De Rijnsburger

8 februari 2018

De Rijnsburger 8 februari 2018


5 / 26

7 / 26

Reacties van lezers allesoverkatwijk.nl

De redactie van deze krant legde de stelling over de bibliotheek ook voor aan haar lezers op www.allesoverkatwijk.nl. Die reageerden massaal.

Emma Bekker: Nee. Gewoon op de plek laten waar hij nu is. Even tijdelijk op een andere plek. Alles leeghalen en opknappen dat kost niet zoveel miljoen als wat nu begroot Is!

Neeltje Duijvenvoorde: Als ik zie hoeveel ouderen er gebruik maken van de bieb. Maak ik me eigenlijk zorgen over de ouderen die dagelijks een krantje gaan lezen. Ben benieuwd of dat straks ook nog mogelijk is.... alleen al het feit dat de parkeergarage toch veel verder ligt. En de mensen nu voor de deur parkeren...dus ik hoop dat ze niet ook nog dit sociale gebeuren weghalen voor de "zwakkere" in deze maatschappij. Laat de bieb waar die is want de mobiele mensen kiezen toch steeds vaker voor een e-reader. Dus vind ik het een zinloze en bovenal een kostbare verkeerde investering!

Fanny Spros-Tazelaar: Het zou echt zonde zijn als ze daar de bibliotheek zouden vestigen als ze toch zo veel geld hebben voor die plaats kunnen er een hoop leuke winkels vestigen!

Wilma Vander Plas Klinkenberg: Waarom alles veranderen. Als het beter werd ... maar nee... Stop met al dat geld over de balk gooien.

Joke Knijnenburg: Laten waar het nu is toch groot genoeg

Rita Weegink: Over 10 /15 jaar is er geen Bieb meer nodig. De weinigen die (dan nog ) bv alleen al een krant lezen doen dat digital. Om over een boek maar te zwijgen.... Er is geen leescultuur.

Huig van Duijvenvoorde: Helemaal mee eens. Bibliotheek verdient een mooie plek in Katwijk. Met zoveel leegstand in het winkelcentrum is dit een unieke oplossing. En het is meer dan alleen een bibliotheek.

Petra van der Niet: Waar de bieb nu staat is een prima locatie! Nu kan je tenminste even met de auto als het giet... bij de noordzeepassage kan je je auto niet kwijt

Petra Van Klaveren van Welie: Nee. Geen bieb in het dorp. Waar die nu is staat ie goed. Er is al genoeg geld over de balk gesmeten. Kijk maar naar die afschuwelijke mislukte bakken voor de ouwe kerk. Wat een afgang is dat.

Marco Hartevelt: Ik denk dat dit niet meer nodig is in Katwijk aan zee 2 bibliotheek, alles word digital geen toekomst. Kijk wat wel nodig is bijvoorbeeld een bioscoop of wat anders voor de jeugd/familie.

Mariska Ouwehand: Waar de bieb nu zit, is een prima locatie. Goed bereikbaar ook! Knap de boel daar op!

Jan Vd Plas: Gewoon verkwisting van geld, zal natuurlijk weer een prestige kwestie zijn, zoals gewoonlijk.

Yvonne Hoek: Echt niet! Weet niet wie dit heeft verzonnen. Slaat helemaal nergens op!

Pim de Best: Overbodige, rare stelling. Er zijn wel andere dingen waar we ons drukker over moeten maken.

AG Souverijn: Die nieuwe bibliotheek realiseren! Dat word dus weggegooid geld, zijn zijn ze nou zo dom daar in de gemeenteraad?

Marcel Blankensteijn: Nee geldverspilling.

Rietta Potters Nee. Een bibliotheek midden in het centrum heeft totaal geen meerwaarde

Karien Meijvogel-van Velzen Nee zeker geen goeie plek voor de bieb.

Corné Ouwehand Oneens

Kees Haasnoot Laat de bieb waar die nu is! Waar ben moeten de winkels in de noordzeepassage naar toe !!? alleen geldverspilling!

Clara Spaanderman Nee geen goede plek. Hij zit nu goed zo.

Petra Taalman Bieb laten waar hij nu is

Bert Guijt laten waar hij nu is

Esther van Duijn Oneens!

Anja Havenaar-van Der Plas Lekker laten zitten waar die nu is. Zie geen meerwaarde om te verplaatsen naar het centrum. Veel slechter bereikbaar en geen parkeergelegenheid.

Maarten Meijvogel Laten waar hij nu is

Irene Schaap Oneens!

Nathalie van der Plas Nee!

Jeanet Schaap Gezellig bij het zwembad waar een mooi restaurant komt voor een lekker bakkie en er is vrij parkeren.

Annegreet Pronk NEE!

Bianca Van der Plas Nee nee nee nee

Ineke van Leeuwen Niet dus!

Linda Kleen En dan iedereen parkeren in de garage op de boulevard zeker? Want ja dat brengt weer geld in het laatje van de gemeente....

Duif Duif bibliotheek laten waar hij zit!!

Frans Arkesteijn Oneens, blijf zitten waar je zit. 11 miljoen, te belachelijk voor woorden voor een teruglopend fenomeen. Verspilling van gemeenschapsgeld

Stefan van Rijn Blijf het ongelofelijk vinden dat ze het maar allemaal erdoorheen willen drukken. Een bibliotheek is met alle respect niet meer van deze tijd. Opheffen hoeft helemaal niet hoor, want natuurlijk gebruiken mensen het nog steeds. Maar laat het dan gewoon ...Meer bekijken

Marc Barendse De sfeerimpressie is ook aardig manipulatief. Het lijkt een gezellig plein maar in werkelijkheid is er een doorgaande weg voor de deur. Ten tweede kan je toch gewoon onderzoeken wat de marktwaarde is van een bibliotheek?? Hoeveel leden, hoeveel boeken er worden uitgeleend vs de kosten. Kostenbatenanalyse heet dat. Een enquete levert niks op behalve een mening. Overigens hoor ik in deze vraag niks terug over de muziekschool, vvv en city marketing. Echt een onderzoek van lik me vessie.

Inez Zwaan Wie verzint zoiets.... Geldverspilling!!!

Wilma Hogewoning Nee hoor, ik vind het geen goed plan...

Maaike Schonenberg Inderdaad...Wie verzint zoiets.... Geldverspilling!!!

Johan Kuijt De bibliotheek is uit de tijd man

Marijke Westerik-van Der Plas Neeneenee !!!

Wendy Hage 11 miljoen. Denk dat de meeste mensen echt niet naar t centrum rijden voor een boek. Lekker de winkels er laten. Veel beter zo

Louise Messemaker Nee!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Besteed het geld een keer aan mensen met een beperking en de oudere mensen onder ons.

Neeltje Duijvenvoorde Als ik zie hoeveel ouderen er gebruik maken van de bieb. Maak ik me eigenlijk zorgen over de ouderen die dagelijks een krantje gaan lezen. Ben benieuwd of dat straks ook nog mogelijk is..... alleen al het feit dat de parkeergarage toch veel verder ligt. En de mensen nu voor de deur parkeren...dus ik hoop dat ze niet ook nog dit sociale gebeuren weghalen voor de "zwakkere" in deze maatschappij. Laat de bieb waar die is want de mobiele mensen kiezen toch steeds vaker voor een e-reader. Dus vind ik het een zinloze en bovenal een kostbare verkeerde investering!

Corrie Duijvenvoorde De promenade is leuker via de Hema naar de promenade gezellig straks is alles weg, zonde.

Gina Vooijs Mooi gesproken Neeltje Duijvenvoorde Helemaal mee eens!

Kees Meijvogel Gewoon laten zitten waar hij zit.

Lydia van der Meij De bibliotheek is prima zoals hij is en op de locatie waar hij staat. Niet nodig om dat te veranderen. Zonde van het geld.

Alina Bauw laten zitten waar die nu zit!

Caroline Labrujere Geen bieb in een winkelcentrum, zo jaag je de toeristen ook weg. Weggegooid geld!

Danielle de Jong Nee, zonde van het geld. Huidige locatie is prima.

Fanny Spros-Tazelaar Het zou echt zonde zijn als ze daar de bibliotheek zouden vestigen als ze toch zo veel geld hebben voor die plaats kunnen er een hoop leuke winkels vestigen!

Henriette Riemens Nee, huidige locatie is toch goed!!

Corinda van der Plas Neeeeeeee alsjeblieft. Stop t geld in Andere zaken.

Martina Guijt van Duijn Nee geen bieb! Alsof er dan meer mensen naar toe zouden gaan. Dat gaat echt niet gebeuren

Ruud Holverda Meest onlogische plek voor een bieb!!
Nee dus!

Vries V Dijk Geweun bij de skilluppe dam laete

Angela Stamenova Nee man. Slechtste idee ooit

Leonard Hoek Neeee. De bieb zit prima op de schelpemdam.

Nel van der Bent Vraag VÓÓR de verkiezing eens aan alle partijen of de bieb bij de collegeonderhandelingen een breekpunt is.

Chris Remmelzwaal Prachtige plek voor een bieb. Lijkt me ideaal.

Leendert Meijvogel Jaco Ros Willem van Belen kenne we gewoon na de stairs effe boekie lezen

Tessa van Duijvenbode NEE!!..Helemaal geen bieb meer... tegenwoordig hebben we allemaal een E-Reader

Annita Houwer Echt niet..laten staan waar ie staat

Ria Zitman Nee, laten waar die is

Miranda Vlasman-Heemskerk Neeee! Geen juiste locatie midden in winkelcentrum. Onlogisch. En denk aan parkeren in zomer drukte etc, omdat je even naar de bieb wilt...

Kees De Jong Nee geld verspilling

Milou Petitjean 99 reacties (met mij erbij 100), waarvan er 2 het eens zijn met de stelling en de rest oneens. Lijkt me duidelijk. 98% wil het NIET. Dus, zijn we een democratisch dorp en gaat het nu dan ook niet gebeuren?

Bouwe Hoek Raar plan.

Christa Schaap Bieb staat op een prima plek. Waarom zoveel geld weggooien voor onzin.

Monique van Rijn Nee, laten waar die nu zit. Net als de muziekschool.

Ina Ouwehand Echt een heel raar plan. Zonde van het geld

Nel Knetsch Nee, geld verspilling

Arjanne Plug-Kraaijenoord Nee!

Ingrid Pet Hahaha echt niet... hoe haal je het in je hoofd ... leuk voor de toeristen.

Els Gosseling Ik denk dat het best een mooie plek kan zijn..met een heerljjke leestafel in het midden..waar je ook een bakje koffie of thee aan zou kunnen drinken...of als je je wat eenzaam voelt..het zou een mooie laagdrempelige ontmoetingsplek in het centrum van Katwijk kunnen worden?

Carla Timmers Wat mankeert er aan de huidige bibliotheek, en de bibliotheek in de Hoornes, waar de meeste kinderen wonen en waar je goed kan parkeren?

Detlef Rehn Katwjik und die Bibliothek...

Evert Aartse Nee ivm parkeren en de schelpendam daar is niets mis mee. Ga het geld ergens anders aan besteden dan een bieb. Trouwens vele boeken kun je via de E Reader lezen of Luisterboeken.

Michael van Duijn Nee tegen

Lida Barnhoorn Nee vindt het niet nodig wat mankeert er aan de huidige plaats ?

Joan Boot Een bioscoop voegt meer toe in de Passage. Bibliotheek laten op huidige locatie. Is mooie centrale plek

EENS

Foto: pr

Een onderwerp waarover al 12 jaar wordt gesproken kun je niet vangen in een kort-door-de-bocht-stelling. In ons hart zeggen we daarom misschien wel 'oneens' tegen deze stelling. Waarom? Voor het CDA gaat het niet om een bibliotheek maar om een kennis- en cultuurcentrum. Dat is veel méér dan boeken uitlenen. In zo'n centrum gaat het om leren, ontmoeten, ontwikkelen, lezen, ontspannen en genieten van cultuur.

De VVV en de muziekschool krijgen er een plek, net zoals boekhandels en een koffiecorner. Een verrijking en een kwaliteitsimpuls voor het centrum van Katwijk. En de Noordzeepassage de beste plek? Er waren ook andere goede plekken in het centrum van het dorp. Na héél veel discussie en onderzoek blijkt de Noordzeepassage een goed haalbare locatie te zijn.

Foto: pr

We hopen dat 'ie er snel komt, het nieuwe kennis- en cultuurcentrum, en zijn er blij mee als de Noordzeepassage daar de plek voor wordt.

ONEENS

Foto: pr

De inzet van de CU bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 was een toekomstgerichte bibliotheek aan het Baljuwplein; wij zagen een fraai gebouw met een monumentale uitstraling, passend bij de historie van Katwijk met een flinke ruimte voor een gezellig en groen en autovrij plein. In de politieke realiteit van samenwerking met andere partijen in het college – die daarover andere ideeën hadden – is uiteindelijk de keuze gevallen op de Noordzeepassage. De CU heeft met een onderzoek naar dat compromis ingestemd o.a. omdat de bibliotheek annex muziekschool een impuls zal geven die het centrumgebied goed kan gebruiken.

Foto: pr

De CU is een betrouwbare partij en zal de locatiekeuze blijven steunen tenzij de coalitie op basis van lopende onderzoeken tot andere conclusies komt. Daarbij geldt wel de door de CU vanaf het begin nadrukkelijk gestelde voorwaarde dat de totale kosten de €11 miljoen niet te boven mogen gaan.

ONEENS

Foto: pr

In de gekozen locatie in de Noordzee Passage ziet D66 kansen, maar ook een groot risico op financiële overschrijdingen.

Foto: pr

D66 is wel voorstander van een toekomstgerichte bibliotheek in het centrum van Katwijk aan Zee, waarin meerdere maatschappelijke en culturele organisaties samenkomen. Een samenwerking met de muziekschool kan dit verder versterken.

Wij zien meer kansen op de locatie Baljuwplein, met een doorsteek naar de Voorstraat.

ONEENS

Foto: pr

Wij zijn groot tegenstander van het vestigen van een bibliotheek in de Noordzeepassage. Een bedrag van minimaal €11.000.000 spenderen voor een bibliotheek waar onvoldoende draagvlak voor is en niet centraal gelegen in de gemeente ligt is geen goed plan.

Eerder gaven wij al aan dat er een gefundeerd onderzoek bij ingrijpende beslissingen moet komen. Voor de bieb is geen onderzoek uitgevoerd of mensen uit alle kernen naar Katwijk aan Zee gaan om de bibliotheek te bezoeken en vervolgens het winkelcentrum stimuleren.

Foto: pr

De keuze van het CDA, de SGP en ChristenUnie is daarmee niet gebaseerd op onderzoek, maar op aannames. Dat is geen weloverwogen standpunt.

Wij pleiten voor het behoud van de bibliotheek aan de Schelpendam om in de toekomst te kijken naar een centraal gelegen cultuur- en ontmoetingscentrum dat de bevolking niet verdeelt.

ONEENS

Rene Slootweg Foto: pr

In elke kern van onze gemeente basisvoorzieningen is een speerpunt van GemeenteBelangen. Een supermarkt, gezondheidscentrum, cultuurpodium, maar ook een bibliotheek filiaal.

Foto: pr

Een grote hoofdbibliotheek is niet nodig. In goede navolging van de succesvolle gemeenschapshuizen in Rijnsburg en Valkenburg, moet er ook een in Katwijk aan Zee komen. In vorige studies zijn er meerdere andere locaties in het centrum van Katwijk aan Zee onderzocht.

GemeenteBelangen kan daar prima een geschiktere locatie vinden. Denk aan het oude postkantoor op het Baljuwplein. De muziekschool kan in de plannen van het college niet eens slagwerkles geven of bands coachen.

Reden genoeg voor GB om voor de muziekschool een andere oplossing te vinden.

ONEENS

Foto: pr

Een nieuwe bibliotheek is niet nodig. De locatie aan de Schelpendam in Katwijk aan Zee is prima.

Foto: pr

Deze kan opgeknapt worden voor een fractie van de huidige 11 miljoen euro die door een groot aantal partijen in de gemeenteraad voor nieuwbouw is uitgetrokken.

Samen met steunpunten op diverse plekken in de kernen, kan de bibliotheek haar veelal ouder wordende doelgroep anno 2018 goed bedienen.

De bibliotheek is een basisvoorziening die verspreid in de hele gemeente op goed toegankelijke plaatsen bereikbaar moet zijn voor jong en vooral oud.

Stelling

Noordzeepassage is beste plek voor nieuwe bibliotheek

op de stelling

Rietta Potters: Nee. Een bibliotheek midden in het centrum heeft totaal geen meerwaarde

Karien Meijvogel-van Velzen: Nee zeker geen goeie plek voor de bieb.

Kees Haasnoot: Laat de bieb waar die nu is! Waar ben moeten de winkels in de noordzeepassage naar toe!!? alleen geldverspilling!

Anja Havenaar-van Der Plas: Lekker laten zitten waar die nu is. Zie geen meerwaarde om te verplaatsen naar het centrum. Veel slechter bereikbaar en geen parkeergelegenheid.

Jeanet Schaap: Gezellig bij het zwembad waar een mooi restaurant komt voor een lekker bakkie en er is vrij parkeren.

Linda Kleen: En dan iedereen parkeren in de garage op de boulevard zeker? Want ja, dat brengt weer geld in het laatje van de gemeente....

Jan Vd Plas: Gewoon verkwisting van geld, zal natuurlijk weer een prestige kwestie zijn , zoals gewoonlijk.

Frans Arkesteijn: Oneens, blijf zitten waar je zit. 11 miljoen, te belachelijk voor woorden voor een teruglopend fenomeen. Verspilling van gemeenschapsgeld

Stefan van Rijn: Blijf het ongelofelijk vinden dat ze het maar allemaal erdoorheen willen drukken. Een bibliotheek is met alle respect niet meer van deze tijd. Opheffen hoeft helemaal niet hoor, want natuurlijk gebruiken mensen het nog steeds. Maar laat het dan gewoon ...Meer bekijken

Marc Barendse: De sfeerimpressie is ook aardig manipulatief. Het lijkt een gezellig plein, maar in werkelijkheid is er een doorgaande weg voor de deur. Ten tweede kan je toch gewoon onderzoeken wat de marktwaarde is van een bibliotheek? Hoeveel leden, hoeveel boeken er worden uitgeleend vs de kosten. Kostenbatenanalyse heet dat. Een enquete levert niks op behalve een mening. Overigens hoor ik in deze vraag niks terug over de muziekschool, vvv en city marketing. Echt een onderzoek van lik me vessie.

Wendy Hage: 11 miljoen. Denk dat de meeste mensen echt niet naar t centrum rijden voor een boek. Lekker de winkels er laten. Veel beter zo.

Louise Messemaker: Nee! Besteed het geld een keer aan mensen met een beperking en de oudere mensen onder ons.

Corrie Duijvenvoorde: De promenade is leuker via de Hema naar de promenade gezellig straks is alles weg, zonde.

Lydia van der Meij: De bibliotheek is prima zoals hij is en op de locatie waar hij staat. Niet nodig om dat te veranderen. Zonde van het geld.

Martina Guijt van Duijn: Nee geen bieb! Alsof er dan meer mensen naar toe zouden gaan. Dat gaat echt niet gebeuren.

Ruud Holverda: Meest onlogische plek voor een bieb!!
Nee dus!

Caroline Labrujere: Geen bieb in een winkelcentrum, zo jaag je de toeristen ook weg. Weggegooid geld!

Neeltje Duijvenvoorde: Als ik zie hoeveel ouderen er gebruik maken van de bieb. Maak ik me eigenlijk zorgen over de ouderen die dagelijks een krantje gaan lezen. Ben benieuwd of dat straks ook nog mogelijk is.... alleen al het feit dat de parkeergarage toch veel verder ligt. En de mensen nu voor de deur parkeren...dus ik hoop dat ze niet ook nog dit sociale gebeuren weghalen voor de "zwakkere" in deze maatschappij. Laat de bieb waar die is want de mobiele mensen kiezen toch steeds vaker voor een e-reader. Dus vind ik het een zinloze en bovenal een kostbare verkeerde investering!

Fanny Spros-Tazelaar: Het zou echt zonde zijn als ze daar de bibliotheek zouden vestigen als ze toch zo veel geld hebben voor die plaats kunnen er een hoop leuke winkels vestigen!

Corinda van der Plas Neeeeeeee alsjeblieft. Stop t geld in Andere zaken.

Vries V Dijk Geweun bij de skilluppe dam laete

Angela Stamenova Nee man. Slechtste idee ooit

Leonard Hoek Neeee. De bieb zit prima op de schelpemdam.

Nel van der Bent Vraag VÓÓR de verkiezing eens aan alle partijen of de bieb bij de collegeonderhandelingen een breekpunt is.

Chris Remmelzwaal Prachtige plek voor een bieb. Lijkt me ideaal.

Leendert Meijvogel Jaco Ros Willem van Belen kenne we gewoon na de stairs effe boekie lezen

Tessa van Duijvenbode NEE!!..Helemaal geen bieb meer... tegenwoordig hebben we allemaal een E-Reader

Miranda Vlasman-Heemskerk Neeee! Geen juiste locatie midden in winkelcentrum. Onlogisch. En denk aan parkeren in zomer drukte etc, omdat je even naar de bieb wilt...

Milou Petitjean 99 reacties (met mij erbij 100), waarvan er 2 het eens zijn met de stelling en de rest oneens. Lijkt me duidelijk. 98% wil het NIET. Dus, zijn we een democratisch dorp en gaat het nu dan ook niet gebeuren?

Christa Schaap Bieb staat op een prima plek. Waarom zoveel geld weggooien voor onzin.

Monique van Rijn Nee, laten waar die nu zit. Net als de muziekschool.

Ina Ouwehand Echt een heel raar plan. Zonde van het geld

Ingrid Pet Hahaha echt niet... hoe haal je het in je hoofd ... leuk voor de toeristen.

Els Gosseling Ik denk dat het best een mooie plek kan zijn..met een heerljjke leestafel in het midden..waar je ook een bakje koffie of thee aan zou kunnen drinken...of als je je wat eenzaam voelt..het zou een mooie laagdrempelige ontmoetingsplek in het centrum van Katwijk kunnen worden?

Carla Timmers Wat mankeert er aan de huidige bibliotheek, en de bibliotheek in de Hoornes, waar de meeste kinderen wonen en waar je goed kan parkeren?

Evert Aartse Nee ivm parkeren en de schelpendam daar is niets mis mee. Ga het geld ergens anders aan besteden dan een bieb. Trouwens vele boeken kun je via de E Reader lezen of Luisterboeken.

Lida Barnhoorn Nee vindt het niet nodig wat mankeert er aan de huidige plaats ?

Joan Boot Een bioscoop voegt meer toe in de Passage. Bibliotheek laten op huidige locatie. Is mooie centrale plek

ONEENS

Foto: pr

De Noordzeepassage is gewoon te duur. Wij hebben de afgelopen raadsperiode niet minder dan vier alternatieve locaties aangedragen die men niet eens heeft willen onderzoeken. Recent nog het kantoor van de Rabo. Hier hadden ook ambtenaren kunnen werken, zodat de peperdure verbouwing van het gemeentehuis overbodig wordt. We gunnen de bibliotheek betere huisvesting, maar niet tegen elke prijs. Het aankoopbedrag van ruim 6 miljoen is exorbitant hoog; daar komt nog een risicovolle verbouwing bij. De 11 miljoen is een leugen; veel kosten blijven buiten beschouwing. KiesKatwijk snapt niet dat dit project werd doorgezet, nadat de bedenker is vertrokken. Het is jammer dat men het belang van de bibliotheek ondergeschikt maakt aan het onterechte streven om de retailsector te ondersteunen. Dit slechte beleid heeft de bibliotheek veel imagoschade opgeleverd. We vinden de bibliotheek belangrijk, maar gaan met pijn in het hart tegen stemmen.

Foto: pr

ONEENS

Foto: pr

Want van alle locaties in het aangegeven gebied in het centrum van Katwijk aan Zee was dit voor De Lokalen de beste locatie. Maar onze 'mitsen' en 'maren' werden werkelijkheid… de muziekschool kon niet helemaal in dit plan op deze locatie worden geplaatst. Dat deel komt elders in Katwijk, waar en voor hoeveel geld is (nog) niet bekend. Daarom steunen wij dit plan op deze locatie niet.

Grote zorgen hebben De Lokalen over mogelijke geluidsoverlast voor de omwonenden. Geen enkele garantie kan er tot op dit moment worden afgegeven. Als je een auto koopt, krijg je toch ook de garantie dat hij kan remmen?

Foto: pr

De Lokalen vinden het jammer hoe het nu loopt. Ons voorstel is ook om zeker af te stappen van de naam 'de nieuwe bibliotheek', daar hangen altijd overheersende 'boekbeelden' van vroeger aan. Noem het 'Cultureel Centrum Katwijk', want cultuur is veel meer dan boeken.

ONEENS

Foto: pr

Er moet een goede bibliotheek in Katwijk aan Zee komen, maar de Noordzeepassage is zo'n beetje de slechtste plek hiervoor. Het gebouw is te groot voor de bibliotheek, maar te klein voor de bibliotheek en muziekschool samen (zoals de plannen nu zijn).

Foto: pr

Het gebouw kost bijna 7 miljoen euro om te kopen. Er zijn veel vragen over geluidsoverlast voor de omwonenden en er worden winkels weggehaald uit de passage zonder dat we weten of ze terug komen.

De PvdA stelt voor om te kijken naar een gebouw wat gewoon al eigendom is van de gemeente, bijvoorbeeld op het Baljuwplein. Daarnaast vinden wij dat in elke kern van Katwijk een bibliotheekvoorziening moet zijn.

In Valkenburg, Rijnsburg en Hoornes-Rijnsoever is dat goed geregeld, maar in Katwijk aan de Rijn moet dat ook gebeuren.

EENS

Foto: pr

Onderzoek toont aan dat de bibliotheek gehuisvest kan worden in de Noordzeepassage binnen het gereserveerde budget van 11 miljoen. Wat de SGP betreft komt er geen bibliotheek, wanneer dit het budget overschrijdt. In tegenstelling tot andere onderzochte locaties is onteigening niet nodig. Ondernemers in de Noordzeepassage kunnen huisvesting krijgen aan het Emmaplein. De Noordzeepassage is volgens de huidige inzichten en berekeningen de beste locatie. Op deze locatie kan worden voldaan aan de wens om in het centrum een kernoverstijgende functie te realiseren, waarin naast de bibliotheek ook educatieve, toeristische en culturele functies – maar geen theater - zijn ondergebracht. Inmiddels heeft de architect het voorlopig ontwerp gepresenteerd. Daaruit blijkt dat bibliotheek en muziekschool en andere voorzieningen goed ingepast kunnen worden in de Noordzeepassage. Naar noodzakelijke randvoorwaarden als parkeren moet nog goed worden gekeken.

Foto: pr

ONEENS

Foto: pr

De VVD Katwijk is vanaf het allereerste moment tegen de plannen voor de vestiging van de bibliotheek en muziekschool in de Noordzeepassage in Katwijk aan Zee. Het is een peperduur project, wat naar verwachting meer dan 11 miljoen (!) euro gaat kosten. Nog voor de plannen helemaal rond zijn, komen obstakels zoals geluidsoverlast en parkeerproblemen naar voren. Daarnaast worden gezonde ondernemers door de plannen uit het winkelcentrum verjaagd. Voor collegepartijen CDA, ChristenUnie en SGP liggen de plannen al jaren gevoelig en dus hebben zij de definitieve besluitvorming over de gemeenteraadsverkiezingen heen getild. De huidige hoofdbibliotheek aan de Schelpendam en de dependances elders in de gemeente zijn wat de VVD Katwijk betreft uitstekende locaties, en kunnen voor veel minder geld worden gemoderniseerd en toekomstgericht gemaakt worden.

Voor de VVD Katwijk is dit dan ook een belangrijk speerpunt voor de komende verkiezingen.

Foto: pr

EENS

Foto: pr

Het parkeren van auto's op zondagen zou minder aantrekkelijk moeten worden gemaakt. Dit willen wij ook om het autoverkeer tegen te gaan om zo meer aandacht te besteden aan de omliggende natuur.

Foto: pr

Mensen in het dorp, of van buitenaf, komen toch sneller met de auto naar de duinen, het strand of andere recreatiegebieden met de auto. Als dit op zondag ook betaald moet worden, zouden mensen meer geneigd zijn om de fiets te pakken of met de beenwagen.

Het betaald parkeren zou volgens ons ingevoerd moeten worden op elke dag van de week. Daarnaast willen we de veiligheid voor onze burgers vergroten door meer toezicht. Wij vinden het belangrijk dat er goede zorg gedragen wordt voor de omgeving waarin we leven.

Volgende week:

Betaald parkeren en handhaving op zondag wordt ingevoerd

19 / 26

23 / 26

25 / 26

ZONDAG 11 februari

Chr. Geref. kerk
9.30 uur: ds. A.C. Uitslag
17.00 uur: ds. A. Hoekman

Evangelische
Gemeente 'T KRUISPUNT

Sporthal sportpark Middelmors,
Noordwijkerweg te Rijnsburg
10.00 uur: n.b.

Bap. Gemeente
Tripodia, Hoornesplein 155
10.00 uur: ds. Oscar Lohuis

Herv. Gem. 'De Rank'
Pieter Groen College
10.00 uur: ds. E. Oort, Katwijk

Geref. kerk (vrijgem.)
9.30 uur: ds. P. Niemeijer
17.00 uur: ds. E.B. Buitendijk

Protestantse Gemeente
Rijnsburg
Grote kerk

9.30 uur: ds. P.J. v.d. Ende,
m.m.v. de Julianaschool
17.00 uur: ds. P.J. v.d. Ende
Immanuëlkerk
9.00 uur: ds. L. Hoftijzer,
m.m.v. De Schakel
10.30 uur: ds. A. Meek,
m.m.v. de Oranje-Nassauschool
17.00 uur: ds. J. Staat, Andijk
De Voorhof
09.30 uur: ds. C. Vreugdenhil-Mijnarends, Katwijk

VALKENBURG
Geref. kerk vrijgemaakt

9.30 uur: ds. E.B. Buitendijk
17.00 uur: ds. P. Niemeijer,
Rijnsburg

Hervormde Gemeente

10.00 uur: drs. J.A. Bor
18.30 uur: ds. H.E.J. van der Laan

Geref. kerk De Goede Herder
10.00 uur: ds. M. Zebregs

R.K. St. Joannes Katwijk
Zaterdag 19.00 uur:
Geen viering
Zondag 9.30 uur:
Eucharistieviering

De Wilbert
10.15 uur: Woord-/gebedsviering

Christengemeente Live!
Katwijk

10.30 uur: Liesbeth van der Plas
19.00 uur: Bijbelstudie