Katwijk Speciaal

6 november 2018

Katwijk Speciaal 6 november 2018


'Krachten bundelen voor schone kust'

Valkenburgse schoolkinderen jutten niet minder dan 74 kilo troep bij elkaar op het strand. | Foto: Piet van Kampen

jutten n Vorige week woensdag bond een groep scholieren van basisschool de Burcht uit Valkenburg de strijd aan met het zwerfaval op het strand ten noorden van de Uitwatering. Een aanval tijdens de langdurige oorlog die het zwerfafval ons milieu nog immer teistert. Oorzaak: de mens uit de huidige consumptiemaatschappij zelf.

Door Piet van Kampen

Plastic soep. Het kan als nieuw woord in de dikke Van Dale met hoofdletters worden bijgeschreven. 'De soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend' is een bekend gezegde. De plastic soep blijft heet zolang de knop bij de zwerfafvalveroorzakers niet wordt omgedraaid. De actie van vorige week, georganiseerd door het Hoogheemraadschap van Rijnland in samenwerking met waterleidingbedrijf Dunea en de gemeente, leek derhalve een druppel op de gloeiende plaat. Zelfs in het naseizoen werd er in korte tijd maar liefst 74 kilo aan troep verzameld. Wethouder Rien Nagtegaal die actief aan de actie mee deed: 'We moeten de krachten bundelen voor een schone kust. Kinderen op jonge leeftijd laten zien dat zwerfaval een probleem is en hen erbij betrekken. Bewust worden van het probleem. Bijdragen aan de oplossing hiervan. Samen zorgen voor een schoon milieu'. Woorden die niets aan duidelijkheid te wensen over laten.

Code Oranje Bestemming Engeland

engelandvaarders n In het DUNA Atelier aan het Duinplein, Boulevard Zeezijde 31, wordt zaterdag 10 november drie keer een familievoorstelling gegeven. De toegang is gratis. De voorstellingen vinden plaats om 12.00, 14.00 en 16.30 uur. De voorstelling duurt circa 30 minuten.

Code Oranje is een theatraal en muzikaal programma voor jong en oud, over doodgewone jonge mannen en vrouwen die in oorlogstijd één gezamenlijk doel voor ogen hadden: bestemming Engeland. Wat dreef deze Engelandvaarders en wat waren de gevolgen? Het is alsof je de radio aanzet...en je terugvoert naar de oorlogstijd waar muziek een grote rol inneemt. Te midden van deze klanken start het avontuur tussen een grootvader en zijn kleinzoon.
Een schat aan verhalen wordt sinds 2015 (interactief) belicht in het nieuwe Museum Engelandvaarders gevestigd in Noordwijk. Een plek waar verhalen over generaties de ronde doen. Code Oranje is een productie van Theaterhuis Zeep aan Zee uit Noordwijk.
Spel Richard Duut en Lars Verschoor. Piano Kees Swenne, viool Justyna Wajda en de regie is van Martine Zeeman.

Vakcollege Rijnmond bakt voor Voedselbank

appeltaart n Leerlingen Vakcollege Rijnmond bezorgen op Reformatiedag vijfentwintig appeltaarten bij Voedselbank in Katwijk.

Het is nu precies één jaar geleden dat ter ere van het herdenken van vijfhonderd jaar Reformatie een appelboom op het schoolplein is geplant. Helaas zijn er dit jaar nog geen appels aan de boom.

Vakcollege Rijnmond houdt zich echter vast aan de belofte om appeltaarten voor een goed doel te bakken. Leerlingen van Zorg en Welzijn hebben heerlijke appeltaarten gemaakt. Op Reformatiedag zijn de appeltaarten gedoneerd aan de Voedselbank, die deze goed kunnen gebruiken.

De leerlingen hebben er veel van geleerd en kijken al uit naar de oogst van volgend jaar. De appelboom staat voor groei en bloei. Dat is precies wat Vakcollege Rijnmond hun leerlingen mee wil geven.

Erik Hazenoot, directeur Vakcollege Rijnmond: 'Deze actie staat symbool voor naastenliefde, hetgeen wij onze leerlingen graag willen meegeven. Omkijken naar elkaar'. Kortom de appelboom heeft dit jaar toch al zijn 'vruchten' afgeworpen.'

Laatste Muziek van Oranje

theatertent n In de Theatertent wordt zaterdag 10 november de laatste 'Muziek van Oranje' gehouden in de TheaterTent.

Deze keer met muzikale presentaties om 11.30, 14.00 en 16.00 uur met medewerking van de Valkenburgse Harmonie en COK Hallelujah.
Iedereen mag lekker binnenlopen en genieten van de muziek en entourage. De TheaterTent is de hele dag geopend en gratis toegankelijk.

Opbrengst Kerkenveiling ruim 20.000 euro

opbrengst n De afgelopen vrijdag gehouden kerkenveiling van de Hervormde Kerk Katwijk aan de Rijn heeft het mooie bedrag van ruim 20.000 euro opgebracht.

In een volle zaal van de Ontmoetingskerk werd er stevig geboden op de 185 kavels. De opbrengst komt ten goede aan de vervanging van het voegwerk de Dorpskerk.

Opbrengst collecte

Huntington n Afgelopen twee weken zijn vele collectanten ons dorp in gegaan om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte van Huntington via het Campagneteam Huntington.

De opbrengst bedraagt een fantastisch bedrag van maar liefst €12.135,12 Dank aan alle collectanten voor het lopen en aan iedereen
voor de gulle giften en de mooie verhalen aan de deur.

Column n 't Is iet ârs

| Foto: Piet van Kampen

Plan voor omgeving Aquamar valt goed

Parkeren blijft heet hangijzer

Op naar Tokio

Vierde winst op rij voor dames Grasshoppers

Inrichting buitenruimte zwembad valt in goede aarde

Volop kritische blikken op de plannen voor de buitenruimte van Aquamar. | Foto: Piet van Kampen

Aquamar n De belangstellenden die vorige week in een volle Burgerzaal van het gemeentehuis de beelden van de inrichting van de buitenruimte naast het zwembad Aquamar voorgeschoteld kregen, waren overwegend content. De inrichting is prima, maar het parkeren met name in de Piet Heinlaan dan? Een flinke plooi die nog moet worden glad gestreken.

Door Piet van Kampen

Een waterspraybad, een speeltuin met hoge schommel, trampolines, glijbanen, een klimnet en een Sona Boog. Een modern toestel dat bepaalde beweegopdrachten geeft. De keuze van de speeltoestellen lag in handen van leerlingen van de Groen van Prinstererschool. Mooi voorbeeld van democratie toch? Investeren op maat en naar wens. De speeltuin wordt uitgevoerd in verschillende niveaus. Geen saaie platte vlakte maar met het nieuwe groen er omheen moet dit het gevoel van een soort duinlandschap creëren. Een speellandschap. Aan de zijde van het zwembad komt ook een uitgifteloket voor consumpties. Het wordt een openbare speeltuin en het hele plan is door de gemeenteraad al goedgekeurd. Momenteel wordt de ruimte nog bouwklaar gemaakt maar in januari hoopt aannemer Van Egmond uit Rijnsburg met de aanleg te beginnen. Het geheel moet voor de zomer gereed zijn en het watespraybad als eerste.


Parkeeroverlast

Mocht het plan voor het 'buitengebeuren' in goede aarde zijn gevallen, dan nog blijft het parkeerprobleem in de Piet Heinstraat een heet hangijzer. Positieve geluiden over het plan van bewoners in de Piet Heinlaan, de heren Van Duijn en Rosmalen over de inrichting. 'Een heel mooi plan'. Medebewoners uit de straat die nu al overlast van foutparkeerders hebben met name op vrijdag marktdag, vroegen aandacht voor oplossingen. Projectleider Mastenbroek kon nog geen pasklaar antwoord geven. Op het Marktplein kan de hele week geparkeerd worden behalve op vrijdag. Over het parkeren moet dus nog het nodige huiswerk worden gemaakt. Als de buitenruimte naast het zwembad helemaal klaar is wordt het Marktplein aangepakt. Deze klus moet voor eind 2019 geklaard zijn.

Blêre

Jaeh, hallòò mit wies? Bè jij 't Ant? Wat bè je an 't doen dan? De keukekassies uitmiste? Mààid dat heb ik verléje week toevalleg òòk edaen. Je wul iet wéte wat daer elleke kear weer uit komt zette. Een vulleszak vol!

Ik was 't ààgelek nog iet van plan maer onze Mar kwam vraege of ik d'r springvorrem soms nog in huis haddede want die kon ze nurreges vinne. Ik zeg teuge d'r 'wannear hè je die vorrem hier mee nae toe enôme dan?' Nou Ant, dat was dus mit de kerst, temet een jaer eléén! Toe wó ik 't wéte òòk! Ik zeg 'mààid, ik gae drek effe op me knien zitte om in 't onderste kasje kijke'. En jae hoor, daer sting-ie, healeger achteran netuurlijk tusse de âre zooi die ik ààgelek iet mear gebruik, maer nog iet wul wegdoen, voor je weet 't maer nooit! Twie brôôdròòsters, een ouwe mikser, een sjupan en hôpe tupperwààr Ant! Ik ken zellef wel een demestraesie gaen houwe, zôveul! Mit deksels en al! Hè? Wier jij òòk op elleke tupperwààr partie uit enôdegd? Ik òòk. Breng 't toch een kear naer de twiedehans winkel, moe, zé onze Mar toe en daer hesse gelijk in want ik doe d'r niks mear mit.
Maer affijn Ant, ze mos een peperneutetaert gaen bakke. Hè? Heb jij dat nouw òòk? Ik heb òòk healeger gien zin mear in de sundereklaes. Jae, tuurlijk viere we 't nog wel, maer de leste drie jaer is de leut d'r voor mijn een beetje vanof egaen mit dat gezeikstrààl mit die Piete die iet mear zwart magge wéze. We laete ons alles maer zegge en oplegge òòk! Zwarte Piet mag van mijn geweun zwart blijve hoor. De kindere van deuze tijd snappe toch òòk iet wat een roetveegpiet is? Ze denke hôôguit dat die Piet z'n ààge dan iet goed ewasse heb. En al die blêrende voor- en teugestanders maer praete en prosse ôver hoe ze er dan wel uit motte of magge gaen zien. Hoe ouwt is dat dan? Jae Ant, Ik kè me d'r zô kwaed om maeke maer da's weer slecht voor me bloedruk.
Maer jae, nouw effe wat ârs; hè je ehòòrd dat dat enge, veuls te smalle fiessepààdje mit die hôge kantjies op de noordkant van de wurreft an epakt gaet worde? Ik ré daer onderlest op me dooie akkertje, komt 'r in iene zô'n sliert reesfiessers me inhaele. Dan zit ik me aesem in te houwe, nes so lang tot ze verbij benne. En nét as je denkt 'hèhè', dan komme d'r nog een paer achteran skijte mit 'n nòòdgang. Daer skrok ik toe òòk weer van, mààid ik zat te bibbere as een juffershondje, ik kon nog nét an me stier rechthouwe. Maer 't kind wat voor me fieste iet, die viel lillek op dek. Je ken mekaer daer echt iet passére. Hè? Nèèn Ant, ik wul niemand de skuld géve. Echt iet! Dus as de gemiente nou effe as de sôdemieter begint mit de grôte straetemaeker op zea sjóó, dan is iederien ehollepe.

Kampioensfoto voor Grasshoppers Dames 1

De dames 1 van Grasshoppers kregen van wethouder Adger van Helden hun teamfoto op canvas. | Foto: Geert Bekker Foto: Geert Bekker

basketbal n Na de huldiging op het gemeentehuis van landskampioen Solar-systemen Grasshoppers Dames 1 stond het toegezegde cadeautje van het gemeentebestuur nog op het programma. Wethouder sport, Adger van Helden (CDA) sprak zijn waardering en trots uit naar het team. Hij legde de lat gelijk hoog want hij verwachtte eigenlijk (met een knipoog) niet minder dan een prolongatie van de titel. Als kersverse sportwethouder kon hij gelijk op de foto met de regerend landskampioenen. Het begin van een prolongatie was in ieder geval goed, dezelfde avond werd in sporthal Cleijn Duin overtuigend en met ruimte cijfers van medekoploper Binnenland gewonnen (80-66). Maar de verschillen tussen zeker 5 teams zijn niet zo groot en om met Joop Zoetemelk te spreken: "Parijs is nog ver."

Zeehondje kijken is niet zonder risico

| Foto: PR

ehbz n De laatste maanden laten de zeehonden zich weer met regelmaat zien in de uitwatering. De EHBZ houdt het uiteraard nauwlettend in de gaten en onderneemt actie zodra het om een gewond of ziek dier gaat. Gezonde dieren worden nooit meegenomen

De uitwatering is een ideale ligplaats voor de zeehond de steile kanten, de stroming en de mogelijk aanwezige vis.

"Nu zien wij dat het publiek de zeehond het liefst tot enkele centimeters benaderd en desnoods onder het maken van een selfie de hand naar het dier uitsteekt als een aaiend gebaar", zegt Leen van Duijn van de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren. "Wij als organisatie zeggen nogmaals houd afstand van deze dieren aangezien een zeehondenbeet enorme problemen met zich meebrengt."

Van Duijn vervolgt: "Op zo'n dag als gisteren word de meldkamer van politie met vele tientallen telefoontjes overspoeld over zeehonden bij de uitwatering."

De EHBZ en de politie vragen daarom met klem: Houd afstand. De zeehonden komen daar om te rusten en niet om voor fotomodel te spelen.

Twee trotse winnaars mooiste Natuurfoto 2018

De winnende foto bij de categorie volwassenen: 'Donkere wolkenlucht boven zee' van Dick Haasnoot.

natuurcentrum n De natuurfotowedstrijd 'Katwijks mooiste Natuurfoto 2018' is gewonnen door Shiran Klop (jeugd) en Dick Haasnoot (volwassenen). De foto's van beiden werden door het publiek van Natuurcentrum Katwijk gekozen.

De fotowedstrijd van Natuurcentrum Katwijk en Foto Kruyt heeft meer dan 360 prachtige beelden opgeleverd. De jury maakte een selectie van twaalf genomineerden, het publiek koos daaruit de uiteindelijke winnaars.

Zaterdag 27 oktober was voor de twaalf finalisten een spannende dag. Na een indrukwekkende lezing door topfotograaf Jan Vermeer, die er op wees dat je geen topcamera nodig hebt om een topfoto te maken, werden de getelde publieksstemmen bekend gemaakt. In totaal waren er meer dan 800 stemmen uitgebracht op de finalisten in de twee categorieën.

De winnaars in de categorie Jeugd: 1e Shiran Klop: Kwallig; 2e Suze Rombach: Boomkikker; 3e David Spaans: Gras bij zonsondergang.

Categorie Volwassenen: 1e Dick Haasnoot: Donkere wolkenlucht boven zee; 2e Nick Hijmensen: Drieteenstrandlopers; 3e Piet de Mol: Stuifzand.

Alle twaalf finalisten kregen de ingelijste foto mee naar huis. De winnaars in haar/zijn categorie ontvingen een Sony/Foto Kruyt waardecheque van 250 euro, de nummers twee van 150 euro en de nummers drie van 100 euro.

Met een zaal vol trotse winnaars en familieleden kijkt het Natuurcentrum Katwijk terug op een zeer geslaagde fotowedstrijd, maar daar draagt ook het grote aantal ingezonden prachtige foto's aan bij.

A.V. Rijnsoever houdt tweede duinloop

atletiek n Na een prachtige openingseditie van de nieuwe serie duinlopen op 20 oktober waar wellicht dankzij het prima loopweer een groot aantal lopers aan de start verscheen, is het zaterdag 10 november tijd voor de tweede loop.

Om 10.30 uur zal dan weer het startschot klinken voor de deelnemers op de 5 en 10 km aan deze tweede duinloop van het Running Center Duinlopencircuit. Dit door de Atletiek Vereniging Rijnsoever georganiseerde loopcircuit is een jaarlijks terugkerend evenement.

De deelnemers volgen een prachtig parcours door de Katwijkse duinen, waar men ook komende zaterdag hopelijk nog kan genieten van de prachtige natuur in haar late herfstkleuren. Beter en mooier kan je het als loper niet treffen. Reden genoeg dus om zaterdag naar sportpark Zee en Duin aan de Sportlaan te komen, waar men vanaf 9.30 uur kan inschrijven voor deze duinloop. De jeugd t/m 12 jaar loopt 2 km en starten vijf minuten na, de deelnemers op de 5 km en de 10 km.


Het is het nog mogelijk om in te schrijven voor het circuit, dat na deze duinloop nog zal bestaan uit de Sint-Nicolaasloop op zaterdag 1 december en twee duinlopen op 12 januari en 2 februari. Wellicht zijn de omstandigheden zaterdag net zo ideaal als tijdens de eerste loop, toen er door tal van deelnemers scherpe tijden werden neergezet. Meer informatie over de duinlopen en de uitslagen zijn te vinden op de site van A.V. Rijnsoever.

H&H in concert in het Anker

concert n Het duo H&H, Hendrik van Veen en Hugo van der Meij heeft in juni een splinternieuw programma gepresenteerd tijdens een concert op Urk. Het was zo snel uitverkocht dat ze besloten om ook een concert te doen in Katwijk.


Op 23 november in de grote zaal van zalencentrum het Anker aan de Voorstraat. Ze presenteren tijdens dit concert bekende operaliederen en populair-klassieke melodieën op verschillende instrumenten, namelijk: orgel, vleugel, synthesizer, accordeon en melodica. De avond wordt op een leuke manier aan elkaar gepraat, en er wordt een goede uitleg gegeven over de te spelen muziek. Ook is er een ontspannen pauze met een lekker hapje en drankje.


Hendrik en Hugo leerden elkaar ongeveer 10 jaar geleden kennen tijdens een vakantie waardoor beiden veel gemusiceerd werd. Ze sloegen de handen in één en vormden het duo H&H.
Vanwege de verwachte drukte is reserveren aanbevolen. U kan op www.hugovandermeij.nl Bij reserveren betalen volwassenen € 10,00 en kinderen t/m. 12 jr. € 5,00.

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 7 november

09:00 uur: Damesgym

14:00 uur: Country Line Dans

19:00 uur: Modinettes HR

Donderdag 8 november

10:00 uur: Soos kaarten

14:00 uur: Ouderensoos

20:00 uur: Jokeren

Vrijdag 9 november

10:00 uur: Soos kaarten

19:30 uur: Darten

Zaterdag 10 november

10:00 uur: Soos Kaarten

21:15 uur: Vrije Dansavond

Maandag 12 november

19.00 uur: Biljarten

19:30 uur: Country Line Dans

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal, gymzaal van Lierestraat

Dinsdag 13 november

19:45 uur: Bridge

20:00 uur: Sjoelen

De Coligny

Woensdag 7 november

20.00 uur: zingen met de Voltreffers

Donderdag 8 november

14.00 uur: Seniorensoos De Eendracht
19.30 uur: Linedance-lesavond. Zaal open vanaf 19.00 uur

Zaterdag 10 november

14.00 uur: Kinderbingo/knutselmiddag voor kinderen van 4 tot 9 jaar
20.00 uur: Bingo. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Maandag 12 november
20.00 uur: Mozaieken

Dinsdag 13 november

20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Noord-Noordoost

Woensdag 7 november

09.30-10.30 uur: zumba

18.00 uur: Junioren, Senioren majoretten in Pieter Groen
18.30-20.00 uur: Jeugdbingo

Donderdag 8 november

09.45-10.45 uur: Conditietraining
20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Vrijdag 9 november

20.00 uur: Bingo

Maandag 12 november

14.00 uur: Dammen senioren 55+
17.30-18.30 uur: kl. Jeugd majorette
18.30-19.30 uur: gr. Jeugd majorette

Dinsdag 13 november

10.00-12.00 uur: linedance
13.30-15.30 uur: linedance
18.30-20.00 uur: Jeugddammen vanaf 6 jaar
20.00 uur: Dammen

PCOB Katwijk

waterlinie n PCOB-afdeling Katwijk vervolgt dinsdagmiddag 13 november de contactbijeenkomsten met een typisch Hollands onderwerp: water, water en nog eens water. Daar hebben we hier in Nederland heel veel van.

Misschien moeten we na afgelopen zomer zeggen, daar hadden we heel veel van. Het waterpeil is op dit moment op een historisch laag peil terecht gekomen.

Voor onze vroegere verdedigingslinie is het waterpeil nu zelfs te laag. Door de eeuwen heen hebben de Hollanders gevochten met het water en tegen het water. Dat dit niet altijd goed ging, weten de meesten zich de Watersnoodramp van 1 februari 1953 nog wel.

Kees Schipper uit Hilversum is onder meer gids op het eiland Pampus en kan meer vertellen over de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Deze contactbijeenkomst van de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) is, zoals gebruikelijk, in de zaal van de Ontmoetingskerk, Nieuwe Duinweg 64. Aanvang 14.30 uur en de zaaldeuren gaan open om 14.00 uur.

Leden en belangstellenden zijn welkom. Eventuele nadere informatie is verkrijgbaar via secretaris Joke Zwaan, 071 5146023.

Kinder-EHBO

cursus n Bij K&O Katwijk start dinsdag 13 november de cursus Kinder-EHBO.

Kinder-EHBO is een praktische cursus waarin je door middel van workshops vaardigheden oefent om zowel kinderen als baby's te redden in een noodsituatie. De volgende vaardigheden worden behandeld. Beoordelen van de situatie, wel of niet verplaatsen, controle van de beademing, reanimatie van kind en baby, verbanden aanbrengen en hoe geblokkeerde luchtwegen bij kind en baby verhelpen, stabiele zijligging, vergiftiging en verwondingen beoordelen.

De les bestaat uit 2 avonden waarbij cursisten ook uitgebreid vragen kunnen stellen die in de 2e les behandeld worden.

Kosten: €40,00 voor 2 lessen. Extra kosten voor boek: €15,00 en eventueel een certificaat €15,00. Aanvang: 19.30-21.30 uur. Inschrijven via website mogelijk. Openingstijden kantoor: maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur. K&O Katwijk, Sluisweg 16, tel. 4016400, www.kenokatwijk.nl

Bingo in Molenwijk

bingo n Wijkvereniging Molenwijk-Katwijk/Rijn organiseert op vrijdag 9 november bingo. Er zijn mooie prijzen te winnen. Ook is er weer een loterij en een superronde. Aanvang 20.15 uur. Zaal open om 19.00 uur. Wijkgebouw De Wiek', Fresiastraat 19. Onder de 18 jaar heeft geen toegang. De kinderbingo is op zaterdag 10 november. Aanvang 14.00 uur en de zaal is open om 13.30 uur.

Dream Fest

scum n Zaterdag 10 november zal de eerste editie plaats vinden van Dream Fest in Scum. Dream Fest is een samenwerking tussen Company of Dreams en Scum.

Line-up: Blackbriar, Company of Dreams, Manora en Equisa verdeelt over 2 podiums zullen de bands versterkt en unplugged gaan optreden.
Kaarten kosten € 7,50 in de voorverkoop en € 10,00 aan de deur. Zaal open om 20.00 uur. Scum is te vinden aan de Noorduinseweg 3. Toegang 18+

Thema-avond Vereniging HCHWA-D

hchwa-d n Op donderdag 15 november houdt de Vereniging HCHWA-D u weer een thema-avond. Deze keer volgens een nieuw concept: meerdere sprekers die kort een thema aanstippen.

Ten eerste is dat notaris Alexander Rueb. Hij nam voor de zomer na 39 jaar afscheid bij Verhees Notarissen en doneerde daarbij bijna € 9.000 aan afscheidsdonaties aan de Vereniging.

Tijdens de thema-avond geeft hij belangrijke informatie over bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek wanneer HCHWA-D in je familie voorkomt of je gendrager bent.

Daarnaast aandacht voor de stand van zaken op het gebied van onderzoek naar de ziekte. Thomas de Vlaam, CEO van Amylon, informeert over de vooruitgang in het exon-skippen.

Sanne van Rijn, ambassadeur van de Vereniging, ging in september naar de Internationale CAA Conferentie. Zij deelt graag wat volgens haar de meest hoopvolle ontwikkelingen richting een medicijn zijn.

Er is deze avond de mogelijkheid vragen te stellen en met elkaar ervaringen uit te wisselen.

Een ieder die geïnteresseerd is, is 20.00 uur welkom in de Roskam (Turfmarkt 2, Katwijk). Aanmelden is niet nodig. www.hchwa-d.nl

Drie-korenfestival in Tripodia

| Foto: PR

shantyfestival n Tripodia staat nog en het Drie-korenfestival bestaat nog. Beiden vonden elkaar ook dit jaar weer om liefhebbers van shantysongs en andere zeemansliedjes te onthalen op een avondje heerlijk meezingen in maritieme sferen. Met dank aan de Baptistengemeente Katwijk die dit zalencentrum sinds eind 2017 overeind houdt.

Dankzij de Baptistengemeente in Katwijk, die eind 2017 zalencentrum Tripodia overnam van de gemeente Katwijk, staat dit zalencentrum nog altijd fier overeind en wordt het bovendien ten volle benut. Natuurlijk door de Baptistengemeente zelf, maar er is ook ruimte voor andere zaken, op sociaal maatschappelijk gebied of met pure entertainment. Beheerders Marianne Huitema en Theo Heemskerk houden die agenda bij en ontvangen in de wintermaanden bijvoorbeeld eens in de veertien dagen de dames van Vrouwennetwerk Katwijk voor een lezing. Of faciliteren voor twee uitverkochte avonden in november de spetterende ABBA-Tribute concerten.

Foto: Karen Ackva

Onder deze laatste noemer is ook het jaarlijkse Drie-Korenfestival welkom. Zeemanskoor K.W.V. Skuytevaert (voorheen Shantykoor Skuytevaert), dat het festival dit keer geheel in eigen beheer organiseert, maakt dankbaar gebruik van de mogelijkheid zijn publiek weer in deze vertrouwde omgeving te mogen vermaken. Zeemanskoor K.W.V. Skuytevaert, Gezelligheidskoor Recht door Zee en Shantykoor Voor de Mast heten de fans van het zeemanslied op vrijdag 16 november vanaf 20.00 uur dan ook graag van harte welkom in de grote zaal van Tripodia voor een lekker avondje muzikale ontspanning. Kaarten à € 5,00 vanaf 19.00 uur verkrijgbaar aan de zaal. Voor meer informatie zie www.zeemanskoorskuytevaert.nl

Jeugdfilm in de bieb over een rat als kok

voeding n Bibliotheek Katwijk kijkt met kinderen in november met een schuin oogje naar het thema van 'Nederland Leest': voeding. Dat doet de bieb op woensdagmiddag 14 november om 14.00 uur in de Hoofdbieb met een leuke animatiefilm over een rat die topkok wil worden.

In de pauze knutselen we een gezond hapje in elkaar van Rupsje Nooitgenoeg en natuurlijk laten de kinderen zich dat lekker smaken. Iedereen vanaf 6 jaar kan gratis aanschuiven op deze woensdagmiddag en meekijken/meedoen.

Een ratje als kok

In dit hilarische avontuur droomt een ratje genaamd Remy ervan ooit een grote Franse chefkok te worden. Ondanks de wensen van zijn familie en het overduidelijke probleem dat hij een rat is, is hij vastbesloten zijn droom te verwezenlijken. Het lijkt door het lot bepaald wanneer Remy in Parijs precies bij het beroemde restaurant van zijn culinaire held, Auguste Gusteau, terecht komt.

Ondanks de gevaren voor zo'n ongewenste bezoeker in de keuken van een van de meest exclusieve restaurants in Parijs, vormt Remy een team met Linguini, het keukenhulpje, die per toeval het grote kooktalent van Remy ontdekt. De samenwerking van de twee zorgt voor heel wat opwindende situaties. En dan komt Remy voor een moeilijke keuze te staan…

Elke woensdagmiddag is er wel iets te doen voor kinderen in de Hoofdbibliotheek. Op woensdag 21 november staat er bijvoorbeeld een voorleesbingo op het programma en een week later kan iedereen alvast met grote letters in de agenda zetten: 28 november is Sinterklaasmiddag.

Verkoopdag Quiltgroep 'de Bonnette'

verkoping n Quiltgroep 'de Bonnette' houdt op zaterdag 10 november van 10.00 tot 14.30 uur een verkoopdag in 'de kleine Joannes' aan de Kerkstraat 68.

Er is weer hard gewerkt om een gevarieerd aanbod te hebben op deze traditionele verkoopdag. Natuurlijk is er aandacht voor de kerstdagen, maar natuurlijk is er meer zoals leuke theemutsen en ook gewone mutsen voor de koude dagen. Wat te denken van leuke placemats, bussen voor o.a. pennen, potloden of elastiekjes? Ibolyka Meijer van de quiltgroep 'de Bonnette': ,,Het is nog steeds redelijk mooi nazomerweer, maar de winterkou komt er ongetwijfeld aan. Wilt u zelf iets maken, maar heeft u nog geen idee of zoekt u een mooie stof… kom gerust kijken. We hebben ook handwerkbladen en gave stofjes voor de verkoop."

Ook dit jaar gaat er weer een gedeelte van de opbrengst naar een goed doel. Meijer: "Er is voor 2018 als goed doel gekozen voor de ouderen in één van de armste landen van Europa, Moldavië. Omroep Max zet zich hier ook voor in met o.a. een waterproject in Stefanesti".

Europees kampioen Ockeloen wint in Katwijk

Jasper Ockeloen wint de Katwijk Fietst Strandrace. | Foto: PR

Strandrijden n Heersend Europees Jasper Ockeloen greep zaterdag de winst bij de Katwijk Fietst Strandrace. Daarmee kreeg de tweede wedstrijd uit de Topcompetitie van de KNWU een terechte winnaar in een sterk deelnemersveld op het strand van Katwijk.

De vraag was of Ockeloen zich bij de licentiehouders, de 'eredivisie' van het strandrijden, kon revancheren voor zijn nederlaag tegen Thijs Zonneveld. De journalist was vorige week ongenaakbaar bij de openingswedstrijd Hoek van Holland – Den Helder. Maar Zonneveld kreeg afgelopen zaterdag in Katwijk materiaalpech en stapte halverwege af.


Ockeloen had nog concurrentie van Robert Janssen (2e) en Ronan van Zandbeek (3e), de winnaar van de twee voorgaande edities van Katwijk Fietst. Katwijker Arjan van der Plas, medeorganisator van de wedstrijd, werd 27ste. Bij de vrouwen won Riejanne Markus.

De 350 strandfietsers (licentiehouders, basisleden en cysclosportieven) voltooiden hun wedstrijd onder zware omstandigheden. Het weer was uitstekend, maar het strand was zwaar. Bij de opgangen moesten de renners door mul zand ploeteren. Dan komt het aan op de technische kwaliteiten. Ockeloen reed makkelijk over het mulle zand, waar andere rijders moesten afstappen. De Katwijk Fietst Strandrace wordt daarom beschouwd als een van de zwaarste in de serie van de Topcompetitie.


De Katwijk Fietst Strandrace beleefde wederom een succesvolle editie. De organisatie toonde zich tevreden over het deelnemersveld. "Rond de driehonderdvijftig fietsers kunnen we goed behappen", zegt Rob Onderwater, "we rijden vier ronden over een relatief smal strand. Met meer deelnemers wordt het misschien te druk."

Opgejut

Een schoon strand begint bij het faciliteren van afvalbaken den Depodogs. | Foto: Gieny van Asten-Westra

afvalbakken n Wie wil er nou geen schone omgeving? Wie wil er nou geen schoon strand?

Blijkbaar zijn er nog te weinig mensen doordrongen van het afvalprobleem. Dat de gemeente daar ook niet van doordrongen is blijkt wel uit het feit dat bijna alle afvalbakken van het strand verdwijnen als de zomer voorbij is. En als er dan al één staat of hangt dan is die kapot, zoals deze die ik aantrof op het 'stille' strand bij de tweede strandafgang.


Wat ik al eens eerder zag was 'poepzakjes' die hondenbezitters hadden achtergelaten aan het prikkeldraad, bij gebrek aan de z.g. Depo-dogs. Dus meer afvalbakken zouden zeker bijdragen aan een schoner milieu maar dan moeten ze wel héél zijn!

Katwijk van Oranje Educatieproject volgeboekt

oranje n Alle 18 geplande sessies van het educatieproject Katwijk van Oranje zijn volgeboekt. Hiervoor hebben de scholen uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg zich aangemeld.

Er is zelfs belangstelling van een school uit Voorhout, waarvoor wordt bekeken of er nog ruimte gecreëerd kan worden.
De sessies, speciaal samengesteld en mede mogelijk gemaakt door Blondi van der Woude en Jack Vlieland Kees en een enthousiast team van mensen wordt bijzonder gewaardeerd.

Themadienst in de Dorpskerk

Vasten n Zondag 11 november om 18.30 uur zal de themadienst in de Dorpskerk gaan over Vasten.

Deze themadienst sluit aan op de laatste themadienst over gebed, genezing en ziekenzalving. In de Bijbel wordt vasten vaak genoemd als een van de belangrijkste manieren om naar God te zoeken en de zegeningen die Hij beloofd heeft.
Vasten gaat dus niet in de eerste plaats over niet eten, maar gaat over je tegoed doen aan God. Je laat je dus voeden door God.

Zingend geloven

Ichthus n Op woensdagavond 14 november is er in de grote zaal van de Ichthuskerk weer 'Zingend geloven'. Samen zingen we bekende geestelijke liederen, uit o.a. de bundels van Joh. de Heer en Opwekking. Al zingend mogen we elkaar bemoedigen in het geloof en mag onze God alle eer ontvangen. Iedereen is welkom. De avond begint om 20.00 uur en duurt tot ca. 21.45 uur. Thema's vóór de pauze 'Hou vol' en na de pauze 'de hemel dichtbij'.

Start van een nieuw seizoen

| Foto: Yvonne van Woudenberg

Arie Twigt is een 18-jarige rolstoelbasketbalspeler uit Katwijk en woont op Papendal. Op het sportcomplex van Papendal traint Arie wekelijks met het Nederlands Team en in het weekend speelt de basketballer wedstrijden voor Only Friends uit Amsterdam. In deze blogpost vertelt Arie over zijn avonturen op Papendal en daarbuiten! Zijn belevingen schrijft hij op voor de Dirk Kuyt Foundation, zij ondersteunen hem in zijn weg naar de Paralympische Spelen in 2020.

'Hallo allemaal! De vorige keer heb ik jullie verteld over het WK in Hamburg. Toen ik terug kwam van het WK was mijn school alweer begonnen, dus moest ik een inhaalslag maken en dit is goed gelukt. Na een drukke zomer had ik de maand september vrij van Papendal, dus geen training… De eerste tien dagen vond ik het wel lekker dat ik vakantie had, maar daarna wilde ik toch wel weer een balletje gooien. Inmiddels draait alles weer gewoon en dat vind ik eerlijk gezegd wel lekker.

Elke maandag en ongeveer twee keer in de maand op zondag train ik vier uur met het Nederlands herenteam en van dinsdag t/m vrijdag train ik elke dag vier uur met het CTO. Als ik vrijdag klaar ben met de training ga ik 's avonds naar Only Friends in Amsterdam om daar te trainen met de eredivisie. Met dit team heb ik deze maand drie wedstrijden gespeeld, de eerste wedstrijd speelden wij tegen ISV Hengelo, dit is een nieuwe club binnen de eredivisie. De tweede tegen Arrows '81 uit Rotterdam en de laatste hebben wij gespeeld tegen S.C. Devedo uit Ermelo. Alle drie de wedstrijden hebben wij gewonnen, dus dat is een mooie start van het seizoen!

Woensdag 19 september was ik aanwezig bij de Dirk Kuyt Zomerborrel in Noordwijk. Dit was een gezellige middag waar ambassadeurs, vrijwilligers en sponsoren waren uitgenodigd. Er werd mij gevraagd om iets op het podium te vertellen over hoe ik bij de Dirk Kuyt Foundation betrokken ben geraakt en wat voor verschil de Dirk Kuyt Foundation voor mij heeft gemaakt. Het was mooi om te horen en te zien met hoeveel enthousiasme Dirk Kuyt, maar ook de rest van het team, de Foundation presenteren.
Afgelopen maand ben ik gevraagd om net als vorig jaar mee te gaan met het Nederlands herenteam naar Japan! Wij spelen daar mee met de Kitakyusu Cup. Aan dit toernooi doen de volgende landen mee: Canada, Nederland, Thailand en het gastland Japan. Wij spelen niet alleen wedstrijden, maar gaan daar ook clinics geven. Vorig jaar gingen wij met een jonge selectie, maar dit jaar is de selectie nog jonger. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 20/21 jaar, dus dat is best bijzonder. De volgende keer zal ik jullie vertellen hoe het in Japan is gegaan, ik heb er in elk geval heel veel zin in!'

Start van een nieuw seizoen

| Foto: Yvonne van Woudenberg

Arie Twigt is een 18-jarige rolstoelbasketbalspeler uit Katwijk en woont op Papendal. Op het sportcomplex van Papendal traint Arie wekelijks met het Nederlands Team en in het weekend speelt de basketballer wedstrijden voor Only Friends uit Amsterdam. In deze blogpost vertelt Arie over zijn avonturen op Papendal en daarbuiten! Zijn belevingen schrijft hij op voor de Dirk Kuyt Foundation, zij ondersteunen hem in zijn weg naar de Paralympische Spelen in 2020.

'Hallo allemaal! De vorige keer heb ik jullie verteld over het WK in Hamburg. Toen ik terug kwam van het WK was mijn school alweer begonnen, dus moest ik een inhaalslag maken en dit is goed gelukt. Na een drukke zomer had ik de maand september vrij van Papendal, dus geen training… De eerste tien dagen vond ik het wel lekker dat ik vakantie had, maar daarna wilde ik toch wel weer een balletje gooien. Inmiddels draait alles weer gewoon en dat vind ik eerlijk gezegd wel lekker.

Elke maandag en ongeveer twee keer in de maand op zondag train ik vier uur met het Nederlands herenteam en van dinsdag t/m vrijdag train ik elke dag vier uur met het CTO. Als ik vrijdag klaar ben met de training ga ik 's avonds naar Only Friends in Amsterdam om daar te trainen met de eredivisie. Met dit team heb ik deze maand drie wedstrijden gespeeld, de eerste wedstrijd speelden wij tegen ISV Hengelo, dit is een nieuwe club binnen de eredivisie. De tweede tegen Arrows '81 uit Rotterdam en de laatste hebben wij gespeeld tegen S.C. Devedo uit Ermelo. Alle drie de wedstrijden hebben wij gewonnen, dus dat is een mooie start van het seizoen!

Woensdag 19 september was ik aanwezig bij de Dirk Kuyt Zomerborrel in Noordwijk. Dit was een gezellige middag waar ambassadeurs, vrijwilligers en sponsoren waren uitgenodigd. Er werd mij gevraagd om iets op het podium te vertellen over hoe ik bij de Dirk Kuyt Foundation betrokken ben geraakt en wat voor verschil de Dirk Kuyt Foundation voor mij heeft gemaakt. Het was mooi om te horen en te zien met hoeveel enthousiasme Dirk Kuyt, maar ook de rest van het team, de Foundation presenteren.
Afgelopen maand ben ik gevraagd om net als vorig jaar mee te gaan met het Nederlands herenteam naar Japan! Wij spelen daar mee met de Kitakyusu Cup. Aan dit toernooi doen de volgende landen mee: Canada, Nederland, Thailand en het gastland Japan. Wij spelen niet alleen wedstrijden, maar gaan daar ook clinics geven. Vorig jaar gingen wij met een jonge selectie, maar dit jaar is de selectie nog jonger. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 20/21 jaar, dus dat is best bijzonder. De volgende keer zal ik jullie vertellen hoe het in Japan is gegaan, ik heb er in elk geval heel veel zin in!'

Heren 1 Grasshoppers delft het onderspit

Foto: Wim Kulk

basketbal n De mannen van Solar-systemen Grasshoppers hebben zaterdagavond met 57-70 verloren van Lokomotief uit Rijswijk. Bas Rozendaal was er niet bij en nieuwe aanwinst Kasper Averink was nog niet wedstrijdfit. Lokomotief is het team waar vorig seizoen nog van verloren werd in de finale en was ook dit keer te sterk.

In het 1e kwart werd het verschil gemaakt door de mannen uit Rijswijk. Grasshoppers wist de basket maar met moeite te vinden en Lokomotief kon wel in hun normale spel komen. De mannen speelden hard tegen hard en dit zou de hele wedstrijd zo blijven. Na 10 minuten was de score 9-20 in het voordeel van Rijswijk.

Het 2e kwart werd iets agressiever. Ook kwam er wat frustratie bij kijken omdat er op sommige momenten erg inconsequent gefloten werd. Sjors Besseling had al een onsportieve fout gemaakt. En later kreeg hij een technische fout wegens een gebaar naar de scheidsrechter. Tot grote verbazing van iedereen moest hij de zaal verlaten en mocht niet meer meedoen. Een zware aderlating voor Katwijk. Met een 21-35 score mochten de mannen gaan rusten.

Na de rust begonnen de mannen erg sterk. Goede verdediging resulteerde erin dat Rijswijk 12 punten kon scoren dit kwart. Alleen in de aanval ging het nog steeds niet helemaal lopen. Er was te weinig schotdreiging van buiten en hierdoor kon Lokomotief de hele bucket dicht gooien. Na 30 minuten spelen stond er een score van 38-47 op het bord.

In het 4e kwart werd er gevochten als leeuwen en op sommige momenten gebeurde dit zelfs letterlijk. Een opstootje waarbij twee onsportieve fouten tegen elkaar werden weg gestreept was een smetje op deze wedstrijd. Maar liet wel zien hoeveel emotie en intensiteit er in de wedstrijd was. De mannen van Grasshoppers kwamen nog 1 keer terug tot 6 punten, helaas kon Lokomotief direct antwoorden met een snelle score en een driepunter. Uiteindelijk werd de wedstrijd verloren met 57-70.

Lokomotief is in deze fase van de competitie duidelijk verder dan Grasshoppers. Nog veel werk aan de winkel, maar met de instelling en vechtlust van de mannen zorgen ze er vast voor dat ze er in mei staan!


Driepunter voor Zoutman bij debuut

Norair Aslanjan Mamedov in duel met Taoufik Adnane van GVVV. | Foto: OrangePictures Foto: Stefan Koops

voetbal n Met het aanstellen van Jan Zoutman als nieuwe hoofdtrainer sloot Katwijk afgelopen week een hectische periode af. Tegen GVVV debuteerde de trainer met een benauwde 0-1 winst.

Net als Jack van den Berg moest Jan Zoutman het in zijn eerste wedstrijd opnemen tegen het Veenendaalse GVVV. Waar Van den Berg destijds een 1-0 verlies incasseren, op een veld waar Katwijk sowieso niet vaak won. Mede daarom, maar ook omdat de nieuwbakken coach maar liefst 7 spelers moest missen door een diversiteit aan blessures - Michiel van Dam, Robbert Susan, Jordy Hilterman, Mike van den Ban, Bennie van Noord, Marciano Mengerink, Raoul Esseboom keken vanaf de zijlijn toe.

Ook Niek Oosterlee moest zijn topscorer missen en wellicht mede daarom gingen de blauwen wat voorzichtig van start. Hoe dan ook, gecombineerd met een zeer slordig spelend Katwijk was de eerste helft er niet één waar de voetbalharten sneller gingen kloppen. Een enkele uitval van Sherwin Grot, waarbij Ricardo Kieboom eerder bij de bal was dan de aanvaller, was het grootste blauwe wapenfeit. Van Katwijk-kant was een iets te scherpe voorzet, waar Sanchez Angulo zijn teen net niet tegen kreeg, het grootste gevaar.

Een doelpunt vlak na rust schudde de Veenendalers echter wakker. Katwijk kwam iets sterker uit de kleedkamer en kwam via Joey Jongman op een 0-1 voorsprong. Na ene prima combinatie schoof de middenvelder de bal droog achter keeper Johan Jansen. Voor GVVV het startsein om vol overgave de gelijkmaker te zoeken. Tevergeefs, want ondanks de passie, had opportunisme de overhand bij de Blauwen. Daarbij leken den aanvallen, en dan voornamelijk de vele corners, weliswaar gevaarlijk, maar de uitblinkende Kay Blokland, Jongman en Ricardo Kieboom hielden hun doel relatief eenvoudig schoon.

Doordat de oranjehemden zelf weigerden te profiteren van de ruimte die GVVV liet liggen - Killian Berkhout kreeg van Jan Willem Tesselaar bijvoorbeeld de 0-2 op een presenteerblaadje, maar schoot voor een leeg doel voorlangs - bleef het lang spannend, maar de blauwen wisten het doel niet te vinden. Daarmee begon Zoutman met een winst, al zal hij zich gelukkig prijzen met het vrije weekend tussendoor. Want concludeerde de oefenmeester zelf ook: "In z'n algemeenheid was het te mager"Vierde winst op rij voor dames Grasshoppers

Basketbal n Na de midweekse winst tegen Dozy/Den Helder (79-73), waren zaterdag de dames van 4Consult/Binnenland de tegenstanders. Waar eerder nog een nipt en zuur verlies werd geleden om de Supercup aan het begin van het seizoen, was daar nu een flinke overwinning in het voordeel van Solar-systemen Grasshoppers. De wedstrijd werd gewonnen met een 80-66 eindstand. Het grootste gat werd al geslagen in het eerste kwart, dat werd afgesloten met 29-12.

Na een sterkte start, waar Iris Govers meteen met 2 driepunters het netje wist te vinden, was de stand na slechts 3 minuten spelen reeds 12-2. Een time out van Binnenland had niet het geplande effect voor de bezoekers, de dames weten nog verder uit te lopen en zelfs bijna alle speelsters hebben na het eerste kwart scores achter hun naam staan, het eerste kwart wordt afgesloten met een stand van 29-12.

In het tweede kwart wordt de voorsprong zelfs nog verder uitgebreid en na een 6-0 run wordt het zelfs 35-12. Er wordt aan de zijde van 4Consult/Binnenland hard gewerkt om dit gat nog te kunnen dichten, maar ondanks dat het tweede kwart qua score hun kant op gaat (17-20), komen de gasten niet echt dichterbij. Solar-systemen Grasshoppers heeft een solide defense staan en er wordt hard gewerkt voor de rebound, waar 4Consult/Binnenland het daar behoorlijk liet liggen. Met een ruststand van 46-32 werden de kleedkamers opgezocht.

Het derde kwart kon Grasshoppers weer naar zich toetrekken. Het thuisteam kwam goed uit de startblokken, er worden mooie en goede kansen gecreëerd die helaas niet werden benut in het begin. Maar na een driepunts score van Ilse Kuijt en vervolgens nog eentje van Deborah Vos, beide op assist van Ingrid van der Plas, volgt vervolgens een mooie steal en een jumpertje van Mia Hordijk en er staat een weer een 8-0 op papier (54-32). Na een time out van 4Consult/Binnenland volgt er een flinke press van de Barendrechtse zijde, maar dit kwart blijft in handen van Grasshoppers (18-14) en wordt afgesloten met een score van 64-46.

Het laatste kwart liet een zelfde verloop zien als het derde kwart. 4Consult/Binnenland probeerde nog een tandje bij te zetten in de verdediging, maar het mocht niet meer baten. Coach Rick Driessen kon flink blijven doorwisselen. Eline Kasius moest aan het einde van het kwart met 5 persoonlijke fouten ook nog het veld verlaten en er werd duidelijk dat Binnenland vanavond hun meerdere moesten erkennen in Grasshoppers. Het grote gat wat al was geslagen in het eerste kwart was onomkeerbaar. Eindstand op het scorebord is 80-66, een vierde winst op rij voor de Katwijksen.

Gelukkige zege voor FC Rijnvogels bij Zwaluwen

Max van Steen scoort de 0-1. | Foto: PR

Voetbal n Vrouwe Fortuna was deze middag met de Katwijkers meegereisd. Ook een engeltje had zich op de lat boven Jeffrey Verkerk geposteerd. Zonder geluk vaart niemand wel, de roodwitte vogels dit keer zeker niet. Aan het sportpark aan de Zwaluwenlaan in Vlaardingen zegevierden de mannen van trainer Jimmy Simons voor de vierde keer op rij. Zonder ook maar een tegentreffer te hoeven incasseren. Komt bij dat de Rijnvogeldoelpunten gelardeerd waren met een snufje geluk.

De eerste treffer die Marvin van Tienen om de oren kreeg was met dank aan een verdediger voor hem die behoorlijk mistastte op een voorzet van Jaap van Duijn waardoor Max van Steen van dichtbij - gelijk een vroege Sintsurprise - het presentje mocht uitpakken. De tweede treffer was het gevolg van een handsbal binnen de zestien na een vrije trap van Jaap van Duijn. Van Duijn zelf ontfermde zich volgaarne over dit buitenkansje, 2-0. Een stand die alle voetballogica op dat moment geweld aan deed.

De gastheren startten sterk en hadden het aan doelman Jeffrey Verkerk te danken dat hij in die beginfase de rappe Joseph Gonsalves tot twee keer toe van de openingstreffer afhield. Met dank aan het eerdergenoemde engeltje boven hem overleefden de vogels de sterke fase van de thuisclub. Vooral de afstandspegel van Sten Wever had beter lot verdiend want zijn zondagsschot op zaterdag teisterde de lat. Langzamerhand kwam het duel wat meer in evenwicht al oogde de thuisclub sneller en feller in de duels. Allengs kregen de roodhemden toch meer grip en creëerden een paar mogelijkheden. Uit een hiervan ontstond de eerste, zij het gelukkige treffer. Het aantal corners dat de thuisclub mocht nemen leverden niets op en aan de overzijde was het wel raak. Jaap van Duijn op snelheid onderuit gehaald, nam de vrije trap die vervolgens tot de handsbal en de daaruit voortvloeiende pingel leidde. Het betekende de onterechte 0-2 ruststand.

Na de thee had Van Duijn in no-time de wedstrijd op slot kunnen gooien na een afgemeten pass van Roy van Leeuwen. De spits stuitte echter op Vlaardingse sluitpost. Vervolgens bleef het een open duel waarin de Zwaluwen een aantal keren gevaarlijk richting Katwijkse nest vlogen maar dit werd met hand en tand verdedigd. Anderzijds waren er ook weer kansen op de 0-3. Deze leek een feit nadat Arie de Vreugd een vrije trap van Jaap van Duijn snoeihard binnen knikte maar de verdediger deed dit in kantje boord buitenspelpositie. Nee, de strijd was nog niet gestreden want de thuisclub bleef furieus aandringen maar de soms hectische situaties in de Katwijkse zestien werden overleefd.

Bij het scheiden van de markt had Romano van der Stoep de 0-3 op zijn pantoffel maar zijn inzet was te zacht en werd door Van Tienen gepareerd. Al met al een gelukkige zege voor de Katwijkers.

ASWH in slotfase langszij bij Quick Boys

Dennis Kaars en Stanley Husen van ASWH vechten om de bal. | Foto: OrangePictures Foto: Wim Wobbes

Voetbal n Quick Boys heeft in eigen huis, net als vorig seizoen, met 1-1 gelijkgespeeld tegen ASWH. De blauwwitten kwamen halverwege de eerste helft via Dennis Kaars op voorsprong. In de loop van de tweede helft kwam ASWH alsnog langszij.

Al snel na het begin van de wedstrijd werd duidelijk dat beide tegenstanders weinig voor elkaar onderdeden. Quick Boys produceerde de eerste doelkans toen Jesse van Nieuwkerk vanaf links Dennis Kaars bediende die zijn meerdere in doelman Stef Doedée moest erkennen. Een paar minuten later waren beiden weer bij een doelpoging van Quick Boys betrokken. Nu plaatste Kaars vanaf de achterlijn de bal net buiten bereik van Van Nieuwkerk. Later leek Van Nieuwkerk weer gevaarlijk te worden. Nu werd hij in positie gebracht door Joey Ravensbergen, Van Nieuwkerk kopte de bal in de handen van doelman Doedée. Quick Boys had het betere van het spel en zette druk om op voorsprong te komen.


De blauwwitte dadendrang zou in de loop van de eerste helft afnemen. Later zou blijken dat geen van de tegenstanders hun stempel op de wedstrijd zou drukken. Toch kwam Quick Boys halverwege de eerste helft op voorsprong. Joey Ravensbergen kreeg alle ruimte het veld over te steken om vervolgens op Dennis Kaars af te leggen die doelman Stef Doedée kansloos liet.


ASWH liet zich niet kennen en ging op zoek naar de gelijkmaker. Met nog een kwartier op de klok leek Ismail Yilderim op aangeven van Jesper van den Bosch dichtbij de gelijkmaker, Yilderim vond doelman Paul van der Helm op zijn weg. In deze wedstrijdfase leek Yilderim weer gevaarlijk te worden toen hij, randje buitenspel, teveel ruimte kreeg om het veld over te steken om vervolgens de bal net naast het doel te plaatsen. Ook de blauwwitten profileerden zich. Via Raymond Baten en Jesse van Nieuwkerk belandde de bal in de voeten van Dennis Kaars die zijn doelpoging tot hoekschop verwerkt zag worden.


Na een half uur spelen werd bij ASHW Sam van de Kreeke naar de kant gehaald voor Lester Pires die zich in de loop van de wedstrijd zou ontwikkelen tot een plaag voor de blauwwitte defensie. Met de rust in zicht werden van beide kanten pogingen gedaan de score te wijzigen. Jesse van Nieuwkerk zou gevaarlijk worden op aangeven van Dennis Kaars, doelman Doedée was de spelbreker. Ook doelman Van der Helm moest alles uit de kast halen bij een doelpoging van oude bekende David Almeida. Op slag van rust leek Quick Boys alsnog de marge te verdubbelen, de score bleef uit waardoor de rust werd ingegaan met een 1-0 voorsprong voor Quick Boys.


ASWH startte de tweede helft zonder Clarence Bijl, zijn stek werd ingenomen door Mels van Driel die er samen met zijn overige ploeggenoten voor zou moeten zorgen om alsnog tenminste een punt uit deze wedstrijd te halen. ASWH was na amper een paar minuten al dicht bij de gelijkmaker. Vanaf de rechterflank haalde David Almeida uit op doel, de deklat bracht uitkomst voor Quick Boys dat gewaarschuwd zou moeten zijn dat de wedstrijd nog niet gewonnen was.


Al snel trok ASWH dat fysiek de meerdere was van Quick Boys het initiatief naar zich toe. Invaller Lester Pires zou na bijna een kwartier spelen gevaarlijk worden toen hij op snelheid zijn tegenstander het nakijken gaf om vervolgens de bal voorlangs het doel te plaatsen. ASWH speelde met succes de lange bal en bracht daarmee Quick Boys in de problemen, voorlopig schortte het nog aan de afronding van de doelkansen. Quick Boys zat in de verdrukking en wist daaraan niet te ontsnappen.


Met nog tien minuten te spelen leek Quick Boys de kans te krijgen de zege veilig te stellen. Kay Tejan kwam in kansrijke positie maar vergat de bal af te leggen op Jesse van Nieuwkerk die alle ruimte had de bal het doel te werken. Tejan plaatste de bal in het zijnet. Een paar minuten later volgde een uitval van Lester Pires, zijn doelpoging bleef nog zonder gevolgen voor Quick Boys. De hoekschop die hieruit volgde bleef ook nog zonder gevolgen voor de blauwwitten die weer een hoekschop tegen kregen. Uit de hoekschop, werd Lars Bosscha bereikt die de bal het doel inkopte. Wat al een tijd in de lucht hing was met het einde van de wedstrijd in zicht alsnog een feit geworden, Quick Boys leidde niet langer meer in deze wedstrijd en raakte daarmee dure punten kwijt in de strijd om de eerste periodetitel.

t/m 17 november:

Katwijk van Oranje

Een uniek evenement waarmee Katwijk haar verzetsgeschiedenis eert. Via muziek, exposities en andere culturele activiteiten, neemt Katwijk je vijf weken lang mee terug in de tijd. Om te herinneren en om onze vrijheid te vieren. Voor het volledige programma zie www.katwijkvanoranje.nl/

Woensdag 7 november

• 's Middags jeugdactiviteit in de Hoofdbieb, Schelpendam 1.

Vrijdag 9 november

• Dia de Muertos in De Schuit, Voorstraat 59.
10.00-12.00 uur: Train je brain in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1.
19.30-22.30 uur: Wijnproeverij bij bij Brasserie de Burgt, Burgemeester Koomansplein 1. Inschrijven à € 15,00 p.p. via katwijkevents@gmail.com
20.30-01.00 uur: Gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Toegang gratis.

Zaterdag 10 november

10.00-12.00 uur: Boetseren op z'n Romeins in het Katwijks Museum, Voorstraat 46. Meedoen kost € 3,50.

Zondag 11 november

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

Woensdag 14 november

• 's Middags jeugdactiviteit in de Hoofdbieb, Schelpendam 1.

Donderdag 15 november

• Whiskeyproeverij in Hotel Zee en Duin, Boulevard 5. Meedoen kost € 30,00. www.zeeenduin.nl

Vrijdag 16 november

• Whiskey-proeverij in Hotel Zee en Duin, Boulevard 5. Meedoen kost € 30,00. www.zeeenduin.nl
10.00-12.00 uur: Train je brain in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1.
20.15 uur: Concert Harm Hoeve op het Bätzorgel in de Vredeskerk, Baljuwplein 1.
20.30-01.00 uur: Gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Toegang gratis.

Zaterdag 17 november

• Sinterklaasintocht in Katwijk aan Zee. Winkelhart Zeezijde, Voorstraat.
19.30 uur: PlugPop in De Schuit, Voorstraat 59. Entree € 5,00.
20.30 uur: Rockfestival Kelderrock in de kelder van Café de Branding, Voorstraat 12. Toegang gratis.

Zondag 18 november

• Irish Sessions in Hotel Zee en Duin, Boulevard 5.
10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

Woensdag 21 november

• 's Middags jeugdactiviteit in de Hoofdbieb, Schelpendam 1.
14.30 uur: Jeugdtheater 'Sint en de verdwenen pakjes' bij K&O Katwijk, Sluisweg 16. Entree vanaf € 6,00.
15.00-16.30 uur: Vet Coole Sintshow met Piet Diego in Tripodia, Hoorneslaan 155. Kaarten verkrijgbaar via www.katwijk-events.nl

Donderdag 22 november

19.30-22.00 uur: Tafeltennistoernooi bij TTV Rijnsoever, De Krom 75. Meedoen is gratis.

12.00 uur: RTV Sport; De laatste Engelandvaarders; RTV Magazine 18.00 uur: RTV Sport; De laatste Engelandvaarders; RTV Magazine 21.30 uur: RTV Sport; De laatste Engelandvaarders; RTV Magazine

Woensdag 7 november
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 19:30 Kerkdienst Protestante Gemeente Rijnsburg (Immanuëlkerk) i.v.m. Dankdag voor het Gewas; 21.00 Non-stop muziek; 23.00 Muziek voor twee;


Donderdag 8 november
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;


Vrijdag 9 november
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;


Zaterdag 10 november
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 00 Non-stop muziek; 18.00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 Op De Hollandse Toere, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Coby Boere; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;


Zondag 11 november
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 09.30 uur een kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Katwijk; 11.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel: 071-4013551; 13.00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14.00 Spelenderwijs, muziek die u kent of zou kunnen kennen, Co Snel; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Protestante Gemeente Rijnsburg (Laurentiuskerk); 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Valkenburg; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische Maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;


Maandag 12 november
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, Hans Pley; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;


Dinsdag 13 november
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 Muziek voor twee;

Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws.

Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin.

Frequenties:

RADIO: Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142.
TELEVISIE: Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131.

AGENDA AOBK

Alle activiteiten vinden plaats in het Dienstencentrum de Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62. Alle dagen zijn er diverse activiteiten en is er vrije inloop. Koffie of thee à € 0,50. www.aobk.nl

Woensdag 7 november

09:30-11:30 uur: fietsen
10.00-12.00 uur: koffie inn
10.00-14.00 uur: Koffie +
13.30 uur: Biljartcompetitie
14.00 uur: vrij klaverjassen
14.00 uur: Meer bewegen voor ouderen
19.00-21.30 uur: Vrij biljarten
19.00-21.30 uur: Alzheimer Café

Donderdag 8 november

10.00-12.00 uur: Crea-ochtend
14.00 uur: Jokeren en klaverjassen
19.00 uur: Opening Biljartruimte
        

Vrijdag 9 november

08.00-10:00 uur: Bloedprikken
10.15 uur: Stamppotdag

Maandag 12 november

10.00-14.00 uur: Koek&Soepie
13.30 uur: Onderl. comp. biljarten
13.30-16.30 uur: Schilderen
14.00 uur: vrij klaverjassen

Dinsdag 13 november

09:00-12:30 uur: Rabobank
10.00 uur. De Vierboet
10.00 uur. Computerinfo
10.00-14.00 uur: koffie +
13.30 uur: Biljartcompetitie
14.00-17.00 uur: Damessoos
19.00 uur: IOV

Elke dag is er vrij biljarten tenzij
de agenda anders aangeeft.
Niet leden betalen bij deelname
een kleine bijdrage voor het
gelijkheidsbeginsel maar
iedereen is welkom. Gratis
lidmaatschap tot 31 december.

AGENDA KAT-RIJN

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, L. de Colignylaan 7. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen van 55 jaar en ouder. www.Kat-rijn.nl

Woensdag 7 november
09.30-11.30 uur: schilderen
14.00-15.30 uur: Line-dance

Donderdag 8 november
09.15-10.15 uur: Yoga
10.30-11.30 uur: Yoga
14.00-16.30 uur: Klaverjassen/Jokeren

Vrijdag 9 november
09.30-11.30 uur: schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Maandag 12 november
09.15-10.15 uur: Yoga
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Dinsdag 13 november
10.00-11.30 uur: Line-dance
13.30-14.40 uur: Mannenzang
14.00-14.45 uur: Bewegen v. Ouderen
15.00-16.00 uur: Dameszang