Katwijk Speciaal

15 mei 2018

Katwijk Speciaal 15 mei 2018


Historische titel

Het eerste damesteam van Solar-systemen Grasshoppers bekroonde een topseizoen met het landskampioenschap.

Basketbal n Drie keer is scheepsrecht. Ze waren er al een paar keer dicht bij doch sneuvelden met de finish in zicht. Maar op woensdag 9 mei werd er geschiedenis geschreven. Uitgerekend in het 'hol van de leeuw' bij rivaal en concurrent Bemmel werd eindelijk de felbegeerde titel behaald. Deze dag wordt met een gouden randje in de clubgeschiedenisboeken bijgeschreven.

Door Piet van Kampen

Na dertig jaar eredivisie en twee verloren finales werd de hoogste troon bestegen. Met een 2-1 voorsprong in de play-off's tegen Lekdetec Bemmel toog het team nagereisd door tientallen supporters naar Bemmel. In een duel waarin een vroege voorsprong telkens niet uit handen werd gegeven toonden de Katwijksen zich de sterkste. Met de 55-66 zege, goed voor 3-1 uit de reeks the best of five werd de laatste wedstrijd zelfs overbodig. Een explosie van uitzinnige vreugde denderde door de sporthal De Schaapskooi.


Met z'n allen

Vorige week vrijdagavond werd het team in 'De Bucket' gehuldigd. Zaterdagavond voor het eerst in de historie dus ook de balkonscène op het gemeentehuis. Vice-voorzitter Paul Schaddé van Dooren tijdens het feestje in eigen huis: 'Ik ben trots op het team maar we hebben het met z'n allen gedaan. De staf en de vrijwilligers dat is onze kracht. We hebben inmiddels ervaring in het spelen van finales'. Ook de trainer bezigde dezelfde woorden als de vice-preses. 'We hebben het samen gedaan. Het is een jong team met vrijwel allemaal speelsters uit eigen kweek. De jeugd heeft ons kampioen gemaakt. Iedereen heeft zich de afgelopen jaren verbeterd en het is hard gegaan. Nu de kroon op het werk.


Onvergetelijk

Voor captain Ingrid van der Plas was het natuurlijk ook een onvergetelijk seizoen. We zijn niet alleen kampioen maar we hebben ook de Triple. Dat is de titel, de beker en de supercup'. Zij is ervaren kracht in het jonge team en speelt al 11 jaar bij de club. 'Het moest een keer tijd worden en we waren uit op revanche. We waren redelijk ontspannen en voelden ons zekerder dan vorig jaar en zijn terecht kampioen geworden'.

Collecte voor Oranje Fonds

collecte n Van 22 tot en met 26 mei wordt gecollecteerd voor een socialer Nederland. Met de opbrengsten steunen zij projecten die bijvoorbeeld eenzaamheid en armoede bestrijden in Zuid-Holland. Daarnaast kunnen zij hiermee hun eigen organisaties draaiende houden.

Het Oranje Fonds vindt dat niemand zich buitengesloten zou moeten voelen en steunt projecten die mensen met elkaar verbinden. Verenigingen en stichtingen zorgen voor die verbinding. Daarom gaan zij tijdens de Oranje Fonds Collecte langs de deuren om geld op te halen.

De vier deelnemende organisaties die in Katwijk meedoen met de Oranje Fonds Collecte zijn UNI, KBC, De Brug en Stichting DSV.

De deelnemende organisaties mogen de helft van de opbrengst houden en besteden aan een eigen doelstelling. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld iets extra's doen voor hun doelgroep of hun vrijwilligers, of noodzakelijk onderhoud bekostigen. De andere helft van de opbrengst wordt door het Oranje Fonds besteed aan sociale projecten in Zuid-Holland.

Rubriek n Maritiem

Al is het soms maar voor een maand'

Co Viele in haar knusse koffiekamer. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Uit een goed hart en de Voorraadkast

Nieuwe kippenren voor Dierenweide

Rijnvogels soepel langs Smitshoek

Vanuit een goed hart en de Voorraadkast

Co Viele in haar knusse koffiekamer. | Foto: Piet van Kampen

boodschappen n Co en Ton Viele vormen samen met Patricia Holkenberg een trio dat zich inzet voor de medemens die het niet zo breed heeft en voor wie een steuntje in de rug heel veel kan betekenen. Het particuliere initiatief dat drieënhalf jaar geleden door Co werd genomen heeft inmiddels voor tientallen mensen verlichting in moeilijke momenten gebracht.

Hoe kwam Co er toe om met de Voorraadkast te beginnen? Ze is er openhartig over. 'Toen mijn zus Petra overleed viel ik een gat. Zij was mijn steun en toeverlaat en loste vaak problemen voor mij op. Ik deed vrijwilligerswerk en was een keer op bezoek bij een bekende en die had veel lege potten en pannen in zijn schuur staan en raakte in gesprek. Eigenlijk moeten die potten en pannen worden gevuld met eten voor mensen die dat nodig hebben was de inhoud van het gesprek. Dat heeft mij aan het denken gezet en ik heb een oproep op facebook gezet. Ik heb toen na Kerst mijn voorraadkast geleegd en het eerste wat ik aanbood waren een paar pakken spaghetti en eigen gemaakte tomatensoep. De mensen konden anoniem reageren want privacy staat boven alles' benadrukt Co. 'Ik had de lachers op mijn hand toen ik er mee begon' is zij openhartig. Nu meer dan drie jaar later voorziet zij wekelijks 35 gezinnen van de eerste levensbehoeften. Door de grote bekendheid op facebook zijn er ruim 1500 betrokken volgers en haar sympathieke werk wordt gesteund door veel particulieren die regelmatig boodschappen voor dit doel bij haar brengen.

Het gaat bij de Voorraadkast niet om geld maar om levensmiddelen. Co: 'Er zijn speciale acties geweest die Patricia bedacht en organiseerde. Zo heb ik geschaatst voor melk en in de Noordzee gezwommen voor boter. Ook zijn er veilingen waarvan de opbrengst niet in geld maar in goederen wordt gegeven' noemt Co een paar voorbeelden op. Ton legt uit hoe het in z'n werk gaat. 'We houden een intakegesprek en weten dan hoe de mensen ervoor staan. Wij willen ze tijdelijk helpen al is het soms maar voor een maand. Ze brengen een boodschappenlijstje en kunnen op donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur de tas ophalen. Goederen worden op maandag, dinsdag en woensdag gebracht. Alles is anoniem en privacy gaat boven alles. Iedereen moet zich aan de regels houden. Mensen die drempelvrees hadden hebben wij op weg geholpen. Hier bij ons is het een koffiekamer waar iedereen welkom is'.


Ruimte

Momenteel wordt hun bergruimte en die van een buurman gebruikt voor hun voorraad. In de toekomst hopen Co en Ton over een andere woon- en bergruimte te kunnen beschikken als de situatie door omstandigheden hierom vraagt. 'Misschien dat er vanuit de politiek en de gemeente hierin wordt meegedacht' hopen zij hardop. Want zij willen dit bijzonder goede werk om 'de stille armoede' die er in Katwijk is de helpende hand blijven bieden, samen met de vrijwilligers Yvonne de Rooij en Jolanda Remmelzwaal-Schaap. Info op www.facebook.com/groups/devoorraadkast/

Beachpower! voor iedereen

beachvolleybal n Op zaterdag 19 mei vindt voor de 14e maal het Beachpower! beachvolleybaltoernooi op het Katwijkse strand plaats.

Het is dit jaar voor het eerst dat ook het landelijke Summer Beach Circuit naar Katwijk komt. Bij het Summer Beach Circuit kunnen alle niveaus meedoen, van laag tot hoog, of je nu met zijn tweeën, drieën of vieren bent. Je kan inschrijven op www.zelfbeachen.nl. In het jaar dat de Europese Kampioenschappen beachvolleybal in juli in Nederland zijn, kan iedereen het zelf een keer proberen.

Daarnaast is uiteraard ook de nationale beachcompetitie weer van de partij met alle jeugdcategorieën en de 3e, de 2e en de 1e divisie. Genoeg om te kijken naar de talentvolle spelers, waarvan een aantal in de toekomst voor oranje gaan uitkomen.
Al met al met zullen de vele tientallen velden van strandpaviljoen Zomers tot en met Zilt gevuld zijn met enthousiaste strandvolleyballers. Een ieder die komt meedoen of komt kijken wordt wel geadviseerd om zich goed in te smeren aangezien de weersverwachtingen voor zaterdag zeer positief zijn.

Afgelopen zaterdag was al een klein voorproefje voor de jeugd. Jeugdteams in de categorie 12 t/m 17 jaar speelden tegen een aantal Belgische jeugdteams.

Kledingactie voor Dorcas

inzameling n Op zaterdag 26 mei houdt de Bethelwijk de inmiddels in heel Katwijk bekende halfjaarlijkse kledinginzameling.

Van 9.00 tot 15.00 uur staan de vrijwilligers weer met de vrachtauto van Dorcas bij de Pniëlkerk aan de Hoorneslaan, om spullen in ontvangst te nemen.
Het wordt op prijs gesteld als men schone en goede kleding brengt. Ook kinderwagens, speelgoed en bedjes zijn welkom. Een gift voor de transport kosten is zeer welkom.

Festival op De Goerie

primeur n Op zaterdag 19 mei vindt de eerste editie van het Jumpin'Picknickfestival plaats op de Goerie.

Van 13.00 tot 17.00 uur zullen de bands J.E.L. Koest en Let's Folk hun muzikale kunsten ten gehore brengen. Daarnaast zijn er enkele springkussens, klimwand en spellen voor de kinderen. Ook kan men bij diverse Katwijkse ondernemers kunstwerken maken, vlechten zetten, een fotoshoot doen of je laten schminken. Voor de innerlijke mens kan men heerlijke gerechten kopen bij foodtrucks of een lekker drankje bestellen of een geweldige kop koffie kopen bij de Espressobar.
Dit alles heeft Katwijk-Events neergezet in samenwerking met de Goerie , vrijwilligers en geweldige sponsoren.

Inloopcafé Poolster

huiskamer n Elke maandag, woensdag en vrijdagochtend, van 9.30 tot 12.00 uur, is er inloopcafé de Poolster, Poolster 6.

Men is welkom voor een lekker kopje koffie, een praatje, een spelletje doen, krant lezen of een creatieve activiteit. Yogales op de woensdagochtend en tafeltennis. Kosten per ochtend: 0,50 koffiegeld.

Engelse hymnen in De Fontein

zangavond n In kerkgebouw De Fontein aan de Willem de Zwijgerlaan 1a wordt op zaterdagavond 19 mei een Engelse hymnen-zangavond gehouden.

De zangavond begint om 20.00 uur en de deuren van het kerkgebouw staan open vanaf 19.30 uur. Rond 21.45 uur wordt de zangavond afgesloten. Op het programma staan hymns van o.a. Charlotte Elliott, Isaac Watts, Samuel Medley en andere hymne schrijvers.

Vooraf en na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Er is een collecte ter bestrijding van de onkosten, en voor het fonds kerkbouw Triumfatorkerk.

Op www.hhgkatwijk.nl staat een overzicht van de te zingen hymns met de daarbij behorende liedteksten.

Budgetcursus in bieb Hoornes

budgetteren n Hoe breng je je uitgaven in evenwicht en hoe hou je je administratie op orde? Deze vragen staan centraal tijdens de cursus 'Budgetteren kun je leren' die in mei in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever van start gaat.

In vier bijeenkomsten op donderdagmiddag leren de cursisten hoe ze hun inkomsten en uitgaven met elkaar in balans kunnen brengen.

Cursusleider Alex Ramakers, medewerker bij de vrijwilligersorganisatie Grip de Knip die Katwijkers helpt hun financiële administratie op orde te brengen, verwacht veel van de cursus. Zaken als begroting maken, inkomen vergroten, zak- en kleedgeld voor kinderen, voorkomen van schulden, wettelijke regelingen worden tijdens deze cursus besproken.

Cursisten krijgen een map mee naar huis met informatie. In vier middagen leren ze veel over allerlei financiële zaken waar bijna iedereen mee te maken heeft.

De cursus 'Budgetteren kun je leren' wordt gegeven op donderdag 17 mei, 24 mei, 31 mei en 7 juni van 13.30 tot 15.30 uur. Bibliotheekleden kunnen gratis aan deze cursus van vier dagdelen meedoen. Niet-leden betalen €7,50. In beide gevallen is een toegangskaart nodig. Deze zijn te verkrijgen aan de balies van de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg of via de website van de bibliotheek: www.bibliotheekkatwijk.nl

Eerste zomeravondzang

Zangavondenserie n Op woensdag 23 mei start de reeks zangavonden in de Oude Kerk aan de Boulevard voor het seizoen 2018. Reeds 49 jaar zijn deze samenzangavonden een begrip. Het thema voor deze eerste avond is 'Schuilen'.

Medewerking verlenen de organist Arjan Wolfswinkel en de mannenzanggroep Sion. Er is natuurlijk veel samenzang.
De kerkdeuren gaan om 19.15 uur open, vanaf 19.45 uur is er reeds samenzang en de avond begint om 20.00 uur.
Bij de uitgang is er een collecte voor de onkosten van de avond en het evangelisatiewerk op de campings in Katwijk. De zangavonden zijn iedere woensdag tot en met 5 september.

Kippen zijn nu veiliger in de Dierenweide

De kippenren wordt geopend door Cor Disseldorp (links), Charlotte van der Zwan en Ruud van Rijn. Foto: Cor de Mooy

n Donatie van Wijkraad Katwijk aan de Rijn

kippenren n Dagelijks vielen er kippen in de Dierenweide op het terrein van De Wilbert ten prooi aan vossen. Sinds vorige week vrijdag zijn de gevederde dieren echter beschermd tegen deze ongewenste gasten want een compleet afgeschermde ren is een verzekering voor een langer leven.

Door Piet van Kampen

Ruud van Rijn die samen met zijn echtgenote Jacqueline de Dierenweide met veel passie beheert, oogde gelukkig toen hij in zijn korte welkomstwoordje de aanwezige genodigden toesprak. 'Het is fantastisch'. Zijn oprechte dank ging uit naar de Wijkraad Katwijk aan de Rijn die dankzij een forse donatie de nieuwe kippenren en ook het nieuwe hek om de schapenweide mogelijke maakte. Een aantal jaren geleden had de raad ook al in de buidel getast voor de nodige voorzieningen voor het drukbezochte dierenparadijsje waar bewoners van De Wilbert en ook veel dorpsbewoners met kids graag een bezoekje brengen. De dank van Van Rijn ging tevens uit naar de mensen van de SRAW (Stichting Recreatie en Activiteiten de Wilbert) voor de prima samenwerking.


Nodig

'Het was leuk om dit voor de Dierenweide te doen' vertelt Cor de Mooij, lid van de Wijkraad. 'Leuk voor het dorp en voor de bewoners van De Wilbert. Wij waarderen de inzet voor deze plaats die in een behoefte voorziet' benadrukte De Mooij. Dat deze investering nodig was blijkt wel uit de toelichting van de beheerder. 'Soms vind ik op een dag wel zes kippen die doodgebeten zijn' is de ervaring van Ruud. 'Daarom ben ik hier bijzonder blij mee'. Hij kan de Dierenweide ook draaiend houden dankzij de fooitjes van bezoekers die wat in de pot stoppen om veevoer van te kunnen kopen. Van Rijn voelde zich op deze middag terecht 'kiplekker'. De ren werd geopend door Charlotte van der Zwan en Cor Disseldorp (beiden van de SRAW) en uiteraard door van Rijn zelf.

Nu inschrijven voor Strandkracht 2018!

beachvolleybal n Op zaterdag 30 juni houdt Welzijnskwartier, in samenwerking met Beach Club Katwijk, Strandkracht! Het interkerkelijke beachvolleybaltoernooi op het Katwijkse strand. Iedereen van 12 t/m 99+ is welkom om gezellig te komen beachvolleyballen.

Al twee keer eerder heeft dit toernooi plaatsgevonden, altijd in een gemoedelijke sfeer waarbij ontmoeting en sportiviteit centraal staan. Iedere kerk uit KRV is welkom om mee te doen door een of meerdere teams af te vaardigen.

Het toernooi zal plaatsvinden op het strand van Katwijk tegenover de witte kerk, naast restaurant Het Strand. Iedereen in de leeftijd van 12 tot 99+ is welkom om mee te doen. Een team bestaat uit 4 personen met max. 2 reservespelers en de kosten zijn € 5,- per persoon of € 20,- per team.

Zin om mee te doen? Houd dan zaterdag 30 juni van 14.00 tot 17.00 uur vrij in je agenda, formeer een team en meld je aan door het ingevulde in-schrijfformulier uiterlijk maandag 25 juni in te leveren. Dit formulier is te vinden op www.welzijnskwartier.nl ? nieuws of mail naar sanneal-blas@welzijnskwartier.nl voor meer informatie.

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 16 mei

09:00 uur: Damesgym

14:00 uur: Country Line Dansen

19:00 uur: Modinettes HR

Donderdag 17 mei

10:00 uur: Soos Biljartzaal

19:00 uur: Biljarten

14:00 uur: Ouderensoos

20:00 uur: Jokeren

Vrijdag 18 mei

10:00 uur: Soos Biljartzaal

19:30 uur: Darten

19:30 uur: Partnerdansen

Zaterdag 19 mei

10:00 uur: Soos Biljartzaal

21:15 uur: Vrije Dansavond

Maandag 21 mei

19.00 uur: Biljarten

19:30 uur: Country Line Dansen

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal in gymzaal van Lierestraat

Dinsdag 22 mei

10:00 uur: Soos Biljartzaal

19:45 uur: Bridge

20:00 uur: Sjoelen

De Molenwijk

Maandag, het hele jaar door
19.30 uur: LAN Gaming
20.00 uur: Klaverjassen
20.00 uur: Jokeren

De Coligny

Woensdag 16 mei

20.00 uur: zingen met de voltreffers

Donderdag 17 mei

14.00 uur: Seniorensoos De Eendracht
19.30 uur: Linedance-lesavond. Zaal open vanaf 19.00 uur

Zaterdag 19 mei

20.00 uur: Bingo. Zaal open vanaf 19.00 uur

Maandag 21 mei

20.00 uur: mozaieken

Dinsdag 22 mei

20.00 uur: kaarten klaverjassen/jokeren

Noord-Noordoost

Woensdag 16 mei

09.30-10.30 uur: zumba

14.00-15.00 uur: Desiree Kids

Donderdag 17 mei

09.45-10.45 uur: conditietraining
20.00 uur: klaverjassen en jokeren

Vrijdag 18 mei

20.00 uur: Bingo

Zaterdag 19 mei
12.00 uur: Line Dance Andreasplein

Maandag 21 mei

17.00 uur: Desiree majorette

Dinsdag 22 mei

10.00-12.00 uur: linedance
13.00-13.30 uur: Line Dance beginners

13.30-15.30 uur: linedance
14.00 uur: Dammen senioren 55+
18.30-20.00 uur: Dammen vanaf 6 jaar
20.00 uur: Dammen

Gratis schilderweken

Schilderclub n De gratis schilderweken bij de AOBK zijn weer aangebroken, het schilderseizoen in de Zwanenburg loopt van september tot en met juni waarbij het gebruikelijk is dat in de maanden mei en juni voor iedereen toegankelijk is.

Het is juist bedoeld om de twijfelaars over de streep te trekken. Bij schilderclub De Zwanenburg kwam 70% van de hobbyisten vooraf met het argument 'het lijkt mij hartstikke leuk maar ik kan helemaal niet tekenen laat staan schilderen'. Het klinkt misschien raar in de oren maar het is helemaal niet nodig om te beginnen en de schilders hebben zelf het bewijs geleverd. Het is de AOBK er veel aangelegen deze activiteit aan de senioren aan te bieden juist omdat het zo'n geweldige activiteit is wat o.a. blijkt dat er nagenoeg geen mensen zijn die tussentijds stoppen, het is er gezellig en ontspannen. Ook eens de stoute schoenen aantrekken en proberen, kom vrijblijvend proberen of loop eens binnen in deze gratis probeer weken. Elke maandag van 13.30 tot 16.30 uur in het Dienstencentrum de Zwanenburg, zwanenburgstraat 62. www.aobk.nl

Veilig op pad met de scootmobiel

cursus n Veilig Verkeer Nederland, afd. Katwijk, organiseert weer de jaarlijkse scootmobiel cursus 'Veilig op pad'. Een en ander in samenwerking met gemeente Katwijk en Welzijnskwartier.

De cursus vindt plaats op 30 mei van 10.00 tot 15.00 uur. Locatie is de Ontmoetingskerk aan de Nieuwe Duinweg 64.

De cursus bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte en is bestemd voor beginnende scootmobielrijders of voor mensen die om welke reden dan ook onzeker zijn geworden in het gebruik ervan.
De cursus is gratis en de lunch wordt verzorgd.
Aanmelden kan via Welzijnskwartier, tel- 4033323.

Van de visserij naar de grote vaart

Door de vorst waren de kabels aangevroren door het ijs. | Foto: Archief W. van der Plas

koopvaart n Willem van der Plas heeft vooral in zijn jeugd een schat aan ervaring op zee opgedaan. Met name op trawlers maar ook op de kotter maakte hij kennis met diverse manieren van de visserij. De kenner van de Katwijkse visserijhistorie kan er uitgebreid en smakelijk over vertellen. Aan het eind van deze maand komt zijn vierde boek uit maar in dit artikel blikt hij even terug op een paar van zijn reizen.

Door Piet van Kampen

Willem van der Plas (links) en Wim Spaanderman aan dek. | Foto: Archief W. van der Plas

'Nadat ik in 1961 een paar reizen als bemanningslid op de IJM 10, de Maria van Hattem' had gevaren ging ik weer naar school. In het begin van de zomervakantie van 1962 wilde ik weer een paar reizen op de visserij gaan doen. Mijn vader regelde het met schipper Piet van Beelen en ik mocht met de KW 32 'Sakina Maria' mee. Deze trawler was omgesteld voor de haringvisserij en ging vissen voor de Engelse kust. Ik had het goed naar mijn zin aan boord', blikt Van der Plas met voldoening terug.

Hij vervolgt: 'Eén voorval is mij echter bij gebleven en dat is het overboord raken van onze stuurman Huig van Beelen. Tijdens het uitzetten werd hij met het net mee overboord getrokken. Hij had zijn oliegoed aan en wist in het water zijn laarzen uit te krijgen. Huig probeerde zich aan de stalen stroppen die aan het voorbord zaten omhoog te trekken maar kon geen voldoende grip krijgen. De matrozen riepen dat hij moest proberen het touwwerk vast te grijpen omdat dit minder glad was. Doordat de zuidwester om zijn kin geknoopt zat kon hij niets verstaan maar gelukkig werd hij door een golf tegen de verschansing omhoog geperst en konden de matrozen Berkheij en De Vreugd zijn oliejas vast pakken en hem aan boord te krijgen', vertelt Van der Plas over dit voorval dat de schrik er goed in bracht.

'We realiseerden ons dat we bijna een man hadden verspeeld en omdat het weer verslechterde, besloot schipper Van Beelen om te gaan steken. Er heerste een bedrukte stemming aan boord maar de stuurman zelf leek er het minste last van te hebben. De goede vangsten zorgden er voor dat het beangstigende voorval op de achtergrond was geraakt. Daarna maakten we nog een paar reizen naar de wateren voor de Engelse kust en voor ik er erg in had was het al eind augustus en ging ik weer in de schoolbanken voor het tweede jaar op de U.T.S. in Leiden'.


Van wies ben je d'r ien?

De animo om naar school te gaan verdween snel bij Willem. 'Ik kreeg onenigheid met een leraar en ik hield het voor gezien en ging varen op een kotter de KW 132 'Jacoba Catharina'. 'Van wies ben je d'r ien en bij wies heb je evááre?'' werd mij gevraagd voordat ik aangenomen werd. Begin januari 1963 vertrokken we met vijf man, schipper Koos Guijt, stuurman Huub Meijvogel, Huig Meijvogel, Dirk Meijvogel en ik. Ondanks de strenge winter was het op zee niet koud. We visten op platvis op de Noordzee dichter bij huis en vingen tong, schol en als bijvangst tarbot, wijting en poon'.

Van der Plas geeft toelichting over de manier van visserij met een schrobnet. 'We deden reizen van een week en toen we in een strenge winter naar huis stoomden merkten we meer van de vorst. We moesten een uur door papijs varen (bevroren zeewater) en de stalen bedrading van het schip werd door ijsaanslag vier keer zo dik. Er hing een vreemde stilte in de lucht want normaal hoor je de golven maar de ijslaag op zee werkte geluidsisolerend'. Een bijzondere ervaring, vertelt Van der Plas.

'Het was een beetje vissen op hoop van zegen'


Vast stramien

Het leven aan boord verliep meestal volgens een vast stramien. Halen, uitzetten, eten, vis verwerken, wacht lopen, slapen, roepen en koffiedrinken en halen. Als de vangst slecht was werd er een andere visgebied opgezocht.

'Een beetje vissen op hoop van zegen', glimlacht Van der Plas. 'Soms werden er botten van prehistorische dieren opgevist werd daar op de wal in IJmuiden soms om gevraagd. Als je die had kreeg je er een paar tientjes voor.

Omdat ons schip de KW 132 naar de werf zou gaan moesten we andere werkgelegenheid zoeken. Ik mocht toen mee als ketelbink op de m.s. Randfontein, een schip met vracht en passagiers. Ik wilde er achter te komen of de koopvaardij iets voor mij was. Ik word koopvaardijer', eindigt Van der Plas dit verhaal.

Koninklijke Visio te gast in De Zwanenburg

AOBK n Het aantal mensen met een visuele beperking groeit, vooral onder ouderen. Koninklijke Visio is uitgenodigd door de Algemene Ouderenbond Katwijk (AOBK) en het Welzijnskwartier om op donderdag 24 mei voorlichting te geven over ouder worden en slecht(er) zien in Dienstencentrum De Zwanenburg.

Koninklijke Visio is een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen en doet onder andere onderzoek, adviseert, informeert en helpt bij het vinden naar de juiste hulpmiddelen. Bij het ouder worden wordt voor de meeste mensen het lezen lastiger. Maar soms voldoet een lees- of andere bril niet meer.

Uit onderzoek blijkt dat veel (oudere) mensen met een beperkt zicht rond blijven lopen met vragen over leven met die visuele beperking. De professionals van Koninklijke Visio adviseren over de mogelijkheden om het leven te vergemakkelijken. Tijdens deze voorlichting krijgt u uitleg over slechtziendheid en de mogelijkheden van revalidatie bij Visio. Ook vertellen we over verschillende handige hulpmiddelen.

Iedere inwoner van Katwijk, Rijnsburg of Valkenburg is deze ochtend welkom. Toegang is gratis en geheel vrijblijvend. Meer info op aobk.nl of visio.org of bij Visio in Leiden via leiden@visio.org of 088-5859200.

Inloop in De Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62, om 9.30 uur; aanvang 10.00 uur.

Pinkster Proefvaartweekend bij Jachthaven Poelgeest

Dit weekend kan men kennismaken met de nieuwste sloepen bij Jachthaven Poelgeest. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Sloepen n Het komend Pinksterweekend houdt Jachthaven Poelgeest in Oegstgeest een Antaris, Maril en Maxima Proefvaart Weekend! Tijdens dit weekend is het mogelijk vrijblijvend kennis te maken met deze sloepen en tenders.

Poelgeest staat al jaren bekend vanwege de super luxe Antaris en Maril sloepen en heeft dit jaar haar assortiment uitgebreid met de Maxima tenders. De sloepen en tenders van Maxima worden geleverd met Honda buitenboordmotoren en Vetus dieselmotoren in afmetingen van 4,85 tot 6,30 meter. Deze boten onderscheiden zich in comfort en gebruiksgemak voor een zeer scherpe prijs. Van de Friese sloepenbouwer Maril ligt de dit jaar uitgekomen 7Nxt klaar voor een proefvaart. De 7Nxt is de grotere broer van de 6Nxt. Kenmerkend voor de nieuwe Maril serie is de functionele deur in de spiegel die toegang biedt tot het geïntegreerde zwemplateau.

Midscheeps zijn een makkelijk toegankelijke koelkast en spoelbak ingebouwd. De breedte gecombineerd met het vlakke onderwaterschip zorgt voor veel stabiliteit en vaarcomfort. Naast de nieuwe Maril liggen ook de immens populaire Antaris Fifty5 en Sixty6 klaar voor een proefvaart. Met deze vernieuwende modellen heeft Antaris veel succes.

Al vijf jaar achtereen is de maximale productie gedraaid. Voor de snelle beslisser is het mogelijk nog deze zomer met één van deze prachtige sloepen het water op te gaan. Poelgeest heeft diverse uitvoeringen op voorraad en nog enkele in aanbouw.


Wilt u ook kennis maken met deze prachtige boten kom dan langs op het Pinkster Proefvaart weekend. De vloot ligt klaar op zaterdag en maandag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur bij Jachthaven Poelgeest, Hugo de Vrieslaan 1 in Oegstgeest. Voor info www.poelgeest.nl

Slotavond AOBK

Mannenzanggroep Sion treedt op tijdens de slot-zangavond van de AOBK op woensdag 16 mei. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

sion n Vanaf september vindt eens per maand een zangavond plaats in het Dienstencentrum de Zwanenburg onder auspiciën van de AOBK.

Als klap op de vuurpijl vindt de jaarlijkse afsluiting van deze zangavonden plaats in de Vredeskerk met Mannenzanggroep Sion. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel wat onder de Katwijkers zeer wordt gewaardeerd gezien de grote opkomsten elk jaar weer. Er wordt natuurlijk niet voor niets voor de Vredeskerk gekozen de akoestiek is voor zowel de samenzang als mannenkoor geweldig. De avond staat onder leiding van de vice- en voorzitter van de AOBK, de heer Leen van der Plas en Dicky van der Spek, de dirigent is Leo Meyvogel en de organist is Dirk van Duijvenbode. Woensdag 16 mei, aanvang 19.30 uur. Collecte voor de onkosten.

Postzegels en ansichtkaarten

Beurs n Zaterdag 26 mei houdt postzegelvereniging Katwijk-Rijnsburg een postzegelbeurs in wijkgebouw 'De Wiek', Fresiastraat 19.

Deze keer worden er niet alleen postzegels, maar ook ansichtkaarten en scheepsfoto's aangeboden. Zoals gebruikelijk is er volop gelegenheid zegels te ruilen, ook zijn er enkele handelaren aanwezig. Tevens kan men de stuiverboeken van de vereniging bekijken. Heeft u nog een oude verzameling op zolder liggen en wilt u weten of dat iets waard is? Kom langs en laat een deskundig lid van de vereniging ernaar kijken. De zaal is geopend van 10.00 tot 14.30 uur.

Winkel Help ons Helpen zoekt vrijwilligers

kringloop n De Katwijkse non-profit organisatie stichting Help ons Helpen is op zoek naar vrijwilligers voor hun Kringloopwinkel.

Deze interkerkelijke stichting helpt sinds 1992 kansarmen, weduwen en wezen wereldwijd. Zij zijn op zoek kunnen naar medewerkers voor één of meerdere dagdelen per week/maand.
Voor meer info kan men mailen naar Koos Meijvogel, de coördinator van de kringloopwinkel, via koosenmaartje@ziggo.nl

Bingo bij DVS

bingo n Op vrijdagavond 18 mei houdt DVS weer een bingo in haar clubgebouw aan de Nieuwe Duinweg 51.

Speel mee en maak kans op één van de vele mooie prijzen, zoals cadeau- en dinerbonnen en win de jackpot. DVS zorgt voor de koffie, thee en wat lekkers. De zaal is open om 19.30 uur en de avond begint om 20.00 uur. Iedereen vanaf 16 jaar is welkom.

Workshop e-books op de e-reader en tablet

| Foto: PR

workshop n Bibliotheekleden kunnen gratis via de bieb duizenden e-books lenen in allerlei genres. Dat klinkt niet alleen heel aantrekkelijk, dat ís het ook. Het is dan wel prettig om te weten hoe een e-reader werkt en hoe je e-books op een e-reader of tablet zet. Precies op deze zaken wordt ingegaan tijdens de Workshop e-books op de e-reader & tablet, die op dinsdag 12 juni van 9.30 tot 11.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever wordt georganiseerd.


In deze praktische workshop krijgt men eerst een presentatie en een heldere uitleg. Onze ervaren cursusbegeleiders nemen u vanaf het begin bij de hand en vertellen wat nodig is om op een goede manier e-books van de bieb te kunnen lezen op de e-reader of op de iPad, tablet en smartphone. Na afloop is eventuele 'e-book-angst' verdwenen.

Na een rondje koffie gaan de deelnemers zelf aan de slag. Er wordt gewerkt met de e-readers en tablets van de bibliotheek. Cursisten leren onder begeleiding hoe ze een account kunnen aanmaken, hoe een e-reader wordt bediend, welke app ze voor de tablet moeten gebruiken en installeren om een e-book binnen te halen en krijgen meer te weten van het e-bookplatform van bibliotheek.nl. Na afloop krijgt iedereen een handleiding mee naar huis.

Er kunnen maximaal tien deelnemers geplaatst worden bij de Workshop e-books op de e-reader & tablet op dinsdag 12 juni van 9.30 tot 11.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever. Let op: de nadruk ligt op hoe je gratis e-books kunt lenen bij de bibliotheek. Om hiervoor een account aan te kunnen maken, moeten de deelnemers lid zijn van de bibliotheek.

De kosten voor de Workshop e-reader en e-books bedragen € 5,00. Aanmelden kan aan de balie van alle bibliotheekvestigingen of via www.bibliotheekkatwijk.nl

Pinksterconcert met Gerwin van der Plaats

Orgel n Op Tweede Pinksterdag, maandag 21 mei aanvang 19.30 uur, verzorgt Gerwin van der Plaats het derde orgelconcert van de internationale orgelserie, georganiseerd door Stichting Orgelcomité Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee.


Gerwin van der Plaats gaat debuteren in Katwijk op het Van den Heuvel-orgel met een Pinksterconcert. Van der Plaats is vooral bekend als dirigent van een vijftal koren, waaronder het beroemde D.E.V. uit Kampen en als vaste begeleider van 'Zingend naar de Zondag' te Stadskanaal. Aan de toetsen is hij ook zeer regelmatig als concertgever actief. Nu dus een feestconcert in Pinkstersferen. Het Pinkstervuur laait op in de pompeuze Concert Ouverture van Hollins, de statige BWV 549 (Bach), een Grande Marche van Wagner en de Marche Héroïque van Brewer. Rustige inspiratie is er met de Elegy van Archer, een Romance van Wagner en de Air Gracieux van Young. Naast alle kleine gerechten, is er ook een hoofdschotel met de Derde Fantasie (op.157) van Saint-Saëns. Een heerlijk klein kwartier door de Romantiek geïnspireerde heroïek en lyriek. Kampen als inspiratiestad van Van der Plaats, komt nog terug met Willem-Hendrik Zwart en Mulder: 'O Heil'ge Geest, daal op ons neer'. Van Klaas Jan Mulder horen we een Pinksterfantasie.

De kerkdeuren zijn vanaf 19.00 uur geopend. Bij de entree, € 10 p.p., krijgt men een programmaboekje van het concert, dat tevens alle programma's van 2018 bevat. Voor kinderen t/m 12 jaar is de toegang gratis. Parkeren is gratis op het kerkplein aan de Voorstraat.

Lynn Austin komt naar Het Baken

Lynn Austin is op maandag 28 mei te gast in Het Baken voor en meet & greet. | Foto: PR

schrijfster n Ontmoet en groet op maandagavond 28 mei Lynn Austin in Boekhandel Het Baken. Lynn Austin wordt geroemd om haar historische en bijbels-historische romans, waarvan in Nederland inmiddels meer dan 400.000 exemplaren verkocht zijn. Ze is de winnares van meerdere Christy Awards, de meest prestigieuze prijs voor christelijke romans in de Verenigde Staten.

Lynn Austin is een echt familiemens. Een levendig gesprek tussen Lynn, haar moeder en haar 98-jarige oma over de veranderde rol van de vrouw in de loop der jaren, inspireerde haar tot het schrijven van haar eerste grote roman, 'Eva's dochters', waarop nog vele volgden, zoals 'De boomgaard', 'Eigen wegen', 'Toevlucht', 'Dochters van de kust' en 'Land van belofte'. Ook schreef ze een ontroerend verslag van een reis door Israël: 'Lopen op het water - mijn zoektocht naar een dieper geloof in het land waar Jezus leefde'.

Het Rijnsburgse team van Sport4Hope. | Foto: PR Foto: pr

Het programma van de meet and greet zit er als volgt uit: 19.30 uur: inloop en ontmoeting
20.00 uur: Lynn Austin vertelt over zichzelf en over haar boeken; Gelegenheid voor vragen
20.45 foto & signeermoment; Koffie, thee en wat lekkers; 21.00 uur : verloting goodiebag met o.a. boek Lynn Austin.

Meld je aan voor deze avond via info@hetbakenkatwijk.nl, via facebook of bel 0714013001.
Christelijke boekhandel Het Baken, Secr. Varkevisserstraat 37.

Sport4Hope houdt fietstocht

fietstocht n Doordat Cees de Mooij in 2009 zelf door kanker werd getroffen en in 2014 zijn vrouw Lenneke, kwam Cees in aanraking met de Stichting 'Als kanker je raakt'. Inmiddels is Cees penningmeester van de stichting. Daarnaast is hij ook actief als voorzitter van de sponsoractiviteit ten bate van 'Als kanker je raakt', Sport4Hope genaamd.. Samen met een team fietsfanaten organiseert hij Sport4Hope.


De christelijke stichting 'Als kanker je raakt' wil mensen die door kanker geraakt zijn steunen bij hun vragen omtrent zingeving, vragen rondom leven en dood.
In deze regio wordt binnenkort in De Stal op Kaageiland een een kleinschalige (12 tot 15 personen) ontmoetingsdag georganiseerd met het thema 'Schuilplaats bieden, Schuilplaats zijn'.Er is ook een boek samengesteld door ds. Arie van der Veer, dat men gratis kan bestellen. Lees hierover meer op www.alskankerjeraakt.nl

Fietsroutes

Op zaterdag 16 juni zal het wielerevenement 'Sport4Hope' plaatsvinden. Het evenement bestaat uit drie te fietsen routes, de IJsselmeerroute (260km) en de Randmeren- Veluwe- route.(132 km) Dit jaar is er de vernieuwde recreatieve Gooimeerroute (53km) voor gewone fietsen en E-bikes. Start- en finishlocatie is 'Topsportcentrum Almere'.

Behalve een mooie wielerdag, heeft 'Sport4Hope' dus als doel om sponsorgeld in te zamelen voor de stichting 'Als kanker je raakt'. Iedere deelnemer kan zijn eigen persoonlijke sponsorpagina op de site maken en deze gemakkelijk via zijn facebook, twitter enz. delen.
Enthousiast? ga naar de website www.sport4hope.nl en meldt u aan of deel de pagina op Facebook. Werf zo ook deelnemers voor dit evenement. Ook kan men als bedrijf deelnemen.


Voor sponsoring kan men contact opnemen met Cees of een sponsorbijdrage storten op NL18RABO0308262530 onder vermelding van Sport4Hope.

Speuren in het duin naar nachtegalen

Vogelexcursie n De nachtegaal is terug uit Afrika: lente! Dwaal op vrijdag 18 mei van 19.00 tot 21.00 uur samen met de Staatsbosbeheer-gids door de duinen van Berkheide en speur naar deze luisterrijke vogels.


Rond half april landen ze na hun lange reis vanuit Afrika in het Hollands Duin om te broeden. De prachtige zang klinkt vooral bij schemer en 's nachts en tot ver in de omtrek. De gids vertelt je ook over het typische zeedorpenlandschap waar de nachtegaal zingt: een geheel van kleine akkertjes, ooit door vissers uit omliggende dorpen in de duinen aangelegd. Deze armoedige akkertjes zijn nu een verrijking voor de duinen.

Startpunt bij Soefitempel, Zuidduinseweg 7. Meedoen kost € 5.00. Kinderen van 8 t/m 12 jaar betalen € 2.50 Aanmelden is verplicht en kan op www.staatsbosbeheer.nl/nachtegaalberkheide                                                                

Dames 1 Grasshoppers Nederlands Kampioen

basketbal n Solar-systemen Grasshoppers heeft afgelopen woensdag in Bemmel een uitstekend seizoen bekroond met de landstitel. In een fantastische (Katwijkse) ambiance in sporthal De Schaapskooi en gesteund door vele meegereisde supporters, won de ploeg van Driessen/vd Vuurst/Mens de 4e wedstrijd tegen Lekdetec met 55-66. Daarmee kwam de best-of-five serie op een beslissende 3-1 voorsprong.


Het begin van de wedstrijd laat een gelijk opgaand scoreverloop zien met scores van Ilse Kuijt en twee drietjes van de thuisclub. Daarna is het toch Grasshoppers dat via een tussensprint halverwege het eerste kwart kan afsluiten met een kleine voorsprong (13-19). Een bliksemstart in een prima tweede kwart zorgt er voor dat Solar-systemen Grasshoppers verder kan uitlopen. Na 13-30 gaat ook Lekdetec weer scoren maar kan niet voorkomen dat Grasshoppers met een ruime voorsprong de kleedkamers opzoekt. Ruststand 28-42.


In eerste instantie kan Solar-systemen Grasshoppers na de rust de voorsprong vergroten naar maximaal 19 punten (32-51), maar een 12-0 run aan het einde van de derde periode brengt de thuisclub weer terug in de wedstrijd (44-51).

Bij aanvang van het laatste kwart is er nog hoop op een overwinning bij het thuispubliek maar tot veel kleiner dan 10 punten verschil laat Grasshoppers het niet meer komen. Als Noor Driessen met 3 scores op rij en Deborah Vos via een fraaie fastbreak op 19 punten komt en het verschil onoverbrugbaar wordt, kan seconden voor het laatste fluitsignaal het landskampioenschap uitbundig gevierd gaan worden. Eindstand 55-66.

Na drie achtereenvolgende finales, was het nu 'drie keer scheepsrecht'. Voor het eerst in de historie wint Grasshoppers de landstitel. Na de Supercupwinst tegen Lekdetec in Bemmel, het winnen van de nationale beker eind maart en nu opnieuw in Bemmel ook nog het landskampioenschap opeisen, daarmee is de cirkel rond. Het beste (zelf opgeleide) team van dit seizoen is de verdiende kampioen.


Rijnvogels komen soepel langs Smitshoek

Ivailo Staal passeert doelman Van de Wijngaart en scoort 1-0. | Foto: PR

Voetbal n Er stond voor de Kooltuinboys niets meer op het spel behalve dan om de laatste paar wedstrijden van het seizoen nog enigszins in stijl af te sluiten. Tegen Smitshoek werd aan deze opdracht gestalte gegeven en met 4-2 werden de mannen uit Barendrecht vrijwel kansloos naar huis gestuurd.

Voor Smitshoek stonden er wel degelijk belangen op het spel. He team weet zich nog niet gevrijwaard om de nacompetitie voor lijfsbehoud te ontlopen. Derhalve werd er een opponent verwacht die tot het uiterste zou gaan. Was het de thuisclub die dit niet of nauwelijks toeliet of mankeerde het bij de gasten aan de power en finesse om drie noodzakelijke punten uit Katwijk mee te nemen? De waarheid zal ergens in het midden liggen maar feit is dat de vogels met name in de tweede helft na het uitbouwen tot de 3-1 voorsprong heel makkelijk gingen ballen. Doelman Wesley de Ruiter moest slechts eenmaal ingrijpen en bij het scheiden van de markt na aanvankelijk een inzet te hebben verwerkt alsnog moest capituleren bij de rebound van Damian van den Oever.

In de eerste paar minuten lieten de gasten even de tanden zien maar beten niet door. De vogels namen de teugels over. Het leidde na een stief kwartier tot de openingstreffer. Een van een hoog gehalte die dit seizoen nog weinig kon worden opgetekend. Een combinatie door het midden over vier schijven met tik-tak en een hakje van Luuk Slegt rondde Ivailo Staal bekwaam af. Doelman Mike van de Wijngaart was een kansloos man. He team van trainer Jimmy Simons vergat door te drukken en moest vrij onverwacht op slag van rust de gelijkmaker incasseren. Een voorzet van recht wilde Ricardo de Vlugt op spectaculaire wijze onderscheppen. Dubbele pech. Hij miste de bal en blesseerde zich. Laurens Visser stond paraat om dankbaar langs Wesley de Ruiter te knikken, 1-1. Amper uitgejuicht ging de bal aan de overzijde op de Smitshoekstip nadat Robbin van Dijk binnen de zestien was gemangeld. Zet Jaap van Duijn maar achter de knikker en hij peert hem binnen, 2-1. Rust.

Na een kwartier in het tweede bedrijf was het pleit beslecht. Arno Dijkstra bediende Romano van der Stoep op maat en deze deponeerde nummer 3 tegen het vijandelijke nylon. De opmaat voor een vrijuit en steeds makkelijker voetballende vogels. Nog geen tien minuten later was het weer Van der Stoep die na een slim balletje van Ivailo Staal vrij voor Van de Wijngaart werd gezet. Hij faalde niet, 4-1. Het was gedaan met het verzet van de bezoekers. Een vijfde tegengoal bleef hen bespaard omdat Oliver Rifai uit een moeilijke hoek met een knal de staander teisterde. Ook een geplaatste vrije trap van Jaap van Duijn maakte het handje treffers niet vol omdat Van de Wijngaart hier een knap handje tegenaan kreeg. Dan uiteindelijk toch de eerder vermelde tweede tegentreffer die aan het goede gevoel bij het thuispubliek geen afbreuk meer deed.

Quick Boys is klaar met seizoen 2017-2018

Yordi Teysse in actie. | Foto: OrangePictures

Voetbal n Het thuiswedstrijdsyndroom blijft Quick Boys parten spelen. In de wedstrijd tegen de beloften van FC Volendam trok Quick Boys op sportpark Nieuw Zuid aan het kortste eind door een laat doelpunt van de gasten. Weer ging een thuiswedstrijd verloren. De blauwwitten werden uitgeschakeld voor wat voor prijs dan ook in het seizoen 2017-2018.

Het stond nog wel zo mooi op de spelersbus van Jong FC Volendam. Hun devies luidde 'Strijden tot het laatste'. Van die strijd was in de deze wedstrijd maar bitter weinig te zien. Beide tegenstanders hadden teveel oog voor elkaar om een echte wedstrijd te laten ontstaan, terwijl beiden belang hadden bij winst in deze wedstrijd. Quick Boys moest winnen om nog kans te maken in de strijd om de derde periodetitel, terwijl Jong FC Volendam als koploper in die derde periode de hete adem in de nek voelde van de concurrentie.

Van die strijd om de winst was in de eerste helft weinig te bespeuren. Beide tegensstanders namen uitgebreid de tijd elkaar af te tasten. Die spelopvatting leidde tot spaarzame acties in het doelgebied van de tegenstanders. Na vijf minuten spelen creëerde Quick Boys één van de spaarzame doelkansen van de eerste helft toen Ricardo Kuyvenhoven een steekpass plaatste op Yordi Teijsse, buitenspel van de laatste voorkwam gevaar voor de gasten.
Het gebrek aan aanvallend voetbal manifesteerde zich in het feit dat pas ruim halverwege de eerste helft de eerste hoekschop van de wedstrijd werd afgedwongen. Jong FC Volendam wist niet te profiteren. Quick Boys had inmiddels de eerste wissel gebracht. De aangeslagen Jesse van Nieuwkerk werd vervangen door Vlatko Lazic. Met nog een kwartier te spelen moest ook Hamza Boukhari het veld met een blessure verlaten. Delano a Cohen was zijn stand-in.

Met nog ruim een kwartier te spelen leek Jong FC Volendam de kans te krijgen de score te openen. Taye Lee en Jordi Hilterman bereidden goed voor. Uit ongehinderde positie hoefde Rodney Smorenberg bal alleen nog in het doel te plaatsen, Smorenberg maaide over de bal heen. Aan de andere kant leek ook Quick Boys in deze wedstrijdfase kansrijk te worden. Een doelpoging van Vlatko Lazic bracht niet het gewenste effect. De afvallende bal kwam in de voeten van Mohamad Mahmoed die de bal over het doel plaatste.

Met nog tien minuten te spelen in de eerste helft leek de wedstrijd eindelijk begonnen. Eerst leek Kay Tejan zich gelden. Tejan sneed door de blauwwitte defensie om vervolgens op doel uit te halen, het aluminium bracht uitkomst voor Quick Boys. Ook Quick Boys liet zich niet onbetuigd. Aan de linker kant bereidde Joey Zandbergen voor, de defensie van Jong FC Volendam wist die voorzet weg te werken. Vlak voor rust bracht de doelpaal weer uitkomst voor Quick Boys. Een doelpoging van captain Jordi Hilterman belandde op paal. Weer ontsnapte Quick Boys aan een achterstand.
In de tweede ging Quick Boys op zoek naar de voorsprong. Na vijf minuten spelen leek Quick Boys score te openen. Kenny Anderson plaatste de bal op Yordi Teijsse die onvoldoende balcontrole had waardoor de kans op een opening van de score tenietging. Een paar minuten later belandde een doelpoging van Antony Bentem in de handen van doelman Mitchel Michaelis. Halverwege de tweede helft leek Quick Boys weer kansrijk te worden. Een hoekschop werd in eerste instantie weggewerkt door de Volendamse defensie, de afvallende bal kwam in de voeten van Ricardo Kuyvenhoven die op doel uithaalde. Weer bracht het aluminium uitkomst, nu voor de gasten.

Jong FC Volendam wilde de wedstrijd winnen en bleef druk zetten. Kevin van Gasteren leek nog kansrijk te worden en verwierf zich te benodigde ruimte maar plaatste de bal naast het doel. Ook Kay Tejan liet zich weer gelden, leek Arie de Vreugd het nakijken te geven die zich alsnog herstelde en schade voor zijn team voorkwam.
Nadat eerst een doelpunt van Mohamad Mahmoed wegens hands werd afgekeurd, viel kort daarna aan de andere kant van het veld alsnog een doelpunt. Kay Tejan, de gehele wedstrijd nadrukkelijk aanwezig, kreeg alle ruimte om ver van het doel op doel uit te halen en doelman Jesper Hogedoorn kansloos te laten.

In de resterende tijd van de wedstrijd trachtte Quick Boys de schade alsnog te herstellen, de blauwwitten bleven onmachtig het gat in de defensie van de gasten te vinden waardoor de wedstrijd voor Quick Boys verloren ging. Door de winst bleef Jong FC Volendam de lijstaanvoerder van de derde periode. Quick Boys had moeten winnen om nog een kansje te maken op iets moois dit seizoen, dat kansje werd niet benut zodat Quick Boys het huidige seizoen zonder prijs moet afsluiten en ook het komende seizoen weer zal acteren in de derde divisie.

Bokstraining voor junioren bij Kamakura

vechtsport n Na het succes van de bokstrainingen voor senioren start Boks- en Kickboksvereniging Kamakura Katwijk nu ook met boksen voor de jeugd van 12 tot 16 jaar. De lessen zullen worden gegeven door bokser Remco de Mol samen met de trainers van Kamakura Katwijk. De bokstrainingen voor zowel jongens als meisjes beginnen op woensdag 23 mei tussen 17.30 en 18.30 uur in de sportzaal van De Duinroos aan de Prinses Irenelaan.

Het boksen als conditietraining heeft de laatste jaren een flinke opmars gemaakt in Nederland. Deze sport biedt de ultieme training voor het het hele lichaam en verbetert kracht, souplesse en uithoudingsvermogen.

De bokstrainingen van Kamakura voor de senioren zijn inmiddels een groot succes en ook vanuit de jeugd is er veel interesse. Enerzijds als conditietraining en anderzijds als aanvulling op de kickbokstrainingen. Want ook een kickbokser kan niet zonder goede bokstechnieken.

De bokstrainingen voor de jeugd gaan gegeven worden door Remco de Mol. Deze 21-jarige Katwijker is bokser in de B-klasse bij boksschool De Haagse Directe en is twee keer 2de van Nederland geworden bij de amateurs. Daarnaast heeft hij getraind in de Verenigde Staten en heeft hij stagetrainingen gevolgd in Groot Brittannië. Alwaar hij gespard heeft met de Britse kampioen tot 81 kilo.
De bokstraining voor de jeugd vindt plaats op woensdag van 17.30 tot 18.30 uur in de sportzaal van De Duinroos aan de Prinses Irenelaan.

Na de warming-up wordt er gewerkt aan uithoudingsvermogen en techniek. Het sparren gebeurt op bokspads of bokshandschoenen en de lessen worden afgesloten met een cooling-down. De jeugdcontributie bij Kamakura Katwijk bedraagt slechts 50 euro per 4 maanden. Hiervoor mag je deelnemen aan zowel de boks- als de kickbokstrainingen. Het is overigens de bedoeling dat de bokstrainingen voor de jeugd binnenkort worden uitgebreid.

Heb je interesse en wil je een proefles volgen? Neem dan contact op met Wim van Rijn op rijnvan.wh@casema.nl of op tel. 4077990. Meer informatie over de boks- en kickbokstrainingen staat op www.kamakurakatwijk.nl

V.v. Katwijk stelt flink teleur in Tiel

Marciano Mengerink in actie. | Foto: OrangePictures

voetbal n Ruim duizend supporters reisden Katwijk achterna naar Tiel voor de wedstrijd tegen TEC. De belangrijke wedstrijd eindigde in een grote teleurstelling voor zowel spelers als supporters. TEC wist namelijk met 2-0 te winnen.

2        TEC

0        V.v. Katwijk

Het contrast was groot met de wedstrijd eerder in de week tegen Jong Sparta. Op eigen terrein leek Katwijk een voorsprong te nemen op een kampioenschap. Op pure wilskracht waren de oranjehemden de beloften uit Rotterdam de baas. En dat werd gevierd. Maar waar het dinsdag wel lukte, daar lukte zaterdag nog maar weinig. "De strijd die we dinsdag wel hadden tegen Sparta, dat hadden we gewoon vandaag niet," aldus Kay Blokland na afloop.

De Katwijkers konden zaterdag uiteindelijk geen moment echt het spel maken, met iedere afvallende bal voor de thuisspelende ploeg. De Tielenaren waren iets behoudend voor de dag gekomen, maar roken al snel hun kansen tegen dit Katwijk en vonden halverwege de eerste helft verdiend de voorsprong. Een prima combinatie werd door Koc achter Ricardo Kieboom gekopt.

Katwijk had daarop geen antwoord en zocht daarbij te vaak en te snel naar de lange bal naar voren, hopend op een kunstje van topscorer Marciano Mengerink. Ook Kay Blokland kon er na afloop geen vinger op leggen: "Geen idee of het de zenuwen zijn, maar we komen totaal niet ons spel. Doen dingen die we normaal nooit gedaan hebben en ziet dan ballen fout gaan die normaal goed gaan."

De tweede helft bood veel van hetzelfde, al zag Jack van den Berg daar nog lichtpuntjes: Een flink deel van de tweede helft slaagden we er wel in om TEC onze wil op te leggen." De trainer zag daarbij gemakshalve maar over het hoofd, dat dat waarschijnlijk ook bij de gratie van de Tielenaren was. Katwijk zocht met een extra spits en lange ballen nog steeds naar de makkelijkste weg, TEC hoefde slechts tegen te houden en zag steeds meer kansen voor een counter. Die viel uiteindelijk ver in blessuretijd als extra zout in de wonden: 2-0.

Uithuilen en opnieuw beginnen wil het cliché dan. Katwijk staat nog steeds 3 punten voor en heeft in principe zelfs aan 2 gelijke spelen genoeg om het kampioenschap zeker te stellen. En hoewel onwillekeurig de gedachten wellicht wegdwaalden naar Hardenberg thuis in 2015/16, toen Katwijk de titel verspeelde op de laatste speeldag, daar is er ook de herinnering aan 1 mei 1993. Toen leek Katwijk een week eerder het nog uit handen te geven en op een beslissingswedstrijd af te stevenen, maar stelden op De Middelmors onverwachts de (eerste) titel alsnog zeker.

Grasshoppers H1 laat het in finale afweten

Basketbal n Voor de tweede achtereenvolgende keer staat Solar-systemen Grasshoppers in de finale om het kampioenschap van de promotiedivisie. Het is de vooraf al voorspelde finale tussen de Katwijkers en Lokomotief uit Rijswijk. Het wordt een wedstrijd waarin Solar-systemen Grasshoppers voortdurend naar mogelijkheden moet zoeken tegen de taaie verdediging van Lokomotief. Een slecht 2e kwart zorgt ervoor dat Solar-systemen Grasshoppers constant tegen een achterstand aankijkt. In het 3e en 4e kwart komt het team van coach Reitsema dichtbij maar mede door veel gemiste vrije worpen kan Lokomotief de kleine voorsprong tot het laatst behouden.

Beide teams weten zich gesteund door veel supporters die voor een fijne sfeer zorgen. Via Koen Grimbergen en Wouter Breel is er een 1e voorsprong: 4-3. De score gaat gelijk op. Lokomotief speelt een zoneverdediging. Ze houden de bucket goed dicht en geven weinig ruimte weg voor een goed schot. Solar-systemen Grasshoppers heeft het hier moeilijk mee. Een paar prachtig uitgespeelde aanvallen worden afgewisseld met misverstanden en turnovers. De periode eindigt bij 14-15.

Na 2 missers aan beide kanten valt de eerste driepunter van de wedstrijd voor Lokomotief. Joey Schelvis beantwoordt dit met een score maar hierna valt er 5 minuten geen score meer voor Solar-systemen Grasshoppers. De aanval is te traag om de zoneverdediging weg te spelen en de afstandsschoten vallen niet. Teveel wordt de drukte opgezocht. In de verdediging geeft Solar-systemen Grasshoppers teveel ruimte weg. Lokomotief mist nog een aantal lay-ups maar kan makkelijk uitlopen naar 16-26. Na 1 benutte vrije worp van Koen Grimbergen neemt Lokomotief nog meer afstand na 5 minuten met een volgende driepunter: 17-29. Het loopt niet en ook (4) vrije worpen worden gemist. In de laatste minuten kan Koen Grimbergen een paar maal onder het bord aangespeeld worden. In de buzzer krijgt Lokomotief ruimte voor een heel verre driepunter. Ruststand 23-33.

Solar-systemen Grasshoppers komt fel uit de kleedkamer, mist nog wel 2 vrije worpen maar na 3 scores van Koen binnen een minuut moet Lokomotief vluchten in een time out. Direct na de time out is er de eerste driepunter van Solar-systemen Grasshoppers via Joey Schelvis. 32-33. Solar-systemen Grasshoppers verdedigt nu met veel meer intensiteit dan voor de pauze. Er is zelfs een voorsprong na de scores van Jesper Jobse en Joey Schelvis (3 punter): 37-35. Lokomotief kan zich herstellen mede door een aantal discutabel gegeven persoonlijke fouten (Wouter Breel krijgt zo zijn 4e fout). Lokomotief kan via vrije worpen weer uitlopen en neemt nog meer afstand door weer een verre driepunter in het buzzersignaal. 41-48.

Solar-systemen Grasshoppers start sterk. Bas Rozendaal benut 2 vrije worpen en rondt daarna een aanval af met een spetterende dunk. Solar-systemen Grasshoppers speelt nu ook in een zoneverdediging. Het Katwijkse publiek gaat achter de ploeg staan maar is direct weer stil na een driepunter van Lokomotief. Dezelfde speler krijgt de gelegenheid om nogmaals 2x af te drukken voor een driepunter waardoor de achterstand weer 10 punten is: 47-57. Solar-systemen Grasshoppers krijgt veel fouten tegen en ziet Wouter Breel al snel met 5 fouten naar de bank gaan. Na scores van Joey Schelvis (5) en Sjoerd van Vilsteren (5) is het met nog 4 minuten op het bord 57-62. Met nog minder dan 2 minuten te spelen wordt de achterstand nog kleiner na de score van Joeri v.d. Linde en de driepunter van Jesper Jobse: 62-64. Op dit belangrijke moment maakt de center van Lokomotief een mooie score. Nog 1 kans krijgen de Katwijkers als er 3 vrije worpen worden toegekend maar er wordt maar 1 benut. In de volgende aanval is er een score met benutte bonus aan de andere kant. Het is de beslissing. Lokomotief krijgt nog meer vrije worpen bij het stoppen van de klok in de laatste minuut en stelt de verdiende overwinning veilig. Een laatste driepunter van Joey Schelvis helpt niet meer. Eindstand 67-74.

12.00 uur: RTV Sport; Levenswerk; RTV Magazine;
18.00 uur: RTV Sport; Levenswerk; RTV Magazine
21.30 uur: RTV Sport; Levenswerk; RTV Magazine.

Woensdag 16 mei
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Radio International, Engelstalig informatie-programma met Jürgen Börnig; 22.00 Radio International goes….., themaprogramma; 23.00 Muziek voor twee;


Donderdag 17 mei
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Cross Generation, Adri en Gineke van Beelen; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;


Vrijdag 18 mei
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;


Zaterdag 19 mei
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 20.00 RTV Hollands, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Jan van Duijn; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;


Zondag 20 mei
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 10.00 uur een kerkdienst vanuit de Gereformeerde Kerk Katwijk; 11.00 Non stop geestelijke muziek; 12.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 13.00 Strike up the band, een programma met muziek op het gebied van harmonie, fanfare en brassband verzorgd door Jaap Bol; 14.00 Spelenderwijs, muziek die u kent of zou kunnen kennen Co Snel; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Hervormde Gemeente Katwijk aan den Rijn; tot 20.00 uur Aangepaste muziek; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;


Maandag 21 mei
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, non-stop; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;


Dinsdag 22 mei
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Multi Katwijk, Jan Ouwersloot; 21.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 Non-stop muziek.

Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws.

Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren en eigen lokaal bulletin.

Frequenties:

RADIO Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142; TELEVISIE Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131

Woensdag 16 mei

• Introductie / kennismakingsles Bodyboarden. Surfschool Katwijk, Boulevard Zeezijde 3, www.surfschool-katwijk.nl. Vanaf € 10,00 (p.p. per keer)

15.30 en 17.00 uur: Introductie / kennismakingsles Golfsurfen. Surfschool Katwijk, Boulevard Zeezijde 3, www.surfschool-katwijk.nl. Vanaf € 15,00 (p.p. per keer),
16.30 en 18.00 uur: Introductie / kennismakingsles Longboard Skaten bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg. www.surfschool-katwijk.nl. Vanaf € 10,00 (p.p. per keer).
16.30 en 18.00 uur: Introductie / kennismakingsles Suppen bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg. www.surfschool-katwijk.nl. Vanaf € 15,00 (p.p. per keer).
20.00 uur: Lezing: 'De aanval op de Roerdammen'. Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. www.bibliotheekkatwijk.nl. Prijs € 6,-

Donderdag 17 mei

• Voorjaarswijnproeverij bij SandCbar. Boulevard Zeezijde 48, Tickets bestellen via www.katwijk-events.nl. Prijs € 15,00

Vrijdag 18 mei

20.30-01.00 uur: Gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Toegang gratis.

Zaterdag 19 mei

• BeachPower! Hét beachvolleybaltoernooi van de Bollenstreek. Restaurant aan Zee Het Strand, Boulevard Zeezijde 23, , www.beachclubkatwijk.nl

09.45 uur: Historische wandeling door het centrum van Katwijk. Inschrijven à € 7,50 bij Café de Branding, Voorstraat 12. www.katwijk-events.nl

13.00 - 19.00 uur: Jumpin"Picknickfestival. IJsbaan de Goerie, Goerie 1, vanaf € 3,00

20.00 uur: Peace Concert: Avi Adir. Soefitempel , Zuidduinseweg 7, Tickets vanaf € 15,00 via katwijkevents@gmail.com

• SurfPinksterweekend @ Katwijk. Golfsurfschool SurfKaravaan. Boulevard Zeezijde 51,naast Willy Zuid. www.surfkaravaan.nl

vanaf € 97,50 (p.p.)

Zondag 20 mei

• SurfPinksterweekend @ Katwijk. Golfsurfschool SurfKaravaan. Boulevard Zeezijde 51,naast Willy Zuid. www.surfkaravaan.nl

vanaf € 97,50 (p.p.)

9.30-10.30 uur: Beach yoga op het strand bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk naast Willy Zuid. Kosten € 8,50.
10.00-11.00 uur: Yoga on the Beach bij Surf en Beach, Boulevard Zeezijde. Meedoen kost € 9,95.

Maandag 21 mei

• Orgelconcert met Gerwin van der Plaats in de Nieuwe kerk, Voorstraat 79.

Woensdag 23 mei

• Introductie / kennismakingsles Bodyboarden. Surfschool Katwijk, Boulevard Zeezijde 3, www.surfschool-katwijk.nl. Vanaf € 10,00 (p.p. per keer)

15.30 en 17.00 uur: Introductie / kennismakingsles Golfsurfen. Surfschool Katwijk, Boulevard Zeezijde 3, www.surfschool-katwijk.nl. Vanaf € 15,00 (p.p. per keer),
16.30 en 18.00 uur: Introductie / kennismakingsles Longboard Skaten bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg. www.surfschool-katwijk.nl. Vanaf € 10,00 (p.p. per keer).
16.30 en 18.00 uur: Introductie / kennismakingsles Suppen bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg. www.surfschool-katwijk.nl. Vanaf € 15,00 (p.p. per keer).

AGENDA AOBK

Alle activiteiten vinden plaats in het Dienstencentrum de Zwanenburg aan de Zwanenburgstraat 62. De activiteiten zijn toegankelijk voor alle mensen van 50 jaar en ouder. Iedere dag kan men koffie drinken, kosten € 0,50. Meer informatie kunt u vinden op www.aobk.nl

Woensdag 16 mei

09:30 uur: fietsen verzamelen

10:00-14.00 uur: koffie +

13.30 uur: Vrij klaverjassen

14:00 uur: Meer beweg.v. ouderen

19:00 uur: Vrij Biljarten

Donderdag 17 mei

Crea-ochtend

Vrijdag 18 mei

08.00-10:00 uur: Bloedprikken

Maandag 21 mei

geen activiteiten

Dinsdag 22 mei

10:00 uur: Zangkoor de Vierboet

10:00 uur: koffie +

10:00 uur: Computer info.

09:00-12:30 uur: Rabobank

14:00 uur: Damessoos

15:00-17:00 uur: Ouderen spreekuur

19:00 uur: Inv. Ontsp. Vereniging.

Elke dag is de biljartkamer open van 09:30-12:00 en 13:30-17:00 uur tenzij de agenda anders aangeeft.

Meer informatie kunt u vinden op de website www.aobk.nl

AGENDA KAT-RIJN

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, L. de Colignylaan 7. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen van 55 jaar en ouder. Meer info: www.Kat-rijn.nl

Woensdag 9 mei
14.00-15.30 uur: Line-dance

Donderdag 10 mei
geen activiteiten

Vrijdag 11 mei
13.30-17.00 uur: Bridgen

Maandag 14 mei

geen activiteiten

Dinsdag 15 mei
10.00-11.30 uur: Line-dance
14.00 uur: Meer bewegen voor Ouderen
13.30-14.40 uur: Mannenzang
15.00-16.00 uur: Dameszang