Katwijk Speciaal

4 augustus 2020

Katwijk Speciaal 4 augustus 2020


>Meer betaald parkeren

parkeertarieven n Op zaterdag 1 augustus is het nieuwe parkeerbeleid ingegaan, inclusief betaald parkeren op zondag.

Het tarief voor het straatparkeren gaat omhoog van 2,10 naar 3 euro per uur. Het tarief in de parkeergarages blijft 1,80 per uur. Betaald parkeren geldt dus vanaf 1 augustus op alle dagen van de week en elke dag van 09.00 tot 21.00 uur. Met uitzondering voor parkeren in parkeergarages en op parkeerterreinen in de periode oktober tot en met maart. Op die locaties zijn in die periode de eerste twee uur gratis. Alle blauwe zones krijgen een parkeerduur van twee uur.

Er wordt nog gewerkt aan een nieuw zonesysteem. Nu zijn er vijf zones en dat worden er twee: een centrumzone en een ringzone. De nieuwe centrumzone komt overeen met de huidige zone 1, laat een woordvoerder van de gemeente weten.


Het is de bedoeling, dat die centrumzone grotendeels alleen parkeren voor vergunninghouders wordt. Strandbezoekers en winkelend publiek kunnen parkeren in de parkeergarages, - terreinen of op straat, buiten de centrumzone. ‘Dat omvormen vindt nog niet direct plaats’, aldus de woordvoerder.


Vanwege het nieuwe parkeerregime heeft de gemeente een ‘parkeerfolder in handig formaat’ gemaakt die huis-aan-huis is verspreid.

De krant gaat een weekje op vakantie

redactie n De Katwijk Speciaal slaat een weekje over. De eerstvolgende krant rolt op dinsdag 18 augustus weer bij u op de mat. Persberichten, tips en nieuwtjes blijven welkom bij de redactie via redactie@katwijkspeciaal.nl

Zomerserie n Mijn tuin, mijn trots

Foto: Piet van Kampen

De Duinvallei krijgt een park

Zonnepanelen voor Katwijks Museum

We                moeten er iets groens van maken’

't Sandt in         De Wilbert in nieuw jasje

Nieuw initiatief voor Duinvallei

Margriet ten Hove (links) en Inge de Best op de plek waar het DuinvalleiPark moet verrijzen. | Foto Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

n ‘We moeten hier iets groens van maken’

DuinvalleiPark n Een parkje, een schelpenpad, bomen, struiken, bloemen gezaaid en in het wild. De buurvrouwen Margriet ten Hove en Inge de Best uit het Grasklokje zien het helemaal zitten om een overgebleven hoekje in de Duinvallei een flinke groene impuls te geven dat een verrijking voor de omgeving kan zijn. ‘Het kan vast ook een leuk ontmoetingsplekje worden, want het grenst aan de nieuwe speeltuin’, zien beide vrouwen al voor zich. Het schelpenpad ligt er al.

Foto: PZH

Door Piet van Kampen

De Best kwam met het idee. ‘Ik wachtte tot iemand een briljant idee zou hebben. Uiteindelijk nam ik zelf het initiatief om er iets moois van te maken en vertelde het aan Margriet. Zij was direct enthousiast. ‘Van een woestenij iets moois maken, daar wilde ik graag aan meewerken’, beaamt zij.


Het gedreven tweetal nam contact op met de gemeente over hun plannen, hebben voor een commissie een pitch gegeven, er werd samengewerkt met een ecoloog en een landschapsarchitect en er kwam vanuit de gemeentelijke commissie groen licht voor de ‘groene plannen’. Er is een contract tot 2028 getekend. Inmiddels is ook de stichting ‘Duinvalleipark’ opgericht, vanuit Fonds 1818 kwam er al een financiële injectie en ook enkele particulieren hebben de knip al getrokken. Een flinke steun in de rug van de beide vrouwen.


Ontwikkeling

‘Wij willen een stukje puur natuur tot ontwikkeling laten komen in het verlengde van de duinen. Hierin komt een mix bestaande van bloemen in het wild, struiken, snel groeiende bomen zoals wilgen en elzen en heggen. De boompjes zullen dit najaar worden geplant. Het is de bedoeling dat alles zoals de plannen zijn ingediend tot groei en ontwikkeling komt. Leuk om al enkele positieve reacties te hebben vernomen van mensen die nu al gebruik maken van het aangelegde schelpenpad’, klinken beiden opgewekt.

‘We hebben veel tijd in het voortraject gestoken en hopen dat er bewoners in de omgeving zijn die ons af en toe een handje willen helpen. Ook gaan wij kijken naar een vorm van samenwerking van degenen die al actief zijn in de Duinvallei om eventueel machines of gereedschap te mogen lenen. Misschien een goed idee ook de schapen er tijdelijk te laten grazen’, wordt er hardop door het duo geopperd.

‘Iedereen heeft raakvlakken binnen dit gebied’.


Informatiebord

Verder wordt er educatief gedacht met een informatiebord. Belangrijk voor jongeren. ‘Ze kunnen zo vanuit de speeltuin het parkje inlopen. Er zullen op een of andere wijze ook natuurlijke zitjes van houtblokken of iets dergelijks komen zodat het parkje een ontmoetingsplek voor de omgeving kan worden’, hebben beide vrouwen voor ogen.


Alle plannen voor de Duinvallei en meer informatie zijn te vinden op www.duinvalleipark.nl. Alle support op welke manier dan ook, is van harte welkom om van dit initiatief daadwerkelijk iets moois te maken.

Activiteiten Natuurcentrum

natuur n Woensdagmiddag 5 augustus zijn er twee activiteiten van het Natuurcentrum Katwijk: een Zeeles en een Natuur Weetjes Wandeling.

Natuurgids Moedertje Groenverzorgt woensdagmiddag 5 augustus een Natuur Weetjes Wandeling door de duinen en over het strand. Je gaat struinen door de duinen en over het strand, terwijl in teams gestreden wordt wie de meeste weetjes weet. Omdat de Natuur Weetjes Wandeling ongeveer twee uur duurt en er een stuk gewandeld wordt is de minimale leeftijd 7 jaar.

De start is bij de Soefitempel, Zuidduinseweg 5. Graag 10 minuten voor de start aanwezig zijn, en denk aan water en goede schoenen. Moedertje Groen is te herkennen aan de groene kleding en een bruine pet. Aan deelname aan de wandelingen zijn geen kosten verbonden. Aanmelden (verplicht!) bij caroline@natuurcentrumkatwijk.nl

Diezelfde middag is er om 14.00 uur weer een Zeeles bij het Natuurcentrum Katwijk (hoek Voorstraat). John van Schoor neemt je mee op onderzoek en leert je hoe je weet wat voor een schelp of dier je in handen hebt! Ook hieraan zijn geen kosten verbonden, maar ook hiervoor graag aanmelden bij caroline@natuurcentrumkatwijk.nl

>Classic Rock Katwijk helpt Alzheimer Nederland

actie n Ondanks dat de derde editie van het Benefiet Classic Rock Katwijk niet door kon gaan vanwege covid-19 is er toch een heel mooi bedrag opgehaald voor Alzheimer Nederland.

Dankzij de kaartverkoop en het vertrouwen in de organisatie kunnen we een prachtig bedrag van 2625 euro doneren aan dit zo belangrijke goede doel.

7 / 20

>Zonnepanelen voor Katwijks Museum

duurzaam n Sinds deze zomer zijn het Katwijks Museum en De Burgt in Rijnsburg een stuk duurzamer geworden. Op de daken van deze gemeentelijke gebouwen liggen namelijk zonnepanelen. Deze panelen wekken energie op die weer gebruikt wordt om de gebouwen van stroom te voorzien. Een aanzienlijke besparing in de kosten en natuurlijk veel milieuvriendelijker.

In het Katwijks museum is de verduurzaming nog een stukje verder gegaan. Daar zijn namelijk ook de lampen vervangen door LED-verlichting. De gemeente betaalde deze verlichting, de vrijwilligers van het museum vervingen de lampen. Het museum is enthousiast over de verduurzaming.

Voorzitter Hans Schonenberg: “In het museum hangt een scherm waarop we kunnen zien hoeveel stroom de panelen opleveren. En dat is heel veel! Afgelopen maanden was onze energierekening een stuk lager. En dat kwam goed uit nu we door corona veel minder bezoekers hadden dan normaal.”

Wethouder Jacco Knape: ”Het is mooi om te zien hoe twee onderwerpen die belangrijk voor mij zijn, gecombineerd worden. Een prachtig historisch gebouw is nu veel duurzamer geworden. Dat kan dus heel goed samen gaan.”


Wethouder Adger van Helden: “We vinden het belangrijk om het gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. Voor het milieu maar ook voor de kosten. Het grootste gedeelte van de besparing wordt gebruikt voor de verduurzaming. Zo kun je tegen beperkte kosten een groot effect behalen.”


Kosten verduurzaming

De verduurzaming is onderdeel van een plan dat in 2019 is vastgesteld; de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. In dit plan werd € 2,1 miljoen beschikbaar gesteld om het vastgoed van de gemeente duurzamer te maken. De jaarlijkse kosten van deze € 2,1 miljoen, ongeveer € 140.000, worden voor het grootste gedeelte gedekt door de besparing in de energiekosten. Voor de gebouwen die nu verduurzaamd zijn, heeft ook het Rijk, via subsidie, bijgedragen.


De verduurzaming van de overige gebouwen uit fase 2 zoals de sportlocaties van de atletiek en schietsport, de sporthallen Boorsmazaal, het Waterbos, Rijnsoever, korfbalvereniging Madjoe, gymzaal Dahliastraat, en dorpshuis Valkenburg zijn in voorbereiding en komen dit jaar en begin 2021 aan de beurt.

12.00 uur: Zomers programma met herhalingen uit de oude doos18.00 uur: Zomers programma met herhalingen uit de oude doos21.30 uur: Zomers programma met herhalingen uit de oude doos

Woensdag 05 augustus

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Herhaling RTV Magazine van afgelopen zaterdag; 23.00 Muziek voor twee


Donderdag 06 augustus

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Katwijk Draait Door, Matthijs Schuitemaker; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee


Vrijdag 07 augustus

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan


Zaterdag 08 augustus

00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 Zomerspecial RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 Muziek i.p.v. Sport; 18:00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 RTV Muziekcafé met Jan van Duijn; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;


Zondag 09 augustus

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 10.00 uur een kerkdienst vanuit Gereformeerde Kerk Katwijk; 11.00 Non stop geestelijke muziek; 12.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 13.00 Strike up the band, een programma met muziek op het gebied van harmonie, fanfare en brassband verzorgd door Jaap Bol; 14:00 Zundagse Kost, Kees Guijt; 15.00 Non-stop muziek; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Christelijk Gereformeerde Kerk Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Katwijk; tot 20.00 uur Aangepaste muziek; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Historische maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee


Maandag 10 augustus

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It’s all jazz, non-stop; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;


Dinsdag 11 augustus

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16:00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Non-stop shanty muziek; 20.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 22.00 Muziek voor twee;


Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws. Doordeweeks tussen 07:00 en 19:00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin


Frequenties:

RADIO Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142; TELEVISIE Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131

Huis van de Buurt

De activiteiten van het Welzijnskwartier in het Dienstencentrum Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62.


Woensdag 5 augustus

10.00-12.00 uur: Spreekuur wijkwerk

11.00-12.00 uur: Meer bewegen Voor ouderen in het Atrium.


Donderdag 6 augustus

10.00-12.00 uur: Spreekuur mantelzorg

10.00-12.00 uur: creaclub wzk/aobk


Vrijdag 7 augustus

8.00-10.00 uur: Bloedprikken


Dinsdag 11 augustus

10.00-12.00 uur: wijkteam/ouderenadvies.

15.00-17.00 uur: spreekuur wijkregisseur


Sociaal werker Wijkwerk team Zee

Maria van der Plas, maandag t/m woensdag, tel. 06-39871565 of mariavanderplas@welzijnskwartier.nl


>Collectanten gezocht MS Collecteweek

collecte n Van 16 t/m 21 november vindt de landelijke huis-aan-huiscollecte van het Nationaal MS Fonds plaats. We zijn hard op zoek naar collectanten in de gemeente Katwijk.


MS is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen. Het is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Doordat er iets mis is in het afweersysteem, wordt de laag om de zenuwen aangevallen en beschadigd. Hierdoor komen signalen van en naar de hersenen niet (goed) door, waardoor verlammings- en uitvalverschijnselen optreden. In Nederland hebben 17.000 mensen MS en elk jaar komen hier zo’n 1.000 mensen bij. De eerste symptomen treden meestal op tussen het 20e en 40e levensjaar.


Er is nog geen oplossing voor MS. Onderzoekers weten niet hoe MS ontstaat en hoe de ziekte te genezen is. Onderzoek is daarom hard nodig. Nationaal MS Fonds investeert de opbrengst uit de MS collecte in innovatieve onderzoeken naar MS.


Het coronavirus heeft grote impact, ook op het Nationaal MS Fonds. Door de maatregelen hebben we onze fondsenwervende evenementen moeten uitstellen of afgelasten. Hierdoor lopen wij inkomsten mis. MS staat helaas niet stil. Onderzoek naar MS en onze strijd tegen MS moet doorgaan. Word collectant en haal geld op voor onderzoek naar MS. Collecteren is niet moeilijk en kost maar twee uur van je tijd.


Meer informatie of aanmelden:

www.nationaalmsfonds.nl/
collecteren

Voorzitters-wisseling Katwijks Museum/Genootschap Oud Katwijk

bestuur n Op vrijdag 31 juli vond tijdens de Algemene Ledenvergadering van het Genootschap Oud Katwijk (GOK) de wisseling plaats van de voorzitter van het Genootschap en de Stichting Katwijks Museum. Na twintig jaar voorzitterschap droeg Hans Schonenberg het stokje over aan Cor Zwaan.

In zijn afscheidswoord blikte Hans Schonenberg terug op deze periode. Hij gaf aan met een goed gevoel afscheid te nemen en nam de gelegenheid te baat om alle medewerkers, bestuursleden en leden van de Raad van Toezicht te bedanken voor hun inzet. Tevens bedankte hij zijn echtgenote voor haar ondersteuning. Met het oog op de nabije toekomst gaf Schonenberg aan dat de toekomst van het Genootschap Oud Katwijk/Katwijks Museum niet zonder zorgen zal zijn, zowel in deze tijden van Covid-19 als in het kader van de bezuinigingsplannen van de gemeente. Desondanks sprak hij uit het volste vertrouwen te hebben in de toekomst van het Katwijks Museum en de nieuwe voorzitter.

De kersverse voorzitter, Cor Zwaan, dankte zijn voorganger voor zijn vertrouwen en benoemde een groot aantal wapenfeiten, die onder leiding van Hans Schonenberg zijn gerealiseerd. Ook stond Cor Zwaan uitvoerig stil bij de passie van zijn voorganger voor de schilderkunst in relatie tot Katwijk en de betekenis die dit heeft voor zowel het Genootschap als voor het Katwijks Museum.

Met goedkeuring van de ledenvergadering werd Hans Schonenberg benoemd als erelid van het Genootschap Oud Katwijk. Wanneer de omstandigheden daartoe gelegenheid geven zal, ook voor relaties, een feestelijk afscheid voor Hans Schonenberg worden georganiseerd. Op die manier wil het Genootschap Hans Schonenberg, met zijn enorme staat van dienst en zijn belangrijke waarde voor het Genootschap, het museum en de gemeente Katwijk, nadrukkelijk in het zonnetje zetten.