does de samenwerking tussen Kinderhaven en Sportfondsen Leiderdorp officieel vastgelegd. De professionele zweminstructeurs van zwembad de Does kijken er naar uit om de kinderen te verwelkomen bij hun zwemlessen. Op de foto manager Ferdy Dreef van Sportfondsen en Kristel Akerboom van Kinderhaven die namens hun organisaties tekenden. | Foto: J.P. Kranenburg

Stiltewandeling

Bezinning n Het Centrum voor Bezinning en Inspiratie organiseert elke vierde woensdag van de maand een Stiltewandeling. De eerstvolgende is op 24 oktober, onder begeleiding van Liesbeth van Meeteren en Stephan Kurtzahn.

Bij de Stiltewandeling gaat het om rustig lopen, met volle aandacht, zonder te praten. Waarbij de deelnemers de ruimte, de natuur om zich heen en hun eigen stilte ervaren. Stilstaan, door te lopen.

De wandeling start na een korte introductie en meditatief moment in de Dorpskerk en duurt één à anderhalf uur, waarbij de lengte wordt aangepast aan het weer en de deelnemers. Bij terugkomst is er een gezamenlijke lunch waar ervaringen gedeeld kunnen worden.

Deelnemers verzamelen om 10.00 uur in het Trefpunt van de Dorpskerk. De kosten bedragen 5 euro p.p. inclusief lunch. Vooraf opgeven is noodzakelijk en kan via e-mail cbileiderdorp@gmail.com.

Springen voor spieren

actie n Vier studenten van de Hogeschool Leiden willen op woensdag 24 oktober in trampolinepark Trixs Leiderdorp 24 uur lang één trampoline in beweging houden. Dit doen ze voor het Prinses Beatrix Spierfonds, dat zich inzet voor het onderzoek naar spierziektes. De studenten hebben al meer dan 1.000 euro opgehaald, maar de doelstelling is natuurlijk nog hoger. Het is mogelijk de actie te steunen met een donatie op www.spieractie.nl/team/springenvoorspieren.

Zelf komen springen voor het Spierfonds kan ook. Belangstellenden zijn op 24 oktober tussen 18.00 en 21.00 uur welkom in Trixs Leiderdorp. Er zijn dan verschillende leuke activiteiten te doen. Reserveren kan via www.trixs.nl. De opbrengst gaat volledig naar het Spierfonds.

7.330 euro voor Nierstichting

Collecte n De collecte van de Nierstichting in Leiderdorp, die plaats vond in de week van 17 tot en met 22 september, heeft 7.330 euro opgebracht. Enthousiaste wijkcoördinatoren en bijna 120 collectanten hebben hun uiterste best gedaan voor deze collecte die het motto 'Geef Leven' had.

Voor 2019 zoekt de Nierstichting nieuwe wijkcoördinatoren en collectanten. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij René van Doorn, tel. (071) 5895705.

Lichtjesavond

gedenken n Op vrijdag 2 november vindt de jaarlijkse LIchtjesavond plaats op de Leiderdorpse begraafplaats. Iedereen die een dierbare wil gedenken is vanaf 19.45 uur van harte welkom op de verzamelplaats vóór de aula. Om stipt 20.00 uur vindt de bijeenkomst plaats. Op het binnenplein worden, samen met het koor Young@Heart, enkele liedjes gezongen. Daarna kunnen lichtjes bij de graven worden geplaatst of bij de vuurkorven. Na afloop is er koffie/thee bij Brasserie Park. Voor meer informatie: mail naar lichtjesavondleiderdorp@gmail.com of bel (071) 589 65 51.

RCL-vrouwen kansloos onderuit tegen Berkel

De grootste kans voor RCL in de tweede helft: Samanta Stojanovic haalt uit en schiet tegen de dwarsligger. Foto: Gert Jan van Heyningen

VOETBAL n Slechts tien minuten hadden de RCL-vrouwen de thuiswedstrijd tegen Berkel onder controle. Daarna nam promovendus Berkel het heft in handen en liep met eensgezinde kracht via 0-3 bij rust uit naar een 0-5 eindstand. En dat deed wel degelijk pijn in het Leiderdorpse kamp.

Tekst en foto: Gert Jan van Heyningen

Er werd gespeeld in de arena op het fris geurende groene gras van sportpark de Bloemerd. Dat was lang geleden maar werd wel gekoesterd. In de eerste fase waren er goede mogelijkheden voor de Racing met Yara Haasnoot, Luna van den Hout, Kimberley van Delft en Lenneke Bol maar het net werd niet gevonden. RCL zette druk naar voren maar vergat bij de omschakeling de snelheid van haar opponent. En dat werd de ploeg van coach Janet Griffioen fataal.

In de dertiende minuut ontstond twijfel in de RCL achterhoede waarvan Michelle Arbman van Berkel dankbaar gebruik van maakte en de score opende. Na een half uur had de Racing een kans op de gelijkmaker. Yara Haasnoot op rechts gaf een voorzet op de inkomende Lenneke Bol die net naast kopte. Het gaf RCL weer wat vertrouwen om zich in het duel te vechten maar dat was van korte duur. In een tijdsbestek van slechts twee minuten scoorde Berkel twee maal en de kopjes bij Leiderdorpse speelsters gingen hangen.

Behoudend

Na de pauze in de 47e minuut kwam de mokerslag met de 0-4 via Sabrina Pocorni voor Berkel. RCL opereerde niet als eenheid en speelde te behoudend. Was te afwachtend waarbij het karakter en de scherpte ontbrak. De tegenpartij toonde juist wel dat lef, inzicht en het collectieve vertrouwen. Bijkans ieder duel werd verloren door de gastvrouwen en als er wel mogelijkheden waren ontbrak de overtuiging en motivatie bij de Racing.

In de 59e minuut schoot Samanta Stojanovic tegen de dwarsligger. Uit de rebound kon Lenneke Bol niet profiteren van deze mogelijkheid.

Sabrina Pocorni scoorde in de 63e minuut haar derde treffer van de middag. 0-5 prijkte op het scorebord en de Racing vocht tegen zichzelf om de organisatie op orde te krijgen. De jarige Jill Sanrodi kreeg wel een uitstekende mogelijkheid om te scoren. Van afstand probeerden Samanta Stojanovic en de hardwerkende Dominique van Wensveen het nog maar het net werd niet gevonden.

Bewustwording

Bij coach Janet Griffioen kwam dit verlies keihard binnen."Het was slecht op alle fronten. Wij liepen op iedere positie achter de feiten aan en dat doet behoorlijk pijn. De bewustwording moet bij de speelsters duidelijk naar een hoger plan om eensgezind strijd te kunnen leveren", aldus een uiterst teleurgestelde Griffioen. Voldoende werk voor de technische staf van RCL om ook aan het speltechnisch inzicht aandacht te schenken om niet opnieuw zo'n zeperd mee te maken.

Junior Master Cup voor Calvin van Stenus

badminton n Van dinsdag 9 tot en met zondag 14 oktober vond in Almere het grootste badmintonevenement van Nederland plaats: het Yonex Dutch Open. Traditioneel worden er tijdens het Dutch Open altijd een aantal side events gehouden. Een van deze side events is de Junior Master Cup. Leiderdorper Calvin van Stenus pakte hier de hoofdprijs in de U17.

De Junior Master Cup is de apotheose van het Junior Master (JM) seizoen waarbij er zowel bij de meisjes als bij de jongens per leeftijdscategorie alleen één wedstrijd wordt gespeeld tussen de nummer 1 van de JM-ranglijst en de winnaar van de JM-finale. Doordat de nummer 1 van de JM-ranglijst door een blessure verhinderd was om te spelen, werd Spotvogel Calvin van Stenus uitgenodigd door Badminton Nederland om diens plaats in te nemen bij de jongens in de categorie U17.

De hele sfeer en organisatie bij de jeugdwedstrijden waren zoals van het hoofdtoernooi zelf: de banen, de scheidsrechters, de camera's en de live streaming via You Tube. Het was even wennen voor Calvin die in de eerste set niet alleen zichtbaar veel moeite met de baan had maar ook scherpte en focus leek te missen. Daar maakte zijn tegenstander dankbaar gebruik van en Calvin werd met de veelzeggende setstand 14-21 verslagen. De 2e set leek aanvankelijk niet veel beter te gaan toen zijn tegenstander hem vrij simpel op een 1-4 achterstand zette. Maar plotseling kwam de 16-jarige Spotvogel een beetje beter in het spel. Langzaam maar zeker wist hij in te lopen. De wedstrijd werd voor het publiek ook meteen veel leuker om naar te kijken: er werden een mooie en lange rally's gespeeld en doordat de spelers om beurten aan de leiding gingen, kwam de spanning terug. De stand ging tot het einde van de set gelijk op totdat Calvin de set wist te winnen met 21-19. In de 3e set had Calvin zijn focus en vorm nagenoeg helemaal hervonden en versloeg hij zijn tegenstander genadeloos met 21-12. Daarmee verdiende hij niet alleen een mooie cheque maar mocht hij ook de enorme wisselbeker mee naar huis nemen.

Weer wat vertrouwen erbij voor RCL

BVL met Mylou Roos in de aanval. | Foto: J.P. Kranenburg

voetbal n Vorige week behaalden de mannen van RCL de eerste drie punten van dit seizoen en de zege op DoCoS heeft kennelijk weer voor wat meer vertrouwen gezorgd. Berkel was nog ongeslagen in de nog prille competitie, maar kon niet winnen van de Leiderdorpers. Het werd 2-2 na een ruststand van 1-0. Wel moest de ploeg van Faizel Soekhai alle zeilen bijzetten, vooral voor de pauze was de thuisploeg de bovenliggende partij.

Ten opzichte van vorige week kende RCL één wijziging. Ewoud Kroneman moest zijn stek centraal achterin afstaan aan Ali Barokzay. De van Meerburg overgekomen speler. "De plek in de basis is me goed bevallen. Het werd wel een zware wedstrijd, mede door het veld. In de eerste helft was het beste van het spel voor Berkel, hoewel de beide ploegen kansjes kregen. Zij scoorden uiteindelijk en daardoor moesten we flink aan de bak na rust."

Kort na de hervatting bewees Thom Wijnalda nog maar eens zijn waarde voor de bezoekers. De 1-1 maakte dat er meer balans in de tweestrijd kwam en RCL wilde meer. "We gingen op zoek naar een tweede doelpunt, maar vanuit een klutssituatie scoorden zij de 2-1. Het was overigens wel een fraaie uithaal. We hadden nog een minuut of twintig om wat aan de achterstand te doen en uiteindelijk lukte het ons de 2-2 binnen te werken. Al met al was het niet goed en soms wat saai, maar dit is gewoon een goed resultaat voor ons. Vergeet ook niet dat we nog steeds niet op oorlogssterkte zijn."

Trainer Soekhai was oprecht blij met de 2-2. "Ik ben van mening dat we na de 1-1 meer vat op de tegenstander kregen en op dat soort momenten zie ik de stappen die de ploeg maakt. Dit was wel het maximaal haalbare voor ons. Zo eerlijk moet ik wel zijn. We gaan ons nu opmaken voor DSO. Voor mij natuurlijk een bijzondere wedstrijd omdat ik daar vandaan ben gekomen. Het zou prachtig zijn als we weer een goed resultaat kunnen neerzetten. In dat opzicht is het ook aangenaam dat Sem Overduin zich weer heeft kunnen aansluiten."

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl

BVL pakt welverdiende winst tegen Forwodians

basketbal n In een goed gevulde en vooral warme sporthal De Bloemerd won het eerste damesteam van BV Leiderdorp zaterdagmiddag 13 oktober haar eerste wedstrijd dit seizoen. Tegen Forwodians uit Voorhout werd het 48-44.

De verwachtingen waren vooraf hoog gespannen omdat beide teams in de drie voorafgaande wedstrijden geen overwinning had kunnen pakken. In een voor de neutrale toeschouwer gelijk opgaand begin van de wedstrijd waarbij de meeste scores voornamelijk door vrije worpen tot stand kwamen, wist BVL lange tijd een kleine voorsprong te verdedigen. Het einde van het 1e kwart werd uiteindelijk toch afgesloten met een 10-13 achterstand, die pas in de laatste minuten was opgelopen.

In het 2e kwart zette BVL het hiervoor vertoonde spel voort. Voor elke bal werd hard gevochten, de dames wisselden een man-to-man-verdediging af met een zoneverdediging en de jonge Sterre Kruijsen speelde met 8 punten een mooie scorende rol.

Echter, Forwodians bleef ook scoren uit met name fastbreaks wat leidde tot de stand van 19-25 op het scorebord bij het rustsignaal.

Ook na de pauze ging het gelijk op. De scores bleven dicht bij elkaar en af en toe werd er door goed samenspel en een individuele actie een opening gevonden. Maar ondanks alle inzet bleef BVL tegen een kleine maar lastige achterstand aankijken. Na een time-out ging BVL strakker verdedigen en sneller aanvallen. Ook werd er meer onder de borden gespeeld en de ervaren center Petra van Eggermont (topscorer met 12 punten) en forward Mimi Koivisto (10 punten) zorgden voor de scores.

Dit leidde ertoe dat in de 3e periode BVL langszij kwam. Bij het laatste fluitsignaal van de periode werd nog wel afgesloten met een kleine achterstand, 32-35, maar je voelde dat er meer in zat.

In de laatste periode opende Forwodians meteen de score maar BVL liet niet over zich heen lopen. De gastvrouwen bleven nu niet alleen bij maar kwamen, 5 minuten voor tijd, op een 40-39 voorsprong na een mooie combinatie onder het bord. Met nog één minuut op de klok nam de thuisploeg een beetje afstand : 47-44. Vrije worpen van captain Lotte Broers waren een belangrijke sleutel in deze fase van de wedstrijd. Uiteindelijk stond 48-44 als eindstand op het bord en pakte BVL welverdiend de volle winst.

Eerste punten voor Velocitas zijn binnen

Nick van der Zee in actie in de rebound. | Foto: Frans van Herwijnen Foto: Frans van der Herwijnen

korfbal n Afgelopen zaterdag gaat de boeken in als de warmste 13 oktober ooit in Nederland. En dat is niet het enige unicum van de met zonovergoten zaterdag: Velocitas 1 pakte voor het eerst een overwinning in de overgangsklasse. Tegen VEO uit Voorburg gooide Velocitas het roer om en won het de thuiswedstrijd verdiend met 13 - 9.

Tekst: Siebe Schuemie

Wie na tien minuten korfbal had gezegd dat Velocitas de wedstrijd zou winnen, zou waarschijnlijk de lachers op zijn hand hebben gehad. De echte scherpte ontbrak en al snel stond er een 1-4 achterstand op het scorebord. De openingsfase leek precies op de verloren wedstrijd tegen Pernix, een week eerder. Gelijkwaardig zijn, maar verliezen op basis van die eerste cruciale tien minuten.

Niets bleek minder waar te zijn. Bij een achterstand van 1 - 4 leek Velocitas ineens genoeg te hebben van verliezen. Er ging een knop om. De verdediging ging er nog dichter op zitten, waarmee dat 'halve metertje ruimte' niet meer weggegeven werd. In de aanval werden onzelfzuchtig de juiste mensen in scoringspositie gebracht. Toen de resterende twintig minuten van de eerste helft gespeeld waren, stond er een ongelofelijke én verdiende voorsprong van 10 - 5 op het bord.

De tweede helft kwam aan beide kanten maar moeizaam op gang. Beide ploegen wisten met effectief verdedigen de aanvallen over en weer onschadelijk te maken. Na tien minuten werd de ban doorbroken. Door Velocitas welteverstaan: met een gemikt schot zette Joachim Jägel de stand op 10 - 6.

Het bleek de genadeklap voor VEO te zijn. In de resterende twintig minuten deed Velocitas waar het voorheen zoveel moeite mee had: de wedstrijd effectief uitspelen. Er werd maar mondjesmaat gescoord en verder dan 13 - 9 zouden beide ploegen die middag niet komen.

Aan Leiderdorpse zijde had iedereen daar maling aan. Het laatste fluitsignaal werd ontvangen met luid gejuich van de vele supporters: coach Leo van den Bos had met zijn team zojuist de eerste punten in de overgangsklasse veroverd.

Met de overwinning op VEO kruipt Velocitas een plaatsje omhoog op de ranglijst. Het passeert Die Haghe, dat tot op heden één keer gelijk speelde. Volgende week treffen beide teams elkaar in Den Haag. Velocitas heeft dan een uitgelezen kans om de voorsprong op de hekkensluiter te vergroten naar 3 punten.

Leiderdorp wil meebetalen aan Leidse ijsbaan

bijdrage n Het bestuur van de Vereniging IJssport Leiderdorp kreeg donderdag 11 oktober goed nieuws van sportwethouder Willem Joosten (VVD). Het Leiderdorpse college van B en W gaat de gemeenteraad vragen om 169.000 euro bij te dragen aan de nieuwe overdekte ijsbaan in Leiden. De raad bespreekt het verzoek in de vergaderingen van november.

De gemeente Leiden financiert de bouw van een 250 meter ijsbaan in Leiden, maar de Stichting Schaatshal Leiden en de schaatsclubs in de regio hopen dat de baan wat groter kan. Zij streven naar een 333 meter baan, waarop ook officiële wedstrijden geschaatst kunnen worden. Daarvoor is wel 3,2 miljoen euro extra nodig. Voor de helft van dat bedrag wordt gehoopt op de medewerking van de regiogemeenten, aan wie een bijdrage van 6,26 euro per inwoner is gevraagd. Daarnaast is Schaatshal Leiden een crowdfundingactie gestart op de website 333m.nl.

Momenteel is 681.400 euro binnen, dankzij allerlei sponsoracties en toezeggingen van een aantal regiogemeenten. Teylingen heeft 225.000 euro beloofd, Kaag en Braassem 172.000 euro en Zoeterwoude 55.000 euro.

In Oegstgeest en Katwijk moet nog een definitief besluit vallen. Hier gaat het om respectievelijk 150.000 en 388.000 euro. In beide gemeenten heeft het college van B en W een negatief advies aan de raad gegeven. Aan Alphen aan den Rijn is een bijdrage van 683.000 euro gevraagd, waar B en W al een luid en duidelijk 'nee' op heeft laten horen.

Mannen Aquadraat laten kans op winst liggen

waterpolo n In Krimpen aan den IJssel was Aquadraat Heren 1 zaterdag 13 oktober onzorgvuldig in het benutten van de kansen en liep daardoor tegen een nederlaag aan in een wedstrijd die eigenlijk de eerste winst had moeten opleveren.

Heren 1 speelde een actievere aanval dan de afgelopen weken en tegenstander De Lansingh moest daardoor vaak aan de noodrem trekken met een uitsluiting tot gevolg. Geen enkele van de verkregen tien man-meer situaties wist de Leiderdorps-Koudekerkse ploeg echter te benutten en zelfs een strafworp eind 2de periode werd niet verzilverd. Pas begin 3de periode kwam Aquadraat tot scoren (3-1 door Rik Speel) maar behalve afstandsschoten op paal en lat zat er weinig meer in. Lansingh liep uit naar 5-1 en pas vlak voor het einde scoorde Teun Rutgers de tweede treffer, 5-2.

Teammatch rolstoeldansen

duodansen n De Leiderdorpse rolstoeldansclub Jesdansers, onderdeel van Stichting Jespa, organiseert zaterdagmiddag 20 oktober in samenwerking met Stichting Rolstoeldansen Nederland een teammatch rolstoeldansen in de aula van het Visser 't Hooft Lyceum aan de Muzenlaan 155 in Leiderdorp. Toeschouwers zijn welkom.

Een mooie gelegenheid om de verschillende vormen van rolstoeldansen te zien: duodansen waarbij twee rolstoeldansers een danspaar vormen, en combidansen is waarbij een rolstoeldanser met een staande danser danst. De deelnemers tonen een Engelse wals, een tango, een samba en een rumba. Daarbij doen ze hun best om hun eigen team aan de overwinning te helpen.

De teammatch begint om 14.00 uur (zaal open vanaf 13.00 uur) en duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Trimloop NL..ML

Hardlopen n Op zondagochtend 21 oktober organiseert NL..ML een trimloop over de afstanden 3, 7, 10,14, 17 en 21 kilometer door polderpark Cronesteyn. De inschrijfkosten bedragen 2 euro (3 euro met herinnering en loterij). Inschrijven aan de kantine van tuinvereniging Cronesteyn aan de Vrouwenweg in Leiden. De start is om 10.30 uur. Meer informatie: 06-10858523 of www.ideoma.nl/nlml.

Nieuws van Pluspunt

Van 22 t/m 26 oktober is het herfstvakantie. In deze week zullen er geen sportlessen plaatsvinden.

Activiteiten/diensten Pluspunt

Vanaf 1 januari 2019 wordt het welzijnswerk in Leiderdorp uitgevoerd door Incluzio. Het is nog niet bekend wat dit betekent voor bestaande activiteiten en diensten van Pluspunt. Incluzio zal de inwoners van Leiderdorp hierover zelf informeren.

Programma najaar

Er komt dit najaar geen activiteitenboekje meer uit. Informatie over de activiteiten kunt u vinden op de maandposters en de website.

Do 1 nov: Klassieke Muziekkring

Van 14.00 tot 16.00 uur is er Klassieke Muziekkring, o.l.v. Agnes Luk en Ricky Mulder, in de zaal van Pluspunt. Aan de hand van een wisselend thema kunt u iedere keer weer bijzondere klassieke muziekstukken horen en wordt er verteld over de achtergrond van de stukken. Kosten € 2,50; incl. koffie of thee. Aanmelden is niet nodig.

Wo 7 nov: winkelochtend Winkelhof

Voor de 18e keer wordt in winkelcentrum Winkelhof een speciale winkelochtend gehouden. Het idee hierachter is wat extra's te bieden voor degenen die niet meer zelfstandig kunnen winkelen . Met kramen van diverse organisaties, live muziek en speciale aanbiedingen. Winkelhof biedt de gasten een consumptie aan. De winkelochtend wordt gehouden op wo. 7 november van 9.30 uur en duurt tot 12.00 uur. Zet de datum alvast in uw agenda.

Buurtkamer de Hoeksteen

Iedere donderdag is er gelegenheid voor bewoners van de Schansen en Dreven om binnen te lopen bij Buurtkamer. In een ontspannen en positieve sfeer kunnen bewoners elkaar ontmoeten bij een lekker kopje koffie. U kunt ook kaarten, sjoelen, schaken of het Mahjong spel spelen in. Locatie: Houtschans 107. Tijd: 10.00-12.00 uur.

Algemene informatie Pluspunt

Voor vragen op het gebied van welzijn, dienstverlening en mantelzorgondersteuning kunt u iedere werkdag (9.00-12.00 uur) terecht bij Pluspunt, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp, tel. (071) 541 35 36, via e-mail: info@pluspuntleiderdorp.nl of de website: www.pluspuntleiderdorp.nl.

Parochie De Goede Herder

Foto: PR

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 16, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510. Past. ass.: dhr. A. Bey tel. (071) 5894304.

zondag 21 oktober, negenentwintigste zondag door het jaar

9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Broeders. M.m.v. Dames- en Herenkoor. Er is kindernevendienst.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 21 oktober

Dorpskerk

10.00 uur: ds. O. Elseman, Den Haag.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. H. Smits, Maaltijd van de Heer.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

De Dorpskerk van de Protestantse Gemeente Leiderdorp aan Hoofstraat 19. | Foto: PR

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Info.: bgldorp.nl, secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 21 oktober

10.00 uur: leesdienst (H.C. 39).

16.00 uur: ds. W. Silfhout.

woensdag 24 oktober, 19.30 uur: ds. S. Maljaars.

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten:

Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 21 oktober, 10.15 uur: ds. A van Baarsen ( Re, LUMC).

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00-21.30 uur Alrijne Apotheek; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 10.00-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-15.00 uur Poli Apotheek Leiden; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 10.00-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Poli Apotheek LUMC en Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

15 t/m 21 oktober: Dental Health (A.R. Sarbolandi), Plantage 10, 2311 JC Leiden. Tel. (071) 5141874.

22 t/m 28 oktober: TP Unident (F. Tahmasian), Breestraat 61, 2311 CJ Leiden. Tel. (071) 5146004.

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies bij vragen over de mogelijkheden van en problemen met de computer of pc. Er is Wi-Fi aanwezig; desgewenst kan de eigen laptop of tablet meegenomen worden.
De Etalage van Gading is gevestigd op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp. Tel. (071) 7200871.