Leiderdorps Weekblad

31 oktober 2018

Leiderdorps Weekblad 31 oktober 2018


Griezelen in De Houtkamp

In het park ontrolde zich het ene griezelige tafereel na het andere. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

griezelen n Zo'n honderdvijftig vrijwilligers toverden vrijdag 26 oktober een groot deel van De Houtkamp om in een waar griezelbos. Ondanks het natte weer kwamen 1.900 vooral jonge Leiderdorpers 's avonds naar park om zich de stuipen op het lijf te laten jagen tijdens de spannende spooktocht.

Corrien Janson van het Sociaal Cultureel werk Leiderdorp (SCw), de grote motor achter de organisatie van het evenement, keek maandag tevreden terug. "Het was weer veel drukker dan vorig jaar. Toen schatten we het aantal bezoekers op ruim 1.500. Doordat we dit keer vooraf polsbandjes verkochten, weten we dat het er nu nog 400 meer waren."

De bezoekers werden van half 7 tot 9 uur in groepjes toegelaten. Zig-zag hekken voor het startpunt van de spooktocht, tussen gebouw De Sterrentuin en de Rabobank, konden niet voorkomen dat de rij wachtenden rond half 8 was aangegroeid tot op de Laan van Berendrecht. Ze trotseerden de regen niet voor niets: eenmaal in het park ontrolde zich het ene enge tafereel na het andere .

Het evenement, dat dit jaar zijn vierde editie beleefde, wordt steeds groter en professioneler aangepakt, beaamt Janson. "Dit keer hebben we licht en geluid ingehuurd via een extern bedrijf. Ook op verzoek van de vrijwilligers die hun prachtig gegrimeerde gezichten beter wilden laten zien. Bovendien hebben we een flink aantal hekken neergezet om het spookhuis en een doolhof af te bakenen. Wat wel ontzettend veel werk was. Je moet het achteraf namelijk ook weer allemaal netjes opruimen, daar hebben we ons wel een beetje op verkeken."

Het succes smaakt naar meer, en ideeën voor volgend jaar zijn er genoeg. Maar of de spooktocht in De Houtkamp dan weer kan doorgaan, is onzeker. Het SCw wordt namelijk per 1 januari 2019 opgeheven. Het bedrijf Incluzio wordt dan verantwoordelijk voor het welzijnswerk in Leiderdorp. "Ik heb geen idee of Incluzio evenementen als dit over wil nemen", zegt Janson. "De afgelopen jaren hebben we bij de organisatie van de spooktocht nauw samengewerkt met Kirsten Remmers van dansschool De Rode Sneakerz. Op persoonlijke titel ben ik al wel met Kirsten plannen aan het maken voor komend jaar, maar het is nog even afwachten of dat gaat lukken."

Zie P11 voor een fototerugblik

Blikjes, ballen, rietjes en
heel veel glas

Heelblaadjes terug op Heelblaadjespad

SHORTTRACK n Viermaal goud voor Angel Daleman

Voorlezen aan peuters in
't Buurthuis

MEC vijf maanden dicht voor verbouwing

De laatste versie van het inrichtingsplan voor het vernieuwde Milieu Educatief Centrum. Foto: PR

renovatie n Het Milieu Educatief Centrum (MEC) in Leiderdorp gaat op 1 november vijf maanden dicht. In die periode wordt de ruimte in gebouw De Sterrentuin ingrijpend verbouwd.

De gemeenteraad heeft afgelopen zomer 95.000 euro uitgetrokken om het MEC aan te passen aan de eisen van deze tijd. De binnen- en buitenkant van het centrum worden gerenoveerd (kosten ca. 60.000 euro) en het onderwijsaanbod wordt verbreed en verfrist (kosten ca, 35.000 euro).

Natuur naar binnen

Het idee is dat park De Houtkamp, de 'achtertuin' van het MEC, en de lokale natuur straks gaan doorlopen naar de binnenruimte. In het MEC moet dan alle informatie over de vijf thema's van duurzaamheid – water, energie & klimaat, voedsel, afval & grondstoffen en natuur & diversiteit – op een aantrekkelijke wijze gepresenteerd worden.

Als het centrum begin april 2019 weer open gaat, moet het een plek zijn waar jong en oud graag binnenlopen om rond te kijken, zich te verwonderen en meteen wat kennis en informatie tot zich te nemen.

Bewonersmarkt

Wie nieuwsgierig is naar de verbouwplannen, kan ze bekijken op woensdag 14 november van 15.00 tot 19.00 uur. Dan gaat het MEC nog een middag open voor een bewonersmarkt die als thema heeft 'duurzaamheid en groeninitiatieven'. Op de markt staan onder meer stands van de gemeente Leiderdorp, Goed Leiderdorp, IVN Groen Dichterbij en Naturalis. De toegang is gratis.

Winkelochtend voor ouderen en mensen met een beperking

pluspunt n Alweer voor de achttiende keer organiseert Stichting Pluspunt in het Leiderdorpse winkelcentrum Winkelhof een speciale winkelochtend voor ouderen en mensen met beperking. De winkelochtend is op woensdag 7 november van 9.30 uur tot 12.00 uur.

Bezoekers die behoren tot de doelgroep krijgen ook dit jaar weer wat lekkers aangeboden door de winkeliers van Winkelhof. Uiteraard is er ook muziek - onder andere van het koor Young@Heart - en entertainment. Winkeliers hebben speciale aanbiedingen. Het Visser 't Hooft Lyceum verkoopt weer marsepein en andere lekkernijen. En voor informatie op gebied van zorg, wonen, vrijetijdsbesteding en welzijn kunnen de bezoekers terecht bij de informatiekramen van verschillende organisaties.

Leerlingen van de derde klassen van Visser 't Hooft Lyceum Leiderdorp bieden tijdens de winkelochtend de helpende hand, bijvoorbeeld door rolstoelen te duwen. Leden van serviceclub Lions Leiderdorp begeleiden groepjes leerlingen bij het halen en brengen van mensen vanuit Leythenrode. Pluspuntvrijwilligers begeleiden leerlingen bij het halen en brengen van bewoners van de Ommedijk en zijn aanwezig in Winkelhof als aanspreekpunt. De Winkelochtend wordt financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van Fonds 1818 en Fonds Sluyterman van Loo.

Wie gebruik wil maken van begeleiding door een leerling in Winkelhof of wie door een vrijwilliger van Pluspunt gehaald en thuisgebracht wil worden (tegen betaling van een onkostenvergoeding aan de vrijwilliger) kan tot en met 5 november contact opnemen met Pluspunt. Pluspunt is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur via telefoonnummer (071) 5413536 of e-mail info@pluspuntleiderdorp.nl.

Joop van der Hoogt overleden

Op maandag 22 oktober is Joop van der Hoogt overleden, een maatschappelijk zeer actieve Leiderdorper. Afgelopen zomer werd duidelijk dat hij ongeneeslijk ziek was. Hij is 66 jaar geworden.

Joop van der Hoogt werd zestien jaar geleden bestuurslid van de lokale partij BurgerBelangenLeiderdorp (BBL) waarvoor hij ook jarenlang burgerraadslid en raadslid was. Sinds 2013 is hij actief voor de Lokale Partij Leiderdorp (LPL), de opvolger van BBL die hij hielp oprichten.

Ook buiten de politiek deed hij veel vrijwilligerswerk. Hij zette zich ruim vijftien jaar in voor Tracks Travel, een organisatie die begeleide vakantiereizen verzorgt voor mensen met een verstandelijke beperking. Van der Hoogt was ook actief voor de Marechaussee vereniging en voor het Leiderdorps Museum. Sinds enkele jaren was hij bestuurslid van Buurtvereniging Zijlkwartier. Hij was ook jarenlang kookvrijwilliger bij hospice Issoria in Leiden, het hospice waar hij zijn laatste weken heeft doorgebracht.

Op 26 april dit jaar ontving Van der Hoogt, als waardering voor zijn vele vrijwilligerswerk, de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Joop van der Hoogt, echtgenoot, zoon, (schoon)vader en opa, zal door velen zeer gemist worden.

Natuurspeeltuin zoekt groene handen

Klaar om te gaan zaaien. | Foto: PR Foto: PR

Natuurwerkdag n Op de landelijke natuurwerkdag op zaterdag 3 november zijn er in de natuurspeeltuin in de Bloemerd in Leiderdorp ook weer klussen te doen.

Vrijwilligers zijn welkom te komen helpen met werkzaamheden zoals het onderhoud van de houtsnipperpaden, snoeiwerk, bollen poten, sloot schoonmaken en opruimwerk. Hier en daar moet ook het straatwerk hersteld worden. Daarvoor wordt dus een stratenmaker gezocht. Ook zullen er enkele wilgen in de Bloemerd geknot worden. De takken hiervan kunnen dan weer in de natuurspeeltuin gebruikt worden voor bijvoorbeeld het hekwerk en het maken van een hut.

Een heel karwei: de pompoen moet eerst helemaal uitgehold worden voor er een lantaarn van gemaakt kan worden.

De werkzaamheden beginnen om 10.30 uur en duren tot ongeveer 15.30 uur. Een deel van de tijd meehelpen kan ook. In verband met de catering graag even van te voren aanmelden. Dit kan via e-mail natuurspeeltuinleiderdorp@gmail.com of tel. 0640499313.

Meer informatie: www.natuurspeeltuin.nl en www.natuurwerkdag.nl.

Heelblaadjes terug op Heelblaadjespad

zaaien n De bewoners van het Heelblaadjespad in de Leiderdorpse wijk Voorhof hopen op een extra fleurig 2019. Zaterdag 27 oktober heeft een aantal van hen het bosplantsoen rondom het pad ingezaaid met een speciaal zadenmengsel dat onder meer heelblaadjes bevat.

Het Heelblaadjespad is, zoals alle straten in de Voorhof, vernoemd naar een inheemse plant. Begin jaren 70 van de vorige eeuw heeft Wim Kanbier, toenmalig beheerder van de Leiderdorpse heemtuin, heelblaadjes gekweekt en geplant aan het pad. Twee weken later waren de plantjes verdwenen, weggeschoffeld door ijverige tuinmannen van de gemeente.

Maar komend jaar groeit er, met een beetje geluk, weer heelblaadjes. En dat niet alleen. In het zadenmengel zit ook onder meer bosvergeet-mij-nietje, akkerkool, bosandoorn, boerenwormkruid, valse salie, heggendoorzaad, teunisbloem, wilde marjolein en kleine ruit. Een deel van de zaden, waaronder het heelblaadjeszaad, is afkomstig uit de heemtuin en is daar afgelopen zomer verzameld met speciale toestemming en met advies van Wim Kanbier en zijn oud-college Aad Rijntalder. Rijntalder was zaterdag zelf naar het Heelblaadjespad gekomen om de bewoners instructies te geven voor het zaaien.

Met het inzaaien van de kruiden wordt gewerkt aan het vergroten van de biodiversiteit waarbij de inheemse soorten centraal staan. En door beter beheer zullen de heelblaadjesplantjes dit keer niet weggeschoffeld worden!

Voorbereiden op Halloween

Knutselen, voorlezen, schmincken en prachtige enge lantaarns maken van pompoenen. Het kon allemaal tijdens de activiteitenmiddag op woensdag 24 oktober in De Sterrentuin. Een week voor 31 oktober was het thema natuurlijk Halloween. Het Sociaal Cultureel werk Leiderdorp en het Milieu Educatief Centrum hadden er weer een feestje gemaakt. Zodat ruim vijftig kinderen volop genoten op deze toch wat druilige herfstvakantiemiddag. | Foto: J.P. Kranenburg

Herfstverschijnselen

Een kokmeeuw in winterkleed, met alleen een donkerbruine vlek achter het oog.

Oktober had zowel zomer als herfstweer. Er zijn momenten van ruim boven de 20 °C geweest. Nu is het echt herfst met bijbehorende nattigheid.

Met de regen komen de paddestoelen weer boven de grond. Ook een herfstbeeld: de struiken hangen vol bessen. Ik zie bijvoorbeeld de kardinaalsmuts. Deze plant is vernoemd naar de vorm van de vrucht. Deze lijkt op de muts van een kardinaal.

Ook kom ik rozebottels tegen. Dit is de vrucht van een roos. In principe hebben alle rozen rozebottels. Maar bij een sierroos in de tuin zie je die meestal niet omdat daar de uitgebloeide bloemen worden weggehaald om de bloei te stimuleren. Dan worden er geen rozebottels gevormd. De energie die de plant niet in het vormen van een rozebottel steekt, kan worden gebruikt voor een nieuwe bloem. Rozen in tuinen of bermen zijn vaak cultivars van de inheemse hondsroos.

Wat je ook veel ziet, zijn de kleine rode bessen van de cotoneaster. Dit is een struik die veel in bermen is aangeplant. De cotoneaster heet ook wel dwergmispel. In de heemtuin staat ook een mispel. Deze heeft kleine bruine vruchten die je alleen kunt eten als ze rot zijn.

Al die bessen in de herfst zijn erg prettig voor vogels die in deze tijd op weg naar zuidelijker streken gaan. Vogels op trek moeten immers ook eten. Ze tafelen dan ook volop met bessen. In de bessen zitten zaadjes. De vogel vliegt verder en poept het zaadje elders weer uit. Dat zaadje kan dan op de nieuwe plek weer uitgroeien tot een nieuwe struik. Zo vind je langs vogeltrekroutes veel bessenstruiken. Dat is goed te zien in de duinen langs de kust, hier komen veel trekvogels langs en tieren de bessenstruiken welig.

Spreeuwen zie je het hele jaar door. Toch zijn de spreeuwen van de zomer niet dezelfde als die in de winter. De spreeuw in de zomer broedt hier en overwintert in zuidelijker streken. De spreeuwen die hier in de winter zijn, hebben in noordelijker streken gebroed. In de zomer eet een spreeuw insecten, in de herfst en winter staan bessen en ander fruit op het menu.

In de Munnikkenpolder zie je momenteel weer grauwe ganzen. Ook voor de grauwe gans geldt dat de zomervogels de broedvogels zijn en dat de overwinteraars in het noorden broeden. Er zijn echter ook ganzen die hier jaarrond zitten.

Bij de kokmeeuw kun je zien welke meeuw de zomer- en welke de wintergast is: in de zomer heeft de kokmeeuw een donkere kop, in de winter alleen een donkere vlek achter het oog.

Nadat het geregend heeft, zie je vaak meeuwen trappelend op het gras staan. Regenwormen zitten met nat weer vlak onder het oppervlak van de grond. De worm vangt de trillingen van het getrappel van de meeuw op, maar kan deze niet localiseren. Het dier denkt dat er een mol van onderen aan komt en gaat naar boven de grond, alleen om opgegeten te worden door de meeuw. Van de drup in de regen.

Tekst en foto: Ruben de Faber

Verbazing over wat op straat gegooid wordt

Rechts opruimers in actie, links een deel van de 'oogst'. | Foto's: PR Foto: PR

n Veertig zakken afval geraapt bij Cleanup Bloemerd

opruimen n Zo'n 45 Leiderdorpers hebben zaterdag afval geraapt in sportpark De Bloemerd, wat een 'oogt' opleverde van zo'n 40 vuilniszakken vol zwerfvuil. Organisator Marieke van Leeuwen is razend trots op alle deelnemers van de Cleanup, en belooft eind februari of begin maart weer een opruimactie in het dorp te organiseren.

Zelf is Van Leeuwen al een tijdje bezig met zwerfafval opruimen in haar dorp, iets waar ze regelmatig verslag van doet op haar blog (zie www.fairhups.nl) maar zij blijft zich verbazen. "Hoe kan dat nou toch dat er mensen zijn die al dit afval op straat laten slingeren? Stiften, pennen, rietjes, blikjes, ballen en heel veel glas."

Ook de ploeg van GroenLinks Leiderdorp, die maandelijks zelf een opruimactie in een steeds wisselende wijk organiseert maar nu bij de Cleanup van Van Leeuwen aanschoof, keek op van alle rotzooi in het sport- en recreatiepark. Fractievoorzitter Bob Vastenhoud kamde de omgeving van de fietsenstalling bij voetbalclub RCL grondig uit. "Het is ongelofelijk wat er allemaal in de bosjes ligt", zegt hij. "De sporen van McDonald's zijn tot hier zichtbaar: bekers, flesjes, plastic, alles kwakken mensen in de struiken. Het is geweldig dat zo veel Leiderdorpers andersmans rommel willen opruimen, maar eigenlijk zou De Bloemerd altijd vrij van afval moeten zijn."

Bij de organisatie van de Cleanup kreeg Van Leeuwen de steun van hockeyclub Alecto en van de gemeente Leiderdorp. Alecto stelde zijn kantine beschikbaar als verzamelpunt, de gemeente zorgde voor koffie/thee/limonade en een stukje taart voor de noeste afvalprikkers.

Zoals Van Leeuwen op het website www.fairhups.nl benadrukt, wil ze mensen met de opruimacties laten ervaren dat samen afval opruimen niet alleen nuttig is maar ook gezellig en best leuk. En ze wil haar steentje bijdragen aan een dorp dat schoner wordt en ook blijft. "Ik hoop dat er door deze acties ook een stukje gedragsverandering zal komen. Dat mensen zich bewust zijn van het vuil dat er ligt en vooral hoe lang dat er ligt", aldus Van Leeuwen in haar blog. Met name het vele plastic dat zwerft in de natuur baart haar zorgen. "Wij zien nu niet alle gevolgen maar het is wel nog het enige moment dat we verandering aan kunnen brengen. We kunnen veel bijdragen als we met z'n allen af en toe wat uurtjes doorbrengen in de natuur en deze schoonhouden. En boven alles vooral niet meer vervuilen."

Nestgelegenheid voor gierzwaluwen in woontoren ROC-locatie

Een neststeen voor gierzwaluwen in een gevel. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

natuurinclusief n Een initiatief van Leiderdorper Ton Renniers heeft ertoe geleid dat aannemer Vink Bouw een aantal neststenen opneemt in de gevel van de ruim 70 meter hoge woontoren die momenteel gebouwd wordt op de ROC locatie, op de hoek van de Engelendaal en de Oude Spoorbaan. Daarmee wordt gezorgd voor broedlocaties voor gierzwaluwen.

Renniers, lid van de regionale Vogelwerkgroep en van het Groenoverleg Leiderdorp, nam vorig jaar contact op met Joost Stolwijk van Vink Bouw met het verzoek eens te kijken naar de mogelijkheden om in het Leiderdorpse bouwproject 'natuurinclusief bouwen' toe te passen . Dat is zodanig bouwen dat ook de natuur er baat bij heeft en de biodiversiteit vergroot wordt. Voorzieningen voor stadsnatuur worden opgenomen in of om de gebouwen zelf.

Vink Bouw, een actief voorstander van het verduurzamen van bouwprocessen, stond daar wel voor open, vertelt Renniers. Er werd besloten tot een 'light' versie van natuurinclusief bouwen: boven de woonlagen in de woontoren worden vijftien neststenen voor gierzwaluwen gemetseld in de gevel.

Hard nodig, aldus Renniers, want de gierzwaluw heeft het tegenwoordig moeilijk in heel Nederland en ook in Leiderdorp. De donkergekleurde, ranke vogels zijn tussen eind april en half augustus in ons land aanwezig. Ze broeden dan in kleine kolonies en bouwden van oudsher hun nesten tussen de losliggende en overstekende pannen van steile daken op hogere gebouwen. Tegenwoordig zijn ze nog redelijk talrijk in de oude binnensteden, maar elders nemen hun aantallen af. In gebouwen die jonger zijn dan zo'n vijftig jaar of die zijn gerenoveerd ontbreken de kieren en spleten en dus ook de nestgelegenheden.

"Leiderdorp heeft nu naar schatting nog maar twintig broedparen", weet Renniers. Jammer, want gierzwaluwen zijn niet alleen leuk om te zien, ze zijn ook effectief om het aantal muggen – een belangrijk insect op hun menukaart – in bedwang te houden.

De neststenen die er nu komen, zijn de allereersten in Leiderdorp. Renniers hoopt dat in de toekomst natuurinclusief bouwen in Leiderdorp vaker wordt toegepast. En dat kan veel verder gaan dan nestgelegenheid voor vogels. "Je kan ook denken aan groene daken en gevels, onverharde tuinen en veel groen tussen gebouwen." Hij pleit ervoor dat Leiderdorp natuurinclusief bouwen de norm maakt en opneemt in de bouwverordening. "Hier ligt een mooie taak voor de politiek."

Workshop iconen schilderen

dorpskerk n Op zaterdag 17 november is er van 9.30 tot 16.30 uur een workshop iconen schilderen In de Dorpskerk aan de Eikenlaan in Leiderdorp.

De workshop wordt gegeven door Thea van Haarlem. De kosten bedragen 40 euro per persoon. Dit is inclusief 15 euro voor een voorbewerkte oefenplank en pigmenten en de koffie, thee en de lunch. Het maximaal aantal deelnemers is vijftien.

Aanmelden kan bij Mary van 't Woud, tel. (071) 541 12 90 of via email marypiet@hotmail.com.

Nieuws van de LVU

educatie n Workshops, lezingen en het Groot Leiderdorps Dictee: de Volksuniversiteit Leiderdorp heeft ook in november weer een gevarieerd en interessant programma.

Zevende Groot Leiderdorps Dictee

Op donderdagavond 22 november vanaf 20.00 uur dicteert burgemeester Laila Driessen alweer voor de zevende keer het Groot Leiderdorps Dictee. Plaats van handeling: de raadszaal in het gemeentehuis. De gemeente ontvangt de deelnemers gastvrij. De prijs voor de beste Leiderdorper wordt beschikbaar gesteld door Boekhandel de Kler.

Het dictee staat open voor allen. Behalve individuele deelnemers worden ook teams van drie tot vijf personen verwelkomd. Aanmelding met een mailbericht naar info@volksuniversiteitleiderdorp.nl.

Over pannekoek of pannenkoek

De workshop 'Over pannekoek of pannenkoek' zet in één avond de puntjes op de i. Ideaal als voorbereiding op het Groot Leiderdorps Dictee, maar ook geschikt als u niet aan het dictee meedoet. Ruggegraat of ruggengraat? Meeëten of mee-eten? Niveaus of niveau's? Gegoogled of gegoogeld? Zzp'er of zzp-er? Eén les, en u ziet hoe eenvoudig de regels zijn.

Donderdag 8 november, 19.30 – 21.30 uur.

Chocoladeletters maken en versieren

Vlak voor het sinterklaasfeest maakt u in deze workshop uw mooiste chocoladeletter ooit, die u kunt decoreren met chocoladebloemen. Tijdens deze workshop spuit u twee letters in de smaak die u wilt. U maakt ook een chocolade pietenkopje, een mijter en de staf van Sinterklaas. U kunt uw chocoladeletters meenemen in een mooi doosje met transparante deksel. Zo wordt het een extra leuk (schoen)cadeau!

Woensdag 7 november, 14.00 – 16.30 uur of maandag 12 november, 19.30 – 22.00 uur.

Cyclus 'Mozart en de opera's'

De bekende musicologe Aukelien van Hoytema verzorgt voor de LVU, in samenwerking met Muziekonderwijs Leiderdorp (MOL), een cyclus van drie lezingen over Mozart en de opera's, uiteraard mét muziek. U kunt voor de serie of voor afzonderlijke lezingen inschrijven.

Het programma: donderdag 8 november (20.00-21.30 uur): De jonge opera's, zoals Idomeneo; woensdag 22 november (20.00-21.30 uur): De Da Ponte opera's: Le nozze di Figaro, Don Giovanni en Cosi fan tutte; donderdag 6 december (20.00-21.30 uur): De late opera's, die Zauberflöte en La Clemenza di Tito.

Erfbelasting en estate planning

Een lezing over alles waarmee u te maken krijgt als het gaat om erfrecht en erfbelasting. Estate planning is juridische en fiscale begeleiding van het behoud van vermogen en behandelt vragen als wie krijgt mijn erfenis, hoeveel belasting wordt daarover betaald, hoe kan ik het vermogen in de familie houden? Ook komen levenstestamenten aan de orde.

Woensdag 14 november, 19.30 – 22.00 uur.

Informatie en aanmelding: via de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl of tel. (071) 5411732, of kom langs op het LVU-bureau in De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110 (maandag t/m vrijdag 9.30-12.00 uur).

Etmaal trampolinespringen levert ruim 3.300 euro op voor Spierfonds

Jesse van Vliet, Kasper Berkhout, Erwin van der Windt en Rik Falhaber hielden 24 uur lang een trampoline in beweging. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

geldinzameling n Doodmoe waren ze donderdagmiddag, maar wel voldaan. Een etmaal lang hebben Kasper Berkhout, Erwin van der Windt, Jesse van Vliet en Rik Falhaber een trampoline in trampolinepark Trix Leiderdorp in beweging gehouden. Met als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor het Prinses Beatrix Spierfonds. De teller staat inmiddels op ruim 3.300 euro, en ze hopen dat het nog wat meer wordt.

Door: Corrie van der Laan

De vorige speelgoedbeurs in Dwars was een succes. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Kasper, Erwin, Jesse en Rik studeren Commerciële Economie in Leiden. Voor hun studie kregen ze de opdracht om een goede doelenactie te verzinnen. De stiefvader van een vriendin van Kasper lijdt aan de ongeneeslijke spierziekte ALS wat ze op het idee bracht geld in te zamelen voor het Prinses Beatrix Spierfonds, dat zich inzet voor onderzoek naar spierziekten. Ze wilden dat doen door te sporten, maar wel op een originele manier, vertelt Jesse. "Met trampolinespringen gebruik je al je spieren, dus dat leek ons een goede keuze."

De eerste sprong werd gemaakt op woensdag 24 oktober om 12.00 uur. De studenten wisselden elkaar af, volgens een schema van één uur op, drie uur af. Non-stop, tot 12.00 uur op donderdag 25 oktober. "We zijn er ongetraind in gegaan en het was behoorlijk zwaar", zei Jesse na afloop. "We hebben bijna niet geslapen, maar we hebben het gehaald!"

Er werd gul gedoneerd op de website voor de actie. Bovendien kwamen nog 76 mensen woensdagavond tussen 6 en 9 uur naar Trix om zelf een uurtje te springen voor het goede doel à 10 euro per persoon.

Doneren kan overigens nog steeds. Ga daarvoor naar www.spieractie.nl/team/springenvoorspieren.

Velocitas verliest van Meervogels

Korfbal n Velocitas heeft na twee wedstrijden op rij winst een verlies moeten incasseren. In de uitwedstrijd tegen Meervogels kon de ploeg uit Leiderdorp geen vuist maken en werd er verloren met 18 - 12. Het veldseizoen gaat verder na de zaalperiode.

De eerste 5 minuten gingen nog gelijk op. Debby Halvemaan en Joachim Jägel waren trefzeker in de afronding en hielden Velocitas . Met een stand van 2 - 2 was er even de hoop op een spannende wedstrijd. Maar na de gelijkwaardige openingsfase was het Meervogels dat het betere spel liet zien. De dames aan Zoetermeerse zijde waren erg scherp, en wisten met een paar rake ballen een gat te slaan van twee punten.

Leiderdorpers gaven de wedstrijd voor rust al uit handen

Het verschil was nog in te halen, ware het niet dat de Leiderdorpers de wedstrijd al voor rust uit handen gaven: in die cruciale 10 minuten voor rust kreeg de Leiderdorpse ploeg nog eens drie tegentreffers te verduren.

Met een stand van 11 - 6 na dertig minuten was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld.

In de tweede helft kwam de winst van Meervogels niet meer in gevaar. Er werd over en weer gescoord, zonder dat de overtuiging op een ommekeer de toon voerde. Eindstand: 18 - 12. In de eerste ontmoeting tussen de twee ploegen wist Meervogels met dezelfde uitslag te winnen.

Velocitas en VEO staan nu op gelijke hoogte, met Die Haghe als hekkensluiter. Het veldseizoen gaat verder na de zaalperiode, dat op 24 november van start gaat. Debutant Velocitas zal in de tweede helft alles uit de kast moeten trekken om te overleven in de overgangsklasse.

KBO Leiderdorp 30 jaar

Jubileum n Deze maand bestaat de Leiderdorpse afdeling van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) dertig jaar. Dit zesde lustrum wordt gevierd op woensdagmiddag 21 november in de Dorpskerk aan de Hoofdstraat 19 in Leiderdorp. Het lustrumfeest is gratis toegankelijk voor de leden van de KBO en van zustervereniging PCOB in Leiderdorp. De inloop is vanaf 14.00 uur, het feest begint om 14.30 uur. Voor extra feestvreugde wordt gezorgd door een optreden van het bekende Alphense Kozakkenkoor.

Om de organisatie in goede banen te kunnen leiden, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan tot uiterlijk 10 november bij Wim Rijsbergen, Van Alphenplein 92, 2353 CN Leiderdorp, of e-mail W.Rijsbergen1@kpnplanet.nl.

Bijeenkomst Allerzielen in Goede Herderkerk

Gedenken n Tijdens Allerzielen, vrijdag 2 november, kan iedereen, kerkelijk en niet kerkelijk, die een overledene wil gedenken, waar ook begraven of gecremeerd, dat doen om 19.30 uur in de Goede Herderkerk in Zoeterwoude-Rijndijk. Na een samenkomst is er omstreeks 20.15 uur gelegenheid om op de met kaarsen verlichte begraafplaats een boodschap te schrijven en die achter te laten in een wensboom. Ook klinken op de serene begraafplaats geluiden van klankschalen. Na afloop kan worden nagepraat met koffie, thee of chocolademelk. Bel voor meer informatie André Beij via (071) 589 43 04 (na 18.00 uur).

Tweedehands speelgoedbeurs in Dwars

Verkoop n De vrijwilligers van het voormalige tweedehands speelgoedwinkeltje in De Sterrentuin organiseren in het eerste weekend van november een speelgoedbeurs in gebouw Dwars aan de Bloemerd 1c in Leiderdorp (naast sporthal De Bloemerd). Een mooie gelegenheid om vast wat cadeautjes in te slaan voor de decemberfeestdagen

De inname van speelgoed, dat in perfecte staat moet zijn, is op vrijdagavond 2 november van 19.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 3 november van 10.00 tot 12.00 uur. Deelnemers krijgen een lijst met hun klantnummer en prijzen hun speelgoed zelf. Van de verkoopprijs is 60 procent voor de inbrenger en 40 procent voor de organisatoren.

De verkoop is op zaterdagmiddag 2 november van 13.00 tot 17.00 uur en op zondag 4 november van 11.00 tot 15.00 uur.

Zondagmiddag van 17.00 tot 18.00 uur kunnen inbrengers van speelgoed komen afrekenen en de niet verkochte spullen ophalen.

Voor meer informatie: stuur een e-mail naar dekoning123@casema.nl.

11 / 18

Kunstenaar Evan Kievit vindt overal inspiratie

'Cuban-Man' van Evan Kievit. | Foto: PR Foto: PR

expositie n Tot 7 januari 2019 exposeert de 26-jarige Evan Kievit in de vitrine van Kunstkring Leiderdorp in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110, Leiderdorp. Evan haalt zijn inspiratie uit zijn directe omgeving: een mooie foto van een Cubaan of een reclamefoto voor een brillenmerk. Hij ziet dan een mogelijkheid om er iets mooiers van te maken.

Het werk van Evan is niet makkelijk te omschrijven. Hij gebruikt verschillende technieken en is nog aan het experimenteren. Dat is het leuke van zo'n jonge kunstenaar: de weg ligt nog helemaal open.

Als jongen van een jaar of zes tekende hij al anders dan andere kinderen, en zelfs ook dan menig volwassene. Hij 'zag' dingen en eigenschappen in zijn object die anderen niet zagen of althans niet in hun tekening verwerkten. Op school was daar niet extra aandacht voor, maar thuis werd deze bijzondere gave van Evan wel gesignaleerd en gestimuleerd. Na de middelbare school volgde hij met succes een opleiding tot grafisch vormgever. Hij is nu bezig met schilderen, tekenen en grafisch werk en experimenteert met markers.

Hoewel een ieder zal zien dat hier een kunstenaar aan het werk is, blijft Evan daar heel bescheiden over: "Mijn werken zijn voorwerpen die geen enkel ander nut hebben dan te worden bekeken. En door bekeken te worden laten ze de toeschouwer ervaren".

www.kunstkringleiderdorp.nl

Humor in wachtruimte eerste hulp

n Avondvullende klucht Open Doek

toneel n Voor de voorstelling van dit jaar begeeft de Leiderdorpse toneelvereniging Open Doek zich in ziekenhuissferen. Op zaterdagavond 10 november staat de opvoering van 'Extra hulp op de eerste hulp' op het programma. Een avondvullende klucht in drie bedrijven van H. Roede die zich afspeelt in de wachtruimte van een regionaal ziekenhuis.

Korte inhoud: De verstrooide dokter Hogebaum (Martin v Geffen) wil met pensioen, maar zal eerst zijn opvolger nog inwerken. Wanneer Joop (Martijn Mulder) door het uitzendbureau wordt langs gestuurd voor de vacature van schoonmaker, wordt hij door hem aangezien voor de nieuwe dokter. Joop gaat zijn uiterste best doen om deze aantrekkelijke functie te vervullen. En jawel, de ingrediënten voor een hilarische klucht zijn aanwezig. Als Nella (Roos van Geffen) dan langskomt om een van haar vele klachten te laten onderzoeken en Rebecca (Mariëlle van Gijzen) belangstellend komt informeren of de nieuwe dokter een goede partij voor haar kan zijn, is de chaos compleet. Dan wordt meteen duidelijk dat de kwaliteit van het ziekenhuis te wensen over laat. Ondanks alle inzet van de verpleegkundigen Joke (Marjolijn Rijnsburger) en Annie (Roos Nieuwenhuis). Ook de arrogante manager (Roel Beijer) kan het tij niet keren. En als dan ook nog een inspectrice van de volksgezondheid (Alice le Maître) bij toeval langskomt, kan alleen de echte nieuwe dokter (Marcel vd Hoogt) de zaak nog redden… Enfin, in een klucht is alles mogelijk.

'Extra hulp op de eerste hulp' wordt geregisseerd door Jack Beijer. Liesbeth Kersbergen is souffleur.

Toneelvereniging Open Doek, onderdeel van Buurtvereniging Zijlkwartier, verzorgt al vanaf 1948, zeventig jaar dus, toneeluitvoeringen. Bijna altijd wordt voor een klucht of komisch blijspel gekozen. De vaste bezoekers smullen er van. De gymzaal van Buurtvereniging Zijlkwartier wordt omgetoverd in een heus theater en de tweehonderd toeschouwers genieten gratis (de leden) of voor slechts € 6,00 (overige belangstellenden) van een heerlijk avondje uit in de eigen omgeving. De opvoering van zaterdag 10 november begint om 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur) in wijkcentrum Zijkwartier aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp.

Martin Hendriksma deelt zijn passie voor de Rijn

lezing n Martin Hendriksma houdt dinsdagmorgen 6 november bij het Vrouwen Netwerk van Buurtvereniging Zijlkwartier een lezing over de rivier de Rijn.

Martin Hendriksma is schrijver, verhalenverteller, journalist en redacteur. In 1989 publiceerde 'De Groene Amsterdammer' zijn eerste verhaal en sindsdien heeft hij van zijn passie voor taal zijn vak gemaakt. Hij is inmiddels schrijver van ontelbare verhalen en vele boeken en eindredacteur van diverse vakbladen.

Eind vorig jaar verscheen 'De Rijn, Biografie van een rivier', zijn nieuwste boek dat direct omarmd werd door de media. In vierhonderd pagina's beschrijft hij de 'persoon' de Rijn, "met haar wisselende humeuren en temperamenten, wispelturig en onberekenbaar". Als het ware laat hij "het Rijnwater uitstromen over de bladzijden", zoals hij zelf zegt.

Martin Hendriksma gaat zijn passie voor de Rijn op zijn publiek overbrengen, dat is zeker. Dat doet hij met een kennisquiz (voor ons Leiderdorpers, door onze band met de Rijn natuurlijk een uitdaging!) en daarna met een boeiende lezing over het 'leven' van deze fascinerende, intrigerende rivier.

Vrouwen Netwerk

Het Vrouwen Netwerk organiseert, onder de paraplu van Buurtvereniging Zijlkwartier, elke maand een lezing en eens per jaar een dagtocht. Wie de lezing van Martin Hendriksma wil bijwonen, kan in het buurthuis aan de Van der Marckstraat 19 terecht vanaf 9.30 uur. De lezing is van 10.00 uur tot ca. 12.00 uur. Voor leden is de toegang gratis, niet-leden wordt een vergoeding gevraagd van € 3,00. Neem voor meer informatie contact op met Agatha Kwant via email akwalub@casema.nl

Woord, beeld en muziek in de Scheppingskerk

Themaweekend n Muziek en schilderijen bepalen de sfeer in de Scheppingskerk in het eerste weekeinde van november. De zeven hemelsferen staan zaterdag centraal bij de expositie met schilderijen van Piet Wolvers uit Zoeterwoude en ook bij de speciale zondagmiddagdienst van Woord, Beeld en Muziek onder leiding van ds. Stephan Kurtzahn.

De keuze voor dat thema is een bewuste, legt Stephan Kurtzahn uit. "November is de maand van Allerzielen. We zijn bezig met rouw en verdriet om overledenen, maar deze dienst geeft ook hoop."

Ook de schilderijen van professional Theo Wolvers gaan over het centrale thema: '7 Sferen in het Hiernamaals'. De expositie is de Scheppingskerk is op zaterdag 3 november van 11.00 tot 17.00 uur.

De viering op zondag 4 november begint om 16.30 uur. Muzikale medewerking verlenen het octet Art Vocals (leden van het Leiderdorps kamerkoor) en Bello Classici ( piano en dwarsfluit). Hun spirituele muziek past bij het thema van de viering en geëxposeerde schilderijen.

Na afloop van de dienst is er onder het genot van een hapje en een drankje nog gelegenheid om na te praten, de schilderijen te bekijken en eventueel het boekje (met afbeeldingen en het ontstaan van de schilderijen) te kopen. De opbrengst komt geheel ten goede aan hospice Issoria. De toegang tot de expositie en de viering is gratis.

Juf Nelly's, Nel's en Ankie's verhaaltjes

Peuters worden voorgelezen in 't Buurthuis aan de Frederik Hendriklaan 4 (Oranjegalerij). | Foto: PR Foto: PR

voorlezen n Er is goed nieuws voor alle opa's en oma's in Leiderdorp – en ook voor heel veel vaders en moeders. Bijna alle kinderen vinden het leuk om verhaaltjes voorgelezen te krijgen maar niet alle (groot)ouders hebben daar altijd zin in. Gelukkig zijn er nu juf Nelly, Nel en Ankie. Zij vinden het heerlijk om kinderen verhaaltjes voor te lezen. Omdat ze het zo leuk vinden, kunnen ze het ook heel goed. De kinderen hangen aan hun lippen. Elke woensdagochtend om 10.00 uur ontvangt een van de dames kinderen tussen 2 en 4 jaar en hun (groot)ouders in 't Buurthuis aan de Frederik Hendriklaan 4 (winkelcentrum Oranjegalerij). Voor de kleintjes is er limonade, voor de volwassenen koffie en thee. En voor iedereen een verhaaltje. Gratis toegang, vooraf aanmelden niet nodig.

Kijk ook eens op de website www.buurtactiefleiderdorp.nl voor andere activiteiten in 't Buurthuis.

Koffie-inloop alleengaanden

Gezelschap n De koffie-inlopen voor alleenstaanden/-gaanden/singles, elke eerste zondag van de maand, trekken steeds meer bezoekers. Dat is reden dat de eerstvolgende inloop, op zondag 4 november van 11.00 tot 13.00 uur, plaatsvindt in La Place aan de Persant Snoepweg 2 in Leiderdorp.

Ook de koffie-inloop van oktober vond plaats in La Place en dat beviel uitstekend. De ruimte is licht en de sfeer was, zoals altijd, ongedwongen. Iedereen die alleen is en wat gezelschap zoekt, is van harte welkom. Bezoekers van de inloop worden begroet bij de ingang.

Wie elke maand op de hoogte gehouden wil worden van alles wat de koffie-inlopen betreft en de juiste locatie, kan zijn mailadres doorgeven via leiderdorpsamenuit@gmail.com of bellen naar (071) 589 65 51.

Concert WES

close-harmony n De Leiderdorpse close-harmony-groep Wednesday Evening Singers (WES) geeft zondagmiddag 18 november om 15.30 uur een concert in de Pauluskerk in Oegstgeest. Het programma 'Food of Love' is zeer gevarieerd met een combinatie van klassiek, ballads en pop.

De Pauluskerk ligt aan de Warmonderweg 2. Kaarten kosten 10 euro (kinderen 5 euro) inclusief drankje na afloop en zijn te koop aan de zaal.

Viermaal StarClass goud voor Angel Daleman

Angel Daleman met een van haar medailles. | Foto: PR Foto: PR

shorttrack n Tijdens de eerste wedstrijden van de internationale StarClass Competitie heeft Angel Daleman (11) uit Leiderdorp afgelopen weekend in Dresden (Duitsland) een indrukwekkend visitekaartje afgegeven bij de Junioren D dames. Zij won driemaal goud plus de gouden plak als winnares van het eindklassement.

Vrijdag pakte ze de eerste plek op de 1000 meter in 1.43.104, een persoonlijk record. Zaterdag was ze de winnares van de 500 meter in 50.659. Zondag was ook de eerste plek op de 777 meter voor haar, waarbij ze met 1.18.908 weer een persoonlijk record reed. Een prima start van het seizoen.

Luuk Enter haalt uit voor het eerste doelpunt in de wedstrijd. Foto: Marlinda Dijkstra

In Dresden deden 145 junioren C en D van 43 clubs uit 11 landen mee. Angel kwam uit voor de Indoor Hardrij Club Leiden.

De StarClass Competitie is de internationale competitie voor junior shorttrackers in West-Europa. Om mee te mogen doen aan de moet een rijder een limiet hebben gereden. Per competitie worden drie wedstrijden gereden. De tien beste rijders per leeftijdscategorie van de StarClass Competitie en de Oost-Europese tegenhanger, de Danubia, worden uitgenodigd om mee te doen aan de Junior Cup Finale, het onofficiële EK Shorttrack Junioren.

Aquadraat pakt fraaie winst tegen Katwijk

waterpolo n In de tweede thuiswedstrijd van Heren 1 van Aquadraat pakte de Leiderdorps-Koudekerkse waterpoloploeg de eerste overwinning van het seizoen.

Aquadraat moest aantreden tegen Katwijk. Onder leiding van de wederom sterk keepende Quinten van Buul en de veel scorende Timo Dreef wist de ploeg, na drie nederlagen, nu winst te boeken.
Aquadraat startte verdedigend sterk. De enkele aanvallen waarbij Katwijk tot een schot kwam, stond keeper Quinten van Buul in de weg. Daartegenover was het Luuk Enter die in de eerste minuut van de wedstrijd een goed uitgespeelde aanval vanaf de rechtervleugel wist te benutten. Middels een strafworp en een

Luuk Enter haalt uit voor het eerste doelpunt in de wedstrijd. | Foto: Marlinda Dijkstra

man-meer situatie zette vervolgens Rik Speel de ploeg in deze periode op een 3-0 voorsprong.
Het sterke spel werd in de tweede periode voortgezet en Rik Speel kon hier zijn hattrick vol schieten waarmee de stand op 4-0 kwam. Daarna zakten de gastheren even in wat Katwijk de gelegenheid gaf tweemaal tot scoren te komen. Sein voor Timo Dreef om zijn ploeg op sleeptouw te nemen. Hij scoorde 5-2 aan het eind van de tweede periode en 6-2 aan het begin van de derde periode. Toch wist Katwijk via drie man-meer situaties weer dichterbij te kruipen en zelfs langszij te komen in het begin van de vierde periode. Maar Aquadraat herpakte zich en nam in twee minuten door twee goals van Timo Dreef en één van Noa van Straaten weer het heft in handen. In de slotfase was de sterke press-verdediging van Aquadraat weer helemaal terug waardoor Katwijk er niet meer aan te pas kwam. Timo Dreef maakte in de laatste minuut zijn vijfde treffer wat de eindstand bepaalde op 10-6.

Nieuws van Pluspunt

Laatste nieuwsbrief

Vanaf heden kan onze laatste nieuwsbrief worden opgehaald bij Pluspunt, de bibliotheek, het gemeentehuis, Holle Bolle Gijs (Winkelhof), Grand Café Hofplein (Winkelhof), de Blauwe Roos (Ommedijk 180) en bakkerij Klink en Englebert (Fred. Hendriklaan). Het programma staat ook op onze website.

Activiteiten/diensten Pluspunt

Vanaf 1 januari 2019 wordt het welzijnswerk, waaronder het huidige werk van Pluspunt, in Leiderdorp uitgevoerd door Incluzio. Incluzio zal de inwoners van Leiderdorp hierover zelf informeren. Neem voor meer informatie contact op met Incluzio via leiderdorp@incluzio.nl of bel Janine de Vries (06-10423809).

Do 1 nov: Klassieke Muziekkring

Van 14.00 tot 16.00 uur is er Klassieke Muziekkring bij Pluspunt. Kosten € 2,50; incl. koffie of thee. Aanmelden is niet nodig.

Wo 7 nov: Winkelochtend

Voor de 18e keer wordt in het Winkelhof een speciale winkelochtend (9.30-12.00 uur) gehouden voor ouderen en mensen met een beperking. Er komen informatiekramen van diverse organisaties. Er is live muziek, winkeliers hebben speciale aanbiedingen voor bezoekers vanuit de doelgroep en bieden hen koffie met gebak aan. Voor meer informatie, zie het persbericht elders in deze krant.

Dag van de Mantelzorg

Op do 8, vr 9 en za 10 november worden er verschillende activiteiten aangeboden voor mantelzorgers. Voor meer info: www.wijzijneva.nl (ga naar 'voor mantelzorgers' en klik op 'dag van de mantelzorg').

Za 10 nov Optreden van Iers mannenkoor 'Why Not'

Om 14.30 uur kunt u bij Pluspunt luisteren naar prachtige Ierse muziek van Why Not, een groep enthousiaste zangers en muzikanten met een grote liefde voor Ierse traditionals, ballads, pubsongs en alles daar tussen in. Toegang is gratis op vertoon van een toegangsbewijs. Kaarten kunnen worden opgehaald bij Pluspunt.

Algemene informatie Pluspunt

Voor vragen op het gebied van welzijn, dienstverlening en mantelzorgondersteuning kunt u iedere werkdag (9.00-12.00 uur) terecht bij Pluspunt, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp. T. (071) 541 35 36, E. info@pluspuntleiderdorp.nl, W. www.pluspuntleiderdorp.nl.

Parochie De Goede Herder

Foto: PR

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 16, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510. Past. ass.: dhr. A. Bey tel. (071) 5894304.

vrijdag 2 november,Allerzielen in het licht, 19.30 uur: Kerkdienst. Voorganger: Pastoor Broeders.

zondag 4 november, eenendertigste zondag door het jaar

9.30 uur: Dienst van Woord en Gebed. Voorganger: Thea Epskamp. M.m.v. Dames- en Herenkoor.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 4 november

Dorpskerk

10.00 uur: ds. H. Smits, gedenken overledenen, m.m.v. cantorij.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. E. de Paauw, gedenken overledenen.

16.30 uur ds. S. Kurtzahn, Dienst van Woord, Beeld, Geluid.

Alrijne

10.00 uur: ds. F. Brommet.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

De Goede Herderkerk aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude-Rijndijk. | Foto: PR

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Info.: bgldorp.nl, secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 4 november

10.00 uur: ds. J.S. van der Net.

16.30 uur: leesdienst (H.C. 41).

woensdag 7 november (dankdag)

14.00 uur: ds. W. Harinck.

19.30 uur: ds. H.A. van Zetten.

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten:

Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 4 november, 10.15 uur: ds. P.L. van Asselt (remonstrants).

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00-21.30 uur Alrijne Apotheek; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 10.00-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-15.00 uur Poli Apotheek Leiden; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 10.00-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Poli Apotheek LUMC en Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

29 oktober t/m 4 november: TP Smaal (C.H. Pos-Smaal), Dalkruidzoom 12A, 2353 RW Leiderdorp. Tel. (071) 5893568.

5 t/m 11 november: TP Domburg (J Domburg) Loevestein 42, 2352 KP Leiderdorp. Tel. (071) 5891039.

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies bij vragen over de mogelijkheden van en problemen met de computer of pc. Er is Wi-Fi aanwezig; desgewenst kan de eigen laptop of tablet meegenomen worden.
De Etalage van Gading is gevestigd op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp. Tel. (071) 7200871.