De Rijnsburger

6 augustus 2020

De Rijnsburger 6 augustus 2020


n Zonnepanelen geplaatst

Foto: pr

Sinds deze zomer zijn De Burgt en het Katwijks Museum een stuk duurzamer geworden. Op de daken van deze gemeentelijke gebouwen liggen namelijk zonnepanelen. Deze panelen wekken energie op die weer gebruikt wordt om de gebouwen van stroom te voorzien. Een aanzienlijke besparing in de kosten en natuurlijk veel milieuvriendelijker. | Foto: pr.De Burgt duurzamer

Beheerder van De Burgt, Peter Noordhuis, vertelt over het plaatsen van de zonnepanelen: “Via een app kan ik zien wat er bespaard wordt met de zonnepanelen. En in de korte tijd dat ze er liggen, is dat al heel veel! We hebben hier al 6.000 kilo aan CO2 minder uitgestoten. En ook bij ons is de verlichting vervangen door duurzame LED’s, mét bewegingsmelders. Een enorme besparing in zo’n groot pand als De Burgt.”

Wethouder Adger van Helden laat namens de gemeente weten: “We vinden het belangrijk om het gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. Voor het milieu maar ook voor de kosten. Het grootste gedeelte van de besparing wordt gebruikt voor de verduurzaming. Zo kun je tegen beperkte kosten een groot effect behalen.”        

De Burgt duurzamer

besparing n Beheerder van De Burgt, Peter Noordhuis, vertelt over het plaatsen van de zonnepanelen: “Via een app kan ik zien wat er bespaard wordt met de zonnepanelen. En in de korte tijd dat ze er liggen, is dat al heel veel! We hebben hier al 6.000 kilo aan CO2 minder uitgestoten. En ook bij ons is de verlichting vervangen door duurzame LED’s, mét bewegingsmelders. Een enorme besparing in zo’n groot pand als De Burgt.” Wethouder Adger van Helden laat namens de gemeente weten: “We vinden het belangrijk om het gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. Voor het milieu maar ook voor de kosten. Het grootste gedeelte van de besparing wordt gebruikt voor de verduurzaming. Zo kun je tegen beperkte kosten een groot effect behalen.”

>Vrachtwagen in brand

Voor n de Kringloopwinkel aan de Oegstgeesterweg is vorige week in de nacht van donderdag naar vrijdag een vrachtwagen beschadigd door brand. Een oplettende voorbijganger had rond kwart over twee de hulpdiensten ingeschakeld. De politie, die als eerste ter plaatse was, heeft een eerst bluspoging gedaan. De brandweer heeft daarna een controle gedaan. De politie gaat uit van brandstichting en vraagt getuigen zich te melden.

        

Foto: IVO JOOST van der MEIJ

Helaas deze week geen Feestweek

Gelukkig hebben we de foto's nog

Oma Tavenier
vandaag
100 jaar

Flower
Parade
toen & nu

Puzzel n mee voor een leuke prijs

60 jaar getrouwd

Burgemeester Visser op bezoek bij het bruidspaar. | Foto: M. van den Haak. Foto: M. Haak

Gefeliciteerd n Vorige week woensdagmiddag bracht burgemeester Visser het echtpaar Jan en Corrie Ravensbergen-van den Eijkel een bezoek.

Dit ter gelegenheid van hun 60 jarig huwelijksjubileum. Er volgde een gezellig gesprek onder andere over de vijf kinderen en kleinkinderen, de reizen naar Canada, Amerika en Israël die het echtpaar heeft gemaakt. Jan vertelde trots over zijn kwekerij die nu gerund wordt door de zonen Jan en Rob aan de Elsgeesterweg. Zijn vrouw Corrie heeft 8 jaar kerkenwerk gedaan, is kunstenares en is veel in de prachtige tuin bezig.

Beide zijn nog in goede gezondheid. Afgelopen weekend is dit huwelijksjubileum in gepaste vorm gevierd met de kinderen en kleinkinderen.

>Anders inzamelen

Vervolg n Voorpagina.

Om het voortraject en de inbreng vanuit de wijken niet tekort te doen, wordt zorgvuldigheid verkozen boven snelheid’, aldus het college. Gevolg: geen invoering van een andere manier van inzamelen op 1 januari 2021. De planning is nu, dat de gemeenteraad in het laatste kwartaal gaat praten over een plan van aanpak. Het college heeft de gemeenteraad vorige maand via een brief geïnformeerd over het uitstel.

50.000 euro voor kerkenvisie

Foto: pr

Ingezonden n CDA Katwijk. De gemeente Katwijk maakt werk van een kerkenvisie naar aanleiding van een motie van het CDA, al een tijdje geleden ingediend tijdens de begrotingsbehandeling van november 2019.

Net vóór het zomerreces vroeg CDA-raadslid Irene van der Plas nog even na of er al een reactie is nadat Katwijk in februari een aanvraag had ingediend bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voor een decentralisatie-uitkering om een kerkenvisie op te stellen. En ja, goed nieuws: er is aan de gemeente Katwijk een decentralisatie-uitkering van 50.000,-- euro voor de kerkenvisie toegekend. Voor het CDA is het belangrijk om de lokale cultuur, tradities en identiteit van de dorpskernen te behouden en daar hoort het bewaken van ons erfgoed – óók van ons religieus erfgoed – zeker bij.

Foto: pr
Foto: pr

Toekomst kerkgebouwen

‘Ik kan niet anders zeggen dan dat ik blij ben dat dit geld nu voor dit doel aan Katwijk wordt uitgekeerd’, vindt Irene van der Plas, die zich al jaren inzet voor een kerkenvisie voor de gemeente.

‘De duurzame toekomst van 'onze kerkgebouwen' is onze gemeenschappelijke zorg en deze moet mét en voor alle betrokken partijen duidelijk worden vastgelegd. Je ziet te vaak dat kerken die zijn 'afgestoten' verloederen bij gebrek aan beheer en onderhoud. Het is goed om na te denken over het behoud van ons religieus erfgoed zodat ongewenste leegstand en soms zelfs sloop van waardevolle kerkgebouwen voorkomen wordt.’

>Kostbare herinnering

Kindercorso n Peter en Prijna Wessel zochten een leuke manier om met hun kleinkinderen de bloemencorso te beleven.

Verkleed als kabouter Plop en Kwebbel.

Het was een feest, voor de kleinkinderen, voor Peter en Prijna, maar zeker ook voor de kinderen langs de weg.

Nu is het een kostbare herinnering, aldus Wendy van Egmond-Wessel namens de kinderen.
| Foto: pr.

>100ste verjaardag

Proficiat n Vandaag, donderdag 6 augustus, is het 100 jaar geleden dat mevrouw Tavenier- Wolfert het levenslicht zag.

Ze woont Smidstraat 69 in Rijnsburg. Als het goed is ontvangt oma vandaag ook per post de nodige felicitaties.


Kleindochter Silina deed op Facebook hiervoor een oproep.

‘En ook wij wensen onze oma een hele fijne verjaardag, 100 jaar wat een prestatie!
Veel liefs je kleinkinderen.
| Foto: pr.

8 / 20

oranje vereniging

9 / 20

rijnsburg 2020

19 / 20

ZONDAG 9 AUGUSTUS


Hoe de diensten zijn geregeld in de corona-periode kunt u vinden op de website van de betreffende kerken.


Chr. Geref. kerk
9.30 uur: leesdienst
15.45 uur: ds. R. van Kooten


Evangelische
Gemeente 'T KRUISPUNT

Vakcollege Rijnmond,
Louise de Colignylaan 2, Katwijk

Woensdagavond 20.00 uur: vlog via onderstaand YouTubekanaal

Zondagmorgen 10.30 uur:
geen dienst


Bap. Gemeente
Tripodia, Hoornesplein 155
Livestream
10.00 uur: Simon van GroningenHerv. Gem. 'De Rank'
Pieter Groen College
10.00 uur: ds. G. Smit,
Zoeterwoude-Dorp


Geref. kerk (vrijgem.)
9.30 uur: br. G. van den Eykel
17.00 uur: ds. P. Niemeijer


Protestantse Gemeente
Rijnsburg

Grote kerk (KerkTV)

9.30 uur: ds. P.J. Stam, Katwijk
17.00 uur: ds. H. Mast, Ter Heijde
Immanuëlkerk
9.00 en 10.30 uur: ds. Ph. van Wijk
19.00 uur: ds. J. Verlinde, Axel
De Voorhof
9.30 uur: geen dienst


VALKENBURG

Geref. kerk vrijgemaakt

9.30 uur: leesdienst
17.00 uur: ds. P. Niemeijer,
Rijnsburg

Hervormde Gemeente
10.00 uur: ds. H.E.J. van der Laan
uitgezonden via internet
18.30 uur: geen dienst


Geref. kerk De Goede Herder
Via kerkdienst gemist
10.00 uur: ds. H.E. Oort, Katwijk


R.K. Kerk H. Joannes de Doper
Zaterdag 19.00 uur:
geen viering.
Zondag 9.30 uur:
Eucharistieviering, max. 85 pers.
joannesdedoper.katwijk@casema.nl
https://www.joannesdedoper.nl/
live-tv-uitzending/


Christengemeente Live!
Katwijk

10.30 uur: Henk Bruggeman