Leiderdorps Weekblad

21 november 2018

Leiderdorps Weekblad 21 november 2018


Warm welkom voor Sinterklaas

Het Hemaplein in Winkelhof, afgeladen vol met kinderen en hun ouders die allemaal graag een woordje willen wisselen met Sinterklaas. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten zijn zaterdag weer gearriveerd in Leiderdorp. Rond 10 uur op deze zonnige maar koude ochtend meerde de pakjesboot aan bij de Ockenrode waar vele honderden kinderen en hun ouders de goedheiligman opwachtten. Na de verwelkoming door burgemeester Laila Driessen was het tijd voor de traditionele rondrit door het dorp met stops bij de winkelcentra Oranjegalerij en Santhorst. Overal werden de grote kindervriend en zijn helpers enthousiast begroet. Eindpunt was bij Winkelhof, waar Sinterklaas tot 4 uur audiëntie hield. Zie P11 voor een fototerugblik.

Puzzelen met windmolens en zonnepanelen

Team van zo'n 25 mensen staat klaar

Janine de Vries geeft uitleg over het werk van Incluzio. Foto: Corrie van der Laan

Leiderdorpers maken kennis met Incluzio

Rode kaart speelt RCL
in de kaart

HUWELIJKSJUBILEUM n Gouden paar Kusters-van den Bergh

Kennismaking met Incluzio in 't Buurthuis

Janine de Vries geeft in 't Buurthuis uitleg over het werk van Incluzio. Foto: Corrie van der Laan

n 'Speerpunt is dat welzijnswerk toegankelijker wordt'

kennismaking n Ruim dertig oudere bewoners van het Oude Dorp waren donderdagochtend 15 november naar 't Buurthuis aan de Frederik Hendriklaan gekomen om kennis te maken met Incluzio, het bedrijf dat per 1 januari 2019 een groot deel van het welzijnswerk in Leiderdorp gaat uitvoeren.

De Wintermarkt bood een ruime keuze aan cadeauartikelen. | Foto: J.P.K. Foto: Johan Kranenburg

Tekst en foto: Corrie van der Laan

De komst van Incluzio betekent dat organisaties als Pluspunt (ouderenwerk), het Sociaal Cultureel werk (jongerenwerk), Schuldhulpmaatjes en Vluchtelingenwerk Leiderdorp verdwijnen. Janine de Vries, projectleider en aanspreekpunt van Incluzio Leiderdorp, zei heel goed te begrijpen dat dit bij veel Leiderdorpers gevoelig ligt. "Er zijn mensen die zeggen: 'Die organisaties hebben heel lang heel goed werk gedaan. En nu nemen jullie het over'. Zij vinden dat vervelend en dat snap ik. Maar we zijn er niet omdat die organisaties het niet goed deden. Aan ons is de taak om meer samenhang in het welzijnswerk te brengen. Voor mensen die hulp of ondersteuning nodig hebben, is het nu soms lastig om de juiste weg te vinden. Speerpunt voor ons is dat het welzijnswerk toegankelijker wordt."

Coaches

Incluzio heeft een team van zo'n 25 personen in de startblokken staan, waarvan een aantal mensen overkomt van de welzijnsorganisaties die straks ophouden te bestaan. Het team omvat sociaal werkers, een mantelzorgcoach, een budgetcoach, een vluchtelingencoach en een buurtcoach. Die laatste functie is nieuw in Leiderdorp, zei De Vries. De buurtcoach gaat bewoners die buurtinitiatieven willen opstarten, helpen bij zaken als het leggen van verbindingen en het aanvragen van financiering.

Team van zo'n 25 personen staat in de startblokken

Bij de huidige welzijnsorganisaties zijn heel veel vrijwilligers actief. "Wij gaan met hen in gesprek om te zien hoe we de activiteiten die zij nu begeleiden kunnen voortzetten", gaf De Vries aan.

Er komt ook een speciale vrijwilligersmakelaar die zorgt dat alle praktische zaken rond het vrijwilligerswerk goed geregeld zijn.

Gezien de leeftijd van de bezoekers van 't Buurthuis deze ochtend was het niet verwonderlijk dat er vragen kwamen over het aanvragen van huishoudelijke hulp en woningaanpassingen. Daarvoor moet je inderdaad straks bij Incluzio zijn, zei De Vries. "U krijgt dan een gesprek met een medewerker die samen met u zoekt naar een passende oplossing. Wij geven vervolgens een advies aan de gemeente, dat in 90 procent van de gevallen opgevolgd wordt."

Verschillende locaties

Oorspronkelijk was het idee dat Incluzio kantoren zou krijgen in De Sterrentuin, dat zou worden omgevormd tot sociaal maatschappelijk centrum. Maar omdat de verbouwplannen even in de wacht zijn gezet, zal Incluzio voorlopig op verschillende plekken te vinden zijn. De Sterrentuin is daar een van maar er is ook de locatie van het Jeugd- en Gezinsteam aan de Karolusgulden en een deel van de huidige ruimte van Pluspunt aan de Splinterlaan. Best lastig, die versnippering, vond één van de bezoeksters die er meteen een tip voor De Vries aan koppelde: "Leg hier een stapel kaartjes neer met naam en telefoonnummer van het eerste aanspreekpunt van Incluzio zodat we weten hoe we u kunnen bereiken."

Wintermarkt Leythenrode weer groot succes

kraampjes n De jaarlijkse wintermarkt in het Leiderdorpse Verpleeghuis Leythenrode op woensdag 14 november werd goed bezocht door omwonenden, familieleden en natuurlijk de bewoners van Leythenrode. Met opbrengst van € 1235,60 worden tuinbeelden en bankjes aangeschaft voor het terras.

Mevrouw Spijkerman woont in Leythenrode en is afgelopen week 89 jaar geworden: "Ik heb een grandioze middag gehad tijdens de wintermarkt! Er waren ontzettend veel leuke kraampjes. Het meest bijzonder vond ik de kraam waar kunstwerkjes van marsepein werden verkocht. En mijn kleinkinderen waren prachtig geschminkt."

Veel bewoners werden door vrijwilligers gehaald om een kijkje te nemen op de wintermarkt. "Het is prachtig om te zien dat de bewoners genieten en dat er zoveel aandacht voor hen is", zegt vrijwilliger Nel Heuvelink. Eén bewoner wilde eigenlijk niet meer weg omdat hij zo genoot van de accordeonmuziek. En voor iemand anders was het een echte geluksdag: hij kocht drie loterijloten en had drie keer prijs!

Nieuws van de LVU

educatie n Taal, informatica, muziek en culinair, de Volksuniversiteit biedt cursussen, workshops en lezingen op alle mogelijke gebieden. Hieronder een greep uit het aanbod:

Eigen website maken

Korte cursus van drie lessen waarin u leert hoe u met Elementor in Wordpress zelf een eenvoudige en mooie website maakt.

De lessen zijn op woensdag 28 november, 12 en 19 december, 19.30 – 21.30 uur.

Robotica

Robots en kunstmatige intelligentie zijn allang geen toekomstmuziek meer. Robots spelen een steeds grotere rol in economie, zorg, huishouden, verkeer. Wat betekent dit voor de werkgelegenheid en het sociale verkeer? Moeten we waakzaam zijn of zijn onze zorgen onterecht? Nemen robots ons werk over en kunstmatige intelligentie ons denkwerk? Al deze vragen komen aan de orde in de lezing 'Robotica' op woensdag 28 november, 19.30 – 21.30 uur.

Whisky alleen Schots?

Schotland is wel de bakermat van de whisky, maar een flink aantal andere landen, zoals Ierland, de VS of ook Japan produceren heel goede whiskies. Maak kennis met zeven karakteristieke whisky's uit zeven verschillende landen in de workshop 'Whiskyproeverij – de wereld in'.

Donderdag 29 november, 19.00 – 22.00 uur.

Mozart – de late opera's

Lezing, mét muziek, door Aukelien van Hoytema over de late opera's van Mozart, nl. Die Zauberflöte en La Clemenza dit Tito. Opnieuw twee meesterwerken van de grote Oostenrijkse componist, waarin iedere aria en ieder ensemble op zich ook kleine meesterwerkjes zijn.

Donderdag 6 december, 20.00 – 21.30 uur.

Frans voor beginners

Deze cursus van acht lessen is bestemd voor echte beginners. Iedereen die nog niet eerder Franse les heeft gehad, of die heel lang geleden Frans hebben geleerd en zijn weggezakte kennis weer op wil halen, is van harte welkom. In deze cursus doet u relatief snel basiskennis op van de Franse taal.

Start: donderdag 6 december, 20.30 – 22.00 uur.

Nederlands lezen en schrijven

Op donderdag 6 december (15.00 – 16.30) start de basiscursus Nederlands lezen en schrijven. Deze cursus van 12 lessen, is speciaal bedoeld voor mensen die wel goed Nederlands spreken, maar vlotter en vooral met plezier willen leren lezen, beter willen leren spellen en vlotter zinnen of tekstjes willen leren schrijven.

Informatie en aanmelding: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel, (071) 5411732 of op het LVU-bureau in de Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110 (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).

Black Friday in Winkelhof

Winkelen n Al enkele jaren zie je het in filmpjes op social media voorbijkomen. Mensen die op 'Black Friday' in de rij staan bij winkels om als eerste de beste deals te scoren. In Leiderdorp wordt er dit jaar ook op ingehaakt. Op vrijdag 23 november viert winkelcentrum Winkelhof namelijk Black Friday Shopping Night. Een extra lange koopavond tot 22.00 uur vol speciale aanbiedingen en activiteiten bij de ondernemers in het winkelcentrum. Optredens van bekende artiesten als Lange Frans en Diggy Dex maken er een echt spektakel van.

Na het succes van Black Friday Shopping Night 2017 in verschillende Nederlandse winkelcentra, haakt ook winkelcentrum Winkelhof in Leiderdorp dit jaar in op de koopgekte voor de feestdagen. Het van oorsprong Amerikaanse Black Friday, de dag na Thanksgiving (altijd op de vierde donderdag van november), is traditioneel het startpunt van de inkopen voor de feestdagen. Winkelcentrum Winkelhof en haar ondernemers leggen momenteel de laatste hand aan een spectaculaire koopavond vol entertainment en speciale acties, aanbiedingen of proeverijen in de winkels.

Lange Frans zal Black Friday Shopping Night aftrappen om 19.00 uur en Diggy Dex treedt op om 20.00 uur.

Meer informatie over het programma is te vinden op: www.winkelhofleiderdorp.nl.

GroenLinks gaat prikken rond Menswording

opruimactie n Gebouw De Menswording staat centraal bij de wijkactie die GroenLinks Leiderdorp zaterdag 24 november houdt. Raadsleden en vrijwilligers gaan er vanaf 11.00 uur zwerfafval opruimen en daarnaast in gesprek met omwonenden met vragen en zorgen over hun leefomgeving.

De plannen voor het voormalige room-katholieke kerkgebouw De Menswording hebben al heel wat stof doen opwaaien. GroenLinks fractievoorzitter Bob Vastenhoud vindt het vooral belangrijk dat dorpsgenoten met vragen en ideeën zich laten horen. Daarvoor hoeven ze wat hem betreft niet per se naar het gemeentehuis. "GroenLinks wil ook daarbuiten zichtbaar zijn en organiseert mede om die reden maandelijks een wijkactie. Dat levert altijd wat op voor de uitgekozen buurt: een netjes opgeruimde straat of struik, maar soms ook goede gesprekken met gemotiveerde raads- en bestuursleden en andere vrijwilligers.''

Wat dat opruimen betreft had GroenLinks vorige maand een makkie. Door aansluiting te zoeken met het Cleanup-initiatief van Marieke van Leeuwen stond de milieupartij er eind oktober niet alleen voor. "Vermoedelijk is dat aanstaande zaterdag ook niet zo'', stelt Vastenhoud, "want ik ken genoeg mensen die ook hun handen uit de mouwen steken als wij de naaste omgeving opknappen. Dan doet politieke voorkeur er even helemaal niet toe,want iedereen houdt toch van een mooi en schoon dorp. Wij zorgen voor voldoende afvalgrijpers, vuilniszakken en handschoenen.''

Klaverjassen

Kaarten n Marchingband Tamarco organiseert zondag 25 november een koppelklaverjasmiddag in het clubgebouw aan de Van der Marckstraat 19b in Leiderdorp.

Aanvang 14.00 uur. Inleggeld € 6.00 per koppel. Voor wie alleen is wordt een kaartmaatje gezocht.

Twee jaar arbeidsongeschikt en dan…?

Maaike Wetting Advocaat arbeidsrecht Foto: PR

In een recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden werd geoordeeld dat de werkgever de werknemer terecht voor ontslag had voorgedragen nu de werknemer langer dan twee jaar ziek was en er geen mogelijkheden meer waren om de werknemer te herplaatsen. De werkgever moest de werknemer wel een transitievergoeding betalen, maar niet alleen over de maanden dat de werkgever ook daadwerkelijk een loondoorbetalingsverplichting had. Wat wordt hiermee bedoeld?

Allereerst is belangrijk dat werkgever en werknemer gedurende de periode dat de werknemer arbeidsongeschikt is, allebei meewerken aan de re-integratie van de werknemer. Van beide kanten worden inspanningen verwacht. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de werkgever een geheel nieuwe werkplek voor de werknemer moet creëren of dat de werknemer aangepast werk moet accepteren. Op enig moment kan het aangepaste werk van de werknemer, zijn nieuwe werk worden. Dat hangt van verschillende factoren af.

Als het ondanks de inspanningen van de werknemer en de werkgever zo is dat, na twee jaar arbeidsongeschiktheid, de werknemer niet meer (volledig) kan terugkeren op de werkvloer en de werknemer de WIA instroomt, hoeft de werkgever het (ziekte)loon van de werknemer niet meer door te betalen. Het dienstverband van de werknemer loopt evenwel door en eindigt niet automatisch omdat de werknemer een uitkering ontvangt. Als de werkgever het dienstverband wil beëindigen, heeft hij daarvoor verschillende mogelijkheden. De werkgever kan het UWV om toestemming verzoeken de arbeidsovereenkomst van de werknemer te beëindigen. De werkgever kan ook samen met de werknemer een overeenkomst opstellen waarin ze afspraken maken over het ontslag met wederzijds goedvinden. Ten slotte kan de werknemer instemmen met het ontslag.

Als de werkgever via UWV een ontslagvergunning krijgt, is de werkgever ook verplicht de werknemer een transitievergoeding te betalen. In de andere gevallen zal de werknemer vaak niet instemmen met ontslag zonder dat hem een transitievergoeding wordt aangeboden. De transitievergoeding is gebaseerd op het aantal dienstjaren en het bruto maandsalaris van de werknemer. In de uitspraak van het Gerechtshof ging de werkgever er vanuit dat het stoppen van de loondoorbetalingsverplichting, omdat de werknemer langer dan twee jaar ziek was, ook ertoe leidde dat over die maanden geen transitievergoeding meer verschuldigd was. Daar ging het Gerechtshof niet in mee. Tot aan het einde van de arbeidsovereenkomst moet de transitievergoeding worden berekend.

Overigens kan een werkgever voor deze transitievergoeding, onder bepaalde voorwaarden, een compensatie bij UWV vragen. Dit zal mogelijk zijn vanaf 1 april 2020 en geldt ook voor eerder betaalde transitievergoedingen (vanaf 1 juli 2015) vanwege het ontslag van een werknemer wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.

Nadenken over plekken voor duurzame energieopwekking

Puzzelen met windmolens en zonnepanelen op de kaart van Leiderdorp. Foto: Corrie van der Laan

puzzel n Stel, je wilt 238 terajoule - dat is 238.000.000.000.000 joule - aan zonne- en windenergie opwekken in Leiderdorp, de hoeveelheid die de gemeente naar verwachting in 2050 nodig heeft. Waar moeten de zonnepanelen en windmolens die daarvoor nodig zijn dan komen?

Tekst en foto's: Corrie van der Laan

Hoe wek je 5700 terajoule aan zonne- en windenergie op in de regio Holland Rijnland? Foto: Corrie van der Laan

Dat was de puzzel waarover zo'n vijfentwintig Leiderdorpers, voor het overgrote deel lokale politici en energieambassadeurs, zich woensdagavond 14 november bogen in het atrium van het gemeentehuis. Zij speelden het 'Serious game Ruimte en Energie': op een kaart van Leiderdorp plaatsten ze gele en rode plastic rondjes die stonden voor kleine en grote windmolens en blauwe rechthoekjes die zonnepanelen vertegenwoordigden. Het kostte heel wat discussie en hoofdbrekens, maar uiteindelijk lukte het. Wel werd al snel helder dat je er zonder windmolens niet komt.

Er werd gewerkt in drie groepen. Na Leiderdorp kwam de Leidse regio aan de beurt, daarna de hele regio Holland Rijnland waarin voor 5700 terajoule aan duurzame energieopwekkers weggezet moest worden.

De avond was niet zomaar voor de lol. In 2050 wil de gemeente Leiderdorp volledig CO2 neutraal zijn

Puzzelen met windmolens en zonnepanelen op de kaart van Leiderdorp.

en voor 2025 is het de ambitie om de CO2 uitstoot met 30 procent te verminderen ten opzichte van 2013. Om die doelen te bereiken, zal gebruik gemaakt moeten worden van nieuwe, duurzame vormen van energie. Maar duurzame energieopwekking heeft ruimte nodig, en die is schaars. Om helder te krijgen welke keuzes je hierin kunt maken, is het 'Serious game Ruimte en Energie' ontwikkeld.

Het spel met de landkaarten en de fiches wordt niet alleen in Leiderdorp gespeeld, maar ook in andere gemeenten in Holland Rijnland – natuurlijk ieder met de kaart van hun eigen gemeente. Het idee is om alle resultaten te bundelen met de bedoeling dat er een 'potentiekaart' voor de hele regio uitrolt, die aangeeft wat de meest kansrijke plekken zijn voor zonnepanelen en windmolens. Die kaart moet volgend jaar klaar zijn en zal gebruikt worden bij de regionale energiestrategie die momenteel ontwikkeld wordt in Holland Rijnland.

Groene informatie en inspiratie in het MEC

Wethouder Willem Joosten opende de bewonersmarkt. Links staan Marieke van Leeuwen (MEC) en Sjoerd Luiten (IVN). | |Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

bewonersmarkt n "Mensen die zich willen inzetten voor een duurzamer, groener en schoner Leiderdorp, kunnen zich hier even opladen." Zo vatte Marieke van Leeuwen van het Milieu Educatief Centrum Leiderdorp (MEC) het doel van de bewonersmarkt in één zin samen.

Het MEC in gebouw De Sterrentuin is momenteel eigenlijk dicht in verband met een verbouwing. Maar speciaal voor de bewonersmarkt met als thema 'duurzaamheid en groeninitiatieven' waren de deuren woensdagmiddag 14 november nog een middag geopend. Ruim tachtig bezoekers kregen informatie en inspiratie om zelf aan de slag te gaan in hun woonomgeving.

Sjoerd Luiten van IVN Natuureducatie introduceerde 'Groen Dichterbij', een project waarin de gemeente Leiderdorp en het IVN samenwerken om groene initiatieven en ander groen vrijwilligerswerk in straten en wijken te ondersteunen. Met bijvoorbeeld een groenadvies of goede raad over financiering van groene plannen. Wie er meer over wil weten, kan een mailtje sturen naar s.luiten@ivn.nl.

Vanzelfsprekend was ook Eric Verlegh, de Goed Inzamelen Coach van Leiderdorp, aanwezig. Hij signaleerde dat steeds meer Leiderdorpers de handen uit de mouwen steken om zelf hun straat of wijk van zwerfvuil te ontdoen. Hij had van

alles bij zich wat daarvoor nodig is: grijpers, handig draagbare ringen waarin een vuilniszak past en felgroene hesjes voor de zichtbaarheid van de opschoners. Het wordt op verzoek allemaal uitgeleend door de gemeente. Verlegh kreeg flink wat belangstellenden bij zijn kraam. "Vandaag heb ik alweer een aantal grijpers meegegeven", kon hij melden.

Steeds meer Leiderdorpers steken de handen uit de mouwen om zelf hun straat of wijk van zwerfvuil te ontdoen

Veel interesse was er ook voor de verbouwplannen van het MEC. Eén wand hing vol met fraaie tekeningen van hoe het moet worden. Zowel de binnen- als de buitenkant van het centrum gaat op de schop. Begin april moet het allemaal klaar zijn. Het MEC is dan omgevormd tot een plek waar jong en oud graag even binnenlopen om rond te kijken en dan meteen op een laagdrempelige manier wat kennis en informatie over milieu en duurzaamheid tot zich nemen.


Tienerdansavond bracht gouden paar samen

Truus en Peter Kusters-van den Bergh op hun bruiloft, 8 november 1968. Foto: PR

huwelijksjubileum n Peter Kusters en Truus van den Bergh leerden elkaar kennen op een dansavondje in Den Bosch, de stad waar ze allebei geboren en getogen zijn. Zij was 15, hij 17. Piepjong, maar ware liefde kent geen leeftijd. Op 8 november waren ze vijftig jaar getrouwd. Een dag eerder kwam burgemeester Laila Driessen het gouden paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp, waar ze alweer ruim 47 jaar wonen.

Door: Corrie van der Laan

Burgemeester Driessen kwam het gouden paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: PR Foto: PR

Truus ging in haar jonge jaren elke zaterdag met een hele club neven, nichten en vrienden dansen in het wijkgebouw van parochie De Heilige Geest. Peter zat vanaf zijn vijftiende bij de marine en was zelden thuis maar ging die avond in 1963 toch maar eens kijken. En kwam meteen het meisje van zijn dromen tegen. "Later zag ik haar weer op de markt en gaf ze me haar adres. Zo hebben we verkering gekregen."

Vanwege zijn werk, mijnheer Kusters voer op onder meer het vliegdekschip Karel Doorman en het bevoorradingsschip Poolster, zagen ze elkaar niet vaak. "Dat vond ik wel jammer", vertelt mevrouw Kusters. "Ik kom uit een grote familie met veel neven en nichten en we gingen altijd met een hele groep op sjouw. Het waren allemaal stellen maar Peter kon er nooit bij zijn." Gelukkig vond ze in de broer van haar geliefde een stand-in. "Hij was vrijgezel en vond het gezellig om mee te gaan."

Na een paar jaar verkering werd mijnheer Kusters anderhalf jaar uitgezonden naar Curaçao. "Zij mocht niet mee want dan hadden we moeten trouwen en daar vond haar vader haar nog veel te jong voor", vertelt hij. Zijn echtgenote vult aan: "Dat vond ik niet eens zo erg, ik had het veel te leuk thuis." In al die tijd hebben ze elkaar één keer gesproken door de telefoon, verder ging alle communicatie per brief. Maar het vuurtje bleef branden en na zijn terugkomst verloofde het stel zich.

Mijnheer Kusters werd gestationeerd in Den Helder maar de marine kwam niet over de brug met woonruimte. Toen was daar ineens de mogelijkheid voor een woning in Den Bosch, een paar deuren vanaf het ouderlijk huis van mevrouw Kusters. "Mijn opa's huis werd afgebroken en hij moest vervangende woonruimte hebben. Wij waren natuurlijk ook op zoek en de gemeente ging akkoord met een constructie waarbij wij een woning kregen op voorwaarde dat we opa in huis namen."

Opa verhuisde al in maart en het jonge stel plande hun huwelijk in november zodat ze alle tijd hadden om de bovenverdieping in gereedheid te brengen voor zichzelf.

Op 8 november 1968 gaven ze elkaar het ja-woord op het gemeentehuis en in de kerk waarna een groot feest volgde. Het was maar goed dat mevrouw Kusters bij haar familie in de buurt woonde, want haar man was nog altijd veel weg. Ze waren twee jaar getrouwd en hun oudste zoon was geboren toen mijnheer Kusters uit dienst kwam en solliciteerde bij het Marine Elektronisch Bedrijf (MEB, later MEOB) in Oegstgeest. Hij werd aangenomen en kreeg via zijn werk een flat aangeboden in de Dennenschans in Leiderdorp, die toen net gebouwd was. Daar werd hun tweede zoon geboren. Later verhuisden ze naar een eengezinswoning aan de Klimopzoom, waar ze nog altijd wonen.

Mevrouw Kusters, die voor haar huwelijk had gewerkt in een psychiatrische inrichting, was een jaar of vijf thuis bij de kinderen, maar wilde daarna graag weer aan de slag. Ook al om afleiding te hebben van haar nooit verdwenen heimwee naar Den Bosch. Samen met een buurvrouw solliciteerde ze bij de thuiszorg en werd aangenomen. Wat het begin was van een ruim dertigjarige carrière waarin ze eindigde als verzorgende D bij ActiVite.

Druk met vrijwilligerswerk

Mijnheer Kusters ging met pensioen toen hij 58 was en ruim 42 dienstjaren had. Zijn echtgenote stopte met haar betaalde baan op haar zestigste. Maar ze heeft het nog altijd razend druk met haar vrijwilligerswerk in Huis ter Does, waar ze inrolde toen ze voor ActiVite veel in het seniorencomplex kwam. Ze is al 25 jaar voorzitter van de recreatiecommissie. Samen met een ploeg van elf vrijwilligers organiseert ze elke maand een activiteit en eens per jaar een feestelijke dag voor de bewoners. Ze is een ster in het vergaren van sponsorgoederen, vertelt haar trotse echtgenoot. "Als we in Winkelhof komen, springt het personeel onder de toonbank", lacht hij. Zelf zit hij veel achter de computer en mag hij graag puzzelen. In het kampeerseizoen brengen ze het grootste deel van hun tijd door in Ouwerkerk, waar ze een stacaravan hebben.

Op hun trouwdag hebben ze thuis een klein feestje gevierd met kinderen, kleindochter, vrienden en buren. Het grote feest was afgelopen zaterdag, vanzelfsprekend in de recreatiezaal van Huis ter Does.

Bijzondere les voor bollebozen

Architect Reimar von Meding geeft les aan de Prima-Plusgroep van de Leiderdorpse PCOB scholen. | Foto: PR Foto: PR

architectuur n Twintig leerlingen van de bovenschoolse PCBO-Prisma-Plusgroep kwamen vorige week dinsdag naar de Leiderdorpse Willem de Zwijgerschool voor een bijzondere gastles. Gelegenheidsleraar was architect Reimar von Meding, directeur van Architectenbureau KAW uit Rotterdam.

Het bezoek was extra bijzonder omdat Reimar de ruim zeventig meter hoge woontoren heeft ontworpen die momenteel gebouwd wordt op de hoek van de Engelendaal en de Oude Spoorbaan. Dit wordt met afstand de hoogste woontoren van Leiderdorp.

De Prisma-Plusgroep bestaat uit cognitief getalenteerde leerlingen uit groep 4 tot en met 8 van de vier Leiderdorpse PCBO-scholen (Willem de Zwijgerschool, 't Bolwerk, de Regenboog en de Kastanjelaanschool) die méér nodig hebben dan het basisaanbod. De groep heeft zich de afgelopen weken verdiept in het thema architectuur.

Acht uur klaverjassen

marathon n Op zaterdag 24 november van 15.00 tot 23.00 uur organiseert Buurtvereniging Zijlkwartier een klaverjasmarathon in het verenigingsgebouw aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp.

Er wordt gekaart met het verplicht-gaan-systeem. Er wordt individueel gespeeld, dus geen koppelklaverjassen. Naar verwachting worden er zeven rondes gespeeld (afhankelijk van de tijd). Er zijn mooie prijzen beschikbaar voor de winnaars. Bovendien zijn er loten te koop voor een loterij met aantrekkelijke prijzen. Er wordt gezorgd voor een maaltijd van erwtensoep en broodjes.

De prijs voor de kaartmarathon, inclusief de maaltijd en afsluitende koffie of thee, bedraagt

€ 10,00 p.p. Inschrijven kan via e-mail buurthuis@zijlkwartier.nl of telefonisch via Bep van Zonneveld (06-20886678) of Paul Overdijk (06-43469088).

Waterschade in woontoren

lekkage n Bewoners van een woontoren aan de Laan van Berendrecht in Leiderdorp hebben maandag een tijd zonder water en stroom gezeten. Oorzaak was een flinke waterlekkage waardoor de liftschacht, een bedrijfsruimte en enkele kelderboxen onderliepen. De brandweer moest eraan te pas komen om het water weg te zuigen. Drinkwaterbedrijf Oasen moest aan de bak om de oorzaak van de lekkage te zoeken en te verhelpen.

Jeugddienst én Taizéviering in Scheppingskerk

vieringen n Kies je voor een sfeervolle meditatieve viering waarin je de drukte van alledag kunt ontvluchten? Of bezoek je liever een energieke kerkdienst waarin jongeren een hoofdrol spelen? Op zondag 25 november zijn er in de Scheppingskerk in Leiderdorp twee bijzondere, totaal verschillende kerkdiensten: een jeugddienst om 10.00 uur, en een Taizéviering om 17.00 uur.

De ochtenddienst om 10.00 uur is mede voorbereid door de jongeren van de Jeugdkerk. Deze middelbare scholieren komen om de week op zondagochtend bij elkaar, de ene keer in de Scheppingskerk, de andere keer in de Dorpskerk. Zij kozen het thema 'Dit is het einde': hoe kun je op een goede manier een einde aan iets maken? Hoe rond je iets af? Een punt achter iets kunnen zetten is belangrijk, want dan ontstaat er ruimte voor iets nieuws. De jongeren stelden hierover vragen aan hun ouders. Van deze interviews worden in de dienst fragmenten vertoond. De band Creative & Friends zorgt voor de muziek en wordt aangevuld met jongere muzikanten. Voorganger in deze dienst is dominee Stephan Kurtzahn.

Ook in de Taizéviering om 17.00 uur klinkt muziek van Creative & Friends. De band speelt dan muziek uit de Franse oecumenische kloostergemeenschap in Taizé. Deze gemeenschap werd in 1944 gesticht door Frère Roger en trekt jaarlijks duizenden jongeren die een week met de broeders meeleven. De muziek uit Taizé is meditatief en sfeervol en de coupletten in verschillende talen worden vaak herhaald. Tussendoor zijn er stiltes, bestemd voor meditatie. Ook wordt er uit de bijbel gelezen. Dominee Hester Smits verleent haar medewerking aan de dienst, die een klein uur duurt. De Protestantse Gemeente Leiderdorp houdt al minstens vijftien jaar lang een paar keer per jaar zulke Taizévieringen.

Leiderdorp loopt uit voor Sinterklaas

De tocht per koets door het dorp werd onderbroken voor een lunch in het gemeentehuis. Een mooie gelegenheid voor een staatiefoto van Sinterklaas, zijn Zwarte Pieten, drumfanfare Tamarco, de twee Pietenorkesten, fietsmaatjes, een aantal van de vele vrijwilligers en burgemeester Driessen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

kinderfeest n De intocht van Sinterklaas in Leiderdorp was een echt kinderfeest. Mede dankzij het mooie weer stonden meer mensen dan ooit de pakjesboot op te wachten bij de Ockenrode. En ook bij de winkelcentra Oranjegalerij, Santhorst en Winkelhof was het razend druk met mensen die met eigen ogen wilden zien dat de goedheiligman weer in het land is. De traditionele intocht viel in Leiderdorp in goede aarde. "De sfeer was gezellig en positief", kon Annemiek de Groot, een van de organisatoren van het evenement, achteraf melden.

Op deze pagina een kleine fototerugblik.

De pakjesboot komt eraan! | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg
Drukte op winkelcentrum Santhorst, waar Sinterklaas met heel veel kinderen sprak. | Foto: Wim Schellekens Foto: Wim Schellekens
In de optocht reden ook drie duofietsen van Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp mee. Zij reden met een Zwarte Piet als gast. Foto: Wim Schellekens Foto: Wim Schellekens
Ook op de Oranjegalerij werd Sinterklaas begroet door een hele menigte. | Foto: Rob van Aalderen Foto: R.M.van Aalderen
Burgemeester Driessen én honderden kinderen heetten Sinterklaas welkom. | Foto: J.P. K. Foto: Johan Kranenburg

Iconen schilderen: een rustgevende inspanning

Popkoor Songs2Sing. | Foto: PR Foto: PR

workshop n Opperste concentratie afgelopen zaterdag in de Dorpskerk in Leiderdorp. Een groep van vijftien mensen werkte uiterst ingespannen aan een eigen icoon met bladgoud en verf op basis van eidooier. Deze workshopdag iconen schilderen was een opmaat voor de populaire iconencursus die op 15 februari weer begint.

De Protestantse Gemeente Leiderdorp biedt de cursus iconen schilderen al meerdere jaren achter elkaar aan. Er is veel animo voor deze activiteit. Tine de Witt en Loes Schrama zitten gebogen over hun werk. Zij deden al diverse keren mee aan de cursus. Schrama: "Ik had van tevoren nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Je bent de hele dag intensief bezig met kleuren. De rest vergeet je. Je hebt geen telefoon bij je, er staat rustige muziek aan en je zit in de kerk, wat een bijzondere sfeer geeft." De dames schilderen laag over laag. "Bij het schilderen van een icoon moet je minstens vijf kleuren gebruiken", vertelt De Witt. Schrama: "Je schildert van donker naar licht. Het is een mooie vergelijking met het echte leven. Als het donker is, zoek je naar licht.'' Ze zijn in het voorjaar weer van de partij. "Iconen schilderen is verslavend.''

Uiterste concentratie bij het schilderen van iconen. | Foto: PR Foto: PR

Iconen zijn afbeeldingen van Jezus, Maria of een heilige en komen van oorsprong uit de oosters-orthodoxe kerk. De Dorpskerk is een mooie entourage voor deze bijzondere cursus, vinden de deelnemers. De cursussen zitten elk jaar snel vol. Deelnemers worden begeleid door docente Thea van Haarlem en enkele andere deskundigen. "We zien steeds nieuwe mensen komen, naast de mensen die elke keer terugkeren'', vertelt Mary van 't Woud namens de organisatie. "Het zijn zowel mensen die zondags naar de kerk gaan, als mensen die nooit in de kerk komen.''

De cursus wordt in 2019 gegeven op zes vrijdagen: 15 en 22 februari, 8, 15 en 29 maart en 5 april van 9.30 tot 16.30 uur. De kosten bedragen

€ 240,- per persoon voor zes dagen. Dit is inclusief € 50,- voor een voorbewerkte plank en € 20,- voor pigmenten en goud en inclusief koffie, thee en lunch. Er is plek voor twaalf deelnemers. Aansluitend worden de gemaakte iconen tot en met Pasen in de Dorpskerk geëxposeerd. Daarna kan iedereen zijn eigen icoon mee naar huis nemen. Aanmelden kan bij Mary van 't Woud, 071-5411290 of marypiet@hotmail.com.

Songs2Sing brengt eigentijdse en traditionele kerstliederen

koorzang n Leiderdorpers kunnen ook dit jaar weer hun hart ophalen bij de sfeervolle kerstconcerten van het Leiderdorpse popkoor Songs2Sing.

Songs2Sing, onder leiding van dirigent Annemiek de Groot en begeleid door de eigen liveband Music2Play, zingt eigentijdse en traditionele kerstliederen als onderdeel van de derde editie van de Leiderdorpse kerstafette (meer informatie via kerstafette.nl).

Het koor treedt op in de stemmige Dorpskerk aan de Hoofdstraat 19 in Leiderdorp op zaterdag 15 december en zondag 16 december. Aanvang van het concert is zaterdag om 20.30 uur, en zondag om 15.00 uur. De zaal gaat een half uur voor aanvangstijd open.

Kaarten zijn vanaf 22 november voor 10 euro per stuk te koop bij Daans Bloemenwinkel aan de Santhorst en bij VakantieXperts in Winkelhof en natuurlijk op 15 en 16 december aan de zaal. De kaarten voor de kerstconcerten zijn meestal snel uitverkocht dus wacht niet te lang te wachten met kopen.

Meer informatie op de website www.songs2sing.nl.

De versierde tempelschrijn in de tuin van een huis op Bali. | Foto: PR

Feestkleding voor tempels en goden

college n Het Pluspunt college op donderdagmiddag 29 november gaat over feestkleding voor tempels en goden op Bali.

Het college wordt gegeven door conservator Francine Brinkgreve van de afdeling Indonesië van het Museum Volkenkunde in Leiden. Aanleiding is de tentoonstelling 'Bali - welcome to Paradise' die nog tot en met mei 2019 te zien is in het museum. Brinkgreve is gespecialiseerd in de kunst en cultuur van Bali.

De lezing gaat in op de religie van Bali, het Hindoeïsme, en met name de kleurrijke tempelfeesten die worden gehouden in de talloze tempels die het eiland rijk is. Tijdens zo'n tempelfeest worden de goden tijdelijk op aarde uitgenodigd om offers in ontvangst te nemen. Zij dalen uit de hemel neer in kleine beeldjes, die hiervoor prachtig worden 'aangekleed'. Ook de verschillende schrijnen in de tempel worden in mooie doeken gewikkeld, alsof zij mensen zijn die feestkleding aantrekken.

Brinkgreve gaat vooral in op de lamak, langwerpige doeken waarvan de motieven allemaal een speciale betekenis hebben. Deze lamak, de 'borstdoek' van de tempelschrijn, is eigenlijk een brug tussen hemel en aarde. Tijdens de lezing zal zij een aantal voorbeelden van lamak laten zien uit haar eigen collectie.

Het college van 29 november vindt plaats in de grote zaal van Pluspunt aan de Splinterlaan 156 in Leiderdorp. De aanvang is 14.30 uur. De entree bedraagt € 3.- inclusief koffie/thee. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Sinterklaas op De Baanderij

Foto: PR

bezoek n Sinterklaas brengt zaterdagochtend 1 december een bezoek aan woonboulevard De Baanderij in Leiderdorp. Samen met zijn Pieten zal hij er tussen 9.00 en 11.00 uur een groot feest van maken.

Kinderen kunnen met de goedheiligman op de foto, daarnaast neemt hij een speciale Pietenband mee. Natuurlijk hebben de Zwarte Pieten ook meer dan genoeg snoepgoed bij zich.

Scouting brengt Sint aan huis

bezoek n Scoutinggroep Paulus verzorgt ook dit jaar weer Sint bezoeken aan huis in regio Leiden. Met veel enthousiasme staan de leden en veel vrijwilligers klaar om er weer een mooi feest van te maken. Ze hopen dit jaar weer zo'n honderd adressen te bezoeken, verdeeld over het weekend voor Sinterklaas en op woensdag 5 december. De Sint wordt begeleid door twee Pieten en kan worden aangevraagd via www.paulusgroep.net/sinterklaas. De opbrengst is voor de clubkas.

Bidden en klagen bij Leiderdorps Kamerkoor

concert n Op zaterdagavond 24 november zingt het Leiderdorps Kamerkoor het programma Litanie & Lamentatie in de Hartebrugkerk aan de Haarlemmerstraat 110, Leiden.

De titel van dit concert zegt het al: een programma met gebeden en weeklachten. In dit concert is goed te horen hoe componisten uit het verre en nabije verleden hieraan ieder hun eigen expressie geven. De schoonheid van de muziek overstijgt het soms treurig aandoende karakter ervan en leidt uiteindelijk tot een gevoel van vrede en berusting.

Het koor zingt: Jean Richafort - (delen uit) Requiem (1532), Francis Poulenc – Litanies à la Vierge Noir (1936), Francis Poulenc - Salve Regina (1941), Alberto Ginastera - Lamentaciones de Jeremias Propheta (1946) en Maurice Duruflé – Requiem (1947). Medewerking wordt verleend door mezzo-sopraan Esther Kuiper en organist Rijk Jansen. Het geheel staat onder leiding van dirigent Arnaud van Gelder (foto).

Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 17,50 in de voorverkoop via www.leiderdorpskamerkoor.nl en € 20,00 aan de kassa op de avond van het concert.

Drum clinic

drummen n René Barthen verzorgt woensdag 28 november tussen 18.30 en 20.30 uur een drum clinic in het gebouw van Stichting Muziekonderwijs Leiderdorp (MOL) aan de Berkenkade 7 in Leiderdorp.

René Barthen leerde drummen op de voormalig Leiderdorpse muziekschool, maakte er zijn vak van en toert al jaren als drummer de wereld rond. In samenwerking met stichting MOL en slagwerk docent Jonas Linnemann biedt hij alle geïnteresseerden deze clinic aan.

Aanmelden via www.muziekonderwijs-leiderdorp.nl.

Muzikaal Tuynieren met CoverTrain

Foto: PR

muziek n Zondag 25 november is er weer Muzikaal Tuynieren in het Leiderdorpse café-restaurant De Hollandsche Tuyn. Dit keer staat de middag in het teken van party/coverband CoverTrain.

CovertTrain heeft een herkenbare playlist van recente hits, classics, pop, rock, disco en Nederlandstalig en maakt van elk optreden een feestje.

Het optreden is van 16.00 tot ca. 18.00 uur. De toegang is gratis.

Zoals gebruikelijk kan na afloop van het optreden genoten worden van een eenvoudige maar smakelijke maaltijd voor slechts € 12,50 per persoon. De dagschotel bestaat dit keer uit chili con carne, stokbrood en gemengde salade. Reserveren voor het eten via tel. (071) 5411464 is gewenst .

De Hollandsche Tuyn ligt aan de Hoofdstraat 24 in Leiderdorp. Meer info op www.dehollandschetuyn.nl of op Facebook.

cultuur & uitgaan

Alecto vernedert HCAS

hockey n Alecto H1 heeft op zondag 18 november op niet mis verstane wijze drie punten bijgeschreven. In koude omstandigheden won de equipe van Sander Rottier en Maarten Memelink met maar liefst 8-2.

Tekst: Jerome van Donk

HCAS beet in het begin van de wedstrijd fel van zich af, maar wist een grote kans van dichtbij en een strafcorner niet te benutten.

Daarna begon de dadendrang van de thuisploeg, maar keer op keer strandden de pogingen in het zicht van de haven. Alecto kreeg in het eerste bedrijf zeven strafcorners te nemen, waarvan er geen enkele verzilverd werd. Vlak voor rust kwamen de bezoekers via een snelle counter op 0-1, maar nog voor het rustsignaal was het gelijk. Sem Breedveld liet de 1-1 aantekenen.

Dertig seconden na rust was de 1-2 al een feit. Een aanval van Alecto werd afgeslagen en in de tegenstoot kon HCAS van dichtbij de 1-2 binnen tikken. Amper twee minuten later waren de bordjes alweer in evenwicht, aangezien Thomas Dickhoff met een mooi schot de 2-2 maakte.

Zes doelpunten op rij

Daarna ging het snel. Dominique van Nieuwehuizen scoorde met een fraaie backhand de 3-2, en twee minuten later scoorde Jarmo van der Velden uit een mooie strafcornervariant de 4-2. De 5-2 volgde daar weer twee minuten later op, toen diezelfde van der Velden een directe strafcorner binnenschoot. Alecto kwam achterin niet meer in de problemen en kon naar hartenlust combineren.

De toeschouwers werden nog getrakteerd op nog drie fraaie goals. Quintus Rischen had met een fraaie vooractie en een assist over de keeper heen een groot aandeel in de 6-2 van Jesse Huisman, die zijn voorzet uit de lucht in de goal sloeg. Daarna was het woord aan Bart Zoutendijk, die het eindstation was van een mooie aanval over zeven schijven. Het slotakkoord was voor Dominique van Nieuwehuizen, die zijn tweede van de middag binnen tipte vlak voor tijd.

Alecto sluit de eerste seizoenshelft af op een zevende plek, met 1 punt achterstand op de nummer 6, Phoenix. Alecto hervat de competitie in het weekend van 10 maart 2019, tegen koploper Groningen. In de seizoensovertoure werd het 2-2.

Open dag Touch of Beauty

Zakelijk n Touch of Beauty, de schoonheidssalon van Suzan Mulder aan de Leiderdorpse Oranjegalerij, houdt vrijdag 30 november van 10.00 tot 17.00 uur een open dag met verschillende demonstraties en workshops.

Suzan werkt samen met schoonheidsspecialistes Shelly van Leeuwen, Rachel van Galen en Sabrina Boerss aan resultaat gerichte natuurlijke huidverbetering. Dit doen zij met de unieke producten en behandelingen van Clephar Dermatocosmetica die voor elke huid en ieder huidprobleem een passende oplossing bieden.

Tijdens de feestelijke open dag op 30 november zijn er verschillende sessies waarbij van alles te zien, voelen en leren is. Bij de RJ make-up sessie wordt getoond en uitgelegd hoe je er stralend uit kan zien en wat de nieuwste make-up trends zijn. Tijdens de Clephar Dermatocosmetica sessie krijgen de bezoekers uitleg over de achtergrond en de unieke werking van Clephar producten en de behandelingen.

Clephar Dermatocosmetica expert Jean-Paul Goosens is aanwezig om persoonlijke adviezen over huidverzorging en huidverbetering te geven. Met zijn vakkundigheid, kennis en expertise op het gebied van huidverbetering is hij een ware aanwinst op de open dag.

De sessies zijn om 10.00 en 13.30 uur. Er zijn per sessie tien zitplaatsen beschikbaar. Voor iedereen die zich inschrijft staat een mooie goodybag klaar. Bovendien zijn mooie prijzen te winnen met de beauty bingo om 12.00 en 16.00uur.

De open dag is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar resultaat en huidverbetering of kampt met huidproblemen als pigmentvlekken, couperose, een droge of juist een vette huid. Kom langs en laat u vrijblijvend adviseren.

Touch of Beauty schoonheidssalon is gevestigd in winkelcentrum Oranje Galerij aan de Frederik Hendriklaan 34 in Leiderdorp. Inschrijven voor een sessie kan via tel. (071) 5425350 of e-mail info@touch-of-beauty.info.

Stichting voor intocht Sinterklaas

Dominique van Nieuwehuizen belaagt de verdediging van HCAS. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

opgericht n Met de opheffing van de Stichting Winkelhof, de winkeliersvereniging van het Leiderdorpse winkelcentrum, afgelopen oktober, kwam de jaarlijkse Sinterklaasintocht op de tocht te staan. De winkeliersvereniging was immers altijd de belangrijkste sponsor van het evenement.

V.l.n.r. Marco Borst, Annemiek de Groot en Marten Brederode van de St. Intocht Sint Nicolaas. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Annemiek de Groot, die namens de Stichting Winkelhof al jaren in het organiserend comité van de intocht zit, oud-bestuurslid Marten Brederode van de winkeliersvereniging en betrokken Leiderdorper Marco Borst wilden het risico niet lopen dat Sinterklaas volgend jaar niet meer feestelijk ingehaald wordt in Leiderdorp. Daarom hebben zij enkele weken geleden de Stichting Sint Nicolaas Intocht Leiderdorp opgericht. "Als stichting kunnen we sponsoren zoeken en subsidies aanvragen", zo verklaart De Groot.

Sinterklaasfeest in sporthal De Does

Foto: AS Media

pietencircus n Sinterklaas komt dit jaar op zondag 2 december met het Pietencircus op bezoek in Leiderdorp. In sport- en recreatiecentrum De Does laten zij kinderen van 2 tot en met 9 jaar een hele ochtend genieten van sport, dans, knutselplezier en een circusvoorstelling van de Pieten.

Voor de organisatie van al dit leuks heeft de Sint hulp ingeroepen van Dwars Leiderdorp, Sportfondsen Leiderdorp, dansschool de Rode Sneakerz en Double Sports. Zij helpen de Sint en zijn Pieten met de workshops Pietendans en Pietengym en bij het knutselen van een mooie Pietenmuts. Ook is er een limonade-lounge en een grimeer-salon.

Suzan Mulder (vooraan) met haar team. | Foto: PR Foto: PR

Voor de kleintjes tot en met 5 jaar start het feest om 09.45 uur, de groep van 6 tot en met 9 jaar is vanaf 10.20 uur welkom. Om 10.30 uur begint het Pietencircus. Ieder kind moet een volwassen begeleider hebben. Kaartjes kunnen alleen online worden besteld via de website dwarsleiderdorp.nl en kosten € 5 per persoon.Op deze site is ook het volledige programma te vinden.

Sportwagen ramt lantaarnpaal en tuinmuur

ravage n Een bestuurder onder invloed heeft vrijdagochtend 16 november rond half 5 een ravage aangericht aan de Torenwacht in Leiderdorp. Hij reed met zijn sportwagen door een perkje, ramde een lichtmast en reed door een tuinmuurtje waarna hij tot stilstand kwam in een voortuin. De schade is groot. De bestuurder is aangehouden om te blazen op het politiebureau.

In de auto zaten ook drie passagiers die niet gewond zijn geraakt.

De auto is weggesleept door een bergingsbedrijf. (Foto: AS Media)

nieuws / sport

Rode kaart Valken'68 speelt RCL in de kaart

RCL-verdediger Mike Slottje begeeft zich ver op de helft van Valken'68. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

voetbal n Wedstrijd één duurde tot de dertigste minuut. Valken'68 heerste op alle fronten, kwam via een penalty op 0-1 en leek een zeer makkelijke en ruime overwinning te gaan boeken. RCL had geen enkel weerwoord en speelde een verloren wedstrijd, zo leek het. Pal na de 0-1 vergaloppeerde Marc Langeveld zich danig; na een op hem begane overtreding reageerde hij nogal heftig wat hem een gele prent opleverde. De speler vond het nodig om met een cynisch applaus te reageren op de kaart wat hem een tweede keer geel, dus op rood, kwam te staan. Wedstrijd twee begon waarin de rollen volkomen waren omgedraaid. Valken'68 stond met de rug tegen de muur en trok uiteindelijk met 2-1 aan het kortste eind.

Bij aanvang van de wedstrijd stonden beide ploegen op acht punten en dat was zeker voor de Valkenburgers teleurstellend te noemen. De ploeg leek echter het herstel gevonden te hebben door uit de laatste vier wedstrijden acht punten te halen. Valken'68 startte voortvarend en drong de thuisploeg ver terug. Twee grote kansen waren vooralsnog niet aan de mannen van Arie van Duijn besteed. Selmo Kurbegovic stond na een subtiel steekpassje van Geoffrey Smit oog-in-oog met keeper Andrew Bontje, maar zijn inzet ging via de doelman tegen de paal. Joey Zandbergen kreeg een fraaie kopkans maar raakte het leer geheel verkeerd.

Vijf trotse jonge judoka's met hun gele band en bijbehorende diploma. | Foto: PR Foto: PR

Een strafschop was er voor nodig om de bezoekers op voorsprong te zetten. Kurbegovic reageerde op een diepe bal, maar werd in het strafschopgebied onderuit gelopen door doelman Andrew Bontje. De meningen over de beslissing van de arbiter kiepen echter nogal uiteen. Jaco van der Bent liet het tumult koeltjes van zich afglijden en scoorde vanaf elf meter de openingstreffer.

Het leek de opmaat voor een simpele zege tot het ongelukkige moment van Langeveld waar hij in de rust zich bij zijn teamgenoten voor verontschuldigde. Of daarmee alles vergeven en vergeten zal zijn is nog maar de vraag. Feit is dat de bezoekers vanaf dat moment een verloren wedstrijd speelden. Via de rappe en balvaardige Kurbegovic probeerde Valken'68 nog wel via uitvallen een tweede doelpunt te scoren, maar het was toch vooral de rood-witte thuisploeg die de dienst uitmaakte.

Twee vrijwel identieke doelpunten uit stilstaande situaties gaven uiteindelijk de doorslag. Uit een corner kopte eerst Sem Overduin raak en even later deed de amper twintig seconden ingevallen Ali Barokzay hetzelfde. "Daar ging een wel heel duidelijke overtreding aan vooraf", brieste Van Duijn na afloop. "Erwin van der Nagel werd in de rug gelopen en dat doelpunt had nooit mogen tellen." Protesten hielpen niet, zodat Valken voor de derde keer mocht aftrappen. Inmiddels had Kurbegovic geblesseerd het verlaten en de bezoekers konden zich niet meer oprichten. Goed keeperswerk van Van der Nagel voorkwam een derde treffer van de brigade van Faizel Soekhai.

De Leiderdorpse trainer was vanzelfsprekend een heel gelukkig man na afloop, maar erkende dat zijn ploeg in het eerste half uur overlopen werd. "We lieten ze teveel voetballen en hadden het geluk dat er bij hun een man werd weggestuurd. Dat gaf ons de kans om de ruimte te zoeken en ook te vinden. Anders dan tegen DSO, waarin we ook een overtalsituatie hadden, zetten we nu door goed voetbal de tegenstander met de rug tegen de muur. Dat we uit een stilstaande situatie scoorden heeft niets met toeval te maken. We hebben daar zo lang op getraind en dat wierp vandaag zijn vruchten af. Een pluim voor de ploeg."

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl/Ruud Fray

Onnodig verlies Alecto vrouwen

Rose Breedveld van Alecto in de aanval. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Hockey n Op een nauwelijks bespeelbaar veld gingen de vrouwen van Alecto zondag onderuit tegen de Gooische Hockey Club. De eerste helft sloot Alecto nog af met een 1-0 voorsprong maar in de tweede helft scoorden de bezoeksters twee keer, terwijl de thuisploeg de vele kansen niet wist te benutten.

Tekst: Annick Weterings

Keeper Quinten van Buul was belangrijk voor de 4-6 zege op De Gouwe. | Foto: Marlinda Dijkstra Foto: Marlinda Dijkstra

Alecto startte veelbelovend. Het uitverdedigen ging goed en de Leiderdorpse hockeysters kwamen goed onder de druk van Gooische uit. Hierdoor kregen de gastvrouwen ook een paar strafcorners, maar kon die niet verzilveren. Uiteindelijk kwam de onvermijdelijke eerste goal er toch. Anne van Eindhoven sloeg met haar backhand net over het doel. Daarna kwamen Alecto-aanvalsters weer in de cirkel nadat een verdedigster van Gooische een pass niet goed aannam vanwege het gladde veld. Hierdoor belandde de bal bij invalster Esther de Witte die hem al glijdend het goal in pushte. Zo stond Alecto 1-0 voor toen het rustsignaal klonk.

Na de rust gaf Gooische meer tegendruk wat leidde tot een strafcorner in de tiende minuut. Deze werd in de goal geslagen waarmee de stand weer gelijk was (1-1). Alecto kreeg strafcorners en kansen genoeg, maar de bal wilde er maar niet ingaan. Vier minuten voor tijd werd de bal door de thuisploeg ingeleverd bij de tegenstander, waardoor er een één-op-één situatie ontstond met de keepster. Deze werd uitgespeeld en een slag op het doel volgde. Romy van As stond nog op de doellijn om de bal te stoppen, maar omdat ook zij slachtoffer werd van het gladde veld, was de 1-2 een feit.

Alecto zette hierna nog even aan en kreeg nog een enorme kans nadat Tessa de Leeuw met haar backhand op goal had geslagen en de rebound voor de stick van Esther de Witte belandde. Deze sloeg de bal echter naast de goal waarna meteen het eindsignaal klonk.

Zo moest Alecto een 1-2 verlies incasseren tegen de club uit Bussum. Een onnodig verlies, dat drie dure punten kost. Het was extra zuur, omdat dit de laatste wedstrijd voor de winterstop was en daarbij de laatste wedstrijd voor speelster Laure in t' Veld. Zij gaat op stage in London. Na het zaalseizoen zullen de dames van Alecto weer vol voor de winst gaan op 10 maart tegen Schaerwijde dames 1.

42 judoka's doen bandexamen

Judo n Onder leiding van Kimberley en Roger deden 42 jonge judoka's zaterdag 17 november in een gezellige en sportieve sfeer bandexamen bij het Leiderdorpse sportcentrum van Houdt. De kinderen lieten het publiek zien wat ze de afgelopen tijd hebben geleerd. Beschermd vallen, samenwerken, randori's en verschillende judotechnieken werden gedemonstreerd. De vooruitgang van de judoka's was opmerkelijk. Zelfvertrouwen, motoriek, kracht en coördinatie waren aanzienlijk verbeterd. Hieronder de geslaagden:

Gele band - Riley Pouw, Zoka Teeninga, Florine McGonigal, Liam McGonigal, Olivier Westerop,

Emma Kuijper, Emilio Mandor, Jarno Hoogendoorn, Oscar van Dijk, David Grigoryan, Daan Bakker, Hannah ter Horst, Casper, Alex Noom, Dex Teklenburg, Elena van Tol, Mats van Haastert en Ayden Onderwater.

Oranje band - David Klintian, Meike van Best, Veer Singh, Kirath Singh, Florian Mosele, Dajo Vletter, Stef Barendse, Egemen Guc en Kenan Can Eygur.

Groene band - Erik Klintian, Moa de Boer, Indira Windhorst, Tim Harbrech, Bouke Kleys en Jasper Pietersen.

Blauwe band - Daire Coyle, Jasper v.d. Ende, Anne Vries, Daphne Hoogendoorn, Finn de Ahna en Max Nabuurs

Bruine band - Noa Beun, Roos Stuifzand en Dominque Straathof.

Aquadraat naar tweede winst van het seizoen

waterpolo n Het eerste herenteam van Aquadraat liet zaterdag 17 november zien deze competitie al flink gegroeid te zijn. Werd in de eerste competitiewedstrijd nog kansloos met 3-9 verloren van De Gouwe, afgelopen zaterdag werd diezelfde tegenstander in eigen huis met 4-6 verslagen.

Aquadraat ging zeer geconcentreerd te water en wist de eerste periode het doel goed schoon te houden. Gelijkertijd vond de Leiderdorps-Koudekerkse ploeg via Rik Speel (3x ) en Noa van Straten vier maal het doel van de tegenstander na prima uitgespeelde aanvallen en man-meer situaties. Luuk Enter had er zelfs vanuit een strafworp 0-5 van kunnen maken maar hij miste.

Aquadraat had volledige controle over de wedstrijd en wist die te behouden. Alleen liep de ploeg in de rest van de wedstrijd tegen hetzelfde euvel aan als de voorgaande wedstrijden; veel kansen creëren maar deze niet benutten. Zo kon De Gouwe tot 3-4 terugkomen.
Gelukkig keepte Quinten van Buul weer een uitstekende wedstrijd waardoor thuisploeg steeds moedelozer werden en ook veel kansen begonnen te missen. Rik Speel tekende nog in de eerste helft van de wedstrijd voor de 3-5 waarmee verreweg het grootste deel van de doelpunten gescoord was. Goed verdedigend spel van Teun Rutgers voorkwam in de derde periode drie doelpunten van De Gouwe waardoor zij tot slechts 4-5 konden naderen en nadat Luuk Enter in de vierde periode de marge weer op twee bracht (4-6) was de wedstrijd beslist in het voordeel van Aquadraat.

Nieuws van Pluspunt

Nieuwsbrief november/december 2018

Onze laatste nieuwsbrief kan worden opgehaald bij Pluspunt, de bibliotheek, het gemeentehuis, Holle Bolle Gijs (Winkelhof), Grand Café Hofplein (Winkelhof), de Blauwe Roos (Ommedijk 180) en bakkerij Klink en Englebert (Fred. Hendriklaan). Het programma staat ook op onze website.

Activiteiten / diensten van Pluspunt

Vanaf 1 januari 2019 wordt het welzijnswerk, waaronder het huidige werk van Pluspunt, in Leiderdorp uitgevoerd door Incluzio Leiderdorp. Incluzio zal de inwoners van Leiderdorp hierover zelf informeren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Incluzio via e-mail leiderdorp@incluzio.nl of bellen met Janine de Vries (06-10423809).

Do 29 nov Pluspuntcollege: Feestkleding voor tempels en goden in Bali

Het laatste Pluspuntcollege wordt verzorgd door Francine Brinkgreve, conservator van de afdeling Indonesië van museum Volkenkunde en gespecialiseerd in kunst en cultuur van Bali. Zij neemt u mee naar Bali en de kleurrijke tempelfeesten daar en gaat hierbij vooral in op de lamak, langwerpige doeken waarvan de motieven allemaal een speciale betekenis hebben. Tijdens de lezing laat een aantal voorbeelden van lamak zien uit haar eigen collectie. De aanleiding voor dit Pluspuntcollege is de tentoonstelling 'Bali - welcome to Paradise', die tot en met mei 2019 te zien in Museum Volkenkunde in Leiden. Voor meer informatie, zie het artikel 'Feestkleding voor tempels en goden' op pagina 15 in deze krant.

Pluspunt, 14.30 uur, toegang 3 euro, aanmelden niet nodig.

Buurtkamer de Hoeksteen

Iedere donderdag voor bewoners van de Schansen en Dreven; koffiedrinken, kaarten, spoelen, schaken of het Mahjong spel spelen.

Locatie: Houtschans 107. Tijd: 10.00-12.00 uur.

Algemene informatie over Pluspunt

Voor vragen op het gebied van welzijn, dienstverlening en mantelzorgondersteuning kunt u iedere werkdag (9.00-12.00 uur) terecht bij Pluspunt, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp, tel. (071) 541 35 36, via e-mail: info@pluspuntleiderdorp.nl of de website: www.pluspuntleiderdorp.nl.

Parochie De Goede Herder

Foto: Corrie van der Laan

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 16, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510.

zondag 25 november, Christus Koning

9.30 uur: Dienst van Woord en Gebed. Voorganger: Thea Epskamp. M.m.v. het Kinderkoor en de Rijntamboers. Er is kinderopvang aanwezig.

donderdag 29 november, Adventvespers

19.15 uur: Dorpskerk Leiderdorp.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 25 november

Dorpskerk

10.00 uur: ds. H. Smits.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. S. Kurtzahn, jeugddienst.

17.00 uur: ds. H. Smits, Taizédienst m.m.v. band Creative & Friends.

Kapelzaal Scheppingskerk

10.00 uur: ds. H. Hemstede, dovendienst.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Het gebouw van de Power City Church aan de Elisabethhof in Leiderdorp. | Foto: C. v.d. Laan

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 25 november

10.00 uur: ds. H. Paul.

15.30 uur: ds. A.P. Baaijens (H.C. 44).

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten:

Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 25 november, 10.15 uur: ds. S.P. van de Meulen en ds. P.L. van Asselt (Herdenking overledenen). M.m.v. Practicum musicea.

.

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00-21.30 uur Alrijne Apotheek; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 10.00-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-15.00 uur Poli Apotheek Leiden; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 10.00-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Poli Apotheek LUMC en Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

19 t/m 25 november: De Ι Tandarts (J. te Poel en H. Harinck), Hoofdstraat 4, 2351 AJ Leiderdorp. Tel. (071) 5131250.

26 november t/m 2 december: CTI Warmond (R.A.W. Leopold), Herenweg 77, 2361 EJ Warmond. Tel. (071) 3011738.

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies bij vragen over de mogelijkheden van en problemen met de computer of pc. Er is Wi-Fi aanwezig; desgewenst kan de eigen laptop of tablet meegenomen worden.
De Etalage van Gading is gevestigd op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp. Tel. (071) 7200871.