De Rijnsburger

26 september 2019

De Rijnsburger 26 september 2019


3 / 24

7 / 24

Van 2 t/m 13 oktober in Bibliotheek Katwijk

Kinder boekenweek:

Reis mee!

De Kinderboekenweek bestaat 65 jaar. Dit grote leesfeest voor kinderen gaat dit jaar over voertuigen. Met een boek kan een kind op stap met elk willekeurig voertuig. Reis je in het verleden, het heden of de toekomst? Reis je alleen of reis je samen? Reis je dicht bij huis of juist ver weg? Tijdens de Kinderboekenweek 2019 gaat iedereen met een voertuig op stap! Allemaal instappen!

Word gratis lid

Kinderen tot 18 jaar zijn in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg gratis lid van de bibliotheek. En in de Kinderboekenweek betaal je ook geen inschrijfkosten. Alle reden om snel een pasje voor je kind te regelen.

De bibliotheek is extra gezellig in oktober en het bruist er van de activiteiten. Wil je meer weten? Kijk verder op deze pagina of kijk op de website van de bibliotheek:

www.bibliotheekkatwijk.nl/

kinderboekenweek.

Startfeestje

Op de openingsmiddag van de Kinderboekenweek 2019, woensdagmiddag 2 oktober, organiseert de bibliotheek in vestiging Hoornes-Rijnsoever een 'Reis Mee-startfeestje'. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen tussen 14.30 en 16.00 uur terecht om te knutselen, te genieten van voorlezen en om spelletjes te doen. De toegang is gratis.

Tijdens de Kinderboekenweek gaan we dit jaar op reis. Niet de bestemming maar het vervoer erheen staat centraal. Reis mee met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of het ruimteschip.

Alle activiteiten tijdens dit startfeestje op 2 oktober hebben te maken met het thema van de Kinderboekenweek: Reis mee! Lid of geen lid van de bibliotheek: iedereen is van harte welkom.

Schuif gezellig aan op woensdagmiddag 2 oktober in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever en vier de start van de Kinderboekenweek mee.

Foto: pr

Gratis jeugdfilm in Valkenburg

Op de eerste woensdag van oktober én van de Kinderboekenweek staat er een filmmiddag van Bibliotheek Katwijk en het Sportbedrijf op het programma in Dorpshuis Valkenburg. Dit keer een echte aanrader met een heus maanavontuur vol spanning en humor. Kinderen van zes jaar en ouder kunnen op woensdagmiddag 2 oktober aanschuiven in de brasserie van Dorpshuis Valkenburg.

Foto: pr

De film heeft alles te maken met het thema van de Kinderboekenweek 'Reis mee!' Het avontuur begint om 14.00 uur, de toegang is gratis dus ga gezellig meegenieten.

Maanavontuur

Michael Goldwing komt uit een familie met twee generaties ruimtevaarders die niet de ruimte in zijn gegaan. Hij baalt hier een beetje van en heeft het idee dat er een vloek op de familie rust.

Workshop: fantasieraket met 3D printer

Op zaterdag 5 oktober kunnen kinderen vanaf 8 jaar meedoen aan een razende raketworkshop met de 3D printer. In de Makersplaets van de Hoofdbibliotheek richten we ons tussen 11.30 en 12.30 uur op een reis door de ruimte en ontwerpen daarvoor onze eigen raket die later door de 3D printer wordt uitgeprint.

Wacht niet te lang, er kunnen maar tien kinderen meedoen. En zeg nu zelf: wie wil er niet z'n eigen raket ontwerpen…?

Deelname: 5,- euro. Kaarten te koop via www.bibliotheekkatwijk.nl en in de bibliotheken.

Kindervoorstelling in de Burgt Rijnsburg

'Op wereldreis met Muisje Gijs'

Op de laatste zaterdag (12 oktober) van de Kinderboekenweek is er een superleuke kindervoorstelling in het atrium van de Burgt in Rijnsburg. Het thema 'Reis mee!' staat centraal in deze vrolijke, muzikale en interactieve voorstelling over reizen, vervoer, samenwerken, zorgen voor elkaar en dieren. Kinderen van 4 tot en met 9 jaar kunnen op die zaterdag om 10.30 uur genieten van de voorstelling 'Op wereldreis met Muisje Gijs' van Kindertheater DeepDeep.

Wereldreis met Muisje Gijs

In deze spetterende en muzikale kindertheatervoorstelling willen Anneke en Esther met de bus, allebei naar hun eigen bestemming. Ze wachten op een bankje bij de bushalte.

De bus is er nog niet, dus ze raken aan de praat. Anneke laat het boek zien dat ze aan haar nichtje gaat geven. Een prentenboek over een bus en heel veel dieren. Samen fantaseren ze over het maken van een wereldreis, verre landen en ook halen ze herinneringen op.

Ze worden zó enthousiast over het boek dat ze het helemaal voor zich zien. Ze gaan helemaal op in het verhaal. Het verhaal komt tot leven. Broem broem, toet toet, we gaan op wereldreis!

Ga kijken

Deze geweldige kindervoorstelling van Kindertheater DeepDeep is gebaseerd op het actieprentenboek van de Chr. Kinderboekenmaand 'Met Muisje Gijs op wereldreis' van schrijfster Hanneke Mostert en illustratrice Hester Nijhoff.

De voorstelling duurt zo'n 45 minuten en wordt op zaterdag 12 oktober in de Burgt (Burg. Koomansplein 1) in Rijnsburg om 10.30 uur gespeeld. Kinderen van 4 t/m 9 jaar zijn van harte welkom om te kijken, luisteren en mee te doen.

De toegang is 3,50 euro per persoon. Kaarten zijn te verkrijgen in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg of Valkenburg en via de kaartverkoop op

www.bibliotheekkatwijk.nl.

Met Creakids in Bibliotheek Valkenburg

Workshop 'Windreizigers'

Reizen met de wind… Dát kan tijdens de superleuke workshop van Creakids Katwijk die op woensdag 9 oktober van 15.00 tot 16.30 uur wordt gegeven in Bibliotheek Valkenburg in Het Dorpshuis. Kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 8 jaar gaan, onder leiding van Marleen Dijkdrent, aan de slag met het thema van de Kinderboekenweek 'Reis mee!' in de workshop 'Windreizigers'. Een creatieve topmiddag dichtbij huis waar je kind graag wil aanwaaien.

Hoe snel reist de wind? Wat is windkracht 10 eigenlijk? Hoe snel is een orkaan? Tijdens de workshop op 9 oktober onderzoeken we zaken zoals windkracht, zwaartekracht en stuwkracht. En natuurlijk gaan we knutselen. In ieder geval komen er ijzerdraad, plastic, ballonnen en hout aan te pas om onze eigen windreizigers te maken. Inspiratie komt uit het bijzonder leuke prentenboek 'Angèle de Verschrikkelijke' van Tine Mortier. Angèle is een schattige kleine orkaan. Ze heeft vreselijk veel zin om BROKKEN te maken. Toch is het niet zij, maar iemand anders die het land stormenderhand verovert.

In de workshop van Creakids Katwijk kunnen kinderen lekker hun fantasie gebruiken en krijgen ze alle ruimte om te experimenteren. Dát is waar Creakids Katwijk voor staat.

Reis je mee met de wind?

Hartstikke leuk om aan deze workshop in de Kinderboekenweek in Bibliotheek Valkenburg mee te doen. Er is plek voor 15 kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 8 jaar. Schrijf je kind dus tijdig in voor dit creatieve feestje 'Windreizigers' op woensdagmiddag 9 oktober van 15.00 tot 16.30 uur.

Deelname aan deze workshop kost 6,- euro en toegangskaarten zijn te koop in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg én via

www.bibliotheekkatwijk.nl.

Marnicktheater in Bibliotheek Hoornes

Foto: pr Marnick Theater

'Ezel en Leeuw naar de ruimte'

'Reis mee!' is het thema van de Kinderboekenweek en als het aan ezel en leeuw uit de voorstelling van het Marnicktheater ligt, reis je zelfs mee naar de ruimte. Kinderen van 2 tot en met 5 jaar kunnen op vrijdag 11 oktober om 16.00 uur in Bibliotheek Hoornes-Rijnsoever genieten van een speciale kindertheatervoorstelling gespeeld door het Marnicktheater met als titel 'Ezel en Leeuw naar de ruimte'.

Ezel en Leeuw zijn de beste vrienden. Ze vervelen zich en gaan samen op reis naar de maan. Maar die is nog niet zo makkelijk te vinden. Zij reizen langs de verschillende planeten waar ze van alles meemaken.

Tot ze tenslotte de maan vinden, en dan blijkt alles toch niet zo te zijn als ze gedacht hadden. Een interactieve voorstelling met liedjes, ukelele en spelletjes.

Kom je kijken?

Kom gezellig met je peuter/kleuter meegenieten van deze populaire voorstelling van het Marnicktheater. Van harte welkom op vrijdag 11 oktober om 16.00 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever. De voorstelling duurt ongeveer 20 minuten. Een toegangskaart is bestemd voor 1 ouder + 1 kind en kost 2,- euro.

Kaarten zijn te koop via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl en in de bibliotheekvestigingen Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Er zijn 30 kaarten beschikbaar.

kinderboekenweek

11 / 24

Knape: 'Lokale omroepen zullen verder moeten professionaliseren'

RTV-bestuurslid Gerard Bol en wethouder Jacco Knape. | Foto: Piet van Kampen

toekomst n De gemeente Katwijk mag zich verheugen dat het over de lokale zender RTV Katwijk beschikt. 'Heel belangrijk voor de inwoners die van alle ontwikkelingen binnen de gemeente op de hoogte worden gehouden en voor het voetlicht komen. Inwoners kunnen zien hoe besluiten tot stand komen. Bovendien voorziet de zender met haar gevarieerde radioprogrammering in de behoefte van veel luisteraars en ook door de diverse tv-uitzendingen'

Door Piet van Kampen

Krijn (links) met Toine van Peperstraten bij de 1000ste VLOK Sport. | Foto: DH Foto: Dick Hogewoning

De zender is ook altijd ter plekke als er evenementen zijn. Knape zelf kijkt of luistert programma's terug als hij niet in de gelegenheid is om het rechtreeks te beluisteren of te bekijken. Hij heeft bewondering voor de tijd en de energie die de vrijwilligers erin steken. RTV Katwijk, dat onlangs een nieuwe behuizing in het pand van Uitgeverij Verhagen betrok en met het bedrijf op diverse punten samenwerkt, heeft hiervoor een gedeeltelijk ruggensteuntje van de gemeente gehad. 'Ook vanuit het Rijk wordt er landelijk geld beschikbaar gesteld voor lokale omroepen en dat spelen de gemeenten door voor huisvesting en andere zaken.


Samenwerken of fuseren

Het is inmiddels geen publiek geheim meer dat er ook in de lokale omroepwereld gesprekken gaande zijn of in de planning staan om tot samenwerking te komen. Knape: 'Dit is een gevolg van het beleid van de Rijksoverheid die meer naar streekgebonden omroepen toe wil. Het is dan ook logisch dat BO de zender in de Duin- en Bollenstreek de aangewezen partij is om mee om de tafel te gaan zitten' licht Knape toe.

'Lokale omroepen moeten verder professionaliseren en met betaalde krachten gaan werken om nog actueler bepaalde onderwerpen direct te kunnen verslaan of bijvoorbeeld na raadsbesluiten direct live hierop inhaken' noemt hij als voorbeeld. Verjonging in de teams en nieuwe programma's vanuit de jongere generatie ziet hij als een noodzakelijke ontwikkeling richting de toekomst.'Ook RTV Katwijk zal stappen moeten gaan maken' in zijn visie.

Krijn Schuitemaker wilde altijd graag 'bij de Radio'

doorgestroomd n Hij was 17 toen hij zich aanmeldde bij toen nog de VLOK. Was kort een korte tijd technicus maar dat was niet echt zijn ding. 'Het ochtendprogramma 'Warm draaien' en sportwedstrijden verslaan was veel leuker' bekent de inmiddels 45-jarige en door de wol geverfde Katwijkse sportverslaggever.

Schuitemaker herinnert zich nog de eerste voetbalwedstrijd waarbij hij als verslaggever van dienst was, 'Ik was 18 en het was bij Quick Boys'. Het was het begin van zijn loopbaan bij de radio wat zijn grote wens was. Luisteraars zullen in de loop der jaren zijn stem vaak gehoord en herkend hebben. Ook de vlotte en levendige manier waarop hij de actualiteit in de huiskamers of elders over bracht. 'Soms was het improviseren als ik bij een club kwam waar geen extra telefoonlijn beschikbaar was. Toen moest ik bij de buren gaan vragen of ik daar terecht kon' blikt Schuitemaker terug. Na 8 jaar ervaring bij de VLOK maakte Krijn de overstap naar TV West en werd zijn focus in de sportwereld verruimd. Hij versloeg er veel sportwedstrijden maar met name het voetballen waar hij toch min of meer mee opgegroeid is. Iets genuanceerder: 'Eigenlijk heb ik geen speciale voorkeur'.

Langzamerhand groeide hij door in de wereld van de omroep. Zestien jaar geleden kreeg hij zijn eerste landelijke TV klus. De uren als werknemer bij Farma Katwijk en later in de communicatie bij bloemenveiling Flora Holland werden minder en 6 jaar geleden werd Krijn full-time freelancer. Schuitemaker werkt voor de NOS, Eurosport, Ziggo Sport en Fox Sports. 'Daar heb ik nu een volledige dagtaak aan'. Hoogtepunten waren zijn klussen tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Rio de Janeiro en de O.S van 2018 in Pyongyang.

Over het belang van de lokale omroep: 'Het gaat over dingen in de gemeente die je anders niet hoort en de zender bedient vele doelgroepen. Dat is de kracht'. Ondertussen bereidt hij zich voor om naar de E.K. volleybal te gaan. 'Een goede voorbereiding is alles' zegt de man die zijn werk als een grote hobby betitelt. Een hobby die bij de VLOK begon.

Feestweekend bij vernieuwd RTV Katwijk

opening n RTV Katwijk is verhuisd en organiseert aanstaande zaterdag een open dag om dit met de inwoners groots te vieren. De omroep voor Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg heeft een roerige tijd achter de rug. Na meer dan tien jaar wachten kon vorig jaar eindelijk een klap op de nieuwe huisvesting gegeven worden. Alle spullen, inclusief medewerkers, zijn inmiddels verhuisd van de Rahusenstraat naar de Ambachtsweg 7G in het pand van Uitgeverij Verhagen.

Op vrijdag 27 september is de officiële opening van 16.00 tot 18.00 uur met genodigden. Op zaterdag 28 september van 11.00 tot 16.00 uur worden alle Katwijkers uitgenodigd om een kijkje te nemen bij de omroep. RTV Katwijk zet letterlijk alle deuren open.

Tijdens de open dag zijn er optredens van artiesten, live televisie en radio-uitzendingen en kunnen bezoekers natuurlijk zelf ook wat doen, bijvoorbeeld een nieuwsuitzending opnemen.

De vrijwilligers en medewerkers staan die dag klaar om alle vragen van bezoekers te beantwoorden.

Programma televisie

Om 13.00 uur is er een tafelgesprek met oud-voorzitters en presentatoren.

De rest van de dag zijn er diverse live-optredens. Op de momenten dat er geen optredens zijn of gesprekken is het mogelijk voor bezoekers om een nieuwsuitzending op te nemen. om 11.00 uur: Lesley van Ruitenbeek - De Haagse Elvis om 12.00 uur: Victoria Eman - met mystery guest om 13.00 uur: Aan tafel met.... oud-voorzitters en -presentatoren om 14.00 uur: Jeroen van Katwijk om 15.00 uur: Frans van Dorland.

Programma radio

In de ochtend is tot 12.00 uur RTV Magazine te horen met vanaf 11.45 uur verslag van de Halve Marathon van Katwijk; om 12.00 uur een verslag van de Halve Marathon van Katwijk; om 14.00 uur RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag.

De radiostudio is tijdens de live-uitzending gewoon te bekijken.

De open dag is op de Ambachtsweg 7G. Kom op de fiets, er is zeer beperkte ruimte voor auto's.

'RTV Katwijk heeft als lokale omroep unieke kansen'

"Ajax heeft na de verloren Champions League-finale van 1996 tegen Juventus na alle successen 21 jaar moeten wachten op weer een Europese finale die dan ook weer een jaar later werd gevolgd door een plek in de halve van de Champions League.

Is RTV Katwijk als lokale omroep dan een soort van Ajax? Nee zeker niet, maar er zijn wel veel raakvlakken. Want beiden hebben in de loop van de geschiedenis pieken en dalen gekend. Ook bij RTV Katwijk, vroeger de V.L.O.K. en Mebora, kon het in het verleden niet op en zou dat altijd zo blijven? Maar waar het grote geld de voetbaltoekomst van veel verenigingen bepaalde, of men dacht het, veranderde om RTV Katwijk heen het medialandschap en zeker ook de samenleving. Waar de Arena voor Ajax, zeker in de beginjaren, de oplossing moest zijn voor vele vragen was dat zeker niet het geval. En dat zal de nieuwe huisvesting van RTV Katwijk bij Uitgeverij Verhagen ook niet zijn. Het is een prachtig hulpmiddel om als lokale omroep te blijven veranderen.

Daarom liggen er unieke kansen voor de lokale omroep anno 2019, kansen en uitdagingen, door allereerst te investeren in 'levende stenen', de vrijwilligers. Door te zoeken naar andere manieren om inwoners met beeld en geluid te bereiken, maar ook door die inwoners daar interactief bij te betrekken. Denk 'out of the box' en durf te veranderen, hou vast aan wat goed is (vul zelf maar in wat u als lezer bij ons aanspreekt) en investeer in wat beter en ook kan. Wat te denken van: mediaworkshops van Meerdoc voor o.a. de groepen 7 en 8, het V.O. en senioren organiseren, een maandelijks sportcafé, cultuurcafé of muziekavond in de nieuwe huisvesting, 'Kijk op de wijk' met aandacht voor alle kernen, regionale uitdagingen, debatavonden, intensieve samenwerking met Uitgeverij Verhagen en… er is nog veel meer waar we met elkaar als vrijwilligers keihard aan gaan werken.

RTV Katwijk is als lokale omroep van en voor alle inwoners. Als dat geen energie geeft."

Gerard Bol, Bestuurslid RTV Katwijk, programmamaker radio, coördinator live radioverslag evenementen

18 / 24

Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Omroep Rijnsburg opstap voor Omroep West, Radio Rijnmond en BNR

Vincent van Delft vindt 'aan de knoppen' het leukste wat er is

Foto: pr

'Omroep Rijnsburg bepaalde mijn toekomst'

De start van de radiocarrière van de 16-jarige Vincent van Delft was een advertentie in de Rijnsburger van 1992, waarin Stichting Omroep Rijnsburg/Mebora omroepers zochten. 'Samen met een vriend meldden we ons aan, we dachten dat we met een geluidswagen door het dorp moesten rijden.'

Door Teuntje van Delft

Die beslissing bracht hem wel waar hij nu is. Een veelgevraagd geluidstechnicus bij Omroep West, Radio Rijnmond en Business News Radio.

Toekomst

'Die eerste vergadering was onder de bibliotheek aan de Smidsstraat', herinnert Vincent zich. 'Ze vroegen technici, nou dat leek me wel wat. Ik zat op de MTS en had nog geen uitgestippelde toekomst. In 1992 begon ik als vrijwilliger bij Omroep Rijnsburg. Daar draaiden we Rijnsburg Totaal, elke dag een directe uitzending verzorgd door een presentator en geluidstechnicus.'

'Later kwam daar Regio Voetbal bij. Die uitzending werd verzorgd vanuit de studio in Noordwijk (Bollenstreek Sport), een samenwerking tussen Holland Centraal, Noordwijk Radio en Radio Rijnsburg. In 1998 kon ik van mijn hobby mijn werk maken en begon ik als fulltime technicus bij Radio Noordzee Nationaal in Bussum. Daar werkte ik met diverse presentatoren, zoals Hans van der Togt en Connie van den Bosch.'

'Op een gegeven moment werd Ruud Hendriks eigenaar en ging ik naar BNR. Daarbij kreeg ik de gelegenheid om bij Omroep West aan de slag te gaan. Het werk was geweldig, maar we hadden te maken met tekorten en faillissementen. Toch zijn we doorgegaan. Inmiddels zit ik ook in de OR van Omroep West. Daar leer je veel van.'

Samenwerken

In 2004 belde ook Radio Rijnmond. Nu verdeelt Vincent zijn werk tussen drie vaste dagen Omroep West, waar hij ook televisieregie doet, Radio Rijnmond en Business News Radio. 'Ik regel nu als geluidstechnicus veel complexe zaken in de studio, het theater en daarbuiten. Het is heerlijk om met publiek en gasten te werken zoals bij de BNR Networks evenementen. Of de Prinsjesdag uitzendingen vanuit Nieuwspoort. Dat palet aan diverse werkzaamheden maakt het interessant.'

Vincent merkt dat samenwerken steeds belangrijker wordt. 'Geld wordt schaarser en als je wat wilt bieden, moet je samenwerken. De NOS zoekt samenwerking met de regionale omroepen, de regionale omroepen met de lokale. Als de

kwaliteit overeind blijft, blijft er toekomst en dus werk. Als je maar meebeweegt. Niet toekijken en stilzitten. Kijk welke kant het opgaat en doe mee. Ik zou zeggen: Durf te doen!'

Foto's

Vincent van Delft in de nieuwe kantine van RTV Katwijk (boven).

| Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Medewerkers van Omroep Rijnsburg begin jaren negentig, waarmee Van Delft samenwerkte (onder).

| Foto: pr

opening RTV Katwijk

19 / 24

rtv katwijk

Week tegen Eenzaamheid: kom erbij!

Iedereen kan iets doen tegen de eenzaamheid van iemand anders. | Foto: PJM van Houten Foto: PJMvHOUTEN

De jaarlijkse Nationale Week tegen Eenzaamheid is van 1 tot en met 8 oktober. 'Is dat nou nodig, zo'n themaweek?!' denkt u misschien. Helaas wel. Zélfs in ons gezellige Katwijk. Want eenzaamheid komt overal voor. Terwijl er weinig over wordt gesproken.

Foto: pr

Voelsprieten

Tijdens deze speciale week stimuleren Welzijnskwartier en samenwerkingspartners - niet alleen elkaar -, maar iedereen om ook buiten deze week de voelsprieten meer uit te zetten. Want misschien heeft u wel een eenzaam iemand als buurman, collega, of leerling, zonder dat u het ooit heeft gemerkt.

Wat is eenzaam?

Eenzaamheid blijft namelijk vaak verborgen. Je ziet het meestal niet aan de buitenkant, en mensen geven niet graag toe dat ze eenzaam zijn. Natuurlijk is het niet erg om even alleen te zijn. Maar eenzaamheid wordt problematisch, als het gevoel van buitengesloten te zijn te lang duurt en iemand belemmert in het dagelijks leven. En dat is waar ú het verschil kunt maken!

Klein gebaar, groot verschil

Iedereen kan iets doen tegen de eenzaamheid van iemand anders. Een klein gebaar heeft vaak al een positief effect op iemands leven. Maak een praatje over het weer, zet de vuilnisbak buiten of doe een boodschapje. Kortom: laat gewoon zien dat u er bent voor de ander. Dat doet al zoveel goed. Wacht niet tot iemand om hulp vraagt; dat is vaak een te hoge drempel. Stap juist zelf af op iemand waarvan u denk dat hij weinig sociale contacten heeft.

Haak aan

U kunt natuurlijk ook aanhaken bij de verschillende activiteiten die wij organiseren. Welzijnskwartier en haar partners hebben jaarrond gezellige, informatieve en ondersteunende bijeenkomsten waar iedereen van harte welkom is. De Week tegen Eenzaamheid is dé gelegenheid om hiermee kennis te maken. U bent van harte welkom. Als vrijwilliger, als deelnemer of om gewoon even te snuffelen.

Kom erbij!

Er valt van alles te beleven in Katwijk tijdens de Week van de Eenzaamheid. Wij hebben een speciaal programma, met voor elk wat wils. Neem plaats op een van onze wijkterrasjes en vertel ons wat er leeft, of bezoek de interessante tentoonstelling. Schuif aan bij de eettafel in uw eigen wijk, of klets mee op het praatbankje. Supergezellig en een prachtige manier om met elkaar eenzaamheid in gemeente Katwijk aan te pakken.

Informatie over eenzaamheid,

activiteiten en locaties:

frontoffice@welzijnskwartier.nl

of 071 4033323.

Wildvreemden vinden elkaar aan de koffietafel

De koffietafel van Albert Heijn in 't Heen is toch wel bijzonder, vinden assistent supermarktmanager Inge Langelaan en teamleider Ellie van der Meij. De vier trouwe koffiedrinkers beamen dit. 'Wij komen al 5 jaar vanuit Voorschoten en Voorhout speciaal hierheen.'

Thuisgevoel

'We zijn een grote vestiging,' erkent Inge. 'Maar zo voelt het eigenlijk niet.' Ellie vult aan: 'We geven de winkel bewust de uitstraling van een buurtsupertje. Wij willen dat het net zo veilig en vertrouwd voelt als thuis.'

Stukje cake

Dat dat goed gelukt is, bewijzen het echtpaar Taal ('55 jaar getrouwd plus 8 jaar verkering, zet je dat erbij?!'), de heer Lipsius en mevrouw Duijndam ('Al 33 jaar samenwonend'), die wij bij de koffietafel aantreffen. Beide koppels die elkaar hier enkele jaren terug leerden kennen zijn voorlopig nog niet uitgekletst. De boodschappen zijn niet de werkelijke reden waarom ze kilometers omrijden.

Stamgasten

Er komen allerlei mensen langs het koffiehoekje. Gehaaste klanten, die al winkelend hun koffie drinken. Maar veel jongeren, senioren en buitenlandse mensen gaan even zitten voor een praatje. Iedereen is welkom, benadrukken Ellie en Inge. 'Als ze hun rotzooi maar opruimen en zich netjes gedragen', vindt mijnheer Lipsius. 'Als ze dat niet doen, zeg ik er toch echt wat van.'

Gastvrijheid

'Wij lopen nét dat stapje harder voor een klant,' legt Ellie uit. 'We besteden extra aandacht aan eenzame mensen of dementerenden.' Mijnheer Taal roemt vooral de gemoedelijkheid van het personeel: 'De medewerkers komen geregeld even een praatje maken. Ze leven echt met ons mee'.

WELZIJNSKWARTIER is een ondernemende organisatie die samen met anderen stimuleert dat mensen actief meedoen en mee kunnen blijven doen aan de samenleving, ongeacht hun leeftijd, achtergrond of beperking.

Welzijnskwartier werkt intensief samen met vrijwilligers en diverse organisaties op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

Iedereen is welkom aan de koffietafel, voor een bakkie en een praatje. | Foto: Paul van Houten Foto: Paul van Houten

Welzijnskwartier, Huize Callao, Callaoweg 1, 071 4033323,

info@welzijnskwartier.nl,

www.welzijnskwartier.nl

welzijnskwartier

23 / 24

ZONDAG 29 SEPTEMBER

Chr. Geref. kerk
9.30 uur: ds. L.A. den Butter
17.00 uur: ds. D.T.J. Hoogenboom

Evangelische
Gemeente 'T KRUISPUNT

Vakcollege Rijnmond,
Louise de Colignylaan 2, Katwijk
10.00 uur: Rien v.d. Toorn

Bap. Gemeente
Tripodia, Hoornesplein 155
10.00 uur: br. Willem de Vink

Herv. Gem. 'De Rank'
Pieter Groen College
10.00 uur: ds. N.K. Mos,
Voorschoten

Geref. kerk (vrijgem.)
9.30 uur: ds. R. Heida
17.00 uur: ds. E.B. Buitendijk

Protestantse Gemeente
Rijnsburg

Grote kerk
9.30 uur: prop. J.C. IJzerman, Hardinxveld-Giessendam
17.00 uur: ds. A. Meek
Woensdag 2 oktober
19.30 uur: pastor R. de Graaf, Vesper
Immanuëlkerk
9.30 en 10.30 uur: ds. A. Haasnoot
17.00 uur: ds. J. van der Windt,
Katwijk aan Zee
De Voorhof
9.30 uur: ds. P.J. v.d. Ende

VALKENBURG
Geref. kerk vrijgemaakt

9.30 uur: ds. M. Tel, Zaltbommel
18.30 uur: ds. E.B. Buitendijk

Hervormde Gemeente
10.00 uur: ds. J.P. Karstens, Leiden
18.30 uur: dhr. M. van der Linden, Katwijk

Geref. kerk De Goede Herder
10.00 uur: drs. J.M. Post MA,
Rijnsburg

R.K. St. Joannes Katwijk
Zaterdag 19.00 uur:
Eucharistieviering, pastoor Hagen
Zondag 9.30 uur:
Eucharistieviering, pastoor Hagen

Christengemeente Live!
Katwijk
10.30 uur: Liesbeth van der Plas