Katwijk Speciaal

8 augustus 2017

Katwijk Speciaal 8 augustus 2017


Festival begint in de Noordzee

Het spektakel begon vrijdag in de flink golvende zee. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

evenement n Het Noordzee Zomer Festival is weer in volle gang. De officiële aftrap van de 14e editie werd vorige week donderdag voor veel sponsors en genodigden in de feesttent bijgewoond. Toppianiste Jennifer Lynn verzorgde er een geweldige pianoshow nadat voorzitter Willem Schonenberg in zijn toespraak de samenwerking met het bedrijfsleven roemde. Zonder hen is dit evenement onmogelijk.

Door Piet van Kampen

Het echte spektakel begon vrijdag in de flink golvende zee waaraan het festival haar naam te danken heeft. Vanwege de harde wind en hoge golven werd de surfclinic getransformeerd tot golfboarden, maar het plezier was er onder de jongelui niet minder om. 'Kattukkers kennen tegen een stootje' lachtte een instructeur van de Brunotti Surfschool Katwijk, dus kozen onder andere Mara van Duijn – voor de eerste keer – en Willem Hoek na de nodige instructies het kolkende sop. 'Lijkt me gaaf' zei Mara. Voor Willem was het de zesde keer. 'Ik heb een beetje ervaring' lachtte hij zelfverzekerd.

Dak eraf

Op vrijdagavond werd de feesttent weer op haar degelijkheid beproefd toen de band Bosstime het podium voor zich opeiste. De meest gevraagde Bruce Springsteen tribute band van Duitsland speelde de sterren van de hemel en de bekende nummers werden massaal meegezongen en veel, doch vooral vrouwelijke lichamen bewogen mee op de aanstekelijk werkende muziek en zang. De gele rakkers in de hand van menig mannelijke bezoeker deinden mee. Het was een performance van Thomas Heinen en zijn muzikale kompanen die de vonken uit hun instrumenten speelden. Het dak ging er niet letterlijk af; figuurlijk echter wel.

Gevarieerd

De kracht van het festival is dat er activiteiten voor elke doelgroep op het programma staan. Het organisatiecomité denkt breed en betrekt op deze wijze de hele bevolking er bij. Ook voor mensen met een beperking. Daarnaast is het ook een trekpleister voor de regio en toeristen. Het festival duurt tot en met zaterdag. Het programma is te zien op www.noordzeefestival.nl

Mevrouw Meijvogel maakt de honderd vol

Eeuweling n Het is slechts weinigen gegeven om de mijlpaal van de honderdjarige verjaardag te vieren. Mevrouw Cor Meijvogel-Twigt was het op zaterdag 5 augustus echter gegund. Nog helder van geest blikt zij terug op een zwaar leven waarin het nodige leed haar niet bespaard is gebleven.

Door Piet van Kampen

Ruim 17 jaar woont Cor nu in het Gasthuishof. 'Ik maak me nergens meer druk om' glimlacht de aimabele vrouw. Af en toe ga ik nog wel eens naar de galerij om een praatje te maken maar niet in een rolstoel. Dan denken de mensen zeker dat ik niet goed ben en dat wil ik niet' legt zij uit.

Na deze uitleg wordt er terug geblikt op haar leven. Een zwaar leven. Cor trouwde in 1938 met Arie Meijvogel, een metselaar die later een eigen bedrijf begon. Helaas overleed haar echtgenoot al op 41-jarige leeftijd. Het echtpaar woonde eerst in de Duinoord, destijds Parklaan geheten. Vervolgens werd er verhuisd naar de Elleboogsteeg, de Secr. Varkevisserstraat en nu slijt zij haar oude dag in het Gasthuishof.

Tot voor kort kookte Cor nog haar eigen potje. Zij geniet enige thuiszorg en wordt verder met liefde door schoondochters verzorgd.


Gedenkdag

Cor en Arie werden de ouders van zes kinderen, Jaap, Arie, Ellie, Aria, Mart en later nog een Arie. De eerste zoon Arie overleed al op 4-jarige leeftijd en toen er later nog een zoontje werd geboren werd deze naar zijn overleden broertje vernoemd. De honderdjarige is grootmoeder en overgrootmoeder van vijftien kleinkinderen, 38 achterkleinkinderen en twee achter-achterkleinkinderen.

Zij noemt deze verjaardag een gedenkdag. 'Ik geloof er zelf nog niet in' bekent zij. De enige zoon die nog in leven is, is Mart. Verder heeft zij al haar kinderen al begraven. Het grootste verdriet was toen Arie op vierjarige leeftijd stierf. 'Ik was helemaal kapot en ben zes weken bij familie in Capelle aan de IJssel geweest. Toen ik weer thuis kwam zei Jaap van negen jaar 'Was ik maar dood gegaan in plaats van Arie'. Waarom? Omdat jij zoveel van hem hield'. 'Maar ik hou toch ook van jou?' zei de zorgzame moeder. Ontroerende momenten uit het leven van deze honderdjarige die nog elke dag wordt bezocht door de nazaten.

Zomeravondzang in Oude Kerk

zangavond n In de Oude Kerk aan de Boulevard is er tot september wekelijks op de woensdagavond zomeravondzang. Aanvang 20.00 uur (vanaf 19.45 uur voorzang).

De toegang is gratis, wel wordt er bij de uitgang een collecte gehouden voor de onkosten van de zangavonden en voor het evangelisatiewerk op de campings in Katwijk.

Op woensdag 9 augustus is er zang van solist Arie Hoek. Op 16 augustus is er wederom solozang van Karel Bogerd.

Fantasiedieren tekenen voor moeder en kind

workshop n Zelf een fantasiedier tekenen, samen met je moeder. Hoe leuk is dat! In de workshop 'Fantasiedieren tekenen voor moeder en kind samen' in de Hoofdbibliotheek kan alles. Onder leiding van Irene Kurpershoek kunnen moeders en dochters (vanaf 8 jaar) op dinsdagochtend 15 augustus hun hart ophalen met het tekenen van dieren in alle soorten en maten en in allerlei variaties.

In deze tekenworkshop met tekenaar/schilderes Irene Kurpershoek kun je naar hartenlust fantaseren. Bijvoorbeeld: met kennis van vormen een dierenlijf maken en dan een mensachtig hoofd erop zetten… Hier komen heel verrassende resultaten uit!
Er kunnen maximaal 8 koppels (moeder en kind samen) worden geplaatst voor de workshop. Toegang: € 7,- voor moeder en kind samen. Kaarten zijn te koop in de bibliotheekvestigingen van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via www.bibliotheekkatwijk.nl

Tour de Mans

Orgelconcert n Op woensdag 23 augustus komt organist Martin Mans naar Katwijk om een mooi concert te geven op het Van den Heuvel orgel in de Nieuwe Kerk.

Martin Mans speelt een gevarieerd programma, bestaande uit orgelliteratuur, toccata's en improvisaties. Het concert begint om 20.00 uur.

De kerk is open vanaf 19.30 uur. Kaarten zijn voorafgaande aan het concert in de kerk verkrijgbaar à € 10,00; kinderen t/m 11 jaar betalen € 5,00.

Verdere informatie staat op www.zingenenzo.com

Column n 't Is iet ârs

Nergens te koop, alleen bij mij'

Foto: Piet van Kampen

Standwerkers strijden om de eer

Flower Parade 2017

Vogels delen punten met Koninklijke HFC

Standwerkersconcours geeft Toeristenmarkt extra dimensie

Het was voor de jury een hele klus alle deelnemers te beoordelen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

vakwerk n Het zijn de doorgewinterde, met een spraakwaterval gezegende en overtuigingskracht geboren kooplieden die hun producten aan de man trachten te brengen. Menig potentiële klant gaat voor gaas en de koopman of -vrouw strijkt glimlachend de eurootjes op. Tijdens de Toeristenmarkt van vorige week dinsdag was het niet anders.

Door Piet van Kampen

Vaak gaat het er rustig aan toe tijdens een marktdag. Er wordt gesnuffeld en nog eens gesnuffeld. Verbaal 'geweld' is slechts her en der te beluisteren. Tijdens het standwerkersconcours op het Andreasplein was het echter andere koek. De 15 kooplieden streden niet alleen om de kas te spekken, maar ook om de hoogste eer. Eén vrouw en acht mannen gingen er vol tegenaan. Hun verkooppraatjes waren doorspekt met grappen en grollen.'Dames en heren… o nee ik moet tegenwoordig geachte luisteraars zeggen' galmde de stem van Lydia van de Ruit in haar stand met een wonderlijke vlekkenzeep. 'Nergens te koop, alleen bij mij' terwijl zij demonstreerde hoe haar unieke product simpel de smerigste vlekken verwijderde. 'Wilt u er nog een nachtje over slapen? Kom dan morgen naar Hoenderloo want daar sta ik dan'. Sommigen sliepen er geen nachtje over een diverse stukken zeep verwisselden van eigenaar.

Wereldproduct

Artikelen die werden aangeboden zijn in de regel nog onbekend. Geen tv-reclame. Maar bij de kraam van John Gruter met Blije Voeten waren ze te koop. Allerhande voet-, teen,- en beenkwaaltjes zouden met zijn bijzondere crème verleden tijd zijn. 'Het is een wereldproduct mevrouwtje' en mevrouw Schuring liet zich overtuigen. 'De toeriste uit het Drentse Beilen logeerde in Noordwijk, maar had van de Toeristenmarkt gehoord en kwam ervoor naar Katwijk. 'Wat is het hier gezellig' verwonderde zij zich over de drukte in het dorp. Het was voor de jury lastig te beoordelen, want de kooplui beschikten allemaal over welsprekendheid, voorlichting en overtuigingskracht. Frans de Graaf met zijn Breatpannen ging met de eer en € 250,- strijken, Lydia van de Ruit werd 2e met haar zeep en John Gruter met zijn Blije Voeten werd 3e.

Gemek

Jaeh, mit wies? Bè jij't Ant? Hè?

Of ik al om braem eweest ben? Wat doch je? Ik heb al vijf litertjies staen hoor! En d'r sting nog zat groen en òòk nog blommetjies dus d'r komt nog mear denk. Jaeh àreg vroug dut jaer, dat komt deur die wâreme junimaend die we ehààd hebbe. Maer affijn, nouw zat ik in de krant te léze dat je iet laeg bij de grond of mot plokke want ârs hè je kans dat'r net een vos heb zitte skijte en die hebbe welderis lintwurreme bij d'r. Hè? Zouw dat bangmaekerij wéze zeg je? Een echte Kattukker maek je toch niks wijs Ant! Hôge boetes as je mit'n n'emmer duin ingaet? Mag je maer een pondje voor ààge gebruik plokke? Gae weg! Staen ze soms mit een weegskael bij't drààihek te contrelére dan? Maer Ant, dat doe me nouw denke hoe of't vrouger ging: ôveral in duin lagge dooie knijne te rotte. Miksiemetôse, die gevaerleke knijneziekte, weet je nog? En as'r allieneg een geraemtetje van ôver ebléve was dan ginge onze jonges de skédeltjies d'rof haele en mee naer huis néme. Dan konne ze op't kôlehok vorder drôge en mooi wit worde in't zonnetje, gien gezicht die grijnzende koappe mit die enge tandjies! Iet dat ik'r nou blij mit was Ant, maer dat déje jonges nouw ienmael! Nes kôgeltjies zouke, as de rooie bal naer benéje was, donderkoppetjies vange, naer de bunkers en blaekere op't stille strand. Daer houf je nou echt iet mear mit an te komme. Nou hoorde ik toevalleg vande week zegge op de tillevizie dat jonges weer jonges motte worde. Wat benne't dan? Weet jij't? Ik òòk iet. Maer affijn: de jonges van teugewòòrdeg motte weer gaen toddeke in de blubber en in bôme klimme en ôver slòòtjies springe wier d'r ezààd. Dan hòòp ik wel in auwt goed en rubbere laerze an d'rlui pôtaenisse want de moeders zien ze al ankomme mit dat sterrevesdure merkgoed waer ze de heale maend krom voor elége hebbe. De mààides benne wat dat angaet een stik veruit egààn. Ze houve iet mear verplicht te handwerreke op skòòl. Tienege naedeel is dat deuze ginneraetie mààssies nog gien knôôp an zette ken. Maer foeballe datte ze doen! Daer kenne al die volgevréte miljenaers nog een puntje an zuige! Hè? Jae, en dat valt zellefs Gijze op: ze legge iet ammaer op de grond te kerreme bij't minste geringste. Ik erreger me daer al jaere an: dat gemek van die kerels! D'rlui haer gaet geniens deur de war! En ze zien d'r uit as of ze voor een môdeblaedje op de fôtô motte in plaes van't gras op te vréte! Ze krijge een douwtje teuge een skoer en ze gaen, auwauw, legge grijpe naer d'rlui knien. Wat dat angaet geve ze jonges gien goed voorbeeld. Hè? Wat zeg je me nouw? Gien "daemes en here" mear zegge? Of vrindjies en vrindinnetjies? Waerom iet in vredesnaem? T'wordt ammaer gekkerder in dut land!

Ibizamarkt

In de Zwaaikom was het gezellig druk tijdens de Ibizamarkt. | Foto: Piet van Kampe Foto: Piet van Kampen

markt n In de zomerperiode heeft Katwijk naast de aloude Weekmarkt de Toeristenmarkt. Vorig weekend kwam er nog een derde bij: De Ibizamarkt. 'Drie is teveel' volgens een oud en wijs gezegde. Of deze spreuk ook opgeld doet voor markt nr. 3 valt te betwijfelen, want er zijn altijd liefhebbers die graag even struinen en snuffelen om voor een prikkie iets van de gading aan te schaffen. In De Zwaaikom waanden de bezoekers zich niet op het mondaine toeristeneiland. Wel was er met name veel aanbod in kleding en snuisterijen voor in huis. Geen groente en fruit, noten, kaas of een poelier zoals op de weekmarkt. Op zich was dit wel onderscheidend ten opzichte van de Katwijkse vrijdagmarkt. Opvallend was een kraam met frivole, kleurige kleding die wel aan Ibiza verwant zou kunnen zijn. Degenen die van een levensspreuk houden, zouden zich zomaar een tegel met 'Vrienden en wijn, hoe ouder hoe beter ze zijn'. kunnen bemachtigen. Valt wél iets voor te zeggen.

Katwijkse cultuurhistorie online

De kaart is te vinden op www.cultuurhistorieduinenbollenstreek.nl Foto: PR

cutuur n Alle restanten van de Katwijkse cultuur in het buitengebied zijn tegenwoordig terug te vinden op een kaart op internet, bekend als de Cultuurhistorische Atlas. Dat kunnen boerderijen, wateringen, landgoederen, oude wegen, duinlandjes zijn en wat de Katwijkers verder in vele eeuwen aan het landschap verbouwd hebben.

Al jaren wordt er door het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek gewerkt aan deze Atlas van de streek. In alle dorpen hebben plaatselijke deskundigen lijsten gemaakt van de bijzondere onderdelen die het waard zijn om te behouden. Eind 2014 hebben de gemeenten de CultuurHistorische Atlas als beleidsinstrument opgenomen en hebben dit met een financiële bijdrage ondersteund. Nu de Gemeente Katwijk dit jaar een start heeft gemaakt met het opstellen van een Omgevingsvisie is de CultuurHistorische Atlas actueler dan ooit.

Ook als je interesse hebt in erfgoed is deze website interessant, tijdens een fietstocht of als voorbereiding in wat je om je heen kan zien. Soms valt erfgoed niet op. Zo zijn veel sloten en vaarten meer dan duizend jaar oud en nog nooit veranderd. De kaart is te vinden op www.cultuurhistorieduinenbollenstreek.nl. Als daar wordt uitvergroot naar Katwijk zijn gekleurde punten, lijnen en vlakken te zien. Door die aan te klikken komt er een beschrijving en foto, vaak met oude kaartjes tevoorschijn.

Vrijwilligers gezocht voor dagbesteding die past

De heer Zuijderduijn en mevrouw Fennes zijn trots op hun zelfgemaakt verhoogde tuintje. | Foto: PR

Wilbert n Trots staan de heer Zuijderduijn en mevrouw Fennes bij het zelfgemaakt verhoogde tuintje. Beiden zijn deelnemers aan de dagbesteding van De Wilbert en hun dag was zeker welbesteed…


Dhr. Zuijderduijn (dagbesteding de Linde) heeft eigenhandig en met behulp van een vrijwilliger van materiaal dat er toch al lag deze verhoogde 'moestuin' gemaakt in de 'klusbungalow' van De Wilbert, speciaal op wens voor mw. Fennes (dagbesteding Rijnweide). Zij vindt het leuk om met haar handen in de grond te zitten en is altijd benieuwd of plantjes en zaadjes het gaan doen.


Beiden komen al een tijdje naar de Dagbesteding, maar niet naar dezelfde groep. Dat maakt niet uit, want in De Wilbert doe je dat wat je leuk vindt. Samen met de medewerkers wordt gekeken naar wat men prettig vindt, individueel of in groepsverband, maar altijd op maat. Er is dan ook van alles te doen in De Wilbert.

Is de dagbesteding iets dat u zoekt voor u zelf of uw naaste? U kunt een afspraak maken om eens te komen kijken. U heeft wel een beschikking nodig om deel te nemen aan de dagbesteding. U kunt deze aanvragen bij de afdeling WMO in de gemeente waar u woont.

Daarbij zijn vrijwilligers altijd welkom, ook om als maatje bij de dagbesteding aan de slag te gaan. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de Zorgbemiddeling van Marente waarvan De Wilbert onderdeel is via tel. 4093333 of zorgbemiddeling@marente.nl of met Annemieke Tiggelman, annemieke.tiggelman@marente.nl of via tel. 4061500.

Flower Parade Rijnsburg, samenwerken is belangrijk

Samenwerken is de sleutel tot succes, ook voor de Flower Parade. | Foto: PR

Op 12 augustus a.s. rijdt Flower Parade Rijnsburg weer door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Het thema van 2017 is ´Spreekwoorden en gezegden´.

Het organiseren van een groot evenement als de Flower Parade kan gewoonweg niet zonder dat de Stichting Rijnsburgs Bloemencorso samenwerkt met een groot aantal partijen. Dit is vanzelfsprekend op het professionele vlak (gemeenten, politie, bloemenveiling Royal FloraHolland), maar ook de samenwerking met vrijwilligersorganisaties is vanzelfsprekend en zelfs onontbeerlijk. Het mooiste voorbeeld, zonder iemand tekort te doen, hiervan is misschien wel die met Lions Club Rijnsburg Valkenburg. Deze bestaat misschien al net zo langs als de Lions in Rijnsburg en Valkenburg bestaan. De Lionsleden zijn altijd in de weer voor een ander, voor het goede doel, voor degenen die het minder hebben in onze samenleving. Een van hun mooiste activiteiten is misschien wel de 'corso-avond' voorafgaande aan de rijdende parade. Ook dit jaar, op vrijdag 11 augustus vanaf 19.00 uur, staan zij weer paraat om voor de inwendige wens van de bezoekers van de Flower Parade Show te zorgen. Daarmee en met de grote verloting wordt de kas voor het goede doel gevuld. Maar de samenwerking gaat verder. Omdat de catering van de Lions geweldig op orde is, zorgen zij ook voor de koffie, drankjes en hapjes tijdens de officiële opening van de Flower Parade. Samenwerking in optima forma!
Op ander gebied is er een mooie samenwerking tijdens de rijdende parade. Op een aantal punten wordt de parade ´aan elkaar gepraat´ door presentatoren. Deze moeten vanzelfsprekend van geluid worden voorzien. In Rijnsburg, op het Burg. Koomansplein, wordt dit geluid keurig geregeld door Oranjevereniging Rijnsburg. De presentator is hier corsobestuurslid Hans Oudwater. In de Rijnstraat bij de Roskam zorgt OV Katwijk aan den Rijn dat er goed geluid is. Hier presenteert oud OV Valkenburg-voorzitter Peter de Vries. Ten slotte op de Boulevard ter hoogte van Hotel Noordzee is het Joan Boot die het parade van commentaar voorziet. Het geluid komt hier van OV Katwijk aan Zee. Het is een prachtig voorbeeld van samenwerking met alle Oranjevereniging uit de gemeente Katwijk die geheel belangeloos is en onmisbaar voor de Flower Parade. In Noordwijk wordt het geluid beschikbaar gesteld door Hotel van Oranje en is Hans Oudwater ook de presentator.
Nog een voorbeeld is de medewerking van IJsclub Rijnburg. Jan Pieter Tensen fietst al jarenlang mee met de bakfiets waarin de 'centen' van de Bietskar worden verzameld. Genoemde voorbeelden zorgen ervoor dat de Flower Parade Rijnsburg al vanaf het begin het bekende KW! Label mag voeren. En daar zijn zij best trots op. Wilt u alles weten over de Flower Parade? Neem dan plaats langs de route bij een van de defileerpunten en luister naar de toelichting.

www.flowerparaderijnsburg.nl

Drie auto's in de brand aan Prinses Marijkelaan

Het is nog onduidelijk hoe de brand was ontstaan in de auto die vlam vatte. Twee ernaast geparkeerde auto's liepen ook schade op. | Foto: Gert-Jan Onderwater

brand n Zondagmorgen vroeg zijn op de Prinses Marijkelaan drie auto's beschadigd na een autobrand.

Eén van de auto's vloog door nog onbekende oorzaak in brand, waarna rond kwart over vijf de brandweer werd gealarmeerd. De brandweer kwam met spoed ter plaatse en heeft de brand weten te blussen met One Seven-schuim.
Door de brand raakten de twee geparkeerde auto's ernaast beschadigd. Het voertuig waar de brand begonnen was moet als verloren worden beschouwd.

Haspadie gaat een dagje uit

uitje n De bezoekers en vrijwillig(st)ers van de inloophuizen De Ontmoeting en de Ankerplaats hadden al weken uitgekeken naar de Haspadie terugkomdag van woensdag 2 augustus. Het werd een prachtige dag.

Twee touringcars brachten de 108 deelnemers naar Rotterdam. Daar stapten ze over op één van de schepen van het rondvaartbedrijf De Zilvermeeuw. Via de Noord en de Dordtse Kil werd een vaartocht gemaakt naar de Biesbosch in Noord Brabant. Het dagje weg, maar ook de onderlinge contacten op deze dag werden zeer gewaardeerd. Zo meldde één van de deelnemers die zich later nog konden opgeven. Het was een dag om niet te vergeten.


Voor de bezoekers van de inloophuizen was de terugkomdag een mooie onderbreking van de toch wel lange periode waarin de inloophuizen gesloten zijn. De wekelijkse bezoekjes worden door sommigen echt gemist. Gelukkig gaan de deuren van de twee Katwijkse inloophuizen over enkele weken weer open.

Vanaf dinsdag 5 september staat daar de koffie klaar en is er weer alle gelegenheid voor een praatje en een gezellig samenzijn. Daar is iedereen welkom: iedere dinsdag- en vrijdagmorgen in De Ontmoeting aan de Jaap Bergmanstraat 1. En ook in De Ankerplaats aan de Voorstraat 74, maar daar op de dinsdag- en donderdagmorgen.

FC Rijnvogels deelt broederlijk punten met Koninklijke HFC: 2-2

Joost Leonard heeft zojuist de 1-0 binnen gekopt. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

voetbal n Een aardig potje voetbal onder lekkere omstandigheden eindigde in een remise. De Vogels hielden tweede divisionist op een verdienstelijk gelijkspel. Al met al een aardige testcase voor trainer Hein van Heek om te zien wat voor nieuw vlees hij in de kuip heeft en of de kwaliteit hiervan hem beviel. Een gelegenheid om vrijwel alle nieuwe vogels in het Rijnvogelnest de nodige speelminuten te gunnen.

De balans opmakend heeft de oefenmeester kunnen aanschouwen dat het duel in de eerste helft vrijwel gelijk opging. In het tweede bedrijf kwam het verschil tussen twee klassen bij tijd en wijle meer aan het daglicht en was het balbezit veelal voor de bezoekers. Ondanks het lichte overwicht waren er kansen om de scoren aan beide zijden uiteindelijk nog iets op te voeren, maar het bleef bij vier voltreffers waarmee het publiek - ook weer hongerig naar de bal - toch tevreden was.

De gastheren kwamen al vroeg in de wedstrijd aan de leiding. Een met gevoel geplaatste voorzet werd door de kopsterke routinier Joost Leonard fraai via de grond achter de kansloze sluitpost Bart Koper geknikt, 1-0. De strijd ontspon zich vervolgens hoofdzakelijk op het middenveld met aan weerszijden uitvallen via de vleugels. Veel doelrijpe kansen leverde het vooralsnog niet op. De gelijkmaker kwam echter op het conto van doelman Jeffrey Verkerk die daarvoor nog een goede indruk maakte. Een terugspeelbal op het middenveld onderschept hij door goed uitlopen, maar in plaats van het leer weg te peren wilde hij het voetballend oplossen. Coen Boere ontfutselde hem de bal en vond het lege doel vrij simpel, 1-1. Voor de thee verder weinig opwindende momenten meer.

Tweede bedrijf

Zoals gezegd waren de gasten na de rust over het algemeen iets beter maar Ryan Lugtigheid tilde met een schuiver de thuisclub naar een voorsprong die door Roy Castien teniet werd gedaan. Zijn geplaatste vrije trap verdween in de verre bovenhoek net buiten bereik van doelman Wesley de Ruiter (in de tweede helft in het Katwijkse hok), 2-2. Een volgende vrije trap kon wel door de Rijnvogelgoalie worden verwerkt. Hier tegenover stonden een kopbal van Joost Leonard, net naast en van Arno Dijkstra die zijn inzet ook naast zag gaan. Een gekraakt schot van Ryan Lugtigheid in een kluwen van benen vond geen doorgang naar de vijandelijke touwen. Zo eindigde dit vermakelijke duel in 2-2. Aanstaande dinsdagavond speelt het team thuis tegen Quick, aanvang 20.00 uur en zaterdag uit bij Katwijk, aanvang 15.00 uur, twee pittige tegenstanders.

Praetje Kunst over wederopbouw Boulevard in DunaAtelier

erfgoed n Slechts weinigen in en rondom Katwijk beseffen dat de Katwijkse Boulevard en de straten daarachter volgens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed behoort tot de dertig wederopbouwgebieden van nationaal belang. Over wat de Katwijkse Boulevard en het gebied daarachter zo belangrijk maakt houdt Noordwijker Sjoerd Wobbes, erfgoeddeskundige en docent aardrijkskunde op woensdag 16 augustus een Praetje Kunst in het DunaAtelier aan de Boulevard.

"Er vindt landelijk een opwaardering plaats van de resultaten van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog", stelt Wobbes. De afstudeerscriptie van deze Noordwijker voor de master erfgoedstudies aan de Vrije Universiteit ging over hoe in Katwijk is omgegaan met het cultureel erfgoed dat Atlantic Wall was. "Het is net als bij moderne kunst: je kunt het pas op waarde schatten als je de gedachten en verhalen erachter kent. Dan pas gaat het leven. Hoe groter dat inzicht, hoe groter de waardering en hoe groter het respect. Daaraan wil ik een bijdrage leveren."


Uitgewist

Het kustwerk, hoe noodzakelijk ook, heeft een stuk van de wederopbouw uitgewist, vindt Wobbes. "Het uitzicht op zee vanaf de Boulevard is niet meer wat het was. De muur van de parkeerplaats ter hoogte van de Voorstraat die de Boulevard van het strand scheidde is weg. Alleen het muurtje ter hoogte van het voormalige Zeehospitium is behouden gebleven."
Aan elke Boulevard vinden voortdurend veranderingen plaats, maar in Katwijk is de Boulevard van de wederopbouw en het gebied daarachter van bijvoorbeeld de westelijke zijden van de E.A. Borgerstraat, de Emmastraat en de Kon. Wilhelminastraat en de hele Princestraat grotendeels in tact gebleven, stelt Wobbes vast. "Dat is heel bijzonder. In die zin heeft Katwijk, inclusief de Boulevard een duurzaam wederopbouwgebied. De Boulevard van voor de Tweede Wereldoorlog sprak tot de verbeelding en ontleent zijn betekenis aan de kunstenaarskolonie die ruim een eeuw geleden in Katwijk was, aan de visserij met bomschuiten en aan het badleven. Maar de huidige Boulevard verdient ook waardering."


Verbaasd

Na de Tweede Wereldoorlog herinnerde niets aan de Atlantikwall. Dat veranderde in 1990 met het standbeeld "Afbraak, evacuatie en wederopbouw" van kunstenaar Frank Nix dat in de E.A. Borgerstraat staat. Wobbes was leerling op het Pieter Groen College in Katwijk. Nooit is in de lessen ingegaan op wat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Katwijk is aangericht. Het heeft hem verbaasd dat in Katwijk tijdens de Tweede Wereldoorlog zo veel meer is weggebroken dan bijvoorbeeld in Noordwijk. Waarom dat zo is, is hem onbekend.
Wobbes: "Met mijn Praetje Kunst wil ik de gedachten en verhalen achter de wederopbouw van de Katwijkse Boulevard onder de aandacht brengen. Als daardoor bij een aantal aanwezigen tijdens de lezing meer waardering ontstaat, heb ik mijn doel bereikt."

Aanvang: woensdag 16 augustus 20.00 uur. Entree: € 5,- per persoon, vrienden Kunstvereeniging gratis.

Determineren in Natuurcentrum Katwijk

vondsten n Specialisten van Naturalis en het Natuurcentrum Katwijk geven op zaterdagmiddag 12 augustus antwoord op vragen over meegebrachte strandvondsten.

Regelmatig worden er interessante en zeldzame vondsten gedaan op het Katwijkse strand. Wat denk je van de wervel van een Hyena die een lid van de strandwacht Katwijk-Noordwijk een tijdje geleden vond? Of van de recente vondst van een zeldzame Priktolhoren, een soort schelp, op het strand van Katwijk.

Heb je zelf een schelp, bot of iets anders uit de natuur gevonden en wil je graag weten wat het is? Kom dan zaterdagmiddag 12 augustus naar het Natuurcentrum Katwijk. Van 14.00 tot 17.00 zijn er natuurkenners van Naturalis en Natuurcentrum Katwijk aanwezig die je graag vertellen welke soort je hebt gevonden en wat er voor interessants over te vertellen is.

Het Natuurcentrum Katwijk, in de tijdelijke behuizing op het strandvak voor de Oude Kerk, is geopend op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Op de woensdagmiddagen zijn er activiteiten voor kinderen. Woensdag 9 augustus is er 'zeeles' (aanvang 14.00 uur), woensdag 16 augustus is er 'knutselen' (aanvang 14.30 uur, opgeven graag via activiteiten@natuurcentrumkatwijk.nl)

AOBK versus ANBO

Dit zou toch al lang verleden tijd moeten zijn, maar helaas is dit niet zo. Je mag toch verwachten dat, eens een zo machtig orgaan, de ANBO toch eens bij zichzelf te rade zou gaan waarom zij zoveel leden hebben verloren. Maar helaas zijn ze daar in Woerden nog niet tot het besef gekomen dat zij een belangenvereniging zouden moeten zijn voor Ouderen in de Nederlandse samenleving.

Helaas is hier de graaicultuur, zoals in zoveel instellingen naar boven is gekomen, nog steeds niet verdwenen. Er wordt geschermd met dat zij zoveel voor hun leden doen met mooie folders en wat dies meer zij. Ze doen naar buiten komen alsof zij het alleen zijn die de belangen behartigen van de Ouderen in Nederland. Niets is echter minder waar. Er zijn, nadat veel plaatselijke afdelingen door de ANBO waren geschoffeerd en leeggehaald en ook veel leed veroorzaakten, toch weer nieuwe afdelingen opgericht. Veel van deze Ouderenverenigingen zijn toegetreden tot een nieuwe federatie welke de belangen wel serieus neemt en ook aan de onderhandelingstafel deelneemt zonder een hoge bijdrage van hun leden te vragen. Helaas is dit niet overal zo gebeurd. In tal van gemeenten is er helaas geen Ouderenvereniging meer en blijft er een trieste eenzaamheid voor de Ouderen over; er is niemand meer in hun gemeente die nog iets voor ze doet. In andere Gemeenten, zoals bijvoorbeeld in Katwijk, is men wel overgegaan naar een nieuwe Ouderen Bond, maar blijft nog de angst om zich te binden aan een landelijke organisatie. Het is allemaal een erfenis van die Bond, de wolf in schaapskleren. Deze Bond is er nu in diverse districten in Nederland toe overgegaan om oud-leden te benaderen, iets waar ze de Algemene Ouderen Bond Katwijk van betichten en zelfs met juridische stappen dreigden omdat zij een ledenlijst van de ANBO zouden gebruiken, terwijl deze er niet was. Nu doen ze dit zelf en benaderen oud-leden met valse aanlokkelijke aanbiedingen terwijl er ook nog eens onwaarheden naar de ouderen toe worden verteld en juist dat de Bond er zou zijn ter ondersteuning van Ouderen zaaien ze onrust. Nu zij met deze feiten zijn geconfronteerd noemen zij dit een ludieke actie. Ouderen in Katwijk wees gewaarschuwd en weet wel dat de Algemene Ouderen Bond Katwijk er wel voor u is en waak u voor de ANBO.

Gelukkig waren er ook nog andere mooie blije dingen in de afgelopen periode, zo was er een geweldige fiets- en scootmobieltocht in samenwerking met het Welzijnskwartier waar alle deelnemers vol lof over waren. Meer zien en weten? Ga dan naar aobk.nl en lees het verslag en bekijk de foto's op uw gemak.

Tafeltennis voor spelers met een beperking

Foto: PR

tafeltennis n Zondag 20 augustus start het nieuwe tafeltennisseizoen. Er wordt gespeeld op circa 40 zondagmiddagen van 12.00 - 15.30 uur. Onder begeleiding wordt in meer of minder aangepaste vorm gespeeld van 13.00 - 14.15 uur.

Tafeltennisvereniging Rijnsoever beschikt over een ruime speelzaal met elf tafeltennistafels en een scala aan mogelijkheden voor tafeltennis aangepast aan de beperking. Alles van standaard tot het schuiftafeltennis is beschikbaar en is tevens geschikt voor meervoudig beperkten. Ook wordt gespeeld met een zogeheten show down balletje. Dit balletje maakt geluid en is ontworpen voor spelers met een visuele beperking. Alle voor het spel noodzakelijke zaken worden gratis beschikbaar gesteld. Para-/G-/mindervalide tafeltennissers zijn lid van de vereniging (contributie 2017 is 106 euro per jaar) en dus lid van de NTTB (landelijke bond) en zijn welkom op allerlei activiteiten, zoals feesten en toernooien. Koffie en thee bij binnenkomst zijn gratis. Na het spelen is de bar open en kan tegen verenigingsprijzen drinken gekocht worden. Kom een keer vrijblijvend langs. Op de website bij agenda is te vinden wanneer gespeeld wordt. De tafeltennisvereniging is te vinden achter de tribune van vv Katwijk en is voor G-sporters bereikbaar via het zijhek aan de Tennisparkweg (tegenover ingang KLTV). De accommodatie van de TTV is ingericht voor (hand en elektrische) rolstoelen met extra brede gangen en deuren, MIVA en lift.

Voor informatie over Para (G) - tafeltennis kunt u terecht bij Jan Holten: jholten@ziggo.nl. Voor alle overige info (speeldata, start cursussen, overdaggroepen etc.) over de tafeltennisvereniging kunt u terecht op onze site www.ttvrijnsoever.nl.


Nog twee weken Zomers Palet voor senioren

senioren n Nog maar twee weken te gaan en het einde van het Zomers Palet komt weer in zicht. Afgelopen week gingen veel ouderen weer op stap om mee te doen met diverse activiteiten.

Samen met de medelanders bereidde men heerlijke hapjes om daarna gezellig met elkaar op te eten. De 30 oudere koks assisteerden bij het snijden, kneden, rollen van de hapjes, bedacht en voorbereid door onze enthousiaste buitenlandse medelanders. Deeg maken, mini loempia's ma-ken, salades, kaasbolletjes en nog veel meer was het gerecht voor dinsdagavond. De dames vertelden wat op het menu stond. Daarna heerlijk alle hapjes met elkaar opeten.

Ook de mooiste dag van afgelopen week scheen de zon en was het goed vertoeven in de sloep. Varen langs Rijnsburg, Oegstgeest en aanmeren in Leiden. Thomas en Kees brachten ons veilig over het water en door de grachten in Leiden. Onderweg genieten van alle verhalen en van de heerlijke hapjes en drankjes. Jammer dat we weer uit de sloep moesten.

Programma komende weken

Dinsdag 8 augustus vanaf 14.00 bent u welkom in de tent van het Noordzee festival op het strand.
Woensdag 9 augustus 15.00-17.00 Jeu de Boules in het Westerpark in Rijnsburg
Dinsdag 15 augustus 10-00-12.00 eet en beweegspelen in Buurtcentrum Wiek
Woensdag 16 augustus 15.00-17.00 de afsluiting in de Wilbert met een spetterende show van de Sweet Memories.

Men kan zich nog steeds aanmelden voor diverse activiteiten. Weet u het programma niet meer, dan kunt u bellen naar Welzijnskwartier (071-4033323) dan kunt u zich opgeven. Voor het programma kunt u ook op de site kijken bij www.welzijnskwartier.nl/nieuws/. Heeft u zich al opgegeven, dan bent u automatisch ingeschreven en krijgt u geen bericht meer.

Elke dinsdag t/m 22 augustus

• Zomerarrangement Katwijks Museum, Motorschip Wilhelmina en Stoomtrein Katwijk Leiden. Meer info via tel. 06-53239486.

Tot en met 24 september

• Rijseizoen bij Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg 1 te Valkenburg. Open op zaterdag en zondag. www.stoomtreinkatwijkleiden.nl/

Woensdag 9 augustus

Wekelijkse schaakmiddag in de Zomerbieb, Hoofdbibliotheek, Schelpendam. www.bibliotheekkatwijk.nl
Praetje Kunst in het DunaAtelier, DunaAtelier, Boulevard 73. www.schilderenaanzee.nl
10.00-13.00 uur: Kinderworkshops in het DunaAtelier, DunaAtelier, Boulevard 73. www.schilderenaanzee.nl
13.00-16.00 uur: Watercircus in Zwembad Aquamar, Piet Heinlaan 5.
13.30-16.00 uur: Workshop over muizwemmen in Café Boeien, E.A. Borgerstraat 50. Kosten € 35,00. Inschrijven via katwijkevents@gmail.com
14.00 uur: Lekker voorlezen in de Zomerbieb, Hoofdbibliotheek, Schelpendam. www.bibliotheekkatwijk.nl
14.30-00.00 uur: Noordzee Zomerfestival 2017 met op het programma de altijd populaire LEGO-bouwwedstrijd en maar liefst twee cover/tribute-bands. Evenementenplein | Strandplein Katwijk, Boulevard Zeezijde 19. ?www.noordzeezomerfestival.nl
16.00-17.00 uur: Surf Experience bij Surfschool Katwijk, Boulevard Zeezijde.
19.30 uur: Workshop Macro- en dierfotografie in twee avonden in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. www.bibliotheekkatwijk.nl
20.00 uur: Zomeravondzang m.m.v. Solist Arie Hoek in de Oude Kerk aan de Boulevard.

Donderdag 10 augustus

19.00-20.00 uur: Carillonconcert, Andreaskerk, Boulevard 109.
13.30-00.00 uur: Noordzee Zomerfestival 2017 met in de middag leuke activiteiten voor kids en s' avonds 'Blues & Rock Night' met oa AJ Plug. Evenementenplein | Strandplein Katwijk, Boulevard Zeezijde 19, www.noordzeezomerfestival.nl

Vrijdag 11 augustus

11.00-12.00 uur: Dancemix, dansworkshop door DC Dance bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. www.surfenbeach.nl
13.30-00.00 uur: Noordzee Zomerfestival 2017 met zeskamp en een activiteit van 'Stichting Jan'. 's Avonds het bekende 'Vrienden van Katwijk Live!' met Support Act. Evenementenplein | Strandplein Katwijk, Boulevard Zeezijde 19, www.noordzeezomerfestival.nl
14.00-15.00 uur: Workshop Bodyboarden door Surfschool Katwijk bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9.
15.00-16.30 uur: Workshop Golfsurfen door Surfschool Katwijk bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9.
19.30-22.00 uur: Vrijdagavond Beachvolleybal bij Clubhuis KBS en Beach Club Katwijk, Boulevard Zeezijde 39. www.beachclubkatwijk.nl

Zaterdag 12 augustus

10.00-11.15 uur: Ouder-kind bootcamp bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. www.katwijk-events.nl
14.00 - 00.00 uur: Noordzee Zomerfestival met de DVS Big Band, NK touwtrekken, shanty een wijnproeverij en als afsluiter Live uit de Tap. Evenementenplein | Strandplein Katwijk, Boulevard Zeezijde 19, http://www.noordzeezomerfestival.nl

Zondag 13 augustus

10.00-11.00 uur: Yoga op het strand bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9.

Zomerprogrammering: Tijdens de zomermaanden een luchtig programma, met deze week herhalingen van het programma Maritiem en De hobby van. Zaterdag om 18.00 u en 21.30 Flowerparade.
Uitzendtijden: 12.00 uur, 18.00 uur en 21.30 uur.

Voor elke uitzending de NOS nieuwsminuut.

Woensdag 9 augustus
00.00 - 07.00 De kracht in de nacht; 07.00 - 09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 - 11.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 - 13.00 Middagpauze; 13:00 – 14:00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 - 16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 - 17.00 Non-stop muziek; 17.00 - 18.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten;18.00 - 19.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 – 21.00 Speciale Uitzending i.v.m. de feestweek in Rijnsburg; 21.00 - 23.00 Radio International, Engelstalig informatie-programma met Jürgen Börnig; 23.00 – 24.00; Radio International goes….., themaprogramma

Donderdag 10 augustus
00.00 - 07.00 De kracht in de nacht; 07.00 - 09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 - 11.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 - 14.00 Middagpauze; 14.00 - 16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 - 17.00 Non-stop muziek; 17.00 - 19.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 – 21.00 Speciale Uitzending i.v.m. de feestweek in Rijnsburg; 21:00 - 24.00 Non-stop muziek

Vrijdag 11 augustus
00.00 - 07.00 De kracht in de nacht; 07.00 - 09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 - 11.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 - 13.00 Middagpauze; 13:00 – 14:00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 - 16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 - 17.00 Non stop muziek; 17.00 - 18.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 18.00 - 19.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 – 21.00 Speciale Uitzending i.v.m. de feestweek in Rijnsburg; 21.00 - 23.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 - 24.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan

Zaterdag 12 augustus
00.00 – 08.00 De kracht in de nacht; 08.00 – 10.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 – 14.00 Speciale Uitzending i.v.m. de feestweek in Rijnsburg; 14.00 – 18.00 Meer muziek dan sport; 18.00 – 20.00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 – 22.00 RTV Hollands, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Jan van Duijn; 22.00 – 24.00 The Hangout, Jongerenprogramma

Zondag 13 augustus
00.00 - 08.00 De kracht in de nacht; 08:00 – 09:00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 – 11.00 Aangepaste muziek, met om 10:00 uur een kerkdienst vanuit de Gereformeerde Kerk Katwijk aan Zee; 11.00 - 12.00 Non stop geestelijke muziek; 12.00 – 13.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 13.00 – 14.00 Strike up the band, een programma met muziek op het gebied van harmonie, fanfare en brassband verzorgd door Jaap Bol; 14.00 – 16:00 Spelenderwijs, muziek die u kent of zou kunnen kennen Co Snel; 16.00 - 17.00 Non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Hervormde Gemeente Katwijk aan den Rijn; tot 20.00 uur Aangepaste muziek; 20.00 – 21.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21:00 – 22:00 Historische maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 - 24.00 Non stop muziek

Maandag 14 augustus
00.00 - 07.00; De kracht in de nacht; 07.00 - 09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 - 11.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 - 13.00 Middagpauze; 13:00 – 14:00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 - 16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 - 17.00 Non-stop muziek; 17.00 - 18.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 18.00 - 20.00 RTV Magazine dag editie; 20:00 – 21.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 – 22.00 It's all jazz, non-stop; 22.00 – 23.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 – 24.00 Non-stop muziek

Dinsdag 15 augustus
00.00 - 07.00 De kracht in de nacht; 07.00 - 09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 - 11.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 - 14.00 Middagpauze; 14.00 - 16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 - 17.00 Non-stop muziek; 17.00 - 19.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 - 20.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 – 21.00 Multi Katwijk, Jan Ouwersloot; 21.00 – 23.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 – 24.00 Purple Haze, Jan Marius Franzen

Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws
Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin

Frequenties:

RADIO Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort maet witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142; TELEVISIE Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131

Activiteiten

Wijkvereniging

Hoornes - Rijnsoever

Woensdag 9 augustus

10:00 uur: Soos

Donderdag 10 augustus

10:00 uur: Soos

20:00 uur: Jokeren

Vrijdag 11 augustus

10:00 uur: Soos

Zaterdag 12 augustus

10:00 uur: Soos

21:30 uur: Vrije dansavond

(V.D. is op 19 augustus )

Maandag 14 augustus

10.00 uur: Soos

19.00 uur: Biljarten

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal Gymzaal v. Lierestraat

Dinsdag 15 augustus

10:00 uur: Soos

Wandeling door Berkheide

duin n Woensdagavond 16 augustus organiseert het IVN regio Leiden alweer de laatste zomeravondwandeling van dit jaar door het prachtige duingebied Berkheide, gelegen tussen Katwijk en Wassenaar.

De wandeling start om 19:30 uur bij de groen/ witte slagboom aan de rand van de duinen, ter hoogte van Soefitempel aan de Zuidduinseweg 7. Diverse gidsen nemen groepjes mee op een circa twee uur durende wandeling. Zij vertellen over het oude zeedorpenlandschap met de kleine akkers en over andere sporen die in de loop der eeuwen zijn achter gelaten.

Advies: trek een lange broek en stevige schoenen aan. Neem en verrekijker, fototoestel en eventueel een flesje drinkwater mee.

Deelname aan de wandeling is gratis. Een routeboekje met beschrijving is voor aanvang van de wandeling verkrijgbaar voor € 1,-.

Themadienst over huwelijk en echtscheiding

dorpskerk n Op zondagavond 13 augustus zal er om 18:30 uur een Themadienst worden gehouden in de Dorpskerk in Katwijk aan den Rijn.

De voorganger is op deze avond Ds. Alblas uit Katwijk aan Zee.
Als thema voor de dienst is gekozen: Huwelijk en Echtscheiding. Steeds meer huwelijken staan onder druk en het aantal echtscheidingen, ook bij kerkelijke gemeenteleden, neemt snel toe.
Daarom willen we nadenken over de grote waarde van het huwelijk, zoals we dat ook in de Bijbel leren.