Katwijk Speciaal

4 december 2018

Katwijk Speciaal 4 december 2018


Burenruzie eindigt in remise

Mohamad Mahmoed van Quick Boys in gevecht met Sander Bosma. | Foto: OrangePictures Foto: Foto:

voetbal n De terugkeer van de enige echte derby, die tussen Noordwijk en het Quick Boys trok een groot aantal toeschouwers naar de Duinwetering. Zij zorgden voor de juiste omlijsting van een duel tussen twee koplopers. Nadat Reynears nog een doelpoging zag mislukken viel al in de 44e minuut de gelijkmaker: 1-1. Ook na rust was de wedstrijd meer spannend dan mooi. Van flitsend aanvallend voetbal en uitgespeelde kansen was geen sprake. Gelukkig werden tijdens de soms stevige duels de grenzen van het betamelijke nooit overschreden. Een uitgebreid verslag staat op pagina 23.

Kerstviering Philadelphia

sien n Ook dit jaar viert Philadelphia weer Kerstfeest voor mensen met een beperking, hun familie, vrienden en belangstellenden. Een ieder is welkom op vrijdag 14 december in het Maranathacentrum aan de Poolster 2 in Rijnsoever.

De Kerstdienst begint om 19.30 uur; de zaal is geopend vanaf 19.00 uur. Het Kerstevangelie zal worden verteld door dominee D.M. Heikoop. Ineke van Duin zal een kerstverhaal vertellen. Julian Jonker begeleidt de samenzang. De catechisanten zullen voor ons zingen en de Notenkrakers spelen een paar muziekstukjes uit hun repertoire.

De collecte die tijdens de dienst wordt gehouden, is bestemd voor het werk van Sien's regionale commissie Katwijk en omstreken. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie of frisdrank te drinken.

Stratenmakers in het zonnetje gezet

helden n Op maandag 3 december zijn twee stratenmakers van de gemeente Katwijk in het zonnetje gezet door burgemeester Cornelis Visser voor hun helpende hand bij een verkeersongeval.

Eerder dit jaar hielpen de heren W. Rovers en J. van der Meij bij een ongeval waar een kind onder een auto terecht was gekomen.

De heren hebben direct de weg afgezet met hun zwaailichten en geholpen om het kind onder de auto vandaan te halen. De jongen had wat schaafwonden maar was verder niet gewond geraakt. Nadat de jongen in de auto weer wat tot rust was gekomen, is hij veilig naar huis gebracht.

Op de foto: Burgemeester Visser (in het midden) zet de beide 'helpende handen' W. Rovers en J. van der Meij in het welverdiende zonnetje.

Koffieochtend

Rehoboth n Woensdagmorgen 12 december is er weer een koffieochtend van de Rehobothwijk, in het Maranathacentrum, aan de Poolster. Het wordt een morgen, in het teken van kerst. Spreekster is Miep van der Woude. Het thema is 'En zij vonden het kindje in de kribbe'. De koffie staat klaar om 9.15 uur. Het programma duurt van 9.45 tot 11.30 uur.

Column n Spraakmakend

Foto: Cor de Mooy

Veel nominaties Sportverkiezingen

Er is altijd ruimte voor meer'

Droom Gerard Brouwer gaat in vervulling

V.v. Katwijk wint van Barendrecht

Vogelzang en kleurenpracht bij 'De Kanarievogel'

Dit weekend is er de jaarlijkse vogeltentoonstelling bij De Kanarievogel. | Foto: PR

tentoonstelling n Van donderdag 6 t/m zaterdag 8 december houdt 'De Kanarievogel' haar jaarlijkse vogeltentoonstelling in het clubgebouw van Stichting 'Kleindierensport Katwijk' aan de Oude 's Gravendijckseweg.

Een vogeltentoonstelling bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: een wedstrijd waarin gestreden wordt om de clubkampioenschappen van 2018 en een Vogelshow waarin de voor de wedstrijd ingezonden vogels worden geëxposeerd. Mensen die helemaal in hun liefhebberij op gaan willen hun plezier graag met anderen delen. Zo ook de leden van 'De Kanarievogel',

Op de tentoonstelling van 'De Kanarievogel' zijn dit jaar 350 vogels te bezichtigen en beluisteren, waaronder 155 zangkanaries van het ras waterslager, 65 kleur- en 40 postuurkanaries in diverse kleuren en verschijningsvormen. Met name de collectie tropische vogels blinkt uit in schitterende kleuren. Tussen de 90 tentoongestelde tropische vogels bevinden zich pareltjes van kleurenpracht, zoals de 'onnatuurlijk' kleurrijke gouldamadines. Verder ook o.m. zebravinken, japanse meeuwtjes, loodbekjes en diverse Australische prachtvinken.

Enkele bijzondere parkieten complementeren het geheel.

Er zijn drie vogelsoorten te bewonderen die nog nooit door een lid van de vereniging als eigen kweek zijn ingezonden, nl. een lazuli vink, een grijsborst witoorparkiet en een Monogas witoorparkiet. De visuele aantrekkelijkheid van de tentoonstelling wordt aanzienlijk vergroot door de fraai ingerichte vitrines met contrastrijke tropische vogels.


Openingstijden

De tentoonstelling wordt op donderdag 6 december om 20.00 uur voor het publiek worden geopend. Bezoekers kunnen dan en de daaropvolgende dagen binnenlopen en genieten van de zangkunsten en de kleurenpracht van de door de leden van 'De Kanarievogel' gefokte vogels.

De openingstijden van het clubgebouw van Stichting 'Kleindierensport Katwijk', Oude 's Gravendijckseweg 2a, zijn: donderdag 6 december 20.00-22.00 uur; vrijdag 7 december 13.30-21.00 uur; zaterdag 8 december 10.00-15.30 uur. De toegang is gratis.

Serprieze

Hallòò mit wies? Ôh bè jij 't Ant, jou mos ik net hebbe! Heb jij nog een brààipetròòn legge van een kaebelfrok? Hè? Hè je? Mààid as ik jou toch iet haddede! Onze Gijsberthae die hààd 't in d'r bol ekrége om een frok te brààie voor hunnie klààne Gijssies. Nes je zeg: zô klààn issie nouw òòk iet mear; hij heb al maet iks-iks-el. Maer d 'r is voor die gast nurreges een fesoendeleke lekkere lange frok te krijge. Zôdoende gaesse d'r zellef maer ien op de penne zette. Waer belde jij ààgelek voor? Een Sundereklaes serprieze? Doen jullie daer nou nog an dan? Wij hebbe ezààd dat we daer iet mear an gaen beginne. Je ken wel gek worde! Een partie jaer eléén hebbe ze me heale huis onder etoddekt mit al die vijze troep. Want hoe sméreger de serprieze, hoe maer lol ze haddede. D'r lag van alles in me klead etrapt: strôôp, limenaede, hooi, natte krante en noem 't maer op! En al die uit mekaer eplôze knussels mosse wij de dag d'rnae naer de muljeustraet gaen brenge, want denk maer iet dasse dat mee naer huis enôme hebbe. Hè? Néén die strôôp kreeg ik 'r iet uit, en je wéét Ant; ik gae nessô lang deur of 't mot skôôn wéze. Toe hewwe een âr an motte skaffe, weet je 't nog? Gelukkeg benne we goed verzékerd, jae! Maer affijn, jij mot een serprieze maeke, maer je wéét iet wat. Wie hè je etrokke en wat staet 'r op 't verlanglijsje? Sjaenien van jullie Jaene, die is toch in de blijde? Nouw dan wéét ik wel een goeie hoor Ant, en nog gemakkelek te maeke òòk! Je haelt zo'n goekôpe ouwe wijvekouk, daer breek je een brok of, een béétje waeter d'rbij en dan knéje tot 't d'ruit ziet as kleffe bebiepoep. Dat leg je in zo'n weggooiluurtje mit 't kedòòtje d'r onder, vouw 'm dicht, een mooi sundereklaes pepieretje en een strik erom en klaer! Hè? Jae, dat geeft netuurlijk wel troep, vooral asse mot grààie naer die ôôrbelletjies, maer wat gééf dat? Oh, isset bij jullie dut jaer? Nouw, rol je mooie perziese klead dan maer op! Maer nouw effe wat ârs Ant: hè je òòk eléze dat 'r mit de ouwt en nieuwt plekke komme waer gien vuurwerrek of estóke mag worde? In 't Ridderbos, in Vallekeburreg urreges en in 't Hééreskôôlbos. Dat wulle ze dan voor de bange diere doen. Harstikke aerdeg hoor, onze Bobbie skijt òòk zeuve kleure, die krijg ik mit gien stok de deur uit, maer hij zel toch motte piesse. Maer zeg nou earlek: zie jij die honderde bange honde mit d 'rlui baeze al op iene kluit in 't Ridderbos staen? Ik òòk iet. En dat gaet dan pas op ouwejaersdag om zus uur in. Vóór die tijd hè je hond allang al in de gang epist hoor. 't Is allemael goedbedoeld, maer ik heb 'r gien fedusie in. Ik vraeg wel weer an de buurman of ie urreges nae toe rijd waer gien vuurwerrek is. Waer? De Horsten, waer de kôning weunt.

Excursie langs de waterlijn

In de winter heb je meer kans om op het strand lege eikapsels van haaien- of roggen te vinden. Vooral op de hoogwaterlijn en daarboven. | Foto: PR

Natuur n De Strandgroep van IVN regio Leiden houdt op zaterdag 8 december een strandexcursie voor het hele gezin over wat je vindt en ontdekt in de zee en op het strand.

De excursie duurt anderhalf tot twee uur, afhankelijk van het weer en wat er te vinden is. Meedoen aan de excursie is gratis en voor alle leeftijden. Men hoeft zich niet aan te melden.


Verzamelen op het parkeerterrein Noordduinen, Noordduinseweg, op de hoek bij de KNRM-loods. De excursie duurt van 10.00 tot 12.00 uur. De volgende strandexcursies zijn op zaterdag 26 januari (13.30 uur), zaterdag 23 februari (13.00 uur) en zaterdag 9 maart (11.00 uur).

Veel nominaties voor Sportverkiezingen

Voor de aankomende sportverkiezingen zijn al veel nominaties binnen. Niettemin zijn er nog veel meer welkom. | Foto: Archief Foto: Cor de Mooy

sportgala n De Katwijkse Sportverkiezingen worden voor de vierde keer georganiseerd. Wie waren dit jaar de succesvolste sporters? Welke sportploeg behaalde de mooiste prestatie en welke sportinnovatie verdient het om in het zonnetje te worden gezet? Na het doorslaande succes van de afgelopen jaren volgt nu de vierde editie van de Van Zessen Claer Sportverkiezingen Katwijk.

Ook dit jaar krijgt iedereen de kans om zijn favorieten voor de sportverkiezing aan te dragen. Er zijn vijf verschillende categorieën: sportploeg, sportman, sportvrouw, belofte en sportinnovatie van het jaar. Die laatste prijs is bedoeld voor sportinitiatieven in de brede zin van het woord, bijvoorbeeld om mensen in beweging te krijgen of een verrassende manier om sportaccommodaties te gebruiken.

Gala

Op vrijdagavond 25 januari worden de winnaars bekendgemaakt tijdens het Sportgala in het Dorpshuis Valkenburg. Alle sportverenigingen van onze gemeente worden niet alleen uitgenodigd om kandidaten voor de prijzen te nomineren, maar vanzelfsprekend ook om bij de gala-avond aanwezig te zijn.

Met muziek, een hapje, een drankje en ook dit jaar weer gerenommeerde presentatoren, wordt het een gala voor de gehele Katwijkse sport, voor alle verenigingen en vooral voor de sporters.

Geldprijs

"We hebben al aardig wat nominaties binnen," zegt Willem Guijt, voorzitter van de Van Zessen Claer Sportverkiezingen Katwijk. "Maar er is natuurlijk altijd ruimte voor meer. Dus laat ons weten welke sportman, sportvrouw, sportploeg of talent het verdient om tot de titel te winnen."

Guijt is bijzonder te spreken over de ontwikkeling van die de Sportverkiezing en SportGala de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. "De eerste twee edities werden goed bezocht en we hebben mooie sportprestaties onder de aandacht kunnen brengen." Via de categorie Sportinnovaties hopen de organisatoren van de Sportverkiezing sport en bewegen in onze gemeente te stimuleren. "Ik hoop echt dat sportverenigingen opstaan en hun initiatief presenteren. Niet alleen voor de eeuwige roem, maar ook voor een mooie geldprijs."
Dankzij de meerjarige verbintenis met hoofdsponsor Ontwikkelingscombinatie Van Zessen Claer is de organisatie verzekerd van continuïteit. "Daardoor kunnen we onze energie steken in de uitbreiding van onze activiteiten. We willen meer evenementen organiseren om sport, spel en beweging te stimuleren."

Prijzen

Vorig jaar vielen zwemmer Arno Kamminga, basketbalster Karin Kuijt, de zwemster Kim de Jong, waterpoloploeg Z&PC Dames 1 en een sportinitiatief van de Jeu de Boules vereniging in de prijzen. Wie volgt deze winnaars op?

Nominaties voor de sportinnovaties kunnen tot vrijdag 11 januari worden ingediend. Mail naar nominaties@sportverkiezingenkatwijk.nl of kijk op www.sportverkiezingenkatwijk.nl. Hier is ook meer informatie over de reglementen te lezen.

Op basis van de nominaties worden de prijzen verdeeld door een vakkundige en anonieme, jury. De prijzen worden op vrijdagavond 25 januari uitgereikt tijdens het Sportgala in het Dorpshuis Valkenburg.

Winst op dinsdag voor Grasshoppers D1 op Den Helder

Basketbal n Solar-systemen Grasshoppers heeft afgelopen dinsdagavond de uitwedstrijd tegen Dozy Den Helder in winst weten om te zetten. De wedstrijd met een wisselend scoreverloop kon aan het begin van het 4e kwart nog 2 kanten op maar de ploeg van Rick Driessen sloeg in het laatste periode toe om uiteindelijk nog met een ruime overwinning te eindigen.

Veel missers aan Katwijkse zijde zorgen voor een kleine Helderse voorsprong in het begin van de wedstrijd. Aanvallend gaat het daarna wat beter en halverwege neemt Grasshoppers de leiding over (7-9). Dit duurt echter niet lang en via een eindspurt kan de thuisclub dit kwart winnend afsluiten (17-11).

In eerste instantie kan Den Helder verder uitlopen naar maximaal 10 punten maar 2 Katwijkse drietjes (van de 6 in deze periode) verkleinen de achterstand (25-21). Solar-systemen Grasshoppers heeft inmiddels het netje gevonden en pakt de leiding weer over. Dozy Den Helder doet vlak voor rust nog 2x wat terug maar kan niet voorkomen dat Grasshoppers met een voorsprong gaat rusten. Ruststand 35-38.

Solar-systemen Grasshoppers komt goed uit de kleedkamer en kan aanvankelijk verder uitlopen (37-47) maar de Helderse veerkracht brengt de spanning weer terug in de wedstrijd.

Met 60-60 op het scorebord bij aanvang van de laatste periode lijkt het op een spannend einde uit te draaien maar een 17-0 run van Grasshoppers gooit de wedstrijd in het slot. Eindstand 67-83.

Coach Rick Driessen was na afloop tevreden over het harde werken in de tweede helft en de bijdrage van Ilse Kuijt.In het laatste kwart ging Evelien Lutje Schipholt helemaal los: "Ze had echt alles."

Unicef-kaarten

syrië-actie n Dit jaar heeft Unicef nogmaals het project; Help Syrië de winter door.

Miljoenen kinderen zijn slachtoffer van de rampen en oorlogen die op dit moment de wereld teisteren. Noodhulp is van levensbelang en Unicef zet alle zeilen bij om kinderen te helpen. Nog nooit werden zoveel kinderen geconfronteerd met geweld, angst, honger en ziekte. Zij hebben nu medische zorg, voeding, schoon water, psychische hulp en onderwijs nodig.
De kinderen in Syrië gaan weer een winter tegemoet. Niet in een fijn warm huis maar in een tent in een vluchtelingen kamp. Zonder warme kleding. Unicef geeft warme dekens en warme kleding. Hopelijk kunnen de kinderen zich daar een beetje aan warmen.
Unicef heeft ook dit jaar weer een mooie collectie met kerstkaarten/wenskaarten en leuke cadeautjes. Steun Unicef met een donatie of koop de kaarten bij Hanny Ouwehand-Bijl, Ankerplaats 154, tel. 4027357. Helaas zijn er dit jaar geen agenda's en kalenders meer.

Feestdagen en verslaving

Thema-avond n De Brug Midden-Nederland organiseert op maandag 10 december 2018 een thema avond over 'Feestdagen en verslaving' voor ouders, partners en overige familieleden van (ex-)verslaafden. De toegang is gratis. De avond zal worden gehouden in de accommodatie aan de Schaepmanstraat 1.

Er zal worden gesproken door Rianne Krüger, hulpverlener bij De Brug Midden-Nederland.

De feestdagen kunnen extra spanning met zich meebrengen als het gaat om verslaving. Het zou heel fijn zijn om met elkaar te ontspannen, feest te vieren en even niet met de verslaving bezig te zijn. Tijdens deze avond krijgt u handvatten om de feestdagen zo fijn mogelijk te beleven en toch bijvoorbeeld duidelijk grenzen te stellen, goede communicatie vooraf aan te gaan et cetera.
Het programma duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Er is parkeergelegenheid bij het nabijgelegen winkelcentrum Hoornespassage. Men dient zich van te voren op te geven bij De Brug, tel. 071-4033733 of via info@debrughelpt.nl

Ochtend NVVH

Leger n De ochtendbijeenkomsten van Koninklijke NVVH-Vrouwennetwerk Katwijk, zijn elke tweede en vierde dinsdag van de maand van 9.30 tot 11.30 uur in de grote zaal van Tripodia, Hoornesplein 155. De koffie/thee (€ 1,50 per kopje) staat vanaf 9.00 uur klaar.

Op dinsdag 11 december komt dhr. Koos Koelewijn, werkzaam bij het Leger des Heils, ons uitleggen waaruit hun werk bestaat. Iedereen kent het Leger des Heils van horen zeggen maar zij doen meer dan de opvang van daklozen.
Alle dames zijn welkom om kennis te komen maken. Men betaalt voor de eerste bijeenkomst
€ 10,00. Wordt men lid, dan zal dit bedrag in mindering worden gebracht op de contributie.
Meer info bij Janet van der Voort-Aanhaanen, tel. 4071706.

Nominaties Katwijkse Vrijwilligersprijzen 2018

De genomineerden voor de vrijwilligersprijzen van 2017. | Foto: Paul van Houten Foto: Paul van Houten

VIP-Gala n Met de verkiezing 'Vrijwilliger van het jaar' wil de gemeente Katwijk uiting geven aan haar waardering voor al die mensen die zich belangeloos en enthousiast inzetten voor de medemens en samenleving.

De jaarlijkse verkiezing is ook bedoeld om de vrijwilligers beter in beeld te brengen en anderen te stimuleren zelf ook als vrijwilliger aan de slag te gaan. Vrijwilligers verrijken het maatschappelijk leven, zijn belangrijke verbindende schakels en bieden een helpende hand, luisterend oor en troostende woorden. Dit is ook te zien aan de diversiteit in vrijwilligers die nu genomineerd zijn. Ze vormen een prachtige doorsnede van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

Tot eind oktober kon iedereen personen of groepen aanmelden die deze titel dit jaar verdienen. Het aantal aanmeldingen voor de prijs voor 2018 overtrof ruimschoots dat van de voorgaande jaren.

De beide jury's hadden dit jaar een moeilijke taak om uit al die enorm actieve en bijzondere vrijwilligers(-groepen) per categorie een drietal te nomineren voor de vrijwilligersprijs 2018. Daarbij is onder andere gekeken naar de tijdsperiode dat het vrijwilligerswerk is verricht, de verscheidenheid, verantwoordelijkheid, voorbeeldfunctie/uitstraling en de relevantie voor de Katwijkse gemeenschap. Elk van de voorgedragen vrijwilligers verdient eigenlijk een prijs.

Hieronder de genomineerden (in willekeurige volgorde):

Categorie Individueel tot 18 jaar: Vera van Scheijndel (16), vrijwilliger Boerde-rij d'Overkant van 's Heeren Loo; Wesley van Rijn (16), Vrijwilliger bij jongerencentrum Stappers en de Katwijkse Reddingsbrigade; Jeroen Zuijderduijn (17), Vrijwilliger bij basketbalvereniging Grasshoppers.

Categorie Individueel 18-35 jaar: Lennart Haasnoot (21), vrijwilliger Christelijke Muziekvereniging DVS-Junioren; Natasa Migic (29), vrijwilliger Wijkservicecentrum Centraal; Derk-Jan van Duijn (30), vrijwilliger JVC De Schuit.

Categorie Individueel 35-65 jaar: Theo van Zuijlen (49), vrijwilliger Koningin Wilhelminaschool en RTV Katwijk; Co Viele (56), vrijwilliger De Voorraadkast; Gineke van Duijn (61), vrijwilliger Commissie Oekraïne Katwijk.

Categorie Individueel 65+: Henk Sierat (74), vrijwilliger Christelijke Muziekvereniging UNI; Joke de Mooij-Paauw (75), vrijwilliger Hospice Katwijk, Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg, Vlietstede, Roosevelthuis en de Wilbert; Annie Guijt (76), vrijwilliger bij Dansclub Sjansee.

Categorie Organisatie/Project: Tafeltennisvereniging Rijnsoever, onderdeel MIVA / Para / G-sport; Wijkvereniging Noord-NoordOost, Fietsdriedaagse; Vereniging Katwijkse Ziekte HCHWA-D, onderdeel Kattukse Brainweek

Gala

Wie de titel 'vrijwilliger van 2018' krijgen, wordt bekend gemaakt tijdens het VIP Gala op 7 december in de Voorhof, Vliet NZ 36, te Rijnsburg. Burgemeester Cornelis Visser zal de vrijwilligersprijzen uitreiken tijdens deze feestelijke avond. De vrijwilliger van het jaar ontvangt een oorkonde en een geldbedrag, te besteden aan de vereniging of organisatie waar hij of zij bij is aangesloten.

Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Wilt u deze avond als vrijwilliger bij-wonen, dan kunt u zich aanmelden door een mailtje te sturen naar vip@welzijnskwartier.nl (vermeld hierbij uw naam, organisatie en mailadres) of via tel. 4033323.

'Tijd, dood en andere ongemakken'

première n Ton Hetebrij heeft zich na veertig jaar docentschap ontwikkeld tot gerenommeerd verhalenverteller van diverse thema's. Op zowel vrolijke als persoonlijke wijze houdt hij de toehoorder een spiegel voor, en betrekt hij iedereen bij de vragen die hem bezighouden. Soms verdrietig, dan weer vrolijk maar altijd betrokken en met filosofische inslag. Op reis met een koffer vol verhalen worden het blinde toeval en de onzekerheden in een mensenleven aangestipt. Op maandag 10 december om vindt om 20.00 uur de première plaats in de Hoofdbieb aan de Schelpendam.

Tijdens zijn bassisschooltijd zat regisseur/theatermaker Peter Minnee (51) als leerling bij Meester Hetebrij (72) in de vierde klas. Nu 40 jaar later kruisten hun beider paden elkaar weer. Samen sloegen zij de handen ineen om een voorstelling te ontwikkelen en draaien zij de rollen om. Begrippen tijd, vergankelijkheid en de dood vormen de bron waar vanuit de verhalen voortkomen.


Verteller Ton: 'Reizigers zijn we allemaal. Vanaf het moment dat we herinneringen opslaan worden we reizigers met verhalen. Koffers vol verhalen zeulen we achter ons aan. Aan het einde van de reis blijven ze ergens staan, verdwijnen onder het stof. Tenzij ze worden geopend en die verborgen verhalen worden door verteld door een verteller die een vergeten reiziger opnieuw een stem geeft. Ik wil een stem geven aan aan mensen die onzichtbaar zijn geworden, stem geven aan wat herkenbaar is in onze eigen ervaringen. Dat laatste speelt een grote rol in mijn verhalenkeuze.

Centraal zal staan het verhaal waarbij ik put uit mijn eigen bagage. Op basis daarvan heb andere verhalen gevonden die daar bij aansluiten en mij zeer aanspreken. Tijd, dood en andere ongemakken, zeker niet cynisch bedoeld, maar wel een werkelijkheid waar je niet om heen kunt. Dat is wat ik in mijn verhalen te bieden heb. Het weerzien met Peter heeft geleid tot de samenwerking die aan de basis ligt van deze verhalencyclus. Wij willen met woorden en beelden weergeven wat mensen raakt, want de essentie van verhalen vertellen is ervaringen doorgeven die mensen verbinden'.

Groot kerstconcert in de Jeroenskerk

korenconcert n Op woensdag 19 december vind er een groot kerstconcert plaats in de Oude Jeroenskerk te Noordwijk. Twee Katwijkse koren geven daar namelijk een kerstconcert: Chr. Gemengd koor Immanuel o.l.v. Peter Burger, en Herv. Geref. Katwijks Mannenkoor Eben-Haezer o.l.v. Hugo van der Meij.

Na twee succesvolle edities is besloten om er ook dit jaar weer een feestelijk tintje aan te geven, dus is besloten het geheel aan te kleden met een scala aan instrumenten. Kees de Bruin bespeelt het orgel, Rens de winter de vleugel, Maurice van Dijk speelt trompet en Jaap Klootwijk speelt percussie en pauken.


Omdat de Oude Jeroenskerk niet supergroot is, is er maar een beperkt aantal plaatsen. In de voorverkoop (via koorleden of via www.hugovandermeij.nl) kosten de kaarten voor volwassenen 10 euro. Kinderen t/m. 12 jaar betalen dan 5 euro. Aan de deur kosten de kaarten 2,50 meer. Het is aan te raden, te reserveren vanwege de verwachte drukte en de beperkte plaatsen.

Hartelijk welkom in de Oude Jeroenskerk te Noordwijk, op 19 december om 20.00 uur. (Deur open om 19.30 uur). Parkeren kan men gratis achter de kerk.

Droom van kunstenaar Gerard Brouwer gaat in vervulling

Het beeld Maatjes wachtend op vervoer bij Steylaert. | Foto: PR

beeld n Het achthonderd kilo zware bronzen beeld Maatjes van Gerard Brouwer staat bij bronsgieter Hans Steylaert in Waardenburg te wachten op transport naar de Boulevard en op zijn onthulling op 14 december. Daarmee gaat de droom van de overleden kunstenaar in vervulling. Vanaf vrijdagmiddag 14 december kan iedereen het beeld ter hoogte van de Voorstraat bewonderen.

Steylaert verwacht dat het beeld Maatjes - bijna drie meter lang en 2,5 meter hoog - voor Katwijk een internationaal beeldmerk zal worden. "Dit wordt op de elektronische snelweg het grootste visitekaartje dat Katwijk zich kan denken", voorspelt hij. "Van dit beeld met op de achtergrond de wilde golven, de blauwe lucht en de ondergaande zon zullen miljoenen foto's de wereld overgaan. Het beeld lijkt weinig uitgewerkt, maar niets is minder waar. Gerard Brouwer heeft alles tot op de millimeter doordacht en uitgewerkt. Het lijkt grof, maar het is heel verfijnd. Gerard was een goeie, heel degelijke beeldend kunstenaar, die heel precies werkte."

Perfect model

Het is onmogelijk een beeld van deze omvang in één stuk te gieten. Maatjes is gemaakt in tien verticale segmenten die daarna onzichtbaar aan elkaar zijn gelast. Het beeld, dat in een aantal formaten is gemaakt, is op traditionele wijze vergroot.

"We zetten een kooi om het oorspronkelijke beeld en we bepalen allerlei meetpunten', vertelt Steylaert. "Daarna is het rekenwerk. Vervolgens zetten we het beeld uit in foamplaten. Gerard heeft hiervoor op voorhand een perfect model gemaakt. Als dat niet was gebeurd, was het moeilijk geworden het tot stand te brengen. Met hulp van de kunstenaar Dick Aerts is het vergrootte beeld nu bloedstollend mooi geworden."

Eerste plaats Kitakyushu-cup

Arie en zijn ploegmaats gaven een clinic op een Japanse school. | Foto: PR

Arie Twigt is een 18-jarige rolstoelbasketbalspeler uit Katwijk en woont op Papendal. Op het sportcomplex van Papendal traint Arie wekelijks met het Nederlands Team en in het weekend speelt de basketballer wedstrijden voor Only Friends uit Amsterdam. In deze blogpost vertelt Arie over zijn avonturen op Papendal en daarbuiten! Zijn belevingen schrijft hij op voor de Dirk Kuyt Foundation, zij ondersteunen hem in zijn weg naar de Paralympische Spelen in 2020.

'Hallo allemaal! Afgelopen week ben ik terug gekomen uit Japan. Ik heb daar (net als vorig jaar) samen met een jonge selectie van het Nederlands herenteam meegespeeld met de Kitakyushu-cup. Dit is een toernooi waar jonge spelers de kans krijgen om zich te laten zien, van de 12 spelers mogen er maar drie boven de 23 jaar zijn, ons gemiddelde was 20,3. Wij waren dan ook het jongste team.

Het leuke van dat toernooi is dat je niet alleen wedstrijden speelt, maar ook een clinic geeft op een basisschool, dus gingen wij woensdagochtend naar een Japanse school. De mensen daar waren heel vriendelijk en wij voelden ons gelijk welkom. Toen wij binnen kwamen speelden de kinderen het Nederlandse volkslied op een blokfluit, dit was best bijzonder. Daarna hebben wij een clinic gegeven, wij zagen aan de kinderen dat zij het heel leuk vonden, maar eerlijk gezegd vonden wij het ook leuk om te doen! Het was mooi om te zien hoe enthousiast de kinderen waren en hoe goed alles was georganiseerd. Na de clinic zijn wij met de taxi naar de sporthal gegaan en hebben wij getraind, want de volgende dag hadden wij een oefenwedstrijd tegen Kanto (Japanse club). Deze wedstrijd hebben wij met 1 punt verschil gewonnen.
Vrijdag startte de Kitakyushu-cup, de eerste wedstrijd speelden wij tegen Thailand en eerlijk gezegd wisten wij niet wat wij konden verwachten. Deze wedstrijd hebben wij goed gespeeld en ruim gewonnen. Zaterdag speelden wij tegen Japan, dit is een heel snel team. Deze wedstrijd ging niet zo makkelijk, maar wisten wij toch te winnen. De laatste dag speelden wij de eerste wedstrijd tegen Canada, dit ging niet goed, wij zaten niet lekker in de wedstrijd en waren niet scherp genoeg, daardoor hebben wij verloren. Gelukkig hadden wij de eerste twee wedstrijden wel gewonnen, dus gingen wij toch door naar de finale! Wij kregen een revanche tegen Canada. Wat een wedstrijd was dat… tijdens de rust stonden we 9-21 achter, daarna werd het zelfs 9-28. Dit ging echt niet goed, maar gelukkig konden wij ons nog op tijd herpakken en kwamen wij terug met een 21-0 run, dus stond het 30-28. Dus zo zie je maar, geef nooit op! Wij hebben de wedstrijd gewonnen met 39-32, dus zijn wij eerste geworden!'

Warm Winterfair

Ichthuskerk n Op vrijdag 7 december is er in de Ichthuskerk, Nachtegaallaan 7, een Warm Winterfair.

Warme ontmoetingen en gezellig samenzijn staan centraal in een sfeervolle ruimte waar men kan genieten van koffie, thee met wat lekkers. Er zullen diverse kramen zijn met mooie kerststukken, lifestyle en decoratie. De verkoop van bakmixen, koek en snoep. Buiten in tent worden weer heerlijke winterse lekkernijen gemaakt. De mannenzanggroep Sion zal mooie liederen zingen in de kerk.
Een ieder is welkom van 16.00 tot 19.00 uur in de Ichthuskerk.

Koffieochtend

Andreas n In het Kerkhaventje is op dinsdag 11 december een advent-koffieochtend.

Inloop met koffie/thee vanaf 9.15 uur. Het programma start om 9.30 uur en duurt tot 11.30 uur. In het eerste gedeelte wordt begonnen we met gebed en schriftlezing en is er samenzang met mooie adventsliederen. Ook worden er gedichten voorgedragen. Na de pauze worden er kerststukje gemaakt. De kosten bedragen 5 euro.

Gezinsdienst

Ontmoetingskerk n Op zondag 16 december 10.00 uur is het weer zover: een gezinsdienst in de Ontmoetingskerk.

Jong en oud zijn welkom in deze dienst waarin ds. de Groot zal voorgaan en waaraan het koor DVoted haar medewerking zal verlenen. Kinderen van de kinderkerk zullen het bijbelgedeelte Lucas 1:39-56 voorlezen.

Het thema van de dienst is "Maria bij Elisabeth". Bij het verlaten van de kerk zullen de kinderen een aardigheidje krijgen.

Opgejut

Ballonnen kunnen de dood betekenen voor zee- en andere vogels. | Foto: Gieny van Asten-Westra

dodelijk n Een ballonnetje oplaten? Leuk! Ja, maar dan wel vasthouden aan het touwtje, want als dat ballonnetje kapot gaat en in natuurgebieden terecht komt kan het dodelijk zijn voor dieren. Vogels en zeedieren kunnen verstrikken in de touwtjes of stikken in de ballonresten omdat ze dit aanzien als voedsel. Kijk maar eens hoe verstrikt dit ballonnetje zit in het zeewier! Je moet er toch niet aan denken dat hier een (zee)vogel in zit?

Geflatteerde zege op Barendrecht

Voetbal n Op de eigen Krom leek het lange tijd op een 1-0 overwinning uit te lopen. Drie goals in het laatste kwartier bezorgden de Katwijkers echter een geflatteerde 4-0 winst.

Heel vroeg kwamen de Katwijkers al op voorsprong. Uit een voorzet van Marciano Mengerink kopte Steven Sanchez Angulo de openingstreffer achter de Barendrechtse keeper. "Wel lachen," grijnsde de spits na afloop, "Ik scoor bijna nooit met het hoofd." Het was bovendien zijn eerste treffer dit seizoen en leek de aanzet tot een makkelijke middag voorde oranjehemden. Dat viel nog niet helemaal mee.

Het waren de Barendrechters met het beste van het spel, tegenover de slordig spelende Katwijkers. "We hadden verwacht dat ze in zouden zakken," stelde Man of the Match Sanchez Angulo na afloop, "Maar ze zetten best hoog druk, waardoor we te snel de lange bal kozen." Het bleek voor de roodbroeken echter niet mogelijk om er van te profiteren. De grootste kans volgde uit een slappe terugspeelbal van Joey Jongman, maar Bas Mourits wist niet te profiteren. Aande andere kant moest Van der ploeg eerder handelend optreden bij kansen voor Norair Mamedov en Sanchez Angulo

Nadat kort na rust Dalbaghian nog een laatste plaagstoot gaf, maar net voorlangs schoot, was het gedaan met de dadenkracht van de Barendrechters en leek de wedstrijd op 1-0 dood te bloeden. Dat was buiten het Katwijks speelkwartiertje gerekend. Mamedov stelde een kwartier voor tijd Mengerink in staat om de score te verdubbelen en daarmee de laatste ambitie van Barendrecht de nek om te draaien. Goals van Sanchez en nogmaals Mengerink maakten het vervolgens af op een geflatteerde 4-0 winst.

Balen voor trainer Van den Dussen, die zijn ploeg fabelachtig had zien acteren. Dat is wellicht iets te veel van het goede, al verdiende de durf om in zijn situatie aanvallend aan te treden zeker lof. Lof die teleurgesteld werd weggewuifd door Van der Dussen, al zal hij toch zeker ook hebben geconstateerd, na een nachtje slapen - dat het elftal van de Barendrechters in vrijwel elke linie tekort kwam.

Hoe dan ook, lachende gezichten op De Krom, waar ze de concurrenten - in de achtervolging op AFC, IJsselmeervogels en Jong Sparta - punten zagen morsen, waardoor nu een gedeelde tweede plaats wordt bezet op de ranglijst. De komende twee weken wacht de Katwijkers nog 2 duels. Volgende week thuis tegen Almere City om een week later aan te treden in Amsterdam tegen koploper AFC.

Rijnvogels verslikt zich in Jong FC Den Bosch

Dirk Jan van den Oever wordt door een Bossche verdediger onderuit gehaald. | Foto: PR

Voetbal n Een wedstrijd met twee gezichten. Dit statement kan ook voor de ontmoeting tussen FC Rijnvogels en Jong FC Den Bosch uit de la worden gehaald. Voor de rust een overwegend dominerende thuisclub en een vrijwel onzichtbare tegenstander. In het tweede bedrijf een opvallend beter acterend Jong FC Den Bosch. De 63e minuut was echter een cruciaal moment in het duel. Dirk Jan van den Oever – eindelijk in de basis na een lange blessure - raakte de paal en in plaats van 2-0 werd het na een razendsnelle uitval kreeg 1-1. Effectief dus en hiermee kantelde het duel in het voordeel van de Bosschenaren die nu wel hun klasse toonden.

Trainer Jimmy Simons had voor een opstelling gekozen zonder een echte rechterspits. Aanvankelijk leek dit een juiste tactische zet maar de snelle openingstreffer in de derde minuut werd op links door Jaap van Duijn voorbereid. Zijn lage assist werd niet goed door de defensie verwerkt en Jesse Driebergen schoof beheerst de 1-0 langs doelman Bram Kaarsgaren. De vroege treffer was een opmaat voor de thuisclub om vanaf dat moment de regie over het duel te voeren. De bal werd in hoog tempo rond gespeeld en het resulteerde in een aantal gevaarlijke situaties voor het hok van de Bossche sluitpost maar de tweede treffer om de marge te verruimen bleef echter uit. De gasten stelden hier een aantal lange ballen tegenover die of een makkie voor de vogeldefensie waren of in buitenspel verzandden. De gasteren verzuimden om het goede spel met meer rendement te verzilveren. Ruststand derhalve 1-0.

Na de thee direct een dreigende tegenstander dia via de lat een gelijkmaker teloor zagen gaan. Aan de overzijde was het aluminium hun welgezind toen de inzet van Dirk Jan van den Oever de 2-0 in de weg stond en de daaruit volgende tegenstoot wel een gelijkmaker opleverde. Gezien het spelbeeld op dat moment ook terecht. Even slikken voor de vogels en op weer zoek naar een voorsprong. Deze bleef uit omdat een vrije trap van Jaap van Duijn rakelings over de kruising zeilde. Het werd een duel dat nog alle kanten uit kon maar de jongelingen uit Noord Brabant bleven met hun snelheid en directer spel uitermate gevaarlijk. Dhoraso Moreo Klas profiteerde van zo'n rappe uitval en liet Verkerk kansloos, 1-2. De strijd was nog niet gestreden en een vrije trap van Jaap van Duijn trof wederom net geen doel. Ook een kopbal van Reno van Heiningen na een vrije trap van diezelfde Van Duijn ging rakelings naast. Ted de Man trof de lat. Een alles of niets offensief waarin Arie de Vreugd als stormram naar de frontlinie werd gedirigeerd leverde niets op nadat de bezoekers weer van de ruime hadden geprofiteerd (1-3). De treffer van Omar Boulamhayam gooide het duel in het slot, het aandringen van de vogels ten spijt. De yongsters uit Den Bosch speelden een slimme en effectieve wedstrijd.


Angst voor verlies overheerst in derby

Een luchtduel tussen Chima Bosman en Brayen Brocker van Noordwijk. | Foto: OrangePictures

voetbal n Eindelijk weer een derby, en nog wel een wedstrijd waar wat op het spel stond. Lijstaanvoerder V.v. Noordwijk ontving op de Duinwetering naaste concurrent Quick Boys. Wie zou zich na deze wedstrijd de koploper mogen noemen? Noordwijk kwam op voorsprong maar moest al snel weer Quick Boys naast zich dulden. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd onbeslist.

Voor beide tegenstanders waren de belangen groot. Beiden hadden tot dusverre geen wedstrijden verloren en wilden die status handhaven. Daarom namen beide tegenstanders ruimschoots de tijd om elkaar af te tasten. Pas na bijna tien minuten spelen was het eerste wapenfeit van de wedstrijd waar te nemen toen Jesse van Nieuwkerk een hoekschop afdwong die zonder gevolgen bleef maar waarbij doelman Rondeltap geblesseerd raakte. Na een behandeling kon hij de wedstrijd vervolgen om aan het einde van de wedstrijd tot man van de wedstrijd te worden uitgeroepen.

Na een kwartier spelen liet ook Noordwijk zich gelden. Nick van Staveren testte van afstand doelman Paul van der Helm die er met de nodige moeite in slaagde zijn doel schoon te houden. vv Noordwijk trok meer en meer het initiatief naar zich toe en was op zoek naar de voorsprong. Tjeerd Westdijk leek voor de thuisploeg gevaarlijk te worden naar kon niet profiteren, daarna kwam bij een aanval van V.v. Noordwijk de bal in de voeten van Sander Bosma. Hij zag zijn doelpoging over het doel verdwijnen.

Noordwijk bleef aandringen maar slaagde er niet het doel te vinden. Quick Boys kwam in de problemen bij een vrije schop van Martijn le Conge, al de score bleef nog uit. Met nog tien minuten te spelen kwam Quick Boys op achterstand. Nick van Staveren kreeg alle ruimte om op te stomen richting het doel van Paul van der Helm om vervolgens snoeihard uit te halen en Van der Helm kansloos te laten. Eindelijk was vv Noordwijk op voorsprong gekomen. Die voorsprong smaakte naar meer. V.v. Noordwijk bleef aandringen, met de rust in zicht leek Emiel Wendt de voorsprong verder uit te bouwen. Wendt kwam niet tot scoren. Dat gebeurde plotseling wel aan de andere kant van het veld. Quick Boys was daar al lang niet gevaarlijk geweest. Via Joey Ravensbergen en Kay Tejan kwam de bal in de voeten van Dennis Kaars die vervolgens doelman Rondeltap kansloos liet.

Beide tegenstanders openden de tweede helft weer met afwachtend spel. Na een paar minuten leek Tjeerd Westdijk gevaarlijk te worden, hij moest zijn meerdere in doelman Van der Helm erkennen al raakte de laatste hierbij wel geblesseerd. Na te zijn opgelapt kon hij de wedstrijd weer vervolgen. In dezelfde wedstrijdfase probeerde Jeffrey Ket het aan de andere kant van het veld van afstand. Dat schot belandde naast het doel. Vervolgens namen beide tegenstanders weer alle tijd om elkaar af te tasten zonder tot doelkansen te komen.
Toch leek Quick Boys meer en meer het initiatief naar zich toe te trekken. Met nog een kwartier op de klok wisten de blauwwitten eindelijk een hoekschop af te dwingen, die bleef gevolgen. Daarna leek Dennis Kaars zijn team om voorsprong te zetten, doelman Rondeltap wist met de voet alsnog schade voor zijn team te voorkomen. Vlak daarna leek vv Noordwijk weer het onderspit te delven. Nu na een aanval opgezet door invaller Marc de Kruijs en Dennis Kaars. Raymond Baten kreeg de bal op presenteerblad aangeboden maar produceerde een slap schot, weer bleef de score uit.
Ook aan de andere kant van het veld van het veld waren er kansen. Emiel Wendt zal zich nog achter zijn oren krabben bij het missen van de opgelegde kans toen hij alleen voor doelman Van der Helm verscheen maar niet wist te profiteren.
Naarmate de wedstrijd verder verliep kwam Noordwijk steeds vaker in de problemen. Het dominante Noordwijk van de eerste helft was niet meer te bekennen. Uit een hoekschop produceerde Jeffrey Ket een te slap schot waardoor de score weer niet wijzigde. Dennis Kaars zag nog een doelpoging gekeerd worden. Door een tweede gele kaart van Sander Bosma moest Noordwijk de wedstrijd met tien man vervolgen.

In de extra tijd leek Kelvin Maynard het winnende doelpunt op zijn slof te hebben, Maynard liftte de bal over het doel. Daarna leek invaller Denzel James nog kansrijk te worden, James kon niet profiteren waardoor de wedstrijd in een 1- 1 gelijkspel eindigde. Een uitslag waarmee beide tegenstanders wel vrede mee hadden.

Woensdag 5 december

• 's Middags jeugdactiviteit in de Hoofdbieb, Schelpendam 1.

Vrijdag 7 december

10.00-12.00 uur: Train je brain in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1.
20.15 uur: Adventsconcert en volkskerstzang in de Vredeskerk, Baljuwplein 1. Entree gratis.
20.30-01.00 uur: Gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Toegang gratis.
21.00 uur: Quiz in De Schuit, Voorstraat 59. Inschrijven kost vanaf € 10,00 per team.

Zaterdag 8 december

10.00-12.00 uur: Kinderworkshop Kerstkaarten maken in het Katwijks Museum, Meedoen kost € 3,50.

Zondag 9 december

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

Maandag 10 december

20.00 uur: Première voorstelling Ton Hetebrij in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Entree € 6,00 (Voor leden).

Woensdag 12 december

• 's Middags jeugdactiviteit in de Hoofdbieb, Schelpendam 1.

Donderdag 13 december

20.00-22.00 uur: Start tafeltenniscompetitie bij Tafeltennisvereniging Rijnsoever, De Krom 75. Meedoen kost € 5,00 per team.

Vrijdag 14 december

10.00-12.00 uur: Train je brain in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1.
19.00-22.30 uur: Wijnproeverij bij Zee en Duin, Boulevard 5. Meedoen kost € 15,00. Inschrijven via katwijkevents@gmail.com
20.30-01.00 uur: Gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Toegang gratis.

Zondag 16 december

• Irish Sessions in Hotel Zee en Duin, Boulevard 5.
10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

Woensdag 19 december

• 's Middags jeugdactiviteit in de Hoofdbieb, Schelpendam 1.

Donderdag 20 december

• Whiskeyproeverij in Hotel Zee en Duin, Boulevard 5. Meedoen kost € 30,00.

Vrijdag 21 december

• Whiskeyproeverij in Hotel Zee en Duin, Boulevard 5. Meedoen kost € 30,00.
10.00-12.00 uur: Train je brain in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1.
20.30-01.00 uur: Gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Toegang gratis.

Zondag 23 december

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

Woensdag 26 december

19.30 uur: Kerstconcert in de Nieuwe Kerk, Voorstraat 79, met organist Minne Veldman. Entree € 10,00.

12.00 uur: RTV Sport; Katwijkers op walvisvaart; RTV Magazine; 18.00 uur: RTV Sport; Katwijkers op walvisvaart; RTV Magazine; 21.30 uur: RTV Sport; Katwijkers op walvisvaart; RTV Magazine.

Woensdag 5 december
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Non-stop muziek;


Donderdag 6 december
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;


Vrijdag 7 december
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;


Zaterdag 8 december
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 19.00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 Op De Hollandse Toere, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Coby Boere; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;


Zondag 9 december
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 09.30 uur een kerkdienst Protestante Gemeente Rijnsburg (Immanuëlkerk); 11.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel: 071-4013551; 13.00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14.00 Spelenderwijs, muziek die u kent of zou kunnen kennen, Co Snel; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Katwijk; 18.30 uur Kerkdienst Hervormde Gemeente Katwijk aan den Rijn; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische Maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;


Maandag 10 december
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, Hans Pley; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;


Dinsdag 11 december
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Non-stop


Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws.

Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin.

Frequenties:

RADIO: Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142.
TELEVISIE: Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131.

AGENDA AOBK

Alle activiteiten vinden plaats in het Dienstencentrum de Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62. Alle dagen zijn er diverse activiteiten en is er vrije inloop. Koffie of thee à € 0,50. www.aobk.nl

Woensdag 5 december

09:30-11:30 uur: fietsen
10.00-14.00 uur: koffie +
10.00-12.00 uur: koffie inn
13.30 uur: Biljartcompetitie
14.00 uur: vrij klaverjassen
14.00 uur: Meer bewegen voor ouderen
19.00-21.30 uur: Vrij biljarten

Donderdag 6 december

10.00-12.00 uur: Crea-ochtend
14.00 uur: Jokeren en klaverjassen
        

Vrijdag 7 december

08.00-10:00 uur: Bloedprikken

Maandag 10 december

10.00-14.00 uur: Koek&Soepie
13.30 uur: Onderl. comp. biljarten
13.30-16.30 uur: Schilderen
14.00 uur: vrij klaverjassen

Dinsdag 11 december

09:00-12:30 uur: Rabobank
10.00 uur. De Vierboet
10.00 uur. Computerinfo
10.00-14.00 uur: koffie +
13.30 uur: Biljartcompetitie
14.00-17.00 uur: Damessoos
15.00-17.00 uur: Ouderenspreekuur
19.00 uur: IOV

Elke dag is er vrij biljarten tenzij
de agenda anders aangeeft.
Niet-leden betalen bij deelname
een kleine bijdrage voor het
gelijkheidsbeginsel. Gratis
lidmaatschap tot 31 december.

AGENDA KAT-RIJN

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, L. de Colignylaan 7. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen van 55 jaar en ouder. www.Kat-rijn.nl

Woensdag 5 december
09.30-11.30 uur: schilderen
14.00-15.30 uur: Line-dance

Donderdag 6 december
09.15-10.15 uur: Yoga
10.30-11.30 uur: Yoga
14.00-16.30 uur: Klaverjassen/Jokeren

Vrijdag 7 december
09.30-11.30 uur: schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Maandag 10 december
09.15-10.15 uur: Yoga
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Dinsdag 11 december
10.00-11.30 uur: Line-dance
13.30-14.40 uur: Mannenzang
14.00-14.45 uur: Bewegen v. Ouderen
15.00-16.00 uur: Dameszang