Katwijk Speciaal

8 januari 2019

Katwijk Speciaal 8 januari 2019


Diamanten paar Schuitemaker

| Foto: Piet van Kampen

Zestig n Op 2 januari herdachten Krijn Schuitemaker en Arendje Schuitemaker- Van der Bent de dag waarop zij zestig jaar geleden elkaar de trouwringen omschoven.

Door Piet van Kampen

De geboren en getogen Katwijkers wonen nu in De Wilbert waar zij uitstekend worden verzorgd.

Krijn Schuitemaker was voor menigeen een bekende als hij met zijn honden in de duinen liep te wandelen. De kost verdiende hij in de zeevisverwerking en haring snijden was zijn specialiteit.

Arendje was voor haar huwelijk al handig als nettenboetster en demonstreerde dit later ook vaak op de Toeristenmarkt.

Als vrijwilligster van het Genootschap Oud Katwijk verwierf zij het erelidmaatschap.

Het echtpaar schonk het leven aan zes kinderen en tien kleinkinderen en vierden in familiekring het feest met een lekker diner in De Wilbert.

Gemeenteavond

Benjamin n Op donderdag 17 januari is er een gemeenteavond van de wijkgemeente Benjamin van de Stichting Waarom Nou Ik.

Spreker is David Vonk, die zich als drugscrimineel had aangesloten bij een criminele organisatie en na 21 jaar door God tot bekering kwam.
Op deze avond wil hij zijn levensverhaal vertellen, zodat, zoals hij zelf zegt, "iedereen kan horen wat God in mijn leven teweeg heeft gebracht".
De avond wordt gehouden in de "Fonteinkerk" aan de Willem de Zwijgerlaan. Aanvang 20.00 uur, inloop om 19.30 uur. Er is een boekentafel aanwezig. Aan het eind zal er een collecte worden gehouden t.b.v. de stichting.

Slim omgaan met je iPhone

Cursus n Bibliotheek Katwijk biedt een laagdrempelige cursus van drie ochtenden aan waarin je leert om slim om te gaan met je iPhone.

In een veilige leeromgeving leren de cursisten in drie weken onder meer hoe je veilig om kunt gaan met je telefoon, hoe je apps kunt downloaden en hoe je foto's kunt maken, delen en een beetje bewerken op de telefoon. U leert verder veel apps kennen en er wordt ingegaan op hoe je ermee om kunt gaan. Ook wordt aandacht besteed aan het verschil tussen wifi en het mobiele internet. Onder begeleiding van twee ervaren en geduldige cursusleiders is er volop tijd om te oefenen.
'Slim omgaan met je iPhone' wordt in februari in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever (Hoorneslaan 297) gegeven. De cursus is op de dinsdagochtenden 5, 12 en 19 februari van 9.30 tot 11.30 uur.
De kosten bedragen € 25,00 voor leden van Bibliotheek Katwijk en € 30,00 voor niet-leden. Meer informatie bij de cursusleiders Monique Kromhout of Vera van Duijn. Aanmelden aan de balies van de bibliotheekvestigingen of via www.bibliotheekkatwijk.nl

Rockclassics door Dirty Dog

boemerang n Op zaterdag 19 januari zal de Boemerang weer gevuld worden met classic rock. De band Dirty Dog komt dan over uit het verre binnenland. Door een strakke ritmesectie, piekfijn gitaarspel en geweldige stem kan Dirty Dog worden gezien als een geoliede machine die met elk nummer het publiek weet op te zwepen. Om 20.30 uur gaan de deuren open van Huetingstraat 36 en de entree is geheel gratis.

Na het uiteenvallen van een aantal plaatselijke bands besloten Lukas Hempen, Hendrik Slagter en Jan Slagter in 2012 samen verder te gaan. Over de nummerkeuze waren ze het al gauw eens: stevige tot minder stevige rockcovers van de jaren '70 tot nu. Al snel werden Remon van der Garde en Leonoor Colenbrander aan het trio toegevoegd en de band Dirty Dog was helemaal compleet.

De band heeft de afgelopen jaren veelvuldig opgetreden in theaters, cafe's en festivals. Voor het eerst maken zij een uitstap richting de Randstad. Een unieke kans om deze ervaren formatie te zien spelen in de regio.

Column n 't Is iet ârs

Gezien door Céline

Media en publiek spreken zich uit

Om onder meer de zorgkosten te kunnen blijven betalen, wordt de OZB verhoogd, vertelt wethouder Adger van Helden. | Foto: SKvD Foto: SKvD

Veel waardering voor Katwijkse politici

Veel waardering voor Katwijkse politici

Adger van Helden werd door de media-vakjury uitgeroepen tot Politicus van het jaar. | Foto: Archief Foto: pr

n Media en publiek kiezen politici van het jaar

verkiezing n CDA-wethouder Adger van Helden en PvdA-raadslid Matthijs van Tuijl zijn de winnaars geworden van de verkiezing 'Politicus van het Jaar'. Honderden inwoners van Katwijk hebben serieus en met kennis van zaken gestemd op wie 'Politicus van het jaar 2018' zou moeten worden. Tevens boog een vakjury - samengesteld uit Katwijkse media - zich over de keus wie deze titel mag voeren.

Matthijs van Tuijl Foto: pr

Beide groeperingen spraken zich met passie en een gedegen onderbouwing uit. Met als belangrijkste resultaat; veel waardering voor de Katwijkse politici en vooral de manier waarop de jonge generatie zijn plek gevonden heeft gevonden. Beide uitkomsten lagen dicht bij elkaar.


Jury's

De publieksjury bestond uit alle inwoners van Katwijk. Zij konden meedoen via een speciale link in De Katwijksche Post en op AllesoverKatwijk.nl. De vakjury bestond uit alle journalisten/redacteuren van de regionale en lokale media. Leidsch Dagblad, De Katwijksche Post, Alles over Katwijk, I Love Katwijk, Podkat, Katwijks Nieuwsblad en RTV Katwijk.

Het publiek stemde via het systeem SurveyMonkey waarop ook de IP-adressen waren af te lezen. Eerst werd door het publiek uit alle raadsleden een Top Tien gekozen, waarna zij opnieuw konden stemmen. Dit werd met verve gedaan. De vakjury stelde na een eerste persoonlijke stemming in gezamenlijk overleg unaniem de lijst vast. De winnaars zijn tijdens de Nieuwjaarsreceptie bekend gemaakt in de gezamenlijke live uitzending van RTVKatwijk, 'Alles over Katwijk' en De Katwijksche Post.


Prijzen

Het is de eerste keer dat De Katwijksche Post/AllesoverKatwijk.nl de verkiezing 'Politicus van het jaar' in Katwijk organiseert. Met als achterliggende gedachte de inwoners meer bij de politiek te betrekken. Kunstenaar Bert van der Meij legde in een speciaal, voor beide winnaars getekend, kunstwerk (Kappie) met een knipoog hun onderscheidende kanten vast.

De jury onderbouwde de keuze als volgt:

1. Adger van Helden (CDA)
Politiek is op zijn lijf geschreven. Hij is rustig, duidelijk en in staat een goed debat te voeren. Hij geeft het wethouderschap een nieuwe, moderne look. Hij maakte een bliksemcarrière van raadslid naar lijsttrekker en nu wethouder. Integer met een opvallende kennis van de feiten, waar je hem ook over spreekt. Is in aanloop en in verkiezingstijd een duidelijke leider van het CDA gebleken. Een lijsttrekker en winnaar van de verkiezingen met een goede, eigenstandig gevoerde campagne. Hij liet zijn partij een slag maken, waar je niet omheen kon. Hij is gegroeid in het raadswerk, breed geïnformeerd en beloond met het wethouderschap, waarschijnlijk een tussenstap voor deze ambitieuze politicus.

Respectievelijk als tweede en derde koos de vakjury Matthijs van Tuijl (pvdA) en Sonny Spek (DURF).


1. Matthijs van Tuijl (PvdA) Publieksjury
Hij is een jonge, gedreven politicus. Duidelijk, overwogen en in staat goed te debatteren. Hij krijgt er met slechts één zetel behoorlijk wat punten van zijn moderniseringsagenda doorheen. Hij weet op constructieve wijze oppositie te voeren, met een sympathieke ondertoon. Daar tonen ook de coalitiepartijen zich regelmatig gevoelig voor. Hij is in staat politiek dichter bij de mensen te brengen. Kruisverbanden aan te leggen, maar ook dwarsverbanden door de hele breedte van de raad. Met die ene zetel krijgt hij veel voor elkaar.

Respectievelijk als tweede en derde koos de publieksjury wethouder Jacco Knape en Sonny Spek (DURF).

Dol

Hallòò mit wies? Bè jij 't Ant? Wat zeg je? Of we venaevend nog gaen wense bij hunnie Klezine nouw d'r zeun uit Caenedae d'r nog is? Jaeh we waere 't wel van plan want dan zien we de rest van de femilie die we nog iet ewenst hebbe òòk nog.

Hoenaer gaen ze weer weg, weet jij dat? Dat weet je iet, ôh ik doch dat jij alles wis.

Nouw, dan hòòp ik dat Gijs een beetje op ekwikkeld is want hij is de leste daege iet zô àreg prut. Hè? Jae, ik denk de griep, maer we hebbe de griepspààit ehààd, en volleges de dokter wor je d'r dan iet zô heal ziek van. Of zouw 't anstelderij wéze? We hoeste allemael welderis en we benne allemael welderis snotverkauwe, maer die kerels doen 't voorkomme dasse lije an ien of âre driedubbelde longonsteking. Is Klaes òòk zô'n mekmuil? Dan zit 't vast in de femilie want venochend ging ik effe bij onze Kéze langs om de lége snertpan werom te brenge en toe zé Wijnie dat ie op bed lag omdat ie een kouw op elôpe hààd. Nou snap ik dat wel, want die halleve zòòl heb op nieuwejaersdag in 't Vallekeburgse meer elége. Hè? Jae, hij mos zô nôdeg meedoen mit de jonge gaste mit de nieuwejaersduik. Hij is òòk al dik in de vijfteg hoor Ant, dan mot je dat iet mear wulle. Nou skijnt 't zô te wéze dat ie op ouwejaersaevend, mit een stik in z'n hol, een weddeskop of eslôte hààd voor een litertje en 'n kist bier, dat dé ie wel effe! De stombòòt! Nou jae, ik heb teuge Wijnies ezààd dasse een dotte Vicks onder z'n petatters mot smere. Ze sting een beetje loddereg te kijke want ze gelòòfde me iet. Ik zeg; doe 't nouw maer geweun; een lekkere lik d'ronder en tusse z'n teane doen, sokke d'rover an, en dan zweat ie die kouw d'r wel uit. Maer nou effe wat ârs Ant: ik hadde voor de Kerst toch een zuiver skeerwolle mantelpakje ekocht in Lààie? Jae, 't was best wel duur. Ik doch nog: dat doe ik iet an mit de kerst want dan wéét ik 't al mit al die kléverege kinderklààuwtjies en vetspetters van de goermet. Het gaet mooi de kast in en dan bewaer ik 't voor de brulleft in fébrewaeri, as die mààid van onze Jaenies trauwt. Wat denk je dan? Liep ik ofgelôpe zaeterdag mit onze Cô in Lààie zie ik 't zellefde pakje hange voor minder dan de helleft! Ik was dol! Moe, zé onze Cô toe, as je de bon nog heb, en de kaeretjies hange d'r nog an, dan kè je 't toch werom brenge? Dan krijg je je cente werom en dan kòòp je persies datzellefde pakje weer, maer dan mit zeuveteg persent korting! Ik ben wel bijdehand maer dat durref ik iet hoor, zé ik toe. Dan doe ik 't wel zé ze, want 't skeelt je bekant tachteg eurô! Ze heb 't nog voor mekaer ekrége òòk Ant! Nes je zeg: mijn jaer is goed begonne!

Koffieochtend

Dorpskerk n Vrouwenochtenden Dorpskerk houdt op woensdag 16 januari een koffieochtend met Dinie Stortenbeker. Zij heeft gewerkt bij De Hoop in Dordrecht en werkt nu bij pastoraal centrum New Hope.

Haar thema is 'Open hart-open handen'. Het leven is vaak moeilijk maar wij kunnen leren om los te laten, leren leven vanuit geloof en leren vertrouwen op Gods Liefde. Zanggroep Immanuel komt zingen.
Alle dames zijn welkom in Het Dorpshuis, Kerklaan 10. Inloop vanaf 9.00 uur, programma van 9.30 tot 11.30 uur.

Nieuwe dirigent Cantate Deo

dirigentenwissel n Afgelopen Kerstnachtdienst zong het Chr. Gemengd Koor Cantate Deo in de Ontmoetingskerk onder leiding van Jeroen Bosman.

Dit was het laatste optreden met Jeroen Bosman als dirigent. Vijf jaar mocht hij het koor elke week leiden. Zijn opvolger is Alexander Prins uit Maasdijk. Prins is organist/pianist en heeft een lespraktijk voor orgel en piano. Hij heeft ook nog twee andere koren en is cantor/organist van de PKN-gemeente te Honselersdijk. Met deze nieuwe dirigent gaat het koor weer een nieuw programma instuderen.
Het eerste optreden is op donderdag 25 april in de Zangavond in de Dorpskerk. Op zaterdag 18 mei zingt Cantate Deo op de Korendag in Sassenheim.

Bestuurswissel

brug n Het bestuur van De Brug heeft, na het vertrek van de vorige directeur, besloten dat de dagelijkse leiding berust bij de heer Henk de Wit en mevrouw Atie Smit. In hun functies van respectievelijk Manager Bedrijfsvoering en Manager Zorg en als lid van het Managementteam vertegenwoordigen zij sinds 2 januari deze ggz-instelling voor christelijke verslavingszorg.

Diamanten huwelijk voor Jaap en Truus

Jaap en Truus Oudejans vierden hun diamanten bruiloft. | Foto: Piet van Kampen

n 'We genieten hier elke dag'

zestig n Jaap Oudejans (90) en Truus Oudejans-de Jong (87) wonen sinds vijf jaar pas in Katwijk. In hun fraaie appartement aan het Zeehosplein genieten zij nog elke dag van elkaar en het uitzicht op de duinen. Zij wonen nog steeds geheel zelfstandig en nu vlak bij hun gehandicapte zoon Frans die al jaren in het Zeehospitium woont.

Door Piet van Kampen

Jaap en Truus werden in Amsterdam geboren en hebben elkaar daar ook leren kennen. 'Ik zong daar in de kerk waar Jaap ook vaak kwam', onthult de bruid. Het ging niet zonder slag of stoot tussen de jongelui. 'Mijn vader zei altijd 'eerst zeven keer aan en uit en dan wordt het pas wat', lacht Truus olijk. En het werd ook wat tussen die twee.
Op 29 december 1958 schoven zij elkaar in de hoofdstad de ringen om. Het bruiloftsfeest werd in Grand Hotel Krasnapolsky gevierd en het jonge paar betrok een woning in Halfweg. Zij werden gezegend met de geboorte van Mies, Jaap en Frans en later werden zij de grootouders van drie kleinkinderen.

Jaap had een meubelzaak in de Amsterdamse Jordaan en was ondernemer tot aan zijn pensioen.


Gewend

In zijn vrije tijd tenniste en voetbalde Jaap graag en zijn echtgenote was vaardig met borduren. Samen vierde het paar mooie vakanties in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland. Het is allemaal verleden tijd net zo als samen wandelen. Nu doen zij dagelijks hun boodschappen, drinken koffie bij Van Maanen in de Princestraat en lopen even bij de slager binnen. 'Wij zijn inmiddels in Katwijk gewend en dat is heel belangrijk voor ons. De mensen zijn vriendelijk en maken graag een praatje' is de prettige ervaring van het diamanten paar. De reden dat zij naar Katwijk verhuisden is vanwege hun gehandicapte zoon Frans die al een aantal jaren in het Zeehospitium woont. 'Lekker dichtbij en hij komt vrijwel dagelijks even koffie drinken. Frans is erg belangrijk voor ons', vertelt moeder Truus.


Mooie momenten

Wat zijn de hoogtepunten of de mooie momenten uit hun lange huwelijksleven? Jaap hoeft niet lang na te denken. 'Wij zijn elke dag tevreden hier in ons mooie appartement'. Truus vult hem aan: 'Wij wonen hier geweldig'. Zestig jaar huwelijk. 'Het is zo maar gelopen', lacht Truus maar Jaap gaat een stapje verder. 'Vertrouwen en begrip is het belangrijkste'.

Muziek DVS is vanaf nu te horen op Spotify en I-tunes

receptie n Tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie op 4 januari heeft de wethouder van Cultuur van de Gemeente Katwijk, de heer Jacco Knape, met één druk op de knop alle LP's en CD's van de Chr. Muziekvereniging DVS Katwijk geplaatst op Spotify en I-tunes. De afronding van een project in het kader van het 65-jarig jubileum. De twee oudste leden van DVS, de heren Piet van Dijk en Bram van Duijvenbode, beiden 65 jaar lid, kozen daarna het eerste nummer dat ten gehore werd gebracht.

De avond werd geopend door voorzitter Arie van Duijn met de nieuwjaarstoespraak. Dit jaar werd niet alleen stilgestaan bij het afgelopen jaar maar ook bij het 65-jarig bestaan van DVS. Hoewel het aantal muziekverenigingen in Nederland dalende is en steeds minder clubs op straat lopen blijft DVS zich handhaven aan de top en is uitgegroeid tot een vereniging van 225 leden met orkesten op hoog niveau. Een hele uitdaging maar de vereniging ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.
Na de toespraak werden de jubilarissen gehuldigd. Peter van Dijk, Piet Kuyt, Wilma Ouwehand en Steijnie Schaap zijn 12½ jaar lid, Marthijn Moerkerk 25 jaar en John Meyvogel 40 jaar. Zij werden door de voorzitter gedecoreerd met de speciale DVS-speld. Ook werd het DVS Oliebollenbakteam in het zonnetje gezet. Mede dankzij het Katwijkse publiek werd een record van 2.600 gebakken oliebollen gevestigd waardoor een bedrag van ruim 1.000 euro voor het opleidingsprogramma werd binnengehaald.


In een landelijke première, gelijktijdig met de social media, werd daarna het thema van de nieuwe show van de Marchingband 2019 bekend gemaakt. In The Western Trail kan het publiek gaan genieten van show vol filmmuziek van o.a. Enrico Morricone uit Once Upon a Time in the West, Silverado, The Good, Bad and the Ugly, The Hallelujah Trail en nog veel meer. Bandmanager Alderik van Duijn bevestigde dat het publiek van de show kan proeven tijdens de Seizoensopening in het centrum van Katwijk op 13 april en hem bekijken op de speciale Jubileumtaptoe op zaterdag 29 juni.


Een grote verrassing was de geste van Kees Haasnoot van Haasnoot & Vlieland Bouw en Timmerwerken. Alle leden van de Marchingband worden voorzien van een gestyleerde koffer. De club krijgt zo weer een extra uitstraling tijdens de vele reizen door Nederland en ver daarbuiten.


Een emotioneel moment was het afscheid van scheidend tambour-maître Leo de Vreede, na 17 jaar trouwe dienst. Na het bekijken van beelden uit de periode 2002-2018 werd hij toegesproken door voorzitter Arie van Duijn en wethouder Jacco Knape. Na alle anekdotes en lovende woorden werd De Vreede onder een ovationeel applaus benoemd tot Lid van Verdienste.

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 9 januari

09.00 uur: Damesgym

14.00 uur: Country Line Dans

19.00 uur: Modinettes HR

Donderdag 10 januari

10.00 uur: Soos kaarten

14.00 uur: Ouderensoos

20.00 uur: Jokeren

Vrijdag 11 januari

10.00 uur: Soos kaarten

19.30 uur: Darten
20.00 uur: Kerstbingo

Zaterdag 12 januari

10.00 uur: Soos Kaarten
14.00 uur: Kerst-kinderbingo

21.15 uur: Vrije Dansavond

Maandag 14 januari

19.00 uur: Biljarten

19.30 uur: Country Line Dans

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal, gymzaal van Lierestraat

Dinsdag 15 januari

19:45 uur: Bridge

20.00 uur: Sjoelen

De Coligny

Woensdag 9 januari

20.00 uur: zingen met de Voltreffers

Donderdag 10 januari

14.00 uur: Seniorensoos De Eendracht
20.00 uur: Linedance-lesavond. Zaal open vanaf 19.00 uur

Zaterdag 12 januari

20.00 uur: Bingo. Zaal open vanaf 19.00 uur. Leeftijd vanaf 18 jaar.

Maandag 14 januari
20.00 uur: Mozaieken

Dinsdag 15 januari

20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Noord-Noordoost

Woensdag 9 januari

09.30-10.30 uur: zumba

18.00 uur: Junioren, Senioren majoretten in Pieter Groen

Donderdag 10 januari

09.45-10.45 uur: Conditietraining
20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Vrijdag 11 januari

20.30 uur: Vrij stijldansen

Zaterdag 12 januari

20.00-23.30 uur: Country Line Dance

Maandag 14 januari

14.00 uur: Dammen senioren 55+
17.30-18.30 uur: kl. Jeugd majorette
18.30-19.30 uur: gr. Jeugd majorette

Dinsdag 15 januari

10.00-12.00 uur: linedance
13.30-15.30 uur: linedance
18.30-20.00 uur: Jeugddammen
20.00 uur: Dammen

Bingo

wiek n Wijkvereniging Molenwijk-Katwijk/Rijn houdt op vrijdag 11 januari bingo met mooie prijzen. Ook is er weer een loterij en een superronde. Aanvang 20.15 uur. Zaal open om 19.00 uur. Wijkgebouw De Wiek', Fresiastraat 19. Onder de 18 jaar heeft geen toegang. De kinderbingo is op zaterdag 12 januari. Aanvang 14.00 uur.

Kindercollege over Griekse helden

bieb n In 2019 gaat de bibliotheek door met het programmeren van leuke, creatieve en interessante activiteiten voor kinderen op de woensdagmiddag. Op 16 januari om 14.00 uur levert dat in de Hoofdbibliotheek een mooi Kindercollege op waarin Hugo Koning ons meeneemt naar de wereld van de Griekse helden. Iedereen van 10 jaar en ouder die wil weten waar de superhelden van vandaag vandaan komen, moet zeker aanschuiven bij dit Kindercollege.

Superhelden zijn superbekend en waanzinnig populair. Maar waar komen ze vandaan? Hebben ze soms iets met de helden uit het oude Griekenland te maken? In dit Kindercollege gaan we onderzoeken of de oude helden uit de Griekse mythologie lijken op de Hulk, Superman en Batman. En als we iets meer over die oude helden weten, ontmoeten we ook de monsters die ze moesten verslaan. Maak kennis met een minotaurus of een centaur en met de prachtige verhalen uit de Griekse Oudheid.

Vanaf 10 jaar ben je welkom om op woensdagmiddag 16 januari om 14.00 uur het Kindercollege van Hugo Koning in de Hoofdbieb te volgen. Toegang: € 2,00. Kaarten zijn te koop via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl en in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

Bijbelstudie

Zoeklicht n Stichting Het Zoeklicht organiseert een vijftal bijbelstudieavonden in het gebouw De Samenkomst, J.W. Frisodreef 146.

Wim Zwitser spreekt over het thema 'Christus of de antichrist' aan de hand van de eerste brief van Johannes.
De derde bijbelstudie wordt gehouden op vrijdag 11 januari onder de titel 'Waaraan is een kind van God herkenbaar?'.
De avond begint om 20.00 uur en zal tot ongeveer 21.30 uur duren.
Het Zoeklicht verzorgt de boekentafel en consulenten van het IPC zijn aanwezig met producten uit Israël.
De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Philadelphia gezinsdienst

Sien n Zondag 13 januari om 15.00 uur wordt iedereen weer uitgenodigd om de gezinsdienst voor mensen met een beperking en belangstellenden bij te wonen in de Vredeskerk op het Baljuwplein. Voorganger is dominee W. van der Schee uit Katwijk. Muzikale medewerking wordt verleend door Roman Twelve Kids uit Katwijk. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van koffie of frisdrank.

Bollenstreekgemeenten: 'Wij zoeken een winnaar!'

De winnaars van Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek 2018. | Foto: Martine Goulmy

onderscheiding n "Zij doen het al, bewust of onbewust," de wethouders Hoekstra, Van der Laan, Ten Boden, Van den Berg en Knape hóeven 'duurzaam werken' niet meer toe te lichten. "Ondernemers in onze streek doen dat al lang. Sterker nog, ze lopen vaak voorop in hun bedrijfstak. Wij zien in ons werk veel ondernemers in de (sier)teelt, bedrijfsmechanica, dienstverlening of transport met het juiste oog voor Mens, Milieu en Maatschappij. De Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek is ons evenement om hun goede werk in het zonnetje te zetten."

"Ondernemers innoveren door beter om te gaan met mensen, slimmer om te gaan met grondstoffen en zuiniger om te gaan met energie. "Dat vinden de gemeentebesturen bewonderenswaardig. Daarom reiken wij jaarlijks de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek uit aan de onderneming die dat het beste doet. Maar het evenement levert jaarlijks ook een hele serie voorbeelden van duurzaam werken op. Tientallen ondernemers melden zich met concrete plannen. Allemaal werkwijzen die andere ondernemers weer op ideeën brengt. "Daarom doen wij dit jaar twee voorrondes om nog meer ruimte te bieden aan presentaties van goede verhalen."

De broers Jan en Frans van der Slot uit Voorhout legden vorig jaar haarfijn uit wat zij hebben uitgevonden om de bollen die van het land komen goed en goedkoop te drogen. Frans van der Slot: "Kom vooral bij ons kijken hoe dat werkt. Dat delen wij graag met iedereen." Bollenstreekhout wil met iedereen samenwerken zolang het maar oplevert dat in de Bollenstreek gekapt hout daar ook blijft.

Joris Putman kan voor zijn bollen-wodka alleen biologisch geteelde bollen gebruiken. Daarmee biedt hij telers daarvan een extra afzetmogelijkheid. En winnaar Kievit combineert toewijding aan biologisch geteelde groente aan een ruimhartige omgang met medewerkers. In de gemeenten in de Bollenstreek werken minstens vijftien ambtenaren direct voor ondernemers. Die ondernemers kunnen bij hen terecht voor vragen over vergunningen, overheidsprojecten of inkooptrajecten. En zij kijken goed hoe ze lessen van het ene geval ook weer bij andere gevallen kunnen toepassen.

Álle ondernemers kunnen zich aanmelden. Op www.duurzaamheidsprijsbollenstreek.nl kunnen zij het aanmeldformulier invullen. En iedereen die vindt dat een ander de prijs verdient kan op diezelfde site een ondernemer voordragen. De sluitingsdatum voor aanmelding is 14 maart.

Dames 1 Grasshoppers verstevigen koppositie tegen Lekdetec

basketbal n Zaterdag 5 januari is het vlaggenschip bij de dames van Solar-systemen Grasshoppers het nieuwe jaar goed begonnen door één van de naaste concurrenten (Lekdetec.nl uit Bemmel) in eigen huis te verslaan. Doordat Den Helder van Binnenland Barendrecht won, staat het team van coach Driessen nu 4 punten los aan kop van de Eredivisie. De wedstrijd werd gespeeld aansluitend aan een weer zeer geslaagd Snert-toernooi. Bij Grasshoppers ontbraken Gillian Scholten en Rosalie Aandewiel, maar was Alissa van der Plas weer van de partij.

Het eerste kwart begon in het voordeel van het team uit Katwijk. Grasshoppers nam de voorsprong en kon deze via 2 lay-ups van Mia Hordijk langzaam uitbreiden via 10-3 naar 15-5. Daarna stokte de scoringsmachine en was het Lekdetec dat liet zien ook bij de favorieten van de competitie te horen. Anne van Vlijmen zorgde er met twee 3-punters voor dat het team uit Bemmel met 15-16 het eerste kwart afsloot. Cornelia Fondren, de spelverdeelster van Lekdetec, moest aan het einde van dit kwart met een knieblessure de wedstrijd verlaten.

Desondanks begint het tweede kwart goed voor het team uit Bemmel. In het eerste gedeelte van dit kwart weten de gasten uit te lopen tot een 18-29 voorsprong. Lekdetec heeft vooral de 3-punts schoten goed voor elkaar. Dit kwart wordt vijf keer met succesvol aangelegd van afstand. Hierna komt Grasshoppers aan de hand van Ilse en Fleur Kuijt langzaam dichterbij en met nog 20 seconden te gaan in dit kwart wordt de stand op 32-32 gebracht. Het is uiteindelijk Jordi Kathman van Bemmel die met een driepunter de ruststand met een buzzerbeater op 32-35 brengt. Dit tot frustratie van coach Driessen.

Het eerste deel van het derde kwart blijven de teams in evenwicht waarbij er constant stuivertje gewisseld werd. Daarna nam Solar-systemen Grasshoppers, onder leiding van Ingrid van der Plas die dit kwart door o.a. twee 3-punters tien punten maakte, afstand van Lekdetec. Doordat de 3-punts machine bij Lekdetec begon te haperen, kon Grasshoppers de derde periode met 27-14 naar zich toe trekken en de voorsprong uitbreiden naar 59-49.

Het vierde kwart wist het team van Rick Driessen en Frans Mens nog even aan te zetten. Met nog 8 minuten op de klok was Grasshoppers door o.a. 2 scores van Marieke van Schie op 16 punten (67-51) voorsprong gekomen. Hierna was het vrijwel gedaan met de scores aan Katwijkse zijde. Lekdetec wist nog wel tot scoren te komen. Het zou tot de laatste minuut duren voordat Deborah Vos de teller bij Grasshoppers op 69 zou zetten. Voor het team uit Bemmel bleef de score op 58 steken. Einduitslag is na een 10-9 kwart stand dan 69-58 voor de Katwijksen. Grasshoppers blijft daarmee de ongeslagen thuis-status behouden.

Aardig om te melden is dat op dezelfde avond in de Promotiedivisie ook Heren 1 de sterkere was uit tegen Heren 1 van Bemmel.

Bijeenkomst Alzheimer Café in Zwanenburg

Contact n Op woensdag 9 januari is er een bijeenkomst van het Alzheimer Café in dienstencentrum Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62. Gastspreker is Quirine Slik, psychologe bij Topaz Overduin. Zij biedt deze avond handreikingen om met elkaar in contact te blijven bij dementie.

Dementie kan de communicatie tussen mensen op allerlei manieren bemoeilijken. Degene met dementie kan bijvoorbeeld problemen krijgen met taal en spraak en daardoor niet goed meer gevoelens of wensen overbrengen. Maar ook het ontvangen van een boodschap en deze begrijpen wordt ingewikkelder. Communicatie en contact zijn voor ieder mens belangrijk. Juist ook bij dementie is het goed om met elkaar in contact te blijven en elkaar te blijven begrijpen. Psychologe Quirine Slik geeft deze avond tips en adviezen om dat te kunnen doen.

Alzheimer Café Katwijk is een ontmoetingspunt voor patiënten, familieleden, hulpverleners, vrijwilligers en overige belangstellenden die meer willen weten over leven met dementie. Inloop vanaf 19.00 uur en het programma start om 19.30 uur. De bijeenkomst eindigt tussen 21.15 en 21.30 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Jubilate huldigt jubilarissen

Jubilate huldigde een grote groep leden voor hun trouwe lidmaatschap. | Foto: PR

nieuwjaarsreceptie n Op woensdagavond 2 januari hield het Katwijks Christelijk Mannenkoor Jubilate haar nieuwjaarsreceptie in het DVS-gebouw aan de Nieuwe Duinweg.

Voor een geheel gevulde zaal keek voorzitter Herman de Best terug op het afgelopen jaar en maakte hij ook de plannen bekend voor 2019. Jubilarissen werden in het zonnetje gezet en de leden werden nog eens aangespoord om uit te kijken naar nieuwe zangvrienden. De maand januari is een heel geschikte maand om kennis te maken met de wereld die Jubilate heet!

Jubilate kan terugzien op een prachtig koorjaar. Zo werd het 65-jarig jubileum gevierd met een groots concert in het beroemde Concertgebouw in Amsterdam. Onder de titel 'Sailing Home' hebben meer dan duizend Katwijkse en andere belangstellenden genoten van tal van liederen over de zee die koor, soliste en orkest ten gehore brachten.
In de week voor kerst gaf het mannenkoor een tweetal concerten en verleende het haar medewerking bij de kerstzangavond in de Nieuwe kerk. In totaal hebben meer dan 2500 toehoorders deze avonden bijgewoond. De reacties waren bijzonder positief.


Verder verleende het koor haar medewerking aan een aantal kerkdiensten en was Jubilate aanwezig bij de manifestatie 'Katwijk van Oranje'.

Voor het nieuwe jaar staat een bijzonder concert gepland. Op dinsdag 26 februari geeft Jubilate een gezamenlijk jubileumconcert met DVS in de beroemde TheaterHangaar. Het belooft een enorm spektakel te worden waarvoor grote belangstelling bestaat. Verder staan het jaarlijkse zomerconcert en een aantal kerstconcerten op het jaarprogramma.
Ook maakte de voorzitter bekend dat Jubilate in het voorjaar van 2020 plannen heeft voor een concertreis naar Beieren. De informatieavond over deze reis vindt plaats op vrijdagavond 18 januari.

Jubilarissen

Nadat er werd stil gestaan bij een aantal zangvrienden die van ons gingen, werden de jubilarissen in het zonnetje gezet. In totaal waren er 15 leden die in aanmerking kwamen voor eregoud (40 jaar), goud (25 jaar) of zilver (10 jaar). De jubilarissen op de foto zijn:

Zittend v.l n r.: P. Van der Panne, J.M. van Duijvenbode, C. van Duijvenvoorde, B. Remmelzwaal, C. Ketting.

Staand v.l n r.: A. van der Boon, H.G. van der Hoven, G.M. van der Gugten, K. Heemskerk, IJ. Varkevisser, S. van der Meij, J. van Vliet, J. van Duijn, C. van der Spijk. Niet aanwezig: G.J. den Haan
Tot slot bedankte de voorzitter de vele vrijwilligers voor hun tomeloze inzet om het hoge niveau van de concerten te kunnen realiseren en deed hij nogmaals een oproep

Instuif bij Volksdansgroep

Werelddans n Op woensdag 9 januari houdt Volksdansgroep Katwijk een Nieuwjaarsinstuif.

Dit is de kans om kennis te maken met dansen uit verschillende landen. Een gezellige avond waarbij men kan dansen en ook nog een stukje cultuur opsnuiven. De instuif is in de Kleine Joannes, Kerkstraat 68 en duurt van 20.00 tot 22.30 uur. Meedoen kost € 5,00.

Vierde duinloop

Atletiek n Nu alle feestdagen voorbij zijn, wordt het duinloop circuit van de A.V. Rijnsoever op zaterdag 12 januari hervat.

Het nieuwe jaar is voor velen in het kader van de goede voornemens een mooie gelegenheid om de hardloopschoenen weer aan te trekken en een aantal kilometers door het mooie Katwijkse duingebied te rennen.

In de kantine van Zee en Duin kan vanaf 9.30 worden ingeschreven en in de directe nabijheid zal om 10.30 uur het startschot voor de senioren, die 5 of 10 kilometer lopen, klinken. Vijf minuten later start dan de jeugd, die een afstand van 2 kilometer moeten afleggen.
Ook de finish ligt nabij het tennispark, waar men na afloop kan douchen en natuurlijk in de supergezellige kantine kan napraten.

Concert in de Nieuwe Kerk

Middagconcert n Op zaterdag 12 januari wordt er weer een nieuwjaarsconcert gehouden in de Nieuwe Kerk. Het thema van dit concert is: 'een nieuw jaar, vol muziek!'.

Meewerkende musici zijn dit jaar: Hugo van der Meij op orgel en vleugel; Hendrik van Veen op orgel en synthesizer; Jaap Klootwijk op percussie en pauken. Deze drie musici namen een aantal maanden geleden hun eerste album op. Ook stelt Hugo van der Meij weer een mannen-ensemble samen, dat een aantal liederen zingt en garant staat voor een sfeervol concert.
De musici spelen tijdens hun instrumentale intermezzo's o.a.: The phantom of the opera (A.L. Webber) en het Palladio van Karl Jenkins, enorm verrassende muziek! Het mannen-ensemble zingt o.a.: Adoramus (Dubois) en Heilig (Schubert).
Het concert begint om 14.30 uur en de deuren gaan 14.00 uur open. De entreeprijs voor volwassenen is € 12,50 en voor kinderen t/m. 12 jaar € 7,50. Wie reserveert via www.hugovandermeij.nl profiteert van € 2,50 korting.

'Al is het nog niet echt winter geweest in ons land, toch heb ik deze keer wel voor een winterse foto gekozen. Rijp, wat is dat toch een schitterend natuurverschijnsel! En helemaal in combinatie met het vertederende roodborstje, wat het wel een beetje koud lijkt te hebben. Ik kan niet wachten tot de wereld er weer zo uitziet. Maar wie weet...het kan nog gaan gebeuren, want de winter is nog niet voorbij.' | Foto: Céline van Egmond-Mulder

Donderdag 10 januari

20.00-22.00 uur: Tafeltenniscompetitie bij Tafeltennisvereniging Rijnsoever, De Krom 75. Meedoen kost € 5,00 per team.

Zaterdag 12 januari

14.00 uur: Nieuwjaarsconcert 'Een nieuw jaar, vol muziek!' in de Nieuwe Kerk, Voorstraat 79. Entree 12,50.

Zondag 13 januari

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

Maandag 14 januari

19.30 uur: Filmavond in de Hoofdbieb, Schelpendam 1. Entree € 6,00 voor leden.

Donderdag 17 januari

• Whiskeyproeverij in Hotel Zee en Duin, Boulevard 5. Meedoen kost € 30,00.

Vrijdag 18 januari

• Whiskeyproeverij in Hotel Zee en Duin, Boulevard 5. Meedoen kost € 30,00.
19.30-23.00 uur: Warm Winter Fest 2019 in Winkelhart Zeezijde, Voorstraat e.o.
19.30 uur: Nieuwjaarsconcert Rijnstreekkoor in de Immanuelkerk, Kerkstraat 3 te Rijnsburg. Entree € 15,00.

Zaterdag 19 januari

20.30 uur: Folkoptreden Mind the Midgie bij K&O Katwijk, Sluisweg 16. Kaarten à € 12,00 in de voorverkoop via www.kenokatwijk.nl

Zondag 20 januari

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

Maandag 21 januari

20.00 uur: Reislezing Paul van Hooff: 'Van hier tot Tokio' in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Entree € 6,00 voor leden.

Donderdag 24 januari

20.00-22.00 uur: Tafeltenniscompetitie bij Tafeltennisvereniging Rijnsoever, De Krom 75. Meedoen kost € 5,00 per team.

Zaterdag 26 januari

10.00-16.00 uur: Bruidsbeurs 2019 bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9.
20.15 uur: Tangoliederen bij K&O Katwijk, Sluisweg 16. Entree € 14,00.

Zondag 27 januari

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

Woensdag 30 januari

14.30 uur: Poppentheater Prins Heerlijk bij K&O Katwijk, Sluisweg 16. Entree € 6,00.

Zaterdag 2 februari

• Fout&Stout Wintereditie bij Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Entree € 12,50.

Zondag 3 februari

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

12.00 uur: Samenvatting nieuwjaarsreceptie; RTV Magazine;
18.00 uur: Samenvatting nieuwjaarsreceptie; RTV Magazine;
21.30 uur: Samenvatting nieuwjaarsreceptie; RTV Magazine.

Woensdag 9 januari
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Non-stop muziek;


Donderdag 10 januari
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;


Vrijdag 11 januari
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;


Zaterdag 12 januari
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 18.00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 RTV Zaterdagcafé met Jan van Duijn; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;


Zondag 13 januari
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 10.00 uur een kerkdienst vanuit de Protestante Gemeente Rijnsburg (Laurentiuskerk); 11.00 Non stop geestelijke muziek; 12.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 13.00 Strike up the band, een programma met muziek op het gebied van harmonie, fanfare en brassband verzorgd door Jaap Bol; 14.00 Spelenderwijs, muziek die u kent of zou kunnen kennen Co Snel; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Christelijk Gereformeerde Kerk Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Valkenburg; tot 20.00 uur Aangepaste muziek; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;


Maandag 14 januari
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, non-stop; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;


Dinsdag 15 januari
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 Muziek voor twee.

Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws.

Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin.

Frequenties:

RADIO: Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142.
TELEVISIE: Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131.

AGENDA DE ZWANENBURG

Alle activiteiten vinden plaats in het Dienstencentrum de Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62. Alle dagen zijn er diverse activiteiten en is er vrije inloop. Koffie of thee à € 0,50. www.aobk.nl

Woensdag 9 januari

09.30-11.30 uur: fietsen
10.00-14.00 uur: koffie +
13.30-17.00 uur: Biljartcompetitie
14.00 uur: Meer bewegen voor ouderen
19.00-21.30 uur: Vrij biljarten
19.00-21.30 uur: Alzheimercafé

Donderdag 10 januari

10.00-12.00 uur: Crea-ochtend
13.30-17.00 uur: Biljartcompetitie
14.00-17.00 uur: Klaverjassen en jokeren
        

Vrijdag 11 januari

08.00-10.00 uur: Bloedprikken

Maandag 14 januari
10.00-14.00 uur: Koekie & Soepie
13.30-16.30 uur: Schilderen
13.30-16.30 uur: Vrij klaverjassen

Dinsdag 15 januari
09.00-12.30 uur: Rabo Servicepunt
09.30-11.30 uur: De Vierboet
10.00-14.00 uur: Koffie +
10.00-12.00 uur: Computerinfo
10.00-12.00 uur: Ouderenspreekuur
14.00-16.30 uur: Damessoos
19.00-21.30 uur: IOV

Elke dag is er vrij biljarten tenzij
de agenda anders aangeeft.
Niet-leden betalen bij deelname
een kleine bijdrage voor het
gelijkheidsbeginsel.

AGENDA KAT-RIJN

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, L. de Colignylaan 7. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen van 55 jaar en ouder. www.Kat-rijn.nl

Woensdag 9 januari
09.30-11.30 uur: schilderen
14.00-15.30 uur: Line-dance

Donderdag 10 januari
09.15-10.15 uur: Yoga
10.30-11.30 uur: Yoga
14.00-16.30 uur: Klaverjassen/Jokeren

Vrijdag 11 januari
09.30-11.30 uur: schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Maandag 14 januari
09.15-10.15 uur: Yoga
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Dinsdag 15 januari
10.00-11.30 uur: Line-dance
14.00-14.45 uur: Meer Bewegen v. Ouderen
14.00-16.30 uur: Bingo
13.30-14.40 uur: Mannenzang