Katwijk Speciaal

15 januari 2019

Katwijk Speciaal 15 januari 2019


Eerste duurzame festival

| Foto: Piet van Kampen

duurzaam n Ton Frissen, de drijvende kracht achter Haringrock, durft zijn nek uit te steken. De editie van de komende zomer moet duurzaam worden. Weg met alle plastic en zo min mogelijk onnodige energie verspillen. Samen met enkele partners wil hij dit gaan realiseren.

Door Piet van Kampen

Haringrock hoeft niet gepromoot te worden. Het trekt al jarenlang duizenden bezoekers. 'Het is dan ook zeker niet de bedoeling om de kaartverkoop te stimuleren want het Festival is gratis', benadrukt Frissen met een knipoog.

De man die het grootste deel van het jaar in verband met zijn beroep betrokken is bij de zee en de visserij ziet het breder. 'Met ons Festival wil ik de mensen meetrekken in de bewustwording van het milieu. Plastic glazen worden vervangen door mooie 'glazen van milieuvriendelijk materiaal voorzien van een logo. De bezoekers kunnen zo'n glas kopen en meenemen als collector's item of na afloop in een speciale container stoppen. Of natuurlijk volgend jaar voor hergebruik mee nemen. De opbrengst van de 'glazen' die meegenomen worden komt ten goede van de organisatie', licht de initiatiefnemer van 'Haringrock Duurzaam' toe. Samen met de partners van 20Duurzaam20, de Rabobank en de ondernemers wil hij zijn plan realiseren. De leveranciers zullen milieuvriendelijke spullen moeten aanleveren. 'Geen mayonaise in plastic zakjes, maar gewoon uit de pomp op de toonbank. Geen plastic spatels maar houten'. Er zal ook zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van milieuvriendelijke energiebronnen voor licht en geluid. 'Duurzame energie past bij het beleid van de gemeente Katwijk', benadrukt de organisator.


Extraatje

Haringrock werd door het Eneco Luchterduinen Fonds genomineerd om in aanmerking te komen voor een publieksprijs. De inwoners van Katwijk, Noordwijk, Zandvoort en Bloemendaal kunnen binnenkort stemmen. Frissen hoopt veel stemmen te winnen en kans te maken op de prijs van € 22.000. Op 11 februari wordt de uitslag bekend. 'Hoe dan ook, met of zonder dit extraatje gaan we gewoon onze plannen uitvoeren', klinkt hij vastberaden. Haringrock moet het eerste duurzame Festival aan zee worden'.

Lezing in het Katwijks Museum

Dialoog n Op vrijdagmiddag 25 januari om 14.00 uur zal de Leidse kunstenaar Hans de Bruijn een lezing geven in het Katwijks Museum.

Deze lezing staat in het teken van de huidige tentoonstelling 'Een dialoog in verf' van de kunstenaars Hans de Bruijn en Daniel Tavenier. In een PowerPointpresentatie zal De Bruijn vertellen over zijn ontwikkeling als beeldend kunstenaar. Immers van jongs af aan wist hij dat hij kunstenaar wilde worden. In deze lezing vertelt hij over zijn jeugd en voorbeelden waarin o.a. Mesdag, Rothko en Casper David Friedrich in zijn jonge jaren een grote invloed hebben gehad op zijn eerste ontwikkelingen.

De lezing duurt ± 45 minuten. Voor het bijwonen van de lezing gelden de reguliere toegangsprijzen van het museum.

Pniël Dameskoor bij AOBK

Zangavond n Op donderdagavond 17 januari treedt het Pniël Dameskoor op in de Zwanenburg. Dit 48-jarig Koor staat onder leiding van dirigente Ellen de Jong, de organist is Ronald van Delft. De bezoekers worden bij de hand genomen tijdens de samenzang. De aanvang is om 19.30 uur. De toegang, koffie of thee zijn gratis.

Zingend geloven

Ichthus n Op woensdagavond 23 januari is er in de grote zaal van de Ichthuskerk weer 'Zingend geloven'. Er is samenzang van bekende geestelijke liederen uit o.a. de bundels van Joh. de Heer en Opwekking. Iedereen is van harte welkom. De avond begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 21.45 uur. Thema's zijn, voor de pauze, 'Sta op' en na de pauze 'Kijken naar de toekomst'.

Column n Op naar Tokio

Quick Boys begint nieuwe jaar met winst

De winnaars van de Meerburgprijzen waren erg ingenomen met de bedragen. | Foto: PvK

Meerburgprijzen maken veel mensen blij

Vrijdag Warm Winter Fest

De Aardbeienboer heeft nu ook een mooie Groenteschuur

V.l.n.r. Nadja Zwaan, Jeroen Haasbroek, Heleen Rijsdam en Kees Maagdelijn. | Foto: Piet van Kampen

n Geheel nieuwe uitstraling in pand aan de Koninginneweg

opening n Sinds november van vorig jaar is Jeroen Haasbroek de nieuwe eigenaar van de Aardappelen, groente- en fruitwinkel aan de Koninginneweg waar voorheen A. Snijer (Aam voor bekenden) zijn toko runde. Na een grondige verbouwing ontstond er een geheel nieuwe winkel met een rustieke uitstraling. De keuze voor de naam 'Groenteschuur' is dan ook welbewust gemaakt.

Door Piet van Kampen

De Katwijkse consument en zeker ook de vele toeristen die er komen zijn Haasbroek niet onbekend. Andersom ook niet want velen kochten bij de 'Aardbeienboer' op de hoek van de Princestraat/Voorstraat al meningmaal hun producten - met name zacht fruit - op dit vertrouwde stekkie. Naast deze vaste plek heeft de ondernemer ook nog standplaatsen op diverse markten in de regio.


Haasbroek voelde zich als een vis in het water. Over een winkel had hij nog nimmer een moment nagedacht. Totdat Amerik Snijer aan de bel trok of hij interesse in zijn winkel had. 'Dat is niks voor mij' was de eerste gedachte van Haasbroek. Enfin, na wat bellen heen en weer nam de 'Aardbeienboer' toch het besluit om de zaak over te nemen en zijn eigen echte winkel te beginnen.

Een rigoureuze verbouwing volgde met als resultaat dat er nu een op en top winkel is gerealiseerd in een speciale stijl die Haasbroek voor ogen had. 'Het pand was verouderd dus ging ik er gelijk mee aan de bak. Door het gebruik te maken van steigerhout wilde ik een bepaalde sfeer creëren' licht de ondernemer toe. Veel positieve reacties niet alleen in de winkel maar ook op facebook bevestigden dat er een goede keuze was gemaakt.


Kwaliteit

Haasbroek heeft een neusje voor kwaliteit. 'Door prima kwaliteit te leveren wil ik onderscheidend zijn' is het motto van de vakman.

'Veel producten proef ik eerst want elke mandarijn en aardbei is anders'. Dat de specialist er samen met zijn medewerkers, Heleen Rijsdam, Leanne Duijndam, Nadja Zwaan en Kees Maagdelijn er een succes van wil maken staat als een paal boven water.

Huwelijksmijlpaal voor Wim en Corrie

Wim en Corrie van Vliet vierden hun diamanten huwelijksfeest. | Foto: Piet van Kampen

zestig n Dat Rijnsburg en Katwijk en met name een Rijnsburger met een Katwijkse heel goed samen kunnen gaan, hebben de geboren Rijnsburger Wim van Vliet en zij Katwijkse echtgenote Corrie van Vliet-Aandewiel bewezen. Op 6 januari herdacht het echtpaar de dag waarop zij zestig jaar geleden elkaar de trouw voor het leven beloofden.

Door Piet van Kampen

'Ik hoefde geen Rijnsburger', sprak Corrie tijdens de terugblik op hun leven. Haar vooroordeel op jeugdige leeftijd bleek ongegrond want toen zij in de Nieuwe Kroon op de Boulevard aan de koffie zat was haar toekomstige liefde daar ook. Er volgde een schot in de roos door Cupido en de relatie leidde hen naar de zesde januari 1959, de dag waarop zij elkaar de ringen omschoven. De Nieuwe Kroon bestaat al lang niet meer maar de kroon op hun huwelijk glanst nog steeds. Wim en Corrie werden de gelukkige ouders van een dochter en grootouders van drie kleinkinderen.


Katwijkse gebleven

Het jonge paar betrok na een jaartje inwoning hun eerste huis in de Piet Heinstraat. Later werd het de Burgemeester Meijboomstraat en voor een langere periode de Kanaalstraat. Ondanks dat zij inwoonster van Rijnsburg was is Corrie in haar hart altijd Katwijkse gebleven. Manlief verdiende de kost als onderhoudsmonteur bij Grimbergen-Noordermeer 'want een Rijnsburger kan niet vissen', zegt Corrie met een schalkse glimlach.

Dat bleek wel nadat Wim later toch drie jaar op een hektrawler doorbracht. 'Nee, varen dat is niks voor mij', bekent hij openhartig. Eenmaal weer aan de wal werd hij hoofd technische dienst bij zwembad Het Waterbos in zijn woonplaats. Samen genoten zij van vakanties in Turkije, Portugal en Italië en hadden een gezamenlijke hobby: vliegtuigspotten bij Schiphol. Iets dat zij tot voor kort nog deden. Wim wierp in zijn vrije tijd ook graag een hengeltje uit en Corrie legde graag een puzzeltje of ging samen met manlief oppassen.

Sinds drie jaar woont het paar weer in Katwijk in een leuk appartement aan de Parklaan. Ze zijn aan elkaar gewaagd. Dit wordt bevestigd door de uitspraak van de bruid: 'Ik heb een makkelijke man' waarop Wim antwoordt: 'zij is niet echt lastig maar volgzaam'. Dat is dus hun simpele recept voor een lang huwelijk.

Postzegelbeurs

Wiek n Op zaterdag 19 januari houdt postzegelvereniging Katwijk-Rijnsburg haar eerste postzegelbeurs van 2019 in wijkgebouw 'De Wiek', Fresiastraat 19.

Zoals gebruikelijk is er volop gelegenheid zegels te ruilen, ook zijn er enkele handelaren aanwezig, waaronder één met ansichtkaarten en scheepsfoto's. Tevens kan men de stuiverboeken van de vereniging bekijken. Heeft u nog een oude verzameling in de kast liggen en wilt u weten of dat iets waard is? Kom langs en laat een deskundig lid van onze vereniging ernaar kijken. De zaal is geopend van 's ochtends tien tot 's middags half drie.

Stilte-uren in Soefitempel

Soefi n In het hart van veel mensen leeft het constante verlangen om iets van hun oorsprong te vinden, om iets te ervaren dat meer is dan wat we in het dagelijks leven meemaken.

We zijn vaak aan het rennen, van de ene afspraak naar de andere, van het ene virtuele contact naar zoveel mogelijk andere. Wanneer de balans tussen activiteit en rust zoek is, gaan we het moeilijk krijgen. Stilte is een absolute noodzaak, en hoe drukker we het hebben, des te meer hebben we stilte nodig. Soefi centrum Katwijk organiseert in de tempel eenmaal per maand een stilte-uur, waar ieder die wil aan kan deelnemen.
Data: de vrijdagen 18 januari, 15 februari, 15 maart, 19 april, 17 mei en 21 juni van 12.00 tot 13.00 uur.
De Stilte-uren kunnen afzonderlijk worden bijgewoond. Aanmelding is niet nodig. Een vrijwillige bijdrage is welkom. www.soefitempel.nl

Meet & greet met Daniël Tavenier

Kunstschilder Daniël Tavenier zoekt Jeroen. | Foto: pr Foto: pr

workshop n Op zaterdag 26 januari houdt de Commissie Educatie van het Katwijks Museum een jeugdactiviteit van 10.00 tot 12.00 uur voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Exposant Daniël Tavenier neemt nu ook de kinderen mee op reis. Geïnspireerd door het idee van zijn eigen reisboek vol tekeningen en handgeschreven teksten, gaan nu de kinderen een miniboekje maken met een reistekening en kleine reisbeschrijving van de mooiste plek waar ze ooit zijn geweest. We gebruiken prachtige materialen en iedereen gaat met iets bijzonders naar huis.

Voor drinken en iets lekkers wordt gezorgd. De toegang is € 3,50. Om teleurstellingen te voorkomen is het noodzakelijk vooraf te reserveren bij Jeannette de la Parra via educatiekatwijksmuseum@gmail.com

De volgende jeugdactiviteit is op 16 februari met de Workshop 'Droomhuis'.

Zorgen om voortgang transport HOE

hulptransport n Dankbaar kijkt de Stichting HOE terug op het jaar 2018, waarin ze 3 transporten naar Roemenië kon verzorgen. De kosten van deze transporten werden mede gesponsord door bedrijven en vele giften van particulieren.

Al deze gevers wil het bestuur via deze weg nog eens extra bedanken voor hun financiële steun. In 2019 hoopt men weer een drietal transporten te kunnen realiseren, want hulp aan de arme Roemeense bevolking is nog steeds hard nodig. Aan de aanvoer van goederen zal het niet liggen, want iedere week worden volop zakken met kleding en andere hulp aangeleverd. Deze kleding moet dan nog wel getransporteerd worden naar Roemenië. Dat kan alleen maar als ook iedereen daarmee helpt.
HOE vraagt daarom aan iedereen die kleding of andere spullen komt brengen bij het inzamelpunt aan de J. van der Vegtstraat 1 om een kleine bijdrage voor het transport in de ton te doen. Met vele kleine bijdragen kunnen we deze transporten wel worden bekostigd.

Blijken van waardering tijdens Nieuwjaarsreceptie

Erepenningen waren er voor Teuntje van Delft, IJsclub Voorwaarts en Valkenburgse IJsclub. | Foto: Piet van Kampen

nieuwjaar n Ook tijdens de Nieuwjaarsreceptie op 7 januari vielen in de toespraak van burgemeester Cornelis Visser de woorden 'Typisch Katwijk'. Het EO-programma heeft destijds vele tongen in rep en roer gebracht en gonst dus nog zachtjes na. Er zijn echter andere zaken aan de orde in de gemeente die de aandacht verdienen. Zeker nu en in de nabije toekomst.

Door Piet van Kampen

De burgemeester hield de aanwezigen een spiegel voor met zaken uit het afgelopen jaar maar vooral ook waar nu aan gewerkt moet worden. 'Toen ik hier kwam viel me op dat de inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg minder met het verleden bezig zijn maar meer met de toekomst. Dat heeft wellicht met hun ondernemingsgeest te maken' in zijn visie. Vooruitkijken en durven investeren.

Het woord duurzaamheid viel met betrekking tot de bouw op locatie Valkenburg. De verhouding tussen de overheid en samenleving en een open bestuursstijl en samenwerking zijn sleutelwoorden. Wel de juiste sleutel zien te vinden. Over het rijke en actieve verenigingsleven en de tienduizenden vrijwilligers was de burgervader zeer positief.


Perspectief

Het gaat niet iedereen goed ook in Katwijk niet. Welk perspectief is er voor hen wiens situatie onzeker is? Geen banen voor laag opgeleiden, gevoelig voor alcohol- en drugsverslaving en schulden. 'Het vraagt extra begeleiding van overheid en samenleving om te voorkomen dat zij en toekomstige generaties buiten de boot vallen. De vraag die ik hier wil stellen: "Vormt de uitloop van het bakkie doen na de kerk een eerste kennismaking met alcohol voor teveel tieners? Ook is er in onze zorgzame samenleving eenzaamheid. Wel staat de gemeente sterk in de sociale structuur. Het is een geep uit zijn uitvoerige rede.


Erepenning

Positieve afsluiting van de bijeenkomst was de uitreiking van de Gemeentelijke Erepenning. Teuntje van Delft uit Rijnsburg viel deze waardering ten deel voor haar tomeloze inzet voor verenigingen en de cultuur van haar dorp. Voorzitter van het Genootschap Oud Rijnsburg, voorzitter van het comité Oranje Expo Rijnsburg, lid van de Open Monumentendag commissie en van Rijnsburg klassiek. De renovatie van het Mausoleum en vele andere activiteiten lagen ten grondslag aan deze beloning. Die was er ook voor IJsclub Voorwaarts vanwege haar 125-jarig bestaan en naast het in- en outdoor schaatsen het wielrennen en het skeeleren voor de leden.

Ook de Valkenburgse IJsclub Nooitgedacht viel de eer te beurt niet alleen vanwege het eveneens 125-jarig bestaan maar ook voor nevenactiviteiten voor haar leden.

Gratis workshop 'Veilig online bankieren' in de bibliotheek

bibliotheek n Bankieren via internet is in Nederland veilig. Toch is internetcriminaliteit een veelvoorkomend probleem, met name doordat steeds meer bankzaken en transacties online plaatsvinden. Wat kun je doen om veilig gebruik te maken van internetbankieren? En hoe voorkom je online fraude, diefstal van jouw financiële gegevens en andere vormen van internetcriminaliteit? De gemeente Katwijk, de SNS bank en Bibliotheek Katwijk hebben de handen ineen geslagen om een antwoord op deze vragen te geven en organiseren een gratis workshop 'Veilig online bankieren'.

In de gratis workshop 'Veilig online bankieren' die op maandag 28 januari van 9.30 tot 11.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever (Hoorneslaan 297) wordt gegeven, leer je wat je kunt doen om veilig te bankieren op internet en hoe je internetcriminelen te slim af bent. Volgens cijfers van het CBS waren in 2017 met name koop- en verkoopfraude en hacken veelvoorkomende cybercrimedelicten, maar ook skimming en phishing komen bijvoorbeeld geregeld voor in Nederland. De workshop is bedoeld voor iedereen die zich hiertegen wil weren.

Tijdens de interactieve workshop leer je hoe je internetcriminaliteit herkent aan de hand van concrete voorbeelden en scenario's uit de praktijk. Zo krijg je onder meer te zien hoe cybercriminelen proberen je digicode, pincode of andere inloggegevens te ontfutselen.

Het is niet altijd duidelijk of je te maken hebt met internetcriminelen. Zij kunnen zich namelijk voordoen als medewerker van een bank en om codes of persoonlijke informatie vragen. Welke gegevens kun je wel en niet delen en in welke situatie? En wanneer moet je een site, e-mail of ander bericht wantrouwen?
Tijdens de workshop is er ook iemand van de lokale politie aanwezig die vertelt wat je kunt doen als je onverhoopt toch bent gehackt.

Er kunnen 60 mensen meedoen aan deze workshop over veilig internetbankieren op maandagochtend 28 januari om 9.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever. De toegang is gratis maar je moet wel voor een toegangskaart zorgen. Deze zijn vanaf nu te verkrijgen in de bibliotheken in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 16 januari

09.00 uur: Damesgym

14.00 uur: Country Line Dans

19.00 uur: Modinettes HR

Donderdag 17 januari

10.00 uur: Soos kaarten

14.00 uur: Ouderensoos

20.00 uur: Jokeren

Vrijdag 18 januari

10.00 uur: Soos kaarten

19.30 uur: Darten

Zaterdag 19 januari

10.00 uur: Soos Kaarten
21.15 uur: Vrije Dansavond

Maandag 21 januari

19.00 uur: Biljarten

19.30 uur: Country Line Dans

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal, gymzaal van Lierestraat

Dinsdag 22 januari

19:45 uur: Bridge

20.00 uur: Sjoelen

De Coligny

Woensdag 16 januari

20.00 uur: zingen met de Voltreffers

Donderdag 17 januari

14.00 uur: Seniorensoos De Eendracht
20.00 uur: Linedance-lesavond. Zaal open vanaf 19.00 uur

Zaterdag 19 januari

14.00 uur: Kinderbingo
20.00 uur: Vrije country linedanceavond.

Maandag 21 januari
20.00 uur: Mozaieken

Dinsdag 22 januari

20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Noord-Noordoost

Woensdag 16 januari

09.30-10.30 uur: zumba

18.00 uur: Junioren, Senioren majoretten in Pieter Groen

18.30-20.00 uur: Bingo jeugd

Donderdag 17 januari

09.45-10.45 uur: Conditietraining
20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Vrijdag 18 januari

20.30 uur: Bingo

Zaterdag 19 januari

20.00 uur: Folk

Maandag 21 januari

14.00 uur: Dammen senioren 55+
17.30-18.30 uur: kl. Jeugd majorette
18.30-19.30 uur: gr. Jeugd majorette

Dinsdag 22 januari

10.00-12.00 uur: linedance
13.30-15.30 uur: linedance
18.30-20.00 uur: Jeugddammen
20.00 uur: Dammen

Koffieochtend

Maranatha n Alle vrouwen zijn welkom op de vrouwenochtend van wijkgemeente Maranatha op donderdag 24 januari. In het eerste gedeelte is er een inleiding met als thema 'Leven uit vergeving'. Na de pauze wordt er weer iets creatiefs gemaakt. Het programma duurt van 9.30 tot 11.30 uur. Er is oppas. De kosten zijn € 10,00. Opgeven t/m vrijdag 18 januari via vrouwenochtendmaranatha@hotmail.com of tel. 06-82820181 (19.00 - 21.00 uur).

Wijkavond met Jack Nugter

Andreas n Op donderdag 17 januari spreekt Jack Nugter over het thema 'De verbonden in de Bijbel'.

Het is een vijfdelige Bijbelstudieserie over de verschillende verbonden die in de Bijbel staan beschreven. Op deze avond zal hij spreken over het verbond met Mozes. Het beloofd weer een interessante en verrijkende avond te worden waarbij de Bijbel centraal staat. De Andreas-wijkavond wordt gehouden in het Kerkhaventje naast de Oude Kerk aan de Boulevard en begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Vergeet niet een Bijbel mee te nemen.

Vrouwencafé in de Schelp

gesprek n Op 16 januari wordt er een Vrouwencafé georganiseerd in buurtcentrum de Schelp. Doel van het vrouwencafé is het samenbrengen van vrouwen en onder het genot van een hapje en een drankje onderwerpen bespreken die vrouwen aangaan. Tijdens deze eerste ontmoeting willen we ook aandacht schenken aan de Internationale Vrouwendag die op 8 maart gehouden gaat worden.

Deze avond is bedoeld voor alle vrouwen, ongeacht leeftijd of afkomst. Het programma van het vrouwencafé start om 19.30 uur, waarbij wordt gepraat over actuele zaken aan de hand van stellingen. Vrouwen worden uitgedaagd een standpunt in te nemen, in de vorm van de spelvorm 'babbelbox'. Daarnaast kunnen vrouwen zich uitspreken over het thema van de Internationale Vrouwendag 2019; "Heldinnen", wie is jouw heldin? Geen zware discussie en moeilijke onderwerpen, maar gezellig met andere vrouwen in gesprek gaan en elkaar leren kennen.

Het Vrouwencafé vindt plaats in Buurtcentrum de Schelp, Suurmondstraat 1. Meer informatie bij Margriet Rous, tel. 8894461 of margrietrous@welzijnskwartier.nl

Filosofie

Cursus n Beslissen voor de ander op basis van je eigen goede inzichten. Dromen we hiervan of is het een nachtmerrie voor je medemens? Kunnen we zonder machtsverhoudingen; is er een houten en voelbare knuppel nodig, of zijn gevoelens van schuld en boete (een geweten) voldoende om een samenleving te laten voortbestaan? Wat zijn de ideeën over macht van de weldenkers, de filosofen? De cursus start donderdag 31 januari en bestaat uit 4 lessen. De cursusprijs is € 60,- Tijden: 19.30-21.30 uur. Inschrijven kan via www.kenokatwijk.nl of bij K&O Katwijk, Sluisweg 16.

Meerburgprijzen maken veel mensen blij

De winnaars van de Meerburgprijzen waren erg ingenomen met de bedragen. | Foto: Piet van Kampen

cultuurprijzen n Traditiegetrouw werden voorafgaand aan de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie de D.F.E. Meerburgprijzen uitgereikt. Uit de nalatenschap van reder Dirk Meerburg werd een fonds gesticht en het was ook nu weer aan kleindochter Marjolein om op 7 januari mensen, verenigingen en instellingen met een geldbedrag gelukkig te maken.

Door Piet van Kampen

Willem senior (oranje trui) en Willem junior. | Foto: Piet van Kampen

Marjolein Meerburg: 'De Meerburgprijzen zijn een manier om exposure te creëren voor de diverse initiatieven waar onze maatschappij baat bij heeft of waarbij de gemeente Katwijk bij een breder publiek bekend wordt. Het EO tv-programma 'Typisch Katwijk', waarmee Katwijk veel landelijke bekendheid kreeg en veel tongen heeft losgemaakt heeft mij aan het denken gezet over wat ik zelf typisch Katwijks vindt. Voor mij is dat de enorme gemeenschapszin en tomeloze inzet van Kattekers om zich in te zetten voor anderen, met oog voor geschiedenis en tradities. Met de Meerburgprijzen, ook typisch Katwijks, belonen we die inzet dan ook graag'.

Hiermee deed mevrouw Meerburg haarfijn uit de doeken wat de doelstelling van hun financiële donaties is.

Zeer divers

De giften werden als volgt verdeeld: Agnes Korebrits-van Egmond (Rijnsburg) ontving € 500 voor haar boek Rijnsburgse huisnamen en voetbalclub Quick Boys ontving € 1.000 voor het jubileumboek 100 jaar Quick Boys. Een cheque van € 800 was voor Piet Rovers voor zijn boek met geschiedenisverhalen over Katwijk en de Algemene Ouderenbond Katwijk ontving € 1.000 voor nieuwe zangbundels. De Vereniging Oud Valkenburg werd verrijkt met € 725 voor een kopie van de Peutingerkaart van de Limes.

Voor de stichting Open Tuinen Rijnsburg had het fonds € 1.500 uit de knip getrokken en voor de Chr. Muziekvereniging UNI had men een bedrag van € 1.000 over voor de aankoop van weerbestendige jacks voor buitenoptredens. Dat de stichting Cultuurpodium Kattekse Culturen een warm hart wordt toegedragen blijkt wel uit de gift van € 2.000 voor het Warm Winter Fest.

Alom blijde gezichten. Dat spreekt natuurlijk voor zich.

Nieuwe onderkomen voor ParketshopKatwijk

verhuisd n Vanuit het Noordeinde naar Tramstraat 16a is een klein stukje van amper 2 minuten lopen. Maar het verschil tussen de vestiging van ParketshopKatwijk aan het Noordeinde en het pand in de Tramstraat dat Willem de Vreugd aanstaande zaterdag 19 januari daar opent is qua ruimte een enorme grote stap vooruit.

Door Piet van Kampen

Ruim 19 jaar geleden begon De Vreugd als 'De rijdende Parket Boulevard'. Ja zo is het ooit begonnen vertelt de ondernemer die samen m zijn zoon Willem junior mede-eigenaar is van het bedrijf. De afgelopen zes jaar was ParketshopKatwijk gevestigd aan het Noordeinde wat op zich al een positieve ontwikkeling was want 'het was natuurlijk een prima locatie maar de ruimte was toch wat te beperkt om alles goed te kunnen showen' vertelt de ondernemer die een enthousiaste indruk maakt vanwege de aanstaande verhuizing. 'Het is nu helemaal een geweldige plek waar wij naar toe gaan en vooral de enorme uitbreiding in ruimte is heel belangrijk voor ons. We gaan van 80 vierkante meter naar 300 vierkante meter'. Uit zijn woorden blijkt dat het sluiten van de deur aan het Noordeinde dan ook geen emotioneel moment zal zijn.


Uitbreiding

Het gesprek voert naar de nieuwe zaak. 'Kijk hier kunnen wij onze spullen prima kwijt. Er komt uitbreiding in binnenzonwering en nieuw toegevoegd worden de schuifkastwanden die wij op maat kunnen leveren. Ook de boerenstaldeuren kunnen hier prima worden gepresenteerd. Bovendien nemen wij eiken tafels in onze collectie op die wij op elke maar kunnen gaan leveren' ontvouwt de trotse ondernemen enkele nieuwtjes. Het wordt dus méér dan een winkel waar alleen maar parket, laminaat en PVC vloeren in alle kleuren en dessins te koop zijn. Het bedrijf is tevens gespecialiseerd in restauratie en opschuren van bestaande vloeren. In deze krant staan de actiekortingen vanwege de opening van de nieuwe vestiging. www.parketshopkatwijk.nl

Tangoliederen in de Soefitempel

tango n Zaterdag 26 januari biedt K&O in de Soefitempel, Zuidduinseweg 5, een Muziektheater Tangoliederen met als titel 'De moed om te vertrekken'.

Kees Scholten (zang), Margreet Markerink (piano) en Emmy Storms (viool) spelen en zingen een programma over het immer actuele thema van het vertrek. Vurig en passioneel, maar ook met humor gebracht. Illusies, avontuur, liefde, mislukkingen en frustratie. En de heimwee naar dat wat achtergelaten wordt.
Het verhaal gaat over miljoenen Europeanen, die ruim honderd jaar geleden vertrokken naar de andere kant van de oceaan. Ze zochten hun heil aan de oevers van de Rio de la Plata. De confrontatie met de reeds aanwezige bevolking en cultuur leverde een nieuwe muziek en dansvorm op: de Tango.
Dit trio neemt u mee naar een wereld van havenkroegen, huurkazernes en bordelen en naar de ziel van mensen, die de moed hebben om te vertrekken. Zij doen dit door vertalingen te brengen van oude en nieuwe Argentijnse tangoliederen en met eigen composities van Margreet.
Kaarten à € 14,00 incl. consumptie zijn online te bestellen op www.kenokatwijk.nl, aan de zaal of bij het kantoor van K&O Katwijk aan de Sluisweg 16 en op tel. 4016400 (van ma. t/m vrij, tussen 9.00 en 13.00 uur). Aanvang 20.15 uur.

Paul van Hooff vertelt over 'Van hier tot Tokio op de motor'

Paul van Hooff komt in de bieb vertellen over zijn motoravontuur. | Foto: PR

Reislezing n Journalist, motorrijder, wereldreiziger en avonturier Paul van Hooff maakte een avontuurlijke motorrit van Nederland naar Japan. De avonturen die hij onderweg beleefde, heeft hij vastgelegd in het boek 'Van hier tot Tokio'. Maandag 21 januari komt hij om 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek vertellen wat hij allemaal heeft meegemaakt. Maak kennis met Paul van Hooff en zijn 42 jaar oude Moto Guzzi want die neemt hij mee naar de bieb in Katwijk.

Op de benzinetank van zijn Moto Guzzi V7 zet Graziano Rossi, de vader van de legendarische grand prix-coureur Valentino Rossi, drie handtekeningen. Paul van Hooff weet dan nog niet hoe hard hij deze zegen van de Godfather van de motorsport later nog nodig zal hebben.

De reis is op voorhand krankzinnig lang, de hindernissen onvoorspelbaar groot, en dan vertrekt hij ook nog eens in de winter, op zijn trouwe 'Guus' uit 1975.

Niets blijft de avonturier bespaard. Met huilende wolven op de achtergrond slaapt hij bij min twintig graden in zijn tentje in de Armeense bergen. Hij trekt een tijdje op met een Iraanse mensensmokkelaar, en ontwaakt in Wolgograd op de intensive care. Als hij in Siberië het leven redt van een zeventienjarige jongen, roepen de Russische media hem uit tot held. Maar telkens stapt hij weer in zijn zadel, en komt Tokio steeds dichterbij.

Tijdens en na afloop van de lezing kun je een exemplaar van het boek 'Van hier tot Tokio' kopen die Paul graag voor je signeert. Toegangskaarten zijn te koop via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl en in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Prijs € 6,00 voor leden en € 8,0 voor niet-leden.

Op naar een mooi 2019

Only Friends tegen Hengelo. | Foto: Ilse Schaffers Foto: Ilse Schaffers

Arie Twigt is een 18-jarige rolstoelbasketbalspeler uit Katwijk en woont op Papendal. Op het sportcomplex van Papendal traint Arie wekelijks met het Nederlands Team en in het weekend speelt de basketballer wedstrijden voor Only Friends uit Amsterdam. In deze blogpost vertelt Arie over zijn avonturen op Papendal en daarbuiten! Zijn belevingen schrijft hij op voor de Dirk Kuyt Foundation, zij ondersteunen hem in zijn weg naar de Paralympische Spelen in 2020.

'Hallo allemaal, als eerste wil ik iedereen een gelukkig, gezond en sportief 2019 wensen!

De maand december was vrij rustig, tijdens de Kerstvakantie had ik geen basketbaltraining op het CTO, dus ben ik naar huis (Katwijk) gegaan en heb ik de feestdagen gezellig met mijn familie doorgebracht.
Afgelopen maand heb ik met mijn team Only Friends twee wedstrijden in de eredivisie gespeeld. De eerste speelden wij tegen DYNA '75 in Heerenveen en de tweede tegen ISV Hengelo, beide wedstrijden hebben wij gewonnen. De laatste zaterdag in december speelden wij mee met de Invacare X-mas Wheelchair Basketball-Cup 2018, dit toernooi werd gespeeld in Brugge. De eerste drie wedstrijden werden gewonnen, maar de laatste wedstrijd hebben wij verloren, dus zijn wij 2e geworden. Met het Nederlands herenteam zijn wij 2 januari weer begonnen met trainen. Het eerste weekend in januari speelden wij twee oefenwedstrijden tegen Red Dragon's Saint Avold uit Frankrijk. De eerste wedstrijd hebben wij gewonnen, maar de tweede wedstrijd speelden wij niet goed genoeg, op de één of andere manier liep het niet en verloren wij de wedstrijd.
Een nieuw jaar, nieuwe kansen... Als ik terugkijk op 2018 heb ik een heel mooi sportjaar gehad! Met mijn eredivisieteam Only Friends zijn wij Landskampioen geworden en hebben wij de Bekerfinale gewonnen. Ook zijn wij eerste geworden in de voorrondes van de Europa League 2 in Italië. Samen met mijn ex-teamgenoot Fleur Pieterse zijn wij verkozen tot één van de vijf spelers van het All Starteam! Dit hadden wij zonder ons team natuurlijk niet gered, maar het is wel een mooie waardering. Omdat wij als 1e waren geëindigd mochten wij door naar de volgende ronde, die werd gespeeld in Engeland, daar zijn wij op de 6e plaats geëindigd (van de 8), maar eerlijk gezegd hadden wij nooit verwacht dat wij zover zouden komen, dus waren wij best trots op deze prestatie. Met het Nederlands herenteam mocht ik mee naar verschillende toernooien en zelfs naar het WK, dit was echt heel gaaf!
Nu weer vooruit kijken, wat zal er in 2019 allemaal gebeuren? Zal het weer zo'n mooi jaar worden als vorig jaar? Ik wil en blijf in elk geval hard trainen om nog beter te worden!'

Opgejut

Visdraad vormt een dodelijke bedreiging voor zeedieren. | Foto: Gieny van Asten-Westra

'Visdraad is moorddraad. Evenals de draadjes die aan ballonnen zitten en massaal op het strand aanwezig zijn, is visdraad ook dodelijk voor zeedieren omdat ze er in verstrikt kunnen raken.Ik zal u de foto's ervan besparen.

Elke dag die ik op het strand kom, zie je het liggen, meestal verstrikt in zeewier. Maar ook hele plukken verborgen onder het zand.

Hoewel het meeste van gescheurde visnetten komt is er ook een groot gedeelte van de draadjes die als slierten onder de netten hangen om ook de kleinste visjes te vangen. Er zou een andere manier van vissen moeten zijn dat minder schadelijk is voor de dier én uiteindelijk de mens.'

Voorlichting over valpreventie

senioren n Niemand wil vallen en toch gebeurt het nog regelmatig dat we onverwachts vallen van een trapje, omdat we toch iets van de kast willen pakken en er net niet bij kunnen of gewoon op straat. De gevolgen zijn niet leuk, een gebroken heup of pols of iets met een ander gewricht.

Welzijnskwartier houdt op donderdag 24 januari in de Zwanenburg, in samenwerking met de Algemene Ouderenbond Katwijk (AOBK), ergotherapie Katwijk en de Katwijkse Apotheek, een voorlichtingsbijeenkomst met als onderwerp 'Valpreventie'.

Tijdens deze informatieve bijeenkomst krijgt men informatie en tips van ergotherapeute Mirjam de Wit en docent Eveline Anthonissen van Welzijnskwartier wat men zelf kan doen om de kans op vallen te verkleinen. De apotheker zal uitleg geven over het gebruik van medicatie in relatie tot een verhoogd risico op vallen.

De koffie staat vanaf 9.30 uur klaar op donderdag 24 januari in Dienstencentrum Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62. Meer informatie bij Saskia Koster, tel. 4033323 of saskiakos-ter@welzijnskwartier.nl

Portret tekenen

Cursus n Op dinsdag 29 januari start bij K&O Katwijk een cursus portret tekenen.

Leren portret tekenen is bereikbaar voor iedereen die dat wil. Men kan al na enkele lessen duidelijk zichtbare vooruitgang zien in de uitbeelding van een bekend persoon, familielid of van zichzelf. Een zelfportret kan ook. Een eenvoudig, maar goed gelijkend portret kunnen tekenen van een geliefd persoon zal veel voldoening geven.

Kosten: € 135,00 voor 8 lessen, tijden: 20.00-22.00 uur.K&O Katwijk, Sluisweg 16. Inschrijven ook via www.kenokatwijk.nl

Warm Winter Fest biedt keur aan kleinkunst

Hollandse Nieuwe geeft de toeschouwer een kijkje in het leven van visboer Leen. | Foto: Marie van Efferink

cultuurfeest n In het centrum van Katwijk aan Zee is vrijdagavond 18 januari van 19.30 tot 23.00 uur de tweede editie van het gratis festival Warm Winter Fest. Muziek, theater, beleefkunst, film, literatuur en dans op 17 verschillende locaties. De meeste optredens duren zo'n 20 minuten en worden, verspreid over de avond, meerdere keren gegeven. De bezoekers kunnen daardoor die avond meerdere optredens zien.

De keus dit jaar is omvangrijk. Er zijn maar liefst 24 verschillende optredens en voorstellingen, verdeeld over 17 locaties, waaronder de Vuurbaak, Oude Kerk, Natuurcentrum Katwijk, Viswinkel Schuitemaker, Lunchcafé Locals, Kapsalon Eugenie's, Brownies & DownieS en café The Pocket.

Bert van der Meij en Kappie. | Foto: PR

Hollandse Nieuwe

In de Vredeskerk is die avond de première van de korte film 'Hollandse Nieuwe' van Katwijker Ruben van Duijn. De korte film werd in het voorjaar van 2018 opgenomen op de Uitwatering van Katwijk. In Hollandse Nieuwe neemt de toeschouwer een kijkje in het leven van Leen (67), een eenzame visboer die elke dag opnieuw zijn haringkar de Watering van Katwijk opduwt.

De première is alleen voor genodigden, maar later die avond is de film ook te zien voor de bezoekers van Warm Winter Fest.

Schilderij De Nette Boetster

Een verdere greep uit het programma van die avond: in de Oude Kerk zingt sopraan Jacomina van der Plas klassiek en hedendaags repertoire onder begeleiding van piano en orgel; in het Katwijks Museum is alleen die avond het bijzondere schilderij 'De Nette Boetster' te zien. Een kunstwerk dat aan het begin van de twintigste eeuw – in de hoogtijd van de Haagsche School - als schokkend werd ervaren.

In kapsalon Eugenie's aan de Zuidstraat gaan Katwijkse politici in gesprek met barbier Jan de Vreugd. Laten zij zich 'Met het mes op de Keel' dwingen tot opvallende uitspraken? Bij Viswinkel Schuitemaker krijgen bezoekers Katwijkse hapjes voorgeschoteld. Herkent u ze in het donker?
Bibliotheek Katwijk doet mee met gedichten van Toon Telligen en dans in Hotel Steeds aan Zee. De Katwijkse schrijver Robert Haasnoot draagt voor uit zijn boek 'Het laatste vaarwel' met begeleiding van het monumentale Bätzorgel uit 1765.

Bert van der Meij vraagt zich in zijn 'Karels Kappie Kollege' af wat hij zelf eigenlijk weet van zijn tekencreatie. Professor Jan de Lange legt in zijn college 'Schelpen, Spiralen, Snaren en Gitaren' uit wat schelpen en gitaren met elkaar te maken hebben. Stand up comedians maken hun opwachting in Café The Pocket en Mimiek's Theater brengt in Brownies & Downies het vergeten tragisch vertelsel van 'Het meisje met de Eierkoeken'.

Voor jongeren wordt tijdens Warm Winter Fest door Jongerenwebsite Kattuk.nl in 't Keldertje van Café De Branding het event 'VERS!' georganiseerd. Een avond boordevol jong Katwijks talent op het gebied van Hiphop, Urban, EDM en House met de veelbelovende en veelzijdige Katwijkse zanger/rapper Mick Spek als headliner.

Online mediabedrijf I Love Katwijk is ook aanwezig op Warm Winter Fest 2019. Zij maken die avond sfeerimpressies, doen interviews en zenden van 20.00 tot 21.30 uur rechtstreeks uit vanuit hun tijdelijke studio bij Meesterbakker Van Maanen aan de Princestraat. U bent van harte welkom om daar de live-uitzending van dichtbij mee te maken.

The Maureens sluit vanaf 23.00 uur het festival af met een optreden in De Schuit.

Blijf op de hoogte via www.warmwinterfest.nl | facebook/warmwinterfest | TimeSquare-app.

Kunstvereeniging Katwijk verkoopt eigen collectie

kunstverkoop n "Schilderijen horen aan de wand te hangen zodat mensen ervan kunnen genieten. Kunstenaars maken ze niet om ze in een depot te laten opbergen." Dat zegt kunsthistoricus Annemarie Kingmans, tentoonstellingscoördinator en secretaris van de stichting Kunstvereeniging Katwijk bij de start van een verkooptentoonstelling van kunstwerken die de Kunstvereniging in depot heeft. De Kunstvereeniging biedt ze tegen een zeer aantrekkelijke prijs aan.

De verkooptentoonstelling biedt bezoekers van het DUNAatelier de kans een origineel schilderij van een gerenommeerde binnen- of buitenlandse kunstenaar aan te schaffen. Bij voorbeeld van Theo de Feyter, Joanna Quispel, Michael Richardson, Karl Terry, Hans Versfelt, Anna Pavlova of Dorien van Diemen. Deze kunstenaars hebben vrijwel alle schilderijen in de Katwijkse buitenlucht gemaakt tijdens de jaarlijkse Schildersweken. Als dank voor hun verblijf hebben zij elk een schilderij aan de Kunstvereeniging geschonken.

Aan de laatste Schildersweek hebben veertig kunstenaars deelgenomen en dat heeft dus ook veertig nieuwe aanwinsten opgeleverd. De Kunstvereeniging heeft in de loop van de tijd een verzameling van meer dan 160 werken van zestig kunstenaars opgebouwd, die nu dus te koop is.

"Er is een grote variatie aan schilderijen, aquarellen, gouaches en houtsneden", vertelt Kingmans. "Er zijn min of meer abstracte werken bij, maar het merendeel betreft realistische werken in allerlei stijlen. De wijze van werken van de kunstenaars is uiteenlopend. Schilders onderscheiden zich door hun penseelstreek, kleurgebruik en onderwerpkeuze. De schilderijen die zij maken verschillen daardoor ook, net als de onderwerpen zee en strand, natuur en dorpsgezichten."

Goed doel

"Wie een schilderij koopt, steunt daarmee een goed doel, namelijk het werk van de stichting Kunstvereeniging Katwijk", zegt Kingmans. De kunstwerken die we bezitten vertegenwoordigen een financiële waarde die we liever aflossen op de lening. De opbrengst van de verkoop gebruikt de Kunstvereeniging namelijk om rente en aflossing te kunnen betalen op de leningen die zijn aangegaan om de verhuizing en uitbreiding van het DUNAatelier mogelijk te maken.

De brutoprijzen van de werken variëren van € 200,00 tot € 2.000,00. Vrienden en donateurs van de Kunstvereeniging krijgen op deze bedragen meer korting dan andere kopers. Wie geen vriend of donateur is, krijgt de maximale korting door zich - bij vooruitbetaling - voor minimaal drie jaar als vriend of donateur aan de Kunstvereniging te verbinden.


Souterrain

Omdat de tentoonstelling van bronzen beelden en genaaide bosgezichten op de begane grond van het DUNAatelier doorloopt, hangen de schilderijen alleen in het souterrain. Slechts veertig van de 150 kunstwerken hangen daar aan de wanden. De overige werken die te koop zijn, staan in bakken. De lijst met titels van schilderijen, toegepaste techniek, afmetingen en kunstenaars staat - inclusief de brutoprijzen - op www.schilderenaanzee.nl.

De verkooptentoonstelling is open tot en met 10 februari op zaterdagen en zondagen van 14.00 tot 16.00 uur.

Folk in 't Zandgat

live n Mind the midgie is op zaterdag 19 januari te horen in 't Zandgat, EA Borgerstraat 58.

De band speelt de voornamelijk traditionele Ierse muziek wellicht met een Hollandse touch, maar toch met de Keltische spirit en gevoel voor traditie. Van de bekende en minder bekende songs heeft de band subtiele bewerkingen gemaakt.
De songs, met passie, weemoed en humor ten gehore gebracht door de van oorsprong Engelse zangeres Wendy Seager, staan garant voor een heerlijke avond.
Ook de muzikanten leggen hun passie in deze muziek, zoals Max van Gelder op de button accordeon en de whistle, Auke Hofstra, verantwoordelijk voor vele mooie tunes van het repertoire, op gitaar en mandoline, Paul Pallesen die banjo en bouzouki speelt en Michel Duijves, een veelzijdig muzikant, die klarinet, tinwhistle en piano speelt.
Aanvang van het concert is 20.30 uur.

Kaarten à € 12,00 zijn te bestellen op www.kenokatwijk.nl Ook verkrijgbaar aan het kantoor van K&O Katwijk, Sluisweg 16. tel. 4016400 (ma. t/m vr. tussen 9.00 en 13.00 uur). De voorverkoop sluit vrijdag 18 januari om 20.00 uur. Aan de zaal betaalt men € 14,00 voor een kaartje.

Poppentheater bij K&O

prinsheerlijk n Woensdag, 30 januari, speelt Poppentheater Fatsnerran de vrolijke kindervoorstelling (4-7 jaar) Prins Heerlijk bij K&O Katwijk aan de Sluisweg 16.

Zoetje, een lieflijke ietwat verlegen keukenprinses, besluit op zoek te gaan naar een prins. Op haar verre reis langs velden en wegen, bergen en zeeën ontmoet ze de vreemdste figuren, maar geen echte prins. Als ze ten einde raad probeert een kikker te kussen – je weet maar nooit! – krijgt haar zoektocht naar geluk een onverwachte wending.

Na afloop van de voorstelling is er (gratis) koffie en thee voor de volwassenen. De kinderen worden getrakteerd op een lekkere verrassing.

Aanvang 14.30 uur. Kaarten kosten € 6,00 in de voorverkoop. Het zesde kaartje is gratis
Zaalprijs € 7,00. Kaartjes zijn te koop via www.kenokatwijk.nl of kopen bij het K&O-kantoor aan de Sluisweg 16, tel. 071-4016400 (ma. t/m vr. tussen 9.00 en 13.00 uur).

De Brug Kringloop behaalt Keurmerk

Henk Binnendijk ontvangt uit handen van burgemeester Visser het keurmerk. | Foto: PR

erkenning n Ruim 10 jaar geleden startte De Brug Kringloop haar werk in Katwijk. In die periode is het uitgegroeid tot één van de grotere kringloopwinkels van de regio.

Vijf dagen in de week is het in het pand aan de Heerenweg een drukte van belang. Niet alleen met mensen die op zoek zijn naar leuke of noodzakelijke artikelen. Ook mensen die spullen kwijt willen, weten de weg naar De Brug te vinden Op deze wijze levert De Brug Kringloop een belangrijke bijdrage aan een meer duurzame samenleving.

DVS vertrek in september naar Liechtenstein. | Foto: PR

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor en vraag naar kwaliteit. Ook binnen de kringloopwereld is daar aandacht voor. De landelijke branchevereniging van kringloopbedrijven (BKN) heeft daarom het initiatief genomen tot het instellen van een keurmerk. Kringloopbedrijven die aan dat keurmerk voldoen, hebben aangetoond op een professionele, veilige en verantwoordelijke manier met mensen en materieel om te gaan. De Brug Kringloop is dan ook trots dat, na een uitgebreid onderzoek door een onafhankelijk bureau, aan hen dit keurmerk is verleend.

Eind december kwam burgemeester Visser naar de Heerenweg om aan coördinator Henk Binnendijk het keurmerk uit te reiken. Niet alleen een mooie oorkonde maar ook een muurschild wat aan elke bezoeker duidelijk maakt dat deze winkel '100% kringloop' is. De uitreiking werd bijgewoond door de vele vrijwilligers en de medewerkers die iedere dag opnieuw zo'n belangrijke bijdrage aan het succes van De Brug Kringloop leveren.

DVS gaat naar The Princely Liechtenstein Tattoo 2019

primeur n Bandmanager Alderik van Duijn had een mooie primeur tijdens de nieuwjaarsreceptie van DVS bij de presentatie van de agenda 2019. De Marchingband is vastgelegd voor deelname aan 'The Princely Liechtenstein Tattoo 2019' van 4 september tot en met 7 september 2019 in Liechtenstein. Decor: de schitterende burchtruïne Schellenberg uit de 13e eeuw.

Geen gebruikelijke taptoe-venue: het Vorstendom Liechtenstein, een dwergstaat ingeklemd tussen Zwitserland en Oostenrijk. Bekend als wintersportoord en belastingparadijs. Vorst Hans Adam II is het staatshoofd en met een grens van 77,9 km lang is Liechtenstein het op vijf na kleinste land in de wereld. Een welvarend en sterk geïndustrialiseerd landje.

Toch vindt hier sinds 2012 al de 7e Princely Liechtenstein Tattoo plaats die dit jaar geheel in het teken staat van 300 jaar Liechtenstein. Drie taptoes voor 5.500 toeschouwers op de binnenplaats van de sfeervolle ruïne. Bovendien nog een grote parade in de volledig verkeersvrije binnenstad van de hoofdstad Vaduz.

Alderik van Duijn: "De organisatie heeft DVS aan het werk gezien en benaderde ons dit najaar of het mogelijk was dat wij naar Liechtenstein konden komen. De onderhandelingen liepen voorspoedig en op 4 september zullen wij in het vliegtuig stappen naar Zürich in Zwitserland en vanaf daar vervoerd worden naar Liechtenstein. DVS is één van de hoofdacts van de show en er wordt veel van ons verwacht".

De bijzondere arena van de burcht zorgt waarschijnlijk voor aanpassingen aan het optreden. Van Duijn: "De oppervlakte van de taptoevloer is niet zoals we zijn gewend. Dit betekent dat we een bijzonder samengesteld optreden zullen verzorgen met veel elementen uit onze shows en marsenprogramma. In samenwerking met de werkgroep Marchingband zullen we dit in de komende maanden verder uitwerken. Het is juist de charme van deze taptoe met een zeer directe wisselwerking tussen orkesten en publiek. De organisatie wil dan ook niet de grootste taptoe van Europa worden maar één vol charme en sfeer".

Er zijn ruim 300 deelnemers verdeeld over militaire en burgerorkesten en showgroepen. Aan de Parade doen 500 deelnemers mee.

Wethouder gaat de wijk in voor afvalscheiding

afval n Op vrijdag 18 januari gaat wethouder Corien van Starkenburg tussen 11.00 en 12.00 uur met inwoners in gesprek over het scheiden van afval. Dit is de eerste van een serie wijkbezoeken in het kader van afvalscheiding. Dit eerste bezoek is op de weekmarkt in Katwijk aan Zee. Iedereen is welkom hierbij aanwezig te zijn.

In 2020 moet 75% van afval gescheiden worden ingezameld. In Katwijk ligt dit percentage nu rond de 50%. In totaal worden er 6 bezoeken aan de wijk gebracht. De planning is als volgt:

Vrijdag 18 januari: Weekmarkt, van 11.00 tot 13.00 uur (wethouder aanwezig van 11.00 tot 12.00 uur).
Woensdag 23 januari: Dirk van den Broek in Katwijk a/d Rijn, van 11.30 tot 13.00 uur (wethouder aanwezig van 11.30 tot 12.00 uur).
Donderdag 31 januari: Hoornes winkelcentrum, van 11.30 tot 13.00 uur (wethouder aanwezig van 11.30 tot 12.30 uur).

De tijden zijn bij benadering. Als de weersomstandigheden heel slecht zijn, verplaatsen we het bezoek. We houden u daarvan op de hoogte.

Inloopavond voor herinrichting Biltlaan

inloop n De komende twee jaar gaat de gemeente de Biltlaan opnieuw inrichten. Het asfalt zal worden vervangen, de Kon. Julianabrug wordt vernieuwd, en er is onderzoek naar de mogelijkheden voor de aanleg van fietspaden langs de Biltlaan-Noord. Ook wordt er een aantal R-net maatregelen ingepast (R-net bushaltes en aanpassing van de rotonde Rijnsoever).

De totale Biltlaan wordt duurzaam en toekomstbestendig ingericht met ruimte voor alle weggebruikers. Al deze werkzaamheden willen we afronden voordat in december 2020 de nieuwe dienstregeling van R-net op dit traject van start gaat.

In oktober en december zijn de plannen voor de nieuwe inrichting van de Biltlaan met de omgeving besproken. Op 8 januari heeft het college van B&W de uitgangspunten voor de nieuwe inrichting vastgesteld. Naar verwachting behandelt de gemeenteraad de plannen vanaf eind januari. Voor de omgeving wordt een inloopbijeenkomst georganiseerd voorafgaand aan de raadsbehandeling, waarbij eventuele aanvullende vragen vanuit omwonenden beantwoord kunnen worden. Deze avond wordt gehouden op dinsdag 15 januari van 17.00 tot 19.00 uur in Tripodia, Hoornesplein 155.

Er is geen plenair deel, men kan binnen de genoemde tijd binnenlopen.

Rolstoelbuschauffeurs gezocht voor De Wilbert

vrijwilligers n De rolstoelbuschauffeurs van woonzorgcentrum De Wilbert zoeken vrijwilligers om hun groep te versterken. De chauffeurs rijden speciaal voor bewoners en de dagbesteding.

De chauffeurs van de 2 rolstoelbussen van De Wilbert zorgen dat de bewoners op alle tijden dat de bewoners dat wensen (binnen de mogelijkheden) op bezoek kunnen bij familie, naar verjaardagen, bruiloften of zomaar naar en uitgaansgelegenheid. Op werkdagen worden cliënten die overdag naar de Dagbesteding de Linde komen met de rolstoelbus thuis opgehaald en ook weer naar huis gebracht.
De Wilbert organiseert ook wekelijks BusUitjes voor bewoners. Naast het besturen van de bus, begeleiden de chauffeurs ook een bewoner in een rolstoel tijdens deze BusUitjes.

De chauffeurs staan garant voor veiligheid en zijn fysiek in staat om de rolstoelen goed vast te zetten in de rolstoelbussen. De bewoners moeten niet alleen veilig vervoerd worden, maar moeten zich ook vooral veilig voelen.

Heb je een normaal rijbewijs en ben je bereid een korte training te volgen en ben je bereid om de regelmatige chauffeursbijeenkomsten bij te wonen? Neem dan contact op met Annemieke Tiggelman via annemieke.tiggelman@marente.nl of tel. 4061500.

Huschka plaatst AED-kast bij 't Kwadrant

buurtinitiatief n Woensdag 16 januari wordt om 13.30 uur door beveiligingsbedrijf Huschka een AED-kast geplaatst aan de buitenkant van 't Kwadrant in Katwijk aan Zee. Met de sponsoring van de AED-kast wil Huschka bijdragen aan een veiligere omgeving.

Wethouder Corien van Starkenburg is aanwezig om de kast te openen. Ook Gerwin Ouwehand, die via een buurtinitiatief geld heeft ingezameld voor een buurt AED voor Zeester, zal aanwezig zijn.

De AED kast wordt geheel gefinancierd door Huschka. De gemeente heeft gezorgd voor een stroomaansluiting, zodat de kast kan worden voorzien van stroom en in werking gesteld kan worden.

Het ophangen van de AED bij 't Kwadrant zorgt voor een 6-minuten zone. Hierin kunnen mensen binnen de cruciale eerste 6 minuten bij hartstilstand de juiste hulp krijgen middels het gebruik van een AED.

Eerste winst van 2019 tegen ONS Sneek

Kenny Anderson legt aan op het Sneker doel. | Foto: OrangePictures Foto: Wim Wobbes

Voetbal n De eerste winst in competitieverband voor Quick Boys in het nog jonge 2019 is een feit. In Sneek werd pas in de loop van de tweede helft de score geopend. Met het einde van de wedstrijd in zicht werd de uitslag van de wedstrijd tegen ONS Sneek op 0-2 bepaald.

Bij Quick Boys ontbrak Ricarde Kuijvenhoven wegens blessureleed, Kenny Anderson verving hem. ONS Sneek leek al snel op voorsprong te komen, Jelle de Graaf kreeg een prima gelegenheid de score te openen maar moest in doelman Paul van der Helm zijn meerderen erkennen. Aan de andere kant leek Kay Tejan op aangeven van Joey Ravensbergen gevaarlijk te worden, Tejan's doelpoging werd gekeerd door doelman Barry Diteweg, die zich daarna meester maakte van de doelpoging uit de rebound door Jesse van Nieuwkerk.
Voorlopig gebeurde er genoeg in de nog jonge wedstrijd, maar na verloop van tijd daalde het aantal doelkansen. Beide tegenstanders deden maar weinig onder voor elkaar. Na een kwartier spelen leek Quick Boys de score te kunnen openen. Kenny Anderson zag zijn doelpoging via een tegenstander tot hoekschop verwerkt worden, die hoekschop bleef zonder gevolgen. Ook ONS Sneek liet zich gelden in deze wedstrijdfase. De lat moest uitkomst brengen bij het snoeiharde schot van Curty Gonzales, via de lat werd de bal alsnog een prooi voor Paul van der Helm. Amper een minuut later kroop ook ONS Sneek door het oog van de naald toen Dennis Kaars de paal mikte.
Met nog een kwartier op de klok in de eerste helft ontsnapten de blauwwitten weer aan een achterstand, nu wist Joey Ravensbergen een doelpoging van Michael Lanting uit een hoekschop van de doellijn weg te werken. Weer kwam het gevaar van ONS Sneek van de linkerkant. Met de nodige moeite kon Tim Bloemendaal zich handhaven tegen de druk die de linkerflank legde. Met nog een paar minuten te gaan moest spits Dennis Kaars het veld met geblesseerd verlaten, Bert Steltenpool was zijn vervanger. Steltenpool kreeg nog een doelkansje maar plaatste de bal aan de voor hem verkeerde kant van de doelpaal. Tot de rust zou de score uitblijven. In de eerste helft had het publiek twee tegenstanders aan het werk gezien die hard werkten aan de score maar faalden in de afwerking.
De tweede helft werd door beide tegenstanders in ongewijzigde samenstelling aangevangen. Na vijf minuten spelen produceerde Denny Anderson een lob die met de nodige moeite door doelman Diteweg werd gekeerd. Aan de andere kant had Curty Gonzales voor ONS Sneek meer rendement moeten halen uit de door hem geboden kans. Oog in oog met doelman Van der Helm wist Gonzales niet te profiteren. Nog steeds bleef de opening van de score uit.
In de loop van de tweede helft kon ONS Sneek niet meer brengen van wat het in de eerste helft had gebracht. Hoe langer hoe meer trok Quick Boys het initiatief naar zich toe, al ontbrak het voorlopig nog aan creativiteit bij de blauwwitten om ONS Sneek te laten wankelen. Ruim halverwege de tweede helft was het eindelijk raak voor Quick Boys. Na een combinatie door het midden vond Kay Tejan het doel en zette zijn team eindelijk op voorsprong.
ONS Sneek had tijd nodig om deze teleurstelling te verwerken, maar met het einde van de wedstrijd in zicht zetten de Friezen alles op alles voor tenminste een punt uit de deze wedstrijd. Dat leek bijna te lukken. De blauwwitte defensie zag er niet goed uit, Yume Ramos leek van deze slordigheid te kunnen profiteren maar vond Paul van der Helm op zijn weg. In de slotminuut van de wedstrijd kon Quick Boys volop profiteren van de ruimte die ONS Sneek nu bood. Bij een counter uit het boekje legde Invaller Marc de Kruijs af op Jesse van Nieuwkerk die de bal simpel in het doel schoof en de uitslag op 0-2 bepaalde.

Tafeltenniscursus

Rijnsoever n Begin februari start er bij Tafeltennis Vereniging Rijnsoever weer een leuke kennismakingscursus voor jeugd én voor volwassenen.

Onder begeleiding van enthousiaste, gediplomeerde trainers ga je tijdens de cursus aan de slag met de basistechnieken en leer je over spelregels die van toepassing zijn in het spel. De cursus bestaat uit 6 trainingen die worden gegeven in de tafeltenniszaal op sportpark De Krom.

De cursus voor de jeugd is bedoeld voor kinderen van 5 t/m 12 jaar. Deze cursus start op zaterdag 9 februari en duurt van 9.00 tot 10.00 uur. Die voor volwassenen vanaf 16 jaar start op woensdag 6 februari en vindt plaats van 20.00 tot 21.00 uur. Deelname is €20,- per persoon.

Aanmelden kan door naam en leeftijd te mailen naar eline@ttvrijnsoever.nl. Ook kun je hier terecht voor meer informatie.

Grasshoppers Dames 1 boekt ruime winst

Deborah Vos maakte 16 punten tegen Binnenland. | Foto: Geert Bekker Foto: Geert Bekker

Basketbal n Solar-systemen Grasshoppers heeft afgelopen zaterdagavond de uitwedstrijd tegen 4Consult/Binnenland in winst weten om te zetten. Een gefocust Grasshoppers gaf weinig kansen weg en liet ook in de aanval regelmatig fraai spel zien.

Gedurende bijna de hele wedstrijd had de ploeg van Rick Driessen en Frans Mens een ruime voorsprong die eigenlijk tot aan het eindsignaal geen moment in gevaar kwam.

De felheid van Sjoerd van Vilsteren was aanstekelijk. | Foto: Wim Kulk

De eerste voorsprong is nog voor de thuisclub maar Grasshoppers neemt al snel de leiding over en via een 15-0 run staat er halverwege het eerste kwart een al ruime voorsprong op het scorebord (4-15). Hierna pakt Binnenland aanvallend de draad weer op maar kan niet voorkomen dat Solar-systemen Grasshoppers verder uitloopt. Na 14-22 is de eerste score in de tweede periode nog voor Binnenland. Daarna is het toch weer Grasshoppers dat opnieuw met een 15-0 tussensprint de voorsprong kan vergroten. Via 16-37 word een ruststand van 29-42 bereikt.

Ook in de tweede helft blijft Grasshoppers de bovenliggende partij. Zowel van onder de basket als van afstand weet Grasshoppers het netje te vinden en loopt ogenschijnlijk eenvoudig verder uit naar een voorsprong van 30 punten (43-73). De spanning is dan al lang uit de wedstrijd en eindigt na wat scores over en weer met een 57-88 eindstand op het scorebord.

Aanstaande zaterdag speelt Solar-systemen Grasshoppers een thuiswedstrijd tegen Loon Lions. Aanvang van de wedstrijd is 19.45 uur. Het weekend daarna kunnen de bovenste 4 teams in Landsmeer gaan uitmaken wie zich in de Final4 'winterkampioen' mag gaan noemen.

Grasshoppers Heren 1 wint vrij makkelijk van Harlem Lakers

Basketbal n Zaterdagavond traden de mannen van Solar-systemen Grasshoppers Heren 1 aan in sporthal Cleijn Duin om tegen Harlem Lakers te spelen uit Amsterdam. Sjors Besseling keerde terug van zijn langdurige blessure en heeft zijn eerste minuten weer gemaakt. Bas Rozendaal was door zijn enkel gegaan tijdens de training en was afwezig.

De tegenstander is een ploeg met weinig lengte en veel snelle en jonge spelers. Dit maakte de wedstrijd soms een beetje gek. Er was veel overwicht in de rebound en de opening naar de basket kon goed gevonden worden, alleen leek er in het eerste kwart wel een deksel op de ring te zitten. Vooral Jake Prins beloonde zichzelf niet in dit kwart. Telkens maakte hij een mooie actie maar kon deze nog niet verzilveren. Hij zou uiteindelijk toch nog als topscoorder de wedstrijd afsluiten.

In het tweede kwart werden er gelukkig wel meer scores gemaakt. Flitsende aanvallen werden goed afgerond. Met als hoogtepunt de snoei harde dunk van Sjors Bootsman. Ook was de felheid van Sjoerd van Vilsteren aanstekelijk, want hij nam zijn ploeg dit kwart goed op sleeptouw. Zo konden de mannen een aardige voorsprong opbouwen.

Na de rust werd dit goed doorgezet. De heren oogden fris en konden via snelle transities makkelijke scores maken. Kasper Averink die met griep de wedstrijd speelde had dit kwart een paar mooie assists op de afrollende mannen. Het leverde een mooie double-double op.

Het vierde kwart werd er nog even aangezet en het leek alsof er daarna iets rustiger aan gedaan werd. De wedstrijd was op dat moment al lang en breed gespeeld. Na nog een paar mooie steals en breaks werd de eindstand van 81-60 bereikt.

De eerstvolgende wedstrijd is tegen De Groene Uilen in het Willem-Alexander Sportcentrum, Groningen om 19.45 uur.

Donderdag 17 januari

• Whiskeyproeverij in Hotel Zee en Duin, Boulevard 5. Meedoen kost € 30,00.

Vrijdag 18 januari

• Whiskeyproeverij in Hotel Zee en Duin, Boulevard 5. Meedoen kost € 30,00.
19.30-23.00 uur: Warm Winter Fest 2019 in Winkelhart Zeezijde, Voorstraat e.o.
19.30 uur: Nieuwjaarsconcert Rijnstreekkoor in de Immanuelkerk, Kerkstraat 3 te Rijnsburg. Entree € 15,00.

Zaterdag 19 januari

20.30 uur: Folkoptreden Mind the Midgie bij K&O Katwijk, Sluisweg 16. Kaarten à € 12,00 in de voorverkoop via www.kenokatwijk.nl

Zondag 20 januari

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

Maandag 21 januari

20.00 uur: Reislezing Paul van Hooff: 'Van hier tot Tokio' in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Entree € 6,00 voor leden.

Donderdag 24 januari

20.00-22.00 uur: Tafeltenniscompetitie bij Tafeltennisvereniging Rijnsoever, De Krom 75. Meedoen kost € 5,00 per team.

Zaterdag 26 januari

10.00-16.00 uur: Bruidsbeurs 2019 bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9.
20.15 uur: Tangoliederen bij K&O Katwijk, Sluisweg 16. Entree € 14,00.

Zondag 27 januari

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

Woensdag 30 januari

14.30 uur: Poppentheater Prins Heerlijk bij K&O Katwijk, Sluisweg 16. Entree € 6,00.

Zaterdag 2 februari

• Fout&Stout Wintereditie bij Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Entree € 12,50.

Zondag 3 februari

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

Donderdag 7 februari

20.00-22.00 uur: Tafeltenniscompetitie bij Tafeltennisvereniging Rijnsoever, De Krom 75. Meedoen kost € 5,00 per team.

Zaterdag 9 februari

14.00-16.00 uur: Workshop Handlettering, de Valentijnseditie in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Meedoen kost € 4,00.

Zondag 10 februari

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

12.00 uur: RTV Sport; Levenswerk; RTV Magazine; 18.00 uur: RTV Sport; Levenswerk; RTV Magazine; 21.30 uur: RTV Sport; Levenswerk; RTV Magazine.

Woensdag 16 januari
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Non-stop muziek;


Donderdag 17 januari
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;


Vrijdag 18 januari
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;


Zaterdag 19 januari
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 20.00 Non-stop Nederlandstalige muziek; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;


Zondag 20 januari
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 09.30 uur een kerkdienst Protestante Gemeente Rijnsburg (Emmanuëlkerk); 11.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel: 071-4013551; 13.00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14.00 Non-stop muziek; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Protestante Gemeente Rijnsburg (Laurentiuskerk); 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Valkenburg; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische Maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;


Maandag 21 januari
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, Hans Pley; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;


Dinsdag 22 januari
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 Muziek voor twee.


Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws.

Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin.

Frequenties:

RADIO: Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142.
TELEVISIE: Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131.

AGENDA DE ZWANENBURG

Alle activiteiten vinden plaats in het Dienstencentrum de Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62. Alle dagen zijn er diverse activiteiten en is er vrije inloop. Koffie of thee à € 0,50. www.aobk.nl

Woensdag 16 januari

09.30-11.30 uur: fietsen
10.00-12.00 uur: Computer info
10.00-12.00 uur: Koffie-in
10.00-14.00 uur: koffie +
13.30-17.00 uur: Biljartcompetitie
14.00 uur: Meer bewegen voor ouderen
19.00-21.30 uur: Vrij biljarten

Donderdag 17 januari

10.00-12.00 uur: Crea-ochtend
14.00-17.00 uur: Klaverjassen en jokeren
19.00-21.30 uur: Vrij biljarten
        

Vrijdag 18 januari

08.00-10.00 uur: Bloedprikken

Maandag 21 januari
10.00-14.00 uur: Koekie & Soepie
13.30-16.30 uur: Schilderen
13.30-16.30 uur: Vrij klaverjassen

Dinsdag 22 januari
09.00-12.30 uur: Rabo Servicepunt
09.30-11.30 uur: De Vierboet
10.00-14.00 uur: Koffie +
10.00-12.00 uur: Computerinfo
10.00-12.00 uur: Wijkregisseur
10.00-12.00 uur: Ouderenspreekuur
13.30-17.00 uur: Biljartcompetitie
14.00-16.30 uur: Damessoos
19.00-21.30 uur: IOV

Elke dag is er vrij biljarten tenzij
de agenda anders aangeeft.
Niet-leden betalen bij deelname
een kleine bijdrage voor het
gelijkheidsbeginsel.

AGENDA KAT-RIJN

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, L. de Colignylaan 7. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen van 55 jaar en ouder. www.Kat-rijn.nl

Woensdag 16 januari
09.30-11.30 uur: schilderen
14.00-15.30 uur: Line-dance

Donderdag 17 januari
09.15-10.15 uur: Yoga
10.30-11.30 uur: Yoga
14.00-16.30 uur: Klaverjassen/Jokeren

Vrijdag 18 januari
09.30-11.30 uur: schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Maandag 21 januari
09.15-10.15 uur: Yoga
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Dinsdag 22 januari
10.00-11.30 uur: Line-dance
14.00-14.45 uur: Meer Bewegen v. Ouderen
13.30-14.40 uur: Mannenzang
15.00-16.00 uur: Dameszang