De Rijnsburger

28 mei 2020

De Rijnsburger 28 mei 2020


Tussen de dieren in Westerweide

Zaterdagochtend van 11.00 tot 13.00 uur is Westerweide geopend. | Foto: pr. Foto: pr

Onlangs opende kinderboerderij Westerweide op zaterdagochtend een paar uur het hek voor het publiek om contact te hebben met de rondlopende dieren. Beheerder Jason Vergunst en de vrijwilligers zijn blij om veel enthousiaste kinderen en hun ouders te ontmoeten.

Om de dierenweide te betreden zijn er nu wel wat ‘spelregels’ aangegeven bij de entree. Zo mogen er niet meer dan 10 kinderen naar binnen, en moeten zij begeleid worden door 1 ouder-verzorger per kind. Ook aanstaande zaterdag is Westerweide weer open van 11.00 tot 13.00 uur.




Sinds kort is het ook mogelijk om dagvers gelegde eieren van de kippen te kopen. Bij de entree van de kinderboerderij staat een kast met de verse eierencode is het makkelijk afrekenen.

Tiny houses

Anders n Twee weken geleden heeft er in De Rijnsburger een artikel gestaan over de uitbreiding bij de Tiny houses in de Duinvallei. Dit naar aanleiding van een vergunning aanvraag bij de gemeente. Een van de bewoners, Chris van Tol is teleurgesteld over dit bericht. Volgens hem gaat het niet over uitbreiding van woonruimte. Hij legt uit: ‘Bij het project hoorde 30m2 huis en 20m2 grond. Op deze 20m2 mochten de gebruikers nog een schuurtje zetten of iets anders. Dat hoorde er gewoon bij. Maar daar moesten we, net als ieder ander wel vergunning voor aanvragen. Dat is nu gebeurd. Het gaat dus niet om uitbreiding van woonruimte. In het artikel zou men kunnen opmaken dat wij als bewoners de ruimte te klein vinden. Dat is niet het geval.’

>Bandenprikker

Actief n In woonwijk Frederiksoord is een bandenprikker actief. In nacht van donderdag 21 mei op vrijdag 22 mei zijn de autobanden van drie personenauto's bewust lek gestoken. Het incident heeft plaatsgevonden nabij het Seringenplantsoen in Rijnsburg. De politie doet een oproep aan wijkbewoners om vooral scherp te zijn en verdachte situaties te melden bij 112. De politie heeft de zaak in onderzoek en hoopt deze op te lossen.

>Museum GOR nog niet open

cultuur n De versoepeling van de coronamaatregelen zorgen ervoor dat vanaf volgende week musea hun deuren weer mogen openen voor het publiek. Het Rijnsburgs museum van het Genootschap Oud Rijnsburg gaat dit voorlopig nog niet doen. ‘We kunnen in de beperkte ruimte niet de 1,5 meter afstand garanderen. We zijn aan het bekijken of we de komende maanden toch op een bepaalde manier open kunnen’, aldus Henk Westra namens het bestuur GOR.

Foto: pr

Feestje
op
de fiets

Contact clowns maken mensen blij

Akkoord
600 extra
woningen

In quarantaine
in
Frankrijk

jubileum n 75 jaar OV Rijnsburg

Permanent zwemverbod dreigt

Tijdens Hemelvaartsdag zochten velen vertier op het strand van Katwijk. | Foto: A. van Duijvenvoorde. Foto: A. van Duijvenvoorde

n Kwaliteit Katwijks zeewater ernstig in gevaar

Strand n Op Hemelvaartsdag hebben velen genoten van het mooie weer, en de eerste echte stranddag. De anderhalve meter afstand was hierbij geen probleem. Maar kunnen we de komende zomer wel verkoeling aan het strand en in de zee blijven vinden?

Want het zeewater voor de Katwijkse kust is ernstig in gevaar. Het risico bestaat dat Rijkswaterstaat een permanent negatief zwemadvies kan opleggen met eventueel een zwemverbod. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.


Het is vijf voor twaalf

In de brief legt het gemeentebestuur uit dat de nood hoog is. ‘Het belang van Katwijk als badplaats ligt vooral bij het openhouden van de zwemvoorziening.‘ Het probleem van slecht water langs de kust is iets dat ook speelt bij andere kustgemeenten, maar in Katwijk het meest vanwege de Uitwatering. Die zorgt voor ziekteverwekkende bacteriën als er wordt gespuid vanuit het Willem-Alexandergemaal. ‘Door klimaatverandering treden weersextremen, zoals hevige neerslag, steeds vaker op. Dit is direct merkbaar in de toenemende frequentie van riooloverstorten èn de meetbare slechtere waterkwaliteit in zee bij Katwijk.’



Voor een badplaats is het van belang dat de zee als zwemvoorziening open blijft


Het is vijf voor twaalf stelt het college. ‘Het is een kwestie van tijd dat een keer de meetreeks echt de verkeerde kant uitpakt en Rijkswaterstaat geen andere mogelijkheid meer heeft dan een permanent negatief zwemadvies op te leggen.’


De gemeente heeft de afgelopen jaren de kwaliteit van het zwemwater met trucjes binnen de lijntjes proberen te houden. Zo werd in 2015 een nieuw model waarschuwingssysteem ingesteld. Vanaf die datum werd een nieuwe meetreeks van vier jaar opgebouwd. Dit betekent dat de classificatie ‘slecht’ vanaf 1 mei 2015 niet langer gold, omdat wegens te weinig watermonsters een classificatie niet mogelijk is.


Oplossing

In 2019 is ook gemeten bij het zuid-strand; daar bleek ook dat het waterkwaliteit te slecht was. Hier bestond geen mogelijkheid om een vervangend watermonster te gebruiken. ‘Om te voorkomen dat een permanent negatief zwemadvies in 2020 volgde voor het zuid-strand is met Rijkswaterstaat afgesproken dat vanaf 2020 het waarschuwingssysteem ook voor het zuid-strand gaat gelden.’


De gemeente gaat in gesprek met Dunea en het Hoogheemraadschap. Katwijk ziet maar één oplossing. ‘Alleen een combinatie van strekdammen (of flexibele constructie aan uitstroomzijde van het gemaal Katwijk), aanvullend zuiveren van het effluent van RWZI Katwijk en eventueel de aanpak van riooloverstorten in Katwijk is een ‘aanvaardbare’ en zelfs ‘uitstekende’ zwemwaterkwaliteit haalbaar.’

>Zwembad gaat gefaseerd weer open

n Nog geen recreatief zwemmen

blij n Het Katwijkse zwembad Aquamar heeft vorige week ook de deuren weer geopend, maar nog niet voor alle activiteiten. Recreatief zwemmen is nog niet mogelijk; banenzwemmen wel en ook is weer begonnen met een aantal groepslessen.

'We zijn enorm blij dat we onze bezoekers en gebruikers weer in het zwembad kunnen ontvangen’, meldt Sportbedrijf Katwijk.


veiligheid

Voor de veiligheid van bezoekers en medewerkers is er sprake van een gefaseerde heropening. Dat betekent dat sinds maandag een gedeelte van de activiteiten van start is gegaan met een maximaal aantal toegestane deelnemers per activiteit.

Er zijn ook een aantal maatregelen en facilitaire zaken waar de bezoekers rekening mee moeten houden bij het zwembadbezoek. Zoals een routeaanduiding, een spatscherm bij de receptie en handdesinfectiepunten voor bezoekers.

Zwembadbezoekers komen via de hoofdingang naar binnen, maar verlaten die na het zwemmen weer via een nooduitgang aan de zijkant. Douchen in het zwembad is niet toegestaan. De kledinglockers zijn ook nog niet in gebruik, dus zwemmers moeten hun spullen meenemen naar het zwembad.

Leszwemmen is ook weer opgestart, maar alleen voor de kinderen die al gevorderd zijn. Leszwemmen voor volwassenen en seniorengym zijn voorlopig nog opgeschort.

>Geweld tegen boa’s

Ingezonden n Wapenstok en pepperspray voor boa’s door toenemende geweld. Buitengewoon opsporingsambtenaar, afgekort boa, is een ambtenaar met opsporingsbevoegdheid.

Dit houdt in dat ze identiteiten mogen checken, een verdachte mogen aanhouden en boetes mogen uitschrijven. Door de coronamaatregelen worden er meer boetes uitgeschreven onder jongeren. Daardoor stijgt de agressie tegen de boa en neemt het respect af. Doordat de agressie tegen boa’s toeneemt komt het steeds vaker voor dat een boa wordt mishandeld. Nu ook, 4 boa’s zijn mishandeld toen ze een jongere aanhouden omdat hij van een pier afsprong na dat het hem verboden werd. Toen de boa’s hem aanhielden keerden een groep van 40 jongeren zich tegen hen. 1 boa heeft ernstige gezichtsletsel. Heel Nederland reageert geschokt en vindt dat dit niet past in de Nederlandse cultuur. Wij vinden dat je hulpverleners moet respecteren en niet dat je ze gaat mishandelen. Dit is een rolpatroon die al jaren zo is en nu wordt dit niet meer gevolgd waardoor het werk voor boa’s steeds zwaarder wordt. Ze worden tijdens hun werk uitgescholden en mishandeld. Daarom wordt het tijd dat boa’s extra bewapening krijgen, zoals een wapenstok en pepperspray. Eerder waren mensen hier tegen maar hoe de situatie nu is kan echt niet langer. Voor de boa wordt het ook steeds gevaarlijker en minder leuk om het werk te gaan doen. Doormiddel van een wapenstok en pepperspray is het makkelijker voor de boa om agressie bij mensen te handhaven en zichzelf te beschermen. Alleen vinden Kamerleden niet dat boa’s extra middelen nodig heeft, maar dit is juist heel erg nodig. Nu moet er worden gekeken of de veiligheid van een boa belangrijk is voor de Kamerleden of dat er eerst iemand moet overleden voordat ze in actie komen. Zelf zou ik het niet volhouden als boa en stoppen met het werk omdat het niet gezond is om in constante gevaar te leven, waardoor je overspannen kan raken. Als de boa’s er allemaal massaal mee gaan stoppen wie gaat dan de straten bewaken? De politie is al erg onderbezet waardoor dit eigenlijk onmogelijk lijkt. Dus als we niet willen dat de straten van Nederland worden ‘beschermt’ tegen overtredingen moeten we onze boa’s niet in de steek laten maar ze helpen. Daarom moeten boa’s meer bescherming krijgen zoals een wapenstok en pepperspray.


Nicky Brussee

Boonrak 2, Valkenburg
T 06 20148045

Buitenspeeldag 2020

Foto: pr

Tips n Tijdens deze unieke periode is het zeer belangrijk voor kinderen om gezond te blijven en buiten te kunnen blijven spelen.

Nickelodeon en Jantje Beton hebben daarom besloten om op woensdag 10 juni voor de 13e keer de Nationale Buitenspeeldag te organiseren. Vorig jaar hielpen meer dan 1.000 lokale initiatieven mee om meer dan 100.000 kinderen volop te laten buitenspelen. Deze 13e editie beloofd door de huidige situatie een historische dag te worden. Dit jaar gaan er, volgens de richtlijnen van het RIVM en de overheid, geen grote speelevenementen plaatsvinden. Nickelodeon en Jantje Beton geven de komende tijd via www.buitenspeeldag.nl echter éxtra veel tips op welke manier kinderen alsnog veilig buiten kunnen spelen (denk aan een racebaan krijten op de stoep, touwtjespringen, balspelletjes, en veel meer).


Daarnaast kunnen kinderen en lokale organisaties op de site ook de toffe poster van dit jaar weer downloaden waarmee de hele buurt kan zien dat het weer tijd is voor de Buitenspeeldag. De Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation ondersteunen de boodschap van Jantje Beton.

Beide organisaties zetten zich al jaren in voor het belang van regelmatig buiten spelen en sporten.

Provincie akkoord met 600 extra woningen

De extra 600 woningen op het voormalig vliegkamp Valkenburg moeten wel binnen de gestelde randvoorwaarden passen. | Foto: pr. Foto: Carin van der Spijk

Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft woensdag 3 juni bij hamerslag ingestemd met de geplande 600 extra woningen op Project Locatie Valkenburg (PLV).

Na lange en moeizame onderhandelingen tussen gemeente Katwijk en het RVB sloten de partijen, samen de provincie en gemeente Wassenaar, een bestuursovereenkomst over de woningbouwontwikkeling van het voormalige vliegkamp. Niet met maximaal 5.000 woningen, maar met 600 extra ‘betaalbare’ woningen. Daar is toestemming van de provincie voor nodig, en die is er nu.

PS stemt in met de verhoging van het aantal woningen, zeker gelet op de woningnood. ‘Het is niet alleen voldoende woningen bouwen, maar ook de juiste woningen op de juiste plek’, vindt Karima Bouchtaoui van de VVD.

Verschillende partijen, waarop SP, 50 Plus, Forum voor Democratie en PVV, uiten kritiek op de rol van het RVB.

‘Katwijk heeft betaalbare woningen gepland, maar kon die niet realiseren door de geldzucht van het RVB, die winst voorop heeft staan. En dan moeten er nu extra woningen komen, zodat het RVB meer geld kan krijgen’, is de mening van Lies van Aelst van de SP.

Jaap Haasnoot van 50 Plus (en raadslid van KiesKatwijk in Katwijk) stelt, dat het RVB de boel heeft gechanteerd. ‘Ik ben hier helemaal niet tevreden mee. Het bestemmingsplan kan pas naar de Katwijkse gemeenteraad, als het is goedgekeurd door het RVB. Dat staat in die contracten die wij niet hebben ingezien.’

Gedeputeerde Anne Koning gaat niet in op de rol van het RVB. Zij wijst er wel op, dat het ‘nog niet duidelijk is, of die extra woningen ook echt gerealiseerd kunnen worden’.

Daar is nog onderzoek voor nodig, want die woningen moeten ‘binnen de gestelde randvoorwaarden passen, waaronder mobiliteit, stikstof en bouwoppervlak’, staat in een brief van Gedeputeerde Staten. En het mag niet ten koste gaan van de ecologische groenzone.

Pendelbus naar Unmanned Valley

rechtstreeks n Het gemeentebestuur wil een pendelbus van de halte Duinvallei naar Unmanned Valley (UMV) gaan realiseren. Daar is wel 40.000 euro van de Katwijkse belastingbetaler per jaar voor nodig. Arriva betaalt ook een deel, en de provincie is ook gevraagd mee te sponsoren.

Volgende maand gaan de eerste huurcontracten op Unmanned Valley in. De behoefte aan een goede OV-verbinding is volgens de gemeente cruciaal voor de doorontwikkeling van Unmanned Valley. Tot en met eind 2022 is extra geld nodig. Naast de gevraagde bijdrage aan de gemeente worden gesprekken gevoerd met provincie Zuid Holland voor een bijdrage. Vervoerder Arriva heeft toegezegd ook een deel van de kosten op zich te nemen.

Het gemeentebestuur heeft de voorkeur voor een rechtstreekse verbinding vanaf Leiden CS naar UMV die iedere 30 minuten in de ochtend en avondspits rijdt. Die variant is wel een stuk duurder, 350.000 euro ten opzichte van 138.000 euro. ‘De eerste variant heeft de voorkeur om dat dit geen extra overstap oplevert voor de reiziger.’ Toch kiest de gemeente voor ‘optie 2’, de pendelbusjes. Mede omdat de nieuwe buslijn niet in de ‘concessie’ zit. Over twee jaar kunnen vervoerders zich weer inschrijven om het openbaar vervoer in de regio te gaan verzorgen. De lijn Leiden-UMV zal dan waarschijnlijk toegevoegd worden.

>Ouderenquiz

RTV n Maatjesopmaat organiseert vanaf deze week tot halverwege juni in samenwerking met RTV Katwijk dagelijks een gratis quiz voor alle 65-plussers. Van maandag tot en met vrijdag wordt tussen 17:00 en 18:00 tijdens het Live radioprogramma ‘Samen ben je nooit alleen’ dagelijks een drietal vragen gesteld. Weet u het antwoord op één van de vragen? Bel dan direct naar RTV Katwijk (071-4013551). Degene die als eerste met het juiste antwoord belt wint een prijs.







Veel lokale ondernemers ondersteunden dit initiatief door prijzen te sponsoren



Speelt u mee? Inschrijven is niet nodig!

Afgelopen maand heeft Maatjesopmaat in samenwerking met RTV Katwijk een grootschalige bingo georganiseerd voor de 65-plussers in gemeente Katwijk. De reacties van de deelnemers waren hartverwarmend en de organisatoren kijken er met een positief gevoel op terug.

Veel lokale ondernemers ondersteunden dit initiatief door prijzen te sponsoren. Er zijn veel bingo’s gevallen, maar desondanks zijn er nog genoeg prijzen over om weg te geven. Daarom organiseert Maatjesopmaat samen met RTV Katwijk nog een evenement: ‘de Ouderenquiz’.

De quiz

Op 25 mei zal de quiz van start gaan en de komende weken van maandag tot en met vrijdag wordt tussen 17:00 en 18:00 tijdens het Live radioprogramma ‘Samen ben je nooit alleen’ dagelijks een drietal vragen gesteld. Weet u het antwoord op één van de vragen? Bel dan direct naar RTV Katwijk (071-4013551). Degene die als eerste met het juiste antwoord belt wint een prijs.

De vragen zijn zorgvuldig samengesteld door vrijwilligers van Maatjesopmaat en presenatoren van RTV-Katwijk. Denk aan thema’s als: geschiedenis van gemeente Katwijk, 75 jaar vrijheid, muziek en het koningshuis.

10 / 24

jubileum 75 jaar

11 / 24

Oranje Vereniging Rijnsburg

17 / 24

Nieuwe publieksbalie

Foto: pr

Op de begane grond van het gemeentehuis wordt hard gewerkt aan een uitbreiding. Er komt een nieuwe hoofdentree en nieuwe publieksbalie. Door die daar onder te brengen en een aantal interne bouwkundige aanpassingen, ontstaat er voldoende ruimte in het gemeentehuis om alle huidige en toekomstige medewerkers een werkplek te bieden. Eind van dit jaar moet de verbouwing klaar zijn. | Foto's: pr

Foto: pr
Foto: pr
Foto: pr
Foto: pr
Foto: pr
Foto: pr

ZONDAG 31 MEI


Hoe de diensten zijn geregeld in de corona-periode kunt u vinden op de website van de betreffende kerken.


Chr. Geref. kerk

Via internet of kerkradio
9.30 uur: ds. L.A. den Butter
17.00 uur: ds. L.A. den Butter
Maandag 1 juni 2e Pinksterdag
9.30 uur: ds. L.A. den Butter


Evangelische
Gemeente 'T KRUISPUNT

Vakcollege Rijnmond,
Louise de Colignylaan 2, Katwijk

Woensdagavond 20.00 uur: vlog via onderstaand YouTubekanaal

Zondagmorgen 10.30 uur:
digitale dienst via YouTubekanaal

https://www.youtube.com/channel/UCguy9SbB_Nog0ok2oAXWxjw




Bap. Gemeente
Tripodia, Hoornesplein 155
Livestream
10.00 uur: Simon van Groningen


Herv. Gem. 'De Rank'
Pieter Groen College
10.00 uur: geen dienst


Geref. kerk (vrijgem.)
Online uitgezonden
10.00 uur: ds. P. Niemeijer
17.00 uur: ds. E.B. Buitendijk


Protestantse Gemeente
Rijnsburg

Grote kerk (KerkTV)

9.30 uur: ds. A. Haasnoot
17.00 uur: dhr. Jeroen Baan,
stagedienst
Immanuëlkerk
9.00 en 10.30 uur: geen dienst
17.00 uur: geen dienst
De Voorhof
9.30 uur: geen dienst


VALKENBURG

Geref. kerk vrijgemaakt

10.00 uur: ds. P. Niemeijer
17.00 uur: ds. E.B. Buitendijk


Hervormde Gemeente
9.00 uur: ds. H.E.J. van der Laan,
uitgezonden via internet
18.30 uur: geen dienst


Geref. kerk De Goede Herder
Via kerkdienst gemist
10.00 uur: ds. M. Zebregs


R.K. Kerk H. Joannes de Doper
Zaterdag 19.00 uur:
Geen viering
Zondag 10.00 uur: uitzending via een livestream via de website


Christengemeente Live!
Katwijk
Geen diensten tot nader order.

Latexallergie

Foto: pr

Zeker de laatste tijd zijn er veel mensen die latex handschoenen dragen, bijvoorbeeld als ze boodschappen gaan doen. Als je er geen last van hebt, sta je er bijna niet bij stil. Maar voor mensen met een latexallergie kan het soms knap lastig zijn. Mensen met latexallergie kunnen eczeem ontwikkelen. Ook kunnen er bultjes ontstaan en een rode geïrriteerde huid. In ergere gevallen kan door inademing van het poeder van de latex handschoenen zelfs niezen, loopneus en benauwdheid ontstaan. Naar schatting heeft 1 tot 6% van de Nederlandse bevolking in meer of mindere mate een latexallergie. Latex wordt gewonnen uit het melksap van de rubberboom. Door bewerking van het melksap wordt in een aantal stappen latex gemaakt. Tijdens dit proces worden er diverse chemicaliën toegevoegd. Denkt u hierbij aan weekmakers, antioxidanten en kleurstoffen. Mensen die een extra grote kans zijn om een latexallergie te ontwikkelen zijn:

* Kinderen die vaker dan 3 keer geopereerd zijn, doordat er veel latex zit in bijvoorbeeld katheters, handschoenen en infuusslangen

* Kinderen die medische behandeling van de urinewegen ondergaan

* Volwassenen die vaker dan 10 keer geopereerd zijn

* Mensen in bepaalde beroepsgroepen: Gezondheidszorgmedewerkers, kappers en medewerkers in de voedingsindustrie

Mensen met een latexallergie hebben vaak ook specifieke voedsel allergieën. Dit noemt men kruisovergevoeligheid.

Wilt u meer informatie over allergieën of ander aandoeningen? Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.

>Lieve opa van der Meij,

Wij willen u van harte feliciteren met uw 68e verjaardag.
Nog vele jaren.
Liefs, Milan, Jesper, Dani en Chloë.