De Katwijksche Post

17 september 2020

De Katwijksche Post 17 september 2020


pagina 5

Gemeente gaat

zelfbewonings-

plicht invoeren

pagina 14

Vincent Schouten, interim-directeur Muziekschool Katwijk. | Foto: Aad van Duijn Foto: Aad van Duijn

Sterke en breed

gedragen

muziekschool

pagina 28

Graffitimuren

tonen kwart

eeuw hun waarde

3 / 36

Corona-update Katwijk

Oplopend aantal besmettingen

Het kon natuurlijk niet uitblijven. Ook in Katwijk loopt het cijfer van mensen met een coronabesmetting omhoog, net als in de rest van met name de Randstad.


Afgelopen week (dinsdag tot en met dinsdag) kwamen er in Katwijk 18 nieuwe besmettingen bij. Maar niemand daarvan werd opgenomen in het ziekenhuis en er is ook niemand aan het virus overleden, volgens de cijfers van de GGD Hollands Midden.


In Katwijk zijn nu 325 mensen besmet of geweest; 32 daarvan zijn opgenomen (geweest ) in het ziekenhuis en er zijn 15 mensen overleden aan het virus.


>

Naam voor nieuw dorp vliegkamp

In deze krant stond vorige week deze oproep van de gemeente: Bedenk een naam voor het nieuwe dorp op vliegkamp Valkenburg. Een aantal lezers van de krant reageerden via e-mail aan de redactie van deze krant.


De volgende namen werden voorgesteld.

VLUGTHEUVEL - Ruud Potters

NEPTUNE - Mar Remmelzwaal

PRAETORIUM - Herman van Schie

HET ROMEINS VELD -

Joke Ravensbergen Bruijstens

MARINEPARK - Peter van den Berg

NIEUW-BERKHEIDE -

D.C. van Leeuwen

VALKENBURG-WEST -

Teuntje van Delft


De gemeente nodigt iedereen uit om mee te denken. Tot vrijdag 18 september kun je namen indienen via: www.katwijk.nl/naam.

De naam mag niet meer dan 24 tekens bevatten, bij voorkeur zonder afkortingen en mag niet kwetsend of raar zijn.


Stemmen

Het college van burgemeester en wethouders kiest uit alle suggesties maximaal drie mogelijke namen. Op één van die drie namen kunnen alle inwoners vervolgens zijn stem uitbrengen tijdens de digitale stemronde tussen 12 en 22 oktober.

Op basis van de uitslag van de stemronde kiest het college de definitieve nieuwe naam.

Koningin Máxima bij MuziekTafeldag in Katwijk

Koningin Maxima met de kinderen van de Muziekschool Katwijk. | Foto: Set Vexy Foto: Set Vexy

Meeste scholen Katwijk doen mee met project Méér Muziek in de Klas

Koningin Máxima in Katwijk was vorige week woensdagmorgen aanwezig bij de landelijke MuziekTafeldag van de stichting Méér Muziek in de Klas. Koningin Máxima werd in de TheaterHangaar ontvangen door de Katwijkse burgemeester Cornelis Visser. Als erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas sprak Koningin Máxima met het onderwijs en culturele instellingen, die zich inzetten voor meer muziek in de klas.


‘Het was een eer om Koningin Máxima te mogen ontvangen in Katwijk op dé plek die onlosmakelijk is verbonden met muziek; de TheaterHangaar’, blikt Visser terug. ‘De musical Soldaat van Oranje draait hier al zo’n tien jaar en die dag de plek waar werd gesproken over muziekonderwijs in de klas. Een belangrijk onderwerp dat bewezen bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen.’


Muziekonderwijs in Katwijk stap verder

Steeds meer gemeenten gaan serieus aan de slag met de versterking van het muziekonderwijs op school met als doel: structureel muziekonderwijs voor ieder kind. Stichting Méér Muziek in de Klas helpt daarbij. In Katwijk zetten de gemeente, scholen, de muziekschool én stichting Méér Muziek in de Klas zich hier samen voor in. Begin vorig jaar kreeg wethouder Jacco Knape het stokje van de provincie Zeeland overgedragen; een aanmoediging om het bestaande muziekonderwijs in Katwijk nog een stap verder te brengen.


Die aanmoediging was het startsein voor betrokken partijen om aan de slag te gaan met de vernieuwing van het onderwijsmuziekprogramma in Katwijk.


Muziekproject

Het nieuwe muziekprogramma omvat: wekelijks muziekles in de klas, gegeven door de eigen docent, en aanvullend enkele (verdiepende) lessen door een vakdocent. De groepen 5, 6 en 7 nemen deel aan een muziekproject. Een bezoek aan de muziekschool en lokale muziekvereniging, en een kennismakingsles op een specifiek muziekinstrument zijn ook onderdeel van het programma.


Wethouder Knape: ‘Muziek is in Katwijk een belangrijk goed. Het verbindt mensen en geeft ze de mogelijkheid zichzelf te ontwikkelen. Het muziekprogramma in Katwijk is nu vernieuwd en dit schooljaar is al meer dan de helft van de Katwijkse scholen gestart met Méér Muziek in de Klas.’

‘Eerder bleek uit een evaluatie van de muziekschool dat scholen muziekonderwijs heel waardevol en belangrijk vinden. In de praktijk bleef muziekonderwijs soms onderbelicht. Bij het vernieuwde muziekprogramma is gewerkt aan het inhoudelijk programma, maar ook gekeken naar hoe het beschikbare budget aangevuld en besteed kon worden. Via de stichting Méér Muziek in de Klas is het budget verhoogd via een matchingsregeling. Op die manier krijgt het muziekonderwijs op de Katwijkse basisscholen zonder grote investeringen een extra impuls. ‘


Muzikaal ontvangst

Tijdens de bijeenkomst in de theaterhangaar konden de aanwezigen genieten van een muzikaal ontvangst verzorgd door de kinderen van de Muziekschool Katwijk. De kinderen brachten stukken van onder andere Vivaldi en Bach ten gehore en gingen daarna samen met Koningin Máxima op de foto.


‘Muziek is een bron van plezier. Het is een geweldig middel van expressie. Bovendien brengt muziekonderwijs ons in kennis met een enorme diversiteit aan cultuur: wereldmuziek, hiphop, klassiek, elektronische muziek, om maar wat te noemen’, vertelt docent Anke Bottema van de muziekschool. ‘Muziekeducatie draagt bij aan de ontwikkeling van creatief denken en herkennen van emoties. Door met anderen muziek te maken leer je samenwerken. Allemaal vaardigheden die van grote waarde zijn voor onszelf, maar ook voor onze samenleving.’


>

Onderzoek naar voorrang fietsers op rotonde

Op de rotonde Zeeweg - Karel Doormanlaan is vorige week donderdag onderzoek gedaan naar het functioneren van de voorrangssituatie. In Katwijk hebben fietsers geen voorrang op rotondes, terwijl dat op de meeste plekken in Nederland wel het geval is.

De gemeente laat een gespecialiseerd bedrijf onderzoeken doen om zo een beeld te krijgen van de impact van een eventuele aanpassing van de voorrang op alle rotondes in Katwijk.

Voor dat onderzoek zijn op de rotonde Zeeweg - Karel Doormanlaan camera’s aangebracht, die de verkeerssituatie tijdens de spits registreren.Het verkeer op de rotonde wordt niet herkenbaar in beeld gebracht.

>aan: daan@watermail.com

van: martin@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neefHoi Martin,


Ik heb de laatste tijd van die visioenen van geluidsterreur. Ik droom dat ik door de Zuidstraat loop en daar een groep bewoners bij elkaar zie staan. Ze kijken geteisterd. Als ik dichter bij kom begrijp ik waarom. Uit het voormalige schoolgebouw naast de pastorie van de Nieuwe Kerk komt een onbeschrijflijke tering herrie. Het moet voor muziek doorgaan en ach ja, alle tot trilling gebrachte lucht kun je muziek noemen, maar dit lijkt nergens op. Het is muzikale chaos. De voormalige school heet ’t Mallegat, een jongerencentrum waar ook concerten gegeven worden. ‘Dit is toch verschrikkelijk, die herrie!’ roept een van de Zuidstraatbewoners. En een ander zegt: ‘We hebben de plisie al ebeld hoor.’


Intussen laten de jongeren in ‘t Mallegat niets van zich horen. Ze kennen het ‘gezeik’ van de buurtbewoners en zijn het op hun beurt zat. Af en toe gaan ze met elkaar in discussie, maar erg constructief zijn die ‘buurtbesprekingen’ niet. Ach ja, de roerige jaren zeventig. Op dezelfde plek ligt anno 2020 een vredig grasveldje. Alsof er nooit een Mallegat geweest is.


Nou ja, dat soort herinneringen heb ik dus, Martin. Maar even over die muziek, je kunt nu toch wel je vraagtekens daarbij hebben. Ik bedoel, neem Deep Purple, dat nummer Child in Time. Dat is toch net of je de plee hoort doortrekken, dat gepiel met die Hammond-orgeltjes en dat krankzinnigengekrijs? Of het quasi interessante geloei van synthesizers, waarmee Emerson Lake and Palmer uit hun dak gingen? En dan het geram op hardrock-gitaren. Al is het dan in zijn soort misschien goeie muziek, je kunt daar toch niet heel Katwijk aan blootstellen? We laten het Residentie Orkest toch ook niet de hele dag in de Zuidstraat spelen? Daar zit toch niet iedereen op te wachten? Bij elke paukenslag in de Ouverture 1812 verslikt oma zich in haar kunstgebit.


Geluidsoverlast is een naar verschijnsel. Er sjezen tegenwoordig ook vaak van die opgevoerde brommers en scooters door het dorp. Of van die aangepaste auto’s. Het mag niet, maar iedereen rijdt er vrolijk mee rond. Ik hoop dat ze een keer van de weg worden gehaald door de plisie. Maar de plisie, bestaat die nog, Martin? Vroeger zag je nog weleens een verdwaalde agent fietsen, tegenwoordig moet je ze met een lantaarntje zoeken. Weet jij dat, is de plisie opgeheven? Zitten we voor eeuwig opgezadeld met die keiharde auto’s en scooters?


Groet, Daan

>

Poll allesoverkatwijk.nl

Torenflats: behouden of slopen

Na het bericht vorige week over de toekomst van de Torenflats in de wijk Hoornes - behoud de komende tien jaar met investeringen voor de leefbaarheid en daarna sloop – legde de website allesoverkatwijk.nl lezers de volgende stelling voor: De torenflats zijn iconen en moeten blijven. Mensen konden reageren op: ‘Ja, maar wel renoveren’ of ‘Nee, weg met die troep’.

In totaal werden 70 stemmen uitgebracht, waarvan 79 procent (61 stemmen) vindt dat de torenflats gesloopt moeten worden. De overige 21 procent (16 stemmen) vindt dat de flats moeten blijven en gerenoveerd moeten worden.


Op de FB-pagina allesoverkatwyk werd ook gereageerd.

‘Afbreken die zooi en met betere woningen ervoor terug komen aub’, reageert Gert Jan Bloot. ‘Komen er dan net zoveel woningen voor terug op zijn minst met ondergrondse parking of zo?’, vraagt Jeroen Kemp zich af.

‘Eerst wat anders bouwen voor het wordt neergehaald. Er zijn al te weinig woningen!’, vindt Lia Hinne.

Annemarie Jagerman vindt de benaming ‘iconen’ voor de torenflats lachwekkend, toont zij in smileys. Joan Boot daarentegen vindt het ‘inderdaad iconen’, maar ‘jammer dat het er zo’n bende is’. ‘Aanwijzen als monument. Het zijn iconen voor Katwijk’, vindt ook Leo Dubbelaar.

‘Ik kan niet wachten tot het zover is’, zegt Jacqueline Pullen op de voorgenomen sloop van de torenflats. ‘Wat mij betreft afbreken’, vindt ook Leen van Rijn. ‘Het uitzicht vanuit de woonkamer van mijn appartement in de Piersonstraat wordt dan een stuk fraaier’.

Dat sloop van de flats niet voor het eerst wordt gesuggereerd, maakt Monique Schaap-van Duyvenvoorde duidelijk: ‘Dat zeiden ze 10 jaar terug ook al, toen ik er nog woonde’.

‘Zou de nieuwe flats 24 of 36 hoog maken’, vindt Dennis Kreutz. ‘Echt een landmarker van maken.’

Goeiendag neef


Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.

Zaterdag van 14.00 tot 20.00 uur in Burg. De Ridderpark

Muziek klinkt komende zaterdag weer vanuit het De Ridderpark in Katwijk. | Foto: archief / Paul van Houten Foto: Paul van Houten

Familiefestival Moods in the Woods: muziek-, cultuur- en natuurbeleving

In het Burgmeester De Ridderpark, achter de Muziekschool aan de Zeeweg, wordt komende zaterdag (19 september) van 14.00 tot 20.00 uur het gezellige muziek-, cultuur en natuurfestival ‘Moods in the Woods’ gehouden.


De organisatie is in handen van de Muziekschool Katwijk in samenwerking met Bibliotheek Katwijk, stichting Kattekse CultUren, Natuurcentrum Katwijk, Natuurbeleving en Kattuk.nl. Die hebben de handen ineen geslagen en een leuk coronaproof programma gemaakt. Er is voor alle leeftijden iets moois te beleven.


Muziekschooldocent Lilian van der Peet heeft een mooie plek, waar de activiteiten voor de kleuters en peuters zijn. Zoals een baby/peuterconcert, een vogelfeest en een kids-muziekfeest.


Voorleeskleedjes

De Bibliotheek is er met een programma voor de kleintjes en iets grotere kinderen. Op Voorleeskleedjes luisteren naar de mooiste verhalen en gedichtjes van Annie M.G. Schmidt. Bellenblazen met Floddertje: wie maakt de grootste zeepbel? En een speurtocht over Jip en Janneke en Pluk.


Op diverse podia zijn er optredens van diverse bands van de Muziekschool Katwijk. Er is een poppodium, met beginnende bands en van bands die al een naam hebben gemaakt in Katwijk en ooit zijn begonnen bij de Muziekschool.


Op het podium achter de Muziekschool zijn akoestische ensembles te zien. Daar ligt de nadruk op de prachtig verstilde klanken van de klassieke orkesten en ensembles van de muziekschool.


Stil het is daar ongetwijfeld ook als verhalenverteller Piet Rovers aan het woord is met zijn spannende of fascinerende verhalen.


Natuurgeluiden

In het park is er van alles te beleven. KunstenaarsCollectief KuCo is aanwezig met een portretschilder, een houtbewerker en een houtbrander. Bij Natuurcentrum Katwijk is een Natuurgeluiden Quiz.


Tijdens die quiz zijn verschillende natuurgeluiden horen. Sluit je ogen, open de oren en… kom helemaal tot rust tijdens deze quiz. Raad de geluiden, en wie weet win je ook nog een aardig prijsje.

Natuurbeleving tijdens Moods in the Woods is vanzelfsprekend in het mooie De Ridderpark naast het gemeentehuis tussen Zeeweg en Nieuwe Duinweg. Plezier al je zintuigen: kijk, luister, ruik en voel. Doe je schoenen uit en ervaar het blotenvoetenpad, lekker door de modder, over houtsnippers, kiezelsteentjes, zand en gras. Speur naar natuurweetjes en bekijk de fototentoonstelling. Je kunt ook meedoen aan slow motion yoga en er zijn klankschalen te horen en voelen.


Livestream

Is het voor jou niet mogelijk om bij het evenement aanwezig te zijn, volg dan vanuit huis de livestream, en je bent erbij. De website Kattuk.nl draagt zorg voor de livestream en fotograferen van het festival.


Aan de inwendige mens wordt gedacht, versnaperingen en drankjes worden verzorgd door Brownies en Downies en Corine’s Smaakcreatie. Op het festival is er geen alcohol verkrijgbaar.


Vanwege Covid-19 maatregelen zijn de faciliteiten in de muziekschool niet te gebruiken. Dat betekent dat de toiletten in de muziekschool niet openbaar zijn. Hou daar rekening mee voordat je naar het ‘Moods in the Woods’ festival komt.


>

Op zaterdag 19 september

Toch nog Maritieme Markt in Zwaaikom

Oranjevereniging Katwijk aan Zee is blij, dat de Maritieme Markt alsnog gehouden kan worden.


Dat gaat gebeuren op zaterdag 19 september 10.00 tot 17.00 uur in de Zwaaikom en op de Prins Hendrikkade in Katwijk aan Zee.

Normaal maakt die markt deel uit van de festiviteiten op Koningsdag, maar al die festiviteiten gingen vanwege corona niet door.


Looprichting

Uiteraard gelden er voor de markt op 19 september bepaalde regels. Het bestuur van de Oranjevereniging heeft alles doorgenomen met de Veiligheidsregio en heeft toestemming gekregen. Ook de gemeente is akkoord.

Er komt een looprichting en bij de kramen wordt er voor gezorgd dat er afstand wordt gehouden. Als het te druk wordt, gaan de hekken dicht. Er komen 85 kramen en 75 old-timers. Ook zijn er oude ambachten te bewonderen.

>

Een ooievaarsnest        voor Katwijk Binnen

Katwijk aan den Rijn is een ooievaarsnest rijker. Afgelopen zaterdag onthulden Pien van der Niet (Marente) en Jacqueline van Rijn (medebeheerder dierenweide) de metershoge broedplaats. Het is het resultaat van een mooie samenwerking tussen inwoners, Marente, bedrijfsleven en Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn.

Door Mark Ruis

U kent ze vast wel, die machtig mooie foto's van Dirk van Egmond van de ooievaarspaal in Valkenburg. Tegen het avondlicht zie je de silhouetten van twee ooievaars metershoog in hun nest scharrelen, een plezier om naar te kijken.
Toen een aantal maanden geleden plotseling jonge ooievaartjes opdoken rondom de dierenweide in Katwijk aan den Rijn ging menig hart dan ook sneller kloppen. Een foto op Facebook gaf zoveel enthousiaste reacties dat iemand riep: er moet een ooievaarspaal komen!

Dat gaat natuurlijk niet vanzelf en daarom pakte Wijkraad Katwijk aan den Rijn de handschoen op. Er werd contact opgenomen met Marente (De Wilbert is eigenaar van de dierenweide) om het idee voor te leggen en die reageerde meteen enthousiast. Ook de vrijwilligers van de dierenweide zagen het wel zitten. Op dus naar de volgende ronde, het aanvragen van offertes.

Oei... dat was alles bij elkaar toch wel prijzig. Een paal, een nest, transport en dan moest dat gevaarte ook nog overeind gezet worden. Gelukkig bood een groepje stamgasten van De Roskam aan om een bijdrage te doen, dat scheelde alvast! Niet lang daarna kwam Oranjevereniging Katwijk aan de Rijn in het spel. Zij stelden een meterslange heipaal beschikbaar en hebben hem hoogstpersoonlijk door het water naar de dierenweide gesleept. De kosten voor een paal en het transport konden geschrapt worden.
Toen ook nog eens bouwbedrijf Dirk Hoek aanbood om de paal overeind te hijsen was het financiële plaatje rond. Het klusteam van de Oranjevereniging, dat door het wegvallen van de feestweek bulkte van de energie, nam de montage voor zijn rekening. Binnen een mum van tijd stond het gevaarte fier overeind in de dierenweide.

De wijkraad is trots op deze samenwerking. De paal is in al haar eenvoud een aanwinst voor het dorp en we zien hoe waardevol het is als ouderen uit De Wilbert met hun kinderen en kleinkinderen naar de dierenweide komen om in alle rust te genieten van de dieren. We bedanken alle betrokkenen voor hun inzet.

Nu is het wachten op het eerste ooievaarspaar. Dus Valkenburgers, mochten jullie ooievaarsjongen tegenkomen die om huisvesting verlegen zitten: stuur ze onze kant op!

Twee motorrijders botsen op N206

Pien van der Niet en Jacqueline van Rijn onthullen het ooievaarsnest. | Foto: Mark Ruis Foto: Mark Ruis

Op de N206 zijn vorige week donderdagmiddag rond 17.30 uur twee motorrijders op elkaar geklapt. De slachtoffers werden behandeld door ambulancepersoneel en een traumateam dat per helikopter ingevlogen was.

Het ongeval gebeurde net voor de afrit Katwijk Noord richting Leiden. Door het ongeval was de N206 afgesloten tussen de afritten Noordwijkerweg en Hoorneslaan in de richting vanuit Noordwijk. Het verkeer werd omgeleid via ’t Heen en Rijnsburg.

Pas na een technisch onderzoek door de politie werd de weg even na 19.30 uur weer vrijgegeven.

Francine Heijnen, Marian Krijgsman, Josine Heijnen en Angelique van Oosten (v.l.n.r.) van VVV Katwijk. Op de foto ontbreken Germaine van Sinderen-de Mots en Kirsten Teljeur (stagiair). | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

VVV Katwijk naar De Koningin

De bewegwijzering mag blijven staan, want VVV Katwijk is slechts 20 meter opgeschoven, naar de overkant van de Koningin Wilhelminastraat, van nummer 9 naar nummer 14. Het VVV, al jaren ‘ingekwartierd’ in de receptie van het Katwijkse Hotel Steeds aan Zee, is meeverhuisd met bovengenoemd Hotel. Het hotel opende tevens Grand-café De Koningin op deze locatie.


Marian Krijgsman, eigenaar van het hotel en manager van het VVV-frontoffice: ‘Wij speelden al langere tijd met het idee om de receptie van ons hotel uit te breiden met een Grand Café en het VVV daarin mee te nemen. Het werd zowel in het VVV als in het hotel steeds drukker en ook de behoefte van informatiezoekers is veranderd. Ik kwam via VVV Leiden op het idee om een leestafel en met koffiefaciliteiten aan te bieden. Daar werkt dat goed, dagjesmensen en toeristen gaan even zitten om informatie door te nemen of gebruik te maken van de wifi.

Het VVV is allang geen doorgeefluik meer van accommodatie maar veel eerder een vraagbaak tijdens een verblijf in Katwijk. De vraag naar wandel- en fietsroutes, vaarroutes, vaartochten en activiteiten neemt steeds meer toe. Daarnaast fungeert het VVV sinds de uitbraak van Covid-19 als vraagbaak over de mogelijkheden van strand- en horecabezoek, parkeren in en toegang tot Katwijk’.


‘Al twee jaar waren we in onderhandeling met de eigenaar van het café aan de overkant van de straat, bij de oudere Katwijkers bekend als café ‘De Klipper’ en ‘Stella Maris’, vult medewerker Josine Heijnen aan.

In januari van dit jaar werd het pand overgedragen en met de verbouwing begonnen. Maar ook hier gooide corona roet in het eten. De bouw werd twaalf weken stilgelegd en het team beraadde zich op de toekomst. Hoe verder te gaan in deze onzekere tijden?


‘Het was een bizarre tijd’, zegt Josine Heijnen, sinds enige tijd werkzaam in het familiebedrijf. ‘Eerst de verwerking van alle annuleringen, daarna de wekenlange stilte van lege kamers en een leeg hotel, en na het opheffen van de lockdown en het mooie weer de grote druk op het kusttoerisme’.

In die periode stond de telefoon van het VVV letterlijk roodgloeiend. ‘Toeristen uit Nederland en de directe buurlanden Duitsland en België waren duidelijk toe aan ontspanning. We gaven in die tijd eigenlijk alleen maar voorlichting over wat wel en niet kan in Nederland’.


Eind augustus werd het nieuwe onderkomen betrokken, drie maanden later dan gepland. Het resultaat mag er zijn. Corona-proof met veel ruimte om even neer te strijken. De openingstijden zijn verruimd, er is geen wintersluiting meer.


Het VVV is van maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Nieuw adres: Kon. Wilhelminastraat 14.

>

Wishful thinking

opinie nSorry lezers, dat ik toch weer reageer. Wishful thinking. dat typeert de heer Nagtegaal (wethouder, red.) als ik lees hoe hij over de huidige verkeerssituatie in Katwijk denkt. Ik weet niet met wie hij spreekt, maar ik hoor alleen maar negatieve geluiden.

Iedereen begrijpt dat de brug gerepareerd moet worden, maar niemand begrijpt dat er een groenstrook op de brug moet komen ten koste van het voet/fietspad aan de west zijde. En vraag maar niet naar de kosten van dat groen want dat is schrikken. Dat is één ding.Dat er op zoveel plaatsen tegelijk aan de wegen wordt gewerkt is een ander ding. Een goede planning zouden wij als gebruikers toch wel mogen verwachten. Maak eerst het één af en begin dan aan het volgende. Nu loop je op diverse plaatsen vast en ontstaan er rare en gevaarlijke situaties. Als ik ergens voor een verkeerslicht sta te wachten, neem de situatie bij Callao, dan hoor ik daar heel veel mensen over klagen. Bijvoorbeeld, hoe kom je nog op het fietspad langs de N206?!

Waarom niet gewacht met opbreken en afsluiten tot het tunneltje bij de Zeeweg / Sjaloompad klaar was. Dat zou voor de fietsers een stuk veiliger en prettiger zijn geweest met heel wat minder tijdverlies ergernis. Doordat die verplaatsbare verkeerslichten aan het eind van de Hoorneslaan zijn uitgezet stroomt het autoverkeer beter door. Als fietser heb je wel een probleem als je langs de Hoorneslaan wilt.Een ander voorbeeld. Ik sprak een wijkverpleegkundige die op diverse plekken een huisbezoek had gepland. Zij liep volkomen vast doordat straten afgesloten waren. Het tunneltje bij de Nieuwe Duinweg niet gebruikt mocht worden. De Buitensluis niet gebruikt mocht worden. De Westerbaan geen uitkomst bood. Gevolg; veel verloren tijd en niet op tijd bij de afspraken van deze mensen.

Waarom zijn de Buitensluis en Binnensluis niet direct weer open gesteld als u zegt dat u steeds de situatie volgt? Wat heeft het voor zin? U moet toch ook toegeven dat dit nergens op slaat. Niemand die dat begrijpt. Als er nu ergens een plek is waar het verkeer elkaar juist niet in de weg zit is het daar wel! Meneer Nagtegaal, stop daar mee. En dan heb ik het nog niet over de Zeeweg zelf gehad.

Nog iets over de fietsen. Diefstal is een fenomeen waar we helaas mee te maken hebben. Dan is het fijn als je je fiets ergens aan vast kunt zetten. Dat adviseert de politie ook, liefst met een extra ketting.

Maar wat heeft men in Katwijk gedaan? Een bewaakte fietsplaats weer opgeheven. Zo jammer. De beugels zijn op diverse plekken verdwenen.

Er is een zogenaamde ‘fietsparkeerplek’ gecreëerd. Hoe ziet dat er uit? Eén groot open terrein en geen beugel of paaltje te bekennen. Meneer Visser, gaat u bij onze fietsen op wacht staan?

Heren Nagtegaal en Visser en andere verantwoordelijken, erken dat uw plannen niet goed zijn gepland, dat een fietsparkeerplaats geen oplossing is. Doe er iets aan!Willy Zuijderduijn, Katwijk

Draagvlak en betaalbaarheid bij Hoornes aardgasvrij’

Om het project Hoornes aardgasvrij te laten starten, moet er voldoende draagvlak zijn en de betaalbaarheid gegarandeerd. Dat beloofde wethouder Jacco Knape vorige week donderdagavond in de commissievergadering van de gemeenteraad over dat onderwerp.


Door Marc Wonnink

Katwijk heeft ruim vijf miljoen euro gekregen om te kijken of de Hoornes van het aardgas af kan. ‘We hebben onder meer aquathermie ontdekt; dat geeft een grote kans om de wijk te verduurzamen middels een warmtenet.’


Belangrijk daarbij volgens de wethouder is wel het draagvlak onder de bewoners. Dat gaat, mede vanwege corona niet geheel vlekkeloos, ‘Het is een tijdje geleden dat we met de bewoners in gesprek zijn gegaan. We hebben toentertijd een markt in Tripodia gegeven, daar uitleg gegeven over duurzaamheid.’ Verder heeft de gemeente een enquête uitgeschreven, brieven en een ansichtkaart verstuurd. ‘Ook leuk om te melden is dat we een spel gespeeld hebben met veel groepen bewoners. Daarbij komt het aardgasvrij maken van de wijk aan bod. Dat willen we weer gaan spelen.’


Elders in het land lopen ook projecten om wijken van het aardgas af te helpen. Daarbij staan bewoners niet altijd te springen. ‘Zo’n ontwikkeling kun je niet zonder bewoners doen. Met elkaar moeten we kijken wat de wijk nodig heeft.’ De wethouder hoopt op de groep enthousiaste wijkbewoners om de rest aan te steken. ‘Laat hen de eerste stap zetten. 28 procent heeft interesse in de ontwikkeling. Daar gaan we gebruik van maken.’

In november bespreekt de gemeenteraad het voorstel. Daarbij moet draagvlak en betaalbaarheid gegarandeerd zijn.

video n allesoverkatwijk.nl

>

Gemeente gevraagd om borgstelling

KLTV wil nieuwe Topclay-banen en vier padelbanen

Tennisvereniging KLTV wil haar tennispark aan de Krom in Rijnsoever een kwaliteitsimpuls geven door het vervangen van de zogenoemde ‘smashcourtbanen’ door Topclay-banen (Match-clay-banen) en de bouw van vier padelbanen.


Padel is een racketsport die snel aan populariteit wint. Het wordt gezien als een mix tussen tennis en squash en wordt gespeeld in enkelspel of dubbelspel. Vorig jaar werd padel bij de tennisclub geïntroduceerd door het enthousiaste verenigingslid Marco Checci. Het bestuur en de ledenvergadering steunen zijn enthousiasme door het voornemen om vier van die banen te bouwen.

Vernieuwing van de banen en bouw van de padelbanen kost de vereniging 590.000 euro. Ongeveer de helft daarvan kan door de vereniging zelf worden opgebracht en met subsidies worden gedekt. Voor de resterende drie ton moet een lening worden aangegaan. Daarvoor is inmiddels voor de helft een borgstelling aangevraagd bij de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS), die maximaal 50 procent borgt. Dus klopt KLTV bij de gemeente aan met het verzoek om voor de andere helft (150.000 euro) borg te staan.


KLTV hoopt op een snelle respons van de gemeente. Die wil namelijk een lening aangaan bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), maar die is van plan om met ingang van 1 januari 2021 het drempelbedrag voor leningen aan stichtingen en verenigingen te verhogen van 250.000 euro naar 1 miljoen. De tennisclub wil de lening bij BNG afsluiten, vanwege het rentevoordeel voor dergelijke leningen. ‘Dit rentevoordeel is, op basis van de eerste prijsindicaties, 3 procent’, meldt de Stichting tot Exploitatie Tennispark De Krom in de brief aan het college van burgemeester en wethouder en de gemeenteraad.

>

Kindcentrum mogelijk als eerste op nieuw warmtenet

In het project Hoornes Aardgasvrij is een volgende stap gezet. Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week de intentie uitgesproken om de mogelijkheden voor een samenwerking tussen Hoornes Aardgasvrij en het toekomstige Integraal Kindcentrum plus (IKC+) te onderzoeken.‘De gemeente en het bestuur van het IKC+ starten samen een onderzoek’, licht wethouder Jacco Knape dat besluit in een persbericht van de gemeente toe. ‘Dit onderzoek geeft meer inzicht of de nieuwbouw van het IKC+ ook warmtenet klaar gemaakt kan worden en ruimte geeft voor de installatie van het warmtenet. Het IKC+ wordt nieuw gebouwd en daarom niet langer verwarmd met aardgas. Een alternatieve warmtebron is dan ook een logische stap. Deze nieuwbouw geeft de mogelijkheid om dit gebouw als eerste te voorzien van duurzame warmte via een warmtenet in de Hoornes.’Andere ontwikkelingen

Naast de intentieovereenkomst wordt ook onderzocht hoe het toekomstige warmtebedrijf georganiseerd zou moeten worden en welke partijen daarin een rol kunnen spelen. Er volgt een technisch ontwerp en kosten voor alle betrokkenen worden inzichtelijk gemaakt.Omwonenden worden per brief geïnformeerd en uitgenodigd voor een webinar en buurtwandelingen die in de omgeving van het toekomstige IKC+ georganiseerd worden. Het onderzoek is een onderdeel van het project Hoornes Aardgasvrij, waarin samen met het project ‘Hoornes samen in beweging’ aan een toekomstbestendige Hoornes wordt gewerkt.

Meer informatie over het project Hoornes Aardgasvrij op

www.hoornesaardgasvrij.nl

>

In memoriam:                                 Jaap van der Plas

Voormalig VVD-raadslid Jaap van der Plas (80) is na een lang ziekbed overleden, laat de VVD Katwijk weten op haar website. Van der Plas, makelaar van beroep, zat van 1994 tot 2002 in de Katwijkse gemeenteraad. Hij was tevens Lid in de Orde van Oranje Nassau.


Peter Lindeboom zat enige jaren met Van der Plas in de fractie. ‘Ik kwam destijds als onervaren, jong raadslid in de gemeenteraad. Met Jaap heb ik in de jaren erna goed samengewerkt, en hij heeft mij de kneepjes van het vak geleerd’, memoreert Lindeboom.


De afscheidsdienst van Van der Plas is op zaterdag 19 september in de Oude Kerk te Katwijk. Daarnaast zal in de gemeenteraad een moment van stilte in acht worden genomen.

Meer informatie en de rouwkaart zijn te vinden op

www.vvdkatwijk.nl

Jaap van der Plas in 1994 als beginnend raadslid. | Foto: pr

Nog geen versoepelingen afsluiting Julianabrug

De gemeente is tevreden over hoe de eerste twee weken van de verkeersmaatregelen vanwege de afsluiting van de Koningin Julianalaan is verlopen. ‘We zijn wel tevreden, er zijn niet of nauwelijks files geweest’, blikt wethouder Rien Nagtegaal terug. Versoepelingen gaan er nog niet komen op dit moment. Pas vanaf 1 oktober gaat de gemeente evalueren. Te laat volgens oppositiepartij DURF.


‘Doe het zo snel mogelijk’, zegt Sonny Spek voor de camera. ‘We zijn geen verkeersexperts, maar elke week dat je dit doorzet heeft dat wel z’n impact. Ook op de ondernemers. Daarom doen we ook een oproep.’

Op social media is de afgelopen tijd veel geschreven over de verkeersmaatregelen. In de meeste gevallen niet positief. ‘Ik heb begrip voor het ongemak’, zegt de wethouder. ‘Het is een forse ingreep, maar het kan niet anders.’

DURF heeft met een aantal mensen gesproken over de afsluiting. ‘Vooral maaltijdbezorgers moeten extra ver omrijden. Maar ook gewoon een hoop mensen die het gevoel hebben helemaal afgesloten te zijn.’


Robbert Kraan van de Albert Heijn supermarkt in de Hoornes merkt niet per se een veranderd klantenbestand. Hij verwacht ook dat inwoners even hun weg moeten vinden.

Ondertussen heeft DURF nog wel een suggestie. ‘Als de cijfers meevallen, kun je kijken om ’s avonds de maatregelen te versoepelen. Zo’n kleine versoepeling kan bij mensen al een flinke opluchting opleveren.’

Daarbij denkt Spek over het eenrichtingsverkeer alleen tussen 07.00 en 19.00 uur te handhaven.

De gemeente wacht nog even af. ‘Ik wil niet speculeren’, zegt wethouder Nagtegaal.


De SGP heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de verkeersmaatregelen. Meer daarover is te lezen op pagina 7 in deze krant.


Video n allesoverkatwijk.nl

>

Gemeenteraad behandelt ontwikkelingen jeugdhulp

Op donderdag 24 september vergadert de gemeenteraad, vanaf 19.30 uur, in het Heerenhuys. Na een korte raadsvergadering laat de raad zich informeren over de ontwikkelingen bij de jeugdhulp. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de raad extra geld hiervoor beschikbaar te stellen. Vanwege de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is er voor publiek helaas geen ruimte. Alle vergaderingen worden uitgezonden.Tussen 20.00 en 21.30 uur informeert het college de raad over de ontwikkelingen bij de jeugdhulp.

Op lokaal én regionaal niveau worden verschillende maatregelen genomen om de uitgaven binnen de jeugdhulp zoveel mogelijk te stabiliseren en waar mogelijk zelfs om te buigen, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het zorgaanbod. De voortgang van de ambities en de ontwikkelopgaven uit het Programmaplan Jeugdhulpaanbod Duin- en Bollenstreek, het daaruit volgende Regionaal Inkoopplan Jeugdhulpaanbod, en de voortgang van het Wijkteam maken hier onderdeel van uit.

Het college vraagt de raad voor 2020 bijna €349.000 extra bij te dragen aan de Jeugdhulp Holland Rijnland en voor 2021 de bijdrage te verhogen met bijna € 1,2 miljoen.

Wie wil meespreken dient zich uiterlijk 48 uur voor de vergadering begint aan te melden.Besluit

De raad neemt tussen 19.30 en 20.00 uur besluiten over onder andere:

- Zienswijze Regionale Omgevingsagenda 2040

- Stedenbouwkundig raamwerk project locatie Valkenburg

- Begrotingswijziging 2020 RDOG

- Aanpassen kapitaallasten 2020 en verwerking verkoop Asterstraat

- Toetreding gemeente Velsen tot Belastingsamenwerking Gouwe Rijnland

- Ouderinitiatief stichten openbare basisschool Valkenburg 't Duyfrak


Inspreken en de vergadering volgen

Aanmelden om gebruik te maken van het spreekrecht is verplicht, uiterlijk 48 uur voor de vergadering begint. Na aanmelding volgt uitleg over het spreekrecht. Aanmelden kan via een mail naar griffie@katwijk.nl of telefonisch 071-4065302.

Bij de besluitvorming is inspreken niet meer mogelijk. Er is geen publieke tribune. De vergadering is live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl en RTV Katwijk.

>

Fietstunnel Zanderij veiliger

Ingezonden n CDA


Inwoners maakten zich zorgen over de verkeersveiligheid bij het fietstunneltje in de Zanderij ter hoogte van de Molentuinweg.


Naar aanleiding van vragen van CDA-raadslid Lisette van der Maden worden er nu maatregelen genomen. Door de volledige kruising voor fietspaden en de toenemende drukte is de situatie onoverzichtelijk en daarmee gevaarlijk geworden.

Zeker voor de vele kinderen uit de wijk en de kinderen die van en naar de speeltuin fietsen.


De gemeente is inmiddels in gesprek gegaan met de provincie Zuid-Holland die het beheer heeft. Op korte termijn wordt de voorrangssituatie aangepast. Dan wordt duidelijk wie voorrang heeft. Dit maakt het voor fietsers veiliger. Ook de politie vindt dat.


De provincie én gemeente houden de situatie goed in de gaten.

Veiligheid

Veiligheid, óók in het verkeer, is voor het CDA een speerpunt. Wil je iets aan ons doorgeven? Dat kan! Laat het ons weten via

fractie@cdakatwijk.nl of stuur een berichtje via onze Facebook-pagina.

15 / 36

Katwijks Museum verwerft sleutelstuk met strandgezicht door Jan van Goyen

‘Strandgezicht met visverkopers te Katwijk’ door Jan van Goyen. | Foto: Katwijks Museum Foto: Katwijks Museum

Het Katwijks Museum heeft met steun van de Vereniging Rembrandt een van de vroegst bekende schilderijen van Katwijk aan Zee aangeschaft. Het schilderij ‘Strandgezicht met visverkopers te Katwijk’ uit 1641 is gemaakt door Jan van Goyen (1596-1656), die gespecialiseerd was in de weergave van het Hollandse landschap. Dit ovaalvormige paneel toont een weids strandgezicht, waarbij Katwijk links achter de duinen te zien is.


In het schilderij staat de beschouwer een stukje ten noorden van Katwijk, en kijkt richting het zuiden over het strand.

Bij de weergave van het dorpssilhouet ging Van Goyen waarheidsgetrouw te werk. Niet alleen de hoge toren van de Andreaskerk is te zien, maar ook de resten van het koor. Dat gedeelte van de kerk werd in 1571 door de watergeuzen geplunderd en verwoest.

Rechts van de Andreaskerk nog een toren: de Vuurbaak. Deze voor Katwijk iconische vuurtoren werd gebouwd in 1604 en was op het moment van schilderen dus nog relatief ‘jong’.


Visserij

Dat Jan van Goyen allerlei bedrijvigheid op het strand schilderde, is niet verwonderlijk: de visserij was van groot belang voor het 17de-eeuwse Katwijk. Aan de kustlijn liggen vissersboten en in de verte, op zee, zien we er nog meer. Op het strand wordt de zojuist gevangen vis geveild. Tussen de groepjes kopers staan ook visloopsters, herkenbaar aan hun grote platte hoed. Daarop droegen zij een mand met vis, waarmee zij dagelijks naar plaatsen als Leiden liepen, om daar hun handelswaar aan te bieden.


Jan van Goyen

Van Goyen blonk uit in de weergave van de hoge Hollandse wolkenlucht en het vlakke landschap. Hij schilderde vanaf de jaren 1630 met een beperkt palet waarin bruin, geel en grijs overheersen. Het landschap is vaak op een schetsmatige manier neergezet, waarbij de verf in dunne lagen is aangebracht. Door deze snelle werkwijze behoorde Van Goyen tot een van de meest productieve meesters van de Gouden Eeuw: er zijn nog ruim 1.200 werken van zijn hand bekend. Ter vergelijking: van Johannes Vermeer, die heel nauwgezet schilderde, zijn dat er 36.


Katwijkse schilderkunst

Het Katwijks Museum en daaraan gelieerde Genootschap Oud-Katwijk, verzamelen al sinds 1966 Katwijkse schilderkunst: werken waarop het dorp is afgebeeld en schilderkunst die in het dorp werd gemaakt. Daarbij is vooral de periode 1880-1910 van belang; toen ontstond in Katwijk een artistieke kolonie die kunstenaars uit binnen- en buitenland aantrok. Jan Toorop, die enkele jaren in Katwijk woonde, speelde een prominente rol binnen die kunstenaarsgemeenschap. Daarom steunde de Vereniging Rembrandt het Katwijks Museum in 2006 bij de aankoop van een Katwijkse tekening van Jan Toorop.

Het strandgezicht van Jan van Goyen is de vierde aankoop van het Katwijks Museum die door de Vereniging Rembrandt gesteund wordt. Naast de genoemde Toorop hielp de vereniging het museum ook bij de verwerving van Katwijkse stadsgezichten van de 19de-eeuwse schilders Emil Neumann en Kasparus Karsen.


Het Katwijks Museum is trots op deze vier schilderijen. Daarom worden ze getoond in de nieuwe tentoonstelling ‘De kracht van Katwijk in de schilderkunst’, die vanaf 22 september 2020 te zien is.


Deze presentatie kwam tot stand in het kader van de actie De kracht van onze Nederlandse collecties, een initiatief van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation.


Met dank aan

De aankoop van het schilderij van Jan van Goyen kon worden gerealiseerd met steun van Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Alida Fonds en BankGiro Loterij Aankoopfonds), Stichting Spaarbank Fonds Katwijk, Gemeente Katwijk en Stichting Sponsorgelden Katwijks Museum.

>

K&O folkconcert met OGHAM in 't Zandgat

K&O organiseert een folkconcert met OGHAM. Zaterdag 26 september in ’t Zandgat aan de E.A. Borgerstraat in Katwijk aan Zee. Kaarten zijn alleen in de voorverkoop te bestellen.


Keltische folkmuziek is populairder dan ooit. Voor OGHAM is dat geen verrassing. Al ruim 30 jaar loopt de band daarmee voorop. Met ook voor het komende seizoen weer een schitterend nieuw programma: Caledonia calling! OGHAM biedt een afwisselend programma mét een goed verhaal. Stuwende folksongs, breekbare ballads, sfeer, gezelligheid, goede muziek.! Zo’n avond wordt het gegarandeerd.

Celtic folk, met een eigen sound, met eigen composities maar ook met bekende klassiekers. Op naar Caledonia, zoals de Romeinen Schotland destijds noemden. Caledonia, het land van de Kelten. Nieuw lid Dennis van Meel zorgt met doedelzak, whistles en accordeon voor nieuwe dynamiek in de band. Ook speelt voor het eerst Marco Maas mee, die de bas voor zijn rekening gaat nemen.

Er zullen weer tranen vloeien als Dagny een gevoelige ballad zingt, er zal weer opgeveerd worden als Hilde al springend het beste uit haar viool haalt. Kortom een avond genieten. OGHAM bestaat uit 7 bandleden en een geluidsman.

Aanvang van het concert is 20.30 uur, zaal open 20.00 uur.

't Zandgat heeft 42 plaatsen (Covid-19 protocol) voor dit concert.

Kaarten zijn alleen in de voorverkoop te bestellen via

www.kenokatwijk.nl of in het kantoor K&O Katwijk, Sluisweg 16 (maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 13.00 uur).

Natuur en gezondheid

Duindoorn. | Foto: Stichting Duinbehoud Foto: Stichting Duinbehoud

Duindoornbessen: rijk aan vitamine C

Wandelen in de natuur is voor veel mensen een lekkere ontspanning: genieten van de geur van het bos, het ruisen van de wind door de bladeren, het fluiten van de vogels of de stilte om ons heen. Voor anderen is het een ontdekkingstocht naar bijzondere planten of dieren: het prikkelen van de hersenen met positieve signalen uit de omgeving met het zien van een mooie orchidee, een zandloopkever of een huppelend konijn.

Wie weet kom je deze ‘zeepaddenstoel’ tegen. | Foto: pr Foto: Ellen van der Niet


Een stevige wandeling door de natuur is goed voor de conditie, en voor de mentale gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mensen tot rust komen tijdens een wandeling door de natuur en dat het genezingsproces van het lichaam sneller verloopt. Je knapt er van op, je wordt er gezond van en je leert er wat van.

Wie in het najaar een wandeling maakt door het duingebied komt ze ongetwijfeld tegen: de duindoorn. Dit is een grote struik met grijsgroene blaadjes en oranje bessen. Althans de vrouwtjes, want alleen de vrouwelijke struik van de duindoorn draagt bessen. De oranje bessen zijn wat zuur van smaak en zeer rijk aan vitamine C. Je kunt er jam van maken, maar het plukken van de bessen is een vak apart. De truc is een paar takjes met bessen af te knippen, deze in de vriezer te leggen en na het invriezen kun je de bessen er makkelijk vanaf halen.

Duindoornbessen worden ook gegeten door vogels die in het najaar langs onze kust trekken: de kramsvogels en de koperwieken. Deze vogels zijn vanuit Scandinavië op weg naar warmere streken in Zuid-Europa en sterken aan door het eten van duindoorn- of vlierbessen. Als de bessen goed rijp zijn dan gaan ze gisten. Je kunt dan dronken kramsvogels of koperwieken tegenkomen in het duingebied.


Het bijzondere van de duindoorn is dat deze plant samenleeft met een bacterie. Deze bacterie zit in kleine knolletjes aan de wortels van de duindoorn. De bacterie bindt stikstof uit de lucht en geeft dit door aan de duindoorn als voedingsstof. Omgekeerd maakt de duindoorn suikers uit zonlicht en koolzuurgas en geeft dit door aan de bacterie als voedingsstof. Deze vorm van samenleven noemen we symbiose. Zowel de bacterie als de duindoorn hebben er voordeel bij en ze zitten elkaar niet in de weg.


Dit artikel maakt deel uit van de campagne van de Stichting Duinbehoud om bezoekers van het kustgebied te informeren over natuur en gezondheid. Via deze artikelen van Duinbehoud worden bezoekers geïnformeerd over gezond wandelen in de natuur, over geneeskrachtige kruiden, over eetbare planten en over de positieve effecten van een wandeling door de duinen voor de lichamelijke conditie en de mentale gezondheid. Dit artikel is het eerste in een serie van 10 artikelen.

Voor meer informatie over natuur en gezondheid zie:

www.duinbehoud.nl

>

Strandexcursie op 20 september

Onder begeleiding van Natuurgidsen van IVN Leiden kunnen belangstellenden kennismaken met alles wat er aanspoelt op het strand in de strandexcursie op zondag 20 september.De excursie is gratis en geschikt voor alle leeftijden. Aanmelden is verplicht. Vanwege de coronamaatregelen kunnen er een beperkt aantal mensen mee.

Aanvang is om 13.00 uur. Start vanaf parkeerplaats Noordduinen (Noordduinseweg) in Katwijk, op de hoek bij de KNRM-loods. De excursie duurt zo’n 2 uur.

Trek extra warme (en afhankelijk van de weersverwachting waterdichte !) kleding en goed (waterdicht) schoeisel aan! Aan zee is het altijd kouder dan achter de duinen.

Het strand is altijd een lekkere plek als je uit wilt waaien of schelpen zoeken. Wat het strand op deze plek bijzonder maakt, is dat hier het water van de Oude Rijn, via het Uitwateringskanaal, uitmondt in zee, om de waterstand in het achterland te regelen. Dat betekent dat we hier ook vondsten aantreffen die uit dit water afkomstig zijn. Zo trekken in het najaar de Chinese wolhandkrabben van zoet naar zout water voor de voortplanting.

Op het strand valt van alles te vinden: schelpen, slakkenhuizen, wieren, schildjes van inktvissen, zeepokken, krabben, heremietkreeften, zeesterren en zee-egels en haaien- en roggeneieren.
Op de hoogwaterlijn kun je andere dingen vinden dan op de laagwaterlijn.

De strandgidsen kunnen de volgende vragen beantwoorden: Hoe komen die mooie ronde gaatjes in schelpen? Wie maakt de ronde gaten in stukken hout? Hoe leeft een zeepok? Welke kwallen steken en welke niet? Hoe zie je het verschil tussen een mannetjes- en een vrouwtjeskrab? Informatie en aanmelden: ivnstrand@outlook.com of Sonja Meijer 06-37005024.

Opening Merovechpark ouverture van geslaagde Open Monumentendag

Foto: pr

Samen met wethouder Adger van Helden, burgemeester E. Jaensch van Oegstgeest, gedeputeerde van provincie Zuid Holland mevrouw De Zoete heeft burgemeester Cornelis Visser vorige week vrijdag het nieuwe Merovechpark in de nieuwe wijk De Horn in Rijnsburg officieel geopend. Dit deden zij door de Rijnsburgse vlag, gespannen over een van de nieuwe bruggen in de woonwijk, weg te trekken en zo naar het park te wandelen. Daar werden de kralen onthuld en het park bewonderd. Het Merovechpark is een vrij uniek park, schitterend gelegen in een mooie woonwijk.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Wethouder Adger van Helden noemde De Horn ‘een pareltje’ in de gemeente. ‘In dit oude kassengebied zijn in 1913 al opgravingen geweest. Het grafveld is nu een Rijksmonument en heeft een prominente rol gespeeld toen in 2006 het bestemmingsplan is vastgesteld. Uiteindelijk zullen er in deze woonwijk, waar de Vliet als meander in oude luister is hersteld, ongeveer 1000 mensen wonen.’

Foto: RD
Foto: Gerard Bol
Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Foto: gemeente Katwijk
Open Monumentendag 2020, Heerenschoolbos Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Foto: Peter Korbee


Archeoloog Menno Dijkstra schetste kort samen hoe een en ander tot stand is gekomen. Daarbij heeft hij zich proberen voor te stellen hoe de mensen ongeveer 550 jaar na Christus hier geleefd hebben. ‘De Merovingische periode is voor de Nederlandse geschiedenis heel belangrijk geweest. Waren de kustbewoners nakomelingen van de Romeinen die hier waren achtergebleven. Of… Franken, Friezen of Saxen? Dat weten we niet. Wat we wel weten is dat hier een van de grootste grafvelden van West Nederland is gevonden, waar naar schatting zo’n 300 mensen zijn bijgezet’, aldus Dijkstra. In 1911 stuitte Rijnsburgse kwekers op de eerste scherven. ‘Gelukkig hebben zij contact gezocht met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De faam van het grafveld is toen herboren’.


Marcel Eekhout van Parklaan Buitengewone Projecten, verantwoordelijk voor de inrichting van de ruimte, vroeg zich hierbij af wat te doen met de gevonden kralen en gespen. De kralen hebben in de midden cirkel en bij de entree een prominente plaats gekregen. ‘De kralen zijn groot en mooi neergelegd. Ze zijn hardgebakken en liggen op een grote fundering. Je kunt er op zitten, maar ook op en om spelen. Het Merovechpark is er vooral om te genieten van de ruimte en te recreëren.’


Burgemeester Cornelis Visser vindt het bijzonder dat met elkaar deze geschiedenis van Rijnsburg levend is gemaakt én zo bewaard is voor het nageslacht. ‘Met elkaar kunnen we hier genieten van het groen, door te wandelen, fietsen, hardlopen, spelen of te zitten en genieten van de rust.’Zijn collega-burgemeester E. Jaensch van Oegstgeest laat als voorzitter van de regio Holland Rijnland weten dat het Merovechpark in de fietsroute ‘Stad en Kust’ wordt opgenomen.


Open Monumentendag

Een dag later was in het Merovechpark ook de opening van de Open Monumentendag. Burgemeester Cornelis Visser, wethouder Jacco Knape en voorzitter Yvonne van den Anker van het Katwijkse Comité Open Monumentendag deden de openingshandeling door als eersten de spade voor het schatgraven ter hand te nemen. Hieraan voorafgaand liet de burgemeester weten ‘blij te zijn weer een evenement te hebben.'

Wethouder Knape vindt het thema 'Leermoment' van de Open Monumentendag uitstekend van toepassing op het Merovechpark, de plek waar de opening wordt gehouden.


Boven verwachting

Voorzitter Yvonne van den Anker blikt terug op een succesvolle dag: ‘Wij zijn heel tevreden en het is eigenlijk boven verwachting verlopen. Het is goed om te zien dat er ook steeds meer jeugd aan mee doet.’

De Oude Redschuur aan de Rijnmond deed voor het eerst mee met deze dag en trok, net als het nieuwe informatiecentrum over de historie van het vliegveld Valkenburg, veel belangstelling.

De fietsroute die elk jaar wordt uitgestippeld, was ook dit jaar weer een succes, zo bleek uit de bezoekers van de monumenten die veelal aan de hand van de route kwamen aanfietsen.

In totaal hebben ruim 2.700 mensen de monumenten bezocht. De monumenten die open waren blijken min of meer gelijke aantallen bezoekers te hebben ontvangen als vorig jaar.

| Foto's

Adrie van Duijvenvoorde, Piet van Kampen, gemeente Katwijk, Gerard Bol, Peter Korbee en RD.

monumentendag

Binnenkort in de verkoop

Impressie twee-onder-een-kapwoning. | Impressie: Theo van Leur Foto: Theo van Leur

25 villa’s in Dudok-stijl                in Park Rijnsoever

advertorial n Aan de noordwestkant van de Katwijkse wijk Park Rijnsoever, ontwikkelt Campri Vastgoed 144 nieuwbouwwoningen. Binnenkort gaat de volgende fase, deelplan Fonkeling, in verkoop, 25 riante villa’s in Dudokstijl (24 twee-onder-één-kap en 1 vrijstaand). Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op www.parkrijnsoever.nl.

Vorige week werden tientallen nieuwe lichtmasten geplaatst. | Foto: pr Foto: pr


Architectenbureau Korbee van der Kroft (KVDK) maakt het ontwerp voor de woningen. De architectuur sluit aan bij woningen die al zijn gebouwd in Park Rijnsoever. De Dudok architectuurstijl is de inspiratie geweest voor het ontwerp van de 25 villa’s. De woningen staan op riante kavels en hebben de mogelijkheid tot vijf werk/slaapkamers. De woningen kenmerken zich door ruimtelijkheid, hoge ramen en optimale lichtinval. Ook rondom de woningen hebben mensen veel ruimte en privacy.


Aantrekkelijk voor gezinnen

‘De villa’s zijn ideaal voor gezinnen met meer of oudere kinderen of voor mensen die veel vanuit huis werken. Het is natuurlijk heerlijk om zoveel ruimte in en om het huis te hebben. Op deze manier ga je iedere dag met plezier thuis naar je werk’, aldus nieuwbouwmakelaar Jaap van Oostrum bij De Leeuw Makelaardij.


De ontwikkelaar van Park Rijnsoever is Campri Vastgoed. Het totale woonprogramma bestaat uit 69 rijwoningen, 42 (geschakelde) twee-onder-een-kapwoningen,1 vrijstaande villa en 32 appartementen. De 87 woningen in het deelplan Glinstering zijn inmiddels allemaal verkocht. Na de verkoop van deze villa’s gaan ook nog 32 appartementen verdeeld over twee gebouwen in de verkoop.

>

Nieuwe lichtmasten voor Boulevard

De aannemer is vorige week begonnen met de plaatsing van de nieuwe lichtmasten op de Boulevard. De oude houten lichtmasten waren door aantasting van het hout niet meer veilig en zijn eerder dit jaar al verwijderd. In de tussentijd stonden er tijdelijke lichtmasten.


Het was de bedoeling om die nieuwe lichtmasten al voor het zomerseizoen te vervangen, maar de ontwikkeling en productietijd van de nieuwe lichtmasten nam meer tijd in beslag dan voorzien, laat de gemeente in een persbericht weten.

Het gaat om maatwerk, laat een woordvoerder van de gemeente weten. ‘Speciaal uit twee stukken geanodiseerde lichtmasten.’ Die nieuwe duurzame aluminium lichtmasten zijn qua ontwerp nauwelijks te onderscheiden van de oude houten lichtmasten. Vorige week werden al tientallen nieuwe lichtmasten aan de Boulevard geplaatst. Begin oktober moeten alle lichtmasten er staan.

VVN Katwijk:

‘Meedoen is makkelijk’ ook in Katwijk

Ga jij in weer en wind op de fiets, hou je echt van autorijden of pak je de scooter? Of ga je liever op een heel andere manier op pad?


Hoe je je ook voortbeweegt, zodra je de deur uitstapt zit je in het verkeer. En dus is het aan jou om het verkeer een stukje veiliger te maken. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Geef richting aan als je af wilt slaan. Zet je fietslicht aan. Pak de fiets of ga lopen als je je kind naar school brengt. Rij rustig door de woonwijk. Makkelijk toch?

Daarom is VVN gisteren de landelijke campagne ‘Meedoen is makkelijk’ gestart.

Deze keer is het thema de verkeersveilige schoolomgeving. Met deze verkeersveiligheidscampagne worden ouders opgeroepen om kinderen lopend of fietsend naar school te brengen.

Door de auto te laten staan, ontstaat er minder verkeersdrukte rondom scholen. Daarnaast leren kinderen op deze manier zelfstandig en veilig aan het verkeer deel te nemen. En wat blijkt, kinderen vinden het ook nog eens veel leuker om lopend of met de fiets te gaan.


Verkeer is mensenwerk

'Meedoen is makkelijk' is in het leven geroepen om verkeersdeelnemers op een laagdrempelige manier bewust te maken van hun verkeersgedrag. Verkeer is mensenwerk. Daarom kan iedereen een steentje bijdragen aan veiligheid in het verkeer.

Speciaal voor ouders en kinderen zijn er deze vijf tips die helpen voor meer veiligheid onderweg naar school:

- Spreek af op welke dagen jullie samen naar school lopen of fietsen.

- Toch een keer met de auto naar school? Parkeer iets verderop en loop het laatste stukje.

- Parkeer waar het mag en waar je kind veilig kan uitstappen.

- Veel samen oefenen helpt je kind naar zelfstandige verkeersdeelname. Leer je kind over deelname aan het verkeer.

- Wordt je kind wat ouder? Bespreek dan thuis hoe je omgaat met smartphonegebruik in het verkeer en hoe je kind om kan gaan met groepsdruk.


Doen jullie mee?

Voor meer informatie over VVN Katwijk kunt u terecht op de website https://vvn.nl. Klik daar aan ‘In je buurt’, kies ‘Zuid-Holland’ en ‘Katwijk’. Daar vindt u ook het jaarverslag 2019, maar ook meer lokaal nieuws in woord en beeld.

>

Dank

Het coronavirus heeft ook in Oost-Europa hard toegeslagen en raakt er veelal de meest kwetsbare groepen mensen. Kunnen wij hier nog gebruik maken van allerlei ondersteunde regelingen in Roemenië bestaan die niet. Men is heel blij met hulp vanuit Nederland, hulpgoederen vanuit onder andere Rijnsburg. Werkgroep De Ruyter kreeg onlangs een bedank e-mailtje van de mevrouw Eniko uit Roemenië. Ze bedankte voor de boodschappen, o.a. voor de spaghetti, waar haar kinderen zo van genoten.www.werkgroepderuyter.nl of volg de acties via Facebook.

Steenbreek zoekt vrijwilligers

Operatie Steenbreek Katwijk wil iedereen in Katwijk                enthousiasmeren om onze leefomgeving te vergroenen.


Wisselend wordt door leden van Steenbreek een column geschreven.


Wie meer informatie wil of zich wil aansluiten,                kan mailen naar

Info@steenbreekkatwijk.nl

Door Peter van Duijvenboden

Foto: pr

Beste bewoners van onze mooie gemeente, we hebben u nodig. Sowieso kunnen we niet zonder u, dat hebben we nooit gekund, maar nu komt het er echt op aan. U was misschien al lezer van onze columns in De Katwijksche Post. U heeft misschien al eens onze website of facebookpagina bezocht.


Wellicht voelde u zich zo aangespoord door de berichten dat u daadwerkelijk aan de slag bent gegaan met stenen eruit en planten erin. Dat stellen wij zeer op prijs. Niet voor onszelf, natuurlijk, maar omdat we er samen echt wat van kunnen maken, van dat groen, van die natuur, van die biodiversiteit.

Foto: pr

Als we het met zijn allen doen, zet het zoden aan de dijk. En u weet dat dat nodig is, dat we in gezamenlijkheid dingen kunnen keren en ten goede brengen.

Het milieu gaat ons allemaal aan. En dat niet alleen, ook de generaties na ons willen in een mooie, duurzame wereld wonen. Investeren in een groener tuintje is dan wel het minste wat we kunnen doen. Naast afval scheiden, minder met de auto rijden, minder vliegen, geen onnodige dingen kopen, zonnepanelen op het dak leggen, enzovoorts, enzovoorts.


Het                milieu gaat ons allemaal aan

Stichting Steenbreek Katwijk heeft u ook letterlijk nodig. We zoeken vrijwilligers die op afroep af en toe mee willen helpen aan uitvoerende taken.


Mensen met een klein beetje verstand van zaken, mensen die enthousiast mee willen werken aan een groener Katwijk.


Daarnaast zoeken we iemand die handig is in het bijhouden van onze website. Dat is niet heel veel werk, maar het moet wel gedaan worden.


Tot slot zoeken we nog een bestuurslid die verstand heeft van communicatie. Zodat we nog vaker naar buiten kunnen treden en de Katwijkers nog stelliger kunnen overtuigen van het feit dat de handen uit de mouwen gestoken moeten worden.

Lijkt het u iets om zich aan te sluiten bij Steenbreek?

Neem dan contact op via

info@steenbreekkatwijk.nl of bel (na 19.00 uur) naar 0619842526. Doen hoor!


Groeten, ook van bestuursleden Anna, Joke en Mieneke.


Peter van Duijvenboden,

voorzitter Steenbreek Katwijk

Gratis GeZZond Check

Foto: pr

Gezondheid is kostbaar, maar hoe gezond bent u eigenlijk? Om hier inzicht in te krijgen organiseert Marente in samenwerking met Zorg en Zekerheid de GeZZond Check, geheel volgens de COVID-19 maatregelen van het RIVM. Deze Check is éénmaal per twee jaar gratis als u bij Zorg en Zekerheid aanvullend verzekerd bent. Maak snel een afspraak. Dit is de kans om in 45 minuten een betrouwbaar beeld te krijgen van uw gezondheid.


Tijdens deze GeZZond Check wordt uw cholesterol, uw bloedsuikergehalte en uw bloeddruk gemeten. Uw longfunctie wordt besproken en uw lengte en gewicht (BMI) worden gecheckt. De testen worden uitgevoerd door een gediplomeerd verpleegkundige, zodat u verzekerd bent van een deskundig en betrouwbaar resultaat. Daarnaast krijgt u een vragenformulier over uw gezondheid en die van uw familie.

Op basis van de resultaten ontvangt u direct een vrijblijvend en persoonlijk advies. Natuurlijk wordt uw privacy hierbij volkomen gewaarborgd. De GeZZond Check kan eventuele gezondheidsrisico’s aan het licht brengen, zodat u hier tijdig iets aan kunt doen. Voorkomen is immers beter dan genezen!

De GeZZond Check wordt afgenomen in een hygiënische en veilige ruimte. Er wordt gewerkt volgens de COVID-19 maatregelen van het RIVM. Onze medewerkers houden 1,5 meter afstand en mijden fysiek contact. Wanneer fysiek contact onvermijdelijk is wordt gebruik gemaakt van beschermingsmiddelen.

Voor meer informatie of een afspraak voor een GeZZond Check kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur contact opnemen met de afdeling Ledenservice via telefoonnummer 071 409 32 23 of e-mailadres ledenservice@marente.nl. Voor meer informatie of direct aanmelden kunt u ook terecht op de website: www.marente.nl

>

Rijnsburg steeds hartveiliger

Op initiatief van de bewoners van de Van Beuningenstraat is onlangs, aan de buitenkant van de Hornpoort naast de hoofdingang, een AED in gebruik genomen.Wethouder Corien van Starkenburg mocht deze 95ste buurt-AED officieel in werking stellen.

Er is bewust gekozen voor een AED aan de buitenkant van het gebouw zodat er in geval van nood zoveel mogelijk gebruik van kan worden gemaakt.Bijdrage

Uiteraard is het het allermooist als de AED letterlijk nooit uit de kast komt, maar helaas is een spontane hartstilstand geen uitzondering. Bovendien is het ter plekke een druk stukje Rijnsburg. Deze AED is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Wijkraad Rijnsburg en diverse giften.

welzijn | zorg

28 / 36

Aan 64.000 inwoners Holland Midden

Foto: pr

GGD Hollands Midden: uitnodiging deelname Gezondheidsmeter 2020

Alle GGD’en in Nederland, waaronder de GGD Hollands Midden, starten in september weer met een grootschalig onderzoek dat gericht is op de gezondheid en leefstijl van volwassenen (vanaf 18 jaar) en ouderen, de Gezondheidsmeter 2020 genoemd. Deze vragenlijst wordt elke vier jaar verstuurd.


Het CBS heeft voor de GGD’en inwoners geselecteerd die een uitnodiging ontvangen om de vragenlijst in te vullen. In de regio Hollands Midden gaat het om zo’n 64.000 inwoners. Op basis van de resultaten van de gezondheidsmeter bepalen gemeenten, GGD’en en andere overheidsinstanties het gezondheidsbeleid voor de komende jaren. Nu we middenin de coronatijd zitten, is dit onderzoek nog belangrijker geworden. Want: hoe beïnvloedt ‘het nieuwe normaal’ de gezondheid van mensen? En: hoe kunnen we daar met nieuw beleid op inspelen? De resultaten van de laatste meting in 2016 zijn in de regio veelvuldig gebruikt voor het maken van gezondheidsbeleid. Gemeente Oegstgeest is op basis daarvan het project Samen tegen Eenzaamheid gestart.

Hallo,
hoe gaat het met ons?

Met de slogan: Hallo, hoe gaat het met ons? vraagt de GGD de komende tijd aandacht voor de Gezondheidsmeter. Voor het eerst is het namelijk ook mogelijk om mee te doen als je géén brief hebt ontvangen. Zo hoopt de GGD dat nog meer mensen vertellen hoe het met hun gaat. Mensen die mee willen doen en geen brief hebben ontvangen, kunnen vanaf dinsdag 22 september op www.ggdgezondheidsmeter.nl de vragenlijst invullen.


Lokaal,
regionaal en landelijk

Het onderzoek is een samenwerking tussen alle GGD’en, GGD GHOR Nederland, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Deze organisaties werken nauw samen om de verschillende gegevensverzamelingen op elkaar af te stemmen om ze lokaal, regionaal, landelijk en in de tijd met elkaar te kunnen vergelijken.

>

Dinsdag 8 oktober in Ontmoetingskerk

Opfriscursus verkeersregels voor senioren

Verkeersregels veranderen, wegen worden drukker en er verschijnen nieuwe vervoersmiddelen in het straatbeeld.


Het is voor iedere weggebruiker belangrijk om up-to-date te blijven, maar zeker voor senioren. Hoe goed kent ú de verkeersregels nog? Dinsdag 8 oktober geven VVN Katwijk en Welzijnskwartier een ‘opfriscursus’.

Elk jaar organiseren VVN Katwijk en Welzijnskwartier, samen met een groot aantal partners, een uitgebreide Opfriscursus (BROEM) voor senioren. Vanwege de coronacrisis is deze Opfriscursus dit jaar in afgeslankte vorm. Op dinsdag 8 oktober kunt u in de zalen van de Ontmoetingskerk aan de Nieuwe Duinweg 64 in Katwijk aan den Rijn terecht voor onze boeiende theoriecursus gegeven door Cees Zwanenburg. Om 09.30 uur kunt u in twee uur tijd weer helemaal bij zijn wat de verkeersregels betreft. En het is nog gezellig ook. Bij voldoende belangstelling, als de ochtend vol is, word ter om 14.00 uur ook een middagsessie gehouden.

Deelname is gratis; aanmelden verplicht. Dat kan via e-mail en telefoon: mariavanderplas@welzijnskwartier.nl, 06 39871565.

Doe het snel; ‘vol = vol’.


In de bibliotheek

Vrijwilliger Kees en Monique, coördinator van het digiTaalhuis. | Foto: pr Foto: pr

Katwijkse Pubquiz

Bibliotheek Katwijk ontvangt woensdag 23 september om 20.00 uur de schrijvers Leendert de Vink en Jaap van der Marel van het populaire Katwijks woordenboek om met iedereen die dat wil online de Katwijkse Pubquiz te spelen. Een leuk en verrassend uurtje waarbij de meest curieuze Katwijkse woorden langskomen. Ga thuis de competitie aan en speel mee met deze online quiz.


De Vink en Van der Marel brachten in juni het Katwijks woordenboek uit. In het omvangrijke woordenboek staan meer dan 7.000 Katwijkse woorden en uitdrukkingen: van een vrauwebeetje en een knaekepoeser tot zòò vet as ’n bokkem. Om 20.00 uur begint het online Kattekse uurtje vanuit de bibliotheek met een kort interview, waarin de makers vertellen over de totstandkoming van het Katwijks Woordenboek. Na 10 minuten begint dan de quiz waarin de deelnemers vanuit hun eigen huis hun kennis over de betekenis van allerlei Katwijkse woorden en uitdrukkingen kunnen testen.


De Katwijkse pubquiz is op woensdag 23 september gratis en openbaar te volgen via livestream op Facebook live en YouTube live van Bibliotheek Katwijk. Als je een reminder wilt ontvangen, kun je een mailtje sturen naar apauwels@bibliotheekkatwijk.nl. Op woensdag krijg je dan een link toegestuurd naar de live-uitzending die om 20.00 uur begint.

>

Digitaalspreekuren                        in bibliotheek Hoornes

Computerproblemen en er zelf niet meer uitkomen? Dat is niet meer nodig. In het DigiTaalhuis van Bibliotheek Katwijk aan de Hoorneslaan is drie keer per week een digitaalspreekuur.


Iedereen kan hiernaar toe voor gratis hulp bij problemen met computer, tablet, e-reader en telefoon. Op maandag, woensdag en donderdagmiddag bieden deskundige en gemotiveerde vrijwilligers in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever digitale hulp waar je er niet meer uitkomt met je computer, tablet, e-reader of telefoon. Kom naar dit gratis spreekuur en de problemen worden, waar mogelijk, opgelost. Het computerspreekuur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever is op maandag, woensdag en donderdag van 13.30-15.30 uur. Dit spreekuur is ook voor iedereen die hulp nodig heeft bij het zoeken naar informatie op internet. Behalve voor technische digitale problemen kun je dus ook bij de vrijwilligers van het computerspreekuur aankloppen voor het helpen zoeken naar allerlei informatie.

Foto: pr

Maar waar kom je
écht vandaan?
Robert Vuijsje
Dit boek is een verzameling van interviews van auteur Robert Vuijsje met honderd landgenoten over hun afkomst en welke rol die speelt in hun dagelijks leven. Heel interessant om deze persoonlijke ervaringen te lezen. Ik vind het mooi hoe een boek kan bijdragen aan het inleven in de wereld van een ander, zodat je beter kunt begrijpen hoe hij/zij zich voelt.

Foto: pr

Judy (DVD)
Deze aangrijpende film gaat over de laatste levensjaren van Judy Garland. Die verbluffend goed wordt neergezet door actrice Renée Zellweger. Zij ontving voor deze rol een Oscar. Een portret van een vrouw die bekend werd als kindster maar ook bekend is met medicijn- en alcoholmisbruik. Een schrijnend verhaal met mooie muziek.

Foto: pr

De grote slijmfilm (DVD)|
Slijm…. het is overal waar je kijkt en dan vooral op YouTube. En zelf slijm maken is natuurlijk het leukste, dat vindt Bibi ook. In deze film speelt zij Indy en doet ze samen met haar vriendin Olivia mee aan een wedstrijd om het meest originele slijm te maken. Maar iemand die een hekel aan slijm heeft, wil hier een stokje voor steken en slijm overal ter wereld verbieden.

Foto: pr

Geheim agent Opa
Manon Sikkel
De boeken van Manon Sikkel zijn altijd een feest om te lezen. Ze is dan ook niet voor niets Kinderboekenambassadeur van Nederland. In dit boek krijgt geheim agent oma concurrentie… van geheim agent opa! Of dat een goed plan is, valt nog te bezien. Een boek vol spanning, gekke konijnen en een laboratorium in Siddeburen.

algemeen

Herdenking                bij monument

Op 1 oktober is het precies 15 jaar geleden dat het monument, voor hen die uit Katwijk tijdens hun werk op zee gebleven zijn, werd opgericht. Het monument voldoet aan de grote behoefte om een plek te hebben om te herinneren, zeker voor de nabestaanden van hen voor wie geen graf gedolven kon worden.


Op vrijdagmiddag 2 oktober willen wij met de familie van een aantal personen stil staan bij dit feit en bij het overlijden van hun geliefden. De Herdenking, welke op 6 juli wegens het coronavirus geen doorgang kon vinden, zal nu toch, aangepast, gehouden kunnen worden.


Voor deze Herdenking zijn we op zoek naar familie van:

Jacob van der Boon; Willem Ouwehand en Jacob Schaap;

Uit elke bovengenoemde familie kunnen wij twee afgevaardigen toelaten. Neemt u hiervoor contact op met de voorzitter van de Stichting Visserijdagen Katwijk, telefoonnummer 071 4015647 of

liesvanbeelen@ziggo.nl


Het programma zal er als volgt uit zien:

De genodigden nemen plaats op de stoelen voor het monument. Zij zijn uiterlijk om 16.50 uur aanwezig. Naam, adres en telefoonnummer worden genoteerd. Er wordt verder geen publiek uitgenodigd of verwacht bij deze herdenking.

De ceremonie zal op professionele manier gefilmd worden welke direct via livestream of later via onze website en Youtube bekeken kan worden.

Het koperensemble van de Harmonie Katwijk zal de herdenking met muziek omlijsten;

Welkom door de voorzitter van de St. Visserijdagen Katwijk om 17.00 uur;

Burgemeester Visser en wethouder Knape leggen een krans namens het gemeentebestuur. Daarna nemen zij hun plaatsen in;

Burgemeester Visser spreekt een In Memoriam uit;

Eén minuut stilte

Herinneringen door de voorzitter Lies van Beelen van Stichting Visserijdagen Katwijk en door Jan van Welie, één van de nabestaanden.


Voor elk van de mannen welke in 1970 op zee gebleven zijn zal een fakkel branden. Deze zal bij het opnoemen van de naam door de nabestaanden worden gedoofd;

Het koperensemble speelt ‘Ruwe stormen moge woeden’. We zingen zachtjes mee.

Nabestaanden leggen bloemen of steken een roos in het Monument;

Einde van de plechtigheid.


>

Veel rook bij brand in Rijnsburg

Bij een brand aan de Katwijkerweg in Rijnsburg is vorige week donderdag rond een uur of twee flink wat rook vrijgekomen. De brandweer van Rijnsburg en Katwijk moesten met spoed ter plaatse komen. De brand leek zich te bevinden boven autobedrijf Noort.

De brandweer heeft het vuur onder controle kunnen brengen.

kerkelijk leven

34 / 36

Prikkertjes

Op het prikbord met foto en tekst voor 8,50 euro

Zo'n prikkertje kan gaan over de geboorte van uw (klein)kind, een verjaardag, een jubileum, felicitaties voor het behalen van een (school)diploma, etc.


De tekst (max. 20 woorden) en foto (minimaal 1 Mb) kunt u e-mailen tot dinsdagochtend 10.00 uur naar receptie@uitgeverijverhagen.nl of brengen bij de receptie aan de Ambachtsweg 7a in Katwijk (bedrijventerrein 't Heen).


Betaling van 8,50 euro dient u te voldoen aan de receptie. Na betaling worden tekst en foto geplaatst.

Foto's kunnen op vrijdag na plaatsing weer aan de receptie worden opgehaald.


Kleine advertenties van particulieren worden alleen zonder foto of logo geplaatst.

Tekst: tot 25 woorden 10,50 euro; tot maximaal 50 woorden 21,- euro.


De redactie behoudt het recht om foto's of teksten zonder opgaaf van redenen te weigeren.

>

Wijkvereniging Noord/Noord-Oost

Donderdag 17 september

09.00-10.00 uur conditietraning

groep 1

10.15-11.15 uur conditietraining

groep 2

20.00 uur Klaverjassen en JokerenVrijdag 18 september

20.30 uur stijldansenZaterdag 19 september

20.00-23.30 uur Country Line

Dance. Maximaal 30 personen,

reserveren bij Hans, 06 20519827.Maandag 21 september

17.00-17.45 uur nieuwe leden

majorette

17.45-19.30 uur training majorette

20.00 uur repetitie gezelligheids-

koor Kattuks VolkDinsdag 22 september

10.00-12.00 uur Country Line Dance

13.30-15.30 uur Country Line Dance. Maximaal 30 personen,

reserveren bij Hans, 06 20519827

18.30-20.00 uur Dammen jeugd

20.00 uur DammenWoensdag 23 september

09.30-10.30 uur Zumba

18.00 uur trainen majorette,

junioren en senioren Pieter Groen

18.30-20.00 uur kinderbingoDonderdag 24 september

09.00-10.00 uur conditietraining

groep 1

10.15-11.15 uur conditietraining

groep 2

20.00 uur Klaverjassen en Jokeren

Nieuwe naam volksdansgroep: Katviko Danci

De jubilarissen van de volksdansgroep. | Foto: pr Foto: pr

Volksdansgroep Katwijk gaat na 45 jaar verder onder de naam Katviko Danci, Katwijk danst in Esperanto. Dat is begin deze maand besloten op de Algemene Ledenvergadering van de volksdansgroep.


Die nieuwe naam is sàmen gekozen. ‘We zijn erg blij met deze meer eigentijdse naam’, aldus de dansgroep. Op de ledenvergadering werden ook zes leden in de bloemetjes gezet. Dat waren Froukje Elsgeest, Marry Koopman, Jenny Barnhoorn en Ruud van der Neut, allemaal 30 jaar lid; Elly Bavelaar, 20 jaar lid, Marian Hoek, 25 jaar lid. ‘

Marian Hoek kreeg van de voorzitter naast de bloemen ook een mooi gegraveerd glas; haar lidmaatschap van 25 jaar heeft een zilveren randje. Alle jubilarissen werden bedankt voor hun inzet voor de dansgroep en de trouwe bezoeken op woensdagavond.

>

Politie: 'Betaal niet te veel!'

Politie Katwijk waarschuwt op social media voor hoge rekeningen van bedrijven die ongedierte bestrijden.‘Betaal niet te veel!’, luidt de boodschap.

‘’De laatste tijd zijn er weer meerdere aangiftes opgenomen van mensen die veel te hoge bedragen hebben voldaan voor het bestrijden van ongedierte. Let u bij daarom goed op het volgende:

Kies een lokaal bedrijf.

De bedrijven die bovenaan staan bij Google zijn vaak niet de meest betrouwbare.

Vraag eerst een offerte zodat u niet verrast wordt door een rekening die veel te hoog is.

Informeer bij uw vrienden en familie wat een normaal bedrag is voor de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.


>

Buurtsoep

In de Pniëlkerk wordt iedere tweede zondag van de maand De Buurtsoep gehouden. De Hervormde Gemeente Katwijk wil daarmee buurtbewoners met elkaar in contact brengen.

Van 13.00 tot 14.30 uur. .