Katwijk Speciaal

11 juli 2017

Katwijk Speciaal 11 juli 2017


Beweegtuin feestelijk geopend

De beweegtuin van Topaz Overduin is op feestelijke wijze in gebruik genomen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Cadeau n Anderhalf jaar lang activiteiten ontwikkelen, sponsors benaderen en acties houden. Het trio Astrid Buskermolen (Hoofd Welzijn), Esther van Iterson (activiteitenbegeleider) en Jesse van der Bent (fysiotherapeut) bij Topaz Overduin heeft de enorme inspanningen beloond gezien. Vorige week woensdag werd de beweegtuin op feestelijke wijze geopend. Bewoners van de verpleeginrichting verrichten enthousiast de openingshandeling.

Door Piet van Kampen

Het was gezellige druk op de zonnige middag rondom de beweegtuin. Jong DVS verzorgde de muzikale omlijsting. De stemming zat er direct goed in. Een van de aanwezigen was Lizette van Marrewijk die in haar eentje naar het Spaanse Santiago de Compastella fietste en een flinke bijdrage leverde aan het eindresultaat. Een ton stond er op de teller nadat alle sponsoren, waaronder Zorg & Zekerheid een flinke duit in het zakje hadden gedaan. Als dank werd door gebiedsmanager Annemieke de Vries een ingelijste oorkonde aan de sponsors overhandigd. Lovende woorden voor haar drie collega's achter het project en de sponsors ontbraken uiteraard niet.

Samen voor elkaar

Lia de Jongh, voorzitter van de Raad van Bestuur van Topaz prees het vrouwelijke drietal. 'Jullie hebben keihard gewerkt en veel geregeld. Het is een heel mooi cadeau voor het tienjarig jubileum van Stichting Topaz'. De vestiging Overduin op bestaat overigens al vijftig jaar. Wethouder Gerard Mostert: 'Bij gezondheidszorg hoort ook beweging. Het is mooi dat wij dit project samen hebben gerealiseerd. Een fantastisch voorbeeld van samenwerking van Topaz, de sponsors en de gemeente. Wij als gemeente zullen voor het onderhoud zorgen. De beweegtuin en de speeltuin zijn er voor de cliënten van Topaz Overduin en hun kinderen, maar ook inwoners en kinderen hier uit de omgeving mogen er gebruik van maken' Een van de eerste bewoners van het verzorgingshuis Bea, mocht voorzichtig en nog wat onwennig onder begeleiding aan het eerste toestel 'proeven'. 'Erg leuk' was haar reactie. Als de bewoners er aan gewend raken kunnen zij zich misschien ook zelf redden.

Kleine kinderen altijd in zicht op 'Slim Strand'

proef n Katwijk is een familiebadplaats. Op een mooie zomerse dag zijn veel kleine kinderen op het strand. Ouders schakelen zo'n 15 keer per dag de reddingsbrigade in om vermiste kinderen te zoeken. Het drone- en sensorenbedrijf AvioniCS, onderdeel van de broedplaats op Locatie Valkenburg van bedrijven die drones testen, ontwikkelt het veiligheidssysteem 'Smart Beach'.

Op een slim strand kunnen ouders hun kinderen in de gaten houden met behulp van een app, een slimme armband en een netwerk aan sensoren. Vanaf half augustus start een proef in het strandgedeelte tussen de Noordpost van de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) en het centrum. "De proef is een primeur voor Nederland. Wanneer 'Smart Beach' succesvol blijkt op het Katwijkse strand, kan het veiligheidssysteem ook interessant zijn voor andere badplaatsen", aldus wethouder Klaas Jan van der Bent.

De gemeente Katwijk heeft de ambitie om op locatie Valkenburg een Unmanned Valley te ontwikkelen: een testcentrum voor drones en andere slimme toepassingen van onbemande systemen. 'Smart Beach' sluit aan bij deze ambitie en laat zien hoe sensoren toegepast kunnen worden in het voordeel van consumenten.

Hoe werkt 'Smart Beach'?

Vanaf de Noordpost van de KRB worden op het strand richting het noorden, over een lengte van 700 meter, sensoren geïnstalleerd op twee strandpaviljoens en de verdwaalpalen. Die sensoren vormen samen een netwerk. Bij de KRB post en twee strandpaviljoens kunnen ouders een 'slim' polsbandje voor hun kind(eren) ophalen. Voor de proef zijn per dag maximaal 100 bandjes beschikbaar. Na het downloaden van een gebruiksvriendelijke (tijdens de proef alleen nog een Android) app kan het polsbandje aan de mobiel van de ouders worden gekoppeld. Als ouders hun kind uit het oog verliezen, kunnen ze op de strandkaart in de app zien waar hun kind is. Zien zij hun kind toch niet dan kan via een 'noodknop' in de app de KRB worden ingeschakeld. Wethouder Klaas Jan van der Bent: "Het systeem kan de veiligheid van kinderen en het veiligheidsgevoel bij ouders vergroten. Daardoor kan de reddingsbrigade zich meer richten op haar kerntaak; het voorkomen van verdrinkingsongevallen".

In september wordt de proef geëvalueerd. Was het systeem gebruiksvriendelijk en betrouwbaar? Wat waren de ervaringen van strandbezoekers, strandpaviljoenhouders en de KRB?Onderwijsinstellingen in de Leidse regio wordt gevraagd hun studenten nieuwe toepassingen te laten ontwikkelen die het bijvoorbeeld mogelijk maken te bepalen of een kind in zee is of zelfs helemaal onder water. Het is de bedoeling in 2018 keuzes te maken over de uitbreiding van 'Smart Beach' en het veiligheidssysteem vervolgens te verbeteren.


Profile opent Oranjerock 2017

rock n Maar liefst 18 bands hebben zich aangemeld voor een optreden tijdens Oranjerock 2017. Aan Profile de eer om Oranjerock 2017 als eerste band het KBM podium te betreden.

Profile is begonnen rond 1995, maar vele optredens later moest de band door omstandigheden stoppen. Zo'n kleine 18 jaar later laaide het vuur weer op en Profile is weer bij elkaar. Weliswaar met twee andere gitaristen, maar dat maakt het plezier in muziek maken er zeker niet minder om. Na wat optredens hebben zij de setlist opgepoetst met covers van onder andere Volbeat, Limp Bizkit, Danko Jones, System of a Down. Deze worden naadloos toegevoegd in het al bestaande repertoire van Skunk Anansie, Rage against the machine en vele andere. Profile: Stevige rock van echte Katwijkers. Profile bestaat uit Gerrit Ooms, Henk Vooijs, Johan Koelewijn, Peter Hus en Barry Smit.

Nieuwe aflevering van Levenswerk bij RTV Katwijk

levenswerk n Cees Kamer praat met het bekende Katwijks raadslid Atie Kuijt. Zij komt in dit portret naar voren zoals haar directe omgeving haar al lang kent: vriendelijk, bescheiden, maar serieus en door haar geloof gedreven waar het gaat om dat wat echt haar hart heeft.

Mevrouw Atie Kuijt-van den Oever is niet zo maar een raadslid. Zij vervult die taak al 20 jaar, zodat dit politieke werk in deze uitzending met recht haar Levenswerk genoemd wordt. We zien haar daarover niet alleen thuis praten, maar natuurlijk ook daar waar ze al zoveel jaren achtereen vergaderde en plannen smeedde - in het Gemeentehuis van Katwijk. Dit levenswerk is nog niet af, maar ze zag gelukkig al verschillende politieke dromen uitkomen. En waarschijnlijk hield juist haar levensmotto (een eenvoudig 'je doet wat je zegt') haar altijd klaar wakker en zorgde voor veel goede resulaten…

Wie meer wil weten over deze CU-fractievoorzitter en haar uitgekomen dromen moet zeker kijken naar deze TV-uitzending van RTV Katwijk. Dat kan deze hele week, elke dag om 12.00 uur, 18.00 uur en om 21.30 uur.

Foto: Piet van Kampen

Veel belangstelling voor SAR dag

Column n Anwijzer

Het is laagdrempelig

Flower Parade weer kleurrijk spektakel

Duinvallei belooft mooie melange

Nieuw onderkomen op strand voor Katwijkse brandingsurfers

Voorzitter Vooys en wethouder Van der Spijk hijsen de vlag bij het nieuwe KBS-clubhuis. | Foto: Piet van Kampen

Surfclub n Het was vorige week maandag echt surfweer en er hingen een paar kitesurfers in de grauwe lucht. Binnen in het nieuwe clubhuis was het echter gezellig en aanmerkelijk drukker. Daar was ook alle reden toe want het fonkelnieuwe gebouw, ontworpen door architect Bram Hoogendijk werd officieel geopend.

Door Piet van Kampen

De club die 35 jaar bestaat pakte het jubileumcadeau op feestelijke wijze uit. Het 'hutje op het strand' zoals voorzitter Stephan Vooijs het betitelde is verleden tijd.

'Het is een bijzondere dag' begon de preses zijn toespraak. 'Het heeft de nodige moeite gekost maar ik ben zeer tevreden met het resultaat. Het was leuk om te doen maar ik ben blij dat het klaar is. 'Ik kan nu zonder begeleiding het gemeentehuis weer in' gekscheerde hij hetgeen natuurlijk de lachspieren bij de genodigden in beweging bracht. Onder hen ook voormalig wethouder Willem van Duijn die destijds de eerste robbertjes met Vooijs uitvocht. Hij en de vele vrijwilligers werden door de voorman van de club heel hartelijk bedankt voor de inspanningen.


Pareltje aan de kust

De opvolger van Van Duijn, Krijn van der Spijk, betitelde Vooijs als een volhouder. 'We hebben heel wat met jou te stellen gehad' knipoogde de bewindsman naar de voorzitter. 'Er was geen geld maar we hebben het uit de reserves gefinancierd. Het is er doorgedrukt. Als alles is afbetaald is het over twintig jaar jullie eigendom.'
'Het gebouw is een pareltje aan de kust' omschreef Van der Spijk de nieuwe thuishaven van de KBS. Het gebouw is verwarmd dus ook in de winter een warm onderkomen voor de leden van de club die inmiddels tegen de vijfhonderd leden telt. 'Er is zelfs een wachtlijst' liet Vooijs weten en we komen nu al cabines tekort. Dat wordt dan het volgende project' blikte hij vooruit in de toekomst. Bij de club kan men kitesurfen, windsurfen, golfsurfen en suppen. Na de speeches werd de gemeentevlag gestreken en ervoor in de plaats hesen Vooijs en Van der Spijk de verenigingsvlag. www.kbs.nl

Anwijzer

Hallòò mit Ante, mit wies? Oh bè jij't Krij..wat? Of ik't al ehôôrd heb van Klaeze? Nèèn, die is nog iet thuis, hij ging naer de wurreft en d'rnae mossie voor hallef zusse naer de appethéék want z'n piespilletjies waere temet op. Wel hoezô? Hè? Wat zeg je nouw? Benne ze deur ien of âre snotjonge an esprôke datte ze d'rlui fies urreges ârs neer motte zette? Waer stinge ze dan? Op de Wurreft bij de strand ofgang? Daer staen die auwe zealui toch altijd mit mekander te lulle ôver weet ik veul wat? Stinge de fiesse iet goed dan..ôh, d'r kon gien mens langs. Nouw, dat zel wel meevalle Krij! En zuk mooi strandweer is't vandaeg toch iet eweest? Mot je d'r is gaen kijke op een echte wâreme zeumerdag, dan staet't rije dik teuge't draed an, en as daer gien plek mear is dan midde op't pad. Iene grôte hondebos is't dan! De mense neme 't liefst d'rlui fies of skoeterd mee tot an de branding, want iederien is huivereg dat ie ejatted word. Overal in Nederland is de fiessediefstal minder eworde, behalleve in Kattuk. Ze hebbe ze voor't uitzouke, ouwe barrels zie je iet mear, t'benne allegaer peperdure elektrieke fiesse en skoeters van een kappitaele geld. Maer affijn Krij, wat was dat dan voor een snotneus? Een Fies-Neerzet- Anwijzer?? Mààid, nouw je't zeg: daer heb ik wel wat ôver zitte léze in de krant! As de reddingsbrigaede mot uitrukke dan motte ze earst al die skos en skééf geparkeerde fiesse opzij gaen zette. Nou, daer gaet een hôpe tijd inzitte en ondertusse is degiene in nòòd op zea al eredded deur de Skevelingse of de Noortukse reddingsbòòt! Nèèn, nes je zeg Krij: dat ken echt iet!! Wat ik zouw doen? D'r ôverheen rije netuurlek, wat doch je dan? De waerskouwingsborretjies hange daer toch niks voor niks? En me moeder zéé't vrouger al; wie iet hôre wul, die mot 't maer voele! Hè? Die hange bij alle op - en ofgange jae! De ziekewaege mot'r toch òòk deur kenne? Je zel maer wat krijge op strand en de ziekewaege staat vast in een bos mit fiesse! Ik zie de koppe al in de krant: ''Ziekewaege te laet wéges potdichte strandofgang." T'zal je maer gebeure Krij, ik mot'r effe iet an denke. Nouw ginge d'r geluide dat'r een bewaekte fiessestalling zouw kenne komme, maer dat gaet volleges mijn òòk iet werreke. De ien zit in de Zui en de âr in de Noord en weer âre voor de auwe kerrek. Waer mot je dat ding dan zette? As je in de Zui een tent heb en de stalling is in't midde, dan gae je iet een pokke-end lôpe mit je tasse vol vréét doch ik zô. Nes je zeg: dat gaet allieneg werreke as'r bij alle ofgange een ààge stalling komt en dat zie ik'r nog iet van komme hoor Krij. Nes as dat plan van de vulleszak waervoor je mot betaele as je'm weggooit! Wie dat verzonne heb mot voor straf Fies- Neerzet- Anwijzer worde!!

Paal 14 Beste Nieuwkomer

Paal 14 is uitgeroepen tot Beste Nieuwkomer van Nederland. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Beste n Blij verrast. Dat was de familie Grimbergen, eigenaren van het strandpaviljoen Paal 14. Zij verwierven de status van Beste Nieuwkomer van Nederland.

'Een hele eer' glimlacht vader Leo trots. De zonen Mark en Jordi toonden zich eveneens blij verrast. 'Super trots' zegt Mark. Een jury bestaande uit Organisatie Schoon Strand Nederland, Nederland Schoon, Koninklijke Horeca Nederland en het horecavakblad Entree kende de ondernemers van het familiebedrijf deze titel toe. Mystery guests hebben geconstateerd dat dit paviljoen zich van anderen onderscheidt. De uitheemse uitstraling met de rieten en gekleurde parasols doet de badgast zich aan een of andere verre costa wanen. Het warme interieur, de bediening, de kwaliteit van het eten en de exotische snacks; het zijn de criteria die werden beoordeeld bij het toekennen van deze onderscheiding.

7 / 28

WEER VEEL BELANGSTELLING VOOR HET JAARLIJKSE SEARCH & RESCUE SPEKTAKEL

Foto: Piet van Kampen

Het jaarlijkse SAR spektakel trok zoals vanouds weer veel belangstelling voor de demonstraties met de honden, van de brandweer en de KRB in samenwerking met de KNRM en de politie.

Foto: Piet van Kampen
Foto: Piet van Kampen
Foto: Piet van Kampen
Foto: Piet van Kampen
Foto: Piet van Kampen

Foto's Piet van Kampen

SAR Katwijk 2017

Energieambassadeurs gaan voor duurzaam

De zes energieambassadeurs: Loek van Driel, Anton van Schie, Bert Brouwer Robert Haasnoot. | Foto: Piet van Kampen

Energieneutraal n Dit voorjaar deed de gemeente een oproep voor energieambassadeurs. Zes inwoners reageerden spontaan en vormen nu een groep van mannen die zich vrijwillig voor de burgers willen inzetten op het gebied van besparen op de kosten maar vooral ook met het oog op de toekomst voor een duurzaam milieu.

Door Piet van Kampen

Het zestal wordt gevormd door Loek van Driel, Anton van Schie, Bert Brouwer, Robert Haasnoot, Klaas van der Plas en Henk de Wit. Zij vertegenwoordigen diverse wijken in Katwijk en een in Rijnsburg. Valkenburg ontbeert nog een afgevaardigde.

'Wij zouden graag zien dat er zich meer mensen aanmelden. Met name vanuit Rijnsburg en Valkenburg zodat er een betere spreiding plaats heeft. De wens is ook dat er zich vrouwen aanmelden' hoopt woordvoerder Van Driel hardop. Vrouwen gebruiken veel energie met dagelijkse bezigheden en kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het platform.

Het huidige zestal is enthousiast, gemotiveerd en heeft een motto: Katwijk Energie Neutraal. Een mooie doelstelling en tevens idealistisch. Om een ideaal te bereiken moeten er stappen worden gezet. De eerste zijn al gezet door tijdens de afgelopen winter - nog voordat de gemeente een officiële oproep deed - bij diverse woningen zowel binnen als bij de buitenmuur metingen te doen. Hieruit is gebleken dat er nog veel te besparen valt. Komende winter wordt dit herhaald.

'Het is vooral ook een kwestie van bewustwording' benadrukt Van Driel. Bij vijftien gezinnen in de Molenwijk wordt er momenteel al mee gewerkt aan het project. 'Het is laagdrempelig en wij willen graag iets voor de mensen en het milieu betekenen'.

Achtergrond

Behalve dat het zestal veel affiniteit heeft met de natuur, hebben zij elk op hun gebied vakkennis in huis. Economische achtergronden en kennis van allround technologie. Belangrijk om gericht te werk te gaan en burgers van goede tips en adviezen te voorzien. De groep presenteert zich op 15 juli tijdens de Toeristenmarkt en gaat na de zomer verder aan de slag. Zij gaan de wijk in en er zullen naar verwachting in samenwerking met de diverse wijkraden informatieavonden worden belegd. Ook scholen zullen worden benaderd om de jeugd al in een vroeg stadium bewust te maken van wat energiebesparing voor het milieu op kan leveren.

'Een dergelijk project loopt al in Utrecht en wij krijgen ondersteuning van het Adviesbureau de Jong uit Utrecht. Die hebben er al ervaring mee en er zijn ook resultaten geboekt. Ook zijn er contacten met Duurzaam 2020 dat zich voornamelijk inzet voor bedrijven en instellingen maar wij richten ons op de particulieren, huurders en huiseigenaren' licht Van Driel toe. Van fossiele brandstoffen naar energieneutraal, het is een lange weg. De ambassadeurs wijzen de inwoners graag de weg.

Informatie en aanmelden om ook milieuambassadeur te worden: info@katwijkenergieneutraal.nl. Vanaf 18 juli ook via www.katwijkenergieneutraal.nl

Geslaagd!

gefeliciteerd! n Lukt het niet in één keer, dan toch wel in tweede instantie. De redactie feliciteert alle examinandi die in het tweede tijdvak nog even hebben doorgezet en zijn geslaagd. Onderstaand de namen.

Bonaventura College, Leiden HAVO Carlijn Houwaard.

Visser 't Hooft Lyceum, Leiden HAVO Marthe Hoek. VWO Maikel van Beelen.

Visser 't Hooft Lyceum, Leiden VMBO TL Cas Boogaards; Ilse Haasnoot.

Wellant College, Rijnsburg VMBO BL Lucas Hoek. VMBO GL Dylan Berkheij; Tim Meijer; Eva de Mol; Merel van der Plas. VMBO KL Susanne Kuijt; David van der Plas. VMBO TL Jarno van Dijk

Tentoonstelling in Katwijks Museum

expositie n Het Katwijks Museum presenteert ´Tastbaar verleden. Een collectie op reis´. De tentoonstelling omvat een selectie van 19e/ en 20ste-eeuwse schilder- en tekenkunst uit een kleurrijke, particuliere verzameling. Voor bezoekers een unieke gelegenheid om in een museale context kennis te maken met deze kunst uit privébezit.

De particuliere verzameling sluit goed aan bij de kerncollectie van het museum, maar gaat tegelijk verder in thematiek. Zij is ontstaan vanuit liefde voor schilderkunst en geschiedenis, gecombineerd met een scherpe kijk op alledaagse, menselijke situaties. Dit levert diverse, rake schilderstukken op. Aan ons oog trekt het vissersleven in Katwijk en Scheveningen voorbij. Voorstellingen van een bevolking die in streekdracht gekleed gaat, van aanzeilende bomschuiten en de visverkoop op het strand. Het noeste boerenleven passeert, evenals innige taferelen van moeder en kind en het schouwspel van een zonnig, hier en daar mondain strandleven. De in heldere kleuren geschilderde ploeger van Herman Gouwe bevindt zich in de nabijheid van een ingetogen zee van Mesdag. Het latere werk van Isaac Israëls toont vrijgevochten dames in badpak op een Scheveningse zomerdag.

Onder de kunstenaars bevinden zich Morgenstjerne Munthe en Hendrik Willem Mesdag. De Hagenaars Bernard Blommers en Philip Sadée en de in Laren werkzame Baruch de Laguna en de verfijnd werkende Octav Guillenot. Bij de tentoonstelling is een catalogus uitgegeven. www.katwijksmuseum.nl

Flower Parade wordt weer een kleurrijk spektakel

V.l.n.r.: Daan de Mooij (secretaris), Dirk Hogervorst (voorzitter), Hans Oudwater (PR). | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

n Thema is Spreekwoorden en gezegden

Corso n Op zaterdag 12 en zondag 13 augustus zullen naar verwachting zo'n kleine 300.000 bezoekers zich weer kunnen vergapen aan de kleurenpracht van de melange van talrijke verschillende bloemen op de praalwagens en luxe personenauto's. Voor de 72e keer trekt dan de Flower Parade – voorheen Rijnsburgs Bloemencorso – door Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk.

Door Piet van Kampen

Dit jaar is gekozen voor het thema 'Spreekwoorden en gezegden'. De creatieve breinen hebben zich kunnen uitleven en de getoonde schetsen van de praalwagens beloven weer veel fraaie uitingen van hetgeen er allemaal door toparrangeurs onder regie van Astrid Lankhuizen wordt voorgetoverd. De sponsors hebben ook hun eigen inbreng gehad in het aandragen van suggesties, ontwerpen en spreekwoorden. Het zijn niet alleen de bloemen die het doen. De dames en heren acteurs op de praalwagens vervullen een actieve rol om het geheel te verlevendigen. Zonder muziek zou de Flower Parade uiteraard niet kunnen en drie lopende orkesten en vier zittende muzikale groepen zullen om de sfeer extra te verhogen de meest vrolijke noten rondstrooien. Kortom, het belooft weer een trekpleister van de hoogste orde te worden.

Thema

Zoals gezegd is dit jaar het thema 'Spreekwoorden en gezegden´. De bloemetjes buiten zetten is natuurlijk een inkoppertje in de rijdende bloemenpracht. Zo trots al een pauw zijn, zwemmen in het geld, iemand het hof maken of iemand in de watten leggen, het is een greep uit de op de twaalf praalwagens uitgebeelde spreuken. De spreuken zijn ook woordelijk zichtbaar, zodat de link met de wagen snel is gelegd. Er zijn ook enkele verborgen gezegdes in de stoet verwerkt. Toeschouwers mogen ernaar raden en er is een wedstrijd aan verbonden. Dit wordt via facebook en op de dag zelf wel duidelijk. Twee muziekwagens en een kleine vijftig personen auto's completeren de totale stoet. Omroep MAX, ook vertegenwoordigd in de rijdende bloemenshow, maakt op het Vuurbaakplein opnames die later worden uitgezonden. De praalwagens kunnen vrijdagavond worden bewonderd in veiling FloraHolland. De start is zaterdag om 13.00 uur in Rijnsburg. Via Katwijk aan den Rijn, Katwijk aan Zee naar Noordwijk. Op zondag is de Flower Parade op de Noordwijkse Boulevard te bewonderen.

Thema Flower Parade Rijnsburg 'Spreekwoorden en gezegden'

| Foto: Nationaal Archief Foto: Cor de Mooy

Een Zee van Bloemen, In het Geld Zwemmen, Scherp aan de Wind zeilen, De Bloemetjes buiten zetten …. Zomaar een aantal spreekwoorden en gezegden die dit jaar terug te zien zijn op de praalwagens van Flower Parade Rijnsburg.

Het thema is dan ook niet voor niets: ´Spreekwoorden en gezegden´. Een thema waar ontwerpers en arrangeurs mee uit de voeten kunnen. Toparrangeurs afkomstig uit heel Nederland gaan aan de slag met ruim 250.000 bloemen en planten en tonen hun mooiste en nieuwste creaties. Dat maakt Flower Parade Rijnsburg zo bijzonder.

Op zaterdag 12 augustus a.s. rijdt de fleurige parade door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Flower Parade Rijnsburg presenteert zich voor de 72e keer. Met twaalf praalwagens, twee muziekwagens, dertig andere met bloemen versierde voertuigen is deze parade een van de mooiste in Nederland. Honderden muzikanten en figuranten maken van Flower Parade Rijnsburg tot een rijdend theater.

Tip: bezoek op vrijdag 11 augustus de gratis toegankelijke Flower Parade Show in Bloemenveiling Royal FloraHolland in Rijnsburg. Vanaf 19.00 uur is er een sfeervolle avond barstensvol muziek en bloemen. Hier kun je op je gemak alle wagens bekijken en fotograferen. Op zondag 13 augustus zijn de praalwagens de hele dag nog te bewonderen op de Kon. Wilhelmina Boulevard in Noordwijk.

Vrijdagavond 11 augustus: in Bloemenveiling Royal FloraHolland Rijnsburg de ´Flower Parade Show´

Zaterdag 12 augustus: de parade rijdt vanaf 13.00 uur door Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk

Zondag 13 augustus: de praalwagens staan op de Kon. Wilhelmina Boulevard in Noordwijk

Meer informatie zie ook www.rijnsburgscorso.nl

Plannen HOV voorlopig niet ingrijpend

Hov n Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV), snelheid, frequent en op tijd rijden en veiligheid voor het fietsverkeer. Katwijk goed bereikbaar houden met aansluiting op het openbaar vervoer in de regio. Het zijn de uitgangspunten die zijn opgenomen in de aangepaste plannen voor de R-net buscorridor Leiden-Katwijk-Noordwijk.

Door Piet van Kampen

De oorspronkelijke plannen waren met name gebaseerd op verkeersmetingen die niet actueel zijn. Pas in 2025 wordt door de gemeente en de provincie een toename verwacht die ingrijpende maatregelen rechtvaardigen. Tot die tijd zullen er jaarlijkse metingen worden gehouden.

Wat zijn de belangrijkste uitkomsten van het nader onderzoek om met beperkte aanpassingsmogelijkheden te kunnen volstaan en wat is er veranderd?

Aanpassingen in plan

De rotondes Koningin Julianalaan/Zeeweg en Koningin Julianalaan/Industrieweg blijven gehandhaafd. Er komt geen aparte busstrook aan de zuidkant van de Zeeweg. De bushalte Raadhuis komt niet bij het Waterloopje, maar bij de rotonde Zeeweg/Koningin Julianalaan. De Nieuwe Duinweg wordt geen doorgaande fietsroute. Het kruispunt Biltlaan/Rijnsoever wordt een voorrangskruispunt. De oversteek over de rotonde/kruispunt Zeeweg blijft gehandhaafd. Over de invulling van het Vuurbaakplein is nog niets bekend. Omwonenden worden erbij betrokken, zoals omwonenden en het burgerinitiatief Katwijk Smart Village bij de plannen betrokken werden en naar hen is geluisterd. Voor een fietstunneltje onder de Zeeweg zijn twee opties: bij het Waterloopje of bij het Roversbrugpad. Daarover wordt later beslist.

Gouden QualityCoast Award voor Katwijk

Goud n Katwijk mag ook de komende twee jaar het keurmerk van Quality Coast voeren. Op woensdag 5 juli jl. ontving wethouder Jacco Knape tijdens de Green Destinations Day 2017 in Renesse een nieuwe QualityCoast Award voor duurzaam toerisme.

Katwijk werd beloond met een gouden award en klom daarmee dit jaar opnieuw een stap omhoog, na de zilveren award in 2015 en bronzen award in 2013. "Mooi dat we deze stap hebben kunnen maken en dat anderen de ontwikkeling van Katwijk naar duurzame badplaats ook zien", aldus wethouder Jacco Knape.

Beoordeling

In totaal kregen zeven kustgemeenten een award. Een internationale jury heeft de deelnemende gemeenten beoordeeld op 5 categorieën. Katwijk heeft op het gebied van duurzaamheid grote stappen gemaakt en is op 3 categorieën gewaardeerd met een 8 of hoger: beheer van de bestemming (8.4), milieu en klimaat (8.1) en cultuur en traditie (8.0). Onder andere de aandacht van de gemeente Katwijk voor duurzame inkoop, het stimuleren van milieuvriendelijke mobiliteit (fietsen en wandelen) en de bescherming van het erfgoed worden door de jury genoemd als sterke punten.

Quality Coast

Quality Coast is een programma van de Europese vereniging Kust & Zee (Coastal & Marine Union – EUCC) en werd ontwikkeld met steun van de Europese Unie. Doel van het programma is om badplaatsen duurzamer en milieuvriendelijker te maken en om inspanningen van gemeenten en bedrijfsleven te belonen.

Zomer activiteiten. Voor ieder wat wils.

seizoen n Er zijn ouderen onder ons die denken dat zij 's zomers aan hun lot worden overgelaten. Niets is minder waar, er is wel een zomer en winter-seizoen, 's winters zoekt men de beschutting tegen regen, wind en kou en 's zomers worden de buitenactiviteiten georganiseerd of zoekt de mensen juist beschutting tegen de zon.

Zo ook bij de AOBK, terwijl veel activiteitenleiders even stoom blazen, rust te nemen om de accu opnieuw op te laden wordt er samengewerkt met de de medewerkers van het Welzijnskwartier die werkzaam zijn in het Dienstencentrum de Zwanenburg, samen met de aanwezige vrijwilligers van de AOBK kan er toch een programma gemaakt worden voor de Ouderen uit heel Katwijk. Het gaat dus allemaal gewoon door in de geest van wat de Algemene Leden Vergadering van de AOBK beslist heeft om met deze Bond de ingeslagen weg voort te zetten. Het is ook logisch dat er andere activiteiten georganiseerd worden dan in het winterprogramma, er zijn ook activiteiten die gewoon doordraaien, zonodig met enige aanpassing, denk aan de mannen die 's middags gewoon hun kaartje komen leggen en de biljarters die hun ruimte elke morgen beschikbaar stellen om hun kunsten en hun techniek op het groene laken bij te houden, te ontwikkelen en het zo'n heerlijke sport vinden. Het is juist een sport die ook zo geweldig is voor de Ouderen onder ons, het vraagt om concentratie, en men staat er versteld van hoeveel er ongemerkt gelopen wordt zonder dat men ergens last van heeft, de rollator staat in de hoek. Er zijn ook andere nieuwe leuke activiteiten die we met elkaar doen zo is er de nieuw gestarte "Koek en Soepie" welke al direct succesvol is, de mensen komen bij elkaar voor een bakkie en een praatje of een puzzeltje leggen een boekje lezen een broodje en een soepje te nuttigen en terwijl zij zitten te kletsen zorgt de gastvrouw dat het hun aan niets ontbreekt, elke maandagmorgen van 10:00 tot 14:00 uur. Dan niet te vergeten die fantastische fiets- en scootmobiel tocht op dinsdag 18 juni, mensen die nog goed kunnen fietsen, anderen gaan met de scootmobiel, er is een geweldige parcours uitgezet met verschillende afstanden en een broodmaaltijd na afloop. En dan hebben we ook nog op dinsdag 25 juli de "blij dat ik rij" actie, Arie Zwanenburg, echt zo heet hij, komt met een lelijke eend de Zwanenburg ingereden voor een heerlijk fotomoment voor iedereen maar ook om op een ludieke wijze nieuwe verkeersregels en borden onder de aandacht te brengen, gezelligheid weer alom. Arie is er van 15:00-17:00 uur. Kijk voor al de activiteiten op de website aobk.nl

'Hakken in het Zand' voor Zeeverkenners

Foto: Cor de Mooy

touwtrekken n Teams van bedrijven, instellingen en serviceclubs kunnen zich weer inschrijven voor 'Hakken in het Zand'. Deze tweejaarlijkse touwtrekwedstrijd, van de Rotary Noordwijk Duin- en Bollenstreek, wordt gehouden op zaterdag 2 september op het strand van Katwijk. Met de opbrengst wordt opnieuw een goed doel gesteund; dit jaar is dat de Katwijkse Zeeverkenners.

De verwachting is dat er ongeveer dertig teams in actie komen op het strandgedeelte bij beachclub het Wantveld, ten noorden van de Uitwatering. Daarvan zal er één uiteindelijk de felbegeerde wisselbeker letterlijk naar zich toe slepen. Om weer op krachten te komen, wordt de wedstrijd gevolgd door een barbecue en kunnen de stramme spieren worden losgemaakt op de klanken van de dansbare rock-'n'-roll van de Katwijkse band Another Midlife Crisis.


Goede doel

Het evenement 'Hakken in het Zand' bracht in 2015 ruim 12.500 euro op, waarmee de Vereniging Katwijkse Ziekte werd gesteund om geld bijeen te krijgen voor onderzoek naar HCHWA-d. Dit keer worden de Katwijkse Zeeverkenners gesteund.

De Katwijkse Zeeverkenners is met ruim 400 leden de grootste waterscoutinggroep van Nederland. Het hoogtepunt van het scoutingjaar is voor de jeugdleden altijd het zomerkamp. Met uw deelname/bijdrage willen wij gelden bijeen krijgen voor het vervangen van hun slaaptenten. Het grootste deel van deze slaaptenten is van mindere kwaliteit en aan vervanging toe.


Aanmelden

De touwtrekteams bestaan bij 'Hakken in het Zand' uit vijf deelnemers. Het inschrijfpakket kost 475 euro en dat is inclusief deelname aan de BBQ en het muziekfestijn voor vijf personen, naamsvermelding in het programmaboekje en sponsoruitingen tijdens het evenement op 2 september. Er kunnen extra kaarten voor de BBQ en consumptiebonnen worden gekocht.

'Hakken in het Zand' begint op 2 september om 17.00 uur ter hoogte van beachclub 'het Wantveld in Katwijk, goed bereikbaar via parkeerterrein Noordduinen. Aanmelden kan via het mailadres hakken2017@gmail.com of kijk voor meer informatie op www.katwijksezeeverkenners.nl/hakkeninhetzand

Kunstenaars exposeren bij Baalbergen

Detail parade, een quilt van Marijke Schpper. | Foto: PR Foto: PR

expositie n Sinds 1971 organiseert Baalbergen exposities in haar pand aan de Ambachtsweg in Katwijk. Inmiddels hebben meer dan 250 kunstenaars daar hun werk kunnen tentoonstellen. Vaak ging het om ervaren (semi-)professionele kunstenaars die hun strepen al verdiend hebben. Het blijft echter belangrijk om ook getalenteerde, startende kunstenaars een podium te bieden voor hun werk. Daarom is met ingang van dit jaar de Baalbergen Aanmoedigingsprijs ingesteld. Deze prijs bestaat uit een oorkonde, een geldbedrag en de kans om met eigen werk een complete expositie samen te stellen.

Vanaf mei dit jaar konden startende kunstenaars zich hiervoor inschrijven. Een deskundige jury heeft inmiddels hun werk beoordeeld en deze vier kunstenaars geselecteerd die vanaf

15 juli gezamenlijk gaan exposeren bij Baalbergen:

- Lisette Hogewoning (collages) uit Sassenheim

- Irene Kurpershoek (schilderijen) uit Leiden

- Marijke Schipper (quilts) uit Noordwijkerhout

- Veldhorst (minimal paper art) uit Katwijk

Onder hen bevindt zich de winnaar van de Baalbergen Aanmoedigingsprijs 2017. De expositie zal op zaterdag 15 juli 2017 geopend worden en bij die gelegenheid zal de jury bekend maken wie de winnaar is van de aanmoedigingsprijs.

De expositie loopt van 15 juli tot en met 30 september en kan dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur bezichtigd worden.

Juf Kayleigh van den Oever stapt in het huwelijksbootje

Op 7/7/2017 trad juf Kayleigh van den Oever van de Katwijkse Mr. J.J.L. van den Brugghenschool in het huwelijk. | Foto: PR Foto: PR

getrouwd n juffrouw Kayleigh van den Oever van de Katwijkse Mr. J.J.L. van den Brugghenschool is op vrijdag 7-7-17 getrouwd met André van Elten. Onder grote belangstelling van alle kinderen van de groepen 1 en 2 liep het bruidspaar door een tunnel van kinderen met bogen en zeepbellen de school binnen.

Vervolgens vond er een kinderreceptie plaats met daarop volgend een moment voor collega's en ouders om het bruidspaar te feliciteren. Hiermee werd het schooljaar op een bijzonder feestelijke wijze afgesloten.

Marnixschool neemt afscheid van juf Terezia

Foto: PR

afscheid n Na 32 werkzame jaren in het onderwijs nam juf Terezia Ouwerkerk voor de zomervakantie afscheid van collega's, ouders en kinderen van de Marnixschool in Katwijk.

Een etentje met collega's, een feestdag met onder andere een bezoek aan het weeshuis in Leiden met haar groep 7 en vele bedankjes en gelukwensen vielen haar diezelfde week ten deel.

Het nieuwe schooljaar moet de Marnixschool zonder deze opgewekte juffrouw verder, die zal gaan genieten van haar welverdiende pensioen.

Duinvallei belooft mooie melange te worden

Kees de Vreugd overhandigt het rapport aan wethouder Klaas Jan van der Bent. | Foto: Piet van Kampen

n Sport, bijzondere huisjes, landbouw en schaapjes

q-team n Het blijft natuurlijk een verrassing hoe het al een aantal jarenlang braakliggende terrein Duinvallei er begin volgend jaar uit komt te zien. Het idee van de gemeente om de bevolking - bedrijven, verenigingen, instellingen en particulieren - met eigen initiatieven voor de invulling te komen sloeg aan. Ruim 120 inzenders namen de moeite om een plan in te dienen. Na beoordeling van het Q-team bleven er uiteindelijk twintig over waarvan er negen definitief werden gekozen. Het rapport werd vorige week maandag door voorzitter Kees de Vreugd aan wethouder Klaas Jan van der Bent overhandigd.

De inschrijving voor Touwtrekken in de Branding is nu geopend. | Foto: PR

Door Piet van Kampen

Het team werd door de gemeente samengesteld en bestond uit zeven personen. Zij vormden een afspiegeling van de bevolking. Bewoners van de Zanderij, de Wijkraad Katwijk aan de Rijn scholen, natuur-en milieuorganisaties, het verenigingsleven en ondernemers waren er in vertegenwoordigd. Zij hadden de moeilijke en vele uren vergende taak om de initiatieven op haalbaarheid en door de gemeente gestelde criteria te beoordelen. Voorwaarde was ook dat de initiatiefnemers zelf hun project zouden financieren en de gemeente slechts een facilitaire rol zou vervullen. Op 11 maart van dit jaar was er een druk bezochte Open Dag waarin de inwoners visueel kennis konden nemen van diverse ideeën. Het Q-team ging aan de slag.


Invulling

De negen objecten die gekozen werden zijn: Kleine Duinvallei. Een woonfunctie en voor publiek toegankelijke functies met een gemeenschappelijke huiskamer en een buitenruimte. Tiny Houses is een woonproject met kleine huisjes, duurzaam gebouwd en geheel van deze tijd. Het gebruik van duurzame materialen is een statement om bewuster om te gaan met onze wereld. De Groene Vallei is een stadslandbouwproject in combinatie met een schapenhouderij. Er worden biologische groenten en fruit geteeld. Groene Vallei wil dit koppelen aan een 'beleeftuin'. Muziek & Sport. Een samenwerking tussen verschillende betrokkenen. De Oranjevereniging wil investeren in een multifunctioneel gebruik. Een grasveld om te sporten en voor openluchtconcerten. Zanderijtuinders en duinlandjes. Een gezamenlijk initiatief voor een combinatie van groen, educatie en historie. Ook het onderwijs kan hierbij betrokken worden. Bijenstal. Dit is een aanvulling op andere initiatieven. Dune Vallei Gym. Een inbreng van een buitensportbedrijf dat ook een hal voor binnensport wil neerzetten. Energie Objecten. Het is een combinatie van kunst- en speelobjecten die laten zien hoe energie ontstaat. Stadsboerin. Een zeer divers plan om meerdere manieren van landbouw bekend te maken en bewustwording van wat groeit en bloeit. Wooninitiatieven van Dunavie en Homeflex vielen af evenals een camperplaats.


Aanbevelingen

In het rapport worden aanbevelingen gedaan om nog eens naar de Duinspeeltuin te kijken. Dat komt dan op het bordje van de gemeente. Ook het bikepark kan alsnog van toegevoegde waarde zijn evenals het inpassen van Isobarium, een onderdeel van het plan Ringpark Katwijk. Het is nu aan B&W om een besluit te nemen. De uitwerking om tot een op elkaar afgestemd geheel te komen is aan de landschapsarchitect. Indien er vaart achter de goedkeuring en uitwerking wordt gezet kan de schop nog dit jaar de grond in. Duinvallei is dan voor tien jaar onder de (duin)pannen.

NK touwtrekken in de branding

Nzf n Op 12 augustus om 11.30 uur staat tijdens het Noordzee Zomerfestival het traditionele Nederlandse Kampioenschap Touwtrekken in de branding op het programma.

Teams van 4 of 5 personen strijden niet alleen om de eer maar ook om een bokaal en mooie geldprijzen.

Vaste deelnemer is de voorzitter van het NZF Willem Schonenberg. "Touwtrekken in de branding is iets heel bijzonders het is met niets te vergelijken en als je het een keer gedaan hebt wil je elk jaar weer. Je strijdt niet alleen tegen elkaar maar ook is het een gevecht met de branding en de stroming. Die combinatie maakt deze krachtinspanning uniek."

Wie durft kan zich vanaf nu opgeven via www.noordzeezomerfestival.nl onder het kopje programma. Of stuur even een mail naar info@noordzeezomerfestival.nl

12.00 uur: Levenswerk; RTV Magazine 18.00 uur: Levenswerk; RTV Magazine 21.30 uur: Levenswerk; RTV Magazin;

Uitzendtijden: 12.00, 18.00 en 21.30 uur.

Woensdag 12 juli

00.00 - 07.00 De kracht in de nacht; 07.00 - 09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 - 11.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 - 13.00 Middagpauze; 13:00 – 14:00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 - 16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 - 17.00 Non-stop muziek; 17.00 - 18.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten;18.00 - 20.00 RTV Magazine dag editie; 20.00 - 22.00 Radio International, Engelstalig informatie-programma met Jürgen Börnig; 22.00 – 23.00; Radio International goes….., themaprogramma; 23.00 – 24.00 Muziek voor twee

Donderdag 13 juli

00.00 - 07.00 De kracht in de nacht; 07.00 - 09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 - 11.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 - 14.00 Middagpauze; 14.00 - 16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 - 17.00 Non-stop muziek; 17.00 - 19.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 - 20.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 – 21.00 Cross Generation, Adri en Gineke van Beelen; 21:00 - 24.00 Non-stop muziek

Vrijdag 14 juli

00.00 - 07.00 De kracht in de nacht; 07.00 - 09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 - 11.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 - 13.00 Middagpauze; 13:00 – 14:00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 - 16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 - 17.00 Non stop muziek; 17.00 - 18.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 18.00 - 20.00 RTV Magazine dag editie; 20.00 - 21.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 - 23.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 - 24.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan

Zaterdag 15 juli

00.00 – 08.00 De kracht in de nacht; 08.00 – 10.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 – 12.00 RTV Magazine; 12:00 - 14.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 – 18.00 Meer muziek dan sport; 18.00 – 20.00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 – 22.00 RTV Hollands, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Jan van Duijn; 22.00 – 24.00 The Hangout, Jongerenprogramma

Zondag 16 juli

00.00 - 08.00 De kracht in de nacht; 08:00 – 09:00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 – 11.00 Aangepaste muziek, met om 10:00 uur een kerkdienst vanuit de Gereformeerde Kerk Katwijk aan Zee; 11.00 - 12.00 Non stop geestelijke muziek; 12.00 – 13.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 13.00 – 14.00 Strike up the band, een programma met muziek op het gebied van harmonie, fanfare en brassband verzorgd door Jaap Bol; 14.00 – 15:00 Spelenderwijs, muziek die u kent of zou kunnen kennen Co Snel; 15.00 - 17.00 Non-stop muziek; 17.00 uur Kerkdienst Hervormde Gemeente Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Valkenburg; tot 20.00 uur Aangepaste muziek; 20.00 – 21.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21:00 – 22:00 Historische maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 - 24.00 Non stop muziek

Maandag 17 juli

00.00 - 07.00; De kracht in de nacht; 07.00 - 09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 - 11.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 - 13.00 Middagpauze; 13:00 – 14:00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 - 16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 - 17.00 Non-stop muziek; 17.00 - 18.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 18.00 - 20.00 RTV Magazine dag editie; 20:00 – 21.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 – 22.00 It's all jazz, non-stop; 22.00 – 23.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 – 24.00 Non-stop muziek

Dinsdag 18 juli

00.00 - 07.00 De kracht in de nacht; 07.00 - 09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 - 11.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 - 14.00 Middagpauze; 14.00 - 16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 - 17.00 Non-stop muziek; 17.00 - 19.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 - 20.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 – 21.00 Multi Katwijk, Jan Ouwersloot; 21.00 – 23.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 – 24.00 Purple Haze, Jan Marius Franzen

Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws

Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin

Frequenties:

RADIO Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 873; Telfort met zwarte afstandsbediening, XMS/Edutel/Fiber.nl/Stipte/Lybrandt – 3142; TELEVISIE Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 343; Telfort met zwarte afstandsbediening, XMS/Edutel/Fiber.nl/Stipte/Lybrandt - Kanaal 2131

Elke dinsdag t/m 22 augustus

• Zomerarrangement Katwijks Museum, Motorschip Wilhelmina en Stoomtrein Katwijk Leiden. Meer info via tel. 06-53239486.

Tot en met 24 september

• Rijseizoen bij Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg 1 te Valkenburg. Open op zaterdag en zondag. www.stoomtreinkatwijkleiden.nl/

Woensdag 12 juli

• Lekker voorlezen in de Zomerbieb, Hoofdbibliotheek, Schelpendam.
• Wekelijkse schaakmiddag in de Zomerbieb, Hoofdbibliotheek, Schelpendam. www.bibliotheekkatwijk.nl
10.00-13.00 uur: Kinderworkshops in het DunaAtelier, Boulevard 73. www.schilderenaanzee.nl
10.30-11.30 uur: Mummie kindercollege in de Hoofdbibliotheek, Schelpendam. www.bibliotheekkatwijk.nl
14.00-15.30 uur: Crea-middag bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9.

20.00 uur: Zomeravondzang m.m.v. soliste Rozanne de Boer in de Oude Kerk aan de Boulevard.
20.00 uur: Lezing 'Waarom wij wandelen' in de Zomerbieb, Hoofdbibliotheek, Schelpendam. www.bibliotheekkatwijk.nl

Donderdag 13 juli

10.00-11.30 uur: Lezing/Debat Hoe overleef ik Frankrijk en de Fransen? in de Hoofdbibliotheek, Schelpendam. www.bibliotheekkatwijk.nl

Vrijdag 14 juli

• Haringrock 2017, gratis toegankelijk popfestival op de Boulevard. www.haringrock.nl
10.30 uur: Workshop 'Maak je eigen natuurfilm' in de Zomerbieb, Hoofdbibliotheek, Schelpendam. www.bibliotheekkatwijk.nl

19.30-22.00 uur: Vrijdagavond Beachvolleybal bij Clubhuis KBS en Beach Club Katwijk, Boulevard Zeezijde 39. www.beachclubkatwijk.nl

Zaterdag 15 juli

• Haringrock 2017, gratis toegankelijk popfestival op de Boulevard. www.haringrock.nl
10.00-18.00 uur: Vrijmarkt op de Boulevard en in Winkelhart Zeezijde.

Zondag 16 en maandag 17 juli

10.30-16.30 uur: Kinderstoomdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg 1 te Valkenburg. www.stoomtreinkatwijkleiden.nl/

Dinsdag 18 juli

• Zomerserie Bätzorgelconcerten 2017 met Gert van Hoef in de Vredeskerk, Baljuwplein 1. http://vredeskerk.protestantsekerk.net
10.30-12.00 uur: Workshop 'Ibiza armbandjes maken' in de Hoofdbibliotheek, Schelpendam. www.bibliotheekkatwijk.nl.

13.00-21.00 uur: Toeristenmarkt in Winkelhart Zeezijde. Thema: Energiemarkt.

Woensdag 19 juli

• Lekker voorlezen in de Zomerbieb, Hoofdbibliotheek, Schelpendam. www.bibliotheekkatwijk.nl
• Wekelijkse schaakmiddag in de Zomerbieb, Hoofdbibliotheek, Schelpendam. www.bibliotheekkatwijk.nl
10.00-13.00 uur: Kinderworkshops in het DunaAtelier, Boulevard 73.
14.00-15.30 uur: Crea-middag bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9.

20.00 uur: Zomeravondzang m.m.v. Evangelisatiekoor Katwijk o.l.v. Frans van Riessen in de Oude Kerk aan de Boulevard.


Dinsdag 25 juli

13.00 - 21.00 uur: Toeristenmarkt : Deze dinsdag staat in het teken van klassieke, antieke auto's. Winkelhart Zeezijde.

Activiteiten

Wijkvereniging

Hoornes - Rijnsoever

Woensdag 12 juli

10.00 uur: Soos

Donderdag 13 juli

10.00 uur: Soos

20.00 uur: Jokeren

Vrijdag 14 juli

10.00 uur: Soos

Zaterdag 15 juli

10.00 uur: Soos

21.30 uur: Vrije Dansavond

Maandag 17 juli

10.00 uur: Soos

19.00 uur: Biljarten

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal Gymzaal v. Lierestraat

Dinsdag 18 juli

10:00 uur: Soos

Wandeling door Berkheide

wandeling n Woensdagavond 19 juli organiseert het IVN regio Leiden een zomeravondwandeling door het prachtige duingebied Berkheide, gelegen tussen Katwijk en Wassenaar.

De wandeling start om 19:30 uur bij de groen/witte slagboom aan de rand van de duinen, ter hoogte van Soefietempel aan de Zuidduinseweg. Diverse gidsen nemen groepjes mee voor een circa 2 uur durende wandeling. Zij vertellen over het oude zeedorpenlandschap met de kleine akkers en over andere sporen die in de loop der eeuwen zijn achter gelaten. Ontdek de bijzondere plantensoorten van dit cultuurrijke landschap.

Advies: trek een lange broek en stevige schoenen aan. Neem een verrekijker, fototoestel en eventueel een flesje drinkwater mee. De wandeling is gratis. Een routeboekje met beschrijving is voor aanvang van de wandeling verkrijgbaar voor € 1,-.

K&O dicht in zomervakantie

Zomersluiting n Het kantoor van K&O Katwijk is in verband met de zomervakantie gesloten vanaf maandag 10 juli tot en met vrijdag 11 augustus. Informatie over cursussen en cultuur is te vinden op www.kenokatwijk.nl Inschrijven via de website blijft in de zomervakantie mogelijk.