Katwijk Speciaal

9 juli 2019

Katwijk Speciaal 9 juli 2019


Blikvangers tijdens SAR 2019

Een stukje Boulevard als landingsgebied voor de NH90 van de Marine en de machine van de Bristow Group. | Foto en tekst: Piet van Kampen

vliegwerk n De jaarlijkse SAR-demonstraties zijn een publiekstrekker. De KRB, politie, brandweer en ambulance verzorgden in eendrachtige samenwerking weer een aantal spectaculaire momenten aangevuld met de 'blikvangers' in de lucht. De gele Dauphin-helikopter is al een vertrouwd beeld, maar dit jaar waren ook de Koninklijke Luchtmacht en de Bristow Group uit Engeland vertegenwoordigd. Na de show werden hun bijzonders heli's door velen op de Boulevard uitvoerig bekeken. Voor de vele vrijwilligers van de KRB is het altijd een dag waar zij naar toe leven.

Kappie Kwis in DUNAatelier

dialect n Wie kent 'm niet? Kappie de meeuw die in plat Katteks wekelijks in De Katwijksche Post commentaar levert op wat er in het dorp en de wereld gebeurt?

Oh, u kent 'm? Ga dat maar bewijzen tijdens de Kappie Kwis in het Dunatelier op dinsdag 9 juli om 20.00 uur. Tekenaar Bert van der Meij heeft weer een heleboel nieuwe vragen bedacht over de bekendste meeuw van de regio.

De meest in het oog springende eigenschap van Kappie, afgezien van zijn Meeuwse brutaliteit, is natuurlijk zijn onvervalste Kattukse accent. Wie zelf wil oefenen op de lokale spreektaal kan eens op www.mijnwoordenboek.nl/dialect/Katwijks of www.katwijkswoordenboek.nl kijken.

Want dat het Katwijks dialect ouwerwes zou zijn, dat kan er bij de Kattukkers natuurlijk niet in. Bè je belaetaefeld!

DUNAatelier, Duinplein, Boulevard Zeezijde 31 (tegenover de Vuurbaak).

Najaarsexpositie zoekt nog schilderijen

Kunst n Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn is op zoek naar schilderijen en kunstwerken met afbeeldingen van héél Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Van vroeger tot nu! Dit om deze tentoon te stellen op de Najaarsexpositie 'Héél Katwijk Exposeert!'

De oranjevereniging is vooral nog op zoek naar schilderijen uit Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk aan den Rijn om de expositie zo compleet mogelijk te maken. De Najaarsexpositie vindt plaats in de Open Hofkerk van 26 tot en met 29 augustus.

Met het thema "Héél Katwijk Exposeert!" wil de vereniging schilderijen laten zien uit de drie gemeenten die in de loop der jaren zijn gemaakt en nu alleen te zien zijn in huiselijke kring, maar die eigenlijk de moeite waard zijn om aan een groter publiek tentoon te stellen.
Dus heeft u of kent u iemand met een schilderij of kunstwerk over Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg? Neem dan contact op met Gerard Wolthaus op 06-43701253 of e-mail een foto of bericht naar wolthaus@ziggo.nl. Alle kunstwerken worden voorgelegd aan een commissie die een selectie maakt,

Column n 't Is iet ârs

Wethouder Corien van Starkenburg overhandigt de container aan mevrouw Van den Oever. | Foto: Piet van Kampen

Proef voor betere afvalscheiding

Wij leggen het de mensen niet op'

Haringrock doet mee met Flower Parade

SAR Katwijk 2019 in beeld

Minister Arie Slob bezoekt Praktijkschool de Limes

Danny Achterberg in gesprek met directeur Piet Keijzer en minister Arie Slob. | Foto en tekst: Piet van Kampen

erkenning n Dat minister Arie Slob van Onderwijs voor Praktijkschool de Limes in Katwijk gekozen had zegt alles over de kwaliteit van de eerder al met een bekroning gehonoreerde school. De bewindsman had ook voor andere locaties kunnen kiezen waar voor het eerst de landelijk erkende diploma's werden uitgereikt.

Behalve plaatselijke media waren ook De Volkskrant, het Leidsch Dagblad en SBS 6 vorige week maandag aanwezig tijdens deze feestelijke, landelijke première. Leerlingen met het erkende en voor hen zo belangrijke document op zak krijgen nu een makkelijkere opstap op de maatschappelijke ladder. Op een muur in het schoolgebouw prijkt de veelzeggende tekst: Limes, de school die grenzen verlegt.

De moeder van de geslaagde Cecile Altorf uit Wassenaar: 'Ieder doet het op z'n eigen manier'. Zij was trots op haar zeventienjarige dochter die nu aan de slag kan bij SWZ. Cecile zelf: 'Ik ben hier klaar gestoomd voor de praktijk en krijg nu een kans na er stage te hebben gelopen en heb een contract. Ik heb voor deze school gekozen omdat mijn broer er ook goede ervaringen mee had en ook goede nazorg kreeg. Hij is goed terecht gekomen en dat hoop ik nu ook. Op deze school krijg je persoonlijke aandacht en ik ben geslaagd met goede cijfers' sprak zij trots. Later op de avond kon zij dit ook voor de TV uitstralen. Ook Danny Achterberg uit Rijnsburg kende soortelijke ervaringen. 'Ik werkte al bij AH in Rijnsburg en kom daar nu in vaste dienst. Ik heb doorgezet door goede begeleiding van mijn mentor. Wij kunnen iets met onze handen en een VMBO'er is niet praktisch ingesteld' sprak hij onomwonden. Sommige kijken op ons neer maar met een diploma op zak verandert er wel wat', zegt Danny overtuigd.


Verbinding met bedrijfsleven

Minister Slob gaf de school een compliment voor de verbinding met het bedrijfsleven. 'Hier worden de leerlingen op een goede manier geleid naar de praktijk. In Nederland misten we de aansluiting en nu worden op alle Praktijkscholen het officiële schooldiploma voor praktijkonderwijs uitgereikt en biedt mogelijkheden voor wie je bent'. Een trotse directeur Piet Keijzer: 'Het is teamwork maar geloof in jezelf en omgang binnen de school. Het is nu bevestigd met een diploma'.

Koukebak

Goeiedag mit wies? Bè jij 't Ant? Waer of ik gisteremiddag was. Ik zel je zegge; toe waere we onderweegt naer Kattuk. We benne een nachje weg ewéést, in een Vallek hôtel. Néén, iet zômaer, dat hebbe we kedòò ehaed van onze Jaenies en Basse, nog voor 't hellepe bij de skòònmaek en 't witte en behange. Jae mààid, Jaen ken niks mear mit die rimmetiek en Bas gaet gien trap mear op mit die nieuwe heup. Dan zeg ik altijd: geef een gil en dan komme we hellepe, dan benne we in een zucht en een skéét klaer. Hè je trouwes ezien dat 't peleis van onze kôning òòk klaer is? Zeuve en durteg miljoen eurôôtjies heb 't ekosted om alle houwtwurreme, boktorre en skimmel weg te haele en om al die kaemers en balzaele op te knappe. En denk maer iet dat 't rolle behang van de Kwantum waere van 3,95 't stik. Prachtig voor as 't een muséjum zouw wéze maer om daer nouw in te weune. Nes je zeg Ant; ze komme uit een kneutereg huisje midde in 't bos en nouw is 't ien en al stien. Al zet je d'r nog zôveul plante neer, je stem blijft hol klinke. Maer jae, de kôningklukke femilie hoort nouw ienmael in een peleis te weune en iet in een koukebakhuisje in 't bos. Maer mààid, ôver koukebakke esprôke: die konne we in dat hotel pakke as onbijt! Van die klàne flensies, ze wiere voor je neus ebakke. Ik wis iet wat ik néme mos, zôveul sting 'r uit estald. Vier soorte ààiere, gebakke spek, zallem, worssies, witte bône, allegerande sjemmetjies, vlééswaere, en al 't brôôd wat je maer verzinne ken. Gijs, die holwammes, zat te skranze of ie in gien wéke egéte hààd. Hij bleef haele. Ik zé; néém 'tr nog maer effe van want murrege zit je geweun weer an de beskuit. Bij 't zien van al die ôverdaed mos ik an vrouger denke. As we brôôd overhieuwe dan bewaerde ik dat, òòk de korssies. Van die op espaerde korssies maekte ik brôôdpap. Mit heate mellek en een paer skeppe suiker. Onze Gijsje en Piet vonne 't iet om te fretse maer ze wisse dasse niks ârs krége, dus ging 't skôôn op. 't was healegaer feest as ik wenteltéfies bakte. Allegaer een hallef sneetje en dan piepe as ik die snee iet persies deur de midde edaen haddede. Want dan was 't 'zij heb een veul grôtere snee dan ik'. Dan zé ik; zô isse ebôre, iet mekke. Hè? of we nog eikeporsessierupse teuge ekomme benne? We krege gien juk, ik denk 't iet, Ant, D'r hebbe al genog beaste op me ezéte dut jaer. Verléje zaeterdag wiere we op strand op evreted deur de hearebeassies en torretjies. D'r waere pietermanne en kwalle en een meààuw pikte me gevulde kouk of. Daer zatte een paer Duisers om te lache. Ik zeg 'hebbe jullie spass?' Wacht maer! Effe laeter ging die meààuw d'r vandeur mit mutti d'r lekkerbek. Toe was 't mijn beurt om te lache!

Jubilerende vrijwilligers bij De Wilbert

Bloemen voor de trouwe vrijwilligers van De Wilbert. | Foto: PR

jubilarissen n Ook dit jaar gaf woonzorglocatie De Wilbert haar vrijwilligers een feest om hen te bedanken, waarbij de jubilarissen extra in 't zonnetje werden gezet.

De 200 aanwezige vrijwilligers genoten van een heerlijke barbecue en gezellige muziek in de prachtig aangeklede binnentuin van De Wilbert. locatiemanager Pien van der Niet sprak haar dank uit naar de vrijwilligers; vrijwilligers zijn (meer dan) goud waard. Het thema van het feest was dan ook 'goud', en dat zag je terug in de aankleding en het presentje dat vrijwilligers meekregen. De jubilarissen zijn vrijwilligers die zich al twaalfeneenhalf jaar, 25 jaar en zelfs 30 jaar inzetten voor De Wilbert werden nog even extra bedankt. Ook vrijwilliger worden in De Wilbert? Neem vrijblijvend met Annemieke Tiggelman, annemieke.tiggelman@marente.nl of neem contact op via de receptie van De Wilbert 071-7020150

Primeur voor Jeffrey van Duijn

Jeffrey van Duijn vocht een primeur. | Foto: PR

Kickboksen n Afgelopen zondag prolongeerde de jonge Osaka-leerling Jeffrey van Duijn zijn ongeslagen status in het kickboksen. Hij deed dit op het Fightclub Den Haag Gala in een bijzondere partij.

Jeffrey was gevraagd om mee te doen aan een primeur in Nederland, namelijk het tagteam kickboksen. Wat hier zo bijzonder aan is is dat het om een wedstrijd op kickboks regels gaat van 2 tegen 2. De beide tagteams bestrijden elkaar in 5 ronden van 2 minuten elk waarbij er minimaal 1 keer en maximaal drie keer per ronde gewisseld moet worden. Deze manier zorgde voor een zeer spectaculaire wedstrijd.

Jeffrey zat samen met Ruben Pontinlira van House of Champions in het team, een meervoudig kampioen. De 17-jarige Jeffrey is zelf naast het kickboksen ook zeer succesvol in het Kyokushin karate en is daar al meervoudig kampioen. Hij is een leerling van Cem Senol. Hun tegenstanders waren 2 talenten uit de Fightclub Haarlem Gym. Na 5 ronden was de winst overduidelijk voor Ruben en Jeffrey. Met in hun hoek Danny Hoving, Gerard Gordeau, Rob Pepels en Cem Senol was de begeleiding optimaal.

Dit was de eerste keer dat een kickbokswedstrijd op deze manier in Nederland is georganiseerd.

Proef voor betere afvalscheiding gestart

Wethouder Corien van Starkenburg overhandigt de container aan mevrouw Van den Oever. | Foto: Piet van Kampen

n Serieuze uitdaging voor gemeente en inwoners

milieu n Beter afval scheiden is een must. Door bewust en selectief bij het scheiden van het huishoudelijk afval te werk te gaan snijdt het mes aan twee kanten. Prioriteit numero uno is ons aller milieu en bij het goed scheiden van het afval zullen de kosten in de toekomst minder snel stijgen. Kosten die elke burger op z'n bordje krijgt.

In de duinen is een grote biodiversiteit. | Foto: PR

Door Piet van Kampen

Bij wijze van proef heeft de gemeente 3 wijken aangewezen waar verschillende proeven worden gehouden en na tussentijdse metingen zal er na 3 maanden een eindrapportage worden gemaakt voor verdere stappen. De sorteerproeven worden gehouden in de volgende wijken: in woonwijk 't Duyfrak in Valkenburg en de straten aan de Golfstroom in Rijnsoever waar bewoners een aparte containers voor plastic, blikjes en drinkpakken) tijdelijk krijgen. In de Zanderij worden in diverse straten verzamelcontainers geplaatst voor het keukenafval. Het tuinafval blijft door bewoners in de eigen groene container worden gedaan.

'Keukenafval gaat met de warmte sneller stinken dan tuinafval', licht wethouder Corien van Starkenburg toe die zelf het symbolische startschot dinsdag 2 april in 't Duyfrak loste door een container aan mevrouw Ivonne van den Oever aan te bieden. Deze was heel positief over de actie Zij was al milieubewust bezig door het gescheiden afval naar het milieuparkje op het Duyfrakplein te brengen 'maar een bak bij huis is ideaal'. 'Is de bak groot genoeg voor 2 weken?' vroeg de wethouder. Mevrouw knikte positief. Zoals altijd in het leven waren er veel positieve reacties zoals de medewerkers van de gemeente hadden ervaren bij het plaatsen van de containers maar er waren ook enkele weigeraars bij. Zij hadden zo hun eigen reden. 'Wij leggen het de mensen niet op' benadrukte de wethouder. Overigens had een van de medewerkers nog een punt door op te merken dat het bij de industrie begint om minder plastic te produceren.

De derde wijk waar een proef met gescheiden plastic, blikjes en drinkpakken wordt gehouden is in Frederiksoord rond de Floralaan in Rijnsburg. Alle betrokken bewoners hebben een informatiefolder thuis gekregen.


Druk van bovenaf

In 2050 moet al het afval 100% gescheiden zijn is de opdracht van het Rijk. De doelstelling van de gemeente is om in 2023 de 80% te bereiken. Vanaf de huidige 49% is dit nog een zeer stevige opdracht.

Corien van Starkenburg: 'In 2019 zullen wij € 400.000,- meer voor de verbranding van het restafval moeten gaan betalen. De verbrandingsbelasting is van 13 % naar 33% per ton restafval omhoog gegaan. In de toekomst verwacht ik nog meer kostenstijging als het afval niet beter gescheiden gaat worden' voorziet zij. Duidelijke boodschap dus. Ook de milieubewuste burger zal meer moeten gaan betalen zeker als de gemakzuchtige medeburger het niet zo nauw neemt met het scheiden van het afval. De knop zal echt bij hen om moeten. Liever vandaag dan morgen.

Wie wint de Baalbergen Aanmoedigingsprijs?

kunstprijs n Sinds 1971 houdt Baalbergen exposities in haar pand aan de Ambachtsweg. Inmiddels hebben meer dan 250 kunstenaars daar hun werk kunnen tentoonstellen.

Vaak ging het om ervaren (semi-)professionele kunstenaars die hun strepen al verdiend hebben. Het blijft echter belangrijk om ook getalenteerde, startende kunstenaars een podium te bieden voor hun werk. Daarom heeft Baalbergen Katwijk in 2017 de Baalbergen Aanmoedigingsprijs voor startende kunstenaars ingesteld. Deze prijs is in 2017 gewonnen door Lisette Hogewoning die inmiddels regionale bekendheid heeft verworven en binnenkort met haar weergave van Rembrandt zal deelnemen aan een expositie in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Ook dit jaar zullen startende kunstenaars een podium krijgen bij Baalbergen. Maakt u schilderijen, etsen, beeldhouwwerk, foto's, tekeningen, quilts of werkt u in andere kunstvormen? Bent u een startende kunstenaar en verbonden met deze regio? Wilt u uw werk voorleggen aan een professionele jury? Wilt u exposeren in een professionele omgeving?
Meld u dan voor 10 augustus aan om deel te nemen aan de Baalbergen Aanmoedigingsprijs. U kunt zich aanmelden door een e-mail met uw naam en telefoonnummer te sturen naar expo@baalbergenkatwijk.nl Daarna ontvangt u een uitnodiging om half augustus uw werk voor te leggen aan de deskundige jury. De jury, bestaande uit Lisette Hogewoning, Jan Golsteyn en Kees Baalbergen zal de meest getalenteerde aanmelders selecteren. Deze kunstenaars zullen in september samen exposeren bij Baalbergen Katwijk. De uiteindelijke winnaar ontvangt tijdens de opening van die expositie een oorkonde, een geldbedrag en de kans om met eigen werk een complete expositie samen te stellen.

Geslaagd!

gefeliciteerd n In het tweede tijdvak konden examenkandidaten in de herkansing. Voor velen bracht dit de doorslag. Namens de redactie van harte gefeliciteerd. Ook nog een opsomming van alle geslaagden van het Wellant College in Rijnsburg.

Driestar College Gouda
HAVO

Hendrik Hus, Mathanja van der Plas, Marlijn van Woerden.

Northgo College
HAVO

Youri Wignand

Wellant College Rijnsburg
VMBO-BL

Nikki de Best; Eline van Duijn; Demi Fielmieg; Robin Oudshoorn; Melvin Ouwehand; Robin Ouwehand; Jamie Siera; Lea Varkevisser; Rinke Zwaan; Martin Berkheij; Corne van Dijk; Kyle van Dorp; Tessa Heemskerk; Daan de Held; Rosa de Mol; Lars Mooijman; Dick Ouwehand; Morena van der Plas; Noor van Rhijn; Demi Schoneveld; Marco Vlieland.

VMBO-GL

Ilse van 't Hazeveld; Iris van der Plas; Aron Zuijderduijn.

VMBO-KL

Arres van Egmond; Roy Ciere; Jaap van Duijn; Leonie van Duijn; Nick van Duijvenvoorde; Nicole van der Greft; Roy Guijt; Leyla Güzel; Niels den Haas; Jarno Haasnoot; Lucas Hoek; Simon Hoek; Senna de Jong; Kim Jonker; Thijmen van Klaveren; Robin Kraijenoord; Indy Meijer; Gijs van Rijn; Neline van Rijn; Isa Schaap; Ruben Spaargaren; Bram Zierikzee; Jarno Zwanenburg; Pieter Barnhoorn; Ming Barnhoorn; Hidde Bekker; Marly de Haard; Julia Haasnoot; Levi Hoek; Stef Heemskerk; Tim Lagemaat; Patrick Meijer; Demi Messemaker; Noa van der Plas; Ara Rashid; Robin Schaap; Crystal Schellingerhout; Migiel Soesman; Jan Varkevisser; Tim Vooijs; Megan Zuijderduijn; Janine van der Zwan.

VMBO-TL

Else van Beelen; Talitha de Best; William van Duijn; Janine van Duijvenvoorde; Anouk Meijvogel; Hans Rasenberg; Rosanne Schaap; Lisanne Verdoes; Thomas Wischmeijer; Ruben Aandewiel; Corinne van Beelen; Nina van Duijn; Marco Hoek; Daan Knetsch; Julia van Milt; Oguzhan Özel; Demi Ravensbergen; Gert Pluimgraaf; Charlotte Plug; Simon Varkevisser; Necla Wals.

Wandeling in de duinen

Zomeravond n IVN regio Leiden organiseert ook dit jaar weer zomeravondwandelingen door het prachtige duingebied Berkheide, gelegen tussen Katwijk en Wassenaar.

De eerstvolgende wandeling vindt plaats op woensdagavond 17 juli en start om 19.30 uur bij de Soefitempel aan de Zuidduinseweg 7.

Diverse gidsen nemen u graag in groepjes mee op een ongeveer twee uur durende wandeling. Zij vertellen over het oude zeedorpenlandschap met de kleine akkers en over andere sporen die in de loop der eeuwen zijn achter gelaten. Ontdek de bijzondere plantensoorten van dit cultuurrijke landschap. Met een beetje geluk is er onderweg misschien wel een ree of een vos te zien.

Kom zo mogelijk op de fiets, er is parkeergeld verschuldigd. De wandelingen zijn gratis. De overige wandelingen vinden plaats op 31 juli en op 14 augustus.

Dunavie gaat vaker open

service n Dunavie breidt haar openingstijden vanaf 1 september uit. Vanaf dan zijn de deuren en telefoonlijnen zowel 's ochtends als 's middags geopend.

Het afgelopen jaar werd gemerkt dat huurders niet alleen digitaal contact willen, maar ook graag zien dat zij 's middags bij de balie terecht kunnen en Dunavie telefonisch kunnen bereiken. Nu is de balie alleen 's morgens geopend en dat blijkt niet toereikend.

Stichting Huurdersbelangen de Duinstreek heeft ook meerdere keren het belang benadrukt om de openingstijden weer te verruimen, omdat huurders er behoefte aan hebben om zelf te bepalen hoe en wanneer zij Dunavie kunnen bereiken.

In 2018 zijn de klantprocessen vernieuwd om beter in te spelen op de wens van huurders om hun vragen ook digitaal te kunnen stellen en zelf zaken te kunnen regelen. Sindsdien kunnen huurders via het online klantportaal 24/7 zelf verzoeken indienen en de Klantenservice indien nodig bereiken via Webchat of WhatsApp.

Met ingang van september is de balie aan de Ambachtsweg 16 geopend van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 16.30 uur en vrijdagochtend van 8.00 tot 12.00 uur. Dan is de klantenservice ook bereikbaar via 820 08 00 en kan men chatten via de website of een bericht sturen via Whatsapp. Daarnaast is Dunavie 24/7 bereikbaar via het Klantportaal. In geval van spoed is er 24/7 het spoednummer.

Minne Veldman opent Zomerserie

orgel n De zomerserie dinsdagavondconcerten 2019 wordt deze keer geopend, op dinsdag 16 juli om 20.15 uur, door Minne Veldman in de Vredeskerk Baljuwplein 1 te Katwijk aan Zee.

Het Bätzorgel uit 1765 wordt wekelijks bespeeld door bekende musici uit het land. De programma's vermelden bekende toegankelijke orgelwerken, zodat het publiek optimaal kan genieten. De toegang bedraagt 7,50 euro, terwijl jongeren t/m/ 14 jaar vrij toegang hebben. Na afloop is er gelegenheid onder genot van koffie na te praten. Op een beeldscherm zijn de verrichtingen te volgen.

Minne ontving zijn opleiding aan het Conservatorium in Zwolle, waar hij hoofdvak orgel studeerde. Hij geeft regelmatig orgelconcerten in alle delen van het land en ook daarbuiten.
Als organist is hij verbonden aan de Rehobothkerk te Urk. Tevens is hij als dirigent werkzaam bij een aantal koren. Deze job geeft hem tevens de inspiratie te componeren voor koor. Van zijn hand zijn ook diverse orgelbewerkingen verschenen.
Het programma: 1.Scheepje onder Jezus' hoede J.Zwart 2. Concerto d-moll BWV 596 J.S.Bach (5 delen) 3. Korraal J.L.Krebs 4. Introduction/passacaglia J. Rheinberger 5. Pastorale C.Franck 6. Marche en Cantabilé L.Lefébure-Wely 7. Festive Toccata D.Bédard 8, Fantasie-toccatine Ps. 105, waarna 2 coupletten samenzang.

Haringrock doet mee met Flower Parade

Haringrock is ook tegenwoordig tijdens de Flower Parade 2019. | Foto: PR

festival n Deze zomer is het een en al Haringrock wat de klok slaat. Op 12 en 13 juli is de aftrap. Twee dagen lang muziekspektakel op het Katwijkse strand. En gratis toegankelijk voor elke festivalliefhebber.

Op 22 september is de Haringrock-documentaire 'Behind The Scenes' in theater de Muze in Noordwijk te zien. De kaarten zijn nu al in de voorverkoop verkrijgbaar. Maar een maand eerder, op zaterdag 10 augustus, is er nog een primeur: een bijzondere: de deelname van Haringrock aan de Flower Parade Rijnsburg.

Het gevolg van een mooi idee dat is blijven doorsudderen en uiteindelijk samen met creatieve partners Joravision en de Flower Parade Rijnsburg is uitgewerkt tot een geweldig rijdend kijk- en luisterspektakel dat nu al spraakmakend is terwijl er überhaupt nog geen meter gereden is.

"De praalwagen zal met de kleuren zwart wit en rood de look en feel en de herkenbaarheid hebben van het Haringrock-festival. En uiteraard zullen de artiesten ook niet ontbreken", verklapt Haringrock organisator Ton Frissen die - zichtbaar opgewonden - er naar uitkijkt.

"Een gigantische gitaar maakt dat de praalwagen wel eens de eyecatcher van het corso kan gaan worden. Het wordt echt spectaculair." O.a. ook de Engelse coverband Fragment Live heeft aangegeven mee te werken aan dit spektakel. Maar er zullen meer internationale artiesten het rijdende podium betreden.

De gitaar krijgt een langer leven dan slechts de paar uren dat het corso voorbij rijd. Hij zal namelijk op de Katwijkse boulevard als kunstwerk ten toon worden gesteld.

De onthulling daarvan is al snel. Op de avond van donderdag 11 juli om 21.00 uur is er een officieel gebeuren waar behalve de Haringrock-crew ook Joravision en het bestuur van de Flower Parade Rijnsburg bij aanwezig zullen zijn. Dan zal de gitaar worden onthuld en getoond aan het publiek op een passende plek naast het beeld van de Haringhappers. Kom dus gezellig langs. De onthulling van dit pronkstuk begint om 21:00

Gezien de verwachte drukte vraagt de organisatie u zoveel mogelijk lopend naar het evenement te komen. Tevens verzoeken wij u om op tijd te komen want vol is vol. Bezoekers zijn verplicht om hun legitimatie te tonen wanneer hierom gevraagd word. Plastic tas(sen) en eigen consumpties zijn niet welkom op of rond het festival. Hier zal strikt op gecontroleerd worden.

Team De Brug kijkt terug op succesvol Cycle for Hope 2019

wielertocht n In de periode 27 t/m 29 juni 2019 heeft de Stichting De Hoop Dordrecht meerdere sportieve activiteiten georganiseerd. Dit om geld bij elkaar te brengen voor de Christelijke verslavingszorg in Nederland. Eén van deze activiteiten was de fietstocht Rondje Nederland. Rondje Nederland fietsen is het landschap zien veranderen van dag naar nacht. Van de schapen in Groningen tot de Dutch Mountains in Limburg.

Binnen 48 uur is er met 3 teams in estafettevorm 1200 kilometer gereden. Veertien teams met in totaal 285 deelnemers vanuit Nederland hebben aan dit initiatief meegedaan. Vanuit Stichting De Brug Katwijk 3 teams van elk 4 fietsers en 4 begeleiders (totaal 24 deelnemers). Elk team heeft dag en nacht 4 keer 100 kilometer gefietst in 4 uur.
De totale opbrengst van deze activiteit was ruim 325.000, 00. Als team De Brug Katwijk is er een voorlopige opbrengst behaald van ruim 11.500 euro en dit jaar komt dit geheel ten goede aan het Inloophuis van Stichting De Brug in de Schaepmanstraat te Katwijk. Dit bedrag kan nog verder oplopen vanuit een bijdrage uit de totale opbrengst van De Hoop Dordrecht en uit een positieve uitkomst van de organisatiekosten.
Het Inloophuis is een plek waar mensen even op adem kunnen komen, de sfeer is rustgevend, men kan er terecht voor een zinvolle dagbesteding, men kan er ontbijten, een maaltijd genieten, en er zijn douche- en wasmogelijkheden. In 2018 waren er gemiddeld 25 bezoekers per dag en zijn er ruim 6000 maaltijden verstrekt.

Het team wil iedereen bedanken voor de inzet en bijdragen aan deze activiteit. Het was een geweldig succes. Het waren 2 geweldige dagen met een geweldige opbrengst.

15 / 22

Nieuwe sponsor voor Grasshoppers

sponsorcontract n Per 1 juli is het relatief jonge sportkledingbedrijf Sportiff Company voor vier jaar de nieuwe hoofdsponsor van de Katwijkse basketbalvereniging Grasshoppers. Hiermee volgt het Solar-systemen Bollenstreek op.

Naast hoofdsponsor wordt Sportiff Company, wat een bedrijf is met sportkleding voor verschillende sporten, ook de nieuwe kledingleverancier. De merken die worden gevoerd zijn onder meer de Geco-line voor voetbal, de Starshooter-line voor basketbal, de Catch-line voor honkbal en de Fabb-line voor hockey en fitness.

Patrick Vierhout, CEO bij Sportiff Company licht toe: "Wij zijn een bedrijf met eigen productiefaciliteiten in Europa en het Verre Oosten. Onze mensen hebben veel ervaring in de sportkleding en met de sport zelf. Het bedrijf is ontstaan uit de behoefte om een meer exclusieve sportkledinglijn van kwaliteit in een gunstige prijsklasse aan te kunnen bieden. Een geheel kant en klaar product, inclusief bedrukking van sponsoren, clublogo e.d. De kleding is verkrijgbaar in veel verschillende kleursamenstellingen en erg functioneel."

Op deze manier kwam de sponsorcommissie van Grasshoppers eerst in contact met het bedrijf op zoek naar een nieuwe kledingleverancier. Patrick Vierhout vervolgt: "We hebben gekozen voor Grasshoppers omdat we de vereniging kennen. Bovendien heeft mijn partner Stella van Houten in het verleden er zelf ook vanaf haar 16e tot in Dames 1 gespeeld. Het is een fanatieke en vooruitstrevende vereniging met echte clubspirit. Daarin herkennen we ons zelf en de spirit van Sportiff Company."

In de laatste Algemene Ledenvergadering is de nieuw te voeren naam Sportiff Company-Grasshoppers goedgekeurd, zodat dit de nieuw te voeren naam is in alle basketbalcompetities met alle teams ook in een nieuwe kledinglijn gestoken.

Big Village BBQ

Op de Baron van Wassenaerlaan wordt de Big Village BBQ gehouden. | Foto: PR

wildwest n Op zaterdag 31 augustus om 12.00 uur zal op de Baron van Wassenaerlaan de Big Village BBQ gehouden worden. Gedurende de Najaarsfeesten kan men een countrypakket kopen om deel te kunnen nemen aan deze legendarische BBQ. Voorafgaand aan de Big Village BBQ wordt een stokpaardenrace gehouden. Het stokpaard maakt deel uit van het pakket. Er zijn 1500 stokpaarden beschikbaar om dit hilarische onderdeel van Once Upon a Time in Katwijk aan den Rijn te doen slagen. Vanaf 11.30 uur kan men met de bon uit het pakket, het stokpaard en de bon voor de BBQ afhalen aan het begin van de Baron van Wassenaerlaan. Aansluitend begint onder begeleiding van saloondanseressen de stokpaardenrace. De stokpaardenrace begint om 12.00 uur bij het tunneltje op de Baron van Wassenaerlaan en eindigt bij de Zandsloot.

Gemeentesecretaris Ray Jie Sam Foek

gemeentesecretaris Ray Jie Sam Foek. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

'Katwijkse ambtenaren                kunnen moeilijk nee zeggen'

Luie ambtenaren? Nee, in dat stereotype gelooft Ray Jie Sam Foek niet. Als algemeen directeur van de gemeente Katwijk ziet hij juist zeer betrokken ambtenaren die ondanks een hoge werkdruk maar moeilijk 'nee' kunnen zeggen. Maar als gemeentesecretaris en hoogste ambtenaar is hij de eerste adviseur van het college van burgemeester en wethouders en moet hij juist 'nee' zeggen als een wethouder meer wil dan de rest van het college.

De 56-jarige Jie Sam Foek is sinds februari van dit jaar gemeentesecretaris en algemeen directeur. Hij is getrouwd, heeft drie zonen en een kleinzoon van 5 maanden. Jie Sam Foek woont in Nieuw-Vennep.

Gymnastiekleraar

Zijn grootste wens als kleine jongen was gymnastiekleraar worden. 'Volgens mijn ouders zei ik dat al toen ik vier jaar was. Ik zat op turnen en vond dat hartstikke leuk. En ik ben ook gymdocent geworden. Ik gaf les op zowel basis- als voortgezet onderwijs.'

'Ik ben blijven studeren. Eerst rechten, daarna bedrijfskunde en daarna ben ik internationaal gegaan.' Uiteindelijk gaf hij het lesgeven op en richtte zich geheel op een ambtelijke carrière. Met een bijzondere functie in het buitenland. Eind jaren tachtig vertrok hij als ambtenaar voor Buitenlandse Zaken naar Moskou. 'Als buitenlands beleidsadviseur moest ik Sovjet-managers het westerse kapitalistische systeem uitleggen.'

Leuke gemeente

Daarna ging hij naar de gemeente Haarlemmermeer en in 2009 vertrok hij naar Haarlem, de gemeente waar oud-burgemeester van Katwijk Jos Wienen al weer een paar jaar de scepter zwaait. Jie Sam Foek werkte intensief met Wienen samen. 'Toen ik hem over de functie in Katwijk sprak, was hij zeer enthousiast. Hij zei dat Katwijk een hele leuke gemeente was om naar toe te gaan.'

En nu is hij gemeentesecretaris van de gemeente Katwijk. Wat doet die eigenlijk? 'Een gemeentesecretaris is vooral de eerste adviseur van het college. Ik moet er voor zorgen, dat de besluitvorming ordentelijk verloopt, dat de stukken die daarbij horen kwalitatief goed zijn, zodat het college daar de juiste besluiten over kan nemen.

Deel van het interview in De Katwijksche Post van 20 juni.

Daarnaast ben ik algemeen directeur en dat betekent dat ik de ambtelijke organisatie in goede banen moet leiden.'

'Organisatie en ambitie-niveau van het college zijn nog niet in evenwicht'

Dat laatste is een fikse uitdaging, want er is al jaren gedoe over. Aan de ene kant is er het hoge ambitieniveau van de gemeente, aan de andere kant wordt geroepen om bezuinigingen.

Bij dat laatste word ik meteen gecorrigeerd. 'Nou, het college bezuinigt niet. We krijgen niet minder geld. Het college wil het geld op andere plekken inzetten dan voorheen en dat heeft tot gevolg dat je bepaalde taken niet meer uitvoert. Daarnaast wil het college datgene wat ze willen doen, kwalitatief goed doen.'

Jie Sam Foek voegt er aan toe, dat dit college hoge ambities heeft. Ik merk op, dat oud-burgemeester Wienen wel eens gezegd heeft, dat die ambities te hoog zijn.

'Ik zie wel dat de organisatie en het ambitieniveau van het college nog niet in evenwicht is', antwoordt hij.

Uit de krant van 20 juni

Ambulances        vaak op tijd

De ambulances van RAV Hollands Midden waren vorig jaar in 96 procent van de gevallen binnen 15 minuten na melding aan de centrale op de plaats van bestemming.

Dat is weliswaar iets minder vaak dan in 2017 en 2016 – respectievelijk 98 en 97,5 procent - maar voldoet nog steeds aan de prestatienorm van 95 procent voor die zogenoemde A 1-ritten.

Dat blijkt uit de jaarcijfers van die ambulancedienst, die in de regio Hollands Midden verantwoordelijk is voor het ambulancevervoer. De 15-minutennorm wordt onder andere gebruikt om te bepalen hoeveel standplaatsen en ambulances in Nederland nodig zijn om aan de vraag naar ambulancezorg te voldoen.

Het zijn vooral de kleinere gemeenten in de regio, waar de ambulance er vaak langer over doet dan het beoogde kwartier. In bijvoorbeeld Krimpenerwaard, Hillegom, Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Zuidplas ligt dat percentage onder de 80 procent.

In Leiden en Leiderdorp is dat percentage boven de 98 procent, maar dat is gezien de standplaats - Vondellaan in Leiden – natuurlijk logisch.

uit de katwijksche post

Op deze pagina wekelijks enkele artikelen uit De Katwijksche Post

DEZE WEEK IN De Katwijksche Post

Windvang n tijdelijk naar Prins Mauritsschool

Pleidooi n voor straatnamen van Katwijkse verzetshelden

Zomerbieb n in alle bibliotheekvestigingen

Elke woensdag en vrijdag

16.00-17.00 uur: True-D Beach Bootcamp Kids bij Willy Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 5,00. Aanmelden via true@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com

Elke zaterdag en zondag

10.00-11.00 uur: Kids en tieners Bootcamp bij Willy Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 7,50 per ouder. Aanmelden via true@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com

Woensdag 10 juli

16.00-17.30 uur: Breek de week golfsurfles bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 23,50.
14.00-16.00 uur: Jeugdactiviteiten in het Natuurcentrum Katwijk, Boulevard.
20.00 uur: Zomeravondzang in de Oude Kerk aan de Boulevard.

Vrijdag 12 juli

• Buitenyoga bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg.
10.00-11.00 uur: Yoga at the beach bij Zee en Zon, Boulevard Zeezijde 19.
20.00 uur: Darts Zomerranking in Café The Pocket, Badstraat 38. Meedoen kost € 2,50.


Zaterdag 13 juli

• Full Moon Surf & Yoga bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 27,50.
12.00-13.00 uur: Yoga at the beach bij Zee en Zon, Boulevard Zeezijde 19.
18.00 uur: Acoustic classic rock bij Beachhouse Key West, Boulevard Zeezijde 11. Toegang vrij.

Zondag 14 juli

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.
10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 12,50.
10.00-11.00 uur: Yoga aan het water bij Strandpaviljoen Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Prijs per les is € 9,00.

Dinsdag 16 juli

13.00-21.00 uur: Toeristenmarkt 2019 op en rond het Andreasplein. Thema: Brocante- en streekmarkt.
20.15 uur: Minne Veldman opent Zomerserie Bätzorgelconcerten in de Vredeskerk, Baljuwplein 1.

Woensdag 17 juli

16.00-17.30 uur: Breek de week golfsurfles bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 23,50.
14.00-16.00 uur: Jeugdactiviteiten in het Natuurcentrum Katwijk, Boulevard.
20.00 uur: Zomeravondzang in de Oude Kerk aan de Boulevard.

Vrijdag 19 juli

• Buitenyoga bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg.
10.00-11.00 uur: Yoga at the beach bij Zee en Zon, Boulevard Zeezijde 19.
20.00 uur: Darts Zomerranking in Café The Pocket, Badstraat 38. Meedoen kost € 2,50.

Zaterdag 20 juli

10.00-16.00 uur: Schildermasterclass met Peter Smit bij het DUNAatelier, Duinplein; Boulevard Zeezijde 31. Deelname kost € 50,00. Inschrijven via www.schilderenaanzee.nl
10.00-17.00 uur: Kinderstoomdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg 1 te Valkenburg.
12.00-13.00 uur: Yoga at the beach bij Zee en Zon, Boulevard Zeezijde 19.
21.00-00.30 uur: Beach Party bij SandCbar, Boulevard Zeezijde 43. Toegang vrij.

Zondag 21 juli

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.
10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 12,50.
10.00-11.00 uur: Yoga aan het water bij Strandpaviljoen Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Prijs per les is € 9,00.
10.00-17.00 uur: Kinderstoomdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg 1 te Valkenburg.

HUIS VAN DE BUURT

Elke ochtend is het Huis van de Buurt in De Zwanenburg open van 9.00 tot 11.00 uur. Er is altijd een bakkie koffie, gelegenheid voor een biljartje of een spelletje. Op maandagmiddag is het Huis open voor een bakkie en eventueel een potje kaarten.

Informatie over:
• Zomers Palet
• Vrijwilligerswerk
• Wonen & welzijn
• Sport en bewegen
• Activiteiten

Aanmelding Zomers Palet
Toegangsbewijzen zijn te koop bij de activiteit.

Activiteiten
• Maandag: Koek en Soepie
• Dinsdag: Koffie+ maaltijd
• Woensdag: Koffie+ maaltijd en fietsen
• Donderdag: Creatief bezig zijn

Welzijnsvoorzieningen
• Dinsdag: Ouderen spreekuur / Rabobank servicepunt
• Donderdag: Mantelzorgondersteuning

AGENDA KAT-RIJN

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, L. de Colignylaan 7. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen van 55 jaar en ouder. www.Kat-rijn.nl

Donderdag 11 juli
14.00-16.30 uur: Klaverjassen/Jokeren

Maandag 15 juli

13.30-17.00 uur: Bridgen

Dinsdag 16 juli
13.30-14.40 uur: Mannenzang
15.00-16.00 uur: Dameszang

WIJKAGENDA

Hoornes Rijnsoever

Donderdag 11 juli

10.00 uur: Soosactiviteit

14.00 uur: Ouderensoos
20.00 uur: Jokeren

Vrijdag 12 juli

10.00 uur: Soosactiviteit

Zaterdag 13 juli

10.00 uur: Soosactiviteit
21.15 uur: Vrije Dansavond

Maandag 15 juli

19.00 uur: Biljarten
19.30 uur: Dames Volleybal
21.00 uur: Heren Volleybal
in gymzaal Van Lierestraat