De Rijnsburger

9 juli 2020

De Rijnsburger 9 juli 2020


>Tuin en passie

hobby n Als je zo door de straten van Rijnsburg en Valkenburg rijdt, zijn er veel mooie tuinen. Een echte tuinenliefhebber is natuurlijk erg trots op zijn of haar tuin en is er in deze tijd veel in bezig. De redactie van De Rijnsburger wil graag in contact komen met deze tuinliefhebbers. Hiervoor kunt u contact opnemen met de redactie van De Rijnsburger. Dat kan op werkdagen via telefoon 06-10885888 of stuur een mail naar redactie@derijnsburger.nl. Vertelt u vooral iets over uw tuin en stuur een foto mee minimaal 1 Mb.

Pont onbereikbaar

Asfalteren n Als alles volgens plan van aannemer en gemeente Oegstgeest goed verloopt wordt op het Valkenburgerveerpad deze week voorzien van een nieuwe deklaag rood asfalt. Tot en met vrijdag 10 juli is het pontje vanaf de Rijnsburgse – Oegstgeestse zijde onbereikbaar en vaart dan niet. Zie ook de informatie op Facebook van Het Valkenburgs Pontje. https://www.facebook.com/valkenburgspontje.

>Aanrijding

ernstig n Op de Brouwerstraat in Rijnsburg zijn vorige week vrijdag aan het begin van de middag twee auto's frontaal op elkaar geklapt. Bij het ongeval is iemand zwaargewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. Meerdere ambulances en een traumahelikopter werden ingezet om hulp te verlenen. De politie heeft de straat lange tijd afgezet voor onderzoek hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden.

>Grip op de Knip

Dit n is een stichting die inwoners van de gemeente Katwijk hulp biedt bij financiële problemen of schulden. www.gripopdeknipkatwijk.nl of 06-22062590.


Foto: pr

Hannie
Mulder stopt
bij VVN

Veilig
verkeer zit in haar DNA

16 ideeën
voor
Tjalmaweg

Waardebonnen
t.w.v.
70 euro

Alsnog n aandacht Koninklijke Onderscheiding

3 / 20

Tiny Forest.......bos of onkruid

Eind juni 2020: begroeide Tiny Forest. | Foto: pr. Foto: CvdS

natuur n Eind maart is het eerste Tiny Forest in de gemeente Katwijk aangelegd: in Rijnsburg aan de Spinozalaan, achter de Koningin Julianaschool.

Het doel van een Tiny Forest is dat er in versteende wijken meer groen moet komen.

Eind maart 2020: aanleg van Tiny Forest. | Foto: CvdS. Foto: CvdS
Peterina Ravensbergen. | Foto: pr Foto: pr


Flora en fauna

Bij een mini bos denk je aan kleine bomen en struiken. Waar mensen van kunnen genieten, maar waar ook insecten weer een extra plek krijgen.

Nu, drie maanden verder is het Tiny Forest begroeid. De een geniet van de zoemende insecten in de veelal groene planten, een ander noemt het een wildernis en kan het geen verrijking van de omgeving vinden.

Wat je er ook van vindt van dit stukje natuur in woonwijk Westerhaghe….uit onderzoek blijkt dat minibossen veel positieve effecten hebben voor de omgeving.

Kleine bosjes slaan per vierkante meter méér CO2 op dan grote bossen. De temperatuur in minibossen is hoger en er komt meer licht bij de bomen, planten en struiken.

Daardoor groeien ze sneller, krijgen ze meer bladeren en zo slaan ze meer en sneller koolstof op.

>Online inzage in uw medisch dossier

Zorggroep n Katwijk. Uw huisarts zet uw medische gegevens in haar of zijn computer. Deze medische gegevens kunt u ook zelf online lezen. Op uw telefoon of computer. U kiest een wachtwoord en u kunt zelf inloggen. Alleen u en de huisarts zien uw gegevens.

Elke patiënt heeft recht op inzage in zijn medisch dossier, dat recht was er al veel langer. Vanaf 1 juli is het zo dat u recht hebt op een ‘digitale versie’ van uw dossier. De huisarts hoeft het dossier dus niet meer uit te printen, maar moet dit, als u dit wilt, digitaal beschikbaar geven. Dit gebeurt via een zogenaamd patiëntenportaal. Een patiëntenportaal is hier namelijk een heel handig middel voor. In de gemeente Katwijk is gekozen voor het patiëntenportaal MijnGezondheid.net.


Na het inloggen ziet u het advies van de huisarts, een lijst met al uw medicijnen, medicijnen waar u allergisch voor bent en de uitslagen van onderzoek, bijvoorbeeld bloedonderzoek. Door deze inzage kunt u zich beter op een bezoek aan de huisarts voorbereiden. Het wordt makkelijker om te praten over uw gezondheid en om een goede keuze te maken over uw behandeling. Achteraf kunt u de adviezen van uw huisarts thuis nog eens rustig nalezen. Als blijkt dat de informatie niet klopt dan kunt u dit laten wijzigen.

Ouders of een voogd hebben recht op online inzage van gegevens bij kinderen onder de 12 jaar. Bij kinderen tussen 12 en 16 jaar kan dit alleen met de toestemming van het kind. Het kind kan de gegeven toestemming op elk moment intrekken. Bij kinderen vanaf 16 jaar is inzage niet meer mogelijk. Op deze regels zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld bij kinderen met een verstandelijke beperking.


Alle huisartsen en apothekers in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg bieden MijnGezondheid.net dankzij de zorgverzekeraars gratis aan. De app Medgemak is een (eveneens gratis) aanvulling op dit patiëntenportaal. Koppel de app MedGemak eenmalig aan uw MijnGezondheid.net account en log vervolgens in met een code. Via uw telefoon heeft u 24/7 inzicht in uw medicijnen en bestelt u deze direct online. Heeft u een vraag over bijvoorbeeld een bepaalde lichamelijke klacht of over het gebruik van uw medicatie? Stel u vraag dan aan uw huisarts of apotheek via deze app. Bent u ongerust over een verdacht plekje of kunt u uw vraag lastig omschrijven? Stuur dan een foto mee. Dit gebeurt op een betrouwbare en veilige manier.

Interesse? Vul dan het aanmeldformulier op de website van uw huisarts in of geef aan één van de medewerkers van de praktijk of apotheek door dat u MijnGezondheid.net wilt gaan gebruiken.

>Krasse Knarren aan zet

Behoeften n Hoe mooi kan het zijn om weer iets voor iemand te betekenen. Hoe fijn is het om weer mee te tellen in een gemeenschap. Hoe blij kun je worden van een simpel woordje van waardering, van een schouderklopje.

Het zijn allemaal behoeften die voor iedereen gelden en wensen waar vooral veel van onze oudere medemensen mee rondlopen. Ook zij willen zo graag weer meetellen in onze jachtige maatschappij.


Mag ik u voorstellen aan Peterina Ravensbergen, een 55-jarige vrouw uit Rijnsburg. Zij is alleenstaand en moeder van vijf kinderen, die intussen allemaal zijn uitgevlogen.

Enkele jaren geleden kwam zij in contact met de ‘Krasse Knarren’ en zij werd meteen enthousiast over de manier van leven en wonen, zoals die door de Krasse Knarren wordt uitgedragen. Peterina: ‘Dit is echt iets voor mij’.

Vooral het samen voor elkaar zorgen, spreekt haar aan. Zij noemt zichzelf een ‘mensenmens’ en ze probeert haar sociale contacten steeds uit te breiden.


Oma Soep

Bij de Valkenburgse voetbalvereniging Valken 68 is zij sinds drie jaar vrijwilligster in de kantine. Ze staat daar bekend als ‘Oma Soep’. Dat ze daar zeer gewaardeerd wordt, blijkt wel uit het feit dat ze is uitgeroepen tot ‘vrijwilliger van het jaar’.

Peterina: ‘Gelukkig gaat het met de Corona-besmettingen weer de goede kant op en hopelijk wordt de sportieve draad binnenkort weer opgepakt’. Peterina kijkt er naar uit.


Plannen

Voor wat betreft haar toekomst kijkt ze uit naar een sociale huurwoning in de ‘Julianahof’ in Rijnsburg. Peterina ziet het heel positief: ‘Ik hoef maar een klein huisje. Ze hoopt daarvoor in aanmerking te komen. Ik ben alleenstaand en laat een huis achter met vier slaapkamers’. Een prachtig voorbeeld van doorstroming.


Eenmaal verhuisd naar de nieuwe knarrenhof heeft ze allerlei plannen. Ze heeft allerlei hobby's, zoals handwerken en koken. Dat allemaal het liefst samen met andere mensen. De ‘naboarschap’, zoals zij die ziet kan in een knarrenhof prima worden gerealiseerd. Voor elkaar een boodschap doen, transport regelen naar de huisdokter, samen handwerken of zomaar een praatje maken.


Kortom, voor elkaar zorgen. Dat is dan ook precies wat ze graag zou willen.

Haar motto is dan ook ‘Samen zorgen voor elkaar’.Jan Eikmans

Initiatiefgroep

Krasse Knarren Katwijk

www.knarrenkatwijk.nl


Boeketdienst

Kerk n In de boeketdienst van zondag 12 juli zal kerkelijk werker Gerben Bremmer spreken over ‘Geloven en dienen van God’. Het combo van Gerben van Delft verzorgt de muziek en dienstleider is Cees de Mooij.

In verband met het Covid-19 virus is het aantal plaatsten beperkt en zal er vooraf een plaats gereserveerd moeten worden. Dit kan via www.protestantsrijnsburg.nl en reserveer met de gele button rechtsboven.

De dienst start om 17.00 uur in de Immanuëlkerk aan de Kerkstraat.

>Oud-Chef Defensiestaf Van der Vlis overleden

Generaal n Buiten dienst Arie van der Vlis is zondag 5 juli op 79-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Rijnsburg. Van der Vlis was als Chef Defensiestaf van mei 1992 tot augustus 1994 Nederlands hoogste militair.


Op 14 mei 1992 werd Van der Vlis Chef Defensiestaf, tegenwoordig aangeduid als Commandant der Strijdkrachten.

In deze functie kreeg hij te maken met het regeringsbesluit om Nederlandse militairen van de net opgerichte luchtmobiele brigade naar het voormalig Joegoslavië te sturen. Hij vond echter dat de militairen te licht waren bewapend en niet goed voorbereid om de enclave Srebrenica te beschermen.

De missie leidde in 1995 tot de val van de enclave.


Van der Vlis legde zijn functie in augustus 1994 neer, omdat hij zich niet kon vinden in het regeerakkoord van kabinet Kok I. Dat legde Defensie nog eens bijna 1 miljard aan bezuinigingen op.

Dit kort na de ingrijpende herstructureringsoperatie in de vorm van de Prioriteitennota van januari 1993.


Van der Vlis begon zijn militaire loopbaan in 1958 als cadet op de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot adjudant in buitengewone dienst van koningin Beatrix.


Nadat hij de dienst verliet, bleef hij bestuurlijk actief.

Zo was hij voorzitter Raad van Toezicht van het Legermuseum in Delft en lid van het Nederlands instituut voor Internationale betrekkingen. Verder was hij actief voor de Adviesraad Internationale Vraagstukken, de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap en het Comité van Aanbeveling Stichting Taptoe Katwijk.

Ook was hij voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Capitulatie 1940 Wageningen.
| Foto: pr.

Geslaagd digitaal schoolfeest Wellantcollege

Foto: pr

Live n met 30.000 views.

Een schoolfeest op 1,5 meter, dat is geen feest. Daarom bedacht Wellantcollege een alternatief. Voor 16.000 (aankomend) vmbo-leerlingen en mbo-studenten verplaatsten zij het schoolfeest naar YouTube en TikTok. Heel Nederland kon erbij zijn. Het live spektakel werd door duizenden mensen bekeken. Binnen 24 uur stond de teller op 30.000 YouTube views. Op TikTok behaalden ze tot nu toe 980.000 views. Thuis, maar toch samen: Snelle, Pjotr, Edson da Graça en Lieke Hammink bouwden een feestje met de leerlingen en studenten van Wellantcollege. Vanuit de studio stond host Edson da Graça in contact met een virtuele ‘Green Room’ met leerlingen en studenten. Zij konden vragen stellen aan artiesten Snelle en Pjotr, die beiden een optreden gaven. De rest van Nederland deed mee via de YouTube chatbox. En daar ging het los, met ruim 25.000 chatberichten tijdens de liveshow, die ruim een uur duurde.

>Hannie Mulder gestopt bij VVN Katwijk

Afscheid n Je kan het je bijna niet voorstellen, het bestuur van VVN Katwijk zonder Hannie Mulder en Willem van der Plas. Maar met in totaal ongeveer vijftig jaar de inzet voor het bestuur van de lokale afdelingen van de VVN, sinds 1januari 2006 de afdeling Katwijk, was het zaterdag 4 juli zover. Er werd afscheid genomen van twee unieke vrijwilligers. Prachtmensen, die altijd bij alle activiteiten van de VVN Katwijk ook op de werkvloer aanwezig waren om te werken aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in onze gemeente. Dat zit in hun DNA.

Van der Plas ontving van de landelijke VVN naast de waarderende woorden een speld van verdienste en oorkonde. Mulder had deze in april 2018 al ontvangen uit handen van burgemeester Cornelis Visser omdat ze toen na twintig jaar stopte als voorzitster van de lokale afdeling, maar nog wel bestuurlijk verder ging. Zij ontving van de landelijke VVN een prachtige brief waarna voorzitter Gerard Bol van de VVN Katwijk na zijn toespraken beide kanjers kon ‘struiken’.

Voor meer informatie over VVN Katwijk kunt u terecht op de website https://vvn.nl. Klik op ‘In je buurt’, kies ‘Zuid-Holland’ en ‘Katwijk’. Daar vindt u ook het jaarverslag 2019, maar ook veel meer lokaal nieuws in woord en beeld van een zeer actieve lokale afdeling VVN Katwijk. | Foto: pr.

Volkstuin Vereniging ‘De Kwaaie Margen’ duidelijkheid over toekomst

Voor einde van dit jaar wordt duidelijk waar de tuinvereniging definitief komt. | Foto: pr. Foto: pr

n We willen graag op huidige locatie blijven

Visie n Wethouder Mostert en Projectleider Peet brachten vorige week vrijdag, op uitnodiging van de tuinvereniging, een bezoek aan de Volkstuinvereniging De Kwaaie Margen, een tuinvereniging die eind vorig jaar 35 jaar bestond.

Buiten op 1,5 meter afstand werd de wethouder en projectleider ontvangen door een twintigtal leden van de tuinvereniging.


Onder het genot van een kop koffie werd door de voorzitter Aalbers een inleidend woord gesproken. Hierin benadrukte hij dat de huidige volkstuin volledig past in de visie van de gemeente Katwijk. De tuinvereniging sluit, qua groen, perfect aan bij de nog te realiseren Limes zone. Ook de uitgangspunten van de gemeente, zoals: groen, versterken van onderlinge contacten, gezond, recreatief en duurzaam zijn kernbegrippen die allemaal van toepassing zijn op de tuinvereniging. De vereniging pleit dan ook om op de huidige locatie, midden in Valkenburg, te mogen blijven.


Toezegging

Wethouder Mostert lichte de visie van de gemeente toe. Voor de wethouder is het belangrijk dat rond OV-knooppunten ook gebouwd gaat worden waardoor de nieuwe bewoners verleid wordt om te kiezen voor OV en niet voor de auto. De wethouder is ook voor duidelijkheid waar de leden om vroegen. Al ruim 10 jaar wordt er gesproken dat de vereniging van de huidige locatie weg moet. Afgesproken is dat voor einde van dit jaar duidelijk is waar de tuinvereniging definitief komt.

De vereniging is blij met de toezeggingen van de wethouder en hopen dat ze, met deze inspraak, mogen blijven op de huidige locatie. Na de koffie werden de tuinen door de heer Mostert en Mevrouw Peet geïnspecteerd. Na afloop van deze ronde stond één van de oudste leden van de vereniging, de heer Kromhout, de wethouder en projectleider op te wachten met een prachtige bos bloemen uit eigen tuin.

>Voor de N206 ir. G. Tjalmaweg

n 16 ideeën voor hinderbeperkende maatregelen

Aanvullend n De provincie Zuid-Holland deed onlangs een oproep om ideeën in te zenden voor aanvullende hinderbeperkende maatregelen ten behoeve van de tijdelijke noordelijke verlegging van de N206 ir. G. Tjalmaweg bij Valkenburg.

Hierop zijn 16 ideeën ingediend, die nu door bewoners en ondernemers in een werkgroep worden besproken.
De 16 ideeën zijn onder te verdelen in 4 thema’s.Groen
Tiny Forest
Valkenburg wordt “weer” groen
Veel groen terug, werkzaamheden overdag en geluidswal
Reguleren buitenruimtes (naar juiste locaties)

(Fiets)bereikbaarheid
Fietsbruggetje botenpad
Toegankelijk Valkenburg
Autowegen rond school, fietsvriendelijk maken
Tijdelijk fietspad


Geluid
Geluid regisseren door decibelbekeuring
Gebogen geluidscherm
Geluidsscherm


Noodvoorzieningen OBS De Dubbelburg
Stages voor creatieve slimme Katwijkse inwoners
Noodvoorziening (lokalen) ten behoeve van OBS De Dubbelburg (4 x)


Voor de werkgroep hebben zich 9 bewoners en ondernemers aangemeld. Samen met vertegenwoordigers van de provincie Zuid-Holland, aannemer Boskalis en de gemeente Katwijk bespreken zij volgende week alle ideeën. Het doel is om ieder idee scherp te krijgen, te toetsen aan de spelregels en gezamenlijk te komen tot een lijst van maatregelen die de werkgroep verder laat verkennen.


Hoe verder?

De maatregelen worden deze zomer onderzocht op haalbaarheid voor wat betreft uitvoerbaarheid, tijd, geld en eventuele risico’s. Van alle maatregelen die haalbaar zijn, wordt daarna — als de maatregelen het beschikbare budget overschrijden – een keuze gemaakt. Eind september moet het pakket aanvullende hinderbeperkende maatregel(en) door de provincie worden vastgesteld, zodat ze meegenomen kunnen worden in de planning van aannemer Boskalis.

>n Zomeravondwandeling door de duinen

Berkheide n Het IVN regio Leiden organiseert i.s.m. Stichting Duinbehoud de tweede zomeravondwandeling van dit jaar door het prachtige duingebied Berkheide, gelegen tussen Katwijk en Wassenaar.

Woensdagavond 15 juli start de wandeling om 19:30 uur bij de Soefietempel aan de Zuidduinseweg 7 en duurt ca. 2 uur.

Diverse gidsen nemen u mee en vertellen onderweg over het oude zeedorpenlandschap met de kleine akkers en over andere sporen die in de loop der eeuwen achter zijn gelaten. Ontdek de bijzondere plantensoorten en als u geluk heeft ziet u onderweg misschien wel een ree of een vos.

Vanwege het corona-virus worden per gids maximaal 4 deelnemers meegenomen zodat we ons aan de 1,5 meter afstand kunnen houden. Aanmelden is dan ook verplicht. Dat kan per e-mail (h.doornebal@ziggo.nl), of per telefoon (0252-375160). Geef dan uw naam op en het aantal deelnemers.
Advies: kom zo mogelijk op de fiets, er is parkeergeld verschuldigd als u met de auto komt. Neem een jas of trui mee, het kan ’s avonds al flink afkoelen. De wandelingen zijn gratis.

Jan de Vries: ‘DSV moet weer zeewaardig worden’

Jan de Vries. | Foto: pr Foto: pr

nieuw n Per 1 september 2020 is Jan de Vries benoemd tot Directeur-bestuurder van DSV|verzorgd leven. Hij volgt Hennie Kenkhuis op die vanaf 1 november 2019 als Interim Bestuurder leiding gaf aan de organisatie en de eerste fase van het herstelproces heeft geleid na de financiële problemen die zich in 2019 openbaarden.

Jan de Vries (1971) heeft de nodige ervaring. Hij is momenteel directeur van het leerwerkbedrijf Rijnvicus in Alphen aan de Rijn. Van 2009 – 2018 was hij directeur-bestuurder van woningcorporatie Rijnhart Wonen in Leiderdorp en Zoeterwoude. Daarvoor was hij werkzaam bij andere woningcorporaties en in de uitzendbranche, waar hij na zijn studie bedrijfseconomie zijn loopbaan is begonnen. De organisatie is positief over De Vries: Hij heeft in zijn huidige en vorige functies laten zien dat hij organisaties door een moeilijke fase kan loodsen en weer succesvol kan laten zijn. Hij is financieel onderlegd, heeft veel kennis van (zorg)vastgoed en kent de regio. We hebben hem leren kennen als een verbindende persoon die met visie en enthousiasme de transitieopgave zal oppakken. Hij is maatschappelijk betrokken, samen met zijn vrouw. De overstap naar deze functie bij DSV sluit daar naadloos op aan. Jan de Vries: 'Deze functie kwam ongezocht op mijn pad en ervaar ik als een cadeau. Als jonge jongen ken ik het visserijbedrijf en Katwijk vanuit de familie. De VVT zorg is nieuw, maar de regio niet. DSV maakt een moeilijke fase door en het is voor mij een eer mijn ervaring en capaciteiten in te zetten om van DSV weer een gezond en zeewaardig bedrijf te maken.'
| Foto: pr.

>Zeeweg-Oost weer open

Hinder n De Zeeweg-Oost, tussen de rotonde Koningin Julianalaan en de oprit naar de N206, is vanaf deze week weer open voor autoverkeer. De afgelopen vijf weken is hier gewerkt aan het ondergrondse deel van de nieuwe fiets-/voetgangerstunnel. Deze tunnel is een van de maatregelen die genomen wordt voor de komst van R-net. De tunnel wordt een veilige oversteek voor fietsers en voetgangers tussen het Waterloopje en Cleijn Duin. Momenteel wordt verder gewerkt aan de toeritten naar de tunnel bij het Waterloopje en aan de kant van Cleijn Duin. Dit deel van de Zeeweg is nu wel weer open voor autoverkeer, maar de rijweg is tijdelijk versmald en er geldt een maximum snelheid van 30 km per uur. Dit blijft tot de oplevering van de tunnel. De omleiding voor fietsers blijft tot eind dit jaar.


gelden omdat er langs beide zijden van de weg nog gewerkt wordt, en de fietspaden hier opnieuw aangelegd worden. Fietsers en voetgangers kunnen de Zeeweg-Oost alleen oversteken bij de rotonde Koningin Julianalaan. De oversteek bij het Waterloopje is verwijderd en de oversteek bij het Roversbrugpad kan niet meer door doorgaand verkeer gebruikt worden. Het Roversbrugpad blijft alleen open voor direct aanwonenden. De bushalte Cleijn Duin blijft voorlopig als tijdelijke halte bij het gemeentehuis.


Behalve aan de tunnel wordt er de komende maanden ook op andere plekken op de Zeeweg-Oost gewerkt. Tussen 6 en 17 juli worden de verkeerslichten op de kruising Rijnstraat – Callaoweg vervangen. Fietsers komend vanuit de Rijnstraat worden omgeleid via Kerkstraat - Mgr. Bekkerstraat en de Commandeurslaan. Vanaf hier volgen fietsers de ingestelde omleidingsroute voor de Zeeweg. Op 13 en 16 juli wordt in de avond en nacht het wegdek tussen de Zeeweg-Oost en de Rijnstraat opnieuw geasfalteerd. Hiervoor is de afrit van de N206 naar de Zeeweg deze twee data tussen 19.00 en 06.00 uur afsloten.

Extra weekmarkt Andreasplein

De n gemeente heeft een wijziging in het Marktreglement vastgesteld, waardoor er op donderdag ook een weekmarkt georganiseerd kan worden in het centrum van Katwijk aan Zee. Het gaat om een pilot tot het einde van het jaar, die na december wordt geëvalueerd. Winkeliersvereniging Zeezijde start vanaf 16 juli tot en met 27 augustus van 10.00 tot 18.00 uur met een donderdagmarkt in de Princestraat en op het Andreasplein.

Winkeliersvereniging Zeezijde ziet hoe moeilijk ondernemers en winkeliers het op dit moment hebben door corona. Daarom heeft de vereniging in samenwerking met Coufreur Events een voorstel uitgewerkt voor een weekmarkt op donderdag en deze ingediend bij de gemeente.


Marktreglement aangepast

‘Door corona hebben veel ondernemers het zwaar, omdat ze een groot deel van hun inkomsten zijn misgelopen. En nog steeds hebben veel winkeliers het moeilijk, want er is natuurlijk minder reuring in de winkelstraten vanwege corona’, aldus Willem van Rijn van Winkeliersvereniging Zeezijde. De gemeente heeft het voorstel positief beoordeeld en besloot daarom het Marktreglement te wijzigen. ‘We hopen hiermee de lokale ondernemers in deze moeilijke tijd een steuntje in de rug te geven’, vertelt wethouder Jacco Knape. ‘Daarnaast biedt deze tijdelijke weekmarkt een kans. Het idee van een tweede weekmarkt lag al langer op tafel. We kunnen nu in de praktijk ontdekken of een tweede weekmarkt bevalt bij inwoners en ondernemers’. Daarom heeft de gemeente het Marktregelment gewijzigd tot en met december.

De vereniging hoopt dat de weekmarkt op donderdag het winkelgebied aantrekkelijker maakt en voor meer inkomsten kan zorgen. Van Rijn: ‘We gaan er natuurlijk voor zorgen dat alles veilig is voor bezoekers en dat de coronaregels nageleefd kunnen worden’. Zo worden grote kramen gebruikt en worden deze ruim opgesteld, zodat er voldoende ruimte is voor bezoekers om zich te verspreiden of bijvoorbeeld om met voldoende afstand te kunnen afrekenen. Daarnaast worden voor elke kraam op de grond blokken aangegeven van anderhalve meter om veilig boodschappen te kunnen doen. Ook komt er een eenrichtingsroute langs de kramen waarbij bezoekers nog kunnen besluiten om nog een ronde te lopen.

De marktroute loopt vanaf Café De Branding door de Princestraat tot aan het Andreasplein. Bezoekers kunnen verschillende producten en lekkernijen kopen, zoals groenten en fruit, vis, kaas, noten, dekbedovertrekken, kleding, tassen en riemen, churros en patat.

>MS collecteweek

Gezocht n Van 16 t/m 21 november 2020 vindt de landelijke huis-aan-huiscollecte van het Nationaal MS Fonds plaats. De organisatie is hard op zoek naar collectanten in de gemeente Valkenburg en Rijnsburg. Help jij in de strijd tegen multiple sclerose (MS)? Het is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Meer informatie of aanmelden: www.nationaalmsfonds.nl/collecterenKind naar Gezonder Gewicht

Foto: rokki fotografie

Over n gewicht. De gemeente Katwijk, zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, de Zorggroep Katwijk en de GGD Hollands-Midden hebben onlangs de samenwerkingsovereenkomst met JOGG NL voor de pilot ‘Kind naar Gezonder Gewicht’ ondertekend.

Wethouder Corien van Starkenburg: ‘Te veel kinderen in Katwijk zijn niet zo gezond als we zouden willen. Zij kampen met overgewicht en obesitas. We willen deze kinderen en hun gezinnen helpen met passende ondersteuning en zorg. De aanpak Kind naar Gezonder Gewicht helpt ons daarbij. De aanpak is gebaseerd op samenwerking met de ouders van deze kinderen, slimme verwijzingen tussen samenwerkende partners en coördinatie door één centrale zorgverlener.’


Op basisschool De Windvang tekenden de bestuurders van de samenwerkende organisaties, tijdens een actieve schoolpauze van sportende kinderen, een bal. Een mooi symbool voor meer bewegen, waarmee zij aangeven dat ze deze aanpak omarmen. Natuurlijk op een veilige 1,5 meter afstand werd ook de officiële overeenkomst getekend.

Katwijk is één van de 35 gemeenten die aan de slag gaan met deze aanpak en de eerste gemeente die hier een mooi startschot voor heeft georganiseerd met de lokale partners. De aanpak sluit aan op de ambities van het Nationaal Preventieakkoord en wordt mogelijk gemaakt door een coalitie van JOGG NL (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst), Nederlands Jeugdinstituut (NJI), Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), Vrije Universiteit Amsterdam / Care for Obesity en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) is een van de partijen waarmee Kind naar Gezonder Gewicht samen optrekt.


Zomer van de gezonde jeugd

Deze bijeenkomst is ook een mooie aftrap voor de Zomer van de Gezonde Jeugd. De gevolgen van het Coronavirus worden door iedereen in meer of mindere mate gevoeld. Ook kinderen en jongeren zijn het afgelopen voorjaar hard geraakt.

Om juist in deze periode extra aandacht te geven aan bewegen voor alle kinderen in Nederland organiseert JOGG NL de ‘Zomer van de Gezonde Jeugd’. Met meer dan 140 gemeenten zorgt JOGG voor een topzomer voor alle kinderen in Nederland. Na thuis-scholing, niet naar vriendjes en opa en oma, niet naar de sportclub en soms een ingewikkelde thuissituatie is er nu gelukkig iets meer ruimte om activiteiten te ondernemen. Lekker bewegen, samen buiten spelen, én gezond eten en drinken.

De gemeente Katwijk doet hieraan mee door alle kinder- en jeugdactiviteiten die deze zomer georganiseerd plaatsvinden, extra in het zonnetje te zetten. Wilt u ook meedoen aan de Zomer van de Gezonde Jeugd? Meld u dan aan bij de JOGG regisseur Katwijk via info@katwijk.nl o.v.v. ‘Zomer gezonde jeugd’.
| Foto: Rokki Fotografie.

>Nieuw parkeerbeleid is ‘totale reset’

overal n Het nieuwe parkeerbeleid van de gehele gemeente Katwijk wordt een totale reset. Dat zei wethouder Rien Nagtegaal vorige week donderdag in een informatieve sessie over het onderwerp. Enkele insprekers hebben hun eigen kijk op het onderwerp.

Door Marc Wonnink

Kees Saton van van de gelijknamige optiek in de Princestraat wil graag zijn werknemersvergunningen houden. De heer Van Belen ziet liever dat het betaald parkeren helemaal verdwijnt.


‘Niemand is het met elkaar eens’, sprak wethouder Nagtegaal. ‘Iedereen heeft specifieke belangen voortkomend uit de eigen situatie. Die zijn heel vaak volstrekt tegenstrijdig. Als we de heer Saton twintig vergunningen geven, heb ik de spanddoeken in de tuin van het gemeentehuis hangen. Bewoners vinden het dan onrechtvaardig. Deze nota is een poging om recht te doen aan ieders belang.’

Desalniettemin stuit het plan op protest bij een aantal Katwijkers. De heer Van Belen ziet geen heil in het verder uitbreiden van het betaald parkeren. ‘20 jaar geleden zou betaald parkeren dé oplossing zijn. Dat bleek niet het geval. Een stukje uitbreiden jaren later zou dan echt dé oplossing zijn. We zitten hier nu weer. Opnieuw uitbreiden, zou dat dan de oplossing zijn meneer de wethouder?’

Ook in betaald parkeren op zondag ziet van Belen geen heil. ‘Betaald parkeren op zondag levert 325.000 euro op. Maar, de bedoeling moet een oplossing zijn voor te weinig parkeervoorzieningen, niet de financiële problemen van de gemeente. 70 procent van Katwijk is voor betaald parkeren op zondag. Dat is omdat ze overlast ervaren.’


Minder regionaal

Kees Saton ziet andere problemen. ‘Wij merken als lokaal bedrijf de invloed van het autovrij maken van de Princestraat. We missen het Andreasplein. Klanten wijken uit, dat zie ik in mijn omzet. Als we een winkelcentrum willen hebben, moet het goed bereikbaar zijn.’ Dat het kernwinkelgebied minder bereikbaar zou zijn, is te merken in de omzet, zegt Saton. ‘Katwijk is minder regionaal aan het worden. Ook merken we dat we krap zitten in het centrum. Misschien dat we zelfs gaan verhuizen. Andere winkels willen dat ook gaan doen.’

Saton voorziet ook problemen voor zijn medewerkers in het Katwijkse filiaal. ‘Denkt u ook na over het woon-werkverkeer. We hebben in Katwijk 20 werknemers. 10 daarvan komen van buiten Katwijk. Die mensen parkeren nu aan de Parklaan en bij Quick Boys. Waar moeten die straks parkeren?’ Openbaar vervoer voor de medewerkers is lastig volgens Saton. ‘Als er een medewerker uit Roelofarendsveen via naar Leiden naar Katwijk moet is dat lastig. Alles wat meewerkt om de verbinding korter maakt helpt.’

Bewoner Kees-Jan van der Plas van de Parklaan ziet problemen in het opheffen van de verschillende parkeerzones. ‘Onderbelicht punt is de parkeerdruk die veroorzaakt wordt door Katwijkers die een parkeervergunning hebben en in de eigen zone parkeren. In de nieuwe situatie kunnen alle bewoners gratis elders in de zone parkeren. Geen probleem, maar bij Quick Boys voor de deur een groot probleem.’

Een oproep van raadsleden om dan met creatieve ideeën - zoals het Quick Boys-terrein te gebruiken als parkeerplaats voor ondernemers - ziet de wethouder niet zitten. ‘Als het gaat over parkeren, gaat het alleen maar over creatieve ideeën. Het huidige parkeerbeleid kenmerkt zich door die ideeën. Nu snapt niemand er wat van.’ Voor elk probleem is een eigen oplossing volgens de wethouder, ‘maar of we dat beleid moeten maken?’


Vanavond spreekt de gemeenteraad een oordeel uit over het nieuw voorgestelde parkeerbeleid.

19 / 20

ZONDAG 12 JULI


Hoe de diensten zijn geregeld in de corona-periode kunt u vinden op de website van de betreffende kerken.


Chr. Geref. kerk
9.30 uur: ds. L.A. den Butter
17.00 uur: ds. L.A. den Butter


Evangelische
Gemeente 'T KRUISPUNT

Vakcollege Rijnmond,
Louise de Colignylaan 2, Katwijk

Woensdagavond 20.00 uur: vlog via onderstaand YouTubekanaal

Zondagmorgen 10.30 uur:
digitale dienst via YouTubekanaal

https://www.youtube.com/channel/UCguy9SbB_Nog0ok2oAXWxjw


Bap. Gemeente
Tripodia, Hoornesplein 155
Livestream
10.00 uur: Simon v. Groningen

Herv. Gem. 'De Rank'
Pieter Groen College
10.00 uur: geen dienst


Geref. kerk (vrijgem.)
9.30 uur: br. J.C. Oudes
17.00 uur: ds. A.A.M. Wilschut


Protestantse Gemeente
Rijnsburg

Grote kerk (KerkTV)

9.30 uur: ds. T. Noort,
IJsselmuiden
17.00 uur: ds. A. Haasnoot
Immanuëlkerk
9.00 en 10.30 uur: ds. P.J. v.d. Ende
17.00 uur: dhr. G. Bremmer
De Voorhof
9.30 uur: ds. Ph. van Wijk


VALKENBURG

Geref. kerk vrijgemaakt

9.30 uur: ds. E.B. Buitendijk
17.00 uur: ds. A.A.M. Wilschut,
Berkel en Rodenrijs

Hervormde Gemeente
10.00 uur: dhr. A. Bor
uitgezonden via internet
18.30 uur: geen dienst


Geref. kerk De Goede Herder
Via kerkdienst gemist
10.00 uur: ds. M. Zebregs


R.K. Kerk H. Joannes de Doper
Zaterdag 19.00 uur:
Taizéviering, max. 85 personen
Zondag 9.30 uur:
Eucharistieviering,
max. 85 personen
joannesdedoper.katwijk@casema.nl
https://www.joannesdedoper.nl/
live-tv-uitzending/


Christengemeente Live!
Katwijk

10.30 uur: Harry Oudshoorn