Katwijk Speciaal

24 april 2019

Katwijk Speciaal 24 april 2019


Tòch lekker naar het strand

Bij een stralend zonnetje werden de acht strandrolstoelen in gebruik genomen. | Foto: Piet van Kampen

strandrolstoelen n Een stralende dag vorige week donderdag. Ook voor bewoners van huize Salem die tijdelijk vanwege nieuwbouw in een noodvoorziening aan de Waterboslaan in Rijnsburg wonen. Verder van de zee die nu weer onder handbereik is dankzij 8 strandrolstoelen die de gemeente Katwijk beschikbaar heeft gesteld. Een aantal uitverkorenen mochten het eerste 'ritje' vanaf paviljoen 't Strandhuys door het mulle zand maken.

Door Piet van Kampen

Vooraf werden de gasten op koffie met gebak getrakteerd en konden gezellig keuvelen met de wethouders Corien van Starkenburg en Jacco Knape. De stemming zat er goed in en de gasten hadden er zin in. 'Doe je jasje alvast maar uit', grapte de heer Van der Jagt tegen Knape. Hij wist dat zowel Knape als collega Van Starkenburg twee van de 'duwers van dienst' waren. Van der Jagt had er nog een in petto onder zijn witte zonnepet. 'Je mag voortaan ook in de raadszaal je jasje wel eens uittrekken hoor'. Ja, zo'n opmerking scoort natuurlijk.

Voordat het serieuze werk begon en de gasten in hun gloednieuwe strandrolstoelen mochten plaats nemen sprak Van Starkenburg nog enkele korte woorden. 'Ik hoop dat jullie nu weer van de zee kunnen genieten nu deze stoelen er speciaal voor zijn aangeschaft'. Vervolgens moesten de schoenen van haar en collega Knape wel even uit worden getrokken om aan het duwen te beginnen. 'Nog even uw gordel om mevrouw De Bruijn' sprak een begeleidster haar toe. Het was even wennen maar de frontbeugel ging keurig naar beneden. 'Ik zal toch niet uit de bocht vliegen' lachte zij 'maar het zou wel een leuke foto zijn'. Iedereen gesetteld dus kon het feestje beginnen. De beide wethouders namen het voortouw. Eerst even moeizaam door het mulle zand maar dichterbij de kustlijn liep het op rolletjes.


Voor iedereen

De acht strandrolstoelen worden over diverse plekken bij de strandafgangen verdeeld. Van noord tot zuid. Zij zijn voor iedereen beschikbaar. Het is natuurlijk de vraag of ze op drukke dagen al bezet zijn. Dan is het slim vooraf even te bellen naar een van de paviljoenhouders.

Buurtcafé in de Schelp

uitje n Op 26 april is er in de Schelp een buurtcafé voor mensen die eens een avondje gezellig uit willen en andere mensen willen ontmoeten. Er wordt muziek gedraaid uit de jaren '60, '70 en '80 om naar te luiseten of voor mensen die dat willen lekker op te dansen. Iedere laatste vrijdagavond van de maand van half acht tot half elf gaan we onder het genot van een drankje en een hapje terug in de tijd.

Een gezellige avond waarop je zelf bepaalt wat je doet. Wil je dansen dan kan dat, maar zie je het dansen niet zo zitten, schuif dan gezellig aan bij een tafeltje en maak een praatje en drink een drankje. Iedereen is van harte welkom om langs te komen. Men betaalt een kleine bijdrage van 50 cent om de hapjes voor de avond te bekostigen.

Deze activiteit is een initiatief van een aantal buurtbewoners en vrijwilligers, met als doel mensen met elkaar in contact te brengen en de onderlinge band binnen de wijk te versterken. Deze activiteit wordt ondersteund door het team wijkwerk van Welzijnskwartier.

Het team wijkwerk ondersteunt wijk- en buurtinitiatieven. Heeft u zelf een idee voor een activiteit in uw wijk of in het buurtcentrum de Schelp, neem dan eens contact met ons op door een mailtje te sturen naar wijkwerk@welzijnskwartier.nl of te bellen naar tel. 8894461.

De hoogtepunten van Berkheide

Lezing n Donderdagavond 25 april is er een lezing in het Natuurcentrum Katwijk: De hoogtepunten van Berkheide. Sprekers zijn Gerrit van Ommering en Gijsbert van der Bent, de hoofdredacteuren (samen met René van Rossum) van het in 2017 verschenen boek Bijzonder Berkheide.

Van het Vlaggenduin net onder Katwijk tot Vogeltrektelpost Berkheide aan de Wassenaarse Slag en van Nachtegaal tot Kruisbladgentiaan; Berkheide kent tal van bijzonderheden en hoogtepunten. Die zullen tijdens de lezing (bijna) allemaal aan de orde komen. De sprekers nemen u letterlijk mee van top naar top.

Het Natuurcentrum gaat open om 19.15 uur, de lezing begint om 19.45 uur. Iedereen is welkom (hoewel de ruimte beperkt is). De entree is gratis.

Het Natuurcentrum Katwijk bevindt zich in de portacabins op de hoek van de Boulevard en de Voorstraat van Katwijk aan Zee.

Familie-expositie

expositie n Zondag is de tentoonstelling van de familie Thelen geopend. Onder de naam 'Familie Collectief' exposeren zeven kunstenaars uit deze familie met elk een totaal verschillend oeuvre in het DUNAatelier aan het Duinplein, Boulevard Zeezijde 31.

De familie bestaat uit nationaal en internationaal gewaardeerde beroepskunstenaars en getalenteerde hobbyisten.
Het werk dat Stefan en Marcel Thelen maken zijn indrukwekkende muurschilderingen in onder andere Berlijn, Amsterdam A10, Goes, Vlissingen en nog andere buitenlandse steden. Een video laat zien hoe die murals gemaakt worden.
De andere leden van de familie exposeren met schilderijen van landschappen, bloemen, vilt en houtobjecten.
De expositie is tot en met 28 april elke dag open van 14.00 tot 17.00 uur. Daarna tot en met 5 mei van vrijdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Rubriek n Opgejut

QB zet achtervolging in op Noordwijk

Vier nieuwe Goed Groen Groei-labels

Duurzaam omgaan met plastic'

Enorme drukte op het strand

Vier nieuwe Goed Groen Groei-labels uitgereikt

De kersverse G3 labelhouders. | Foto: Maarten Plug

Duurzaam n Op woensdag 17 april vond in Brasserie Buitenhuis het duurzaamheidscafé plaats, een initiatief van stichting 20Duurzaam20.

Tijdens de bijeenkomst die vooral in het teken staat van duurzame bedrijven die graag willen verbinden en inspireren, werden ook dit keer weer de Goed Groen Groei labels uitgereikt aan bedrijven die lokaal betrokken zijn, maatschappelijk verantwoord ondernemen en daarbij ook nog eens oog hebben voor het milieu.

Na gesprekken met adviesbureau Empirio werden de labels dit keer toegekend aan Brownies & Downies Katwijk, Botermans Elektrotechniek, Bouw-klik en Clusius Craft Distillers. Alle vier bedrijven binnen de gemeente Katwijk die op hun eigen wijze een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en het milieu. Net zoals Groene-Woningen, BB Dienstverlening, Kluswijs, Steeds aan Zee en Vakantiepark Koningsavond die tijdens deze avond hun hercertificering uitgereikt kregen.

Na de uitreiking door Piet de Vries van Katwijk Marketing en wethouder Gerard Mostert, was er spreektijd voor onder andere Brasserie Buitenhuis, Ton Frissen van Haringrock, Marian Krijgsman van Steeds aan Zee en Ivo Vittali van 20Duurzaam20 en het initiatief Operatie Jonas. Allen bespraken het thema afvalverwerking en hoe om te gaan met plastic. Of beter gezegd, hoe om te gaan met en het stimuleren van 'plasticvrij'. Het gaf stof tot nadenken waarna de bezoekers elkaar opzochten om over dit thema verder te praten, van elkaar te leren en te inspireren. Dat alles onder het genot van een hapje en drankje, én de tulpenwodka die werd aangeboden door kersverse G3-labelhouder Clusius Craft Distillers.

De samenvattingen van de juryrapporten over de vier nieuwe labelhouders zijn terug te vinden op www.G3label.nl

Kattuks Volk zoekt nieuwe leden

Gezelligheidskoor n Omdat Kattuks Volk wat klein wordt, is men op zoek naar nieuwe leden en vooral mannen die het leuk vinden om ontspannen te zingen.

Het koor zingt voornamelijk Nederlandstalige liedjes die iets met de zee of water te maken hebben. Wie een repetitie wil bijwonen is welkom in wijkgebouw 't Zandgat, E.A. Borgerstraat 58. De repetities zijn op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur, de zaal is open om 19.45 uur. Men hoeft geen zangproef af te leggen. Men kan zich meteen opgeven als lid op maandagavond tijdens de repetitie. Meer informatie op tel. 4073523. www.kattuksvolk.nl

Opgejut

Een verzameling 'jutzooi'. De oogst van een doordeweekse dag buiten het seizoen. | Foto en tekst: Gieny van Asten-Westra

Jutzooi n 'Zo noemen we zwerfafval wat we op het strand vinden. Op de foto is te zien wat we zoal aantreffen op een doordeweekse dag. En dan is het niet eens hoogseizoen. En dit noemen we een 'beetje' rommel. In de winter is het strand relatief 'schoon'. Maar dat is logisch, want dan zijn er ook niet zoveel bezoekers die het strand 'bevuilen'.

Alleen als er een storm is geweest wil er nog wel meer afval úit zee vandaan komen. Dat hebben we afgelopen winter meegemaakt. Toen zijn we niet 2 keer in de week gaan 'jutten' maar elke dag, omdat het strand vol lag met groot en klein afval.
Buiten dat vinden we dan ook interessante dingen zoals, barnsteen, botten en wervels van dieren en exotische schelpen. Het is dus niet alleen maar ellende wat we aantreffen maar dat wil niet zeggen dat we daarom op onze lauweren kunnen rusten. Helaas is men nog niet bewust wat het met het milieu doet als we ons afval laten slingeren en niet deponeren in de daarvoor bestemde bakken.'

Sollicitatiehulp in de bibliotheek

Hoornes n Op zoek naar werk of hulp nodig bij het schrijven van een CV of sollicitatiebrief? Kom dan naar het spreekuur Sollicitatiehulp in het digiTaalhuis van de bibliotheek. Peter Niehoff helpt u verder. De hulp is gratis.

Het vinden van een baan is soms moeilijk. Bij het spreekuur in de bibliotheek krijgt u hulp. Bij het maken van een goede CV of bij het schrijven van een sollicitatiebrief en bij het zoeken naar vacatures of het voorbereiden van een sollicitatiegesprek. Peter heeft veel kennis en ervaring en helpt graag.

De Sollicitatiehulp zit vanaf woensdag 8 mei elke woensdagmiddag van 14.30 tot 17.00 uur klaar om te helpen. Het spreekuur is in het digiTaalhuis in Bibliotheek Hoornes. Iedereen kan komen voor gratis hulp bij het solliciteren.

Zangavond met Cantate Deo

Dorpskerk n Op donderdagavond 25 april zal de laatste Zangavond van dit seizoen onder de titel 'Samen zingen in de Dorpskerk' worden gehouden.

De muzikale leiding van deze avond is in handen van Arjan Wolfswinkel. Het toepasselijke thema voor deze zangavond zo vlak na de viering van Pasen is 'Hij is Koning'. Rond dit thema zijn uit diverse zangbundels bekende liederen bij elkaar gezocht, die in de samenzang aan bod mogen komen.

Naast Arjan Wolfswinkel zal er muzikale medewerking worden verleend door het Christelijk Gemend Koor Cantate Deo o.l.v. Alexander Prins. Marc van der Marel en Marquis Bieshaar bespelen de vleugel.

De zangavond begint om 20.00 uur en de deuren van de Dorpskerk gaan open om 19.30 uur.
De toegang is gratis. Wel wordt er aan het slot van de avond een collecte gehouden ter bestrijding van de onkosten. Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten onder het genot van een kop koffie of thee.

Roskam Live

melkboer n Op vrijdag 26 april de avond voor Koningsdag is het weer tijd voor Roskam Live en dit keer gaat het dak er af met Café de Melkboer.

Café de Melkboer is akoestische livemuziek voor alle soorten feestjes en cafés. Geen drums, geen elektrische gitaren, maar de ambachtelijke basis: bas, akoestische gitaar, accordeon, cajun en veel zang. Verwacht geen luidruchtig popconcert, het Volendamse genre of Frans Bauer, maar al het andere kan en mag. Van Amazing stroopwafels tot Golden Earring en van de Dijk tot Bob Dylan en Neil Young.

Roskam Live wordt gehouden in De Roskam aan de Turfmarkt. De zaal gaat open om 20.30 uur. Kaarten a € 5,00 zijn te koop in de Roskam en bij Bike Totaal Luyten aan de Achterweg.

Oranjefeest in De Zwanenburg

senioren n Er staan deze week diverse activiteiten in het teken van Koningsdag op de agenda van het Dienstencentrum De Zwanenburg.

Donderdag 25 april maken we er een ouderwetse ochtend van zoals we dat vroeger gewend waren. Men wordt vanaf 9.30 uur naar binnengeleid onder een heerlijk muziekje daarna worden gezamenlijk de oud-Hollandse liedjes zingen die er vroeger zo werden ingestampt maar wat nooit erg is gevonden. Er is koffie met en natuurlijk zal de oranjebitter of een advocaatje niet ontbreken bij borreltijd. Het is voor iedereen uit heel Katwijk met gratis toegang en gratis consumptie. Iedereen is welkom om 10.00 uur. De oranjebingo hoeft geen verdere aankondiging vrijdag, aanvang 14.00 uur.

Koningsdag Festival

Schuit n Op zaterdag 27 april staat de Dwarsstraat van 12.00 tot 18.00 uur weer vol met enthousiaste mensen voor het jaarlijkse gratis Koningsdag Festival van De Schuit.

Dit jaar wordt het weer een groot feest met 4 fantastische acts op het podium. Uiteraard worden ze bijgestaan door DJ-duo Disco Rebels. Met Batwölf, Personal Trainer, YIN YIN en Son Mieux is het programma weer lekker divers en valt er genoeg te ontdekken.

Voorafgaand aan dit spektakel is er voor de jonge bezoekers vanaf 10.00 uur traditiegetrouw weer een bingo in de tienersoos.

Ga voor meer informatie naar www.deschuit.nl of kijk op Facebook of Instagram.

Ingrid Glasbergen gooit 'Het roer om'

Ingrid Glasbergen nieuwe exploitant in ‘Het roer om’. | Foto: Piet van Kampen

n Nieuwe exploitant voor restaurant jachthaven

jachthaven n Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Met veel enthousiasme vertelt Ingrid Glasbergen over restaurant 'Het roer om'. Per 1 mei aanstaande is zij de nieuwe exploitant en heeft er bijzonder veel zin in. 'Ik vind het een mooie uitdaging en was er aan toe'.

Door Piet van Kampen

Ingrid heeft veel horeca-ervaring in haar bagage. Bovendien is zij allround in het vak en beheert en beheerst zij ook de keuken. 'Ik hou van koken en maaltijden bereiden. Gewoon, goede, gangbare menu's voor heel populaire prijzen' vertelt zij met passie over haar vak. Een blik op de nieuwe menukaart leert inderdaad dat de prijzen zeer klantvriendelijk zijn en er keuze is tussen diverse vlees- en visgerechten. Een vegetarisch menu ontbreekt evenmin en aan de kinderen is natuurlijk ook gedacht. Nieuw op de kaart zijn de spareribs en de ribeye. 'Maar wat gebleven is zijn de schnitzels die hier als specialiteit altijd zo goed bekend stonden' zegt zij met een veelbetekenende glimlach.


Nieuw

Behalve de nieuwe exploitant is er veel vernieuwd in het interieur. Een gezellig meubilair dat fris oogt en een open bar die toch een huiskamer gevoel geeft. 'Ik hou van gemoedelijkheid' geeft Ingrid aan en dat straalt zij inderdaad ook uit.

'De gasten kunnen hier lunchen en dineren in een ontspannen sfeer met uitzicht over de jachthaven'. Nieuw is dus nu ook dat er vanaf 12.00 uur de lunch wordt geserveerd. Koffie met gebak of een borrel met bites, er is voor elk wat wils. Zomers is het ook heerlijk vertoeven op het terras. 'Het roer om' is een ideale locatie voor grote verjaardagen, feesten, recepties en partijen. Ingrid is er samen met haar enthousiaste team, Melanie, Sanne, Lotte en Rosanna helemaal klaar voor om de gasten aan de Haringkade 6 te ontvangen. Op drukke momenten springt echtgenoot Fons ook nog bij.

Buiten het zomerseizoen dat vanaf 1 mei t/m 30 september geopend is kan voor partijen van oktober t/m april gereserveerd worden. In mei, juni en september is de zaak op maandag gesloten maar in juli en augustus kunnen de gasten zeven dagen in de week vanaf 12.00 uur terecht en om 22.00 uur sluit de zaak. Op maandag gesloten. Voor meer informatie en reserveringen: Tel. 4086379.

Lekker eten via Uitgekookt

maaltijdservice n De afgelopen tijd zijn vooral de gezondere varianten van de kant en-klaarmaaltijden heel populair. Dit zijn maaltijden die met verse ingrediënten op een ambachtelijke manier worden bereid zonder kunstmatige toevoegingen en conserveringsmiddelen.

'De consument wordt steeds bewuster als het op voeding aankomt', zegt Johan van Marle, eigenaar van Uitgekookt. 'Verder zien we twee trends samenkomen. Enerzijds wil de consument steeds gezonder eten en anderzijds is het niet mogelijk om veel tijd in de keuken door te brengen om daadwerkelijk een gezonde maaltijd op tafel te zetten.'

Van Marle ziet verschillende groepen consumenten maaltijden afnemen bij Uitgekookt. Dit zijn senioren die niet zelf meer kunnen koken maar bijvoorbeeld ook werkenden die onregelmatige uren draaien, laat thuis zijn of een eenpersoonshuishouden voeren. De maaltijden hoeven alleen nog maar worden verwarmd in de oven of magnetron. 'Met een team van professionele koks bereiden we met veel passie en deskundigheid elke week 20 verschillende gerechten met zowel Hollandse, Oosterse en Mediterrane invloeden', vertelt Johan van Marle. 'Koken doen we op ambachtelijke wijze met verse en kwaliteitsproducten, dit proeft de consument gelijk.'

'Onze bezorgers hebben altijd even tijd voor een gezellig praatje en dat is vooral voor onze oudere klanten erg prettig. Elke keer een bekend gezicht aan de deur.' Om de groeiende vraag naar de gezonde maaltijden aan te kunnen is Uitgekookt verhuist naar een nieuw onderkomen. 'Dit geeft ons de mogelijkheid om steeds meer mensen in Nederland blij te maken met een heerlijke maaltijd', sluit Johan van Marle af.

Bestellen kan via www.uitgekookt.nl of door te bellen naar (085) 040 60 65

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 24 april

09.00 uur: Damesgym

14.00 uur: Country Line Dans

19.00 uur: Modinettes

Donderdag 25 april

10.00 uur: Soos kaarten

14.00 uur: Ouderensoos
20.00 uur: Jokeren

Vrijdag 26 april

10.00 uur: Soos kaarten

19.30 uur: Darten

Zaterdag 27 april

10.00 uur: Soos Kaarten
10.00-11.30 uur: Koffie met gebak en grootbeeld tv.
21.15 uur: Vrije Dansavond met Oranjebal

Maandag 29 april

Geen activiteiten

Dinsdag 30 april

19:45 uur: Bridge

20.00 uur: Sjoelen

De Coligny

Woensdag 24 april

20.00 uur: zingen met de Voltreffers

Donderdag 25 april

14.00 uur: Seniorensoos De Eendracht
20.00 uur: Linedance-lesavond. Zaal open vanaf 19.00 uur

Zaterdag 27 april

Geen activiteiten i.v.m. koningsdag

Maandag 29 april
20.00 uur: Mozaieken of andere hobby's bij een lekker kopje koffie

Dinsdag 30 april

20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Noord-Noordoost

Woensdag 24 april

09.30-10.30 uur: Zumba

18.00 uur: Junioren en senioren, majoretten in Pieter Groen
18.30-20.00 uur: Bingo vanaf 6 jaar.

Donderdag 25 april

09.45-10.45 uur: Conditietraining
20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Vrijdag 26 april

20.30 uur: Vrij dansen

Zaterdag 27 april
10.00 uur: Koninklijke koffieochtend

Maandag 29 april

14.00 uur: Dammen senioren 55+
17.30-18.30 uur: kl. Jeugd majorette
18.30-19.30 uur: gr. Jeugd majorette
20.00-22.00 uur Repetitie gezelligheidskoor
Kattuks Volk. Kom eens vrijblijvend meedoen

Dinsdag 30 april

10.00-12.00 uur: Linedance
13.30-15.30 uur: Linedance
18.30-20.00 uur: Jeugddammen vanaf 6 jaar
20.00 uur: Dammen

Schaamte hobbel bij roep om financiële hulp

grip n Schaamte en drempelvrees blijken nog steeds de grote hobbels om hulp te vragen bij financiële problemen. Dat zei voorzitter Aad van der Hout van Grip op de Knip bij de presentatie van het jaarverslag.

De vrijwilligersorganisatie stond vorig jaar 64 hulpvragers bij. Dat is iets minder dan 2017. Bijna de helft van de aanvragen werd door de mensen zelf gedaan. Sinds de oprichting heeft Grip 522 Katwijkers met schulden geholpen.

Grip probeert op allerlei manieren haar hulp aan te bieden. Zo is er een samenwerking met kerken, met de bedoeling armoede onder de mensen op te sporen en daarmee aan de slag te gaan. Zoals bekend heeft Grip de beschikking over deskundige vrijwilligers, die de financiële administratie op orde kunnen brengen.

Van der Hout stond tijdens de bijeenkomst in het Voorhof in Rijnsburg stil bij het afscheid van Gert Verhoeff. De Katwijker nam afscheid als coördinator. Hij wordt opgevolgd door een drietal, Alex Ramakers, Anneke van der Sluis en Dirk Jan Broer.

Koppelklaverjas in De Roskam

kaarten n In het kader van Bevrijdingsdag organiseert Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn op vrijdag 3 mei een koppelklaverjasavond in De Roskam aan de Turfmarkt. De organisatie is in handen van Klaverjasvereniging Oude Rijn. Het belooft weer een gezellige avond te worden voor de klaverjasliefhebber. De avond begint om 20.00 uur. Er zijn prachtige prijzen te winnen en na afloop is er een verloting.

'Zing voor de Koning!'

concert n In de Nieuwe Kerk, Voorstraat 79, wordt op vrijdagavond 26 april een bijzonder Oranjeconcert gehouden. Hervormd Gereformeerd Mannenkoor Eben-Haëzer geeft onder leiding van Hugo van der Meij een gevarieerd concert.

Hendrik van Veen neemt deze avond de begeleiding voor zijn rekening achter het grote van den Heuvel-orgel. Van Veen verzorgt ook een Oranje-improvisatie.

De koor- en samenzang wordt ook begeleid door een professioneel brass-ensemble, genaamd: 'Amazing Brass'. Daarnaast wordt er medewerking verleend door de Bovenstemgroep Katwijk.

Ds. L. A. den Butter uit Rijnsburg opent en sluit de avond, en wethouder J. Knape houdt een korte toespraak. Het concert begint om 20.00 uur maar de deur is al open om 19.15 uur, want vanaf 19.45 zingen publiek en koorleden samen alvast een aantal vaderlandse liederen. Er wordt gecollecteerd voor stichting Kerk in Actie.

Wie reserveert via www.korenindekerk.nl krijgt korting. Volwassenen 8,00 euro (aan de deur 10,00 euro). Kinderen tot 12 jaar: 3,00 euro (deur 5,00 euro). Gezinskaart (2 volwassenen en 2 kinderen): 17,50 euro (incl. online korting).

Vakcollege Rijnmond gaat voor gezond

Kristy Hamberg (Voedingscentrum) overhandigt de Gezonde Schoolkantine Schaal aan Ina van Beelen. | Foto: PR

jogg n Op dinsdag 16 april heeft Erik Hazenoot, directeur van Vakcollege Rijnmond, een watertappunt speciaal voor leerlingen geopend. De opening van het watertappunt gebeurde door symbolisch de eerste waterflesjes te laten vullen door vertegenwoordigers van organisaties die dit mogelijk hebben gemaakt. Daarnaast ontving Vakcollege Rijnmond deze dag voor de vijfde keer op rij de Gezonde Schoolkantine Schaal van het Voedingscentrum.

In 2018 heeft Vakcollege Rijnmond vanuit het Rabobank Wensenfonds een bijdrage ontvangen voor de realisatie van het watertappunt. De organisatie Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) stimuleert water drinken onder jongeren en hebben de bijdrage verhoogd waardoor alle leerlingen van Vakcollege Rijnmond ook een navulbaar waterflesje konden ophalen.

Roxane van Iperen | Foto: Jan Willem Kaldenbach

Wereldwijd onderzoek toont aan dat kraanwater drinken gezond is. Eén suikerhoudend drankje minder per dag leidt al tot gewichtsafname bij schoolkinderen. Daarbij signaleren docenten dat leerlingen die overgestapt zijn op water drinken zich beter en langer kunnen concentreren. Door de flesjes aan te bieden besparen onze leerlingen niet alleen het geld om waterflesjes aan te schaffen maar is er ook een besparing van 2000 plastic flesjes per week die anders op de afvalberg belanden.

Water drinken is iets wat vanuit het Voedingscentrum ook gestimuleerd wordt. Zij zetten zich in voor gezonde schoolkantines. Het initiatief van het watertappunt heeft eraan bijgedragen dat Vakcollege Rijnmond ook dit jaar weer de gouden Gezonde Schoolkantine Schaal in ontvangst mocht nemen. Een mooi bekroning op het werk van kantinemedewerkster Ina van Beelen. Albert Heijn aan de Zeilmakerstraat heeft voor alle leerlingen gratis fruit ter beschikking gesteld om dit te vieren.

Roxane van Iperen vertelt het verhaal over twee verzetszussen

lezing n In de vroege meidagen komt de Tweede Wereldoorlog bij veel mensen weer beeldend in de herinnering. Schrijfster Roxane van Iperen komt op maandag 6 mei om 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek vertellen over haar boek 't Hooge Nest. De titel verwijst naar de naam van een villa in 't Gooi die tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de grootste onderduikadressen in Nederland was. Het is ook het bloedstollende en moedige verhaal over twee ongelooflijk dappere Joodse zussen.

In 2012 verhuist schrijfster Roxane van Iperen naar een villa in de bossen van Naarden. Tijdens een verbouwing komt ze achter de verbijsterende geschiedenis van het huis: het blijkt een belangrijk onderduikadres te zijn geweest, gerund door de twee joodse verzetszussen Brilleslijper. Van Iperen schreef het bijzondere verhaal op in haar boek 't Hooge Nest.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. 't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.


Roxane van Iperen (1976) is jurist en publicist. Ze schrijft voor o.a. Vrij Nederland, Het Financiële Dagblad, NRC Handelsblad, Het Parool en De Morgen. In 2016 was ze gastcorrespondent Brazilië voor De Correspondent en verscheen haar roman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. Voor VN schrijft ze onder andere over machtsstructuren en de vermenging van de private en publieke sector.

In de pauze verzorgt Boekhandel Van der Meer de boekverkoop en is er tijd om een boek te laten signeren. Toegangskaarten zijn te koop via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl en in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Prijs voor bibliotheekleden € 6,00 en voor niet-leden € 8,00.

Stoomcursus mondharmonica

muziekles n In beachhouse KeyWest is op donderdagavond 9 mei een stoomcursus gericht op het in één avond leren bespelen van de mondharmonica. Binnen 15 minuten speelt iedereen zijn of haar eerste bluesmelodie !

Het samen aanleren van het bespelen van de harmonica is een uiterst vrolijk spektakel; bij de deelnameprijs inbegrepen is een bijzonder goede nieuwe mondharmonica in de toonsoort C. Toegang voor publiek is gratis. In deze workshop voor absolute beginners neemt harmonicaspeler Hans 'homesick' de Vries u mee door de wonderlijke wereld van dit kleine instrument en haar talloze bespelers.

Deelnemers aan de workshop hoeven geen noten te kunnen lezen en zelfs nooit eerder iets met muziek gedaan te hebben om mee te kunnen doen. De harmonica, ook wel bluesharp genoemd, heeft een razend slim en eenvoudig systeem om liedjes te leren.

De workshop duurt anderhalf uur; in de pauze en na afloop is er de mogelijkheid om nog even te oefenen en van alles te vragen. Deelnemers krijgen lesmateriaal mee en gratis vervolgles via internet.

Deelname kost € 20,00 inclusief een nieuwe, goede kwaliteit mondharmonica die bij de prijs in zit en waarmee dus meteen muziek gemaakt gaat worden. Aanmelding en meer informatie via keywest@harmonicaworkshops.nl

Zwaaikom decor voor jeugdviswedstrijd

De jeugd tot veertien jaar kan het geluk beproeven tijdens de viswedstrijd bij Ons Stekkie. | Foto: PR

hengelsport n Het verplaatsen vorig jaar van de jeugdviswedstrijd naar de thuisbasis van Hengelsport Ons Stekkie in de Zwaaikom bleek een groot succes. Reden temeer voor de Oranjevereniging om de samenwerking met deze sponsor op deze locatie te handhaven voor de komende Oranje viswedstrijd.

Op vrijdag 3 mei zal de wedstrijd gehouden worden. Vissers in de leeftijd van 4 tot en met 14 jaar mogen een hengeltje uitwerpen. Geen hengel of geen ervaring? Geen probleem. We hebben voor het evenement hengeltjes beschikbaar die na afloop weer kunnen worden ingeleverd.


Aan alles is gedacht door de organisatie. Voor de allerkleinsten zijn er zwemvesten beschikbaar. BHV-ers en vrijwilligers zorgen ervoor dat het evenement in goede banen wordt geleid en dat er aan het water in de Zwaaikom genoeg handjes zijn om de vissers bij te staan en de veiligheid te waarborgen.

Deelnemers die zich aanmelden bij Hengelsport Ons Stekkie krijgen gratis een portie maden en lokvoer. Tijdens en na afloop van de viswedstrijd wordt er door de organisatie ook nog gedacht aan de inwendige mens. Wat drinken, wat hartigs en wat zoets van 'T Smausje wordt gedurende de viswedstrijd kosteloos uitgedeeld want actief vissen maakt ook wel wat hongerig natuurlijk.

Er wordt gevist in twee categorieën. Namelijk van 4 tot en met 8 jaar en van 9 tot en met 14 jaar. In beide categorieën zijn drie prijzen te winnen en elke deelnemer gaat met een wel verdiende medaille naar huis. Schepnet en leefnet zijn verplicht. Voor de gevorderde vissers is het wenselijk dat dit door hen wordt meegenomen voor de beginnende visser zal de organisatie daarin voorzien.

Om 18.30 uur wordt het startsignaal gegeven en om 20.00 uur het eindsignaal waarna aansluitend de prijsuitreiking zal volgen. Pappa's, mamma's en opa's en oma's zijn natuurlijk ook van harte welkom in de Zwaaikom om hun kroos aan te moedigen. Voor hen heeft de organisatie koffie/thee of een frisje beschikbaar want aanmoedigen, blijkt uit ervaring, maakt dorstig.

Wat een drukte!

stranddrukte n Het was te verwachten dat het de afgelopen Paasdagen razend druk zou worden aan de kust en in de regio lag er duimendik bovenop.

Ook Katwijk trok weer vele duizenden bezoekers en strandgangers. Geen parkeerplaats meer voorhanden als men iets te laat vergeefs naar een plekje zocht. De weersvoorspellingen waren vooraf zo gunstig dat ook vele Duitsers weer 'onze kant' op kwamen.

Niet alleen aan de kust heerste er topdrukte, ook de Keukenhof en de bloeiende bollenvelden waren een trekpleister van de eerste orde. Op diverse rijkswegen werden er op tientallen kilometers afstand al waarschuwingen op verlichte borden te lezen: 'P Keukenhof is helemaal vol'.

Pasen heeft de Horeca geen windeieren gelegd.

Kom en Prijsdienst

Dorpskerk n Op zondag 28 april wordt de maandelijkse Kom en Prijsdienst in de Dorpskerk gehouden.

Dit maal zal de dienst worden geleid door wijkpredikant ds. Jac. Jongejan. Zo vlak na Pasen is het toepasselijke thema van deze dienst 'Leven uit Pasen'. Ds. Jongejan houdt in deze dienst 2 korte meditaties met als titel 'Leven uit Pasen = niet meer leven in dienst van de zonde' en 'Leven uit Pasen = leven in de dienst van God'.

Rond dit thema is een mooie selectie van bijpassende liederen samengesteld uit de diverse zangbundels.

Vrouwenkring Naomi

Slotavond n Op woensdag 24 april komt Vrouwenkring Naomi voor de laatste keer bijeen in het seizoen 2018/2019.

Een medewerker van de stichting Kind in Oost Europa is uitgenodigd om te vertellen over hun werk. Er is door de dames enthousiast gespaard voor deze stichting en op deze kringavond zal symbolisch een cheque worden overhandigd, waarop het bedrag staat vermeld. De slotavond heeft een feestelijk tintje. Na afloop is er in de hal nog gelegenheid elkaar te ontmoeten onder het genot van een drankje en een hapje.
Alle vrouwen zijn welkom. De activiteiten van Vrouwenkring Naomi vinden plaats in de grote zaal van de Ontmoetingskerk, Nieuwe Duinweg 64. Vanaf 19.30 uur is de koffie klaar. Het programma begint om 20.00 uur en is om ca. 22.00 uur afgelopen.
Meer informatie staat op www.ontmoetingskerkkatwijk.nl

Nigel Woodley spreekt bij Succat Yeshua

holocaust n Zaterdagavond 27 april spreekt Nigel Woodley bij Succat Yeshua, Nigel is voorzitter van de christelijke organisatie Ebenezer Operatie Exodus (Nieuw-Zeeland) en schrijver van het boek 'De holocaust ontmaskerd'. Wat heeft de holocaust ons te zeggen? Een avond waarin de actualiteit tegen het licht van Bijbelse profetieën wordt gehouden. Vanaf 19.30 uur is er koffie en thee. Aanvang 20.00 uur. Succat Yeshua, Baljuwplein 10a.

Oranjebingo's in De Roskam

bingo n Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn houdt op woensdag 24 april een kinderbingo en een bingoavond.

De kinderbingo duurt van 14.00 tot 16.00 uur. 's Avonds begint de bingo om 20.00 uur. Dat de bingo's vooral in het teken van gezelligheid staan, spreekt vanzelf. Maar er zijn natuurlijk ook prachtige prijzen te winnen. De avond wordt afgesloten met een wilde bingo en een verloting.

Voorjaars-Mannenzang in Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk is vrijdagavond gevuld met mannen-psalmgezang. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

zangavond n Op vrijdag 17 mei, aanvang 19.40 uur, wordt in de Nieuwe Kerk aan de Voorstraat, de Katwijkse Mannenzangavond vanwege de enorme belangstelling van deze editie, voor een tweede keer gehouden.

Vanwege de enorme belangstelling voor de Katwijkse Mannenzangavond op 12 april, waarbij de kaarten binnen 1 dag waren uitverkocht, is besloten om deze editie nogmaals te organiseren op vrijdag 17 mei, aanvang 19.40 uur. De kerk is vanaf 19.00 uur geopend.

Bij de voorjaars-mannenzang zullen psalmen, gezangen en andere geestelijke liederen worden gezongen.

Evangelist Henk Binnendijk, zal de verbindende woorden tussen de te zingen liederen uitspreken rond het themalied van deze avond: 'Van Hem wacht ik een Heilrijk lot". Dit onder begeleiding op het orgel van organist Marco den Toom. Dit zal hij samen doen met Bert Noteboom - de dirigent bij uitstek om de massale zang in goede banen te leiden.

Wie over een plaats in de kerk wil beschikken wordt aangeraden om tijdig de toegangskaarten te bestellen via www.mannenzangkatwijk.nl

De toegangsprijs voor deze avond bedraagt € 5,00 per kaart en kan alleen via de website worden besteld.

In Kerkelijk Centrum Het Anker, aan de overzijde van de Nieuwe Kerk, bestaat bovendien de gelegenheid om – voorafgaand aan de zangavond – deel te nemen aan het 'Mannenzangbuffet'. Meer informatie hierover staat op www.hervormdegemeentekatwijk.nl


Actieve ouderen belagen katwijk

Er is heel wat te doen geweest over het openbaar vervoer in Katwijk. Zeker de bushalte bij het dienstencentrum was en is volop in de belangstelling.

Een actiecomité werd snel gevormd, handtekeningen werden verzameld. Politieke partijen kwamen in beweging, ouderenverenigingen verenigden zich, de media toonden hun belangstelling en ondersteunen het unieke protest tegen besluiten die in het verleden zijn genomen. Velen actieve ouderen lieten zien dat er ook een grens is en belaagden de gemeente Katwijk met vragen, protest brieven en handtekeningen.
De wethouder die het OV-dossier overnam van zijn voorganger wist niet wat hem overkwam, alles was al in kannen en kruiken, dacht hij, en iedereen was al akkoord incl. de raad, provincie, en vervoerder.
Het was net allemaal iets anders. De media zoals RTV Katwijk, Leidsch Dagblad en een regionale weekkrant besteedden er ruimschoots aandacht aan. Het is allemaal terug te lezen en te volgen op de website van de AOBK en de media.

Gelukkig is nog meer te melden over het dienstencentrum en de activiteiten die er plaatsvinden. Vooral het Welzijnskwartier breidt er hun activiteiten flink uit en is er haast geen uur meer dat er geen medewerker aanwezig is die het brede scala aan voorzieningen voor ouderen vertegenwoordigt. Het wijkwerk is natuurlijk altijd al vertegenwoordigd geweest, evenals het ouderenspreekuur. Maar, nadat de wijkregisseur al om de 14 dagen aanwezig is, komt daar ook een steunverlener voor de mantelzorgers, een bewegingsadviseur maar ook nog eens een deskundige op het gebied van eenzaamheid bestrijding en adviseur bij beginnende dementie. Iets wat ons allemaal kan overkomen.
Het is allemaal ontzettend belangrijk voor een omgeving met veel ouderen. Vanuit dit gezichtsveld moet bovengenoemde bushalte gehandhaafd blijven en mag niet weg of verplaatst worden. De komende periode bruist ook van de activiteiten. Zo staat deze week geheel in het teken van het Oranjehuis met de Koningsfeesten. Donderdagmorgen is er een Oranjequiz met heerlijke oud-Hollandse meezingliederen en natuurlijk vrijdag de onvervalste en enige echte Oranjebingo van de AOBK. Op het moment dat u dit leest zal de damessoos, die in het teken staat van dit koningsfeest, wel voorbij zijn. Het toont wel aan dat het een echte ouderwetse feestweek is. Ook niet onvermeld mag blijven dat u alvast de opening van het zomerseizoen m.b.t. de zangavonden in uw agenda moet zetten. De opening vindt traditie getrouw plaats door de mannenzanggroep Sion in de Vredeskerk. 15 mei aanvang 19.30 uur. Kijk op www.aobk.nl

NewDiet Care in Katwijk

De kooktruck van PowerSlim staat op 25 april in de Tramstraat. | Foto: PR

advertorial n Na het succes in Noordwijk en Oegstgeest opent NewDiet Care een vestiging in Katwijk.

NewDiet Care werkt o.a. met PowerSlim en NewFigure. Twee verschillende methodes van afvallen die écht werken en makkelijk vol te houden zijn. NewDiet Care wil nu ook Katwijk kennis laten maken met haar methodes.

Donderdag 25 april wordt de vestiging officieel geopend op de Tramstraat 16. De chef-kok van PowerSlim komt met zijn foodtruck koolhydraatarme hapjes maken en voor een drankje wordt ook gezorgd. Iedereen is van harte welkom.

Met de opening van een vestiging in het centrum van Katwijk hoopt NewDiet Care het makkelijker te maken voor Katwijkers om langs te komen.

Samen met de cliënt bekijkt NewDiet Care naar de methode die past. Er kan een voedingspatroon op maat gemaakt worden, de koolhydraatarme methode van PowerSlim of NewFigure volgens de richtlijnen van de Schijf van 5 in combinatie met supplementen.
De vestiging aan de Tramstraat zal gerund worden door Bernadette den Haan samen met Loes Janson. Loes is (bijna) afgestudeerd diëtiste en heeft al ruim ervaring in het begeleiden van cliënten.
Beide dames zijn deskundige op het gebied van afvallen en beantwoorden graag alle vragen.

NewDiet Care is werkt samen met Huidspecialist Katwijk en Sense Mediq, huidtherapie. NewDiet Care is gevestigd in het pand van Huidspecialist Katwijk, Tramstraat 16.

Nieuwe exposities in Topaz Overduin

kunst n Tot 22 juli zijn er in verpleeg-, behandel- en Huntingtoncentrum Topaz Overduin twee nieuwe exposities te bewonderen. Op dit moment worden glaskunst van Ellen Kuijl en foto's van Fotogroep Katwijk tentoongesteld. Topaz Overduin vraagt regelmatig kunstenaars uit de regio om te exposeren in deze Topaz locatie gelegen aan de duinen. Elke drie maanden is er een nieuwe expositie.

De exposities zijn zeven dagen per week te bezichtigen in de aanliggende gang van restaurant 's Janshoek in Topaz Overduin aan de Nachtegaallaan 5. Bezoek is mogelijk van 10.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- en donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. Iedereen is welkom.

Ellen Kuijl maakt rustieke metalen objecten, waarin zij gefused glas verwerkt. Sinds 2008 is Ellen's vaste werkplaats 'De Smederij', een voormalige smidse in het hart van Zandvoort. De sfeer van 'De Smederij' past naadloos bij het werk dat Ellen maakt. Ellen ontwerpt en produceert tevens glazen objecten: schalen, lampen, sieraden en haar populaire vriendschapspoppetjes. Ellen Kuijl werkt ook in opdracht en geeft workshops.

De Fotogroep Katwijk heeft twintig leden afkomstig uit alle kernen van Katwijk. Elk lid heeft zijn eigen stijl in onderwerpkeuze en techniek. De groep komt regelmatig bijeen om de foto's te bespreken. Die foto's maken de leden niet alleen in de nabije omgeving, maar op de hele wereld.

Aankopen zijn mogelijk via de receptie van Topaz Overduin. Wilt u ook een keer exposeren in Topaz Overduin? Neem dan contact op met de kunstcommissie via expo.in.overduin@outlook.com. Er is weer plek na half 2020.

Boeket van de maand

Jan Muller kreeg van Jos van De Uiver het Boeket van de Maand

uiver n Het boeket van de maand april is gewonnen door Jan Muller. Muller is getrouwd, heeft 3 kinderen en is de trotse opa van 8 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen. Deze vriendelijke heer is al een aantal jaren gepensioneerd. Velen zullen hem kennen van zijn werk als buschauffeur of hebben zelfs rijlessen bij hem gevolgd. Tegenwoordig begeleidt hij één dag per week de chauffeurs van een bedrijf dat maaltijdboxen bezorgt. Hij heeft als hobby het installeren en repareren van computers. Verder verzorgt hij als vrijwilliger tijdens de jaarlijkse Broemdag van het Welzijnskwartier en samen met andere geschoolde (oud-)rijinstructeurs een opfris theorie- en praktijkles voor de senior-chauffeur, zodat deze veilig aan het verkeer kunnen blijven deelnemen. Wilt u ook eens het boeket van de maand winnen? Kijk dan op Facebook en volg ons of kom langs in ons tuincentrum aan de Rijnstraat 141 en wie weet bent u de volgende winnaar van zo'n fleurig boeket.

Grasshoppers D1 knokt zich naar finale play-offs

Basketbal n Het is het damesteam van Solar-systemen Grasshoppers voor het vierde jaar op rij gelukt om de finale in de strijd om het Nederlands kampioenschap te bereiken. In een zeer spannende wedstrijd in de best of 5 wist de regerend titelhouder de stand tegen Binnenland naar 3-1 te brengen.

Afgezien van de Grasshoppers-opening van 6 punten heeft geen van beide teams meer dan 4 punten afstand kunnen nemen in deze vierde halve finale-wedstrijd. Tot de laatste seconden was niet duidelijk wie de wedstrijd naar zich toe zou trekken Het was uiteindelijk Deborah Vos die met een driepunter Binnenland de definitieve klap toe bracht.
Grasshoppers opende de wedstrijd met een 0-6 run mede door een driepunter van Ilse Kuijt. Daarna blijven aan beide zijden de scores lang uit. Er worden veel, ogenschijnlijk, open kansen gemist. Binnenland weet aan te haken en scores gaan over en weer. Het is uiteindelijk Grasshoppers dat via 2 scores van Mia Hordijk en nog één van Ilse Kuijt het kwart met 11-13 in Katwijks voordeel afsluit.
In het tweede kwart zijn het aan de zijde van Binnenland Essenstam en Kasius die er voor zorgen dat het voordeel naar de kant van het team uit Barendrecht lijkt te vallen maar voor Grasshoppers is het opnieuw Deborah Vos die een belangrijke rol speelt. Met maar liefst 10 punten op rij , waaronder twee 3-punters, houdt zij haar team in de race waarna Fleur Kuijt met haar 3-punter het team van Driessen en Mens met 31-34 laat rusten.
Mia Hordijk zorgt met 2 vrije worpen dat Binnenland met minimale voorsprong aan het vierde kwart begint 48-47. Het vierde kwart is bloedstollend. Punten worden bij elkaar gesprokkeld en het is weer Binnenland dat halverwege een kleine voorsprong neemt. Het is dan Ilse Kuijt die haar team op sleeptouw neemt en belangrijke punten pakt om zo de voorsprong weer aan Katwijkse zijde te brengen. Gabrielle van den Bosch van Binnenland zorgt ervoor dat er met nog 45 seconden te spelen 64-64 op het scorebord prijkt. Deborah scoort dan de eerder genoemde 3-punter en brengt haar totaal op 18. Er wordt dan nog gevochten om de laatste punten. Eline Kasius scoort nog 66-67. Publiek staat aan beide zijden op de banken en ziet Fleur Kuijt middels één van de twee benutte vrije worpen de eindstand op 66-68 brengen. Grasshoppers is uitzinnig van vreugde en viert, met de in grote getale meegereisde supportersschare, het bereiken van de Play-off finale.
De eerste twee wedstrijden worden op 1 en 4 mei in Katwijk gespeeld waarna het circus voor maximaal twee wedstrijden naar Landsmeer verhuist (8 en 11 mei) Indien nodig wordt de vijfde wedstrijd op 15 mei in Katwijk gespeeld.

Rijnvogels heeft de kansen, Jong FC Den Bosch toch de punten

Jaap van Duijn uit zijn vreugde na zijn gelijkmaker. | Foto: PR

Voetbal n Om nog mee te blijven doen in de strijd om de derde periodetitel moeten de vogels wel punten blijven verzamelen de komende wedstrijden. Punten die in stadion de Vliert achter bleven. Lang zag het ernaar uit dat het team van trainer Jimmy Simons minimaal een punt zou pakken maar in de 96e minuut velde Dorasho Moreo Klas het vonnis 2-1. Niet geheel terecht maar de cijfers tellen nu eenmaal.

2         Jong FC Den Bosch

1         FC Rijnvogels

Aan Katwijkse zijde ontbrak de geblesseerde spits Max van Steen. De topscorer had misschien in bepaalde doelrijpe situaties belangrijk kunnen zijn. Desondanks waren er een aantal goede kansen om de wedstrijd winnend af te sluiten. De youngsters van FC Den Bosch waren effectief en van de drie goede kansen die zij kregen benutten zij er twee met hun sterkste wapen: na een snelle uitval doeltreffend afronden.

Het was zuur voor de bezoekers die de tweede helft domineerden maar na de gelijkmaker van Jaap van Duijn- fraaie vrije trap- ondanks een aantal doelrijpe mogelijkheden er niet in slaagden om Felino Helderton voor de tweede keer te passeren. De eerste 45 minuten waren niet oogstrelend maar de vogels hadden wel grip op het duel.

Een verrassende poging van Jaap van Duijn die Helderton iets te ver voor zijn doel zag staan zeilde net over en een stevige knal van Romano van der Stoep werd knap door de Bossche goalie over de lat getild. Enkele gevaarlijke scrimmages leidden ook niet tot de Katwijkse openingstreffer. Het gevaar van de thuisclub zat in de snelle tegenstoten maar captain Kevin Wijmer en de zijnen hielden de –ditmaal roodzwarte- poort dicht. Tot aan de 39e minuut toen een hoge dieptepass Jairo Schet alleen voor Jeffrey Verkerk bracht en subtiel de wedstrijd openbrak. Het doelpunt kwam min of meer uit de lucht vallen. Een tegenvaller zo vlak voor half-time.

Vooralsnog geen man overboord van het Katwijkse vlaggenschip. Het zette direct na het begin van het tweede bedrijf koers richting de gelijkmaker. Deze had snel kunnen vallen maar de afgemeten voorzet van Dirk Jan van den Oever werd bij de tweede paal door Van Duijn naast gekopt. De mee gereisde Katwijkse supporters die duidelijk aanwezig waren bleven erin geloven. De dominantie van de vogels kreeg allengs meer gestalte maar het bleef oppassen geblazen voor de snelle tegenstoten van de jonge gastheren. In de 70e minuut was daar dan eindelijk de beloning middels de perfecte vrije trap van Van Duijn. De tijd was rijp om erop en er over te gaan. Luuk Slegt had van dichtbij zelf moeten schieten in plaats van af te leggen en Helderton keerde een pegel van de ingevallen Ricardo de Vlugt.

De verdiende winnende treffer bleef uit en viel in de allerlaatste seconde van de blessuretijd nadat Kevin Wijmer deze kort voordien nog wist te voorkomen. De pil was bitter maar zal geslikt moeten worden.

QB zet achtervolging in op Noordwijk

Tjeerd Westdijk probeert langs de Katwijkers Joey Ravensbergen en Tim Bloemendaal te komen. | Foto: OrangePictures Foto: Wim Wobbes

Voetbal n De nuchtere nabeschouwing van Kees Zethof voor de camera van TV West mag als kenmerkend worden betiteld. De oefenmeester blijft ten alle tijden een realist en concludeerde terecht dat Noordwijk nog altijd lijstaanvoerder is en dat dus de laatste 4 potjes noch steeds ergens om gaan. Maar dat kon niet verbloemen dat een groot aantal supporters zwaar teleurgesteld richting Noordwijk fietsten, denkend 'Het had zo mooi kunnen zijn'.

Noordwijk begon op de vertrouwde manier en zag al heel snel, hoe een vroege voorsprong er deze keer net niet kwam omdat Wendt, na een perfecte vrije trap van Reynaers ,tegen de paal kopte. Duidelijk was al direct dat Quick Boys het initiatief aan Noordwijk liet en vanuit de snelle omschakeling Noordwijk pijn wilde doen. Vanuit zo'n counter kreeg Quick Boys een 100% kans op een treffer maar De Kruijs verzuimde om eenvoudig raak te schieten.

Na een kwartier had Westdijk na een schot van Achefay ogenschijnlijk een voorsprong kunnen afdwingen maar de spits gleed weg bij de rebound. Vanuit de uitrap van de keeper, de klok stond toen op 16 minuten, sloeg Quick Boys direct toe. Waarbij De Kruijs nu wel trefzeker was: 1-0.
Quick Boys leunde hierna nog iets verder achterover maar bleef razend gevaarlijk in de omschakeling. Noordwijk kwam nog goed weg toen, na een overtreding van Smith, de bal door de scheids net buiten de 16 werd gelegd. In de toegevoegde tijd van de eerste helft ging het helaas voor Noordwijk weer mis. De levensgevaarlijke topscorer Tejan mocht volkomen vrij opkomen en maakte geen fout: 2-0.


Opportunistisch

In de tweede helft zagen we een aandringend Noordwijk dat direct al via Van Staveren en Achefay een grote kans creëerde. Noordwijk startte met gedegen opbouw en vond tegenover zich opnieuw een voornamelijk counterend Quick Boys. Ook al daardoor werd het spel van de rood-witten steeds vaker opportunistisch van aard En dat resulteerde niet al te vaak in mogelijkheden. Nadat, met nog een kwartier te gaan, van Nieuwkerk geen kans zag gebruik te maken van het uitglijden van Overvliet en de 100% kans om zeep hielp, waren de echte hoogtepunten voorbij. Kees Zethof probeerde met het inbrengen van Rietveld voor Smith en Bosma voor Achefay nog wat. Maar veel effect sorteerde dit ook niet.


Nog vier wedstrijden

Zo kwam het eind aan de klassieker waarbij deze keer de Katwijkers zegevierend de eindstreep haalden. Noordwijk begint op 4 mei aan het slot van deze competitie, in Harderwijk tegen VVOG. Daarna volgen respectievelijk DOVO, Hoek en tot slot op 25 mei, Eemdijk. Quick Boys moet nog uit naar FC Lisse en Odin '59 en ontvangt op Nieuw Zuid nog VVOG en ONS Sneek. De beide ploegen kunnen zich nu zeker geen misstap meer permitteren. Daarom blijft het voorlopig nog even spannend wie van de twee uiteindelijk de kampioensschaal krijgt uitgereikt.

Inschrijving Ronde van Katwijk in volle gang

Hardlopen n Met nog enkele dagen te gaan, loopt de voorinschrijving van de 41e Ronde van Katwijk als een trein. Velen hebben zich reeds ingeschreven en ongetwijfeld zullen er in deze laatste dagen voor Koningsdag nog velen volgen. Inschrijven kan tot en met vrijdag 26 april in de winkels van Running Center, Princedwarsstraat 2a én Saton Optiek, Princestraat 38.

Bij de voorinschrijving betaalt mem € 8,00 en krijgt men zolang de voorraad strekt, een T-shirt. Deelname aan de Kinderloop kost € 3,00. Uiteraard kan men ook op Koningsdag vanaf 8.00 uur nog inschrijven, maar dan betalen deelnemers resp. € 9,00 en € 3,00 voor de Ronde en de Kinderloop. Deze na-inschrijving vindt plaats in de tent van de A.V. Rijnsoever bij hotel Noordzee.

Op Koningsdag zijn de 6- t/m 9-jarigen als eersten aan de beurt. Zij starten om 8.30 uur om hun kilometer te lopen. Om 8.50 uur gaan de 10- t/m 12-jarigen van start. Zij leggen een afstand van twee kilometer af. Voor alle jeugdigen ligt er na de finish een mooie medaille klaar.

Om 9.30 uur gaan dan tenslotte alle andere deelnemers van start voor hun Ronde van Katwijk.

12.00 u: RTV Sport; De hobby van...; RTV Magazine 18.00 u: RTV Sport; De hobby van...; RTV Magazine 21.30 u: RTV Sport; De hobby van...; RTV Magazine

Woensdag 24 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Herhaling RTV Magazine van afgelopen zaterdag; 23.00 Non-stop muziek:

Donderdag 25 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;

Vrijdag 26 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;

Zaterdag 27 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.30 Speciale RTV Katwijk Uitzending i.v.m. Koningsdag; 14.00 Non-stop muziek; 18:00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 Op De Hollandse Toere, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Coby Boere; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;

Zondag 28 april
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 09.30 uur een kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Valkenburg; 11.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel: 071-4013551; 13.00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14.00 Non-stop muziek; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Christelijk Gereformeerde Kerk Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Katwijk; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische Maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;


Maandag 29 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, Hans Pley; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;

Dinsdag 30 april
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 Muziek voor twee.


Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws.

Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin.

Frequenties:

RADIO: Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142.
TELEVISIE: Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131.

Elke woensdag en vrijdag

16.00-17.00 uur: Gladiator Kinder Bootcamp bij Willy Noord, Noordduinseweg 4. Meedoen kost € 5,00. Aanmelden via true@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com

Elke zaterdag

10.00-11.00 uur: Gladiator Ouder-Kind Bootcamp bij Willy Noord, Noordduinseweg 4. Meedoen kost € 7,50 per ouder. Aanmelden via true@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com

Woensdag 24 april

11.00-16.00 uur: Lego Bouwwedstrijd in Tripodia, Hoornesplein 155. Medoen kost € 6,20.
14.00 uur: Oranje kinderbingo in De Roskam, Turfmarkt 2.
16.00-17.30 uur: Breek de week golfsurfles bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 23,50.
20.00 uur: Oranjebingo in De Roskam, Turfmarkt 2.

Donderdag 25 april

19.30-22.30 uur: Oranje Jeu de Boules bij Jeu de Boules vereniging Katwijk, Stadhoudersdreef 1.
20.00-00.00 uur: ABBA Tribute op het Evenementenplein | Strandplein Katwijk, Boulevard Zeezijde 19.

Vrijdag 26 april

20.00 uur: Oranjeconcert 'Zing voor de Koning!' in de Nieuwe Kerk Katwijk, Voorstraat 79. Entree 8,00 voorverkoop / € 10,00 aan de deur.
20.00-00.00 uur: Kattukse Nach op het Evenementenplein | Strandplein Katwijk, Boulevard Zeezijde 19.
20.00-22.00 uur: Oranjetaptoe bij het Gemeentehuis, Koningin Julianalaan 3.
20.30 uur: Roskam Live met Café De Melkboer bij Proeflokaal De Buuren en De Roskam, Turfmarkt 2. Entree 5,00.

Zaterdag 27 april

• Ronde van Katwijk 2019. Meer info op www.ovkatwijkaanzee.nl
10.00-14.30 uur: Groots familiefeest op de Turfmarkt.
10.00-11.00 uur: Yoga aan het water bij Strandpaviljoen Willy Noord, Noordduinseweg 4. Prijs per les is € 9,00.
12.00-18.00 uur: Koningsdag Festival bij De Schuit, Voorstraat 59. Vrij entree.
13.00-19.00 uur: Oranje Fest bij Café de Branding, Voorstraat 12. Vrij entree.
14.00-19.00 uur: Turfpop 2019 op de Turfmarkt, Overrijn 2.

Zondag 28 april

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.
10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 12,50.
10.00-11.15 uur: Skate Longboard Workshop bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 12,50.

Maandag 29 april

14.00-17.30 uur: Prikkelarme kermis voor minder-validen. Parkeerterrein De Zuidduinen, Zuidduinseweg.

Dinsdag 30 april

10.00-12.30 uur: Workshop Minecraft: Bunker bouwen in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Meedoen kost € 3,00.

Woensdag 1 mei

16.00-17.30 uur: Breek de week golfsurfles bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 23,50.

Vrijdag 3 mei

10.00-12.00 uur: Seniorenochtend in Het Anker, Voorstraat 74.
20.00-00.00 uur: Concert Hazes voor Kika op het Evenementenplein | Strandplein Katwijk, Boulevard Zeezijde 19. Kaarten kosten € 50,00.
20.00 uur: Jeugd-viswedstrijd bij Hengelsport 'Ons Stekkie', Haven 7.
20.00 uur: Bevrijdingsklaverjas in De Roskam, Turfmarkt 2. Gratis.
20.00-00.00 uur: Ha6 voor KiKa op het Evenementenplein | Strandplein Katwijk, Boulevard Zeezijde 19. Kaarten kosten € 50,00.
20.30 uur: Quiz bij De Schuit, Voorstraat 59. Inschrijven kost € 10,00 per team.

Zaterdag 4 mei

Kennismakingsles Golfsurfen of Suppen bij Surfschool Katwijk, Boulevard Zeezijde 3a. Meedoen kost € 20,00.
10.00-11.00 uur: Yoga aan het water bij Strandpaviljoen Willy Noord, Noordduinseweg 4. Prijs per les is € 9,00.

Zondag 5 mei

Kennismakingsles Golfsurfen of Suppen bij Surfschool Katwijk, Boulevard Zeezijde 3a. Meedoen kost € 20,00.
10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.
10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 12,50.
10.00-11.15 uur: Skate Longboard Workshop bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 12,50.
11.00-16.00 uur: V.O.V. Voorjaarsdag met oldtimers aan het Valkenburgse Meer, J. Pellenbargweg 2.

Maandag 6 mei

20.00 uur: Lezing Roxane van Iperen in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Entree € 6,00.
20.00 uur: Quizavond in The Pocket, Badstraat 38. Inschrijven kost € 10,00 per team.

AGENDA DE ZWANENBURG

Alle activiteiten vinden plaats in het Dienstencentrum de Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62. Alle dagen is er vrije inloop. Koffie of thee à € 0,50. www.aobk.nl


Woensdag 24 april
09.30-11.30 uur: fietsen
10.00-12.00 uur: koffie Inn
10.00-14.00 uur: koffie +
14.00-16.00 uur: Meer bewegen voor ouderen
19.00-21.30 uur: Vrij biljarten

Donderdag 25 april
10.00-12.00 uur: Crea-ochtend
10.00-12.00 uur: Oranjefeest
14.00-17.00 uur: Klaverjassen en jokeren


Vrijdag 26 april
08.00-10.00 uur: Bloedprikken
14.00-17.00 uur: Oranjebingo

Maandag 29 april
10.00-14.00 uur: Koek & Soepie
13.30-16.30 uur: Schilderen

Dinsdag 30 april
09.00-12.30 uur: Rabo Servicepunt
09.30-11.30 uur: De Vierboet
10.00-12.00 uur: Computerinfo
10.00-12.00 uur: Ouderenspreekuur
10.00-14.00 uur: Koffie +
14.00-16:30 uur: Damessoos
19.00-21:30 uur: IOV

Elke dag is er vrij biljarten tenzij de agenda anders aangeeft.
Niet leden betalen, bij deelname aan een activiteit, een kleine bijdrage.

AGENDA KAT-RIJN

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, L. de Colignylaan 7. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen van 55 jaar en ouder. www.Kat-rijn.nl

Woensdag 24 april
14.00-15.30 uur: Line-dance

Donderdag 25 april
09.15-10.15 uur: Yoga
10.30-11.30 uur: Yoga
14.00-16.30 uur: Klaverjassen/Jokeren

Vrijdag 26 april
13.30-17.00 uur: Bridgen

Maandag 29 april
09.15-10.15 uur: Yoga
13.30-17.00 uur: Bridgen


Dinsdag 30 april
10.00-11.30 uur: Line-dance
14.00-14.45 uur: Meer Bewegen voor Ouderen
13.30-14.40 uur: Mannenzang
15.00-16.00 uur: Dameszang