Leiderdorps Weekblad

15 mei 2019

Leiderdorps Weekblad 15 mei 2019


Honderden muzikanten op het voetbalveld

bevrijdingstaptoe n Het publiek kwam zondagmiddag 12 mei massaal toegestroomd voor de 2de Bevrijdingstaptoe op het hoofdveld van de Leiderdorpse voetbalvereniging RCL. En ze kregen waar voor hun geld. Zes bands zorgden met verrassende en vrolijke composities voor een topmiddag.

Na de opening door locoburgemeester Angelique Beekhuizen genoten de toeschouwers op de tribune en langs het veld van het optreden van het voorprogramma van Low County & Fives. Voor de start van het hoofdprogramma ontstaken de FreedomRunnersLeiderdorp het bevrijdingsvuur op het veld. Daarna verzorgde de Leiderdorpse marchingband Tamarco de openingsfanfare. Vervolgens traden op Laurentius uit Voorschoten, Showharmonie OBK Rhenen, Marchingband Tamarco, Takostu uit Stiens, Rijnmondband Schiedam en K&G uit Leiden.

Een letterlijk hoogtepunt was de Last Post die op indrukwekkende wijze werd gespeeld vanaf een hoogwerker door Denise Blauw van Tamarco,

In de finale speelden zo'n tweehonderdvijftig leden van de zes bands samen het Wilhelmus. Om 17.00 uur sloot speaker Jo Weerts de taptoe af. Voor alle moeders was er bij het afscheid nog een zakje met hartjes vanwege Moederdag.

De Bevrijdingstaptoe werd georganiseerd door de Oranjevereniging Leiderdorp, Marchingband Tamarco en voetbalvereniging RCL.


RCL speelt zich veilig in
tweede klasse

Foto: Johan Kranenburg

Huis ter Does 37 maal
verkleind

Aan alle kanten even
interessant

2 stichtingen
voor een leuker
Leiderdorp

RUILWINKEL n Shoppen met gesloten beurs

Shoppen met gesloten beurs in de ruilwinkel

Wethouder Beekhuizen opent de ruilwinkel. Op de achtergrond de eerste klanten. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

n Elke woensdagmiddag open

opening n Een handvol Leiderdorpers was woensdagmiddag 8 mei ondanks de regen naar De Buit gekomen om, op deze eerste dag dat de nieuwe ruilwinkel geopend was, spullen in te brengen en te kijken of er iets van hun gading was om mee te nemen.

Door: Corrie van der Laan

Ze moesten nog even wachten tot wethouder Angelique Beekhuizen (LPL) het lint voor de deur had doorgeknipt maar daarna waren zij de eersten die konden kiezen uit het toch al aardige assortiment. Kleding, servies, speelgoed, woonaccessoires, boeken, bij de ruilwinkel is van alles te vinden.

Burgerinitiatief

Dat de ruilwinkel er is gekomen, is te danken aan een Leiderdorpse die graag achter de schermen blijft. "Begin dit jaar vroeg Incluzio (de nieuwe Leiderdorpse welzijnsorganisatie, red.) om burgerinitiatieven", vertelt ze. "Ik kwam toen met het idee van de ruilwinkel. Twee dagen later was ik gekoppeld aan Robert van Egmond van Incluzio en in de maanden daarna hebben we het plan samen uitgewerkt."

Kleding, speelgoed, keukenspullen, boeken en meer

Ze konden terugvallen op het voorbeeld van de ruilwinkel in Hazerswoude. "Ze hebben ons laten zien hoe het daar werkt en dat hebben we aangepast aan de Leiderdorpse situatie. Wat nieuw is, is dat we de ruilwinkel hier hebben gecombineerd met een ontmoetingsruimte, waar buurtbewoners een kop koffie of thee kunnen komen drinken."

Wethouder Beekhuizen is razend enthousiast over het initiatief. "Het is sociaal omdat mensen elkaar hier ontmoeten, duurzaam omdat spullen een tweede leven krijgen en handig voor mensen met een smalle beurs die zo aan leuke spullen kunnen komen."

Bij de ruilwinkel kan iedereen zijn of haar overtollige spullen brengen. Elk voorwerp levert een aantal punten op. Met die punten kunnen vervolgens andere spullen in de winkel aangeschaft worden. Wie gebruik wil maken van de ruilwinkel, moet zich inschrijven. Iedere inschrijver krijgt tien punten cadeau waarmee meteen geshopt kan worden, zonder dat er geld aan te pas komt.

De ruilwinkel aan de Buitenhoflaan 1 (zij-ingang van gebouw De Buit) is elke woensdag geopend van 14.00 tot 16.00 uur. Ook de ontmoetingsruimte is dan open. Meer informatie op www.incluzioleiderdorp.nl.

Boekenberg wacht op klanten

boekenmarkt n Duizenden boeken liggen klaar in de Scheppingskerk om tijdens de boekenmarkt op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei te worden verhandeld. Een kwart van de opbrengst is bestemd voor het Salvation Centre Cambodia (SCC), dat zich al 25 jaar inzet voor kwetsbare kinderen in de grote steden in Cambodia.

Boeken en de Scheppingskerk gaan heel goed samen. Het gehele jaar door weten mensen uit Leiderdorp de inzamelaars van boeken maar ook legpuzzels te vinden. Zo ontstaat in de kerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp al snel een boekenberg. Op enig moment, in dit geval vrijdag 17 mei (18.30 - 21.00 uur) en zaterdag 18 mei (10.30 - 15.00 uur), opent de kerk haar deuren om de verzamelde boeken en puzzels tegen schappelijke prijzen van de hand te doen. Zo is de Protestantse Gemeente Leiderdorp inmiddels toe aan de 27ste editie.

Hoe veel routine de organisatie ook heeft opgebouwd, de klus vergt altijd veel van de vrijwilligers. Er wordt voor, tijdens en na de boekenmarkt wat afgesjouwd in de Scheppingskerk. Het enthousiasme van de bezoekers weegt echter ruimschoots op tegen de gezamenlijke inspanningen.

Daarbij levert de boekenmarkt geld op voor beter onderwijs aan kwetsbare kinderen in Cambodia. Wie rechtstreeks geld wil overmaken naar dit project van het SCC kan dat doen op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. het projectnummer 'K 004096'.

Patiëntenstop Oogheelkunde opgeheven

Foto: PR

zorg n Sinds vorige week donderdag kan de polikliniek Oogheelkunde van Alrijne weer nieuwe patiënten ontvangen. Via een doorverwijzing van de huisarts kunnen patiënten voor reguliere oogheelkundige basiszorg uit de regio weer terecht bij Alrijne.

De tijdelijke stop van instroom van nieuwe patiënten was een ingrijpende maatregel, die eind vorig jaar moest worden genomen om de kwaliteit van zorg voor de patiënten te kunnen blijven waarborgen. Het enorme aanbod van nieuwe patiënten kwam met name door verschuiving van zorg in de regio en groei van de zorgvraag. De druk op de oogheelkundige zorg is nog niet voorbij, maar door aankomende capaciteitsuitbreiding is een nieuwe instroom van patiënten weer mogelijk.

Voorstelling over de sprong naar de brugklas

theater n Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Leiderdorp organiseert op 11 juni een hilarische theatervoorstelling voor ouders en hun jongeren over de overgang van groep 8 naar de brugklas.

Als een kind naar de middelbare school gaat, verandert er veel voor het kind maar ook voor de ouder. Goed contact met het kind is belangrijk, maar waar, wanneer en hoe? Hierover gaat deze voorstelling.

Tijdens deze spoedcursus spelen de acteurs en ervaren gespreksleiders van Theatergroep PlayBack verschillende situaties. Op een scherpzinnige manier en met veel humor laten ze zien wat er allemaal gebeurt als je naar de middelbare school gaat. 'De Grote Sprong' geeft moed en kracht voor de oversteek naar de brugklas.

De theatervoorstelling 'De Grote Sprong' is voor alle ouders én kinderen van groep 7 & 8 en uit de brugklas en is te zien op dinsdag 11 juni van 19.00 tot 20.30 uur in het Visser 't Hooft Lyceum, aan de Muzenlaan 155 in Leiderdorp. Toegang is gratis. Aanmelden kan via www.cjgcursus.nl.

Zwembad zoekt modellen

fotodag n Komende zaterdag organiseert het Leiderdorpse zwembad De Does de modellendag. Deelnemers aan deze actie mogen tussen 12.15 en 14.30 uur gratis het zwembad in. De fotograaf zal individuele- en groepsfoto's maken. Het gaat om foto's in de baden, op de glijbaan en in de sauna.

Zwembad De Does wil haar website 'gezelliger' maken en daar passen mooie sfeerfoto's goed bij. Ook wil het zwembad haar foldermateriaal voorzien van mensen uit onze regio. Er is geen leeftijdsbeperking voor deze actie. Zo zijn baby's, kinderen, tieners, volwassenen en senioren welkom op de fotodag.

Voor de fotoshoot is geen vergoeding beschikbaar, maar mensen kunnen zaterdag 18 mei wel gratis naar het zwembad. Wil je meedoen, wees er dan van bewust dat er foto's gemaakt worden. Aanmelden kan via www.dedoes.nl.

Miss Charity bedankt PWA

Whitley Glasbergen met een aantal leerlingen van de PWA die haar hebben geholpen geld in te zamelen voor de LINDA-foundation. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

sponsorloop n 1323,15 euro. Zoveel hebben de leerlingen van de Leiderdorpse Prins Willem-Alexanderschool opgehaald met hun sponsorloop ten bate van de LINDA-foundation op 5 april.

De sponsorloop was georganiseerd door Whitley Glasbergen, oud-leerlinge van de school. Zij deed mee aan de verkiezing van Miss Beauty of Zuid-Holland 2019. Als onderdeel daarvan moest ze zich inzetten voor de LINDA-foundation, iets wat ze met veel enthousiasme en plezier heeft gedaan.

De Miss-verkiezing was op 13 april. Whitley greep naast de Miss Beauty titel maar werd wel uitgeroepen tot Miss Charity 2019 omdat zij van alle kandidaten het meeste had ingezameld voor het goede doel. Donderdag 9 mei kwam ze naar de Prins Willem-Alexanderschool om de kinderen te vertellen hoeveel de sponsorloop had opgeleverd en ze te bedanken voor hun hulp.

Kennismaken met pianospelen

muziek n Kinderen die geïnteresseerd zijn in pianoles kunnen vanaf dinsdagmiddag 21 mei bij de stichting Muziekonderwijs Leiderdorp (MOL) proberen of dat iets voor hen is. In duo 's of kleine groepjes leren zij gedurende vijf lessen de eerste beginselen van het pianospel. Wie wil, kan zich daarna inschrijven voor het cursusjaar 2019-2020. Alle cursusinformatie is te vinden op www.muziekonderwijs-leiderdorp.nl. Bel of mail voor meer informatie naar 06-22320600 of info@muziekonderwijs-leiderdorp.nl.

Aansprakelijkheid en (onder)aannemerschap

Voor een opdrachtgever of hoofdaannemer is niet altijd duidelijk wie er door de (onder)aannemers wordt ingeschakeld. Dat dat de nodige (financiële) risico's met zich meebrengt, bleek laatst weer uit twee uitspraken van het Hof en van de rechtbank.

De opdrachtgever had een hoofdaannemer ingeschakeld voor de uitvoering van een herstelklus. De hoofdaannemer had daarvoor X ingeschakeld die op zijn beurt de klus liet uitvoeren door een zevental zzp-ers. Een niet ongebruikelijke constructie. Echter, één van deze zzp-ers liep in de uitvoering van het werk ernstig letsel op. In de procedure bij de rechtbank en later ook bij het Hof kwam de vraag aan de orde of de hoofdaannemer naast onderaannemer X hoofdelijk aansprakelijk was voor de door de zzp-er geleden schade. Op grond van de wet heeft een werknemer, maar ook een derde zoals de uitzendkracht en de zzp-er, de mogelijkheid om de werkgever en degene die voor de uitvoering van zijn werkzaamheden kiest voor ingeleend personeel, aansprakelijk te stellen.

Doorgaans is dit een kwestie voor de verzekeraars, maar de uitspraak van het hof laat zien dat er van de onderaannemer en de hoofdaannemer wel het een en ander wordt verwacht. Zo had de hoofdaannemer voorafgaand aan de start van de werkzaamheden de risico's van het werk moeten inventariseren en die risico's ook met de onderaannemer moeten bespreken. Daarbij hadden afspraken moeten worden gemaakt over de te nemen veiligheidsmaatregelen. Onderdeel van die afspraken had moeten zijn het toezicht op de naleving van de veiligheidsmaatregelen. De enkele afspraak dat de onderaannemer verantwoordelijk is voor de door hem ingeschakelde zzp-ers, ontsloeg de hoofdaannemer niet van zijn zorgplicht, zo oordeelde het hof. De aansprakelijkheid voor de schade van de zzp-er werd uiteindelijk over de hoofdaannemer en de onderaannemer verdeeld. Goede contractuele afspraken zijn derhalve essentieel.

Salarisconflict

Dezelfde zorg geldt voor de voldoening van het salaris van een ingeleende werknemer. Beveiligingsbedrijf (A) huurde beveiligingsbedrijf (B) in voor een opdracht van twee maanden. Meneer X heeft op deze klus gewerkt, maar geen salaris ontvangen. Na afloop van de klus heeft B zich uitgeschreven uit het Handelsregister. Meneer X heeft zowel B als A aansprakelijk gesteld voor de betaling van zijn loon. Op grond van de wet zijn de werkgever en de opdrachtgever voor wie de werkzaamheden worden verricht, hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van het loon. Dat is slechts anders als de opdrachtgever kan aantonen dat het hem niet kan worden verweten dat het loon niet is voldaan.

Een opdrachtgever kan zijn verwijtbaarheid beperken door te werken met aannemers die met een certificaat kunnen aantonen dat diens werknemers betaald worden conform de regels. Maar ook het opnemen van duidelijke en strikte afspraken hierover in de opdrachtovereenkomst, kan een bijdrage leveren aan het niet-verwijtbaar zijn. Daarnaast kunnen maatregelen achteraf zoals het uitvoeren van controles van de opdrachtgever worden verwacht.

In de uitspraak bij de rechtbank kwam de rechter niet toe aan de vraag of deze opdrachtgever wel goede zorg had betracht voor de betaling van de werknemers van zijn onderaannemer. Meneer X kon namelijk niet aantonen dat hij daadwerkelijk bij B in dienst was. De loonvordering van meneer X werd daarom afgewezen.

Deze uitspraken illustreren weer wat niet moet worden vergeten bij het maken van afspraken bij opdrachtverlening en aanneming van werk.

Maaike Wetting,                wetting@wettingenderoode.nl

'We willen Leiderdorp leuk en bruisend maken'

V.l.n.r. Karin van der Reijden, Alexander van der Sel en Annemiek de Groot. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

n Twee gloednieuwe stichtingen gaan samenwerken

evenementen n Het huttenbouwen tijdens de eerste week van de zomervakantie, de spooktocht door park de Houtkamp met Halloween, de winkelochtend voor ouderen en de Langste Tafellunch in Winkelhof. Allemaal razend populaire Leiderdorpse evenementen die dit jaar dreigden te stoppen omdat de organisaties die ze op poten zetten, zijn weggevallen. Dorpsgenoten Annemiek de Groot, en Alexander van der Sel willen dat niet laten gebeuren. Zij hebben ieder, onafhankelijk van elkaar en vanuit hun eigen expertise, een stichting opgericht om evenementen in de gemeente te organiseren. De stichting van De Groot heet 'Gewoon Doen', de stichting van Van der Sel heet 'AVS Evenementen Service'. Beide stichtingen gaan nauw samenwerken. Een logische ontwikkeling, aldus De Groot. "We vullen elkaar perfect aan."

De start van de Velocitas Avond4Daagse 2018. | Archieffoto: F. van Herwijnen Foto: Frans van Herwijnen

Alexander van der Sel en zijn partner Karin van der Reijden zijn experts als het gaat om veiligheid rond evenementen. De afgelopen jaren hebben ze zich wat dat betreft uitgebreid bewezen in het Leiderdorpse. Waar moet je op letten qua veiligheid, hoeveel verkeersregelaars en EHBO-ers heb je nodig en waar zet je ze in, welke vergunningen moet je aanvragen: zij weten het allemaal. En ze kunnen zorgen voor de nodige vrijwilligers en professionals.

Annemiek de Groot is de juiste persoon als het gaat om het verzorgen van de programmering van evenementen, het regelen van muziek, licht en geluid en flankerende zaken als foodtrucks en springkussens. Daarbij is ook haar enorme netwerk in Leiderdorp een groot pluspunt.

Zowel De Groot als Van der Sel verdienen deels hun brood met het ondersteunen en organiseren van evenementen, maar het werk dat ze met hun stichtingen doen, is niet commercieel, benadrukken ze. "We willen Leiderdorp leuk en bruisend maken", geeft Van der Sel als drijfveer. Dat ze vanuit een stichting opereren, maakt het mogelijk bijdragen van sponsoren en fondsen te krijgen om de kosten van de evenementen te dekken.

De trigger voor Van der Sel om Stichting AVS op te richten, was de dreigende teloorgang van het huttenbouwen voor schoolkinderen. Het Sociaal Cultureel werk Leiderdorp (SCw), dat sinds jaar en dag de organisatie deed, is per 1 januari 2019 opgeheven in verband met de komst van de nieuwe welzijnsorganisatie Incluzio. Met de Stichting AVS is het huttenbouwevenement veilig gesteld, het vindt komende zomer plaats op 23, 24 en 25 juli.

De Groot heeft zich met haar stichting in eerste instantie tot doel gesteld om activiteiten voor ouderen in Winkelhof in stand te houden. Zoals de jaarlijkse winkelochtend in november, die achttien maal werd georganiseerd door Stichting Pluspunt in samenwerking met de winkeliersvereniging Winkelhof. Pluspunt is, net als het SCw, verdwenen met de komst van Incluzio en de winkeliersvereniging heeft zichzelf in het najaar van 2018 opgeheven waarmee het inktzwart uitzag voor de prolongatie van de winkelochtend . "Voor ouderen is dat een belangrijk evenement en ik wil proberen dat op te pakken."

Ook zijn er volop plannen voor nieuwe activiteiten. Zo denkt De Groot aan een actie om cadeaus in te zamelen voor minder bedeelde kinderen. "De planning is om dat te gaan doen in de week na de intocht van Sinterklaas. We hebben er heel veel vrijwilligers voor nodig, dus daar gaan we zeker nog meer publiciteit voor zoeken."

Wie zelf iets wil organiseren in Leiderdorp, groot of klein, kan altijd bij de twee stichtingen aankloppen om te brainstormen of voor advies. Stichting AVS Evenementen Service is te bereiken via tel. 06 51252126 of e-mail avsevenementeservice@gmail.com. Stichting Gewoon Doen is te bereiken via tel. 06 54994660 of e-mail stichtinggewoondoen@gmail.com.

Startbewijzen Avond4Daagse online te koop

Kaartverkoop n De kaartverkoop voor de 48e editie van de Avond4Daagse Leiderdorp is gestart. Voor het eerst zijn de startbewijzen nu ook online te koop via de website van de organiserende korfbalvereniging Velocitas: www.sv-velocitas.nl/winkel.

Er is de keuze uit de 3, 5 en 10 kilometer. De prijs voor deelname aan de 3 kilometer is € 3,50, voor de 5 en 10 kilometer is de prijs voor een kaartje € 5,50. Het evenement vindt dit jaar op plaats op dinsdag 18 tot en met vrijdag 21 juni.

Voorheen liep de kaartverkoop voornamelijk via de basisscholen. Nu wordt dat dus uitgebreid met de online verkoop. De kaartjes zijn nog vier weken online beschikbaar. Hierna is het voor deelnemers nog wel mogelijk om op de eerste dag van de vierdaagse een kaartje op het terrein van Velocitas te kopen, tegen een meerprijs van € 0.50.

Nieuw gospelkoor in Leiderdorp

zingen n Leiderdorp krijgt er een nieuw koor bij: een gospelkoor. Naast gospelmuziek wordt er een variatie aan muziekgenres gezongen, waaronder Opwekkingsliederen en populaire muziek.

Er hebben zich inmiddels zo'n twintig zangers en zangeressen aangemeld. De dirigente is Vika Aizenberg Melamed. Het koor zoekt nog een naam.

Wie zich wil aansluiten is van harte welkom om een keer vrijblijvend mee te zingen. Er is geen leeftijdsgrens en alle zangstemmen zijn welkom. Het koor repeteert elke woensdagavond van 20.00 tot 21.30 uur in de Scheppingskerk. Vanaf 19.45 uur is er koffie en thee. De eerste repetitie is op woensdag 22 mei. Na acht avonden begint de zomerstop. Wie vragen heeft kan contact opnemen met buitelaar34@zonnet.nl.

Braderie bij Leythenrode

Kraampjes n Woensdag 22 mei zijn alle Leiderdorpers uitgenodigd voor de braderie rond Verpleeghuis Leythenrode aan de Hoogmadeseweg 156. Op het parkeerterrein van Leythenrode staan twintig kraampjes met onder meer tassen, sieraden, bloemen, condimenten en tal van kraampjes waar je lekker een hapje kunt eten. Kinderen kunnen gratis worden geschminkt tussen 13.30 en 15.30 uur. De braderie is van 10.00 tot 16.00 uur, de toegang is gratis.

Pak je koffer weken

actie n Het Leiderdorpse winkelcentrum Winkelhof organiseert vanaf maandag 20 mei in Winkelcentrum Winkelhof de 'Pak je koffer weken'. Tot en met zaterdag 8 juni maken klanten kans op mooie zomerse prijzen om zo de voorbereidingen voor de vakantie extra leuk te maken.

Tijdens deze weken ontvangt iedereen bij besteding van tenminste 10 euro een flyer met een unieke code. Die code geeft kans op zomerse prijzen van winkels in het winkelcentrum. Zo wordt er niet alleen zonnebrand, aftersun of een nieuwe zonnebril voor de stranddagen weggeven aan een gelukkige prijswinnaar, maar ook buitenspeelgoed voor op de camping, verkoelende prijzen voor in het zwembad, wandelkleding voor in de bergen en nog veel meer. Buiten deze leuke prijzen is er ook nog de hoofdprijs: een vakantie waardecheque.

In het winkelcentrum wordt een reuzenkoffer neergezet. Wie de leukste selfie samen met de reuzenkoffer op de Facebookpagina van winkelcentrum Winkelhof plaatst, maakt kans op een goed gevulde vakantiekoffer.

Op zaterdag 25 mei en zaterdag 8 juni zijn er twee stewardessen aanwezig om het vakantiegevoel nog een extra boost te geven. Zij helpen de bezoekers graag met het invoeren van hun unieke code, zodat winnaars meteen hun zonnige prijs kunnen ophalen.

Bridgen bij LBC op maandagmiddag

Foto: J.P.Kranenburg

Parencompetities n Vanaf 9 september 2019 gaat de Leiderdorpse Bridgeclub (LBC) ook op de maandagmiddag bridgen. LBC organiseert op deze middagen parencompetities. Bij voldoende belangstelling zullen er ook viertallenwedstrijden worden gespeeld.

Naast de reguliere competities wil LBC op de maandagmiddagen bij voldoende belangstelling beginnende spelers een kans geven kennis te maken met het bridgen op een vereniging. Zij zullen onder begeleiding van een ervaren bridger in een aparte groep spelen. Belangstellenden kunnen zich opgeven door een mail te sturen naar peter.baptiste@planet.nl. Voor meer informatie kan je ook op dit e-mailadres terecht of bellen naar Peter Baptiste (06-51345686) of Ko Vijn (071-8875564).

LBC is een redelijke grote bridgeclub. De club speelt in een eigen gebouw aan de Bernhardstraat 3 te Leiderdorp. Naast de maandagmiddag speelt de club ook op de dinsdag-, woensdag en donderdagavond. Tijdens de schoolvakanties (zomervakantie uitgezonderd) mogen de leden op alle speelmomenten spelen. Aan het begin van elk seizoen (september) organiseert de club een groot openingsfeest. Deelname aan het jaarlijkse Ruitenboertoenooi is gratis.

Zie voor meer informatie de website van LBC: www.lbc-bridge.nl.

Kijkje in de molen

Razend druk was het niet bij de Leiderdorpse molens tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 11 mei, maar toch nam een aantal geïnteresseerden de gelegenheid te baat om de molenaars te ontmoeten. Want 'Ontmoet de molenaar' was het thema van deze molendagen. De molenaar gaven desgewenst uitleg over de geschiedenis en werking van hun molen en lieten de bezoekers ook binnen een kijkje nemen. Op de foto een bezoekster in de Munnikkenmolen. | Foto: J.P. Kranenburg

Gospelconcert als slot scratchdag

projectkoor n Op zaterdag 25 mei gaan zestig gospelliefhebbers aan de slag met dirigent Tim Hermsen om in één dag een concertprogramma in te studeren. Zalencentrum A4 in Leiderdorp is het decor van de scratchdag én van het afsluitende concert. Meedoen met het projectkoor is dit jaar niet meer mogelijk maar aanwezig zijn bij het concert kan wel. Dat begint om 20.00 uur in het Zalencentrum aan de Elisabethhof 5 te Leiderdorp. Kaartjes kosten € 7,50 (excl. reserveringskosten) en zijn te reserveren via www.at-tickets.nl. De gospel scratchdag wordt georganiseerd door FIC Music Publishing, uitgever van bladmuziek voor gospelkoren. Wie volgend jaar mee wil doen, moet de website www.ficmusicpublishing.com in de gaten houden.

Huis ter Does herrijst in Kijk- en Afhaalpunt

De maquette van Huis ter Does. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

n Will van Gessel bouwde kasteel 37 maal kleiner na

maquette n Het moet rond het jaar 1600 echt een blikvanger zijn geweest in Leiderdorp. Het kasteel Huis ter Does was in opdracht van admiraal Pieter van der Does in zijn oude glorie hersteld en ongetwijfeld een van de opvallendste gebouwen in de regio. Nog geen anderhalve eeuw later werd het afgebroken, maar de grandeur van die hoogtijdagen herleeft in de maquette die Leiderdorper Will van Gessel gemaakt heeft. Het mini-kasteel – exact 37 maal kleiner dan het origineel – werd zaterdag 11 mei onthuld in het Kijk- en Afhaalpunt aan de Hoofdstraat 164 in Leiderdorp en is daar elke vrijdag te bezichtigen.

Will van Gessel laat jhr Hanno van der Does zien dat de ophaalbrug van de maquette echt werkt. | Foto: PR Foto: Willem Hovestreydt

Door: Corrie van der Laan

Van Gessel is een waar artiest als het gaat om het bouwen van maquettes. In 2013 oogstte hij al grote bewondering met zijn miniatuur winkelstraat waarin hij 25 winkeltjes die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw waren gevestigd in de Leiderdorpse wijk Doeskwartier op een schaal van 1:25 heeft nagemaakt. Een monnikenwerk, uitgevoerd met ongelooflijk geduld en oog voor detail. Een van de winkeltjes is zijn eigen voormalige Spar buurtsuper, het tegenwoordig Kijk- en Afhaalpunt.

Opgravingen

Dat hij ooit ook Huis ter Does in klein formaat zou herscheppen, was onontkoombaar. Het kasteel, op een steenworp afstand van het Doeskwartier, fascineert hem al sinds zijn kinderjaren. Dat begon, zo vertelde Van Gessel zaterdag, toen hij in 1952 op de lagere school naast een zoon van de familie van Egmond zat, die toen woonde in boerderij Doeshof. "Op het terrein van de boerderij waren net opgravingen gestart op de plek waar het kasteel gestaan heeft. Wij vroegen ons af wanneer die pot met goud naar boven zou komen. Die is natuurlijk nooit gevonden, maar wel de funderingen."

Voor de modellen van de Doeskwartier winkeltjes kon Van Gessel gebruik maken van oude foto's, verhalen van oude bewoners en zijn eigen geheugen. Aanwijzingen voor het exacte uiterlijk van Huis ter Does waren een stuk lastiger te vinden. Het kasteel is rond 1740 afgebroken en bouwtekeningen zijn er niet. Wel bestaan er etsen en schilderijen, maar die zijn architectonisch gezien lang niet altijd betrouwbaar. Dankzij de opgravingen is bekend hoe het grondplan eruit zag maar al met al had Van Gessel bedroevend weinig bronnen om uit te putten.

Architect en aannemer

Een ontmoeting met dorpsgenoot en egyptoloog Willem Hovestreydt in het najaar van 2017 zette de plannen voor de kasteelmaquette op een nieuw spoor. Hovestreydt had al eerder onderzoek gedaan naar de rekeningen voor de herstelwerkzaamheden aan het kasteel waartoe Pieter van der Does opdracht gaf in de jaren 1591 tot 1597. In totaal een pakket van zo'n 150 bladzijden dat enorm veel informatie gaf over de gebruikte materialen. De twee besloten het project samen aan te pakken. De rolverdeling was duidelijk, aldus Van Gessel: "Willem was de architect, ik de aannemer. We hadden minstens eens per week contact en hadden afgesproken elkaar niet te sparen. Als er iets niet klopte, dan zeiden we dat en begonnen we desnoods opnieuw."

Vanaf het begin was duidelijk dat het kasteel niet net als de winkeltjes op een schaal van 1:25 gebouwd kon worden. "Dat werd te groot en zouden we niet kwijt kunnen." Het werd 1:37, waarmee het model toch nog een kolos van 108 cm breed (exclusief de slotgracht) en 56 cm hoog is geworden. Het model staat op een draaivoet want, zegt Van Gessel, "De achterkant is even interessant als de voorkant."

Al met al heeft de bouw van de maquette anderhalf jaar geduurd. Elk onderdeeltje is met de hand gemaakt. Zo heeft Van Gessel tientallen uren besteedt aan het knippen van de leien voor de dakbedekking uit vellen karton. "Die vellen heb ik nog genoeg, dat zijn de oude reclamekaarten van de Spar."

Nelleke Hovestreydt, de echtgenote van Willem, heeft het werk vanaf het begin gefilmd wat heeft geleid tot een prachtige 'the making of'- film. Deze werd zaterdag vertoond aan een bewonderend publiek, waaronder ook een aantal nazaten van de familie Van der Does. Het oudste lid van de familie, jonkheer Hanno van der Does, mocht daarna de maquette onthullen door een gordijn weg te trekken.

Op vrijdag 17 mei van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag 18 mei van 14.00 tot 17.00 uur is het mini-Huis ter Does voor iedereen te zien in het Kijk- en Afhaalpunt aan de Hoofdstraat 164. Daarna is bezichtiging elke vrijdag mogelijk van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Kunstenaars geven uitleg over beelden in Atelier Heemtuin

Het beeld 'Haas' van Iris Le Rütte. | Fto: PR Foto: PR

Opening n Wethouder Daan Binnendijk opent op vrijdagmiddag 17 mei om 4 uur de nieuwe beeldententoonstelling in de Heemtuin in het Leiderdorpse park de Houtkamp. Dat gebeurt bij de Waterschapsheuvel, achter de speeltuin. Aansluitend is er een rondleiding langs de beelden.

Bijna alle kunstenaars zijn aanwezig om een toelichting te geven op hun werk. Dat maakt de rondleidingen zeer informatief en geeft de unieke mogelijkheid om het verhaal achter het beeld te horen van de kunstenaar zelf. De rondleidingen zijn voor iedereen toegankelijk en kosteloos. Wie erbij wil zijn wordt wel gevraagd zich op te geven via info@kunstindeheemtuin.nl. De opening wordt afgesloten met een hapje en drankje.

De middeleeuwse folkgroep Anderfolk. | Foto: PR Foto: PR

Stichting kunst in de Heemtuin koos als thema voor deze twaalfde tentoonstelling: 'Atelier Heemtuin'. Tijdens de expositie worden drie bijzondere projecten getoond die kunstenaars samen met inwoners van Leiderdorp hebben gemaakt, soms zelfs letterlijk in het atelier van de Heemtuin. Tevens is bestaand werk te zien van negen toonaangevende kunstenaars uit de regio en daarbuiten.

Kunstenaars

Kunstenaarsduo La Cruz & Helweg, Carla Rump en de Leidse kunstenaar Marjan Waanders hebben voor deze tentoonstelling werken gemaakt met inwoners uit Leiderdorp, waaronder leerlingen van de Kastanjelaanschool en het Visser 't Hooft Lyceum. Tevens tonen zij al eerder gemaakt werk. Daarnaast zijn fraaie beelden te zien van Jan van IJzendoorn, Carola Popma, Iris Le Rütte, Elisabet Stienstra, Tine van de Weyer en Yumiko Yoneda.

De tentoonstelling is tot eind oktober te bezichtigen, maandag tot vrijdag van 8.00 tot 16.45 uur en in het weekend van 15.00 tot 16.45 uur. Meer informatie is te vinden op www.kunstindeheemtuin.nl.

Middeleeuwse muziek in Leiderdorps Museum

Folk n Op zondagmiddag 19 mei van 14.00 uur tot 16.00 uur treedt de middeleeuwse folkgroep Anderfolk op in het Leiderdorps Museum. De leden van de groep, gekleed in middeleeuwse klederdracht, spelen muziek uit de middeleeuwen.

Het optreden van Anderfolk vindt plaats in het kader van de tentoonstelling 'Nieuw Licht op Leithon, Leiderdorp in de vroege middeleeuwen'. Deze tentoonstelling, naar aanleiding van de opgravingen op het Samsomveldje in 2013, loopt nog tot en met zaterdag 16 november 2019.

Tussen de muzieknummers zal ook een demonstratie gegeven worden op het vroegmiddeleeuwse weekgetouw. Dit weefgetouw heeft het Leiderdorps museum laten nabouwen aan de hand van oude prenten.

Het Leiderdorps Museum is gevestigd aan de Van Diepeningenlaan 110 (gebouw De Sterrentuin). De toegang is gratis.

cultuur & uitgaan

Campagne Hoogheemraadschap voor inzamelen olie en vet

milieu n Waar laat jij je gebruikte frituurvet? Wat doe je met het restje olie dat je over hebt van de zongedroogde tomaten? Veel mensen spoelen vet en olie na het koken door de gootsteen of het toilet. Maar vet in de afvoer en het riool zorgt voor meer problemen dan je denkt. Daarom moet gebruikt vet inzamelen net zo makkelijk worden.

Frituurvet en olie zijn bij kamertemperatuur vloeibaar. Zodra ze in de afvoer en het riool belanden, koelen ze af en zetten ze zich vast op de wanden. En als de vetlaagjes zich ophopen, leidt dit op een gegeven moment tot een verstopte wc of keukenafvoer. Je kunt je voorstellen dat dit voor veel overlast en ongemak kan zorgen. En daarnaast draai je als particulier zelf op voor de ontstoppingskosten op.

riool

Wat in de keukenafvoer in het klein gebeurt, gebeurt op grotere schaal in het riool. Gestold vet klontert samen met ander afval en komt in de waterzuiveringsinstallaties van het waterschap terecht. Die viezigheid moet met de hand uit roosters en pompen worden verwijderd. Een vervelende en tijdrovende klus, die de samenleving jaarlijks miljoenen euro's kost. Zonde toch?

milieuschade

Verstoppingen zijn ook slecht voor planten en dieren. Omdat het rioolwater niet goed doorstroomt, kan het overlopen naar straten, sloten en rivieren. Het ongezuiverde water komt zo in het milieu terecht en kan leiden tot vissterfte en grote verstoringen in het plaatselijke ecosysteem. Schoon water is ontzettend belangrijk en vervuiling kan zorgen voor enorme schade. Iets waar wij mensen op den duur ook weer hinder van gaan ondervinden.

recyclen

Om ervoor te zorgen dat vet niet meer in het riool terechtkomt, is het hoogheemraadschap van Rijnland gestart met de publiekscampagne 'Vet! Zonde om weg te spoelen'. De boodschap is: Heb je gebruikt vet, gebruikte olie of jus over? Giet dit dan in een plastic fles of verpakking, sluit hem af en lever hem in bij een vet-inzamelpunt. In de (vaak gele) kliko die voor dit doel bestemd is gooi je het vet gemakkelijk weg. Het gebruikte vet wordt gerecycled tot biobrandstof. Ook het plastic van de verpakking wordt verwerkt, tot kunststofgranulaat. Gebruikt vet is dus niet zomaar afval, maar een nuttige grondstof. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.rijnland.net/gebruiktvet.

Word vet-inzamelpunt

Op de website frituurvetrecyclehet.nl staan meer dan 2.500 inzamelpunten in Nederland, dus check welke bij jou in de buurt zit. Het inzamelen van vet moet net zo gewoon worden als het recyclen van papier of batterijen. Daarvoor zijn er meer inzamelpunten nodig. Wil jij met jouw organisatie (school, supermarkt, sportvereniging) ook bijdragen aan een groene samenleving? En tegelijkertijd ook wat extra inkomsten genereren? Meld je dan aan als vet-inzamelpunt voor jouw buurt op www.frituurvetrecyclehet.nl.

Geld winnen voor de club via actie Wecycle

recyclen n Clubs, verenigingen of lokale goede doelen kunnen een Wecycle-sponsorcheque van 1.000 euro winnen door afgedankte elektrische apparaten of energiezuinige lampen (e-waste) in te leveren op de gemeentelijke milieustraat. In totaal zijn 25 sponsorcheques beschikbaar. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van e-waste.

Om kans te maken op de sponsorcheque, stuurt de club of vereniging een foto of korte video van het inlevermoment op de gemeentelijke milieustraat én een beschrijving van de inzamelactie naar Wecycle. "Wij staan landelijk voor de verantwoorde inzameling en recycling van e-waste en lokaal voor de binding met onze partnergemeenten", zegt Jan Vlak, algemeen directeur Wecycle. "Lokale goede doelen of verenigingen maken met deze inzamelactie kans op een mooi sponsorbedrag. Zo gaan circulair en sociaal hand in hand." Wecycle kiest de 25 leukste en creatiefste inzendingen die tot en met 9 juni kunnen worden ingestuurd via www.wecycle.nl/inleveren. Daar zijn ook de actievoorwaarden te lezen.

Wecycle voert de regie over de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen, kortweg e-waste. Via een landelijk dekkend inzamelnetwerk van 10.000 punten kunnen consumenten en professionals e-waste gratis inleveren. Wecycle laat de ingeleverde apparaten en lampen recyclen tot nieuwe grondstoffen. Daardoor komen ook schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt de uitstoot van CO2 vermeden. In 2017 is zo 107 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 97 procent. Hiermee is een CO2-uitstoot vermeden van 345 miljoen kilo.

Twintig Fietsmaatjes reden 44,4 km

De start van de 444 tocht. | Foto: PR Foto: PR

fietstocht n Twintig duofietsen van Fietsmaatjes uit Oegstgeest, Teylingen en Leiden/Leiderdorp openden zaterdag 11 mei de 444 fietsroute. De route was uitgezet door wielervereniging Swift vanwege het 444 jarig bestaan van de Universiteit Leiden. Ook zes fietsmaatjes ouder dan 90 jaar haalden onder de stralende zonde voldaan de eindstreep bij het universitair sportcentrum in Leiden. De lange stoet met duofietsen slingerde zich als een slang door het duinlandschap, aangemoedigd door de meer dan tweehonderd andere fietsers die hen op hun gewone fietsen bellend inhaalden.

De route staat op www.universiteitleiden.nl/444/fiets en kan door iedereen nagefietst worden.

RCL rouwt om vrijwilliger Johan van der Schoor

V.l.n.r. Marc de Sitter (lid sponsorcommissie), Rene van Giezen (bestuurslid RCL), Ronald Barendse en Dick van der Bijl. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Volkomen onverwacht is op donderdag 9 mei Johan van der Schoor (80) overleden aan een hartstilstand. Hij laat zijn echtgenote Joke, kinderen en kleinkinderen na.

Van der Schoor was sinds jaar en dag actief bij voetbalvereniging RCL waar hij met name ondersteuning gaf bij het meiden- en vrouwenvoetbal. Hij was gastheer bij de thuiswedstrijden van de RCL vrouwen, zowel voor het eerste als tweede. In die rol ontving hij de officials zoals vertegenwoordigers van KNVB, scheidsrechters en coaches van de tegenpartij. Een sociaal betrokken man die nooit op de voorgrond trad maar achter de schermen tot in de perfectie zijn job uitvoerde. Tot in de puntjes verzorgd en dat al jarenlang. Hij was enorm betrokken bij de club en 'zijn' meiden. Winst was leuk, verlies wat minder maar de sportieve strijd stond bij hem altijd voorop.

Foto: Gert Jan van Heyningen.

Van der Schoor laat met zijn verscheiden ook bij RCL een grote leegte achter. Zaterdag 18 mei voor de aanvang van de wedstrijd tussen het eerste damesteam van RCL tegen Oranje Nassau wordt ter nagedachtenis een minuut stilte gehouden.

(Tekst en foto: Gert Jan van Heyningen)

Open jeugdtraining RCL

voetbal n De Leiderdorpse voetbalvereniging RCL organiseert ook dit jaar weer open trainingen voor jongens en meisjes van 5 tot en met 14 jaar. Deze vinden plaats op zondag 26 mei.

De trainingen beginnen om 10.00 uur tot circa 12.00 uur.

Alle kinderen die willen ervaren of voetballen iets voor hen is, zijn welkom om mee te doen. Tijdens de training kunnen de deelnemers kennismaken met de basis van voetbal en met een aantal trainers van RCL.

Vooraf aanmelden is niet verplicht maar wordt wel op prijs gesteld. Meisjes kunnen zich opgeven via e-mail cl.jenniferli@gmail.com, jongens via e-mail svenvletter@hotmail.com. Meld bij opgave voor- en achternaam en geboortedatum.

RCL is gevestigd in sportpark De Bloemerd (Bloemerd 2) in Leiderdorp.

Nieuw contract met trouwe sponsor

Handtekening n Na afloop van de wedstrijd tegen SVC'08 leidden twee gebeurtenissen tot grote tevredenheid in de Business Lounge van de Leiderdorpse Racing. Allereerst speelde de hoofdmacht van RCL zich definitief in veiligheid door het 1-1 gelijke spel tegen de Haagse opponent. Twee wedstrijden voor het einde van de competitie kan de ploeg niets meer gebeuren en dat is, in relatie tot een moeizaam seizoen met een enorme blessuregolf, een geruststellende gedachte. Een ander heuglijk feit betrof het ondertekenen van een sponsorcontract met trouwe sponsor, en voetbalvader en Ronald Barendse van Barendse Loodgieters. Hiermee verbindt het Leiderdorpse bedrijf zich opnieuw voor drie seizoenen aan RCL. In een korte toespraak memoreerde RCL-voorzitter Dick van der Bijl nog eens het belang van sponsors voor de club. "Wij bewonen een prachtige accommodatie, maar daar bij horen ook forse financiële verplichtingen. Sponsoring door het regionale bedrijfsleven is daarbij van levensbelang en een belangrijke pijler onder onze financiële huishouding. Wij zijn dan ook zeer blij met de nieuwe sponsorovereenkomst met Barendse!"

Sportieve Instuif bij VC Merenwijk

volleybal n Volleybalclub Merenwijk sluit het seizoen af met gratis kennismakingsavonden voor volleybaltalent. In de maanden mei en juni kunnen belangstellenden op donderdagavond vanaf 20.45 uur gratis mee trainen en spelen in de sporthal aan het Broekplein in Leiden. Wie voor 1 juli lid wordt, krijgt 10 procent korting op de contributie voor het nieuwe seizoen.

VC Merenwijk telt zo'n 60 leden en draait met vier mixed- en twee herenteams mee in de NeVoBo-recreantencompetie. Alle teams kunnen versterking gebruiken. Aanmelden kan via secretaris@vcmerenwijk.nl. Zie ook www.vcmerenwijk.nl.

leiderdorp & regio

Parochie De Goede Herder

Foto: PR

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 18, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510.

zondag 19 mei, vijfde zondag van Pasen, 9.30 uur: Dienst van Woord en Gebed o.l.v. Thea Epskamp. M.m.v. Jongeren- en Middenkoor. Er is kinderopvang aanwezig.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 19 mei, 5e van Pasen

Dorpskerk

9.30 uur: ds. S. Kurtzahn.

Scheppingskerk

9.30 uur: ds. H. Smits.

Alrijne Ziekenhuis

10.00 uur: J. Koeleman.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

De Goede Herderkerk aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude-Rijndijk. | Foto: PR

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 19 mei

8.45 uur: leesdienst.

18.30 uur: ds. H.E.P. Fortuyn (H.C. 15).

woensdag 22 mei, 19.30 uur: ds. W. Visscher.

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten: Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 19 mei, 10.15 uur: ds. S.P. van der Meulen (doopdienst met muziek en kinderactiviteiten).

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00 tot 23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.00-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

13 t/m 19 mei: TP Smaal (C.D. Heuvel-Smaal / A. Nieuwland), Dalkruidzoom 12A, 2353 RW Leiderdorp. tel. (071) 5893568.

20 t/m 26 mei: TP Zoeterwoudsesingel (F. Spits), Zoeterwoudsesingel 50, 2313 EK Leiden. Tel. (071) 5132828.

Retraitedag in Dorpskerk

Wat zie je? Is er nog meer te zien? Wat ziet de ander? Hoe ziet de ander het? Hoe ziet de ander jou? Deze vragen staan centraal tijdens de retraitedag 'Zien met andere ogen' van het Centrum voor Bezinning en Inspiratie (CBI) op zaterdag 25 mei in de Leiderdorpse Dorpskerk. Liesbeth van Meeteren en Sijma Rasser begeleiden de deelnemers tussen 10.00 en 17.00 uur.

Deelname aan de retraitedag van het CBI kost 30 euro, inclusief koffie, thee en lunch. Informatie en aanmelding www.cbileiderdorp.nl

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies bij vragen over de mogelijkheden van en problemen met de computer of pc. Meer info: tel. (071) 7200871.

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl