De Rijnsburger

11 juni 2020

De Rijnsburger 11 juni 2020


Normale 2e woensdag in juni

Een lege brug en een rustig centrum. Rijnsburg slaat Paardenmarkt een jaar over. | Foto: pr. Foto: pr

Het is iets voor zeven uur in de ochtend op de tweede woensdag van juni. Normaal de dag van de Paardenmarkt. Dit jaar niets van dit alles. Een lege ‘Willem de Klinkbrug’ zonder de aanvoer van paarden. Slechts een enkele fietser op dit vroege tijdstip. Voor de organisatie van de Paardenmarkt een rare, bijzondere, rustige dag. Toch stak men in de loop van de dag de koppen even bij elkaar, natuurlijk met inachtneming van de coronarichtlijnen. Onder het genot van een drankje en paling zijn de eerste ideeën ontstaan om er volgend jaar op woensdag 9 juni 2021 een spetterende dag van te maken.

Felicitatie

In n De Rijnsburger kunt u een familielid of vriend(in) feliciteren door middel van een foto en tekst. Dit kan gaan over de geboorte van een (klein)kind, een verjaardag, een jubileum, of het behalen van een (school) diploma, etc. De kosten zijn € 8,50. De tekst (max. 20 woorden) en foto (minimaal 1 Mb) kunt u mailen tot uiterlijk dinsdagochtend 8.30 uur naar redactie@derijnsburger.nl. Graag onder vermelding van uw naam en adres. De betaling van € 8,50 kunt u overmaken op NL67RABO0356822370 t.n.v. Uitgeverij Verhagen BV o.v.v. Felicitatie de Rijnsburger.

>Corona en jongeren

opdracht n Op pagina 3 van deze editie een andere invulling van de rubriek ‘Toren in Zicht’. De tekst komt deze keer van drie sportieve jonge meiden: Maxime Bleichrodt uit Rijnsburg en Loïs van der Horst en Jess van Schie uit Oegstgeest. Zij zitten op het Bonaventuracollege in 4 havo. Voor het vak Maatschappijleer moesten zij een column schrijven, met als onderwerp: invloed van thuis zitten met corona. ‘Publicatie geeft het eindresultaat van de opdracht een extra boost’, aldus het drietal. Veel leesplezier. En nu maar hopen op een mooi cijfer.

>Brandweer Valkenburg geveld door corona

De n brandweerkazerne van Valkenburg is tijdelijk buiten dienst gesteld. Vier van de vrijwillige korpsleden zijn, na medische klachten, door de GGD positief getest op corona.

‘Hoe en waar zij besmet zijn geraakt, is nog niet duidelijk’, laat een woordvoerder van de Brandweer Hollands Midden weten. De brandweer wacht de resultaten af van het bron- en contactonderzoek, dat door GGD Hollands Midden wordt uitgevoerd.

De kazerne Valkenburg is ‘uit voorzorg buitendienst gesteld’.

‘De brandweerzorg is gewaarborgd en wordt gecontinueerd door de naastgelegen brandweerposten’, laat de woordvoerder weten.

Het aantal positief geteste mensen met corona in Katwijk is de inmiddels met 37 opgelopen. Eén daarvan is opgenomen in het ziekenhuis (totaal 30).

Het aantal aan corona overleden mensen (geregistreerd) staat inmiddels op 15.

Foto: CvdS

Fotograaf
Arjan
Koning

Dorps weide is favoriete plek

Danstalent
Ruben
Zange

Eerste schets dorp nieuw
Valkenburg

Musical n afscheid groep 8 coronaproof

3 / 18

Vernieuwd gemeentehuis wordt geen ‘kantoortuin’

Het n gemeentehuis wordt geen kantoortuin, maar een ‘stilte-, semi-dynamieke en dynamieke zonering, waarbij er rekening is gehouden met scheidingswanden en geluiddempende materialen.’

Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten in reactie op vragen van Jaap Haasnoot van KiesKatwijk.

Het raadslid haalde een tv-uitzending van De Monitor erbij waarin duidelijk werd dat het concept kantoortuin niet alleen maar voordelen heeft. Vanwege de coronacrisis lijkt het erop dat kantoren en met name kantoortuinen blijvend anders ingericht moeten worden op basis van de zogenoemde ‘anderhalvemetersamenleving’.

Het gemeentehuis aan de Zeeweg ondergaat op het moment een interne verbouwing en een beperkte uitbreiding voor een nieuwe entree en publieksruimte. De verbouwing is bedoeld om alle gemeentelijke medewerkers onder één dak te brengen. De afgelopen jaren zat een flink deel van de medewerkers in het Heerenhuys aan de Overrijn in Katwijk-Binnen.

Haasnoot stelde vragen over de verbouwing, die naar zijn mening volgens het ‘kantoortuinconcept’ werd verbouwd. Hij stelde zelfs voor om de werkzaamheden stil te leggen en een alternatief plan te ontwikkelen.


Met een kantoortuin wordt volgens het college bedoeld: ‘Kantoor, waarbij veel medewerkers (doorgaans meer dan 12) bij elkaar in dezelfde ruimte werkzaam zijn, zonder scheidingswanden’. Daarvan is volgens het college geen sprake. Het wordt een ‘stilte-, semi-dynamieke en dynamieke zonering, waarbij er rekening is gehouden met scheidingswanden en geluiddempende materialen’.

In elke zonering komen ‘ook nog eens voldoende stilte- en concentratiewerkplekken’, licht het college verder toe in zijn antwoord. ‘Daarnaast komen er nog extra informele werkplekken, zoals aanlandplekken en het werkcafé (die hebben een andere functie dan de Arbo-conforme werkplekken).’

>Sluiting drugspanden

Burgemeester n Visser heeft in mei een woning aan de Hoorneslaan in Katwijk Noord gesloten.

In de woning is een handelshoeveelheid harddrugs aangetroffen. De sluiting geldt voor drie maanden. In maart heeft de burgemeester ook een bedrijfspand aan de Roysloot in Rijnsburg gesloten. In dit pand zijn door de politie strafbare voorbereidingshandelingen geconstateerd die wijzen op de distributie van drugs. De burgemeester beschikt over de bevoegdheid tot sluiting van woningen en andere ruimten op grond van de Opiumwet en geeft hiermee uitvoering aan het door de raad vastgestelde veiligheidsbeleid. Heeft u het vermoeden van drugshandel of een hennepkwekerij bij u in de buurt, meld dit bij de politie via 0900-8844 of via Misdaad Anoniem 0800-7000.

In samenwerking met u kan de aanpak van drugsoverlast door politie, Openbaar Ministerie, Woningcorporatie Dunavie en de gemeente succesvol blijven.        

Lieve opa & oma

Foto: pr

Van harte gefeliciteerd met jullie
40-jarig huwelijk.
Dikke kus van Danny* Liselotte en Mathijs

Foto: pr
Foto: pr
Foto: pr

>Ons cadeautje

Vince van der Gugten

is geslaagd voor zijn HAVO!

Gefeliciteerd van

Opa Theo en oma Bep
van der Meij.

>

Lieve vrienden,

Van harte met jullie jubileum.
Als verrassing dit kleine berichtje ter felicitatie. Op onze vriendschap.

Wim en Riks.

Hiep hiep hoera

Foto: Tiny van der Zwan


Het diploma is gehaald

Foto: pr

einduitslag n Vorige week donderdag 4 juni sierden veel vlaggen met lege schooltassen het straatbeeld: de uitslag van de examens waren bekend gemaakt. Dit jaar verliep dit alles wegens het coronavirus anders dan anders. Er werden geen centrale examens gemaakt, waardoor de schoolexamens allesbepalend waren voor het behalen van het diploma. Proficiat voor alle geslaagden. Hieronder de namen van de geslaagde leerlingen, ontvangen van de diverse scholen.


WELLANTCOLLEGE

VMBO basis

Justin Ravensbergen, Levi van Egmond, Rob Turnhout, Nick Duijn, Dinand de Mooij, Johanna van Eygen, Arie Verhagen, Davey Grondman.


VMBO Kader

Richard Anholts, Bert Heemskerk, Benjamin van der Vijver, Wessel de Mooij, Eline van der Plas, Lars Schijff, Hero Minnee, Sanne Dees, Jasper Noort.


VMBO Tl

Martijn Binnendijk.


VMBO gemengd

Jensen van der Meij, Gijs van der Meij, Marco Eitens, Sander Jonkers, Esmée Klinkenberg, Martijn Binnendijk, Hidde Imthorn, Sem van Paridon.VISSER 'T HOOFT LYCEUM RIJNSBURG

VMBO Tl

De school heeft er voor gekozen om alleen de voornamen van de geslaagden te delen. Dit i.v.m. de AVG-afspraken.

Yasmine, Wesley, Vera, Tirsa, Thomas, Thom, Steven, Stephanie, Sjoerd, Sem, Sanne, Sam, Ruben, Roxanne, Rick, Nomi, Noa, Nikki, Niels, Niels, Mirthe, Marnix, Marith, Lune, Lennart, Larissa, Khalid, Kevin, Kate, Julian, Julia, Judith, Jens, Jasper, Janine, Jan, Jac, Isa, Henk, Gisanne, Elise, Elisabeth, Dylan, Dianne, Dennis, Daan, Daan, Corin, Collin, Coen, Benjamin, Arash, Annelot, Anisha, Amber, Amber.ANDREAS COLLEGE PIETER GROEN

VWO
Kimberly Glasbergen; Peter Glasbergen; Lean Hsu; Christian de Mooij; Denise de Mooij; Henno Ravensbergen; Fleur de Rover; Thijmen Star; Ruben Zange.


HAVO
Malika van Duijn; Lars Grutter; Michael Hellwig; Nick Hoek; Bas Keijzer; Manon de Mooij; Olaf van Riet; Jacco Star; Yasmine Verkade, Stefan Kralt; Charlotte van der Nagel.


MAVO/VMBO-tl
Max Heemskerk; Luke Koemans; Nikki Kromhout; Susanne Kroon; Denzell Nijenhuis; Amy Overdevest, Jolijn van Velzen.VAKCOLLEGE RIJNMOND

VMBO basis
Tim Guijt; Jaydon Ouwehand; Elvira Glasbergen; Sharina Ouwehand;


VMBO gemengd
Nikita van Abswoude; Michael van Duijn; Micky Ouwehand; Jordyn Plug; Romy Driebergen, Iris van Delft.


VMBO kader
Jens Mastenbroek; Anne van Nieuwkoop; Eline van Egmond, Marc van der Plas.NORTGO COLLEGE

VWO
Jochem van den Bosch, Robin van Peenen,


HAVO
Sofyan Alouat, Roy van Duijn, Chiel van den Hoek, Emma van der Meij, Sarah Passchier, Mandy Verschuren


MAVO
Maurits van Duijn, Wesley van Haasen, Derek Paauw, Pham Dung, Ardie Ravensbergen, Guusje Tetteroo.TEYLINGEN COLLEGE KTS VOORHOUT

VMBO basis
Damian Jonker, Gijs van der Kwaak, Mark Zwaan


VMBO Kader
Bart van Kampen, Lucas van Klaveren, Olaf van Daalen, Robin Sneijders, Sam van der Plas, Thomas Bax en Meike Knetsch.


VMBO Tl
Daniël van Hoof.DRIESTAR COLLEGE LEIDEN

VMBO gemengd
Daniël van der Plas.


DRIESTAR COLLEGE GOUDA

HAVO
Rhodé den Butter; Anna Heemskerk; Mirthe Judels.


VMBO Beroeps
Giovanni Fakkel.


VMBO Kader
Arnold Jonker.

>Rijnsburgs danstalent behaalt vwo-diploma binnen vijf jaar

Hiphop n 59 vwo-leerlingen van het Pieter Groen in Katwijk hoorden vorige week dat ze hun diploma hebben behaald. De 17-jarige Ruben Zange uit Rijnsburg had slechts vijf jaar nodig voor deze zesjarige middelbare schoolopleiding. Een opmerkelijke prestatie, waardoor hij nu alle tijd en ruimte heeft om zijn grootse plannen te verwezenlijken.


‘Now time to chase dem dreams,’ liet Ruben afgelopen vrijdag weten aan zijn 1.900 instagram-volgers, poserend naast de Nederlandse vlag. ‘Mijn grootste droom is om te kunnen leven van het dansen,’ vertelt de Rijnsburger, die kampioenschappen won als World Of Dance Berlijn, HipHopKingz en Break A Leg. ‘En nu heb ik een heel jaar om daar fulltime aan te werken.’


Zo snel mogelijk werken aan passie

Ruben kwam zelf met het ongebruikelijke verzoek om een klas, 3 vwo, over te slaan. ‘Ik wist al redelijk snel, sinds mijn tiende, dat mijn hart echt bij het dansen ligt. En dat ik zo snel mogelijk aan mijn passie wilde werken. Op de middelbare school ging het de eerste twee jaar echt fenomenaal goed en mijn zus had weleens verteld over het idee dat je het vwo ook in vijf jaar kon doen. Dus ik er achteraan. Ik moest wel even doorduwen… Maar


als ik iets wil, zorg ik ook dat ik het krijg, no matter what.’


Wilskracht

In eerste instantie stond de school er nog wat aarzelend tegenover. Vooral omdat nog nooit eerder een leerling 3 vwo had overgeslagen. ‘Natuurlijk kan hij goed leren, maar er zijn meer kinderen die goede cijfers halen’, relativeert Dennis van den Eshof (coördinator vwo), die Ruben kent vanaf de tweede klas en diens mentor was in 4 vwo.


‘Het was vooral zijn zelfstandigheid en wilskracht die ons opvielen en over de streep trokken. Hij heeft zijn zaakjes altijd goed voor elkaar en regelt alles goed voor zichzelf.'


Dus iedereen zag het hem wel doen.

En dat gebeurde ook, in dat vierde jaar haalde hij de hoogste cijfers van al mijn mentorleerlingen.
Terwijl hij een jaar had overgeslagen.’


Iedereen altijd al groter

In zijn nieuwe klas werd Ruben meteen in de groep opgenomen. Natuurlijk was het wel een bijzondere ervaring, hij was toch een jaar jonger dan de rest. En niet alleen jonger. ‘Ik ben ook niet de grootste. Maar iedereen is altijd al groter dan ik, dus dat was ik wel gewend, haha. Verder had ik nergens last van. Ik werd eigenlijk in no-time geaccepteerd en de boys vonden mij een fun guy om in de groep hebben. Verder heb ik het wel een tijdje erg druk gehad en prioriteiten moeten stellen, maar het was allemaal goed te doen.’


Complimenten aan school

Voor Ruben heeft het overslaan van 3 vwo goed uitgepakt, met als eindresultaat bijna alleen maar achten op zijn vwo-diploma. Maar hij beseft dat het niet voor iedere snelle leerling geschikt is. ‘De middelbareschooltijd is een goede en veilige tijd. Alleen als je heel zeker weet wat je daarna wilt doen en school gaat je echt heel makkelijk af, zou ik het aanraden om een klas over te slaan.

Maar dan moet de school daar ook nog vertrouwen in hebben natuurlijk. Het begon met mijn wiskunde docent Roelants, die mij hielp


alles in gang te zetten. En mevrouw Visser heeft me geholpen het plan te verwezenlijken. Ik denk niet dat


ik dit op elke andere school zo had kunnen doen.'
| Foto: pr.

11 / 18

13 / 18

Aanleg rotonde Torenvlietslaan

Foto: pr

Verkeer n Op de huidige kruising van de Voorschoterweg/Hoofdstraat met de Duyfraklaan/Torenvlietslaan komt een rotonde voor het autoverkeer, met gescheiden fietspaden.

In de toekomstige situatie rijdt het autoverkeer via deze rotonde naar de N206, die als onderdeel van de RijnlandRoute verbreed en deels verdiept wordt.

De huidige Torenvlietslaan, het gedeelte dat haaks staat op de N206, wordt verlegd richting het westen.


Werkzaamheden

De werkzaamheden aan de rotonde worden in fases uitgevoerd. Boskalis is inmiddels gestart met de aanleg van het zogenaamde ‘brandweerpad’.

Dat is de nieuwe aansluiting van de Torenvlietslaan op de Voorschoterweg. Als het brandweerpad half juni gereed is, wordt de huidige verbinding van de Torenvlietslaan naar de Voorschoterweg afgesloten. Vervolgens wordt de aanleg van de nieuwe rotonde voorbereid en vanaf augustus aangelegd. Begin september is de rotonde klaar.


Verkeersmaatregelen

Tijdens het voorbereidende werk wordt het fietspad aan beide kanten van de Voorschoterweg afgesloten. Fietsers en voetgangers worden via een bypass aan de noordzijde over het parkeerterrein en het Duyfrakplein omgeleid. De bushalte wordt tijdelijk verplaatst naar het begin van de Hoofdstraat. De omleidingen wordt met borden aangegeven. Automobilisten rijden in deze periode nog over de Voorschoterweg.


Vanaf augustus wordt het autoverkeer door middel van een bypass om het werk heen geleid. De bypass voor autoverkeer loopt over het parkeerterrein ten noorden van de Voorschoterweg.

Aan het einde van deze periode moet de Voorschoterweg één dag worden afgesloten voor al het verkeer om de aansluitingen te asfalteren.

>Babbeltruc rondom coronatesten

Waarschuwing n In Leiden gaan personen langs de deuren die zich voordoen als medewerkers van de GGD Hollands Midden.

Zij proberen bij mensen binnen te komen door te zeggen dat zij een coronatest af komen nemen. Nadat zij binnen worden gelaten stelen zij tassen, portemonnees en andere waardevolle spullen. Tot nu toe lijken vooral ouderen het slachtoffer. De GGD Hollands Midden roept mensen op niet in deze babbeltruc te trappen: “laat ze niet binnen!”.

De GGD Hollands Midden benadrukt dat er niet zomaar medewerkers langs deuren gaan om coronatesten af te nemen.


In een heel enkel geval worden mensen wel thuis getest, maar dit gebeurt altijd op afspraak en alleen als iemand niet zelfstandig het huis kan verlaten. In dat geval dragen de medewerkers van de GGD die op afspraak bij mensen thuiskomen, altijd een legitimatiepasje bij zich van de GGD Hollands Midden.

>Streep door Paardenmarkt 2020

Helaas n geen Mart. Stichting Festivalk, het Paardenmarktcomité, Oranjevereniging Wilhelmina, Castellumpop, de Harmonie en het Dorpshuis hebben tot hun spijt gezamenlijk een streep moeten zetten door de Paardenmarkt 2020.

Alles is erg goed afgewogen, er is breed contact geweest met de Gemeente en de Veiligheidsregio.


Er is gewacht op de laatste berichten van de overheid en ook ruim intern per organisatie besproken…. maar uiteindelijk kwam men tot de slotsom dat een Paardenmarkt hoe dan ook dit jaar helaas niet kan en dat betreuren wij ten zeerste.

De organisatie heeft goede hoop, dat ze volgend jaar weer een Paardenmarkt neer kunnen zetten die grootser dan ooit gaat worden en daar gaan we ons aan vast houden. En vergeet niet dat we de 1,5 meter-regel in acht moeten nemen en dat ieders gezondheid dit jaar nog meer telt als andere jaren.
Op de foto van links naar rechts:

Cees Langmuur (Castellumpop), Arjan Hogewoning (Harmonie), Fritz Leinberger (St. Tot steun aan Valkenburgs Harmonie), Ton van der Niet (Dorpshuis), Kimberley van der Nagel (St. Festivalk + Paardenmarktcomité), Jappe Smits (St. Festivalk) en Cees Maagdelijn (OV Wilhelmina).
| Foto: pr.

17 / 18

ZONDAG 14 JUNI


Hoe de diensten zijn geregeld in de corona-periode kunt u vinden op de website van de betreffende kerken.


Chr. Geref. kerk

Via internet of kerkradio
9.30 uur: ds. L.A. den Butter
17.00 uur: ds. L.A. den Butter


Evangelische
Gemeente 'T KRUISPUNT

Vakcollege Rijnmond,
Louise de Colignylaan 2, Katwijk

Woensdagavond 20.00 uur: vlog via onderstaand YouTubekanaal

Zondagmorgen 10.30 uur:
digitale dienst via YouTubekanaal

https://www.youtube.com/channel/UCguy9SbB_Nog0ok2oAXWxjw

Bap. Gemeente
Tripodia, Hoornesplein 155
Livestream
10.00 uur: Henk Imthorn


Herv. Gem. 'De Rank'
Pieter Groen College
10.00 uur: geen dienst


Geref. kerk (vrijgem.)
Online uitgezonden
9.30 uur: ds. E.B. Buitendijk
17.00 uur: ds. P. Niemeijer


Protestantse Gemeente
Rijnsburg

Grote kerk (KerkTV)

9.30 uur: ds. I. de Graaf
17.00 uur: ds. P.J. v.d. Ende
Immanuëlkerk
9.00 en 10.30 uur: geen dienst
17.00 uur: geen dienst
De Voorhof
9.30 uur: geen dienst


VALKENBURG

Geref. kerk vrijgemaakt

10.00 uur: ds. E.B. Buitendijk
17.00 uur: ds. P. Niemeijer,
Rijnsburg


Hervormde Gemeente
9.00 uur: ds. A. Christ, Katwijk,
uitgezonden via internet
18.30 uur: geen dienst


Geref. kerk De Goede Herder
Via kerkdienst gemist
10.00 uur: ds. W.M. de Boer,
Alphen aan de Rijn


R.K. Kerk H. Joannes de Doper
Zaterdag 19.00 uur:
Geen viering
Zondag 10.00 uur: uitzending via een livestream via de website


Christengemeente Live!
Katwijk
Geen diensten tot nader order.