Katwijk Speciaal

16 juli 2019

Katwijk Speciaal 16 juli 2019


Instrumentale blikvanger

Dirk Hogervorst, voorzitter Stichting Rijnsburgs Bloemencorso, en Ton Frissen presenteren hun samenwerking. | Foto: Piet van Kampen

haringrock n Een gitaar van bijna 9 meter lang. Voor geen enkele muzikant te bespelen maar deze was dit weekend wel te bewonderen op de Boulevard naast het monument van de Haringhappers. Het is een symbool van de samenwerking die Ton Frissen van Haringrock voor 3 jaar is aangegaan met de Stichting Rijnsburgs Bloemencorso.

Tijdens de Flowerparade zal voor het eerst ook een praalwagen van Haringrock op zaterdag 10 augustus te bewonderen zijn. Met de giga-gitaar als blikvanger. Voorafgaand aan de ondertekening van het samenwerkingsverband en de onthulling van de gitaar was er in Bar 70 een bijeenkomst van sponsors. Er werd een veiling gehouden ten bate van een goed doel, dit jaar de Stichting Hartekind. Voor deze gelegenheid was Harry Vermeegen de man die als veilingmeester trachtte om bij de aanwezigen de meeste euri uit de kontzak te kletsen. Het bracht een leuk sommetje van 3900 euro op. Voorzitter van de Stichting Rijnsburgs Bloemencorso Dirk Hogervorst en Ton Frissen onthulden de gitaar, symbool van muziek die er in de samenwerking zit.

Speuren naar planten en insecten

Duinwandeling n Het Natuurcentrum Katwijk organiseert zaterdag 20 juli een excursie in Berkheide, onder het motto 'Beleef het duin'.

Altijd al willen weten hoe dat mooie plantje met die paarse bloemen heet, die gele bloemen die je echt overal de grond uit ziet schieten of dat aparte kevertje? Ga dan mee met deze speurtocht door Berkheide, onder begeleiding van twee lokale maar wel landelijk bekende experts. Slangenkruid, Kruipend stalkruid, Duivelsnaaigaren, Bastaardzandloopkever; het zijn allemaal soorten die we tijdens onze speurtocht door het noordelijk deel van Berkheide tegen kunnen komen.

Start van de excursie is die zaterdagochtend om 9.30 uur bij de ingang van de Soefitempel. De wandeling duurt circa 2,5 uur. Deelname is gratis.

Aula PCB De Duinroos in het nieuw

vernieuwd n Afgelopen vrijdagochtend is de aula van PCB De Duinroos officieel geopend, door Anne van Beelen uit groep 5a. De aula is opgeknapt van het geld van de fancy fair die vorig jaar gehouden is, georganiseerd door de ouderhulpcommissie.

Een nieuwe vloer, nieuwe gordijnen en alles weer fris geverfd. School heeft het nieuwe meubilair aangeschaft, zodat het nu een heel ander plaatje is geworden. De mooie vrolijke en sprekende kleuren zijn goed voor een prikkelende en stimulerende omgeving, waarin de kinderen zich thuis kunnen voelen en zich kunnen ontwikkelen.

De aula wordt intensief gebruikt om te leren, te ontspannen, te lezen in de bieb. De aula wordt ook gebruikt voor het jaarlijkse hoogtepunt, de musical- en muziekavonden die door honderden (groot)ouders worden bezocht.

Alle kinderen zijn vrijdagochtend getrakteerd op een taartje met een foto van de aula erop om de opening te vieren.

'Zingend de zomer in'

workshop n Zingen ontspant en geeft energie. Wie daar zelf het bewijs van wil ervaren, kan zich nu aanmelden voor de workshop 'Zingend de zomer in' voor volwassenen in de Hoofdbibliotheek aan de Schelpendam. Op maandag 22 juli om 19.30 uur neemt zangdocente Wieke Ubels de deelnemers mee op een heus zangavontuur met leuke en makkelijke liedjes. Tijdens deze workshop van anderhalf uur in de bieb besteedt Wieke Ubels, zangdocente van de Muziekschool Katwijk, op speelse wijze aandacht aan het gebruik van de stem, het ervaren van klank in het algemeen en aan mooie eenvoudige liedjes of canons. Alles is gebaseerd op het klassieke zingen. Het gaat er voornamelijk om om te ervaren hoeveel plezier zingen geeft. Je bent zelf het instrument, je hele lichaam doet mee. Dat geeft je energie en maakt je blij! Ieder mens is anders en elke stem is uniek dus: iedereen is welkom. In de pauze staat er natuurlijk een lekker drankje klaar. Er kunnen 30 deelnemers meedoen aan de zangworkshop.

Jeugdinterlands op Nieuw-Zuid

voetbal n De KNVB heeft met acht amateurverenigingen, waaronder Quick Boys, een samenwerkingsverband gesloten voor de organisatie van jeugdinterlands op Nederlandse bodem.

Nationale jeugdelftallen van de KNVB spelen komend seizoen hun kwalificatie- en oefeninterlands op de complexen van Quick Boys, Achilles 1894, Harkemase Boys, Quick'20, FC 's-Gravenzande, ARC, UDI'19 en SV Venray.

Op sportpark Nieuw-Zuid staan voor komend najaar drie oefeninterlands (mannen) op de kalender: dinsdag 10 september Oranje onder 19 – Portugal; donderdag 10 oktober Oranje onder 20 – Portugal; en donderdag 14 november Oranje onder 19 – Tsjechië.

Column n Op naar Tokio

Fotorubriek n Gezien door Céline

Beter één ding goed doen'

Jaap Zwitser: ‘Je kunt beter één ding goed doen dan van alles een beetje’. | Foto: Piet van Kampen

Jaap Zwitser verlaat onderwijs

Rubriek 'Opgejut'

Politiekids zwaaien af

'We blijven herdenken!'

De herdenking van de op zee gebleven trok veel publiek. | Foto: Piet van Kampen

zeeherdenking n Postuum eerbetoon aan de vele Katwijkse vissers en zeelieden die hun leven in de golven lieten. Het moet een traditie blijven om hen te gedenken en met hen de weduwen, kinderen, familie en de jonge zeelieden die hun vriendin in groot verdriet achter lieten. Ook nam de wrede zee het leven van nog zeer jonge knapen.

Door Piet van Kampen

De zee geeft, de zee neemt. Dat laatste heeft een grote impact op de Katwijkse bevolking en nog steeds. Daarom is het een goede zaak dat de Stichting Katwijkse Visserijdagen de herdenking op de Boulevard jaarlijks organiseert. Ook hadden zich vorige week maandag weer tientallen familieleden en belangstellende rondom het monument aan de Boulevard verzameld om deze altijd ingetogen en indrukwekkende herdenking bij te wonen. Het monument waarin 273 namen in staal zijn gegraveerd en vier namen die op het trottoir voor het monument in een herdenkingssteen zijn vereeuwigd. Het zijn de namen van de mannen en jongens die vanaf 1919 tot 2005 zijn omgekomen. Inmiddels zijn er in het boek 'Op zee gebleven' van Willem van der Plas helaas nog meer namen bijgekomen en is het aantal opgelopen naar 297.


Kotters

Lies van Beelen die namens de Stichting Katwijkse Visserijdagen de belangstellenden verwelkomde wees naar de paar kotters die kort onder de kust voeren. Symbolisch voor deze plechtigheid die door het mannenkoor Sion en Harmonie Katwijk met gepaste muziek en liederen werd opgeluisterd. Burgemeester Visser herdacht ook de weduwen, vaders en moeders, broers en zusjes die al dit verdriet hebben moeten verwerken. 'Mooi dat de Stichting Katwijkse Visserijdagen deze herdenking elk jaar organiseert'. Vervolgens las Van Beelen twee verhalen voor die waarheidsgetrouw aangaven hoe de zeelieden om zijn gekomen. Zij was het ook die de eerste roos bij een van de namen in het monument stak waarop velen haar volgden. Ook kleinkinderen en achterkleinkinderen namen deel aan de plechtigheid opdat de herinneringen aan hun omgekomen voorouders of andere familieleden ook bij de nieuwe generatie levend zal worden gehouden.

Totale metamorfose in Het Wapen van Kattuk

Edith en Pieter zijn trots op hun vernieuwde Wapen. | Foto: Piet van Kampen

vernieuwd n De steigers zijn weg, het populaire restaurant is sinds vorige week weer open. De gasten zullen het nauwelijks herkennen, het totaal vernieuwde interieur en het welgekozen meubilair. Zij die er al geweest zijn keken hun ogen uit en waren zeer enthousiast. Het ondernemersechtpaar Pieter en Edith van Klaveren stralen en zijn terecht trots op de totale verandering.

Door Piet van Kampen

'Het was eigenlijk tijd om de keuken aan te pakken want in de loop der jaren zijn het inventaris en de apparatuur verouderd', vertelt Pieter die samen met zijn echtgenote Edith sinds 2012 eigenaars van het bedrijf zijn.

'Uiteindelijk werd het een totale verbouwing en alles is gestript. De keuken is efficiënter ingedeeld, de bar is verplaatst van de vloer tot aan het plafond is alles onder handen genomen. Wij hebben met een professioneel bureau gewerkt en het resultaat is er dan ook naar' vertelt hij met een glimlach. Opvallend is een gedeelte dat verhoogd is en met een fraai houten hekje is afgeschermd en toch één geheel in het totaalbeeld vormt. De kleuren zijn welgekozen en de wandafwerking met spiegels en decoratie, de sfeervolle verlichting, het meubilair, alles is in harmonie. Wat natuurlijk wel is gebleven is de bekende menukaart met de gerechten van hoge kwaliteit en in het seizoen met specialiteiten wordt aangevuld.


Duurzaam

Van Klaveren is bewust met de tijd en in de toekomstige ontwikkelingen meegegaan. 'Wij koken vanaf nu geheel gasloos en zijn daarmee voorlopers op de veranderingen die er de komende jaren aan gaan komen. Ook de gevel kreeg een flinke opknapbeurt en de ramen zijn gelijktijdig van dubbel glas voorzien', licht de ondernemer toe die zelf de keukenprins is en zijn echtgenote Edith de charmante gastvrouw is.

Wat ook heel behaaglijk voor de gasten zal zijn is dat er een nieuw luchtbehandelingsysteem is aangebracht zodat het heerlijk vertoeven is terwijl er wordt gedineerd. Want 'uit eten' bij Het Wapen van Kattuk is dineren en vooral genieten. Genieten van de nieuwe, sfeervolle ambiance.

www.wapenvankattuk.nl


Vermakelijk Lunchconcert met Sjaak van Duijn

orgel n Op zaterdag 20 juli, aanvang 12.30 uur, verzorgt Sjaak van Duijn een Lunchconcert voor de Orgelserie 2019, georganiseerd door Stichting Orgelcomité Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee.

Sjaak van Duijn neemt al geruime tijd tijdens de zondagse erediensten de honneurs waar voor de scheidende organisten van de Nieuwe Kerk. Verder is hij ook een zeer bekwame orgelpedagoog met zijn muzieklespraktijk. Inspiratie haalt hij nog altijd bij Klaas Jan Mulder en Feike Asma. Logisch dat deze namen prijken op het programma dat Van Duijn heeft samengesteld. Van de nog immer spraakmakende improvisatie-LP van Mulder in de Nieuwe Kerk speelt hij achtereenvolgens 'Jezus leven van mijn leven', 'Komt nu met zang' en 'O eeuw'ge Vader, sterk in macht'. Van Asma de koraalfantasie over psalm 77. Bachs Passacaglia und Fuge en Widors Toccata (SV) vormen twee muzikale krakers. En het houdt niet op met populaire kost. Van Lefébure-Wély een Andante waar de register Voix Humaine de hoofdrol opeist en het zesde Offertoire. Een waardig lunchconcert met een hoofdschotel, compleet met voorgerecht en heerlijke toetjes.

De kerkdeuren zijn vanaf 12.00 uur geopend. Bij de entree krijgt men een programmaboekje van het concert, dat tevens alle programma's van 2019 bevat. Na afloop wordt bij de uitgang een vrije gift gevraagd van de bezoekers. Parkeren is gratis op het kerkplein aan de Voorstraat.

Volksdansers gezocht

Reünie n Volksdansgroep Katwijk bestaat bijna 45 jaar. Daarom zoekt men jeugdleden voor de reünie op vrijdagavond 27.

Een prima moment om gezellig met elkaar bij te kletsen, foto's te kijken en te horen hoe het met iedereen is. En wie weet kan men ook nog een dansje wagen. Wie een favoriete dans heeft, kan dat doorgeven. Aanmelden kan via www.volksdansgroepkatwijk.nl of PB facebook. Wie nog mensen kent waarmee men gedanst heeft, wordt verzocht dat te laten weten, zodat zij ook benaderd kunnen worden.

Nieuwe gemeentegids verkrijgbaar

gids n De nieuwe gemeentegids is klaar. Er wijzigt wel iets in de verspreiding. De gids wordt voortaan niet meer huis aan huis bezorgd. Steeds meer mensen zoeken informatie online op. De gids is gratis af te halen bij het gemeentehuis en de bibliotheken. Als extra service ligt de gemeentegids nog wel bij verzorgingshuizen.

In de gemeentegids staan de contactgegevens, openingstijden en producten en diensten van de gemeente Katwijk. Ook vindt u informatie over de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Achterin de gids zijn gegevens te vinden van organisaties, zoals zorginstellingen, sportverenigingen en scholen in de gemeente Katwijk. De gemeentegids is te verkrijgen bij: Gemeentehuis Katwijk; Hoofdbibliotheek Schelpendam; Bibliotheek Hoornes/ Rijnsoever; Bibliotheek Rijnsburg, De Burgt; Bibliotheek Valkenburg, Het Dorpshuis. In de digitale gemeentegids staan de meest actuele lokale informatie en adressen van alle bedrijven en voorzieningen in de gemeente Katwijk, zie katwijk.smartmap.nl. Informatie uit de gids is ook terug te vinden op www.katwijk.nl

Jaap Zwitser verlaat onderwijs na 44 jaar

Jaap Zwitser: ‘Je kunt beter één ding goed doen dan van alles een beetje’. | Foto: Piet van Kampen

Afscheid n Afgelopen maandag deed Jaap Zwitser (66) na zijn afscheidsreceptie voor het laatst de schooldeur van het Pieter Groen College achter zich dicht. Een vertrouwd routinegebaar dat hij zeker zal gaan missen net als het werk, de leerlingen en zijn collega's. Een nieuwe dimensie in zijn leven dat geheel in het teken van het onderwijs stond, is aangebroken. Genieten van zijn welverdiende pensioen.

Door Piet van Kampen

De geboren en getogen Katwijker stond als vroeg-in-de-twintiger al voor de klas in de Huishoudschool, officieel 'Eerste Katwijkse Industrie- en Huishoudschool' geheten.

Mét de MULO, HAVO en Pedagogische Academie diploma's in zijn bagage.

'Ik was toen volledig bevoegd onderwijzer', blikt Zwitser terug. Zes jaar doceerde hij daar diverse algemeen vormende vakken, maar later koos hij er bewust voor om alleen de Duitse taal te doceren. 'Je kunt beter één ding goed doen dan van alles een beetje', glimlacht hij veelbetekenend.

'Een leuke ervaring was het, dat op een gegeven moment ook jongens op deze school kwamen en een gemengde klas is toch wel interessanter om les aan te geven'. Een keer dachten ze het 'jonge broekie' dat voor de klas stond te grazen te nemen. 'Ik zag dat ze witte houtlijm op mijn stoel hadden gesmeerd en ik bleef expres staan, totdat na 10 minuten een leerling vroeg of ik niet moe werd en wilde gaan zitten. Door dit niet te doen, had ik hen beet en ging de lol niet door en de ban was gebroken', herinnert hij zich met een glimlach.

De aimabele Jaap vervolgde zijn nog prille carrière op de toenmalige Juliana MAVO. Hij werd daar adjunct-directeur. 'Het was een leuke job, doceren, de schoolleiding en alles wat dat met zich mee brengt. Ik ben eigenlijk een echte MAVO man geworden', bekent Zwitser fijntjes. In 1991 fuseerden de beide Katwijkse MAVO's met het Pieter Groen College. De huidige locatie van het Pieter Groen was de vaste werkplek van Jaap waar hij jarenlang met veel plezier als schoolleider heeft gewerkt en in de bovenbouw en examenklassen van de MAVO doceerde. De meeste voldoening vond hij in het maatwerk leveren voor kinderen die in moeilijke situaties enige tijd het leerproces moesten missen. 'Ik was een belangrijke schakel voor hen en was blij hen te kunnen ondersteunen zodat zij toch niet achterop raakten'.


Van schoolbord naar laptop

Jaap Zwitser heeft in de loop der jaren de veranderingen in het onderwijs meegemaakt, maar de grootste is wel de overgang van het krijtje en het schoolbord naar de laptop en het scherm in de leslokalen. 'Het is gigantisch veranderd en er is geen weg terug. Het is het heden en de toekomst'.

Hoe ziet de toekomst voor de inmiddels vertrokken adjunct-directeur eruit? 'Met echtgenote Gerlind en zoon Frank met de camper door Canada. Schaatsen en wandelen om mezelf fit te houden en veel lezen. Voor de rest laat ik het wel op me af komen en even aan het nieuwe ritme wennen', blikt hij vooruit.

Het zal even wennen voor hem zijn maar één ding is zeker: Jaap Zwitser zal zich beslist niet vervelen en blikt met voldoening op zijn loopbaan terug.

Even een luchtje scheppen

dinner n Weer eens wat anders, lunchen of dineren, zittend in een minirestaurant en hangend in de vrije ruimte en de frisse wind. Een culinair luchtje scheppen. Het kon afgelopen weekend op de Boulevard tijdens Haringrock en de Vrijmarkt.

'Dinner in the Sky' was voor Katwijk een primeur en zeker ook voor de hele regio. Organisator Ton Frissen had weer eens iets verrassends bedacht. 'Ik had het ooit eens op Ibiza gezien en het kan nu ook in Nederland' vertelde hij voordat hij met een aantal gasten waaronder enkele politici omhoog ging. Later zou de horecacabine nog diverse keren met gasten 'on air' gaan. Vandaar uit kon er ook een blik op de Vrijmarkt worden geworpen die weer druk werd bezocht. Onder hen ook nu weer meneer en mevrouw De Bok die graag hier komen. Mooi dorp. Mooie mensen. Ja. Leuk hier. Ook u ook dus',

Dirk Out in Zomerserie Vredeskerk

Dirk Out. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Orgel n Op dinsdag 23 juli, aanvang 20.15 uur, concerteert Dirk Out uit Haarlem op het J.H.H. Bätzorgel (1765) van de Vredeskerk, Baljuwplein 1. De verrichtingen zijn te volgen door projectie op de muur.

Al vele malen eerder hebben we deze organist in de zomerserie beluisterd. Vastgesteld moet worden dat hij zeer goed ligt bij het publiek – aangezien een grote speelvaardigheid, waarvan bijvoorbeeld de Toccata van Boëlmann zal getuigen in de orgelwerken van dit concert ,wordt gecombineerd met een uitstekend improvisatievermogen,zodat we opnieuw benieuwd zijn naar dit optreden.
In de jaren 80 was Dirk Out al prijswinnaar van het César Franck concours te Nijmegen. Sinds een groot aantal jaren geeft deze all-round musicus concerten in binnen en buitenland. Daarnaast heeft hij een scala aan CD, radio-opnamen,TV en DVD opnamen op zijn naam staan. Als specifiek koorbegeleider weet hij de koortoon te treffen als geen ander.

Het programma luidt: 1.Concerto in E van Bruhns 2. J.S.Bach Passacaglia in c BWV 582 3. Cornet Voluntary in G Walond 4. Sonata 3 Mendelssohn ( 2 delen) 5. Lutherlied J.Zwart 6. Prière Notre Dame - Toccata L.Boëlmann 7. Improvisatie Ps. 43 waarna 2 coupletten samenzang.

De toegangsprijs bedraagt € 7,50, terwijl jongeren t/m 14 jaar gratis toegang hebben. In de grote zaal Aquamarijn kan men koffie nuttigen.

Lekker voorlezen aan het strand

Zand n Dit jaar trekt de bibliotheek er twee keer op uit voor een voorleesavontuur op locatie. Grandcafé aan zee Zand, gelegen op het strand tegenover de vuurtoren, geeft Bibliotheek Katwijk deze zomer plek om een leuke voorleesactiviteit uit te voeren. Jonge kinderen kunnen gezellig aanschuiven op woensdagmiddag 31 juli en op woensdagmiddag 21 augustus tussen 15.00 en 15.45 uur bij Zand.

Op 31 juli wordt voorgelezen uit het prentenboek 'De kist', een heerlijk verhaal over Geesje de geit die op het strand een kist ontdekt. Ze verstopt zich met haar vriendjes in de kist, als zij een eng geluid uit zee hoort.
Op 21 augustus staat het prentenboek 'De kleine walvis' centraal. In dit Prentenboek van het Jaar 2017 gaat het over het jongetje Boy die aan zee woont. Op een ochtend vindt Boy een kleine walvis op het strand. Hij neemt de walvis mee naar huis. Eindelijk heeft hij een vriendje. Maar walvissen kunnen niet leven in een badkuip... Na afloop van het verhaal is er nog een kleine knutselactiviteit voor de kinderen.

Vrienden van het Rijn Park rekenen op politiek

Vrienden van het Rijn Park gaven hun presentatie voor een goed volle Roskam. | Foto: Piet van Kampen

n 'We moeten een groene vuist maken'

rijnpark n Katwijk staat in de top 5 van de 'versteende gemeenten'. Bepaald geen rangschikking op trots op te zijn. Om van dit negatieve imago af te komen zal er meer groen moeten komen maar belangrijker nog, hetgeen er nu nog is dient gekoesterd te worden. Vorige week maandag werd er in een bomvolle Roskam door de kersverse stichting een interessante presentatie gehouden.

Door Piet van Kampen

Er ligt gelukkig nog een flinke lap groen braak waar de Stichting Vrienden van het Rijn Park zich voor inzet, de Kwakelwei. Het is nu nog 'kwakkelen' wat er in de nabije toekomst mee gaat gebeuren. Nadat het Rijksmonument Het Heerenhuys in december 2017 was verkocht werd er in 2108 een initiatief een burgerinitiatief genomen en in mei 2018 een denktank gevormd. In 2019 is de stichting Vrienden van het RijnPark opgericht. Koos Nijgh werd tot voorzitter gekozen, Dik de Mooij voert het secretariaat en José Klaver beheert de penningen. Hun doelstelling is helder. De nu nog braak liggende Kwakelwei, een groene long in Katwijk aan den Rijn, als groengebied te behouden en deze te koppelen aan de grote tuin met historische beelden achter De Wilbert. Dat zij veel sympathisanten achter zich weten blijkt wel uit de grote opkomst in de huiskamer van Katwijk-Binnen, waarin ook politici ter plekke waren waaronder wethouder Rien Nagtegaal die door Koos Nijgh gekscherend als 'onze groene wethouder' werd betiteld. Ook de bewindsman zal met open oor naar de plannen van de Vrienden van het Rijn Park hebben geluisterd. Ambitieus maar wel met een realistische gedachte erachter. Voorkomen dat het huidige bestemmingsplan als agrarisch gebied met als optie om het als groengebied te behouden wordt gewijzigd en er ook mogelijk woningbouw zal worden gepleegd. De optie om het als groengebied door het college van B&W te bestemmen is in het huidige bestemmingsplan vastgelegd. Dat groen uitermate belangrijk is voor een goede en gezonde leefomgeving werd benadrukt door gedragswetenschapper Jolanda Maas die een presentatie verzorgde.

Drie tegen een

De huidige situatie is als volgt. Marente is eigenaar van de historische tuinen achter De Wilbert, de gebouwen zijn eigendom van Vastgoedbedrijf Ettekoven en de grond van de Kwakelwei is in bezit van Administratiekantoor AJ nadat deze het van projectontwikkelaar Van Rhijn Bouw had overgenomen. Die had het op haar beurt van het Hoogheemraadschap van Rijnland verworven. Van Rhijn heeft de gok genomen om hier in de toekomst een aantal woningen te gaan bouwen waardoor het groengebied grotendeels verloren dreigt te gaan.

Het zijn dus drie partijen waarmee de Vrienden van het RijnPark in gesprek zullen moeten gaan maar belangrijker nog, de politiek achter zich weten te krijgen. Want uiteindelijk is het laatste woord aan de gemeenteraad waarin de meningen tot op heden nog zijn verdeeld. Los van de plannen voor gedeeltelijke woningbouw met wat plantsoenen komt de stichting met een eigen plan en organiseert een ontwerpwedstrijd voor mensen met visie en die het vak beheersen. De stichting weet zich inmiddels verzekerd van een aantal ondernemers die sponsorgeld doneren en nieuwe sympathisanten kunnen ook een bijdrage leveren. De Vrienden van het RijnPark hebben vorige week een eigen website gelanceerd waarin alle informatie is terug te vinden, www.rijnparkkatwijk.nl. Gemeten aan de belangstelling in De Roskam waarin met name senioren met een hart voor groen en het Rijndorp acte de présence gaven zou de overweging om Katwijk niet verder te laten verstenen een politiek hangijzer kunnen worden. Is 'groen' immers inmiddels een must geworden en als hoge prioriteit in het politieke programma staat genoteerd? Wordt vervolgd.

Winkelhart Zeezijde nieuwe hoofdsponsor Noordzee Zomerfestival

nzf n Het Noordzee Zomerfestival, dat van 2 t/m 10 augustus gehouden wordt op het strand, heeft een spectaculair programma voor deze zomer klaar staan. Zij mogen als hoofdsponsor Winkelhart Zeezijde verwelkomen.

Winkelhart Zeezijde heeft alles wat een dagje uit zo gezellig maakt en is constant in beweging om het iedere consument naar de zin te maken! Voorzitter van Winkelhart Zeezijde, Willem van Rijn: "Om deze reden is Winkelhart Zeezijde hoofdsponsor geworden van het Noordzee Zomerfestival. Naast alle activiteiten van Winkelhart Zeezijde, zoals de koopavonden, koopjesmarkten, de opening van het badseizoen, de 10 toeristenmarkten, de gele stickerdagen en het stijl- en trendevent is het negendaagse festival een mooie aanvulling om het winkelcentrum van Katwijk verder op de kaart te zetten."

Tijdens de 16e editie van het Noordzee Zomerfestival worden er maar liefst 30 evenementen georganiseerd. Zowel in de middag als in de avond zijn er leuke, gezellige activiteiten in en rondom de festivaltent op het strandplein. Voor kinderen biedt het festival onder andere een clinic golfsurfen, kinderbingo, een Lego-middag en niet te vergeten het springkussenfestijn en het schatgraven. Overdag zijn er daarnaast ook muziekevenementen met o.a. het Zomerplein en La Musiquette. Met het NK Touwtrekken, de Flowerparade, DVS en de shanty sing along sluiten de middagactiviteiten. In de avond zorgt de band PROOST nog voor een explosieve show.

Makersplaetsochtend tijdens de Zomerbieb

3d-printen n Voor alle kinderen met creatieve ideeën die het leuk vinden om iets te maken of te doen met een computer of robotje, organiseert de bibliotheek op donderdagmorgen 25 juli tussen 10.00 en 11.30 uur een speciale Makersplaetsochtend in de Hoofdbibliotheek.

Je hoeft je zeker niet te vervelen in de vakantie. Kom gewoon naar de werkplaats voor beginnende makers en maak kennis met moderne, computergestuurde machines zoals een 3D printer en nog veel meer.


Voor kinderen vanaf 4 jaar zijn er op deze donderdagochtend in juli allerlei activiteiten in de Makersplaets van de bibliotheek. Onder begeleiding kun je aan de slag met de 3D-printer, Makey Makey, Blue-bots, Dash en Lego Wedo. Hartstikke leuk om alles eens te proberen en te ontdekken hoe het werkt. Je zult zien: de ochtend vliegt voorbij….

Er is plek voor 12 kinderen vanaf 4 jaar ontvangen. Kaarten à € 3,00 zijn te koop in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via www.bibliotheekkatwijk.nl. Ga op de website naar de Kaartverkoop, kies de activiteit van je keuze, betaal met iDeal en print je toegangskaart(en).

Super Summer Circus geeft twee shows in TriPodia

Alfons Borm komt met zijn Super Summer Circus naar TriPodia. | Foto: PR

Circus n Het Super Summer Circus komt op maandag 22 en woensdag 23 juli naar Tripodia. Deze zomer bestaat het programma uit een scala van acts die zorgen voor een paar uur op en top vermaak voor het hele gezin. Het motto is dat niemand zich ook maar één minuut mag vervelen.

Hoewel nog jong heeft Winfried S als meester in de magie opgetreden in vele landen met zijn verbluffende magic show. Hij maakt het onmogelijke mogelijk. De ene illusie na de andere. Niet voor niets noemt Hans Klok hem als één van zijn meest succesvolle collega's.

Tempojongleur Nigel Voets was ruim 20 keer op de televisie te zien en jongleert er lustig op los. Voetballen en kegels worden in rap tempo en met veel tricks in de lucht gegooid alsof het niets is. Dit is één van de absolute hoogtepunten in de show.

Rosetti is een muzikale clown die zoveel instrumenten bespeelt dat je ze nog nauwelijks kunt tellen. Tussen alle muziek door uiteraard een groot reportoire aan humor en leuke grappen. Deze echte prof was in meer dan 8 landen te zien en nu eindelijk weer in een Nederlands circus.

Nasib Armaan wordt ook wel het wonder uit Afghanistan genoemd. Wat hij met ballonnen doet grenst aan Het ongelooflijke. Borm Alfons is een buikspreker met zijn kolderieke poppen. Naast deze hilarische act presenteert hij de show en zingt ook nog eens een paar heerlijke circus songs.

De spectaculaire glass balance van de Martinos is levensgevaarlijk en zeer zwaar. Tot 3 meter hoog worden ze opgestapeld op glazen platen. Gaan ze hun record halen? Billy Broadway is Een komiek van hoog niveau. Lachen, lachen en nog eens lachen om zijn heerlijke comedy.

Een enorme piste en groot decor zijn de basis voor dit prachtige spektakel maar ook de geluidstechnici en lichtmensen zijn druk in de weer om het geheel tot een waar feest te maken.

De voorstellingen zijn op beide dagen om 19.30 uur. Kaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar vanaf een uur voor aanvang of op www.topcircus.nl Bij online reserveren zonder reserveringskosten krijgt men 5 euro korting per kaart. Aan de zaal krijgt men 5 euro korting tegen Inlevering van kortingsbonnen die op veel plaatsen liggen.

Een libel verstrikt in een web...of het web hem daarna heeft losgelaten, weet ik niet. Maar wat kan je je dan machteloos voelen. Vastzitten in een situatie die je niet hebt gewild of waar je niet voor hebt gekozen. Alleen kom je er zeker niet uit. Wat mag je dan blij zijn met mensen om je heen die er voor je zijn en je willen helpen waar ze kunnen. | Foto: Céline van Egmond-Mulder

Wandeling in de duinen

Zomeravond n IVN regio Leiden organiseert ook dit jaar weer zomeravondwandelingen door het prachtige duingebied Berkheide, gelegen tussen Katwijk en Wassenaar.

De eerstvolgende wandeling vindt plaats op woensdagavond 17 juli en start om 19.30 uur bij de Soefitempel aan de Zuidduinseweg 7.

Diverse gidsen nemen u graag in groepjes mee op een ongeveer twee uur durende wandeling. Zij vertellen over het oude zeedorpenlandschap met de kleine akkers en over andere sporen die in de loop der eeuwen zijn achter gelaten. Ontdek de bijzondere plantensoorten van dit cultuurrijke landschap. Met een beetje geluk is er onderweg misschien wel een ree of een vos te zien.

Kom zo mogelijk op de fiets, er is parkeergeld verschuldigd. De wandelingen zijn gratis. De overige wandelingen vinden plaats op 31 juli en op 14 augustus.

Jeugdfilm over een vrolijk bijtje

bieb n Ook in de zomer is het wel eens fijn om gewoon lekker lui een film te kijken. Op woensdagmiddag 24 juli om 14.00 uur hebben we er eentje klaar staan in de Hoofdbibliotheek. Een heel populaire animatiefilm en geschikt voor alle leeftijden. En wat het nog leuker maakt: je kunt gratis aanschuiven.

Het verhaal gaat over een vrolijk en nieuwsgierig bijtje. Ze is heel erg gesteld op haar vrijheid en haar vriendje Willy. Samen met een hele hoop nieuwe insectenvriendjes zetten zij alles op alles om de eer van hun bijenkorf te verdedigen tijdens de jaarlijkse Honingspelen. Zij moeten het in verschillende proeven opnemen tegen het team van Violet. Als ze de spelen verliezen, moet de korf de volledige honingoogst van dat jaar afstaan aan de grote keizerin van Buzztropolis. Zal het team van ons vrolijke bijtje deze spelen kunnen winnen?

Woensdagmiddag 24 juli om 14.00 uur in de Hoofdbibliotheek aan de Schelpendam. De toegang is gratis.


80 jaar De Katwijkse Apotheek

Lisanne Hazenoot, Anne Marie Buunk, Piet Ooms, Joke Haasnoot en Anneloes Pols. | Foto: Margriet Hoogendoorn Foto: Margriet Hoogendoorn

'Vertrouwen is mooiste dat je kunt krijgen'

Heel n sterken onder ons hebben de tijd nog meegemaakt dat je ook voor medicijnen naar de dokter ging. Tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog had Katwijk geen apotheek. Artsen als Hueting en Lodder hadden een apotheek aan huis. Tegenwoordig is een zogenaamde 'apotheekhoudende' huisarts een zeldzaamheid. Scheiding van de zorgdisciplines, maakt dat arts en apotheker nog beter samenwerken en elkaar aanvullen, dat is goed', aldus Piet Ooms, apotheker en eigenaar van De Katwijkse Apotheek die dit jaar 80 jaar bestaat.

In 1933 schreef de toenmalige inspecteur van Volksgezondheid, dr. E.C.M.J. Hollman, in een brief aan de Katwijkse gemeenteraad dat 'de aanwezigheid van een open doktersapotheek vooral voor de badgasten, die Uwe gemeente bezoeken, van voordeel is', om daar fijntjes aan toe te voegen: 'Hopelijk zal dit ertoe bijdragen, het publiek verwijderd te houden van winkels van onbevoegde geneesmiddelen verkoopers'.

Toch duurde het nog zes jaar voor de eerste apotheek in Katwijk op 22 juni 1939 werd geopend aan het Emmaplein. En daarmee begint de 80-jarige geschiedenis van de Katwijkse apotheek. Frederik Thiele was de eerste apotheker. Veel rust kreeg hij niet; de bezetting dwong hem ertoe meerdere malen te verhuizen. In 1943 verliet hij Katwijk en werd hij opgevolgd door Alfred Munnekes. In de jaren '40 zag Katwijk ook de eerste vrouwelijke

apotheker: mevrouw Walma van der Molen. 'Toen nog een nieuwigheid', aldus Ooms. 'Tegenwoordig is de meerderheid van de apothekers vrouw.'

Mooie traditie

Onder het bewind van Folkert Wentzel betrok De Katwijkse Apotheek begin jaren '50 het huidige pand aan de Princestraat. Na een periode van veel verloop was Wentzel een stabiele factor: bijna 30 jaar beheerde hij De Katwijkse Apotheek. Begin jaren '80 volgde Wim Stuiver hem op.

In 1991 was het de beurt aan Frans Beker, die twee jaar later versterking kreeg van Piet Ooms. Toen Beker in 2000 stopte, bleef Ooms als enige eigenaar over.

Onder zijn leiding veranderde er veel: zorgverlening werd belangrijker en De Katwijkse Apotheek groeide naar drie vestigingen.

Joke Haasnoot (2000) in Medisch Centrum De Coepel aan de Randweg en Anne Marie Buunk (2013) in Gezondheidscentrum Zeehos kwamen hem versterken. Ook leidde de apotheek twee HBO-geschoolde Farmaceutisch Consulenten, Anneloes en Lisanne op, zij zijn de praktijkondersteuners van de apotheek en maken het managementteam compleet.

'Goede samenwerking met huisartsen, zorginstellingen en wijkverpleging is de sleutel voor wijkgerichte zorg en dat doen we in Katwijk goed', vertelt Ooms. 'Katwijkers zijn zorgzaam en vormen een hechte gemeenschap, dat is een mooi traditie.'

Deel van het artikel in De Katwijksche Post van 27 juni.

Uit de krant van 27 juni

Katwijk telt in regio minste aantal WW'ers

Het aantal Katwijkers met een WW-uitkering is de afgelopen maand gedaald tot 1,6 procent. Dat is het laagst in de regio Holland Midden. Er zijn in Katwijk 588 mensen met een uitkering. De meesten daarvan zijn 50-plussers (291); 261 werkzoekenden zijn tussen de 27 en 50; de rest (36) is jonger dan 27 jaar.

In Holland Rijnland daalde het aantal WW-uitkeringen in mei met 3% sterker dan in Nederland als geheel. Met Katwijk behoren ook Zoeterwoude (1,7 %) en Nieuwkoop (1,9 %) tot de gemeenten met een laag percentage aan WW-uitkeringen. In Hillegom en Lisse (2,7%) en Noordwijk (2,6 %) is dat het hoogst.

In de regio Holland Rijnland lag het gemiddeld WW-percentage in mei op 2,2 procent, in Zuid-Holland op 2,6 procent en heel Nederland op 2,7 procent.

De arbeidsmarkt in Holland Rijnland is de eerste maanden van dit jaar krap te noemen, laat UWV Holland Rijnland weten in haar recente Nieuwsflits Arbeidsmarkt mei 2019. Er zijn meer vacatures dan werkzoekenden met een verstreken WW-duur van minder dan een half jaar.

Op deze pagina wekelijks enkele artikelen uit De Katwijksche Post

DEZE WEEK IN De Katwijksche Post

Dierenambulance n wacht nog steeds op reactie gemeente

Windmolens n voor kust steeds dichterbij Katwijk

Regenboogvlag n in voortuin van het gemeentehuis

uit de katwijksche post

Nieuwe glazen succesnummer tijdens Haringrock

Het was weer superdruk op het evenementenplein. | Foto en tekst: Piet van Kampen

duurzaam n Haringrock trok als vanouds weer duizenden mensen en staat al een aantal jaren als een huis. Het gezegde: 'Je kon over de hoofden lopen' was hier figuurlijk ook weer van toepassing. Een weg banen met een biertje in de hand.

Het muziekevenement heeft een enorme zuigkracht want ook veel festivalliefhebbers uit de regio trekken richting het evenementenplein. Op zaterdagavond was 'Van Dik Hout' natuurlijk een trekpleister, dat was vooraf in de wandelgangen al te beluisteren. Haringrock, the place to be waar vele bekenden met elkaar bijpraten. Met stemverheffing om boven het geluid uit de megaboxen en het massageroezemoes uit te komen. Haringrock, het evenement waar de tap roodgloeiend staat om het dorstige volk van de duizenden gele rakkers te voorzien. Voorheen in plastic wegwerpglazen.


Primeur

Ja voorheen plastic glazen. Talloze plastic glazen. Je gleed er over uit zoveel lagen er op het plein. Dat was afgelopen weekend heel anders toen voor het eerst het milieuvriendelijke polipropyleen glas werd gebruikt. Duurzaam voor hergebruik en ook goed afbreekbaar. Ton Frissen had de gok genomen om deze voor het eerst voor Katwijk en voor zover bekend nog niet op andere muziekfestivals in den lande, te laten produceren. Het werd een succes.

Frissen na afloop: 'Het was weer superdruk en de reacties over de glazen waren zeer positief. Ze moesten er wel even aan wennen want het is toch een verandering om je lege glas bij te houden. Het is tenslotte voor € 2,50 gekocht en men kan het mee naar huis nemen voor hergebruik. 'We hebben na de eerste avond slechts 28 bekertjes op het terrein aangetroffen dus het mag geslaagd worden genoemd', oogt hij zeer tevreden.

De ontwerpen van de praalwagens

De praalwagen van Van Egmond Lisianthus is beslist een eyecather. | Foto: Treffend Beeld

Op 10 augustus rijdt Flower Parade Rijnsburg voor de 74e keer door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Het thema van 2019 is ´Beroepen´.

In de vorige column werd al melding gemaakt van de totstandkoming van het ontwerp van een aantal praalwagens. Het creatieve team van Flower Parade Rijnsburg voelt zich vrij om ontwerpen te presenteren, maar is altijd blij als sponsors meedenken over het ontwerp. Zo is het bijna vanzelfsprekend dat de Rabobank een praalwagens laat rijden met het beroep ´Bankier´. Het ontwerp toont het oude en nieuwe bankieren.

Een deelnemer die vorig jaar voor het eerst in de parade mee reed was RVE, een bloemen- en plantengroothandel. Zij komen dit jaar met de praalwagen ´Retail Florist´. Het leuke is dat een van de directeuren van RVE zelf de schetsen hiervoor heeft aangeleverd. Een andere deelnemer Camping Koningshof zag in dit Rembrandtjaar wel iets in het beroep van ´Kunstschilder´. Een praalwagen met o.a. ´De Nachtwacht´ en een bloemrijk schilderspalet is het gevolg. Logisch dat Bloemenveiling Royal FloraHolland met een praalwagen voor de dag komt met het beroep ´Veilingmeester´. Nog zo´n vaste deelnemer is Grimbergen Installaties, al jaren sponsor van de muziekpraalwagen met het huisorkest van de Flower Parade: Casual Company. Deze heeft als titel ´Zorg´ gekregen. De andere muziekwagen, met daarop de blaaskapel, is geadopteerd door Bakker Van Maanen. Beroep: ´Bakker´ natuurlijk. Een altijd opvallende verschijning van de parade is de praalwagen van Van Egmond Lisianthus. Deze krijgt als titel ´Veredelaar´. Kijk op de website van het Rijnsburgs Bloemencorso voor de ontwerpen die onlangs zijn gepresenteerd.

Terwijl Jora Vision bouwt aan de praalwagens is hoofdarrangeur Astrid Lankhuizen bezig met het bedenken welke bloemarrangementen en welke kleuren elke praalwagen moet krijgen. Samen collega arrangeur Konni van Delft maakt zij een planning welke bloemen er besteld moeten worden en welke soorten er op elke praalwagen te zien zijn. Flower Parade Rijnsburg is en blijft tenslotte het bloemencorso met de meeste soorten en variëteiten. Het complete palet van (zomer)bloemen en planten komt op 10 augustus bij u langsrijden. Tip: bekijk het corso eens twee keer en wel eerst van de ene kant van de weg, daarna de andere. U zult de tweede keer plots een heel ander corso te zien krijgen. Dit komt niet alleen door de bloemarrangementen, maar het ontwerp van verschillende praalwagens is aan de linkerzijde anders dan aan de rechterzijde. Twee keer kijken loont dus de moeite. Kijk eerst in Rijnsburg en fiets hierna door naar Katwijk of Noordwijk.
In alle rust kijken: bezoek dan op vrijdag 9 augustus de Flower Parade Show in Bloemenveiling Royal FloraHolland. U bent dit jaar al vanaf 16.00 uur welkom. Toegang: gratis.

Laat niet als dank…

De betonnen rioleringsbuis aan de Oude ’s Gravendijkseweg ligt vol met blikjes. | Foto en tekst: Gieny van Asten-Westra

Opgejut n Wie kent het nog, het rijmpje op een bordje in menig bos of park? 'Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, De eigenaar van het bos, de schillen en de dozen!'

Ik kan me niet herinneren dat er veel rommel in de natuur lag toen ik nog een kind was. Met mijn vader ging ik vaak wandelen in en om Katwijk. Hij leerde mij het rijmpje. Nu zou het bordje een lachertje zijn. Schillen??? Dozen wel. En PET-flesjes en milkshakebekers en sigarettenpakjes en filters en… blikjes! Het verbaast mij al tijden dat in een betonnen rioleringsbuis aan de Oude 's Gravendijkseweg een vracht blikjes ligt. Blijkbaar is dat een ontmoetingsplek waar volop gedronken wordt en deponeert men het blik doodleuk in die buis. Opgeruimd staat netjes, toch? O ja? Niet!

Ierse folk in DUNAatelier

podium n Het DUNAatelier is een ontmoetingsplek voor meer dan alleen schilderkunst. Tijdens het maandelijkse 'Podium DUNAplein' kan men genieten van livemuziek.

Tijdens de eerste editie van Podium DUNAplein in 2018 trad Let's Folk ook op, een succes. Let's Folk is een folkband die zich laat zich inspireren door bands als Drop Kick Murphys, The Kilkennys, The Dubliners, en Young Folk.
De band speelt typische Ierse folk afgewisseld met Nederfolk, maar ook andere stijlen komen voorbij. Meezingen gaat vanzelf.


Het optreden is op 23 juli van 19.30 tot 21.00 uur. Het DUNAatelier is achter de viskraam van Hartevelt bij de Vuurbaak. De entree is gratis. Een bijdrage in de DUNApot aan de uitgang wordt op prijs gesteld.

Hoe fit ben ik?

leefstijl n Op zaterdag 12 oktober houdt Welzijnskwartier samen met Zorggroep Katwijk de leefstijldag 'Hoe fit ben ik' in Tripodia.

Een gezonde leefstijl levert een belangrijke bijdrage in het verbeteren van onze fitheid. Op deze dag besteden we aandacht aan diverse aspecten die uw leefstijl kunnen beïnvloeden.

Bij de infostands is informatie te halen. Maar er is meer, zo kan men kennis-maken met verschillende beweegactiviteiten waaronder valpreventie, zumba, stoelyoga of fietsen met een beleef tv. Naast dit alles kan men deelnemen aan een risicotest. Het programma opent om 10.00 uur met Duco Bouwens, die iedere morgen te zien is op de televisie met Nederland in Beweging. Zet deze dag in uw agenda en kom op zaterdag 12 oktober van 10.00 tot 14.00 uur naar Tripodia.

Meer informatie bij Welzijnskwartier. Tel. 4033323 of via saskiakoster@welzijnskwartier.nl

Politiekids zwaaien af

De Politiekids van de Sjaloomschool zijn klaar met hun taak. | Foto: PR

Sjaloomschool n De Politiekids van de Sjaloomschool hebben sinds januari twee keer per maand geoefend of een actie uitgevoerd om de veiligheid in de school- en leefomgeving te verbeteren. Burgemeester Cornelis Visser en wijkteamchef Peter Koot bedankten de kinderen op 10 juli voor de uitgevoerde acties.

In de raadszaal van het gemeentehuis kwam met het inleveren van petje en hesje een einde aan het project. Ook kregen alle Politiekids een cadeautje als bedankje en om nog eens terug te denken aan het prachtige avontuur met stoere en leuke acties.

Gemeentelijk opsporingsambtenaar Cyril Booms was net bij de gemeente Katwijk begonnen toen hij het voortouw kreeg bij de Politiekids. "Dat was een vliegende start want mijn voorganger was weg. Maar we hadden als gemeente wel afspraken met de school, die moest ik waar gaan maken. De juffen waren super enthousiast, die hielpen met van alles. Bedenk bijvoorbeeld hoe je de namen van 23 kinderen onthoudt. Bij de eerste keer oefenen hadden ze ineens allemaal een keycord met hun naam op een kaartje. Dat was top!"

Trots

"Ik ben ontzettend trots op de kinderen. Ze zijn met grote mensen in gesprek gegaan. In hun eigen woorden vertelden ze dan dat het belangrijk is als mensen rustig rijden, hun richtingaanwijzer gebruiken, niet op de stoep parkeren, niet op de stoep fietsen, de hond aan de lijn houden, hondenpoep opruimen…"

Veel geleerd

"Ze hebben er een hoop van geleerd, om als 8- of 9 jarige met volwassenen in gesprek te gaan over veiligheid. Maar ook de volwassenen hebben er wat van opgestoken. De regels die wij handhaven zijn er om de buurt veilig en schoon te houden. Zodat kinderen er fijn kunnen spelen. Door de Politiekids kijken hun ouders en buren net even anders naar ons werk."

Wijkagenten

"De hulp van wijkagenten Jacqueline Coenraad en Marco Rusman was vooral bij de verkeersactie en de witte voetjesactie belangrijk. De kinderen probeerden bij die laatste actie de deur van de poort of de achterdeur open te maken. Als dat lukte legden ze een wit voetje binnen, met te tekst 'dit had de voetstap van een insluiper kunnen zijn'. Daarvoor en om een auto te laten stoppen wil je de politie er echt graag bij hebben. "


"We hebben nog niet besloten of we de Politiekids volgend jaar weer gaan doen, op een andere school. Maar als er al een school is die graag aan de slag wil met de veiligheid in de omgeving van de school, laat het ons weten. Dat kan helpen om ons over de streep te trekken."


Operatie Jonas en… de plastic soep

De leerlingen van de Willem van Veenschool vieren samen met de WWF panda de lancering van hun eigen boek. | Foto: Treffend Beeld Foto: Treffend Beeld

boekje n De leerlingen van groep drie tot en met acht van de Willem van Veenschool uit Katwijk aan den Rijn hebben het eerste Operatie Jonas boekje gemaakt: Operatie Jonas…en de plastic soep. Het werd afgelopen maandag uitgereikt aan directeur bestuurder Rindert Venema van Prohles, de stichting voor protestants-christelijk en hervormd basisonderwijs in Katwijk.

Net daarvoor had de bekende panda mascotte van het Wereldnatuurfonds (WWF) een exemplaar uitgereikt aan leerlinge Sanne Staat van groep zes van die school. Zij tekende de cover van het boekje.

Operatie Jonas is een initiatief van WWF Haaglanden, Jutters Katwijk, stichting 20Duurzaam20 en Dune Pebbler en heeft als doelstelling de bewustwording van de grote hoeveelheden plastic in de oceanen te vergroten. Educatie speelt daarbij een belangrijke rol.

Nadat het WWF al eerder educatielessen omtrent de plastic soep had gegeven op de Willem van Veenschool, zijn de leerlingen van groep drie tot en met acht aan de slag gegaan met bestseller auteur Lorena Veldhuijzen. Zij schreven en tekenden samen het boek 'Operatie Jonas…en de plastic soep'.

Uniek

Het resultaat van dit creatieve proces is uiteindelijk een uniek boekje, dat te koop is op de Willem van Veenschool en waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat; de Bubble Barrier Katwijk. Er volgden tijdens de boekpresentatie mooie woorden van adjunct directeur Rob Jansen en Venema, nadat regiocoördinator van WWF Haaglanden Cees de Vos al lovende woorden sprak richting de leerlingen. 'Zo creatief met tekst en beeld, en dan nog eens inhakend op de actualiteiten, dat is razend knap', aldus De Vos.

Meer weten of deelnemen aan het boekenproject van Operatie Jonas? Mail dan naar info@operatiejonas.nl | Foto: Treffend Beeld

Dankwoord namens familie Anja Schaap

ingezonden n 'Via deze weg willen wij, als familie van Anja Schaap, onze dank uitspreken aan allen die betrokken zijn geweest bij de zoektocht naar Anja. Wij waarderen alle hulp die wij hebben ontvangen en aangeboden hebben gekregen van verschillende mensen, in het bijzonder de intensieve zoekhulp met alle denkbare hulpmiddelen van de politie, brandweer, KNRM, kustwacht, Staatsbosbeheer en Stichting Veteranen Search Team.

Daarnaast waarderen wij alle steunbetuigingen die wij van verschillende mensen hebben ontvangen door middel van kaarten, condoleances, bezoeken en bemoedigende woorden. Deze steunbetuigingen hebben ons goed gedaan.

Tijdens de herdenkingsbijenkomst van Anja is er door middel van een collecte een bedrag van €1137,37 ingezameld. Het ingezamelde bedrag willen wij doneren aan de KNRM en Stichting Veteranen Search Team. Deze organisaties zijn afhankelijk van donaties en sponsoren. Mensen die nog geld willen doneren aan de KNRM en/of Stichting Veteranen Search Team verwijzen wij graag door naar de website van de KNRM (www.KNRM.nl) en Stichting Veteranen Search Team (www.veteranensearchteam.nl).'

De Schuit strikt Toontje Lager voor 2020

nederpop n Na een succesvol seizoen 2018/2019 is De Schuit alweer druk bezig met het organiseren van toffe nieuwe evenementen voor het aankomende seizoen.

Zo komt op zaterdag 1 februari 2020 Toontje Lager met hun 80's Nederpop naar het grote podium van De Schuit. Voor deze clubtour speelt de band het album 'Er Op of Er Onder' uit 1982 integraal. Uiteraard wordt de set aangevuld met andere bekende hits als 'Vroeg of Laat', 'Stiekem Gedanst' en 'Zoveel te Doen'.

Kaartjes voor deze show zijn per direct te koop voor € 10,00 via de website. Ga voor meer informatie naar www.deschuit.nl of volg ons op Facebook/Instagram.

Elke woensdag en vrijdag

16.00-17.00 uur: True-D Beach Bootcamp Kids bij Willy Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 5,00. Aanmelden via true@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com

Elke zaterdag en zondag

10.00-11.00 uur: Kids en tieners Bootcamp bij Willy Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 7,50 per ouder. Aanmelden via true@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com

Woensdag 17 juli

15.00-16.00 uur: Kidsbingo in TriPodia Katwijk, Hoornesplein 155. Meedoen kost € 3,00.
16.00-17.30 uur: Breek de week golfsurfles bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 23,50.
14.00-16.00 uur: Jeugdactiviteiten in het Natuurcentrum Katwijk, Boulevard.
19.30-21.30 uur: Gratis IVN Zomeravondwandeling. Start bij de Soefitempel, Zuidduinseweg 7.
20.00 uur: Zomeravondzang in de Oude Kerk aan de Boulevard.

Vrijdag 19 juli

• Buitenyoga bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg.
10.00-11.00 uur: Yoga at the beach bij Zee en Zon, Boulevard Zeezijde 19.
20.00 uur: Darts Zomerranking in Café The Pocket, Badstraat 38. Meedoen kost € 2,50.

Zaterdag 20 juli

10.00-16.00 uur: Schildermasterclass met Peter Smit bij het DUNAatelier, Duinplein; Boulevard Zeezijde 31. Deelname kost € 50,00. Inschrijven via www.schilderenaanzee.nl
10.30 uur: Speurtocht naar planten en insecten. Sart bij Soefitempel, Zuidduinseweg 7.
10.00-17.00 uur: Kinderstoomdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg 1 te Valkenburg.
12.00-13.00 uur: Yoga at the beach bij Zee en Zon, Boulevard Zeezijde 19.
21.00-00.30 uur: Beach Party bij SandCbar, Boulevard Zeezijde 43.

Zondag 21 juli

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.
10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 12,50.
10.00-11.00 uur: Yoga aan het water bij Strandpaviljoen Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Prijs per les is € 9,00.
10.00-17.00 uur: Kinderstoomdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg 1 te Valkenburg.

Maandag 22 juli

10.00-11.30 uur: Workshop Handlettering met vakantiedagboekje voor kinderen vanaf 8 jaar in Hoofdbibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Meedoen kost € 4,50.
19.30-21.30 uur: Zangworkshop 'Zingend de zomer door' in de Zomerbieb, Hoofdbibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Meedoen kost € 6,00.
19.30-22.15 uur: Zomercircus in Tripodia, Hoornesplein 155. Entree € 14,00.

Dinsdag 23 juli

10.30-11.30 uur: Bijenochtend in de Zomerbieb, Hoofdbibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Meedoen kost € 2,00.
13.00-21.00 uur: Toeristenmarkt 2019. Thema: Oldtimerdag.
19.30-22.15 uur: Zomercircus in Tripodia, Hoornesplein 155. Entree € 14,00.
20.00 uur: Praetje kunst: in gesprek met Jacob Kerssemakers. DUNAatelier, Duinplein; Boulevard Zeezijde 31. Entree € 5,00.
20.15 uur: Dirk Out concerteert in Zomerserie. Vredeskerk, Baljuwplein 1. Entree € 7,50.

Woensdag 24 juli

14.00-16.00 uur: Jeugdactiviteiten in het Natuurcentrum Katwijk, Boulevard.
16.00-17.30 uur: Breek de week golfsurfles bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 23,50.
20.00 uur: Zomeravondzang in de Oude Kerk aan de Boulevard.

HUIS VAN DE BUURT

Elke ochtend is het Huis van de Buurt in De Zwanenburg open van 9.00 tot 11.00 uur. Er is altijd een bakkie koffie, gelegenheid voor een biljartje of een spelletje. Op maandagmiddag is het Huis open voor een bakkie en eventueel een potje kaarten.

Informatie over:
• Zomers Palet
• Vrijwilligerswerk
• Wonen & welzijn
• Sport en bewegen
• Activiteiten

Aanmelding Zomers Palet
Toegangsbewijzen zijn te koop bij de activiteit.

Activiteiten
• Maandag: Koek en Soepie
• Dinsdag: Koffie+ maaltijd
• Woensdag: Koffie+ maaltijd en fietsen
• Donderdag: Creatief bezig zijn

Welzijnsvoorzieningen
• Dinsdag: Ouderen spreekuur
• Donderdag: Mantelzorgondersteuning

AGENDA KAT-RIJN

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, L. de Colignylaan 7. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen van 55 jaar en ouder. www.Kat-rijn.nl

Donderdag 18 juli
14.00-16.30 uur: Klaverjassen/Jokeren

Maandag 22 juli

13.30-17.00 uur: Bridgen

Dinsdag 23 juli
13.30-14.40 uur: Mannenzang
15.00-16.00 uur: Dameszang

AGENDA HOORNES-RIJNSOEVER

Donderdag 18 juli
10.00 uur: Soosactiviteit
14.00 uur: Ouderensoos
20.00 uur: Jokeren

Vrijdag 19 juli
10.00 uur: Soosactiviteit

Zaterdag 20 juli
10.00 uur: Soosactiviteit
21.15 uur: Vrije Dansavond

Maandag 22 juli
19.00 uur: Biljarten
19.30 uur: Dames Volleybal
21.00 uur: Heren Volleybal
In gymzaal van Lierestraat.