Katwijk Speciaal

16 oktober 2018

Katwijk Speciaal 16 oktober 2018


'Reclame voor de vrijheid'

´Koningin Wilhelmina´ wuift naar het publiek langs de kant, | Foto: Piet van Kampen

oranje n Alweer volop drukte op het Evenementenplein. Na Haringrock en het Noordzee Zomer Festival een derde grootschalig evenement, Katwijk van Oranje. Dit is echter een bijzonder project dat t/m 17 november duurt. Het werd afgelopen zaterdag met veel ceremonieel geopend.

Door Piet van Kampen

De musical Soldaat van Oranje die al door 2,7 miljoen bezoekers werd bezocht heeft Katwijk mede op de kaart gezet. Bij Katwijk Marketing ontsproot het idee om ook iets met het oorlogsverleden te doen. Het sluit natuurlijk prachtig aan op de musical en de hoofdrolspelers Peter Tuinman en Henriette Tol zetten de officiële opening luister bij. Citymanager en mede-initiatiefnemer Piet de Vries sprak de genodigden in de feesttent toe. 'Dit is Katwijk op z'n breedst. Er zijn in korte tijd zoveel mensen in de weer geweest om dit mogelijk te maken, de Oranjevereniging Katwijk aan Zee, de gemeente en DVS, allen verleenden hun medewerking. Katwijk van Oranje wil hun helden en de Engelandvaarders eren. Vijf weken lang is er veel te zien en te bezoeken'. www.katwijkvanoranje.nl


Vrijheid

Het spektakel werd geopend met een parade van militaire oorlogsvoertuigen. In de stoet een wuivende Koningin Wilhelmina en de Liberation Band. Veel publiek op de been en speciale genodigden in de feesttent. Een van de genodigden was Jan Doppenberg, ex-voorzitter van de Oranjevereniging. 'Het is super wat hier gebeurt. Mijn hart gaat open als ik dit zie'. Doppenberg herinnert zich de oorlog in Putten, zijn geboortedorp. 'Wat hier gebeurt is reclame voor de vrijheid. Dankbaarheid' drukte hij zich kernachtig uit. Burgemeester Cornelis Visser begon buiten op het plein zijn toespraak met 'Soldaat van Oranje is een begrip in Nederland. Maar de strijd gaat door. Ook tegen criminele organisaties die onze vrijheid bedreigen' en hiermee stak hij collega en oud-burgemeester Jos Wienen een hart onder de riem. Een daverend en bemoedigend applaus voor de ex-burgemeester die bij de opening aanwezig was. Wienen is de laatste tijd in het nieuws vanwege persoonlijke bedreiging.

Meer op P19

Taxatie in het Katwijks Museum

taxeren n Op zaterdag 17 november, van 11.00 tot 14.00 uur organiseert het Katwijks Museum een taxatiedag, in samenwerking met Pieter Jorissen, bekend als Specialist Schilderkunst 19e en 20e eeuw verbonden aan het AVRO-programma 'Kunst en Kitsch'.

Hoeveel is het waard en waar komt het vandaan? Zomaar wat vragen die passen bij een taxatiedag. Wie wil weten wat een schilderij, een sieraad of een ander kunstwerk (met uitzondering van munten, penningen, postzegels en onderscheidingen) waard is, kan het voorwerp laten taxeren. Meubelstukken en grote objecten kunnen bij voorkeur getoond worden met een foto.

Het Katwijks Museum organiseert al jaren met veel succes taxatiedagen. Bezoekers betalen per aangeboden object € 2,50 en krijgen bij binnenkomst een volgnummer. De opbrengst komt ten goede aan het Katwijks Museum. Het is ook mogelijk om naderhand een kunstvoorwerp te laten veilen bij een veilinghuis. Hierover kan men daar alle informatie over krijgen.

Het museum ligt aan de Voorstraat 46. De toegang tot de taxatieruimte is gratis. Voor een museumbezoek geldt de normale entreeprijs.

Vakantie Bijbel Club in Het Anker

Kinderclub n In de herfstvakantie, op donderdag 25 oktober van 10.00 tot 12.00 uur is er weer Vakantie Bijbel Club in Het Anker aan de Voorstraat.

De kinderen gaan luisteren naar een Bijbelverhaal. Voor de kinderen van 4 tot 8 jaar zijn er knutselwerkjes en is er een poppenkast. Voor de kinderen van 8 tot 12 jaar is er een bingo.
Ouders die het leuk vinden om deze ochtend mee te draaien zijn welkom om te helpen.

Breien in de bieb

handwerken n Vanaf woensdag 31 oktober is de breiclub weer actief in de bibliotheek. Elke woensdagmiddag tussen 14.00 tot 16.00 uur zit er een clubje breiliefhebbers aan een van de leestafels in de Hoofdbibliotheek.

Leuk om aan te schuiven met je eigen breiproject/breisel want met een groepje breien is altijd leuker dan alleen. Je kunt ook nog eens een vraag aan elkaar stellen als je even niet weet hoe het moet. Maar ook als je met een haak- of borduurwerkje bezig bent, kun je natuurlijk terecht in de bibliotheek op woensdagmiddag. In de bibliotheekcollectie zijn bovendien allerlei leuke boekjes en tijdschriften te vinden met voorbeelden op het gebied van handwerken.
De bieb zorgt voor koffie en thee. De toegang is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Voorverkoop RBB - Katwijk

Derby n Zaterdag staat de derby Rijnsburgse Boys - Katwijk op het programma. Kaarten voor deze wedstrijd kunnen uitsluitend in de voorverkoop worden aangeschaft. De kassa's blijven zaterdag gesloten.

De voorverkoop in de kantine op De Krom voor supporters van V.v. Katwijk vindt plaats op donderdag van 19.30 tot 21.30 uur en zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur Prijzen toegangskaarten: Staanplaats regulier: 12 euro; Staanplaats 65+: 9 euro; Staanplaats kinderen tot 12 jaar: 7 euro. Er worden geen tribunekaarten verkocht aan supporters van V.v. Katwijk.

De kaarten kunnen uitsluitend met pinpas worden betaald. Contante betalingen worden niet geaccepteerd.

Column n AOBK

Tiental Rijnvogels trekt zege over de streep

| Foto: Piet van Kampen

Ridderslag bij Soldaat van Oranje

Niet te geloven, nu ben ik Ridder'

Duurzaamheidsprijs gaat naar Kievit

Spontane actie van kinderkoor en basisschool voor Sulawesi

De kinderen van RKBS De Horizon en De Vrolijke Noot kwamen in actie voor hulp aan Sulawesi. | Foto: Piet van Kampen

n De Vrolijke Nootjes en De Horizon slaan handen ineen

hulpactie n 'Kom vooruit, ga ervoor, ja wij zingen nu in koor. Want wij moeten mensen helpen, na die beving overstelpen met veel geld voor heel veel hulp, ga ervoor'. Dit is de tekst van het refrein van het lied dat Agnes Bol schreef naar aanleiding van de natuurramp die het Indonesische eiland Sulawesi zo zwaar heeft getroffen.

Door Piet van Kampen

Agnes is dirigente van kinderkoor De Vrolijke Noot van de Joannes de Doper Parochie. Tevens is zij 'juf' op de R.K. basisschool De Horizon. Naar aanleiding van de natuurramp die het eiland Sulawesi trof schreef zij een lied. Op donderdag 4 oktober werd het lied gerepeteerd, gefilmd en op hun Facebookpagina geplaatst (Kinderkoor De Vrolijke Noot). De intentie hierachter is om geld te genereren voor de landelijke actie van giro 555. Omroep MAX pikte dit op en bezocht vorige week woensdag de school. Daar werden opnamen gemaakt in de klas van Agnes en op het schoolplein waar De Vrolijke Nootjes hun hoogste lied met overgave zongen. De opname werd diezelfde avond nog door de omroep uitgezonden.


Enthousiast

Het was voor Agnes een één-tweetje om haar koor op school te laten zingen want het koor bestaat uit leerlingen van De Horizon. Het idee werd enthousiast ontvangen. Directeur Herbert van Elteren: 'Agnes doet zo veel en nu dit weer. Zij is erg enthousiast en ons hele team is enthousiast. Ook de kinderen weten waar de actie voor bestemd is. Het is te kort dag om iets zoals bijvoorbeeld een sponsorloop te organiseren. Nu zijn ze gevraagd om thuis of bij opa en oma een donatie voor deze actie te vragen' licht de directeur toe. Hij drukt op de bel en de leerlingen en het koor verzamelen zich op het schoolplein. De tv-ploeg van MAX is paraat en het lied wordt vol overgave gezongen.
Na de laatste klanken maakt Van Elteren de tussenstand bekend en die is in die korte tijd al ruim € 2.300,-. Een mooi begin van de actie die tot donderdag 25 oktober loopt.
Wat vinden de kinderen ervan? Olivia (7) uit groep 4 heeft net als een aantal klasgenootjes het refrein mee gezongen. Zij zingt samen met een paar anderen het nog even voor voordat zij vertelt waarvoor de actie is bestemd. 'Het is voor de mensen in Sulawesi want daar was een aardbeving en een overstroming. Het is heel erg'.

DVS speelt tijdens Oranje-Duitsland

Het mozaïek van Dirk Kuijt op de tribune en DVS dat de volksliederen gaat verzorgen. | Foto: KNVB

interland n Op zaterdag 13 oktober waren er voor en na de wedstrijd Nederland-Duitsland in de Johan Cruijff Arena veel bijzondere momenten te beleven. Een fijne avond met een fraai Katwijks tintje. Terwijl het Nederlands Elftal een historisch grote overwinning boekte op onze Oosterburen nam de KNVB officieel afscheid van Dirk Kuijt en verzorgde de Chr. Muziekvereniging DVS Katwijk de volksliederen van Duitsland en Nederland.

De Katwijkse muzikanten meldden zich al om half vier 's middags in Amsterdam. Nadat een team van specialisten de grasmat perfect op orde had gemaakt en de lijnen definitief waren getrokken mocht het korps het veld betreden voor een soundtrack van beide volksliederen. Op deze manier kon alles worden uitgetest voor de live-uitzending later op de avond. Terwijl het uitverkochte stadion vol stroomde genoten de muzikanten van een maaltijd en was het wachten op de aanvang van de wedstrijd.

Tegen half negen was het dan zover. Terwijl DVS het veld op marcheert werd het stadion voorbereid op een prachtige sfeeractie waarbij door het ophouden van borden de beeltenis van de Katwijkse oud-international Dirk Kuijt in het stadion zichtbaar werd (zie foto). Zo ontstond er een uniek plaatje met de twee ambassadeurs van Katwijk. Na de opkomst van de elftallen volgde de volksliederen. Het Duitse volkslied werd al prachtig ondersteund door het overvolle uitvak, maar het Wilhelmus zorgde pas echt voor een kippenvelmoment. Ruim vijftigduizend mensen zongen het volkslied uit volle borst mee en staken het Nederlands Elftal daarmee een hart onder de riem.


Na de succesvolle wedstrijd was er een prachtig eerbetoon als dank voor de interlandcarrière van Katwijker Dirk Kuijt. Samen met Rafael van der Vaart werd hij benoemd tot Bondsridder van de KNVB en kreeg hij een gegraveerde schaal met daarop al zijn interlands. In tien jaar tijd speelde Kuijt maar liefst 104 interlands en maakte hij 24 doelpunten. Op het WK 2010 bereikte hij met Oranje de finale en op het WK 2014 won hij een bronzen medaille. Het publiek in de Arena beloonde hem dan ook met een meer dan verdiende staande ovatie en zo kwam het einde aan een prachtige voetbalavond met een Katwijkse inbreng.

Creatieve ochtend

Pniëlkerk n Op woensdagmorgen 31 oktober is er een creatieve ochtend in de Pniëlkerk aan de Hoorneslaan.

Deze morgen komt Jack Nugter. Onder begeleiding van Janny van den Bosch wordt er samen gezongen. Na de pauze gaan wordt er een mooi najaarsstuk gemaakt. De kosten zijn 10 euro.
Opgeven kan tot en met zaterdag 27 oktober bij Janny Schaap, tel. 4023743 of Liesbeth Maagdelijn, tel. 4027375 of via janny_schaap@hotmail.com. Wie zich via de mail aanmeldt krijg je een bevestiging.
De crea-ochtend begint om 9.30 uur. Vanaf 9.00 uur staan de koffie( en thee) klaar. Er is geen kinderoppas. Zelf een tangetje en draad meenemen als u dit heeft.

Matinee met COK Hallelujah

concert n De Krönungsmesse en de Messa di Gloria, twee relatief korte werken, worden zaterdagmiddag 27 oktober uitgevoerd door COK Hallelujah in de Vredeskerk, aan het Baljuwplein.

Uiteraard wordt Hallelujah weer begeleid door een orkest en solisten die hun sporen in de professionele klassieke muziek hebben verdiend. Dit matineeconcert begint om 16.00 uur. Meer informatie of meteen online kaarten op www.cokhallelujah.nl

Kom en Prijsdienst

Dorpskerk n Op zondag 21 oktober is er om 18.30 uur een Kom en Prijsdienst in de Dorpskerk. De voorganger is dan ds. E.C. Vreugdenhil-Mijnarends. Het thema voor deze dienst luidt 'Geloven geef je door!' De meditatie zal in het licht staat van de lezing uit de 1e brief van Paulus aan de gemeente van God in Korinthe

Duurzaamheidsprijs gaat naar Kievit

Sebastiaan Bos van Kievit won de Duurzaamheidsprijs Duin & Bollenstreek. | Foto: Piet van Kampen

n 'De rol van de gemeente is niet zo groot, de ondernemers doen het'

groen n Er waren dit jaar 23 bedrijven die deelnamen aan de 'competitie' Duurzaamheidsprijs Duin & Bollenstreek. Na de voorronde bleven er dit jaar op 15 maart zeven genomineerden over. Daaruit selecteerde de 5-koppige jury uiteindelijk de vier finalisten.

Door Piet van Kampen

Tijdens een bijeenkomst vorige week woensdag in het Sikkens Experience in Sassenheim werd de winnaar bekend gemaakt. De vier finalisten waren Bollenstreek Hout uit Lisse, Clusius Craft Distillers uit Katwijk, Van der Slot Tulips uit Voorhout en Kievit (biologische groente en fruit) uit Katwijk. Bedrijven dus met een zeer uiteenlopende bedrijfsvoering en derhalve heel moeilijk te jureren voor Willem Heemskerk (Bloemencorso), Jacco Knape (wethouder Katwijk), Anke Schüttemeyer (duurzaamheidsadviseur) en Tom Otto en John Mijnders, beiden winnaars uit voorgaande jaren. Drie belangrijke criteria voor de jury waren mensen, milieu en maatschappij. De afgelopen maanden werden de vier genomineerden bezocht om een goed beeld te krijgen en tot een juist oordeel te komen.

Aanjagers

Organisator Hans van Dalen reeg de avond verbaal aan elkaar en er werden filmpjes van de bedrijven vertoond. Tevens voerde Van Dalen de vier ondernemers nog even aan de tand en zij mochten hun bedrijf 'verkopen' het geen zij enthousiast en met verve deden. De wethouders Rob ten Bode (Teylingen) en Jacco Knape (Katwijk) kwamen ook nog even aan het woord alvorens de winnaar uit de hoge hoed werd getoverd. Ten Bode: 'De gemeente Teylingen draagt duurzaamheid een warm hart toe. De ondernemers hier vanavond zijn voorlopers en aanjagers van duurzaamheid'.

Zijn Katwijkse collega had op deze 'Dag van de Duurzaamheid' een rondje in de gemeente gedaan. 'De rol van de gemeente is niet zo groot, de ondernemers doen het. Zij hebben de kennis maar de gemeente kan op sommige punten wel een voorbeeld geven'. Hoog tijd om de winnaar bekend te maken.

Erkenning

Wethouder Martijn Bilars (Noordwijkerhout) deed dit en reikte de winnende envelop en oorkonde uit aan Sebastiaan Bos van Kievit uit Katwijk. Het bedrijf dat al 22 jaar biologische groente- en fruitpakketten verkoopt en onlangs een flinke lap grond in de Duinvallei in Katwijk erbij heeft genomen waar biologisch wordt geteeld en mensen met een beperkte toegang tot de maatschappij ook aan de slag zijn.

Bos: 'Ik vind het geweldig. Het waren sterke concurrenten maar het is een erkenning voor ons bedrijf. De ondernemer ontving een geldprijs van 2500 euro en een ontwikkelingsbudget van 5000 euro.

Rotaryclub Katwijk-Noordwijk houdt whiskyproeverij voor DKF en Topaz

whisky n De Rotaryclub Katwijk-Noordwijk houdt op vrijdag 2 november om 19.00 uur een whiskyproeverij in de businessclub van Quick Boys op sportpark Nieuw Zuid. De opbrengst is bestemd voor de Dirk Kuyt Foundation en Topaz Overduin.

Tijdens de proeverij maken de deelnemers aan de hand van experts een reis door alle beroemde whiskygebieden in Schotland. Aad Kraaij van de Rotaryclub Katwijk-Noordwijk is een van de organisatoren en zelf fervent whiskyliefhebber. "We hebben een selectie gemaakt van verschillende bekende distilleerderijen", vertelt hij. "Van fruitige whisky's uit de Lowlands tot de zwaardere single malts van Islay, ze komen allemaal voorbij."

De whisky staat centraal, maar is natuurlijk niet het enige wat de deelnemers voorgeschoteld krijgen. Kraaij: "Bij iedere whisky die we proeven hoort natuurlijk een verhaal, maar we serveren er ook bijpassende gerechtjes bij. Op videoschermen tonen we filmpjes over alle interessante weetjes over de whisky die wordt geproefd. Het is echt een avondje whisky beleven en geschikt voor iedereen, omdat we het laagdrempelig houden. Er is ook volop ruimte voor ontmoeting."

Whisky is veel meer dan alleen een drankje. Dat blijkt wel uit de collectie whiskyboeken die de Noordwijkse boekhandel Van der Meer tijdens de avond heeft uitgestald. En in whisky investeren kan natuurlijk ook. Daar vertelt Scotch Whisky International alles over. Altijd al de wens gehad om zelf een keer naar Schotland te reizen, bijvoorbeeld voor een tour langs de bekende distilleerderijen? Ook het Schotse verkeersbureau is present en er is live-muziek.

Kaarten kosten € 59,00 per stuk en zijn verkrijgbaar via rotarywhiskyevent.nl Daarvoor krijgen de deelnemers niet alleen een leuke avond, maar steunen ook nog eens de Dirk Kuyt Foundation en Topaz Overduin. De Foundation van de beroemde voetballer uit Katwijk ondersteunt sportevenementen voor mensen met een beperking. Bij Topaz Overduin wonen mensen met de ziekte van Huntington en mensen met dementie.

Wandelen met Welzijnskwartier

integratie n Bewegen is gezond, daarom organiseert Welzijnskwartier iedere vrijdagochtend een wandelactiviteit voor iedereen die zin heeft in een beetje beweging.

De groep verzamelt om 9.30 uur bij Huize Callao. De wandeling duurt tot ongeveer 11.00 uur. In matig tempo wordt er iedere keer weer een andere route gelopen. De routes gaan door de mooie natuurgebieden die Katwijk rijk is, door duin en over strand. Na afloop is er nog gelegenheid om met elkaar een kopje koffie of thee te drinken en na te praten.

De wandelgroep is voor iedereen, zowel nieuwkomers als Katwijkers. Een belangrijk doel van de wandeling is de integratie van nieuwkomers in Katwijk te bevorderen, zodat men met anderen in contact komt en elkaar leert kennen. De nieuwe Katwijkers leren de omgeving kennen, oefenen met de taal en maken kennis met de inwoners van Katwijk. Het is de bedoeling dat er tijdens het wandelen Nederlands gesproken wordt, zodat men de taal kan oefenen en anderen hen daarbij kunnen helpen. Maar het leukste van de wandelgroep is natuurlijk het samen wandelen en genieten van de mooie omgeving.

Een keertje meewandelen, kom dan eens op een vrijdag om 9.30 uur naar Huize Callao, Callaoweg 1. Meer informatie bij Anneke Olivier via annekeolivier@live.nl

Voorleesbingo én knutselen over krokodillen

Bieb n In de herfstvakantie hoeft niemand zich te vervelen. Na een workshop Minecraft en een kindercollege over Asterix en Obelix zijn nu jonge kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 8 jaar aan de beurt. Zij kunnen op donderdag 25 oktober van 14.00 tot 15.30 uur in de Hoofdbibliotheek meedoen aan een bijzondere voorleesbingo en aan een knutselactiviteit. De toegang is gratis.

Als eerste staat er een heuse voorleesbingo op het programma. En niet zomaar een bingo maar eentje met een krokodil in de hoofdrol. Luister heel goed naar een leuk verhaal en streep alle getallen weg die je tijdens het verhaal hoort. Misschien win je wel een leuke prijs. Na de voorleesbingo gaan we nog even knutselen met elkaar. Waarover? Een krokodil natuurlijk.


Kinderen van 4 t/m 8 jaar kunnen gratis aanschuiven bij deze leuke activiteit op donderdag 25 oktober van 14.00 tot 15.30 uur in de Hoofdbieb.

Studieochtend met Oscar Lohuis

israël n Op woensdag 17 oktober is er in Katwijk een studieochtend met ds. Oscar Lohuis, spreker voor Christenen voor Israël. Het onderwerp waarover hij spreekt is: De terugkeer van de Joden naar het land Israël. De bijeenkomst vindt plaats in de Vredeskerk, Baljuwplein 1. Welkom vanaf 9.30 uur en de aanvang is om 10.00 uur, toegang is gratis. Er is oppas aanwezig.

Nieuwe Goed, Groen, Groei-labels uitgereikt

Picturaleden aan het werk. | Foto: PR, Foto: Picasa

duurzaam n Dinsdag 9 oktober waren er in Holiday Inn in Leiden een aantal Katwijkse ondernemers tezamen om het Goed, Groen, Groei label en het daarbij behorend certificaat in ontvangst te nemen. Dit project dat een gezamenlijk initiatief is van Stichting 20Duurzaam20 en Katwijk Marketing heeft tot doel ondernemers bewust met hun business bezig te laten zijn. Los van hun eigen commerciële doelstellingen nemen duurzaam en milieuvriendelijk ondernemen een steeds grotere plaats in bij hun bedrijfsvoering.

Door Piet van Kampen

Duurzaam ondernemen werkt aanstekelijk, gezien het aantal nieuwe en vernieuwde certificeringen. > Foto± Piet van Kampen

Ivo Vittali van Stichting 20Duurzaam20 opende de bijeenkomst. Verheugd kondigde hij aan dat er weer 9 nieuwe ondernemers gecertificeerd waren. Ook waren er 5 ondernemers bij die een hercertificering ontvingen. Dat houdt in dij zij twee jaar eerder het certificaat al hadden ontvangen maar tussentijdse opvolging van de duurzame- en milieuvriendelijke bedrijfsvoering continueerden en zelfs hadden uitgebreid. 'Goed om dit vooral ook uit te dragen naar andere ondernemers' spoorde Vittali hen aan.

Wethouder Jacco Knape had woorden van een zelfde strekking. 'Het is en belangrijk certificaat dat aangeeft welke bedrijven zich onderscheiden. Laat het vooral ook aan klanten en collega-ondernemers weten. Maak het zichtbaar zodat steeds meer bedrijven mee gaan doen want er is met elkaar nog veel meer uit te halen. Probeer ook anderen stappen te laten zetten' gaf hij de aanwezigen mee. 'U kunt alvast meedenken voor de agenda van de toekomst. In 2050 wil de gemeente Katwijk energie-neutraal zijn. Nu gebeurt het al op kleine schaal en laat anderen gebruik maken van uw kennis. Het gaat allemaal heel snel'.Woorden die voor zichzelf spraken en voor de aanwezigen bepaald niet vreemd over kwamen. Zij zijn immers al duurzaam, milieuvriendelijk, sociaal en maatschappelijk bewust bezig. Inmiddels hebben 24 ondernemingen dit label verworven. Binnenkort is er weer een Duurzaamheidscafé waarin de gecertificeerde ondernemers elkaar kunnen informeren en inspireren.


Gecertificeerd

Piet de Vries, directeur van Katwijk Marketing las de juryrapporten voor. Hieruit kwam naar voren dat elk bedrijf – hoe divers ook – op hun eigen manier en binnen hun eigen bedrijf en mogelijkheden 'goed bezig' zijn. De volgende ondernemingen ontvingen het certificaat.
De Raad Bouw, Jelles Carcenter, KBM Groep, Kievit, Lilies of life, Minnee BV Schilderwerken, Herberg Welgelegen, Dune Pebbler en De Porseleinkast.
Een hercertificering werd toegekend aan De Bonte Kraai, Bakker van Maanen, Indoorvolkstuin/Gezondergroen, strandpaviljoen Het Strand en EV Mobility (voorheen E-one).

Laatste tentoonstelling van jubileumjaar Pictura in DUNAatelier

schilderijen n De leden van de Katwijkse kunstschildersvereniging Pictura hebben afgesproken van 18 oktober tot 4 november hun beste werken te exposeren in het DUNAatelier aan de Boulevard. Het is dit jaar hun laatste van een reeks van zes tentoonstellingen in verband met het vijftigjarig bestaan van de vereniging. De opening vindt plaats op donderdag 18 oktober om 20.00 uur door Jack Vlieland, voorzitter van de Stichting Kunstvereeniging Katwijk.

Sommige Picturaleden besluiten pas op het allerlaatste moment of ze werk tentoonstellen of niet. Maar de Picturavoorzitter verwacht dat de bezoekers zestig tot zeventig schilderijen en aquarellen in het DUNAatelier te zien krijgen. De bezoeker zal ontdekken dat de leden zich specialiseren in diverse richtingen. In aquarelwerk, in landschapsschilderijen, zee- en strandgezichten en portretten onder andere. Ze werken specifiek met olieverf of juist met acryl. De meesten werken figuratief, vaak van een foto, een enkeling werkt abstract of sterk impressionistisch. Picturaleden leggen zich ook toe op het maken van herkenbare taferelen: een oud Katwijks straatje of de nog niet volgebouwde Zanderij.

De tentoonstelling van het jubilerende Pictura in het DUNAatelier is van 18 oktober tot en met 4 november open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Het DUNAatelier staat op het Duinplein naast het voormalige restaurant De Zwaan, Boulevard 31 tegenover de vuurtoren.

Voorstelling Marc de Hond in Aquamar

voorpremière n Vanaf heden is Marc de Hond terug in de Nederlandse theaters met zijn avondvullende voorstelling 'Voortschrijdend Inzicht', een voorstelling over omgaan met verandering. De voorpremière van deze bijzondere voorstelling vindt op 17 oktober plaats in zwembad Aquamar, waarbij het publiek in het water plaats neemt.

Het leven van Marc de Hond is één grote aaneenschakeling van verandering: hij ging van internetondernemer tot 3FM-dj en van keeper bij voetbal tot rolstoelbasketballer bij Oranje. In zijn nieuwe theatervoorstelling vraagt Marc zich af waarom de gemiddelde Nederlander er wel over fantaseert om het roer om te gooien, maar vervolgens toch jarenlang elke dag blijft hangen in dezelfde gewoontes. Ook geeft hij zijn ongezouten mening over hoe de Nederlandse bevolking omgaat met klimaatverandering. Kortom: een inspirerend, inzichtelijk en optimistisch verhaal over omgaan met verandering voor iedereen die eindelijk eens de knop om wil zetten of de knoop door wil hakken.

De voorstelling begint op woensdag 17 oktober om 20.15 uur in het multifunctionele bad. Het bad is geopend vanaf 20.00 uur. Tickets zijn voor € 5,20 beschikbaar via de webshop van zwembad Aquamar. Meer informatie en de ticketverkoop via www.sportbedrijfkatwijk.nl.

Ridderslag bij Soldaat van Oranje

Fred Boot, de man achter Soldaat van Oranje, werd woensdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

decoratie n Woensdag 10 oktober is een memorabele dag in het leven van Fred Boot (53). Voor 1100 bezoekers in 'zijn TheaterHangaar' en in het bijzijn van de crew werd hij door burgemeester Cornelis Visser in naam van de Koning tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd. Een bijzondere waardering voor de man die ondanks zijn grote succes er gewoon onder is gebleven. Een oorverdovend applaus viel hem ten deel.

Door Piet van Kampen

Het was op de dag af exact 8 jaar geleden dat de eerste try-out in de TheaterHangaar werd gehouden. Daarna vond op 30 oktober de première plaats van Soldaat van Oranje. Destijds bijgewoond door onze voormalige Koningin Beatrix en honderden BN'ers. De eerste reacties waren toen al overweldigend. BN'ers die toch wel het een en ander gewend waren, reageerden lovend. Op dat moment kon Boot nauwelijks bevroeden hoe groot het succes van zijn 'droom' zou worden. Inmiddels hebben in de afgelopen 8 jaren 2,7 miljoen mensen de musical bezocht waarvan velen dit voor de tweede of zelfs derde keer deden.'Ik dacht als ik het eerste jaar maar vol zit, later werden het er twee en nu zijn het er inmiddels acht' lacht hij bescheiden.


Ridder

Na de 1512e voorstelling nam burgemeester Cornelis Visser het woord. Hij nodigde de verraste producent naar het podium om hem 'een podium' te geven dat Boot verdiende. De burgervader stak hem de loftrompet over zijn inzet voor cultuur, het succes van de musical en dat het belangrijk is om de Tweede Wereldoorlog aan de volgende generatie op deze manier door te geven, ook via speciale educatieve activiteiten met scholieren. Verder is Boot bestuurslid van Compagnietheater, penningmeester van de Vereniging van Vrije Theaterproducenten, jurylid van de Theaterfotografieprijs, ambassadeur van het Theater Na de Dam, voorzitter van de Stichting Buitengewoon Klassiek, bestuurslid van de Stichting Musical Award, heeft hij de Stichting Educatieve Theaterproducties opgericht voor jongeren.
Na deze opsomming van verdiensten spelde Katwijks eerste burger hem het kleinood op.


Trots

De aimabele Boot die verrast maar ook vereerd was: 'Ik dacht nog wat doet al die pers hier?. Vervolgens: 'Als jongetje heb ik hiervan gedroomd. Niet te geloven, nu ben ik Ridder' klinkt het met een bescheiden glimlach. 'Waar ik ongelofelijk trots op ben dat zijn al die honderden mensen die hier al vijftien jaar al aan hebben meegewerkt ook vanaf de voorbereidingen' deelde hij de eer met zijn medewerkers. Boot ten voeten uit. Succes delen met elkaar.

Wandeling vanuit je stoel

leiden n Hoe leuk is het om vanaf je stoel in Bibliotheek Katwijk een wandeling te maken langs allerlei bijzondere literaire plekjes in oud Leiden. Je kunt op donderdag 1 november van 14.00 tot 15.30 uur gratis 'meewandelen' met gids Flip Hammann die van alles en nog wat weet te vertellen over wat we onderweg in Leiden tegenkomen. Schuif aan tijdens deze aantrekkelijke lezing in de bibliotheek en waan je lopend door Leiden langs allerlei mooie plekken uit het literaire verleden.

In het oude centrum van Leiden zijn veel mooie literaire plekjes te vinden en hebben veel schrijvers gewoond. Tijdens de wandeling komen we een aantal 19e eeuwse dominee-dichters tegen, die allemaal onder pseudoniem schreven: Nicolaas Beets alias Hildebrand, Gerrit van der Linden alias De Schoolmeester, François Haverschmidt alias Piet Paaltjens. Maar Leiden is ook de stad van Jan Wolkers, Boudewijn Büch en Karel van het Reve. Ook Louis Couperus heeft er zijn voetstappen liggen en de mooiste roman van Simon Vestdijk, 'De vuuraanbidders', speelt zich in het oude centrum af. Daarnaast is Leiden de stad waar in de loop van de jaren ruim honderd gedichten op muren werden gekalligrafeerd. We zullen er een aantal van lezen met elkaar.
Flip Hammann was tot 2016 docent Nederlands en CKV. Hij verzorgt lezingen en literaire wandelingen.

Door een steuntje in de rug kan je iemand laten merken dat je er voor hem of haar wilt zijn. Dat hij of zij er niet alleen voor staat. Hoe sterk je ook bent, iedereen heeft wel eens even een steuntje in de rug nodig. Net als deze paddenstoel… Zo is de kans kleiner dat hij zijn hoofd laat hangen als er een najaarsstorm over hem heen komt. | Foto: Céline van Egmond-Mulder

Postzegel- en kaartenbeurs

Ruilbeurs n Zaterdag 27 oktober houdt postzegelvereniging Katwijk-Rijnsburg weer haar eerste postzegelbeurs van het nieuwe seizoen in wijkgebouw 'De Wiek', Fresiastraat 19.

Niet alleen postzegels staan centraal, maar dit keer worden ook ansichtkaarten en scheepsfoto's aangeboden. Zoals gebruikelijk is er volop gelegenheid zegels te ruilen, ook zijn er enkele handelaren aanwezig. Tevens kunt u de stuiverboeken van de vereniging bekijken. Heeft u nog een oude verzameling op zolder liggen en wilt u weten of dat iets waard is? Kom langs en laat een deskundig lid van onze vereniging ernaar kijken. De zaal is geopend van 10.00 tot 14.30 uur.

Middag COBK

senioren n Op woensdag 17 oktober houdt de COBK haar tweede contactmiddag van dit seizoen in Het Anker aan de Voorstraat. Aanvang 14.30 uur. Zaal open 14.00 uur.

Na de opening door voorzitter J. Snoey zal ds. P. Vermaat uit Veenendaal komen spreken en beelden vertonen van een reis langs de zeven gemeenten van Klein Azië naar Patmos. Hij gaf er de titel 'Wie oren heeft hore' aan.
Alle leden, maar ook belangstellenden zijn welkom. Wie lid wil worden van de COBK, kan zich opgeven bij M. van Beelen, tel. 4021593.

Betrokken bij Katwijk van Oranje

inzet n Burgemeester Visser prees de betrokkenheid van diverse bedrijven bij het project. Ook dat is een stukje cultuur binnen de gemeente. Net zoals zang en muziek dat ook bij de Katwijkse cultuur past.

| Foto's: Piet van Kampen

Visser prees Willem Schonenberg- mede-organisator van het Noordzee Zomer Festival – voor zijn inzet en creatieve ideeën. Katwijks eerste burger omschreef het project als herdenking, een zoektocht en een beleving. Er is komende weken nog veel meer te beleven.

Programma deze week

• Woensdag 17 oktober, 13.30 uur: Engelandvaren. Ervaar zelf hoe lastig het is om in een kano de branding te trotseren!

• Zaterdag 20 oktober 11.30, 14.00 & 16.00 uur: Voorstelling Muziek van Oranje. Iedere zaterdag is er muziek in de TheaterTent. Een unieke samenwerking van een lokale muziekvereniging en een koor. Het optreden op 20 oktober wordt verzorgd door 'Harmonie Katwijk' en 'KCM Jubilate'.

• Maandag 22 t/m donderdag 25 oktober, 13.30 uur: Engelandvaren. Ervaar zelf hoe lastig het is om in een kano de branding te trotseren.

Doorlopende activiteiten

Dinsdag t/m zaterdag 11.00-19.00 uur: Opbouw Dakota. In de TheaterTent op het Strandplein in Katwijk komt stap voor stap een Dakota tot leven. Je kunt zelf bekijken hoe dit vliegtuig haar vorm krijgt.

Doorlopend vanaf donderdag 18 oktober en dinsdag t/m zaterdag 11.00 tot 17.30 uur: Pop-upstore. In een winkelpand aan de Noordzeepassage wordt een pop-up store ingericht, die ruimte biedt aan een bijzondere expositie met attributen en beeldmateriaal. Ook kun je hier Soldaat van Oranje-merchandise kopen.

Ook kun je tijdens Katwijk van Oranje een fiets- of wandeltocht maken, of deelnemen aan een fotopuzzeltocht. Meer informatie over de verschillende programmaonderdelen? Bezoek www.katwijkvanoranje.nl

Exposities

Katwijks Museum: Het Katwijks Museum vertoont tijdelijk de bijzondere film 'Stormgetij'. Daarnaast is er een fototentoonstelling met beelden uit WO II en kun je komen kijken naar 'Katwijk in vogelvlucht', met voorwerpen uit deze tijd.

DunaAtelier: In het DunaAtelier op de boulevard is een fotoreportage te zien waarin de Atlantikwall centraal staat.

Torenmuseum: Ben jij benieuwd hoe het was om in de oorlog in Valkenburg te wonen? In het Torenmuseum is een expositie te zien over de gebeurtenissen in Valkenburg tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dorpshuis Valkenburg: Hoe zag het leven van een Engelandvaarder eruit? Dit is te zien bij de gratis te bezoeken expositie in het Dorpshuis in Valkenburg.

Zelfredzaamheid

Voor wie de laatste weken de Zwanenburg heeft bezocht heeft de veranderingen binnen het dienstencentrum zelf kunnen ervaren. Er heeft zich een complete metamorfose voor gedaan.

Eerst was daar de presentatie van de nieuwe tafels en stoelen en de laatste drie weken een complete verbouwing en de daaraan gekoppelde interne verhuizing. Het resultaat mag gezien worden. De biljarters hebben een mooie grote ruimte gekregen met drie wedstrijdbiljarttafels en voldoende plaats voor toeschouwers en bezoekers. Het is bovendien een hele mooie ruimte geworden, die naar eigen smaak is gecreëerd en ingericht.
Het heeft wel een jaar moeten duren eer er, na lang aandringen, een antwoord van de Gemeente kwam met toestemming om aan de slag te gaan. Er werd wel direct bij vermeld dat de gemeente zelf er geen stuiver voor beschikbaar had. Het kwam allemaal op de schouders van de nog jonge ouderenbond. Ook het Wijkwerk van het WZK had tegelijkertijd hun wensen.
De activiteiten die, onder auspiciën van of gezamenlijk met de AOBK, worden uitgevoerd breiden zich meer uit. Steeds meer mensen weten de weg naar het Dienstencentrum te vinden. Het resulteert dat de begeleiders groep groter wordt en het kantoor te klein werd. Door twee ruimten met elkaar te verbinden zijn er meer en flexibeler mogelijkheden ontstaan. Ook voor de bezoekers van de diverse activiteiten. Het is een echte win-win situatie geworden.
De AOBK-ers zijn op pad gegaan en hebben zelf de handen uit de mouwen gestoken. Bedrijven zijn benaderd en sponsoren gezocht. Het was verrassend om de ouderen aan de gang te zien. Er werd getimmerd, gestukadoord, geschilderd. Zelfs voor de vloerbedekking gingen de oudjes zelf door de knieën.

Op zich had het natuurlijk nog veel mooier gekund als het hele wensenpakket van de gebruikers gelijk was uitgevoerd. Het overleg hierover tussen de AOBK het WZK en de gemeente is gaande. De gemeente heeft toegezegd eind oktober met een antwoord te zullen komen. Of dit positief uitpakt is nog maar de vraag. En als deze wel komt, zal de uitvoering niet eerder zijn dan in 2021. Dat terwijl er toch urgente zaken bij zitten die echt niet langer kunnen wachten. Er is nog hoop al is het een klein beetje. Eigenlijk is het vreemd dat de wensen waar het om gaat van de gebruikers zelf moeten komen en er terughoudend door de gemeente wordt gereageerd. Men zou toch denken dat de eerste prioriteit het in stand houden van bestaande voorzieningen moet zijn. Of moet er gespaard worden voor de bibliotheek en bestaande voorzieningen terzijde worden geschoven.

Volgen? bekijk de nieuwskolom van de AOBK, www.aobk.nl

Toveren met wol in het Katwijks Museum

Kinderen kunnen op 3 november lekker aan de slag met vilt in het Katwijks Museum. | Foto: PR

Vilt n Op zaterdag 3 november houdt de Commissie Educatie van het Katwijks Museum een jeugdactiviteit. De ochtend wordt gehouden van 10.00 tot 12.00 uur en is toegankelijk voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Voor drinken en iets lekkers wordt gezorgd. De toegang kost € 3,50.

Toveren met wol, wat is dit eigenlijk? Onder leiding van Petra van den Berg www.viltmagie.nl gaan de kinderen hiermee aan de slag. Natuurlijk wordt er eerst een kijkje genomen in het museum om ideeën op te doen voor de sieraden van wol. Daarna gaan de kinderen aan de slag met vilt.

Vilten doe je met behulp van wol. Wol is er in allerlei kleuren. Je legt eerst de wolvezels uit. Verder gebruik je ook zijde en andere vezels totdat je tevreden bent met je armband, ketting of keycord. Daarna ga je vilten met behulp van water, zeep en je handen totdat er een stevige stof is ontstaan. Uitspoelen en drogen en daar heb je jouw creatie. Doe deze dag kleren aan die nat mogen worden. Het leuke is: het lukt altijd.

Om teleurstellingen te voorkomen is het noodzakelijk vooraf te reserveren bij Jeannette de la Parra via educatiekatwijksmuseum@gmail.com

De volgende jeugdactiviteiten zijn op 10 november een workshop op z'n Romeins en 8 december de workshop kerstkaarten maken.

Inspiratie opdoen in de theatertent

inspiratie n Al sinds 2014 brengt Katwijk Marketing twee keer per jaar verenigingen, stichtingen en andere organisaties die in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg evenementen organiseren bij elkaar in het Evenementen Platform. In 2017 kwam daar het Kunst & Cultuur Platform bij. De twee aandachtsgebieden kunnen elkaar versterken. Daarom is er ook dit najaar weer gekozen voor een gecombineerde bijeenkomst. De bijeenkomst heeft als thema 'Inspiratie'.

Wethouder Jacco Knape opent de bijeenkomst. De sessie start vervolgens met een korte terugblik op de afgelopen periode door Katwijk Marketing. Daarnaast wordt een update gegeven met betrekking tot de Maatschappelijke Agenda, verzorgd door de gemeente. Directeur Harry de Bruin en Project manager Events Yasmin Le Conge-Coese van de TheaterHangaar en Hangaar2, verzorgen een uniek kijkje achter de schermen bij de organisatie.
De sessie wordt voortgezet met het 'Rad van inspiratie', een interactief programmaonderdeel waarin aanwezigen elkaar kunnen inspireren. Want: door met elkaar in gesprek te gaan kun je van elkaar leren. Nieuwe kennis en inzichten opdoen, dat is waar het bij het 'Rad van inspiratie' om gaat. Na afloop is er zoals gebruikelijk ruimschoots gelegenheid om met elkaar na te praten.

De bijeenkomst vindt plaats op maandag 5 november, vanaf 19.30 uur in de tijdelijke TheaterTent op het Strandplein. Iedereen die zich betrokken voelt bij het kunst-, cultuur- en/of evenementenaanbod is welkom. De bijeenkomst is gratis toegankelijk. Aanmelden via Katwijk Marketing, tel. 3030707 of info@katwijkmarketing.nl


Knuffeldagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Foto: ERNST VAN ERKELENS

smalspoor n Tijdens de 'Knuffeldagen' in de herfstvakantie mogen alle kinderen (tot en met 12 jaar) die hun lievelingsknuffel meenemen, gratis naar binnen bij de Stoomtrein Katwijk Leiden. Kom samen met je pop of teddybeer naar onze Knuffeldagen en leer alles over treinen. Kijk rond in het museum, doe de speurtocht of stap met je knuffel op de stoomtrein en maak een mooie treinrit langs het Valkenburgse Meer.

Binnenkort is het weer Herfstvakantie en zijn de scholen dicht. Leuk om vrij te zijn, maar wat ga je doen? Bij ons langskomen natuurlijk! Tijdens de Knuffeldagen in de herfstvakantie mag je voor niets naar binnen als je je lievelingsknuffel meeneemt. Volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder betalen het normale tarief.

Stoomtrein Katwijk Leiden is open op zaterdag 20, zondag 21, dinsdag 23, donderdag 25, zaterdag 27 en zondag 28 oktober a.s. van 10.30 tot 16.30 uur. Vanwege de weersomstandigheden rijdt alleen de stoomtrein. De dieseltrein met open wagens rijdt alleen tijdens het zomerseizoen.

Reserveren is niet noodzakelijk. Bij grote drukte rijden extra treinen. Volwassenen betalen € 9,00 voor een stoom- en een dieselrit + de toegang tot het binnen- en buitenmuseum. Kinderen van 4 t/m 12 jaar mogen voor € 7,00 naar binnen en de allerjongste kinderen mogen gratis mee. Met de bon uit de agenda van de Postcodeloterij krijg je 20% korting voor maximaal vier personen.

Johnny Cash-tribute in The Pocket

De Def Americans staan zondag op het poppodium van Café The Pocket. | Foto: Madeleine Sars

Cash n Zondagmiddag 21 oktober staat 's Lands beste Johnny Cash-tributeband 'Def Americans' op het podium van Café The Pocket. de band speelt in kleine bezetting, onder de naam Sun Sessions, de nummers die Cash in het begin van zijn carrière opnam voor Sun Records. Er zullen klassiekers gespeeld worden die verschenen zijn op het Sun Records platenlabel, zoals Cry Cry Cry, Folsom Prison Blues, I Walk The Line aangevuld met later uitgebracht materiaal. De optredens in Café The Pocket zijn normaliter gratis. Het risico bestaat echter dat de aanloop het maximumaantal bezoekers overtreft. Vanwege de te verwachte drukte wordt de mogelijkheid geboden, uiteraard geen verplichting, een toegangsgarantie-ticket te kopen via internet. Meer hierover staat op de facebookpagina van The Pocket bij het betreffende evenement. Het optreden begint om 16.00 uur.

Loten voor Katwijk van Oranje zijn nu te koop

Dirk de Jong: 'Een waanzinnig mooi project'. | Foto: Piet van Kampen

n De Jong: 'Katwijkers zullen de loten gaan kopen'

Oranje n Dirk de Jong, vrijwilliger in het project Katwijk van Oranje is er van overtuigd dat de inwoners bereid zullen zijn om loten te kopen om bij te dragen in de kosten van zoals De Jong het noemt: 'Een waanzinnig mooi project'.

Door Piet van Kampen

De Jong is één van die mannen die zich met hart en ziel voor Katwijk van Oranje heeft ingezet. Hij is de drijvende kracht achter de loterij waarvan de hoofdprijs een reis is. 'De winkeliers van Zeezijde hebben veel medewerking aan deze loterij verleend', steekt hij de ondernemers een veer op de hoed. Er zijn 10.000 loten en deze kosten slechts 1 euro per stuk. 'Ik heb ervaring met loten verkopen bij DVS en daar liep het ook heel goed. Je moet natuurlijk wel een goede babbel hebben', lacht hij veelbetekenend. De loten zijn tijdens het project Katwijk van Oranje te koop in de feesttent en in de pop-upwinkel op het Emmaplein.


Organisator

Dat De Jong de taak van de coördinatie en de uitvoering van de loterij toegewezen kreeg lag voor de hand. Willem Schoonenberg de projectleider is al jarenlang een goede kennis van De Jong. Voor DVS hebben zij het nodige al georganiseerd en organiseren lijkt een van de mede-oprichters van DVS - want dat was De Jong - op het lijf geschreven. Zo had hij als ex-militair met een groot netwerk een leeuwenaandeel in de organisatie van de militaire parade met oorlogsmaterieel die afgelopen zaterdag plaats vond. 'Ook ben ik de mensen van de Dakota Association dankbaar voor het beschikbaar stellen van hun materiaal'.

De Jong is bezeten van het project en is dan ook elke dag in de feesttent te vinden. Het moet al raar lopen als de bezoekers er niet zonder een of meerdere loten vandaan komen als zij daar de enthousiaste man tegen komen.


Peter van Roode wordt derde in Amersfoort

schuiftafeltennis n Zaterdag was TTV Rijnsoever met 3 spelers vertegenwoordigd op het para-ranglijsttoernooi Amersfoort. Peter van Roode kon de beker voor de derde plaats in het Schuiftafeltennis mee naar huis nemen. Als nakomertje bleek dat Peter als tweede was geëindigd op de ranglijst voor het schuiftafeltennis in het seizoen 2017/2018; ook hiervoor stond een beker voor hem klaar.

Ondanks hun inzet vielen TTVR-spelers Taco Bleijerveld en Jeroen Kruikemeijer buiten de prijzen. In een zeer spannende partij moest Peter het weer afleggen tegen zijn eeuwige concurrent Mark Hofman van GSVA uit Amersfoort; Mark Hofman werd met 110 winstpunten en 61 verliespunten tweede. Aniek Mulder ook van GSVA werd met 143 winstpunten tegen 32 verliespunten 1e. Schuiftafeltennis is als wedstrijdsport in opkomst.

Deze vorm van tafeltennis wordt gespeeld met een 55 mm bal (standaard is 40 mm) zonder het netje en met planken aan de zijkanten; deze planken kunnen aangepast worden (smaller/breder speelveld) aan de zwaarte van de beperking. Deze vorm van tafeltennis wordt gespeeld door tafeltennissers in een rolstoel met een wat zwaardere beperking. Probleem is echter de classificatie binnen het schuiftafeltennis in wedstrijdverband. Mogelijkheden zijn de breedte van het speelveld (verplaatsen zijplanken) of het vormen van meerdere klassen. Voor beide oplossingen zullen voorstanders en tegenstanders zijn. Bijkomend probleem is dat spelers met een beperking behoorlijk fanatiek zijn als het gaat om winnen en verliezen; iedere aanpassing wordt met argusogen bekeken.

Voor informatie over Para (mindervaliden/gehandicapten) tafeltennis kan terecht bij Jan Holten via jholten@ziggo.nl. In tafeltennisland behoort TTV Rijnsoever met 18 parasporters tot een van de verenigingen met de grootste afdeling parasport/schuiftafeltennis.

Sinds 2005 speelt TTVR drie keer per maand op zondagmiddag (zie agenda op ttvrijnsoever.nl). De zaal is te vinden in het Combi-gebouw van V.v. Katwijk op Sportpark de Krom; ingang hek Tennisparkweg.

Tiental Rijnvogels trekt zege over de streep

Arie de Vreugd ziet zijn kopbal naast gaan. | Foto: PR

Voetbal n Liever een slechte wedstrijd winnen dan een goede verliezen. Als dit statement ooit van toepassing is geweest dan was het wel de 1-0 overwinning van de Rijnvogels op Achilles Veen. Een week eerder speelden de Katwijkers hun beste wedstrijd bij Spijkenisse en gingen dankzij een dubieuze strafschop ten onder. Afgelopen zaterdag was de uitvoering tegen Achilles Veen stukken minder maar de - in deze fase - kostbare drie punten werden wel met een tiental strijders over de streep getrokken. De winnende treffer van Luuk Slegt betekende een afrekening met 'het niet van de Brabanders kunnen winnen'. In de vierde ontmoeting met de Veenders' was het eerste doelpunt ooit in de Veense touwen tevens de winnende.

De glimlach van de winnende trainer Jimmy Simons was niet ten onrechte. 'Hier streden twee ploegen die de punten hard nodig hadden. Het was niet mooi en soms een beetje angstig. Beide ploegen schiepen zich weinig kansen en uiteindelijk heeft de gelukkigste gewonnen. Het lijkt wel een gewenning dat als wij met 10 man spelen het beste eruit komt, zelfs in onze slechtste wedstrijd' analyseerde hij achteraf. De derde rode kaart van dit seizoen, dit keer voor Max van Steen, wierp toch een smet op de wedstrijd.

Het werd dus geen opvoering waar het publiek handenwrijvend van genoot. Wellicht dat de spanning met name in de slotfase veel vergoedde maar het werd geen galavoorstelling van de 22 acteurs. Wellicht had het anders gelopen als Joey Lauhouh namens de thuisclub eerst een kopbal door doelman Kools tot hoekschop zag verwerkt en Lauhouh uit diezelfde hoekschop steenhard naast kopte. Een van de weinige opwindende momenten voor de veste van Kools want zijn team nam daarna het voortouw. De gastheren kwamen niet echt aan voetballen toe, De Veeners waren vlotter in balbezit en de vogels kwamen vaak een tel te laat in de duels. Doelman Jeffrey Verkerk beleefde enkele benauwde momenten voor zijn neus en kort voor de thee was het collega Kools die hetzelfde overkwam. Treffers bleven echter achterwege.

In het tweede bedrijf mocht Roy van Leeuwen opdraven voor Jeffrey Lauhouh. De kleine snelle man had in de zinderende slotfase aan alle onzekerheid een einde kunnen maken nadat het tiental vogels door Luuk Slegt op 1-0 was gekomen. Zijn inzet rolde voorlangs en in blessuretijd voorkwam Kools een inzet van hem. Het was na een half uur waarin de thuisclub met 10 man speelde en meer aan tegenhouden deed dan aan opbouwen toe kwam. Toch bleven de vogels waar mogelijk de aanval zoeken ondanks dat Achilles Veen de wedstrijd in handen had maar geen gaatje in de stugge Katwijkse defensie vond. De drie kostbare punten werden ten koste van alles gekoesterd en uiteindelijk omhelsd.

Quick Boys is maatje te groot voor VVOG

Dennis Kaars van Quick Boys in duel met Jan Jurrien Hop van VVOG. | Foto: OrangePictures

Voetbal n De blauwwitten hebben vorige week de draad weer opgepakt om hun wedstrijden in winst om te zetten. In de uitwedstrijd leidde Quick Boys bij de rust met 0-1. Die voorsprong werd naar 0-3 uitgebouwd. De wedstrijd werd met een 1-4 overwinning afgesloten.

VVOG kreeg creëerde al na een paar minuten spelen de eerste doelkans, Harrie Kersten plaatste de bal pal naast het doel. Een paar minuten later was een vrije schop van Mike Ahrens prooi voor doelman Paul van der Helm. Vervolgens zou zich een strijd op het middenveld afspelen, een strijd die nog geen winnaar kende maar ervoor zorgde dat de voorwaartsen van beide tegenstanders niet werden bereikt.

Ruim halverwege de eerste helft produceerde Quick Boys haar eerste doelkans. Een doelpoging uit de tweede linie va Kelvin Maynard belandde nipt over het doel. Op zoek naar de voorsprong ging Quick Boys meer druk zetten op het doel van doelman Kevin Rijnvis. Dat leidde met nog een klein kwartier te spelen tot een door Dennis Kaars opgezette aanval waarbij Cem Sahin in het strafschopgebied werd gevloerd door captain Wilko Braam. Gele kaart voor de laatste en een strafschop tegen die door Kelvin Maynard onberispelijk langs doelman Rijnvis werd geschoten. Eindelijk was Quick Boys op voorsprong gekomen.

Die voorsprong smaakte naar meer. Er volgde na een overtreding op Jesse van Nieuwe nog een vrije schop die tot hoekschop werd verwerkt. Daarna verdween een afstandsschot van Kay Tejan nipt over het doel. Met de rust in zicht maakte Cem Sahin nog een actie in het strafschopgebied om vervolgens de bal op de lat te mikken. Na op achterstand te zijn gekomen had VVOG nog maar weinig afgedwongen, Quick Boys verzuimde de smalle marge te vergroten.

VVOG ging in de tweede helft direct op zoek naar gelijkmaker maar wist het doel niet te vinden. Na een kwartier spelen stelde Quick Boys orde op zaken. Eerst wist VVOG een door Quick Boys ingestudeerde vrije schop nog tot hoekschop te verwerken. VVOG bleef onder druk staan. Een paar minuten later was het wel prijs voor de blauwwitten. Eerst was er de crosspass van Dennis Kaars waaruit de hardwerkende Jesse van Nieuwkerk werd bereikt die voorbereidde voor Kay Tejan die Kevin Rijnvis voor de tweede keer in de wedstrijd passeerde.

Amper bijgekomen van de schrik kreeg VVOG weer een doelpunt te verwerken. Jesse van Nieuwkerk bereidde voor, bereikte Kay Tejan die de bal tergend langzaam in het vijandelijke doel liet verdwijnen. In een alles of niets poging trachtte VVOG nog wat terug te doen. Eerst hield Paul van der Helm zijn doel nog schoon bij een vrije schop. Met nog twintig minuten op de klok moest Van der Helm capituleren bij een doelpoging van Joshua Tijdens.

Daarna sloegen beide coaches aan het wisselen. VVOG wist het niet meer te vinden en zag met nog tien minuten te spelen de achterstand verder vergroot worden. Rechtsback Chima Bosman wist de zojuist ingevallen Marc de Kruijs te vinden die met een hard schot doelman Rijnvis weer passeerde.

Met het einde van de wedstrijd in zicht probeerde VVOG het nog een keer, Paul van der Helm werd gepasseerd, de bal belandde naast het doel. Quick Boys kon de wedstrijd afsluiten met een afgetekende 1-4 overwinning.

Opening nieuw clubhuis Zwem & Poloclub Katwijk

z&PC n Zwem & Poloclub Katwijk is trots dat naast het zwembad, nu ook het nieuwe clubhuis klaar is. Na een zomer hard werken wordt deze feestelijk geopend. Alle (oud-)leden, vrijwilligers en allen die verbonden zijn aan de zwemvereniging zijn welkom op zaterdag 20 oktober tijdens de receptie die duurt van 17.00 tot 19.00 uur.

De dag begint met een receptie voor de oudere leden, oud-leden en genodigden. Onder het genot van een hapje en een drankje kan men het nieuwe zwembad en clubhuis komen bekijken. Aansluitend speelt heren 1 een bekerwedstrijd. Voor de receptie is geen kaartje nodig.

De feestdag wordt afgesloten met een feestje voor de 16+ leden. Vanaf 20.00 uur gaat het clubhuis open voor het filmsterrenfeest. Altijd al in de schoenen van je favoriete filmster willen staan? Dat kan nu, want het thema is movies & series. Een kaartje kost € 5,00 en de opbrengst is om de clubkas aan te vullen na een dure verbouwing

20 t/m 28 oktober

• Herfstvakantie bij de Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg 1 te Valkenburg.


Woensdag 17 oktober

• 's Middags jeugdactiviteit in de Hoofdbieb, Schelpendam 1.
20.00 uur: Theatervoorstelling Marc de Hond in zwembad Aquamar, Piet Heinlaan 5.

Donderdag 18 oktober

• Whiskeyproeverij in Hotel Zee en Duin, Boulevard 5. Meedoen kost € 30,00.
20.00-22.00 uur: 'Vive le Geus!' in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Kaarten vanaf € 10,00

Vrijdag 19 oktober

Whiskeyproeverij in Hotel Zee en Duin, Boulevard 5. Meedoen kost € 30,00.
10.00-12.00 uur: Train je brain in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1.
19.00 uur: 50 Years of Schuit Festival - Dag 1. De Schuit, Voorstraat 59. Vrij entree.
19.30-23.00 uur: CD-presentatie Why Not in de Open Hof Kerk, Rijnstraat 18. Entree € 10,00 inclusief consumptie.
20.30-01.00 uur: Gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Toegang gratis.

Zaterdag 20 oktober

19.00 uur: 50 Years of Schuit Festival - Dag 1. De Schuit, Voorstraat 59. Vrij entree.

Zondag 21 oktober

• Expeditie Kidsclub bij Natuurcentrum Katwijk, Boulevard.
• Irish Sessions in Hotel Zee en Duin, Boulevard 5.
10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

Woensdag 24 oktober

• 's Middags jeugdactiviteit in de Hoofdbieb, Schelpendam 1.
14.30-16.00 uur: Zeeles voor kinderen van 6-12 jaar bij Natuurcentrum Katwijk, Boulevard.

Vrijdag 26 oktober

10.00-12.00 uur: Train je brain in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1.
20.30-01.00 uur: Gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Toegang gratis.

Zaterdag 27 oktober

• Nacht van de Nacht bij Natuurcentrum Katwijk, Boulevard.
• Roskam Live in De Roskam aan de Turfmarkt. Entree € 5,00.
15.00-16.00 uur: Buurman en Buurman, de Grote Klusshow in Tripodia, Hoorneslaan 155. Tickets te koop op www.katwijk-events.nl voor € 15,98 of € 17,98.
19.30 uur: Orgelconcert Pieter Heykoop in de Nieuwe kerk, Voorstraat 79. Entree € 10,00.
20.30 uur: Optreden The Lasses en Kathryn Claire bij K&O Katwijk, Sluisweg 16. Entree € 12,00.
20.30 uur: Peuk-session met Not Dead Yet in Soos de Peuk aan het Rekreatiepad in Valkenburg. Entree € 5,00.
22.00-01.00 uur: Nachtwandeling in het duingebied Berkheide. Start aan de Sportlaan. Gratis.

Zondag 28 oktober

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.
15.00-18.00 uur: Sounds on Sunday bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. toegang vrij.

Woensdag 31 oktober

• 's Middags jeugdactiviteit in de Hoofdbieb, Schelpendam 1.

Vrijdag 2 november

10.00-12.00 uur: Train je brain in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1.
19.30-22.30 uur: Wijnproeverij bij Tennisvereniging Zee en Duin, Sportlaan 1. Inschrijven à € 15,00 p.p. via katwijkevents@gmail.com
20.30-01.00 uur: Gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Toegang gratis.

Zaterdag 3 november

• Kofferbakverkoop bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg
20.15 uur: Optreden van Trio 42 bij K&O Katwijk, Sluisweg 16. Entree vanaf € 16,00.
20.30 uur: Peuk-session met The Boys Named Sue in Soos de Peuk aan het Rekreatiepad in Valkenburg. Entree € 5,00.
21.00 uur: Optredens van Charlie Bit My Finger en Sweet Empire bij De Schuit, Voorstraat 59. Kaarten (early bird) kosten € 2,50.

Zondag 4 november

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

Woensdag 7 november

• 's Middags jeugdactiviteit in de Hoofdbieb, Schelpendam 1.

12.00 uur: RTV Sport; Tentoonstelling Bartels in Katwijks museum; RTV Magazine; 18.00 uur: RTV Sport; Tentoonstelling Bartels in Katwijks museum; RTV Magazine; 21.30 uur: RTV Sport; Tentoonstelling Bartels in Katwijks museum; RTV Magazine.

Woensdag 17 oktober
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Non-stop muziek;


Donderdag 18 oktober
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;


Vrijdag 19 oktober
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;


Zaterdag 20 oktober
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 18.00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 RTV Zaterdagcafé met Jan van Duijn; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;


Zondag 21 oktober
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 10.00 uur een kerkdienst vanuit de Gereformeerd Kerk Katwijk; 11.00 Non stop geestelijke muziek; 12.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 13.00 Strike up the band, een programma met muziek op het gebied van harmonie, fanfare en brassband verzorgd door Jaap Bol; 14.00 Spelenderwijs, muziek die u kent of zou kunnen kennen Co Snel; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Christelijk Gereformeerde Kerk Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Rijnsburg; tot 20.00 uur Aangepaste muziek; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;


Maandag 22 oktober
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, non-stop; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;


Dinsdag 23 oktober
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 Muziek voor twee.

Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws

Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin

Frequenties:

RADIO Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142; TELEVISIE Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131

AGENDA AOBK

Alle activiteiten vinden plaats in het Dienstencentrum de Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62. Iedere maandag zijn er diverse activiteiten en is er vrije inloop. Koffie of thee à € 0,50

Woensdag 17 oktober

09:30-11:30 uur: fietsen
10.00-12.00 uur: Bloemschikken
10.00-14.00 uur: Koffie +
13.30 uur: Biljartcompetitie
14.00 uur: vrij klaverjassen
19.00-21.30 uur: Vrij biljarten

Donderdag 18 oktober

10.00-12.00 uur: Crea-ochtend
10.00-12.00 uur: Bijbeluur
14.00 uur: Jokeren en klaverjassen
19.30 uur: Zangavond De Vierboet

        

Vrijdag 19 oktober

08.00-10:00 uur: Bloedprikken

Zaterdag 20 oktober
10.00-12.30 uur: Open huis

Maandag 22 oktober

10.00-14.00 uur: Koek&Soepie
13.30 uur: Onderl. comp. biljarten
13.30-16.30 uur: Schilderen
14.00 uur: vrij klaverjassen

Dinsdag 23 oktober

09:00-12:30 uur: Rabobank
10.00 uur. De Vierboet
10.00 uur. Computerinfo
10.00-14.00 uur: koffie +
13.30 uur: Biljartcompetitie
14.00-17.00 uur: Damessoos
15:00-17:00 uur: TSO
19.00 uur: IOV

Elke dag is er vrij biljarten tenzij de agenda anders aangeeft. De activiteiten zijn vrij toegankelijk
voor iedereen, niet-leden betalen een kleine bijdrage voor het gelijkheidsbeginsel. www.aobk.nl

AGENDA KAT-RIJN

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, L. de Colignylaan 7. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen van 55 jaar en ouder. www.Kat-rijn.nl

Woensdag 17 oktober
09.30-11.30 uur: schilderen
14.00-15.30 uur: Line-dance

Donderdag 18 oktober
09.15-10.15 uur: Yoga
10.30-11.30 uur: Yoga
14.00-16.30 uur: Klaverjassen/Jokeren

Vrijdag 19 oktober
09.30-11.30 uur: schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Maandag 22 oktober
09.15-10.15 uur: Yoga
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Dinsdag 23 oktober
10.00-11.30 uur: Line-dance
13.30-14.40 uur: Mannenzang
14.00-14.45 uur: Bewegen v. Ouderen
15.00-16.00 uur: Dameszang