Leiderdorps Weekblad

7 november 2018

Leiderdorps Weekblad 7 november 2018


Spanjaardsbrug weggetakeld voor renovatie

De balans wordt opgehesen en klaargezet voor transport. Foto: Johan Kranenburg

operatie n Het was een spectaculair gezicht. Maandagmiddag 5 november rond 3 uur werd de val (het stuk met het wegdek) van de Spanjaardsbrug opgehesen en op z'n kant klemvast tussen stevige staanders op een schip geplaatst. Die avond om een uur of 7 was de balans, het bovendeel van de brug waaraan het contragewicht zit, aan de beurt. Beide delen van de 85 jaar oude brug worden naar Sliedrecht gevaren voor een uitgebreide renovatie.

De planning is dat de gerestaureerde brugdelen in het weekend van 15 en 16 december weer teruggeplaatst worden. Volgend jaar wordt een nieuwe technische ruimte naast het brugwachtershuisje gebouwd.

De voorbereidingen voor de operatie startten halverwege vorige week al. Een eindje ten noorden van de brug, nabij de Leiderdorpse Spanjaardslaan en de Leidse Bootstraat, werd toen alles in gereedheid gebracht voor de plaatsing van een tijdelijke pontonbrug voor fietsers en voetgangers. Zaterdag is de brug geplaatst, zodat in ieder geval het langzaam verkeer tussen Leiderdorp en Leiden hier de Zijl kan oversteken.

Auto's moeten de komende zes weken omrijden via de Zijlbrug. Ook boten zullen wat overlast ervaren. De pontonbrug kan wel open, maar dat gebeurt niet vaker dan eenmaal in de twee uur.

Rechts: De val wordt netjes klemvast op het schip gezet. Links: De balans wordt opgehesen en klaargezet voor transport. (Meer foto's op www.leiderdorpsweekblad.nl) | Foto's: J.P. Kranenburg

Blik op begroting

politiek n Vrijdagmiddag 9 november vergadert de gemeenteraad over de begroting voor 2019. Hoe die grofweg in elkaar zit, is in één oogopslag te zien op pagina's 8 en 9 in deze krant. De begrotingsvergadering is openbaar en begint om 14.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis.

SPORTVERKIEZINGEN n Genomineerden zijn bekend

Leiderdorper werkt aan
zonneboot

Veel
fouten
maken is niet erg

Kuil

Het is een genoegen de hond zo bezig te zien. Driftig gravend, vol energie en enthousiasme. Foto: PR

Heus, het zijn echt niet enkel die Duitse herders die er gek op zijn, al hebben zij hun naam misschien tegen. Ook andere honden doen het graag en soms zelfs ronduit fanatiek. Wat? Kuilen graven!

Sterker nog, er zijn maar weinig honden die niet graag of op zijn minst toch af en toe lekker graven. De naam terriër, die schijnt niet voor niets afgeleid te zijn van het Franse woord terre. Dat betekent 'aarde'. Terriërs en jachthonden zijn wellicht de meest fanatieke gravers van allemaal.

Maar waarom? Waarom zou een hond een kuil graven? Daar zijn verschillende verklaringen voor. Zonder dat we zeker of precies weten hoe het nou werkelijk zit. Ook hier moeten we erkennen dat we het gedrag van dieren, zelfs van onze geliefde viervoeters, lang niet altijd snappen.

Volgens de een heeft het graven te maken met het zoeken en vangen van prooien, een oeroude gewoonte. Nee, zegt de ander, het gaat juist om een andere instinctieve neiging, namelijk het verstoppen en zo bewaren van wat hij heeft of over heeft, zoals botten. Kom nou toch, roept een derde: het is veel simpeler, de hond bezorgt zich op die manier een prettig koel ligplaatsje. Allemaal onzin, aldus nummer vier, want hij doet dat alleen maar om wat aandacht van de baas te vragen! En de vijfde mengt zich liever niet in het debat, haalt schouders op en denkt: volgens mij graaft een hond alleen maar kuilen omdat ie daar lol in heeft, gewoon voor zijn plezier.

Hoe het ook zij, het is een genoegen om hem of haar zo bezig te zien. Driftig gravend, vol energie en enthousiasme. Nou ja, op het strand of open land dan, liever niet op het net ingezaaide gazon of het geharkte bloemenperkje van de buren.

Ach, waarom zouden we eigenlijk ook moeten begrijpen waarom ie het doet. Als er maar geen schade wordt aangericht. En zolang de hond maar geen kuil graaft voor een ander…

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Nu ook gamen in 't Buurthuis

Dehan coacht wethouder Angelique Beekhuizen in het gebruik van de spelcomputer. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

chillen n Voor de jeugd van 12 tot 16 jaar uit het oude deel van Leiderdorp is het nog aantrekkelijker geworden om op de dinsdagmiddag een paar uur te komen chillen in 't Buurthuis. Dankzij ICT bedrijf Four IT staat er nu een gloednieuwe spelcomputer compleet met groot scherm in de gezellige ruimte aan de Frederik Hendriklaan 4. Wethouder Angelique Beekhuizen (LPL) nam de aanwinst op 30 oktober officieel in gebruik, samen met enkele van de vaste jonge bezoekers.

't Buurthuis is in april vorig jaar geopend en wordt beheerd door Buurtactief Het Oude Dorp, een groep betrokken Leiderdorpers die zich inzetten voor alles dat te maken heeft met hun wijken: Achthoven, Doeskwartier, Doesplant, Kerkwijk en Oranjewijk. Buurtactief streeft ernaar om 't Buurthuis een ontmoetingsplek te maken voor bewoners van alle leeftijden. Vandaar dat in september begonnen is met een chillmiddag voor de jeugd.

Iedere dinsdag van 15.30 tot 17.30 uur zijn ze welkom. Bij de organisatie van de middagen is nauw samengewerkt met het Sociaal Cultureel werk Leiderdorp. "Tot nu toe is er altijd iemand van ons aanwezig geweest op de middagen", zegt jongerenwerker Mimoun Ben Aissa, "maar het is de bedoeling dat we dit straks loslaten en dat de begeleiding het overgenomen wordt door de vrijwilligers van Buurtactief."

Als regel komen er een stuk of tien jongeren naar de chillmiddagen. Beetje kaarten, dammen, sjoelen en kletsen, en nu dus ook gamen. Vorige week dinsdag werd meteen gestart met een potje FIFA 17.

Olivier en Perry Schreuder van Four IT (www.fourit.nl) zagen tevreden hoe enthousiast hun cadeau in ontvangst genomen werd. "We zijn kort geleden van Nieuwegein naar Leiderdorp verhuisd en willen ook hier iets betekenen voor lokale clubs", zegt Olivier. "Als er andere partijen zijn die iets met ons samen willen doen, neem dan vooral contact op", zo nodigt hij uit.

Veel klussen geklaard tijdens Natuurwerkdag

Vrijwilligers van de natuurspeeltuin aan de lunch. | Foto: PR Foto: PR

natuurspeeltuin n Op zaterdag 3 november is er door een groep vrijwilligers hard gewerkt in natuurspeeltuin De Dwarstuin in de Bloemerd. Alle grote klussen zijn gedaan en er is weer een voorraad wilgentakken om leuke dingen mee te doen. Ook zijn er bollen geplant die in het voorjaar de speeltuin in de bloemetjes zullen zetten.

Oproep

De Stichting Natuurspeeltuin is op zoek naar nieuwe vrijwilligers en nieuwe bestuursleden.

Het reguliere onderhoud van de natuurspeeltuin wordt altijd op de dinsdagochtend gedaan door vijf vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom, geïnteresseerden kunnen gewoon een keer langs komen.

Het bestuur van de Stichting Natuurspeeltuin bestaat uit mensen die al door de kleine kinderen heen zijn. Zij hebben nog wel kleinkinderen die graag komen spelen, maar het bestuur zou er graag enkele jongere ouders bij hebben die ervaring hebben met de doelgroep: kinderen tussen 2 en 12 jaar. Er wordt niet veel vergaderd en overleg gebeurt meestal op de locatie. Aanmelden kan via e-mail natuurspeeltuinleiderdorp@gmail.com of tel. 06 40499313.

De openingstijden van de speeltuin zijn in de herfst en winter op woensdag van 12.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op verzoek kan de tuin op een andere dag geopend worden, bijvoorbeeld voor een kinderpartijtje. Kijk voor meer informatie op www.natuurspeeltuin.nl.

Volkstuin Vereniging de Bloemhof heeft plek

tuinieren n Volkstuin Vereniging de Bloemhof, gevestigd in het Leiderdorpse sport- en recreatiepark De Bloemerd, heeft plek voor nieuwe leden. Dit najaar zijn er verschillende tuinen beschikbaar gekomen. De 'standaard' tuin is 100 vierkante meter groot maar 50 of 200 vierkante meter behoort ook tot de mogelijkheden. Zware arbeid zoals het spitten en/of frezen kan worden uitbesteed, zodat tuinieren geen te grote fysieke last wordt.Op enkele van de vrij komende tuinen staat al een kas of schuurtje. Deze tuinen worden opgeleverd eind december en kunnen alvast bezichtigd worden. De vereniging heeft een clubgebouw met kantine en sanitaire ruimte. Neem voor meer informatie contact op met de Tuincommissie via www.tuincommissie@debloemhof.nl of kijk op de website www.debloemhof.nl.

Klanten Hoogvliet geven gul voor Voedselbank Leiden e.o.

inzameling n 36 volle kratten met levensmiddelen en een bedrag van € 95,50 waarvan ook nog levensmiddelen gekocht konden worden. Dat was het mooie resultaat van de inzamelingsactie voor de Voedselbank Leiden e.o. bij de Hoogvliet in Leiderdorp. De inzamelingsactie was georganiseerd door de Protestantse Gemeente in Leiderdorp. Diakenen van de kerkgemeenschap stonden zaterdag 3 november de gehele dag bij de supermarkt in de Leyhof om aan het winkelend publiek te vragen iets extra's te kopen voor de Voedselbank. Er werden briefjes uitgedeeld waarop stond waaraan op dit moment het meeste behoefte is. Bijna iedereen gaf gehoor aan deze oproep. Voor wie deze inzameling gemist heeft: elke eerste dinsdag van de maand is er ook een inzameling voor de Voedselbank bij de Scheppingskerk.

Job Buddy Leiderdorp is een lokaal initiatief van en door Leiderdorpse

ondernemers. Doel is om gezamenlijk werkzoekenden in Leiderdorp sneller aan een baan te helpen. Inmiddels is Job Buddy ook actief in Zoeterwoude. De drijvende krachten achter Job Buddy zijn Astrid Selier van Stimulanszz, die ook de coördinator is, en René van Giezen van Promo071.nl. Iedere maand praten zij u via deze rubriek bij over het project. Deze maand beschrijft Astrid waarom het belangrijk is om een gezonde leefstijl te hebben, zeker als je werkzoekend bent.

Van Houdt als je van ontwikkeling houdt

Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor werkzoekenden die een goede eerste indruk willen maken bij hun aanstaande werkgever tijdens het sollicitatiegesprek. Om hier eens over door te praten, ging ik op de fiets richting Sportcentrum van Houdt. Het is een gezellige drukte als ik binnen stap. Het is dinsdagochtend en de les is net ten einde. Voornamelijk dames zitten gezellig onder het genot van een kop koffie of thee na te kletsen.

Roger verwelkomt mij enthousiast. Sinds een paar maanden is Sportcentrum van Houdt sponsor van Job Buddy. Zijn vader Theo van Houdt heeft de zaak samen met zijn moeder Henny opgericht, Roger heeft de zaak, na het overlijden van Theo in 1993 overgenomen en runt deze nog steeds met steun van zijn echtgenote Marion,

Roger vertelt dat tijdens het sporten een gelukshormoon vrijkomt dat ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit en positief gaat denken. Juist in een periode van werkloosheid wanneer de onzekerheid om de hoek komt kijken, je teleurstellingen hebt te verwerken als er een afwijzing komt na het sollicitatiegesprek is het van belang om de moed erin te houden. Sporten kan je dan helpen. En waar kun je dat dan niet beter doen dan bij Sportcentrum van Houdt in Leiderdorp?

Dit sportcentrum onderscheidt zich van anderen omdat het een grote sociale functie heeft in het dorp. "Hier zul je je geen nummer voelen, het zal niet voorkomen dat tussen binnenlopen en weer naar huis gaan niemand wat tegen je heeft gezegd", vertelt Roger. "Wij kennen onze gasten en wij vinden het belangrijk om mensen te zien en hun verhaal te kennen. Ook voor al onze medewerkers is deze intentie de leidraad."

"Wij bieden een brede keuze aan sportmogelijkheden voor jong en oud: Judo, Karate, Aikido, Jeugd Indoor Bootcamp, Jeugdfitness, Power Plate, Aerofit, Bodystyling, Individuele Trainingen, Body Power, TBW, Callenetics, Heren Conditietraining, Buitentrainingen. We hebben ook aandacht voor Body and Mind, we geven Vinyasa Yoga en Pilates. Voor ieder wat wils dus. Alle lessen kun je gedifferentieerd uitoefenen, dat wil zeggen dat je bij ons op je eigen niveau kunt sporten. Wij vinden prestatie minder belangrijk dan persoonlijke ontwikkeling. Bij de judowedstrijden hebben we dan ook voor alle kinderen een prijs. Ze doen allemaal hun best. Dat vinden we belangrijk", aldus Roger.

Ik wil nog even terug komen op het belang van sporten tijdens de periode van werkloosheid. Ik zie in mijn praktijk voor loopbaancoaching dat men deze periode als stressvol ervaart. Sport is een goed middel om stress te verminderen. De meeste mensen die sporten zeggen dat ze daar 'hun hoofd mee leeg' kunnen maken of dat ze er rustig van worden. Sport verbetert de werking en het herstel van die onderdelen in de hersenen die stressgevoel afremmen en daarmee ook de productie van stresshormonen. Er komen twee belangrijke stofjes vrij bij bewegen: BDNF en endorfine. Beiden ondersteunen de hippocampus. De hippocampus zit in je hersenen en zorgt voor een remmende werking in de aanmaak van cortisol (het stresshormoon).

De combinatie van lekker sporten en ondertussen gezellig onder de mensen zijn is juist voor deze groep mensen van groot belang. Roger nodigt Leiderdorpers die werkzoekend zijn en lekker willen bewegen dan ook uit om eens langs te komen.

Wil je meer informatie over Job Buddy? Kijk dan eens op de website www.jobbuddy.org

Hij komt, hij komt!

Intocht n Op zaterdag 17 november komt Sinterklaas aan in Leiderdorp. De pakjesboot meert rond 10 uur 's ochtends af hij de Ockenrode ter hoogte van de Tollenaersingel. Daarna start een tocht per koets door het dorp met stops bij winkelcentra Oranjegalerij en Santhorst en als eindpunt winkelcentrum Winkelhof. Volgende week in deze krant het uitgebreide programma van de intocht van Sinterklaas in Leiderdorp.

Tweede tweedehandspeelgoedbeurs in Dwars daverend succes

Dansen met een papier onder je kin geklemd is niet makkelijk. | Foto: J.P.K. Foto: Johan Kranenburg

verkoop n De tweedehandsspeelgoedbeurs die afgelopen weekend plaatsvond in het Leiderdorpse jongerencentrum Dwars was een daverend succes. Naar schatting zeshonderd bezoekers snuffelden zaterdagmiddag en zondagochtend tussen het ruime aanbod aan kwalitatief goed speelgoed en vonden heel veel van hun gading.

De speelgoedbeurs was georganiseerd door de vrijwilligsters van Dé Speelgoedwinkel Leiderdorp, voorheen 't Winkeltje dat tot eind maart dit jaar was gevestigd in gebouw De Sterrentuin. Het tweedehandsspeelgoedwinkeltje moest daar vertrekken in verband met de plannen het gebouw te transformeren van een sociaal cultureel centrum tot een sociaal maatschappelijk centrum.

Snuffelen tussen het ruime aanbod aan fraai tweedehands speelgoed. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

In mei dit jaar vond de eerste speelgoedbeurs plaats met redelijk wat bezoekers maar nu was het veel drukker. "Kopers stonden op de drukste momenten een half uur in de rij om te kunnen afrekenen. De meesten gingen met tassen vol speelgoed tevreden huiswaarts", laat Ineke Tuyn namens de vrijwilligers weten. "Er is in Leiderdorp duidelijk behoefte aan het recyclen van mooi en duurzaam speelgoed", zo concludeert ze.

nog geen nieuwe locatie

De vraag die veel bezoekers stelden was: "Hebben jullie al een nieuwe locatie voor het winkeltje". Die vraag moest negatief beantwoord worden. Tuyn: "We blijven hopen dat we in een van gebouwen van de gemeente een ruimte, die nu leeg staat, kunnen huren tegen een redelijke huur."

Genomineerden Rabobank Wensenfonds zijn bekend

wensen n De wensen van veertien verenigingen en stichting uit Leiderdorp zijn genomineerd voor het Wensenfonds van Rabobank Leiden-Katwijk. De genomineerden zijn Buurtvereniging Op Dreef, Ouderzorg Leiderdorp, Fields of Wonder, Jespa, de Leiderdorpse Reddingsbrigade, Marchingband Tamarco, Ruitervereniging Liethorp, Stichting Bloemerd Onroerend Goed en Sport (de eigenaar van het RCL clubhuis), Stichting Hart voor Leiderdorp, korfbalvereniging Velocitas, het Leiderdorps Museum, de Natuurspeeltuin Leiderdorp, Vereniging IJssport Leiderdorp en Volleybalvereniging Leython DC.

In totaal zijn in het hele werkgebied van de Rabobank Leiden-Katwijk 99 wensen genomineerd.

Vanaf 9 november kunnen klanten én leden van de bank hun stemmen uitbrengen op hun favoriete wensen. Hiermee bepalen zij welke wensen er uitkomen en welk bedrag er op de cheque komt te staan tijdens de uitreiking.
Op 9 november ontvangen klanten en leden een persoonlijke inlogcode om drie stemmen van € 15 te verdelen over drie verschillende wensen. Leden hebben zelfs de mogelijkheid om € 60 te verdelen over lokale verenigingen en stichtingen. Zij hebben één extra stem en mogen deze naar eigen wens inzetten. Via www.dichterbijleidenkatwijk.nl kunnen klanten terecht om hun stem uit te brengen, dit kan tot en met 25 november.

Eind januari vindt de bekendmaking van de winnaars plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst voor klanten van de bank.

Groepen 3, 5 en 4 van De Hasselbraam bezoeken Gading

Wereldoriëntatie n De kinderen van de onderbouw van de Leiderdorpse basisschool De Hasselbraam gingen afgelopen week in het kader van het vak Wereldoriëntatie op bezoek in Gading, het activiteitencentrum voor mensen met een beperking dat is gevestigd naast Winkelhof.

De leerlingen deden mee aan een dansworkshop waarbij ze probeerden te bewegen zonder een blaadje papier dat ze onder hun kin of tussen hun knieën klemden te verliezen. In een andere ruimte ervoeren ze hoe het is om te tekenen als je zintuigen niet optimaal meewerken, door niet rechtstreeks maar via een spiegel op het papier te kijken. Ze mochten ook volop vragen stellen aan de cliënten en begeleidende staf van Gading.

"Doel is dat de kinderen een beetje ervaren hoe het is om te leven met een handicap", vertelde leerkracht Yvonne Breel. "Ze merken dat de mensen hier niet raar of zielig zijn en ook een heleboel wèl kunnen. Dat draagt ertoe bij dat ze met respect omgaan met mensen met een beperking."

Dictee puur 'voor de leuk'

Opsteller Tanneke Schoonheim (midden) en voorzitter Emil Broesterhuizen van de Volksuniversiteit Leiderdorp nemen het dictee door met burgemeester Laila Driessen. Foto: Corrie van der Laan

n Fouten maken mag bij 7e Groot Leiderdorps Dictee

spellen n Vijfentwintig, dertig, veertig of nog meer fouten in het Groot Leiderdorps Dictee? Dat is helemaal niet erg, zegt voorzitter Emil Broesterhuizen van de Volksuniversiteit Leiderdorp die het evenement op donderdagavond 22 november alweer voor de zevende keer organiseert. "Dit dictee is echt 'voor de leuk'."

Kurt Weill met zijn echtgenote Lotte Lenya . Foto: PR

Door: Corrie van der Laan

Neerlandica Tanneke Schoonheim, sinds 2015 de vaste opsteller van het Groot Leiderdorps Dictee vult aan: "Je moet maar zo denken: je leert er ook nog wat van. Juist als je fouten maakt en je krijgt dan uitgelegd hoe het wèl moet, blijft dat hangen." Schoonheim ziet het altijd als een kunst om een dictee te maken dat in eerste instantie helemaal niet moeilijk lijkt. Met gewone woorden die iedereen kent, maar die geniepige valkuilen blijken te bevatten als het gaat om de juiste spelling. Als voorzitter van de Commissie Spelling bij Nederlandse Taalunie, die verantwoordelijk is voor het Groene Boekje, is haar dat wel toevertrouwd.

Net als de afgelopen drie jaar maakt ze ook nu weer een Leiderdorps verhaaltje van het dictee. "Het thema bedenken is altijd het lastigste", vertelt ze. Vorig jaar ging het over geschiedenis, in het Olympische jaar 2016 over sport en in 2015 over eten en drinken. Wat het dit keer gaat worden, houdt ze nog even onder de pet. Wel wil ze kwijt dat ze erg haar best heeft gedaan ervoor te zorgen dat eigenlijk onmogelijk is het dictee foutloos maken. "Dat is voor mij de uitdaging."

invullen en onderstrepen

Schrijfkramp zullen de deelnemers aan het dictee niet krijgen. Schoonheim heeft ook ditmaal gekozen voor een invuldictee waarbij alleen een aantal kernwoorden – juist die natuurlijk waarop je nat gaat - opgeschreven hoeven te worden. Als extra hindernis zit een aantal fouten in de voorgedrukte tekst verstopt, die onderstreept moeten worden. Een gemiste fout is een strafpunt.

Zoals gebruikelijk vindt het dictee plaats in de raadszaal van het Leiderdorpse gemeentehuis en leest burgemeester Laila Driessen de tekst voor.

Iedereen kan meedoen maar vooraf aanmelden is noodzakelijk. Stuur daarvoor uiterlijk dinsdag 20 november om 16.00 uur een aanmeldingsmailtje naar info@volksuniversiteitleiderdorp.nl.

Wie zich wil voorbereiden op het dictee, moet simpelweg even de algemene spellingsregels goed doornemen. Die regels zijn overigens sinds 1995 niet meer veranderd. In de laatste editie van het Groene Boekje, uit 2015, zijn alleen een hoop nieuwe woorden toegevoegd, als selfie en weigerambtenaar.

Een tip: andere jaren leefde Schoonheim zich uit met woorden die juist wel of juist niet aan elkaar geschreven moeten worden of een verbindingsstreepje nodig hebben.

Benefiet filmmatinee

film n Zondag 18 november organiseert Soroptimistclub Leiden Aurora de jaarlijkse filmmatinee in het Kijkhuis in Leiden. Dit keer wordt de film The Hundred-foot Journey vertoont. Daarnaast is er een kleine kerstmarkt en een loterij ten bate van het goede doel. Dat is dit jaar de Weekendklas van JES Rijnland.

The Hundred-foot Journey vertelt het verhaal van de familie Kadam, die van India naar Zuid-Frankrijk verhuist om daar een Frans restaurant te openen. Dit veroorzaakt nogal wat rumoer in het Franse dorpje Saint-Antonin-Noble-Val.

De film begint om 10.45 uur maar vanaf 10.15 uur is het Kijkhuis open en wordt koffie met lekkers geserveerd. In de pauze van de film staat een drankje en hapje klaar. Tickets kosten € 17.50 (inclusief koffie, thee, hapjes en drankjes) en zijn te bestellen via soroptimistclubleidenaurora@gmail.com (geef naam en het aantal kaarten op). De aanmelding is definitief als het bedrag is gestort op rek. nr NL57 INGB 0006 6133 27 t.n.v. Soroptimistclub Leiden Aurora. Tickets zijn ook op 18 november vanaf 10.15 uur verkrijgbaar bij het Kijkhuis aan de Vrouwenkerksteeg 10 in Leiden.

De totale opbrengst is bestemd voor de Weekendklas van JES Rijnland. JES Rijnland zet in zich voor kinderen met minder kansen. De Weekendklas biedt nieuwsgierige en ambitieuze kinderen de mogelijkheid om hun talenten te ontwikkelen. Door dit aanvullend onderwijs op zondag kunnen de kinderen kennismaken met allerlei vakgebieden. (https://www.jesrijnland.nl/programma-aanbod/weekendklas/).

Liefde en dood in een Parijs' familiepension

Toneel n Toneelgroep Al Dente speelt Villa des Roses, een bewerking van de gelijknamige debuutroman van de bekende Vlaamse schrijver Willem Elsschot.

Villa des Roses biedt een inkijk in een Parijs' pension rond 1900 en is daarnaast een verhaal over liefde en dood. In het pension zwaaien monsieur en vooral madame Brulot de scepter. Een bonte stoet gasten passeert, onder wie de ongemanierde Duitser Grünewald, de steelzieke madame Gendron, de zwaarmoedige architect Brizard en het verwende huisaapje Chico. Met de komst van het naïeve kamermeisje Louise raakt de rust in de Villa ernstig verstoord. Tussen Louise en de Duitser ontstaat een relatie die een noodlottige wending neemt.

Regisseur Jos Nijhof is bijzonder gecharmeerd van Elsschots oeuvre en maakte eerder reeds een veelgeprezen bewerking van de novelle Het dwaallicht (2010).

De tien acteurs nemen vrijwel allemaal verschillende rollen voor hun rekening en duiken ook als verteller in de voorstelling op. Het is een aanpak die Al Dente zo bijzonder maakt en die in het verleden zeer goed werkte, zoals vorig jaar nog in de voorstelling Spookhazen, met groot succes gespeeld op de Begraafplaats Groenesteeg in Leiden.

Gegevens

Tekst: Villa des Roses; Auteur: Willem Elsschot; Bewerking en regie: Jos Nijhof; Resterende speeldata: 8, 9, 10, 11 (matinee), 15, 16 en 17 november, aanvang 20.15 uur (matinee 15.00 uur); locatie: Theater De Ware Liefde (Visser 't Hooft Lyceum) Kagerstraat 1 in Leiden; toegang: € 14,-/ € 12 (CJP, 65+). Reserveren: www.aldente.nl of 06 22336070.

Concertlezing over Kurt Weill

kunstkring n Dinsdag 13 november verzorgen Aukelien van Hoytema en Carel Schweig een concertlezing over Kurt Weill bij Kunstkring Leiderdorp.

Aan de hand van het verhaal van het boeiende leven van de componist Kurt Weill, brengen Aukelien van Hoytema (verhaal met beelden en zang) en Carel Schweig (piano) liederen van deze componist uit zijn Duitse, Franse en Amerikaanse periode. Kurt Weill, echtgenoot van de theaterpersoonlijkheid Lotte Lenya en compagnon in een groot aantal theaterproducties van Bertolt Brecht, verwierf veel succes in Berlijn in de periode tussen de twee wereldoorlogen. Samen met Brecht schreef hij o.a. de Dreigroschenoper. Als Jood vluchtte hij via Frankrijk, waar hij enige tijd bleef, naar Amerika. Daar gooide hij het over een andere boeg en schreef een aantal succesvolle musicals, waarvan enkele songs tot het standaard Amerikaanse repertoire behoren.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 te Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. De toegang voor niet-leden bedraagt 8 euro.

AGENDA Filmhuis Leiderdorp

Donderdag 15 november, 14.00 uur

LIFE OF PI, van Ang Lee

Een scene uit de voorstelling. | Foto: Richtje Nijhof Foto: Richtje Nijhof

Na een schipbreuk belandt Pi op een reddingsboot met een gevaarlijke Bengaalse tijger. Samen worden ze geconfronteerd met tegelijk de schoonheid en wreedheid van de natuur.

Life of Pi is gebaseerd op het verhaal van de Canadese schrijver Yann Martel die hiervoor de MAN Brooker Prize won.

Donderdag 13 december, 14.00 uur

AS IT IS IN HEAVEN, van Kay Pollak

Dirigent Daniel Daréus toert om de wereld met zijn wereldberoemde muziekstukken en staat dag na dag op het podium. Tot hij een hartaanval krijgt. Zijn dokter adviseert hem rustig aan te doen. Hij keert terug naar zijn geboortedorp en neemt een andere naam aan om zijn aanwezigheid geheim te houden.

Plaats: Filmhuis Leiderdorp, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110, 2352 KA Leiderdorp. Reserveren via: info@filmhuisleiderdorp.nl. Toegang: 7,50 p.p., donateurs: 5,00. Betaling: contant aan de zaal.

cultuur & uitgaan

Alecto vrouwen pakken volle winst ondanks matig spel

Alecto in de aanval. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Door: Annick Weterings

Hockey n Na het onnodige verlies van vorige week tegen MEP waren de vrouwen van Alecto erop gebrand te winnen van Naarden dames 1, een ploeg die ze onlangs in een oefenwedstrijd nog met 7-1 wegzetten. Maar zo makkelijk ging het zondagmiddag niet. De Leiderdorpse hockeysters mochten van geluk spreken dat ze er in de laatste minuut nog net een 3-2 overwinning uitsleepten.

Alecto begon sterk aan de wedstrijd op eigen veld. Het eerste doelpunt viel al na vijf minuten toen topscorer Carlijn Croon de bal door de benen van de keepster in het goal pushte. Hierna ging de energie van de gastvrouwen omlaag. Naarden gokte op de counter en dat wierp vruchten af. Via een actie over de achterlijn belandde de bal bij een vogelvrije speelster en deze sloeg hem in één keer het doel in. 1-1 was ook de ruststand.

De tweede helft ging het een klein beetje beter bij Alecto. Maar toch lukte het Naarden het eerst om te scoren in de nasleep van een strafcorner. Alecto zette alles op alles om de stand weer gelijk te trekken. De kans kwam enkele minuten via strafcorner. Deze werd gescoord door Anne van Eindhoven, na de bal eerst op de paal te hebben gespeeld.

De laatste 10 minuten van de wedstrijd waren wat rommelig. Alecto kreeg twee kaarten, waardoor het team het even met negen speelsters moest doen. Het lukt Naarden echter niet haar overtal te benutten. In de laatste twee minuten passte Tessa de Leeuw de bal vanuit linksachter helemaal naar de kop van de cirkel, waar Anne van Eindhoven haar opponent uitspeelde en met haar backhand de bal keihard in de hoek van de goal sloeg: 3-2. Vlak hierna klonk het eindsignaal.

De dames van Alecto mogen van geluk spreken, want met hun spel was de winst niet echt verdiend. De drie punten brengen de ploeg wel op de vijfde plek van de ranglijst. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen Schiedam dames 1, dat één punt hoger staat.

Griezelen bij Halloween-toernooi BC De Spotvogels

Foto: PR

Badminton n Voor de eerste keer in haar bestaan heeft BC De Spotvogels op 31 oktober een Halloweentoernooi georganiseerd voor de leden van De Spotvogels en Shuttlewoude.

Deelnemers aan het toernooi werd gevraagd in gepaste, uitbundige en afschrikwekkende outfit te verschijnen en te spelen. Er was zelfs gelegenheid om door Nienke Berkhoudt een Halloween schmink te laten aanbrengen waardoor het een nog kleuriger aanblik werd.

De opkomst was geweldig, de aanblik Halloweenwaardig en er werd nog serieus gebadmintond ook. Voor een enkeling was de outfit en de schmink een hindernis om kwaliteit in het spel te brengen, maar daar is niet over geklaagd. Veel gelachen, veel gespeeld en uiteindelijk een ranglijst weten samen te stellen waardoor er een winnaar kon worden aangewezen. Niet alleen de speler die de meeste punten had gescoord in een lotingsschema van vijf partijen, maar ook de speler met de mooiste outfit is gehuldigd. De overall-winnaar dit keer was Martin Woudstra (links op foto) en de winnaar van de mooiste outfit was Ronald Kluivers (rechts op de foto). Op de foto de beide prijswinnaars, met Nienke Berkhoudt (schmink) in het midden.

Opnieuw heeft BC De Spotvogels laten zien dat badminton een leuke, spannende maar vooral gezellige sport kan zijn. Dit staat dan ook hoog in het vaandel van de enige echte badmintonvereniging uit Leiderdorp.

Multifunctioneel pannaveldje voor Alecto

Op het pannaveldje kun je een scala van sporten beoefenen, waaronder ook kickboksen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

opening n Sportwethouder Willem Joosten opende zondagochtend 4 november het nieuwe pannaveldje op het terrein van de Leiderdorpse hockeyclub Alecto. Het multifunctionele sport- en spelveldje past in het Athletics Skills Model (ASM), dat Alecto sinds twee seizoenen integreert in de jeugdopleiding. Het doel van ASM is om kinderen motorisch zo breed en veelzijdig mogelijk op te leiden, wat hun hockeyvaardigheden ten goede zal komen. Zondag werden onder leiding van looptrainer en fysiotherapeut Maarten de Fockert, een van de drijvende krachten achter de komst van het veldje, meteen een aantal mogelijkheden gedemonstreerd, zoals tennissen met rackets of hockeysticks, maar ook kickboksen.

Moedig strijdende RCL-vrouwen toch onderuit

Romy Siera legt de gevaarlijke Lavinia Poku aan banden. Foto: Gert Jan van Heyningen

VOETBAL n De RCL-vrouwen hielden zich zaterdag in de eenzijdige strijd tegen titelkandidaat FC Rijnvogels zestig minuten staande maar moesten uiteindelijk bakzeil halen. De ploeg uit Katwijk won volkomen verdiend met 0-2. Opvallend was wel dat de scheidsrechter het na 37 minuten spel voor gezien hield, na onenigheid met de technische staf van Rijnvogels.

Tekst en foto: Gert Jan van Heyningen

De eerste aanval van de wedstrijd was voor de Racing maar verder kwamen de meiden van coach Janet Griffioen niet. Het werd verdedigen met als opdracht de aanvallen van de tegenpartij zoveel mogelijk te ontregelen en een muur op te bouwen rond doelvrouw Luna van den Hout. De achterhoede en het middenveld van RCL speelden tactisch goed en geconcentreerd. Het technisch vaardiger Rijnvogels werd genoodzaakt het van afstand te proberen maar ook dat lukte niet. Als er dan toch nog een bal door de linie kwam. was het sluitpost Luna van den Hout die vakbekwaam redding bood.

Scheidsrechter vertrekt

In de 37e minuut nam Rijnvogel Lavinia Poku een vrije trap die ze direct in de kruising schoot. Het leek een geldig doelpunt maar het werd niet toegekend. Op beelden is wel te zien dat keepster Van den Hout werd gehinderd. De technische staf van Rijnvogels wilde zich laten informeren door de leidsman die vertelde dat later te zullen uitleggen. Een zeer korte woordenwisseling volgde waarbij de laatste opmerking was 'jij eruit of ik weg'. En dat laatste gebeurde.

Met instemming van alle partijen werd de op het complex aanwezige scheidsrechter Shahroch Ramez bereid gevonden om de wedstrijd te vervolgen. Die deed dat trouwens op uitstekende wijze.

Capituleren

In de tweede helft kwamen de Leiderdorpsen als collectief nog beter tot z'n recht. Trokken soms heel brutaal ten aanval met Jennifer Biharie, Esmée Dekker en Yara Haasnoot. Bij hoekschoppen waren Lenneke Bol en Sabine Verheul steevast in de voorste linie te vinden. Na een uur spel moest RCL capituleren. Lavinia Poku kreeg het leer van Drita Çelaj en schoot deze snoeihard en geplaatst in de kortste hoek. Tien minuten later was het opnieuw raak voor de Katwijkse ploeg. Een hoekschop van Lavinia Poku werd door oud RCL-speelster Ramona van der Harst in het doel gekopt.

Het duel was gespeeld maar de Racing bleef het wel proberen met afstandsschoten van Yara Haasnoot, Jennifer Biharie, Lesley Landweer en Amber Chaudron. Het leverde echter niet het gewenste resultaat op.

Hoop

Trainster Janet Griffioen was na afloop toch tevreden. Niet vanwege het logische verlies maar wel vanwege de collectieve vechtlust. "Rijnvogels is titelkandidaat en wij probeerden vanuit een meer verdedigend concept ons staande te houden en dat lukte bijna', aldus Janet Griffioen die met het eensgezinde spel de negatieve spiraal doorbroken lijkt te hebben.

Aanstaande zaterdag komt Ter Leede op bezoek en dan moet het gaan gebeuren. De aanvang op sportpark de Bloemerd is 15.00 uur.

RCL-mannen krijgen weer wat lucht

voetbal n RCL heeft zich enigszins opgericht na de kansloze nederlaag bij UVS van vorige week. Voetballend gezien hield het zaterdag nog niet over, volgens spits Thom Wijnalda, maar er werd wel noeste arbeid geleverd en dat bleek genoeg om te kunnen winnen van Soccer Boys (0-1). "We wilden voor niets minder dan een overwinning gaan en dat is gelukt. Dit geeft vertrouwen en dat konden we na vorige week wel gebruiken."

Wijnalda toonde zich weer eens belangrijk voor de Leiderdorpers. In de tweede helft, met nog een minuut of twintig op de klok, scoorde hij de enige treffer van de middag. "Er ging een goede aanval aan vooraf, waarbij Michael Schouten een schot loste. Vervolgens kwam de bal voor mijn voeten vanaf een meter of elf. De goal betekende een bevrijding en gaf een lekker juichmomentje. In de fase daarna stonden we goed en gaven we niet veel meer weg. Wel moet ik eerlijk stellen dat we voor die tijd gezwijnd hebben. Veel inzetten van Soccer Boys konden we van de doellijn weg werken of er wierp zich een verdediger van ons voor de bal. Maar goed; het begint allemaal met bikkelen en vuile meters maken en dat konden we nu opbrengen. Daar zat de grootste winst in ten opzichte van vorige week."

Opnieuw maakte Wijnalda deel uit van een tweemansvoorhoede met Charlie Windhorst. "We hebben blessures voorin en spelers als Nick Scheurwater en Nick Permanand lopen hier nu eenmaal niet meer rond. RCL mist nu wat aanvallende kracht en daarom is er voor dit systeem gekozen. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn als de middenvelders om ons heen kunnen spelen. Gelukkig kon Leroy van Westrienen weer ruim een uur spelen. Wat dat betreft gaan we de juiste kant op voor wat betreft de ziekenboeg. Zeker als we straks ook nog kunnen gaan beschikken over Sander Blijleven en Robin Brasker. Voor nu hebben we elkaar allemaal nodig."

De wedstrijd heeft Wijnalda goede moed voor de toekomst gegeven. "Natuurlijk moeten we nog bouwen aan het team maar het is zaak om in elk geval punten te pakken en weg te blijven uit de gevarenzone. Dat het beter moet is duidelijk, maar daar moeten we op vertrouwen. Energie erin stoppen is in elk geval een vereiste en dat hebben we tegen Soccer Boys begrepen."

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl/Hennie Kanbier

Genomineerden voor sportverkiezingen bekend

Jerome van Donk aan de bal. Foto: J.P.Kranenburg

prestaties n De jury van de 24e editie van de Leiderdorpse sportverkiezingen is er uit. De genomineerden voor de titels van sportman, sportvrouw, sportteam, sportvereniging en sporttalent (jongens en meisjes) van het jaar zijn bekend. Alleen met de categorie sportvrijwilliger bemoeit de jury zich niet. Het is, net als in voorgaande jaren, voorbehouden aan de verenigingen zelf om die te kiezen.

Bij de vrouwen zijn Rozanne Voorvelt, waterpolospeelster bij ZVL en sportvrouw van het jaar 2017, en Iris van Teylingen, roeister bij Asopos, genomineerd. Bij de mannen zijn dat beachvolleybalveteraan Michiel van Straten, badmintonner Calvin van Stenus en zitskiër Jeroen Kampschreur die vorig jaar de titel pakte. Voor de titel sportteam van het jaar gaan de korfballers van Velocitas 1, de hockeyers van Alecto heren 1 en de tennisdames van de Munnik 1 de strijd aan. Korfbalvereniging Velocitas, Schaats- en Skatevereniging VIJL en kanovereniging KanoRijnland zijn genomineerd als sportvereniging van het jaar. Bij de talenten meisjes komen schaatster Angel Daleman van VIJL (vorig jaar gekozen tot talent van het jaar), acrobatisch gymnaste Daisy Walsh van GV Dos uit Monster en zwemster Fieke Hoogduin van ZVL op het podium. Tenslotte zijn voor de titel talenten jongens skater Stan Springer van VIJL, Twan van der Zeeuw van voetbalvereniging Feyenoord en Jeroen Kerkmeer van hockeyclub Alecto genomineerd.

De totstandkoming van zo'n lijst met genomineerden is geen simpele klus. Prestaties, omstandigheden, niveau, historie, etc, zijn zaken die keuzes vaak moeilijk maken en soms niet goed met elkaar te vergelijken zijn. Discussies over de juiste keuzes zullen er altijd blijven bestaan, maar daar loopt de jury niet voor weg. Het enige wat de jury jammer vindt, is dat er net als vorig jaar te weinig vrouwen zijn met opmerkelijke prestaties. Ook vanuit de Leiderdorpse burgerij kwamen uitermate weinig aanmeldingen.

Wie de uiteindelijke winnaars of winnaressen worden, kan elke geïnteresseerde zelf meemaken op vrijdagavond 30 november in zalencomplex A4 aan de Elisabethhof in Leiderdorp. Iedereen is daar van harte welkom, want deze avond wordt gehouden in de grote zaal en daar is plaats voldoende. Wel wordt een toegangsprijs van 5 euro gevraagd, want buiten het bekendmaken van winnaars is er die avond ook entertainment met dans, zang en sportdemonstraties en zal via een videoboodschap een bekende Nederlandse sporter de avond openen.

Alecto te sterk voor Utrechtse studenten

hockey n Alecto Heren 1 kon zondag weer drie punten bijschrijven. De equipe van Sander Rottier en Maarten Memelink won op eigen veld verdiend met 2-1 van USHC, en kan zichzelf alleen verwijten dat de wedstrijd zolang spannend was.

Tekst: Jerome van Donk

Tegenstander van dienst was zondag USHC, de Utrechtse Studenten Hockey Club, en zij zijn al meerdere jaren vaste klant in de Overgangsklasse. Zij stonden een plekje onder Alecto en dus was het belang van drie punten nog groter dan normaal.

De thuisploeg trok al snel het initiatief naar zich toe en liet bij vlagen attractief hockey zien. De van een blessure herstelde Dominique van Nieuwhuizen had niet lang nodig om weer van belang te zijn. Al na vijf minuten creëerde hij een strafcorner. Deze kans ging helaas verloren, net als een aantal andere grote kansen in de eerste helft. Jarmo van der Velden (2x) en Quintus Risschen hadden het vizier nog niet op scherp staan. Aan de andere kant moest keeper Youri Muller één keer reddend optreden, maar verder hield de defensie van Alecto goed stand.

Jerome van Donk aan de bal. | Foto: J.P. Kranenburg

Na rust bleef het spelbeeld hetzelfde. Alecto viel aan en USHC verdedigde. De gasten loerde op de counter en hadden via een hoge scoop daar ook mogelijkheden toe. Maar nu lukte het Alecto wel om het overwicht uit te drukken in de score. De eerste goal kwam tot stand na een fraaie combinatie tussen Jerome van Donk, Koen Dickhoff en Quintus Rischen. Laatstgenoemde haalde de bal naar zijn backhand in de cirkel en schoot hem hard achter de kansloze keeper. Twee minuten later mochten de armen weer omhoog op sportpark de Bloemerd, toen Jesse Huisman de bal achter de keeper tikte. 2-0 met nog een kwartier te spelen. Alecto mocht kort hierna nog aanleggen voor een strafcorner maar de inzet van Huisman spatte uiteen op de lat.

Aan de andere kant was het wel raak, toen USHC in een spaarzame counter met het eerste schot op de Leiderdorpse goal de 2-1 liet aantekenen. Hierdoor werden de laatste minuten nog bijzonder spannend, maar de thuisploeg hield de deur verder dicht. De zege werd over de streep getrokken en met 11 punten uit 9 wedstrijd schuift Alecto omhoog richting de 7e plek.

Volgende week moet Alecto naar Ring Pass H1 in Delft. Afslag is om 14.45 uur.

Nieuws van Pluspunt

Laatste nieuwsbrief

Vanaf heden kan onze laatste nieuwsbrief worden opgehaald bij Pluspunt, de bibliotheek, het gemeentehuis, Holle Bolle Gijs (Winkelhof), Grand Café Hofplein (Winkelhof), de Blauwe Roos (Ommedijk 180) en bakkerij Klink en Englebert (Fred. Hendriklaan). Het programma staat ook op onze website.

Activiteiten / diensten van Pluspunt

Vanaf 1 januari 2019 wordt het welzijnswerk, waaronder het huidige werk van Pluspunt, in Leiderdorp uitgevoerd door Incluzio. Incluzio zal de inwoners van Leiderdorp hierover zelf informeren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Incluzio via leiderdorp@incluzio.nl of bellen met Janine de Vries (06-10423809).

Dag van de Mantelzorg

In het kader van de Dag van de Mantelzorg vinden er op do 8, vr 9 en za 10 november verschillende activiteiten plaats voor mantelzorgers. De inschrijving is inmiddels gesloten.

Za 10 nov: Optreden van Iers mannenkoor 'Why Not'

Om 14.30 uur kunt u bij Pluspunt luisteren naar prachtige Ierse muziek van Why Not, een groep enthousiaste zangers en muzikanten met een grote liefde voor Ierse traditionals, ballads, pubsongs en alles daar tussen in. Dankzij subsidie van Fonds 1818 is de toegang gratis en betaalt u alleen voor de consumpties. Het aantal bezoekers is gemaximeerd. Er zijn echter geen kaarten meer beschikbaar.

Di 13 nov: Lunchcafé

Kom genieten van een heerlijke, geheel door vrijwilligers verzorgde lunch. U bent van 12.00 tot 14.00 uur van harte welkom. Kosten: € 6. Opgeven tot ma 12 nov. 12.00 uur.

Do 15 nov: Samen Koken, Samen Eten

U kookt en eet samen een heerlijk 3-gangendiner. Tijd: 17.00-21.00 uur. Locatie: AC Gading, Griffioen 15, Leiderdorp. Kosten: € 7,50. Aanmelden bij Pluspunt op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur tot uiterlijk ma 12 nov 12.00 uur.

Algemene informatie Pluspunt

Voor vragen op het gebied van welzijn, dienstverlening en mantelzorgondersteuning kunt u iedere werkdag (9.00-12.00 uur) terecht bij Pluspunt, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp, tel. (071) 541 35 36, e-mail info@pluspuntleiderdorp.nl, website: www.pluspuntleiderdorp.nl

Parochie De Goede Herder

Foto: Johan Kranenburg

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 16, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510.

zondag 11 november, Tweeëndertigste zondag door het jaar

9.30 uur: Eucharistieviering o.l.v. Pastor Kurvers. M.m.v. Jongeren-Middenkoor. Er is kinderopvang aanwezig.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 11 november

Dorpskerk

10.00 uur: ds. A.H. van Osnabrugge, Amsterdam, diaconale zondag.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. H. Smits, diaconale zondag.

Kapelzaal Scheppingskerk

10.00 uur: ds. A. Roding-Schilt, dovendienst.

De Nieuw-Apostolische Kerk aan de Prinsenhof 15 in Leiderdorp. | Foto: PR

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 11 november

10.00 uur: leesdienst (H.C. 42).

15.30 uur: ds. B. Labee.

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten:

Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 11 november, 10.15 uur: ds. S.P. van de Meulen.

.

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00-21.30 uur Alrijne Apotheek; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 10.00-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-15.00 uur Poli Apotheek Leiden; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 10.00-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Poli Apotheek LUMC en Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

5 t/m 11 november: TP Domburg (J Domburg) Loevestein 42, 2352 KP Leiderdorp. Tel. (071) 5891039.

12 t/m 18 november: TP Remmert-Schreinemachers, Geversstraat 50, 2342 AB Oegstgeest. Tel. (071) 5726600.

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies bij vragen over de mogelijkheden van en problemen met de computer of pc. Er is Wi-Fi aanwezig; desgewenst kan de eigen laptop of tablet meegenomen worden.
De Etalage van Gading is gevestigd op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp. Tel. (071) 7200871.