De Rijnsburger

12 december 2019

De Rijnsburger 12 december 2019


5 / 26

9 / 26

11 / 26

15 / 26

17 / 26

Genomineerden Sportploeg van 2019 De jury van de Sportverkiezing Katwijk heeft de nominaties bekend gemaakt in de categorie Sportploeg van het jaar. Tijdens het Van Zessen Claer Sportgala op vrijdag 24 januari in het Dorpshuis in Valkenburg maken Grasshoppers Dames 1, FC Rijnvogels Vrouwen 1 en RVV Heren 1 kans op de felbegeerde prijs.

Foto: pr

Grashoppers Dames 1

Voor de tweede keer op rij kampioen, winnaar van de Supercup én winnaar van de Final Four. Grasshoppers Dames 1 heeft het 'kunstje' van 2018 gewoon herhaald. Met een mix van jong talent en ervaren spelers is Dames 1 van Grasshoppers qua titels dé te kloppen ploeg in de dames-divisie van basketbal minnend Nederland.

Foto: pr

'Eigenlijk zijn het al vier ongelooflijke seizoenen op rij', zegt teammanager Ariea van Wijk. Ze is zelf ook verrast door de successen van het afgelopen jaar.

"We zitten eigenlijk sinds het seizoen 2019-2020 in een bouwproces voor een nieuw team waarin 3 nieuwe meiden moeten worden ingepast.' Sinds september 2019 staat er ook een nieuwe coach voor de groep in de persoon van Axel Gouw. Een oude bekende die al eerder het tweede vrouwenteam van Grasshoppers onder zijn hoede had.

'Kunstje'        van 2018 gewoon herhaald

De nieuwe coach mocht aan het begin van het seizoen een ervaren speelster verwelkomen. Karin Kuijt keerde terug op het oude nest. Daarmee werd het verlies aan ervaring door het vertrek van haar zus Fleur Kuijt weer opgevangen. Geen overbodige luxe voor een team met leeftijden variërend van 16 tot 29 jaar. Zus Fleur Kuijt richt zich nu fulltime op het nationale 3x3 team en Olympische kwalificatie.

De uitwedstrijd om het landskampioenschap tegen Loon Lions uit Landsmeer werd overtuigend gewonnen met 30-64. Als koploper in de huidige competitie wordt alvast vooruitgekeken naar 20 en 21 december, als de strijd om het winterkampioenschap (de Final Four) losbarst. Dat de Final Four in december wordt gehouden, heeft alvast als voordeel dat Dames 1 bij het Sportgala op 24 januari aanwezig kunnen zijn. Dat was afgelopen jaar anders toen op 25 januari de dames in de halve finale stonden tegen Lekdetec.nl.

RVV Heren 1 Volleybal

Foto: pr

Waar een kleine club groot in kan zijn. Dat predicaat is van toepassing op fusieclub RVV (Rijnwijker Volleybal Vereniging), ontstaan uit Rijnsburgse, Valkenburgse en Katwijkse volleybalverenigingen. Het afgelopen jaar was een bewogen jaar voor Heren 1 van RVV met een kampioenschap en een veelbelovende deelname aan een nationaal bekertoernooi.

Allereerst was daar het kampioenschap en promotie naar de Tweede Divisie. Het vormt een mijlpaal in de clubgeschiedenis, want niet eerder was men actief in de landelijke competitie. Na een moeizame competitiestart begon het te draaien en werd Heren 1 uiteindelijk overtuigend kampioen van de Derde Divisie. In de finale tegen NVC toonde Heren 1 zich in bloedvorm en deed hun ervaring en lengte in het veld de rest.

En nog was de 'succes-koek' niet op. Met het winnen van de nationale beker won Heren 1 de 'dubbel'. De finale van het bekertoernooi werd overtuigend met 3-0 gewonnen van VTC Woerden. Het was 22 jaar geleden dat RVV in een seizoen de 'dubbel' pakte.

En nog        was de        'succes-koek' niet op.

'Het is snel gegaan', zegt Alexander van Duijvenboden, bestuurslid PR bij RVV. 'Vijf jaar geleden was RVV nog actief in de promotieklasse.' Twee jaar geleden promoveerde Heren 1 nog naar de Derde Divisie via de nacompetitie en nu draait Heren 1 als promovendus mee in de top van de Tweede Divisie.

Dit najaar werd in het nationale bekertoernooi de strijd aangebonden met twee topdivisie-teams waarbij nieuwkomer RVV maar nipt verloor van Volley Tilburg en als tweede eindigde in de driekamp.

"Het is eigenlijk onvoorstelbaar wat ons kleine clubje voor elkaar weet te boksen," zegt Alexander van Duijvenboden.

Deze 'grote kleine club' met de Boorsmazaal als thuisbasis en ongeveer tweehonderd leden zou, gelet op de huidige stand, volgend jaar zomaar weer kunnen promoveren. En dat maakt iedereen bij RVV, met een groeiende aanwas van jeugdleden, 'vet trots'.

FC Rijnvogels Vrouwen 1

Foto: pr

Zaterdag 18 mei 2019 vormt een historische datum voor de voetbaldames van FC Rijnvogels. Op deze datum werd Vrouwen 1 van FC Rijnvogels kampioen en dwongen ze promotie af naar de Topklasse. De zoveelste mijlpaal van de afgelopen vijf jaar voor het vrouwenvoetbal bij FC Rijnvogels.

'Het is best snel gegaan', blikt assistent-trainer Philip van den Eijkel terug. 'In de afgelopen jaren is het eerste vrouwenelftal al drie keer gepromoveerd en dit kampioenschap vormt de bekroning.'

Van een kampioenschap in de Tweede Klasse naar een districtsbeker, promotie via de nacompetitie naar de Hoofdklasse en nu dan promotie naar de Topklasse. Een route die niet voor ieder vrouwenvoetbalteam is weggelegd. In het seizoen 2018-2019 stond Vrouwen 1 steeds bovenaan. Hoewel in de tweede seizoenshelft de voorsprong op de directe concurrenten slonk, kon nacompetitie gelukkig worden ontlopen.

De zoveelste mijlpaal van de afgelopen vijf jaar

Tijdens de memorabele uitwedstrijd won Vrouwen 1 met 0-3 en speelde concurrent Berkel gelijk. Precies het scenario dat nodig was om het kampioenschap binnen te slepen.

'Onze riante voorsprong in onze eigen wedstrijd en dan uiteindelijk het gelijkspel van concurrent Berkel zorgde voor extra ontlading. Geweldig.' De dames van FC Rijnvogels konden de polonaise gaan lopen. De doelstelling was bereikt. Alle inspanningen betaalden zich uit en Vrouwen 1 acteert nu op het allerhoogste landelijke amateurniveau van het vrouwenvoetbal.

De promovendus kende bij de seizoenstart wat aanpassingsproblemen.

Op het moment bezet het eerste vrouwenteam een plek in de middenmoot. Philip van den Eijkel hoopt, dat het elftal in de tweede seizoenshelft aansluiting kan vinden bij de subtop. 'Dan heb je het als promovendus prima gedaan.'

sportverkiezingen katwijk

25 / 26

ZONDAG 15 DECEMBER

Chr. Geref. kerk
9.30 uur: ds. A.J. Kunz
17.00 uur: ds. L.A. den Butter

Evangelische
Gemeente 'T KRUISPUNT

Vakcollege Rijnmond,
Louise de Colignylaan 2, Katwijk
10.00 uur: Jan Valstar

Bap. Gemeente
Tripodia, Hoornesplein 155
10.00 uur: ds. Simon v. Groningen
19.00 uur: Michael en
Carla Wittockx, bijbelse feesten

Herv. Gem. 'De Rank'
Pieter Groen College
10.00 uur: ds. H.T. Vollebregt,
Den Haag

Geref. kerk (vrijgem.)
9.30 uur: ds. P. Niemeijer
17.00 uur: ds. M.K. Boersma

Protestantse Gemeente
Rijnsburg

Grote kerk
9.30 uur: ds. C. van Dam, Ermelo
17.00 uur: ds. H. Mast, Terheijde
Immanuëlkerk
9.00 en 10.30 uur: ds. L. van Rees, Hoogblokland
17.00 uur: ds. H. Overeem,
Waddinxveen
De Voorhof
9.30 uur: ds. A. Haasnoot

VALKENBURG

Geref. kerk vrijgemaakt
9.30 uur: ds. B. van Egmond, Capelle a/d IJssel-Noord
17.00 uur: ds. P. Niemeijer,
Rijnsburg

Hervormde Gemeente
10.00 uur: ds. H.E.J. van der Laan
18.30 uur: ds. J. Henzen, Wateringen

Geref. kerk De Goede Herder
10.00 uur: ds. M. Zebregs

R.K. St. Joannes Katwijk
Zaterdag 19.00 uur:
Geen viering
Zondag 9.30 uur:
Eucharistieviering, B. Plavcic en diaken P. Winnubst, Cantemus

Christengemeente Live!
Katwijk
10.30 uur: Jos Lindhout