Katwijk Speciaal

12 maart 2019

Katwijk Speciaal 12 maart 2019


Nadine is Vrouwe van Katwijk

Nadine de Koning werd uitgeroepen tot Vrouwe van Katwijk 2019. | Foto: Piet van kampen

eretitel n De tiende editie van de verkiezing van de Vrouwe van Katwijk leverde een verrassende winnares op. Niet zozeer vanwege haar nog korte maar prachtige staat van dienst maar gezien haar leeftijd. De stralende jonge vrouw telt pas 30 lentes en heeft dus nog een hele maatschappelijke carrière voor de boeg. Jaren waarin zij veel voor de gemeenschap kan en wil betekenen.

Door Piet van Kampen

De verkiezing valt altijd samen met de Internationale Vrouwendag. Vorige week vrijdagavond waren 120 vrouwen te gast bij de Rabobank die deze door Welzijnskwartier georganiseerde dag weer uitstekend verzorgde. Het was een mooie mix van vrouwen uit de gemeente waarin diverse nationaliteiten en culturen een geheel vormden.

Er werden zoals in voorgaande jaren gerechten uit verschillende landen en ook Hollandse kost bereid. Diverse activiteiten vulden deze bijzondere dag. Medeorganisator Corine Hoek: 'Er werd aan yoga gedaan, voetmassage, foto's in klederdracht gemaakt, Turkse volksdansen gedanst en er was een koffieceremonie uit Eritrea. Ook konden de dames in gesprek gaan met wethouder Corien van Starkenburg.


Moeilijke keuze

Dit jaar waren er ook weer 3 vrouwen genomineerd, Anita Laterveer, Nadine de Koning en Rianne Hogewoning. De dames hadden allen een zeer mooie staat van dienst in de Katwijkse gemeenschap en het was een moeilijke keuze voor de jury om uit deze kanjers een winnaar te kiezen. Eerdere Vrouwen van Katwijk Annemarie Hoevens, Tineke Zuijderduijn en Corine Hoek zijn er uiteindelijk toch uitgekomen.

Wethouder Corien van Starkenburg las de juryrapporten voor en het bleek duidelijk dat de drie genomineerden inderdaad een prachtige staat van dienst hadden.

'Ik heb liefde voor mijn werk en beleef er veel plezier aan'


Heel gaaf

De eervolle titel ging uiteindelijk naar Nadine de Koning. Werkzaam bij Welzijnskwartier, al heel vroeg als vrijwilliger begonnen met jongerenwerk en de laatste jaren jongeren zelfvertrouwen geven. Na laten denken over hun gedrag en een zet in de rug naar de toekomst geven. Spreekt jongeren aan op straat. Zij heeft een project 'Shitzooi' opgestart dat waarschijnlijk landelijke navolging krijgt. Nadine heeft ook het project 'Huntingtondisco' opgestart en brengt jongeren in contact met ouderen en het is swingen geblazen.

De gelukkige winnares: 'Het is heel gaaf, eervol dat ik gewonnen heb. Eerst dacht ik: wat ik doe is heel normaal. Ik heb liefde voor mijn werk en beleef er veel plezier aan. Ik kan niet anders. Je hebt veel geduld nodig maar je krijgt er ook wat voor terug. Elke kleine overwinning in het werk is een cadeautje voor mij.

De grootste overwinning boekte zij door al die kleine overwinningen bij elkaar en is terecht de nieuwe Vrouwe van Katwijk geworden.

Zingend geloven

Ichthus n Op woensdagavond 20 maart is het in de grote zaal van de Ichthuskerk weer 'Zingend geloven'.

Samen zingen we bekende geestelijke liederen, uit o.a. de bundels van Joh. de Heer en Opwekking. Al zingend mogen we elkaar bemoedigen in het geloof en mag onze God alle eer ontvangen. Iedereen is welkom. De avond begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 21.45 uur. Thema's zijn, voor de pauze 'Galilea' en na de pauze 'De Hemel dichterbij'.

Wijkavond met Jack Nugter

Andreaswijk n Op donderdag 14 maart spreekt Jack Nugter over het thema 'De verbonden in de Bijbel'.

Inmiddels is het weer de laatste studieavond waarin Jack zal spreken over Het verbond van Christus welk ons verbindt met Hem. Het nieuwe verbond.
De Andreas-wijkavond zal gehouden worden in het Kerkhaventje naast de Oude Kerk aan de Boulevard en begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Vergeet niet een Bijbel mee te nemen.

The Hillbillies in de Kelder

rockabilly n Op donderdagavond 14 maart staat er een band in de kelder van Café De Branding die op tournee is door Europa, namelijk The Hillbillies die uit Frankrijk komt.

Een goede stevige up-tempo rockabillyband uit Frankrijk die covers en eigen werk speelt. De avond begint beneden in de kelder om 21.00 uur en de band begint met spelen om 21.30 uur. De entree is gratis. De Branding/Kelder bevindt zich op Voorstraat 12.

Interactieve gezinsdienst

ONTMOETINGSKERK n Op zondag 17 maart wordt een speciale In-de-rooie-draad-dienst gehouden. Een interactieve gezinsdienst met als thema 'De hemel gaat open'. Martin van der Linden zal deze dienst leiden. Het combo 'De Dafans' zorgt voor enthousiaste muzikale begeleiding. De kinderen nemen na de dienst in ieder geval nog iets persoonlijks mee naar huis. De dienst begint om 10.00 uur en wordt gehouden in de Ontmoetingskerk, Nieuwe Duinweg 64.

Vissen maken voor Ghana

handwerkmarathon n In de eerste twee weken van mei gaan zo'n 20 vrouwen, waaronder ook een aantal Katwijkse, naar Accra in Ghana om daar tienermeisjes die in een moeilijke periode zitten te ondersteunen.

Dit project is opgezet door The World Serveants. De tienermeisjes worden begeleid en voorbereid om zelfstandig op eigen benen te staan. Zo krijgen ze de mogelijkheid om een eigen bedrijfje op te zetten.

De vrouwen van de World Serveants zullen met de meisjes o,a. life skills oefenen en op de school, die zich ook op het terrein bevindt, les geven aan de kinderen.


Op zaterdag 23 maart wordt er een speciaal handwerkmarathon georganiseerd in De Winkel van Jeanette op de Sec. Varkevissersstraat. Wie het project 'Vissen voor Ghana' wil steunen, kan daar in een korte tijd voor een klein bedrag, wat ten goede komt aan het project, een vis breien, haken of naaien.

Vanaf 9.00 tot 21.00 uur is de winkel geopend. Behalve handwerken kan men ook een praatje maken met een van de vrouwen die de reis zullen maken of een reeds gemaakte vis kopen.

Blog n Op naar Tokio

Rijnvogels vliegen te hard voor Zwaluwen

Corine Hoek: 'Minder klussen dan in de voorgaande jaren. | Foto: Piet van Kampen

Katwijk maakt zich op voor NL Doet

Mouwen opstropen voor 25 klussen

Expositie Mond in het Katwijks Museum

Handen uit de mouwen steken tijdens twee dagen NL Doet

Corine Hoek: 'Minder klussen dan in de voorgaande jaren. | Foto: Piet van Kampen

Vrijwillig n De door het Oranje Fonds in het leven geroepen en landelijke NL Doet dagen staan synoniem voor de handen vrijwillig uit de mouwen steken. In de gemeente Katwijk wordt hier elk jaar weer op ingehaakt en medewerkers van Welzijnskwartier organiseren dit. Corine Hoek is de drijvende kracht hierachter en samen met Loes Olivier en enkele andere collega's. Dankzij hun vele huiswerk staan tientallen vrijwilligers op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart weer in de startblokken.

Door Piet van Kampen

Ook het college van B & W laat zich niet onbetuigd en gaat voorop in de strijd. Zij maken zich verdienstelijk in de tuin van Overduin, bereiden de maaltijd in De Brug en verzorgen een verwenmiddag voor ouderen.

Eigenlijk zijn de NL Doet-dagen een druppel op de gloeiende plaat die landelijk het tekort aan vrijwilligers symboliseert. Gelukkig zijn ze er nog en Katwijk heeft in dat opzicht niet te klagen. Naar schatting is een op drie inwoners actief als vrijwilliger bij kerken, instanties, scholen, sportverenigingen en in verzorgingshuizen. Dit jaar zijn er 25 klussen bij Welzijnskwartier aangemeld. 'Dat zijn er minder dan in voorgaande jaren' vertelt Corine Hoek.
De juiste aanleiding hiervoor kan zij moeilijk aangeven maar vermoedt dart er voor de klussen dit jaar weinig klussers waren te vinden. 'Dit jaar heeft de scouting zich wel weer aangemeld zowel voor de locatie aan de Cantineweg als op het buitenterrein bij het kanaal. Nieuwe deelnemer is speeltuin De Valkenburcht in Valkenburg waar op diverse plaatsen het terrein wordt betegeld en in Huize Salem is er een verwenmiddag waar scholieren aan mee doen' somt Corine enkele voorbeelden op.


Ontbijt

De klussers beginnen traditiegetrouw met een gezamenlijk ontbijt. Mede mogelijk gemaakt door de HEMA. Dit jaar op de locatie van Vakcollege Rijnmond, ingang Nieuwe Duinweg. De eerste goede daad van het college van B & W is het bereiden van het ontbijt. Daarna zwermen de klussers uit door de gemeente. Voor Corine en haar medewerkers is de klus van het vele voorbereidende werk dan weer geklaard.

Leerkrachten COS gaan staken

Juf Blondi en meester Maarten geven voorlichting aan de kinderen van groep 7 en 8 over de staking. | Foto en tekst: Piet van Kampen

staking n Op 15 maart trekt een aantal leerkrachten van basisscholen en nu ook van het voortgezet onderwijs uit het hele land richting Den Haag. Het ongenoegen betreft dit keer niet zozeer de salariseis waaraan vorig jaar met 8% tegemoet is gekomen maar nu staat de werkdruk centraal. Directeur Blondi van der Woude van de COS licht het toe. 'Het is voor de derde keer dat wij aan een staking deelnemen. Nu betreft het met name de werkdruk waar het om gaat. Wij willen wij graag dat er kleinere klassen komen om alle leerlingen de aandacht te kunnen geven die zij verdienen. Meer assistentie zou in deze ook welkom zijn om dit te realiseren. Negen leerkrachten vertegenwoordigen onze school en die dag hebben er dus negen groepen een vrije dag. Er is slechts een reactie van ouders binnen gekomen en bovendien was die niet negatief. Wij hebben allemaal passie voor ons beroep en willen dit zo goed mogelijk uitoefenen', besluit zij haar toelichting.

Filmavond Plus over een vrouwelijke dirigent

bibliotheek n Op woensdag 3 april om 19.30 uur staat er in de hoofdbibliotheek een prachtige film op het programma, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico. Eind jaren '20 was zij de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld die succesvol grote symfonieorkesten dirigeerde.

Amerika 1926: De Nederlandse 24-jarige Antonia Brico (gespeeld door Christanne de Bruijn) is als kind met haar ouders geëmigreerd naar Amerika. Ze droomt ervan om dirigent te worden, maar die ambitie wordt door niemand serieus genomen. Haar pianoleraar adviseert haar om geen toelating te doen voor het conservatorium. Omdat ze weinig meer te verliezen heeft, keert ze terug naar haar geboorteland waar ze de beroemde dirigent Mengelberg (Gijs Scholten van Aschat) smeekt om dirigeerlessen. Mengelberg ziet dat helemaal niet zitten en stuurt haar door naar Berlijn, waar ze tegen alle verwachting in als vrouw meer kans blijkt te maken. De spanning wordt haar bijna te groot, als de liefde van haar leven haar voor het blok zet. Wat zal Antonia kiezen?
De film straalt luxe uit, met prachtige kleuren, een schitterende belichting en decors die aan Hollywoodfilms van weleer doen denken. Een film die een interessante vrouw uit de vergetelheid haalt, een vrouw die handtastelijke mannen van zich afslaat en standvastig haar doel voor ogen houdt.

Toegangskaarten zijn te koop in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via www.bibliotheekkatwijk.nl. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Prijs: € 8,- voor leden en € 10,- voor niet-leden (inclusief hapjes).

Inloopavond HCHWA-D

stamboom n Donderdagavond 21 maart, om 20.00 uur, houdt vereniging HCHWA-D weer een inloopavond in de Roskam, Turfmarkt 2. De avond is laagdrempelig en informeel.

Op deze avond zullen mensen van het Katwijks Museum aanwezig zijn, die wellicht iets kunnen vertellen over uw stamboom. Ook wordt kort de stand van zaken van het Aurora onderzoek toegelicht.
Iedereen die zich betrokken voelt, behoefte heeft aan contact met andere betrokkenen of misschien wel met een vraag rond loopt, is vanaf 20.00 uur welkom in de Roskam.

Nadere informatie staat op www.hchwa-d.nl of op www.facebook.nl/vereniging-HCHWA-d

Klaar voor de brexit?

MuziekQuiz n Op zaterdag 23 maart staat de leukste MuziekQuiz uit de regio staat weer op stapel in De Boemerang. De heren van MusiQuest hebben de winteravonden goed benut. Archieven zijn afgestoft en er zijn weer bijzondere rondes in elkaar gezet.

Het thema van deze avond is BREXIT. De muzikale omlijsting komt deze keer van de getalenteerde Miel. One Voice, One Guitar is zijn motto. Deze Rotterdamse muzikant maakt er een uitdaging van bekende rock en pop songs op geheel eigenwijze te vertolken.

Deelname aan de quiz kost een tientje voor een team van 6 vrienden, buren, familieleden of collega's. De Boemerang is te vinden aan de Huetingstraat 36.

Voor 11 mei alvast vrij, dan staat namelijk de volgende MuziekQuiz alweer op de agenda.

Lezing bij Succat Yeshua

Gebedsaltaren n Op zaterdagmorgen 16 maart spreekt Amanda Buys bij Succat Yeshua.

Amanda Buys is een inspirerende docente uit Zuid-Afrika, die op een bijzondere manier door de Heer gebruikt wordt op het gebied van bevrijding, geestelijke strijd en innerlijke genezing. Amanda heeft zelf een indrukwekkend getuigenis over Gods genezende en bevrijdende kracht. Amanda en haar man Roly Buys hebben Kanaan Ministries opgericht vanuit het verlangen om de gemeente van Christus te dienen en te onderwijzen. Ze zal spreken over 'Gebedsaltaren'.
De lezing begint rond de klok van 10.30 uur. Men is welkom op Baljuwplein 10a.

Klaverjassen en jokeren bij DVS

kaarten n Op vrijdagavond 15 maart houdt Chr. Muziekvereniging Door Vriendschap Sterk (DVS) een gezellige klaverjas- en jokeravond in haar clubgebouw aan de Nieuwe Duinweg 51.

Speel mee en win mooie prijzen. DVS zorgt voor de koffie en thee. Inschrijven kan vanaf 19.30 uur en het kaarten begint om 20.00 uur. Iedereen vanaf 18 jaar is welkom.

Broedseizoen in het Hollands Duin

Het broedseizoen gaat deze week van start dus honden aan de lijn! | Foto: Mark Kras

natuur n Het voorjaar staat op losbarsten. Op de prachtige dagen in februari zongen de boomleeuweriken en heggenmussen al dat het een lieve lust was. Ook mensen kregen al een voorproefje van een nieuw seizoen. Lente!

In maart beginnen veel dieren met het bouwen van nesten en krijgen hun jongen. Om de prille ouders en hun pasgeboren kroost niet te verstoren, gelden er in de Zuid-Hollandse duingebieden van Staatsbosbeheer voor korte tijd andere regels. Vanaf woensdag 15 maart moeten honden weer worden aangelijnd.
Vanaf die datum wordt het beschermd natuurmonument Coepelduynen zelfs geheel afgesloten voor publiek. Op 15 augustus mag de hond weer los en gaan de hekken van Coepelduynen weer open.
In de duinen van Noordwijk gaat een educatief struinpad definitief dicht om meer ruimte te bieden aan een bijzonder soort als de tapuit.


Waarom honden aan de lijn?

Helaas moeten we ieder jaar weer constateren dat bijvoorbeeld reeën slachtoffer worden van loslopende honden. Meestal zonder dat eigenaren het merken. Om die reden moeten vanaf 15 maart de honden weer aan de lijn. De boswachters van Staatsbosbeheer zullen hier toezicht op houden. De eerste dagen wordt u nog gewaarschuwd, daarna loopt u, wanneer u de hond toch los laat lopen, kans op een bekeuring van € 100,00. Mocht uw hond achter een wild dier aangaan kan de bekeuring zelfs in de honderden euro's lopen.
U mag uw hond wel los laten lopen op een aantal delen van het strand, de 'Trimbaan' in Noordwijk en in de losloopgebieden ten noordoosten en ten zuiden van Coepelduynen.

Coepelduynen gesloten

Zoals ook buiten het broedseizoen, is wandelen, fietsen en paardrijden alleen toegestaan op de daarvoor bestemde paden en gemarkeerde routes. Het beschermd natuurgebied Coepelduynen (tussen Noordwijk en Katwijk), waar buiten het broedseizoen vrij gestruind mag worden, wordt van 15 maart tot 15 augustus helemaal afgesloten voor bezoek vanwege de vele kwetsbare plant- en diersoorten. Het fietspad aan de zeekant en de wandelroute rondom Coepelduynen blijven wel open voor publiek. Honden mogen hier ook loslopen.

Op de borden bij de ingangen van Staatsbosbeheerterreinen zijn voor iedereen de toegangsregels lezen.

Staatsbosbeheer wil mensen zoveel mogelijk laten genieten van onze mooie natuurgebieden. Om tegelijkertijd de natuur de benodigde rust te kunnen geven, is het belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt. Zo zorgen we er samen voor de mooie natuur van Hollands Duin en kunnen we er nu en in de toekomst van blijven genieten.

Workshops voor kinderen bij DVS

amv n Op zaterdag 23 maart kunnen jongens van 5 tot en met 8 jaar op een wel heel bijzondere manier kennis maken met de Chr. Muziekvereniging DVS Katwijk. Tijdens een workshop van 3 kwartier leren de jongens over instrumenten, gaan een muziekstuk maken en als klap op de vuurpijl een videoclip.

Ze waren één van de hoogtepunten tijdens het Jubileumconcert 65 jaar DVS – Jubilate in de TheaterHangaar op 26 februari, de AMV-ers (Algemene Muzikale Vorming) van DVS. Met zelfgemaakte instrumenten deden ze een echt korps na en begeleidden ze het leerlingenorkest van DVS. Het publiek smolt weg en de jongens beleefden de avond van hun leven.

Zoals bekend bestaat de jeugdafdeling van DVS uit drie onderdelen. Je start je muzikale opleiding als AMV-er. Hier leer je spelenderwijs iets over muziek, instrumenten en marcheren. Als je het diploma hebt gehaald mag je over naar het leerlingenorkest waar je op het door jouw gekozen instrument verder wordt klaargestoomd om uiteindelijk over te gaan naar het grote juniorenorkest van DVS, dat al zoveel grote successen heeft gehaald.

Er is weer veel belangstelling om te starten als nieuw AMV-er bij DVS. Daarom zijn er op zaterdag 23 maart twee workshops georganiseerd. De eerste om 9.30 uur en de tweede om 10.15 uur. In deze workshop gaan de jongens samen met de bestaande AMV-ers zelf een muziekstuk maken, spelen op een echt instrument en een echte videoclip maken om thuis te kunnen laten zien aan de hele familie. Alles uiteraard onder de leiding van de hiervoor opgeleide instructeurs.

Clubgebouw DVS, Nieuwe Duinweg 51. Aanvang 9.30 of 10.15 uur. Opgeven mag, maar is niet verplicht. Dit kan via junioren@dvskatwijk.nl, graag hierbij het tijdstip naar keuze vermelden.

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 13 maart

09.00 uur: Damesgym

14.00 uur: Country Line Dans

19.00 uur: Modinettes

Donderdag 14 maart

10.00 uur: Soos kaarten

14.00 uur: Ouderensoos

20.00 uur: Jokeren

Vrijdag 15 maart

10.00 uur: Soos kaarten

19.30 uur: Darten

Zaterdag 16 maart

10.00 uur: Soos Kaarten
21.15 uur: Vrije Dansavond

Maandag 18 maart

19.00 uur: Biljarten

19.30 uur: Country Linedance

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal, gymzaal Van Lierestraat

Dinsdag 19 maart

19:45 uur: Bridge

20.00 uur: Sjoelen

De Coligny

Woensdag 13 maart

20.00 uur: zingen met de Voltreffers

Donderdag 14 maart

14.00 uur: Seniorensoos De Eendracht
20.00 uur: Linedance-lesavond. Zaal open vanaf 19.00 uur

Zaterdag 16 maart

14.00 uur: Kinderbingo
20.00 uur: Vrije country linedance-avond. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Maandag 18 maart
20.00 uur: Mozaieken

Dinsdag 19 maart

20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Noord-Noordoost

Woensdag 13 maart

09.30-10.30 uur: Zumba

18.00 uur: Junioren, Senioren majoretten in Pieter Groen

Donderdag 14 maart

09.45-10.45 uur: Conditietraining
20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Vrijdag 15 maart

20.00 uur: Bingo

Zaterdag 16 maart
20.00-23.30 uur: Country Line Dance

Maandag 18 maart

14.00 uur: Dammen senioren 55+
17.30-18.30 uur: kl. Jeugd majorette
18.30-19.30 uur: gr. Jeugd majorette

Dinsdag 19 maart

10.00-12.00 uur: Linedance
13.30-15.30 uur: Linedance
18.30-20.00 uur: Jeugddammen vanaf 6 jaar
20.00 uur: Dammen

Koffieochtend

Rehobothwijk n Op woensdagmorgen 21 maart is er koffieochtend in het Maranathacentrum, aan de Poolster. De morgen staat in het teken van Passie en Pasen. Ds. Z. de Graaf komt spreken. Het onderwerp is 'Wie was Thomas?' De koffie staat klaar om 9.15 uur. Het programma duurt van 9.45 tot 11.30 uur.

Cover The Cage speelt in The Pocket

poppodium n Na een aantal verzoeken is het dan zover. Cover The Cage (CTC), een band met meerdere Katwijkse bandleden die ook regelmatig bezoeker zijn van het café aan de Badstraat, gaat optreden op het poppodium. Dat gaat zij doen op donderdag 14 maart.

Cover The Cage (CTC) is een coverband die zich na het behalen van de finale van bandcompetitie Clash of The Coverbands, in razend tempo en in korte tijd op de kaart heeft gezet in het coverbandcircuit van Nederland.
Met een mix van hits uit de Top 2000 tot hits uit de Top 40 van vandaag, kan de band en ook het publiek alle kanten uit. De bezetting bestaat uit zanger (incl. akoestische gitaar en kazoo), zangeres, drums, bassist, gitarist en toetsenist, waar de helft van de bezetting conservatorium geschoolde muzikanten zijn.
Het optreden begint om 21.00 uur.

Gemeenteavond in de Fontein

Benjamin n Op donderdag 21 maart houdt wijkgemeente Benjamin een wijkavond in de Fonteinkerk aan de W. de Zwijgerlaan.

Spreker is de evangelist Jan Bayense van de Stichting 'Een Boodschap voor Kerkrade'. Hij zal spreken over zending in eigen land; evangeliseren in een stad met 46.000 inwoners waar geen Protestantse of Evangelische gemeente is.
Inloop vanaf 19.30 uur met koffie/thee aanvang 20.00 uur, sluiting 22.00 uur. Er zal een collecte gehouden worden voor de onkosten.

Vrouwenochtend

maranatha n alle vrouwen zijn welkom op de vrouwenochtend van wijkgemeente Maranatha op donderdag 28 maart.

Het eerste gedeelte bestaat uit een inleiding met als thema 'Kijk omhoog, naar de Zoon'. Na de pauze wordt er weer iets creatiefs gemaakt.
Het programma begint om 9.30 uur en eindigt om 11.30 uur. Er is oppas aanwezig. De kosten bedragen € 10,00. Opgeven is mogelijk t/m vrijdag 22 maart via vrouwenochtendmaranatha@hotmail.com of tel. 06-82820181 (tussen 19 en 21 uur).

All Together

hightea n Op donderdagmorgen 21 maart is er een samen komst voor (jonge) vrouwen in de Pni?lkerk aan de Hoorneslaan.

Miep van der Woude verzorgt de inleiding. Het thema is 'Als het leven soms pijn doet'. Tijdens deze high tea-ochtend deelt men het lekkers met elkaar en gaat men in gesprek over het thema.
Alle vrouwen zijn hartelijk welkom. Neem dus gerust iemand mee.
De inloop is vanaf 9.00 uur en start 9.30 uur.


Hotspot Archeologie goed bezocht

Het Hotspot Archeologie trok veel belangstellenden. | Foto: PR

opgravingen n De Hotspot Archeologie middagen in het gemeentehuis zijn afgelopen weken goed bezocht. Zo'n 100 inwoners uit Katwijk kwamen langs en hielpen mee bij het beschrijven van ongeveer 350 vondsten uit de Zanderij. Tijdens de publieke opgravingen zijn daar 5 boerderijen ontdekt uit de Merovingische periode.

Net als de publieke opgraving in de Zanderij trok ook de Hotspot Archeologie weer van veel Katwijkers de aandacht. In het gemeentehuis lieten de archeologen van AWN-Rijnstreek zien hoe ze te werk gingen bij het beschrijven van de vondsten en konden bezoekers zelfs bij ze aanschuiven om hierbij een handje te helpen.

| Foto: Teuntje van Delft

"Wij zijn heel blij met de opkomst tijdens de Hotspot Archeologie. Je merkt dat mensen geïnteresseerd zijn in wat zich hier vroeger heeft afgespeeld. Archeologie leeft in Katwijk!", vertelt AWN-archeoloog Pierre van Grinsven.

Ook wethouder Jacco Knape is blij met de samenwerking van de gemeente met AWN-Rijnstreek, zowel tijdens de publieke opgravingen als het organiseren van de Hotspot Archeologie. "Katwijk wordt al eeuwenlang bewoond. Dit heeft sporen nagelaten, boven én onder de grond. Ik vind het mooi om te zien dat we samen met AWN-Rijnstreek inwoners van Katwijk op deze manier kunnen betrekken bij de geschiedenis van deze bijzondere plek."

Nu alle vondsten beschreven zijn is het tijd om vast te stellen hoe oud de vondsten precies zijn. Ook worden verzamelde resten van houten planken en palen gedateerd, waaruit de boerderijen waarschijnlijk zijn opgebouwd. Hiervoor roepen de archeologen van AWN-Rijnstreek de hulp in van een hout- en aardewerkspecialist. "Ook dit onderzoek willen we in de vorm gieten van een hotspot, waarvoor we weer graag de inwoners van de gemeente uitnodigen", aldus van Grinsven. De volgende Hotspot Archeologie zal naar verwachting in mei plaatsvinden.

Overzichtstentoonstelling Joop van Egmond in Katwijks Museum

mond n Afgelopen zaterdag werd in het Katwijks Museum onder grote belangstelling de overzichtstentoonstelling rond het werk van Joop van Egmond geopend.

Niet te vangen in één techniek, één stijl of één thema: pluriformiteit kenmerkt het artistieke werk van de Rijnsburgse kunstenaar Joop van Egmond. Toch kent diens kunstzinnige loopbaan wel degelijk een duidelijk aanwijsbare rode draad, namelijk het continu zoeken naar schoonheid in voortdurend nieuwe vormen van scheppende activiteit.

Die eenheid in verscheidenheid staat centraal tijdens de overzichtstentoonstelling in het Katwijks Museum in het voorjaar van 2019. Ongeveer vijftig twee- en driedimensionale werken tonen de veelzijdigheid van Van Egmond, die in juni 2018 jammerlijk overleed aan de gevolgen van een tragisch fietsongeluk in Engeland.

Vanaf 1980 kwam Van Egmond als kunstenaar meer voor het voetlicht. Zijn werk was op een groeiend aantal exposities te bewonderen en ook kreeg hij steeds meer opdrachten. Zo maakte hij jarenlang de ontwerpen voor het Rijnsburgs bloemencorso en de Leidse 3 Oktoberoptochten. Daarnaast ging hij in toenemende mate experimenteren met nieuwe technieken: van stemmige houtsneden tot ingetogen kopdiepdrukken en van kleurige pastels tot spanningsvolle sculpturen.
Niet alleen de techniekkeuze varieerde, ook de wijze van weergave was telkens aan verandering onderhevig. Figuratieve en abstracte periodes wisselden elkaar af.

Aan het kunstenaarschap van Van Egmond is in 2018 helaas een triest en abrupt einde gekomen. Reden om hem en zijn kunst te eren in het Katwijks Museum. De overzichtstentoonstelling bevat werken rondom vier thema's, die in zijn artistieke leven van bepalende betekenis zijn geweest: landschappen, stillevens, persoonsportretten en ruimtelijk werk. Ze vormen de stille getuigen van hoe een maatschappelijk bewogen man de wereld om ons heen op een persoonlijke en esthetische manier getracht heeft vast te leggen.

De tentoonstelling duurt tot en met t/m 1 juni.

Kindercollege over robots

bibliotheek n Meedoen aan een Kindercollege is leuk. Met elkaar bepaalde vragen onderzoeken en er op speelse manier weer iets bijleren. Op woensdag 20 maart om 14.00 uur hebben we weer een Kindercollege op het programma staan. Dit keer is het onderwerp: Kunnen robots bang, stout of nieuwsgierig zijn? Maarten Lamers van de Universiteit Leiden neemt kinderen van 8 t/m 12 jaar mee naar de 'gevoelswereld' van robots. Als dat niet nieuwsgierig maakt…?

Robots kennen we vooral van televisie. Ze doen saai werk in fabrieken of leiden bezoekers rond in een bibliotheek of museum. Misschien is dat af en toe best saai. Soms zijn ze gewoon speelgoed. De meeste robots hebben een duidelijke taak waarvoor ze vaak speciaal zijn gemaakt. Maar nieuwsgierige robots bestaan ook, en bange robots. Zelfs robots die met opzet hulpeloos zijn. Waarom zijn deze robots er eigenlijk? En wat kunnen wij van ze leren? Wetenschapper Maarten probeert deze vragen met jou te beantwoorden.

Kinderen vanaf 8 jaar zijn welkom om op woensdagmiddag 20 maart om 14.00 uur om aan te schuiven bij dit razend interessante Kindercollege in de Hoofdbieb. Toegang: € 2,00. Kaarten zijn te koop via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl en in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

Grote belangstelling voor Operatie Jonas

In ieder geval zes basisscholen doen mee met het educatieprogramma Operatie Jonas. | Foto: PR

Educatieprogramma n Zes basisscholen uit de gemeente Katwijk hebben zich reeds aangemeld voor het Operatie Jonas educatieprogramma.

Het Operatie Jonas educatieprogramma is ontwikkeld door WWF Haaglanden voor basisscholen in de gemeente Katwijk en is gepland om van start te gaan in de maand april. Het educatieprogramma is gericht op de groepen 3 tot en met 8. Het programma is ontwikkeld op de verschillende niveaus zodat alle groepen een leuk en leerzaam programma krijgen.


Het programma

Het educatieprogramma is opgedeeld in drie delen: allereerst is er het educatieprogramma bestaande uit drie workshops waarin duidelijk het plastic probleem en de oplossingen uiteengezet worden. Daarnaast is er het onderdeel 'creatief met plastic', waarbij de kinderen samen met CreaKids kunstwerken gaan maken van wegwerpplastic.
Tot slot is er Het Grote Jonas Boek: onder de bezielende leiding van bestsellerauteur en kinderboekenschrijfster Lorena Veldhuijzen schrijven de kinderen verhalen die tot een mooi boek worden verwerkt, Het Grote Jonas Boek.

Doe mee

Er is nog plek voor een aantal enthousiaste basisscholen in de gemeente Katwijk. Ken jij nog een leuke basisschool die graag mee zou willen doen met Operatie Jonas? Stuur dan een e-mail naar info@operatiejonas.nl, om verdere informatie te ontvangen over het programma.
Tevens is Operatie Jonas nog op zoek naar bedrijven die een van de Operatie Jonas activiteiten zouden willen sponsoren.

Meer informatie over Operatie Jonas en het meedoen aan of sponsoren van een van de activiteiten is te vinden op www.operatiejonas.nl

Weer terug uit Gran Canaria

| Foto: PR

Arie Twigt is een 18-jarige rolstoelbasketbalspeler uit Katwijk en woont op Papendal. Op het sportcomplex van Papendal traint Arie wekelijks met het Nederlands Team en in het weekend speelt de basketballer wedstrijden voor Only Friends uit Amsterdam. In deze blogpost vertelt Arie over zijn avonturen op Papendal en daarbuiten! Zijn belevingen schrijft hij op voor de Dirk Kuyt Foundation, zij ondersteunen hem in zijn weg naar de Paralympische Spelen in 2020.

'In mijn vorige blog schreef ik dat ik was uitgenodigd om een weekje mee te trainen met BSR ACE Gran Canaria. Op 14 februari ben ik daar naartoe gegaan. Het was de eerste keer dat ik alleen vloog, maar alles is prima gegaan. Ik landde 's avonds om 18.20 uur en om 19.45 uur was ik in de sporthal voor mijn eerste training. De training was best even wennen, ieder team traint toch anders en zeker zo'n eerste keer moet je er effe inkomen. Maar gelukkig ging het allemaal goed. Na de training zijn we wat gaan eten en daarna ging ik met Jay, Najib en mijn oud teamgenoot Mendel mee naar de flat, waar ik de hele week verbleef.

Op zaterdag speelden zij een wedstrijd, altijd leuk om te kijken, zeker als deze ook nog spannend is en met winst eindigt. Zondag trainen zij niet, dus zijn we naar het strand gegaan en heb ik lekker van het zonnetje genoten. Ook heb ik gesnorkeld en mooie vissen gezien (af en toe ook lekker ontspannen). Ze trainen daar doordeweeks elke avond en kunnen elke ochtend zelf een balletje gooien of naar de sportschool voor krachttraining.

Ik heb de hele week met het team meegetraind en het was goed om te voelen hoe enthousiast iedereen was, ik werd gelijk bij het team betrokken. Wat ik volgend seizoen ga doen? Eerlijk gezegd vond ik het super gaaf en heb ik een top week gehad! Het is natuurlijk heel mooi om te horen dat je volgend jaar welkom bent en dat iedereen zo enthousiast is. Maar dit is een beslissing die je niet voor een weekje maakt, maar voor een heel seizoen. Eerst ga ik thuis en met mijn coaches overleggen en daarna ga ik kijken hoe ik dit met mijn opleiding kan combineren.
Donderdag op vrijdagnacht kwam ik weer thuis en vrijdagavond had ik weer een training met Only Friends, want wij speelden zaterdag een wedstrijd tegen ISV Hengelo (54-46 gewonnen). Op zondag had ik een training met het Nederlands Herenteam, maandag moest ik naar school en dinsdag hadden wij een testdag op Papendal, dus dat was best even omschakelen.

Op het moment dat deze blog verschijnt ben ik waarschijnlijk net terug uit Bosnië Herzegovina. Daar speel ik met Only Friends mee in de voorronde van de Europa League 2. De volgende keer vertel ik jullie daar meer over.'

Opgejut

Dit bot wordt onderzocht door een deskundige. Gaat het om een mensen- of dierenbot? En hoe oud? | Foto en tekst: Gieny van Asten

Bot n 'Na een storm is er van alles te vinden op het strand. Er spoelt van alles aan. U weet inmiddels dat de zee buiten schelpen en zeedieren ook heel veel afval bevat, wat we als jutters wekelijks opruimen als het aanspoelt. Soms zitten er ook interessante dingen tussen zoals botten en wervels van dieren… én mensen. De botwervel die ik gevonden heb is nu voor onderzoek naar een deskundige. Bij humaan materiaal gaat het bot, afhankelijk van het oordeel van de antropoloog, voor een dateringsonderzoek naar een speciaal onderzoekinstituut in Groningen. Daar wordt door een C 14 koolstofonderzoek de leeftijd van materiaal bepaald. Ieder bot bevat een percentage koolstof dat in de loop van de jaren afneemt. Het zou fantastisch zijn als het van iemand is die nooit gevonden is en dat de nabestaanden eindelijk rust krijgen.'

Stemmen op De Brug

zonne-energie n Stichting De Brug is genomineerd door het Eneco Luchterduinenfonds. Het Eneco Luchterduinen Fonds ondersteunt projecten die bijdragen aan de verduurzaming van de kust, het versterken van de kustbeleving en initiatieven op het gebied van energiebesparing of duurzame energie.

De Brug heeft op een deel van het dak zonnepanelen. De wens is om ook de rest van het dak te voorzien van zonnepanelen. De publieksjurering is gestart. Stemmen kan tot en met 27 maart. Via de link op www.debrughelpt.nl kan men een stem uitbrengen.

Philadelphia gezinsdienst

Sien n Zondag 17 maart om 15.00 uur is er een bijzondere gezinsdienst voor mensen met een beperking en belangstellenden in het Maranatha Centrum aan de Poolster 2. De spreker is dominee F. van den Bosch. Muzikale medewerking wordt verleend door de Berghsingers uit Noordwijk. Na afloop kan men elkaar ontmoeten onder het genot van koffie of frisdrank.

Koffieochtend

Andreas n In het Kerkhaventje wordt op dinsdag 19 maart de laatste koffieochtend van het seizoen gehouden. Als spreekster is Anke Minnee uitgenodigd. Zij houdt een inleiding over het thema 'Huwelijk met een lach'. Muzikale medewerking wordt verleend door zanggroep De Kandelaar. Vanaf 9.15 uur staat de koffie/thee klaar. De ochtend duurt van 9.30 tot 11.30 uur.

Sion-ochtend

Anker n Op 27 maart om 9.30 is er een koffieochtend in het Anker aan de Voorstraat. Tonneke Bijker zal spreken over het thema: Gebonden of Verbonden in relatie.

Heren Grasshoppers verrassen met winst tegen koploper

Jos van der Laan was topscoorder met 20 punten. | Foto: Wim Kulk Foto: Wim Kulk

Basketbal n Na de eenvoudig gewonnen midweekse inhaalwedstrijd in en tegen Leiden (56 – 81), trad afgelopen zaterdagavond Solar-systemen Grasshopper Heren 1 met maar 7 spelers aan tegen koploper Lokomotief Rijswijk. Assistent-coach en oud-speler Peter Vader mocht zich daarom dit keer ook omkleden en zo telde de selectie van Jeroen Reitsema alsnog 8 spelers. De mannen moesten het doen tegen Lokomotief dat bijna niet verliest in eigen huis. Een lastige klus dus tegen de nummer 1 van de competitie.

Toch pakt Solar-systemen Grasshoppers brutaal de voorsprong in het eerste kwart. Jake Prins, scoort zoals zo vaak veel van de eerste punten en Jos van der Laan scoort in dit kwart drie driepunters. Na 10 minuten spelen stond er 17-22 op het bord.

In het tweede kwart gaat het allemaal iets moeizamer voor de mannen uit Katwijk. De Rijswijkers zorgen door veel druk zodat Grasshoppers niet hun normale aanvallen kan spelen. Het wordt forceren en daardoor ontstaan veel turnovers. Solar-systemen Grasshoppers weet dit kwart maar 10 punten te scoren en Lokomotief scoort er 18. Zo staat het na twintig minuten spelen met de rust 35-32.

Na de rust loopt Rijswijk nog iets verder uit tot 11 punten, maar wanneer de koppen bij elkaar gestoken worden, komt het team van coach Reitsema stap voor stap terug in de wedstrijd. Wesley Groen scoort een paar belangrijke driepunters en Tomas Breel komt door goede acties vaak op de vrijeworplijn. Toch staat Solar-systemen Grasshoppers na 3 kwarten nog 3 punten achter: 56-53.

In het vierde kwart krijgen de Katwijkers de controle over de wedstrijd. Door strak teverdedigen, stealden Grasshoppers veel ballen en kon daardoor de voorsprong pakken. Wouter Breel, die 40 minuten moest spelen, zorgde ervoor dat Grasshoppers gemakkelijk over de middenlijn kon komen, door keer op keer in de weg te staan van de snelle guards uit Rijswijk. Zo konden de Katwijkers de tijd goed benutten en de aanvallen op de juiste wijze uitspelen. Eindstand: 66-70

De mannen lieten veel karakter zien door met zo weinig man de wedstrijd te winnen en klimt daarmee van de vierde naar de derde plek.

Volgende week spelen de mannen weer een thuiswedstrijd in sporthal Cleijn Duin. Dit keer na Dames 1 om 20.30 uur tegen Racing Beverwijk.

Cantilene zingt Bach

Foto: Picasa

concert n Op vrijdag 5 april geeft Kamerkoor Cantilene een bijzonder concert in het kerkgebouw De Fontein aan de Willem de Zwijgerlaan.

In de lijdenstijd wordt op vele plaatsen de Matthäus Passion van J. S. Bach integraal uitgevoerd. Voor veel mensen is dit een te lange zit. Cantilene heeft er voor gekozen om alleen de koralen van deze passion uit te voeren. Het bijzondere van deze avond is ook, dat de koralen hoofdzakelijk a capella worden gezongen.

De koorzang wordt afgewisseld door optredens van de organist Julian Jonker en de sopraan Jacomina van der Plas. Laatstgenoemde zingt Erbarme dich mein Gott, uit de Matthäus Passion, en Bist du bei mir, eveneens van J. S. Bach. Julian Jonker brengt van J. S. Bach het Erbarm dich mein, o Herre Gott ten gehore en speelt de finale uit de Orgelsonate nr. 6 van F. Mendelssohn-Bartholdy. Dit concert staat onder leiding van Lorenzo Papolo.
Het concert begint om 20.15 uur, de deuren van de kerk gaan om 19.45 uur open. Toegangskaarten à € 10,00 zijn vooraf verkrijgbaar bij de leden van het koor, bij Adri van Rijn (telefoon 4029682) en op de avond van het concert in de kerk.

K&O klassiek concert door het Chimaera Trio

kamermuziek n Op zaterdag 23 maart biedt K&O Katwijk in de Soefitempel aan de Zuidduinseweg 5 een concert door het Chimaera Trio, bestaande uit Annemiek de Bruin (klarinet), Irene de Kok (cello) en Laurens de Man (piano).

Deze jonge musici hebben elkaar leren kennen op het Conservatorium van Amsterdam en houden zich intensief en met veel plezier bezig met kamermuziek. Als trio willen zij zich profileren met gevarieerde programma's, waarin telkens een ander thema centraal staat. Naast het origineel voor deze bezetting gecomponeerde repertoire brengen zij ook regelmatig arrangementen, gemaakt door Laurens, van Pachelbel tot Mahler.
De naam van het trio is ontleend aan een figuur uit de Griekse mythologie. De chimaera is een vuurspuwend monsterlijk wezen, samengesteld uit delen van een leeuw, een geit en een slang. Het waarnemen van de chimaera was een voorteken van onweer, schipbreuken en natuurrampen. Het is dus zeker de moeite waard om dit concert bij te wonen.
Op het programma deze avond staan werken van Beethoven, Brahms, Schumann en Fauré.

Kaarten à € 14,00 kan men online bestellen op www.kenokatwijk.nl Ook zijn ze verkrijgbaar bij het kantoor van K&O Katwijk aan de Sluisweg 16 of telefonisch te reserveren op tel. 4016400 (van ma. t/m vrij. Tussen 9.00 en 13.00 uur 's morgens). Een consumptie is bij de prijs inbegrepen. Aanvang van dit concert is 20.15 uur.

nieuws/sport

Grasshoppers D1 wint in Bemmel

Mia Hordijk werd uitgeroepen tot Woman of the match. | Foto: Geert Bekker Foto: Geert Bekker

Basketbal n De vrouwen van Solar-systemen Grasshoppers hebben afgelopen zaterdagavond de uitwedstrijd tegen Lekdetec.nl op overtuigende manier gewonnen. Daarmee haalden ze een beetje hun gram op de met 1 punt verloren halve finale voor de beker twee weken geleden in dezelfde hal.

Met het verlies van Bemmel in eigen huis en door de winst van Den Helder bij Binnenland, drukten de Katwijkers hun tegenstander van de vierde plaats, wat nog recht geeft op de play-offs. De basis voor de overwinning was de prima teamprestatie in de eerste helft waar het team van Rick Driessen en Frans Mens met scherp schoot en daarnaast de thuisclub op 12 punten wist te houden.

Grasshoppers begint prima aan de wedstrijd en pakt al snel een ruime voorsprong. Via 4-13 halverwege de eerste periode kan Solar-systemen Grasshoppers ondanks de twee Bemmelse time-outs verder uitlopen (8-27).

Het tweede kwart is het Katwijkse vizier wat minder scherp afgesteld maar een potdichte verdediging zorgt ervoor dat Grasshoppers de voorsprong toch kan vergroten en de tegenstander een schamele 4 punten toestaat. Ruststand 12-41.

Ook de derde periode is voor Grasshoppers ondanks de 11-0 run van de thuisclub. Via 23-45 staat de teller bij de aanvang van het laatste kwart op 33-65.

In het vierde kwart kan de thuisclub de achterstand nog iets verkleinen als de teugels al lang zijn gevierd, maar als het laatste fluitsignaal klinkt gaan de dik verdiende punten mee terug naar Katwijk. Eindstand 64-86.

Na de wedstrijd waren er nog Bemmelse bloemen voor Mia Hordijk, die dankzij haar prima spel uitgeroepen werd tot woman-of-the-match.

Op zaterdag 16 maart spelen de dames thuis tegen de nummer 3, 4Consult/Binnenland. Aanvang in Cleijn Duin is om 18.15 uur.

Rijnvogels vliegen te hard voor Zwaluwen

Roy van Leeuwen scoort de 1-0 . Doelman van Tienen is kansloos. | Foto: PR

Voetbal n 'We hebben een gecontroleerde zege geboekt', was de eerste reactie van de winnende trainer Jimmy Simons. Hiermee bedoelde hij te zeggen dat na de 1-0 voorsprong op driekwart wedstrijd dit keer niet in de slotfase uit handen werd gegeven maar op de valreep zelfs met een tweede treffer veilig werd gesteld. 'De verdediging stond goed tegen deze slimme ploeg zowel in de eerste als in de tweede helft'. Over de eerste helft had Simons een terechte opmerking. 'Er werden op belangrijke momenten verkeerde keuzes gemaakt en dat was in de tweede helft een stuk beter'.

De analyse van Simons hield gelijke tred met het weer in de eerste helft. Bij vlagen zeer slecht en zelfs even gestaakt vanwege een onweersslag boven de Kooltuin. Twee aan elkaar gewaagde ploegen die er niet in slaagden om een vermakelijk schouwspel op te voeren. Wat wel een lichtpunt was dat Kevin Wijmer al snel zijn rentree maakte na een zware blessure in de- uitgerekend- uitwedstrijd tegen Zwaluwen. Hij verving de alweer gekwetste Ricardo de Vlugt. Wijmer stond er alsof hij nooit is weggeweest. Simons dus vol lof over zijn defensie waarin ook Niek Ossevoort weer terug was, Reno van Heinigen solide speelde en Dirk Jan van den Oever tot man de wedstrijd werd gekozen. Over de eerste helft dus gauw uitgepraat.

De lucht klaarde op en ook de vogels leken het licht te hebben gezien en derhalve werd het tweede bedrijf vele malen aantrekkelijker dan het eerste. De gastheren zochten vaker de aanval en dit resulteerde in een eerste mogelijkheid voor Roy van Leeuwen die na een dieptepass doelman Marvin van Tienen half omspeelde maar de bal voor de achterlijn niet meer te grazen kreeg.

De opleving was daar. Er ontspon zich in ieder geval een aantrekkelijker schouwspel dan in de grauwe, vlakke eerste helft. Met een dreigender thuisclub en strijdend om de grip op het middenveld. De beloning volgde in de 68e minuut. Dirk Jan van den Oever kopte bal na een corner van Jaap van Duijn het leer voor de voeten van Roy van Leeuwen waarna de kleine spits Van Tienen beheerst van dichtbij beheerst tot Vlaardingse visser promoveerde. Conform het spelbeeld niets op aan te merken want de ditmaal geheel blauwe Zwaluwen wisten tot op dat moment nog geen deuk in het Katwijkse pakje boter te schieten hetgeen in het verdere verloop van het duel ook niet meer zou gebeuren. Op één moment na, toen Dirk Jan van den Oever een kordate ingreep deed om de gelijkmaker te voorkomen. Ook Kevin Wijmer had deze in huis maar dat was op het moment dat Jaap van Duijn in the dying seconds de 2-0 van dichtbij in alle rust langs Van Tienen had geschoven. Met dank aan invaller Joey Lauhouh die, koud in het veld, Van Duijn panklaar bediende en hiermee de verdiende zege definitief veilig stelde. Door de overwinning snijdt het mes aan twee kanten: een goede start in de derde periode en weer een veilige plek in de middenmoot.

ASWH geeft Quick Boys het nakijken

Jesse van Nieuwkerk van Quick Boys in gevecht met Stanley Husen van ASWH. | Foto: Orange Pictures

Voetbal n De uitwedstrijd tegen ASWH werd onder stormachtige omstandigheden gespeeld. Voor rust had Quick Boys de harde wind in de rug, maar wist daar niet van te profiteren. Vlak voor de officiële rust werd de wedstrijd wegens onweer stilgelegd. Na de rust drong Quick Boys weer aan bij ASWH maar kwam niet tot scoren. Twee uitvallen van ASWH brachten de thuisploeg succes, waardoor Quick Boys aan het einde van de wedstrijd met legen handen achterbleef.

Quick Boys ontwikkelde zich al snel als de bovenliggende partij. De blauwwitten hadden veelvuldig balbezit maar wisten het ASWH maar niet echt lastig te maken. Mark de Kruijs leek na een paar minuten in kansrijke positie te komen uit een vrije schop maar kopte de bal in de handen van doelman Stef Doedée. Voorlopig bleef Quick Boys het beste van het spel houden maar bleef zich stuklopen op de verdediging van ASHW, die zich zonder problemen staande hield.

Bijna halverwege de eerste helft liet ASWH zich voor het eerst gelden toen uit een hoekschop een schot op doel gelost kon worden maar zonder resultaat bleef. Aan de andere kant was ook Quick Boys in deze wedstrijdfase gevaarlijk. Doelman Doedée had de nodige problemen met een vrije schop van Jeffrey Ket. Mark de Kruijs kwam via de rebound nog in balbezit maar kon niet profiteren.

In de loop van de eerste helft zou ASHW zich vaker laten gelden op de speelhelft van Quick Boys, al bleef het Quick Boys dat de wedstrijd bleef dicteren maar het doel maar niet kon vinden. Vlak voor de rust moest de wedstrijd wegens onweer worden stilgelegd, waarbij ook eens een hagelbui sportpark Schildman teisterde. De laatste minuten van de eerste helft werden alsnog gepeeld waarna de tweede helft direct werd aangevangen.

In de tweede helft kwam het eerste gevaar van de kant van ASWH. Lester Pires leek gevaarlijk te worden voor de thuisploeg, doelman Van der Helm wist schade voor zijn team te voorkomen. Een paar minuten later mocht Quick Boys net buiten het strafschopgebied een vrije schop nemen. Via Ismail Yildirim de vrije schop van Ket tot hoekschop verwerkt. Weer bleef resultaat uit. Na tien minuten verdiende Mark de Kruijs meer bij de afronding van de actie die hij had opgezet met Dennis Kaars. De Kruijs plaatste de bal op de lat, ASWH ontsnapte aan een achterstand.

Op zoek naar de voorsprong bleef Quick Boys aandringen bij ASWH maar wist het gat in de verdediging niet te vinden. Daarbij moesten de blauw-witten alert blijven op de uitvallen van ASWH. Met nog een kwart wedstrijd te spelen zag Dennis Kaars zijn schot van afstand gestopt door invaldoelman Stefan Kok die op een prima invalbeurt kon terugkijken.

Een paar minuten later was het aan de andere kant van het veld wel raak. ASWH had al eerder pogingen ondernomen het doel van Quick Boys te vinden, dat leverde geen gevaar op. Bij een op de rechterflank door Ismail Yilderim opgezette aanval wat het raak voor de Ambachters. Yilderim vond Jesper van den Bosch die doelman Van der Helm het nakijken gaf. Quick Boys zat nu in de problemen tegen een stug verdedigend ASWH.

Een paar minuten later bezegelde Yilderim het lot van Quick Boys door nu zelf het net te vinden. Die klap kwamen de blauw-witten niet meer te boven.


Elke woensdag en vrijdag

16.00-17.00 uur: Gladiator Kinder Bootcamp bij Willy Noord, Noordduinseweg 4. Meedoen kost € 5,00. Aanmelden via true@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com

Elke zaterdag

10.00-11.00 uur: Gladiator Ouder-Kind Bootcamp bij Willy Noord, Noordduinseweg 4. Meedoen kost € 7,50 per ouder. Aanmelden via true@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com

Woensdag 13 maart

14.00 uur: Quiltmiddag in de Hoofdbibliotheek. Schelpendam 1. Gratis.

14.30 uur: Egel en de Trollebol. K&O Katwijk, Sluisweg 16. Deelname € 6,00.
19.30 uur: Filmavond in de Hoofdbibliotheek. Vanaf € 6,00 (leden)

Donderdag 14 maart

20.00 uur: Tafeltenniscompetitie. Tafeltennisvereniging Rijnsoever, De Krom 75.
21.00-23.45 uur: Cover The Cage. Café The Pocket. Badstraat 38
21.00-21.30 uur: Optreden The Hillbillies in 't Keldertje van Café de Branding, Voorstraat 12.

Vrijdag 15 maart

10.30 uur: Bezoek aan Museum Boerhave. K&O Katwijk, Sluisweg 16. www.kenokatwijk.nl. Vanaf € 15,00,

Zaterdag 16 maart

21.00 uur: St. Patrick's Day. Deze nationale feestdag uit Ierland wordt eens goed gevierd in De Schuit!. Voorstraat 59.

Zondag 17 maart

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

Woensdag 20 maart

15.00-16.30 uur: Minidisco in Dorpshuis Rijnsburg, Hofweide 1. Meedoen kost € 2,00.

Donderdag 21 maart

• Whiskyproeverij in Hotel Zee en Duin, Hotel Zee en Duin, Boulevard 5, www.zeeenduin.nl
vanaf € 30,00,

Zaterdag 23 maart

19.30 uur: Orgelconcert door Vincent de Vries in de Nieuwe Kerk, Voorstraat 79. Entree € 10,00.
20.15 uur: Concert Chimaera Trio in de Soefitempel, Zuidduinseweg 7. Entree € 14,00.
20.15-23.00 uur: Mimiek's Theater speelt 'Tel uit je winst' in Dorpshuis Valkenburg, Kerkweg 3. Entree € 11,00.
21.00 uur: Optredens van Convoi Exceptional en Friction & the Roots Drivers bij De Schuit, Voorstraat 59. Kaarten à € 5,00 via www.ticketkantoor.nl/shop/convoi

Zondag 24 maart

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.
16.00 uur: Poppodium in Café The Pocket: Barrelhouse. Café The Pocket, Badstraat 38.

Maandag 25 maart

20.00 uur: Lezing door Hugo Borst in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Entree € 8,00 (leden).

Woensdag 27 maart

14.00-15.30 uur: Workshop 'Makey Makey!' in de Hoofdbibliotheek, Schelpendam 1. Meedoen kost € 3,00.

Vrijdag 29 maart

20.00 uur: Ladies Night in de Hoofdbibliotheek, Schelpendam 1. Meedoen kost € 6,00 (leden).
21.00 uur: 90's & 00's Party bij De Schuit, Voorstraat 59. Entree gratis.

Zaterdag 30 maart

10.00-16.00 uur: Vitaal Trainer Games family edition bij Willy Noord, Noordduinseweg 4. Meedoen kost € 5,00. Aanmelden via www.katwijk-events.nl
14.00-15.00 uur: Schrijfwedstrijd Boekenweek in de Hoofdbibliotheek, Schelpendam 1.
19.00-00.00 uur: Seizoensopening 'Beachclub Wantveld', Strandvak 17. Kaarten à € 19,50 via www.timelessevents.nl/tickets
20.15 uur: Concert Chimaera Trio in de Soefitempel, Zuidduinseweg 7. Entree € 14,00.
20.15-23.00 uur: Mimiek's Theater speelt 'Tel uit je winst' in Dorpshuis Valkenburg, Kerkweg 3. Entree € 11,00.

Zondag 31 maart

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

Maandag 1 april

20.00 uur: Quiz Night in The Pocket, Badstraat 38. Meedoen kost € 10,00.

12.00 u: RTV Sport; Grasduinen; RTV Magazine 18.00 u: RTV Sport; Grasduinen; RTV Magazine 21.30 u: RTV Sport; Grasduinen; RTV Magazine

Woensdag 13 maart
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Rijnsburg i.v.m. de Biddag voor het Gewas; 22.00 Non-stop muziek;

Donderdag 14 maart
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;

Vrijdag 15 maart
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;

Zaterdag 16 maart
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 18:00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 Op De Hollandse Toere, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Coby Boere; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;

Zondag 17 maart
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 09.30 uur een kerkdienst Protestante Gemeente Rijnsburg (Immanuëlkerk); 11.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel: 071-4013551; 13.00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14.00 Non-stop muziek; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Protestante Gemeente Rijnsburg (Laurentiuskerk); 18.30 uur Kerkdienst Hervormde Gemeente Katwijk aan den Rijn; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische Maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;


Maandag 18 maart
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, Hans Pley; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;

Dinsdag 19 maart
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 Muziek voor twee.


Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws.

Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin.

Frequenties:

RADIO: Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142.
TELEVISIE: Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131.

AGENDA DE ZWANENBURG

Alle activiteiten vinden plaats in het Dienstencentrum de Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62. Alle dagen is er vrije inloop. Koffie of thee à € 0,50. www.aobk.nl

Woensdag 13 maart

09.30-11.30 uur: fietsen
10.00-12.00 uur: bloemschikken
10.00-12.00 uur: koffie Inn
10.00-14.00 uur: koffie +
13.30-17.00 uur: Biljartcompetitie
14.00-16.00 uur: Meer bewegen voor ouderen
19.00-21.30 uur: Vrij biljarten
19.00-21.30 uur: Alzheimer Café

Donderdag 14 maart

10.00-12.00 uur: Crea-ochtend
10:00-12:00 uur: Info speeddate
14:00-17:00 uur: Klaverjassen en jokeren

        

Vrijdag 15 maart

08.00-10.00 uur: Bloedprikken
10:45-11:45 uur: OTAGO

Maandag 18 maart
10.00-14.00 uur: Koek & Soepie
13.30-16.30 uur: Schilderen
13.30-16.30 uur: Vrij klaverjassen

Dinsdag 19 maart
09.00-12.30 uur: Rabo Servicepunt
09.30-11.30 uur: De Vierboet
10.00-12.00 uur: Computerinfo
10.00-12.00 uur: Ouderenspreekuur
10.00-14.00 uur: Koffie +
14:00-16:30 uur: Damessoos
13.30-17.00 uur: Biljartcompetitie
19:00-21:30 uur: IOV

Elke dag is er vrij biljarten tenzij de agenda anders aangeeft.
Niet leden betalen, bij deelname aan een activiteit, een kleine bijdrage.

AGENDA KAT-RIJN

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, L. de Colignylaan 7. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen van 55 jaar en ouder. www.Kat-rijn.nl

Woensdag 13 maart
09.30-11.30 uur: schilderen
14.00-15.30 uur: Line-dance

Donderdag 14 maart
09.15-10.15 uur: Yoga
10.30-11.30 uur: Yoga
14.00-16.30 uur: Klaverjassen/Jokeren

Vrijdag 15 maart
09.30-11.30 uur: schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Maandag 18 maart
09.15-10.15 uur: Yoga
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Dinsdag 19 maart
10.00-11.30 uur: Line-dance
14.00-14.45 uur: Meer Bewegen v. Ouderen
13.30-14.40 uur: Mannenzang
15.00-16.00 uur: Dameszang