Leiderdorps Weekblad

10 april 2019

Leiderdorps Weekblad 10 april 2019


Stickers voor bewustwording

Paul Lucardi en wethouder Beekhuizen (rechts) met enkele vrijwilligers bij de net onthulde bestickerde steen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

stickers n Bij dertig bushokjes in Leiderdorp is maandag 8 april een duidelijke blauwe sticker op een van de stoeptegels geplakt. Daarop staat een gestyleerd poppetje met een taststok die een pad van lijnen volgt, met daaronder de tekst 'vrijhouden'. Bedoeld om mensen erop te wijzen dat de geribbelde tegels die lijnen vormen op stoepen, straten, bij bushaltes en op stations daar niet voor de sier liggen. Het zijn geleidelijnen waarvan blinden en slechtzienden gebruik maken om hun weg te vinden in de openbare ruimte. En die dus vrij moeten blijven van obstakels. Lees verder op P3

Vrijmarkt op Koningsdag dreigt te verdwijnen

noodklok n De Vrienden van het Oude Dorp luiden opnieuw de noodklok. De vrijmarkt op Koningsdag in Leiderdorp dreigt te verdwijnen door een flink vrijwilligerstekort.

De stichting organiseert al ruim 25 jaar de grote kindervrijmarkt in het oude dorp in combinatie met verschillende activiteiten voor kinderen, zoals springkussens en de verkoop van suikerspinnen. "We hebben jaarlijks zo'n veertig vrijwilligers nodig. Dit jaar zitten we, door allerlei factoren pas op een kwart en de tijd begint te dringen", aldus voorzitter Fried de Rave.

Het bestuur maakt zich vooral zorgen om de dalende animo om vrijwilliger te zijn. Het kan nu tot gevolg hebben dat er attracties geschrapt moeten worden. Maar dan komt ook de kostenneutraliteit in gevaar. "De uiterste consequentie is dat we dit jaar voor het laatst de vrijmarkt en bijbehorende activiteiten organiseren", aldus de voorzitter.

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via www.facebook.com/oudedorp of info@oudedorp.nl. De tijden dat men kan helpen zijn van 10.00 tot 13.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur.

Spullen repareren

repaircafé n Woensdagmiddag 17 april vindt weer een Repair Café plaats bij Gading aan Griffioen 15.

Bij het Repair Café staan reparatie-experts klaar om iedereen te helpen bij het herstel van bijvoorbeeld elektrische apparaten, kleding, fietsen, meubels, speelgoed of servies. Ook voor reparaties aan rollators en rolstoelen kunt u hier terecht. Gereedschap en basismateriaal zijn aanwezig.

Het werk van Repair Café Leiderdorp is gratis. Wie iets van zijn waardering wil uitdrukken, kan een vrijwillige bijdrage achterlaten in de pot op de ontvangsttafel.

Het Repair Café is van half 2 tot half 4. De ingang van Gading is achter de benzinepomp aan de Engelendaal.

FreedomRunnersLeiderdorp halen Bevrijdingsvuur uit Wageningen

vredesvlam n Ook dit jaar gaan de FreedomrunnersLeiderdorp naar Wageningen om daar het Bevrijdingsvuur op te halen. Ze brengen dat op 5 mei, Bevrijdingsdag, in estafette naar Leiderdorp, waar ze de brandende fakkel in park De Houtkamp overhandigen aan burgemeester Laila Driessen die er de Leiderdorpse vredesvlam mee zal ontsteken.

Sinds 1948 wordt jaarlijks op 5 mei om 0.00 uur het Bevrijdingssvuur ontstoken op het 5 Mei Plein te Wageningen. Loopgroepen steken een fakkel aan dit vuur aan en brengen die hardlopend naar hun eigen woonplaats. Voor Leiderdorp doet de gelegenheidsgroep FreedomRunnersLeiderdorp dat.

De FreedomRunners ontvangen op 4 mei rond de klok van 20.45 uur voor het gemeentehuis de uitgedoofde fakkel van burgemeester Driesen met de opdracht het vuur op te halen in Wageningen.

Lees verder op P3

Leren omgaan met IPad of tablet

Instapcursus n Seniorweb Leiderdorp organiseert een instapcursus voor mensen die hun IPad of tablet (beter) willen leren gebruiken. De cursus vindt plaats in de bibliotheek in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110 op zes dinsdagmiddagen van 14.00 tot 16.00 uur en start op 16 april. De kosten bedragen 55 euro per persoon. Opgeven kan via tel. 06 37335201 of via e-mail adres lucasdebeer@gmail.com.

Jeroen Brommers (links vooraan) en Kevin de Boer met de donderdag 1 MBvO-groep. | Foto:Johan Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Pro-Fit Sports laat ouderen
bewegen

Plezier hebben
is het
belangrijkste

HUWELIJKSJUBILEUM n Verbonden in liefde en bloemen

Wethouder
Binnendijk trapt paadjes

Overtuigende winst voor
stijlvol RCL

Zwembad De Does ontruimd wegens vreemde lucht

Alle bezoekers moesten het zwembad verlaten. Foto: Koen Jongen

Zaterdagochtend 6 april tegen 11 uur is het Leiderdorpse zwembad De Does ontruimd omdat een vreemde lucht werd waargenomen. Het bleek later vals alarm te zijn.

Politie, brandweer en ambulance waren snel ter plaatse. Een vijftigtal bezoekers, waaronder veel kinderen die zwemles hadden en hun ouders, moesten het zwembad verlaten. Ten minste één kindje is gecontroleerd door ambulancepersoneel.

De metingen door de brandweer gaven geen afwijkende waarden aan, waarna het zwembad rond het middaguur weer werd vrijgegeven en 's middags weer gewoon open kon. | Foto: Koen Jongen

Regionale samenwerking is lonend voor Leiderdorp maar het kan beter

onderzoeksrapport n De huidige lichte regionale samenwerking levert de gemeente Leiderdorp meer op dan het haar kost. Leiderdorp is ook gewend om samen te werken; het gaat de gemeente goed af en in de regio wordt ze gezien als een loyale partner. Aan de andere kant lukt het maar niet een aantal hardnekkige gemeentegrensoverschrijdende vraagstukken op te lossen. Waarmee je vraagtekens kan zetten bij de toekomstbestendigheid van deze lichte vorm van regionale samenwerking.

Door: Corrie van der Laan

Die conclusies trekt onderzoeksbureau Twynstra Gudde in een rapport over samenwerking in de regio dat is gemaakt in opdracht van het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders. Hiermee wordt de helft vervuld van een wens van de gemeenteraad. Die vroeg in mei 2017 unaniem om onderzoek te doen naar twee scenario's: het voorzetten van de huidige regionale samenwerking en een fusie met de regiogemeenten.

Veel verrassends komt er niet uit dit eerste onderzoek dat maandag werd gepresenteerd. Dat Leiderdorp veel en constructief samenwerkt op verschillende schaalniveaus was al bekend. En dat daadkracht in uitvoering de achilleshiel van de regionale samenwerking is, staat al jaren als een paal boven water. Vooral als het gaat om vraagstukken op gebied van wonen, mobiliteit en duurzaamheid kan Leiderdorp het niet alleen. En hoewel binnen de Leidse regio overeenstemming is over de ambities, blijkt het juist op deze terreinen moeilijk om daadwerkelijk samen aan de slag te gaan.

Het rapport geeft ook aanbevelingen om het beter te doen. 'Stel samen met de Leidse Regio een strategische uitvoeringsagenda op', is er één van. Andere zijn: 'Bepaal per opgave en taak het schaalniveau dat daarbij het beste past' en 'Wees je ervan bewust dat (regionale) samenwerking een andere houding, ander gedrag en een andere manier van werken vraagt'. Ook zou de regiowerkgroep in de gemeenteraad zich meer pro-actief moet opstellen.

Hoewel in het coalitieakkoord van LPL, VVD en CDA expliciet staat dat in deze raadsperiode – die loopt tot maart 2022 – geen onomkeerbare stappen richting een fusie gedaan worden, zal het college ook laten onderzoeken wat de kansen en bedreigingen van een gemeentelijke herindeling zijn voor Leiderdorp. Twynstra Gudde adviseert om dat zo snel mogelijk te doen, voordat naar aanleiding van dit eerste rapport vervolgacties worden gepland. Want het is mogelijk dat het tweede onderzoek ertoe leidt dat "de aanbevelingen en vervolgstappen er anders uit zouden kunnen zien".

In het Politiek Forum van 13 mei bespreekt de Leiderdorpse politiek het rapport van Twynstra Gudde.

Flyers en stickers om te wijzen op belang van vrijhouden geleidelijnen

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Wethouder Anglique Beekhuizen (LPL) onthulde maandag de eerste bestickerde tegel bij de bushalte aan de Englendaal ter hoogte van winkelcentrum Winkelhof en trapte daarmee de campagne 'Houd de lijn vrij!" af in Leiderdorp. Een campagne die hard nodig is, realiseert ze zich "De meeste mensen staan er niet bij stil hoe belangrijk de geleidelijnen zijn voor blinden en slechtzienden."

Maar al te vaak komt het voor dat obstakels als fietsen, reclameborden, koffers en ook mensen op de lijnen staan, vertelde Paul Lucardi, een van de organisatoren van de campagne in Leiderdorp. "Dat is echt een probleem voor mensen met een visuele beperking. Het maakt het voor hen extra lastig om over straat te lopen."

Hij liet zien hoe de geleidelijnen een route vormen vanaf de stoep over het fietspad naar de bushalte. Tegels met noppen geven aan waar de entree van de bushokje is en op welke plek je de bus kan instappen. Bij dertig bushaltes in Leiderdorp liggen nu geleidelijnen maar ook op andere plekken zou het prettig zijn als ze er kwamen, gaf Lucardi aan. "Bijvoorbeeld langs de Laan van Berendrecht, tussen de winkelcentra Winkelhof en Santhorst."

De campagne 'Houd de lijn vrij!' wordt georganiseerd door een aantal belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking. Vorig jaar gebeurde dat voor de eerste keer. Toen deden alleen Utrecht, Amsterdam en Den Haag mee. Dit jaar staat de teller op maar liefst 23 gemeenten, waar Leiderdorp er dus één van is.

Flyers

De campagne duurt nog tot en met 13 april. Morgen, donderdag 11 april, kunnen bezoekers van winkelcentrum Santhorst verwachten dat ze een flyer in de hand gedrukt krijgen met uitleg over de campagne 'Houd de lijn vrij!', vrijdag 12 en zaterdag 13 april wordt geflyerd bij winkelcentrum Winkelhof en op de Baanderij. Zodat over een paar dagen een heel groot gedeelte van Leiderdorp begrijpt waarom het zo belangrijk is om de geleidelijnen vrij te houden.

LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen maximaal 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Menslievend

Mijn vrouw kwam 4 april rond de middag voor de ingang van de parkeergarage van het Winkelhof fataal ten val en heeft hierbij haar heup en pols gebroken. Heel graag willen wij de verpleegkundige, de mevrouw met de kinderbakfiets, de meneer met het korte grijze haar, de arts in opleiding en de mevrouw die bij het Kruidvat snel een fleece deken ging kopen voor ondersteuning en daarna verdween nogmaals héél hartelijk bedanken. Deze zwarte dag werd hierdoor tóch nog een beetje mooi gekleurd!

Tom van der Kleijn, Leiderdorp

Burgers weer genegeerd

Hoe bestaat het dat de gemeente haar inwoners weer zo behandelt als begin jaren '90. Alsof burgers vervelend zijn worden hun verzoeken en brieven weer net zo genegeerd als begin jaren '90.

De gemeente is met van alles en nog wat bezig maar als een burger iets vraagt is de reactie net of je van een andere planeet komt. Waarom vraag je iets aan de gemeente? Hoezo is de gemeente er voor burgers?

Zo'n reactie kreeg je begin jaren '90 en nu weer. Het was toen een belangrijke reden voor oprichting van Burgerbelangen Leiderdorp (BBL), een lokale politieke partij die niet meer bestaat. Want de toenmalige raad pakte dit punt helemaal niet op. Door BBL kregen burgers gewoon weer antwoord op hun vraag. En zou de gemeente er ook niet zijn voor het onderhoud van openbaar groen bijvoorbeeld? Nou, kom eens kijken bij de Zomerkade. Het ene stuk is tot de grond toe weggesnoeid en aan andere precies dezelfde stukken wordt helemaal niets aan gedaan. En vraag dan maar eens aan de gemeente hoe dat komt en of er nog eens verder wordt gewerkt aan dit onderhoud waarmee de groenwerkers eind vorig jaar plotseling zijn gestopt. Dan is het net of je iets heel ongewoons vraagt. In ieder geval krijg je geen antwoord op je vraag of en wanneer de groenwerkers ermee verder gaan en of ze misschien ook nog iets moois terug zetten waar alles tot de grond toe is weggehaald en wanneer bomen en heesters, conform afspraak met een burger, worden gesnoeid waar die te ver zijn door gegroeid. Nee, burgers zijn mensen die de gemeente lastig vallen in hun werk waar je als burger niet direct om vraagt en waar je wel belasting voor betaalt. Jammer gemeente. En nu maar hopen dat de raad dit nu wel een keer adresseert. En dan niet alleen eenmalig, maar permanent.

Arnold van Dijk

voorheen wethouder van o.a. groen en ruimte

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Foto: PR

FreedomRunners blij met meelopers

Vanuit Wageningen lopen de twintig FreedomRunners met de brandende fakkel eerst langs de Grebbeberg waar een stop wordt gemaakt voor het leggen van een bloemenkrans bij het oorlogsmonument. Vervolgens wordt in wisselende groepen de route van 125 km gelopen. Plaatsen die bij nacht en dag worden gepasseerd: Rhenen, Doorn, Cothen, Nieuwgein, IJsselstein, Linschoten, Woerden, Bodegraven, Alphen en Koudekerk.

De groep wordt begeleid door voorfietser Gerard van Amsterdam en achterfietser Henk van Driel. Beiden komen die nacht niet van de fiets af! Rond de klok van 12.00 uur komt de groep via de Achthovenerweg Leiderdorp binnen. In het clubhuis van de schaats en skeelervereniging aan de Boomgaardelaan staat een ontbijt klaar. Rond de klok van 13.00 uur vertrekken de FreedomRunners via de Doesbrug en de Hoofdstraat naar de Houtkamp waar het vuur wordt overhandigd aan burgemeester Driessen die een vredesvlam ontsteekt waarna de Bevrijdingsdagfestiviteiten losbarsten.

De FreedomRunners stellen het op prijs als Leiderdorpers meelopen naar de Houtkamp. Het ophalen van het Bevrijdingsvuur wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Sport2000, de groep DinsdagOchtendSport, het A4 wensenfonds en de Oranjevereniging.

WOOON Lentemarkt

Kramen n Zaterdag 20 april vindt de eerste editie van de WOOON Lentemarkt plaats. Er zullen die dag vijftig kramen op de woonboulevard te vinden zijn. Er zijn nog kramen beschikbaar voor nieuwe en tweedehands artikelen. Boeken kan via www.wooon-leiderdorp.nl. Naast de kramen zijn er ook optredens van onder meer Menno Aben (The Voice of Holland) en de Leiderdorpse dansgroep De Rode Sneakerz.

Aanmelden voor buitenspeeldag

Oproep n De aanmelding voor de Buitenspeeldag 2019 is open. Nickelodeon en Jantje Beton roepen kinderen en volwassenen op om van de bank te komen en in de buurt een speelactiviteit te organiseren, zodat zoveel mogelijk kinderen op woensdag 12 juni buiten kunnen spelen. Wie nu een activiteit aanmeldt op www.buitenspeeldag.nl, ontvangt een gratis 'Hier spelen wij' spandoek.

Paadjestrappen met wethouder Binnendijk

Wethouder Binnendijk overhandigt een bijenhotel aan Joop van Huut. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

schooltuinen n Onder leiding van onderwijswethouder Daan Binnendijk (CDA) trapten kinderen van groep 6 van De Leeuwerik vrijdagmiddag paadjes die hun tuintjes op het Leiderdorpse schooltuinencomplex in De Bloemerd afbakenen. Het markeerde de start van het schooltuinseizoen 2019-2020.

"Zelf tuinieren is niet alleen leuk, je leert er ook nog heel van", beloofde Binnendijk de kinderen. De wethouder maakte er een extra feestelijke gelegenheid van door de overhandiging van een cadeau aan voorzitter Joop van Huut van de Stichting Schooltuinen. Hij kreeg een bijenhotel, bedoeld om wilde bijen en andere insecten, die zo belangrijk zijn bij het bestuiven van allerlei gewassen, een veilige plek op het tuinencomplex te bieden.

Whitley Glasbergen (gehurkt) met leerlingen van de groepen 3, 4 en 5 van de Prins Willem-Alexanderschool die duidelijk zin hebben in de uitdaging. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg
Wethouder Daan Binnendijk maakt een enthousiaste sprong terwijl hij de kinderen van De Leeuwerik voorgaat bij het paadjestrappen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg


Sterrekers en aardappels

Het was de afgelopen week voor het eerst na de winter weer druk bij de schooltuinen. Alle groep 6 leerlingen van de Leiderdorpse basisscholen hebben hun tuintjes ingericht. De groep van de Leeuwerik was de een-na-laatste die aan de slag ging. De leerlingen zaaiden vrijdag meteen sterrekers en hebben aardappels gepoot.

De kinderen tuinieren hier elke week, totdat in oktober het laatste restje oogst wordt binnengehaald.

Voor wie eens een kijkje wil nemen op de schooltuinen; ze zijn te bezoeken op de woensdagmiddagen vanaf 8 mei tot en met 11 september van 13.30-15.30 uur. In de zomervakantie is de tuin juist open op de woensdagochtenden van 10.00-12.00 uur.

Kijk ook op www.schooltuinleiderdorp.nl voor het tuinplan, het tuinprogramma, foto's en het laatste nieuws.

>Miss Beauty-kandidaat organiseert sponsorloop op basisschool

rennen n Zo'n honderddertig kinderen van de Prins Willem-Alexanderschool in Leiderdorp hebben vrijdag 5 april zoveel mogelijk rondjes om hun school gerend om geld in te zamelen voor LINDA.foundation. De actie was georganiseerd door Whitley Glasbergen, oud-leerlinge van de school en deelneemster aan de Miss Beauty of Zuid-Holland 2019 verkiezingen.

Vorig jaar werd Whitley, een geboren en getogen Leiderdorpse, 'tweede runner-up' bij verkiezing van Miss Teen of Zuid-Holland. Ze genoot zo van het verkiezingstraject dat ze besloot dit jaar opnieuw mee te doen met de provinciale Miss-verkiezing. Omdat ze inmiddels 18 jaar is geworden, gaat ze nu voor de titel Miss Beauty.

Het is geen kleinigheid, zo'n Miss-verkiezing. Whitley is er vele uren per week bezig. Ook al omdat ze zich als onderdeel van de verkiezing moet inzetten voor een goed doel, dat is uitgekozen door de organisatie.

"Ik ben blij dat het de LINDA-foundation is geworden", vertelt ze. "De LINDA-foundation zorgt ervoor dat gezinnen met kinderen die in armoede leven cadeaukaarten krijgen zodat ze af te toe wat extra's kunnen kopen."

Naast dat alles zit Whitley ook nog in haar eindexamenjaar op het MBO Rijnland. Na het afronden van haar studie bedrijfsadministrateur niveau 4 wil ze door naar het HBO.

De finaledag van de verkiezingen is op zaterdag 13 april in Rotterdam, waar Whitley het moet opnemen tegen twintig andere finalisten.

Bijentelmiddag in Leiderdorpse heemtuin

Een weidehommel. | Foto: André Biemans Foto: André Biemans

inventarisatie n In Leiderdorp kan je op zondagmiddag 14 april, samen met IVN-natuurgidsen en medewerkers van de gemeente, inventariseren welke soorten bijen, dus ook hommels, er voorkomen in de heemtuin. Dat in het kader van Nederland Zoemt, de Nationale Bijentelling, op 13 en 14 april.

Het is de tweede keer dat de bijentelling wordt georganiseerd. Hierbij kan iedereen zijn steentje bijdragen aan het onderzoek naar het vóórkomen van bijensoorten in Nederland.

De Leiderdorpse heemtuin is één van de meest soortenrijke in het land als het gaat om planten, en daardoor mogelijk ook van insecten zoals bijen. Het is de bedoeling dat op 14 april uit te zoeken. Iedereen kan meedoen, kennis van bijensoorten is niet nodig. Belangstelling voor deze supernuttige diertjes natuurlijk wel.

Deelnemers krijgen van tevoren een korte inleiding en tips om bijen te onderscheiden van zweefvliegen en wespen. Met behulp van een duidelijke zoekkaart en aankruisformulier, en met ondersteuning van IVN-natuurgidsen, gaan ze vervolgens in groepjes op pad door de heemtuin, op zoek naar de plaatsen waar bijen zich graag ophouden: bijenhangplekken dus.

Wie ook bijen wil inventariseren en tellen, moet zaterdag 14 april om 15.00 uur bij de hoofdingang van de heemtuin zijn, ter hoogte van de kinderboerderij in park De Houtkamp. Tip: neem een kleine fotocamera of een smartphone (met camera) mee om de bijen vast te leggen.

Kijk voor alles over de bijentelling op https://www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/bijentelling/.

Klaverjasmarathon

Kaarten n Op zaterdag 13 april organiseert Buurtvereniging Zijlkwartier een klaverjasmarathon in het verenigingsgebouw aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp. Het kaarten start om 1 uur 's middags en duurt tot 11 uur 's avonds.

Naar gelang de tijd worden er zes of zeven rondes gespeeld. Er wordt gekaart met het verplicht-gaan-systeem. Er wordt individueel gespeeld, dus geen koppelklaverjassen. De spelregels worden voor de aanvang uitgelegd.

Er zijn mooie prijzen te winnen met het klaverjassen. Natuurlijk is er ook een loterij waarvoor loten tijdens de avond te koop zijn.

Tijdens het kaarten zijn tegen vriendelijke verenigingsprijzen koffie, thee, fris of een alcoholisch drankje aan de bar te bestellen. Er wordt gezorgd voor een heerlijke Chinese buffetmaaltijd.

De prijs voor de kaartmarathon, inclusief de maaltijd en afsluitend de koffie of thee, bedraagt 15 euro p.p. Inschrijven kan via e-mail buurthuis@zijlkwartier.nl of telefonisch via Bep van Zonneveld (06 2088 6678) of Paul Overdijk (06 4346 9088). De inschrijving is definitief na betaling op banknr. NL20INGB0003808753 t.n.v. Buurtvereniging Zijlkwartier met vermelding Kaartmarathon.

Pasen op De Baanderij

Paashaas n De paashaas is Tweede Paasdag te gast bij winkelboulevard De Baanderij. Tussen 13.00 en 16.00 uur kunnen kinderen met de paashaas op de foto. Verder kunnen de kinderen een rebus oplossen in de winkels en is er een eiervang wedstrijd.

In deze krant staat deze week een kleurplaat van De Baanderij. Kinderen kunnen deze kleurplaat op Tweede Paasdag bij de paashaas inleveren en maken kans op en maken kans op een kinderfeestje bij Bubble Jungle. Ook is die dag een prijs te verdienen als de rebus goed wordt opgelost. Bij diverse winkels hangen letters en cijfers, die een code vormen.

eierengooien

Op de boulevard is tussen 13.00 en 16.00 uur ook een eiervangwedstrijd. Deelnemers kunnen met een afgekeurd ei naar elkaar gooien. Het is de bedoeling dat het ei weer 'heel' opgevangen wordt, over een zolang mogelijke afstand. Het winnende duo krijgt een winkelcheque ter waarde van 100 euro.

Verbonden in liefde en bloemen

Piet en Ans Bloemendaal op hun huwelijksdag, 28 maart 1969. Foto: PR

huwelijksjubileum n Bloemen zijn het middelpunt in het huwelijksleven van Piet en Ans Bloemendaal. Piet groeide op in de bloemen. Zijn vader had een kwekerij in het Doeskwartier. Samen met Ans zette hij het werk voort. Op 28 maart waren ze vijftig jaar getrouwd. Reden voor burgemeester Driessen om hen wederom in de bloemetjes te zetten.

Door: Nelleke Thissen

Burgemeester Driessen kwam het gouden paar namens de gemeente Leiderdorp in de bloemetjes zetten. | Foto: Nelleke Thissen Foto: Nelleke Thissen

De kwekerij van vader Gerard en het geboortehuis van Piet (1938) waren oorspronkelijk gevestigd aan de Hoofdstraat 61. Een weggetje, het laantje van Bloemendaal, liep van het huis naar de hoofdweg. Door de komst van het Hubrechtsplein verdween deze verbinding. Het huis – Piet bleef er wonen - kreeg als adres Tuinstraat 1. En dat werd weer nr. 3 toen zijn ouders ernaast een nieuwe woning lieten bouwen dat nummer 1 werd. "Ik ben drie keer van adres maar niet van huis veranderd', lacht Piet.

Na de lagere school, de Kastanjelaanschool, bezocht Piet de ambachtschool. Maar al gauw wist hij dat zijn hart toch bij de bloemen lag en haalde op de tuinbouwschool zijn einddiploma. Hij ging permanent werken in zijn vader's bedrijf waar hij als kind al vaak had meegeholpen.

Ans Schoonderwoerd (1944) is in Rotterdam geboren en getogen. Na haar schoolopleiding vertrok ze naar Katwijk waar ze een baan kreeg in verzorgingshuis De Wilbert. Ze woonde er op kamers. Eén van haar collega's nam haar voor de gezelligheid mee naar haar huis in Leiderdorp. De collega bleek een zus van Piet Bloemendaal. Het klikte meteen tussen de twee. Al heel gauw belde Piet Ans op voor een afspraakje. Dat was in 1968 en op 28 maart 1969 trouwden ze in het gemeentehuis van IJsselmonde (Rotterdam).

Het stel trok in bij Piet's ouders. Ans ging meehelpen in de snijbloemenkwekerij. Na het overlijden in 1972 van vader Gerard zette het echtpaar het bedrijf samen voort. "Het was elke dag hard werken van 's morgens vroeg tot 's avonds laat", vertelt Ans. Daarnaast had zij ook nog de zorg voor haar gezin met drie dochters en een zoon. "We hadden het reuze gezellig met elkaar. Alles kon en mocht. Vriendjes en vriendinnetjes kwamen spelen, eten en logeren. Het was hier altijd de zoete inval." Ans en Piet kijken tevreden terug op deze periode. "Tijd voor vakanties was er niet, maar dat hebben we niet gemist. De kinderen ook niet. Die gingen op kamp en logeren", vertelt Ans.

Genieten van vrije tijd

In 1985 deden ze hun bedrijf over aan Van Egmond. De naam wijzigde in handelskwekerij Vegmo Plant BV. Ans en Piet hebben er nog een tijdje gewerkt. Piet stopte toen het bedrijf in 1997 naar Rijsenhout vertrok, maar Ans bleef er nog een paar jaar actief. Sinds haar zestigste genieten ze samen van hun vrije tijd en hebben een aantal trips gemaakt. Zo reisden ze naar Kroatië, Tsjechië, Zwitserland, Frankrijk en naar Canada waar een broer woont. Piet is tevens een enthousiast postzegelverzamelaar. "Van jongs af aan, maar ik doe het nog steeds graag". Ans biedt daar waar nodig hulp aan mensen in haar omgeving. Het geeft haar veel voldoening. Ook hun hond Bikkel vraagt de nodige zorg. "Je moet met hem naar buiten. Weer of geen weer. Maar dat is heel gezond", weet ze. Verder besteden ze samen de nodige tijd aan hun kinderen en acht kleinkinderen.

Hun gouden bruiloft hebben Piet en Ans Bloemendaal gevierd in Brasserie Park. Niet alleen waren hun kinderen en kleinkinderen waren van de partij, maar ook verdere familie en vrienden. "Het was reuze gezellig. We kijken er met veel plezier op terug", glunderen ze allebei.

AGENDA Filmhuis Leiderdorp

ATTENTIE: EENMALIG ALS PROEF OP ZONDAG

Zondag, 14 april, 19.30 uur

THE COLOR PURPLE

Deze film van Steven Spielberg is gebaseerd op het met de Pullitzerprijs bekroonde verhaal van Alice Walker. Gespreid over verschillende decennia wordt het verhaal vol emoties van Celie, een ongeschoolde vrouw in het landelijk Zuiden van Amerika, verteld. Wanneer ze gedwongen wordt om te trouwen met een wrede man, die ze 'Mr.' noemt raakt ze helemaal in zichzelf gekeerd en deelt ze haar leed alleen nog met God.

Donderdag, 18 april, 14.00 uur

ZOOKEEPER'S WIFE

De dierentuin in Warschau wordt met veel toewijding beheerd door Jan Zabinski en zijn vrouw Antonina. Dan vallen in 1939 de nazi's binnen die het park sluiten en de beesten afvoeren of doden. Strijdvaardig besluiten de Zabinski's hun dierentuin in te zetten als schuilplaats voor joodse onderduikers.

Donderdag, 2 mei, 20.00 uur.

BANKIER VAN HET VERZET

Deze film is het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld. De film vertelt het verhaal van bankier Walraven van Hall. Als Walraven in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang.

Donderdag, 16 mei, 14.00 uur

VICEROY'S HOUSE

1947. De Britse heerschappij in India is bijna ten einde. Koningin Victoria's achterkleinzoon Lord Mountbatten verhuist voor een periode van zes maanden met zijn echtgenote en dochter naar New Delhi. Als laatste onderkoning is het zijn taak de overgang naar onafhankelijkheid van het land te overzien. Al snel breekt geweld uit tussen hindoes, moslims en sikhs.

Plaats: Filmhuis Leiderdorp, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110, Leiderdorp. Reserveren: info@filmhuisleiderdorp.nl. Toegang € 7,50, donateurs €5,00. Betaling contant aan de zaal.

Hoofd jeugd-opleiding RCL schrijft thriller

boekpresentatie n Zondagmiddag 28 april gaat het even niet om voetbal in het clubgebouw van RCL. Herman Zandstra, het hoofd van de jeugdopleiding van de Leiderdorpse voetbalclub, presenteert er dan de thriller 'De Saraceense Samenzwering'.

Zandstra heeft dit boek geschreven samen met Eric Bakker en het wordt uitgebracht onder het pseudoniem Era Richmen. De beide auteurs hebben besloten hun royalty's te doneren aan War Child.

De boekrelease is van 14.00 tot 16.30 uur. Wie erbij wil zijn, moet zich voor vrijdag 12 april aanmelden bij Mandy Pieterson via e-mail mandypieterson@gmail.com. Geef daarbij aan met hoeveel personen je komt.

Jongeren testen hun vaardigheden als automobilist

Alle deelnemers aan de Drive Experience en de coaches bij elkaar. Geheel rechts wethouder Willem Joosten die de dag opende door als eerste een noodstop te maken. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

ervaring n Ruim twintig jonge (18 tot 25 jaar) Leiderdorpse autorijders deden zondag 7 april bij het gemeentehuis mee aan The Drive Experience, een praktijkdag waarop zij hun vaardigheden als automobilist kunnen testen. Ze discussieerden over afleiding, alcohol en drugs in relatie tot verkeersdeelname en maakten in groepjes met een coach een rit door de omgeving waarbij ze gewezen werden op verbeterpunten in hun rijstijl.

Het meest spectaculaire programmapunt van de dag was het maken van noodstops op een gladde rem/slipbaan. Ze merkten daarbij in de praktijk hoe lang hun remweg op een glad wegdek bij verschillende snelheden is en voelden de werking van het ABS remsysteem. Hier kunnen ze later in het verkeer voordeel aan hebben.

't Buurthuis viert éénjarig bestaan op 12 en 13 april

Feestje n 't Buurthuis aan de Frederik Hendriklaan 4, in winkelcentrum Oranjegalerij, bestaat deze maand één jaar en viert dat op vrijdagavond 12 april en zaterdagmiddag 13 april.

Op 12 april is er een bingo met leuke prijsjes. De aanvang is om 20.00 uur, de deuren van 't Buurthuis zijn geopend vanaf 19.30 uur. Zaterdagmiddag 13 april van 14.00 tot 17.00 uur zijn er activiteiten voor alle leeftijden. Er zijn onder anderen een springkussen voor de jeugd, een sjoelcompetitie en een verloting. De Leiderdorpsche Damclub geeft demonstraties waaraan iedereen kan meedoen. De jeugd kan komen chillen en gamen. Stichting Buurtactief zorgt voor een hapje en een drankje.

't Buurthuis is opgezet door Stichting Buurtactief Het Oude Dorp, een groep bewoners die zich inzet voor de wijken Achthoven, Doeskwartier, Doesplant, Kerkwijk en Oranjewijk. Met ruim tweeduizend bezoekers in het eerste jaar van haar bestaan heeft 't Buurthuis bewezen een aanwinst te zijn.

Activiteiten

Buurtactief verzorgt in nauwe samenwerking met welzijnsorganisatie Incluzio veel activiteiten voor de buurtbewoners in't Buurthuis. Zoals koffieochtenden op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur waarbij op de donderdag meteen hulp wordt geboden voor het gebruik van digitale media (telefoon-tablet-laptop). Woensdagmiddag is er voorlezen en spelletjes voor de jeugd tot 12 jaar, op de dinsdagmiddag kan de jeugd van 12 tot en met 16 jaar komen chillen en gamen. Elke eerste dinsdag van de maand is er tijdens de koffieochtend tekenles. Maandagavond is damavond, verzorgd door de Leiderdorpsche Damclub.

Kijk op de website www.buurtactiefleiderdorp.nl voor meer informatie over Buurtactief en de activteiten in 't Buurthuis.

Johan van Velzen herdacht in Sportcafé

Foto: Johan Kranenburg

herinneren n Het Sportcafé bij Tamarco werd maandagavond overschaduwd door het overlijden van Johan van Velzen. Voorzitter a.i. Henk Morsch van de organiserende Stichting SSPL (SportPromotieLeiderdorp) was overmand door emoties bij de herdenking.

Door: Frans Brocken

"Op zaterdag 6 april ontvingen wij het trieste bericht dat Johan op 72-jarige leeftijd is overleden. Hij was tientallen jaren vrijwilliger bij voetbalvereniging RCL. Als waardering voor al dat vrijwilligerswerk werd hij in november 2018 door de sportverenigingen van Leiderdorp unaniem verkozen tot vrijwilliger van het jaar. Dat gebeurde tijdens het Sportgala dat door de SSPL jaarlijks wordt georganiseerd. Leiderdorp heeft een kanjer van een vrijwilliger verloren", zo sprak Morsch.

Voorzitter Dick van der Bijl van RCL herinnert Johan als iemand die de voetbalclub gedurende lange tijd als vrijwilliger heeft gediend. "Met het heengaan van Johan verliezen wij een echte RCL-man die zich op vele manieren voor de club heeft ingezet. Dat deed hij in een veelheid aan functies gedurende vele jaren. Wij zijn Johan voor al zijn inspanningen veel dank verschuldigd. Voor al zijn inzet gedurende vele jaren is Johan dan ook al eerder benoemd tot Lid van Verdienste", aldus Van der Bijl.

Op vrijdag 12 april is er om 12.00 uur een uitvaartplechtigheid in het rouwcentrum gelegen aan de Hoogmadeseweg 66 te Leiderdorp. Na de plechtigheid is er vanaf 13.15 uur gelegenheid tot proosten op zijn leven in het clubhuis van RCL in De Bloemerd.

Konings- (of voorheen Koninginne-)dag en de Leiderdorpse Oranjeprestatieloop: ze horen al een halve eeuw onlosmakelijk bij elkaar. Theo van Houdt, oprichter van Sportcentrum van Houdt, organiseerde de eerste editie in 1970. Toen nog met de start in de Hoofdstraat en een traject van 5 kilometer door Foto: PR

50-ste Oranjeprestatieloop

n Ter gelegenheid gouden jubileum met '10 English Miles'

Evenement n Op Koningsdag, zaterdag 27 april, organiseert Sportcentrum van Houdt, in samenwerking met de Leiderdorpse Oranjevereniging, voor de vijftigste keer de Oranjeprestatieloop. Dit gezellige Leiderdorpse evenement is voor deelnemers van alle leeftijden een uitdagend en sportief begin van de feestdag.

Voor kinderen van 3 tot en met 11 jaar is een route van anderhalve kilometer uitgezet. De allerkleinsten moeten wel begeleiding hebben van een volwassene. Vanaf 8 jaar kan er al deelgenomen worden aan de 5 kilometer en vanaf 12 jaar aan de 10 kilometer. Aangezien de maximale looptijd 75 minuten is, kunnen er ook wandelaars, fitwalkers en nordic walkers deelnemen aan de 5 kilometer. Vanwege het jubileum is het programma dit jaar eenmalig uitgebreid met de 10 English Miles, wat neerkomt op 16,1 kilometer.

De gelopen tijd kan afgelezen worden op de door NL..ML beschikbaar gestelde klok. Wim Smit staat weer bij de finish klaar om fruit en groenten uit te delen. De opbrengst van de loop wordt ook deze maal geschonken aan de Leiderdorps Oranjevereniging.

Na de finish krijgen alle deelnemers een leuke herinneringsmedaille. Extra prijzen zijn te verdienen voor de snelste lopers (m/v) in iedere categorie. De Theo van Houdt wisselbokaal wordt dit keer uitgereikt aan de snelste vrouw op de 10 kilometer.

De start is om 11.30 uur op de hoek van de Vossiuslaan en de Luykendreef, ter hoogte van Sportcentrum van Houdt. De 10 Engelse Miles begint een kwartier eerder, om 11.15 uur.

Kaarten kosten in de voorverkoop

€ 4,00 en zijn verkrijgbaar bij Sportcentrum van Houdt, Sport 2000, Sample Winkelhof en de Hardloopwinkel. Inschrijven kan ook op 27 april vanaf 10.00 uur bij de start maar dan kost een kaartje € 5,00.

Scholen Klerkenhof nu ook rookvrij

afspraak n De Leiderdorpse basisscholen De Hobbit en 't Bolwerk en sportzaal de Klerkenhof zijn officieel rookvrij. Afgesproken is dat rond de locaties door ouders, medewerkers en bezoekers niet meer gerookt wordt. De twee scholen en de daartussenin gelegen sportzaal committeren zich hiermee aan de Rookvrije Generatie waar ook de gemeente Leiderdorp zich hard voor maakt. Om dat voor iedereen duidelijk te maken, onthulde wethouder Angelique Beekhuizen maandag een bordje op het schoolgebouw aan de Klerkenhof.

Deze week gaan ook andere schoollocaties rookvrij; School Kastanjelaan en Kindcentrum de Brink, Willem de Zwijgerschool en Kindcentrum de Willem, Elckerlyc International school en Elckerlyc Montessori school. Met de Rookvrije Generatie wordt beoogd dat ieder kind dat nu geboren wordt, rookvrij kan opgroeien. | Foto: J.P. Kranenburg

Stijlvol RCL overtuigend langs Reiger Boys

Op de foto van links naar rechts teammanager Bert Siera, voorzitter van RCL Dick van der Bijl, trainer John van der Meer en penningmeester Arnold Staal. | Foto: Gert Jan van Heyningen Foto: Gert Jan van Heyningen

VOETBAL n De vrouwen van RCL speelden zaterdag 6 april op eigen veld een uitstekende wedstrijd tegen Reiger Boys. RCL was op alle fronten de meest aansprekende ploeg. Scherp en initiatief tonend om met soms gracieus spel het verschil te duiden. Fraaie doelpunten werden gescoord en de winst met 5-0, na een 2-0 stand bij rust, was dan ook dik verdiend.

Door: Gert Jan van Heyningen

Madieke Zaad passeert met een sleepbeweging sluitpost Jana Spieker en scoort de 3-0. | Foto: Gert Jan van Heyningen Foto: Gert Jan van Heyningen

Minuut stilte

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een minuut stilte vanwege het overlijden van Johan van Velzen. Hij was lid van verdienste en jarenlang wedstrijdsecretaris van de RCL vrouwen. Daarnaast was hij lid van de beheer commissie en consul van de KNVB. In november 2018 werd hij bij de Leiderdorpse Sportverkiezingen uitgeroepen tot Sportvrijwilliger van het Jaar.

Initiatief

De ploeg van coach Janet Griffioen, spelend met rouwbanden, en trok het direct het initiatief naar zich toe. De gastvrouwen toonden prima combinatiespel met eensgezind in de linies die perfect in elkaar overliepen. Reiger Boys kwam er niet aan te pas. De druk op de vesting van de ploeg uit Heerhugowaard nam toe met mogelijkheden voor Madieke Zaad en Yara Haasnoot. In de 33e minuut kwam de Racing op voorsprong via Yara Haasnoot die met een simpele ogende beweging haar verdediger op het verkeerde been zette om vervolgens het leer in het doel te schieten. Twee minuten later gaf Samanta Stojanovic een schitterende crosspass op de slim versnellende Madieke Zaad die op fraaie wijze de 2-0 voor haar rekening nam.

Gracieus

In de tweede helft zocht RCL meteen de aanval. Een schitterende actie in de 51e minuut leidde de 3-0 in. Yara Haasnoot stuurde Madieke Zaad weg die met een sierlijke sleepbeweging sluitpost Jana Spieker omspeelde om vervolgens de bal tussen de palen schieten. De wedstrijd was gespeeld maar RCL bleef het tempo hoog houden en Reiger Boys was niet in staat daartegen een vuist te maken. De snelle Jill Sanrodji kreeg in de 74e minuut op rechts veel ruimte. Uit een bijkans onmogelijke hoek scoorde ze op grootse wijze de 4-0. Vier minuten later was het opnieuw raak voor de Racing. Een ingooi ter hoogte van de hoekvlag werd verkeerd beoordeeld door de uitgelopen sluitpost Jana Spieker. Yara Haasnoot kreeg het leer onder controle en schoot richting het lege doel. Op prachtige wijze bolde het net op en de 5-0 was een feit.

Heerlijk gevoel

Na afloop complimenteerde coach Janet Griffioen de gretige groep meiden die eensgezind en stijlvol voor de winst wilden strijden. "Een heerlijke overwinning met overtuiging in hoog tempo uitgevoerd. Bovendien op alle fronten de regie in handen houden en dat voelt echt heel erg goed", aldus een stralende Griffioen die komend seizoen de vrouwen van Maarssen onder haar hoede neemt.

Nieuwe trainer voor RCL vrouwen

voetbal n John van der Meer gaat het komende seizoen het eerste damesteam van RCL trainen. Zaterdag 6 april werd de verbintenis tussen Van der Meer en de voetbalclub bekrachtigd.

Door: Gert Jan van Heyningen

Het is een eenjarige overeenkomst met de intentie voor meerdere jaren bij de Leiderdorpse Racing aan de slag te gaan. Een van de vele doelen die de 55-jarige Hoofddorper stelt is de ingeslagen weg van de huidige coach Janet Griffioen te vervolgen en de organisatie van het meiden- en vrouwenvoetbal bij de rood-witte club verder te structureren. Daarnaast wil hij een stabiele Hoofdklasser neerzetten met de ambitie het hoogst mogelijke te bereiken.

Daarbij komt dat het bestuur van RCL heeft aangegeven dat het meiden- en vrouwenvoetbal in de verenigingsstructuur een prominente plaats moet gaan innemen met een landelijke uitstraling.

Met zijn meer dan 35 jarige ervaring als trainer van onder meer de vrouwen van DSS en Rijnvogels staat Van der Meer nu al te popelen om bij RCL aan de slag te gaan.

Spannend slot bij halve finale NK jeugddammen in Leiderdorp

Talentvolle jonge dammers uit het hele land kwamen zaterdag 6 april naar wijkgebouw Zijlkwartier in Leiderdorp voor de halve finale plaatsingstoernooien voor de Nederlandse kampioenschappen jeugddammen 2019 in de categorieën aspiranten (14 t/m 16 jaar) en welpen (t/m 10 jaar). De organisatie was in handen van de Leiderdorpsche Damclub in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Dambond.

Aspirant Ivar Smijers van damclub WSDV Wageningen wist zich met een fel bevochten remise in de voorlaatste speelronde al zeker van plaatsing voor de NK finale aspiranten algemeen. Met 13 punten uit 7 partijen werd hij soeverein winnaar van deze halve finale speelgroep. De aspiranten Emre Hageman (Van Stigt Thans Schiedam) en Luise Gabbert van WSDV Wageningen finishten met 10 punten op een gedeelde tweede plaats na 7 speelronden.In de noodzakelijke beslissingswedstrijden met versneld speeltempo van 5 minuten plus 5 seconden per zet per speler per partij versloeg Emre Hageman zijn rivale Luise Gabbert en plaatste ook hij zich voor de NK finale bij de aspiranten.

Bij de welpen eindigde Alex Poliakov van Brainsport Eindhoven met een totaal van 21 punten uit 11 partijen als groepswinnaar op de voet gevolgd door Vincent Maidman (HDC Den Helder) met 20 punten. Beide spelers plaatsten zich met hun royale scores overtuigend voor de NK finale welpen algemeen. Met 16 punten uit 11 partijen eindigden Joost Knoop (HDC Den Helder) en Jasmine Koopman (HDC Haarlem) op een gedeelde derde plek. In de barrage met versneld speeltempo won Jasmine Koopman de eerste beslissingspartij van Joost Knoop en hengelde met een remise in de tweede partij het brons en de resterende NK finaleplek bij de welpen binnen.

Aan het eind van een lange en enerverende dag vol spannende dampartijen werden onder toeziend oog van ouders, begeleiders en belangstellenden de bekers uitgereikt door de Leiderdorpse wethouder van sport Willem Joosten.

'Plezier is het belangrijkste'

Jeroen Brommers (links vooraan) en Kevin de Boer met de donderdag 1 MBvO-groep. | Foto:J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

n Pro-Fit Sports laat Leiderdorpse senioren bewegen

mbvo n Twaalf oudere dames maken de spieren los op vrolijke jaren zestig muziek waarbij ze de aanwijzingen volgen van hun boomlange instructeur. Ze hebben er duidelijk lol in. Het is de start van het donderdagmiddaguurtje Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) in wijkgebouw Zijlkwartier, dat sinds begin dit jaar onder leiding staat van Kevin de Boer (23) en Jeroen Brommers (28) van Pro-Fit Sports.

Voorheen verzorgde Stichting Pluspunt het MBvO in Leiderdorp. Maar Pluspunt is per 1 januari dit jaar opgeheven in verband met de komst van de overkoepelende welzijnsorganisatie Incluzio . "Het betekende dat er een gat viel bij het MBvO. Incluzio heeft ons toen gevraagd het over te nemen", vertelt De Boer.

Een keuze die eigenlijk wel voor de hand lag. Het Leiderdorpse bedrijf Pro-Fit Sports, opgericht in 2016, werkt met heel veel verschillende doelgroepen waarbij steeds gezorgd wordt voor trainingen op maat.

De Boer en Brommers hebben zich wel moeten bewijzen bij de Leiderdorpse senioren. "De overdracht was best lastig", kijkt De Boer terug. "Er was lange tijd onzekerheid over wat er ging gebeuren met het MBvO en dat heeft er mede voor gezorgd dat veel mensen zijn gestopt. Bovendien moesten de mensen die bleven echt aan ons wennen; de vorige instructeurs waren meer van hun eigen leeftijd. Maar nu ze hebben ervaren dat de lessen leuk en goed zijn, vinden ze het prima."

Pro-Fit Sports geeft MBvO op vijf momenten in de week en op drie verschillende locaties. Dinsdag van 9.30 tot 10.15 uur en van 10.30 tot 11.15 uur wordt gesport in de recreatiezaal van Huis ter Does aan de Klaprooskamp 1, woensdag van 9.30 tot 10.15 uur in de grote zaal aan de Splinterlaan 154 (waar voorheen Pluspunt was gevestigd) en donderdag van 15.00 tot 16. 00 uur en van 16.00 tot 17.00 uur in de gymzaal van wijkgebouw Zijlkwartier aan de Van der Marckstraat 19.

De lessen worden aangepast aan de groep waardoor ieder sportuur een andere invulling krijgt. Zo zijn de groepen op dinsdag en woensdag speciaal geschikt voor mensen met beperkingen in bewegelijkheid en met gewrichtsklachten. Meedoen kan ook zittend of met de rollator. Bij de donderdaggroepen gaat het er wat intensiever en fanatieker aan toe. Hier worden de sportuurtjes afgesloten met een partijtje volleybal, basketbal of badminton. Het prestatieniveau ligt bij de late groep nog wat hoger dan bij de vroege.

Maar, benadrukt De Boer, "het belangrijkste is dat iedereen plezier heeft." Brommers beaamt dat: "Er wordt tijdens het sporten veel gelachen en daar gaat het om."

Alle groepen zijn in principe gemengd en bij alle groepen is nog plek voor nieuwe leden. Belangstellenden kunnen driemaal gratis meedoen met een proefles. Een jaar lang eens per week sporten – met uitzondering van de schoolvakanties - kost 185 euro. Kijk voor meer informatie op de website Pro-Fit Sports (doorklikken naar Meer Bewegen voor Ouderen) of bel Kevin de Boer (90 45380372) of Jeroen Brommers (06 45380372).

KJS wint school-judotoernooi

Een groep deelnemers met de welverdiende medailles. | Foto: PR Foto: PR

judo n Het team van de Koningin Julianaschool heeft het Leiderdorpse schooljudotoernooi 2019 gewonnen.

Het toernooi vond plaats op woensdagmiddag 3 april bij Sportcentrum van Houdt. Meer dan zestig kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar hadden zich ingeschreven. De judoka's waren fanatiek en toch ook heel sportief. Het publiek genoot van de worpen, houdgrepen en de spannende wedstrijden.Elk kind verdiende punten voor zijn/haar school en kreeg na afloop ook nog een prachtige medaille mee naar huis.

De Koningin Julianaschool werd uiteindelijk de grote winnaar van dit super geslaagde toernooi. Nummer 2 werd De Hasselbraam en De Leeuwerik pakte de derde plek. De top drie werd gevolgd door de Regenboog (4), de School Kastanjelaan (5), De Schakel (6), 't Bolwerk (7) en De Hobbit (8).

Aquadraat heren incasseren groot verlies tegen BZC

Foto: PR

Waterpolo n Tegen het hoog geklasseerde BZC uit Bergambacht startte het Heren 1 team van de Aquadraat goed. De Leiderdorps-Koudekerkse waterpoloploeg speelde een hoge pressing en wist door individueel goed te verdedigen keer op keer de BZC aanvallen af te slaan. Aanvallend werden de nodige kansen gecreëerd maar te vaak stond de sterke BZC goalie in de weg. Na een 0-1 voorsprong (Timo Dreef) kon BZC via scherpe afstandsschoten wel op 3-1 komen maar halverwege de wedstrijd had aanvoerder Timo Dreef de stand weer op 3-2 gebracht.

Het ging mis in de derde periode. Concentratieverlies bij Aquadraat gaf BZC de mogelijk om binnen anderhalve minuut maar liefst vijf maal te scoren: 8-2. Na een time-out hervond de ploeg zich weer en hield het vervolgens BZC tot halverwege de laatste periode van het scoren af. Het verzuimde echter zelf om te scoren. In de laatste drie minuten van de wedstrijd was het op bij Aquadraat en BZC profiteerde daarvan door zes maal te scoren, waarmee Heren 1 een 14-2 nederlaag moest incasseren.

Dames 1 behaalde een makkelijke overwinning op Gouwe. Al in de eerste periode werd een 0-3 voorsprong genomen via Lieke van Amsterdam, Sanne de Ridder en Anouk Rietveld. Na 0-4 (Britt Kluivers) in de tweede periode kwam Gouwe pas tot scoren maar Aquadraat behield een ruime voorsprong door een hattrick van Anouk Rietveld. Met de laatste goal van Lieke van Amsterdam (3-8) was het pleit beslecht en uiteindelijk kon Dames 1 met een 4-8 winst naar huis.

Paasactiviteit op manege Liethorp

Eieren n Manege Liethorp organiseert zondag 21 april, Eerste Paasdag, een paasmiddag voor alle kinderen. Het is niet nodig te rijden op de manege om mee te doen.

Het eerste programmaonderdeel is het versieren van eieren. Eerst wordt paaslijm gemaakt, daarna worden eieren omgetoverd in kunstwerkjes met glitters en verf. Na een pauze met versnaperingen komen twee paashazen langs die een mand vol chocolade-eieren hebben verstopt op de manege. Die moeten natuurlijk gezocht worden.

De middag is van 13.30 tot 15.30 uur, deelname kost 5 euro per persoon. Opgeven kan via info@liethorp.nl. De manege ligt in sportpark De Bloemerd in Leiderdorp.

Nieuws van Incluzio Leiderdorp

Vr 12 april: Bingomiddag

Jongeren organiseren een bingo voor senioren. Tijd: 16.00 uur. Locatie: Hoeksteen, Houtschans 107. Kosten: € 2,50. Aanmelden bij Incluzio.

Di 16 april: 50+ Sportdag

Een dagje sport en plezier. Deelnemers fietsen (op eigen fiets) naar verschillende sportaanbieders. Startlocatie: sportcentrum De Does, Amaliaplein 40. Tijd: 10.00-16.30 uur. Kosten: € 7.50 incl. lunch. Aanmelden bij Incluzio.

Do 18 apr: Samen koken en eten

Iedere 3e donderdag van de maand kunt u bij Gading samen met anderen een 3 gangen diner koken en gezellig samen eten. Aanmelden bij Amber van Rijn of Eric Planjer 06-46842818. Aanvang: 17.30 uur. Kosten: € 7,50

Meidenmiddag

Voor meiden van 11 tot 14 jaar is er elke maandag van 15.30 tot 17.00 uur meidenmiddag in Dwars (Bloemerd 1c). Kosten: €1,- per keer. Interesse? Neem contact op met Lise Huitema: lhuitema@incluzio.nl of 06-83000260.

Huiswerkklas

Elke dinsdag tussen 15.30 en 18.00 uur is er een huiswerkklas in Dwars voor tieners uit groep 7 of 8 van de basisschool of uit klas 1 of 2 van de middelbare school. Aanmelden bij Lise Huitema: lhuitema@incluzio.nl of 06-83000260.

Taalbijeenkomst 'Beter Nederlands spreken'

Elke woensdag van 14.00 tot 16.00 uur zijn vrouwen die de Nederlandse taal beter willen spreken welkom in de Hoeksteen (Houtschans 107). Steeds wordt een onderwerp ingebracht met als doel daarover in het Nederlands samen te praten. Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie: Floor van Egmond, fvegmond@incluzio.nl of 06-83266984.

Sport
Voldoende bewegen is belangrijk om zo lang mogelijk gezond en fit te blijven. Wie behoefte heeft aan meer informatie of een beweegconsult kan contact opnemen met een van de Incluzio vitaliteitscoaches voor een afspraak.

Algemene informatie Incluzio

Voor vragen op het gebied van WMO, welzijn en dienstverlening kunt u iedere werkdag (9.00-17.00 uur) terecht bij Incluzio Leiderdorp, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. T. (071) 5413536, E. leiderdorp@incluzio.nl, W. www.incluzioleiderdorp.nl

Parochie De Goede Herder

Foto: Johan Kranenburg

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 18, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510.

donderdag 11 april, 19.15 uur: Zesde Vesperavond

zondag 14 april (Palmzondag),9.30 uur: Eucharistieviering o.l.v. pastoor Broeders. Met medewerking van het Kinderkoor.

Protestantse Gemeente te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 14 april, Palmzondag

Dorpskerk

10.00 uur: ds. S. Kurtzahn.

15.00 uur: ds. E. de Paauw gehandicaptendienst.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. E. de Paauw

Alrijne

10.00 uur: B. van Doorn

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

De kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Hoofdstraat 73 in Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 14 april

10.00 uur: ds. C. van Krimpen.

15.30 uur: ds. C. van Krimpen (H.C. 11).

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415. www.powercity.nl Diensten: Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 14 april, 10.15 uur: ds. P.L. van Asselt (met kinderactiviteiten en muziek).

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00 tot 23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.00-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

8 t/m 14 april: De Ι Tandarts (J. te Poel), Hoofdstraat 4, 2351 AJ Leiderdorp. Tel. (071) 5131250.

15 t/m 21 april (15 april:Goede vrijdag, 21 april:1e Paasdag) TP De Oude Singel Tandartsen (M. Dorst, A.J.A. van Winsen), Kooilaan 55, 2315 EC Leiden. Tel. (071) 5226040.

Omgaan met Borderline

Op dinsdag 7 mei start in aan de Sandifortdreef 19 in Leiden de cursus Omgaan met Borderline. Deze cursus is bedoeld voor familie en naasten van mensen met borderline problematiek. De cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten van elk 2 uur. Voorafgaand aan de cursus is er een kennismakingsgesprek. Voor deze cursus wordt alleen een bijdrage voor materiaalkosten gevraagd. Voor meer informatie en aanmelden: bel (071) 890 88 88 (afdeling preventie) of mail naar preventie@rivierduinen.nl.

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies bij vragen over de mogelijkheden van en problemen met de computer of pc. Meer info: tel. (071) 7200871.

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl