Katwijk Speciaal

18 juni 2019

Katwijk Speciaal 18 juni 2019


'Samen er voor gaan'

Een welverdiend bakkie bij de Zuidpost van de KRB. | Foto en tekst: Piet van Kampen

kippenloop n Gehuld in een poncho namen de Katwijkse Anouk, Monique en Jacoba even rustig de tijd voor een bakkie bij de KRB-post aan 'De Zuid'. Bijtanken voor de 25 kilometer die hen in druilerig weer nog voor de boeg lagen. Hun motto 'Samen er voor gaan'. Voor het doel waarom het allemaal is begonnen en het wandelevenement voor de vijftiende keer plaats vond. De teller van de voorlopige opbrengst staat op € 300.000,00: 162.000,00 werd door de kippen en 138.00,00 door de kuikens bijeen gewandeld. Vervolg zie pagina 3.

Toeristenmarkt Katwijk gaat weer van start

zomermarkt n De toeristenmarkt staat weer voor de deur. De markt is uitgegroeid tot één van de best bezochte (zomer)markten van de regio. Tussen 25 juni en 27 augustus is het iedere dinsdag van 13.00 tot 21.00 uur éxtra gezellig in het badcentrum.

Op dinsdag 25 juni wordt de toeristenmarkt om 19.00 uur officieel geopend door wethouder Jacco Knape. Aansluitend is er een openingsact door een zeemeermin. Er worden een hoeveelheid bellenblazen uitgedeeld aan de aanwezige kinderen en samen met de zeemeermin openen ze de markt.

Wekelijks is er een groot aantal marktkramen te vinden met een divers aanbod. Elke week is er een ander thema. De themamarkten zijn te vinden op het Andreasplein.

Dinsdag 25 juni staat in het teken van de creativiteit en hobby. Bezoekers worden geïnformeerd over diverse vormen van creativiteit. Deelnemers tonen kunstzinnige creatieve producten die met handvlijt zijn gemaakt. Variërend van kunstobjecten tot beschilderde tuinattributen, van mooie batikwerken tot fraaie sieraden en kralen tot houtbewerking. De creativiteit markt is een bezoek meer dan waard. 's Avonds is er een muzikaal optreden van de UNI. Om 19.00 uur is de officiële opening van de toeristenmarkt.

Tijdens de Maritiemdag op 2 juli zijn er verschillende kramen met nautische artikelen en activiteiten zoals: touwknopen, zeehengelen, paling roken, oude vissersschepen en oude ambachten. Shantykoor Skuytevaert zingt Engelse- en Nederlandstalige zeemansliederen.

Horeca Katwijk houdt op 9 juli een sfeervolle en unieke horecadag waar niet alleen geproefd kan worden van de nieuwste producten. Er zijn diverse workshops, exclusieve demonstraties te zien en mooie prijzen te winnen. Om de sfeer compleet te maken zijn er die dag ook optredens van diverse Katwijkse muzikanten.

Op 16 juli kan het publiek genieten van een ouderwets gezellige brocante streekmarkt. Men kan genieten van verzamelobjecten en ambachtelijk verkoopwaar. 's Avonds is er een muzikaal optreden van de DVS Big Band Plus.

Dinsdag 23 juli staat in het teken van klassieke, antieke auto's. Er zijn veel verschillende auto's te bewonderen, waaronder 2 historische brandweerauto's. De muzikale omlijsting is helemaal in de sfeer van het tijdsbeeld en wordt verzorgd door de dixielandband Alacarte.

Dit jaar opnieuw een groot spektakel van de lach op gebied van verkoopdemonstraties in Katwijk. Maar liefst 15 standwerkers uit het hele land strijden om de titel "Beste standwerker van Katwijk". Er wordt van alles gedemonstreerd om te vechten voor deze felbegeerde titel. Een deskundige jury zal de standwerkers beoordelen op professionaliteit, presentatie, stand, contact met het publiek en originaliteit. De prijsuitreiking vindt plaats in De Bonte Kraai op het Andreasplein om ca. 21.15 uur.

De markt rond het thema welzijn op 6 augustus zit vol interessante en verrassende informatie over gezondheid en geluk. Van aloë vera producten tot zelfgemaakte jam en van (stoel)massages tot vrolijke cadeauartikelen. Er zijn allerlei demonstraties en presentaties en diverse gratis workshops. Zoals ieder jaar is er weer de weggeefwinkel-kraam. Ook zijn net als vorig jaar diverse professionals van Bewust Bollenstreek aanwezig. 's Avonds is er muziek van Duo C Kwadraat.

Op dinsdag 13 augustus draait alles om het kind. Er zijn allerlei kinderactiviteiten zoals schminken, cupcakes bakken en versieren, glittertattoo's aanbrengen, tasjes pimpen en sieraden maken. Word model in één dag met een echte catwalk, inclusief verkleden, visagie en hairstyling.

KuCo houdt op 20 augustus een kunstmarkt. Verschillende kunstvormen worden gepromoot. Kunstenaars uit Katwijk en de regio zijn aanwezig. Men kan meedoen aan workshops en er wordt kunst gepresenteerd. Ook is er een gedichtenmarathon en er wordt en plein air geschilderd. Avonds is er een muzikaal optreden.

Verschillende organisaties en verenigingen uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg presenteren op de laatste markt wat zij binnen hun organisatie doen op het gebied van vrijwilligerswerk.

Open repetitie Cantate Deo

zang n In de Week van de Amateurkunst (WAK) die wordt gehouden van 22 tot en met 29 juni wordt er in de Ontmoetingskerk een openbare repetitie gehouden op dinsdag 25 juni van 20.00 tot 22.00 uur.

Cantate Deo heeft vorig jaar haar 75-jarig bestaan gevierd en het koor gaat weer een nieuw programma instuderen. De Marcus Passie van Hans Boelee staat op het programma. Een Nederlandstalig werk met solisten.
De Marcus Passie is gecomponeerd voor koor, sopraan, tenor, bariton en bas. Een verteller leest het Evangelie van Marcus
tussen de koorpartijen en de organist begeleidt alles op het orgel. Er is ook samenzang.
Het is misschien een mooie gelegenheid om vrijblijvend binnen te lopen in de Ontmoetingskerk aan de Nieuwe Duinweg 64
en kennis te maken met het koor, de dirigent en de muziek.

Informatiepunt Digitale Overheid

bieb n Bibliotheken en publieke dienstverleners, verenigd in de Manifestgroep, hebben de handen ineen geslagen om dicht bij huis hulp te bieden aan mensen die het lastig vinden om zaken te doen met de digitale overheid.

Op 1 juli wordt in 15 bibliotheken, waaronder Bibliotheek Katwijk, een Informatiepunt Digitale Overheid feestelijk geopend. Bij het Informatiepunt kan iedereen terecht met vragen over bijvoorbeeld huurtoeslag, AOW, werk, uitkering, belasting of PGB.
Medewerkers helpen mensen ter plekke of verwijzen door naar lokale samenwerkingspartners.

Men kan dus per 1 juli terecht aan de bibliotheekvestiging aan de Hoorneslaan 297.

Column n AOBK

Wethouder Van Helden neemt samen met Anja Kuijt de bokaal in ontvangst. | Foto: Piet van Kampen

Bokaal voor Topsportgemeente

Erkenning dat wij investeren in de sport'

Rondje Nederland voor Inloophuis

'Natte sokken maar een warm hart'

kippenloop n Pluvius leefde zich ongewenst uit maar bikkels zijn bikkels. De eerste lopers voor de 42 kilometer vertrokken al vroeg van de parkeerplaats bij de Noordduinen. Onder hen de Katwijkers Nico en Corniels die beiden reeds eerder aan deze afstand deelnamen. 'Natte sokken maar een warm hart', lachten zij onderweg.

Door Piet van Kampen

Het was bij de KRB post aan de Zuid waar velen genoten van een warm bakkie en een krentenbol. Op deze plaats proef je ongewild iets van 'de meesten kennen elkaar niet want ze komen van heinde en verre maar toch heerst een saamhorigheidsgevoel'. Iedereen weet waar hij of zij het voor doet. Voor de senioren Kees (73) uit Den Haag en zijn makker Henk (74) uit Zoetermeer was het ook voor de intentie van dit goede doel maar tevens een warming-up voor de Vierdaagse van Nijmegen die zij al diverse keren liepen. Zij komen graag naar de Kippenloop voor 'dit geweldige feestje' zoals Kees het noemt. Henk: 'Het is geweldig de organisatie en de catering. Buitengewoon. Kippenpoten, kippensoep, fruit, drinken, krentenbollen, helemaal top' waren zijn lovende woorden.


Feestje

Ook voor plaatsgenote Wilma van Duijvenvoorde was het een feestje. Op haar verjaardag stond zij om 5.00 uur op en bemande als een van de vrijwilligers de 'koffiestop'. 'Het eerste uur was het vreselijk weer', vertelt zij en ondertussen meldt een bekende zich voor een bakkie. Hij wist blijkbaar dat zij jarig was en begon spontaan het 'Lang zal zij leven' te zingen dat uiteraard direct bijval vond. Ja, vrijwilligers. Katwijk staat erom bekend en dit prachtige evenement waarvoor men zelfs uit Friesland was gekomen, wordt gedragen door 200 mannen en vrouwen. Een geweldige organisatie die gesmeerd loopt.

Twee vrouwen die al vanaf het begin als vrijwilliger actief zijn, zijn Wil van der Bent en Jannie Nijgh. Trouwe gezichten bij een stempelpost. Beiden eensgezind: 'Het is hartstikke leuk en voor het goede doel'. Zij zijn nog niet uitgesproken of collega Jan van Beelen verwelkomt de deelnemers bij de stempelpost op z'n Gaston Starrevelds met een 'Goeoeoeoede morgen'.Hij genoot. Ook plaatsgenoot Wim Schouten (42 km.) 'Het stand was zwaar na veel regen maar een goede oefening voor de Vierdaagse'. Zo beleefde ieder het op de eigen manier.

Speeltuin naast zwembad Aquamar geopend

Meester Kees Haasnoot zingt met de leerlingen zijn lied. | Foto: Piet van Kampen

n Natte maar vooral speelse opening

speelplek n Water genoeg vorige week woensdagochtend toen de speeltuin in het waterspraypark werd geopend. Het viel rijkelijk naar beneden toen wethouder Adger van Helden en directeur Vincent Venloo van Sportbedrijf Katwijk de poort van het moderne, veilige speelparadijsje openden. De leerlingen van de groepen 1 t/m 5 van de Groen van Prinstererschool namen er direct enthousiast bezit van.

Door Piet van Kampen

De 12e juni was de Nationale Buitenspeeldag die wordt georganiseerd door Jantje Beton, de stichting die het buitenspelen sterk propageert. Typisch Hollands dat er uitgerekend op deze dag waarop de speeltuin werd geopend Pluvius zich weer eens ongewenst manifesteerde. De leerlingen stoorden er zich totaal niet aan en namen bezit van de variatie aan speeltoestellen. Wethouder van Helden liet zich ook niet onbetuigd en klom dapper in zijn goede kloffie mee in de touwenpiramide. Ter lering en vermaak van de kids.

Voorafgaand hadden free-runners in de speeltuin heel demonstratief door alle toestellen te testen aangetoond dat het een veilige speeltuin is. In zijn openingswoordje hield de wethouder een niet ingestudeerde interactieve sessie met de leerlingen waaruit bleek dat er nog steeds te veel zijn die urenlang achter de PC of tablet doorbrengen.


Openingslied

Vanaf het begin van de bouw van het zwembad en het aanleggen van het waterspraypark waren de leerlingen van de naast gelegen Groen van Prinstererschool nauw bij het project betrokken. Zij mochten hun wensen kenbaar maken welke toestellen er in de speeltuin zouden komen. Het werden een touwpiramide, trampolines, reuze schommels, glijbanen, een sonarboog en een interactieve dans- en geluidsboog waarbij uit meerdere spellen kon worden gekozen. Het waterspraypark is gekoppeld aan het zwembad en er is een groot terras met horecagelegenheid. 'Meester' Kees Haasnoot had een openingslied voor dit speciale gebeuren geschreven. Het werd uit volle borst meegezongen. 'Geweldig, fantastisch. Dit is de plek waar wij willen zijn'. Deze tekst spreekt voor zich laat niets aan duidelijkheid te wensen over.

Bokaal voor onze Topsportgemeente

Wethouder Van Helden neemt samen met Anja Kuijt de bokaal in ontvangst. | Foto: Piet van Kampen

kampioenengemeente n Door het overhandigen van een blinkende bokaal door Pieter Verhoogt van Adviesburo Sorts Media Sport2B aan wethouder Adger van Helden werd vorige week woensdag in sporthal Cleyn Duin tastbaar dat Katwijk tot Topsportgemeente van 2018 werd uitgeroepen. Samen met Anja Kuijt van landskampioen Grasshoppers mocht hij het kleinood in ontvangst nemen.

Door Piet van Kampen

De wethouder had zijn antwoord tijdens zijn dankwoord vlot achter de hand. 'Blij dat jullie er achter zijn gekomen', was zijn positieve sneer aan Verhoogt. 'Het is een erkenning dat wij investeren in de sport, ook in de breedte en dat wij ontzettend veel sportverenigingen in onze gemeente hebben'. Katwijk hield onder meer Noordwijk, Zwolle en Den Bosch nipt achter zich. De uitverkiezing was gebaseerd op de prestaties van 7 teams en de bijdrage van het rolstoelbasketbal. De voetbalteams van Katwijk, Quick Boys, FC Rijnvogels en Rijnsburgse Boys en twee basketbalteams van de Grasshoppers en damclub RDC uit Rijnsburg vormden de basis voor de verkiezing. 'Het landskampioenschap van V.v. Katwijk en de dames van Grasshoppers leverden de nodige bonuspunten op' lichtte Verhoogt toe nadat hij onder meer uitleg had gegeven hoe de verkiezing tot stand komt. 'Allerlei sporten worden hierin meegenomen en ook wordt er naar de verhouding per inwoner tussen de grote steden en de dorpen gekeken'. Behalve de bokaal schonk hij ook een sportmozaïek aan de gemeente.


Arie Twigt

Dat de gemeente in sport investeert kreeg deze middag ook gestalte door het tekenen van een overeenkomst met Arie Twigt (19), een topper in het rolstoelbasketbal. 'Arie kan met zijn enthousiasme en kennis dit overbrengen aan de nieuwe generatie. Hij is een ambassadeur voor de aangepaste sport in Katwijk en zijn droom is volgend jaar naar de Olympische Spelen in Tokio te gaan. Daar willen wij hem graag bij steunen' onderbouwde Van Helden de gemeentelijke steun. Voorafgaand aan deze twee hoogtepunten op deze sportmiddag waren onder begeleiding van Welzijnskwartier ruim 60 schoolkinderen aan het 3 tegen 3 basketballen.
Jeffrey Drost van Welzijnskwartier: 'Vanuit de Grasshoppers zijn wij gevraagd om dit te organiseren. Zij willen het 3 tegen 3 stimuleren. Sporten en bewegen is gezond en bevordert de teamgeest en sociale contacten. Je ziet hoe leuk ze het vinden'. Ook de wethouder van o.a. sport ontkwam er niet aan om even in de rolstoel plaats te nemen en een balletje te gooien. Het ging hem onder toeziend oog van Arie Twigt nog goed af ook.

Rondje Nederland voor Inloophuis

Brug n Het is een goede traditie geworden. Het wielerteam van Stichting De Brug gaat op 27 juni weer op de pedalen om geld bijeen brengen voor het inloophuis aan de Schaepmanstraat.

Door Cor de Mooy

Twaalf renners, verdeeld over drie subteams, gaan met zijn allen een slordige 1200 kilometer volgens het estafettesysteem wegtrappen. Zij weten zich gesteund door een begeleidingsteam, dat zorgt voor de inwendige fietser. Een oude, omgebouwde NZH-bus dient als mobiel rustpunt, totdat de volgende etappe zich aandient. "Als je één etappe hebt gereden, sla je er twee over. Dan heb 4 à 5 uur om te slapen en te eten en drinken", verklaart Kees van Rooijen, die de monstertocht al een aantal keer heeft gereden.

De route is verlegd, doordat de Afsluitdijk dicht is vanwege werkzaamheden. Arie Kralt is daar niet rouwig om: "Ik heb twee keer over die dijk gereden. Ik had beide keren tegenwind! Dat viel behoorlijk tegen." Nu gaat het via Zeewolde naar Drachten. Het aantal kilometers blijft overigens gewoon hetzelfde. "Dat maakt toch niet uit", aldus Kees. "Je ziet niks onderweg. Je houdt alleen je kilometerteller in de gaten. Bovendien rij je ook 's nachts."

Nieuw dit jaar is dat in Dordrecht zowel de coureurs als begeleiders over de finishlijn gaan. "Dat is wel zo mooi, want je kunt als renners niet zonder je verzorgers", zegt Arie stellig.

Donaties

Team De Brug wil 9000 euro binnenhalen. De teller loopt nog en staat terwijl dit verhaal wordt opgetekend op 6500 euro. Kees van Rooijen beveelt de actie graag aan. "Het is zo belangrijk dat het inloophuis wordt gesteund. Dit is zo vaak de eerste stap voor verslaafden naar genezing". Afgelopen zondag is er ook gecollecteerd in de diensten van de Hervormde gemeente Katwijk aan de Rijn. Wie deze actie wil steunen kan een donatie doen via www.cycleforhope.nl/team/debrug

Concert Eben-Haëzer

Slotconcert n Op vrijdag 21 juni geeft het Herv. Geref. Katwijks Mannenkoor Eben-Ha?zer haar seizoens-afsluitingsconcert in de Fonteinkerk aan de Willem de Zwijgerlaan).

Het mannenkoor, onder leiding van Hugo van der Meij, zal een afwisselend repertoire zingen, afgewisseld met instrumentale intermezzi. Zo worden er liederen gezongen over de zee, lofliederen, maar ook het prachtige lied: 'Hear my prayer, o Lord'. Ook is er volop samenzang, begeleid door Rens de Winter, die tevens ook het koor zal begeleiden. Dhr. K.C. van Hengel zal iets vertellen over Stichting Jemima, waarvoor deze avond ook gecollecteerd zal worden. Jemima is een tehuis in Israël waar gehandicapte weeskinderen wonen.
Het concert begint om 19.30 uur, en de kerk is 19.00 open. De toegang is vrij.

Open repetitie Cantilene

Kamerkoor n Katwijk doet samen met het Welzijnskwartier weer mee met de Week van de Amateurkunst (WAK), die wordt gehouden van 22 tot en met 29 juni. De WAK is een landelijk initiatief waar de amateurkunst extra wordt belicht.

Tijdens de Week van de Amateurkunst is er gelegenheid om nader kennis te maken met tal van verenigingen, die zich op verschillende manieren presenteren.
Kamerkoor Cantilene, ambassadeur van de WAK in 2018, houdt op maandag 24 juni een openbare repetitie. Een uitgelezen gelegenheid om eens kennis te maken met koorzang in kleiner verband. De repetitie wordt gehouden van 20.00 tot 22.00 uur in de Dorpskerk aan de Kerklaan te Katwijk aan den Rijn. Men kan vrijblijvend even binnenlopen en eventueel deelnemen aan de repetitie.

André van Vliet concerteert

orgel n Op zaterdag 22 juni verzorgt André van Vliet het vierde orgelconcert van de Orgelserie 2019, georganiseerd door Stichting Orgelcomité Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee.

Van Vliet heeft gekozen voor een uitgebalanceerd programma dat vooral Duits is georiënteerd. Van de Barok tot de late Romantiek neemt hij de luisteraar mee. Van Bach klinkt het drieluik Toccata, Adagio und Fuge (BWV 564). Daarna schuiven we steeds meer op naar de Romantische kant met Mendelssohns vijfde Sonate. Vervolgens de variatiereeks over een thema uit de Harmonius Blacksmith (Händel) van Friedrich Lux. Händel is ook de inspiratiebron voor de opus 75 no.2 van Karg-Elert. Van Vliet opent het recital met een koraalvoorspel van de vorig jaar overleden Herman van Vliet. Hij sluit af met zijn eigen koraalfantasie over 'O dass ich Tausend Zungen hätte'.

De kerkdeuren zijn vanaf 19.00 uur geopend. Bij de entree van € 10,00 p.p. krijgt men een programmaboekje van het concert, dat tevens alle programma's van 2019 bevat. Parkeren is gratis op het kerkplein aan de Voorstraat.

Flowerparade in teken van beroepen

Een impressie van de praalwagen 'Bloemenverkoop'. | Afb.: Jora Vision

corso n Op zaterdag 10 augustus zal er weer een bonte en vooral kleurrijke stoet praalwagens en luxe auto's door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk rijden. Duizenden toeschouwers zullen zich weer kunnen vergapen aan de creativiteit van de ontwerpers en de vaardigheid van de arrangeurs die de voertuigen zullen opsieren voor een 'rijdend theater' zoals insiders vol trots de Flowerparade betitelen.

Door Piet van Kampen

Het is alweer de 74e editie in een lange traditie. Gijs Ravensbergen van de Stichting Rijnsburgs Bloemencorso heeft naar aanleiding van het gekozen thema 'Beroepen' de ruwe schetsen gemaakt die door Jora Vision zijn gevisualiseerd. Ook de productie van de praalwagens in bij hen in goede handen en Daan de Mooij zorgt weer voor de bijpassende figuratie. Aan hoofdarrangeur Astrid Lankhuizen die al 40 jaar dit mooie werk doet opnieuw de uitdaging om samen met vele helpende handen er weer een mooie harmonieuze kleurrijke rijdende bloemenzee van te maken. Het thema van dit jaar is overigens een keuze van het publiek. Vorig jaar kon men een thema voor dit jaar indienen en uiteindelijk is er voor beroepen gekozen. 'Hier konden wij prima op inspelen en hebben voor beroepen gekozen van sponsors en ook die bij de Flowerparade passen' lichtte Ravensbergen toe.


De Weerman

De tien praalwagens beelden de volgende beroepen uit: Trouwambtenaar van de gemeente, verbinden (Noordwijk i.v.m. de fusie), employé van de Rabobank, Haringrock, kunstschilder, bloemenverkoop, veilingmeester, bloemenveredelaar, muziek en de Weerman. In verband hiermee komt de bekende weerman Piet Paulusma de Flowerparade op vrijdag 9 augustus officieel openen. In tegenstelling tot voorgaande jaren is de kleurenpracht in de hallen Royal Flora Holland al vanaf 16.00 uur te bewonderen. 'Op deze manier kunnen we er meer mensen en met name jongeren van laten genieten' is de uitleg van Hans Oudwater, PR-man van de stichting. 'Het wordt weer een rijdend theater. Geen zwaaiende bloemenmeisjes maar acteurs op de wagens', benadrukt Daan de Mooij.


Route

Vorig jaar werd de route in Katwijk aangepast. De Boulevard werd helemaal afgereden en via de Rijnmond ging het via Rijnsoever naar Noordwijk. 'Het was een succes en daarom doen we het dit jaar weer zo' geeft Oudewater aan. Zoals gebruikelijk zal de stoet van 10 praalwagen en de ruim 40 luxe auto's, begeleid door diverse muziekkorpsen en uiteraard de muziekwagens met de Casual Company en de Blaasbalgen Noordwijk als eindpunt hebben. Op zondag zijn daar nog vele wagens op de Koningin Wilhelmina Boulevard te bewonderen.

Nieuwe Aanwinsten 2014-2019 in het Katwijks Museum

tentoonstelling n In het Jubileumjaar 2016 - 50 jaar Genootschap Oud Katwijk - ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Namelijk de verwerving van 17e eeuwse strandgezichten.

Het grootste deel van de aanwinsten betreft de periode 1873- 1930. Schilderijen, gouaches en aquarellen uit een vervlogen tijd. Met de aan zee gelegen Oude Kerk, met vissersschuiten, met de visafslag op het strand, schelpenvissers en met in klederdracht gestoken bewoners. Die bedrijvigheid was voor veel kunstenaars de reden om Katwijk te bezoeken. Zo maakte de Belg Paul Hermanus in 1898 een imposant doek van die Oude Kerk en de in klederdracht gestoken bewoners. Twee aquarellisten gingen hem voor, de Engelsman Thomas Bush Hardy en de Amerikaan Melbourne Hardwick. Zij tonen ons respectievelijk het kleurrijke strand met bomschuiten en het in de duinen gelegen vissersdorp, voordat het veranderde door de aanleg van een boulevard en de bouw van kunstenaarsvilla's en hotels. Ook van het typische Katwijkse onderwerp 'Schelpenvissers' verwierf het museum enkele schilderijen. Begin 2019 werd bij Sothebys in New York notabene een monumentaal doek gekocht, geschilderd door een van de meesters van dit onderwerp: Scherrewitz.

Indrukwekkend is de raak getroffen 'Klijnhaler' te paard uitgevoerd in pastelkrijt door Willy Sluiter. Van deze voor het kunstenaarsdorp Katwijk zo belangrijke kunstenaar kocht het museum ook een fors doek met een aantal hoog op het strand getrokken bomschuiten. Van Hans von Bartels, verwierf het Katwijks Museum diverse gouaches en 'en plein-air' vervaardigde olieverfstudies. Bijzonder zijn een aan de rand van het dorp gelegen rederijdam met tonnen en een nettenwagen, de afgeknot geschilderde molen De Geregtigheid in Katwijk aan den Rijn uit 1897 en enkele olieverfstudies die Von Bartels tijdens zijn reizen naar andere kunstenaarsdorpen maakte, waaronder 'De Plee', het schijthuisje van een visserswoning in het Duitse Prerow.

Het Katwijks Museum ontving in 2018 ook een langdurig bruikleen in de vorm van 20 schilderijen van kunstenaar Johan Marinus de Vries uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
En last but not least kocht het Katwijks Museum ook enkele werken van hedendaagse kunstenaars aan, die 'en plein-air' zijn vervaardigd tijdens één van de 'Schilderen aan Zee' weken van de Kunstvereeniging Katwijk. De werken van Leon Holmes, Sigurd Wendland, Jacob Kerssemakers, Theo de Feyter en Kris Spinhoven tonen ons het huidige Katwijk met zijn badleven en de uitgang van de met prijzen bekroonde parkeergarage onder de duinen.

De kunstcollectie is dermate rijk geworden en van hoge kwaliteit dat het Katwijks Museum inmiddels veelvuldig wordt gevraagd om bruiklenen te leveren aan tentoonstellingen in gerenommeerde musea.

Uitwaaien met de Oogvereniging

wandeling n Wind, zon, duinzand, grazige weiden, vogels; de ingrediënten van de duinwandeling van de Oogvereniging en IVN Leiden op zaterdag 29 juni.

Een duingebied van grazige weiden, duinstruwelen en stuifplekken. Op zaterdag 29 juni houdt de Oogvereniging in samenwerking met IVN Leiden een wandeling door het open duingebied ten zuiden van Katwijk. De wandeling loopt langs de Soefitempel en de grootste duinplassen van dit gebied.

De Oogvereniging houdt deze wandelingen omdat het voor mensen met verminderd zicht als gevolg van een oogaandoening lastig kan zijn om er zelfstandig op uit te trekken de natuur in. De Oogvereniging biedt blinde en slechtziende wandelaars de mogelijkheid om begeleid te worden tijdens de wandeling door een opgeleide buddy. De buddy kan de wandelaar desgewenst ophalen bij een OV-halte of thuis (binnen een straal van 10 kilometer).

Geïnteresseerden zijn om 13.45 uur welkom bij de bushalte op het Vuurbaakplein waar de bus vanuit Leiden Centraal stopt (lijn 31). Om 14.00 uur start de wandeling, die ongeveer twee uur duurt. Aanmelden is noodzakelijk en kan via bijeenkomstenZH@oogvereniging.nl. Geef bij aanmelding aan of u een geleidehond meebrengt en of hulp nodig is bij het vervoer en het wandelen.

Gefeliciteerd!

Foto: Tiny van der Zwan

geslaagd n Na weken van hard blokken en spanning is het nu toch zo ver. Je bent geslaagd! De vlag kan uit. De redactie van de Katwijk Speciaal feliciteert alle examenkandidaten met de behaalde resultaten. Voor wie een herkansing nodig heeft: kop op en veel succes!

Driestar College Gouda
PRO

Gerberth van Duijn.

ENTREE (MBO 1)

Laura Guis; Rick Holstein.

VMBO BBL

Willem-Jan Hartevelt; Willemijn Heemskerk; Jeroen Zwaan.

VMBO KBL

Arend Beens; Lize-Marie van der Bent; Arie Dubbelaar; Marline van Duijn; Arjan Haasnoot; Salome van Velzen.

HAVO

Niels van Belen; Leendert van Duijn; Leander Hoek; Jord Imthorn; Kees Jonker; Cornelis van der Meij; Charlotte Meijvogel; Tjeerd Perdok; Anouk van der Plas; Gert van der Plas; Joanne Schuitemaker; Alette Smit; Eveline Verdoes; Mary-Louise Volk; Wouter Vroegindeweij; Johanan Yirgu.

Atheneum

Lennart Waardenburg.

Gymnasium

Suzanna den Ouden.

Driestar College Leiden

VMBO GL

Alette Barnhoorn; Anna Guijt; Josanne Jonker; Lisa van der Meij; Coos Messemaker; Gerlinde van Schie; Naomi Schokker.

VMBO TL

Sophie van Driel; Jacob-Jan van Duijn; Stijn van Duijn; Thomas Kuijt; Jan van der Marel; Kees Meijvogel; Isabelle van der Plas; Marnix van Rijn; Martijn Vooijs; Rick Waardenburg.

Northgo College
HAVO

Kyara Ouwehand; Thirza Ouwehand.


VWO

Tessa van Paridon; Uschi Zwaan.


Teylingen College;
sector KTS; Voorhout

VMBO-BL

Luke de Gier; William Sjardijn; Justin Visser; Danny de Zwart.

VMBO-KL

Jordi Arts; Diederick van Duijn; Aimee Evers; Jochem Grimbergen; Royce Hus; Johan Strijd; Sanne Verdoes.

VMBO-TL

Jesse Houwaard.

Teylingen College; sector Duinzigt; Oegstgeest
VMBO-TL

Karos Abdulqadir; Kick van Duijn; Senna Geijteman; Judy Heemskerk; Sandra Khouri; Bente Minnee; Bram van Paridon.

Teylingen College; sector Leeuwenhorst; Noordwijkerhout

HAVO

Jan van der Meij; Willem van der Meij.

Wellant College; Rijnsburg
VMBO-BL

Martin Berkheij; Nikki de Best; Corne van Dijk; Kyle van Dorp; Tessa Heemskerk; Daan de Held; Rosa de Mol; Lars Mooijman; Dick Ouwehand; Morena van der Plas; Noor van Rhijn; Demi Schoneveld; Marco Vlieland.

VMBO-GL

Ruben Aandewiel; Else van Beelen; Nina van Duijn.

VMBO-KL

Ming Barnhoorn; Pieter Barnhoorn; Hidde Bekker; Roy Ciere; Jaap van Duijn; Leonie van Duijn; Nicole van der Greft; Roy Guijt; Leyla Güzel; Marly de Haard; Niels den Haas; Julia Haasnoot; Stef Heemskerk; Lucas Hoek; Simon Hoek; Senna de Jong; Kim Jonker; Thijmen van Klaveren; Robin Kraijenoord; Tim Lagemaat; Indy Meijer; Patrick Meijer; Demi Messemaker; Noa van der Plas; Ara Rashid; Gijs van Rijn; Neline van Rijn; Isa Schaap; Robin Schaap; Crystal Schellingerhout; Migiel Soesman; Ruben Spaargaren; Jan Varkevisser; Tim Vooijs; Bram Zierikzee; Megan Zuijderduijn; Janine van der Zwan; Jarno Zwanenburg.

VMBO-TL

Corinne van Beelen; Talitha de Best; William van Duijn; Janine van Duijvenvoorde; Marco Hoek; Daan Knetsch; Anouk Meijvogel; Julia van Milt; Oguzhan Özel; Hans Rasenberg; Demi Ravensbergen; Rosanne Schaap; Simon Varkevisser; Lisanne Verdoes; Necla Wals; Thomas Wischmeijer.

Vijf broden, twee vissen en één communie

sacramentsdag n Negentien kinderen van de parochiekern van de H. Joannes de Doper uit Katwijk, onderdeel van de parochie van de H. Augustinus, ontvangen op Sacramentsdag, zondag 23 juni hun eerste communie. Het bekende bijbelverhaal van de vijf broden en twee vissen staat centraal. Naast alle geprojecteerde liedteksten en gebeden via de beamers kan iedere kerkganger het toedienen van de eerste communie door pastoor Michel Hagen prima volgen omdat alles wordt gefilmd en direct zal worden vertoond op de twee projectieschermen.

Kinderkoor De Vrolijke Noot zal met het intredelied 'Hij houdt de hele wereld in Zijn hand' met alle aanwezigen in de r.-k kerk in Katwijk de communicanten verwelkomen. En naast o.a. het lied 'Song of peace' zal dit koor door enige Poolse communicanten ook het lied 'Dit is de dag' gedeeltelijk in het Pools gaan zingen. Een kinderkoor dat elke keer o.l.v. dirigente Agnes Bol en muzikaal begeleider Niek van der Meij weet te verrassen en de aanwezigen weet te raken met de vertolking van de liedteksten. Met het slotlied 'Samen delen wij de wereld' worden de communicanten muzikaal uitgeleide gedaan.

Foto's van de viering van deze eerste communie en meer van deze parochiekern staan op www.joannesdedoper.nl onder de rubriek 'Fotogalerij'.

Kinderkerk in de Open Hof

openhof n Op zondag 23 juni om 9.30 uur vindt de laatste Kinderkerk van dit seizoen plaats in de Open Hof Kerk Katwijk. Deze laatste speciale dienst belooft voor kinderen tussen 4 en 12 jaar één groot feest te worden. Het thema is 'God is de aller, allersterkste'.

Iedere tweede zondag van maand houdt de kindernevendienst tijdens de reguliere erediensten, een Kinderkerk in de Grote Zaal van de Open Hof Kerk Katwijk aan de Rijnstraat. Onder muzikale begeleiding worden bekende kinderopwekkingsliederen gezongen en door middel van toneelstukjes wordt een Bijbelverhaal uitgelegd. Er wordt altijd een leuk spel gedaan en uiteraard krijgen de kinderen wat te drinken en een lekker snoepje.
De laatste Kinderkerk van het seizoen is traditiegetrouw nog feestelijker dan de andere bijeenkomsten. Ook aanstaande zondag wordt er uit volle borst meegezongen met kinderopwekkingsliedjes, die de kinderen vaak al kennen van YouTube Meester Richard. De leiding heeft weer herkenbare toneelstukjes ingestudeerd en haalt die oude bijbel naar het nu. Iedereen mag een vriendje of vriendinnetje meenemen naar deze dienst.
Het nieuwe kinderkerkseizoen start op 8 september.

Open huis bij Volksdansgroep

werelddans n Op woensdag 26 juni van 20.00 tot 22.00 uur houdt Volksdansgroep Katwijk open huis in het kader van de Week van de Amateurkunst.

Iedereen is welkom aan de Kerkstraat 68 om eens te komen kijken. Koffie en thee staan klaar.
De vrolijke muziek gaat aan en wie wil, kan een dans mee doen, om te beleven wat volksdansen met je doet. Deze avond is er een gevarieerd dansprogramma en maken de bezoekers kennis met de dans, muziek en folklore van uiteenlopende landen. Meer informatie op www.volksdansgroepkatwijk.nl

Green Lizard sluit seizoen Schuit

schuit n Op zaterdag 22 juni heeft De Schuit weer een klapper van een afsluiter van het huidige seizoen weten te regelen.

Niemand minder dan Green Lizard komt, samen met Urban Dance Squad frontman Rudeboy, naar De Schuit voor een heuse 90's tribute. Voorprogramma Maple zorgt voor de nodige fuzz met hun Britpop/powerpop!

Tickets zijn online of aan de deur te koop voor €15,00. Ga voor meer informatie naar www.deschuit.nl of Facebook/Instagram

Open dag bij de Katwijkse Zeeverkenners

scouting n Nu de temperaturen weer zijn opgelopen, de boten op het water zijn, is het tijd voor de zesde editie van de open dag van de Katwijkse Zeeverkenners. Altijd al een middag willen doorbrengen bij één van de grootste en leukste jongeren verenigingen uit Katwijk en Nederland? Dan is dit je kans!

Natuurlijk hebben de Katwijkse Zeeverkenners veel meer te bieden dan alleen zeilen op zaterdag. Als je nieuwsgierig bent naar wat we nog meer doen of als je er altijd al eens een kijkje hebt willen nemen, kom dan op zaterdag 22 juni vanaf 13.00 uur langs op het Troephuis achterin de Schutterswei.

Voor jong en oud zijn er verschillende leuke activiteiten te doen rondom 't Troephuis van de zeeverkenners. 't Troephuis en het omliggende gebied is voor één dag omgebouwd tot een pretpark. Met activiteiten als een klimmen en klauteren, verschillende springkussens, zeilen met één van de lelievletten, een rondvaart met de slepers, een stormbaan over het water, een tentenkamp met uiteraard kampvuur. Kortom er is voor iedereen die van water, avontuur en uitdagingen houdt genoeg te beleven.

Ook aan de volwassenen is gedacht, zij kunnen genieten in het zonnetje op het terras, een praatje maken, een visje eten en meedoen met de loterij die weer een groot succes wordt met fantastische prijzen. Dit jaar gaat de opbrengst van deze loterijen naar nieuwe pionier palen.

De open dag vindt plaats op zaterdag 22 juni tussen 13.00 en 16.30 uur bij 't Troephuis in de Schutterswei.

Algemene ledenvergadering

Aan het eind van het seizoen is het tijd voor de algemene ledenvergadering van de AOBK. Er wordt teruggekeken naar het verloop van het afgelopen seizoen; wat er beter kan en moet, de bestuurssamenstelling maar bovenal wordt vooruitgekeken naar het nieuwe seizoen. Is het financieel allemaal op te brengen wat we voor ogen hebben?

Terugkijkend is er toch wel veel gebeurd het afgelopen seizoen. Het meest in het oog springend is de nieuwe biljartruimte, die toch een enorme verrijking van het Dienstencentrum genoemd mag worden. Niet alleen voor de biljarters, maar ook door de ontstane meerwaarde van de andere ruimten. Zo is de vorige maand 'Het Huis van de Buurt' officieel in gebruik genomen met een huiskamer, die voor iedereen de hele week open is. Zo'n opening brengt ook weer andere sores met zich mee. Wethouder Corien van Starkenburg, die de opening verrichtte, noemde het ook in haar openingswoord: het omzien naar elkaar. Iets waar we als samenleving voor moeten staan. Het plotseling opstappen van twee bestuursleden springt er dit jaar ook uit, het waren er niet zomaar twee. Het waren twee hardwerkende, veel voor de AOBK betekenende mensen.
Van de andere kant is het dan ook weer geweldig om te zien hoe het door anderen wordt opgepakt en ingevuld. Dan was daar het gedoe over de bushalte bij de Zwanenburg. Er wordt in elk geval gezocht naar een oplossing wat zeker voor de bewoners van de Parledam een must is. We mogen terugkijken op een mooi activiteitenjaar, de viering van de Christelijke feestdagen en de vele mensen die geholpen zijn met het invullen van hun belastingpapieren. En natuurlijk niet te vergeten mooie reizen met als hoogtepunt de bootreis afgelopen vrijdag. Steeds meer mensen zien het belang in van de informatie-ochtenden. Ook niet-leden zijn hierbij altijd van harte welkom. Het gaat tenslotte over het welzijn van ouderen in het algemeen. Ook bijzonder positief hierin is het overleg en samenwerking met het WZK. Wat nog wel een heikel punt zal zijn in de toekomst, is het financiële beleid van de gemeente. Iets waar alle verenigingen en welzijnsorganisaties, die niet zonder gemeentelijke financiële ondersteuning kunnen, mee te maken krijgen. De oprichting van de AOBK heeft echt aan een zijden draadje gehangen door de huur die zij voorgeschoteld kreeg. Deze was echt niet in overeenkomst met wat het toenmalige college had beloofd aan de raadsleden. De AOBK is over de streep getrokken door het toezeggen van subsidie. Wat er nu gebeurt, is waar het bestuur van de AOBK i.o. voor heeft gewaarschuwd.

Meer hierover op www.aobk.nl of op vrijdag 21 juni, aanvang 14.30 uur met aansluitend gezelligheid voor alles met de Vrijdagmiddag Revue.

Opgejut

Biobeads en nurdles vormen een gevaar voor de zeedieren. | Foto: Gieny van Asten-Westra

Nurdles n Bijna onzichtbaar liggen ze op het strand: Biobeads. Het zijn kleine, ongeveer vijf milimeter grote micro-plastic korrels die gebruikt worden voor biologische zuivering van het rioolwater. Evenzo de zogenaamde nurdles die ontstaan door afbraak van grotere kunststofproducten zodra ze via natuurlijke verweringsprocessen in het milieu terechtkomen.

Deze plastics degraderen langzaam, vaak honderden, zo niet duizenden jaren. Het zal u dan ook niet verwonderen dat deze plastic korrels in de magen van vogels en zeedieren terechtkomen met het verdrietige gevolg dat ze voortijdig sterven of als we niet uitkijken het op ons bord krijgen.
Dus ook deze micro-plastics zijn een mega-probleem! Het zou fijn zijn als dit ook door de bedrijven die dit aangaat wordt aangepakt.

Nieuwe directieleden Stichting Andreas College

De directie van het Andreas College. V.l.n.r. Erik Hazenoot, Piet Keijzer, Alan Turner, Marion Prent, en Wim Knoester. | Foto: PR

schoolleiding n Stichting Andreas College heeft nieuwe directieleden in het bestuur. De heer Alan Turner is benoemd tot de nieuwe directeur-bestuurder. Alan Turner was directeur van Pieter Groen, daarom is op Pieter Groen een nieuwe directeur aangesteld. Mevrouw Marion Prent neemt als directeur de dagelijkse leiding over op Pieter Groen.

Alan Turner was de afgelopen 6 jaar directeur van Pieter Groen. Na het vertrek van zijn voorganger is hij door de Raad van Toezicht aangesteld als directeur-bestuurder van Stichting Andreas College. Door deze benoeming was een vacature ontstaan als directeur voor Pieter Groen.
Stichting Andreas College heeft Marion Prent benoemd als nieuwe directeur van Pieter Groen. Marion Prent was directeur van Visser 't Hooft in Leiderdorp en is haar hele leven al werkzaam in het onderwijs. Zij neemt haar ervaringen mee als nieuwe directeur van Pieter Groen. Mevrouw Prent ziet deze nieuwe functie als een kans om leiding te geven aan een school die volop in ontwikkeling is.

Turner ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet 'Met deze nieuwe directie kunnen wij met vertrouwen de toekomst in, een toekomst voor onze leerlingen.'

Jeugdactiviteiten in Natuurcentrum Katwijk

jeugdactiviteiten n In de zomermaanden is er elke woensdagmiddag een activiteit voor de jeugd in het Natuurcentrum Katwijk.

In de zomermaanden worden op de woensdagmiddagen vanuit en in de portacabins op de hoek van de Voorstraat en de Boulevard van Katwijk Laagwaterontdekkingstochten, Zeelessen en Creatieve workshop georganiseerd.
De Zeelessen en Laagwaterontdekkingstochten zijn voor alle leeftijden, aanmelden is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden. De Laagwaterontdekkingstochten starten op de aangegeven tijden vanuit het Natuurcentrum Katwijk.
De Creatieve workshops in het Natuurcentrum Katwijk zijn voor kinderen van 6-12 jaar. Aanmelden graag via het formulier op www.natuurcentrumkatwijk.nl Maximaal 12 kinderen, kosten 2 euro per kind.

Het programma ziet er als volgt uit: 19 juni, 14.00-15.00 uur: Laagwaterontdekkingstocht; 26 juni, 14.30-16.00 uur: Creatieve workshop; 10 juli, 14.30-16.00: Creatieve workshop; 17 juli, 14.00-16.00: Zeeles in het Natuurcentrum Katwijk; 24 juli, 14.30-16.00: Creatieve workshop; 31 juli, 14.00-16.00: Laagwaterontdekkingstocht + Zeeles (deelname aan een van beide mogelijk); 7 augustus, 14.30-16.00: Creatieve workshop; 14 augustus, 14.00-16.00: Laagwaterontdekkingstocht + Zeeles; 21 augustus, 14.30-16.00: Creatieve workshop; 28 augustus, 14.00-16.00: Laagwaterontdekkingstocht + Zeeles.


Elke woensdag en vrijdag

16.00-17.00 uur: True-D Beach Bootcamp Kids bij Willy Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 5,00. Aanmelden via true@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com

Elke zaterdag

10.00-11.00 uur: Gladiator Ouder-Kind Bootcamp bij Willy Noord, Noordduinseweg 4. Meedoen kost € 7,50 per ouder. Aanmelden via true@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com

Woensdag 19 juni

15.00-16.00 uur: Kidsbingo in TriPodia Katwijk, Hoornesplein 155. Meedoen kost € 3,00.
16.00-17.30 uur: Breek de week golfsurfles bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 23,50.
20.00 uur: Zomeravondzang in de Oude Kerk aan de Boulevard.

Vrijdag 21 juni

• Buitenyoga bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg.
10.00-11.00 uur: Yoga at the beach bij Zee en Zon, Boulevard Zeezijde 19.
Tot 23.00 uur: XL Shopping Night in Winkelhart Zeezijde, Voorstraat.
20.00 uur: Darts Zomerranking in Café The Pocket, Badstraat 38. Meedoen kost € 2,50.

Zaterdag 22 juni

Midzomernacht Surf & Yoga bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 27,50.
10.00-11.00 uur: Yoga aan het water bij Strandpaviljoen Willy Noord, Noordduinseweg 4. Prijs per les is € 9,00.
12.00-13.00 uur: Yoga at the beach bij Zee en Zon, Boulevard Zeezijde 19.
13.00-19.00 uur: Jumpin'Picknickfestival 2019 op De Goerie, De Goerie 1. Meedoen kost € 4,00.
19.30 uur: Praise United 2019 in TriPodia Katwijk, Hoornesplein 155. Entree € 7,50.
21.00 uur: Optredens Green Lizard (ft. Rudeboy) & Maple in De Schuit, Voorstraat 59.

Zondag 23 juni

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.
10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 12,50.
10.00-11.00 uur: Yoga aan het water bij Strandpaviljoen Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Prijs per les is € 9,00.

Dinsdag 25 juni

13.00-21.00 uur: Toeristenmarkt 2019 op en rond het Andreasplein. Thema: Creadag.
19.45-21.00 uur: Open repetitie bij COK Hallelujah in Kerkelijk centrum 'Het Anker', Voorstraat 72-74.

Woensdag 26 juni

16.00-17.30 uur: Breek de week golfsurfles bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 23,50.
20.00 uur: Zomeravondzang in de Oude Kerk aan de Boulevard.

Vrijdag 28 juni

• Buitenyoga bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg.
10.00-11.00 uur: Yoga at the beach bij Zee en Zon, Boulevard Zeezijde 19.
20.00 uur: Darts Zomerranking in Café The Pocket, Badstraat 38. Meedoen kost € 2,50.

Zaterdag 29 juni

12.00-13.00 uur: Yoga at the beach bij Zee en Zon, Boulevard Zeezijde 19.
15.00-22.00 uur: Familiefestival Moods in the Woods in het Ridderbos, Duinoordweg 123.
19.00-22.00 uur: Whiskyproeverij aan boord van een van de schepen van Rederij Van Hulst. Inschepen aan de Zwaaikom, Haven 8. Meevaren kost € 80,00.

Zondag 30 juni

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.
10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 12,50.
10.00-11.00 uur: Yoga aan het water bij Strandpaviljoen Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Prijs per les is € 9,00.

Dinsdag 2 juli

13.00-21.00 uur: Toeristenmarkt 2019 op en rond het Andreasplein. Thema: Maritiem-dag.

Woensdag 3 juli

16.00-17.30 uur: Breek de week golfsurfles bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 23,50.
20.00 uur: Zomeravondzang in de Oude Kerk aan de Boulevard.

Donderdag 4 juli

19.15 uur: Zomerconcert Mannenkoor Jubilate in de Dorpskerk, Kerklaan. Entree € 15,00 incl. drankje.

Vrijdag 5 juli

• Buitenyoga bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg.
20.00 uur: Darts Zomerranking in Café The Pocket, Badstraat 38. Meedoen kost € 2,50.

12.00 u: Terg mij niet - serie over het voormalig vliegkamp Valkenburg; RTV Magazine; 18.00 u: Terg mij niet - serie over het voormalig vliegkamp Valkenburg; RTV Magazine; 21.30 u: Terg mij niet - serie over het voormalig vliegkamp Valkenburg; RTV Magazine.

Woensdag 19 juni
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Herhaling RTV Magazine van afgelopen zaterdag; 23.00 Non-stop muziek:

Donderdag 20 juni
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;

Vrijdag 21 juni
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;

Zaterdag 22 juni
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 Non-stop muziek; 18:00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 Op De Hollandse Toere, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Coby Boere; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;

Zondag 23 juni
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 09.30 uur een kerkdienst vanuit de Protestante Gemeente Rijnsburg (Immanuëlkerk); 11.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel: 071-4013551; 13.00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14.00 Non-stop muziek; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Protestante Gemeente Rijnsburg (Laurentiuskerk); 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Valkenburg; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische Maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;


Maandag 24 juni
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, Hans Pley; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;

Dinsdag 25 juni
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 22.00 Muziek voor twee.


Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws.

Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin.

Frequenties:

RADIO: Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142.
TELEVISIE: Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131.