De Rijnsburger

29 november 2018

De Rijnsburger 29 november 2018


Dringende roep om een AED

Een AED hoort bij een veilige leefomgeving, vindt Piet Heemskerk. | Foto: PvK

actie n Piet Heemskerk (72) is een man met ervaring in het redden van mensenlevens. De Rijnsburgse senior die in een appartement aan de Waterkers woont maakt zich zorgen. Er is geen AED in de buurt en hij wil dolgraag dat dit apparaat voor reanimatie ook bij hem in de directe omgeving komt. 'Er wonen zoveel mensen in de buurt, ook senioren'.

Door Piet van Kampen

Tientallen jaren geleden probeerde Heemskerk een jongeman (21) tijdens een voetbaltoernooi bij Valken '68 te redden. "Er stonden tientallen mensen en niemand deed iets. De ambulance kwam pas na 20 minuten." Ondanks zijn ervaring met reanimeren lukte dit hem niet. De AED bestond toen nog niet en de ambulance arriveerde te laat. De man overleed en dit heeft hem aangegrepen. Later in zijn leven redde hij in een jaar tijd twee vrouwen in de omgeving van Duinrell in Wassenaar. Nu waren zijn reanimaties wel succesvol en waren de hulpdiensten bijtijds. 'Dat was voor mij een grote genoegdoening, dat het mij nu wel was gelukt'.

Laatst deed Heemskerk mee aan een herhalingscursus voor reanimatie. 'Vorige keer waren er nog 18 deelnemers en nu maar tien. Jammer want het is zo belangrijk' betreurt Heemskerk. Waar hij echter meer moeite mee heeft is dat er geen AED apparaat in de omgeving aanwezig is. Tenminste, er zijn er slechts twee terug te vinden in Rijnsburg, zo heeft Heemskerk via internet ontdekt. Dat is bij De Burcht en Vlietstede. 'Er zullen er vast wel meer zijn bij instellingen en sportverenigingen' is hij van overtuigd. 'Hier in dit appartement wonen senioren en in de directe omgeving ook een paar honderd gezinnen. Er is geen AED in de buurt. Ik heb al bij het DSV kantoor hier beneden geïnformeerd en de mensen daar vinden het ook noodzakelijk dat er een komt. Ik ben bij wooncorporatie Dunavie geweest en verzocht of zij als verhuurder een AED willen plaatsen, want dat hoort bij een veilige woonomgeving. Het paste niet in hun beleid' kreeg ik als antwoord. 'Zij geven wel tonnen uit voor renovatie maar een AED kan er blijkbaar niet vanaf' is Heemskerk enigszins sceptisch.
'Nadat er veel AED apparaten in het land zijn geplaatst zijn er drie keer zoveel mensenlevens gered dan voor die tijd.

Wij als bewoners kunnen zelf zo'n apparaat niet betalen dus moet ik een sponsor gaan zoeken' verzucht hij. Heemskerk hoopt echter dat Dunavie ook bij de gemeente aan gaat kloppen. Of het nu de gemeente of Dunavie zal zijn die voor een AED zal zorgen zal hem om het even zijn. Als er maar een komt. Het kan mensenlevens redden.


Succesvolle crowdfundactie

Heemskerk is niet de enige die de laatste tijd pleit voor een buurt AED. In juni besteedde De Rijnsburger aandacht aan de crowdfundactie van Jess Helling. Ze startte start de inzamelingsactie om samen met buurtgenoten haar straat en de buurt rondom Burgemeester Meijboomstraat hartveiliger te maken. En met succes, zo kreeg De Rijnsburger onlangs van haar te horen: "Enige tijd geleden hebben jullie aandacht besteed aan mijn oproep aan de buurt voor het doneren van geld t.b.v. een Buurt AED voor de Burgemeester Meijboomstraat. Middels een aantal mensen en een hele flinke donatie van Stichting 1818 hebben we het volledige bedrag bereikt! Ik zou het heel fijn vinden als jullie dit nog kunnen vermelden in de krant, met een hele grote 'dankjewel' aan Stichting 1818!"

De Hartstichting wil van Nederland een 6-minutenzone te maken: een zone waarin slachtoffers van een hartstilstand binnen de cruciale 6-minuten worden gereanimeerd en een AED wordt ingezet.

Afhaalpunt Valkenburg

krant n Voor mensen die de De Rijnsburger/Valkenburger niet in de bus krijgen is de krant is vanaf deze week ook af te halen bij Hoogvliet, hoofdstraat 104 in Valkenburg. Uitgeverij Verhagen is blij dat de inwoners van Valkenburg nu een eigen afhaalplaats hebben en Hoogvliet die gelegenheid biedt.

Ray Jie Sam Foek per 1 februari 2019 algemeen directeur/ gemeentesecretaris gemeente Katwijk

Ray Jie Sam Foek

gemeente n Ray Jie Sam Foek is vanaf 1 februari de nieuwe algemeen directeur/gemeentesecretaris van Katwijk.

Het college is verheugd met de benoeming van het nieuwe hoofd van de ambtelijke organisatie. Burgemeester Cornelis Visser: "Ik ben blij dat we na een wervingstraject een gemeentesecretaris hebben gevonden waarin wij het volste vertrouwen hebben dat hij de ambtelijke organisatie op een gedegen wijze zal leiden en ons uitstekend zal ondersteunen in het besturen van onze gemeente."

Jie Sam Foek heeft veel ervaring en een goede staat van dienst als het gaat om het leiden van grote ambtelijke afdelingen, veranderprocessen en organisatieontwikkeling.

Kerstboom voor het goede doel

voedselbank n Op zaterdag 8 december is er in Winkelcentrum in de Hoftuin een grote kerstbomenverkoop. Vanaf 8:30 kunt u de gehele dag een boom komen uitzoeken. Wilt u zeker zijn van een boom mailt u dan naar dehofuin@hotmail.com. De opbrengst van deze verkoop gaat naar de Voedselbank Katwijk. Een onmisbaar instituut. Met de opbrengst kan de voedselbank ook in de maanden na december zorgen voor goed gevulde voedselpakketten.

Ontmoeting

kerk n Vrijdag 30 november, is het weer gezellig ontmoeten in de hal van het zalencomplex van de Chr. Gereformeerde Kerk aan de oegstgeesterweg 71.Iedereen, Jong en Oud is van vanaf 10.00 uur van harte welkom voor een praatje en een warm onthaal. Informatie kunt U krijgen bij Nel Heemskerk 071-4025772 en Marja zandbergen 071-4028571

Pietendisco in het Dorpshuis

sinterklaas n In het Dorpshuis Rijnsburg komen er 5 december tijdens de pieten disco van 15:00-17:00 pieten die mee komen dansen. Kinderen mogen ook verkleed komen als piet, ook zal er pepernoten aanwezig zijn. Kosten €2 per kind. Adres: Hofweide 1 Rijnsburg.

Citymanager Piet de Vries en citymarketeer Annemarie Guyt op het Katwijkse strand. | Foto: pr Foto: pr

Positieve
evaluatie,
half budget

Dit is een onmogelijke opgave

Meer robots aan het werk bij Heemskerk

Kijkje bij een bruggen-
bouwer

Première n Tijd, dood en andere ongemakken

Gebruiksaanwijzing

Ik ben lekker op tijd, dus voor ik aan de beurt ben, kan ik nog even een kopje koffie drinken en wat licht leesvoer oppakken. Terwijl ik me op mijn plaats nestel, begint mijn buurman, die ook zit te wachten een praatje. 'U zult wel denken, want bent u aan het doen?'
Nou moet ik eerlijk zeggen, dat ik me niet altijd direct verdiep in wat 'men' aan het doen is en op dit tijdstip al helemaal niet. Mijn blaadje laat ik op schoot rusten en ik kijk op. 'Ik verdiep me op het moment in allerlei gebruiksaanwijzingen.' Ik ben meteen wakker. Gebruiksaanwijzingen? Van die boekjes waar je pukkeltjes van krijgt.
Meteen doemen er allerlei scenario's op. Bijvoorbeeld van mijn Smart-t.v. waarvan alleen het boekje slim is en ik niet of van mijn geavanceerde koffiezetapparaat waar zelfs bekende filmsterren blij van worden. Ik ook, totdat ik moet ontkalken. Dan moet je absoluut geen haast hebben, geen familieleden die goedbedoeld meehelpen en de gebruiksaanwijzing goed lezen.
Ik zucht onbedoeld. 'Ah, u snapt het, hoor ik.' Hij knikt tevreden. 'We hebben een nieuwe auto. Geweldig hoor. Maar kijk eens hoe dik dit boekwerk is en dan ligt er nog een boek in de auto, alleen al over techniek. Toen we er eigenlijk zo'n beetje uit waren welke auto we zouden nemen, mochten we van de dealer een stukje rijden.
Hij legde de basis uit; je weet wel, starten, pedalen, richtingaanwijzer, licht, de gewone dingen. Nou, dan moet je toch een eind komen. Hij zei ook nog, neem nou een route die je veel rijdt, snelwegen en de stad of de dorpen. Wij op pad.
Dan denk je dat je veel weet, alleen de knop van de richtingaanwijzer heeft al drie, vier verschillende standen. Van die ringetjes die je moet draaien, om over de ruitenwisser maar niet te spreken. Het gaat goed zolang je rijdt, maar we moesten in Leiden even wachten bij zo'n brug, dus ik grijp naar de handrem. Mooi, dat die niet zat op de plek waar ik dacht dat die zat. Gewoon als pookje in het midden. Nou echt, niet.'

Ik wil het beamen, want alleen de zomertijd zouden ze al af moeten schaffen voor het elke keer opnieuw instellen van mijn tijd.
Maar terwijl ik ademhaal om wat te zeggen, legt hij uit dat niet alleen de achterbank plat kan, zodat je grote dingen kan vervoeren, maar ook de stoel van de bijrijder. 'Kijk', legt hij uit, 'natuurlijk moet ik dat weten, want ik moet het straks wel mijn vrouw uitleggen. En dan weet ik het maar liever, dan dat ik het moet opzoeken.'

In mijn hart, glimlach ik. Wel heel lief of is het groot houden? Terwijl hij uit zijn andere jaszak een nieuw boekje opdiept, zegt hij: 'Ja, ik ben er nog niet. Mijn dochter heeft een nieuwe telefoon.'
En nog voordat hij gaat uitleggen, hoor ik een stem: 'Kom pap, ik ben klaar. We gaan.'

Pfffff, saved by the bell.

'Tijd, dood en andere ongemakken', een verteller vertelt

n Premiere in de hoofdbibliotheek

theater n Rijnsburger Ton Hetebrij heeft zich na veertig jaar docentschap ontwikkeld tot gerenommeerd verhalenverteller van diverse thema's.

Op zowel vrolijke als persoonlijke wijze houdt hij de toehoorder een spiegel voor, en betrekt hij iedereen bij de vragen die hem bezighouden. Soms verdrietig, dan weer vrolijk maar altijd betrokken en met filosofische inslag. Op reis met een koffer vol verhalen worden het blinde toeval en de onzekerheden in een mensenleven aangestipt. Op maandag 10 december om vindt om 20.00 uur de premiere plaats in de Hoofdbieb aan de Schelpendam.

Meester en leerling

Tijdens zijn bassischooltijd zat regisseur/theatermaker Peter Minnee (51) als leerling bij Meester Hetebrij (72) in de vierde klas. Nu 40 jaar later kruisten hun beider paden elkaar weer. Samen sloegen zij de handen ineen om een voorstelling te ontwikkelen en draaien zij de rollen om. Begrippen tijd, vergankelijkheid en de dood vormen de bron waar vanuit de verhalen voortkomen.

Verteller Ton: 'Reizigers zijn we allemaal. Vanaf het moment dat we herinneringen opslaan worden we reizigers met verhalen. Koffers vol verhalen zeulen we achter ons aan. Aan het einde van de reis blijven ze ergens staan, verdwijnen onder het stof. Tenzij ze worden geopend en die verborgen verhalen worden door verteld door een verteller die een vergeten reiziger opnieuw een stem geeft. Ik wil een stem geven aan aan mensen die onzichtbaar zijn geworden, stem geven aan wat herkenbaar is in onze eigen ervaringen.

Dat laatste speelt een grote rol in mijn verhalenkeuze. Centraal zal staan het verhaal waarbij ik put uit mijn eigen bagage. Op basis daarvan heb andere verhalen gevonden die daar bij aansluiten en mij zeer aanspreken. Tijd, dood en andere ongemakken, zeker niet cynisch bedoeld, maar wel een werkelijkheid waar je niet om heen kunt. Dat is wat ik in mijn verhalen te bieden heb. Het weerzien met Peter heeft geleid tot de samenwerking die aan de basis ligt van deze verhalencyclus. Wij willen met woorden en beelden weergeven wat mensen raakt, want de essentie van verhalen vertellen is ervaringen doorgeven die mensen verbinden'.

Peter Minnee is al ruim dertig jaar actief op toneelgebied. Naast diverse regie's van binnen en buitenproductie's ziet hij de samenwerking met Ton als een mooie uitdaging. Peter: 'Het verhalenvertellen was voor mij een nog onbekende discipline. Het is niet alleen erg leuk om met je vroegere favoriete docent te mogen werken maar ook nog steeds erg leerzaam. En dat Ton wellicht nog wat kan opsteken van mijn regie-ervaring en we zo de meester leerling rollen soms omdraaien maakt de cirkel voor ons beide weer compleet..'.

Jack Nugter schrijft boek over Psalm 23

boek n Plaatsgenoot Jack Nugter heeft, na eerder twee boekjes te hebben uitgegeven, opnieuw een boek geschreven. Het gaat over de alom bekende Psalm 23, een Psalm van David: 'de Here is mijn herder'

Psalm 23 is een veel gelezen Psalm en er is al door veel mensen over geschreven. Telkens weer daagt deze Psalm uit om er opnieuw naar te kijken en de Geest van God nieuwe inzichten aan het licht te laten brengen. De Psalm zit vol met facetten die het vertrouwen in de Herder kunnen verdiepen en versterken. Psalm 23 is al voor velen een bemoediging geweest en zal dat ook in de toekomst voor velen zijn.

Praktische lessen

In dit boekje wordt de Psalm uitgewerkt met het oog op de vele praktische lessen die we eruit kunnen halen en die vandaag de dag erg bruikbaar zijn. Een Bijbelse onderbouwing is hierbij nagestreefd, zodat de lessen niet rusten op eigen ervaring, maar op de waarheid en de kracht van de Schrift. Verder is er voor een iets groter lettertype gekozen, zodat het voor iedereen prettig leesbaar is.

Vanwege de vragen aan het eind van de hoofdstukken, is het boekje ook geschikt voor huiskringen en Bijbelstudiegroepen. Mijn wens is dat je als lezer een sterker vertrouwen in de Goede Herder krijgt. En dat de lessen die je er persoonlijk van leert, zullen meewerken om van dit vertrouwen in de Herder te getuigen naar broeders en zusters en naar hen die de Here Jezus nog niet als Verlosser kennen.

Het boek is verkrijgbaar bij christelijke boekhandel Het Baken in Katwijk.

Ds. Jack Nugter is, na 14 jaar met zijn vrouw op het zendingsveld in Bolivia te zijn geweest, een veelgevraagd spreker voor de zondagmorgen-erediensten en voor Bijbelstudies in diverse kerken en plaatsen in Nederland en daarbuiten.

De toon is gezet bij Wellant

talent n Vrijdag 23 november vond in de sfeervolle omgeving van De Voorhof te Rijnsburg de eerste editie plaats van het open podium van het Wellantcollege vmbo locatie Rijnsburg.

Iedereen die erbij was voelde; dit wordt een hele mooie traditie. Een fraaie selectie leerlingen durfde laten zien en horen wat ze kunnen op een podium en het publiek maakte alle emoties mee waarop men hoopt tijdens een avondje kunst. Een docent liet ze zelfs meezingen in Keltische koorzang. Maar het meeste indruk maakten toch de zingende leerlingen; Lisah van Duijn zong niet alleen een gevoelig nummer, maar speelde op haar klarinet een zelfgeschreven nummer. En Rowena Dijkhuizen, ach, menigeen verzuchtte dat ze daar wel uren naar hadden willen luisteren. De avond, die begeleid werd door pianiste Eadaoin Copeland, werd afgesloten met een bijzonder levendige uitvoering van "All I want for Christmas is You" onder aanvoering van presentatoren duo Eline en Daphne.


Convenant maatschappelijke opvang ondertekend

Op woensdag 21 november tekende wethouder Adger van Helden namens de gemeente Katwijk het regioconvenant maatschappelijke opvang. | Foto: PR

zorg n Vanaf 2021 worden inwoners uit Katwijk die dakloos raken of een psychiatrische aandoening hebben in Katwijk zelf opgevangen. Nu worden deze inwoners voor een deel in Leiden opgevangen.

Op woensdag 21 november tekende wethouder Adger van Helden namens de gemeente Katwijk het regioconvenant maatschappelijke opvang. In het convenant zijn voor de regio Holland Rijnland afspraken gemaakt over geld, verantwoordelijkheden en de manier van opvang. Ook heeft de regio Holland Rijnland besloten om een investeringsfonds in het leven te roepen. Dit fonds is bedoeld om plannen die gemeenten uit de regio hebben op het gebied van maatschappelijke opvang te betalen.

Belangrijk

De gemeente Katwijk vindt het belangrijk dat inwoners die dakloos (dreigen te) raken of te maken hebben met een psychiatrische aandoening in hun eigen gemeente terecht kunnen. Het doel is om deze inwoners zo snel mogelijk weer op weg te helpen om zelfstandig te kunnen wonen en functioneren. Daarbij is het van belang om ze op te vangen in hun eigen woonomgeving en daar hulp en ondersteuning te bieden. Vrienden en familie kunnen zo ook makkelijker een rol spelen. Daar waar opvang in eigen omgeving niet lukt, wordt gekeken waar dat wel kan zonder overlast voor de omgeving.

Een aantal inwoners die hulp nodig hebben, wordt al binnen de eigen gemeentegrenzen opgevangen. Stichting De Binnenvest en Stichting De Brug vangen nu zo'n 15 dakloze mensen op. De verwachting is dat de komende jaren ongeveer 9 extra plekken nodig zijn voor mensen die dakloos (dreigen te) raken. Ook in de opvang van mensen met psychiatrische aandoeningen heeft Katwijk ervaring. Bijvoorbeeld bij De Steenrots in Katwijk aan den Rijn wonen zo'n 15 mensen in de doelgroep Beschermd Wonen. Deze vorm van opvang heeft waarschijnlijk ongeveer 15 extra plekken nodig de komende jaren. In de komende tijd gaat uitgewerkt worden hoe de huisvesting voor deze doelgroepen vorm moet krijgen. Betrokken inwoners gaan daar een rol in krijgen.

Geluksvogels

Nee, helaas behoor ik niet tot de prijswinnaars. Ik heb er kennelijk de leeftijd nog niet voor. Ik ben niet bejaard. Zes Rijnsburgse bejaarden overkwam het vorig week wel. Ze wonnen met elkaar de zogeheten Buurt-Ton. Een jaar lang krijgen ze minstens zo'n 14.000 euro per maand op hun rekening gestort. Dat is toch een hele leuke aanvulling op je AOW. Ik gun ze het van harte, maar niet iedereen doet dat. Zo hoorde iemand zeggen: "Bejaarden hebben dat geld toch helemaal niet meer nodig". Nou, de prijswinnaars denken daar zelf heel anders over. Ik las over reisjes, een badkamer opknappen, wellicht wat nieuwe meubels, ach met dat geld kun je zoveel leuke dingen doen. Lieve prijswinnaars, geniet maar lekker van die extra eurootjes. Hierbij nog een paar tips. Misschien een 45 Km autootje, of een extra luxe scoot-mobiel, supersnelle rollator, sta-op stoel, relax-fauteuil. Zeg "tafeltje dekje" vaarwel, ga iedere dag lekker uit eten. Geniet er maar van, want zeker op jullie leeftijd geldt, zolang het kan.

In steeds meer Rijnsburgse bomen hangen inmiddels lampje en dat betekent dat de kerstmaand er aankomt. Ik weet niet of het u al is opgevallen maar de verlichting van de spits van onze toren is uit. Het baken voor heel wat Rijnsburgers is 's nachts nog nauwelijks zichtbaar. Onze torenspits kreeg door die verlichting overigens wel een heel winters karakter, door de witte ledverlichting leek het net alsof hij bedekt was met een laagje sneeuw. Ledverlichting hoort een mensenleven lang mee te gaan, althans zo wordt het verkocht. In dit geval is de torenverlichting wel een heel kort leven beschoren.

We maken ons op voor de feestmaand december die traditiegetrouw wordt afgesloten met dagenlang vuurwerkoverlast. De gemeente Katwijk wil daar iets tegen doen en heeft nu bedacht dat er maar wat vuurwerkvrijzones moeten komen. Natuurlijk wel op vrijwillige basis want om de naleving ervan te controleren zijn politiemensen en BOA's nodig en die zijn er helaas te weinig. Vier gebieden in Katwijk waar dieren worden gehouden moeten sowieso vuurwerkvrij worden. Vier? Hallo gemeente, in Rijnsburg hebben we ook een dierenweide. Begin juni kreeg die Dierenweide nog een leuke prijs toegekend, waarmee zeker wat zou worden gedaan. Niets meer over vernomen. Dus beste ambtenaren geen vier maar minstens vijf gebieden aanwijzen als vuurwerkvrijzone. Daar zullen de dieren maar ook heel veel mensen u dankbaar voor zijn.

Vanavond, presenteert Agnes Korebrits in de Burgt haar boekje over "Rijnsburgse huisnamen". In het boekje legt ze uit waarom sommige huizen in ons dorp een naam hebben gekregen en wat die naam betekent. Agnes zocht al eerder uit hoe 1000 Rijnsburgse bijnamen zijn ontstaan. Het moge duidelijk zijn Agnes houdt van dingen uitzoeken. Ik ben benieuwd wat haar volgende zoektocht gaat worden.
Reageren? uicatcher@gmail.com

Feestje voor De Horn

Alle kopers waren afgelopen vrijdag uitgenodigd naar de bouwplaats in Rijnsburg te komen om hun nieuwe buren te ontmoeten. | Foto: PR

wonen n Afgelopen vrijdag 23 november werd op de bouwplaats van nieuwbouwproject De Horn een feestje gevierd. Gebiedsontwikkelaar BPD Ontwikkeling, aannemer Van Rhijn Bouw, wethouder Adger van Helden en de kopers van de woningen waren aanwezig om te vieren dat de bouw van de woningen is gestart.

Alle kopers waren afgelopen vrijdag uitgenodigd naar de bouwplaats in Rijnsburg te komen om hun nieuwe buren te ontmoeten en de bouw van hun woning te vieren.
Na een korte ontmoeting en een welkomstwoord kregen de aanwezigen de mogelijkheid hun wens in een Tijdscapsule te stoppen. Deze capsule werd door de aanwezige kinderen begraven in de grond in de nabijheid van het Merovingisch grafveld. Na afloop kregen de kopers de mogelijkheid elkaar beter te leren kennen.

59 woningen

De Horn is een bijzondere locatie midden in Rijnsburg. "Wij noemen het ook wel, om meerdere redenen, het best bewaarde geheim aan de Vliet", aldus Theo van der Plas, Ontwikkelingsmanager bij BPD. De nieuwbouwwoningen in De Horn worden verkocht in meerdere fases. Fase 2 bestaat uit 59 Herenhuizen, Hofwoningen, Laanwoningen, 2 onder 1 kap woningen en Vrijstaande woningen.
Alle woningen zijn verkocht, de bouw is medio september van start gegaan. Voor het ontwerp van de prachtige woningen heeft BPD zich samen met Venster Architekten laten inspireren door de bebouwing in het oude Rijnsburg, maar dan met een moderne twist. Van der Plas: "Wij vonden dat deze bijzondere wijk geen standaard nieuwbouw wijk mocht worden, maar één waar bij de oplevering de 'tand des tijds' als het ware al zichtbaar zou zijn. Dat is erg goed gelukt en daarom maken wij de architect een groot compliment."

Respect voor historie

Nieuwbouwwijk De Horn krijgt veel groen, water en ruimte, waardoor je hier straks heel ontspannen woont. De opzet van de wijk is ontworpen met respect voor de historie. Op prachtige wijze krijgen de vondsten uit het Merovingische tijdperk een rol in het Merovechpark en de oude Vliet meandert straks weer door de buurt heen.

Meer informatie:
www.nieuwbouw-dehorn.nl


VVD: Toch vuurwerkvrije zones?

vuurwerk n Een paar weken geleden werd in de gemeenteraad een motie aangenomen, met alleen de VVD tegen, om vuurwerkvrije zones in te stellen in de gemeente Katwijk.

De VVD was tegen, omdat we van niemand gehoord hadden dat ze zo'n zone voor hun deur wilden hebben, en we zijn tegen betuttelen. Bovendien had de politie duidelijk aangegeven dat ze zo'n verbod niet konden handhaven. Wij vinden het slecht om een wet of regel te maken en deze dan niet te handhaven. Maar de argumenten van de andere partijen waren dat er toch zeker wel behoefte was aan zulke zones rondom verzorgingstehuizen. Afgelopen donderdag kwam er een stuk van het college naar aanleiding van de motie in de gemeenteraad. De verzorgingstehuizen waren geraadpleegd, en wat blijkt: de bewoners genieten van het vuurwerk en steken zelf ook nog wel eens een pijltje af. Bovendien gaf de politie nog eens aan niet te kunnen handhaven. Ook zou het geen verschil maken voor het vandalisme. Afgelopen, klaar en uit, zou je zeggen, geen vuurwerkvrije zones. Maar nee, er werden twee opties voorgesteld: vuurwerkvrije parken, zonder handhaving dus, of vuurwerkvrije zones op vrijwillige basis door buurtbewoners zelf. Maar, dat kan nu toch ook al? Verschillende partijen maakten hun achterliggende bedoelingen duidelijker. Gemeentebelangen wil helemaal van vuurwerk af, want vuurwerk produceert fijnstof. De partij zie dit dan ook als een goede start van een totaalverbod. Op de vraag of het voor het fijnstof uitmaakt in welke straat het vuurwerk wordt afgestoken, kwam geen goed antwoord. Andere partijen stelden voor zones te maken rondom scholen. Een prima idee natuurlijk, want de leerlingen zijn op oudejaarsavond nog allemaal druk bezig in de klas, en dan worden ze niet teveel uit hun concentratie gehaald. Andere partijen drongen aan om het dan maar op proef te doen, en later te evalueren. Maar als je geen handhavers hebt die avond, hoe ga je dan evalueren?

Toon Stegmann,
fractievoorzitter VVD Katwijk

CDA wil lagere OZB voor sportclubs, muziekverenigingen en scouting

politiek n De fractie van het CDA wil van het gemeentebestuur weten of het bereid is het lage tarief aan onroerendezaakbelasting (OZB) te rekenen voor sportclubs, muziek-, scouting- en speeltuinverenigingen en dorps- en buurthuizen.

CDA-gemeenteraadslid Irene van der Plas heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college, nadat de Tweede Kamer onlangs instemde met een amendement dat het gemeenten mogelijk maakt om sportclubs, muziekverenigingen, de scouting maar ook dorpshuizen en speeltuinverenigingen vanaf volgend jaar te laten profiteren van een lager tarief voor de onroerendezaakbelasting (OZB). Er zou dan niet langer het hoge OZB-tarief voor niet-woningen (bedrijven) in rekening worden gebracht maar de lage OZB voor woningen. Het amendement betekent niet automatisch dat de tarieven worden aangepast. Het staat gemeenten vrij dit al dan niet te doen. Het maatschappelijk belang van sportclubs, muziekverenigingen, scouting, speeltuinverenigingen en meer van dit soort instellingen voor de sociale cohesie en de gemeenschap in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. staat buiten kijf, vindt Van der Plas. Het CDA wil daarom van het gemeentebestuur weten of het niet onrechtvaardig is dat clubs en organisaties die draaien op vrijwilligers een hoger OZB-tarief betalen dan een gewoon huishouden en vraagt het college of het deze instellingen voortaan onder het lagere tarief wil brengen.

Sterren aan Zee concerten met korting voor lezers

Frans Bauer samen met Pieter van der Ploeg. | Foto: Dick Teske Foto: TESKE, DICK

lezersactie n De in Katwijk wonende impresario Pieter van der Ploeg presenteert volgend jaar de '35 jaar Sterren aan Zee concerten'. Met zijn organisatie Music off Life organiseert hij deze concerten die in het teken staan van de KWF. Uitgeverij Verhagen krijgt de gelegenheid deze optredens speciaal als lezersreis met korting aan te bieden.

'De optredens begonnen 35 jaar geleden met een concert waarin Louis van Dijk, Pim Jacobs en Pieter van Vollenhoven in het bouwvallige Circustheater speelden', vertelt Pieter. 'Gevleugelde vrienden' werd een succes. Daarna volgden vele klassieke concerten in het Circustheater.

Populair

'Nadat Joop van den Ende in 1991 het theater kocht en groots liet verbouwen kreeg het theater, vaste, langlopende musicals op de planken. Door Joop van den Ende en de toenmalige directeur van het theater werd me gevraagd om de Sterren aan Zee concerten voort te zetten op de maandagavonden, dan hebben de musicalspelers hun vrije dag. Naast de uitnodiging om klassieke concerten te organiseren ging Pieter zich ook toeleggen op een populaire concertserie. 'Ik hoorde van ene Frans Bauer en ging luisteren in een zaaltje in Fijnaart. Het werd vriendschap voor het leven.'

Jubileum

'Ik had toen net al wat kleine hits gescoord en was nog niet landelijk doorgebroken toen Pieter van der Ploeg mij belde', gaat Frans Bauer verder. 'Hij vroeg of ik in het Circustheater wilde staan. Daar schrok ik eigenlijk van. Het Circustheater wastoch veel te groot voor mij om te vullen. Uiteindelijk hebben Pieter en mijn manager me overgehaald en het was volle bak. Dat was echt geweldig. Pieter geloofde in mij. We treffen elkaar regelmatig. Dat is ook een van de redenen dat ik volgend jaar mijn 25 jarig jubileum, precies op 11 maart groots ga vieren. Natuurlijk samen met mijn fans. Ook Pieter viert op deze avond dat zijn concertserie 35 jaar geleden ontstond. De opbrengst gaat naar de KWF Kankerbestrijding, een doel dat dicht bij me staat. Iedereen heeft in welke vorm dan ook wel eens met die ziekte te maken gehad. Pieter persoonlijk en ik van dichtbij met mijn vader'.

Optredens

Ook voor internationale artiesten zoals Tina Turner, Madonna, Laura Pausini en Andrea Bocelli werd Pieter gevraagd en toert hij al 17 jaar met Julio Iglesias als hij zomers concerten geeft in Europa. 'Of het Marco Borsato is of Tina Turner, ze zijn me allemaal even lief. Tenslotte ben ik een nuchtere Fries, wonend in het mooie Katwijk. Daarom wil ik graag dat de lezers in het gebied van Uitgeverij Verhagen zorgeloos een avond uit en weer thuis kunnen zijn. Er staan 12 concerten op stapel met Willeke Alberti en Mart Hoogkamer, Rob de Nijs, Ruth Jacott, André Hazes, Wesley Klein, Marianne Weber en John de Bever en vele anderen. Iedereen mag meegenieten, dus hou de krant in de gaten. Het worden fantastische avonden.'

Meer robots aan het werk bij Heemskerk

bedrijfsleven n Groente & fruitbewerker Heemskerk fresh & easy heeft overeenstemming met de buurman bereikt om het pand aan de Bankijkerweg over te nemen. Het gebouw was voorheen van Van der Gugten Verpakkingen en wordt op dit moment gebruikt door Pacombi Horti, onderdeel van verpakkingsmaterialen leverancier Pacombi. Het pand ligt op 100 meter van het huidige bedrijfspand van Heemskerk.

De reden voor deze aankoop is de aanhoudende groei van het Rijnsburgse bedrijf. Met het pand heeft Heemskerk 9.000 m2 extra bedrijfsruimte tot haar beschikking. In 2014 breidde het bedrijf uit tot 27.000 m2. In 2019 komt daar nog eens 1.000 m2 high care ruimte bij om aan de toenemende vraag van maaltijd- en lunchsalades te kunnen voldoen. Heemskerk voorziet echter dat deze 28.000 m2 naar de toekomst toe niet voldoende is om de vraag aan te kunnen en heeft om die reden het pand van de buurman gekocht.

In de nieuwe bedrijfsruimte gaat Heemskerk producten met grote volumes produceren. Producten zoals andijvie, boerenkool, ijsbergsla, rucola en veldsla komen hiervoor in aanmerking. Dit zijn vrijwel volledig geautomatiseerde en gerobotiseerde processen die op deze manier nog efficiënter geproduceerd kunnen worden. In het huidige pand wordt verder ingezet op het maken van alle overige producten waar robotisering en automatisering ook volop worden doorgevoerd. Heemskerk ziet dat de druk op arbeid steeds groter wordt en wil hier tijdig op inspelen. Afgelopen jaar werd een aantal robots in productie genomen, volgend jaar komen daar naar verwachting nog eens 25 robots bij.

Sinterklaasfilmmiddag in bibliotheek

sinterklaas n Woensdagmiddag 5 december staat er een leuke sinterklaasfilm op het programma in de bieb!

De film duurt iets langer dan een uur en is geschikt voor alle leeftijden. De film start om 14.00 uur en de toegang is gratis.

De tienjarige Bloem is helemaal gek op het paard van Sinterklaas. Wanneer ze na verschillende pogingen Sinterklaas zo ver krijgt dat ze op zijn paard mag rijden gebeurt er iets verschrikkelijks. Tijdens een ritje buiten het kasteel het verliest Amerigo zijn magische hoefijzer. Het paard van Sinterklaas heeft geen normale hoefijzers, maar één gouden hoefijzer. Zonder dit magische hoefijzer kan Amerigo de daken niet op.

Sinterklaas wil zijn Pieten niet ongerust maken en start samen met Bloem een zoektocht. Zouden ze het hoefijzer op tijd vinden of kan pakjesavond dit jaar niet door gaan…

Raadsleden en wethouders bezoeken Welzijnskwartier

Raadsleden en wethouders eten mee met deelnemers Eettafel in de Voorhof. | Foto: PR Foto: Paul van Houten

sociaal-werk n Op woensdag 21 november waren vijf raadsleden en twee wethouders namens de gemeente Katwijk te gast bij de brede welzijnsorganisatie Welzijnskwartier. Al fietsend kon in Katwijk en Rijnsburg kennis worden gemaakt met het sociale werk in de verschillende wijken waarin het thema De kracht van preventie centraal stond.

''Als brede welzijnsorganisatie draait Welzijnskwartier bijna vijf jaar in de gemeente Katwijk", geeft een betrokken Piet van Arkel, directeur van Welzijnskwartier, aan. "Een periode waarin we samen met burgers en organisaties werken aan een vitale en veerkrachtige samenleving. Waarin iedereen kan meedoen en dan vooral die mensen voor wie het mee (blijven) doen niet altijd vanzelfsprekend is", aldus de directeur.

"Om uit te leggen wat ons werk inhoudt en wat de waarde daarvan is, besloten we om raadsleden en wethouders uit te nodigen om mee te kijken op de werkvloer. Samen met hen fietsten we langs verschillende locaties zoals een buurtkamer in de Molenwijk, Johan Cruyffcourt voor jongeren in de wijk, ons jongerencentrum, het kerkelijk centrum met onze ouderenactiviteiten in Rijnsburg, en ons buurtcentrum in de wijk Hoornes.

Ontmoeten

Onze sociaal werkers konden op deze manier laten zien hoe we met elkaar samen werken aan preventie, sociale verbinding, integratie, talentontwikkeling en een gezonde levensstijl. Het was echt leuk om hen te ontmoeten in ons buurtcentrum. Ze waren heel erg geïnteresseerd in wat we doen op het terrein van een gezonde leefstijl en de wijk- en gezinsgerichte aanpak," aldus een enthousiaste Michele Seton, sport- en beweegcoach bij Welzijnskwartier.

Meedoen is niet voor iedereen vanzelfsprekend

Welzijnskwartier is opgericht op 1 januari 2014 en telt zo'n 90 medewerkers. Zij werken verspreid bij diverse teams: Advies en Ondersteuning, Jongerenwerk, Sport, Bewegen en Cultuur, Medelanders, Wijkwerk, Accommodatie- en Sociaal beheer, Support & Control. We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers

Chunky cranberry havermout koekjes & speculaas

Foto: pr

Ine n Paauw-van der Plas was een van de deelnemers van Heel Holland Bakt 2017. In deze rubriek deelt ze een van haar recepten.

Sinterklaas is alweer bijna jarig. Ik vind het altijd zo'n gezellige periode van het jaar. Zelfs toen ik vroeger in Arabië woonde meerde hij aan in de haven van Dubai om voor de Nederlandse kinderen voor een groot feest te zorgen. Wat zal die man en zijn gevolg het warm gehad hebben…

Foto: pr

Het Oud-Hollandse speculaas mengsel wordt vooral tijdens de Sinterklaas periode veelvuldig toegepast, wat ik jammer vind. Het specerijenmengsel is zo rijk van smaak en geur dat ik er het hele jaar graag gebruik van maak. Ik gebruik graag specerijen, en meng mijn eigen mengsels. Koken en bakken is zo persoonlijk.. de een houdt van vlakkere smaken en de ander kiest voor meer uitdaging. Ik houd van een rijk smakenpalet; maar kies vooral wat bij jouw past. Dat is het mooie van zelf koken en bakken, je doseert zelf je smaak! Mijn recepten kan je terug vinden op mijn website www.inepaauw.nl/recepten.

Speculaas specerijen

10 delen kaneel, 2 delen kruidnagel, 2 delen nootmuskaat, 3 delen kardemom, 2 delen gember, 2 delen anijs, 1 deel venkel, 3 delen koriander, ½ deel chili, 1 deel zware peper. Meng alle ingrediënten door elkaar en bewaar ze in een jam potje. Je bepaalt zelf hoeveel je maakt, een deel staat voor een eetlepel of theelepel.

Iedere bakker heeft zo zijn eigen specerijen mengsel, die van mij is licht pittig en heerlijk aromatisch.

Voor de koekjes

100 gr licht bruine basterdsuiker, 150 gr roomboter, 200 gr volkorenmeel (of patentbloem), 1 eetl keukenstroop, 75 gr havermout, 1 eetl speculaas specerijen , 150 gr gedroogde cranberry's (of rozijnen), 25 gr gebroken lijnzaad, 1 ei

Verwarm de oven op 200 graden.

Meng de ingrediënten kort door elkaar, en vorm balletjes van het deeg. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Duw de balletjes plat, zorg dat ze een ½ cm dik blijven. De grote van het deegballetje maakt niet zoveel uit, je kan grote of kleinere koekjes maken. Beleg de koekjes voor het bakken ook eens met pinda's.

Bak de koekjes in 15 minuten goudbruin. Let op ze worden pas knapperig na afkoelen!

INE bakt taart op bestelling en verzorgt een HighTea of een Diner. Voor meer informatie zie: www.inepaauw.nl.

Rijbewijskeuring voor senioren

keuring n Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen terecht bij de RijbewijskeuringsArts op 28 november, 12 en 27 december, 9 en 23 januari en vervolgens twee keer per maand in Verzorgingshuis De Wilbert (Marente), Overrrijn 7.

Informatie en afspraak

Bent u lid van de thuiszorg dan neemt u contact op met Marente, telefoon: 071-4093333. Bent u geen lid dan belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 036-7200911. Zelf een datum reserveren kan via de website: www.rijbewijskeuringsarts.nl.

Tarieven

Tarieven t/m december 2018 (incl. BTW): 75+ B/E € 42,50, medisch € 59,50, C/D/E (ook voor code 95) en Taxipas € 59,50.

Leden van Marente en/of CNV/FNV/ouderenbonden krijgen € 7,50 korting op de 75+ B/E en medisch, C/D/E en Taxipas krijgen € 4,50 korting.

Tarieven per januari 2019 (incl. BTW): 75+ B/E € 45,00, medisch € 65,00, C/D/E (ook voor code 95) en Taxipas € 65,00.

Leden van Marente en/of CNV/FNV/ouderenbonden krijgen € 10,00 korting op bovenstaande prijzen. Let op: Het is niet mogelijk rechtstreeks bij de locatie een afspraak te maken.

Verklaring

Voordat u naar de keuring gaat dient er eerst een Gezondheidsverklaring gekocht te worden en is verkrijgbaar bij de gemeente en via internet op mijn.cbr.nl (inloggen met DigiD). U beantwoordt de vragen en stuurt de Gezondheidsverklaring naar het CBR. Binnen een week krijgt u het Keuringsverslag dat de arts moet invullen per post of via de mail toegestuurd van het CBR. De verwerking en beoordeling van de Gezondheidsverklaring door het CBR kan tot 3 maanden in beslag nemen. Geadviseerd wordt om ten minste 4 maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs een afspraak te maken voor een keuring. Ook inwoners uit omliggende gemeenten zijn van harte welkom.

Well Done

De avond bracht 8.500, - op, uiteraard bestemd voor de noodhulp in Oost-Europa. Werkgroep De Ruyter verzorgd al meer dan 25 jaar hulpgoederen transporten naar deze regio. | Foto: Debby Kloos Foto: Debby Kloos

goed-doel n Vrijdag 16 november organiseerde Werkgroep De Ruyter in het sponsorhome van Rijnsburgse Boys haar jaarlijks vrijdagmiddagborrel 'Well Done'. Maar liefst 210 gasten bezochten de gezellige avond met live muziek, een loterij en de inmiddels bekende biggenrace, waarmee nog wat extra geld werd opgehaald. Ook nu weer werd dit "Well Done" evenement mogelijk gemaakt door de belangeloze inzet van een groot aantal vrijwilligers. Werkgroep De Ruyter bedankt hen, maar ook de Sponsorgroep van voetbal vereniging Rijnsburgse Boys, de sponsors en niet te vergeten de honderden gasten die de avond tot een groot succes maakten.

Meer weten over het belangrijke werk van De Ruyter of de foto's bekijken van het evenement? Ga dan naar: www.werkgroepderuyter.nl

Stijlvolle afsluiting Katwijk van Oranje

Zangeres Gerlinde Vliegenthart, met Daan de Mooij en de Star Sisters,| Foto: PvK

oranjegala n Uit het goede virus dat de musical Soldaat van Oranje heeft verspreid is Katwijk van Oranje ontstaan. De mensen van Katwijk Marketing raakten er mee besmet en gingen ermee voortvarend aan de slag Vijf weken lang waren er allerlei activiteiten en afgelopen zaterdagavond werd dit bijzondere project met een feestelijk gala afgesloten.

Door Piet van Kampen

Geen sigaretten-, maar kunstautomaat. Veel gezonder ook! | Foto: PR

Het begon allemaal op zaterdag 13 oktober met een zeer druk bezochte openingsmanifestatie op de Boulevard en het evenementenplein. Een parade van oude militaire voertuigen en het overvliegen van een oude Dakota. Deze werd later grotendeels als zandsculptuur in de feesttent nagebouwd en werd vele honderden keren door de bezoekers op de gevoelige plaat vastgelegd.

Positieve reacties

Er waren exposities in de pop-upstore en de feesttent. Schoolkinderen legden een stukje Atlantikwall bloot en een aantal winkeliers richtten hun etalage in met een oranje uitstraling, foto's en attributen uit de Tweede Wereldoorlog Koren en muziekverenigingen traden op. Het is een greep uit de diverse activiteiten die veel bezoekers ook van buiten de gemeente trokken. 'Vrijwel alleen maar positieve reacties', blikt Piet de Vries, directeur van Katwijk Marketing uiterst voldaan terug.


Gala

Katwijk van Oranje werd dus in stijl met een gala afgesloten. Het fanfareorkest Bereden Wapens uit Vught deed Glenn Miller met oude herkenbare nummers voor de genodigden- met name senioren- vroeger dagen weer herleven. Af en toe swingde het de tent uit. Een medley van Beatlenummers als tussendoortje. Natuurlijk werden er muziekstukken gespeeld die aan de Soldaat van Oranje waren gerelateerd en de Belgische zangeres Jolien Thijs had vocaal heel wat in huis.
Dit geldt zeker ook voor de Katwijkse zangeres Gerlinde Vliegenthart die een geweldige vocale performance ten beste gaf. Samen met Daan de Mooij ook even op de Hollandse toer richting Amsterdam met de aloude evergreens van Johnny Jordaan. Zoiets roept natuurlijk interactie met de zaal op. Het absolute hoogtepunt was uiteraard het optreden van The Star Sisters. Nog éénmaal voor deze gelegenheid uit de muzikale stal gehaald. Patricia Paay, zus Yvonne Keely en Brigitte Nijman zetten de tent in beweging met 'Rum and Coca Cola' en andere versnaperingen uit de oude muzikale snoeptrommel.

Organisatoren

Vervolgens was er een terecht podium voor de organisatoren Piet de Vries en Annemarie Guijt (Katwijk Marketing) en Willem Schonenberg, coördinator van het project. Zij werden door de presentatoren Teuntje van Delft en Daan de Mooij uitvoerig in het zonnetje gezet. Samen met The Star Sisters werd de uitsmijter van de avond gezongen. 'We'll meet again' en de volle dansvloer wiegde mee in het ritme.


Hoogtepunten

Voor De Vries was het hoogtepunt de opening op 13 oktober. Vooral het overvliegen van de Dakota tijdens het Wilhelmus. 'Het mooiste compliment was dat een schooldirecteur mij zei dat leerlingen na het opgraven van de Atlantikwall muis- en muisstil waren tijdens een geschiedenisles naderhand.
Het belangrijkste van dit project vind ik echter dat de oorspronkelijke doelstelling is gehaald. Er wordt in Katwijk veel gesproken over en gedaan met cultuur maar dit was wel heel bijzonder. Het was de verbinding tussen organisatie, bedrijfsleven en bevolking. Uniek voor Katwijk'.

Baalbergen pakt uit met Pakje Kunst

expositie n Afgelopen zaterdag heeft Ro-Nalt Schrauwen, initiatiefnemer van Pakje Kunst de nieuwste expositie bij woonwinkel Baalbergen geopend. Schrauwen benadrukte in zijn openingsspeech hoe belangrijk het is dat kunstenaars in hun eigen regio een podium krijgen om hun werk te tonen.

De expositie bestaat uit werken van maar liefst 26 kunstenaars uit de Duin- en Bollenstreek en Leiden. Zij maken onder meer beeldhouwwerk, foto's, schilderijen, quilts en sieraden. De tentoonstelling geeft daarmee een breed beeld van het kunstaanbod in deze regio.

Kunstautomaat

Het hoogtepunt van de expositie is een oude, mechanische sigarettenautomaat die als cultureel erfgoed hergebruikt wordt en nu dienst doet als kunstautomaat. De automaat is gevuld met miniatuur kunstwerken die gemaakt zijn door de exposanten. Voor maar € 4,- trekt u uit de automaat dus een klein kunstwerk van een kunstenaar uit de regio Leiden en Duin- & Bollenstreek. U trekt een Pakje Kunst uit nieuwsgierigheid, als cadeau of als verzamelobject. Pakje Kunst is toegankelijk, betaalbaar en een originele verrassing tijdens de feestdagen. De expositie loopt van 24 november tot en met 31 januari en kan dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur bezichtigd worden. De kunstautomaat is toegankelijk tijdens openingstijden.

Woonwinkel Baalbergen Katwijk
Ambachtsweg 13, 2222AH Katwijk
www.baalbergenkatwijk.nl

Fietsbrug over de Rijn komt uit Friesland

Op de plek waar in maar 2019 de brug komt wordt nog hard gewerkt. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

bouw n Solidd Steel Structures bouwt de twee aanbruggen en een draaibrug die tezamen de Jan van der Reijdenbrug gaan vormen die de Rijnoevers van Oegstgeest en Valkenburg begin volgend jaar met elkaar gaan verbinden. Een delegatie uit Oegstgeest en Katwijk bezocht donderdag 15 november de fabriek in Sumar in Friesland waar de indrukwekkende stalen delen vorm beginnen te krijgen.

Door Wil van Elk

De brug in aanbouw. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Omgevingsmanagers, projectleiders, vertegenwoordigers van beide wijkraden, bestuurslid van de stichting van het Valkenburgse Pontje en een brugwachter kregen op de heenreis in de bus toelichting over het proces rond de fietsverbinding Oegstgeest-Katwijk over de Oude-Rijn. Ook de historische oeververbinding van het pontje bij Valkenburg kreeg uitvoerig de aandacht. Na een lange aanloop is er een brug in aanbouw, met honderd procent subsidie van de Provincie. Eerdere ontwerpen werden stopgezet en na een prijsvraag kwamen vier prachtige ontwerpen op tafel waar uiteindelijk architectenbureau Syb van Breda & Co architects glasrijk als winnaar tevoorschijn kwam. Beide wijkraden hadden een stem in het keuzeproces. Het ontwerp, bij aanvang met de naam De Navigator, is uniek, maar wel met beproefde en gebruikte technieken. Strukton Infratechnieken en Solidd Steel Structuren zijn de uitvoerders waarbij Solidd de staalconstructie van maar liefst 270-duizend kilo staal bouwt. Bij de presentatie werd gesteld dat de brug honderd jaar moet meekunnen en tot vijfduizend keer per jaar open moet voor grote boten, al dan niet met hoge mast.

Fietsroutes

De brug wordt een belangrijk onderdeel van fietsroutes. Voor de drukke beroepsvaart in de Rijn moet de brug al gauw tien keer per dag worden geopend. Een doorvaarthoogte van 5,4 meter, hoger dan de huidig geplande 3,5 meter, was geen optie omdat het voor de fietsers veel te zwaar trappen zou worden. De bediening komt in handen van de brugwachters in het brugwachtershuisje van de Sandtlaanbrug. Op de zondagen is er geen bediening. Voor de digitale verbinding wordt een glasvezelkabel aangelegd tussen beide bruggen. De installatie in het brugwachtershuisje wordt ingrijpend vernieuwd. De doorvaarthoogte van de nieuwe brug is hoger dan die van de Sandtlaanbrug (2,75 meter) en hoeft daardoor minder keren per dag worden geopend.

Op locatie is goed te zien waar de brug komt. Aan beide zijden van de Rijn waren al taluds aangelegd. In de nieuwbouwwijken Oegstgeest aan de Rijn en 't Duyfrak in Valkenburg zijn de landhoofden en pijlers in aanbouw. Duikers zijn bezig met het aanleggen van een buis waar de bediening en stroomvoorziening in komen voor de verkeerslichten en slagbomen. De afwerking wordt gedaan met schanskorven die met stenen worden gevuld.

Bruggenbouwers

In de fabriek, gelegen tussen Leeuwarden en Drachten, gingen de bezoekers beschermd met oordopjes, veiligheidsbril, -schoenen en -helm in twee groepen door de fabriekshallen waar volop werd gelast en geslepen aan de brugdelen. Grote vierkante gewichten van meer dan zevenduizend kilo stonden op de stalen platen om te voorkomen dat door het verhitten van het lassen de platen kromtrekken. De platen zijn met behulp van CNC-snijbranders op maat gemaakt. Alles is tot op de millimeter nauwkeurig berekend. Op de plek waar later een lamp komt, om aan te geven waar kleine boten onder de brug doorkunnen, zat in het bruggedeelte van Oegstgeest een gat met een stalen bus. Vierkante gaten op de kopse kant zijn voor de pennen die de draaibrug moeten borgen als hij weer sluit. Zo was de uitleg van de directeur van Solidd Steel Structures. "We zijn échte bruggenbouwers, goed in beweegbare constructies. Alles wordt opgebouwd met plaat of buis."

"We zijn échte bruggenbouwers"

De drie delen worden in februari 2019 verscheept naar de Rijn. De brug, "hij is heel slank", wordt in open stand geplaatst en getest. Het draaigedeelte – de ringen van meer dan twee meter doorsnee voor de lagers zijn in Italië gefabriceerd – komt aan de kant van Valkenburg. Een hooggelegen contragewicht in een sierlijke pyloon, van meer dan tien meter hoog, houdt de draaibrug in balans. In maart is de officiële opening. Op de website van de gemeente Katwijk – https://extra.katwijk.nl – wordt in de rubriek 'Onze projecten' uitvoerig getoond hoe het unieke ontwerp beeldbepalend wordt in de omgeving en in een animatiefilm is te zien hoe de brug opengaat en hoe hij 's nachts wordt verlicht. Ook de woonwijk 't Duyfrak is een van de vermelde projecten.

Geluidsbeperking voor N206 gewenst

verkeer n Donderdagavond 22 november heeft het CDA een motie ingediend, waarin aandacht werd gevraagd voor geluidsbeperkende maatregelen aan het Katwijkse gedeelte van de N206. Mede-indieners waren GemeenteBelangen, VVD, Hart Voor Katwijk en SGP. De motie werd bij stemming door de gehele gemeenteraad aangenomen. Jonathan de Mooij: "Samen met Jacco van Duijn, ons CDA-gezicht in Katwijk aan den Rijn, heb ik deze motie voorbereid. Hiermee krijgt de geluidsoverlast van de Katwijkse N206 de aandacht en prioriteit die het verdient. We hopen dat de provincie dit signaal oppakt en snel begint met het treffen van geluidsbeperkende maatregelen". De provincie Zuid-Holland heeft een prioriteitenlijst voor 2018-2023 opgesteld, waarin trajecten worden aangegeven die in aanmerking komen voor geluidsbeperkende maatregelen. Dit kan van alles zijn, zoals stil asfalt en (groene) geluidsschermen. Het traject kruispunt N206 bij Katwijk, waar veel geluidsoverlast is, staat op plek 20(!) in de prioriteitenlijst. Jacco van Duijn: "Dat vonden wij veel te laag. In de praktijk blijkt namelijk dat de kans klein is dat het dan aan bod komt. Wij willen elke kans aangrijpen om dit traject op de provinciale agenda te krijgen en te houden." In het verleden zijn er bij slechts enkele trajecten per jaar geluidsbeperkende maatregelen getroffen door de provincie. Voor het CDA was dit de reden om de wethouder de opdracht te geven namens de gemeente bezwaar te maken bij de provincie met als doel het traject kruispunt N206-N441 tot afslag 't Heen een hogere prioriteit te geven.

Speelgoedbeurs

feestdagen n Wie is er in de dure maand december niet op zoek naar leuke betaalbare cadeaus voor de feestdagen? Vakcollege Rijnmond houdt op vrijdag 30 november van 16.00-19.00 uur een grote speelgoedbeurs met betaalbaar speelgoed dat terecht een tweede kans verdient. Deze middag kunnen geïnteresseerden op de school aan de Louise Colignylaan 2 in Katwijk kwalitatief goed, tweedehands speelgoed kopen. Denk hierbij aan puzzels, speelgoedwagens, poppen, knuffels, lego en allerlei spellen. De opbrengst van deze speelgoedbeurs gaat naar de actie Going Global van Edukans. De scholen van Stichting Andreas college steunen deze organisatie, die zich bezighoudt met het ondersteunen van onderwijs aan kinderen in kansarme gebieden in de wereld, ook dit jaar weer. Dat alles onder de noemer "Een kind dat leert, is een kind met kansen". "Wat is er leuker dan het aanschaffen van bruikbaar speelgoed, zodat de kinderen of kleinkinderen spelenderwijs aan de gang kunnen. Vooral als dat speelgoed aangeschaft kan worden tegen een aantrekkelijke prijs en de opbrengst naar een goed doel gaat waar de leerlingen van de school zich voor inzetten." aldus directeur Erik Hazenoot. Hebt u nog bruikbaar speelgoed en wilt u dat opruimen: de school zamelt van tevoren allerlei soorten speelgoed in om dit tijdens de speelgoedbeurs te verkopen. Speelgoed kan de hele week tot en met vrijdag 30 november van 8.00 tot 16.00 uur worden ingeleverd aan de balie van Vakcollege Rijnmond bij de conciërge. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten: goed speelgoed gaat hergebruikt worden en zolders worden weer een stukje leger."

17 / 32

Positieve evaluatie Katwijk Marketing leidt tot korten budget

Citymanager Piet de Vries en citymarketeer Annemarie Guyt op het Katwijkse strand. | Foto: pr Foto: pr

In het bericht van de gemeente over de evaluatie van Katwijk Marketing werd de indruk gewekt dat de citymarketingorganisatie volgend jaar over hetzelfde budget kan beschikken als voorgaande jaren. Door het wegvallen van de campagnebijdrage, een speciale subsidie die voortkwam uit de Toeristische Agenda, heeft Katwijk Marketing in de praktijk echter zo'n 100.000 euro minder te besteden.

Door Aad van Duijn

Directeur-bestuurder Piet de Vries betreurt dit en ziet graag een realistische financiering van Katwijk Marketing. 'We zijn de motor achter de processen die zorgen voor de samenhang in het promoten van Katwijk. Het gaat hierbij niet om het realiseren van één doelstelling of het aandacht geven aan een bepaalde activiteit, maar een passende promotie en slimme 'selling' van onze fantastische gemeente.'

Piet de Vries geeft samen met Annemarie Guijt invulling aan Katwijk Marketing. Katwijk Marketing is een zelfstandige stichting, maar werkt nauw samen met de gemeente Katwijk. Piet de Vries is de citymanager en bestuurder van de stichting, terwijl Annemarie Guijt fungeert als citymarketeer.

Afgelopen week werden zij geconfronteerd met een voorstel om te gaan korten op de financiële middelen voor het uitvoeren van de campagnes om Katwijk te promoten. En dat in de maand dat een extern bureau een positieve feedback gaf over de manier hoe Katwijk Marketing hun 'product' in de markt zet.

Positieve aanbeveling

Voor Annemarie Guijt is het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders om minder geld voor het promoten van Katwijk beschikbaar te stellen moeilijk te begrijpen.

'De rapportage afgelopen maand van de externe beoordelaar, het gerenommeerde Bureau Buhrs, geeft ons een ruime voldoende. Ze adviseren daarbij het college door te gaan met de financiering van Katwijk Marketing, op hetzelfde niveau. Een passende financiering zou betekenen dat we verder gaan met de door ons geïnitieerde activiteiten, plus het verder ontwikkelen – zoal het bureau ook suggereert - van het werkmodel.'

'Een aantal van de aanbevelingen van het onderzoeksbureau komt overeen met de plannen van ons zelf uit de evaluatie over het afgelopen jaar', vertelt Piet de Vries. 'Je zou dus denken dat we op de goede weg zijn. Vandaar dat we het voorstel van de gemeente absoluut niet kunnen volgen. We vergelijken het met het volgende: Het college stelt voor, een jaar lang de bloemen niet te gieten, om daarna te willen genieten van een prachtige tuin. Het een kan niet zonder het ander, vandaar dat ons de logica in het huidige collegevoorstel ontgaat.'

Succes

In de woonkamer van directeur-bestuurder Piet de Vries geven hij en Annemarie een onderbouwde reactie op het de afgelopen week wereldkundig gemaakte voorstel van wethouder Jacco Knape om de financiële bijdrage te bevriezen. 'En dat terwijl het onderzoeksbureau het college adviseerde om onverminderd door te gaan met Katwijk Marketing. Sterker nog, het bureau geeft aan te blijven investeren in citymarketing', benadrukt De Vries. 'Waarbij zij met het voorstel komen om voor een lange-termijn aanpak te kiezen en een vijfjarenplan op te stellen met daarin een scherpere link tussen doelstellingen, strategieën en actiepunten. De leidende gedachte daarbij is dat Katwijk Marketing in 2019 gewoon door moet kunnen gaan met de ontwikkeling van het werkmodel en het uitrollen van de succesvolle campagnes.'

Teleurgesteld

Piet de Vries en Annemarie Guijt zijn zichtbaar teleurgesteld. 'Misschien zijn we te actief geweest met onze interne pr, waarmee we steeds verantwoording willen afleggen, en hebben we de pech dat onze stakeholders niet zo expressief zijn en daardoor te weinig vertellen hoe succesvol onze branding is en de campagnes verlopen.'

'Dat het onderzoeksbureau suggereert dat we meer werk moeten maken om een groter draagvlak te creëren en daarmee extra betrokkenheid van alle partijen, is een route waar we al heel lang mee bezig zijn. We ondersteunen die gedachte volledig. Samen met hen moeten we werken aan het creëren van en positief profiel van de gemeente Katwijk, binnen de marge die we zelf willen. Een opzet waaraan we al jarenlang hard en professioneel werken en waarin we een coördinerende, stimulerende en vooral initiërende rol vervullen.'

Onmogelijke opgave

Piet de Vries vindt dat het voorstel, waarbij zij een ton minder te besteden hebben voor de werkzaamheden van Katwijk Marketing, de marketingorganisatie voor een onmogelijke opgave stelt.

'Onze aanpak is ervoor te zorgen dat we over meerdere jaren een combinatie hebben van bewust marketingbeleid en het op een renderende wijze verbinden van allerlei activiteiten en organisaties in ons dorp. Wat we daarbij doen is de onderlinge samenhang bevorderen, kwalitatief op orde houden wat we met elkaar organiseren en uitvoeren, en komen met nieuwe ideeën. Daarbij investeren we in verantwoorde processen.

Vanuit onze specifieke kennis werken we continu aan bijvoorbeeld een verbeterslag door een bewuste reflectie van het handelen van alle betrokkenen. Tevens zorgen we ervoor dat we samen een lerende organisatie zijn, die elkaar helpt; ook bij allerlei vormen van uitvoering.'

Onvoldoende middelen

'Ik snap niet', zegt Piet de Vries - die zich formeel één dag per week met Katwijk Marketing dient te bemoeien, maar in de praktijk daar veel vaker mee bezig is – 'dat het college wel het advies van Bureau Buhrs overneemt, maar niet het bijbehorende prijskaartje accepteert. Het effect is dat er in 2019 vrijwel geen budget is voor activiteiten en campagnes.'

Piet de Vries en Annemarie Guijt benadrukken: 'Wij worden hierdoor opgezadeld met een onmogelijke opdracht. Er wordt verwacht dat Katwijk Marketing, vanuit de huidige successen, doorgroeit naar een breder in te zetten citymarketing-organisatie. Wij moeten onze stakeholders overtuigen van de toegevoegde waarde, maar we weten ook dat we onvoldoende middelen krijgen om deze toegevoegde waarde in 2019 werkelijk te kunnen leveren.'

'Het lijkt erop dat dit college, ondanks alle gewaardeerde activiteiten van de afgelopen jaren, de verdere ontwikkeling van Katwijk als (be-)leef-, werk- en woongemeente onmogelijk maakt. En dat is bijzonder teleurstellend.'

Raadsbesluit

Katwijk Markering hoopt nu op bijstelling vanuit de gemeenteraad. 'Het collegevoorstel komt begin december in de raad. We hopen dat de fracties ingrijpen en het college adviseert om alsnog conform het adviesrapport te handelen.'

'Het totale subsidiebedrag voor citymarketing zou daarmee voor 2019 uitkomen op 257.000 euro. Een bedrag dat overigens nog altijd aanzienlijk lager ligt dan in vergelijkbare gemeenten als Zandvoort (€ 440.000 subsidie) en Noordwijk (€ 550.000).'

19 / 32

Expositie Jasper van Delft geopend

Jasper van Delft maakt 'schilderijen met gevoelswaarde'. | Foto: G. Eldering Foto: G.Eldering

expositie n Afgelopen vrijdagmiddag werd in het Museum Oud Rijnsburg de schilderijen expositie geopend van Jasper van Delft.

Naast musicus is Jasper van Delft ook een talentvol amateurkunstenaar. Hij kan heel goed schilderen en heeft de afgelopen jaren al heel wat mooie schilderijen gemaakt.
Een aantal van zijn schilderijen op basis van acryl – en olieverf, uiteenlopend van portretten, stillevens, dieren, landschappen en objecten zijn de komende weken te bewonderen in het Rijnsburgs Museum. Jasper van Delft Hij noemt het zelf schilderijen met gevoelswaarde. Tot 12 januari 2019 is zijn fraaie werk iedere zaterdagmiddag te bekijken op de bovenverdieping van het Museum Oud Rijnsburg van de Oude Vlietweg 6.
Nieuwsgierig? Het Museum Oud Rijnsburg is op iedere zaterdag geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Recordopbrengst voor Alzheimer-collecte

collecte n De collecte van Alzheimer Nederland heeft in de gemeente Katwijk in de week van 5 t/m 10 november een recordopbrengst van €13.263,42 opgeleverd. Vorig jaar werd er zo'n €1.500,- minder opgehaald. De organisatie bedankt alle gevers en de 132 collectanten voor hun steun en iedereen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg die hieraan heeft meegeholpen. Alzheimer Nederland werkt aan een oplossing voor dementie, nu en in de toekomst. Waarin mantelzorgers worden geholpen met hun zorg en zorgen, we meer aandacht hebben voor elkaar en waarin we steeds dementievriendelijker worden.
Wilt u in 2019 ook uw steentje bijdragen door mee te helpen als collectant? U kunt zich opgeven via www.alzheimer-nederland.nl/collecteren of bij Lennart van der Plas via email:
alzheimerkatwijk@gmail.com.

Beginnerscursus Bridgeclub De Brug

Bridge is een boeiend spel. | Foto: Archief/Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

bridge n Wanneer u nog geen actief bridger bent, dan is het nu tijd om daar toch tenminste eens aan te denken. Het is een uitdaging, gezond voor het brein, en een kweekvijver voor vrienden. Wacht er dus niet langer mee om de uitdaging aan te gaan.

De Bridgeclub De Brug organiseert een beginnerscursus waar deskundige bridgers u de beginselen van het prachtige spel binnen korte tijd eigen maken. Vanaf donderdagavond 17 januari 2019 van 19:45 tot ongeveer 22:30 uur. De cursus wordt gehouden in: De Roskam, Turfmarkt 2 in Katwijk.

Aparte lijn

De eerste 12 weken zult u les krijgen van een gediplomeerde en ervaren bridgedocent om de basistechnieken van dit boeiende spel onder de knie te krijgen. Vanaf donderdag 11 april t/m donderdag 16 mei speelt u, onder begeleiding, in een aparte lijn, mee met de speelavond van B.C. De Brug en kunt u zelf de ambiance ervaren van het competitie spelen.

Geen contributie

Cursisten die hebben meegespeeld t/m mei en zich aanmelden om lid te worden van B.C. de Brug betalen voor de maanden september-december geen contributie. (Contributie jaar = kalenderjaar en bedraagt € 75, =) Het cursusboek dat gebruikt gaat worden is: "Bridge in een Flits" deel 1, door Berry Westra. Het cursusgeld bedraagt € 110,- dit is inclusief het lesboekje.

Aanmelden

Er is plaats voor 20 cursisten, dus….wees er op tijd bij. U kunt zich aanmelden bij Annette Grummels, bij voorkeur per e-mail: a.grummels@gmail.com of telefonisch te bereiken op 06-41246738 na 18:00 uur.

Bedrukte gezichten na Rijnsburg-Scheveningen

Joel Tillema scoorde de 1-0 tijdens RBB Scheveningen.| Foto Hans Heemskerk

voetbal n Toen invaller Frank Tervoert Rijnsburgse Boys twee minuten na rust op 2-0 zette, leek er geen vuiltje aan de lucht. Niet dat geel-zwart groots speelde, maar Scheveningen bakte er nog minder van.

Toch kantelde de wedstrijd na de 2-0. Nadat Max Hudepohl eerst nog de binnenkant van de paal had geraakt, en de derde Rijnsburgse treffer dus uitbleef, was het Scheveningen dat in een tijdsbestek van vijf minuten 2-1 en 2-2 maakte. Bij de tegentreffers zag de Rijnsburgse defensie er niet goed uit, een feit waarover ook trainer Wilfred van Leeuwen zich opwond na afloop: "Zo goals tegen krijgen is ongelofelijk." Het past in het patroon van de afgelopen maand waarin de Uien zes en vier goals moesten incasseren tegen respectievelijk AFC (2-6 nederlaag) en Barendrecht (4-5 winst).

Rapen gaar

In het vervolg van de tweede helft tegen laagvlieger Scheveningen kreeg Rijnsburg via Tillema en Tervoert de mogelijkheid om alsnog de winnende 3-2 te maken. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook de ploeg van John Blok in de slotfase nog een derde keer had kunnen scoren. En dan zouden de rapen echt gaar zijn geweest. De eerste helft was geëindigd in een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg, dankzij clubtopscorer Joël Tillema, die na 21 minuten spelen de eerste goede aanval bekroonde met alweer zijn zevende competitiedoelpunt. Een minuut later kreeg Maikey Parami een nog veel grotere kans op 2-0, maar de bal ging net naast. Bram Ros was ook dichtbij een treffer, maar diens spetterende afstandsschot ketste via de lat terug in het veld.

Penalty

Dat het 1-0 bleef, was ook te danken aan doelman Richard van Nieuwkoop. Hij stopte na een half uur een penalty van Scheveningen-spits Tim Peters, die in het zestienmetergebied viel na een overtreding van Wesley Goeman. Althans, dat was de lezing van scheidsrechter Vries, die als enige op het met 1150 toeschouwers omzoomde veld een gele kaart-waardige overtreding zag. Met Goeman is een van de meest besproken spelers genoemd. De oud-Scheveningen-speler was een week eerder tegen Spakenburg goed ingevallen als vervanger van Masies Artien en kreeg als beloning een basisplaats. Supportersvereniging HKR steunde de speler met een spandoek ('Komt tijd, komt goe(d) man') en de aanwezig journalisten waren na afloop vooral benieuwd of Goeman echt wil vertrekken, hetzij de in de winterstop hetzij na dit seizoen.
Een duidelijk antwoord op deze laatste vraag kwam er niet. Wel is duidelijk dat er met name verdedigend wat moet veranderen, om ervoor te zorgen dat Rijnsburg in de drie resterende wedstrijden voor de winterstop nog een of meer overwinningen kan bijschrijven. Om te beginnen komende zaterdag wanneer Rijnsburgse Boys in Groesbeek aantreedt tegen nummer twaalf De Treffers.

Te Werve uit, altijd lastig

Ondanks kansen bleef het bij een gelijkspel op Sportpark Vredenburg | Foto: Saam de Mooij Foto: Saam de Mooij

voetbal n Zaterdag speelde Valken'68 de lastige uitwedstrijd tegen het gastvrije Te Werve. Lastig omdat vaak in de laatste minuten er punten verspeeld werden. Gastvrij, vanwege de hartelijke ontvangst. Zo ook vandaag.

Na een roerig weekje op het Duyfrak leek alles weer eens mee te zitten. Eerst was er halverwege de weeknog wel de wat minder leuke mededeling dat trainer Arie van Duijn na dit seizoen stopt. Hij verwoorde het zelf door er op te wijzen dat hij voor zijn gevoel niet over zijn houdbaarheidsdatum heen wil gaan na drie seizoenen Valken'68. Maar toch. De afgelopen twee seizoen onder zijn regime werd er aantrekkelijk gevoetbald als je kijkt naar het aantal voor gescoorde doelpunten en er werd beide seizoenen via de nacompetitie meegedaan om promotie naar de eerste klasse. Daarna was er het goede nieuws dat voorzitter Jaap Janssen vrijdag succesvol een bypassoperatie had ondergaan. En afgelopen zaterdag leek Valken'68 er met drie punten vandoor te gaan bij Te Werve uit. Helaas ging dat laatste niet door.

Dominanter

Op Sportpark Vredenburgh trad Valken'68 in nagenoeg dezelfde opstelling aan als vorige week uit tegen RCL. Rody Redel verving de geblesseerde Peter de Best, Jaco van der Bent nam de nummer 10 positie van de geschorste Marc Langeveld over en Robbert van Delft vulde de leeg gevallen positie van Jaco van der Bent als spits in het 4-4-2 systeem in. Te Werve leek de eerste helft wat dominanter en meer spelend op de helft van Valken, maar het gevaar kwam van Valken af. Een schot in de 15e minuut van Selmo Kurbegovic vanaf 20 meter kon ternauwernood door de keeper van Te Werve Jay Veerman over de lat worden getikt. Een tweede poging van Selmo uit een vrije trap verwerkte hij tot corner. Pas in de 43e minuut viel er de eerste echte kans voor Te Werve te noteren. De nummer 7 van Te Werve Albert Helen leek een vrije doortocht naar keeper Erwin van der Nagel te hebben. Hij koos voor een lob vanaf 20 meter die ruim over het doel van Erwin heen ging. Rust.

Betere kansen

Na rust waren er beduidend nog betere kansen voor Valken. De eerste twee grote kansen werden nog verprutst. Robbert van Delft maaide over de bal heen op een voorzet van Selmo in de 47e minuut. En in de 64e minuut bij een verkeerd uitgevoerde buitenspelval was de voorzet van Selmo net te scherp om de voor het doel geheel vrijstaande Robbert van Delft te bereiken. Tussen de twee grote kansen in maakte de keeper van Te Werve bij het uitkomen nog hands buiten de zestien. De prima leidende scheidsrechter Assad Syed betrafte dit terecht met geel en niet met rood omdat een duidelijke scoringskans voor Valken ontbrak. Met zijn karakteristieke versnelling op de eerste 10 meter stoof Selmo in de 71e minuut op de rechterkant langs de verdediger van Te Werve, sneed naar binnen en rondde de diep gestoken bal van Jaco van der Bent bekwaam af (0-1). Te Werve probeerde van alles om de gelijkmaker te forceren, maar kwam niet verder dan een paar corners. In de hechte Valkendefensie kon geen gaatje worden gevonden. Tot aan de 90e minuut. Een lage harde voorzet van rechts verdween via de voet van de Te Werve spits Jaël Paas toch nog in het net (1-1). Een vlammend schot van Joey Zandbergen in de laatste minuut scheerde net over de lat. Te Werve uit, altijd lastig.

Zaterdag 1 december speelt Valken'68 1 thuis tegen TAVV,
aanvang 14:30 uur.

Sinterklaasloop in Panbos

lopen n Misschien wel de leukste en mooiste uit de serie van vijf winterlopen, die de atletiekvereniging Rijnsoever organiseert, staat zaterdag 1 december op het programma.

Vier daarvan gaan door het Katwijkse duingebied; de vijfde, de Sinterklaasloop, voert de deelnemers door de Pan van Persijn, in de volksmond beter bekend als het Panbos gelegen aan de Wassenaarseweg. Daar is over de bospaden een mooi parcours uitgezet, dat de deelnemers, afhankelijk van de gekozen afstand, één of meerdere keren moeten lopen. De jongens en meisjes tot en met 12 jaar lopen één rondje van 2,1 km. De overige deelnemers lopen 5,3 km (twee rondjes) of ca. 9,9 km (vier rondjes). Inschrijven kan van 9.30 in het Theehuis in het Panbos (Wassenaarseweg 152). Daar is ook beperkte kleedgelegenheid. De inschrijfkosten bedragen € 3,00 voor de jeugd en € 5,00 voor de overige deelnemers. De start is net als bij de overige lopen om 10.30. De jeugd start vijf minuten later.

Geruchten

Er gaan wilde geruchten dat de Goedheiligman zich, hoewel het voor hem één van de drukste dagen van zijn verblijf in Nederland is, toch even vrij wil maken om op deze zaterdagochtend hoogstpersoonlijk het startschot te kunnen geven. Hoe kan het eigenlijk ook anders in deze dagen zo vlak voor zijn verjaardag…

ZONDAG 2 december

Chr. Geref. kerk
9.30 uur: ds. L.A. den Butter
17.00 uur: ds. L.A. den Butter

Evangelische
Gemeente 'T KRUISPUNT

Vakcollege Rijnmond,
Louise de Colignylaan 2, Katwijk
10.00 uur: Bert de Hoop

Bap. Gemeente
Tripodia, Hoornesplein 155
10.00 uur: Simon van Groningen

Herv. Gem. 'De Rank'
Pieter Groen College
10.00 uur: ds. H.T. Vollebregt,
Den Haag

Geref. kerk (vrijgem.)
9.30 uur: ds. E.B. Buitendijk
17.00 uur: ds. P. Niemeijer

Protestantse Gemeente
Rijnsburg
Grote kerk

9.30 uur: ds. A. Meek
17.00 uur: ds. I. de Graaf
Immanuëlkerk
8,45 en 10.30 uur: ds. P.J. v.d. Ende
17.00 uur: ds. A. Meek
De Voorhof
9.30 uur: ds. L. Hoftijzer

VALKENBURG
Geref. kerk vrijgemaakt

9.30 uur: ds. P. Niemeijer,
Rijnsburg
17.00 uur: ds. E.B. Buitendijk

Hervormde Gemeente

10.00 uur: ds. H.E.J. van der Laan
18.30 uur: ds. H.E.J. van der Laan

Geref. kerk De Goede Herder
10.00 uur: ds. M. Zebregs

R.K. St. Joannes Katwijk
Zaterdag 19.00 uur:
Geen viering
Zondag 10.00 uur:
Eucharistieviering,
Boris Plavcic, diaken P. Winnubst,
De Vrolijke Noot

Christengemeente Live!
Katwijk

10.30 uur: Henk Bruggeman
19.00 uur: Bijbelstudie

Herstellen na griep

griep n De griep begint meestal plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Alles doet pijn, het hoofd, keel, armen en benen. U moet zweten en bent zeer moe. Meestal duren deze verschijnselen een dag tot maximaal een week.

Door uw weerstand op peil te houden met goede voeding, veel beweging en gezond leven kunt u soms voorkomen dat u griep krijgt, maar helaas is dat geen garantie en kunt u alsnog de griep krijgen. Door tijdig een griepvaccinatie te nemen kan voorkomen worden dat u de griep krijgt of dat de verschijnselen heel erg zijn.

Drinken

Als u de griep heeft, kunt u het beste zorgen voor veel rust, goede voeding en dat u vooral veel drinkt. Dat is meestal voldoende om snel weer op de been te zijn. Heeft u geen zin om veel te eten? Neem dan wat groente- of kippensoep, kruidenthee en fruit zoals een banaan. In fruit zit veel vitamine C waar u sneller door kan genezen. Heeft u een luchtbevochtiger in huis? Verhoog dan de luchtvochtigheid tijdens de griep. Uw ademhalingswegen zullen hier sneller van genezen.

Voorzichtig met sporten

Bent u gewend te sporten? Hou dan de vuistregel aan dat u voor elke dag dat u griep gehad heeft, nog twee dagen rust neemt voordat u weer met sporten begint. Loop niet te hard van stapel maar doe een lichte training om vervolgens aan uw lichaam te merken hoe die reageert en bouw van daaruit verder op. Neem tussen trainingen heel veel rust om het lichaam herstel te gunnen. Realiseer u ook dat de ene persoon sneller herstelt dat de andere.

Advies

Bij Apotheek Rijnsburg kunnen wij u verder adviseren over welke pijnstillers, keeltabletten en hoestdrankjes u het beste kunt gebruiken. Hierbij houden wij natuurlijk ook rekening met de geneesmiddelen die u eventueel al gebruikt.

U bent welkom bij Apotheek Rijnsburg gevestigd aan de Graaf Florislaan 9 in Rijnsburg.

Witte wereld

Witte kleine vlokjes,
Koud voelen ze aan.

Dwarrelt naar beneden,
Komt de winter er weer aan.

Het mooie open water,
Bevriest weer langzaam dicht.

Het wordt weer langzaam kouder,

Minder krachtig wordt het zonlicht.

Hartje winter is gekomen,
De straten kleuren wit.

Schaatsend op de sloten,
Is het seizoen weer in bezit.

Misschien.....

Uit: 1001gedichten.nl

Uitzonderlijk

natuur n De afgelopen dagen maakten duidelijk dat de winter in aantocht is. Niettemin is 2018, met haar lange zomer, droge perioden en hoge temperaturen, een uitzonderlijk jaar, ook voor de natuur, getuige deze foto van deze, half november voor de derde maal dit jaar bloeiende stokroos, die wij doorgestuurd kregen van dhr. A.S.v Klaveren.

Inmiddels is de roos al bijna uitgebloeid, maar we wilden u deze toch niet onthouden.

Vroege sintsluiting Bibliotheek

bieb n Op woensdag 5 december sluiten, vanwege de Sinterklaasviering, de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg om 16.00 uur.

Voor iedereen die voorafgaand aan dit kinderfeest inspiratie wil opdoen om een surprise te maken, een sinterklaasliedje te zingen, pepernoten te bakken of een leuk Sinterverhaal voor te lezen, zijn er in de bieb allerlei leuke boeken, cd's en films te vinden.